понеделник, 20 май 2013 г.

Планираният от БЕХ заем за 1/2 млрд. лв вече е факт. С парите холдингът ще погасява отново главно стари свои дългове. ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ!

Вероятно се досещате български граждани, че става въпрос с продължение за онези скандални пари взети от управлението на триглавата змия БСП-ДПС-НДСВ за уж строеж на АЕЦ „Беляне”. Гьолът Беляне така и си остана недостроен, а паричките за него се оказа че уж отишли за покриване на дългове на НЕК през ДКЕВР, и падежът бил края на май 2013 г. ! Е, удостоихме и с референдум това държавническо недоразумение и там бедната ни държава хвърли достичка пари! Но днес закономерно на преден план излезе плащане за тази далавера. И се почна едно тюхкане от къде да се намери плащането – защото някои яли и пили (обикновено партии), други тъпо гледали и после плащали (народа)! В такава ситуация се оказа обществото ни за съжеление.  

От по-долу ще се осведомите какво ново вълшебство отново ни е ситуирано в тази връзка от управляващите ни, този път чрез американска банка (взема се нов некоментиран и достатъчно неогласен държавен дълг  сред българкото гражданство)!

Спомнете си при какви условия Мариците днес „функционират”! Припомнете си как по време на протестите лъсна истината, че американска офшорка се е наела да ги кредитира, чрез предаване в „особен залог” българския данъкоплатец във времето, без разбира се народът да знае навреме този позорен факт, и как тази клауза все още не е почтено изчистена и разрешена от българските политици, та до днес!

Сега си спомнете за неистовата и грозновата предизборна кампания пак на БСП и ДПС, които не спряха до последно да заблуждават народа, че те са победители на Парламентарни избори 2013 година, да внушават че ГЕРБ са в пълна изолация в 42 НС, и как доведоха и кампания и избор до пълен, безпрецидентен политически абсурд !

Спомнете си също думите и действията на „услужливите” медии, като какво и как бълваха през цялото време (от протестите насам) по изданията си, как с излишен плам отразяваха уж действителността, какви косвени вменявания направиха и колко бели ни докараха с подобно поведение им! Ето и такова доказателство : http://www.dnes.bg/politika/2013/05/20/parlament-na-ryba-na-nervna-kriza.188503 - „Със сигурност този парламент ще бъде по-безпомощен, отколкото всички предишни", прогнозира социалният антрополог Харалан Александров в интервю за "Преса".

Интересно е да се прочете цялата публикация. Изводите от нея за себе си съм направила – само ще кажа, че те съвсем не са благоприятни за нацията ни. Но всеки има право сам да разсъди и отсъди реалноста, в която за съжеление живеем! След изброеното горно няма да крия, че тук определено визирам огромна конспирация в целенасочената борба за властване днес отново от комунистическите формации БСП и ДПС, с пълното подозрение, че цялата полититическа грозотия наречена „избори”, която ни разиграха, съвсем не е била случайна!

Ненавистният им злобен тон по време на уж кампанията сякаш бе за отклоняване на вниманието на гражданството ни от нещо изключително важно за него – плащане на дълг за това, че те са били нагли, тъпи и лакоми по време на управлението им през 2005-2009 г., и безстопанствено към държавата са вземали заеми, харчили са ги „на тумбак”,  но както винаги те(заемите) трябва и да се плащат, и баламурника наречен български народ му е ред и му се пада, както се казва да стори това! Само че и на него(народа) му писна да ги търпи и се почнаха справедливите му протести (не ГЕРБ, а БСП и ДПС бяха заложили бъдещата ни бедност, това е истината). Тази им фриволност по време на мнимата кампания буквално тикат към мисълта, че вероятността новият заем да е бил договориран предварително е огромна! Както и че вече е възможно да е похарчен отново не по предназначение – което си е типичен комунистически прийом! И нали се досещате, че ако ГЕРБ съставят правителство, жалката, тайна „истина”  постфактум отново ще лъсне, нещо което не би било желателно за марионетките БСП и ДПС по никакъв начин (а тук става въпрос за много пари) – и да не забравяме, че рефинансирането все пак се извършва заради неизплатените дългове на НЕК, направени по време на тяхното управление! Затова и така неистово и гротескно те се борят днес отново да окупират властта (точно това се прави в момента в сградата на НС, и от продажните медии, и дипломатично от служебното правителство), за да имат шанса отново безпардонно да ни лъжат в очите, и с измами да заплитат и покриват живота ни, опропастявайки вечно България, разбира се в нечия услуга.

Заради това определено си мисля, че политическият рейтинг на познатите ни комунистически формации е бил платен от съответните външни заинтересовани именно чрез това рефинансиране, и сега те трябва да върнат „услугата”, отново продавайки народния интерес, и че тук ни се случва нещо голямо и лошо като нация! Май още не сме се освободили от влиянието на „великите сили”, но в момента пък на тях съвсем не им е да мислят за нас, поради което са ни оставили да се самоизяждаме и само наглеждат отвреме-навреме накъде се движат парите им!

Силно впечатление прави как ни П.Стоянов, ни Паси, ни Кобурга, ни ... бивши още „услужливи” български политици, нито дори Първанов не смеят да говорят по настоящата тревожна, развихрена диверсия на БСП! Всички са като омагьосани в момента – и политици, и народ! И някак си се оказва, че народът отново е сам, лице в лице с познатата ни червена чума. На 21 май 2013 г. транзакцията по заема теглен от Тройната коалиция за „строеж” на гьола Беляне трябва да се финализира като бъде изцяло изплатен към банка „Париба”. Това се случва чрез теглене на нов заем. И странно съвпадение на датите!!! – пак на 21 май работа трябва да започне и 42 НС! Като зловеща прокоба звучи всичко.

И така:

Подписалият се „Чик-Чирик” на http://www.investor.bg/news/comments/147830/332/3.html направо е познал случващото се днес. Гражданско поздравление за прозрението му! :

„БЕХ мисли за ... данъкоплатците! Или с други думи, ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ ДА МУ МИСЛЯТ!!! Е сега ми е интересно да видя, дали поротестиращите знаеха за или срещу какво и кого протестират? Май, май знаеха,... ама не всички. Нищо. Поне БЕХ ще каже, ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ. Без да искат си поръчали (платили) рейтинг. Без да искат го получават някакси точно когато няма никакъв контрол в държавата. И без да искат ще вземат един такъв бърз заем и после ще кажат (тука се повтарям ама не мога, трябва да го кажа) ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ. Ние взехме, вие ще платите... На митинг. На протест. Абе айде НАЗДРАВЕ!!! „

Ето и още сбъднали се пророкувания на линка http://www.investor.bg/news/comments/147830/332/2.html :

„ЧЕСТИТО НА ВСИЧКИ"
Той заема отдавна е взет и изпюскан даже.Или е в нечия офшорна сметка и чака изгоден момент да купува тук при подходящи хора на власт! Сега само ще бъде преструктуриран един вид, за да е поносим за гражданите, които ще го плащат по един или друг начин. Е .....ще се оскъпи и проточи във времето, но поне би бил поносим! Тия договори ТРЯБВА ДА ПАДНАТ! Протестите както много пъти писах, можеха да се използват в тази посока, но .......те решиха да свалят правителството! :( ......голяма грешка. Борисов показа поне желание в разгара на протестите да започне. Трябваше да бъде подкрепен и дори натиснат в нея посока от протестиращите. Дали щеше да направи нещо, можем да гадаем, но сега със сигурност ще е по трудно!”

„ ...Трябва да се има предвид, че изплащането на милиардите от "гьол Белене" още не са в микса! Не смеят да говорят за тях още. Има два начина да ги платим : През цената на тока / което ще взриви буквално страната/ или по линия на социалното подпомагане / което също няма как да мине без заем/.”

„..."свободния пазар" минава през ПАДАНЕ на съществуващите дългосрочни договори! Защо мислиш ще плащаме глоби на Еуропата!? Те умишлено са ги сключили толкова дългосрочни преди години.

... За ГЕРБ избора беше глоби към Еуропата или неустойки към инвеститорите! Затова не можеха да променят много нещата. Сега протестите им даваха шанс ако протестиращите им бяха дали карт-бланш да го направят!”

„Срещу този заем за ... милиард, се залагат близо 14 милиарда активи на БЕХ.
Ако не се върне, ще стана интересна скрита приватизация! „

 

Ха! Дали „МАТРЯЛа” е лош, като се има предвид, че горното е казано преди 2 месеца, или „политиците ни” са прекомерно алчни, лакоми и безразсъдни?

Е, след бурните протесни събития февруари-март т.г. се разбра съвсем официално, че ние българските данъкоплатци, всякакви видове таксоплатци и въобще платци сме т.нар. „особен залог” в аферите на червените политически партии  и олигарси чрез НЕК (моля спомнете си изявлението на Делян Добрев по повод разсекретените договори на НЕК от края на м.март, предизвикали народното недоволство!!!), които задължително ни превръщат в крепостни за дълго време на съответни чужди банки и съмнителни офшорки. Не вярвам да сме толкова късопаметни за какво се започнаха протестите – непосилни за джоба ни цени на ток и парно, поради което и нисък жизнен стандарт! После се сдобихме с едно връщане на народния мадат от правителството на ГЕРБ, след което се започна голямото очакване да се случи едва ли не чудо в България! Дойде както си му е реда служебно правителство „за успокоение на духовете”, позапалиха се тук-таме хора, и безпрецидентно като изневиделица ни налази една огромна компроматна война от тези дето изплюскаха парите за уж строеж на АЕЦ Беляне и дето били опозиция. Демонстрираха опозиция на опозицията, потриха доволно крадливите си оцапани с кръв ръчички и се започна замайването и сплашването на обществото. После се оказа, че и Беляне няма да има след твърдото народно НЕ на референдума януари месец пак т.г. ! След което държавните мъже ни поосведомиха, че парите били „използвани” за плащане стари дългове (никой не казва и до днес не се знае какви точно са тези дългове) на неотразимото НЕК, а все пак тези пари са взети от джобовете ни, и буквално си останахме с „пръст в устата” като винаги! И днес хоп:

БЕХ изтегли заема на стойност 250 млн. евро

С парите холдингът ще погасява стари дългове на НЕК и ще подсигури участието си в инвестиционни проекти като строежа на “Набуко“

Финансирането на стойност 250 млн. евро, което Български енергиен холдинг (БЕХ) планираше да изтегли, вече е факт. Това заяви служебният министър на икономиката, енергетиката и туризма Асен Василев, цитиран от агенция „Фокус”.

С парите холдингът ще погасява стари дългове на дъщерното си дружество “Национална електрическа компания“ (НЕК) и ще подсигури участието си в инвестиционни проекти като строежа на “Набуко“, на газовите връзки със съседните държави и развитието на електропреносната мрежа.

Заемът, който ще е тригодишен, ще погаси синдикирания кредит, управляван от френската BNP Paribas, за 195 млн. евро, изтеглен за подготовката на строежа на АЕЦ “Белене“. Василев уточни, че в момента между БЕХ и НЕК се оформят документите, така, че да може да бъде изплатен заемът навреме. Транзакцията трябва да приключи на 21 май. "Нека да приключи и тогава ще ви дадем повече детайли”, каза още Василев.

„В момента има мостово финансиране към БЕХ, което е при изключително добри пазарни условия, с идеята, че БЕХ ще направи пласиране на облигации в следващите 6 месеца, с които да бъде върнато мостовото финансиране”, каза още Василев.

Припомняме, че в началото на март БЕХ съобщи, че планира да изтегли синдикиран кредит и облигационен заем за общо 250 млн. евро, или близо половин милиард лева. (Първоначално ръководителят на дружеството Михаил Андонов съобщи за двойно по-голяма сума - 500 млн. евро или близо 1 млрд. лв., но на следващия ден пресцентърът на БЕХ изпрати до медиите писмо, чрез което сумата бе коригирана на 250 млн. евро).

След края на процедурата по избор на финансираща процедура стана ясно, че само Deutsche Bank и Citi Group са подали документи за участие. В крайна сметка Съветът на директорите на холдинга избра американската Citi Group

Публикацията е от 20.05.2013 17:32 от Елена Калпакчиева на http://www.investor.bg/ikonomika-i-politika/332/a/beh-iztegli-zaema-na-stoinost-250-mln-evro,151305/?utm_source=dnes.bg&utm_medium=box&utm_campaign=box

Ако обичате прочетете и публикацията „Кой взе пристанищните концесии през последната година?”. Намира се на горния линк и размислете: какви трябва да бъдат политиците ни: нечии ибрикчии или някакъв вид мазници и блюдолизци, или евентуално политикани пак за същите „нечии”! Концесиите са сключени за по 35 години, а бъдещите концесионери са: за Несебър - „Видмар“ ДЗЗД; за Видин юг - ТЕЦ „Свилоза“; за Русе запад - Пристанищен терминал Русе-Запад“; за порта Лом - „Порт Инвест“; за порт Никопол - Химимпорт“ спечели концесионната процедура, като участва през едно от своите дружества Параходство "Българско речно плаване” АД; порт Бургас-Запад - "БМФ - Порт Бургас", собственост на Параходство "Български морски флот", приватизиран през 2008 г. За терминалите Русе-Център и Тутракан не е ясно кога ще стартират официалните процедури за избор на частен стопанин, който да оперира през тях на концесионен принцип.

Ибрикчия - Прислужник, които участва в ритуала на подмиването – подлива вода с ибрика, подсушава с кърпи задните части на господаря си, пръска го с ориенталски аромати.

Подготвил Нели Кирилова

Няма коментари: