неделя, 14 ноември 2010 г.

14 ноември във времето и пространството

На днешния ден през 1908 г. Алберт Айнщайн изнася публично своята Квантова теория за светлината.

1308 г. — Полският град Гданск е завзет от кръстоносците, а жителите му са подложени на сеч.
1770 г. — Английският пътешественик Джеймс Брюс открива извора на река Нил.
1832 г. — По улиците на Ню Йорк започва да се движи първият конски трамвай в света.
1878 г. — По силата на Санстефанския мирен договор Северна Добруджа е въведено цивилно румънско управление.
1885 г. — Начало на Сръбско-българската война.
1889 г. — Журналистката на нюйоркския вестник World Нели Блай (Елизабет Кокрен), става първата жена обиколила света с балон за по малко от 80 дни.
1896 г. — В Англия е повишена максималната скорост за движение на транспортните средства от 4 на 14 мили/час.
1908 г. — Алберт Айнщайн изнася публично своята Квантова теория за светлината.
1910 г. — В Норфолк (САЩ) се осъществява първото излитане на самолет от палубата на кораб.
1918 г. — Чехословакия е обявена за република.
1922 г. — Започват редовни емисии на Би Би Си (BBC).1940 г. — Втората световна война: Английският град Ковънтри понася огромни материални и човешки щети от бомбардировката на германските самолети.
1943 г. — Втората световна война: Първа бомбардировка на София от британско-американската авиация.
1971 г. — Програма Маринър: Маринър 9 на НАСА достига Марс и става първият космически апарат в орбита на друга планета.
1982 г. — Лех Валенса, лидерът на забраненото полско движение Солидарност, е освободен, след като е интерниран за 11 месеца край съветската граница.
1983 г. — В столицата на Саудитска Арабия е открито най-голямото летище в света — Крал Халид.
1989 г. — Милицията на Чехословакия разпръсква със сила антикомунистическа демонстрация с участие на 15 000 души в Прага.
1990 г. — Република Полша и Федерална република Германия подписват съгласие за признаване на съществуващите граници.
1997 г. — Повече от 60 души (в т.ч. 57 чуждестранни туристи) загиват при терористична атака в джамия в Южен Египет.
2003 г. — Открит е обектът 90377 Седна от Облака на Оорт.
На днешния ден през 1948 г. е роден Чарлз, принц на Уелс.
На днешния ден Православна църква чества свети Апостол Филип.
Днес е Световният ден за борба с диабета, който се отбелязва от 1991 г. по повод годишнина от рождението на Фредерик Бантинг, канадски физиолог, откривател на инсулина.
Източник: Snews.bg

Разкриха тайната на таланта на Леонардо да Винчи

Психолози от университета на Мидълсекс, Великобритания, смятат, че тайната за таланта на Леонардо да Винчи и успеха на Пабло Пикасо се крие в тяхната дислексия, пише британския Daily Mail.
И двамата прочути творци са страдали от дислексия, наричана още „словесна слепота”. Състоянието засяга едно на всеки 12 деца. Изразява се в неспособността за четене и разбиране на прочетеното. Според авторите на изследването именно в дислексията, която е свързана със силно пространствено усещане, вероятно се крие разликата между обикновения художник и майстора.
Откритието може да обясни художествените умения на някои от най-големите майстори на всички времена и непреходността на шедьоври като картината „Мона Лиза”.
За целите на изследването специалистите са подложили 41 мъже и жени, половината от които страдащи от дислексия, на различни тестове за проверка на зрително-пространствените им способности. Макар да се смята, че това умение е свързано най-вече с разчитането на карти и паркирането, способността триизмерната информация да се обработва с голяма точност е ключова за изкуството и дизайна.
Анализът на резултатите е показал, че страдащите от дислексия мъже са се справили по-добре от останалите с много от тестовете. Те освен това по-бързо и с по-голяма точност са успели да се придвижат през „виртуален град” на компютърен екран.
„Много от страдащите от дислексия хора освен това предпочитат да разрешават проблемите си чрез мислене и действие, вместо с думи. Това вероятно помага за развитието на умения, необходими за успех в изкуството”, казва д-р Никола Брънзуик от изследователския екип.
Източник: Snews.bg

Путин се размекна от косматия подарък на Бойко
Вчера в Гранитната зала на Министерски съвет българският премиер Бойко Борисов направи може би най-симпатичното нещо за целия ден. Подари едно четиримесечно рошаво пале на руския си колега гост.
Обичайната хладна физиономия на Владимир Путин тутакси се измени, дори се оказа, че усмивката му отива. Нещо повече - руският премиер така се разтопи от вида на 10-килограмовото българско овчарско куче, че се отдаде на ласките му с видимо удоволствие и за голяма радост на всички присъстващи.
Овчарката, която Путин ще трябва да кръсти, като типичен представител на вида си, излъчваше самоувереност и жизненост и определено внушаваше сигурност. Като се има предвид силния тип нервна система и уравновесения характер на тази уникална порода, не остава никакво съмнение, че ще си подхождат с новия си стопанин.
Дали ще се сприятели четириногият красавец с любимата на Путин лабрадорка Кони, засега можем само да гадаем. При всички случаи косматият приятел като че ли одобри главата на новото си семейство, защото го лизна дружелюбно с език. А на Владимир Путин това определено му хареса.
***
Българското овчарско куче е съобразително, лесно адаптируемо към средата, в която се намира, реагиращо адекватно на ситуациите, в които е попаднало. Към стопанина си демонстрира привързаност и вярност. (Из Уикипедия)
Източник: Snews.bg / Автор: Мария ВЛАДОВА



Как да шофирате по-ефективно - 10 съвета
Кака да шофираме по ефективно, по-добре и с по-нисък разход на гориво? Това са въпроси, които си задават хиляди шофьори всеки ден. Лошата новина е, че универсална рецепта няма! Начинът на каране е толкова различен и специфичен, колкото са различни и хората. Добрата новина е, че все пак има хора, които мислят по въпроса и постоянно търсят начини как да направят своето шофиране по-ефективно, защото начинът, по който шофирате, не е важен единствено за Вас, Вашето семейство и хората около Вас. Той също така засяга и околната среда. Европейската петролна промишленост и Европейската комисия предлагат съвети за ефективно шофиране, с цел да Ви помогнат да намалите консумацията на гориво и да допринесете за по-чист и безопасен начин на живот. Предлагаме Ви няколко съвета, които ако ви се сторят добри, можете да започнете да прилагате още от днес:
1. Поддържайте автомобила си добре обслужван и проверявайте редовно нивото на маслото.
Правилно поддържаните автомобили могат да работят по-ефективно и да допринесат при намаляване на емисиите на CO2.
2. Всеки месец проверявайте налягането в гумите.
Гумите с по-ниско налягане могат да увеличат разхода на гориво с до 4%*.
3. Свалете ненужната тежест от багажника или задните седалки на автомобила си.
Колкото по-тежък е автомобилът, толкова повече се натоварва двигателят и толкова по-голяма става консумацията на гориво.
4. Затворете прозорците, особено при по-висока скорост и демонтирайте покривните релси за багаж, когато не ги използвате.
Това ще намали въздушното съпротивление и може да понижи консумацията на гориво и емисиите на CO2 с до 10%.
5. Използвайте климатика само, когато е необходимо.
Ненужната му употреба увеличава разхода на гориво и емисиите на CO2 с до 5%**.
6. Тръгвайте веднага след запалването на двигателя и го изключвайте при престой над една минута.
Съвременните двигатели Ви позволяват просто да се качите и да тръгнете, като по този начин намаляват консумацията на гориво.
7. Шофирайте със съобразена скорост и преди всичко – карайте плавно.
Всеки път, когато ускорявате или спирате внезапно, двигателят на Вашия автомобил консумира повече гориво и произвежда повече CO2.
8. При ускоряване сменяйте към по-високите предавки възможно най-рано.
По-високите предавки са по-икономични по отношение на разхода на гориво.
9. Опитвайте се да предвиждате трафика.
За да избегнете ненужното спиране и стартиране в натовареното пътно движение, наблюдавайте трафика на възможно най-далечно разстояние.
10. Помислете дали не е удачно да се комбинирате с някого при използване на автомобила за работа или почивка.
Така ще спомогнете за намаляване на замърсяването и консумацията на гориво.
Източник: Snews.bg

Невероятно!
В Китай построиха 15-етажна сграда само за 6 дни!(видео)
Тези дни в мрежата се появи видео, на което е запечатан подвига на китайска строителна компания, която постави забележителен рекорд по бързо изграждане на сграда. Посторйката се намира в град Changsa и представлява 15-етажен хотел, който е построен само за 6 дни.
Макар че основите на сградата били вече готови, невероятното постижение взриви архитектурната и световната строителна общност, които не престават да обсъждат китайския рекорд. Китайски строители извършили строителния подвиг чрез блоковото строителство и специфична схема на организация на работа.
Сградата е топлоизолирана и устойчива на земетресения до 9-та степен.
Строителната компания предвидливо е документира скоростното строителство и го е разпространила чрез youtube.
Източник: Snews.bg


Според НАСА подобни явления ще станат по-чести през 2013 г.
Мощна магнитна буря удри Земята - След нея бум на депресии
Силна магнитна буря ще достигне Земята на 11 или 12 ноември след мощно изригване на Слънцето, предадоха осведомителните агенции, цитирани от вестник Монитор. В събота вечерта на Слънцето е имало взрив, съпроводен с изхвърлянето на висок стълб от плазма и силен поток от излъчване в рентгеновия диапазон. Обикновено последиците от подобни магнитни бури се усещат на 3емята в течение на първите две денонощия от взрива. Но този път изригването е било в отдалечен участък на Слънцето и до Земята слънчевият вятър ще достигне на 11 или 12 ноември. Той ще предизвика съществени смущения в магнитното поле на планетата. Това означава, че в посочените дни хората, които са чувствителни към подобни явления, ще бъдат с понижено самочувствие.По време на магнитна буря са възможни нарушения на биоритмите на организма и увеличаване броя на нещастните случаи и на травматизъм. Този ефект се обяснява с промени във функционирането на централната нервна система - увеличава се времето за реакция на външни дразнители.Но от всички заболявания най-зависими от слънчевата активност са сърдечносъдовите заболявания, повишено или понижено кръвно налягане. Имунната система на човека реагира на магнитните бури по различен начин. При някои се наблюдава отслабена устойчивост към заболявания, а при други има рязък прилив на сили, подобрява се настроението и работоспособността.Интензивните изригвания на Слънцето могат да нанесат вреда и на орбиталните апарати и представляват опасност за космонавтите. Освен това винаги има рискове от повреди на електрониката на самата земна повърхност. За защита от изненадите от страна на слънцето НАСА разработва програмата “Слънчев щит”, в рамките на която ще се събира спътникова информация за активността на звездатакоято незабавно се обработва със специален изчислителен център. Тази информация ще позволи при силни магнитни бури предварително да се изключват застрашени от аварии компютри и трансформаторни станции.Астрономите, изучаващи активността на Слънцето, класират изригванията в пет категории - A, B, C, M, X. C. Изригването в събота е от категория М и съответно магнитната буря е една от най-силните пред последните години.Заради циклите в слънчевата активност НАСА очаква през 2013 г. подобни бури да станат по-често явление.
Източник: monitor.bg

Световен ден на Книгата на Рекордите на Гинес
Световният ден (09.11.) на Книгата на рекордите на Гинес се отбелязва от 2005 година. За пръв път "Книгата на рекордите на Гинес" е издадена в Лондон през 1955 г. Първоначално се е разпространявала в британските пъбове като леко и приятно четиво за пиещите бира. Много скоро изданието става изключително популярно. Сега книгата се актуализира всяка година. Общият тираж през последните 55 години е 115 млн. екземпляра. „Световни рекорди на Гинес", позната до 2000 г. като „Книгата за рекорди на Гинес", е годишен справочник, съдържащ колекция международно признати световни рекорди, включвайки както човешки постижения, така и природни крайности. Самата книга държи рекорда за най-продавана авторска поредица книги.
На 10 ноември 1951 г., сър Хю Бивър, заемащ поста управител на пивоварната Гинес, е на ловджийско събиране на пристанището Уексфорд на река Слейни във графство Уексфорд, Ирландия. Въвлечен е в спор: коя е най-бързата дивечова птица в Европа, Златистата булка или яребицата. Същата вечер в Касълбридж Хаус той разбира, че не е възможно да се разбере отговора на спора само чрез изследване на справочната литература. Бивър разбира, че сигурно много подобни въпроси се повдигат всяка вечер във хилядите кръчми във Британия и Ирландия, но няма книга, която да разреши тези спорове, и разбира, че книга, предоставяща тази информация, би могла да стане популярна.
Идеята му става реалност, когато един служител на пивоварната, Кристофър Чатауей, препоръчва на Бивър двама братя - свои приятели, които имат детективска агенция в Лондон. Бивър ги наема да създадат първия сборник, който по-късно се превръща в Книгата за рекорди на Гинес. След изненадващо добрите продажби книгата започва да се преиздава, като накрая се стига до текущото положение - по една нова редакция всяка година, издавана през октомври, за да съвпадне с периода на пазаруване за Коледа. Братята Макуиртър продължават да я издават в продължение на дълги години. Единият от братята е убит от Ирландската Републиканска Армия през 1975 г. Другият участва в телевизионно шоу, в което деца му задават въпроси за различни световни рекорди.
Последните издания наблягат на рекорди постигнати от човека. Обхванати са от обичайните дисциплини като "вдигане на тежести" до екстравагантни като "хвърляне на яйце за разстояние", като са отправени критики, че новия формат акцентира твърде много на визуални шокиращи материали като физически деформации, странно изглеждащи зеленчуци и чудати каскади. Също има и рекорди, за които обективността очевидно е била жертвана заради популярността - Парис Хилтън е обявена като "най-надценената знаменитост".
Специален рекорд е рекордът за човек, притежаващ най-много рекорди в книгата. Това е швейцарският жонгльор Пол Сали със записани 65 рекорда на Гинес.
Повечето от рекордите са точни, но въпреки твърдението на собствениците, че всеки рекорд е "проверен отвъд всякакво съмнение" , има хора които смятат че някои от рекордите не са точни.
В последните години компанията Гинес е разрешила франчайзинг на някои малки музеи да показват тематични изложби по книгата. Всички такива музеи са разположени на популярни туристически места като Копенхаген, Сан Франциско, Сан Антонио, Ниагарския водопад, Холивуд, Атлантик Сити и др.
Източник: www.kross-bg.net

България се съгласи за "Южен поток", за останалото ще си помисли
Съботното посещение на руския премиер Владимир Путин в България, по време на което България подписа с "Газпром" споразумение за създаване на съвместно предприятие за стратегическия руски газов проект "Южен поток", тегли чертата под периода на неопределеност, когато участието на България в проекта бе под въпрос, обобщава визитата на Путин руската агенция РИА "Новости". Но по други важни точки от сътрудничеството остава неяснота - не е ясно каква е перспективата за проекта АЕЦ "Белене", не са завършени преговорите за цената на руския газ, който се доставя в България, а проектът за изграждането на петролопровода Бургас - Александруполис според българската страна изисква доработване, констатира руската агенция.
Връщайки се към историята на разговорите за "Южен поток", РИА "Новости" пише, че докато позициите на София са били неопределени, Русия е водила преговори с Румъния, която е заинтересована "Южен поток" да мине по нейна територия. Сега обаче необходимостта от този вариант отпадна - шефът на "Газпром" Алексей Милер каза, че Румъния вече няма да може да заеме мястото на България, но може да се присъедини на общо основание като един от участниците в проекта, отбелязва руската информационна агенция, цитирана от БТА.
Под въпрос остават засега и перспективите за изграждане на АЕЦ "Белене", проект, чиято реализация Русия и България се опитват да започнат вече четири години, се казва в информацията на РИА "Новости" и добавя, че Русия е представила окончателната стойност на централата и сега предстои българските специалисти да направят оценка и да дадат отговор. цитира се мнението на шефа на "Росатом" Сергей Кириенко, че "белене" е много изгоден проект, който ще се изплати за 20 години.
Източник Дарикнюз.бг

УМБАЛ „Св. Георги” и Митрополията стартират безплатен скрининг за диабет
Безплатен масов скрининг организират Клиниката по ендокринология на УМБАЛ „Свети Георги" и Пловдивската митрополия. Инициативата е по случай Световния ден за борба с диабета, който се отбелязва на 14-ти ноември.
За осъществяване на кампанията Митрополията е осигурила спонсорство за закупуване на 2 000 тест ленти за глюкомери на стойност 1 920 лв. От 11 часа в църквата „Света Марина" Негово Високопреосвещенство Пловдивският митрополит Николай ще отслужи молебен за страдащите от захарна болест. След църковната служба започват изследванията, които ще се провеждат в сградата на Пловдивската митрополия, която се намира в съседство на храма. В специално предоставено за целта помещение, лекари ендокринолози и медицински сестри от Университетска болница ще измерват нивата на кръвна захар на гражданите.
От утре до 19-ти ноември в Клиниката по ендокринология ще се проведе и Седмица на отворените врати, която по традиция се организира след Деня за борба с диабета. В този период по предварителен график УМБАЛ „Свети Георги" ще осигурява и безплатна специализирана консултация за всички пациенти, на които по време на скрининга, е открито отклонение от нормата за ниво на кръвната захар.
От понеделник Университетска болница организира и безплатен систематичен курс за обучение на пациенти със захарна болест. Занятията ще се проведат в Диабетния център на Клиниката по ендокринология и болести на обмяната, която се намира в База 1 на УМБАЛ „Свети Георги", на бул. „Васил Априлов" 15А. Лекарите ще представят профилактиката и лечението при диабет на заинетересованите граждани
Безплатният масов скрининг и Седмицата на отворените врати са под егидата и наблюдението на Международната диабетна федерация и Българското дружество по ендокринология. Световният ден за бора с диабета се отбелязва от над 200 организации в повече от 160 страни. От 2007 г. 14 ноември е официален ден на Организацията на обединените нации. Тази година мотото е „Да овладеем диабета. Сега!", припомниха от Клиниката по ендокринология в УМБАЛ „Свети Георги".
Източник Дарикнюз.бг

Полицаите протестират
В Румъния се провежда паралелен протест на полицаите
Синдикалната Федерация на Служителите в Министерството на Вътрешните Работи (СФСМВР) организира днес четвъртия си протестен митинг.
Исканията на служителите на МВР са:
- ясни гаранции за ресурсното осигуряване на служителите в МВР
- приемане на предложенията на СФСМВР по Закон за изменение и допълнение на Закона за Министерството на Вътрешните Работи и запазване на разпоредбите в Кодекса за социално осигуряване, отнасящи се към служителите в МВР
- функционален имунитет на членовете на СФСМВР
От синдикалните дружества по региони и ОДМВР ще се съберат пред посолството на Румъния днес в 12 часа, с което ще подкрепят исканията на румънските си колеги, които не се различават от исканията на българските служители в МВР.
На същата дата и час членове на румънския синдикат на служителите в Министерството на вътрешните работи в Румъния ще се съберат пред българското посолство в Букурещ в подкрепа на исканията на Синдикалната федерация на служителите в МВР на България.
СФСМВР ще връчи писмо на посланика на Република Румъния, в което ще изразят безпокойството си за условията на труд в които работят румънските полицаи и ще настояват за подобряване на диалога между министерството и служителите в системата.
От своя страна румънския синдикат ще връчат писмо на посланика на Република България в Букурещ в което ще изразят безпокойството си за липсата на реален и ефективен диалог между служителите в МВР и ръководството.
В писмото си ще изразят подкрепата си за исканията на СФСМВР и ще настояват за изпълнението им от страна на МВР.
Източник Днес.бг

Откритието на века! Как котките пият, без да си мокрят брадичките
Учени от САЩ са разкрили тайната на елегантния начин, по който котките пият вода или мляко, без да си мокрят брадичките и без да се цапат, съобщи Ройтерс, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".
Изследователи от Масачузетския технологичен институт и Принстънския университет са анализирали с помощта на високоскоростни камери как лочат домашните котки и големите им сродници като тигрите и лъвовете.
Данните от продължилото 3,5 години изследване показват, че тези животни прилагат до съвършенство баланса между две физични сили – гравитация и инерция.
Когато пият вода, кучетата например оформят "чашка" с езика си и изсипват течността в устата си, а много често и на пода, както могат да потвърдят стопаните им. Котките обаче пият по различен начин - те изтеглят езика си към купичката и оформят края му като черпак. Този феномен за първи път е наблюдаван с камера през 1940 г. от инженер от Масачузетския технологичен институт.
С помощта на високоскоростни камери авторите на настоящето проучване са установили, че за разлика от кучетата, които потапят целия си език в течността, котките докосват водата или млякото само с върха на езика си, прилагайки много по-гъвкав и елегантен механизъм.
Грапавият език на котките едва докосва повърхността на водата или млякото, преди бързо да бъде прибран обратно в устата. По този начин се създава стълб от течност между повърхността й и движещия се език. Стълбът е резултат от деликатния баланс между гравитацията, която притегля течността обратно към купичката, и инерцията. Във физиката инерцията е свойството на предмет или течност да запазват състоянието си на движение, докато не им се противопостави друга сила, обясняват изследователите.
Котките инстинктивно знаят с каква скорост да лочат – средно около четири пъти в секунда, за да поддържат съвършения баланс между двете сили, както и кога да затварят устата си. Ако се забавят с част от секундата, силата на гравитацията връща млякото или водата в купичката.
За разлика от домашните котки, големите им сродници като лъвовете и тигрите пият вода по-бавно, без да нарушават стълба течност.
Откритието ще помогне на физиците да си изяснят по-добре взаимодействията между гравитацията и инерцията, както и в проектирането на роботи и други механизми.
Източник Днес.бг

ГЕРДЖИКОВ: НЯМА ДРУГА СТРАНА В ЕВРОПА, КОЯТО ДА ИМА ТОЛКОВА МНОГО ПАРТИИ
Непрекъснато произвеждаме нови политически формации и нови проекти. Няма друга държава в Европа, която да има толкова много партии, те са над 300. Това каза в предаването „Неделя 150" Огнян Герджиков от НДСВ по повод на учреденото гражданско движение АБВ.
„Все пак става дума за едно гражданско движение, в една неправителствена организация би трябвало да има по-голяма свобода на инициативата", каза той.
По думите на Герджиков един от най-сериозни грехове на управляващите е, че не само не подават ръка на бизнеса, но са и срещу него. „Задушава се бизнесът, а това всъщност означава задушаване на икономиката и това си личи от представения бюджет. Това е бюджет, които няма да доведе до справедливо разпределение на финансите в икономиката", коментира той.
По повод на предстоящите избори Герджиков обясни, че НДСВ повече от година работи за тях. Смятам, че след една година ще изненадаме много хора, каза той.
Според Герджиков, Меглена Кунева е достойна фигура за президентския пост. „Меглена Кунева се е доказала като личност с много сериозен капацитет, приета и призната не само в България но и в Европа. Така че това е едно от имената, които биха стояли много добре на тази висока политическа позиция", каза Герджиков
Източник БЛИЦ.бг

Поскъпват грозде, олио и кашкавал
Оранжерийните краставици са с 13,5 на сто по-висока цена и се продават средно по 2,10 лева за килограм. Оранжерийните домати поскъпват с 3,3 на сто - до 1,86 лева за килограм, съобщават от Държавната комисия по стоковите борси и тържищата
Картофите поскъпват с 5,0 на сто и се продават средно по 0,60 лева за килограм. Цената на зелето се понижава с 4,9 на сто - до 0,39 лева за килограм. Зрелият фасул се търгува без промяна - по 2,22 лева за килограм. Зелените чушки поскъпват с 8,9 процента и се продават по 1,10 лева за килограм. Цената на чесъна се повишава през седмицата с 18,9 процента - до 6,78 лв./кг.
Ябълките се продават средно по 0,90 лева за килограм. Цената на лимоните се понижава със 5,9 на сто - до 1.59 лева за килограм. Гроздето поскъпва с 23,8 на сто - до 2,13 лева за килограм на едро.
Захарта се продава средно по 1,32 лева за килограм. Цената на олиото на едро се повишава с четири стотинки - до 2,47 лева за литър. Брашното тип "500" се продава по 0,88 лева за килограм.
Кашкавалът "Витоша" поскъпва с 0,8 на сто и се продава по 9,69 лева за килограм. Цената на кравето сирене се намалява с 0,4 процента - до 4,44 лева за килограм на едро. Яйцата се продават по 0,16 лева за брой.
АСН
Източник Стандартнюз

ДСБ ще поиска от ЕНП позиция за реабилитацията на Тодор Живков
ДСБ ще поиска от ръководството на Европейската народна партия да заеме позиция по отношение на изявленията на Бойко Борисов за наследството на Тодор Живков. Това заяви лидерът на дясната формация Иван Костов по време на Седмото национално стбрание на партията.
Делегатите на партията гласуваха предложението за явяване на следващите избори да е в рамките на Синята коалиция като на първи тур да не се подкрепят чужду кандидати.
В своя политически доклад Иван Костов заяви, че ГЕРБ “нямат решителност”, “постоянно пилеят политическа енергия” и извършват “драматичен политически завой” към олевяване.
Според Костов ГЕРБ са на крачка да направят ДСБ свой политически противник и да “понесат цялата политическа отговорност, че са принудили една сестринска партия да отиде в опозиция”.
Значително тема в речта на Иван Костов бе посветена на думите на премиера Борисов за Тодор Живков.

“Тази реабилитация на Живков лично от министър-председател на Р. България е единствена в историята на нашия мъчителен преход от комунизъм към демокрация. Тя е единствената реабилитация на бивш комунистически диктатор в Централна и Източна Европа, включително в Русия и страните от ОНД. Тя е обидна за всички български демократи, не само за нас, хората вдясно от политическия център. Тя е неприемлива за опитващата се да се реформира БСП и скандална за ДПС и неговите избиратели.
След тези изявления ще поискам от ръководството на ЕНП да заяви своята позиция към изявленията на г-н Борисов”, заяви Костов.
По темата за отношенията на ГЕРБ с президента Георги Първанов лидерът на ДСБ заяви, че те приличат на “сговаряне” заради “строгата приемственост в пълното енергийно обвързване на България с Русия”.
"Правителството на ГЕРБ и лично министър-председателя Бойко Борисов да се противопостави на натиска на Путин. Ако не го направи..., ще загуби напълно нашата подкрепа".
Управляващата партия бе уличена и в срамни пазарлъци с Ахмед Доган след като стана ясно, че цялото ръководство на Държавен фонд “Земеделие” е от времето на тройната коалиция.
Лидерът на ДСБ разкритикува управляващите за липсата на реформи, лошото състояние на икономиката, безнаказността на мафията и неубедителните действия на полицията. От партията заявиха, че имат готовност да подкрепят правителството ако то има воля за провеждането на дълбоки реформи.
Източник Медияпул.бг

Запалиха коли на активисти на ГЕРБ
Два автомобила, собственост на активисти на ГЕРБ, са били подпалени в пловдивското село Първенец. Огънят лумнал към 3 ч в събота, след като неизвестни залели с бензин гумите на колите “Опел Зафира” и “Опел Корса”.
Съседи видели пламъците, обадили се на пожарната и събудили комшиите. “Грабнах пожарогасителя, опитвах се да спася колите, но напразно. Изгоряха”, разказва Спас Радев (49 г.), който е бивш полицай и един от учредителите на ГЕРБ. Докато се оптивал да гаси, припаднал, и лекари го свестявали. Съпругата на Радев - Катя Петковска, е председател на женската организация на ГЕРБ към община Родопи и е експерт в общинската земеделска служба в град Стамболийски.
“Подпалиха колите, сега какво друго да очакваме. Страхувам се за семейството си, надявам се полицията да хване извършители и поръчители”, обяснява Спас Радев. Семейството има собствени версии за палежа, но не желае да ги оповестява.
В Първенец вече се страхуват да излизат вечер, защото само за седмица изгоряха четири коли. В понеделник бяха подпалени “Опел Корса” на безработния Кирил Янчев и “Опел Вектра” на бившия следовател Чавдар Димитров, съсед на Спас и Катя. Полицията търси връзка между палежите. “Явно са объркали колата на Чавдар с моята”, предполага Радев. За последната година семейството му имало доста неприятности.
“Един ден изненадващо от община Родопи ни съобщиха, че имаме незаконни постройки - козарник, плевня и ограда. Издадоха заповед за събаряне. Баща ми Дичо не можеше да се раздели с животните”, плаче Петковска. Вечерта след последното дело баща й гледал репортаж за незаконни луксозни къщи в Марково и Белащица. “Гледай какви домове имат и нищо не им правят, но моя обор бутат. Свършено е с мене, не мога да живея без козичките”, повтарял бай Дичо. На другия ден се обесил.
Катя Петковска разказа също, че преди време е получавала заплахи, защото със Спас се обявили против незаконна кариера на река Първенецка.
Източник ТРУД

ГЕРБ отстъпи - няма да има данък лукс
Няма да се въвежда висока ставка за имотите с данъчна оценка над 300 000 лева, така нареченият данък лукс, стана ясно на брифинг в парламента.
Решението е било взето снощи на заседание на партийната група на ГЕРБ с представители на Министерството на финансите. След обсъждания на проекта за Закона за местните данъци и такси депутатите са препоръчали именно такава позиция, съобщи председателят на Комисията по бюджет и финанси Менда Стоянова.
„Вариантът, който снощи обсъждахме, включваше да се облагат само най-скъпите имоти над 300 000 лева и най-мощните коли. След дебати стана ясно, че фискалният ефект от тази мярка е изключително малък, а администрирането, което трябва да се извърши от страна на общините за този данък лукс, е сериозно действие и изисква сериозна подготовка", заяви тя.
Стоянова обясни, че данъчната оценка на имота е основен критерий за това дали той е луксозен. Проблемът е, че в цялата страна само 5 700 имота имат оценка над 300 000 лева и много малко от тях са притежание на физически лица. А да се наложи данък лукс върху хотели и търговски обекти, т.е. върху сгради с производствен характер, не е много обосновано, каза още Стоянова.
Настоящата висока скала за автомобилите обаче ще остане. Диапазонът на сумите се определя от закона, а решенията за конкретния размер на данъка върху скъпите коли е сред прерогативите на общините. Според председателката на Комисията по бюджет и финанси постепенно тези диапазони се разширяват всяка година, което на практика означава даване на възможност на общините за по-свободна преценка от тяхна страна какъв да бъде размерът на налога в конкретния район.
Менда Стоянова помоли да не се свързват обсъжданията за т.нар. данък лукс с акция „Хеликоптер" на Националната агенция за приходите (НАП).
Източник ТРУД

ГЕРБ връща дарение на фирма, свързана с Алексей
Изпълнителната комисия на ГЕРБ реши да върне дарение от 1000 лева, получено от „Кайлъка ресурс" АД на 2 октомври 2007 г., съобщи сайтът на управляващата партия. Решението е взето с оглед "недопускане на каквито и да е съмнения за дарения на ПП ГЕРБ и във връзка с всички изнесени факти и обстоятелства за дейността на Алексей Петров".
Посочва, че на свое заседание Изпълнителната комисия на ПП ГЕРБ се е запознала с изнесените предположения за направени дарения от фирми, свързани с Алексей Петров, разгледа и резултатите от извършена проверка на счетоводните документи на партията, публичния регистър на Сметната палата, както и справка в информационния правно-счетоводен регистър Сиела и сайта на „Лев корпорация", и установи, че по смисъла на свързани лица, е направено дарение на ПП ГЕРБ - Плевен на стойност 1000 лв. от „Кайлъка ресурс" АД на 02.10.2007 г.
Взет бил предвид и фактът, че направеното дарение е на базата на сключен договор между областния ръководител на ГЕРБ - Плевен, който има правомощията да сключва такива контракти, както и обстоятелството, че към него са приложени всички изисквани от закона декларации.
Фирмата няма непогасени подлежащи на принудително изпълнение задължение за данъци, мита и осигурителни вноски, предметът на дарението е законен, не е свързан с изпиране на пари и/или финансиране на тероризма, както и не представлява търговско дружество с над 5 на сто държавно или общинско участие, религиозно институция, чуждо правителство или чуждестранно държавно или търговско предприятие, организатор на хазартни игри, кандидат по ЗОП и др., се посочва още в решението на Изпълнителната комисия.
Източник ТРУД

Юрген Рот интервюира Алексей Петров в дома му
Германският разследващ журналист Юрген Рот се срещна с обвиняемия за изнудване Алексей Петров в дома му на софийската улица "Арарат" в сряда.
"Няма да коментирам, трябва да прегледам моите документи", каза два часа по-късно на излизане гостът, който си тръгна от дома на Петров без да носи нищо. Полицейска охрана от два автомобила придружаваше германския публицист.
"Аз бях просто интервюиран", бе лаконичен минути по-късно Петров през оградата, отговаряйки на въпроса на трийсетината журналисти дали е предавал на германския журналист някакви документи.
Рот подготвял визитата си при доцента от УНСС още в Германия. Журналистът е у нас за представяне на книгата си "Гангстерска икономика. Как организираната престъпност ни изкупува".
В предишната си книга той обяви Георги Първанов, Алексей Петров и Румен Петков за „новите демони", уточнявайки, че бившият вътрешен министър е покровителствал Петров и братя Галеви.
Източник ТРУД

Карали златото от митницата с ТИР в Гърция
Бандата на Комбинаторите натоварили откраднатите от столичната аерогара злато, платина и сребро на ТИР, с който още в нощта на удара част от ценния товар била закарана в Гърция. (Виж видео със заловеното злато).
Това е основната версия на разследващите за изнасянето на благородните метали от групата на Георги Николов-Генерала. По пътя край София част от тях били прехвърлени в кола и скрити край Бели Искър.
Пробивът в разследването на обира за милиони бил направен при третия разпит на склададжията, който отговарял за конфискуваните стоки. Едва тогава той признал, че е казал кода за алармата на Генерала и му е помогнал да отвори касите с металите. Заради показанията си за всички членове на групата чиновникът е само свидетел срещу обирджиите, а не обвиняем, недоволни са адвокатите на петимата арестувани. Според тях на склададжията трябва да бъде повдигнато обвинение поне за престъпление по служба.
Софийският градски съд гледа вчера мерките за неотклонение на Георги Николов-Генерала - дългогодишен митничар в бюрото в Горубляне, Александър Митков-Сашо Пандиза, Славчо Колев-Цайса, Васил Даскалов-Ченето и Явор Гергов. Те ще отговарят затова, че от 19 ч на 17 октомври до 10 ч на 18 октомври 2010 г. са изнесли 370 кг сребро, злато и платинени бижута от склад за конфискувани стоки на аерогара София - кражба в особено големи размери. Прокуратурата вчера обави, че има достатъчно доказателства срещу тях, за да останат за постоянно в ареста. Според адвокатите обаче няма данни за пряка връзка между петимата.
Заради използваните СРС делото се гледа при закрити врата.
БЛАГА ГЕОРГИЕВА
Източник 24 часа.бг

Гладни хлапета ограбиха дядо
Трима младежи нападнали дядо в съня му, били го и задигнали пенсията му, съобщи полицията в Монтана.
Грабежът станал на 8 ноември към 21 ч в с. Лехчево. Бандитите нахлули в дома на самотно живеещия 92-годишен Ангел Ц.
Нанесли му жесток побой, налагали го с юмруци. Старецът изпаднал в безпомощно състояние и се строполил на пода в стаята си. Тогава те задигнали от десния джоб на панталона му портфейл със 170 лв.
Криминалистите заловили разбойниците - К. И. и О. К на 15 г. и 19-годишния Е. П. Те били гладни, трябвали им пари за кръчмата.
Самотен старец от неделинското с. Оградна също бе ограбен в дома си. Двама вързали ръцете и краката на 74-годишния Димитър Р. с въже. Той не им казал къде са му парите.
Апашите взели само това, което било около него - мобилен телефон, часовник и 15 лв. Изчезнали и оставили дядото вързан.
Развързал го брат му на сутринта и се обадил в полицията. Една от версиите е, че е дядото е ограбен от криминално проявен, който го познавал.
Източник 24 часа.бг

Путин крие щерките от хорски очи
Семейният живот на руския премиер Владимир Путин е обвит в тайнственост така, както и цялата му кариера на съветски таен агент в Германия. И ако жена му Людмила бе принудена да се появи на сцената в ролята си на президентша, то двете им дъщери остават и до днес зад непроницаема завеса, напълно изолирани от публичните очи и уши.
Днес образите на 25-годишната Маша и 24-годишната Катя - най-желаните моми на Русия, са непознати на руснаци и на чужденци въпреки огромния интерес към тях. Баща им успя да наложи стриктно информационно и медийно ембарго над тях, да ги скрие от хорското любопитство, за да им гарантира спокоен живот. Те не се появяват никога и никъде без охрана, лицата им са скрити зад тъмните стъкла на бронираните лимузини. Казват,
Катя прилича на баща си, а Маша - на майка си.
“Моите дъщери са още малки!” - с тази фраза Владимир Путин изчерпва детската тема в издадената преди няколко години биографична книга “От първо лице”. Там е публикувана единствената снимка анфас и с панделки на двете руси момиченца на възраст 5-6 г.
Твърди се, че Путини винаги са възпитавали децата си в необичайна строгост, защото сам бъдещият президент е раснал в сурова атмосфера на аскетизъм.
В Петербург Маша и Катя учели в едно от най-известните частни школа с разширено преподаване на немски език - Peterschule. Когато Катя Путина била във втори клас, възпълничък съученик опитал да я тероризира. Нещата сигнали почти до психологически срив. Но Катя победила нахалника. Първо го надбягала на 100-метровата дистанция, после му лепнала находчивия прякор "ходещо гробище на бифтеци", пише в. “Собеседник”.
Когато баща им се издига и отива в Москва, звездните дъщери се прехвърлят в училището при германското посолство. Там таксата е 6000 долара на година.
Отначало двете сестри ходят в клас, после учителите започват да идват при тях вкъщи - Путин е вече премиер, а по-късно и президент на Русия. Много от учениците, а дори и някои преподаватели там, не знаели, че при тях се учат децата на Путин.
Завършвайки немското училище, президентските щерки тръгват по стъпките на баща си в неговата родна алма матер - Санктпетербургския държавен университет. Ректорката Людмила Вербицкая е лична приятелка на президента, но всички твърдят, че двете са се явили на конкурсите анонимно, с дискретна охрана, и са получили високи оценки. Мария постъпва в биолого-почвения факултет, а Катерина - в най-елитния Източен факултет, за да учи японистика. Нейното увлечение по източни езици и култури датира отдавна. Но конкретният й избор бил доста изненадващ - родителите били уверени, че тя ще предпочете китаистика, защото вече учела китайски и силно се увличала по китайска тематика.
За 5-те години студентство те там почти не се и появяват. Обучават се по индивидуални програми. Твърди се, че като студентки използвали чужди имена. Запознати обаче добавят, че двете в никакъв случай не са били толерирани - нито в оценките, нито в студентските задължения. Такова било изричното нареждане на баща им.
Катя вече знае отлично японски и китайски.
Казват, че имала намерение да научи и корейски, за да стане експерт по Далечния изток. Точно на тази основа само преди месец около името й се завъртя най-интересната досега интрига за личния й живот. Южнокорейски вестник съобщи за любовен роман между нея и 26-годишния Юн - син на бивш дипломат от посолството на Сеул в Москва. Неговите родители дори съобщили за предстояща сватба.
Според източника на вестника Путин отначало бил против брака, но след среща с избраника на дъщеря си променил своето решение. Юн следвал в САЩ и сега работи в московското представителство на крупен южнокорейски конгломерат.
Голямата се омъжи тайно в Гърция през 2005 г.?
Интимния живот на Маша доби сензационна публичност през 2005 г. Тогава кметът на прочутия гръцки курортен остров Санторини съобщи, че там тайно се жени голямата дъщеря на Путин.
Подготовката за сватбата била извършена в пълна дискретност и всички луксозни хотели на острова били резервирани за случая. Като личен гост се очаквал дори бившият гръцки крал Константин.
Така и не стана ясно кой е избраникът на Мария Путина, тогава на 21 г. Известно е само, че бил руснак.
По-късно някои руски медии опровергаха тази история, но семейство Путини запази мълчание.
Така повечето източници и досега смятат, че Маша наистина е омъжена на Санторини през 2005 г. А защо в Гърция? Има обяснение. Путин е много популярен там като православен и като голям приятел на страната, близък с всички нейни лидери.
ТЕЛЕЦ И ДЕВА
По-голямата - Маша, е родена в Санкт Петербург на 28 април 1985 г. - зодия Телец. Катя се е появила на бял свят на 31 август 1986 г. в Дрезден, където баща им е бил резидент на КГБ, и е зодия Дева.
Двете са кръстени на бабите си - Мария Путина и Екатерина Шкребньова. Катя всъщност е записана не с традиционния руски оригинал на името, а с немското Катерина.
По думите на майка им Людмила Путина и в двата случая на мъжа й му е било все едно дали ще се роди момче или момиче.
Че той ги обича болезнено силно - в това спор няма. Но тази обич и проявленията й остават скрити зад стените на семейното гнездо.
проявен, който го познавал.
Източник 24 часа.бг

Ето какво си говориха Борисов и Путин сега
Минути след като Владимир Путин излетя от България, пресслужбата на българското правителство разпространи стенограма от разговорите между двете делегации:
БОЙКО БОРИСОВ: Уважаеми господин премиер, добре дошли в България. С няколко думи искам да представя хората, които са от тази страна на масата: вицепремиерът и вътрешен министър и заместник-председател на нашата партия господин Цветан Цветанов, вицепремиерът и финансов министър господин Симеон Дянков, министърът на енергетиката икономиката и туризма господин Трайчо Трайков, министърът на външните работи господин Николай Младенов, министърът на околната среда и водите госпожа Нона Караджова, министърът на труда и социалната политика господин Тотю Младенов, посланикът на Република България в Москва господин Грозданов, заместник-министърът на икономиката и енергетиката господин Марий Коцев и госпожа Мая Христова изпълнителен директор на Българския енергиен холдинг.
Подготвили сме се сериозно за тази среща по темите, които ни интересуват.
ВЛАДИМИР ПУТИН: Господин министър-председател, вие познавате почти всичките ми колеги, бих искал да ви благодаря за поканата да посетя България. Днешното посещение носи изключително работен характер.
През последните месеци ние с вас много подробно сме обсъждали енергийните проекти и други неща в различни области.
Някои от тях са реализирани, имам предвид в транспортната сфера трасето Варна - Кавказ. Имаме и други проекти в това число в сферата на енергетиката - едно от най-важните пера в нашето сътрудничество.
Ние сме се договорили с вас и ще има работа в сътрудничеството между Русия и България в хуманитарната сфера. Бих искал да ви благодаря за това внимание, което вие отделяте за развитието на руско-българските отношения. Точно благодарение на тези усилия в последно време ние можахме да напреднем в много направления и достигнахме до подписването, както ние набелязахме преди малко с вас, на някои ключови документи. Благодаря ви.
БОЙКО БОРИСОВ: Благодаря ви, искам да информирам колегите, че имахме 15 - 20 минутен разговор на четири очи, на четири очи е символиката на такъв разговор. Самият факт, че господин премиерът Путин със задоволство отбеляза и факта, че искаме днешните разговори да бъдат стенографирани, българското и руското общество да могат да чуят това, за което се договаряме, публично, ясно и открито, защото българските и руските отношения датират много отдавна. Ние нямаме претенциите да поставяме ново начало, но имаме претенциите да ги поставим на прагматично начало, взаимноизгодно за двете държави. Нещо повече, след като Европейският съюз прие Русия за стратегически партньор, заедно с премиера Путин информирахме европейския комисар по енергетика господин Йотингер, за да дадат своето становище по договора и устава на новото дружество. Нещо повече, те изпратиха и свой представител, който да участва днес и да присъства на подписването, защото „Южен поток" е европейски проект и ще доставя газ на много държави в Европа и с бързото си експедитивно подписване и спазване на пътната карта, дори предсрочно с няколко месеца, ние даваме пример за прагматична работа по общи взаимноизгодни проекти.
По същата тема, свързана с атомната централа „Белене", се разбрахме експертите да достигнат възможно най-ниската цена при гарантирана най-голяма сигурност на централата в Европа, сиреч, една от най-добрите централи в Европа да построим в България.
Разбира се, темите които ни вълнуват, ако разрешите, господин Путин, да дадем възможност на министрите и на вашите колеги с по няколко думи, ако има теми, които са взаимноинтересни, да ги поставят за да ги чуем.
ВЛАДИМИР ПУТИН: Благодаря ви, много уважаеми господин министър-председател.
Първо бих искал да отбележа, че нашите търговски отношения съществено са пострадали покрай кризата. Те се свиха, направо рухнаха с 50 на сто. Обаче за първите осем месеца на тази година се покачи с 56 на сто и мисля, че до края на годината ние дори ще надскочим това ниво, което имахме през 2009 година. Тези тенденции трябва да се запазват и увеличават. Вече споменах, че ние днес ще подпишем два много важни документа за реализирането на „Южен поток".
Уважаеми, господин министър-председател, уважаеми колеги, бих искал да ви информирам, че Русия осъществява няколко големи енергийни проекти. Това строителство на нефтопровода до брега на Тихия океан, ние много дълго сме обсъждали проекта „Бургас - Александруполис" около 126 километра. През последните две години построихме 2000 километра в посока на Тихия океан и чисто нов нефтен порт на брега на Тихия океан. Ние по принцип изведохме на световния нефтен пазар нов проект. Ние с голямо уважение се отнасяме към Вашата позиция по всеки проект в това число и по проекта „Бургас - Александруполис". Ние знаем и чуваме вашата гледна точка, няма нищо страшно в това, ние ще осъществяваме подобни проекти с други партньори, но в този регион, в същия.
Що се отнася до газовата инфраструктура, вие знаете, че ние осъществяваме един много голям европейски проект свързан с газа - Северен поток, който ще премине по дъното на Балтийско море. Миналата година ние започнахме, а през месец ноември 2011 година по същата тръба ще бъде пуснат първият газ за нашите европейски партньори. Работата върви много добре, под пълна пара и аз ходих там неотдавна дори с хеликоптер в морето и видях, че 50 на сто от обема на работите вече са извършени. Работата върви практически денонощно, работи международен отбор, така да се каже. Ние вече имаме предложения да направим успореден газопровод и директно да пуснем тръбата до Германия. Също ще направим и големи газохранилища в тази част на Европа. Обаче, ако докараме докрай „Южен поток", тогава ще се въздържим от реализирането на втората част на „Северен поток". Ако нещо ни попречи, да не направим това, ние ще разглеждаме няколко варианта, или да разширим нашите възможности към Северна Европа, или да направим един газопровод успореден на „Син поток" през Турция и оттам да преминаваме за Гърция и Италия.
За ваша информация всяка година ние увеличаваме нашите доставки за Турция извън плана, миналата година и тази година, защото има поставени смущения с доставките на газа от Иран за Турция.
Повтарям, че с днешното подписване на документите за „Южен поток" ние фактически даваме старт на този проект, който ще допринесе за диверсификацията на газовите маршрути.
На границата на 2008 и 2009 година сигурно знаете, че имахме голям конфликт с една от страните и тази страна е Украйна.
БОЙКО БОРИСОВ: Знаем много добре.
ВЛАДИМИР ПУТИН: Украйна практически затвори транзита. Тя искаше от нас да намалим цената за вътрешното потребление на газа за Украйна и без газ остана практически цяла Южна Европа. Строителството на „Южен поток" ще позволи да се минимизират практически до нула всички доставки на нашия газ за Европа - от нашия бряг директно за българския. И за този транзит годишно България ще има 2,5 милиарда долара, по точно 2,4.
Смятам, че това е много важен и нужен проект за всички. Както и да е странно, дори за транзитни държави дори за Украйна, защото ще я стяга малко. Сега те ни предлагат различни варианти, няма да крия това нещо, и така се опитват да разубедят от реализирането на този проект. Ние им казахме, че тук няма никаква политика. Ние просто взехме вече решението и ще го правим.
Освен този проект ние имаме и много други насоки на сътрудничество. Един от най-големите проекти е АЕЦ „Белене". В един от нашите телефонни разговори, вие ме помолихте да наредя на господин Кириенко да ускори доставката на резервни части за действащата атомна електроцентрала. В нормален режим същото оборудване и работи се изпълняват от наши западни партньори, между четири и шест месеца. Обаче ние направихме всичко доставката да бъде осъществена в най-кратките срокове. В най-близките години ние при нас в Русия планираме да построим толкова блокове, колкото беше построено през целия съветски период.
През цялата история на Съветския съюз тогава бяха построени 30 блока, а ние планираме да направим 28. Освен това ние осъществяваме голяма работа и в чужбина, в Китай, в Индия, в Турция.
Разбира се, че наши конкуренти са американски, японски и френски компании. Обаче те не могат да предложат продукта по-добър като качество и по-евтин като цена. Ние направо печелим тендери. Ние сега правим шест блока в Китай, като двата са построени, за четири са подписани документи, а общият им брой ще бъде 16. И с Турция подписахме всички документи и ще работим с тях. Ние предоставяме пълен пакет от услугите. Започваме от кредитирането, доставки на оборудването, монтаж, доставка на ядрено гориво и утилизирано отработено ядрено гориво с последващо извозване на територията на Руската федерация. При това ние имаме много добри отношения с редица европейски партньори преди всичко със „Сименс" и „Арева" от Франция, но основно ние работим със „Сименс". Ние не сме скъперници, и отдаваме такъв обем на работа, с който те могат да се справят и в направленията, в които са световни лидери. Това е основно електрониката и някое друго оборудване от ядрената ни енергетика. Като средно всеки проект има до 25 на сто от контракта. От 25 до 30 на сто ние отдаваме за местни локални организации, тук думата преди всичко става за строителство. Това означава създаване на нови работни места. Разбира се получават нови компетенции. По принцип това е строителство, но е много специфично, защото се строи атомна електроцентрала. Ние сега в тесен кръг обсъдихме с Вас напредъка за този проект. Ние ще работим с нашите европейски партньори на ниво правителство, така и на корпоративно ниво. Ще помислим по какъв начин може да бъде организирано и финансирането на тези работи.
Господин Кириенко, както ми каза, като цяло договореностите с българските партньори по всички параметри са постигнати. Ние трябва да продължим нашата съвместна работа за усъвършенстване на договорено право на базата на нашето сътрудничество.
Днес по Ваша молба ние ще подпишем и междуправителствено споразумение, което ще определя как да действа Договорът за социално осигуряване. В стадиите на подготовката вече се намират споразумения за сътрудничество в областта на медицината, за ремонта на хеликоптерите и за сътрудничеството в областта на въздушния транспорт.
Тук има един въпрос, на който бих искал да обърна внимание, уважаеми господин министър-председател. Това се отнася до проблема, за който отдавна вече ние говорим. Става въпрос за производство на руски въоръжения без съответни руски лицензи. Бихме искали да ускорите работата, за да решим този проблем, и за това нещо искам да кажа, че производството на стари съветски оръжия без тяхното модернизиране това е задънена улица. Досега вашите производители все още могат някъде да го продават, но скоро това може да секне. Ние предлагаме да се обединим и да се договорим, защото тук ние можем заедно и да модернизираме оръжията, и да ги произвеждаме, и това ще стане за години напред. С някои от нашите партньори в Централна Европа ние се бяхме договорили по такъв начин.
Междуправителствената комисия работи добре, следващото заседание според молбата на българската страна, на поредното заседание на междуправителствената комисия трябва да се състои в Москва през първото тримесечие на 2011 година.
БОЙКО БОРИСОВ: Относно междуправителствената комисия исках да предложа по-бързо да се съберат, за да може по тези спорни въпроси да намерят необходимия изход, защото вие сам виждате, че по всички въпроси нещата са отлагани във времето до момента, в който ние трябва да седнем и да ги решим най-прагматично.
Няколко думи за темите, които засегнахте. За „Южен поток" и АЕЦ „Белене" казахме, че са ясни. За „Бургас - Александруполис" имаме твърдо политическо решение и се съобразяваме с това, че в този регион на България населението е изключително против този проект, който преминава и през НАТУРА и в същото време има риск относно туризма в този най-красив черноморски регион на България.
В същото време по „Южен поток", когато говорим, пристанището ни в Бургас е много добро и има възможност да извършва необходимата логистика по изграждане на „Южен поток".
Тази година българското правителство направи всичко необходимо и имаме голям ръст на руски туристи, които дойдоха на българското Черноморие, за наша радост, относно бързото издаване на електронни визи.
На Вашето внимание искам да поставя и това, че има много български строителни компании с много опит и възможности и ако има необходимост за олимпиадата в Сочи могат да бъдат използвани. Освен това нашите корабостроителни и кораборемонтни заводи могат да поемат част от Вашия риболовен флот, който се ремонтира. Имаме седем добри завода, до 15 кораба на година могат да ремонтират, но темите са много, по които можем да върнем и много от българските стоки на руския пазар и съответно внос на руския пазар в България, но аз се надявам, че с личната ни среща днес и Вашето присъствие, в София ще дадем именно тази прагматика на отношенията, която е характерна и за Вашето управление, но и за работата на българското правителство.
ВЛАДИМИР ПУТИН: Ако позволите съпредседателят на междуправителсвената комисия.
БОЙКО БОРИСОВ: Заповядайте.
СЕРГЕЙ ШМАТКО: Уважаеми господа министър-председатели, уважаеми колеги, в допълнение на това, което вие току-що казахте, бих искал да допълня, че в рамките на комисията много добре се развиват отношенията между висшите школи на нашите страни. През октомври тази година беше подписано споразумение между нашите образователни министерства за научно-техническо сътрудничество. Като пилотен проект се реализира проект за съвместно обучение на студенти в български ВУЗ-ове и за перспективата за учредяване на съвместни руско-български висши учебни заведения.
Вие вече отбелязахте голямата перспектива на нашето сътрудничество в сферата на туризма. Миналата година имахме 290 хиляди наши туристи, а през тази година досега са посетили 322 хиляди. Това е много важен обект на сътрудничеството от човешки тип, че все повече руснаци си купуват недвижими имоти по крайбрежието .
БОЙКО БОРИСОВ: А у вас има газ, затова разменяме газ за туризъм.
ВЛАДИМИР ПУТИН: Аз дори сам не зная с колко газ разполагаме. Сега откриваме ново находище на полуостров Ямал. Там само потвърдените запаси са от порядъка на 55 трилиона кубика. А в Катар - най-големият производител досега, е само с 30 трилиона. Това е само на един полуостров на Северна Русия.
БОЙКО БОРИСОВ: Затова ние правим „Южен поток" с Русия, а не правим с Катар.
ВЛАДИМИР ПУТИН: С Катар ще бъде малко трудно. То може да се доставя втечнен газ от Катар, обаче трябва да се мине през Босфора и Дарданели с големи танкери, при сегашните услуги това е почти невъзможно. И той първо трябва да се добие, след това да се втечни, след това да се товари, след това да се разтовари, след това пак да стане газ и това е много сложно.
СЕРГЕЙ ШМАТКО: Бих искал да кажа още няколко думи за нашето сътрудничество в сферата на културата и на хуманитарните науки. Сега върви работата за подготовката на споразумение за културно сътрудничество и догодина тук ще бъде проведена седмица на руската култура, бих казал с упор на духовността.
Господин министър-председател, още един път да изразя нашата признателност, че по време на празнуването на 65-годишнината от победата над фашизма тук в България дойдоха много известни руски колективи и руската култура, руската естрада, тук бяха представени съответно.
БОЙКО БОРИСОВ: И „Болшой театър" гостува. Ако не, ще гостува.
Разбира се, това е добро и в сферата на културата, науката, образованието, мисля, че има и добри традиции. Аз съм убеден, че и по-добре може да се развиват, повтарям, прагматичните ни отношения.
Министър Трайков ще каже няколко думи във връзка с междуправителствената комисия.
ТРАЙЧО ТРАЙКОВ: Уважаеми господа премиери, уважаеми колеги, бих искал да се присъединя към оценката на моя колега министър Шматко за чувствителния прогрес по редица теми, разглеждани в междуправителствената комисия. Например с откриването на митническия склад на порт Кавказ, с ратифицирането на социалната спогодба. Разбира се, тези детайли, които все още трябва да се урегулират, се надяваме, че сравнително скоро могат да намерят решение, като с унищожаването на недопуснатите стоки или функционирането на лабораториите.
Не е тайна за големия дисбаланс, който имаме в стокообмена си, той има своето обяснение с вноса на енергоресурси от Русия. В същото време има редица области, където българският износ може да бъде подпомогнат от руска страна, по начин, по който и двете страни да спечелят. Освен идеите, за които вече спомена господин премиерът Борисов, бих отбелязал и например доставките на храни и облекла или други стоки и услуги по проекти, финансирани от федералния и регионални бюджети на Русия. Или например процедурите по сертифициране на парфюмерия и козметика да бъдат толкова понякога ненужно сложни за българските стоки. Но целия обем от теми ще го разгледаме на следващата сесия. Бих искал да отбележа, че в протокола от предпоследната сесия е записано, че по въпроса с оръжейните лицензи двете страни нямат взаимни претенции и ще намерят начин това да бъде урегулирано.
Ще използвам случая да благодаря на господин Кириенко за изключително адекватната реакция във връзка с дефектиралите прибори в АЕЦ „Козлодуй". И разбира се, на Вас, господин премиер. И в същото време да отбележа със задоволство, че българските инженери заедно с руските намериха полезни решения за усъвършенстването на конструкцията на тези прибори, така че рискът от такива дефекти в бъдеще да бъде намален.
В заключение ние съзнаваме, че в големия потенциал за пазар на български стоки в Русия в момента са регионите и да предложа, може би заедно с Вас, господин Шматко, заедно да открием някоя бизнес инициатива в някои от важните райони на Русия, за да се види политическата подкрепа от руското ръководство към българския бизнес. Благодаря.
БОЙКО БОРИСОВ: Една тема, която също така ми се иска да поставя, е относно българските архиви от периода 1939-1944 г. Вярно е, че това трябва да стане със закон на руския парламент, но да стои на вашето внимание, тъй като има широка обществено значимо желание да бъдат върнати на България тези архиви от 1939-1944 г.
Една молба от страна на министъра на финансите, сметката, по която се внася капитала на „Южен поток България" АД - така ще се казва новата компания, да бъде в Българската банка за развитие, която е сто процента държавна банка.
ВЛАДИМИР ПУТИН: Що се отнася до архивите, разбирам, че те бяха изнесени оттук след Втората световна война. Ще разгледаме това. Аз лично съм на мнение, че такива неща трябва да се върнат, но ние ще разгледаме това нещо.
БОЙКО БОРИСОВ: Това не е необходимо на Руската федерация.
Относно цената на газа решихме с господин премиера, тъй като това са междутърговски отношения, да не ги поставяме на масата на междуправителствените преговори, тъй като това касае две корпорации в лицето на „Газпром" и „Булгаргаз", но лично много се надявам, когато с господин Милер се говори, да имат предвид, че е много важно за българската икономика да има сравнително по-конкурентна цена на газа.
ВЛАДИМИР ПУТИН: Ние ще разгледаме този въпрос, защото знаете, че тази цена се базира по борсовите цени за петрол. Обаче ще видим, и ще помоля колегите да разгледат този въпрос.
Що се отнася до сметката за „Южен поток", смятам, че това е напълно възможно. Обществото да се чувства сигурно и тази банка да е надеждна.
БОЙКО БОРИСОВ: Тя е сто процента държавна и се гарантира от Българската централна банка.
ВЛАДИМИР ПУТИН: Добре.
БОЙКО БОРИСОВ: Ако няма други въпроси, колеги, да отидем да подписваме.
Източник 24 часа.бг

Ето какво си говориха Първанов и Путин преди 2 години
Администрацията на президента публикува стенограмата от разговорите на президента Георги Първанов с президента Владимир Путин, проведени на 18 януари 2008 година.
В петък стана ясно, че Административният съд София-град е отменил мълчалив отказ на главния секретар на президента Георги Първанов за достъп до обществена информация по жалба на журналист от националния седмичник „Десант".
Публикувана бе и паметната бележка, изготвена от началника на кабинета на Президента на Републиката Никола Колев, от срещата на Първанов и Владимир Путин през 2008 г.
В текста се казва:

„...В разговора между двамата президенти руският президент Владимир Путин е изразил удовлетворение от избора на изпълнител за строителството на АЕЦ "Белене" и че руската страна ще отчете желанието на България за ускоряване на изпълнението на проекта. Путин е приветствал постигането на договореност по изграждането на газопровода "Южен поток" и изразил учудване, че много европейски страни молят Русия да строи газопроводи през тяхна територия, Русия предлага на България, но се намират хора, които не могат да отчетат националния интерес от това предложение.
Руският президент е изразил сериозна загриженост от лошото състояние и липсата на поддръжка на газопроводите на територията на Украйна и растящите рискове за доставките поради тази причина.
Той е подчертал, че решенията за изграждане на "Южен поток" и "Бургас- Александруполис" кардинално променят статута на България на европейската политическа и икономическа карта."
Публикуваме целия текст на Стенограмата:
С Р Е Щ А
на президента Георги Първанов с президента на Руската федерация Владимир Владимирович Путин
18 януари 2008 г. - "Дондуков" №2, зала №2
(11,40 часа)
ПРИСЪСТВАТ
от руска страна:
Анатолий Потапов - извънреден и пълномощен посланик на Русия в България
Юрий Лужков - кмет на Москва
Виктор Христенко - министър на промишлеността и енергетиката
Сергей Лавров - министър на външните работи
Дмитрий Медведев - първи зам.-председател на Министерския съвет на Русия
Сергей Приходко - помощник на президента
Игор Левитин - министър на транспорта
Михаил Маргелов - председател на Комисията за международни отношения в Съвета на федерацията във Федералното събрание
Владимир Стржалковский - ръководител на Федералната агенция по туризъм
Сергей Кириенко - ръководител на Федералната агенция по атомна енергия
Алексей Попов
Михаил Швидкой - ръководител на Федералната агенция по култура и кинематография
от българска страна:
Пламен Грозданов - извънреден и пълномощен посланик на Република България в Русия
Никола Колев - началник на Кабинета на президента
Асен Гагаузов - министър на благоустройството и регионалното развие
Петър Димитров - министър на икономиката и енергетиката
Петър Мутафчиев - министър на транспорта
Стефан Данаилов - министър на културата
Красимир Стоянов - главен секретар на президента
Полина Попова - секретар на президента по външна политика
Емил Вълев - секретар на президента по външна политика
Филип Боков - началаник на Кабинета на министър-председателя на Република България
Евгения Колданова - зам.-министър на външните работи
Мая Добрева - директор на Дирекция "Европа - 3" на Министерството на външните работи
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Уважаеми господин Президент,
Уважаеми членове на делегацията,
Искам да ви приветствам още един път с добре дошли в България!
Ние сме в разгара на една Ваша визита, която е силно знакова, но и според мен се очертава да бъде много продуктивна. Действително, както се казва, количествените натрупвания водят до качествени изменения, в резултат на неколкогодишни контакти не само между нас, но и между министерствата, така че имаме резултати в няколко сфери и специално искам да подчертая енергетиката.
Сигурен съм, че в рамките на тази наша среща ще можем да дадем своето одобрение за подготвените проекти и след малко да ги подпишем.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Уважаеми господин Президент,
Уважаеми колеги,
Преди всичко искам да Ви благодаря за поканата. Наистина нашето посещение е в много знаменателен за България момент, когато страната чества 130-ата годишнина от Освобождението й от Османското иго и от възстановяването на българската държавност. Искам обаче да кажа, както Вие сега казахте, че посещението ни е изпълнено с работно съдържание. Подготвени са голямо количество документи, които ще станат основа за развитието на руско-българските отношения за десетилетия напред. И във връзка с това не мога да не спомена за енергийните проекти.
Приятно ми е да подчертая, че с успех завършват преговорите за създаването на международна проектна компания за нефтопровода "Бургас - Александруполис" и за подписването на пакет от споразумения във връзка с газопровода "Южен поток" за доставка на допълнителни количества газ за Европа през територията на България и за България. Поради това в състава на нашата делегация е първият вицепремиер на правителството на Руската федерация господин Медведев, който едновременно оглавява и борда на директорите на Газпром. Аз знам, че България проявява интерес за подписване на дългосрочни договори за доставки на газ и затова и Вие, и министър-председателят Станишев ще имате възможност да поговорите за това по време на вашите срещи с господин Медведев.
Но не само енергийните проекти са пред нас, за нас има интерес към ядрената енергетика, диверсификацията на икономическите ни отношения изобщо и както Вие правилно отбелязахте, на контактите в духовната сфера, с което съм напълно съгласен.
Благодаря.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Благодаря Ви, господин Президент.
Връщайки се назад, преди повече от 5 години, по време на първата ни среща, действително помня добре, че поставихме като основа икономизацията на нашите отношения. И за тези повече от 5 години се случиха много неща. Имаше период преди това на застой, имало е период на конфликти, но вече сме във време, в което се случват позитивни неща в двустранните ни отношения. Застой до 2000-ата година.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Това е едно съществено допълнение. След като започнаха преговорите, постигнахме съществени резултати.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Аз се радвам, че ние можем много откровено да поставим въпросите. Оценявайки позитивно тенденциите, разбира се, да оценим, че има още проблеми, които стоят на вниманието на министерските съвети, на институциите на двете страни.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Това е много хубаво, значи че всички сме живи.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Знаете ли, много важно е и ние да свикваме, че именно на базата на добрите резултати ние можем да погледнем тези проблеми и да потърсим решенията. За нас специално е особено важно да потърсим някакво развитие по темата за отрицателното ни салдо. От една страна, ние трябва да намерим начин да разнообразим структурата на стокообмена, защото засега тя е бедна. Главно качествените вина, фармацията, някои други незначителни детайли, а България има какво да предложи вече на руския пазар.
И второ, в този по-широк състав искам да отбележа възможността ни да участваме много по-мощно в строителството на различни обекти в Русия - от Москва до Сочи, имаме какво да предложим.
Много важно е да намерим ефективно взаимодействие в сферата на новите технологии, от идеята за разширяване на кирилицата в интернет, до конкретни инициативи - производство в сферата на новите модерни технологии. Мисля, че тук двете страни имат добра база за взаимодействие.
Що се отнася до енергийните проекти, наистина днес ние подписваме един пакет документи, които съществено ще повишат ролята на България не само в региона, но и в европейски мащаб. Поради спирането на малките блокове на АЕЦ "Козлодуй", предвид на тежката зима, преди броени дни ние бяхме принудени да спрем износа за нашите съседи, от което особено страдат Македония и Албания.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Е, ако това е сериозна зима, какво да кажем ние?
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
У нас също имаше температура почти минус 30 градуса, което за България е много тежък проблем.
Връщайки се към темата, бих искал да подчертая, че реализацията на новия проект за АЕЦ "Белене" ще ни позволи отново да станем един сериозен играч в района, за задоволяване на голяма част от енергийния дефицит на електроенергия.
Впрочем, аз искам да Ви благодаря за съдействието да ускорим малко началото на стартирането на проекта за строителството на АЕЦ "Белене". Това е не само един знак, който ще бъде оценен от нашето правителство, но и от местната общественост, защото хората отдавна чакат рестартирането на проекта.
Да, преговорите по "Южен поток" наистина вървяха трудно, но принципно, защото и двете страни отстояваха принципни позиции и може би заради това в крайна сметка постигнахме договореност. Смятам, че този проект действително ще позволи да дадем своя принос в усилията за диверсификация на енергийните източници и трасета.
Признавам, че за "Бургас - Александруполис" аз самият не вярвах, че можем така енергично и бързо да деблокираме неговата реализация. Разбира се, стои въпросът преди всичко за българската страна, ние да направим някои допълнителни инвестиции, да вземем допълнителни мерки, за да успокоим населението с оглед на екологичната сигурност в региона на Бургас.
И накрая, аз се радвам, господин Президент, че както винаги, темата за взаимодействието ни в сферата на културата присъства много осезателно и подписването на програмата за сътрудничество в областта на науката, образованието и културата ще даде добра основа за взаимодействието ни в културните връзки.
Вече видяхте, усетихте удовлетворението на хората на вчерашния концерт. Сигурен съм, че така ще бъде при реализацията на цялата програма за Годината на Русия в България.
Впрочем, действително ще завърша с много важната тема за сътрудничеството ни на ниво региони и отделни градове, защото там имаме много добри традиции и добри съвременни резултати.
Благодаря.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Уважаеми господин Президент,
Напълно споделям казаното от Вас. Действително добре се развива нашето взаимодействие в икономическата сфера. Заедно с това ние добре разбираме проблема с дебаланса в сферата на икономическите отношения. Освен това искам да обърна Вашето внимание на следното. По данните, които имам, все пак вносът от България, въпреки неголемия си обем, но е много по-благороден от руския внос в България. 90% от нашите доставки са енергоносители, а във вашата структура на износа за Русия все пак първо място не заема виното, машините и съоръженията е 30-35%. Виното също не е малко - около 22%, но на първо място все пак са машините и съоръженията. Следва фармацията - 9,8%. Но съм съгласен, че е необходимо облагородяването на износа и от двете страни и ние, разбира се, ще работим за това.
Както вече отбелязах, горивно-енергийната сфера доминира и много ми е приятно да отбележа, че ние имаме напредък в това отношение, при това забележим - и по проекта "Бургас - Александруполис", и по "Южен поток". Действително, както говорихме с господин Кириенко, и споменах за това на президента, и бих искал даже да повторя на всички присъстващи още веднъж. Има голяма борба и конкуренция между европейските страни, за да минат маршрутите за доставки на нефт и газ по тяхната територия. Това е истинска война. Знаете каква обструкция ни организираха нашите полски братя. Само заради това защото отказахме втората тръба да мине по тяхна територия, те вече имат един тръбопровод, те искат да имат втори, и когато поради диверсификацията решихме втората тръба да мине по дъното на Балтийско море, те ни организираха световен скандал. Стигна се до разрушаване на двустранните отношения. Само поради това основно, щом ние сами искаме да строим у вас и не можем да се договорим за това, даже повече, Президентът знае, пък и хората, които се занимават с този проблем, също знаят, че между Гърция и Турция вече има тръбопровод по дъното на морето. Но той е празен, няма продукт за него, няма газ.
Всяка година от Иран, пък и през тази година също, прекратяват доставките на газ за Турция. Тръбата остава празна. И нас ни канят да се включим без пари. А ние сме готови да влагаме пари, за да строим в България. И това, че успяхме да се споразумеем, въпреки че преговорите протичаха сложно, в това отношение президентът е абсолютно прав, мисля, че това е добър знак. Господин Медведев пристигна и веднага се договорихме. Вчера вечерта кацна и след това преговорите завършиха.
Във връзка с ядрената енергетика има цял комплекс от въпроси. Доставките на гориво, които обсъждахме днес в тесен формат, Европа се опитва да дискриминира доставките от руските компании на своя пазар. Това е едно неправомерно и несправедливо действие в икономическата сфера.
Отдавна обсъждаме с тях този въпрос, с президентите на Франция. Жак Ширак ми каза, че ще променят позицията си, Никола Саркози - също. Обаче положението не се променя. Както ме осведоми нашият министър на енергетиката и промишлеността Виктор Христенко, в САЩ ние успяхме да постигнем справедливо решение по този проблем във връзка с допускането на нашата компания на пазара в САЩ. Мисля, че и в Европа трябва да бъде същото. Това ще ни позволи и с България да подпишем договор за доставките до 2035 г. Всички наши основни потребители, включително и на газ, искат да сключат договори до 2040, 2050 г., а когато ние искаме да подпишем дългосрочни договори за доставка на нашата стока, възникват проблеми. Не бих искал да драматизирам, нищо страшно няма, разбираме, че всички се борят за своите интереси, трябва да се търсят такива начини за защита на собствените интереси, които биха били конструктивни, с отчитане на интересите на всички страни.
Искаме да ви благодарим за решението по повод строителството на АЕЦ "Белене". Чухме, че за българската страна би било целесъобразно то да започне по-рано.
Както казва господин Кириенко, строителството може да започне веднага след получаване на съответните лицензи. Там трябва да се реши и въпросът с финансирането. В руския бюджет са заделени 3,8 милиарда евро за тази цел и при желание България може да получи такъв кредит.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Министър Димитров, в ранната есен можем ли да започнем строителството?
ПЕТЪР ДИМИТРОВ:
Може и в началото на август да започнем.
СЕРГЕЙ КИРИЕНКО:
Ако в края на юли имаме лиценза, на следващия ден можем да започнем.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Такова решение действително е прието от правителството и е сумата е включена в бюджета. Затова колкото по-бързо решим административните въпроси, толкова по-добре.
Ние приветстваме заинтересования подход на България за създаване на Международен център за обогатяване на уран. Това е един международен проект, ние го обсъдихме с европейските и американските партньори. Мисля, че това е правилно решение, в правилна посока, като се отчита стремежът на много страни да развиват ядрена енергетика за мирни цели и да получава необходимите за това материали.
Виждаме добри перспективи за по-нататъшното развитие на инвестиционното сътрудничество. Аз вече отбелязах проектите, в които участват такива водещи руски компании, като Газпром, Роснефт, Транснефт, Атомстройекспорт. Интерес към сътрудничество с България проявяват и други големи руски компании. В нефтения отрасъл, както знаете, това е Лукойл, в електроенергийната сфера - РАО (ЕЕС), (електроенергийни системи), Техпромекспорт, Силови машини, АД МЕЧЕЛ - всички те вече работят в България и практически всички имат добри планове за доставка на продукцията, необходима за развитието на българската икономика. Няма да се спираме на всичко подробно. Ние бихме приветствали активното участие на българските компании на руския пазар. Ние обсъдихме с господин президента възможностите на българските строителни фирми, повтарям, ние ще ги подкрепим, включително и в рамките на подготовката към Олимпиадата в Сочи. Както споменах в разговора ни в тесен формат, нашите турски партньори постигнаха обем на строителство от 20 милиарда долара на руския пазар. И сега навлизат и в Сочи, при това активно, имат планове, големи количества, големи обеми. Нищо не пречи на нашите български колеги да правят същото. Във вашето правителство кой отговаря за строителството?
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Министър Гагаузов.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
На 5 февруари ще се проведе заседание на Съвета при президента на Русия по повод подготовката към Олимпийските игри в Сочи. От София до Сочи се стига по въздуха за 1 час. В Сочи ще пристигнат всички, които имат отношение към тези проблеми. Не става дума само за строителство на спортни съоръжения. Те са само част. Основните ресурси - 70%, от предоставените средства ще се похарчат за съвсем друго - за инфраструктурата, пътища, електроснабдяването, ще се пробиват тунели.
Разбира се, ако това се вписва във Вашия график, на 5 февруари елате в Сочи и ще имате възможност лично да се запознаете с тях, да поговорите с всички, които вземат участие в решаването на тези въпроси. Да се запознаете лично с тях, да поговорите. Това не означава, че още утре ще имате договори, но поне ще имате перспектива. Каним Ви.
Много важно според мен е и нашето сътрудничество в развитието на инфраструктурата. Ето защо споразумението, което днес ще подпишем за пряка фериботна връзка между Порт Кавказ и Варна, безусловно ще даде допълнителен стимул на двустранното сътрудничество в транспортната сфера. Ще се избегне транзитния поток през Украйна. Това ще спомогне за нарастване на товаропотока.
Съгласен съм с Вас по повод необходимостта от увеличаване на туристическия обмен. Количеството на нашите туристи в България се увеличава. През миналата година - с 15%. Споразумението за 2008-2009 г., което предстои да подпишем, ще спомогне за укрепването на тези положителни тенденции.
ВЛАДИМИР СТРЖАЛКОВСКИЙ:
Има възможност да се запази този годишен ръст от 15-20%. Всичко зависи от възможностите на българската туристическа инфраструктура, както и с оглед на повишаването на качеството на услугите. Такива са и перспективите за в бъдеще.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Има допълнителни фактори, има и други резерви в сътрудничеството между нас, предимно от регионален характер. Вече дадох този пример. Такива крупни промишлени центрове, като Москва, Петербург, удовлетворяват свои потребности от хранителни продукти - 70% от тях са внос. Това е един огромен обем. Тук са необходими преки контакти с бизнес-структурите, тъй като при нас отдавна всичко е децентрализирано, даже дори и градските власти не влияят пряко на този процес. Но що се отнася до административно-политическо съдействие, ние с удоволствие ще осигурим такава подкрепа.
Много са важни според мен връзките между парламентите. Какво се развиват нашите отношения в тази област?
МИХАИЛ МАРГЕЛОВ:
Достатъчно активно работи нашата група за връзки с българското Народно събрание. Доколкото знам, и Съветът на Федерацията, и Държавната Дума планират тези усилия да нараснат. Обезателно в България ще пристигне един от председателите на двете камари на 3 март. Ние сме много доволни от взаимодействието ни с българските парламентаристи в международните парламентарни организации, по-специално в Съвета на Европа. Като цяло оценявам отношенията ни като позитивни и стабилни.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
А какви са перспективите на новата фериботна връзка?
ИГОР ЛЕВИТИН:
Ние смятаме, че този маршрут съответства на новата логистика спрямо Южна Европа. Съкращава срока на доставките, както и намалява цената им според нас с 25% от Южна Европа в Русия и обратно. Най-важното, че железопътните вагони не променят коловоза, върху ферибота се товарят цели композиции от 54 вагона. Ние подписахме такова споразумение с Грузия и Армения, ще подпишем и с Турция. Всъщност цялото Черно море ще бъде опасано с тези маршрути. Всичко това е много изгодно и за Русия, и за България. Това е много перспективно и ще позволи намаляването на натоварването по автомобилните пътища, тъй като освен железопътна, ще има и автомобилна фериботна връзка. Ние смятаме, че през тази година фериботът трябва да тръгне. Договорихме се за създаване на управляваща фирма, която да се заеме с маркетинга в Европа. Да обяви, че такава фериботна линия вече действа и стоките вече не трябва да преминават през много страни, а могат да се натоварят във Варна и да пристигнат директно в порт Кавказ.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Това е чудесно, това е добра новина. Но аз задавам следния въпрос - и към Вас, и към българските Ви колеги - на строителството и на транспорта. Можем ли да намерим сътрудничество при реализацията на други крупни регионални проекти за Балканите, които се строят отдавна, залежават, както казваме ние? Имам предвид по коридор №10, по коридор №8, някои взаимодействия между България и другите балкански страни и Русия.
ИГОР ЛЕВИТИН:
Аз искам да Ви информирам, че български компании сега предлагат да развият някои летища в Русия. Ние вече обявихме концесиите за тях и някои български фирми, които сега са концесионери в Бургас, предложиха да вземат на концесия няколко летища в Русия, за да се осигури връзката между нашите регионални летища. А фериботната линия, за която стана дума, именно осигурява потока на товари по коридорите 8 и 10. Тя е предназначена за обслужването им. А Европейският съюз е заинтересован да намали чрез фериботите в България натоварването по автомобилните пътища. Ето защо обсъждахме всички тези въпроси. Що се отнася до строителните материали, необходими за изграждането на олимпийските обекти в Сочи, това са милиони тонове цимент, чакъл и други строителни материали. Именно тази фериботна линия осигурява конкурентните им цени. И ако линията я няма, ние няма да можем да доставяме от България тези материали с конкурентна цена, която ни предлагат други страни. Ето защо тя е толкова важна.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Благоприятно се развиват и връзките между министерствата на външните работи на нашите страни. Бих помолил министър Лавров да ни каже повече за това сътрудничество.
СЕРГЕЙ ЛАВРОВ:
Уважаеми господа президенти,
Уважаеми колеги,
Ние вчера с моя колега и приятел господин Ивайло Калфин подробно обсъждахме много международни проблеми от взаимен интерес. Балканската проблематика, по понятни причини, заемаше едно от централните места. Ние изразихме нашата позиция по отношение на това, което става в Косово. Българските приятели разказаха как те оценяват тази ситуация, те също изразяват своето безпокойство. Между другото, те са длъжни да отчитат протичащите процеси в Европейския съюз по тези проблеми. Отнасяме се с разбиране към това, но се надяваме, че в Евросъюза освен солидарността, която членовете му се опитват да демонстрират по много от въпросите, все пак ще се отчитат и международно-правните аспекти на тези проблеми и колко рисково може да бъде едностранното обявяване на независимостта на Косово, с произтичащите от това последици както в региона, така и извън неговите граници.
Споразумяхме се да продължим да обменяме мнения, да сравняваме нашите подходи според развитието на ситуацията в Косово.
Преди година България стана член на Евросъюза. Един от практическите аспекти във връзка с това е практически да завършим инвентаризацията на договорната база между двете страни. Голямата част от договорите е изгубила своята актуалност и ние се споразумяхме да внесем тези въпроси за разглеждане в правителствата.
Обсъдено бе и сътрудничеството в Черноморския регион, в това число в контекста по-активно да се използва военно-морската групировка на черноморските страни БЛЕКСИФОР и как дейността им се вписва в турската инициатива "Черноморска хармония", и как да се развива по-нататък взаимодействието между ЧИС и Евросъюза. Нашата позиция е, че въпреки факта на членуването на някои черноморски страни в Евросъюза, включително България и Румъния, Евросъюзът трябва с уважение да се отнася към някои договорености, постигнати в рамките на организацията за ЧИС. В този план ще се готвим за предстоящата през февруари в Киев среща между черноморските страни и членовете на Евросъюза. Ще се проведат съответните консултации.
Също така обсъдихме действията по т.нар. Ваасенарски споразумения, по които България ще стане председател, в това число по осигуряването на контрола на износителите за по-нататъшната съдба на доставените въоръжения.
Има и други текущи въпроси, каквито са за архивите, българската страна още през 2004 г. се обърна към нас с молба да предадем тези архивни данни. Ние помолихме да ни бъде изпратена официално тази молба, както предвижда нашето законодателство. Ние се договорихме също така да проведем експертни консултации и по този въпрос.
Що се отнася до използването на кирилицата в интернет, нашите съответни експерти вече разглеждат тези въпроси, имаме контакти с международните структури, сега се решават технически въпроси и контактите между нашите специалисти по този въпрос, разбира се, ще укрепят нашето становище, за да може да се използва кирилицата в имената на домейните. Що се отнася до проведените консултации, като цяло сме доволни от нашето взаимодействие.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Споменах за регионалното сътрудничество с нашите най-големи градове - Москва и Санкт Петербург. В нашата делегация е кметът на Москва господин Лужков. Какво е Вашето отношение, господин Лужков?
ЮРИЙ ЛУЖКОВ:
Уважаеми президенти,
Ние имаме традиционни нелоши взаимоотношения в сътрудничеството между Москва и големите градове в България. Няма да се спирам на културните връзки, по-специално във връзка с обявената Година на Русия в България и на България в Русия. Ние вече планирахме много сериозни мероприятия във връзка с това.
Искам да засегна три теми.
Първо, относно туризма. Той се развива и ние много активно участваме. Това са въпроси във връзка с укрепване на здравето и детския отдих на гражданите на Русия и Москва в България.
Преди няколко години Москва купи пустеещ пионерски лагер в Камчия. Започнахме усвояването му. Благодарен съм на българската страна за подкрепата и в решаването на редица въпроси по придобиването на този имот. Сега вече 8000 деца за един сезон укрепват здравето си в Камчия.
Прието е решение за по-нататъшното развитие. Става дума за строителството в Камчия на голям комплекс за 1200 души, който предимно ще се ориентира към почивката и укрепване на здравето на децата, а във времето, когато децата учат, ще почиват и възрастни. Всичко това се осъществява в съгласие с българската страна и това сътрудничество не трябва да се ограничава само с Камчия, въпреки че ние сме купили там още един имот, за да развиваме това направление и в бъдеще.
Мисля, че ще продължим работата по този въпрос. по време на пребиваването ни тук обсъдихме въпросите за покупка на други имоти, за да създадем възможности за почивка на децата от северните райони на Русия, Москва, Санкт Петербург. Това би било много полезно.
Вторият въпрос е за строителството. В Москва във връзка със сложните процеси, които стават в нашите страни, редица строителни фирми от Полша престанаха да съществуват. Югославските също спряха да работят в Москва. А българите останаха. Фирма Главболгарстрой в най-сложното време получаваше от нас поръчки, помагахме й и я подкрепяхме, а сега тя навлезе в конкурентната среда и сама печели конкурсите за строителство и се чувства според мен добре.
Ако разгледаме нашето строителството в България, то ние ще привличаме предимно известните на нас български фирми.
Следващият въпрос е свързан с доставките, които преди България осъществяваше в Съветския съюз, по-специално в Москва, които силно намаляха в предишните периоди. Ние с големи усилия ги възстановихме, до известна степен, обаче те не се развиват с онези темпове, каквито са характерни за фармацията. В общия обем на стокооборота на Москва с България 35% заемат фармацевтичните продукти. Това е прилично равнище, но засега процесът е спрял. Имаме желание и възможности да развиваме взаимодействието в тази област.
Още един въпрос е сътрудничеството в областта на малкия бизнес.
Защо тук се изказвам от името на общините? Малкият бизнес не може да си осигури необходимия обем от юридически, транспортни и други услуги, не може да си намери партньори, докато големите фирми като Газпром, сами могат да решават всички организационни и други въпроси. А малкият бизнес изисква подкрепата на местните власти. При нас, в Москва, малкият бизнес е развит над европейските пропорции. Преди няколко години открихме Дом на Москва. Нашият президент го посети и контактите между нас, в малкия бизнес, се формират на добро ниво. И тази тема, която изисква много активно развитие, разбира се, не съм споменал за всички онези връзки в образованието, но всичко това е оптимистично.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Благодаря.
Говорихме за Годината на Русия в България и вчера имахме възможност да обсъдим неформално с вашия министър Годината на България в Русия. Ето защо във връзка с това ще дам думата на нашия председател Михаил Швидкой, ръководител на Федералната агенция по култура и кинематография.
МИХАИЛ ШВИДКОЙ:
Уважаеми колеги, имаме чудесни контакти в културната област.
Днес подписахме споразумение в областта на културата. Важно е развитието на междурегионалните връзки. С областния управител на Пловдив обсъдихме някои бъдещи мероприятия. Очарователният цигулков дует на вчерашния концерт доказва активните ни връзки в областта на художественото образование. Предстои да се развива сътрудничеството на нашите страни във филмопроизводството. През тази година ще започне снимането на първия руски филм в България. За българските писатели, драматурзи и композитори руският пазар традиционно винаги е бил привлекателен. С господин Данаилов ще трябва да обсъдим по-нататъшната дейност в тази сфера. Мисля, че можем да постигнем повече.
ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ:
Благодаря, господин Президент,
Благодаря на всички министри, на кмета господин Лужков, които взеха отношение към разискваните въпроси.
Протоколът ни дава знак, че ни предстои церемонията по подписването на важни документи. Без да правя обобщение, аз искам да изразя удовлетворение от разговорите, от постигнатите договорености както по развитието на двустранните отношения, така и по взаимодействието по редица международни въпроси, особено по отношение на Черноморието, на региони от Балканите.
Аз мисля, че произведохме доста новини, които ще бъдат възприети позитивно от България, надявам се, и в Русия. Много важно беше да върнем автентичния образ на Русия в България и на България в руската страна. Защото трябва да признаем, че по силата на редица причини в предишните години, преди повече от 5 години, този образ беше изкривяван. Вярвам, че все повече руски туристи ще посещават не само Черноморието, но и културно-исторически обекти в страната. Много важно е това, което правим, да бъде стимул не само за туристите, но и за бизнеса, за повече инвестиции, за да може Лукойл да не остава единственият добър пример на инвестиции в България.
Това, което коментирахме в предварителния разговор, много доброто законодателство, особено данъчните закони в България, да се надявам, че ще станат популярни в Русия.
Завършвам с уверението, в което едва ли вече може да се съмнявате, че в лицето на България, на българските институции ще имате един открит и честен партньор.
ВЛАДИМИР ВЛАДИМИРОВИЧ ПУТИН:
Благодаря Ви.
(12,35 часа)
Източник 24 часа.бг

С „Путин - вън от България!” посрещат руския премиер
Протест срещу посещението на руския премиер Владимир Путин в България започна в столицата. За недоволството от визитата на Путин съобщи Петър Пенчев - член на Обществения съвет на Асоциация на свободното слово "Анна Политковская".
Очакваше се протестиращите да се съберат на „Орлов мост" към 09:30 ч. В момента обаче на мястото има десетина души, а полицаите и журналистите значително ги надвишават. Събралите се граждани изказаха страхове, че няма да бъде защитен суверинитетът на България при днешната среща между Путин и Борисов. Според данни от фейсбук би трябвало да дойдат към 250 души.
Протестът се проведе под надслов "Путин - вън от България!". Организатори са Асоциация на свободното слово "Анна Политковская", Група ГЕО (Граждански Екологични Организации), Гражданска инициатива "Справедливост", Институт по зелена политика, Гражданска лига на България, ПП "Зелените".
Според него не са изключени и провокации, тъй като в интернет са се получили и няколко заплахи.
Основното искане на протестиращите е за енергийна независимост на България, каза още Петър Пенчев. Той припомни, че преди две години се е провел протест поради липсата на диверсификация на енергийните източници за България, а една година след това след това Русия спря подаването на газ.
Полицаи пазаят Борисовата градина около езерото "Ариана", Орлов мост, спирките и входовете на подлезите в столицата. На бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" с полицейска лента е отцепен каналът между двете платна. Най-малко 20 патрулки и бусове на полицията са спрени на паркинга пред Националния стадион. Там има и паяк за отстраняване на автомобили, спрели в забранената зона.
Заради ограниченията в центъра, трафикът е напълно спокоен, улиците са пусти. Полиция вече има и в другите райони, през които ще премине кортежът на руския премиер. Заради мощите на Свети Йоан Кръстител, изложени в храм "Свети Александър Невски", и в този район движението е ограничено.
Източник 24 часа.бг

Почеркът издава сексуалността?
Отдавна е известно, че по почерка може лесно да се определи характера на човека. Оказва се, че сексуалността също може да бъде определена по този начин. Опитайте се да изследвате почерка си, а след това се заловете с почерка на своя любим.
Наклонът
Вижте в какво посока са наклонени буквите. Ако наклонът е надясно и е достатъчно интензивен (под ъгъл около 45 градуса), човекът е открит и емоционален, той не сдържа в себе си своите чувства. Ако буквите са строго вертикални, вие си имате работа със сдържан и уравновесен човек, който, докато се влюби, първоначално дълго време ще се вглежда във вас. Ако буквите са наклонени наляво, чувствата на този човек са подчинени на разума и той е склонен към аскетизъм.

Има случаи, когато отделен ред или дори отделна дума се изписват с различен наклон. Тогава става дума за човек, чието сърце и разум се намират в състояние на конфликт: интелектът иска едно, а емоцията съвсем друго. Този човек е склонен към резки промени в настроението си. Следствие от това са неговата придирчивост и непостоянство.
Натискането
Лекото натискане свидетелства за предан и верен човек, който е свикнал повече да слуша, отколкото да говори. Той е внимателен и любезен към околните. Силното натискане, твърдите и дебели букви означават решителност, енергичност, пламенност на чувствата, но и способност за бързо охлаждане и ново влюбване.
Размерът на буквите
Буквите с размер над 4 мм говорят за непрактичност и желание за привличане на вниманието. Дребните букви означават самообладание, сдържаност и пресметливост. Ако буквите са тесни, човекът е грижлив, но и малко стиснат. Ако ширината на буквите е по-голяма от тяхната височина, този човек е предприемчив, той лесно се ориентира в непознати ситуации и бързо възприема новото.
Стилът на писане
Кръглите букви свидетелстват за способност към сътрудничество (в това число и в любовта) и склонност към споделяне на радостите и тревогите. Ъгловат обикновено е почеркът на хората с независим характер. А ако буквите са написани със силно натискане, това означава, че човекът никога няма да се подчини на партньора си.
Отделните букви
Жената, която пише буква “К” без натискане, с наклон надясно, с по-дълги горни черти и по-къси долни, може с пълна увереност да се определи като изящна, грациозна и с оригинална мисъл. Ако буквата “К” е написана с натискане, става дума за решителност, твърдост, благоразумие, но и известна прикритост.
Буквата “М” свидетелства за състоятелността и майсторството. Ако първият елемент от буквата по-висок, става дума за решителност и възприемчивост. Днешните наслади за този човек са по-важни отколкото бъдещите постижения. Той харесва всичко в сексуалните си отношения с партньора и не вижда необходимост от промени.
Буквата “М” с по-висок втори елемент, написана от женска ръка, свидетелства за дама, която обича да прави впечатление на околните и в името на това тя е готова дори на изневяра.
Буквата “О” също може да разкаже много за своя собственик. Затворено “О” означава целенасочен човек, който уважава своето “аз”. Ако буквата е отворена отляво, човекът не обича непредвидимите ситуации и нервничи при подобни обстоятелства. Ако буквата “О” е отворена отгоре, човекът обича да бъде център на вниманието и в повечето случаи това е в ущърб на партньора. Но ако буквата е отворена отдясно, човекът е готов на всякакви експерименти, той е енергичен и постоянно търси нещо ново в секса.
Източник АКУАЛНО.ком

СДС за визитата на Путин: България капитулира
Посещението на Владимир Путин увеличи енергийната зависимост на България от Русия. Руските медии познаха в прогнозата си - България капитулира. Това се казва в позиция на СДС във връзка с проведените вчера от правителството разговори с руската страна по време на посещението на Владимир Путин.
Според СДС с подписването на споразумението за нефтопровода "Южен поток" българското правителство е обрекло следващите поколения да плащат неизвестно колко и неизвестно докога за този проект. "Това е класически пример на необезпечен договор – като тези на тройната коалиция, срещу които именно ГЕРБ протестираше. Разликата обаче е в размера - правителството ангажира българските данъкоплатци да плащат неизвестно колко милиарда за изграждането на изцяло нови тръби. Чухме само евентуалните постъпления от транзитни такси, но не чухме нищо за разходите", припомня изнесените вчера данни за договорките между двете държави СДС.
Партията настоява още премиерът Борисов публично да съобщи какво е договорено за АЕЦ "Белене", след като вчера руският му колега Путин обяви, че до края на годината ще бъде одобрен техническият проект на АЕЦ "Белене".
СДС категорично протестира срещу хазартното и безотговорно поведение на българското правителство по време на преговорите с премиера на Руската федерация Владимир Путин, се казва още в становището.

Още преди пристигането на руската делегация вчера и ДСБ предупреди, че е на крачка да оттегли подкрепата си към правителството, ако Бойко Борисов не успее да се противопостави на натиска на Путин.
Източник Дневник.бг

5 коментара:

пожарогасители обслужване каза...

Ако наистина направим едно леко връщане към историята на разговорите за "Южен поток",то ще видим, че РИА пише, че докато позициите на София са били неопределени, Русия е водила преговори с Румъния, която е заинтересована "Южен поток" да мине по нейна територия. Сега обаче необходимостта от този вариант отпадна.Според мен доста трябва да се внимава с тези неща, понеже всяка страна гледа себе си и как да изкара максимална печалба.Благодаря за любопитната статия радвам се че попаднах на нея сега.

поддръжка на пожарогасители каза...

Страхотна статия и блог, който често го посещавам и винаги ме изненадва с нещо ново. Това дали ще се сприятели четириногият красавец с любимата на Путин лабрадорка Кони, засега можем само да гадаем така е . При всички случаи косматият приятел като че ли одобри главата на новото си семейство, защото го лизна дружелюбно с език. А на Владимир Путин това определено му хареса.Все пак всеки обича животните особено ако е в домът ти още първите дни го заобичваш като член от семейството силно.

ремонтиране на пожарогасители каза...

Благодаря за тази информативна статия.Имаме нужда в интернет пространството да попадаме на такива блогове където да научим нещо интересно като това което ни пишете..." грапавият език на котките едва докосва повърхността на водата или млякото, преди бързо да бъде прибран обратно в устата. По този начин се създава стълб от течност между повърхността й и движещия се език. Стълбът е резултат от деликатния баланс между гравитацията, която притегля течността обратно към купичката, и инерцията. .....' честно казано не и знаех тези неща.Физиката е доста далеч от мен но като се замислим всичко си е химия и физика в този живот а в тях има и математика.

проверка на пожарогасители каза...

Клипът е доста интересен и внушителен.Благодаря за блога и дано така често ни пишете. Това,което ни съветвате ...." 4. Затворете прозорците, особено при по-висока скорост и демонтирайте покривните релси за багаж, когато не ги използвате.Това ще намали въздушното съпротивление и може да понижи консумацията на гориво и емисиите на CO2 с до 10%.
5. Използвайте климатика само, когато е необходимо.Ненужната му употреба увеличава разхода на гориво и емисиите на CO2 с до 5%**...." са едни изключително полезни съвета,които би трябва да учим още в началото когато се захванем с тази дейност. Има много тънкости обаче които с времето се научават и свикват.

поддръжка на пожарогасител каза...

Много ми харесва статията и се радвам че попаднах на нея.Както и вие пишете и аз попаднах в мрежата че се появи видео, на което е запечатан подвига на китайска строителна компания, която постави забележителен рекорд по бързо изграждане на сграда. Посторйката се намира в град Changsa и представлява 15-етажен хотел, който е построен само за 6 дни.Макар че основите на сградата били вече готови, невероятното постижение взриви архитектурната и вече много искам да я видя с очите си на живо. Не спират да строят какво ли не.