четвъртък, 2 декември 2010 г.

Срещнали се на полянка, прабългарин и славянка. Цуни-гуни, вади-тури, народили чукундури. Хем ебливи, хем крадливи, но най-вече завистливи

Към медиите, които услужливо ни информират и коментиралите из тях:
Ей, хора какво предлагате????? Сеир до дупка за случилото се, дето сами го забърквате или нещо по-съществено? Не ви ли идва на ум, че чрез гражданските структури е потребно да се настоява, следи и постига случването на добросъвестно гласуване в НС на смислени и ефективни закони(въпреки че и днешните в болшинството си са точно обратното)?
Някой съзнателно и волево да се е борил за това, или всички си коментираме под сюрдинка включително и днес гласуваните некачествени такива, мърморим си, тюхкаме се и ... после всичко се забравя, нещо като всяко чудо за два дни се случва напрактика?! Къде е гражданството ни, къде са тези толкова загрижени за бъднините българи сега и тук? Ами няма ги, нещо не се виждат из общественото поле (като изключим язвителните форумчета). Да има заведени граждански дела за смеотворния ни живот, в който буквално си плуем, предвид работата(производството на настоящия НС, а защо не и на предишните парламенти)? Няма. Гласуваха се промени в Закона за изборите – ни дума ни стон от народа, а той си пие биричката в същото време, лафи си по кварталните кафенеца, купува си дрешки втора упутреба ... и на никого не му идва на ум, че това е един нескопосан рестриктивен закон независимо дали става въпрос за българи, турци, цигани и останалите ни общности при гласуване? Защо така бре българи? Някой, някога да е настоявал публично за промени по регламентиране правата на гражданството ни при извършване евентуален контрол над работата на Изпълнителната власт или за активно участие в работата на Парламента от обикновени хора, камо ли пък на живо да бъдат изслушвани? Виждам само отделни лобисти да влизат през задния вход на НС, да депозират някое и друго си искане и до там!? Докато народът не осъзнае мощтта си за регулиране отношенията в държавата ни, дори чрез днешните институции, все на този залухав хал ще сме!
А това е възможно – имаме право да правим питания към Конституционния съд както по законодателната, така и за Изпълнителната власт дори като отделни граждани (ама никой нищо не пита, сякаш всичко е ясно?!) – и в тази връзка да огласяваме и отразяваме широко такъв факт, да предизвикаме масовото му прокоментирване, и евентуално да следим за последващвата му законодателна промяна, възможно е да поискаме да се разпише закон – който да ни дава право да отзоваваме депутати, проявили се чрез действията и поведението си не в интерес на болшинството, нещо което ще гарантира и прозрачност, и качество на работата в НС, и най-важното ще се гарантира дисциплина както от едните, така и от другите при внедряването в живота ни на добронамерени и справедливи закони и решения.

Нека да спрем да се развиваме като общество от “чукундури”! Ето Янето например половин година си събира подписи за креиране на нова Конституция – пак някакъв вид лобизъм ни се демонстрира. Ама някой точно да я е видял тази лелеяна Конституция, при това разписана? Не. Бъркотия в момента създава този човек и още по-страшното – присвоил си е правото да говори от името на народа без надлежно упълномощаване, и меко казано вкарва в устите ни думи, които никога не сме изричали! Откъде-накъде такава фриволност? Кой му я разрешава? Въпреки че отговорът е никой, телевизиите набиват “канчетата ни” почти ежедневно с факта: 600 000 подписа и какво бил казал народа. Да, ама не – народът най-малко е казал това, което той съобщава, а това че той като политик явно е изхабил “ресурса си” за законодателни и законни промени в държавата ни - та иска чак и референдум, просто говори за жалката му политическа слабост, която на “куц крак” ще бъде подпомагана от: извиване ръцете на настоящия парламент месеци преди сериозни за страната ни избори; ще се ползват хора буквално скарани със същността на случая (нова Конституция, ВНС и нов парламент???, а те не знаят дори да четат) – и нещо което ще разводнява и разединява общността ни като цяло дълго време, вместо нацията да се обединява за предстоящите важни държавни дела, каквито ни очакват след няколко месеца, и предвид световните предизвикателства; ще се наслагват из медиите “тоз това казал, онзи така направил” с мъглявия резултат колко “нещото” е вярно и полезно за народа като цяло и ... Това човече Янето в момента ни заблуждава и манипулира много грозно, и то баш преди Коледа, и веднага казвам защо: защо всеки един от нас в момента има полза от СТАБИЛИЗАЦИЯ на обстановката в България, от тласък на икономиката ни, от създаване на работни места за масово безработното ни население, от повишаване покупателната ни способност – защото от “стягане на коланите, вече и въздух не ни е останал, от нормализиране и хармонизиране на обществените ни отношения и разни други екстрички за обществото ни въобще като цяло, а не от дестабилизация.

Ето над нещо такова трябва да се замислят Гражданските организации днес, и да направят всичко възможно за благото на гражданството ни въобще, за да се намали излишно нагтеното напрежение у хората от ужасяващото ежедневие, и да не се позволява да се налива масло в него с разни медийни експериментчета – да не говорим за това, че те(медиите) трябва да са преди всичко в услуга на “драгия гражданин” и да мотивират т.нар. “драг зрител” да се превърне в “драг строител на бъдещето си”.
Нели Кирилова

Закон или скъп подарък - какво биха избрали българските депутати

С какво се занимават българските депутати в работно време? bTV и вестник "168 часа" направиха уникален експеримент. Журналисти под прикритие, представящи се за вносители на луксозни мобилни телефони, поканиха на лъскаво парти депутати от всички парламентарни групи. Бяха им обещани скъпи подаръци, каквито, според закона за конфликт на интереси, те не могат да приемат.
Работният ден на българските депутати започва съвсем обичайно. Около 12 часа, по време на гласуването на така наречения данък "Колиба" парламентаристи започват тихомълком да напускат залата. Групата не е политическа, защото включва депутати от всички партии.
Съвместен екип на bTV и вестник "168 часа" организира скъпо парти, покани 38 депутати и им обеща за подаръци супер скъпи мобилни телефони, струващи по над 6 000 лева бройката. Скъпите гости бяха приети в луксозен хотел.
На въпрос какво знае за въпросните телефони депутатът Лъчезар Иванов отговаря така: "Че са най-хубавите, ръчна изработка са, изключително надеждни и годни са. Аз съм ползвал такъв телефон. Знам, че като се обадиш в чужбина има и допълнителни екстри".
На въпрос защо е избрал да не е на заседание, а на въпросното събитие, след като нашите колеги се представят и обясняват, че това е просто един експеримент, Иванов реагира така: „Вие видяхте, че над десет колеги бяхме... Вие използвате името на една компания... Аз съм дошъл на това мероприятие и сега се връщам на работното си място... Вие нарушавате много закони. Първо се запознайте с правилата. Аз се обадих на колеги, за да разбера дали не е номер".
Ето как протече е разговорът с друг депутат - Митхат Метин:
- В момента тече ли заседание на Народното събрание?- Да!
- А вие защо не сте на работа?
- Кой ви е казал, че не съм в момента?
- В момента на работа ли сте?
- Вижте... Вижте, народният представител, макар да изпълнява определени задължения вътре във... и трябва да присъства и да гласува, той не е служител...
- Какви задължения изпълнявате вие сега в този хотел?
- .... (мълчи и ходи)
- Какви държавнически задължения изпълнихте вие тук?
- Бях поканен от... с колеги... ето можете да видите там колеги... наши има... бях поканен... решихме да се отзовем и се връщаме в парламента. / ДАРИКНЮЗ

Цачева: Не може депутати в работно време да откликват на покани с обещания за подаръци
Недопустимо е депутати в работно време да откликват на частни покани с обещания за подаръци. Това коментира председателят на парламента Цецка Цачева по повод журналистическият експеримент на bTV и 168 часа. Вчера по време на пленарно заседание депутати напуснаха Народното събрание, за да присъстват на парти, на което очакваха да им бъдат подарени скъпи GSM-и. Покани бяха отправени към 38 депутати, като 16 от тях се отзоваха. Цачева отказа да коментира дали ще санкционира тези народни представители.
“Недопустимо е народни представители в работно време, когато парламентът заседава, със служебни автомобили да откликват на частни покани, още повече с обещание за подаръци“, каза председателят на парламента, като допълни, че това е въпрос на морална преценка и вътрешно решение на всеки един от народните представители. Цачева заяви, че като председател на Народното събрание ще сезира постоянната комисия по парламентарна етика.
“За мен като председател на парламента е недопустимо чрез подобни експерименти да се внушава на българското общество, че парламентът не работи и то в момент, когато колективният орган заседава, мнозинството от народните представители съвестно изпълняват своите конституционни задължения, така че от действията на отделни народни представители не може да се прави извод за това, че като цяло колективният орган не си върши работата“, коментира Цецка Цачева.
Изпълнителната комисия на ГЕРБ във вторник ще разгледа случая, коментира съпредседателят на парламентарната група на управляващите Красимир Велчев. По думите му дотогава няма да бъдат предприемани никакви действия, за да могат да бъдат изслушани депутатите от ГЕРБ, които са се отзовали на поканата. / / ДАРИКНЮЗ

Борисов за експеримента с депутатски подаръци: Срамувам се от тяхното поведение
Аз се срамувам от тяхното поведение. На всички съм им го предал, надявам се това повече да не се повтори. Това каза премиерът Бойко Борисов по повод експеримента със скъпите подаръци на депутатите на бТВ и "168 часа", предаде агенция "Фокус".
„Мисля, че дисциплината, която ГЕРБ има в парламента, е в десетки пъти по-добра от всички други парламентарно представени партии, което е един голям успех за българския парламентаризъм. Защото на почти всички питания, на които съм бил в парламента, е имало случаи, когато питащите ме, не стоят да си чуят отговорите", каза Борисов.
Вчера bTV и вестник "168 часа" направиха уникален експеримент. Журналисти под прикритие, представящи се за вносители на луксозни мобилни телефони, поканиха на лъскаво парти депутати от всички парламентарни групи. Бяха им обещани скъпи подаръци, каквито, според закона за конфликт на интереси, те не могат да приемат.
Работният ден на българските депутати започва съвсем обичайно. Около 12 часа, по време на гласуването на така наречения данък "Колиба" парламентаристи започват тихомълком да напускат залата. Групата не е политическа, защото включва депутати от всички партии.
Съвместен екип на bTV и вестник "168 часа" организира скъпо парти, покани 38 депутати и им обеща за подаръци супер скъпи мобилни телефони, струващи по над 6 000 лева бройката. Скъпите гости бяха приети в луксозен хотел.
На въпрос какво знае за въпросните телефони депутатът Лъчезар Иванов отговаря така: "Че са най-хубавите, ръчна изработка са, изключително надеждни и годни са. Аз съм ползвал такъв телефон. Знам, че като се обадиш в чужбина има и допълнителни екстри".
На въпрос защо е избрал да не е на заседание, а на въпросното събитие, след като нашите колеги се представят и обясняват, че това е просто един експеримент, Иванов реагира така: „Вие видяхте, че над десет колеги бяхме... Вие използвате името на една компания... Аз съм дошъл на това мероприятие и сега се връщам на работното си място... Вие нарушавате много закони. Първо се запознайте с правилата. Аз се обадих на колеги, за да разбера дали не е номер". / ДАРИКНЮЗ

КОМЕНТИРАЛИ в ДАРИКНЮЗ:
срам
- 02.12.2010 г. 14:14:50
Срам, срам и пак срам.Браво на 168ч и БТВ.
Браво на журналистите които все още умеят
да задават неудобни въпроси и показват лицата
на самозабравили се политици.
Жалко че лакомията е обзела все още нашите
"политици".
Ако си наработа и избягаш по този начин веднага ще
ти връчат трудовата книжка. А на тях какво ще им се случи!!!!!!
анонимен - 02.12.2010 г. 14:06:09
за пореден път избранниците на народа доказаха ,че не им пука за него а са в народното събрание за собствена облага. Да са живи и здрави а на народа тежко му.
Ха-ха - 02.12.2010 г. 13:57:41
Васко Нубиеца бледнее здраво пред този цирк.Нещастници, лакоми далавераджии.Браво на Синята коалиция, нито един неин представител не се е поддал на примамливото предложение.А мнозинството жадно за скъпи телефони е от ..... ЦИРК!Браво на БТВ и в. 168 часа.В българските медии работят умни и компетентни хора.Браво, браво и пак браво!

ПРЕДЛАГАМ ДАНЪК „РЕЗИЛ” ЗА ПАРЛАМЕНТА
В свой коментар за колосалния резил след експеримента на колегите от „168 часа” и бТВ, парламентарният шеф Цецка Цачева заяви, че подобни експерименти не бива да внушават, че парламентът не работи и от действията на отделните народни представители не бива да се хвърля сянка върху НС.
Не си права, Цецке! Хвърля се сянка и то дебела! Защото това не са „отделни” народни представители. Брилянтната провокация на колегите, на които благородно завиждам, е обхванала само 36 депутати. Отзовали са се половината, а вашият заместник, Анастас Анастасов от ГЕРБ, за да не изпусне келепира, беше готов да прати секретарката си. Познайте от три пъти дали въпросната секретарка щеше да отиде до хотела с трамвая!
Забележете, драги читатели, Анастас Анастасов е същият, който седна на трибуната на мястото на Лъчо Мозъка, който също изтърча да си получи луксозния телефон)
Така, че по най-проста сметка, ако бяха поканени всичките 239 депутати (Доган не го броя) във въпросния хотел на презентацията щеше да се изсипе половината парламент! Ама те, „отделните” депутати станаха прекалено много. Искам да кажа, че другата половина не обръща внимание на такива подаръци, защото си ги има!!!
Сега – внимание. Същият зам.-председател на НС Анастасов през септември тази година (!) се произнася за размера на подаръците за депутати. Според него „на депутатите трябва да бъде разрешено да получават само сувенири, но не и скъпи подаръци като часовници например”.
Лъчо Мозъка пък си признава, че бил ползвал такъв телефон от 6000 лева и бил много доволен.
И още веднъж – внимание! Тази парламентарна авантаджийска пасмина се „чупи” като гимназист от час по времето, когато в парламента се обсъжда обидният данък „Колиба”. Тоест – данък за сгради, чиято оценка е под 1600 лева. Или иначе казано по-малко от една четвърт телефонче на депутата, пътьом взето като подарък! Ето затова отпадна данък „Лукс” върху скъпите имоти, а ще обложим и на бедния колибата, в която си гледа кравата, за да дава мляко, което да бъде изкупено максимално евтино и да бъде продавано на българския пазар по-скъпо от това в Германия.
Както казваше един колега преди около век: „Дайте да ви цункам по муцунката”.
А днес се обсъжда Законът за бюджета. Как да им вярвам, мамка му, на всички политически сили, които търчат за едно телефонче, докато в парламента тече приемането на тежки кризисни закони?
Любопитна ще ми бъде реакцията на партийния лидер Бойко Борисов. Според мен е задължително да плати тоя „данък резил” поне за своята партия. За останалите – всеки според съвестта му.
Евгени Петров/ по БЛИЦ

Коментирали в БЛИЦ:
morskiq56 (анонимен
)
2010.12.02 13:32:12
М-м-м-м-м-м-м,да-а-а-а-а-а........Право в десетката,гУс'ин Петров....
дедо (анонимен)
2010.12.02 14:05:06
Поредният велик заядливковец.Ей Петров, много се палиш, но аз плюя на празнодумец, който не може да раздели 6000 на 4, или да твърди, че 1600 е по-малко от 1500. Да дърдориш на халос можеш, но елементарно смятане на ниво обща култура ти бяга, бяга...

А ДНЕВНИК НАЙ-АНАЛИТИЧНИ ПО СЛУЧАЯ (или нещо за агентите под прикритие?!/б.м.):

Депутатите, които се отзоваха на "поканата":

ГЕРБ: Лъчезар Иванов, Емил Гущеров, Евгени Стоев, Ивайло Тошев, Геновева Алексиева, Светослав Тончев, Александър Стойков, Диан Червенкондев. Трима от тях не са могли да присъстват на самото събитие, но ги има снимани пред хотела.
"Атака": Кирил Гумнеров
ДПС: Митхат Метин, Ердоган Ахмедов, Петя Раева
РЗС: Бисерка Петрова, Дарин Матов; от БСП – Румен Такоров
Независими: Димитър Чукарски

Отказалите "поканата":
ГЕРБ: Цецка Цачева, Искра Фидосова, Любен Татарски, Пламен Нунев, Валентин Микев, Павел Димитров, Величка Шопова, Николай Коцев, Димитър Аврамов, Атанас Камбитов, Гинче Караминова, Георги Плачков, Ваня Георгиева
"Атака": Павел Шопов, Десислав Чуколов, Цвета Георгиева,
БСП: Захари Георгиев,
ДПС: Белгин Шукри
Синята коалиция: Йордан Бакалов, Лъчезар Тошев, Цветан Костов, Кирчо Димитров
Независими: Венцислав Върбанов, Марио Тагарински

Депутати избягаха от работа заради обещани скъпи телефони
Народни представители напускат пленарната зала на парламента в работно време, за да отидат на "луксозно парти", на което очакват да получат като подарък скъпи телефони - този сюжет е от част от съвместен репортаж на Би Ти Ви и седмичника "168 часа", кадри от който бяха показани от телевизията днес.
Журналистите, организирали експеримента, се представили за вносители на луксозни мобилни телефони. Те изпратили покани на 38 народни представители от различни парламентарни групи, които да отидат в столичен хотел и да получат като подарък апаратите, струващи над 6000 лв. всеки.
На поканите като домакин на партито бил посочен "бутик "Клаус Барби" - името на един от известните нацистки офицери, обявен за военнопрестъпник от Втората световна война, чието прозвище е "Касапинът от Лион".
На "събитието" отишли 16 депутати от различни парламентарни групи, разказаха днес репортерите от телевизията и вестника. Те уточниха, че в залата не е имало представител единствено на "Синята коалиция". Народните представители пристигнали за "събитието" със служебни автомобили.
Те са били снимани от оператори на Би Ти Ви, скрити камери и фоторепортери.
Председателят на Народното събрание Цецка Цачева също е имала покана, но не е откликнала.
Заместникът й Анастас Анастасов (ГЕРБ) обаче "много искал да присъства, но заради отсъствието на Цачева от пленарната зала трябвало да остане в парламента. Шефката на кабинета му се обадила, за да се извини за отсъствието му и да попита дали може да получи неговия подарък, разказа журналистът от "168 часа" Стоян Георгиев.
По думите му друг депутат - от ДПС, пък се обадил от името на колегите си, за да попита защо няма покани за всички, а само за избрани народни представители от групата.
От кадрите, показани от Би Ти Ви, се вижда как депутатите са заели местата си в залата и нетърпеливо оглеждат опакованите в подаръчна хартия пакети. Минута по-късно репортерите влизат и обясняват, че това е номер. Част от присъстващите правят опит да прикрият лицата си от камерите.
В последвалото надбягване между репортери с микрофони и бързащите към автомобилите си депутати най-често чуваното оправдание е, че е имало "и други колеги".
На въпрос какво знае за обещаните на депутатите телефони бившият зам.-председател на Народното събрание Лъчезар Иванов (който беше отстранен от поста заради опит да спре излъчването на журналистически материал за необяснимо забогатял митничар - бел. ред), отговори така: "Че са най-хубавите, ръчна изработка са, изключително надеждни и годни са. Аз съм ползвал такъв телефон. Знам, че като се обадиш в чужбина, има и допълнителни екстри."
На въпросите защо е излязъл в работно време, какво на прави на подобно парти и не вижда ли проблем в предложението да получи като подарък телефон за 6 хил. лв., Иванов многократно отговаря с въпроса "Кое е нарушение?".
Сред посетителите на "партито" е и друг депутат от управляващата партия, който се раздели с ръководните си постове заради скандали, свързани с конфликт на интереси - Геновева Алексиева. Тя напусна зам.-председателските места в парламентарните комисии по здравеопазване и по социални дейности, след като стана известно, че е била член на жури, оценявало дъщеря й и след обвинения, че е източвала здравноосигурителната каса чрез клинична пътека, в която било включено лечението на т.нар. мързеливо око при децата.
Цецка Цачева: Недопустимо е да се внушава на обществото, че парламентът не работи
Недопустимо е народни представители в работно време със служебни автомобили да откликват на частни покани, още повече с обещания за подаръци, коментира днес председателят на парламента Цецка Цачева. В същото време тя допълни и че е недопустимо "чрез подобни експерименти да се внушава на обществото, че парламентът не работи, и то в момент, в който мнозинството от депутатите изпълняват съвестно конституционните си задължения. Според Цачева от действията на отделни народни представители не може да се прави извод, че като цяло парламентът не върши своята работа.
Цачева обяви, че ще сезира за случая комисията по парламентарна етика. Оттам обаче отвърнаха, че ще й върнат документите, защото няма на базата на какъв закон да се произнесат за поведението на депутатите.
Борисов се срамува от депутатите от ГЕРБ, но не иска оставки
Премиерът Бойко Борисов заяви, че се срамува от поведението на депутатите от ГЕРБ и се надява това да не се повтаря. Той обаче не даде знак, че възнамерява да иска оставките на провинилите се.
Попитан дали е поискал оставките им, особено на тези, за които случаите вече са рецидив като Лъчезар Иванов и Геновева Алексиева, които бяха снети от ръководните постове в парламента след скандали, Борисов отговори, че "дисциплината, която има в политическа партия ГЕРБ е десетки пъти по-добра от всички останали парламентарни групи".
Депутатите от ГЕРБ се страхуват да излязат от парламента
Притеснени от случилото се депутати от ГЕРБ смятат да не напускат сградата на парламента в близките дни, докато има пленарно заседание. Те дори отказват служебни разговори извън Народното събрание с опасенията, че могат да бъдат снимани и това да се изтълкува като бягство от работа.
Утре в предаването "Тази сутрин" ще бъде излъчено цялото разследване. (става въпрос за 03.12.10/б.м.)

Няма коментари: