четвъртък, 30 декември 2010 г.

ДНЕС В 13 ЧАСА Е ПРИКЛЮЧИЛА ФИНАНСОВАТА НИ ГОДИНА - ГОЛЕМИ МАЛКИ ПИЦИ КРАЙ! НАСТАВА ВРЕМЕТО НА ПО ЧАША СТУДЕНА ВОДА ДА ПИЕМ.

160 полицаи охраняват центъра на София в новогодишната нощ
На 31 декември в 22.30 ч. на пл. "Княз Александър I" започва традиционният новогодишен концерт "Сцена под звездите"
160 полицаи и жандармерия ще охраняват центъра на София за посрещането на Новата година, каза директорът на СДВР Валери Йорданов.
В отделните райони на София по празниците полицаите ще са от 10 до 15% повече от обикновено.
В охраната на столицата по празниците ще се включат и служители на общинска полиция.
Договорът за създаване на Общинска полиция беше подписан днес - в последния работен ден от годината. Подписите си сложиха директорът на СДВР и кметът на София Йорданка Фандъкова. Проектът е пилотен, а общинските полицаи ще се водят към МВР, но ще са на подчинение на Столична община.
Вътрешният министър Цветан Цветанов, който присъства на подписването каза, че това ще даде възможност за оптимизирането на дейността на местната власт. До момента общината плащаше над 2,5 млн. лева за командироване на 110 полицаи от МВР.
Сега за 110-те общински полицаи общината също ще плаща над 2,5 млн. лева. Предстои общинският съвет да промени наредбите и съответната общинска полиция бъде натоварена с повече функции, обясни Цветанов.

На 31 декември в 22.30 ч. на пл. "Княз Александър I" започва традиционният новогодишен концерт "Сцена под звездите",
организиран от Българската национална телевизия и Столичната община , съобщиха организаторите.
Той ще се състои за 12-а поредна година.
В тричасовия музикален маратон ще участват Поли Генова, Нора, Теодор Койчинов, Вяра Панталеева, Богдана Петрова и Майк, Стефан Илчев, Тома, Дамян Попов, Цветелина Чендова, Мая Кръстева, Виктория Керин, Ники Манолов, Ая и Ди Джей Роско, Деси Тенекеджиева, група "032", балетна формация "Веда джуниър", Любо Киров, Камен Воденичаров, Ди Джей Диан Соло, Национален фолклорен ансамбъл "Филип Кутев" и група "Ахат".
По традиция се очаква хиляди софиянци и гости на столицата да посрещнат Нова година на площада, а празничното събитие се излъчва пряко в програмата на БНТ. /Вести.бг

Градският транспорт в новогодишната нощ
На 31 декември и 1 януари той ще работи по празнични разписания
В новогодишната нощ в столицата ще се движат част от автобусните, тролейбусните и трамвайните линии, както и метрото, съобщиха от Центъра за градска мобилност.
На интервал през 21 минути ще пътуват влаковете на столичното метро между метростанциите "Обеля" и "Младост-1".
През 30 минути между 23 ч. на 31 декември и 5.00 ч. на 1 януари ще се движат трамваите по линии с номер 5 и 7, трамваите по 3-а линия ще са на 40 минути, а по линии с номера 11, 18 и 20 ще са на по 50 минути.
На 35 минути ще се движат тролейбусите по линии с номера 6,7 и 8, а на 45 минути - колите по линии с номера 2 и 5.
На 30 минути ще са автобусите по линии с номера 94, 309 и 310, през 35 минути - по линии с номера 76, 85 и 604, през 40 минути ще са автобусите по линии с номера 11 и 78, на 45 минути - по 83-а линия, а на 55 минути - автобусите по линия с номер 102.
С интервал на движение 90 минути ще са автобусите по линии с номера 213 и 214.
Колите на градския транспорт и метрото ще работят по празнични разписания на 31 декември и на 1 януари.
Със съкратена част от празничните разписания ще са всички трамвайни и тролейбусни линии в столицата от 5.00 до 13.00 ч. на 1 януари.
Със съкратени разписания за същия период от време ще са и автобусните линии с номера 9-ТМ, 11, 53, 64, 75, 76, 77, 78, 79, 83, 85, 86, 88, 93, 94, 98, 102, 108, 120, 213, 214, 280, 305, 309, 310 и 604.
На 2 януари ще бъдат осигури допълнителни коли на градския транспорт с оглед очакваното повишение на пътникопотока. / Вести.бг

Билетите от 1 лев за столичния градски транспорт – незаконни
Заедно с цената от 1 лев са отменени и приетите през 2008 г. цени на талоните, както и увеличенията на абонаментните и преференциалните карти
Върховният административен съд отмени като незаконно приета цената на билетите от 1 лев, която бе гласувана от градския парламент на 12 юни 2008 г.
Делото бе заведено още същата година от бившия общински съветник Борис Цветков (БСП) и двама граждани.
Заедно с цената от 1 лев са отменени и приетите тогава цени на талоните, както и увеличенията на абонаментните и преференциалните карти.
Преди това увеличение цената на билета бе 0.70 лв.
ВАС напълно приема доводите на жалбоподателите и на първоинстанционния съд, че решението на СОС е взето в нарушение на Закона за нормативните актове. Грешката на градския парламент е, че е приел увеличение на цените без задължителната финансова обосновка.
Това означава, че поне за период от 80 дни през 2008 г., когато влиза в сила нова наредба за транспорта, Столичната компания за градски транспорт е генерирала незаконни приходи, възлизащи над 20 милн. лева, отбелязва Mediapool.
Спорен е въпросът дали цената е незаконна и до този момент,
тъй като не е променяна, а и все още не е финансово обоснована. Законът изисква преди внасянето на проекторешения за промяна на наредби те да бъдат качвани поне две седмици по-рано на сайта на общината, за да може заинтересувани лица, т.е. столичани, да обсъдят въпроса.
СОС не е провел и обществено обсъждане, за което задължен по собствените си наредби. В случая обаче е представен само доклад на тогавашния зам.-кмет по транспорта Велизар Стоилов, който бе обсъден единствено в комисиите на съвета.
"Във внесения доклад се съдържат доводи за отчетена инфлация и увеличение на цените на горивата, електроенергията и консумативите, но липсват точни данни за стойностите на посочените фактори, както и анализ на конкретното им влияние върху цените на билетите и картите", се казва в решението на ВАС.
Посочва се още, че не са спазени и изискванията за формиране на цените, които са посочени в правилника за образуването на цените към наредбата за градския транспорт. Още по време на дебатите общински съветници от ДСБ и БСП обясниха на тогавашния кмет Бойко Борисов и мнозинството на ГЕРБ, че приемат нови цени без обосновка.
Според изчисленията на опозицията към средата на 2008 г. себестойността на билета бе 0.43 ст., а цената му скача до 0.95 ст.
след добавянето на всички обосновани или не транспортни преференции. Към доклада на Велизар Стоилов обаче нямаше и тези елементарни сметки. Той защити предложението си с аргумент, че транспортът в града има нужда от 300-400 млн. лева инвестиции, а и горивата поскъпват.
Кметът Борисов заяви тогава, че дълго време цената от 0.70 лева е поддържана като "жест към софиянци". През следващата година горивата поевтиняха, но никой не се сети да намали цената на билета.
ВАС отхвърля и оспорването, че с ново решение на СОС действащата наредба е изцяло отменена и оспорваната наредба вече не съществува в правния мир. Градският парламент приема нова наредба на 24 юли 2008 г., която влезе в сила на 1 септември 2008 година. Най-малко за този период, почти три месеца, Столичната компания за градски транспорт е продавала незаконни билети.
Новата наредба бе приета с незначителни промени в два члена, които регламентират продажбата на електронни билети. В нея отново без обосновка беше единствено препотвърдена цената от 1 лев за билетите.
След това нормативният акт бе променен още 3 пъти, но цената от 1 лев, приета без обосновка и обществено обсъждане остана. "Ще поискаме най-малко
председателят на общинския съвет Андрей Иванов (ГЕРБ) да поеме политическа отговорност
за ощетяването на столичани. Трябва общината да предвиди процедура, по която гражданите и фирмите, пазещи билети от този период, да бъдат обезщетени.
И сега СОС приема наредби без задължителните дискусии и финансови обосновки", коментира Борис Цветков пред Mediapool. / Вести.бг

ОБЩИНСКАТА ПОЛИЦИЯ ЗАПОЧВА РАБОТА ОТ 1 ЯНУАРИ
Министерството на вътрешните работи и Столичната община подписаха договор за създаването на общинска полиция, която ще започне да функционира от 1 януари.
"Оперативно служителите ще се водят към МВР, а ще са на подчинение на Столична община. Първоначално в пилотния за България проект ще участват 110 полицаи", каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Кметът на София Йорданка Фандъкова съобщи, че общината заделя 2,5 млн. лева от бюджета си за 2011 г. по изпълнението на проекта.
"След подписването на първия документ със Столичната община ще се даде възможност за оптимизирането на дейността на местната власт. Разликата ще е огромна”, прогнозира Цветанов. Той се надява, че след пилотния проект и други общини ще се възползват от подобна възможност.
Според него издръжката на един полицай е по-висока от тази за един охранител, но полицаите изпълняват повече функции. Цветанов каза, че в Академията на МВР ще се подготвят планове за обучение и квалификация на общински полицаи. /Блиц

Градските шерифи тръгват на лов от утре Общинска полиция варди столичани за 2.5 млн. лв на година
110 градски шерифи тръгват из улиците на столицата от утре. Това стана ясно след като кметът на София Йорданка Фандъкова, шефът на СДВР Валери Йорданов и вътрешният министър Цветан Цветанов сложиха парафите си под документа за създаването на полицейската структура днес.
Общински полицаи ще пазят софиянци в Новогодишната нощ. Това заяви комисар Валери Йорданов, шеф на столичната полиция. Той и кметът на София Йорданка Фандъкова сложиха подписи под първия договор за общински полицаи в България.
„Искам да ви кажа, че преди те да положат подписи, счетоводителят на Столична община също го е направил и договорът е финансово обезпечен”, обясни с усмивка вътрешният министър Цветан Цветанов, който бе домакин на церемонията. 110 униформени ще влязат в редиците на новосформираната общинска полиция.
„40 от тях ще охраняват секретни обекти в София”, уточни Фандъкова и допълни, че през следващата година ще бъдат разработени механизми на работа и ще се мисли за увеличаване на броя им.”Столична община ще отдели над 2,5 млн. лв. от бюджета си за 2011 година за издръжката на общинските полицаи”, обясни още Фандъкова. Общинските ченгета ще имат контролни функции и ще носят оръжие.
„Униформите им ще бъдат като на останалите полицаи, а на дясното рамо ще имат отличителен знак на Столична община”, съобщи Валери Йорданов. Фандъкова се похвали, че освен със свои полицаи , кметството подготвя и създаването на оперативен център в Столичен инспекторат, който да е единен за всички общински структури. „Там ще се приемат сигналите и ще се препращат към общинските полицаи”, съобщи още Фандъкова.
Общинските полицаи ще са натоварени и със задачата да охраняват подлезите, както и да отменят кварталния в работата му .
„За нас е важно, че този договор е пилотният проект. Надявам се и други общини биха се възползвали”, призова вътрешният министър Цветанов.
По думите му издръжката на един полицай е по-висока от средствата за един охранител, каквито ползват досега общините, но полицаите са с повече функции. „ В Академията на МВР ще се подготвят планове за обучение и квалификация на общински полицаи”, обясни още Цветанов.
„160 полицаи ще бъдат ангажирани с охраната на събитията по време на Новогодишната нощ „ заяви Йорданов. Той обясни, че редовите служители ще бъдат подпомогнати от жандармерията. / Стандарт


"Общинско ФБР" наказва пловдивчани
Масови глоби за пловдивчани, дори и по празниците, заради неспазване на наредби за обществения ред. Инспектори от новосъздадения общински инспекторат следят за нарушения на всяка улица и всеки ъгъл.
Глобите се налагат на място с квитанция и започват от 10 лева. Проверките вече стряскат пловдивчани, които са кръстили местната структура "общинското ФБР", съобщава БиТиВи.
Не всички граждани обаче плащат с разбиране наложените санкции. От инспектората работят и по сигнали на граждани. "Основната задача на инспектората е не да увеличи приходите на общината, а нашият град да бъде по-чист и да се спазват наредбите и междусъседски скандали да бъдат разрешавани с наша помощ", обясни директорът на Общинския инспекторат в Пловдив Сияна Кехайова.
Само за два месеца от създаването на инспектората са съставени над 1 400 констативни протокола. / Нюз.бг

БОЙКО ПРЪВ ПРИ ДИЛМА
В 17 часа бразилско време днес Дилма Русеф, която ще стане президент на Бразилия на 1 януари, ще има аудиенция само и единствено за българската делегация
Според наблюдателите в Бразилия това е голяма чест и специален жест, който Дилма Русеф прави към родината на баща си. Това вероятно ще даде и силно начало на българо-бразилските отношения в бъдеще, пише "24 часа".
Предполага се, че именно днес Бойко Борисов ще даде на Дилма Русеф и подаръците, които й носи от България - родословното й дърво и копие на Панагюрското златно съкровище.
Българският премиер носи за Дилма Русеф и специално послание от президента на ЕС Херман ван Ромпой.
Борисов е единственият представител на Съюза на официалната церемония по иногурацията на новия бразилски държавен глава.

КОМЕНТИРАЛИ:
23.
Б.Б. (анонимен)
2010.12.30 11:32:05
Аз мисля, че не трябва да се спекулира с това, което съм казал, а обратното. Аз съм израснал само с хляб и картофи. Циганска баница нямаше. Майка ми мажеше мас от прасето и го поръси малко със захар. С едната ръка ям, с другата тичам по ливадата да ритам топката. Нашите бяха много бедно семейство. Дето се вика "Кирил и Методий“, празникът 24 май, аз го свързвам с агнешка плешка. Защото само тогава у нас, понеже баща ми беше именник, Методи, майка правеше агнешко с картофи. И гледахме прасе, гледахме кокошки. Аз ги гледах лично. Обикалях по почивните станции на Банкя. И там имаше такива, с помия, казани, където се събираше, си вземах и си ходех и си хранех прасето, кокошките. След това ходех с една коса, си бях взел, трева, към 30-40 заека. Имахме нива. И могат да ви кажа как се копае царевица, как се загърля, как се чупи, как се връзва на венци, как след това се руби, му казваме в Банкя и как ходиш и даваш на кокошките. За да има яйчица, сутринта да ми направи. Ядях по 12 яйца. Да, като дете и нито холестерол имах, нито нищо. Не отивах на уроци по акордеон и китара преди да мина да събера трева, люцерна, помия за животните, за да има зимата храна и тогава отивах да свиря. И майка ме записала на френски език и аз вместо това да ходя да уча по френски ... ходех да ритам топка и я лъжех. И като разбра, че една година съм ходил да ритам топка, вместо да уча френски, си спомням, че бях по едни къси гащички, шортета и само като отчупила една пръчица при портата, тя се увива пръчката, такава жилава, мале колко бой изядох с пръчката. Не учех английски, а тренирахме карате. Справям се прекрасно, защото, виждате практиката в Европейския парламент е всеки си говори на неговия език. Така че изобщо не се усеща необходимост да знаеш чужд език. Макар че можете да направите експеримент, в колата имам една кутия. На нея съм си написал на листчета глаголи, думи изречения. На английски. И си запаметявам и наизустявам. Сега ще е смешно още повече да казвам, но така, като се говори бавно, разбирам какво казват. Или най-малкото веднага ми се наострят ушите. Чуя ли “Congratulation, Borisov”, не слушам нататък. Хората, които работят и ме познават знаят, че когато ми кажат, че има добра и лоша новина, добрата дори не искам да я слушам. Аз винаги съм се озадачавал защо и как една новина влиза в общественото внимание, замествайки примерно друга, която за мен е много по-важна. Сиреч една статия да поръчаш от някой йенски, виенски ли ще е, залцбургски ли ще е да го напише някой професор и да го публикува, това е елементарен трик и ви казвам защо е направено. Защо не казахте примерно в самата ваша телевизия, че няма нито един ден в нито едно предаване, в което да не се напада правителството? Много ви моля, когато речете да ме пресирате, да знаете, че съм написал оставката на правителството и тя е в джоба ми. Влагам целите си усилия и характер, но всичко си има граници. Мисля, че нито за момент някой не си е помислял, че ГЕРБ има друг ръководител освен мене. Всеки си знае мястото. А ако не си знае, ще го подредя. За мен са 10-11 години вече, защото е една и съща отговорността. Като бях главен секретар, пак цялата държава, въпросите бяха главно към мен, като станах кмет, всичко се въртеше около кметството в София, ако си спомняте. Сега същата отговорност. Аз имам стаж и като полицай, и като кмет. Още като кмет в моя кабинет правихме арести... Разбирам я, мога я тази работа, тя е най-антикризисната мярка. Не можеш да пълниш хладилниците на хората, след като не си хванал тези, които са ги изпразвали. Аз съм обещал да правя магистрали, така че след 50 години българите да знаят какво съм направил. Южната дъга на Околовръстното шосе на София нямаше да я има без мен. Ако не бях аз, да дойдат багерите да съборят постройките, знаете много добре, че нямаше шанс да се направи тази част. Знаете, на мутрите бензиностанциите, автомивки, складове – какво ли нямаше. Сега си имам Цветанов. Не е нужно да идвам аз с багера, така че никакъв проблем няма да има. За първи път сега се пропукаха организираните групи и пропяха в арестите. Отидоха и посочиха труповете. Ние сега разкриваме поръчкови убийства. Отива и посочват – в тая ливада има труп. Колегата Цветанов с багер ходи и копае трупове. Да мачкаш Цветанов е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш. С една дума, нашият манталитет и нашия ген е такъв – войнстващ. Не са последните 20 години, те са последните 13 века. Ние сме войнстващ народ. Искаме мир, но има ли война, просто нашите войници са уникални. Не случайно в бойните спортове – борба, джудо, самбо, карате, щанги, силовите, са най-върховите ни постижения. Просто самата конструкция на българите – здрав труп, нисък център на тежестта, просто той е пригоден... Вижте, че всеки, който се подстриже късо, и прилича на борец. Исках да помоля, ако може, все пак имам доста снимки, в които не съм на футбол и съм бръснат, така че можеше да изберете снимка, в която да не съм от свободното си време. Ако не е умишлено... В момента ние сме най-добре в ЕС. Действаме така, че да не ни се налага някой с остена да ни подръчква отвън. Колкото по-силна, стабилна и с най-ниски данъци в Европа става, толкова тя по-рязко се откроява от страните, да ги наречем така, като наш аналог, Гърция, Румъния, Португалия, Ирландия, която ни беше давана за пример, не по-розови са нещата в Испания. Значи, точната дума не е противници, но всеки гледа и лобира за своята държава. Когато бизнесът в неговата държава, когато икономическите, финансово-икономическите условия там са тежки и някоя от другите държави върви по-добре, винаги се търси начин да се забави темпото на тази държава. Да не би да им е приятно във Франция да си почупят 2-3 месеца държавата заради пенсионната реформа, в България ние най-отговорно като българи седнахме синдикати, работодатели, оценихме си демографския фактор и си направихме пенсионната реформа без стачки, без митинги. На никой не му е приятно това. Проблеми имат онези държави, които са свикнали да живеят нашироко, да щракат с пръсти, да почиват дълго и вечер след 10 часа да излизат на нощен живот... Аз искам да дисциплинирам хората и България да бъде средноевропейска държава, това в следващите години ще се случи. 45 години сме били назад и леко встрани. Една стотна от това, което е построил за България Тодор Живков и което е направено за тези години, да направим, да достигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко правителство. Фактът, че 20 години след падането му от власт никой не го е забравил, показва, че доста неща са били направени. Имаме си опитен президент, който се старае много. Ако някой път чисто политически не се опитва да ни критикува, аз мисля, че в цялост се справя прекрасно с работата си. Президентът като е казал "а", да каже и "б". Да каже: браво на Бойко, браво на правителството. Моля ви, вече да не го наричате президент, когато говорим за г-н Първанов. Най-голямото ми предимство е, че нямам приятели. Не съм на този пост, за да се харесвам на хората. Седя като куче горе в Бояна и гледам футбол... А и ако видите по празниците, винаги съм бил на някакви мероприятия. В България така е устроено всичко, че не трябва да имаш приятели по простата причина, че иначе може само да им попречиш. Болката ми е, че и моите лични приятели злоупотребиха. Лични приятели, и то в първия месец, като станах премиер. Никога няма да забравя еднократната си двеминутна среща с тях - ти от днес повече няма да чуеш здрасти, докопам ли те, ще те арестувам лично. В момента с Владимир Путин имаме много добър диалог, той ме разбира по-добре от българските политици. И аз го попитах господин Путин: ако ти си на мое място, ще ги пратиш ли в Сибир тези хора? Ще ги пратиш. А ние само сме си позволили да ги дадем на прокурор и да проверим тези проекти. Като станах министър-председател, разбрах, че думата любов не съществува, всичко е само пари. Аз обичам хората и не искам да им нанасям вреди и щети. Жал ми е да посегна с големия сатър да изрежа всичко, което в момента трябва да се изреже. Хората на опашките не псуват "Сименс", а псуват нас, без да имаме вина. Българският потребител ми е по-мил от чуждите инвеститори. Мечките са ни мили, но хората са ми по-мили. Вярно е, че и лъвовете ядат хора, не ги избиват в Африка, но има регулативни механизми. Трябва да кажа, че се съгласих ДДС да остане на ниво 20%, независимо че вътрешното и всякакво убеждение мое е, че трябва в годините да намалява, но при това наследство, което сме получили, и ако тези договори за над 2 млрд. лева не съумеем да ги развалим, всичките на тази маса са информирани, че няма и да ги питам. Отивам и вдигам ДДС. Повече не искам да слушам, съсредоточавате се, режете и действате. Не философствайте... След месец, след два умуване, стратегии - не ми се слуша! Който не се съобразява или иска да философства - дали е шеф на болница, дали е шеф на каквото и да е - да си заминава веднага, щом са му малко парите! Дянков не ми дава пари за транснационални полети. До Ню Йорк ходихме с градски полет, сега и до Бразилия ще отидем с градския транспорт. В петък очакваме сняг. Да не ви изненада. Отсега искам да чакате с метли и снегорини, като падне снежинка, да я хващате във въздуха. На нас ни се падна не само мъгла, но и дъжд, и лед. Клише е твърдението, че в условия на криза се правят реформи и се планира. Аз питам, приятели, кога правиш ремонт у къщи? Когато имаш пари и даваш на жена ти да прави ремонта, или когато нямаш пари? От дядо ми още знам, че женски пари са змийски кости. Аз никога не съм ползвал женски пари в живота си. Винаги аз съм плащал всичко вкъщи, в ресторант, където и да съм. Но те не го разбират. Много от тях не са и мъже, за да го разбират. В ГЕРБ мъжете обичат жени, а жените обичат мъже. Просто в нежността предпочитам момиченцата да са нежни, отколкото момченцата. Затова сме разочаровани всички, защото просто по един брилянтен начин ни е заблудила (шефката на фонд "Земеделие" Калина Илиева – бел.ред.). И факт е, няколко дена преди да роди, ако щете, аз бях пратил г-н Йовчев да разговаря, и ДАНС, с тях как вървят плащанията там. И толкова хора, дори в бременността й, все пак мъже с опит, бяха заблудени. Аз ги избирам по документи. От проверките на службите, тръгвам отзад-напред. Тези, за които няма материали, почвам тях да търся. Трябва непрекъснато да са в стрес и да знаят, че ще бъдат наблюдавани. А не, когато паднат от власт, да говорим имало или нямало корупция. Щом Костов и Първанов не харесват някой, значи той си върши много добре работата. Да се притесняват тези, които ги харесват. Почнеш ли да угаждаш на много хора, станеш ли диалогичен за тях, комуникативен, приключваш като министър. Защото всичко е направено във вид на схема. Когато трябва да сменя министри, сменям, без да питам никого. Там, където съм аз, е прозрачността.

24.
Я по-сериозно! (анонимен)
2010.12.30 11:42:13
Че ще отиде, разбира се! И правилно! И недейте да искате да ви докладват суперуспехи с всяко посещение, където и да било! Ама че сте тъпи! Вие да не си въобразявате, че успехите се правят ей тъй, със щракване на пръсти! Знаете ли колко труд е нужен, за да отбележите дори и дребен успех, дори дребен напредък! Вие явно сте шайка неудачници! Аз пък не съм неудачник, постигнал съм нещо, работил съм цял живот за това и знам как се постига успех. Ако чакате успех от посещението в Бр., има да чакате още, пък в това време кадърните ще работят за този успех, а некадърните ще плюят по форумите.

25.
ЕС (анонимен)
2010.12.30 11:48:27
Питате се ,какво ще дири там ББ!като чета коментарите ви най-голяма нужда имате от фъшкии ,та като плюете да можете и да се замеряте.Жалко племе балкански канибали!Когато Гоце похарчи 1мил. за да посети аборигените в Австралия...тогава си мълчахте-нали! и какво ви донесе?? Един гоооолям и червен...папкайте си го и си мълчете Точка

44.
Нели (анонимен)
2010.12.30 14:28:33
Уважаеми българи, дето сте изляли душите си тук, не Ви прави чест да се изказвате по такъв злобен и саркастичен начин за държавните работи на страната ни. Обиждайки дори и хипотетично партньора си единствено доказваш, че унижаваш и не уважаваш себе си. Вие дори не споделяте някаква съществена информация относно започната тема, а само я оплювате! ЗАЩО? Форумите са, за да се активира смислен диалог, а не да се предлага на болшинството да чете глупостите ви. Хайде по-малко злоба и заядливост в изказванията ако може! Така както сте я подкарали до никъде не се стига - на кьопавата ракета и космоса й е крив. Да, ама не е съвсем така! Извинявам се ако с думите си засягам някого, но на всички ни омръзна да четем жалки жалвания, гледане отстрани и повърхностно на нещата в живота, да се наблюдава човешкото страдание като някакъв спектакъл, да се мразим дори незнайно защо за всичко помежду си. Нека с поведението си докажем, че сме еволюирала човешка раса, а не нехраномаковска банда от случайно сбрали се хора! Защото до момента това демонстрираме с горните изказвания. Да, българският министър председател ще посети Дилма - просто протокол, не аз или някой от Вас. Да, Бойко Борисов в момента е това, и какво толкова лошо и грозно съзирате в действието - правителствено посещение. Като не сте го искали за такъв пост защо го избрахте? Хайде стига по килифарски да извъртаме все нещата от живота ни! Да, и делегация му се полага - а той си избира кой да включи в нея, още повече че не е длъжен нас народа да ни пита за това - мен или вас той просто не ни познава, но знае кой е българският народ като цяло и съм убедена, че го обича. Това че нещата не се случват както ни се иска в момента, не ни е виновен Бойко Борисов - виновни сме си ние както винаги! И знаете ли защо? Защото ние болшинството отпращаме непочтенни(обикновено некачествени субективни партийни)сигнали, които в общия случай объркват управляващите, демотивират ги, и естествено е и те да говорят глупости в такива моменти. Може би искате пример? Ето един такъв от наскоро: Всички знахме, че се очаква подписване на рамков договор с Лекарския съюз. Достатъчно "болна" тема за всеки един от нас като пациент. И какво направи този народ, в този момент, по тази тема цели три месеца? ПРОИЗВЕДЕ ЕДНО ГОЛЯМО НИЩО. Всички си мълчаха когато лекарите стачкуваха - нито една гражданска организация не ги подкрепи официално, нито един пешеходец дори, който ги виждаше из улиците не им каза “с вас съм”! "Услужливите" медии тук-таме публикуваха нечие лекарско изказване, защото в редакциите и не се получаваха смислени граждански материали по случващото се – все пак самите граждани са преките потърпевши от неразбориите в здравната работа и реформа, нали така! Е? Защо никой, по някакъв начин не маркира случващото се(стачки, договаряния, междуинституционални работни срещи за здравето на българския народ)и т.н.? Сякаш никой нищо не го интересуваше цели три месеца, в които всеки за нещо си се оплакваше и сякаш някой друг трябваше да реши този проблем на народа, а не самия народ. Извинете ме, но просто няма такова нещо. В някакво недоразумение е изпаднало обществото, относно формите, начина и времето на общуване, както между самите нас, така и с властимащите.Ние болшинството сме едната страна при такива процеси, а се оказва, че буквално дебилски сме се отказали от потребното участие (конкретно за примера) – просто се научихме да говорим само като цитираме закончета, при това без да ги разбираме достатъчно и да сме ги осмислили на всичкото отгоре. Време е да се спре с тези прозрачни и прозаични методи на какъвто и да било народен отбой и в същото време форумски рев. Щом има проблем, щом се търси гласно решаването му (имам предвид в държавата ни) трябва високо, ясно, съзнателно и аргументирано ние народа да реагираме в подобни процеси. Иначе всеки може да си се излегне удобничко, да си се попротегне и прозее, да смотоляви нещо и ... да си поспи. Ето това правиме винаги – вече 21 години. Не че властимащитите ни са читави в болшинството си, ама поне да подпомагаме креативно тези сред тях, които наистина могат и желаят да направят нещо за Републиката ни. Е, и тогава ще се оплакваме, ама по-малко и по същество, а не за всичко, както правим сега. На всички Ви желая здраве и успешна Нова година! Нели Кирилова

ЗАМЕСИХА ТОТЮ МЛАДЕНОВ В ГРАНДИОЗЕН СКАНДАЛ
Бургаският кмет почерпил министъра с нощувка на цена от 1 месечна пенсия в 5-звездния хотел на Джони Деп
Социалният министър Тотю Младенов е спал срещу 210 лв. в 5-звездния хотел "Приморец" в Бургас. С по-малка от тази сума, но не на ден, а цял месец, карат над половината от българските пенсионери, възмутиха се социални експерти.
Тузарският хотел нашумя с това, че си направи реклама с фалшив Джони Деп. По редакционните пощи бе разпратен имейл с "папарашки" снимки на холивудския идол на терасата на хотела. По-късно се оказа, че това не е карибският пират, а 23-годишен актьор.
"Поканен съм от кмета, на негово разположение съм", обясни министърът, цитиран от "24 часа". "Разходите са за сметка на общината", каза пък кметът на Бургас Димитър Николов.
Министър Младенов бе на посещение в морския град, за да открие ремонтирания Дом за стари хора „Цвета и Анка Върбанови". Проектът за ремонта на дома е на обща стойност 252 631 лв.
„Община Бургас е с една от най-добрите и най-правилни политики в социалната система", заяви в Бургас министърът. / Блиц

Атакист № 1 на Шумен спипан да краде в Кауфланд Взел си комплект свещи и ароматизатор за колата за 33 лв.
Доскорошният лидер на "Атака" в Шумен Румен Русев, който е и общински съветник, бе хванат с неплатени стоки от охраната на магазин Кауфланд. Нелепата случка се разиграла около 10.00 часа в чевъртък, когато пред километричните опашки в хипермаркета бодигардовете извели Русев към стаичката за проверка.
От Кауфланд отказаха да коментират случката, а пиарката на веригата Росица Попова заяви, че ако е станала грешка, ще поднесат извинения на Русев. Междувременно в полицията в града инцидентът се проверява, като се разпитват и охранителите на магазина.
Според техните данни от атакиста са изпаднали 4 свещи комплект за автомобил и ароматизатор. Русев взел и кексче на промоция за 1,50 лв, но го платил, за разлика от аксесоарите за возилото си. Това е постановка, невинен съм, заяви Русев още по време на полицейската проверка. Общата стойност на откраднатите продукти пък е около 33 лева.
Преди месеци Русев влезе в конфликт с ръководството на Атака и лично с лидера на партията Волен Сидеров като обяви, че не е съгласен с политиката на централата. Русев е бивш катаджия и един от основателите на партията на Волен в областта.
Ако вината му бъде доказана впоследствие в съда го грози глоба от 100 до 300 лв.
Биляна Веселинова / Стандарт

Солистът на Бони М се спомина неочаквано
Вчера той се почувствал зле по време на изпълнението
Днес той е трябвало да отлети за Италия
Боби Фарел, солистът на известната в цял свят група Бони М, днес е бил намерен мъртъв в един петербургски хотел. Това съобщава холандският вестник nu.nl, като се позовава на агента на музиканта Джон Сейн.

Причината за смъртта все още е неизвестна.
Според предварителната информация Фарел е пристигнал в Петербург, за да участва в групата си в някакво мероприятие. Вчера той се почувствал зле по време на изпълнението.
61- годишният музикант е починал снощи. Днес той е трябвало да отлети за Италия. Както са съобщили правоохранителните органи на „Фонтанка", днес около девет часа сутринта е открито тяло на гражданин на Нидерландия без външни признаци за насилствена смърт. Тялото е открито в една от стаите на хотел „Амбасадор"в Петербург. / Актуално

Почина джазменът Били Тейлър
Сред неговите над 300 композиции I wish I knew how it would feel to be free през 60-те години става неофициален химн на движението за граждански свободи в САЩ
Известният американски джазов музикант и композитор Били Тейлър е починал в Ню Йорк на 89-годишна възраст, съобщи Би Би Си (BBC.co.uk).
От 40-те години на ХХ век Тейлър професионално свири джаз, след което започва да води предавания, посветени на джаза по радиото и телевизията.
Били Телър бе защитил докторат по музикални науки и обичаше да го наричат "Д-р Тейлър".
Пристига в Ню Йорк през 1943 г. и свири първоначално със саксофониста Бен Уебстър, а след това прави собствено трио през 1951 г.
Сред неговите над 300 композиции I wish I knew how it would feel to be free
през 60-те става неофициален химн на движението за граждански свободи в САЩ,
пише "Ню Йорк Таймс" (NYTimes.com).
Били Тейлър е бил музикален директор на емисията по Ен Би Си "Темата е джаз" и кореспондент за култура в програмата "Неделя сутрин" по Си Би Ес.
След това в продължение на две десетилетия сътрудничи на общественото радио Ен Пи Ар.
Преподавал е джаз в университета в Лонг Айлънд и в Музикалната школа в Манхатън.
През 1965г. тай основава организацията "Джазмобайл" (Jazzmobile), която кани талантливи музиканти да свирят на открито в бедни квартали в Ню Йорк. / Вести.бг

Основател на Microsoft съди Google и Facebook
Пол Алън, един от основателите на Microsoft, даде на съд няколко от най-големите ИТ компании в света - Apple, Google и Facebook. Алън обвинява ИТ гигантите в нарушаване на патентни права и използване на технологии, които принадлежат на Microsoft, съобщава TechNews.bg.
Пол Алън изисква от съда да разпореди на нарушителите да изплатят компенсации за лицензни нарушения
През август тази година федералният съд на Сиатъл отхвърли иск, подаден от изследователската компания на Пол Алън - Internal Licencing LLC, с мотива, че него не е било уточнени кои точно продукти използват указаните технологии.
Сега Пол Алън е внесъл много по-подробен иск, където посочва, например, че Google използва патентовани от Microsoft технологии, за да предлага рекламни съобщения на потребителите на базата на техните заявки за търсене.
AOL действала по същата схема, а услугата Apple iTunes предлагала по подобен начин различни музикални песни. В незаконно използване на технологии на Microsoft са заподозрени също eBay, Facebook, Netflix, Yahoo.
Пол Алън изисква от съда да разпореди на нарушителите да изплатят компенсации за лицензни нарушения и да забрани продуктите им, създадени на основата на Microsoft технологии./ Нюз.бг


Прокурори "прекопават" нива за гърне с жълтици
Радомирка търси гърне с жълтици в наследствен имот. Имането било заровено в нивата още преди векове, информира news.pernik24.bg.
Съкровището се полага на мен, а сега имотът подлежи на делба и може да се падне на друг, опасява се жената. За притесненията си тя дори алармирала прокуратурата.
Така радомирци прибавиха още една куриозна жалба в архива на прокуратурата, след като съгражданка на жената с имането преди няколко години твърдеше, че извънземни й имплантирали четири чипа и я принуждавали да ходи пеша от Радомир до Перник. / Нюз.бг

Експрезидент на Израел осъден за изнасилване
Окръжният съд в Тел Авив призна за виновен експрезидента на Израел Моше Кацав по обвинения в изнасилване и други престъпления на сексуална основа, съобщава РИА Новости, позовавайки се на израелските медии.
След 18-месечни заседания, тричленен съдийски състав счете, че има доказателства за изнасилване от страна на Кацав на две негови подчинени в периода 1996-1999 година, когато той е бил министър на туризма.
Съдията, който обяви решението на съда, каза, че версия на събитията, описани Кацав, е "пълна с лъжи" и има безспорни доказателства за неговото престъпление.
Така Кацав може да получи най-малко осем години затвор. След края на заседанието той отказа да коментира решението на съдиите.
Моше Кацав, който беше президент от 2000 до 2007 г., се отказа от сделка с прокуратурата през 2008 г. Той трябваше да се признае за виновен в сексуално домогване в замяна на сваляне на по-тежките обвинения, но Кацав обяви, че е готов да се изправи пред съда, за да изчисти репутацията си.
Бившият президент може да обжалва присъдата пред върховния съд на страната. / Нюз.бг

Пик на фалирали банки в САЩ
През 2010 година са претърпели финансов крах най-много американски банки от 1992 година насам, когато приключи кредитно-спестовната криза, съобщава ПРАЙМ-ТАСС.
Тази година в САЩ са банкрутирали 157 банки с общ размер на активите 92,1 милиарда долара. През 2009 година числото на фалиралите банки беше 140 с обща стойност на активите 169,7 млрд. долара.
Според Джим Уъгънд - изпълнителен директор на Федералната корпорация по сигурността на депозитите, числото на неудачите в банковата сфера тази година е достигнало своя пик. Стойността на активите на банкрутиралите банки обаче тази година е по-нисък от този през миналата година.
В проблемния списък на Федералната корпорация са се намирали 860 банки.
Общо от 2008 година до тази година включително са претърпели финансов крах 322 банки с общ размер на активите 633,7 милиарда долара.
Най-голямата фалирала банка през тази година е Westernbank Puerto Rico. Централите на половината банки в САЩ, които са фалирали през 2010 година се намират в 4 щата - Калифорния, Илинойс, Флорида и Джорджия.
Според икономиста на Американската банкова асоциация Джеймс Чесън причина за банкрута се оказало обслужването на местните структури, които силно са пострадали в хода на рецесията.
Последиците от финансовата криза могат да доведат до увеличаване на сливанията на неголемите банки през следващата година. / Нюз.бг

Слънчево и студено
Прогноза за 31 декември, петък
В последния ден на 2010 година времето ще е предимно слънчево с временно увеличение на облачността след обяд, съобщиха от НИМХ за БГНЕС.
Минималните температури ще бъдат между минус 8° и минус 13°, на места из Северна България и в котловинните полета до минус 17°, по Черноморието минус 4°, минус 8°, в София около минус 13°.
В предобедните часове на места из низините ще има мъгли и там дневните температури ще са по-ниски, до минус 3°.
В останалата част от страната максималните ще са между минус 1° и 4°, в София около 0°. В новогодишната нощ времето ще е без валежи, в полунощ - с температури в Северна България и котловините до минус 5 - минус 10, а из Тракия, в южните райони и по морския бряг минус 2 - минус 3°.
Над планините ще преобладава слънчево време с поява на разкъсана средна и висока облачност след пладне.
По Черноморието времето ще се задържи предимно слънчево, като след пладне по северния участък ще настъпи временно увеличение на облачността. / ДарикРадио

Полицията изненадва шофьорите и мести камерите на пътя
Полицията започва да мести камерите по пътищата, за да може да бъде осъществяван по ефективен контрол върху водачите, които карат с превишена скорост. Това съобщи пред Дарик началникът на КАТ-Пътна полиция комисар Алекси Стратиев.
В момента камерите, с които КАТ разполага, са 15, а местата, на които могат да бъдат поставени, 30. Решението за преместване ще вземат регионалните дирекции на МВР.
От КАТ имат идея ако бъде създаден фонд, в който да влизат средствата от глобите за превишена скорост, част от тези пари да отидат за закупуване на още камери. Това обаче ще стане факт само, ако новият Закон за движение по пътищата бъде приет от парламента. За момента от полицията са решили проблема с недостатъчния брой камери като ги местят на различни места по пътя.
„Има 30 места, на които може да има камери, а камерите са 15. В момента те са под ръководството на регионалните дирекции, така че по тяхна преценка могат да бъдат местени там, където са инсталирани тези т.нар. кутии, в които се поставят камерите”, обясни Стратиев.
Пред Дарик началникът на КАТ-Пътна полиция коментира още, че за момента няма идея за ново увеличение на глобите освен това заложено в новия закон, който трябва да бъде приет през 2011 г. Според комисар Стратиев освен глобите е важно върху водачите да бъде осъществен пълен контрол на пътя, което може да стане чрез слагането на повече камери. / ДарикРадио

Доволен Дянков готви края на ДДС-измамите у нас
Ваньо Танов остава на поста си
Около 1 600 фирми са получили забавени плащания от държавата по различни схеми
Министърът на финансите Симеон Дянков заяви днес, че е доволен от начина, по който завършва финансовата 2010 г. за България. Според министъра има основания да се смята, че 2011 година ще бъде по-добра фискална година за България.
През новата година се предвижда по-голяма концентрация на усилията в борбата с ДДС-измамите, включително чрез законодателни промени. Има идеи как ДДС-измамите да останат в миналото, каза Дянков, като допълни, че ще обяви повече в следващите седмици.

В 13.00 часа днес е затворена финансовата година. Дефицитът догодина ще бъде под 3 %, категоричен е финансовият министър.

"Беше много трудна финансова година за цяла Европа, в България също беше трудна. Завършваме годината оптимистично - и НАП, и Агенция „Митници” приключват 2010 г. с леко преизпълнение на приходите си", допълни вицепремиерът. Той похвали проведените реформи в НАП и Агенция „Митници”. Следващата година големи административни реформи в тях не се предвиждат, предае Фокус.

Ваньо Танов ще остане шеф на митниците, докато аз съм министър, каза още вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков на отчетна пресконференция на НАП.
"Има голяма разлика между хора, които са избрани по някакъв начин през политически процес, и такива, които са избрани от министри. Танов не е избран чрез гласуване, той не е политическа фигура, неговата задача е да събира приходи, той си върши задачата много добре – така министърът отговори на въпрос дали шефът на митниците ще остане на поста си, въпреки че има досие", обясни вицепремиерът.

По думите на Дянков, "само бизнесът, който не е искал да си вземе парите, не е получил стари плащания от централния бюджет".
През януари ще бъде готов анализ за това, кои са общините, които дължат средства на бизнеса. По думите на министъра – работа на общините е те да си разплащат. "В началото на годината имаше неразплатени 1.7 милиарда лева. В момента има около 200 млн. лева, от които 60 млн. лева в МРРБ. Фирмите не искат да си ги вземат тази година, предполагам заради счетоводни причини. Ще си ги получат в първите два месеца на следващата година, тези пари ги има, планирани са в бюджета", информира министърът.
"Около 120 млн. лева са в Министерство на отбраната – средства, които дължим на чужди фирми за различни видове техника - „Хеликоптери и какви ли не други джаджи, които едва ли трябват на икономиката на България, но такива са договорите и ще ги изплащаме", каза той./ Актуално

През 2011 г. земеделската земя ще поскъпне
Ще поскъпва все повече добре управляваната и комасирана земя
Председателят на Управителния съвет на асоциацията Борислав Петков обясни, че цената на земеделската земя е функция на определени елементи, основният от който е доходността, която се получава под формата на рента от нея. "Т.е. в момента, в който рентата се покачва, нормално е цената на актива да върви нагоре. Добре управляваната земя покачва своята стойност. Имайки предвид, че ние очакваме ръст на рентата. Сключените договори за новата стопанска година вече са почти сключени и се вижда, че има ръст в цените на рентата от 15 – 20 %. Така че е нормално и цената на земята също да се покачи в определени райони с между 10-15 %, а на места до 20 на сто. Повишаването на цените се дължи на по-големият интерес към обработването на земята”, каза той.
Средната цена за покупко-продажба на декар в България в момента се движи между 250 и 320 лв., в зависимост от рентата, която се получава при закупуването на земята. „Ако се получава 25-30 лв., цената на декар е някъде около 300 лв.", уточни той.
Рентите в Добруджа обаче се движат между 40 до 60 лв. на дка. Затова там земята се продава между 450 и 600 лв. на дка, предаде Фокус.
Според Борислав Петков може да се отчете сериозно намаление на пустеещите земи. Намалението със 17-18 %, което означава, че се увеличават обработваемите земеделски площи. Причината са субсидиите, които се изплащат от Европейския съюз за земята, която се обработва.
За останалите пустеещи земи държавата може да приложи конкретни мерки, смята Петков. Например, ако част от националните доплащания към преките европейски субсидии за единица обработваема площ бъдат коригирани и се дава повече за земи, които от пустеещи са станали обработваеми.
Според Петков реформата на Общата селскостопанска политика (ОСП) на Европейския съюз след 2013 г. земята ще бъде основен и атрактивен актив – както по отношение на търговията, така и по отношение на нейното ползване.
Ще поскъпва все повече добре управляваната и комасирана земя, защото доходът от нея ще е по-голям. „Няма как парцел от 3 дка да поскъпне, ако не се управлява добре”, каза той. / Актуално

Нова мрачна тайна на Андите
Учени откриха най-старото и свирепо жертвоприношение на деца
От 2003 година насам в разкопките в Керо Керилос в долината Ламбайеке са открити 82 скелета на хора от народа мучик, 32 от които почти цели.
Скелетите на дузини деца, пожертвани в ритуал по принасяне на кръвен дар преди хиляда години, бяха открити в Северно Перу, съобщи National Geographic. Според ръководителя на научния екип Хааген Клаус изследванията показват, че това е най-старото свидетелство за ритуално избиване и осакатяване на деца в Андите.
Заедно със скелетите са намерени и семена от растението Nectandra , което освен че има нервно-паралитичен и халюциногенен ефект, действа и подтискащо на съсирването на кръвта. Това предполага, че децата са били дрогирани, преди гърлата им да бъдат разрязани, а после гръдният им кош - сцепен и отворен.
По време на ритуала жертвите са били кълцани със специални бронзови ножове. На един от скелетите могат да бъдат преброени 25 такива следи от разрези. някои скелети са с вързани с въже ръце или крака. "Това е много повече от необходимото, за да умре човек - каза антропологът Клаус - направо е смразяващо. Ние все пак се опитваме да разберем това от тогавашна гледна точка, не от нашата".
От 2003 година насам в разкопките в Керо Керилос в долината Ламбайеке са открити 82 скелета на хора от народа мучик, 32 от които почти цели. Не е изяснено защо гръдният им кош е изтърбушен, но е много вероятно целта да е била изваждане на сърцето. "Те са дарили кръвта на онези хора, хранили са предшествениците си и планината" - каза Клаус и добави, че много култури в Андите са гледали на децата като на посредник за контакт със свръхестественото. Нещо повече, според разбиранията на мучик децата още на са хора."Когато са започнали да принасят в жертва деца, много вероятно изобщо не са смятали, че жертват хора, колкото и невероятно да звучи" - поясни ученият.
След клането телата на децата са оставяни да се мумифицират за около месец на пустинния въздух. В тях са намерени празни какавиди, което показва, че личинките им са се хранили от плътта. Според древните вярвания излюпените насекоми отвеждали душите на децата и били признак за достойно погребение. заедно с останките на децата са намерени и части от лами, което, според Клаус, свидетелства, че жертвоприношението е било придружено с обилно угощение, включващо месо ото тези животни. Главите и краката на ламите били дадени на мъртъвците, вероятно за да се хранят с тях в отвъдното. Между 900 и 1100 г. от н. е. мучик са извършили на мястото поне 80 човешки жертвоприношения. Този народ е владял по това време северното крайбреже на Перу, наследявайки го от държавата Моче.
Моче е самостоятелна земеделска държава, разпаднала се около 550 година вследствие на разрушително бедствие, причинено от климатичния феномен "Ел Ниньо". Мучик са запазили някои от обичаите на куртурата Моче, между които е и човешкото жертвоприношение. Моче са практикували ритуално избиване на пленници, но техните наследници са развили, според Краус, собствена ритуална "тема" - жертването на деца. Те са развили своя характерна ритуална система въпреки че през 900 година попадат под владичеството на народа сикан, който също принася хора, но по различен начин.
Сиканите са запълнили вакуума, настъпил след разпадането на Моче и за стотина години изградили икономика, която можела да съперничи на тази на инките, завладели огромна територия 400 години по-късно. Сиканите били насочени към търговия, металургия, рибарство, земеделие и отглеждане на лами. Фокусирани върху икономиката, а не върху религията, те оставили мочик да се развиват доста свободно и да упражняват и усъвършенстват кървавите си ритуали.
Хипотезата на Клаус, че ритуалите на мочик са усъвършенстване на идеята на Моче в условията на върховенство на Сикан, получи доста широко одобрение от други специалисти, но и забележката, че е донякъде опростителска, тъй като в религията нещата далеч не опират само до политическа идеология. / Актуално

Няма коментари: