понеделник, 13 декември 2010 г.

ДУМИТЕ СА ИЗМИСЛЕНИ, ЗА ДА СЕ РАЗБИРАМЕ ПОМЕЖДУ СИ, НАЛИ ТАКА?

ПО 30dumi.pozicii.net

Чехия остава без лекари?
Известия за напускане от 1 март са подали почти половината от персонала на чешките болници. Към акцията „Благодарим, тръгваме си“ заплашват да се присъединят хиляди техни колеги.
Лекарите протестират срещу намаляването на финансирането на здравеопазването и настояват за повишаване на заплатите им най-малко 2 пъти.
В противен случай те ще отидат на работа в Австрия и Германия, където липсват достатъчно квалифицирани специалисти.

Стотици работни места за лекари в UK,Германия,Швеция и Норвегия
www.MeJobs.eu
http://www.mejobs.eu/bg-index.html?gclid=CL366If-6KUCFcMq3wodYwl9zQ

JPMorgan Chase: нефтът ще поскъпне до $120 за барел

Петролът ще достигне $ 120 за барел до края на 2012 г., тъй като потреблението в развиващите се икономики (emerging markets) се увеличава, смятат анализатори на JPMorgan Chase & Ко.
Страните от ОПЕК, на които се пада около 40% от световното производство, е малко вероятно да увеличат производството на петрол през първото полугодие на 2011 г. Освен ако няма увеличение на цените над $ 100 за барел, смятат експертите на JPMorgan Chase.
„Значителното повишаване на търсенето на петрол в развиващите се страни в следващите 24 месеца има вероятност да засили призивите към ОПЕК да увеличи производството до нива, последно регистрирани по време на пика на цените на петрола през 2008 г. – смятат експертите.
Очакваняиат са, че запасите от петролът ще продължат да намаляват през I тримесечие. Експертите също така повишиха оценката за цената на петрола на борсите в Ню Йорк и Лондон през 2011 година.


Сн. Руската ракета Р-27
Иранските ядрени ракети могат да достигат до Берлин и Москва
В началото на тази година Иран е закупил от Северна Корея десетки междуконтинентални балистични ракети с голям обхват.
За доставката става известно след публикуване на секретна телеграма на американското разузнаване от 24 февруари тази година, на сайта WikiLeaks.
Прототип на корейските ракети ВМ-25 са руските Р-27, монтирани на подводници.
Корейците съществено са подобрили тези ракети и тяхната далекобойност достига 3 200 км.
Така Иран вече има реална възможност да атакува европейски столици. Техеран е получил от Корея 19 ракети от този тип. На тях могат лесно да се монтират ядрени бойни глави, каквито Техеран очевидно все още не притежава. Засега.

Mистериите на Земята – Окото на Сахара
Геоложкото образувание на територията на Мавритания, остава една от най-големите мистерии на нашето време. С идеално кръгла форма, плоско дъно и внушителни размери (50 км в диаметър), досега опровергава всички предложени версии за произхода на структурата Ришат.






Според една от хипотезите, възрастта на този древен пръстен е 0.5-0.6 милиарда години.











Бесни прилепи атакуват хората в Лос Анджелис
Американските власти в Лос Анджелис призоваха жителите да спазват мерките за безопасност във връзка с необичайно високия брой на прилепи, заразени с бяс, съобщава Los Angeles Times.
По неизвестни причини през 2010 г. са открити 21 бесни прилепи. Средната стойност на този показател през предходните години е била по- малко от 10. По-голямата част от заразените животни през текущата година са били открити в близост до къщи и вътре в тях.
Един човек вече е ухапан от заразен с бяс прилеп, когато се опитал да помогне на болното животно.
Във връзка с това хората са призовани да не се докосват до никакви диви животни, да предпазват от такива действия децата си и да ваксинират домашните си животни срещу бяс.

Атанасов: СРС-тата се пускат контролирано за да се пристискат хората!
СРС-та се използват за притискане на хората, а информация от тях се изпуска в медиите контролирано за да обслужва интереси. Подозирам, че всичко се върши незаконно, отсече ген. Атанас Атанасов в ефира на bTV.
„Никой не е застрахован от действията на службите, но тези инструменти не трябва да се използат за манипулация на общественото мнение, както се прави сега.
При това правителство и при предходното информация в медиите се изпуска контролирано.
Подслушването трябва да става законно, а преди това информацията трябва да се провери с всички други средства и тогава да се включат СРС-та. При това правителство те се включват директно и пример за това е случаят в Горна Оряховица. Включването на прокуратурата в това мероприятие е неслучайно, а там също има много хора, които са показали, че нарушават закона. СРС-та са много мощен инструмент за борба с престъпността, но те не трябва да се използват за притискане на хората” коментира още ген.Атанасов.
„Информацията може да се декласифицира, само ако бъде използвана като доказателство в съда, ако това не се прави, тя трябва да се унищожи. Не можем да живеем като в Биг Брадър по Оруел”, категоричен бе бившият шеф на НСС.

Качински: Катастрофата на Ту – 154 са предизвикали диспечерите на летището в Смоленск
Братът на починалия полски президент и лидер на опозиционната партия Закон и справедливост , Ярослав Качински заяви, че ръководителите на летище Смоленск са подавали на пилотите на самолета на президента, който се разби в самолетна катастрофа близо до Смоленск на 10 април, неточни данни.
„За мен едно нещо е ясно: диспечерите на летище Смоленск са информирали пилотите на самолета, че той е бил на правилен курс, но в действителност не е било така, аз знам, че това е факт“ – каза той.
Качински подчерта, че това свидетелстват стенограмите от разговорите в пилотската кабина разговори, които са направени на базата на записите в една от „черните кутии“ на Ту-154.
Според политика, е малко вероятно неверните данни да са резултат само от небрежност на диспечерите или повредено оборудване на летището. По този начин, Качински не изключва катастрофата да е била предизвикана.

Самолетът на Качински бил обречен
След осем месеца разследвания за катастрофата на полския самолет до Смоленск, при който загина президента Лех Качински, днес РИА Новости цитира Едмунд Клих, представител в Междудържавния авиационен комитет (МАК), който каза, че всичко това се е случило в следствие от 12 причини.
„Не една, а цели 12 причини доведоха до катастрофа на самолета. Поразява, че е имало толкова много недоглеждания, нарушения на правилата за организирането на полета и по време на самия полет“, заяви той в интервю за в. „Реч посполита“.
Според думите му екипажът не е имал шанс да приземи самолета на летището заради твърде лошите климатични условия.
„Дори и самолетът да беше кацнал на пистата, той пак щеше да се удари в земята, макар че тогава несъмнено биха загинали по-малко хора“, отбеляза Едмунд Клих.
Той е написал забележките си към доклада на МАК, който бе представен на полската страна през октомври.
Клих призна, че веднага след катастрофата някакъв „човек, отговорен за състоянието на полската военна авиация“, чието име обаче той не посочи, оказвал влияние да се приписва на руската страна по-голямата част от вината за катастрофата.
Самолетът се разби на 10 април тази година, загинаха всичките 96 души на борда му – 88 пътници и 8 души екипаж. Сред жертвите беше полският президент Лех Качински, съпругата му и други представители на полския политически елит.
Полша и Русия водят съвместно разследване на инцидента.


Митинг с искания за оставката на Путин се провежда в Москва
На Пушкинския площад в Москва тече (на 12.12.10-неделя) митинг с искания за оставката на премиера Владимир Путин, съобщава Ехото на Москва „.
Според протестиращите, именно министър-председателят и неговото правителство са отговорни за напрежението в обществото, корупцията, произвола и беззаконието.
Демонстрацията, организирана от ‘Комитетом пяти требований’ е съвместна гражданска кампания, която включва Обедниения граждански фронт“, „Солидарност“, Левия фронт и други опозиционни групи. Акцията е съгласувана с властите. Според Интерфакс на площада са се събрали около петстотин души. Gazeta.ru, пише за около 1500 протестиращи.
Мястото на митинга е заобиколено от полицаи и войници, инсталирани са метал детектори, а периметърът на площада е ограден с метални бариери. В близост до паметника на Пушкин има автобуси с полицаи.

Ал. Петров: Най-страшното предстои тъй като се установява едноличен режим на управление
Алексей Петров прогнозира, че най-страшното предстои тъй като се установява едноличен режим на управление, а по думите му арогантността на днешните управници надминава дори тази на властниците от тоталитарния период.
Това Петров направи в специално обръщение, прочетено от негово име на конференцията на РЗС в зала „България“ по случай 5-годишнината от създаването на партията.
Идеята ви за нова конституция, която да сложи точка на мъчителния преход ме направи ваш убеден симпатизант, споделя пред съмишлениците на РЗС Алексей Петров. Той за пореден път изтъква, че кабинетът Борисов дойде на власт с гръмки обещания за ликвидиране на корупцията, наказание на ограбилите България и за антикризисни мерки, гарантиращи сигурност и хляб.
„Повече от година вместо хляб ни се предлагат зрелища, се казва още в посланието на Петров до конференцията на РЗС.
По думите му зад общоприемливата маска на борба с престъпността се отстраняват политически опоненти, елиминират се бизнес конкуренти и се саморазправят със инакомислещи.
Петров изтъква, че се преследват учени, унижават се лекари, а пенсионерите са на ръба на оцеляването.
В посланието си Петров се обръща към премиера Бойко Борисов с въпрос: „Разполага ли с информация кои са новите преносители на черните куфарчета и какво ще се финансира с тези няколко милиарда контрабандни пари. Не ви ли притеснява рискът, че тези пари ще бъдат насочени за нерегламентирано финансиране на избори, тероризъм или други заплахи?“
От писмото Петров става ясно, че според него е много страшно, че не знаем кого точно обслужват контрабандните пари. По думите на бившата барета контрабандата се е развихрила в безпрецедентни размери.

Балерини танцуват голи в Санкт Петербург – видео
Годината на Франция в Мариинския театър приключи с фестивала „Франс Данс. В залата се събираха заедно почитателите на балетното изкуство, които искаха да видят новостите от Париж.
И не съжаляват никак за това. Особено мъжете.
Импресии на „Пролетно тайнство“ по музика на Игор Стравински, които показа хореографския център в Екс-ан-Прованс, ще бъдат запомнени за дълго. Известният хореограф Анжелен Прелжокаж реши да направи балет с голи танцьорки.
Ако публиката на Мариинския театър можеше да дава бакшиши, танцьорката Нагиса Ширай щеше да си тръгне от Санкт Петербург много богата, защото такова шоу няма да видите в нито един стриптийз клуб.


Защо изчезват птиците
Птиците може скоро да станат рядкост. Ханк Teнекес, изследовател от компанията «Experimental Toxicology Services» в Холандия смята, че причина за това може да е недостигът на насекоми – основната храна на птиците. Той отбелязва също, че въпреки че препаратът ДДТ , който е опасен за насекомите и всички участници в хранителната верига, като се започне с тях, е заменен от сравнително нов клас на безопасни инсектициди, този продукт има отрицателно въздействие върху света на птиците.
Сега, в много части на света е много по-тихо отреди няколко десетилетия. Обикновените врабчета, ятата скорци, на които някога никой не обръщаше внимание, днес са необичайна гледка. От 1977 г., популацията на врабчетата във Великобритания е намаляла с 68%, бързолетите – с 41% в сравнение с 1994 г. и скорци – 26%. Подобна е ситуацията и с дивите птици, включително и тези, които живеят близо до земеделските райони.
Орнитолозите по целия свят се опитват да разберат каква е причината за този бърз спад в броя на птиците. Много обвиняват за това урбанизацията, неприветливите за птиците дизайн на градините и промяна на методите на работа в селското стопанство, но обективна причина, която да обяснява защо тези птици са на изчезване от населените места все още не е открита.

Спътникът на Марс- Фобос е изкуствен?
Бившият консултант на НАСА Ричард Хоугланд, който е ръководител на международнaта изследователска група Enterprise Mission, направи още една сензационно изявление. Според данни на Европейската космическа агенция спътникът на Марс – Фобос е напълно кух отвътре и най-вероятно е изкуствено създаден обект , например гигантска космическа станция.
Доказателство за изкуствения произход на Фобос са изведени от анализа на множество снимки, направени от близко разстояние, както и чрез сканиране с радари и спектрален анализ. На снимките, получени през март тази година, на повърхността на Фобос са ясно видими образувания, които имат правилна геометрична форма.
Заедно с изключително бързото движения на сателита на Марс по неговата орбита и системата за раполагане на кратерите по него, се налага мнението за изкуствения му произход. Радарното сканиране показва наличието на голям брой кухини във Фобос, зад които се крият правилни геометрични обекти под повърхността на небесното тяло.

Всемирен потоп заплашва 350 милиона човека и няколко страни
Две трети от европейските градове, може скоро да се окажат под вода, а в опасност са поне 350 млн. души. Такова заплашително изявление направи специалният съветник по изменение на климата в Световната банка Андрю Стир на конференцията за климата на ООН в Канкун, Мексико.
„Градовете са основен елемент в проблема с изменението на климата. 70% от европейските градове са силно уязвими от повишаването на нивото на океаните „- каза Стир пред репортери при представянето на доклада на Световната банка. В същото време той припомни, че голяма част от Европа е на височина не повече от десет метра над морското равнище. Не е в по-добра ситуация и Китай, където под вода може да се окажат райони с население от 78 милиона заяви експертът. А в света уязвими по отношение на наводняване са райони, в които живеят около 360 милиона души, добави той.
Заедно с това Стир каза, че градовете са основен виновник за глобалното затопляне. На тях се пада 80% от консумираната енергия и 67% от общите емисии на парникови газове, каза той.
„Петдесет най-големите градове в света взети заедно са на второ място по размер и интензивност на икономиката, отстъпвайки само на САЩ. Емисиите на десетте най-големи градове в света са приблизително равни на емисиите на Япония „- каза представителят на Световната банка.
Ще припомним, че учените по- рано прогнозираха, че през следващия век водата може да отнеме от териториите на големите морски държави.
Така преди края на този век голяма част от Исландия, почти цяла Шотландия, както и много северни острови ще се окажат под вода. Наводнения заплашват още Дания и Холандия.
Охлаждането на Гълфстрийм ще доведе до нарушаване на топлинния баланс в северните географски ширини. В останалите части на Великобритания, Ирландия и части от Канада хората практически няма да могат да живеят. А топенето на южните ледници заплашва практически всички островни държави в Тихия и Индийския океан.
Някои учени даже призовават да се подготвим за най-лошия сценарий. Така например, според изследователи от Университета в Торонто, през 2110 нивото на Атлантическия океан край бреговете на Ню Йорк може да стане по-високо от сегашното с 1,3-1,5 метра. Това ще е в резултат от мощния гравитационен ефект, възникващ поради топенето на обемните полярни ледници. При това канадски учени смятат, че в южната част на света трябва да се подготвят за покачване на морското равнище с 5-6 метра.


Po http://izbori-2011-bg.com/2010/12/08/izborniyat-turizam-v-balgariya-se-zasilva/

Изборният туризъм в България се засилва
Година преди местния вот през 2011 г. вътрешният изборен туризъм започна – за такава тенденция особено в морските общини говори справка на дирекция „Гражданска регистрация и административно осбслужване“ (ГРАО) за миграцията на населението по настоящ адрес от 1 септември до 30 ноември.
Справката, с която „Дневник“ разполага, беше изготвена по искане на депутатите от правната комисия, които втора седмица обсъждат на второ четене проекта на изборен кодекс.
Миграцията към морските общини Несебър и Созопол е заради местните избори догодина наесен, смята Антоанета Цонева от Института за развитие на публичната среда. Според нея тя има връзка с обсъждането на нови изисквания за т.нар. уседналост.
Идеята беше да бъде увеличена от 10 на 12 месеца, но тъй като управляващите няма да успеят да приемат кодекса навреме, по настоящ адрес ще могат да гласуват имащите адресна регистрация през последните 10 месеца преди изборите. Цонева, която наблюдава и анализира местния вот през 2007 г., напомни ожесточената кампания край морето. Според нея вотът на „преместените“ избиратели ще бъде контролиран и на следващите избори.
Прави впечатление, че Несебър е на 12-о място след областните градове по брой на пожелалите да се регистрират по настоящ адрес – 424 само за 3 месеца. Села от общината също са на челни позиции: в Свети Влас са се записали 297 души, в Равда – 238, в Гюльовица – 98, в Оризаре – 81, в Кошарица – 44.
За сравнение, в община Несебър избирателите по списък през 2007 г. са били 17 463 души. В общинския съвет там сега мнозинство има партията на строителните предприемачи братя Диневи – МОРЕ, а с нейна подкрепа спечели и кметът Николай Димитров. Созополското село Габър е привлякло 184 жители, Зидарово – 112, Росен – 60, Атия – 53, а самият Созопол – 74.
За сравнение, в Горна Оряховица са се заселили 185, а в Габрово – 174 души. В Созопол на балотаж със 185 гласа разлика беше избран за кмет кандидатът на коалицията ФАР Панайот Рейзи, тогава по списък избирателите бяха 11 703 души.
Цонева посочи, че набъбването на селата е показателно, защото са решаващи кой ще стане кмет на общината. Възможно е част от „преместените“ да са строителни работници, които работят по черноморските обекти след края на сезона, допуснаха политици. В планинските Разлог и Банско обаче са се регистрирали 41 и 24 души.
От справката не става ясно нито откъде идват новорегистрираните, нито каква е целта на пребиваването им – работа, обучение, брак, гледане на родители и т.н. Кметът на Созопол Панайот Рейзи отказа да коментира числата, допусна, че преселението в село Габър може да е свързано със строежа на голям язовир там, но заяви позицията си, че трябва да се гласува само по постоянен адрес, защото той самият пострадал през 2007 г. от „временно регистрираните работници по морето“.
Мая Манолова от БСП коментира, че в стремежа си да ограничат външния изборен туризъм управляващите не правят нищо срещу вътрешния, особено за местните избори, на които и 50 гласа могат да изкривят вота.
От БСП първи заговориха за вътрешен туризъм в Северозападна България, а по-късно Манолова алармира, че в изоставено общежитие в Чипровци се заселват хора заради предстоящите избори. Справката на ГРАО показва, че там са регистрирани 66 души.
Според Веселин Методиев от „Синята коалиция“ трябва да се изследва кои и какви са тези сили, които се бият на местно ниво, защото обикновено те не са свързани с партийните централи. В Несебър не се класира нито една партия, а властта беше разпределена сред регионални структури, по всяка вероятност стопански, които влияят на избирателите, посочи той.
http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/12/07/1006820_vutreshniiat_izboren_turizum_zapochna

Управляващите предлагат половинчат и противоречив Изборен кодекс
Внесеният от упрваляващите проект за Изборен кодекс издава страх и липса на решителност в прекратяването на уродливите практики в българските избори. Едногодишният шум около този кодекс и резултатът от него приличат на поговорката „Напънала се планината и родила мишка”.
Така предложеният текст не премахва опасността изборите да бъдат манипулирани от Турция. Отново се дава възможност изборни секции да се разкриват извън българските дипломатически или консулски представителства без върху тях да може да се упражнява контрол.
Проектокодексът не довежда докрай и принципа на уседналост при всички видове избори, с което отново остава възможността изборният процес да бъде опорочаван от т.нар. „изборен туризъм”.
Радващо е, че в текста е отразено едно от важните предложения на ВМРО – въвеждането на професионализирана изборна администрация. Не са приети обаче редица други съществени наши предложения, които биха сложили окончателен край на възможностите пороците на избирателната система да влияят върху изборните резултати.
ВМРО години наред предлага задължителното гласуване, което окончателно би премахнало възможността представителната власт на всички нива да бъде избираема от малки групи зависими избиратели.
С лека ръка е пренебрегнато и предложението ни за въвеждане на образвователен ценз и ценз на базата на платени данъци, което означава, че и сега хора без образование или без отговорност към държавата ще имат право да участват в решаването на съдбата на страната ни. Сега най-често се купуват техните гласове.
В избирателните списъци отново ще останат „фантоми”, след като в текста на проекта за кодекс не е включено въвеждането на активна предизборна регистрация на избирателите – друга идея на ВМРО.
Така предложеният текст на практика намалява демократичността в страната ни, като отнема възможността селища с население под 500 души сами да избират своите кметове и премахва избирателността на районните кметове в градовете с районно деление. Освен това, възможността за изразяване на предпочитания в листите остава само теоретична. Създава се съществено неравенство – например градове с реално население около 3000 души избират свои кметове, а район от над 200 000 жители, като „Люлин” ще има назначаем кмет. Подобни промени противоречат на европейската тенденция за децентрализация на местното самоуправление и водят до намаляване на нивото на представителност на местната власт.
Пресцентър ВМРО

Да се назначават кметове е тоталитаризъм
Грубо нарушаване на децентрализацията и лишаване на гражданите от правото да избират своя районен кмет. Така председателят на ДСБ – София Атанас Атанасов определи внесения миналата седмица от правителството законопроект за нов Изборен кодекс, съгласно който се предвижда районните кметове да не се избират, а да се назначават.
Атанасов обяви още, че от ДСБ са категорично „против“ новия проект и ще поискат заедно със Синята коалиция да се промени това предложение.
Кметът на район „Лозенец“ Прошко Прошков каза, че Изборният кодекс не само лишава над 2.5 млн. граждани от правото на глас, но и ги изхвърля от взимането на решения за техните проблеми.
Според него това е една политическа сделка, защото назначаваните кметове ще управляват благодарение на политически договорки.
„Не е възможно едно управление на един голям град да бъде функция само на една власт.

1 коментар:

nana каза...

Съвсем правилно е това че с думи се разбираме, но когато се правят опити да бъдат преиначавани и когато се говори прекалено много се губи смисълът на казаното и се размива посоката на диалога.