петък, 17 декември 2010 г.

КАЛИНКИ МАЛИНКИ ЛИ ЩЕ АТАКУВАТ ЕВЕНТУАЛНО ОСВОБОДЕНИТЕ ДИПЛОМАТИЧЕСКИТЕ ПОСТОВЕ? ОСВЕН БОРИСОВ И МЕДИИТЕ РЕАГИРАТ АДЕКВАТНО!

Черепите на властта
1. Добре оформена и хармонична брадичка - увереност. 2. Вежди разположени близо над очите - недоверчивост. 3. Изразени хоризонтални бръчки - потенциал за успех. 4. Отвесна линия между веждите - критичност към околните.
Една наука, която има и български корен, чрез Петър Дънов, навлиза мощно в тръстовете за политически анализи по света, а вече и у нас.
"Все по-често работодатели се интересуват дали даден кандидат за работа е подходящ за даден пост, според начина, по който изглежда. Налага се да използваме услугите на специалисти френолози и физиогномисти, за да можем да удовлетворим тези изисквания. Това е и основната причина от кандидатите да се изискват снимки, дори, когато официално посочената причина да е друга", признава Преслав Филипов, служител във водеща компания за подбор на персонал.
„Науката френология е доста оспорвана, но има немалко примери, които доказват, че формата на черепа и чертите на лицето издават важни черти от характера. Както и дали дадена личност е подходяща за определен пост или политическа роля. Когато става дума за преки избори, едва ли е случаен фактът, че в 90 на сто от случаите в цялата история на Америка, печели този кандидат за президент, който е по-висок, по-едър, с по-ярко изразени черти на лицето и овал на черепа", обяснява Димитрина Митова, един от малкото хора в България, която се занимава с френология.

Какво говорят чертите на Бойко Борисов, Георги Първанов, Симеон Дянков и Ахмед Доган за характера им четете в печатното издание на "168 часа" и на новия сайт на седмичника. http://bg.time.mk/read/4da6a0c412/046da7747d/index.html
... Путин помни много, Обама е шегаджия
Феноменална памет се крие зад челото на руския премиер Владимир Путин. "Слепоочията му издават човек с аналитичен ум и феноменална памет. Това се потвърждава и от леко издадената област между очите му", казва Димитрина Митова.
Черепът на американският президент Барак Обама е леко издължен. Това е типично за политици с добри лидерски способности. Обама има леко щръкнали уши като Симеон Дянков, което разкрива тяхно общо качество - работоспособност. За разлика от нашия Симеон, Лицето на Обама разкрива още аналитичност, воля и остроумие. / 168 ЧАСА

Ще чистим “шпионите”. А ще дойдат ли “калинките”?

Вместо да се случи в Брюксел, Вашингтон, Париж или Москва, основното външнополитическо събитие за 2010 г. се произведе... в София. И не е свързано с процеси или важни събития, а с личности. С онези близо 50 висши дипломати, които ръководят в момента български представителства по света. И огласени от Комисията по досиетата като бивши сътрудници на Държавна сигурност (ДС) и военното разузнаване. Поредната порция извадени досиета успя да предизвика за часове невиждан при подобни случаи политически хаос. След който се задава сериозна война между институциите. За жалост става дума за дипломация. Тоест отраженията ще напуснат пределите на милата ни родина.
В България, както по целия свят, много дипломати работят или са работили за държавата си като част от някоя служба за сигурност. Това е принцип от типа "обществена тайна", а след потичането на "Уикилийкс", тя стана не толкова тайна, макар още по-обществена.
Затова списъкът за посланиците сътрудници на ДС би трябвало да предизвика най-малко емоции. Но по някакъв чуден начин той направо стана бомба, разпръснала огромни фойерверки точно преди Коледа.
Помните ли "оня списък" от зората на демокрацията, който разкри имената на десетки български разузнавачи пред чуждите държави? Е, сега гледаме продължението "20 години по-късно", като в мускетарския роман на Александър Дюма.
В тази серия правителството е твърдо решено да отзове всички "посланици ченгета". Макар че това зависи не от МС, а от президента. Той е категоричен, че няма да го стори. Между тези две крайни становища има няколко важни юридически и административни детайли, които уважаемият читател трябва да знае. За да не се учуди, когато се окаже, че месеци наред ще гледаме поредните епизоди на агентския сериал. Отделно ще разясним и последиците за България, които неминуемо ще предизвика по света този сериал.
Законът
Законът за дипломатическата служба, поне във вида, който действа сега, определя, че ръководител на дипломатическа мисия може да бъде дипломат с ранг посланик, пълномощен министър, съветник, а ако този ръководител е посланик, а не временно управляващ, то рангът може да бъде само посланик (чл. 23, чл. 42).
Това са най-високите рангове. За да стане съветник, кариерният служител на МВнР трябва да има минимум 15 г. стаж.
Тоест натрупан жизнен и професионален опит, знания и умения. По прости физиологически закони дипломатите, които днес са с тези рангове, са работили в системата и преди 1989 г. Когато волю, а най-често неволю, много от тях са били прикрепени към службите. Този принцип не важи за политическите посланици, които получават нотифициран ранг за времето на мандата си. Но в списъка има и такива- свързани с т. нар. демократични сили, като проф. Богдан Богданов и Елена Кирчева.
А бившият вътрешен министър Румен Петков, един от авторите на проектозакона за отваряне на досиетата, подчерта, че замисълът се е разминал много с този, който се реализира. Винаги съм бил за това - да разкрием тези, които са клепали- доносниците, и да защитим тези, които са работили за държавата, добави Петков..
Днес министър Младенов е категоричен в две неща. Първо, че "оттук нататък няма да бъде така, точка, това е". И второ, че външно министерство има капацитет да се справи, тоест да намери наведнъж поне две дузини подготвени кариерни дипломати с нужните рангове, които веднага да станат посланици. "За 20 години не може ли да се изгради друг капацитет? На какво разчитаме иначе", сподели министърът. На какво точно разчита, близкото бъдеще ще покаже. А иначе ще са нужни законови промени.
В Закона за дипломатическата служба ще трябва да се впише текст, разрешаващ на по-ниски дипломатически рангове да ръководят представителства в чужбина. Или пък спешно аташета, трети, втори и първи секретари ще бъдат произведени в по-висок ранг. За което отново се изисква промяна в закона- за по-малко прослужени години в кариерата, необходими за повишаване в ранг. Ще се наложи и вкарване на нов член, забраняващ на хора, свързани с предишните служби, да стават посланици и генерални консули занапред.
Това означава Лустрация
Историята показва, че Конституционният съд не е позволил нито една лустрационна мярка да влезе в сила. 20-годишната му практика демонстрира последователност в решенията срещу подобни политически репресии.
Въпросът има и друга страна. Защо подобни мерки не са приложени за депутати, министри, кметове и техни заместници, а да бъдат приложени с цялата си сила спрямо посланици?
Планове
Плановете са МВнР много бързо да внесе проект за поправки в дипломатическия закон, които МС вероятно ще приеме. Шансът парламентарното мнозинство от ГЕРБ и "Атака" да ги гласува също е твърде голям. Президентът Първанов обаче надали ще подпише указ, за да влязат поправките в сила, което ги праща директно в Конституционния съд.
При най-бързи скорости този процес, включително решението на Конституционния съд, би отнел минимум шест месеца. Какво се случва през това време?
Външният министър може да отзове единствено ръководителите на мисии, които са изпратени на мандат с негова заповед и с решение на МС. Това са генералните консули и временно управляващите, общо 11 според списъка на комисията по досиетата.
Няма съмнение, че той по най-бърз начин ще придвижи този въпрос. Сред тези 11 точки в света има не чак толкова ключови като Хараре, Пномпен и Улан Батор, но също така и генералните консулства в Чикаго и Санкт Петербург, в Одрин и Битоля. И например посолството в Претория, чиято важност нараства след обявените за закриване мисии в Африка.
Оттук нататък можем само да гадаем кой и след колко месеца ще бъде предложен да оглави тези 11 мисии и как ще се разбере дали има чисто досие.
Следва въпросът с 29-те посолства и постоянни представителства в ключови точки на планетата, където правителството на ГЕРБ иска моментална смяна на ръководителите поради принадлежност към старите служби.
Без президентски указ отзоваване не може да има. Тогава остава един вариант - външният министър да прекрати дългосрочното командироване наведнъж на 29 посланици, тъй като те са командировани там с негова заповед. Да ги прибере в София, където обаче те продължават да се водят посланици в съответната държава, докато президентът не прекрати това с указ.
Така 29-те мисии трябва да останат за неопределено време, може би за години, с временно управляващи. Съответно също минали през някаква проверка за чисто минало, за която засега механизъм не е измислен.
На езика на дипломацията да прибереш такава огромна група посланици наведнъж, означава, че страната ни има извънредно сериозен конфликт с всяка една от приемащите държави. Това вече ще предизвика наистина нелицеприятен международен отзвук. Западни дипломати в София бяха силно изумени, когато преди една година бяха върнати не 29, а само двама посланици - от Вашингтон и от Анкара. Сегашната порция би дошла в повече и на най-обиграния чужд дипломат.
Правителството застъпва тезата, че е срамно хора, свързани със службите на комунизма, да ни представяват в половината ни мисии в света. Те обаче не са никак непознати в местата, където са на мандат - работили са години с тези държави, подготвяли са членството на България в НАТО и в ЕС. Това е позицията на президента.
Детайли
Докато чакат какво точно ще се случи, ще се реши, ще се разпореди тези 29 дипломати ще продължат съвестно да изпълняват задълженията си. Защото това са правили през целия си живот. Ще работят в страх, напрежение, обезверени и несигурни. А подчинените им надолу в йерархията ще тръпнат в очакване кога ще дойде редът за огласяване на сътрудниците на службите на по-нисши дипломатически позиции.
Защитена кариера?
Така професионална дипломатическа служба не се изгражда. Така може само да се руши. А примерът, който ще бъде даден на младите, на които така държи (правилно) Николай Младенов, ще е, меко казано, съмнителен. Той ще покаже, че независимо какви закони са приети, за да защитават дипломатическата служба и кариерното развитие, те винаги могат да бъдат сменени по една или друга причина.
Накрая ще разкажа какво сподели един висш дипломат, който не е в списъка. Типично за професията му той смята, че към темата може да се подходи от обратната страна - близо половината от сегашните посланици НЕ са били сътрудници на ДС. В тази половина са истински "чистите", както и настоящите разузнавачи - според закона се огласяват само онези, които вече не са действащи.
Така "новите ченгета" след някоя друга година ще имат днешната съдба на "старите". Когато дойде техният ред да влязат в списъка на излезлите от отчет сътрудници.@
Николай Младенов:
Който смята, че 20 или 30 човека това е гръбнакът на нашата дипломация, много дълбоко бърка. Така че всички коментари са много интересни, повечето от тях - смешни.
45% от посланиците да са свързани с ДС е колосална излагация.
Без значение какви са индивидуалните качества, достойнства или трагедии на хората, рискът за България е много по-голям от всеки един от тях. Гневен съм, защото ми омръзна, омръзна ми наистина да се занимавам с тези глупости.
Татяна Дончева:
Ще е проблем за външния министър да се справи със сегашната ситуация и най-вече с правителството, защото Бойко Борисов няма да застане зад гърба му, тъй като той се възкачи на престола благодарение на ДС. Толкова голям процент агенти има и в други институции, които не го показват, например в президентството. Проблемът с времето във Външно вместо да намалява, се задълбочава.
Не може да се вадят изкопаеми с фамилии Славчев, Трънски и прочие.
Цвятко Цветков:
Премиерът Борисов съобщи, че щял да освободи всички дипломатически кадри, свързани със специалните служби и Държавна сигурност преди 1989 г. И като го стори, големият дипломатически корпус може би ще се попълни с Калинки и моми, дето пускат снимки по прашки в интернет.
А и на мен ми се струва, по силата на логиката и мои анализи, че поне трима министри в правителството на ГЕРБ работят за чужди служби. А един работи за една световна банка, а вероятно и за чужда служба. Така че да не прибързва с освобождаването г-н премиерът.
Стефан Тафров:
Озоваваме се с огромен процент дипломати, свързани с репресивните служби на комунистическия режим.
Те не обслужваха интересите на България. Това е именно, което трябва да се разбере добре. Тайните служби на комунистическа България не са просто тайни служби на една нормална демократична страна, които обслужват националните интереси. Държавна сигурност по статут беше продължение, филиал на КГБ. Агентите на ДС обслужваха всъщност не интересите на България, а на СССР.
Красимир Райдовски:
Никъде няма дипломация без шпионаж. Не българите са изобретили топлата вода, както и разузнаването.
Приносът на разузнаването в много случаи е по-голям, отколкото чистата дипломация. Разузнавателната информация се проверява по много по-прецизен начин, отговорностите са много по-високи. Аз съм изненадан от поведението на министър Николай Младенов. Той би трябвало да се обърне към своето семейство и да погледне родителите си.
Димитър Иванов:
Бойко е офицер, син на офицер. Цветанов е офицер, син на офицер. Николай Младенов е израснал в семейство на такъв човек - суперсекретен служител на българското разузнаване. Че той не уважава ли приноса на баща си към държавата ни?
Да, ако някой не защитава интересите на България, на Европа и на НАТО, да бъде махнат. Но всички... Че ако се отзоват тези хора, кой ще отиде на тяхно място? Калинки-малинки, случайно попаднали във властта подставени хора./ Михайлина Димитрова/ ТРУД

Премиерът:Махам Божидар,ако Първанов върне посланиците (дали е "ОБЕЩАНО"?/ б.м.)
Премиерът Бойко Борисов е готов да се раздели с министъра си без портфейл проф. Божидар Димитров заради агентурното му минало, ако това е цената президентът Георги Първанов да отзове посланиците агенти на Държавна сигурност (ДС).
Това заяви премиерът в Брюксел преди срещата на десноцентристките лидери от Европа. "Готов съм и с Божидар Димитров да се разделя, но веднъж завинаги това да приключи", каза Борисов. "Ако трябва да направя за един човек крачка, ще я направя - в името на държавата", добави той. "Не е едно и също да си се напил веднъж, а да те сравняват с алкохолик", допълни Борисов, обяснявайки образно, че назначението на Димитров в кабинета му е частен случай.
"Ако премиерът поиска, готов съм да се разделим. Козирувам и напускам", каза пред "Труд" Димитров.
Отзоваването на посланиците "няма да е неграмотно и така че да се обидят много хора", обеща в Брюксел премиерът. От няколко столици имало реакции по разкритията около досиетата. Запитан и за областните управители, Борисов обяви, че ако излязат подобни досиета, ще се раздели и с тях. (Комисията по досиетата обяви на 13.07.2010 г. петима от тях: на Бургас, Варна, Благоевград, Сливен, Русе и зам. областните на Перник и Враца за щатни офицери към разузнавателните структури на ДС - б. р.)
Премиерът обвини президента, че със защитата си за посланиците от ДС още повече усложнява деликатното положение на България. "Изказването на г-н Първанов, че агентите от ДС са ни вкарали в ЕС и НАТО, ще създаде голям проблем", каза Борисов. "Това означава, не че сме били готови като политически партии, като народ, като взети мерки, а че вездесъщата ДС ни е вкарала в НАТО и ЕС. Това изказване ще създаде повече напрежение, отколкото самото констатиране на тези факти", добави премиерът. Отговорен за дипломатическите назначения бил "екипът на (Ивайло) Калфин" - предишния външен министър. / Веселин Желев, Брюксел, Йова Апостолова,/ ТРУД

Шпионите във фрак са за пенсия
Този път Борисов реагира адекватно! Той обеща последствия, след като Комисията по досиетата оповести имената на дипломати, работили за ДС. Александър Андреев за някои по-малко видими аспекти на случая с дипломатите:
Най-напред: Комисията по досиетата продължава да работи с нечувана за България старателност, добросъвестност и интензивност. Нещо повече: дори да я притискат от едно или друго място, не се забелязва това да изкривява праволинейността й. Така че: браво на Евтим Костадинов и хората му! Браво и на правителството за адекватната реакция! Борисов и неговите хора рядко убеждават със смислени и целенасочени решения, техният курс - за разлика от този на комисията - обикновено е зигзагообразен. В случая обаче премиерът и външният му министър казаха най-правилните думи в най-правилния момент. Дано наистина последват и съответните действия.
Агенти на всеки километър
На гол тумбак - чифте шпиони

Лошо е, че хора и техните семейства може би ще останат без хляб, ако наистина правителството уволни компрометираните дипломати. Лошо е също така, че в предългия списък наистина има професионалисти, чиято липса сигурно ще се усети.
Но България само си вреди, държейки стотици сътрудници на комунистическата Държавна сигурност по високите дипломатически етажи, тъй че мярката е неизбежна. За да влезе най-после кислород в Министерството на външните работи, а то самото да влезе в демократичната ера, в Европа и в 21-ви век. И за да се наредят първите здрави блокчета в основата на взаимното доверие, което би трябвало да съществува между приятели и съюзници в такива уникали организации, каквито са ЕС и НАТО.
Според очакванията обичайните заподозрени веднага наскачаха да защитават компрометираните дипломати. И президентът Първанов, който сам има досие в ДС, и бившият министър Калфин, и националистите от ВМРО под ръководството също на бивш ДС-служител, и разните пенсионерски кръжоци на дипломати и шпиони от запаса - всички те защитават не прословутите национални, а личните си и гилдийни интереси.
Защото - ако изобщо има резон да се използва демодираното схващане за „национални интереси” - за България те са пряка функция на членството й в ЕС и НАТО. Да не говорим, че в модерните информационни времена за една малка държава без особен ресурс е по-добре да си гледа вътрешните батаци, отколкото да праща шпиони по света, които се занимават главно с изрязване на статии от вестниците и събиране на третостепенни клюки.
Дали пак не става дума за отвличане на вниманието?
Зад паравана на шумотевицата
Да, гореизброените дейци не лъжат, когато казват, че в световната практика дипломацията и шпионажът вървят ръка за ръка. Но, първо, тази практика едва ли заслужава комплименти. Второ, тя постепенно отмира. И, трето, за България в споменатите й параметри и международни обвързаности дипломатите-шпиони само вредят.
Да не говорим, че след Укилийкс светът вече не е същият, че в междудържавните и в дипломатическите отношения тепърва, дай Боже, ще нахлува все повече чист въздух и прозрачност, а шпиономанията, тайнствеността и заговорническите теории като продукт на по-миналия век постепенно ще отидат на боклука.
Тревожи ме само едно: дали цялата шумотевица около досиетата на дипломатите не служи просто като димна завеса, зад която правителството поне за малко да прикрие своята безидейност?
Автор: Александър Андреев, Редактор: Константин Цанев / ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Две трети от ченгетата-посланици са назначени от Георги Първанов
Най-много са служителите на Първо главно управление на ДС
201 от общо 407 посланици, генерални консули и заместници на дипломатически мисии са били сътрудници на Държавна сигурност. Това стана ясно след поредния доклад на Комисията по досиетата. Комисията е проверила 467 човека, които са заемали постове, които подлежат на обявяване (пълен списък тук).
97 от посланиците и дипломати с пагони са встъпили в длъжност след указ на президента Георги Първанов през последните 8 години. Първанов, който също беше оповестен от комисията като агент Гоце на Първо главно управление от Държавна сигурност, е назначил общо 127 посланици. Това означава, че две трети от тях са сътрудници на ДС.
За разлика от него от назначените от президента Петър Стоянов 70 посланици само 23 са сътрудници на ДС. Въпреки презумпцията, че дипломатите с пагони са служили на Първо главно управление на ДС, цивилното разузнаване, част от агентите са сътрудничели на други управления от ДС. Най-много разбира се са доносниците и служителите на Първо главно. След тях са ченгета от Разузнавателното управление на Министерство на народната отбрана - РУМНО, има доносници на Второ главно управление - контраразузнаването, на Военното контраразузнаване и политическата полиция - Шесто управление на ДС.
15 декември:
Гражданските организации "Коалиция за честно управление", "Граждани срещу ДС", Център "Хана Аренд", Асоциация "Анна Политковская" и Гражданска инициатива "Справедливост" отправиха призив към правителството на ГЕРБ за незабавно отзоваване на посланици – агенти на комунистическата Държавна сигурност. Синята коалиция отправи същото искане
Във файл към статията ще намерите откритото писмо до министър Николай Младенов от Едвин Сугарев, посланик на България в Монголия и Индия в периода 1997-2002 година, в което той също настоява за отзоваване на действащите в момента посланици, сътрудничили на ДС
16 декември:
В изявление министърът на външните работи Николай Младенов каза:
"Доверието е разменната монета на дипломацията. Ако икономическият растеж на една страна се измерва с БВП, а инфраструктурата й се оценява по строежа на магистралите, то дипломацията на държавата се оценява по възможностите на нашите служители да поддържат открит контакт с международните си партньори. В този смисъл миналото на тези дипломати хвърля сянка върху българската държава, върху цялата дипломатическа служба и ограничава нейните възможности. Смятам, че това е недопустимо и не можем да оставим дипломацията в парализа. Днес България има нужда от доверието на нейните партньори и съюзници.
В бъдеще не можем да си позволим да имаме такива представители по света. Затова правителството ще предложи промени в Закона за дипломатическата служба, които да премахнат възможността дипломати с обвързаност със службите на НРБ да представляват съвременна България", съобщи Николай Младенов. Първата стъпка на МВнР ще бъде отзоваването на висши дипломати, които са изпратени на задгранична командировка с акт на външния министър. Освен това правителството ще се обърне с искане към Президента на Републиката за предсрочно отзоваване на посланици и постоянни представители, които са в списъка на Комисията". / Капитал


Открито писмо НА ЕДВИН СУГАРЕВ

До: Николай Младенов, външен министър на Република България

Копия: Бойко Борисов, министър-председател на Република България
Медиите
Посланиците на ЕС

Уважаеми г-н Министър,

Позволявам си да се обърна към Вас във връзка с резултатите от проверката на Комисията по досиетата в повереното Ви министерство. Според нейния председател Евтим Костадинов 45 на сто от всички настоящи и бивши посланици, както и генералните консули, са били сътрудници на Държавна сигурност. Публикуваните официално резултати показват, че и към момента близо 40 процента от българските посланници са бивши сътрудници или офицери от тайните служби на комунистическа България – като в тази категория попадат представящите страната ни в ООН, Лондон, Берлин, Москва, Рим, Токио, Пекин, Мадрид, Лисабон, Атина, Ватикана и на още много ключови места.

Тази ситуация е много лош външнополитически знак за България, а във вътрешнополитически план дефинира повереното Ви министерство като реален филиал на Държавна сигурност – и то повече от двадесет години след започването на българския преход към демокрация. При това би трябвало да имате предвид, че обвързаността с ДС не приключва със заемалите посланически и консулски постове, а обхваща на практика целия дипломатически и обслужващ българските мисии персонал, като в някои отдели на МВнР бившите агенти са повече от педесет процента. Бидейки посланик на България в периода от 1997 до 2002 г., мога да Ви уверя, че отлично знам за какво става дума.

Как ще решите този проблем, си е Ваш личен избор. Надявам се, че Вашите цитирани от медиите “голям гняв и решителност” не са празни думи. В същото време обаче си позволявам да твърдя, че в качеството си на външен министър Вие носите отговорност за външнополитическите интереси и приоритети на страната ни – и за нейния престиж и добро име в очите на партньорите ни от ЕС и НАТО. Ситуацията, в която 40% от официалните представители на България се оказват бивши служители на комунистическите тайни служби, категорично накърнява този престиж и поставя под съмнение тези приоритети.

Ето защо настоявам, в качеството си на гражданин и бивш служител на същото това министерство, да отзовете незабавно всички действащи посланици, за които е установена принадлежност към ДС и другите тайни служби на някогашния репресивен апарат, а оттук нататък всички посланически назначения да минават през предварителна проверка от страна на Комисията по досиетата.

Основанията ми са следните:

1. Наличието на такъв голям процент бивши агенти на ДС в най-представителната за страната ни институция е белег за нисък стандарт на реформите, провеждани в страната ни в дългия период на българския преход – и с това поставя под съмнение не само нашата надеждност и лоялност като партньори на НАТО и ЕС, но и реалността на нашия външнополитически избор, както и ориентацията ни към демократични и цивилизовани принципи на управление.

2. Както Ви е добре известно, кадрите на ДС са възпитавани под надзора на КГБ и с внушенията, че българо-съветската дружба е свята и ненарушима, а НАТО и въобще страните от цивилизования свят са основните ни врагове. Трудно можете да очаквате, че тези хора ще бъдат лоялни към външнополитическите приоритети на нова България – и че няма да правят всичко според силите им, за да ги саботират, работейки за старите си господари.

3. Ако нанесете на една географска карта посланическите назначения, за които са ползвани кадри на ДС, ще видите ясно логиката на тяхното дислоциране. Има страни, в които са назначавани само такива кадри – и това са например страните от Близкия Изток, с които именно под контрола на ДС кипеше оживена търговия с наркотици, изнасяни в Западна Европа, и с оръжие, произвеждано у нас и попадащо неизменно в ръцете на терористични режими и групировки. Като се има предвид, че генезисът на престъпните групировки в днешна България е почти изключително свързан с ДС, то можете да бъдете сигурни, че и днешните назначения на нейни кадри като посланици в тези страни са свързани с обслужването на същите тези контрабандни канали, които работят сега в полза на криминалните групировки, но и в полза на една определена политическа партия и нейните сателити – едва ли е нужно да уточнавам за коя партия става дума.

4. Посланиците на България представляват правителството и президента, но и страната ни като цяло, представляват българския народ – и по техните качества и недостатъци другите правителства и народи съдят за нашите качества, нашите морални ценности и нашият политически избор. Ето защо като гражданин на тази страна се чувствам унизен от обстоятелството, че съм представен пред външния свят от бивши сътрудници на ДС, обслужвали репресивния апарат на един тоталитарен режим – и съм убеден, че огромната част от българите споделят тези негативни усещания.

Г-н Министър, въпрос на чест и за Вас, и за страната, е да положите всички усилия да реформирате повереното Ви министерство и да коригирате срамното наследство, което получихте от Вашите предшественици в изтеклите досега две десетилетия от българския преход. Можете да започнете, като отзовете поне действащите посланици, които са били сътрудници или офицери от ДС. Надявам се да имате подкрепата на целия кабинет – и Вашият министър-председател да си спомни, че на 10 ноември миналата година сам е изразил негодуванието си от тази ситуация с думите: “Виждате, че агентите на ДС са във всеки скандал, във всяка една институция. Ще видите, когато мине проверката във външно министерство за досиетата, какво чудо е там. А тези хора са формирали и формират външната политика на България.” И че сам е призовавал такива дипломати “да се ометат”, сиреч да напуснат или да се пенсионират.

Надявам се, че и министрите от настоящия кабинет ще си дадат сметка, че упражнават властта в еднопартийно правителство и с мандата на партия, която има лустрационни текстове в самия си устав – като чл. 49-ти, който гласи следното: “Не може да бъде член на Изпълнителната комисия, Областен ръководител, Общински ръководител или член на който и да било ръководен и/или контролен орган лице, което е било щатен, или нещатен сътрудник на бившата Държавна сигурност и бившето Разузнавателно управление на Българската народна армия.” Надявам се тези министри да си дадат сметка за това, че принципите, на които се гради поддържащата ги партия, би трявало да бъдат и принципи, валидни и за тях, и за цялата висша администрация в българската държава.

Ако Вие, г-н министър, предприемете подобен ход, ще останете в новата българска история като първия външен министър, предприел реални действия за прочистване на българския дипломатически корпус от кадри на ДС – и за реално привеждане на българските дипломатически служби в съответствие с външнополитическите приоритети на страната ни. И можете да бъдете сигурен, че мислещите и граждански отговорни българи ще бъдат на Ваша страна.

15.12.2010 С Уважение: Едвин Сугарев

РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
МИНИСТЕРСТВО НА ВЪНШНИТЕ РАБОТИ
ДИРЕКЦИЯ “ИНФОРМАЦИЯ И КОМУНИКАЦИЯ”


СЪОБЩЕНИЕ ЗА МЕДИИТЕ
Дипломати с обвързаност със службите на НРБ няма повече да представляват съвременна България
Изявление на министър Николай Младенов


Комисията за разкриване на документите на Държавна сигурност и разузнавателните служби на БНА установи принадлежността на около 45% от проверените ръководители на български мисии в чужбина към ДС и РУ на ГЩ. Към момента половината от посланиците на Република България в страните от ЕС и НАТО и почти всички на Балканите са свързани с репресивния апарат на комунистическия режим.

По този повод министър Николай Младенов заяви: „Доверието е разменната монета на дипломацията. Ако икономическият растеж на една страна се измерва с БВП, а инфраструктурата й се оценява по строежа на магистралите, то дипломацията на държавата се оценява по възможностите на нашите служители да поддържат открит контакт с международните си партньори. В този смисъл миналото на тези дипломати хвърля сянка върху българската държава, върху цялата дипломатическа служба и ограничава нейните възможности. Смятам, че това е недопустимо и не можем да оставим дипломацията в парализа. Днес България има нужда от доверието на нейните партньори и съюзници.

В бъдеще не можем да си позволим да имаме такива представители по света. Затова правителството ще предложи промени в Закона за дипломатическата служба, които да премахнат възможността дипломати с обвързаност със службите на НРБ да представляват съвременна България”, съобщи Николай Младенов. Първата стъпка на МВнР ще бъде отзоваването на висши дипломати, които са изпратени на задгранична командировка с акт на външния министър. Освен това правителството ще се обърне с искане към Президента на Републиката за предсрочно отзоваване на посланици и постоянни представители, които са в списъка на Комисията.

Младенов посочи, че се провеждат консултации с всички парламентарно представени партии, които да подкрепят съответните поправки в Закона за дипломатическата служба. „Този проблем не е бил решен 20 години. Не искам да съдя за качествата на отделни служители, които вероятно съвестно са си вършили работата през годините. Но 20 години по-късно трябва да дадем възможност на едно ново поколение да участва във външната политика на България. Затова ще внесем предложения за поправки в закона, които да не позволяват изпращането на служители или агенти на ДС на най-високите дипломатически постове”, посочи външният министър.
------------
От всички 192 -ма обявени от Комисията по досиетата, към момента 88 са служители на МВнР. От тях 33-ма са посланици и постоянни представители, 8 са временно управляващи, а четирима са генерални консули.

Костов: Енергетиката също да се прочисти от доносници
Законопроект за лустрация на дипломатите агенти няма да мине през Конституционния съд, смята конституционалистът от БСП Георги Близнашки
"Тежка ще е битката на премиера и на външния министър със защитника на бившите служители на Държавна сигурност, доносника на ДС, президента на страната Гоце", каза лидерът на ДСБ и съпредседател на Синята коалиция Иван Костов пред Би Ти Ви по повод оповестените дипломати, агенти на комунистическите служби.
Комисията по досиетата си свърши работата в рамките на нейните правомощия.
Волята, която полагат премиерът и външният министър да решат въпроса е повече от похвална,
каза още Костов. По думите му трябва да бъде прочистена и енергетиката, тъй като там има много защитници на интересите на чужда държава. Изобщо трябва да се изчисти държавата, смята бившият премиер на страната.
Според него, ако това стане, България ще излезе на съвсем друг път за развитие. Ще се откъснем от нещо, което като котва ни държи към миналото, заяви Костов.
Лидерът на ДСБ припомни предложенията на партията за промени в Закона за администрацията, да бъде въведена радикална лустрация, което обаче беше отменено от Конституционния съд. Общата логика е, че навсякъде в администрацията бившият репресивен апарат е разположил свои служители, смята Костов.
"Президентът е заинтересован и за тантото", каза той в отговор на въпрос дали ще се стигне до ситуация "танто за танто": премиерът да се съгласи да се раздели с Божидар Димитров, ако президентът подпише указа за освобождаване на посланиците.

"Предстои тежка битка и аз пожелавам на Бойко да не отстъпва този път", добави лидерът на ДСБ. Бившите служители на Държавна сигурност са отровили атмосферата във външно министерство, смята още Костов и даде пример с 30 млади дипломати, приети на работа в МВнР чрез конкурс през 1998 година, от които към днешна дата на работа са едва двама от тях.
Юристът Георги Близнашки от БСП, заяви по повод скандала с дипломатите агенти и намерението те да бъдат отзовани със законопроект, че наблюдаваме колективно упражнение по лицемерие.
Пред БНР конституционалистът изказа мнание, че е неизбежно такава лустрация да падне в Конституционния съд. Всичко това беше свързано с ранната фаза на прехода, а се оказва, че той у нас все още не е приключил, коментира Близнашки.
На на 21-та година от началото на промените лустрацията трудно може да мине, заяви проф. Георги Близнашки. Според него не може цели категории да бъдат поставени в неравнопоставено положение. Много хора искат да се изявят като чисти, а добре са били известни фактите още за хората, които са ги назначавали.
Това са предложния, които се правят от министър-председателя - когато са предлагали съответните кандидатури, сега не могат да останат чистички", смята юристът.
Ние плащаме дан на лековати подходи, това се наблюдава с ирония от чужбина. Ние сами си създаваме кризи, после се мъчим да излезем от тях, коментира Близнашки. Според него елегантното решение е всеки случай да се разглежда индивидуално, а не колективно цели групи хора да се отлъчват. Има давност, трябва хората да бъдат преценявани от техния опит и принос към България", каза Близнашки.
Разговорът за ролята на ДС е важен разговор и той трябва да продължи, смята юристът. Често атаките срещу Конституцията и по други проблеми тръгват от тези среди и затова трябва да се говори за сериозно и задълбочено, добави той./ ВЕСТИ

Дядо Коледа обикалял министерствата. Раздават бонуси "на калпак"
От Синята коалиция настояват министрите да кажат какви коледни бонуси са изплатени във ведомствата
Оказва се, че Дядо Коледа се е настанил не само в АПИ, а обикаля и в други министерства.
Това каза депутатът от СДС Михаил Михайлов.
"В МОСВ през цялата година са раздавани бонуси на калпак, само за централната администрация там те са в размер на 768 655 лева, а за периода септември 2009 година - декември 2009 година допълнителното материално стимулиране пак за централната администрация на министерството е в рамките на 464 хил. лева, което представлява 45% от планираните средства", допълни Михайлов.
Тези данни са станали ясни на сините депутати вследствие на питане от народен представител от ГЕРБ до МОСВ по тези въпроси.
Отговорите дошли в писмен вид от министър Нона Караджова до депутата чрез председателя на парламента Цецка Цачева. От СДС не пожелаха да назоват името на депутата. От СДС настояват министрите да информират колко пари са изплатили допълнително и по какви критерии са избирали служителите, които са получили бонусите.
От Синята коалиция настояват министрите да кажат има ли Дядо Коледа в министерствата и какви бонуси са изплатени.
Сините искат министър-председателят Бойко Борисов да направи публични всички допълнителни плащания в държавната администрация и от ГЕРБ да обяснят защо няма пари за българското кино. / АКТУАЛНО

"Икономист": България е най-тъжното място в света
България е най-тъжното място в света, ако вземем предвид връзката между доходите на глава от населението и задоволството от живота. Това пише "Икономист" в статия, озаглавена "Богатите, бедните и България", предаде БНР.
Списанието се опитва да развенчае популярния мит, че парите не могат да ни купят щастие като се опира на нови изследвания. Американските изследователи Бетси Стивънсън и Джъстин Уълфърс от университета в Пенсилвания са събрали информация за въздействието на доходите върху щастието от почти всички места по света и са групирали тези държави в 10-пунктова скала.
Учените са установили, че западноевропейците и северноамериканците са близо едни до други, макар че има и аномалии като учудващо унилите португалци, отбелязва "Икономист".
Хонконг и Дания, например, имат сходни доходи на глава от населението при паритетна покупателна способност, но задоволството от живота на хонконгците е 5,5, а на датчаните - 8 по десетстепенната скала.
От класацията се вижда, че латиноамериканците са радостни, жителите на бившите съветски републики са забележително окаяни, а България е най-тъжното място на света според доходите на глава от населението, заключава "Икономист"./ АКТУАЛНО

Най-бедния българин
Проглушиха ни ушите с класацията за най-богатите българи. Браво на тях, да са живи и здрави и да удвоят богатството! Но защо никой не се сети да направи класацията за най-беден българин. Стотици хиляди нашенци ще гракнат, че те трябва да спечелят. Въобще в българската история винаги е имало силни претенденти да са номер едно по нищета и нещастен живот.
На първо място може би трябва да поставим дядо Матейко от разказа на Елин Пелин "На оня свят":
"Не съм за рая, аз сиромах човек... рая е направен за големците и за богатите", мисли си дядо Матейко, докато търси пътя за пъкъла. Срещу него се изправя силната кандидатура на Странджата от "Немили-недраги" на Иван Вазов. Родолюбецът в изгнание умира от болестта на бедните - туберкулозата. Селянинът с болното дете от разказа "По жицата" сиромах беше и сиромах се е родил според Йордан Йовков. Кой ще му оспори правото да бъде в топ десет. И понеже сред първите най-богати има една дама, патриарсите на българската литература също са се постарали да има женско присъствие. Иглика от едноименния разказ на Елин Пелин живее в крайна мизерия и пасе овцете.
И ако си затворим очите, че нямат 18, босоногите деца на Христо Смирненски също влизат в класацията, описани от поета като "малки роби, впрегнати в ярема на своята беднота". Примерите са стотици, не остава място да бъдат изброени. Мизерстващи и нещастни българи, колкото щеш. Само че никой няма желание нито да ги снима, нито да ги класира, нито да ги пита какъв е техният девиз в живота. / 168 ЧАСА

Джулиан Асандж не се страхува от Швеция, а от САЩ
Основателят на WikiLeaks подозира, че се цели екстрадирането му
Основателят на WikiLeaks Джулиан Асандж, който в четвъртък вечерта излезе на свобода, се притеснява, че екстрадирането му в Швеция цели да улесни последващото му депортиране в САЩ. След проверка австралийските власти обявиха, че Асандж не е нарушил австралийски закони с публикуването на секретните американски дипломатически писма./ Източник: Reuters

Лондон е западната столица на туберкулозата
Експертите отдават това на имиграцията, но е факт, че повечето хора се заразяват на британска земя, а не носят болестта от страната, от която идват
Лондон в момента е западната столица на туберкулозата, тъй като е единствената страна в Западна Европа с нарастващ брой на туберкулозно болните, според доклад, публикуван в "Лансет".
Над 9000 души се разболяват всяка година, като експертите отдават това основно на имиграцията.
Четири от десет случая на заболели са в Лондон, като честотата им се е увеличила с 50% от 1999 г. насам.
Според лекарите обаче официалната статистика е едва 1/3 от реалния брой на заразените с туберкулоза.
"Викторианските" условия на живот сред имигрантите в страната са виновни за това явление, твърди проф. Алимудин Зумла от Университетския колеж в Лондон, който е специалист по болестта.
Продължителния контакт с носител на болестта е достатъчен за разпространението на инфекцията.
Увеличението на случаите на туберкулоза се наблюдава предимно сред групите от населението, които не са родени във Великобритания, твърди професорът.
През 2009 г. това са африканците - 28%, индийците - 27%, и белите - 10%.
Важното обаче е, че повечето хора се заразяват на британска земя, а не носят болестта от страната, от която идват.
Много от случаите не са и сред пресни имигранти. 85 на сто са родени в чужбина, но са се разболели чак, след като са живели две-три години във Великобритания.
Лошата вентилация, пренаселването, мизерните жилища - все условия, характерни за викторианските времена, са причина за високите нива на туберкулоза в определени райони на британската столица, категорични са експертите.
Във викторианската епоха туберкулозата е била известна като "бялата чума" заради бледността на пациентите. Болестта се причинява от бактериална инфекция на белите дробове.

Симптомите са от давеща кашлица, до задух, болка в ставите и дори менингит. 3 млн. души умират от туберкулоза всяка година. / ВЕСТИ


ГОРЕ-ДОЛУ КАКВО НИ ОЧАКВА В БЛИЗКОТО БЪДЕЩЕ:

Новата 2011 г. започва със слънчево затъмнение . На 4 януари луната е във фаза Новолуние и ще покрие част от слънцето
Новата 2011 година ще стартира с частично слънчево затъмнение, което ще се наблюдава от цяла Европа, Северна Африка и Централна Азия, съобщи Свежина Димитрова, шефка на варненската обсерватория, предаде АСН.
На 4 януари луната е във фаза Новолуние и ще покрие част от слънцето. Върхът на лунната сянка ще пропусне Земята и ние ще се окажем в областта на полусянката, откъдето се наблюдават частичните затъмнения. Във Финландия например ще има покритие на 80% от слънцето.
За Варна началото на затъмнението е в 9,09 ч., когато слънчевият диск ще се появи нащърбен и ще заприлича на отхапана бисквитка. В 10,28 ч. ще има максимално покритие на 66% от видимата площ на слънцето, което ще заприлича на огнена лодка.
Едно от най-интересните явления, които могат да се наблюдават по време на частичното слънчево затъмнение са сенките на предметите. Поради по-малко излъчваната светлина те стават по-резки. Или се появяват слънчеви сърпчета в сянката на предмети с отвори - като сламени шапки, решетъчни лъжици или различни мрежи. От обсерваторията предупредиха, че обикновените слънчеви очила не стават за наблюдение на слънцето. За да се запазят приятни спомени от това събитие трябва да се снабдим с плътен филтър, опушено стъкло или маска за електрожен. (хора бъдете разумни и пазете очите си!/ и от м.)
Догодина на територията на България освен слънчевото затъмнение на 4 януари ще се наблюдават две лунни затъмнения - на 15 юни и 10 декември. Сега за Коледа, на 21 декември, ще има лунно затъмнение, но то ще се види само от хората в Северна и Южна Америка./ Актуално

Първи физически доказателства за съществуването на паралелни светове
Вероятно нашата Вселена е само неголям мехур в гигантския океан на паралелно съществуващи светове
Първите физически свидетелства, че е възможно съществуването на паралелни светове са получени от съвременните учени. Както съобщава днес „Дейли мейл", учените от лондонския университетски колеж са открили точки на докосване на нашата Вселена с друга, невидима за окото вселена, предаде КРОСС.
По този начин явно са получени първите нетеоретични потвърждения за т.нар. теория на тетивата, която до днес само на теория доказваше съществуването на паралелни светове, пише изданието.
Сегашното откритие е било направено по време на изучаването на разпределянето в пространството на микровълнова радиация, запазила се след големия взрив, за който се смята, че е сложил началото на нашата вселена. Излъчването не е еднородно и съдържа особени зони, които се характеризират с висока температура.
"Явно имаме си работа с космически дупки, които са се образували в резултат на срещата между нашия и паралелния свят", заявява ръководителят на изследването проф. Стивън Фини. Според него, нашата Вселена е само неголям мехур в гигантския океан на паралелно съществуващи светове, които имат други физически характеристики./ АКТУАЛНО

4 градуса по-топло, но достатъчно катастрофално!
Очаква се ръст на населението на Земята. Жителите на градове като Лондон ще бъдат принудени да се преместят
Както предсказват климатолози, климатът на нашата планета може да стане по-топъл с 4 градуса. Толкова незначително на пръв поглед затопляне ще доведе със себе си сериозни проблеми. В това число - повишаване на нивото на океана, катастрофални последствия за селското стопанство в страните в Африка, масови миграции на населението от крайбрежните градове.
Изследователи от Международния институт за животновъдство с ръководител Петър Торнтън, използваха климатични модели за да прогнозират бъдещето на селското стопанство в африканските страни южно от Сахара. Както показва статистиката, реколтата в този регион постепенно намалява и става все по-трудно отглеждането на растения и обработването на почвата, пише rifinfo.ru.
Наред с затоплянето учените прогнозират глобално увеличаване на населението още в настоящото столетие, което ще доведе до повишаване на търсенето на хранителни стоки. Бързият ръст на населението и повишаването на температурата ще доведе до криза с хранителните запаси, тъй като търсенето ще превишава значително предлагането.
Както отбелязват изследователите, ситуацията с водоснабдяването по целия свят също не дава добри изгледи. Прясната вода не може да бъде разпределена равномерно, което на места ще доведе до катастрофални последствия. Наедно с това повишаването на нивото на океана ще бъде поредното следствие от глобалното затопляне. Огромните разходи за защита на градовете край океаните ще пренудят милиони хора да напуснат домовете си. Става дума за градове като Лондон, Амстердам, Шанхай и Мумбай.
Учените подчертават също така, че ако глобалното повишаване на температурата не превиши 2 градуса, има големи шансове Земята да избегне катастрофални промени. В същото време твърде много специалисти се обявяват в защита на тезата, че към края на 21 век се очаква с 4 градуса по-топъл климат. / Актуално

Ледът в Арктика продължава да се топи с тревожни темпове
Тревожно е, че ледът изтънява през цялата година
Ледът в Арктика се е топил с обезпокоителни темпове това лято, като сега покрива по-малко от 5 милиона кв.км площ, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от Франс прес.
В края на този сезон в Арктика ледът покриваше едва 4,76 милиона кв.км площ, се казва в доклад на учени от университета на Колорадо, допълва БТА. Публикувани наскоро данни на Американското национално управление по изследване на океаните и атмосферата сочат, че първите 8 месеца на 2010 г. са сравними с тези през 1998 г. като най-горещия период за сушата и океаните.
През тези 8 месеца температурата се е покачила със средно 14,7 градуса по Целзий - рекордна горещина, сравнима с тази през 1998 г. и надвишаваща с 0,67 градуса по Целзий средните стойности през 20 век.
В Арктика едва за трети път ледът покрива по-малко от 5 милиона кв.км площ, откакто се ползват спътникови данни, отбелязаха от управлението.
Тревожно е, че ледът изтънява през цялата година - топи се повече лед през пролетта и лятото, а се образува по-малко лед през есента и зимата, поясниха специалисти от управлението. / Актуално

Откриха доказателства за извънземен живот в Африка!
Учените са открили най - важните строители на живата материя - аминокиселините, без които е невъзможно да съществуват протеините
На остатъци от голям метеорит, паднал на територията на Африка са били открити органични вещества, които се смятат за ключови елементи на живота, предаде КРОСС.
Учените са открили най - важните строители на живата материя - аминокиселините, без които е невъзможно да съществуват протеините. Това откритие може да стане косвено доказателство на теорията за панспермията, според която животът на Земята не е възникнал спонтанно, а е дошъл от космоса. Много е вероятно, главните елементи, нужни за създаването на големи органични молекули да са прилетели именно на метеоритите, подобни на този, който в момента се изучава. Небесното тяло е паднало на територията на Судан.
„Въпросният метеорит се е образувал от удар между два астероида", разказва Даниел Главин, представител на Годаровския център за космически полети НАСА в Мериленд. Именно в тази лаборатория са били данесени половината образци от огромния кратер, който се образувал на мястото на падането на метеорита. Останалите проби се изучават от специалисти от Института по океанография Скипс при Калифорнийския университет в Сан Диего. И калифорнийските учени са потвърдили находката на колегите си.
„Успяхме да открием следи от строителните блокове на органичния живот", заявява Джефри Бад, експерт, който работи по метеоритните отломки. С помощта на високочувствително оборудване са били открити следи от 19 различни аминокиселини.
„Преди смятахме, че аминокиселините на астероида са се образували при ниски температури при наличието на вода. Оказва, че има и друг начин - реакция с участието на газообразни вещества при интензивно загряване", заяви Главин. / Актуално

Технологичните тенденции на 2011 г.
Компютри с усещания, облачни услуги и революция спрямо енергията и околната среда вижда "Интел" през следващата година
Технологиите през 2011 г. ще бъдат по-умни, по-мощни и по-полезни, сочат предвижданията на "Интел" за някои тенденции, разгледани в аспекта на собствените технологии на компанията.
Изживяването със Smart TV става реално
Можем да очакваме голям брой телевизионни, кабелни компании и фирми за потребителска електроника да се присъединят към "Сони", "Лоджитек", "Бокси" и "Сиско", за да се включат в пазара на smart TV и видео. До края на 2011 г. тези компании ще могат да преценят възприемането на smart TV от страна на потребителите.
Още по-силни продажби на лаптопи
Продажбите на лаптопи ще продължат със силен ръст, благодарение на предстоящите процесори 2011 Intel Core, които добавят множество нови характеристики, свързани с HD и графика, както и безжичен дисплей, който да излъчва съдържание към ТВ. С подобрени възможности от бизнес клас, като технологията против кражби - Intel Anti-Theft Technology, разходите за ИТ при сървърите, за ъпгрейд на РС и лаптопи също ще нарастнат.
Мания за таблети, "Hybrid-изация"
Таблет компютрите, в множество форм фактори и операционни системи, ще изобилстват на пазара. Очакват се и хибриди таблет/нетбук продукти като Intel-базираният Dell прототип, обявен на Intel Developer Forum, или новият 11-инчов Macbook Air, който комбинира най-доброто от нетбуците и таблетите.
Законът на Муур процъфтява
Нови иновации и производствени техники ще продължават да опровергават скептиците, които твърдят, че Законът на Муур е мъртъв.Това означава, че в идните години, докато милиарди нови устройства придобиват компютърни възможности и интернет свързаност, те ще станат значително по-високопроизводителни с повече функции, вградени в силиция. В същото време драматично ще намалява консумацията на енергия и ще расте животът на батерията.
По-висока сигурност
Докато ИТ изискванията бързо се променят, поради средата с все по-сложни заплахи и нови модели на употреба, включително "облакът" и множество устройства за потребителска електроника, свързани с интернет, сигурността ще остане един от най-големите приоритети. През следващата година индустрията ще се фокусира върху основополагащи възможности за предпазване на инфраструктурата и опазване както на личните данни, така и на конфиденциалната бизнес информация. Процесорите Intel Core vPro, придобиването на McAfee от страна на Intel и множество проекти в и около силициевите чипове на Intel ще играят роля в това.
PC-тата, умните устройства се сдобиват с усещания
Потребителите ще се влюбят в първата вълна от "context aware", или възприемащи компютри, които използват хард и софт сензорни технологии. Например, мобилно устройство, наречено персонален ваканционен асистент (Personal Vacation Assistant), използва context-aware компютърни технологии, за да помогне да получим максимума от своето пътуване. Преносимото устройство използва "hard сензори" (камери, които разпознават обекти и GPS-базирана информация) и "soft сензори" (информация, която пътуващите дават на устройството, като календар, предпочитания към храната), за да направят на момента препоръки за това кои забележителности да посетят, или местата, където да се хранят.
Потребителите ще купуват познати марки в несигурната икономика
Икономическата несигурност ще продължава да бъде движеща сила за по-внимателно потребление и взимане на решения от страна на потребителите. Мнозинството потребители ще се замислят какво купуват. Въпреки това продължаващо състояние на несигурност, потребителите ще проявят склонност да се насочват към марки, които познават, защото те представляват инвестиция, на която се доверяват, и имат изпитано качество.
ИТ стават все по-потребителски
2011 г. ще отбележи момента, в който виждаме размиване между потребителските и корпоративните устройства. Видяхме това през 2010 с телефоните iPhone и Droid, които бяха вкарани в рамките на корпоративните защити. Служителите ще искат да използват своите персонални решения за производителност на труда си, а работодателите ще искат да разширят корпоративната среда с устройства, които стимулират продуктивността. Принос за това ще имат виртуализацията, технологиите срещу кражби, управлението от разстояние и сигурността.
Умни знаци
Интерактивни, като във филма "Специален доклад", дигитални табели ще станат широко приети, и ще предоставят нови начини за взаимодействие, включително разпознаване на лице и жестове.
Потребителска революция по отношение на енергията и околната среда
Потребителите ще преминат от говорене за управление на енергийната си ефективност към реални действия чрез множество устройства и услуги за управление на енергията в дома, които ще се появят.
Авто технологии
Със сложни технологии, действащи като централната нервна система, днешните автомобили привличат огромен интерес, дали заради функциите за развлечение, hands-free гласово управление за смартфони, други технологии за безопасност или функции на шофьора, които автоматично се изпълняват от автомобила.
Слънчева прогноза за "облака", виртуализирани компютърни технологии
Корпоративният облак ще се разрасне, тъй като много базирани на облака услуги се пускат за бизнес употреба, включително социални мрежи.
Докато най-големите корпорации изследваха виртуализацията на своята среда през 2010-а, през следващата година също ще видим изграждане на вътрешни облачни решения. В допълнение, базираната на облака обработка ще се прави в самия облак и ще бъде предавана по широколентови мрежи до устройства със скромна графична мощност. / Актуално

Удължават с година работата на Големия адронен колайдер
Учените ще продължат да търсят Хигс бозона
Работата на Големия адронен колайдер може да бъде продължена с една година – тоест експериментите да продължат до края на 2012 г., пише порталът Nature News. Досега се планираше в края на 2011 г. ускорителят да бъде спрян за една година за модернизация и оборудване.
Една от основните цели на строителството на Големия адронен колайдер е търсенето на Хигс бозона – според общоприетата теория, обясняваща фундаменталните физични взаимодействия, тази частица отговаря за наличието на маса на другите частици.
Хигс бозонът може да се роди при сблъсък на лъчи протони в хода на експериментите в ускорителя. Първоначално се смяташе, че при енергията, на която работи колайдерът сега, е невъзможно да се открият следи от раждането на Хигс бозона, но в последно време са получени много данни, говорещи за обратното.
Освен това на главния конкурент на Големия адронен колайдер – Теватрон, неотдавна бяха получени резултати, които също може да се разглеждат като доказателство, че Хигс бозонът може да бъде намерен.
На 6 декември бяха последните експерименти на Големия адронен колайдер за 2010 г. Работата на ускорителя ще бъде възобновена на 24 януари 2011 г., а лъчите протони ще започнат да циркулират не по-рано от февруари, съобщава Lenta.ru. /Вести


"Неидентифицирани обекти" в колайдера тревожат физиците
Протони се губели в лъчите, циркулиращи в ускорителя
Големият адронен колайдер започнал все по-често да изпитва необясними проблеми, свързани със загуба на протони в лъчите, циркулиращи по 27-километровия пръстен на ускорителя. Това съобщава сайтът Елементи, като се позовава на доклад на специалиста от ускорителното звено на ЦЕРН Роджър Бейли, изнесен на заседание на Комитета по експерименти на Големия адронен колайдер (LHCC).
Учените предполагат, че причината е в „неидентифицирани падащи обекти“ – микроскопични частици във вакуумните тръби на колайдера, с които се сблъскват протоните.
Първият подобен случай станал още през юли т.г., когато апаратурата отчела загуба на протони в един от правите участъци от пръстена на колайдера. Това не създало никакви проблеми на работата, но системата за сигурност изключила лъчите.
Наред с увеличаването на броя протони в лъчите и тяхната енергия подобни събития започнали да стават все по-чести, а в началото на октомври броят им достигнал 10. Всеки път лъчите били спирани и работата на ускорителя преустановявала за няколко часа.
Специалистите се принудили да намалят прага на чувствителност на системата за сигурност, в резултат на което спирането на лъчите се разредило, но не спряло съвсем.
Физиците предполагат, че проблемите идват от UFO – неидентифицирани падащи обекти (unidentified falling objects), микроскопични частици, които попадат във вакуумната тръба. Протоните се сблъскват с тях, пораждайки порой от вторични частици.
„Въпреки че сега случаите с UFO очевидно са под контрол, те ще представляват проблем, ако увеличим енергията на лъчите“, отбелязва Бейли в доклада си. Той предлага да се направи почистване на вакуумната тръба на колайдера.
Големият адронен колайдер – най-големият в историята ускорител на елементарни частици, е създаден от Европейската организация за ядрени изследвания (ЦЕРН) от физици от различни страни на света за получаване на принципно нови данни за природата на материята и за фундаментални физични закони.
Лъчите протони в колайдера се движат в противоположни страни по вакуумни тръби (beam pipes). В четирите точки, където те се сблъскват, се намират четири детектора – ALICE, ATLAS, CMS и LHCb, които имат за задача изучаването на последствията от сблъсъците.
Създаването на Големия адронен колайдер започва в края на 1990 г., а през септември 2008 физиците пускат успешно протони в двете посоки, но седмица по-късно голяма авария вади един от магнитите от свръхпроводимо състояние.
Ремонтът на колайдера и модернизацията му – особено системата QPS за защита от подобни аварии – отнемат над 14 месеца и гълтат 40 млн. долара.
В началото на ноември т.г. експериментите с протони са преустановени и започна сеанс експерименти с оловни йони. Те ще продължат до 6 декември, след което колайдерът ще излезе в „коледна ваканция“. Преустановяването на работата на ускорителя ще продължи до февруари 2011, когато най-скъпият в света физичен уред ще бъде пуснат отново, съобщава РИА Новости. /Вести

Вдигат новия затвор край Волуяк
СОС прехвърля безвъзмездно терена на правосъдното министерство
500 декара земеделска земя край Волуяк ще бъде прехвърлена на Министерството на правосъдието за изграждането на нов затвор.
Това решиха столичните общински съветници след 40-минутна дискусия.
От БСП се обявиха "против" прехвърлянето на общинската земя, съветниците от ДСБ гласуваха "въздържал се", а предложението бе подкрепено от представителите на ГЕРБ, "Атака", НДСВ и СДС.
В новия затвор край Волуяк се предвижда да се настанят до 2000 души. Това обясни Петър Василев, директор на ГД "Изтърпяване на наказанията", който присъстваше в залата днес.
Прогнозната цена за изграждането на сградата ще е около 100 млн. евро. Затворът трябва да бъде издигнат за 2 години. Не е изключено за строителството да се използва и трудът на лишени от свобода.
В затвора ще бъдат настанявани осъдени на над 5 години за умишлени престъпления и рецидивисти.
Сградата ще има няколко корпуса, зона за настаняване на хора, които очакват присъдите си, както и зона с повишена сигурност за осъдени опасни лица и такива с доживотни присъди.
Ще има и затворническа болница с 200 места и с психиатрично отделение.
150 души изтърпяват доживотни присъди в България към момента, посочи Василев
След изграждането на новия затвор Софийският затвор, който е вътре в града, ще бъде освободен. Петър Василев уточни, че той няма да бъде разрушен, а ще се търсят варианти за какво друго да се използва.
До момента общината отстъпва свои терени, без да бъде възмездявана от държавата, а и строежът на затвора на това отдалечено място предполага и изграждане на водопроводи и канализация към него, изтъкна председателят на групата на БСП в общинския съвет Жельо Бойчев по време на дискусията.
Съветникът от ДСБ Вили Лилков заяви, че безвъзмездното прехвърляне не е форма за разпореждане с общинска собственост, и предупреди, че ако докладът бъде приет в този му вид, ще сезира областния управител на София.
Разходите по изграждането на инфраструктурата към новия затвор ще са за смета на бюджета на правосъдното ведомство, обясни зам.-министърът на правосъдието Даниела Машева.
Тя допълни, че след обстойно проучване се е стигнало до извода, че не могат да се използват сгради на бивши казарми, тъй като приспособяването им ще излезе по-скъпо, отколкото да се построи нов затвор.
От 2011 година в страната трябва да бъдат прехвърлени всички осъдени в чужбина българи. Става дума за около 1000–1500 души, които ще се върнат у нас, за да изтърпят наказанията си.
Освен това, ако не се изгради ново съоръжение по европейските стандарти, България ще трябва да плаща санкции. / Днес

Почина създателят на Розовата пантера
Вашингтон
На 88-годишна възраст в дома си в Южна Калифорния почина легендарният режисьор Блейк Едуардс, признат за един от създателите на модерната комедия.
В историята той остава преди всичко с филма "Закуска в Тифани" (1961) по разказа на Труман Къпоти с Одри Хепбърн.
Той е сценарист, продуцент и режисьор, прочул се по света с "Розовата пантера" (1963), игралния филм с Питър Селърс като инспектор Клузо, от който се роди навремето любимият анимационен герой Пинко.
През 70-те години прави още четири филма за Розовата пантера, а последният - "Синът на Розовата пантера" е от 1993 г. с Роберто Бенини в централната роля.
Агентите му съобщиха, че е починал от белодробни усложнения, но до последния миг е разработвал проекти за два нови мюзикъла за Бродуей. Заради проблеми с коленете, от две години Едуардс се придвижваше с инвалидна количка
Режисьорът е работил със звезди като Одри Хепбърн, Кари Грант, Тони Къртис, Джак Лемън. През 2004 г. Едуардс беше удостоен с награда "Оскар"за цялостното му творчество. / СТАНДАРТ

Данък лукс за кучета. За четириногите в апартамент таксата ще е 30 лв.
Разград
Данък лукс за кучета въвежда общината в Разград. От следващата година стопаните на домашни любимци, които обитават апартаменти, ще плащат повече за удоволствието да отглеждат куче у дома в сравнение с обитателите на къщи.
30 лева такса ще прибира кметството за куче, отглеждано в жилищна кооперация, докато за четириного, гледано на двора, таксата ще е само 20 лева.
Разликите са заради разходите, които жилищната общност прави, за да поддържа асансьори, стълбища и общи помещения. Данъкът лукс има за цел да удовлетвори и гражданите, стресирани от съседските кучета, както и да създаде у стопаните им усещането, че кучето, отглеждано в апартамент, е привилегия, близка до лукса, обясняват авторите на предложението. / СТАНДАРТ

Google направи онлайн атлас на човешкото тяло
След като дадоха възможност на потребителите да получават детайлна картина от почти всички точки на планетата чрез Google Earth, сега от компанията се насочиха към самия човек и неговото тяло.
Google Body Browser е високотехнологично 3D приложение, което позволява виртуална дисекция на тялото като всяка кост, всеки орган, всяка мускулна група е с изключително подробно описание и може да се разглежда под всякакъв ъгъл.
Нововъведението все още не е официално пуснато в световната мрежа, но видео с разкрития за програмата вече се появи във виртуалното пространство, съобщава Daily Mail.
Експерти считат, че приложението може да е от значителна полза за студентите от медицинските академии, а и за преподаватели, изследователи, практикуващи лекари.
Другата иновация, с която се отличава Google Body Browser, е, че е базирана на новата интернет технология WebGL. Тя позволява използването на сложни 3D графики в уеб страници без наличието на допълнителни надстройки като Flash или Java, коментират от британския вестник. / ДНЕС

Няма коментари: