сряда, 29 декември 2010 г.

РАЗРОШЕНИ ИНФОРМАЦИИ В СТУДЕНО ВРЕМЕ И ТЪЖНИ СЪБИТИЯ НИ СЕ СЛУЧВАТ В КРАЯ НА ГОДИНАТА

Сн. Нови цени на парното

Температурите падат до -20 градуса тази нощ
София /КРОСС/ През нощта ще бъде ясно и тихо, но студено. Минимални температури в Северна България и по високите полета предимно между минус 15° и минус 10°, в отделни райони до минус 20°, в Южна България и по Черноморието между минус 3° и минус 8°, съобщиха метеоролозите от БАН. В София минимална температура около минус 14°. Утре ще бъде слънчево и тихо. Максимални температури предимно между минус 2 и плюс 3°, в крайните южни райони 4°-7°, в София около 0°.
В планините ще бъде слънчево. Ще духа слаб и умерен северозападен вятър. Максимална температура на 1200 м около 0°, на 2000 м около минус 6°.
По Черноморието ще бъде слънчево и почти тихо. Максимални температури 3°-5°. Температурата на морската вода е около 9°. Вълнението на морето ще бъде около 1 бал.

Блусарят на демокрацията ще пее с небесния бенд
Небесният бенд прие днес при себе си Вили Кавалджиев. Бардът на синята идея почина на 65-годишна възраст. Веднага след като тъжната новина бе разпространена, заваляха съболезнования от приятели и почитатели на Вили към сина му, тв водещия Радослав Кавалджиев-Роро.
В последните месеци Вили бе в изключително тежко състояние, след като претърпя ампутация на няколко пръста от крака си вследствие на гангрена, предизвикана от диабет, отделно от това страдаше от анемия и глаукома. Музикантът, един от хората, които възпяха родната демокрация в нейната зора, бе опериран през лятото. Сполетяха го и два инсулта. Тогава Роро публикува зов за съпричастност на Фейсбук страницата си: "Баща ми никога не се оплаква и не моли. Но точно сега се чувства изолиран. Държавата изобщо не помага на творците в беда. Да не говорим за институции и организации, за които баща ми е давал толкова много от себе си. Вили има нужда от спешно лечение и трябва да се съберат средства." Във виртуалната мрежа веднага откликнаха много хора. Роро призна тогава, че нито един от настоящите политици не се е интересувал по никакъв начин как е Вили. "Така че дори и съпричастността в този момент е нещо, което дълбоко ще оценим. Нещата се развиха толкова внезапно", сподели още той. Вили Кавалджиев е роден на 1 август 1945 г. в с. Сомовит, Плевенско. През 1967 г. става един от основателите и вокалист на рок групата "Викингите", а по-късно създава бандите "Лира 70", "Импулс". Пял е и с групите "Златни струни" и "Тангра". Сред издадените от него албуми са "Вярност", "Вечно на път", "Мадона", "1999", "Вили Кавалджиев - The Best 1998-2005". През 1992 г. печели голямата награда на възобновения фестивал "Златният Орфей" с песента на Кристиян Бояджиев "Близо до мен". Последния път, когато чухме Вили на сцената, беше през май 2008-а. Тогава той се включи в концерта "Цвете за Гошо" в Южния парк. Изпълнителят на хитовете "Вярност", "Очакване", "Виргиния", "Близо до мен", "Ноктюрно", тогава на 63, пееше и свиреше с цялото си същество. Както винаги пренебрегнал физическия си недъг, белязал го от ранна възраст, след като се спасява от детски паралич. Опелото пред тленните останки на Вили Кавалджиев ще бъде на 30 декември от 14,30 часа в църквата на Централните софийски гробища./АСН/ Пловдив Медия

Парното в София през януари 17 % по-скъпо
Природният газ ще поевтинее с 5,22 % от Нова година, предвижда Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР). Цената на едро на синьото гориво ще се понижи от 537,40 лева на 509,35 лева за 1000 куб. метра без ДДС.
Новата стойност е с 6,11% по-ниска от онази, при която през юни тази година бяха пресметнати тарифите на топлофикациите за топлата вода и парното. Предстоящото намаление дава основание на ДКЕВР да планира поевтиняване и на топлото с около 5 %. За различните градове това ще означава намаление на цената за 1 мегаватчас енергия с 4-5 лева.
Проектът за новите тарифи беше публикуван от ДКЕВР късно вечерта в петък (виж таблицата горе).
Макар че цените на парното през януари 2011 г. ще бъдат по-ниски от действащите досега, в най-големите градове като София и Пловдив те ще останат значително по-високи от действащите през януари 2010 г. Причината е, че най-голямото поскъпване на топлоенергията през отиващата си година влезе в сила от 1 юли. Тогава например увеличението за столицата беше с 18,6 %, за Пловдив - с 13,3 %, за Перник - с 15%, за Враца - с 15,9%, а за Велико Търново - с 9,7 %.
Поскъпването се отрази най-тежко на абонатите на “Топлофикация София”. Тази година отоплителният сезон за тях започна с рекорден скок на тарифата с 29,4 % спрямо есента на 2009 г. Затова ноемврийските сметки се оказаха шокиращо високи на фона на мекото за сезона време.
Според официалните данни на метеоролозите средноденонощната температура миналия месец в столицата е била плюс 10,5 градуса, докато през ноември 2009 г. са отчетени средно плюс 7,6 градуса.
Все пак 82,69% от всички абонати в столицата имат месечни сметки за ноември т. г. под 100 лева, съобщиха от “Топлофикация”.
Намаленията на цените на природния газ и на парното засега са само проект. ДКЕВР ги е обсъждил на 22 декември. Според председателя на комисията Ангел Семерджиев поевтиняването на синьото гориво с повече от 1,8 %, колкото предложи “Булгаргаз”, няма да е фатално за държавната компания. Надяваме се, че дружеството ще приключи годината с минимална печалба, а не със загуба, заяви вчера той. По думите му новите по-ниски цени ще осигурят и достатъчна компенсация на “Булгаргаз” за административното задържане на поскъпванията в началото на тази година. Недовзетият приход на дружеството от намесата на държавата в тарифите на газа се изчислявал на около 11 млн. лева. Неприятна изненада за цените сега бил и сравнително високият курс на долара. / Труд

В Израел откриха най-голямото крайбрежно находище на газ
Количеството неколкократно надвишава разработваното по-рано находище "Тамар"
Компанията „Делек Енергия”, която е един от участниците в проект за разработка на израелското находище на газ "Левиатан", направи сензационно изявление. Според експертите на компанията находището съдържа 450 милиарда кубически метра природен газ.
Количеството неколкократно надвишава разработваното по-рано находище "Тамар". От компанията твърдят, че "Левиатан" е най-голямото крайбрежно находище на газ, открито по света през последните 10 години.
Освен това в същия район е открито и находище на петрол, съдържащо почти три милиарда барела. Намирането на газ ще засили енергийната сигурност на Израел, който ще може да стане важен износител на газ, и ще допринесе за благосъстоянието на неговата икономика. Но може и да стане претекст за следващата война в Близкия изток./ Актуално

Немски вестник ни осмива: Българската кучешка дипломация!
Вестдойче цайтунг с ироничен материал за България: България е на път да запише нова глава в историята на възможните предназначения на кучетата, пише изданието
В София кучетата са част от дипломацията, пише германският вестник Вестдойче цайтунг, цитиран от Дойче веле.
В ироничен материал за България германският вестник пише следното:
Познаваме кучетата като пазачи, ловци или най-добрите приятели на човека. В България обаче те са част от дипломацията, пише в кореспонденция от Брюксел авторът на статията. Сегашният премиер и любител на кучетата Бойко Борисов продължава тази млада традиция. Рунтави черно-бели български овчарки представят страната на най-високо държавно ниво в САЩ, Испания или Русия. Зли езици дори твърдят, че животните се ползвали с повече доверие от някои дипломати, пише авторът, намеквайки за агентурното минало на много български дипломати.
България е на път да запише нова глава в историята на възможните предназначения на кучетата - когато български министър-председател или президент тръгват на важно посещение в чужбина или когато очакват високопоставен чужд гост, винаги има малко кученце овчарска порода. Последният държавник, получил подобен подарък, бе руският премиер Владимир Путин по повод сключването на сделката за газопровода "Южен поток".
Путин изглежда дори се зарадва на подаръка си повече, отколкото на сделката с тръбопровода. В края на публикацията се припомня, че подобни подаръци преди това са получавали бившият американски президент Джордж Буш и испанският крал Хуан Карлос./ Актуално

Почетният консул на България в Бурса арестуван
За нелегална търговия с исторически предмети: Полицията от март била по следите на трансферите в региона
Почетният консул на България в турския град Бурса и бивш депутат във Великото национално събрание на Турция Хаяти Коркмаз, изселник от България, е бил задържан от полицията, съобщи Доган хабер ажансъ.
Коркмаз е задържан в рамките на операция на силите за сигурност в Бурса, разследващи канали за нелегална търговия с исторически предмети, допълва БТА.
Според съобщението полицията от март била по следите на трансферите в региона на Бурса, Ескишехир и други градове. Досега са арестувани 30 души, сред които и треньорът на отбора по футбол на Ескишехирспор Бюлент Уйгун и съпругата му. При обиските на полицията в домовете на задържаните били намерени детектори и други пособия. В петък задържаните ще бъдат изправени пред съда./ Актуално

Наши учени с престижно постижение
Охладиха атоми на рубидия до температура, 10 000 пъти по-ниска от тази в междузвездното пространство - Този резултат се получава за първи път на Балканите
Със създадена от тях уникална апаратура-магнито-оптичен капан, учени от Института по физика на твърдото тяло при БАН охладиха атоми на рубидия до температура, 10 000 пъти по-ниска от температурата в междузвездното пространство.
Този резултат се получава за първи път на Балканите, съобщи днес пред репортери проф. Кирил Благоев.
По думите му това осигурява работа с охладени молекули. Бъдещо приложение ще се търси в областта на квантовитекомпютри. Въз основа на тази технология могат да се изработват още по-точни атомни часовници.
Атомният часовник е стандарт за време. Характеристиките на преходите при него, когато атомите са охладени, се определят с по-голяма точност.
В областта на микроелектрониката охладените атоми биха могли да се използват и за по-прецизно изработване на микроелектронни елементи, обясни ученият.
Срещата с репортери беше първата от поредица пресконференции, на които ще бъдат представени постиженията на БАН през изминалата година, съобщиха от академията./ Актуално

Учени откриха връзка между структури в мозъка и политическите убеждения
Учени сравнили данните от сканирането на мозъка на 90 студенти и двама депутатите от парламента: При хората, изповядващи леви възгледи, се наблюдава по-плътен преден цингуларен кортекс
Главният мозък на хората с десни или леви политически възгледи е устроен по различен начин, съобщи ИТАР-ТАСС, позовавайки се на резултатите от британско изследване.
До този извод са стигнали учени от Университетския колеж в Лондон, след като са сравнили данните от сканирането на мозъка на 90 студенти и двама депутатите от парламента - един от дясната Консервативна партия и един от лявата Лейбъристка партия, допълва БТА. Изследователите са установили, че хората с десни политически убеждения имат по-изразена амигдала - примитивна част от главния мозък, свързана с емоционалното възприемане на действителността.
Интересното е, че от двете части на амигдалата при тези хора по-голямата е била разположена в дясното полукълбо.
При хората, изповядващи леви възгледи, се наблюдава друга характерна особеност - по-плътен преден цингуларен кортекс. Тази част от главния мозък е свързана с очакването, вземането на решения, както и с качества като смелост и оптимизъм
. Учените не могат да отговорят на въпроса дали различията в тези части на мозъка са вродени или са се проявили с времето под влияние на житейски обстоятелства.
"По-изненадващо за нас е, че открихме участъци в мозъка, по които могат да се предскажат политическите възгледи на човека", казва ръководителят на изследователския екип Герайнт Рийс. / Актуално

Заснеха син залез на Марс
Американски учени от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена са монтирали от снимки, направени от марсохода "Опортюнити", два кратки видеофилма, на които се виждат син залез на Слънцето на Марс и частично слънчево затъмнение, при което спътникът на Червената планета Фобос закрива отчасти слънчевия диск, съобщи РИА "Новости".
От снимките, направени с панорамната камера Pancam, са монтирани 30-секунди филми. На единия от тях се вижда как Слънцето се спуска зад марсианския хоризонт.
Червеният прах в атмосферата на Марс прави небето на тази планета жълто-червено и създава синкав ореол около Слънцето.
Тези данни ще помогнат на учените да разберат как се разпределя прахът в долните слоеве на марсианската атмосфера.
На другия филм се вижда как една от луните на Червената планета - Фобос, преминава по диска на Слънцето.
Двете луни на Марс - Фобос и Деймос - обаче са прекалено малки, за да има пълно слънчево затъмнение, каквото наблюдаваме на Земята. На Марс може да се види само нещо подобно на частично слънчево затъмнение. БТА. / Актуално

Скандал в Рибново: Ходжи забранили коледна и новогодишна украса - била гяурска!
В Рибново е пълно мъртвило
Новогодишната украса и раздаването на подаръци от Дядо Коледа били забранени за първа година в училището на село Рибново.
Забраната била на ходжите с мотив, че празникът е гяурски, съобщи в "Струма".
Само в две къщи имало тайно украсени елхи.
Директорът Феим Иса се страхувал да се възпротиви и да продължи традицията, която създава празнично настроение за всички, разказаха ученици. За първа година в училището няма дори елха. Само в две къщи в селото по-смели жители са се престрашили да си украсят елхи.
Читателите разказват още: В Рибново е пълно мъртвило, по нищо не личи, че идва Нова година, че изпращаме една, макар и нелека за всички ни, и с надежда и радост се готвим да посрещнем новата.
В Рибново властват религиозните догми, мачка се самочувствието ни на хора, отнемат ни се и малкото красиви моменти./ Актуално

Тежки финансови нарушения в скандалната болница в Горна Оряховица
Има противоречиви резултати, документни нарушения, разминаване на дати и данни и непоследователност...
Нова злепоставяща информация за болницата в Горна Оряховица излезе на 29.12.2010.
По думите на здравния министър Стефан Константинов има противоречиви резултати, документни нарушения, разминаване на дати и данни и непоследователност, излезли от направения финансов одит на болницата.
Заведението в Горна Оряховица стана скандално известно, след като бяха арестувани четирима лекари по подозрение за умишлено умъртвяване на новородено.
Преди около 10 дни петорна медицинска експертиза констатира, че детето е родено мъртво. Резултатите от финансовата проверка на болничното заведение, обаче показват нередности: "Писано е, че нещо е правено, а него го няма и обратното", даде пример здравният министър. Вече има и предложение за санкции за болницата. „Предполагам, че ще има", лаконичен бе Константинов.
Министърът подписа двата национални рамкови договора (НРД) за 2011 г.
Те са сключени между Надзорния съвет (НС) на НЗОК и Управителните съвети на Български лекарски съюз (БЛС) и Български зъболекарски съюз (БЗС). Официалната церемония по подписването се състоя в Министерство на здравеопазването.
НРД не е върхът на здравеопазването, каза здравният министър д-р Стефан Константинов. Това подписване обаче ще положи началото на промяната. НРД се гради на наредби 39 и 40 за профилактичните прегледи, каза здравният министър. Годината е кризисна и затова няма шампанско при подписването на Националния рамков договор. Затова пък има химикалки за всички от подписалите, каза още здравният министър.
Първи договора с Касата подписаха деветимата делегати на БЛС преди една седмица, тогава приключиха и преговорите със зъболекарите.
За пръв път с НЗОК се подписват отделни договори от двете съсловия за определяне на правилата за дейността им догодина. В НРД 2011 се определя, че рецептите вече важат за цялата страна, а не само за района, за който са издадени.
В чл. 11 е определена финансовата рамка на НРД за лекарите, която съответства на годишните разходи за здравноосигурителни плащания съгласно чл.1, ал.2 от Закона за бюджета на националната здравноосигурителна каса (ЗБНЗОК) за 2011г. За първична извънболнична медицинска помощ са определени 169 000 хил. лв. За специализирана извънболнична медицинска помощ – 171 000 хил. лв. За медико-диагностична дейност – 71 500 хил. лв. За лекарствени продукти за домашно лечение, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели са предвидени 391 000 хил. лв. За болнична медицинска помощ - 958 020 хил.лв., в това число за акушерска помощ за всички здравнонеосигурени жени - 4 500 хил. лв. Другите здравноосигурителни плащания ще са в размер на 120 000 хил. лв.
Към финансовата рамка по ал. 1 се включват допълнително и средствата от резерва в съответствие на чл. 26 от Закон за здравното осигуряване (ЗЗО) в размер на 260 268 хил. лв., които се разходват с решение на НС на НЗОК.
Представители на НЗОК, БЛС извършват наблюдение и анализ на изпълнението на бюджета на НЗОК за 2011 г. за здравноосигурителни плащания на тримесечен период.
Договорите определят здравно-икономически, финансови, медицински, организационно-управленски, информационни и правно-деонтологични рамки.
НРД 2011 влиза в сила от 1 януари 2011 г./ Актуално

Дилма Русеф идва в България
Новоизбраният бразилски президент е пратила официален отговор до кмета на Габрово. Българската делегация носи много подаръци на Дилма
Дилма Русеф идва в България догодина, а още утре ще има извънредна среща с премиера Бойко Борисов, която ще е извън протокола. Българската делегация пристигна в Бразилия днес за церемонията по встъпване в длъжност на новия бразилски президент, съобщи bTV.
Външният министър Николай Младенов, който е част от делегацията, се надява разговорите да дадат силно начало на българо-бразилските отношения през следващата година.
Предполагам, че разговорът там ще бъде по-съществен, отколкото от официалните поздравления, които ще бъдат след първи януари, когато встъпва в длъжност, заяви външният министър Николай Младенов.
Другата новина е, че Дилма ще дойде в България още през следващата 2011 г. Според информация на агенция ЕФЕ новоизбраният бразилски президент е пратила официален отговор до кмета на Габрово, че приема поканата му да посети родния град на баща си. В този дух са и подаръците, които българската делегация са подготвили за Дилма./ Актуално

Бойко отлетя към Дилма с двама министри и писмо
Премиерът Бойко Борисов отлетя във вторник за Бразилия, където отива специално за да участва на клетвата на бразилската президентка Дилма Русеф. Близки до премиера обясниха, че той ще пътува първо до Лисабон, откъдето по-късно ще хване презокеански полет с португалските авиолинии.
Заедно с него в Бразилия за церемонията ще бъдат още двама души от кабинета - външният министър Николай Младенов и министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Александър Цветков.
Както "24 часа" вече писа, по време на срещата си с Дилма Русеф Бойко Борисов ще й предаде послание от председателя на Европейския съвет Херман ван Ромпуй.
"С моя колега, министъра на съобщенията на Блазилия, ще подпишем рамково споразумение за сътрудничество в IT сектора. То е за обмен на информация в електронната сигурност, електронното управление, цифровизацията", съобщи пред "24 часа" министър Александър Цветков.
Според него българските неправителствени организации в бранша проявили голям интерес към възможностите за обмен с колегите си в Бразилия. А наши фирми искали да си сътрудничат с бразилския бизнес в областта на софтуера.
Ако ще се прави бизнес с тази страна, сега е моментът, каза още Цветков.
Външният министър Николай Младенов пък трябва да се види с досегашния си колега Селсу Аморим, който през лятото му бе на гости в България.
Борисов ще подари на президента Дилма Русеф картина с нейното родословно дърво, украсено със снимки на родата й в България, и златен ритон, реплика на този от Панагюрското съкровище, казаха от протокола на МС.(24часа)


Наши искат среща с Русеф
Представителите на българската общност в Бразилия ще искат среща с Дилма Русеф, след като тя положи клетва като президент.
Това заяви за “24 часа” от Сао Паулу Соня Димов - председател на Културната асоциация на българския народ в Бразилия. “От вас разбирам, че Бойко Борисов идва тук”, каза тя.
Близо 10 000 наши сънародници има в момента в Бразилия. Повечето от тях са в най-големия град Сао Паулу.
Оглавяваната от Соня Димов асоциация искала да отбележи победата на Русеф с изложба в местния Музей на имиграцията. Оттам обаче отказали. Според г-жа Димов вероятната причина е предстоящата смяна на губернатора на щата Сао Паулу. На 1 януари 2011 г. на този пост ще встъпи социалдемократът Жералду Алкмин, който е политически противник на Дилма Русеф.
Като причина за отказа обаче управата на музея, която е подчинена на щатската, изтъкнала липсата на достатъчно финансови средства. Българите вярват, че ще бъдат приети от Русеф. (24часа)

Хакери удариха Mozilla
От Mozilla Foundation съобщиха, че базата данни с неактивни потребителски имена и пароли е била похитена от хакери и са били обявени публично в Интернет.
Съобщава се, че базата е била достъпна публично рано този месец, информира kaldata.com.
Според компанията, базата данни е съдържала 44 000 неактивни потребителски профила, които са използвани за първи път на сайта addons.mozilla.org.
Кис Лион - директор на Mozilla по инфраструктурна безопасност, заяви, че инцидентът по изтичането на информацията е крайно неприятен за компанията, но в действителност това представлява минимален риск за потребителите, тъй като голяма част от информацията - това са стари данни, от които Mozilla е заличила всички пароли, които са криптирани и са в ръцете на киберпрестъпниците.
"Настоящите потребители на addons.mozilla.org не са повлияни от течовете на информация, тъй като Mozilla промени целия си софтуер и алгоритми за кодиране през април на 2009 г." - казва Лион.
Според него фактът с разбиването на базата данни е известен от 17 декември, когато потребители-доброволци са открили проблема и по-късно са показали факти за разпространението на информацията от базата данни. / Нюз.бг

От 1 януари Европа минава на едно зарядно
От 1 януари ЕС въвежда универсалното зарядно като стандарт. Това означава, че производителите на телефони ще произвеждат модели, които да се зареждат с еднакво устройство, независимо какъв модел и марка са.
До 2 г. 90% от апаратите в ЕС ще могат да го ползват. Това позволява реализирането на значителни икономии, тъй като батерията на обикновен GSM ще се зарежда за не повече от 2 часа. Ще падне и цената на телефоните, тъй като те ще се продават без зарядно устройство, каквото в момента предлага всеки един от производителите.
Универсалното зарядно ще бъде с букса микроUSB и ще може да се използва с новите модели на Apple, LG, Motorola, NEC, Nokia, Qualcomm, RIM, TCT Mobile, Samsung, Sony Ericsson, Emblaze Mobile, Huawei и Texas Instruments. Новият стандарт ще обхване само апаратите, които могат да се включват в компютър. Моделите с микроUSB изход, които вече са на пазара, няма да са съвместими с всички видове телефони, а само с модела, с който се продават.
Причината е, че новият стандарт е технически модифициран, за да е съвместим с различните марки. Той ще работи само с апаратите, произведени след 1 януари. Засега няма потвърждение от производителите и вносителите дали универсалното зарядно ще започне да се продава едновременно в магазините във всичките 27 държави-членки на ЕС. Нито дали заради по-дългия си живот то ще има и по-висока цена.
Европейската комисия очаква да има и екологичен ефект с намаляване на преработваните електронни отпадъци. Годишните емисии на парникови газове ще се свият с 11,6 млн. т.
Според международната GSM асоциация всяка година в света се изхвърлят 51 000 тона зарядни устройства. Директивата предвижда при купуването на нов телефон старият със зарядното да се връща в магазина, но засега едва една трета от този вид отпадъци се преработват.
Според уверенията на Еврокомисията универсалното зарядно е по-сигурно и отговаря на изискванията за нивото на електромагнитните емисии и за защита от външни въздействия.
Брюксел проучва и възможността за възприемане на универсални зарядни устройства и за MP3, лаптопи и за друга портативна електроника, но засега технически това все още не е възможно. Все пак мобилните телефони са най-често използваните и ефектът от нововъведението ще се усети осезаемо от пазара. (24часа)


Идеята е българска - на семейство Паси
"24 часа" пръв даде трибуна на семейство Паси да изложи идеята си през май 2008 г.

Соломон Паси разказа как се е родила тя, след като двамата не могли да се свържат по телефона в много важен момент поради изтощени батерии на телефоните си и липса на съответните зарядни устройства.
После те писали лично на еврокомисаря по индустрията и технологиите Гюнтер Ферхойген - зам.-шеф на Еврокомисията, ангажирали още няколко негови колеги, вкл. Меглена Кунева и Нели Крус. Така идеята била придвижена до успешен край. / 24 часа

Бебето на сем. Паси събра пари за сираци
На първа светска проява дефилира бебето на двама бивши министри - Соломон и Гергана Паси.
3-месечната Михаела и майка й събраха вчера приятелки, за да разчупят традиционната погача.
Орисница на малката госпожица стана леля й Михаела Калайджиева. Връзвайки кърпата с питката, здравец и монети, освен традиционните пожелания сестрата на Гергана Паси поиска племенницата й да умее да харчи.
Малката наследница на сем. Паси не се разплака нито веднъж и през цялото време раздаваше усмивки.
20 приятелки на Гергана и Михаела се събраха в изискано столично заведение. Семейство Паси отказаха подаръци за бебето и предоставиха банкова сметка, по която поканените могат да преведат пари. Събраната сума ще отиде за дома за деца без родители във Велико Търново. Сирачетата са под опеката на друга бивша царска депутатка - Мариана Костадинова, а от известно време за децата помагат и Гергана и Соломон. Таткото на Михаела не бе на погачата, защото мъже не могат да присъстват на ритуала. / 24 часа

Топ 50 крилати лафове на Бойко
Дори най-върлите му политически опоненти се възхищават на ораторските умения на българския премиер.
Думите на Бойко Борисов не звучат като извадени от учебник. За сметка на това обаче попадат право в целта.
Всяка фраза от устата на министър-председателя стига лесно до хората. Борисов има феноменалната способност да обяснява и най-витиеватата финансова материя с думи прости.
Социолози, политолози, политически коментатори и опозиция са категорични, че една от причините народът да обича Бойко е именно неговият “език на народа”.
За разлика от повечето политици, чиято реч блика от клишета, Борисов е директен, прави цветущи сравнения, говори откровено за детството си.
Разкрепостеният му на моменти език често води до гафове, но това видимо не смущава премиера.

“24 часа” ви припомня крилатите фрази от 2010 г. на премиера. (24часа)
За себе си
На празници седя сам като куче горе в “Бояна” и гледам футбол.
Това каза премиерът на 12 април т.г. в предаването “На 4 очи” на Нова телевизия. Поводът е въпрос за приятелите. Изпокарах се с приятели, с които се знаем от деца, признава Борисов. Даже тенис не играели вече.
Агнешка плешка ядяхме само на празника на Кирил и Методий. Имахме прасе, кокошки и зайци. Аз се грижех за тях и не отивах на курс по китара, докато не накося трева за зайците и не взема от почивните станции помия за прасето.
Борисов разказва в шоуто на Росен Петров “Нека говорят” колко бедно е било семейството му. Спели със сестра си в една стая, докато тя била студентка, а той абитуриент.
До 2016 г. ще режа ленти и ще правя първи копки на обекти. След това може и да ми омръзне.
При откриване на компресорна станция "Галата".
Чуя ли “Конгретюлейшън, Борисов”, и спирам да слушам.
Да ми се извини - Хи шуд аполоджайс.
Репликите са пред Би Ти Ви във връзка с опитите му да учи английски в движение – носил си думички в една кутия в колата.
Як си, сине, ама си будала.
Така го скастрил баща му, защото все давал разни свои неща на приятели.
Несъизмерими сме с Тодор Живков. Една стотна от това, което е построил за България и което е направено през онези години, да направим, да постигнем икономическия ръст на тогавашната държава, би било огромен успех за всяко едно правителство.
Премиерът се сърди пред Нова тв, че го сравняват с бившия Първи. Така той коментира разпространяван във фейсбук колаж от портрети на Живков, които постепенно преливат в образа на Борисов. Снимките не били коректни към Живков, защото бил построил много за България.
Не съм самохвалко, а един преуморен човек.
В интервю за Сашо Диков по Канал 3
Пари не ми трябват. Вече съм на такива години, че закъде да трупам пари. Стига ми къщата в Банкя.
Това казва Бойко в откровение пред Николай Бареков, цитиран от сайта Bnews.
Имам чувството, че изляза ли от политиката - това ще е краят на живота ми. Толкова врагове имаме. Ще ни оставят живи ли? Няма да ни върнат? Сложил съм си главата в торбата. Преди бях само аз, сега и аз, и Цецо.
В шоуто на Росен Петров по Би Ти Ви
Искам да се харесам на всички.
В “Панорама” с Бойко Василев по БНТ
Женските пари са змийски кости. Затова никога не съм ползвал женски пари в живота си.
Казва го поне 2 пъти - последно пред Росен Петров след въпрос за отношенията с Цветелина Бориславова и за женските пари. В този разговор той за първи път призна публично, че с Бориславова от няколко години са разделени.
Откакто съм министър-председател, разбрах, че всъщност думата “любов” не съществува и всичко е само пари. Приключих с личния живот, дано в следващия живот да имам повече време за това.
Горчивото признание е правено няколко пъти.
С Алексей Петров повече съм се бил, отколкото съм говорил.
Пред Дарик радио за старите си връзки с обвинения за глава на Октопода. Борисов споделя, че наистина регистрирали обща фирма с Петров, но после така се скарали, че почти стигнали до бой и не успели да се съберат, за да я закрият.
За здравеопазването
Не дай боже тъщата на Дянков да е болна.
На заседание на МС станало дума, че модерен апарат за диагностика на рака в София стои неизползван, защото не разполага с изотопи.
За снега
Отсега искам да чакате с метли и снегорини, като падне снежинка, да я хващате още във въздуха. Ако прочета "Снегът пак ги изненада", ще бъда много ядосан. Затова ви предупреждавам - в петък ще вали сняг!
На правителственото заседание на 8 декември
За половете и партията
В ГЕРБ жените обичат мъже, а мъжете - жени.
Кратък и ясен премиерски коментар на гей скандала в РЗС
За предишната власт
България беше ударена от товарния влак при управлението на тройната коалиция. Въпросът е дали можем да се махнем от коловоза, защото ние вече сме размазани като икономика.
По повод предупрежденията на Иван Костов да не се пипа фискалния резерв.
Ние сме толкова по-добри, че няма накъде. Божидар Данев (шеф на БСК) трябва, като види Дянков, да му целуне ръка и да каже: Добре че държиш такива данъците! Като говорим с премиера на Унгария, чак ми е неудобно да кажа колко са ниски данъците в България.
Кажи, Масларова, нещо дъвчеш и ми обясняваш, но не те разбирам. Дъвчеш дъвката и не те разбирам, не мога да чуя какво казваш.
По време на дебата по стратегията "Европа 2020" Борисов се обръща към бившия социален министър Емилия Масларова, която се опитва да каже нещо от мястото си в пленарната зала.
Дадох куче на Доган, а то му изяде пауните.
Борисов за пореден път припомни епизода от времето, когато бе в добри отношения със Сокола и му подари от своите овчарски кучета за рождения ден. Повод да се върне към спомена е палето, което връчи на Владимир Путин. По повод изядените пауни той изрично предупредил руския премиер, че българското овчарско куче хапе много, затова да не пуска много хора в двора.
За управлението и престъпността
Арести ще има навсякъде. Аз затова почти всеки ден правя арести, защото това е най-добрата възпитателна мярка за народа.
Няколко дни след публичния арест на ексвоенния министър Николай Цонев
20-30 търтеи тормозят държавата. Каквато и да е цената, ще я платя и тези хора ще ги вкарам в затвора.
Пред "Панорама" по БНТ
С калашник врабци трепят ли се?
Крилатата фраза е заради осъден на пробация за притежаване на бойно оръжие.
Всички шефове под стрес, наблюдавам ги. Когато някой падне от власт ли, да почнеш да го разработваш?
По повод скандала с разработването на митническия шеф Ваньо Танов
Поръчах ви хубаво време да довършите магистрала "Люлин". Разбрал съм се да е топло до неделя, но за още 15 дни не мога да обещая.
При инспекция на строежа на 3 ноември. Хубавото време му бе поискано от Мехмед Назиф Гюнал, президент на турската фирма изпълнител "Мапа Чингиз".
Нашите строежи са ужас за другите партии. Ще изпаднат в истерия, когато разберат, че напролет ще почнем първите два лота на магистрала "Струма".
На заседанието на МС на 15 декември
Оставих на София блажна пица с шунка. Докато пицата на държавата е продънена и дори без маслинка.
Репликата е по повод твърдения, че бюджетът на София ще рухне.
За премиерите
Германският канцлер Ангела Меркел ми е символ на поведение. Защото е много приятна, човечна, в смисъл весела, футболен запалянко. Като влезе някъде, всичко спира да се храни, да пие, за да чуе какво ще каже тя.
Борисов разказва още, че веднъж се скрил в кухнята да види как върви мачът. Като влязъл там, Меркел също била пред телевизора и хапвала сандвич. "Всеки си има слабости", обобщава премиерът.
Аз най-красив? Вижте Берлускони. Има много по-красиви от мен - вижте актьора от "Конан Варварина" - млад, атлетичен, с дълга коса.
Когато бил в Италия, премиерът Силвио Берлускони му показал безкраен списък с женски имена, запаметени в телефона му. Борисов пожела на всички мъже след 70-ата си година да имат такъв успех сред жените като италианския премиер.
А да не би Меркел и Обама да са изпаднали под руско влияние?
Пред "24 часа" в отговор на въпрос как ще успокои Иван Костов, който го обвинява, че България попада под руско енергийно влияние.
Президентски
Цветанов ще е президент, но ще видим.
В обзорно интервю пред Дарик радио
Ще ви е интересен ли мач между "Реал" (Мадрид) и "Тигрите" (Бистрица)?
Така Борисов си представя евентуалната конкуренция на Алексей Петров срещу него на президентските избори. По този повод той припомня изборните състезания с Татяна Дончева, Бриго Аспарухов, Тити Папазов, Слави Бинев: Пускат тези хора срещу мен само за да ми отнемат гласове и да ме извадят от равновесие.
Проектът на президента не е АБВ, а е ЮЯ. В ГЕРБ АБВ сме го минали отдавна, вече четем, пишем, преразказваме.
Премиерът критикува президентската инициатива пред журналисти.
За министрите
Ето го Дянков, той е моето слънчице сега. Ако намери пари и за всичките реформи, той е моето слънчице. Разчитам на него. И на другото слънчице Цветанов, и на другите слънчица от кабинета. Но сега ми е най-важен Дянков.
Анна-Мария Борисова я намерих на един разклон. Поговорих с нея около половин час, горе-долу разбрах какво мисли. Има тежък характер, трудно комуникативна, такъв човек ми трябва.
Така премиерът срещнал за първи път и преценил бъдещия си министър на здравеопазването.
И пропяха в арестите, отидоха и посочиха трупове. Ей тука, в тая ливада, има труп, ей тук някъде го копахме. И колегата Цветанов с един багер копае и вади трупове.
Пред българската общност в Берлин след шумната полицейска акция "Наглите"
Да мачкаш Цветанов, е все едно с голо дупе таралеж да мачкаш.
По повод атаките срещу вътрешния министър
За културата
Толкова пот и енергия, колкото Рачков изразходва в това представление, не сме правили в националния отбор по карате на тренировка. Затова ги аплодират хората и него, и Нейков, и им е пълна залата. И 10 хил. лв. да вземе, са му малко. Футболистите от националния отбор не се потят толкова, колкото той на една постановка.
След посещение на постановка в "Сълза и смях"
За социолозите
Асланов бе като шеф на погребално бюро. С такова прискърбие съобщи резултатите, сякаш нещо много лошо се е случило.
Репликата е по повод резултатите от социологическо изследване за доверието към правителството.
За народа
Такъв ни е генът. Вижте, че почти всеки българин като се подстриже, прилича на борец.
В интервю пред Люба Кулезич по Нова тв
Моите уважения към вас, но българите са ми по-мили.
Към представители на германски компании, инвестирали у нас
В ада около българския казан не слагат дяволи, защото самите българи те теглят надолу.
По повод скандала с кандидатката на ГЕРБ за еврокомисар Румяна Желева.
За нещата от живота
Кога ще вършим тази работа?
Въпрос на публично място към външния министър Николай Младенов, съдържащ намек за сватба с приятелката му Гергана.
Безспорен добър финансист станах вече.
На заседание на МС./ 24 часа

Спира газът за парното в Шумен, скоро и в София
автор(и): Весела Ванева, Цветелина Георгиева, прочитания: 60, коментари: 0
Районна прокуратура в Шумен назначи проверка в топлофикацията в града и вчера полицаи влязоха във фирмата. Това стана заради жалба на “Булгаргаз”.
Представители на газовата компания трябваше да спрат крана за горивото заради натрупани дългове, но не бяха допуснати до “Топлофикация”. Борчът на общинската фирма до вчера беше 15,5 млн. лева. Тя е пропуснала да изпълни и ангажимента си, поет със споразумение от 30 ноември - до 20 декември да погаси поне 2,3 млн. лева.
Още днес “Булгаргаз” ще изключи “Топлофикация Шумен” от доставките до газоизмервателния пункт в града. Ако централата продължи да черпи гориво, това ще е кражба от останалите потребители в града - Черноморската технологична компания с около 850 битови абонати на газ, “ТЕСИ”, “Контакт”, “Успех” и “Метал принт”.
След шуменското парно подаването на газ може да спре и за “Топлофикация София”. В момента текущите й задължения гонят 100 млн. лева, заяви вчера изп. директор на “Булгаргаз” Димитър Гогов. “Двоен аршин няма”, подчерта той. Столичното парно е получило отсрочка до първите дни на Новата година, само защото в момента там тече смяна на ръководството. “Топлофикация София” сега е в много тежко състояние. Информирали сме за това и Столичния общински съвет”, каза Гогов. За първата седмица на януари е планирана среща с новото ръководство на фирмата.
Междувременно вчера изп. директор на “Топлофикация Шумен” инж. Христо Христов за трети път не допусна газовиците до крана на централата заради забранителна заповед на кмета Красимир Костов.
“На проверяващите съм предоставил договорите между “Топлофикация” и “Булгаргаз”, каза инж. Христов. По случая ще дава обяснения и градоначалникът. “Няма данни за самоуправство, ще се проверява дали с издадената кметска заповед е извършено престъпление, или пък са настъпили вредни последици”, съобщи зам. окръжният прокурор на Шумен Димитър Димов.
Топлото на още 3 града е на ръба
В черния списък на длъжниците на “Булгаргаз” са топлофикациите на още три града - Бургас, Враца и Плевен. Всяка от тях има борч около 5-6 млн. лева, отбеляза шефът на “Булгаргаз” Димитър Гогов.
Като добър пример той посочи топлофикационните дружества в Пловдив, Варна и Русе, които са частни. “Как може те да се управляват така, че да нямат дългове”, зачуди се Гогов.
Поначало топлофикациите били затруднени от факта, че фактурират продажбите си с месец закъснение спрямо плащанията на газа./Труд

Да подгреем недоволството
Парното ще поевтинее от 1 януари 2011 г. с 5 процента. Не бързайте да се радвате. Защото то поскъпва с над 17 процента, ако сравним цената му с миналия януари.
"Топлофикация София" се кълне, че 83 на сто от всички клиенти са получили сметки под 100 лв. за ноември. И пак са с 18 на сто по-високи от миналогодишните. Не е вярно обаче, че са под 100 лв., защото вътре не се калкулира цената на топлата вода.
Новите, още неизбрани шефове на столичното парно се жалват, че прословутото намаление от 5 процента няма да им върже сметките и ще увеличи дълговете им - до момента са 500 млн. лв. към доставчици. И нито дума за перспективни инвестиции в когенерация например (едновременно производство на ток и парно). Е, при толкова много недоволни, как да не си спомняме с умиление за Валентин Димитров (Топлото). При него хем парното беше на печалба, хем имаше какво да се краде от него./ Труд

Такса за блока - поне 2,40 лева на месец
Най-малко 2,40 лева месечно ще плащат собствениците на апартаменти за управлението и поддържането на общите части на сградите. Това предвижда проект за промени в закона за етажната собственост, приети вчера от кабинета. Идеята е всеки месец да се събират суми, които са поне едно на сто от минималната заплата за страната (240 лева сега).
Основните промени в проекта предвиждат еднакви права на ползвателите в сграда в режим на етажна собственост и на собствениците на самостоятелни обекти в нея (магазини, ресторанти, производствени, стопански и други с нежилищно предназначение). Право да бъдат избирани за управител и касиер ще имат и наемателите. Опростяват се процедурите по свикване и провеждане на общото събрание. Предвижда се възможност за членове на управителния съвет да бъдат избирани и представители на собствениците на самостоятелни обекти. / Труд

Бум на хепатит в Стара Загора
Неочакван бум на вирусен хепатит тип „А” след коледните празници препълни инфекциозното отделение на старозагорската многопрофилна болница „Проф. д-р Стоян Киркович”.
Само за първите два работни са били регистрирани общо 62 случая на заболели, съобщиха днес от старозагорската РИКОЗ. Най-много били болните от областния град - 40, и в Казанлък – 9 души.
Всички те са били приети за лечение в областната болница. Леглата в инфекциозното отделение не са достигнали. Наложило се е спешно разкриване на инфекциозен сектор в урологичното отделение с всички мерки за входящ контрол и профилактика при зараза.
Болните от областния град живеят в почти всички квартали и в повечето случаи липсва епидемиологична връзка между случаите, успокоиха санитарните инспектори. Пипналите вирусен хепатит, популярен като „болест на мръсните ръце”, били основно възрастни. Най-голям процент – 29 на сто, били болните между 30-39 г. и 40-49 г.- 26 на сто.
Първите признаци на вирусния хепатит от типа А се нетипични – липса на апетит, обща отпадналост, гадене и повръщане, болезненост под лъжичката, припомниха докторите. Те призоваха още при първите симптоми на заболяването да се търси лекарска помощ.
Матей Бонев Стандарт

Магистрала „Люлин” наводни къщи
Строежът на автомагистрала „Люлин” превърна в езера къщи в пернишкия квартал „Даскалово”. Мазетата на три от жилищата са пълни с вода вече втора седмица.
При последния порой местената няколко пъти от строителите река Рударска заля махалата под естакадата на аутобана. Домовете няма да могат да се подсушат чак до пролетта, категорични са специалистите.
Заради изливането на фундаментите на кръговото на „Люлин” коритото на реката е коригирано многократно. Прекъснат е водопровода към злощастната махала, а при поставянето на мантинелите ще бъде пресечен и старият път към останалата част на „Църква”.
Драмата предизвика бунт на местните. Хората искат трайно да се установи „Рударска” и да се предпазят имотите им с бетонни стени. В проекта на магистралата няма предвидени средства за такива дейности.
Във всеки проект обаче се отпускат 2% от сумата за непредвидени разходи. Тези пари могат да се използват за решаване на проблема, но трябва Агенция „Пътна инфраструктура” да се намеси, категорична е кметицата на Перник Росица Янакиева.
Анна Георгиева / Стандарт

Израел: Иран е на три години от атомна бомба
Тел Авив, Израел /КРОСС/ Ядрената програма на Иран страда от някои технически дефекти, но до три години може да произведе атомна бомба, предупреди израелски министър, цитиран от Би Би Си. Моше Йаалон заяви, че технически трудности са променили графика, но вече е мината точката, след която „няма връщане назад". „САЩ и съюзниците му имат до три години, за да спрат ядрената програма на Иран", каза още министърът, който е заместник на премиера Бенямин Нетаняху.
Ядрената програма на Иран е силно притеснение за западните държави, тъй като има подозрения, че тя ще се използва за военни цели. Техеран твърди, че обогатява уран за нуждите на енергетиката си.
Йаалон призна, че Иран е „най-голямата грижа" на страната му, допълва Ройтерс. / Стандарт

Лошо. И полицаите смятат, че малко им плащат
Синдикатът на полицаите поиска 50 процента увеличение на заплатите. Не се разбра ясно дали на всички или на определени хора, но полицейските синдикалисти казаха, че според тях пари имало достатъчно, но те не се харчели добре и че администрацията била прекалено раздута. Това последното е може би вярно – едва ли има финансирана от българската държава система, в която чиновниците да не са повече от необходимото.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Ето един конкретен пример. Ако искате да спрете от движение един автомобил, трябва да занесете номерата му и талона в съответната дирекция. Там редът е такъв: на едно гише давате номерата, оттам ви дават бележка, с нея отивате в деловодството. Деловодството взема първата бележка и ви дава друга, с която отивате на друго място, където я вземат и ви дават друга. С другата бележка отивате в нещо като каса, където също вземат бележката и ви дават друга и с нея вече отивате в банката, разположена услужливо в самото учреждение, плащате 3 лева за превод и съответната такса и готово. Не става много ясно защо, вероятно заради банковите такси, обаче това упражнение се повтаря два пъти.
Здравата човешка логика е, че всичко трябва да става с един масраф, на едно гише и да се върши от един човек, но се върши от четирима, башка банковата касиерка, която прибира парите.
Това е само един пример, обаче той ясно показва, че структурата на МВР е далеч от оптималното състояние и ако се положат някакви макар и минимални усилия, биха могли да се постигнат немалко икономии, с които да се повишат заплатите на полицаите.
Макар че и сега на фона на всичко останало в държавата полицаите изобщо не са зле. Няма официална информация, обаче средната за системата заплата е около 960 лева чисти, понеже здравните и социалните осигуровки са за сметка на държавата. Към това се добавят пари за дрехи, пенсиониране при навършване на 20 години стаж в МВР (обикновено под 50 години) и 20 заплати накуп за старт в цивилния живот.
Тези съпоставки нито са много коректни, нито е много хубаво да се противопоставят едни хора на други хора, обаче все пак не е зле да се знае, че брутната заплата на един учител в България не надхвърля 650 лева и той сам си плаща осигуровките. И, разбира се, работи до 65, съответно 60, години.
Заедно с това, излизайки на протест и искайки 50 процента повече пари, полицаите трябва да си дават сметка, че една немалка част от тях изглеждат в очите на обществото не само безполезни, но корумпирани. Пресен пример: в сряда двама даяджии, които не са точно полицаи, но изпълняват катаджийски функции, бяха хванати с около 3000 лева рушвети, “заработени” в един-единствен ден.
Затова, когато полицаите излязат (за пореден път) и поискат увеличение на заплатите, подходът би трябвало да бъде като към всички останали, например както е в здравеопазването: първо реформа, запушване на течовете, махане на некадърните и корумпираните и после пари.
За съжаление обаче тук е по-скоро обратното: първо парите, а за работата ще видим. / ЕкипНюз. ком

Икономическата 2010
1. Реалната икономика
БВП показва плахи признаци на позитивен обрат (Таблица 1). Неприятно е, че както крайното потребление, така и инвестиционната активност продължават да се свиват с немалки темпове. Кредитният процес продължава да реанимира, а икономически растеж без кредитна активност е невъзможен. Единствен двигател на позитивния обрат е външното търсене (износ на стоки), което показва, че външнотърговските ни партньори се отблъскват от дъното и създават благоприятни перспективи за раздвижването на националната икономика. Почти половината от прираста на износа на стоки обаче се формира от износ на суровини и материали (най-вече от селскостопански произход), което подсказва, че подобен модел на развитие не би могъл да бъде устойчив.

2010: Реални темпове на прираст
(спрямо съответното тримесечие на 2009 г.)
(проценти)
Q1 Q2 Q3
БВП -4,0 0,5 1,0
Крайно потребление -6.6 -3.5 -6.3
Бруто образуване на основен капитал -12.8 -13.7 -5.0
Износ на стоки и услуги 5.7 12.9 18.2

Съпътстващите индикатори не дават основание за спокойствие. Реалната парична маса в обращение продължава да се свива (втора поредна година), а в съответствие с количествената теория на парите реалният прираст на икономическата активност предполага пропорционален прираст на реалната парична маса в обращение. Свива се и оборотът на вътрешния валутен пазар - през миналата година той се редуцира с 13%, а тази година редукцията ще бъде два пъти по-голяма.
На пръв поглед пазарът на труда не създава особена тревога. От февруари до октомври официално регистрираната безработица последователно спада, макар че все още превишава съответните стойности от преди една година (305 хил.души безработни през октомври 2009 г. спрямо 330 хил.души една година по-късно). Този факт следва да се обясни с относителната въздържаност на работодателите, както и (вероятно) с активността на профсъюзите.
Инфлацията през годината вероятно ще е над 5%, т.е. ще превишава чувствително тази в еврозоната. Този факт търпи нееднозначна оценка. Ръстът на цените е следствие или от (1) Икономически подем, или от (2) Набъбващи икономически дефицити.
Икономическият подем (доколкото може да се говори за такъв) е повече условен, отколкото реален. Определяща е отрасловата структура на инфлацията. Почти през цялата година се наблюдава натиск за ускоряване на ценовия прираст при хранителните стоки (по-ярко изразен през втората половина на годината), което е характерно за дефицитна икономика. При икономически растеж би било редно цените на нехранителните стоки и на услуги да догонват изоставането си, което не се случи през 2010 г. у нас.
2. Дефицитите
Икономическите дефицити се проявяват по разнообразни начини, но най-характерните й проявления са в платежния баланс и в държавния бюджет.
Във външноплатежните структури се фиксира истински прелом. Традиционно обезпокоителният дефицит по текущата сметка (достигащ предкризисно до една четвърт от БВП) се стопи и премина в излишък, а в негатива на снимката няколкомилярдният излишък във финансовата сметка изчезна и се замени с нетно капиталово изтичане. В резултат се установи общ дефицит в платежния баланс - през първите 10 месеца на годината близо 700 млн.EUR (нето) напуснаха страната, а до края на годината този дефицит може да се доближи до един милиард EUR. Това се случва за втора поредна година, а платежният дефицит се финансира от валутните резерви на страната. Подобна ситуация е неустойчива, тя създава валутно напрежение.
Съществено колабираха и бюджетните структури. През цялата година приходите изоставаха под тези от предходната година при условие, че: (1) Номиналният БВП ще превиши (минимум с 5%) този от предходната година, и (2) Няма промяна в данъчните ставки и данъчната структура. Традиционното официално обяснение на недосъбираемостта се свързва със срив в постъпленията по ДДС, но другият срив (най-вече на постъпленията от подоходния и корпоративния данък) и неговите причини се премълчават.
Разходната част се поддържаше на и малко над равнището от предходната година, но при съществени вътрешни структурни промени, извършвани като правило: (1) Недостатъчно прозрачно и (2) Без необходимата издържана и адекватна на ситуацията обосновка. Икономическата теория обяснява позитивната динамика на разходната част при кризисна ситуация с действието на автоматични стабилизатори, но структурните изменения са чисто управленски проблем и отговорност. В това отношение все още предстои дълъг процес на (поетапно) подобрение.
В резултат стартирахме ново съжителство с позабравените от миналото бюджетни дефицити. Правителството демонстрира характерната си всеядност, като набързо реши да сложи ръка върху включените формално във фискалния резерв пари на осигурителните фондове. Все пак остана удовлетворението, че каноните на действащия (все още) паричен съвет не позволяват на правителството да оперира с резервите на БНБ, в който случай набързо щяхме да се плъзнем по инфлационната спирала - възлюбленият начин за решаване на дългови проблеми от страна на всяко наше правителство.
3. Институциите
Австрийският икономист Й.Шумпетер учи, че обяснението на икономическите събития и явления, както и установяването на причинно-следствени връзки от най-висш порядък следва се извиси над чисто икономическите подбуди и мотиви, т.е. да се превключи към надикономическо равнище.
Българските правителства през последните две декади изпитваха винаги затруднения при усъвършенствуването на действащата институционална уредба. Било поради отсъствие на реална политическа воля, било поради лобистки интереси, било поради персонална некомпетентност, институционалната неподреденост си оставаше. Управляващата върхушка се радваше на институционален комфорт, чиято най-естествена реализация са нерегламентираните икономически облаги.
Настоящето парламентарно мнозинство не е изключение. Нещо повече, парламентарното мнозинство проявява видима и явна икономическа некомпетентност, а дори и нежелание (или невъзможност) да повишава своята собствена изискуема и предполагаема компетентност. Това е и косвена негативна оценка за качеството на обучението, доколкото преобладаваща част от народните ни представители са се оформили като личности в последните две декади.
Далеч не така стои обаче въпросът с прокарването на спорни (меко казано) закони и законови положения, които са в ущърб на обществения (националния) интерес, но удовлетворяват персонални и/или групови интереси.
Набива се на очи и демонстративно изразяваното послушание и стремеж за неотпадане от полезрението на управленския елит.
Резултатът рефлектира в некачествено законодателство, в гласуване по указание, в неразбиране на цялостните икономически (а и неикономически) последствия от приемането на едни или други корекции в законовите уредби.
По-непосредственото количествено последствие е (на първо време) в международната оценка за наличието на по-висока степен на корупция.
Действието на един друг социален феномен дава възможност за поддържането (а дори и за влошаването) на статуквото. Икономическите агенти и населението привикнаха да приемат парламентарните реалности като нещо странично, дори и като своеобразно шоу. Затвърждава се убедеността, че реалният живот и реалното съществуване зависят все повече и повече от собствената икономическа себеизява в най-общ смисъл и че тази себеизява е независима от случващото се в Народното събрание. Подобно поведение позволява на народните представители да проявяват значително по-пряко и непосредствено (а дори и по-гротескно) своите собствени интереси. В това отношение видимо нашият собствен народ предстои да израстне.
4. Заключението
"Да, ама не!". Според А.Маршал това, което е невидимо, твърде често се нуждае от по-детайлно изучаване, отколкото от това, което е видимо. Сякаш има признаци на икономическо съживяване, но истинското икономическо възстановяване все още предстои. Кога и как - зависи прекалено силно от характера на макроикономическо управление. Макроикономическото управление оказва влияние, дори твърде чувствително, върху целия наш живот! / Money.bg

Бразилия става петата по големи икономика
Бразилия ще бъде петата по големина икономика в света до 2016 г. За тази цел съобщи президентът на страната Луис Иансио Лула да Силва, докато поставяше основите на нов завод на "Фиат", придаде БГНЕС.
"Фиат взе правилното решение, като се установи в североизточна Бразилия, и ако зависеше от мен, независимо дали съм президент или не, други компании ще се настанят в други щати", заяви Лула. "Бразилия ще бъде петата по големина икономика преди Олимпийските игри", които ще се проведат в Рио де Жанейро през 2016, добави той.
Италианската фирма съобщи, че ще инвестира 1,7 милиарда долара в новия завод. Строежът му е част от стратегическия план 2011-2014, който предвижда инвестиции от 4,4 милиарда евро в Бразилия, където фирмата е водещ доставчик на автомобили през последните 9 години. / Money.bg
Бойко дели ложа с Хилари, Консорциум с "Трейс" взе "железопътната "Тракия", "Газпром": Единствената проблемна схема за доставките ни е България, Похарчихме 450 млн. лв. за Коледа
Автор: Николай Георгиев

Бойко дели ложа с Хилари
Бойко ще бъде в една ложа с Хилари Клинтън, пише на първата си страница "Стандарт". Българският премиер и държавният секретар на Щатите ще гледат заедно клетвата на Дилма Русеф от ВИП трибуната в зала "Одисей Гимараеш" в Националния конгрес на Бразилия. Церемонията събира лидери от цял свят. Европейският съюз ще бъде представен единствено от Борисов. Той ще прочете приветствие от името на Стария континент. Специалната задача му е поставена от председателя на ЕС Херман ван Ромпой. Копие от Панагюрското златно съкровище ще подари Борисов на първата жена президент на Бразилия. Тя е с български корен и ще бъде изненадана още с подробно родословно дърво на дедите си.

Консорциум с "Трейс" взе "железопътната "Тракия"
Консорциумът между българските компании "Трейс" и "СК-13" и италианската GCF беше определен за победител в търга за модернизацията на жп отсечката от Пловдив до Бургас, съобщи на първата си страница "Дневник". Офертата на трите компании е с най-ниска цена - 380 млн. лв.
"Спестени са 110 млн. лв. за рехабилитацията на железопътната линия", каза във вторник министърът на транспорта Александър Цветков, тъй като толкова е разликата между най-ниските оферти от проведените две процедури. Първата беше прекратена по настояване на Брюксел след сигнали за нередности.
Така спечелените от "Трейс" търгове - самостоятелно или в съдружие, през тази година надхвърлиха 550 млн. лв. Компанията освен това строи и две отсечки от столичното метро за 360 млн. лв., спечелени в общинския търг през 2008 г.
Освен търговете по европрограми през тази година компанията спечели и поддръжката на една седма от пътищата в страната - близо 3000 км, както и уличните ремонти в столичните райони "Витоша", "Лозенец", "Средец" и "Триадица".

"Газпром": Единствената проблемна схема за доставките ни е България
При доставките на природен газ за България руската компания „Газпром" е открила проблемна схема, съобщи вчера „Ведомости", пише "Класа". Газовият доставчик е направил ревизия на схемите си за износ на природен газ, според която оптималният начин за доставка е чрез посредници, каквато е практиката в момента. Всякакви промени в сегашната практика ще са опасни, е записано в доклада, цитиран от руското издание.
За България проблемът идвал от доставките на руски газ от компанията „внучка" на концерна - „Газпром Германия".
Става въпрос за дружеството „Винтерсхал", потвърдиха пред „Класа" от „Булгаргаз". Според контракта този посредник доставя у нас по 0,6 млрд. куб. м природен газ. В момента освен „Винтерсхал" синьо гориво внасят също „Овергаз" и „Газпром експорт". Двете дружества са свързани с „Газпром".
Изключването на отделни компании от съществуващите вериги за доставки може да се използва от европейските потребители като предлог да променят в своя полза баланса на интересите на купувача и продавача, е записано в доклада на „Газпром" . Според „Ведомости" на този етап „Газпром" няма изгода да се отказва от посредниците при доставките.

Похарчихме 450 млн. лв. за Коледа
По коледните празници българите са похарчили около 450 млн. лева за храна и подаръци под елхата. Това сочи проучване на „Монитор" из търговските мрежи четири дни преди края на 2010 г. За новогодишните тържества се очаква харчовете да са по-малки, защото по-голямата част от даровете вече са раздадени. Всеки трети нашенец е закътал през годината едва 30 лева за подаръци, а една четвърт от хората са похарчили до 100 лева за близките си. Съвсем малко развързаха кесиите си, за да купят за повече от двеста лев.
Парите, дадени за храна около Рождество, са повече от средствата, заделени за вещи. Макар да не са готови окончателните разчети на търговските вериги, предварителните сметки показват, че повече от 200 милиона лева са отишли за пържоли, салати и пиене. Предколедната суматоха по големите магазини и излизането на нови играчи на пазара с хранителни стоки принудиха хората да атакуват обектите с промоции. Това обаче остави без традиционно добрите приходи малките квартални магазинчета, които все по-трудно оцеляват.

В кризата се цени опитът, не младостта
20-годишните искат големи заплати и затова са на опашката, казва Росица Стелиянова
Процентът на безработицата е един от показателите, по които икономистите отчитат нивото на кризата. През последните месеци тя запълзя към психологическата граница от 10%. Индикатор ли е това, че все още не сме стигнали дъното или е сезонно явление? Предимно висшисти ли висят на опашките в борсата и какви са прогнозите за пазара на труда през следващата година - попитахме шефа на Агенцията по заетостта Росица Стелиянова.
- Г-жо Стелиянова, през последните два месеца на годината - ноември и октомври, безработицата отново започна да се качва. При 8,9% за октомври, тя стана 9,07% през ноември и 9,3% през декември. Това означава ли, че положителната тенденция на спад през годината е прекъсната?
- Винаги през ноември и декември се отчита ръст на безработицата. Дори и в най-добрите периоди на икономически растеж в края на годината тя расте. Тази година обаче нещата се стабилизират. Защото, докато през 2009 г. през последния месец безработицата се увеличи с 0,45 пункта, сега увеличението е с 0,15 пункта, което е знак, че пазарът на труда започва да се стабилизира.

- Наскоро социологическо проучване на Световната банка и Институт "Отворено общество" показа, че кризата навлиза в нова фаза - през 2010 г. е започнал да расте броят на безработните висшисти. Отчитат ли подобно явление и бюрата по труда?
- Наистина под влияние на кризата имаше доста висшисти, които си загубиха работата, особено в машиностроенето. От март обаче, когато започна да пада нивото на безработицата, има устойчивост на регистрираните безработни с висше образование. Те от няколко месеца са 30-31 хиляди и този брой не се увеличава. Дори започва да намалява, тъй като това са безработните, които най-бързо си намират работа. От 335 000 безработни 10% са висшисти. / Money.bg

Летище Пловдив с линия и до Истанбул
Проектът за авиолиния между Истанбул и Пловдив дебатираха новият генерален консул на Турция в града на тепетата Рамис Шен и кметът Славчо Атанасов на първата им среща, съобщи БНТ "Пловдив".
"Предишните консули на Турция в Пловдив също са харесали идеята за въздушен мост между летище "Ататюрк" край Босфора и летището край Крумово.", каза след срещата с новия турски конкул кметът Славчо Атанасов.
"Много скоро авиовръзка с Истанбул ще има, защото е задействана процедура по издване на визи за турски граждани направо на терминала.", сигурен е кметът.
Новият консул, който официално встъпи в длъжност от 15 декември, идва от ООН, където е бил първи секретар, а после съветник в Постоянното представителство на Турция. През 2006 - 2007 е началник на кабинета на заместник-министъра на външните работи на южната ни съседка. Рамис Шен е роден през 1973 година в Одрин. Той е завършил „Международни отношения" в Анкара и магистратура в Англия.
Припомняме ви, че от тази есен нискотарифната авиокомпания "Райън Ер" откри редовна авиолиния Лондон - Пловдив - Лондон. Преди дни стана ясно, че авиопревозвачът има намерение да пусне втора директна връзка до Барселона. / Money.bg

20 хил. дела тръват във Варна заради неплатени сметки за GSM
Във Варненския районен съд предстои да бъдат образувани 20 000 дела срещу длъжници на един от мобилните оператори, съобщи председателят на съда Ерна Якова. Писмото за предстоящото внасяне на искове е пристигнало вчера. То е от фирма, която е изкупила дълговете от оператора и сега завежда дела срещу длъжниците. Не е ясно исковете на каква обща стойност са.
През тази година броят на делата за разглеждане в Районния съд достигна 33 000 при 27 000 през 2009 г., отчете Якова, цитирана от БТА. Според нея на един съдия са се падали средно по 900 дела. Якова посочи, че през годината съдът е получил почти шест милиона лева приходи. Делата, заведени от кредитори срещу длъжници, надхвърлят 12 500, допълни Якова. Исковете са заведени основно от банки и мобилни оператори. В съда са разгледани и около 600 дела за отмяна на незаконни уволнения, неизплатени заплати, обезщетения и отпуски.
Около пет пъти са увеличени исковете срещу "Е.ОН България продажби". Основната част от случаите са решени в полза на клиентите на енергийното дружество. В Наказателното отделение на съда броят на делата, заведени през тази година, надхвърля 7000. Магистратите са разгледали три процеса за трафик на хора, един - за продажба на дете, и осем - за проституиране.
От съда отчитат, че с около 15 процента са нараснали исковете за неплащане на издръжка за дете, което обясняват с увеличаването на безработицата в региона. / Money.bg

Ветрогенератори и двигатели за електромобили ще се произвеждат в Сливен
През следващата година „Динамо" Сливен започва производството на ветрогенератори и на електродвигатели за превозни средства, задвижвани от електрическа енергия, съобщиха от фирмата.
Като успешна за дружеството оценява 2010 г. Димитър Колев, председател на Съвета на Директорите на „Динамо" Сливен АД. През тази година то достигна обемите на производство от предкризисния период (2007-2008 г.). След като възстанови традиционните си пазари в Русия и Украйна и стъпи на пазара на високомощни алтернатори в САЩ „Динамо" успя да преодолее 50%-ия спад от 2009 г.
Над 90% от продукцията на завода е предназначена за експорт, основно за страни извън ЕС: САЩ, Русия, Украйна. Преди две години със своя безчетков алтернатор заводът направи изключителния пробив на американския пазар. Оттогава успешно поддържа изградения имидж и обемите на продажби се увеличават. В САЩ продукцията на „Динамо" се реализира за първично вграждане на високо конкурентния американски пазар, част от който трябва да удовлетворява строгите изисквания на най-голямата армия в света. За дружеството единствения начин да поддържа своето реноме е да предлага най-доброто.
През последните 2 години, от когато е стартирало серийното производство на алтернатора, няма нито една рекламация и това доказва основното преимущество на продукта
Половината от продукцията на сливенския завод се използва за първично вграждане в автомобилостроенето, другата половина е предназначена за т.нар. aftermarket на резервни части. Световната финансова криза засегна с еднаква сила и двете сфери и естествено се отрази на състоянието на „Динамо". В момента, обаче, строителството и обслужването автомобили се възстановяват с бързи темпове, което позволява на българския производител да отбележи през тази година ръст от близо 80% .
Сега, когато Динамо излиза от кризата, ръководството му е склонно да потърси и нейните положителни страни.
„Кризата направи и без това взискателния автомобилен пазар още по-придирчив. Основните ни усилия бяха насочени към утвърждаване реномето на фирмата като европейски производител от най-високо качество. Опитахме се да разграничим високо качествения български продукт от станалото масова практика преетикиране на нискокачествена китайска продукция под българска марка. С голямо съжаление трябва да констатираме факта, че порочната и полулегална практика на някои търговци в желанието си да реализират бърза печалба в краткосрочен план може да нанесе непоправим ущърб върху българските производители в дългосрочна перспектива. И на американския и на руския пазар продуктите на „Динамо" се реализират в средния и премиум сегменти, което за нас е основна цел в маркетинговата ни стратегия", коментира Георги Стоянов, изпълнителен директор на „Динамо".
Според ръководството на компанията, сред малкото положителни ефекти на кризата е и това, че тя накара българските производители да работят по-ефективно, т.е. с по-висока производителност - показател по който България изостава няколко пъти в сравнение с европейските страни. В „Динамо", например, през тази година са достигнати обемите от предкризисния период при 30% по-малко работна сила.
През последните години сливенският производител участва във всички международни престижни изложения и панаири и чрез иновативните си продукти печели награди. През 2010 г. в най-големите машиностроителни и автомобилни изложения в Хановер, Пловдив, Москва и Франкфурт компанията представи своите нови продукти за автомобилната промишленост, електродвигатели и задвижвания. Планира участия във всички големи специализирани изложения и през 2011 г., на които ще представи най-новите си разработки - ветрогенератори и двигатели за електромобили. / Money.bg

Започва ерата Дилма
На 1 януари 2011 в Бразилия свършва ерата на Лула да Силва. Той напуска поста си с рекордно висок имидж сред нацията. За никого не е тайна, че Дилма Русеф спечели президентските избори през октомври благодарение на него.
Президентът да Силва винаги е бил „човек от народа“. Част от живота му е екранизиран под заглавие „Lula, o filho do Brazil“ („Лула, синът на Бразилия“). В центъра на повествованието е дългото му и трънливо издигане от социалните низини, оставило силен политически отпечатък върху личността на бившия синдикалист.
Дилма стартира при изгодни условия
„Лула бе най-добрият президент в историята на Бразилия, защото с голяма всеотдайност води борбата срещу мизерията“, хвали го писателят Паоло Линс, чиято книга за един бедняшки квартал в Рио де Жанейро „Cidade de Deus“ („Божият град“) бе успешно екранизирана през 2002 година. Сега в страната има средна класа, каквато преди не е съществувала, обяснява Линс. „Искрено си пожелавам новата президентка да продължи по този път и да задълбочи социалната дейност на предхождалото я правителство“, казва още бразилският автор.
Именно това е и целта на Русеф. „Поемам задължението да изтрия от лицето на тази страна недоимъка и мизерията“, бе казала тя по време на предизборната си кампания. Всъщност Дилма Русеф стартира при доста изгодни условия: страната процъфтява и до 2020 г. ще се присъедини към петте водещи икономически сили в света.
Без Лула Русеф надали щеше да успее
Лула да Силва успя да пренесе симпатиите на над 80 на сто от избирателите върху желаната от него кандидатка. В състоящия се от 37 министри кабинет Дилма Русеф събира много съратници на Лула, сред които е например министърът на финансите Гидо Мантега, член на Работническата партия, каквито са също самата тя и Лула да Силва.
Прогнозите за БВП на Бразилия през 2010 са, че той е нараснал със 7,5 на сто. Доброто икономическо положение примамва инвеститори от цял свят. Вероятно през тази година преките чуждестранни инвестиции са надхвърлили 30 милиарда долара, равняващи се на около 23 милиарда евро./ Всеки ден

Син гербер няма
Сините през цялата година бяха интересният, но и опасен партньор на правителството. Доколко да подкрепяш, без да рушиш собствената идентичност беше дилемата на Костов и Мартин Димитров през цялата година. Със самочувствието на обръгнали в управлението, един експремиер, извадил страната от тежка криза, трудно можеше да се очаква Синята коалиция да склони послушно глава като “Атака”…Още повече, ако човекът се казва Иван Костов.
Сините не спираха да дават експертни съвети на Бойко Борисов, той пък се оказа остър камък и брашното май така и няма да се смели. Синята коалиция бавно се изкачва по стръмното и вече е много по-близо до опозиция, отколкото до партньор на ГЕРБ. Но както казват там, където всички мислят еднакво, никой не мисли достатъчно.
СДС го изговаря по-ясно – в икономиката сме категорична опозиция. Костов не желае да се самоформулира, но прочитът вече не е труден. Отдавна е ясно, че няма да се занимава с отговора на въпросите – Вие във властта ли сте, или не сте? Или пък – вие кога ще преминете в опозиция?
След година търпение към недочуването от страна на ГЕРБ на икономическите съвети, дадени безплатно, сините се ядосаха, и още в началото на изминаващата година, острите критики тръгнаха. ГЕРБ имат нужда от помощ, загрижено съобщи Иван Костов и добави, че причината е недостатъчен капацитет и липсата на управленска памет.
Герберите естествено останаха неприятно изненадани и заявиха, че не било вярно, че парламентарните дебати се изнасят от сините, вместо от тях.
В СДС това пък отключи старите проблеми и в поведението на Костов те видяха поза на управленец и затвърждаване на еднолични властови позиции. “Случи се това, което си го говорехме почти през цялата кампания в СДС – че Костов реално управлява, а СДС е в опозиция, заяви пред “Всеки ден” бившият зам.-председател на сините Любен Петров. Според него във всичките си действия, които ДСБ предприемат и в парламента, и в медиите, се държат като хора, които са в управлението.
Твърдението на Костов подразни и съпредседателя на ПГ на ГЕРБ Искра Фидосова. “Категорично ще възразя на такова изказване. ГЕРБ има капацитет, има достатъчно подготвени експерти, които да участват във всеки един дебат. Разликата може би е, че ние имаме малко по-различно виждане за това как да изразим и да покажем нашите тези”, поясни Фидосова пред “Всеки ден”. Тя обаче уточни, че уважава Иван Костов и много добре работят с колегите си от Синята коалиция и “Атака”.
Към края на мразовития януари Костов сякаш на себе си зададе въпроса защо техните съвети, вадили страната от ултракриза, съпроводена с нечувана инфлация, въобще не се ползват от “зелените” в политиката гербери. “Задавам си въпроса, защо Синята коалиция с нейния опит и компетентност е далеч от управлението на страната?”, запита лидерът на ДСБ. Той предрече, че предстоят тежки времена и припомни, че Световната банка вече е предупредила, че ще има второ пропадане в кризата. И наистина трябва да се търси много широко национално съгласие, а ние стоим най-близо до управляващите, подсети ГЕРБ Костов. Той подчерта нуждата от обсъждане на антикризисен план. Не може да се казва, нямаме нужда от вас при решаване ключовите проблеми на икономиката, изтъкна лидерът на ДСБ. Шест месеца има заявления и намерения, но липсва политическа воля от управляващите, все още меко пипаше бившият премиер. Многократно обаче и той, и Мартин Димитров настояваха за цялостни мерки срещу кризата и отчитаха, че такива няма.
И ДСБ, и СДС започнаха критиките си в конкретните зони –здравеопазване, социална политика. Всяко изказване на сини и тъмносини бе маркирано с мотив “няма реформи срещу кризата“. Експремиерът неведнъж призова правителството да направи нов план с мерки за излизане от кризата. На въпрос на “Всеки ден” дали ГЕРБ биха ползвали готовите предложения на ДСБ за излизане от кризата, Костов отговори, че са готови да ги предложат и биха искали да бъдат привлечени да помагат.
Тази игра – даваме съвети, вие не ни чувате продължи известно време, след което
Костов тръгна сам срещу кризата
Това трябваше да бъде много ясен сигнал, че търпението на тъмносиния лидер се изчерпва. Той съобщи на журналистите, че ДСБ подготвя конкретни стъпки срещу кризата. За никого не остана съмнение кой ще пише този план. Експремиерът обясни, че ще бъде готов с антикризисната стратегия до 2-3 месеца. След съобщението последваха ярки критики, които никак не приличаха на другарски.
Костов упрекна ГЕРБ в неумело усвояване на средствата от еврофондовете. Той напомни, че докладът на ЕК е бил много критичен към страната ни по отношение изключително лошото усвояване на средствата от еврофондовете. Това е най-тежкият момент от правителствената стратегия, която иначе ние приветствахме, коментира лидерът на ДСБ. Здравеопазването той определи като “плачевно” и призова към смели реформи. Ударите се насочиха към Божидар Нанев.
Мартин Димитров също не пестеше критики към правителството и започна маратонът “Белене”. АЕЦ „Белене“ е един голям капан за България и правителството, а сиренцето в капана са предлаганите от Русия 2 млрд. евро. В момента, в който премиерът посегне да ги вземе, капанът ще щракне и процесът става необратим, образно обясни той опасността от строежа на централата. Синият лидер определи проекта като сечение на интересите на президента, ГЕРБ, БСП, ДПС, „Атака“ и на Яне Янев. Всичките заедно са за строежа на АЕЦ „Белене“ и няма друг въпрос, по който всичките да са се сговорили, каза Димитров.
Лидерът на СДС упрекна правителството и персонално премиера, че нямат позиция по „Белене” като най-важен за България проект, но адмирира финансовия министър Симеон Дянков.
Сините стрели обаче често целеха в целта,
и не оставаха безрезултатни, след като успяха да уцелят току-що назначения за съветник на премиера Кольо Парамов. Той не просто подаде оставка след седмица работа под сериозния натиск на сините, които го обявиха за абсолютно неподходящ за съветник на премиера заради левите си убеждения и досието си. Но заяви, че си отива под техен натиск и пред този на кръга “Капитал”. Аз съм от малкото хора, карали школа в Украйна, както Иван Костов по времето на комунизма, отвърна на удара на стария си враг Парамов.
Крайно време е да кажем абсолютно всичко за Иван Костов и да разтворим книгата на българската политика за последните 20 години, реши да задълбае финансистът. Той вклини пропаст между сини и управляващи, като предвеща сценарий за дестабилизиране на властта от Синята коалиция през пролетта. Ако не се вземат мерки за тежкото положение в момента, през април-май ще попаднем в капана на втора криза, прогнозира икономистът.
Парамов обясни, че сините изкривяват това, което е искал да направи и увери, че всичките му анализи са в защита на валутния борд, но беше вече късно. На въпрос как е започнал контакта с Борисов, Парамов отговори, че хора, които са работили в службите, се разбират – „дали с поглед, дали с информация, дали с база данни”.
Малко по-късно Костов излезе със самостоятелна антикризисна програма. Експремиерът обеща тези мерки да решат редица от най-тежките проблеми в страната, ако се приложат. Нашите мерки не са 35, но са много ефикасни, усмихнат обясни той.
Една от придобилите най-голяма популярност мерки се оказаха идеята за публичен регистър в интернет, който да покаже всички непогасени задължения на държавата към фирмите. Според Костов, така държавата и държавните фирми ще застанат зад един регистър на безспорно изискуеми задължения.Така отново подчерта, че е десен политик, който стои зад предприемачите в страната, като движеща сила.
СДС: Даваме 13 мерки срещу кризата, фатални, ако не се изпълнят
СДС пък предложиха икономическа програма с 13 мерки срещу кризата. Тези мерки ще станат фатални, ако не се изпълнят, вметна лидерът Мартин Димитров. В момента цари хаос, ГЕРБ не изпълнява своята предизборна програма, стига се до бедствено положение, аргументира усилията председателят. Той призова за незабавна актуализация на бюджета. Дефицитът след края на февруари ще достигне до 1 млрд. в бюджета, предвеща Димитров. Неведнъж икономистът повтаряше, че ако не се вземат мерки, хиляди малки и средни фирми ще фалират.
Всеки, който твърди, че излизаме или всеки момент ще излезем от кризата, подценява много лошо ситуацията, обясняваше синият лидер.
Костов: Кой като ГЕРБ
Всеки, който може, трябва да помогне на правителството, заяви Костов на въпрос на “Всеки ден” за отделните програми на СДС и ДСБ. “Кой като ГЕРБ”, вметна експремиерът. Сини и тъмносини обаче още крепяха рамо в рамо с ГЕРБ, още повече срещу общия опонент – президента Първанов. Тръгнаха заедно към импийчмънт срещу държавния глава.
Скандалът със стенограмата от срещата на финансовия министър Симеон Дянков и президента разтърси за доста време държавата. Сините застанаха твърдо зад фаворита си – вицепремиера Дянков.
Костов персонално даде рамо и защити финансовия министър “за нещата, които постига, целите които преследва, работата, която върши”. „Крайно неуместно е президентът да превръща конфликта със собствената си съвест в искане на оставки“, задълба проблема Костов. И нанесе саркастичен удар на президента. “Първанов има склонност да твори митове, фетиши и с тях да накичва българския преход”, каза той. Поисканата оставка на Дянков експремиерът определи като издребняване на политическия диалог.
Костов призова Първанов да надделее собствената си претенция и да се оправя със съвестта си сам, както и да направи всичко възможно да подкрепи усилията на правителството да събере данъците и да балансира бюджета. Ролята на президента в тази тежка криза е да споделя отговорността и да бъде гръб на правителството, подчерта Костов.
Това обаче не попречи сините за кратко да кръстосат шпаги с финансист №1 и дори да му поискат обяснение за непремерените му думи, че десницата упреква правителството, защото не се изплащат дължими пари на техните „обръчи и кръгове от фирми“.
Костов вече говореше в прав текст, че ГЕРБ ги е страх от реформите. Страхът на кабинета от реформи е по-голям от страха от кризата, беше лаконичен той. Мартин Димитров пък заплаши, че сините няма да гласуват “за” антикризисните мерки на правителството. Неговата прогноза бе, че цялата програма няма да е успешна.
Искаме независима комисия, която да направи одит и анализ на ефективността на всички бюджетни разходи и да отреже неефективните, призова Димитров Синият лидер се ядоса от поголовното рязане на разходи. Икономистът обясни, че не може да се реже от всичко по 10 процента, някъде може да се отреже 80 процента, а другаде трябва да се даде 15-20.
ГЕРБ е в центъра, изявяват се чрез популизъм,
подложи динена кора на самочувствието на управляващите лидерът на ДСБ пред една от телевизиите.Така той ясно припомни, че да бъде третиран като безобиден, кимащ партньор е просто наивно. Не можем да подкрепяме ГЕРБ по принцип, защото имаме сериозни различия за характера и времето на реформите. Имаме собствена политическа физиономия, заяви Костов. Той добави, че “ГЕРБ все пак е в политическия център и се изявява на основата на политическия популизъм“.
Костов обаче декларира безусловна подкрепа за Цветан Цветанов. „Той е заложил себе си в борбата с престъпността. Такава пожертвователност е много рядка. И той не го прави с оглед на политическата си кариера, а просто иска да приключи с този въпрос“, даде рамо на вицепремиера Командира. Това се случи, когато Цветанов внезапно изпревари Борисов в рейтингите.
Костов определи имидж-класациите като връх на политическата суета. Те нямат политическо значение, особено това, което излиза в медиите, убеден е председателят на тъмносините. „Спомням си поне трима министри с по-висок рейтинг от моя, но те нямаха участие в реформите, нито поеха отговорността“, даде пример той.
Има обаче хора, у които желанието да бъдат харесвани, е много силно, добави Костов. Колкото повече премиерът се приближава към реформите, толкова повече ще го виждаме в различна светлина. Ще излиза от светлината на прожекторите и ще се отдалечава от ласкавото внимание. Става дума за наистина излизане от кризата през реформата, предвиди експремиерът. След това счупи розовите очила, като призова “ Бойко да накаже клакьорите”, които го лъжат.
Министрите на Борисов трябва да имат кураж да му казват истината, той няма нужда от клакьори – нито около себе си, нито в парламента, коментира Иван Костов изявлението на премиера, че сме най-добрите от страните в ЕС. Само два дни след това ЕК започна процедура срещу нас и той се оказа абсолютно неинформиран, посочи Костов.
„Ако това се повтори, ще означава, че вратът му е в някаква пухена възглавница от нечуваемост“, отбеляза председателят на ДСБ. И напомни, че в Синята коалиция има достатъчно хора с познания и добра експертиза, затова не могат да мълчат, когато не само лошото наследство, но и липсата на реформи е причина за сегашното положение.
Да се върне към историята и да види как през 1997 година само за 10 месеца се стабилизирахме след изключително свирепа криза, препоръча на Бойко Борисов синият лидер. „На него му се случва нещо много лошо – в ръцете му отмалява икономиката, губи се, умира пред очите му“, вмъкна Командира.
Костов и Мартин Димитров наостриха тона заради бюджета
Те призоваха да не се пипа фискалния резерв и акцентираха върху неприкосновената му част. Представете си, че там са Сребърният фонд, резервът на НЗОК, както средства за различни фондове и държавни институции, каза експремиерът.
След официална среща с премиера двамата сини съпредседатели отчетоха, че реформите на правителството до този момент не са достатъчно ефективни. На излизане от сградата на правителството лидерът на ДСБ заяви, че от тяхна страна са поставени редица въпроси и условия. Искаме да видим реформи, срещу които да имаме основание да подкрепим бюджета, подчерта експремиерът.
В премиерския кабинет сините шефове настояха за анализ на цялата администрация, като имаха предвид сериозни съкращения на ненужните звена. Според тях могат да се спестят поне 500 милиона лева.
Сини и тъмносини удряха по правителствената политика добре въоръжени с цифри. Бюджетният дефицит е скочил от четири процента през 2009 г. на 5-6 през 2010-та. През 2011 скалата ще върви още нагоре, прогнозира Мартин Димитров. Ако ще следваме сценария на Румъния и Гърция, ако през 2011 година държавата ще намалява заплати и пенсии, ние няма да участваме в това, отсече лидерът на СДС. Той припомни идеята си, че бюджет 2011 трябва да бъде без дефицит, или с минимален бюджетен дефицит, което означава страната да започне да изплува от кризата през 2011-та.
Разходите на МВР да бъдат съкратени с 25 млн. лв., като се спестят от прекомерното подслушване, препоръча синият лидер Мартин Димитров в парламента. „Не може да има свещени крави, не може никой да е извън реформата. Уважаваме усилията на министър Цветанов, но това не означава, че мерките за ефективност не трябва да бъдат приложени и по отношение на неговото министерство, мотивира идеята си Димитров.
Затъваме в кризата, уплашиха хората сините. И заговориха за оставки
Те посочиха, че именно в справянето с кризата е слабата страна на правителството. И поискаха директно оставки на министри, ако до края на август – началото на септември не дадат конкретни планове за справяне със ситуацията.
Костов предложи на премиера да натовари министрите си от икономическия екип до 1 септември с план за излизане от кризата. Ако до тогава не се справят, да подадат оставки. Така се правят тези неща, отсече тъмносиният лидер. В отговор на въпрос на “Всеки ден” дали очаква намаление на пенсии и заплати, експремиерът обясни, че възможността за намаление на пенсиите догодина е най-големият му кошмар. Заглавие от типа “Дефицит от 200 млн. в НОИ“. Ако не се вземат мерки, ще има намаление на пенсиите догодина”. Това ми е кошмарът, признавам си, каза Костов.
Въпреки унищожителните критики и СДС, и ДСБ повториха, че ще подкрепят управлението на ГЕРБ в борбата с организираната престъпност, но се разграничават от тях в справянето с икономическата криза, която се задълбочава. Костов и Димитров информираха, че отново ще дадат на премиера мерките си за излизане от кризата, които досега не бяха приети. Акценти сред тях са свиване на разходите и администрацията, незабавно разплащане на задълженията към фирмите, нисък бюджетен дефицит, инвестиции в енергийна ефективност, отрязване на проекти като “Белене”.
Източна Европа излиза от кризата, а ние затъваме. Всеки нормален човек би трябвало да се стресне от това развитие, обясни Мартин Димитров на въпрос разчитат ли този път да бъдат чути от правителството. Той е изумен, че след влизането на България в процедура на свръхдефицит, от страна на правителството няма знак за екшън план за справяне с бюджетните проблеми. Това подценяване на бюджетните проблеми на България накрая ще завърши зле, прогнозира той. Не можем да си позволим някой да дестабилизира България, непрестанно ще обръщаме внимание на отклонението от правилния курс. Каквото и да ни коства това, няма да се откажем, отсече Димитров. Въпреки критиките сините обещаха да подкрепят ГЕРБ за всичко, което вършат добре.
Обяснението за несправянето на правителството в икономиката според лидера на ДСБ е “специфична некомпетентност”. Бих я нарекъл политическа некомпетентност, отсъстват досиетата, представата как се е развивал един проблем и какво изисква като решение. На ГЕРБ, който не е преживял двете кризи и води летоброене от миналото лято, му липсва тази специфична компетентност на политически ангажираната сила. ГЕРБ не може да се справи с тази криза, ако не прочете как сме се справили с предишните кризи, а те не искат да четат това“, беше категоричен Костов. Така, стъпка по стъпка се стигна до култовата реплика на Костов за
Икономиката, която заспива и подобно на мечка се прибира в бърлогата си,
скривайки се в сянката на сивата икономика. Така той разряза политическия сезон, след лятната ваканция. Противно на оптимистичните прогнози за оживление и растеж, лидерът на ДСБ заяви, че данните през лятото показват продължителен спад на икономиката и недостатъчни постъпления от данъци и осигурителни, и здравни вноски.
След като констатира риск за сериозен недостиг на приходи и превишени разходи, експремиерът предвеща, че по-високият дефицит от предвидения ще предизвика повторна актуализация на бюджета в края на годината. И насочи поглед към бюджетите на НАП, Митници, НОИ, НЗОК, чиито ръководители ДСБ настоява да бъдат изслушани в Бюджетната комисия на парламента за изпълнението на техните приходи и състоянието на бюджетите им.
Костов обеща, че на база на всичко това ще формират отношението си към фискалната политика и към персоналния състав на правителството. Той ясно даде да се разбере, че партията му обмисля оставки на министри. Дори за Дянков, уважаван от сините ката истински десен политик, Костов бе уклончив: „Поддържаме усилията на Дянков с оглед необикновената ситуация, но въпросът дали може да се справи надвисва тази есен.“
Мечката няма да заспи, а ще ръмжи гладна,
коригира остроумието на Костов Мартин Димитров. И засипа управляващите със седесарски критики. Предвеща, че актуализацията на бюджета няма да се изпълни. Димитров определи Бюджет 2011 като “крайъгълен камък, последния шанс на това правителство да тръгне в правилната посока”. Но този бюджет ще бъде правен при нови условия, всички вътрешни резерви са изчерпани.
СДС удари и по акцията “Лични документи” на МВР и невижданите опашки пред РПУ-та. Дори заподозряха, че целият проблем може да се окаже съзнателен ход от страна на МВР. Съществува реална опасност някои граждани да изпаднат в нелегалност, предупредиха сините. Настояваме ясно МВР да посочи виновните – дали това е фирмата- изпълнител, дали това са експертите, организирали обществената поръчка, дали това са служители на министерството, които в момента не могат да организират този ред, апелираха те.
Ако МВР откаже да посочи виновния, това говори едно – целият този хаос е бил планиран, отсече шефът на синия изборен щаб Борис Марков. Ще окажем сериозен политически натиск на правителството, нещата да бъдат вкарани в ред, да се нормализира процесът по издаване на документи, предупреди Мартин Димитров.
Синият лидер обясни в интервю пред “Всеки ден” защо справянето с кризата затрудни правителството. Първо ГЕРБ не очакваха толкова тежка криза. Нямаха подготвени кадри, събираха ги в последния момент. И някак си смятаха, че нещата от само себе си ще се разминат. Ще се поснишат малко, ще изчакат кризата да се поразвие, и така ще се оправят нещата, даде своята версия той.
И призова за антикризисен щаб, който да включи представители на парламентарно представените партии, на синдикати, работодатели. Имаше нужда от мерки с голям обществен консенсус. Аз на мястото на ГЕРБ щях да накарам и БСП, и ДПС и те да дойдат, и те да си предложат мерките, дори предложи синият председател.
М. Димитров: Рим може да банкрутира
Сините, разочаровани от финансовата дисциплина на ГЕРБ, настояха за фискален борд, който да допълва валутния. Единият контролира паричните процеси, другият – данъците, обясни Мартин Димитров пред “Всеки ден” идеята на СДС за въвеждане на новия механизъм. Това означава да се наложи принципът да харчиш толкова, колкото събираш, обясни лидерът на СДС.
Като начало на мотива си за фискален борд Мартин Димитров цитира древен мислител, който казва, че “Бюджетът трябва да е балансиран, публичният дълг – намален, помощите за чуждите земи – ограничени, иначе Рим ще банкрутира.”
В момента българският бюджет е като кораб в бурно море, който се клати насам-натам. Постоянно възникват нови и все по-чудновати идеи за разходи и няма кой да ги спре, изрази се образно синият лидер. Яснота и сигурност за България може да има именно с въвеждането на фискален борд, убеден е Димитров.
Горе-долу по същото време премиерът Бойко Борисов защити политиката на кабинета и заяви, че е убеден, че вървим в правилната посока. Ние не вдигнахме нито данъците, знаете колко много се говореше, за ДДС, не намалихме заплатите, не намалихме пенсиите, а точно обратното – започнахме да строим магистрали, да строим спортни зали, метрото в пълния му обем усилено се строи в момента, заяви министър-председателят. Той е категоричен, че това е единственият шанс България да продължи нормално напред.
„Кой би се справил по-добре от нас? Цял свят се тресе от финансово-икономическа криза, ние не вдигаме данъци и не намаляваме заплати и пенсии, плюс всичко останало, припомни плюсовете Борисов.
По повод критиките на лидера на ДСБ Иван Костов, че икономиката “заспива” и че няма данни за излизане от кризата, министър-председателят каза: „Аз го разбирам, нека да го приемам като начин от страна на г-н Костов да ни предупреждава, че може и малко по-добре да работим. Ние си го знаем и виждате, че с всеки изминал ден започваме да усвояваме и повече пари от европейските фондове. Не минава ден да не откриваме нови пътища, пречиствателни станции, съоръжения, детски градини”, заяви премиерът.Костов обаче продължи ход в нападение и призова:
Министрите-реформатори да подадат оставки
Реформаторски настроените министри трябва да се разграничат и дори да подадат оставки, за да провокират провеждането на реформи, каза той. И Костов, и Димитров отчетоха, че внесеният в парламента Бюджет за 2011 е ненаписано домашно на правителството. На въпрос на “Всеки ден” дали ще подкрепят този бюджет, Костов заяви: “Отговорът всъщност е: Кой бюджет?”.
Той обясни, че бюджетът е внесен без базовите бюджети на НЗОК, плюс бюджет на НОИ, бюджет на вузовете, на съдебната власти т.н., изброи Костов. Тези бюджети ги няма. Не можем да кажем какво е окончателното ни отношение към бюджетната политика, защото я няма, не се вижда. Това наричаме ненаписано домашно, отговори Костов.
Когато няма написано домашно, понякога се пише направо двойка, но ние сме добронамерени и казваме: Върнете се пак, донесете следващия път това, което се иска от вас, потвърди оптимизма Мартин Димитров. Но добави, че като се вижда блокирането на целия реформаторски процес в страната, не трябва да се разчита на запазване на тази добронамереност.
Според лидера на СДС ГЕРБ сами се вкарват в клопка, от която не се знае дали изобщо ще могат да излязат. С този бюджет не се излиза от кризата, България остана една от малкото държави в ЕС, които още са в криза, разгневи се Димитров. Реформите са тотално спрени и ако не се представи ясен и адекватен план за действие – през образование, здравеопазване, социалната сфера, скоро ще изтекат много пари, които ще костват стабилността на страната, заяви Димитров. И поясни – ГЕРБ се отказаха от реформите, затъват все повече и през 2011 г. ще бъдат поставени пред най-тежките си изпитания.
На въпрос дали правителството може да не изкара мандата си, Костов отговори образно: “Ние буквално сме в един котел, в който всеки хвърля по нещо и не е ясно каква гозба ще се случи накрая. Всеки нещо дава от тристранните партньори, от правителството, вижда се разколебаване на правителството, противоречиви позиции вътре в самото правителство по отношение на ключови решения. Не можем да правим далечни прогнози“.
Тези изявления на сините бяха направени днес на фона на гневни протести от страна на синдикати и Българския лекарски съюз срещу проекто-бюджета за 2011 г. След месеци критики и предупреждения към правителството за бюджета,
Иван Костов отсече, че ДСБ няма да подкрепи Бюджет 2011
Не можем да подкрепим бюджета на изоставените реформи. Изоставени поради страх, заяви втвърдяването на позициите на тъмносините лидерът на ДСБ. Така сините партньори за първи път реално се разграничиха от правителството, като гласуваха против бюджетите на ДОО и Здравната каса, и “въздържал се” за целия бюджет.
Ако подкрепим този бюджет, означава да престанем да бъдем гарант и коректив, че правителството осъществява реформи в евроатлантическия смисъл на думата, мотивира се експремиерът. И стигна по-далече, като заяви, че се нарушават законите на страната.
Считаме, че както до вота на недоверие ни дели още една крачка, така и до желанието да предизвикаме политическа криза, ни делят повече крачки, каза по-късно Иван Костов. Това правителство отива към национализация на парите на осигурените лица, за да се използват за неосигурените лица, или принуждаване към силово ликвидиране на частни болници. Това е крайно лява политика, отсече той.
Продължаваме да водим тази битка, която изглежда все повече, че не можем да спечелим. Но засега политическият ни курс е да продължаваме да се борим, опитваме се да ги върнем към разума, отвърна експремиерът на въпрос на “Всеки ден” докога ще трае подкрепата за правителството, след като ДСБ са несъгласни с основни техни политики и не гледат на ГЕРБ като дясна партия.
Костов вече беше пределно рязък и заяви, че ще подпише петиция до КС, ако се направи опит да се приберат парите на професионалните пенсионни фондове. Експремиерът обясни, че увеличаването на осигурителните прагове удря по малкия и среден бизнес на безпринципна основа, така че тласка всички, които се самоосигуряват, да укриват доходи.
СДС отсякоха, че партията им е категорична опозиция относно намеренията за увеличение на осигурителните вноски и национализацията на професионалните пенсионни фондове. Според тях става въпрос за ясно определена частна собственост – за пари, които работодателите са отделяли за служителите си. Мартин Димитров припомни, че СДС е дясна партия, която защитава частната собственост, пазарната икономика, европейските правила. Всяко едно от тези три неща е нарушено с тези идеи. Върнахме земята, имотите на хората през реституция, сега някой национализира лични сметки на хиляди хора в България. Абсолютно недопустимо, това противоречи на българската Конституция, разгневи се Димитров.
Виждаме правителство, обявило се за дясно, да започва нещо много опасно. Никой не знае възможните рискове докрай и колко точно ще пострадаме. Идеите за национализация на професионалните пенсионни фондове имат изключително негативен ефект, заяви синият лидер.
„Призоваваме премиера Бойко Борисов, който сам каза, че представлява дясна партия и е член на ЕНП, да се откаже публично от тези идеи, защото те носят всеки ден щети за милиони“, заяви Мартин Димитров.
Ударът бе сериозен и ГЕРБ заявиха в прав текст, че гласуването на бюджета ще определи доколко ги подкрепя Синята коалиция.
Няма да бъде изненада или новина, че Костов няма да ни подкрепи. Той вече показа многократно, че не стои плътно зад ГЕРБ, коментира изявленията на лидера на ДСБ депутатът от ГЕРБ Емил Караниколов. Според Караниколов се “правят малко политически сензации с нещо, което още не се е случило, а и вероятно няма да се случи”. Що се отнася до заявката на Костов, че продължава с подкрепата си за правителството, Караниколов заяви, че “позицията към правителството се изразява с отношението към бюджета, което представлява финансовата програма за следващата година. На това гласуване, което предстои, ще стане ясно доколко Синята коалиция подкрепя правителството на ГЕРБ, конкретизира той.
СДС и ДСБ обаче не преминаха мярката, и отказаха да гласуват заедно с БСП и ДПС вота на недоверие на правителството. Борисов благодари на партньорите си за подкрепата.
ДСБ на стъпка от противник на ГЕРБ
Синята разграничителна линия обаче стана отчетлива, след като Костов, на националния форум на партията си заяви, че спира да е гарант на управлението. Намираме се на далечна дистанция от отговорностите за управлението на страната и на една стъпка от превръщането ни в противник на управляващите, установи с огорчение лидерът на ДСБ Иван Костов.
Следва ли да се превърнем в опозиция на управлението на ГЕРБ преди изборите или е по-добре да засилим критичността си към тях, без да им отказваме подкрепа, когато сме сигурни, че действат правилно, подложи на дебат дилемата Костов. Той уточни, че управляващите трябва да направят действието, за да ги превърнат в свой противник. И да понесат цялата политическа отговорност за това, че са принудили сестринска партия да отиде в опозиция.
В приета резолюция на партията бе даден отговорът – ДСБ ще продължи да подкрепя действията на управляващите, когато те са в съответствие с представите им за програма за добро управление на страната. В документа се посочва, че ДСБ не могат да бъдат повече гарант на управлението на ГЕРБ, защото това е отговорност за реформаторска политика, която липсва.
Костов бе остро критичен към ГЕРБ за залитанията вляво
От миналата година ГЕРБ непрестанно пилее политическа енергия. Все повече личи липсата на управленска и политическа компетентност на водещите фигури, на министрите и на депутатите. Те губят почти всеки дебат в Народното събрание и в медиите. Дават непрекъснато доказателства, че нямат тази решителност, необходима за успешното управление на държавните дела. Не завършват дори започнати управленски действия. Отстъпват при всяко изнудване със стачна заплаха. Задоволяват всеки агресивен групов интерес в ущърб на всички останали, изброи сериозните пропуски Костов.
На Националното събрание лидерът на ДСБ акцентира върху изявлението на Борисов за Живков и го обвини в реабилитация на комунизма. Той подчерта, че вече 9 години сме свидетели на пълзяща реабилитация на комунизма и неговите лица, извършвана от БСП, ДПС и НДСВ. И разбира се, провеждана основно от президента Първанов – Гоце, не пропусна Костов. Костов направи извода, че на власт премиерът Борисов е започнал подмяна. Той стигна до там да каже, че не е коректно да го сравняват с Тодор Живков, защото онзи бил величина, недоумява лидерът на тъмносините и цитира Борисов с думите, че една стотна, от което е направил Живков за България, да направим и ние, би било огромен успех за всяко едно правителство. И това е казано за комунистическия диктатор, подчерта лидерът на ДСБ. Костов дори написа писмо до ЕНП да вземе позиция по думите на премиера за Живков.
Свърши ли дружбата между Костов и Борисов?
През две и дори три телевизии бивш и настоящ премиер премериха сили във взаимно нападение. Това е реакция на реабилитация на комунистически диктатор в България, която през тези 21 години никой не си е позволил да направи, остро реагира Костов. Никой не си е позволил реабилитация на комунистически диктатор в цяла Източна Европа, никой министър-председател в Русия не си е позволил такова нещо. Това означава на хората да им се каже така – посоките не са ясни, ние се намираме в един идеологически мирогледен хаос, Тодор Живков е нещо добро, той е нещо несравнимо, ние с него не можем да се сравняваме, задълба конфликта тъмносиният лидер.
Костов и Първанов много еднакви ми изглеждат. Забравят кои са. Изведнъж, все едно сега са се родили, и започват да говорят, да дават акъл за икономиката, беше ироничен Борисов. В друго интервю той дори поясни, че сините са ги нападали, откакто ГЕРБ е на бял свят и че сега ще ги клеветят пред ЕНП. Борисов разби представата дори за минала подкрепа на сините, като обясни, че те не са ги подкрепяли в трудни моменти.
Какво всъщност съм реабилитирал, както ме клеветят пред Европейската народна партия? Нима някой български гражданин ще оспори, че 20 години само се приватизира и особено от правителството на Костов, когато бе направена основната разпродажба, жегна Борисов експремиера. Не съм дал оценка за идеологията на Живков, нито за неговите действия, които сме осъдили, особено в областта на човешките права. И сега ще ни клевети пред ЕНП! Те ни клеветят, откакто сме се появили на бял свят, и засега не виждам успех, добави той.
Нека да припомня, подкрепих в момент на най-остри атаки срещу него вицепремиера Симеон Дянков и обясних, че ако той си тръгне сега, ако бъде сменен, това ще бъде много зле за правителството – и атаките към него утихнаха. Аз бях единственият, който защити другия вицепремиер г-н Цветанов, когато поискаха в парламента да му направят парламентарна комисия, за да разследват неговите имоти, отвърна на упрека Костов. Бях единственият, който застанах твърдо и казах, че това не бива да се прави. По време на вота на недоверие Синята коалиция гласува „против”, така че в трите ключови момента за това правителство ние сме били зад гърба му, но сега сме на крачка от опозицията, обясни лидерът на ДСБ.
Нека въобще да не си прави илюзии, че опитът да представи това нещо по друг начин ще мине. Хората са чули много ясно какво той казва и това заедно с високомерието, което демонстрира, не са в характера на демократичния десен избирател, не се поколеба да добави Командира. Той директно отбеляза, че след подобни изказвания Борисов е загубил доверието на истинските десни избиратели. “Аз съм дълбоко убеден, че след такива изказвания десни демократи ще променят своя вот. Г-н Борисов загуби подкрепата на демократичната десница в България с реабилитацията на Тодор Живков, беше пределно ясен Костов.
Нека ме намразят, аз съм показал, че мога да понасям чуждото негодувание и омраза по отношение на политическите си възгледи, но сега казвам нещо просто – ние се движим по посока на това, което Тодор Живков наричаше империалисти, нали така, западни империалисти, така ги наричаше той, а ние сме се интегрирали със западните империалисти.
Отговорът на ЕНП беше недвусмислен – премиерът е препотвърдил принадлежността към дясното политическо семейство и неговите ценности. Шефът на ЕНП Вилфред Мартенс дори се скара на десните, че ги забъркват в подобни конфликти и препоръча в “семейството” да спрат да се карат.
Ескалацията продължи. “Да си ходят…”, призова за половината министри от кабинета “Борисов” Командира.
Той нареди стройна редица от кандидат ексминистри, и на въпрос “Да продължавам ли?”, журналистите отвърнаха: ”Продължавайте”.
В края на есента лидерът на ДСБ посочи пътя на културния министър Вежди Рашидов, на земеделския – Мирослав Найденов, на транспортния – Александър Цветков, на образователния – Сергей Игнатов, на здравеопазването – Стефан Константинов.
Иван Костов насочи поглед и към Цветан Цветанов, като го обяви за не по-малко виновен от изброените министри, но не уточни на въпрос на “Всеки ден” дали той трябва да си ходи.
Бившият премиер регистрира 19 скандала в последно време. На практика в държавата няма дневен ред, не се движим в никаква посока, зараждат се персонални битки пред очите на медиите. Костов обясни, че безсилието се компенсира със скандали, а в държавата е настъпила калинизация.
Костов побесня от отрязаните коледни добавки на пенсионерите. Най-силно хората ще усетят скандала с това, че за първи път от 13 г. няма да получат коледни добавки. Това е най-големият скандал, който ще усетят 2,5 млн. човека. 13 г. никой не посегна на тези пари, които ние въведохме през 1997 г., припомни Костов.
“Белене” може да ни изкара в опозиция със сигурност, отсече Командира
Лидерът на ДСБ обясни, че меморандумът, подписан с „Росатом“ и директора на НЕК, е гигантско предателство на българските национални интерес. Тук е подписан бял лист, където “Росатом” може да напише каквато си иска сума в такъв меморандум, недоумява Костов.
„Ако ГЕРБ се опита да реализира този проект, ще ни изкара в опозиция със сигурност, каза Костов.
Кога ви избрахме вас за Дядо Коледа, вбеси се Костов на Тотю Младенов
И журналисти, и депутати замлъкнаха, когато Костов, човек с невероятно самообладание, истински се разгневи при обсъждането на ДОО в парламента. Прехвърлянето на парите от частните партиди от професионалните пенсионни фондове на работещите първа и втора категория труд в НОИ преля чашата на търпението му. Национализацията на тези пари, както нарекоха акта и СДС и ДСБ, накара Костов почти да вика по ГЕРБ и Тотю Младенов от парламентарната трибуна.
Кога ви избрахме ние вас за Дядо Коледа, погна го Костов. Това, което казвате, че вие влизате като Дядо Коледа, за да плащате пенсиите, кога ви избрахме за Дядо Коледа ние вас, повтори на няколко пъти Костов, видимо вбесен. Ние сме ви избрали, за да управлявате страната съобразно принципите и законите на страната. Как така, като няма, вие ще давате? Откъде ще взимате, за да давате? Аз се удивявам в каква степен министърът може да прави такива брутални грешки, възмути се тъмносиният лидер.
И обобщи: ”Вие въобще не знаете къде се намирате, 20 години тук нещо е съградено, а вие въобще не знаете какво е то и сте тръгнали буквално през просото, заяви Костов. Тръгнали сте през просото, констатира той. Синята коалиция ще атакува текст в Конституционния съд, ограничаващ правото на собственост. Експремиерът призова професионалните пенсионни фондове да не изпълнят разпореждането в Кодекса за социално осигуряване за прехвърлянето на индивидуалните партиди от професионални пенсионни фондове в НОИ.
Тъмносините установиха, че финансови пирамиди, подобни на тези през средата на 90-те години, се градят отново, като се отнема това, което хората са натрупали. В момента говорим за 100 милиона в пенсионната система – тези пари ще се изхарчат за година –две и след това няма да има пари за следващите поколения пенсиониращи се, начертаха безрадостна картина от ДСБ.
Всички наши майки и бащи, осигурени по нормалния начин и взимат пенсия ще трябва да платят, ако правителството е решило да даде на определена категория лица компенсация за това, че не са им защитени интересите и не са им създадени подобаващи професионални пенсионни фондове. Няма да има увеличение на пенсиите, защото ще се поеме ангажимент на неизправните работодатели, неизправните профсъюзи, и това ще се плати от всички останали. Хората ще разберат това, отвърна на въпрос на “Всеки ден” Костов.
Посоката е една, партньорите не са незаменими. Но син гербер очевидно няма да се получи. Ескалаторът на властта си върви, кой къде ще слезе се решава в движение, кой къде ще се качи, също. При всички случаи партньорската прегръдка между ГЕРБ и сините отдавна вече е хватка./ Всеки ден

1 коментар:

Програми 55+ каза...

Много благодаря за статията и се надявам пак да ни пишете.Това, че..." Семейство Паси отказаха подаръци за бебето и предоставиха банкова сметка, по която поканените могат да преведат пари. Събраната сума ще отиде за дома за деца без родители във Велико Търново. Сирачетата са под опеката на друга бивша царска депутатка - Мариана Костадинова, а от известно време за децата помагат и Гергана и Соломон. ..." е чудесно дано повече хора правят подобни дарения и помагат на хората в нужда.