събота, 25 декември 2010 г.

ЧЕСТИТО РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО! И ЩЕ ОЦЕЛЕЕ ЛИ ТОЗИ СВЯТ?

Сн. Коледната меса в базиликата Св. Петър
“... днешните небе и земя са натрупани за огън” (2 Петър 3:7)
... “Светът/съществуващия днес/ преминава” (1 Йоан 2:17)
... “Да, избавление от Сатан и неговата зла система на нещата в един мирен нов свят!” (2 Петър 3:13)

ДА НАУЧИМ КАКВА Е ВОЛЯТА НА БОГА И ДА Я ВЪРШИМ.

EU Observer: Икономически мъки за България през 2011 г.
Вероятно влизането в Шенген ще бъде отложено, прогнозира изданието

(Износът е само един обикновен критерий в развитието и нивото на която и да е икономика по цял свят, и съвсем не е определящ фактор “износът” за каквото и да било “възстановяване”на родната ни такава(отново ни се внушават неверни неща и за кой ли път ни манипулират ей така тихомълком сякаш сме дебили).
За повишаването на жизненият ни стандарт е необходима качествено и количествено развита и реално остойностявана икономика, каквато ние изобщо нямаме, особено през последните 21 реформаторски години. В този контекст не само икономистите могат да бъдат скептично настроени. Такива са и обикновените граждани дето изнасят “на гърба си” простотиите, некадърността и алчността на всички правителства досега. Смешно и жалко е да се твърди от който и да било, че “вътрешното търсене ще бъде подтиснато от мерките за икономии” – боже, та то вече е смачкано до тук. Замислете се! Не можеш да работиш това което искаш или за което си учил, не можеш да се храниш нормално и здравословно, не можеш да се лекуваш адекватно камо ли да си купуваш лекарства, не можеш да си плащаш регулярно сметките, не можеш да живееш спокойно защото престъпленията те чакат отвсякъде, не можеш да комуникираш нормално защото навсякъде те лъжат за всичко, не можеш да се ползваш от благата, които са създали ръцете ти във времето ... Благодаря в кавички на такива мерки! Такива геноцидни мерки са разписани и важат само за обиновения български гражданин. А гилдията на стремящите се към властта хора(лапачите на народна пара) в геометрична прогресия застрашаващо продължава да се разраства и никой не знае до кога!
Държавата ни е скована от ужасяваща цигания, битова и духовна мизерии, оформихме се като болна и полудяваща нация на фона на неподходящо натруфената и високомерна правителствена администрации – всичките до една. За съжеление малцина са тези които се замислят за тези ужасии, но дори и те са с вързани ръце, поради конюктюрните ни правителствени(партийни) политики във времето. Просто нищо креативно не се случва от дълго време насам в държавата ни. Живее се “ден за ден” и такова гнило бъдеще се предлага и на децата ни, и на нацията ни! А продавачите на “надежда” (всякаквите партийци) дебелеят и пълнят джобчетата си с нашата кръв, търпение и труд! Дори забравихме да се възмущаваме съзнателно. Научиха ни да разчитаме на някакви синдикатчета и отделни партийни лидерчета, които в общия случай смешно ръкомахат пред медийните микрофони, изказват се от тъпо, та по-тъпо за живота ни, дрънкат небивалици и разнасят клюкичките си надлъж и на шир из страната! Това ли се нарича “живот” на една държава? НЕ. Тук определено има нещо много, много сбъркано! / б.м.)

Очаква се възстановяването на българската икономиката да се ускори през 2011 г. главно заради повишения износ. Това обаче едва ли ще се изрази в подобряване на жизнения стандарт, тъй като вътрешното търсене ще бъде подтиснато от мерките за икономии, прилагани, за да се намали бюджетният дефицит до 2,5 процента, пише европейското издание "EU Observer" в обширен анализ, цитиран от БТА.
Икономисти са скептично настроени в това отношение и смятат, че правителството няма да бъде способно да постигне целта си във връзка с бюджетния дефицит. Но дори и да успее да го направи, това ще причини "икономически мъки", вероятно ще подкопае още повече популярността на ГЕРБ и ще създаде предпоставки за разпокъсаната и слаба опозиция да укрепи позициите си, според очакванията на "EU Observer".
Вероятно приемането на България в Шенген ще бъде отложено заради възраженията на Германия, Франция и Белгия, сочи прогнозата.
Президентските избори ще бъдат основното събитие в политическия календар на България през идната 2011 г. Рейтингът на управляващата партия ГЕРБ продължава да е висок и нейният кандидат има най-добрите шансове да спечели този вот, въпреки че ГЕРБ постоянно губи подкрепа заради разбити предизборни обещания и заради влошаващата се икономическа ситуация.
Като най-вероятен кандидат за президент на ГЕРБ се очертава вътрешният министър Цветан Цветанов, отбелязва изданието, но припомня, че имиджът му е бил накърнен заради информациите за купени от него 6 апартамента, след като е влязъл в политиката през 2006 г.и заради неубедителния му опит да обясни как се е сдобил с тези имоти.
Главната опозиционна партия БСП бавно, но с постоянство печели точки в допитванията до обществено мнение. Има признаци за възможно консолидиране сред малките и свадливи крайнодесни групи, които ще се опитат да се представят като алтернатива на партията на Бойко Борисов.
Възможно е подобно на редшествениците си, през 2011 г. Борисов да трябва да смени някои от министрите си, за да успокои нарастващото недоволство, посочва още европейското издание. / Днес.бг

ЕТО ЕДНО РЕАЛИСТИЧНО КОЛЕДНО СТИХОТВОРЕНИЕ ЗА КОЛЕДНИЯ ПРАЗНИК 2010 в контекст на горната публикация ОТ: http://4udovi6teto.blog.bg/poezia/2010/12/25/stihotvorenie-nadraskano-s-gvozdei.656835
- колко тъжно е изказаното в него! На мен лично ми звучи като от времето през което е живял Вапцаров. Дали пък вече не се раждат предвестниците на всеобщото народно недоволство? Ей, този път такива хора трябва много да се пазят от ... завистливите очи и уши на подлогите на властта!

СТИХОТВОРЕНИЕ, НАДРАСКАНО С ГВОЗДЕЙ

Защо не продавам фъстъци на някоя спирка.
Да търкам с парцала витрините, щом завали.
Да къртя асфалта със хилти, лопата и кирка.
И тъпо да гледам как в дупката хлътват коли.

Да дърпам маркуча във парка, подстриган през юли.
Да нижа хартийки по плажа на острия шиш.
Или да разнасям чувала със свежи марули.
Да мъкна багажа на полета Варна - Париж.

Да лъскам със шкурка до голо ръждата от моста.
А после дебело да мажа със блажни бои.
И да се питам какво да направя, че Господ
със хлебец и риба труда ми да удостои.

Да пълня с бетон и със вата панелните фуги.
И челяд да храня със хляб на свидливи крадци.
А виното Божие вече го пиеха други.
И други с черковните свещи строиха дворци.

А аз си постелих кашона в централния подлез.
Запях. И засвирих над своя бездънен каскет.
Защо беше всичко? Да дращят стената със гвоздей:
"Тук твори... но живя ли?... Един смахнат... Поет!"

Послания за мир и толерантност
В много части на света и тази година бе помрачена от конфликти. По време на вчерашните богослужения папа Бенедикт XVI и Латинският патриарх на Ерусалим Фуад Туал отправиха молитви за мир и толерантност.

В проповедта си по време на богослужението в базиликата Св. Петър във Ватикана папа Бенедикт XVI порица онези, които сеят насилие и омраза в света. Главата на Римокатолическата църква отправи молитва за мир, като цитира Книгата на пророк Исая, глава 9:
Любов и мир по света
"Защото ярема, който тежеше на народа, и жезъла, който го поразяваше, и пръчката на неговия притеснител - ти ще съкрушиш. Защото всяка войнишка обувка във време на война и дреха, обагрена с кръв, ще бъде предадена за изгаряне, за храна на огъня... Роди ни се младенец, син ни се даде. Това дете запали светлината на добротата у човеците и им даде сила да преодолеят тиранията на могъщите.
Но е вярно и, че "пръчката на притеснителя" още не е съкрушена, войнишките обувки продължават да тъпчат и дрехите, обагрени в кръв. Така че Господи, стори тъй, че обещанието ти да се сбъдне докрай - съкруши пръчките на притеснителите, изгори тъпчещите войнишки обувки, нека времето на обагрените в кръв одежди свърши. Изпълни пророчеството, че мирът няма да има край. Благодарим ти за добротата, но те молим също да проявиш силата си - установи в света господството на твоята истина и любов, царството на праведността, любовта и мира в света."
Призив за междурелигиозен диалог
По време на Рождественското богослужение в палестинския град Витлеем Латинският патриарх на Ерусалим Фуад Туал призова за мир в изтерзания от конфликти Близък изток. "В днешния свят, опорочен от насилие и фанатизъм, който оправдава и най-лошите действия, включително убийства в църкви, младенецът от Витлеем идва да ни напомни, че първата Божа заповед е Любов. Той ни учи на опрощение и помирение дори с нашите врагове", каза в проповедта си най-високопоставеният представител на Римокатолическата църква в Светите земи.
Латинският патриарх на Ерусалим, предводител на католическите общности в Израел, палестинските територии, Йордания и Кипър, призова за междурелигиозен диалог. "Този диалог е задължителен, той е отговорът на съвремения атеизъм и на фанатизма, който неотдавна порази християнската общност в Ирак по трагичен начин. Подобни действия трябва да бъдат единодушно осъдени и от християни, и от мюсюлмани", подчерта той.
Страхът на християните
На 31 октомври атака срещу сирийска католическа църква в Багдад, отговорност за която пое Ал Кайда, отне живота на 44-ма богомолци и двама свещеници и предизвика бягството на хиляди християни от Ирак. В момента там са останали половин милион, докато през 2003 г. са били между 800 000 и 1,2 милиона.
Във Витлеем празнуват Рождество Христово три пъти - след католиците и протестантите ще го отбележат православните християни (на 6 срещу 7 януари) и последователите на Арменската църква (на 18 срещу 19 януари).
АГ/ДПА/ФП/МИ/БЕ/Дойче Веле

Моля прочетете на : http://bg.time.mk/read/e53ec1c275/d9ad8d4bbb/index.html
- за Биреното варненско пристанище -
... Навръх Коледа е някак си неуместно да се говори за политика, особено за българската, пише Георги Папакочев. Затова днес той ни припомня историята на една чешка фамилия, посветила живота и знанията си на България.

...
... Защо точно навръх Коледа е добре да си припомним историята на двама достойни европейци, заживяли в освободена България като поданици на Австро-Унгарската империя, но посветили живот и знания на малката балканска страна? Може би защото тъкмо в подобни истории се крие и отговорът на въпроса защо днешна България продължава да е най-бедната европейска държава, към която Старият континент неизменно се отнася със съмнения и недоверие. И защо любимата песен на българина продължава да бъде: „Как ще ги стигнем... европейците?”

Мафията е пред вратата ни!
"Нови" мафиоти чукат на вратата на "старите" в ЕС
Европа ще трябва да свиква с българската мафия, така както се е примирила с италианската, злоупотребата с медиите за политически цели е един от "специалитетите" на България: това са две от БГ-темите в чуждите медии днес.
Германското "Nein" за влизането на България в Шенген през идната пролет изпълва огромно количество страници с информации, разяснения и коментари. Сред тях преобладават онези, които считат мярката за уместна. Може би най-радикална и категорична е позицията на Манфред Блескин - коментатор и водещ на политически предавания в новинарската телевизия NTV. Коментарът на Блескин е озаглавен "Шенген: мафия анте портас", т.е. "Мафията е пред вратата ни". Според него Германия и Франция имат пълното право да искат отлагане на приема за България и Румъния, защото в двете страни организираната престъпност в много от случаите действала като същинската власт.
Българските евро-ментета стават все по-"качествени"
Макар авторът да признава, че ако се мери със същия аршин, то и Италия би трябвало да остане вън, коментаторът на NTV съжалява за това, че в дългосрочен план общността няма да може да осуети влизането на двете балкански страни в Шенгенското пространство и горчиво заключава: "Тогава ще трябва да се примирим с тамошните мафии, така както свикнахме с италианската. Източното разширяване на ЕС се стовари върху собствените ни крака."
Днешните медии дават и доказателства за правотата на подобни тези. Френският министър по европейските въпроси Лоран Вокиез заявява пред в-к Фигаро, че 75% от нелегалната имиграция към Европа преминава тъкмо през югоизточната част на общността и споменава още трафика на наркотици и оръжия като съществен проблем за региона. Австрийският Дер Щандарт пък съобщава за открити във Виена почти перфектно фалшифицирани паспорт и шофьорска книжка, издадени в България. Подобни ментета стрували на пазара по 500 евро.
Германските Ди Велт и Майн Пост пишат за успешен удар на баварската полиция срещу криминална банда разпространители на подправени евро-банкноти. Иззети са "ментета" на стойност 300 000 евро и са задържани трима българи, които пренесли парите към Германия. Фалшификатите били с много добро качество и трудно се разпознавали от непрофесионалисти.
Може ли България да се сравнява с Унгария по отношение на зачитането на свободата на печата? Ако се съди по значителен брой изказвания на политици и публикации в печата - може. Хановерше Алгемайне Цайтунг дава трибуна на социалдемократа Мартин Шулц - шеф на социалдемократическата фракция в Европарламента, който говори за новия унгарски медиен закон и свързаното с това ограничаване на свободата на печата.
Шулц смята развитието в Унгария за много проблематично, още повече, че според него подобни явления имало и в други източноевропейски страни като България и Румъния, поради което този въпрос щял да бъде внесен за разглеждане на следващото заседание на Европарламента и Комисията по вътрешните работи. На същото мнение е и евродепутатът от Партията на зелените Даниел Кон-Бендит, който заявява пред Дойчландрадио, че Унгария се движи в посока към "комунистическа диктатура на следенето", като споменава и България и Румъния в същия контекст, без да разяснява конкретно повода за критиката си.
Състоянието на БГ-медиите дава поводи за загриженост
По-конкретен е Кнут Прийс, чийто коментар е поместен в интернет-портала Дер Вестен. В него се твърди, че злоупотребите с медиите за политически или икономически цели не са приоритет само за новоприети държави като България и Румъния, но и за Берлусконова Италия например. Причината - според автора - е в това, че ЕС, макар да се самоартикулира като общност на ценностите, се измъквал от задължението си да защитава ключова ценност като свободата на медиите.
Единственият коментар, заемащ коренно противоположна позиция, е този на Георг Паул Хефти във Франкфуртер Алгемайне Цайтунг. Той се съмнява, че Унгария може да бъде споменавана редом със страни като България и Румъния, само защото променя медийното си право. Според автора позицията на ЕС е пресилена, още повече, че никой не познавал нивото на унгарските медийни произведения, вкл. и в интернет, които предлагали невероятно широк диапазон, простиращ се от антисемитизъм до порнография.
Обобщение по публикации в медиите/БУ/БР / Дойче Веле

"Ръководните доносници" на България
Какви ли тайни още има?
Сегашният посланик на България в Берлин вероятно скоро ще бъде отзован "за консултации". Който иска да се сбогува с него, трябва да побърза, защото не е вероятно той да се завърне - пише Франкфуртер Алгемайне Цайтунг.
Балканският кореспондент на авторитетния консервативен всекидневник Михаел Мартенс посвещава статията си на скандала около българските дипломати, обвързани с тайните служби на бившия комунистически режим:
"И Иво Петров бе изловен"- с тези думи започва кореспонденцията на Михаел Мартенс, който обяснява подробно, че Петров е само един от общо 218-те водещи български дипломати, свързани по един или друг начин с комунистическите тайни служби.
Първанов твърди, че има сведения за него, но не и от него в досието на ДС
Агент "Гоце" и аферата около ДС
Под заглавие-игрословица, което може да се преведе като "Ръководните доносници на България" Мартенс разказва цялата сага около споровете в София по отзоваването на дипломатите и съпротивата на президента Първанов, която според някои била свързана с миналото му на бивш партиен член и с наличието на досие под псевдонима "Гоце" в архивите на бившата ДС.
След като споменава и за намеренията на президента да се впусне в политиката начело на новата си гражданска инициатива АБВ, Михаел Мартенс пише:
"Действително бие на очи, че сегашното правителство на консервативната партия ГЕРБ на премиера Борисов иска да изтегли засегнатите дипломати от постовете им без индивидуална проверка на всеки отделен случай."
Няма ли и "без вина виновни"?
Безобидният и кратковременен информатор, позволил да бъде изнуден да извърши услуга, защото е смятал, че висшето му образование или семейството му са застрашени, ще бъде по този начин третиран наравно с онези цинични доносници, които систематично са издавали на потисническия режим дисиденти. Това не среща разбиране у всички българи, защото поне по-възрастните добре помнят колко е било лесно в условията на диктатура човек да се окаже без вина виновен.
Външният министър Младенов, роден през 1972 година, е навършил пълнолетие през европейската година на промените 1989. Тоест, бил е твърде млад, за да е изложен на тези дилеми. Но неговото твърдение, че държавният глава се е обградил предимно с тъмни личности от тъмните времена на България, не е плод на фантазия.
Истините за миналото остават под катинар
Действително много българи-антикомунисти напуснаха службите си в президентството, след като Първанов се нанесе в него през ноември 2001 г., ужасени от бившия комунистически антураж, който той доведе със себе си.
Българският закон беше приет едва 2006-та
Външният министър призова президента да обясни на народа защо всеки втори посланик, изпратен на мисия по време на вече почти десетгодишния му мандат, е бивш сътрудник на тайните служби. Младенов изтъква, че квотата на бившите шпиони във външно министерство надминава всичко познато досега.
Трябва да се отбележи все пак, че законът за проверка на принадлежността към службите на ДС е от 2006 г. и бе приет от управляващата тогава коалиция, в която влизаше БСП, също както и силно повлияното от някогашните тайни служби движение на мюсюлманското малцинство, припомня Михаел Мартенс.
ФАЦ/В. Шопов/Б. Узунова / Дойче Веле

В деня на Страшния съд извънземните ще вземат хора със себе си
Според възрастният жител Жан-Пиер Делор извънземните са се заселили в местността през последните 10 години. Извънземен разум живее във Франция и чака края на света
Според мнението на търсачи на извънземен разум, в планината Бугараш в департамента Од в югозападна Франция - се намира едно от няколко места на планетата ни, което ще оцелее по време на края на света.

Битува мнение, че "под планината в очакване на края на света живеят извънземни. В деня на Страшния съд те ще полетят, взимайки със себе си няколко щастливци от хората". Ако следваме календара на маите, този ден няма да е далеч - те са предрекли, че Армагедонът ще настъпи на 21 декември 2012 година, пише ТСН.

Според възрастния жител Жан-Пиер Делор извънземните са се заселили в местността през последните 10 години - от момента, в който един от местните е заявил, че е видял пришълци и е чул грохот от земята, по думите му - кацането на космическите кораби.

Днес на тези места във Франция ще срещнете медитиращи и пеещи хора, всевъзможни предложения за покупка на имот, туристически обиколки и семинари на тема НЛО./ Актуално

Няма коментари: