вторник, 14 декември 2010 г.

Граждански организации искат незабавно отзоваване на посланиците, свързани с ДС

Другарите:
Станко Тодоров, Тодор Живков, Гриша Филипов, Андрей Луканов, Белчо Белчев, Кирил Зарев, Веселин Никифоров, Георги Атанасов

Тези са започнали грабежа

“Ако нямаш работа, доходи и храна, значи си беден. Така определят 46% от българите понятието "беден" и нареждат проблема на едно от първите места сред останалите обществени проблеми.”

Граждански организации искат незабавно отзоваване на посланиците, свързани с ДС/ 19:45 на 14 дек 2010
Граждански организации поискаха незабавното отзоваване на посланиците, сътрудничели на бившата държавна сигурност. Искането е подписано от "Коалиция за честно управление", "Граждани срещу ДС", Център "Хана Аренд", Асоциация "Анна Политковская" и Гражданска инициатива "Справедливост". Те ще уведомят и медиите на съответните страни за посланиците – агенти на ДС.
В него се настоява правителството на ГЕРБ да не поставя под въпрос доверието на евро-атлантическите ни партньори, съседите ни и други държави, с които имаме дипломатически отношения.
От обявените резултати от проверката на комисията по досиетата за принадлежност към ДС на посланиците, генералните консули и заместник-ръководителите на дипломатическите мисии на страната днес стана ясно, че България е представяна през последните 21 години в света от 218 сътрудници на Държавна сигурност, които са заемали висши дипломатически постове в чужбина/ Дневник

КОМЕНТИРАЛИ публикацията:
... “В него се настоява правителството на ГЕРБ да не поставя под въпрос доверието на евро-атлантическите ни партньори, ...”
Другари,
Евро-атлантическите ни партньори отдавна знаят с кого си имат работа. За съжаление се оказа, че нямат нищо против. Нали те отвориха банковите си трезори, и приютиха в тях откраднатите милиарди от червената мафия. И това беше второто предателство към народите от източна Европа, след Техеран, Ялта и Потсдам.
Така, че по-кротко с ентусиазма другари.

... На света има достатъчно за нуждите на всеки, но не и за алчността дори на един човек!

... Кой да изчисти авгиевият обор наречен България от тая комунистическа пасмина на КДС внедрена във всяко звено на държавните структури?Начело с гоцето!Търпят ги вече двадесет и една година от падането на комунистическият режим.Комунизма си отиде,комунистите останаха зад всяка трънка.И разполагат с парите на българите.О, спи ли Бог!О,Бог не види ли!

... Тук се бъркат нещата, може би.
Аз не съм чувал досега за дипломат, който да не е агент на съответната тайна служба на съответната държава.
Нашите такива са от старите кадри на ДС, сега не знам как се казва, но със сигурност имаме някакво външно разузнаване.
Повечето от тях са работили за старото ДС като агенти на външно разузнаване, в което няма нищо лошо.
Няма страна, която да си разкрива сама агентите и това ще е огромна глупост от наша страна.
Който и да я извърши.
Друг е въпроса за кой всъщност работят тези агенти, ако са свързани със старата ДС, разбирай службата на БКП/КПСС, които са се превърнали в частни аген.

... Хубаво би било, ама надали. Понеже малко сме се изложили, ще се изложим още като ги оставим на местата им.
Обаче много ми е забавно като си представя как ДС-арските кадри пишат доклади до Външно - както "бай Ганю пише писмо". "Световният империализъм" става на "атлантическата общност". "Капиталистическите войнолюбци" - на "нашите съюзници от НАТО". "Маркс-ленинското учение" - на "ценностите на демокрацията". После чакай София да е добре информирана и да изработва адекватна външна политика.
А като си помисля какво кипи в гърдите на тези служители на Първо главно, когато трябва да правят мили очи на българските емигранти! На същата тази вражеска емиграция, която Първо главно следеше, разлагаше, отвличаше и убиваше. И сега щатните офицери от разузнаването трябва да им бъдат в услуга като всяко нормално посолство! Кошмар!

... Между разузнаването и ДС има голяма принципна разлика. Едните събирст информация отвън за да подсигурят максимално държавата, другите имат за основна цел смачкването на всеки инакомислещ.
Интересно колко от тия "дипломати" са били част от разузнаването, защото на мен ми се чини, че те са станали част от репресивния апарат на ДС с идеята да "намажат", което очевАдно се е случило, след като са стигнали до тия постове.
Дали горните организации са пуснали петиция с подобно искане... бих се включил с удоволствие...

НЕ. ПЕТИЦИЯ ЗА МОМЕНТА НЯМА дори от отделни граждани./ б.м.


Любимецът на Тодор Живков: Спим върху газ и нефт, а народът ни беден
Радиестезистът от Димчево Иван Милев твърди, че е открил над 5000 кладенеца на нефт и газ и води война с учените от БАН. Наскоро той бе поканен от бургаската телевизия “0”, за да развие теориите си за човешкото здраве и възможностите на радиестезията.
Иван Милев се е познавал лично с Тодор Живков, който, по думите му, много го ценял.
Някои хора обаче се намесили в отношенията им и посъветвали Живков, че “втора Ванга не му трябва”. Така ощетили и държавата с ценните познания на бай Иван. Черното злато, което буквално бликало под нас, се движело и затова учените ни няма как да го “хванат”, ако не повярват в теориите на бай Иван. Ето в какво се изразяват те.
Спорил съм много пъти с разни хора от БАН, но не признават картата ми – смятат ме за изветрял старец. А аз знам точно маршрута на природния газ и на нефта под нас. България, от всички страни на Стария континент, е най-богата. Пътят на газта оттук по артерии отива към бившите съветски републики и оттам – към Иран. Цялата ни страна – надлъж и шир, е в артерии от нефт и газ.
Геолозите дават първолашки отговори какво има на 30 м под нас, пък аз мога да ви покажа, че даже и карта на находищата съм направил – сивото е газ, синьото – нефт. От “Набуко” и “Южен поток” ние не само че нямаме нужда, ами можем да изнасяме. Най-голямото ни находище, на площ от 15 000 кв. м, е под Варна, в Черно море. Идва от Червен бряг, през Стражица. Големи залежи има и във Велинград. Нефт има под Свищов. Колкото и да не ми вярват, големци ми поръчаха да изследвам Чирен, без много-много да се шуми. Замалко да ме арестуват, докато измервах - понеже пазачът не бил предупреден що за птица съм. После се почерпихме двамата и се смяхме – взел ме за престъпник някакъв, за шпионин. Много потоци от нефт и природен газ буквално изтичат към другите държави – по различни пътища. Нефтът и газът се движат – “пътуват”. Според учените нефтът бил от микроорганизми и умрели животни. Толкова знаят, нефтът е минерал и се движи – не чака да го открият “читанки”. България е много богата. И Турция – също, но и там още не са научени как да работят. Яд ме е, че нашият народ е беден, а пък държавниците нехаят – не искат да повярват в алтернативното познание на хора като мен. Направил съм проучвания за нефта и газа по света и ви казвам, че далеч превъзхождаме по залежи много големи държави.
Пет лева може да плаща ток един българин, ако приемат методиката ми. Хората не знаят много неща и затова си патят. Компютрите например са като вампири. Лъченията от компютъра са вредни. Осем метра е жизнената вълна на човека. Ако багетите ми отидат до края й, няма страшно за здравето на човека, ама отклони ли се зад гърба на човека, работата е зле. Установих, че понякога хората домът им ги разболява. По-точно, духът на починал в къщата близък човек. Карам хората да ми носят снимки на покойниците си, за да ги изчистя – и покойникът да е спокоен, и човекът да оздравее. Много такива случаи съм имал. В една бургаска болница пък докторите мряха един след друг от рак. То беше преди демокрацията. Казах каквото мисля, и като изследваха с гайгеров брояч, откриха там висока радиоактивност. Страшна работа са йонизиращите лъчения. Много неща знам, ама лъжеучените пречат да се разберат тия истини, от които можем само да станем по-здрави и по-богати. /Блиц

Петима пловдивски ясновидци за 2011г. Стряскащ трус през февруари!
Бури, градушки, наводнения и земетресение ни очакват догодина, обявяват предсказанията си чрез “Plovdivmedia” петима пловдивски гадатели. През февруари ще ни разтърси стряскащ трус, който ще предизвика разрушения, но ще се отървем без жертви, прогнозира Мария Дафова. Информацията е получила от своето радиестезично махало. „Бойко Борисов ще остане на власт, но ще има много протести. През юли-август ще избухнат бунтове като в Гърция”, предупреждава тя.

На местните избори наесен Славчо Атанасов пак бъде преизбран за кмет”, пророкува Мария Дафова. Според нея след около половин година той най-сетне щял да се пребори да си вземе парите за софийските бали. Пловдивчани щели да предпочетат той да си остане градоначалник, защото не бил върл партиец като останалите кандидати. Доказал, че каквото и да му говорят от партийните централи, той правел точно обратното.
Според Маг Стефан добри за пловдивския бизнес ще са март, април, септември и декември. Много малки фирми ще преживеят трудни времена , някои ще фалират. Пловдивската управа ще продължават да я спъват хора от София. Славчо обаче щял да намери пари за улиците и други инфраструктурни обекти.
Гадателката Марияна Табакова предупреждава да не очакваме чудеса догодина. Безработицата ще расте, а политическите партии ще продължат да се дърлят една друга и да дърпат чергата към себе си.
Според ясновидката Веска Стоичкова в Пловдивско ще бъде разкрита древна информация, пренесена преди хилядолетия от Египет. Догодина ще се разбере къде е скрита. Тя ще ни разкрие откъде сме дошли. Ще се изясни, че идваме от звездата Жираф. Откритието ще има огромен отзвук в целия свят. Според нея това е „златото и нефта”, за които Ванга предсказва, че ще бъдат намерени по нашите земи”. Веска Стоичкова не иска да посочи кой археолог ще ги открие тези скрити тайни и точно на кое място. Казва обаче, че бъде разработено лекарство срещу тумори. За производството му ще се използва родопската хаберлея, която расте на Червената стена над Асеновград. От нея и от бактерията лактобацилус булгарикум ще бъде разработен ефикасен препарат. Откритието ще бъде направено догодина, но лекарството ще се появи едва през 2012 г. Веска Стоичкова очаква, че след тежката зима, ще дойде дълго и сухо лято. „Голямо земетресение ще има в съседна на нас страна, където ще загинат хора.”, твърди тя. Предсказна още и две знакови убийства на хора от подземния свят . А делото „Белнейски” щяло да има нов обрат: „Ще излязат на бял свят нови разкрития, ще има и други обвинаеми. Очаквайте нов бум в това дело”, открехва ясновидката.
Гадателката Вергиния Мацева предрича, че догодина през лятото ще бъдат направени важни археолотически разкрития в Пловдивско. Те щели да бъдат сензационни. Тя предвижда голям, изоставен сега завод в Пловдив, да заработи отново.
Пловдив е благословен град и догодина Господ пак ще ни опази от големи беди, единодушни са петимата ясновидци. / ПловдивМедия - Христо НИКОЛОВ

Освободиха Джулиан Асандж под гаранция
Основателят на сайта Уикилийкс Джулиан Асандж, арестуван във Великобритания по заповед за арест, издадена в Швеция заради сексуални престъпления, беше освободен под гаранция.
Съдия Хауърд Ридъл реши Асандж да бъде освободен под гаранция до следващото заседание на 11 януари. 39-годишният австралиец, чийто сайт предизвика гнева на САЩ заради публикуването на 250 000 класифицирани американски дипломатически документи, беше обвинен тази година в сексуално посегателство от две шведки, работещи като доброволки в Уикилийкс, по време на предстоя му в Швеция. Асандж отрича обвиненията и се противопоставя на опитите на шведските власти за екстрадирането му. /Новинар

Швеция ще обжалва решението за пускане на Асандж под гаранция
Прокурори, представляващи шведските власти ще обжалват решението на съдия Хауърд Ридъл от съд в Уестминстър да пусне под гаранция създателя на сайта WikiLeaks Джулиан Асандж, предаде "Ройтерс".
Той бе освободен малко преди това под гаранция, която според "Ройтерс" възлиза на 200 хиляди британски лири (317 хиляди долара). Според прокурорите, обаче, Асандж трябва да остане в ареста до следващото изслушване в съда, което трябва би трябвало да се състои до 48 часа.
Във вторник следобед съдия Ридъл взе решение да освободи Асандж при строги условия до 11 януари, за когато е насрочено следващото изслушване. Освен, че трябва да внесе гаранцията, 39-годишният австралиец ще трябва да носи проследяващо устройство, за да се знае винаги къде се намира, ще има вечерен час и ще трябва всяка вечер да се явява в полицията, уточнява "Ройтерс".
Репортер на агенцията предаде, че пред съда Асандж почти не е говорил. Облечен в син костюм с бяла риза и разкопчана яка, той е само е потвърдил пред съдията своето име, възраст и адрес и спокойно е седял през продължилото повече заседание на съда. / Дневник
ОЛАФ с нов шеф
Брюксел
Европейската служба за борба с измамите /ОЛАФ/ е с нов генерален директор. Това е италианецът Джовани Кеслер, съобщи Европейската комисия.
54-годишният Джовани Кеслер е ръководил борбата с фалшификатите в Италия, а в момента е председател на парламента в автономната италианска провинция Тренто и председател на Конференцията на европейските регионални парламенти, предаде БТА.
ОЛАФ беше без титуляр след 9 януари тази година, когато почина предишният генерален директор на ОЛАФ Франц-Херман Брюнер.
АСН / Стандарт

Трима наши окошарени в Южна Африка
Кейптаун
Южноафриканската полиция арестува трима български граждани, заподозрени за участие в престъпна група, занимаваща се с фалшифициране на банкови карти, съобщи уебсайтът www.eyewitnessnews.co.za, цитиран от БТА.
Тримата се явиха вчера пред съда, след като бяха задържани през уикенда в търговски център в Белвил, докато поставяли устройство за копиране на данните на банкови карти. Те са обвинени в измама и нарушение на електронните комуникации и на транзакциите.
За 20 декември съдът трябва се произнесе по въпроса за освобождаването им под гаранция. Дотогава те ще останат в ареста.
АСН / Стандарт

Арктически студ в Чехия и Словакия (нас ни чака същото / б.м.)
Прага
Арктически студ и необичайно ниски температури бяха измерени в Чехия и Словакия, предаде ИТАР-ТАСС. В планинския район Шумава в Южна Чехия термометрите показаха минус 28 градуса по Целзий. В Северна Словакия, температурите паднаха до 29 градуса под нулата. При това в близките дни се очаква още по-голямо застудяване.
Десетки пътища са затворени, тъй като общинските служби не могат да се справят с разчистването на преспите.
Поледиците са причинили над 170 катастрофи през последните пет часа само в Прага и Братислава.
АСН / Стандарт

Чавес иска да управлява с декрети
Каракас
Президентът на Венецуела Уго Чавес поиска от парламента да му бъде разрешено в продължение на 18 месеца да управлява с декрети под предлог, че страната се нуждае от извънредни мерки след опустошителните наводнения, съобщи Ройтерс.
Той обяви, че един от първите му декрети ще бъде за увеличаване на данъка върху продажбите, за да увеличи постъпленията в хазната и да осигури помощ за останалите без дом след наводненията 130 хиляди венецуелци. Възможно е Чавес да реши да девалвира паричната единица на страната. В парламента в момента чака одобрение закон, който позволява да се експроприират необитаеми имоти в градовете, както и закон за контрол върху интернет и закон за отнемане на част от печалбите на банките. Намеренията на президента да осигури жилища на бездомните доведе до слухове за нова вълна на национализация на поземлени имоти в страната, изтъква Ройтерс.
Опозицията в страната подозира, че Чавес иска да избегне проблеми с новоизбрания парламент, който ще се събере за първото си заседание на 5 януари.
След състоялите се през септември избори около 40 на сто от местата в 165-членния парламент бяха заети от представители на опозиционните партии, припомня БТА. Те обвиняват Чавес, че с искането да управлява с президентски декрети Чавес "готви преврат срещу конституцията" и се опитва да се превърне в диктатор.
АСН / Стандарт

Скелети от древен Помпей разкриват тайните на Римската империя
Тленните останки са били открити в началото на 80-те години на миналия век. Скелетите са намерени в подземие и са на хора, опитали се да се спасят през 79-а година от Новата ера от изригването на вулкана, унищожил градове и села в подножието си.
Жителите на Помпей са се хранели добре, но май са имали сифилис, съобщава в. "Монд", като се позовава на научни разкрития, които ще станат обществено достояние тази вечер, когато по Би Би Си ще се излъчи документален филм, озаглавен "Помпей: Живот и смърт в един римски град".
С какво са се хранели жителите на Римската империя в началото на Новата ера? Какви са били техните здравословни проблеми? Как са живеели богатите и бедните?
Част от тези въпроси намират своя отговор във филма, допълва БТА. В него някои от заключенията са на базата на анализи на 50-ина скелети на жители на градчето Оплонтис, което е било разположено в непосредствена близост до Помпей, погубен от смъртоносното изригване на Везувий.
Скелетите са намерени в подземие и са на хора, опитали се да се спасят през 79-а година от Новата ера от изригването на вулкана, унищожил градове и села в подножието си. Вместо убежище, обаче хората от подземието са намерили смъртта си, подобно на останалите хиляди жители на Оплонтис, Помпей и други околни населени места.
Тленните останки са били открити в началото на 80-те години на миналия век. Те са били в добро състояние и са позволили на специалисти от Австрия и Великобритания да ги анализират и да извлекат някои интересни изводи. Анализите показали, че жителите на района около Везувий не са били по-ниски от настоящите жители на Неапол и околностите му. Сред тях е имало и много възрастни хора.
"Това показва, че детството е било опасен период от живота на хората в Римската империя и в частност около Везувий. Имало е много болести, срещу които днес сме ваксинирани и които днес се лекуват с антибиотици. Тогава само половината от децата са прехвърляли 10 години. Но когато този праг е бил преодолян, хората са имали нормална продължителност на живота", казва Мери Биърд, експерт от университета в Кембридж.
По емайла на зъбите на скелетите учените са установили и какви инфекциозни болести са мъчели жителите около Везувий.
Те с изненада констатирали, че двойка близнаци много вероятно са били заразени с предаван по наследство сифилис. Ако това действително се потвърди, хипотезите, че сифилисът е внесен в Европа от Новия свят, открит от Христофор Колумб в края на 15 век, ще се обезсилят, казва Мери Биърд от университета в Кембридж.
Изследвания в района на Помпей, в частност на древната канализационна мрежа и ямите за отпадъци на близкото селце Херкуланум, пък показали, че богатите и бедните в Римската империя не са се хранели чак с толкова различни храни. Обикновените хора също са похапвали от храните на заможните, като морски таралежи, яйца, пилета, фурми. /Актуално

Предсказание на Нострадамус: Колайдерът води края на света през 2016-та?
Французинът е предрекъл появата на "сатанинска дъга на гнева”. Мишел Нострадамус, който е живял през 16-ти век, е бил не само доктор и известен астролог, но и много богат мъж с научни познания.
Ускорителят на елементарни частици в Церн ще бъде причината за края на света, според пророчествата на Нострадамус?
Французинът е предрекъл появата на „сатанинска дъга на гнева”, от която ще има катастрофални последствия на земята.
Има ли това предсказание обаче нещо общо с ускорителя на частици или не?
Мишел Нострадамус, който е живял през 16-ти век, е бил не само доктор и известен астролог, но и много богат мъж с научни познания. До сега никой не знае от къде е черпил вдъхновение за своите предсказания, но се смята, че е използвал машина на времето, в чието огледало е виждал картини от бъдещето.
Тези, които интерпретират работата му като пророческа, вярват, че през 2011г. смъртоносен дъжд ще се излее от небето и всичко ще пострада – няма да оцелеят нито растенията, нито животните, а до 2016г, и всички хора ще измрат. Причина за това ще бъде „дъгата на станистката ярост в Европа, която ще причини ужасяващи изгаряния на половината планета”, пише Pravda.ru.
До скоро се смяташе, че може би в предсказанието е ставало дума за изстрелване на бойна ракета (Нострадамус не е познавал ракета във времето, в което е живял, затова се счита, че навярно е видял траекторията на ракетата като дъга).
Но преди всичко, важно събитие се случи през ноември тази година: ускорителят на частици беше тестван за първи път. Опитът беше успешен, както казват учените. Според тях възпроизвеждането на няколко мини „големи взривове” определено не представлява опасност за планетата, дори и температурата в ускорителя да надвиши милиони пъти тази в ядрото на Слънцето.
Създадените в изследователския център условия са невъобразими – подобни на тези от първичния взрив, благодарение на който съществуваме и ние.
Сега експериментите с най-голямото и сложно научно устройство, създавано някога от човека, ще се насочат към ултимативната си цел: създаването на т.нар. „божествена материя” или по точно симулация на момента на Сътворението.
Според предсказанието на Нострадамус само половината свят ще бъде засегнат от катастрофата. Изглежда океаните ще предпазят останалия свят (Америка и Австралия) в случай, че възникне експлозия в ускорителя. Ако това се случи, злите езици твърдят, че Европа и Азия ще бъдат заличени от лицето на планетата.
Въпреки това, повечето учени не са съгласни с тези хипотези. От тяхна гледна точка няма потенциална заплаха, защото, за да се създаде черна дупка, трябва да бъде предизвикано огромно гравитационно свиване на материята. Нещо, на което ускорителят на частици е неспособен.
Като цяло експериментите с колайдери не са нещо ново за човечеството. Ускорители на частици са били редовно използвани в изследвания от средата на 20-ти век в лабораториите и никой не е пострадал. Дори повече, инциденти или повреди в тези устройства са изключително редки.
Въпросите, обаче, стават все повече. Какво би могло да направи тази машина? Да излъчи огромно количество топлина в атмосферата? Дори това да се случи (все пак ускорителя има много висока степен на защита, тествана под Алпите), това количество топлина на дали ще е по-голямо от това, което може да излъчи избухването на вулкан, например. А, както знаем, това засяга обикновено само местния климат. Няма опасност магма да залее цяла Европа.
Дори и ускорителят да избухне, това би изгорило само гората около него.
По повод предсказанията на Нострадамус....
Ясно е, че те са доста спорни. Датирането на събитията в предвещанията му е съобразено с еврейски календар, датиращ от създаването на света. Това може да означава, че всички ужаси, предречени от него, нямат нищо общо с нашето време.
Има всякакви възгледи, които апелират към спиране на ускорителя преди да е станало твърде късно. Много хора са скептични и смятат, че нещо ужасно може да се случи. Но има и експерименти, които са далеч по-опасни от колайдера. Факт е, че положението остава несигурно...
Днес се навършват 507 години от рождението на Мишел дьо Нострадам, известен като Нострадамус / Актуално

"Вояджър" се готви за скок в междузвездното пространство
Междупланетният автоматичен космически апарат наближи края на Слънчевата система. На борда на "Вояджър" се намира медна грамофонна плоча със златно покритие.
Междупланетният автоматичен космически апарат на НАСА "Вояджър-1", чийто полет продължава вече 33 години, наближи края на Слънчевата система, съобщиха световните информационни агенции.
"Вояджър-1" се движи със скорост 61 000 км в час и се намира на 17,3 млрд. километра от Слънцето, допълва БТА. След 4 години апаратът на НАСА ще напусне пределите на Слънчевата система и ще навлезе в междузвездното пространство, се казва в съобщение на Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена , която ръководи мисиите на "Вояджър-1" и неговия двойник "Вояджър-2".
Специалисти на лабораторията, изучавайки последните данни, са заключили, че първият апарат, изстрелян в космоса на 5 септември 1977 година, е навлязъл в зона, където скоростта на слънчевия вятър е спаднала фактически до нулата.
Слънчевата система се отделя от междузвездната среда от хелиосферата - огромен своеобразен балон, който се "надува" от Слънцето с помощта на изпускани от звездата заредени частици /слънчев вятър/ и магнитните полета. С наближаване на хелиосферата скоростта на заредените частици намалява, докато не достигне до нула.
Този показател е бил регистриран през юни тази година и оттогава остава непроменен. "Вояджър-1" се приближава към междузвездното пространство" - резюмира Ед Стоун от Калифорнийския технологичен институт в Пасадена, един от участниците в проекта.
Стоун и колегите му са извършили няколко проверки, за да потвърдят изводите си. Те са показали, че от август 2007 година, скоростта на слънчевия вятър на траекторията на полета на космическия апарат е била 209 000 км в час, а след това е намалявала със 72 400 км в час на всяка следваща година.
"Вояджър-1" още не е напуснал хелиосферата, твърдят учените. Те припомнят, че на "Вояджър-2" ще са нужни още няколко години, за да достигне точката, където сега е неговият близнак. Според учените "Вояджър-2" сега се намира на 14,1 млрд км от Слънцето.
Да припомним, че на борда на "Вояджър" се намира медна грамофонна плоча със златно покритие. На нея са записани звуци и снимки, изобразяващи разнообразието на живота и културите на Земята. Плочата е предназначена за всякаква форма на извънземен живот или за хора от бъдещето, които биха я открили.
В плочата се съдържа запис на българската народна песен "Излел е Дельо хайдутин" в изпълнение на Валя Балканска. Тя е поставена редом с Петата симфония на Бетовен, ария от "Вълшебната флейта" на Моцарт, музика на Бах, "Меланхоличен блус", изпълнен от Луис Армстронг и др./ Актуално

Учени: 3 гигантски НЛО ще кацнат на Земята скоро
През 2012 година! Според астрофизика Каснов намеренията на извънземните не са добри.
Три гигантски неидентифицирани летящи обекта с дължина десетки километри, се приближават към Земята. Учените са установили, че приземяването им ще бъде към средата на декември 2012 година. Датата съвпада с предсказания от маите край на света!
С такова изявление излязоха разтревожени учени от организацията SETI, създадена с цел търсене на извънземен живот. По думите на представители на SETI, заплахата от чуждоземно нахлуване е абсолютно реално, а НАСА се опитва да скрие от обществеността тази важна информация, съобщава Форнет.
По данни на астрофизика Крейг Каснов към земята се приближават няколко много големи обекта. Единият от тях има формата на цилиндър, а другият - на кръг. Ученът дори може да потвърди думите си с факти: той препоръчва всички интересуващи се да потърсят в Интернет интерактивни карти на Космоса и да въведат координатите на гигантските НЛО. Първият голям обект може да бъде намерен по координати - 19 25 12 - 89 46 03, вторият (цилиндричният) - 16 19 35 - 88 43 10, а третият (във формата на кръг) - 02 26 39 - 89 43 13.
Междувременно земните жители реагираха по различен начин на становището на учените. Някои смятат, че извънземните ще дойдат, за да спасят хората от ужасните катаклизми, които предстоят, ако предсказанието на маите е вярно. Други, напротив, са уверени, че намеренията на чуждоземците ще бъдат агресивни. По мнението на Каснов единственото, което можем да направим, е да чакаме. Космическите обекти скоро ще бъдат видими с телескоп, предава РБК - Украйна./ Актуално

Откриха костенурка с две глави
Двуглава костенурка удиви посетителите на природен резерват в източната турска провинция Измир, съобщи Анадолската агенция.
Едномесечното влечуго е било открито в задния двор на къща в източната провинция Маниса и незабавно било отнесено в природния резерват.
Според агенцията става въпрос за шипобедрена костенурка, която може да живее до 75 години. / Труд

Кълки, уиски и човек на ГЕРБ в БСП
Трима депутати от БСП “предадоха четата” и заедно с властта осигуриха среднощно заседание за изборния кодекс в нощта срещу вторник. Меглена Плугчиева, Румен Такоров и Янаки Стоилов издъниха опозицията и на практика се притекоха на помощ на ГЕРБ.
Драматичната сцена се разигра в 20,55 ч в понеделник. Още в късния следобед ГЕРБ “газира” всички с решението заседанието да продължи до полунощ. В ДПС, където се славят с лежерно отношение към живота, реагираха спокойно и взеха бутилка черно “Джони” с енергийни напитки за тези от тях, които не спазват Корана и пият. Другите се отдадоха на кафета и чайове. Щом обаче бе приета уседналостта и за кандидат-кметовете (да са живели поне година в общината, която искат да управляват), депесарите напуснаха заседанията в знак на протест. Рамадан Аталай все пак успя да изрази съжалението на хората в община Самуил, които много искали Искра Фидосова (ГЕРБ) за кмет.
След излизането на депесарите червените поискаха поименна проверка на кворума и излязоха, за да не помагат за съставяне на мнозинство. В 20,10 ч парламентарната шефка Цецка Цачева обяви, че в залата има 119 души - т.е. двама не стигат за кворум. И даде един час почивка. През нея депутати гладно оглеждаха празните рафтове в стола. Из кулоарите се понесе миризма на печени наденички, с които от ресторанта спасяваха положението. В ГЕРБ обаче имаше щедра софра, разказаха от мнозинството.
Управляващите се подкрепиха за дългото заседание с цяла количка мезета (на снимката горе), пици и пилешки крилца и кълки от KFC. Поливаха ги с винце и безалкохолни.Иначе бяха гостоприемни - всеки техен колега, който почука на вратата им, бе поканен да сподели вечерята им. През това време от ръководството трескаво зазвъняха на свои да ги връщат на работа. От ГЕРБ издадоха, че веднага реагирал депутатът им Иван Колев и навреме притичал със заснежени обувки.
При цялата тази суматоха ДПС яваш-яваш се заизнасяха. И когато заседанието започна в 21,00 ч, стаята им бе абсолютно празна, с широко отворени прозорци за проветрение.
В 20,50 ч депутатите влязоха в залата. Няколко дълги секунди таблото показваше 120 души - един човек не стигаше. След притихването на залата вляво изведнъж изригнаха - таблото показа 121! Оказа се, че техен човек е спасил ГЕРБ - Меглена Плугчиева притичала в залата и се регистрирала. От вчера опозицията я нарича в разговори “подводницата на Бойко в БСП”. ГЕРБ пък използват всеки повод да благодарят на червените за помощта. Самата Плугчиева вчера не бе открита да каже мотивите си. Нейни колеги я оправдаха, че го направила, без да иска. Но противниците й веднага напомнят, че тя не за първи път се цепи от БСП - бе “въздържал се” при избора на кабинета. Соцлидерът Сергей Станишев вчера й “береше срама” по кулоарите, като самоотвержено обираше подигравателни подмятания на ДПС.
Самият Станишев също се присъедини посред нощ към дебатите в понеделник вечер. В 22,00 ч в залата бяха само ГЕРБ, “Атака” и червените, които “поддържаха градуса” на дискусията. Сините бяха в стаята си и гледаха мач. Влизаха само за гласуването. В 22,35 ч Мая Манолова (БСП) заплаши мнозинството, че пак ще поискат поименна проверка, защото много хора липсват, а останалите висят до полунощ. Пленарната зала все пак не успя да се “превърне в тиква” като в приказката за Пепеляшка. 20 мин преди полунощ водещият Анастас Анастасов обяви край, защото видът на депутатите и поведението на всички били недопустими.
Йова АПОСТОЛОВА

ЦИК става партиен съд
С бурни дискусии, в които отново се открои неуморимата Мая Манолова (БСП), вчера продължи обсъждането на проекта на изборния кодекс. Манолова се изказваше почти по всеки параграф. Активността на социалистката сигурно “възпали язвата” на не един ГЕРБ-ер, но пък й спечели похвала от партийното ръководство.
В 16,22 ч соцлидерът Сергей Станишев й връчи букет от рози за “нашата лъвица”. Червените избраници бурно я аплодираха. А в ГЕРБ изглежда “позеленяха от яд”, защото шефката на правната комисия Искра Фидосова (ГЕРБ) веднага поиска 15 минути почивка, за да можели червените “да се налюбуват на розите и да се успокоят”.
Ясно се чу как от по-задните банки на червените някой подвикна - “За Мая - букет, за Фидосова - кифла!”
Че парламентарният ден няма да е слънчев и ведър, се разбра още сутринта. В 9 ч се оказа, че няма кворум. Но не защото повечето депутати се бяха успали след среднощното заседание. А защото избраниците от БСП и ДПС не се регистрираха, въпреки че бяха в залата. Светнаха само 110 пулта при необходими поне 121. Водещият заседанието Анастас Анастасов (ГЕРБ) даде 20 мин почивка. И в 9,24 ч депутатите подновиха работа. Избраниците от опозицията нямало да останат без надници, въпреки че в началото не са се регистрирали, обясни депутат с дълга парламентарна практика - с първия гласуван параграф те автоматично доказвали, че са на работа. В целодневната разправия участваха хора на БСП и ГЕРБ. ДПС спазваше заканата си да не участва в дискусиите в знак на несъгласие с т. нар. уседналост. И депутатите на Ахмед Доган небрежно се мотаеха по кулоарите.
Централната избирателна комисия (ЦИК) може да се превърне в партиен съд, след като бе одобрен чл. 26. В него на шест страници са изредени правомощията на ЦИК.
Между тях е и правото да отказва регистрация за участие в избори на партия, когато установи, че тя не е провеждала предвидените в устава й заседания на върховния й орган повече от два последователни пъти, но не по-малко от веднъж на пет години.
Може да бъде задраскана за участие в избори и всяка политическа формация, която не е представила в съда за вписване състава на новото си ръководство. Според Мая Манолова “секирата може да падне тежко на главите на по-малките политически субекти”.
Според друго ново изискване всяка партия вече ще трябва да доказва и със 7000 подписа, че е достатъчно жизнеспособна да участва в избори.
Следващата спирка на “парламентарния цирк” се оказа чл. 49 от проекта за издаване на удостоверения за гласуване на друго място. Такива ще получават само “служебно заетите лица”, каквито обаче не били застъпниците. Фидосова обясни това с желанието да няма манипулации по време на вота, защото често застъпници били “едни едри момчета”.
“Така единствените гарантирани застъпници ще са служителите на МВР”, възрази Димчо Михалевски (БСП).
Избори ще се правят вече само в неделя, решиха още депутатите по предложение на “Атака”. Павел Шопов защити идеята на националистите, като каза, че ако има избори в събота, хората не си нарушават уикендите и избират почивката в провинцията пред ходенето до урните. В неделя било по-подходящо.
Тодор Димитров: Манолова, царица сте на инсинуациите. Мая: Няма да козируваме на безумия!
- Защо и опозицията, и управляващите превърнахте приемането на най-важния политически закон в цирк, за който плаща данъкоплатецът? Среднощни заседания, проваляне на кворума?
Мая Манолова: Решението да се работи до среднощ и да се приемат изборните правила е на управляващите. Аз не разбирам тази спешност, освен ако ГЕРБ не са решили след Нова година да предизвикат предсрочни избори.
- Така ли е, г-н Димитров?
Тодор Димитров: Няма да се оправдаят надеждите на БСП и на г-жа Манолова.
М. М.: А тогава защо?!
Т. Д.: Не за първи път парламентът заседава до късно - има законопроекти, които трябва да приемем до края на годината. Дългото заседание обаче не е за сметка на качеството и на дебата - колежката Манолова бе един сериозен участник в него.
М. М.: Нямаше дебат, имаше монолог, г-н Димитров!
Т. Д.: Всъщност избирателите изобщо не се интересуват ние до колко часа заседаваме. Важното е, че ще приемем изборният кодекс до края на годината.
М. М.: Това е страшното. Идеята е да се приеме изборен кодекс без значение какви щети ще нанесе и че е насочен срещу правата на гражданите и в интерес единствено на ГЕРБ. Няма значение, че няма консенсус - има значение, че управляващите са си наумили да го приемат за три нощи. И това е!
Т. Д.: Нищо подобно. Близо 10 месеца се води дебат по изборния кодекс, текстовете са огледани много добре. И всички обвинения за недемократичност са политически инсинуации и демагогия, в които вие, г-жо Манолова, и БСП сте царе.
- Факт е, че ГЕРБ обещавахте това да е консенсусен закон, а не стана така.
Т. Д.: В никакъв случай кодексът не обслужва интересите на една или друга партия. За мен е жалко, че опозицията избра този стил на поведение - да се противопоставя на всяка цена на всеки текст. Това поведение е абсолютно деструктивно, на моменти истерично.
М. М.: В случая не става дума само за опозицията. Даже СДС и ДСБ са срещу. Разбирането за конструктивизъм на ГЕРБ е да козируваме на всяко тяхно безумно предложение. И как да се съгласим с този кодекс, след като той репресира останалите политически сили? Има политическа цедка за това кои партии да бъдат допуснати до избори. ЦИК има повече правомощия откогато и да било, включително нейна субективна преценка е да отказва регистрация. Да не забравяме, че едно от условията за регистрация е удостоверение от Сметната палата за това, че партията през последните 3 г. е представяла отчети. На тези избори хората ще гласуват по-малко и ще избират по-малко. Идеята на ГЕРБ е да откаже хората от гласуване. Защото ако ти няма да избираш селския си кмет, ако ти няма да избираш районния си кмет, ако ще избираш 20% по-малко общински съветници, защо да се разхождаш изобщо да урните?! Това им е идеята - да демотивират хората да гласуват. Така активността пада и делът на контролирания вот нараства. Връща се и отделната бюлетина - това е купуване на гласове, индианска нишка.
- Защо възраждате порочните практики?
Т. Д.: Нищо подобно. Ограничават се много порочни практики - като изборен туризъм, купуване на гласове. Разбираме нервността на ДПС и БСП. Правилата са ясни, в изборите трябва да участват партии, които са изрядни, включително и към Сметната палата, с реален партиен живот, а не се появяват 3 дни преди изборите, за да изтъргуват малкото гласове за тях. Всъщност проблемът на БСП е, че още не могат да свикнат, че са в опозиция.
М. М.: Най-добре е Бойко Борисов да назначава всеки в държавата - шефа на Сметната палата, районните, общинските и селските кметове, даже и общинарите от ГЕРБ. Да не играем на избори.
Т. Д.: Това не е вярно. Районните кметове ще бъдат избирани, но ще бъдат избирани от общинския съвет. На практика това е непряка демокрация. Смятаме, че това е добър модел, защото трябва да има екипност между районните кметове и общинския.
- Ще настане пазарлък в местните парламенти от типа - подкрепяме вашия районен кмет, ако вие подкрепите нашия...
Т. Д.: Не мисля, че ще се стигне до такива пазарлъци. Това е още едно доказателство за демокрация, тъй като при липса на мнозинство в общинския съвет най-малко общинарите от две политически сили ще трябва да подкрепят кандидатите за районен кмет.
М. М.: Това ако не е пазарлък! Но нека не пренебрегваме една друга тема - намаляването на броя на общинските съветници. В момента това намаляване, плюс текстът за изборната квота, означава праг за политическите сили в местни избори в рамките на 10, 15, 20%. 4% са нужни на партия да влезе в парламента, до 20% са й нужни на места, за да има общински съветник. Защо казвам, че хората ще избират по-малко? Защото и тези, които отидат да гласуват и си позволят да пуснат бюлетина за по-малка партия, гласовете им ще се разпилеят, ще бъдат прилапани от големите.
- Това в определени общини ще работи и за БСП.
М. М.: Нямаме нужда от такова предимство. Идеята на общинските съвети е да са пъстри, не черно-бели.
Т. Д.: Това, което говори г-жа Манолова, не е така. Ние сме предвидили в малките общински съвети да няма промяна на броя на съветниците и представителността няма да се накърни.
М. М.: Единствената причина да се откажете да орежете с 20% общинските съветници в по-малките общини е, защото се оказа, че там ГЕРБ просто няма да има свои съветници. Примерите са с община Руен, Сандански, Джебел, там просто ГЕРБ ги няма. И те затова склониха да не намаляват общинарите - от тесен партиен интерес. Залегнал и във всички останали текстове в изборния кодекс.
Т. Д.: Няма такъв тяснопартиен интерес. Друг е въпросът, че колежката търси някаква дълбока конспирация във всеки текст.
М. М.: Ами те фактите говорят сами по себе си. Но хората този път ще се ядосат и ще накажат ГЕРБ на изборите.
Емилия КАРААБОВА
Жестокостта им се сломи
Депутатите се смилиха над себе си и вчера решиха да не работят до полунощ, както се напрегнаха в понеделник. Според предварителната нагласа те трябваше да заседават само до 19 ч. Най-потърпевши от маратона бяха служителите от администрацията, които нямат заместници и живяха в парламента последните два дни от ранна утрин до тъмна доба. /Труд

Държавният глава подписа указ за обнародване на Закона за държавния бюджет за 2011 г.
София /КРОСС/ Държавният глава подписа указ за обнародване на Закона за държавния бюджет на Република България за 2011 година, съобщават от президентството.
Основният мотив, с който президентът подписа закона, е необходимостта страната ни да има приет бюджет за следващата година, особено в условията на продължаваща икономическа криза.
Същевременно президентът Георги Първанов изразява несъгласие и безпокойство по съдържателната част и някои от политиките, заложени в бюджета.
Макроикономическата рамка е несигурна и оптимистична. Необосновано завишена е оценката за реалния растеж на брутния вътрешен продукт. Приходите са силно консервативни и подценени. Това ще създаде проблеми при нормалното финансиране на важни разходи, бюджетни отрасли и политики в публичния сектор.
Освен това, не са предвидени необходимите буфери, чрез които да се реагира при евентуалната промяна на макроикономическата среда. Предвижда се рязко увеличаване на държавния дълг - това отдавна не се беше случвало и ще има дълготрайно негативно отражение. Макар и под различни форми, скрито или явно, има увеличение на данъчната тежест за следващата година.
Въпреки условията на ограничен финансов ресурс, не беше направено най-доброто разпределение на средствата между отделните публични сфери, което означава, че приоритетите не бяха подредени правилно. Няма промяна в политиките и бюджет 2011 г. се превръща в копие на този от 2010 г.
Няма ясна политика и предложени решения за основните стимули на растежа - вътрешните и външните инвестиции, както и за подкрепа на вътрешното потребление.
Всички видове доходи са замразени вече втора година, като се предвижда процесът да продължи до 2013 г. На практика това означава намаление на реалните доходи на населението и неговото обедняване, най-малко с размера на натрупаната инфлация. По този показател дистанцията между нас и другите европейски страни се задълбочава.
2011-а е година на пълен отказ от реформи в здравеопазването, висшето образование, науката, социалната сфера, администрацията и финансовата децентрализация. Липсва стратегическо мислене, а някои от тези важни отрасли ще се финансират на критичния минимум от средства.
Така както бе съставен, бюджетът за 2011 г. няма да бъде ефективен финансов инструмент, в който да бъдат заложени поне частично някои от основните цели, приоритети и индикатори, предвидени в Националната програма за развитие и Стратегия "България 2020".
Президентът изразява безпокойство по отношение текста на параграф 27 от преходните и заключителни разпоредби на закона, където е предвидено наличните в края на 2010 г. средства по банкови бюджетни и депозитни сметки на НЗОК в БНБ да бъдат преведени служебно от банката до 31 декември 2010 г. по сметка на централния бюджет. По този начин набраните средства от здравноосигурителни вноски на гражданите в т.нар. голям резерв на касата в размер на около 1.4 млрд. лв., вече могат да се използват за всички останали публични разходи. Това е нарушение на здравноосигурителните принципи, което може да доведе до недоверие към избрания модел на управление на здравеопазването в България.
/АБ/агенция КРОСС

Бузек иска реформа в руската съдебна система
Председателят на ЕП призова за справедливост в процеса срещу Михаил Ходорковски
Страсбург, Франция /КРОСС/ „Истинска справедливост" в процеса срещу Михаил Ходорковски поиска председателят на Европейския парламент Йежи Бузек, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Утре се очаква присъдата по второто дело срещу бившия най-богат руснак и шеф на компанията „Юкос ойл".
Бузек се срещна с майката на Ходорковски в Страсбург, където Европарламентът провежда заключителна за годината сесия.
„Споделяме нашата солидарност. Неговият случай се превърна в емблематичен символ на големите проблеми на върховенството на закона, нихилизма и човешките права в днешна Русия", каза полякът, който призова Москва да предприеме реформа в правосъдието си.
Според Бузек заявената от президента Медведев модернизация не може да бъде успешна без включване на гражданското общество, засилване върховенството на закона и независимостта на съдебната система. „Това е в интерес на самата Русия и най-вече на нейните граждани", смята първият евродепутат и бивш полски премиер.
Въпросът за делото срещу Ходорковски е повдигнат от Бузек на посещението му в Москва. Председателят на ЕП припомни, че е питал руските власти и за убийствата на журналисти, като Анна Политковская.
Михаил Ходорковски прави шеметна кариера на предприемач в Русия. Стига до поста на заместник- министър. През 2003 г. нещата тръгват надолу за него - той е арестуван и осъден за измами. От осем години е в затвора.
Второто дело срещу него е по нови обвинения в пране на пари и злоупотреби. Ако бъде признат за виновен, Ходорковски може да получи наказание от още 14 години зад решетките./ Агенция КРОСС

ЕП отхвърли „единното разрешително" за мигранти от трети страни
Страсбург, Франция /КРОСС/ Европейският парламент отхвърли предложението за по-лесно получаване на разрешително за пребиваване и работа в ЕС от граждани на трети страни. Идеята за „единно разрешително" и т.нар. „синя карта", които имаха за цел да привлекат квалифицирани мигранти, не получи достатъчно подкрепа от евродепутатите, а по-късно социалистите обявиха, че са постигнали успех на гласуването, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Идеята предвиждаше да облекчи законното преселване на хора от трети страни в ЕС чрез само една процедура по издаване на разрешителни за работа и пребиваване. Целта бе така да се привлекат подготвени кадри за нуждите на европейския трудов пазар.
Според докладчика по предложението Вероник Матьо това ще направи миграционните процеси по-контролируеми, но колегите й гласуваха срещу него. Основният им аргумент бе, че така се нарушават правата на старите и новите преселници на територията на 27-те страни-членки.
Групата на Социалистите и демократите обяви след вота, че е неутрализирана „двойна заплаха" срещу работните места на европейските граждани и правата на мигрантите. „Нашата група се бори силно срещу опитите на Европейската комисия да допусне изключение във фундаментален принцип, което за нас не подлежи на обсъждане- всеки, който работи в ЕС, трябва да бъде третиран по един и същи начин, независимо от държавата, от която идва", каза лидерът на евросоциалистите Мартин Шулц.
Според Матьо предложението е един от най-добрите начини за борба срещу нелегалната имиграция и нелегалния труд. Освен това „балансираните канали" за законна имиграция отговарят на потребностите на трудовите пазари в ЕС. „Икономическата имиграция е реалност, която трябва да организираме, но тя е и необходимост предвид демографските и икономическите предизвикателства, пред които ще бъде изправен Европейския съюз в близко бъдеще", каза тя. / агенция КРОСС

Застрахователните компании ползвали момчета с бухалки. Добро утро
Големи застрахователни компании ползват силови структури, които крадат и разбиват автомобили, застраховани при конкурентите, и по този начин дружествата, които не употребяват такива методи, биват изтикани от пазара. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов на съвместна пресконференция с Комисията по финансов надзор в понеделник.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
В коя да е държава по света това би било огромен скандал. Понеже прилича повече на рекет, отколкото на застраховане: ако не си застраховаш колата при нас, ще ти я откраднем. Следователно отиваш в офиса на водещия се за застраховател и му плащаш определена сума, срещу което той няма да праща момчетата с бухалките.
По подобен начин действаха незабравимите ВИС и СИК в началото на 90-те години и не само за колите: обичайна гледка беше например сергия за зарзават на пазара да бъде облепена със стикери, уведомяващи пазаруващите, че „обектът е застрахован”, например, във ВИС-2.
Това, разбира се, не беше никаква застраховка, а чист рекет. Иначе, ако не платиш, бой, разбиване, кражба, всякакви неприятности. Ама повечето плащаха.
Слава богу, тези времена отминаха. Оказва се, обаче, не съвсем и го казва вторият човек в правителството, вицепремиерът Цветан Цветанов.
На книга застрахователният бизнес в България, който върти над 600 милиона лева годишно, от тях близо 400 милиона само автомобилно застраховане, е сред най-регулираните. На практика застрахователите, особено тези, за които говори министър Цветанов, си правят каквото поискат. Публична тайна е например, че ако се случи човек да закъснее с вноската за каското, почти веднага следва или разбиване, или кражба. Това се прави с цел да бъдат дисциплинирани „овчиците” и да знаят, че не може да избегнат плащането. Данъците може и да не си платиш, обаче каското е неизбежно като смъртта.
Като бял ден е ясно, че момчетата с бухалките няма откъде да знаят коя полица кога е изтекла, ако компаниите не са им казали. Обаче почти няма случай да не е платено каското и да не е разбита колата, което казва много.
Но не е само това.
Всяка година застрахователите вдигат цените на „златната си кокошка” – автомобилното застраховане, а Комисията по финансов надзор, която по принцип трябва да контролира това, само регистрира факта. При това покачването е шоково – редовно с 30 и повече процента. Щото трябвало да се достигнат европейските нива на застрахователните премии. А при заплатите не трябва ли да се достигат европейски нива? Що не ги вдигнат и тях с 30 процента, макар и само веднъж, за проба.
Ама думата сега е за застрахователите.
Така и така държавата в лицето на вицепремиера е установила, че мнозина от тях не са, меко казано, много почтени, сега ще е добре, ако Комисията по финансов надзор направи следващата крачка и се занимае по-отблизо с този бизнес и по-конкретно с начините на ценообразуване, с методите за печелене на клиенти, с начините, по които от пазара биват изтласквани компании, предлагащи разумни цени, и изобщо няма да е зле, ако поне малко усетим, че държавата съществува не само, за да пази бизнеса на ония с бухалките, а и – преди всичко – заради данъкоплатците.
Крайно време е./ Екипнюз.ком

„Бойко, що не си признаеш, че си тъпанар”
Четох в интернет едно писание, чийто автор няма да споменавам по причина, че тези неща са по-скоро типични и конкретните хора в случая са без значение. Писанието призовава премиера Борисов да се държи прилично, понеже преди няколко дни той си позволи да каже, че исканията на Иван Костов за оставка на петима министри от кабинета „са изсмукани от пръстчетата”.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
От писанието лъха естетически потрес, характерен за самообявилата се софийска (и не само) аристокрация, за която Бойко Борисов да е премиер е върховна обида за нацията, недоразумение, кратък антракт, след който почитателите на Хендел, Вивалди и Перголези ще вземат нещата в свои ръце и ще настане една всемирна хармония, съвършенство и стил, единство, творчество, красота, както се казва.
Както беше например при предишния министър-председател Сергей Станишев, завършил не като сегашния школата за пожарникари в Симеоново, а Московския държавен университет и дипломирал се с дисертацията „Ролята на униформата за бойния дух на военнослужещите в Червената армия”. Станишев не дразнеше тези естети – културен човек, говори няколко езика, израсъл в центъра на София.
Нищо че посрещна Цветан Цветанов и Петър Москов, носещи му над 1 милион подписа срещу правителството, със „Здравейте, циркаджии”. Ама го направи изискано, с финес някакъв.
Не ми е работа да защитавам Бойко Борисов. Обаче и с просто око се вижда, че има не много голяма, но гласовита и доста организирана група, у която несъответствието между собствените й естететически представи и суровата действителност избива в (предимно словесна) агресия, която не можеше да бъде видяна през предходните два мандата.
Преди няколко дни например по националната телевизия в едно съвсем скоро появило се предаване по-голямата част от водещите и особено един от тях, който иначе ми е много симпатичен, задаваха на Борисов в продължение на един час по същество един и същи въпрос, който се свеждаше до, извинявам се за опростяването, „Бойко, що не си признаеш, че си тъпанар”.
Не ще и дума, сегашното българско правителство има много трески за дялане. Някои от тях са много съществени, като например това, че все още почти нищо не се прави за разбиване на монополите и отваряне на поле за по-нормална конкуренция в полза на потребителите, нескопосани опити за намеса на пазара на храните, които доведоха до нелогично поскъпване, липса на целенасочена политика за дребния и средния бизнес и много още.
Не е там работата.
А в това, че тези, които се опитват да го критикуват, не го правят съдържателно, а естетически. Например: няма да те подкрепяме, понеже не правиш реформи. Ама какви реформи, защо реформи, на кое реформи – няма значение, пак си излязъл без шапка.
Чунким Симеон и Станишев се скъсаха да правят реформи. Ама тогава никой не ревеше. А ако някой журналист от национална телевизия си позволеше да държи такъв тон на премиера, моментално си отиваше. Примери за това бол.
Или още по-хубаво – не те подкрепяме, понеже си пожарникар. Друго си е да си преподавател по политикономия, цар или пък доктор по история на Червената армия, непобедимая и легендарная.
Естетика, да му се не види. /Екипнюз.ком

Расте износът на бг антикомунизъм, но намалява местната му консумация
Шест страни искат ЕС да забрани отричането на комунистическите престъпления
Шест бивши комунистически страни призоваха Брюксел да предложи общоевропейска забрана на отричането на престъпленията на комунистическите режими. Според тях жертвите са забравени от западните страни, съобщава АФП.
„Принципът на правосъдието трябва да осигури равното отношение към жертвите на всеки тоталитарен режим“, се казва в писмо на външните министри на България, Чехия, Унгария, Литва, Латвия и Румъния.
В писмото до комисаря по правосъдие Вивиан Рединг, Николай Младенов и колегите му заявяват, че „публичното опрощаване, отричане или грубо тривиализиране на тоталитарните режими“, трябва да бъде криминализирано, независимо за какъв режим става дума.
Отричането на Холокоста вече е забранено в много европейски държави, но шестте страни искат такова законодателство да покрие и престъпленията на Съветския съюз и сателитите му.
„Отричането на всяко международно престъпление трябва да бъде третирано по еднакви стандарти за да не се допусне създаването на благоприятни условия за реабилитацията и възраждането на тоталитарни идеологии“, се казва в писмото.
(Портал Европа)
Тази информация е интересна освен с факта, че „има такова животно“, също и със следния въпрос:
Готова ли е България на Борисов и Първанов да води Този разговор по Тази тема и със собствения им народ, който не им е собственост?
Или в Европа ще се пъчим като антикомунисти, но в България ще се правим, че не виждаме паметниците на комунизма, маскирани като съветски войници, донесли…“свободата“ ни с налагането на комунизма?! /Иво Инджев

Аууу, Алексей Петров!
Bulgarian Business Delegation:
AVL Sofia Jordanka Viyatchka
AstraZeneca Zoya Paunova
Balkantourist Travel Nedyalka Sandalska
Bilgarian Industrial Group Dimo Zafirov
Bulgarian Association of Travel Agents Donka Sokolova
Bulgarian Chamber of Commerce and Industry Todor Staykov
Bulgarian Chamber of Commerce and Industry Adriana Filipova
Candole Partners Diana Pazaitova
Deneb Invest Konstantin Daradanov
Djebel-96 Kyashif Ahmed Kyashif
Kammarton Bulgaria Lilia Goranova
Katex IIiya Vandov
Kenta Tsanko Naumov
Krameks Hristo Slavov
NVG Group Nikolin Gavrailov
Pamporova-Ski Krastyo Vangelov
Samel-90 Petar Georgiev
SIS Industries Stefan Gorinov
SKF Bearings Bulgaria Ivan Stoimenov
Union for Private Economic Enterprise Dimitr Georgiev Kalchev
Union for Private Economic Enterprise Alexey IIiev Petrov
Vini Krasimir Krastenov

Това, което виждате, е списъкът на бизнес делегацията, придружавала президента Георги Първанов при официалното му посещение в кралство Швеция през октомври 2007 г. От него се вижда, че Алексей Илиев Петров е придружавал държавния ни глава.
Когато в началото на тази година се разрази скандалът с арестуването на Алексей Петров, по прякор ”трактора” и той беше обявен за главата на “октопода”, започна голямото разграничаване от него. Като във вица за бракониера, хванат да носи убит глиган от горския, при което уж ужасен от “откритието”, възкликнал : “ аууу, глиган”!
Главният бракониер на републиката не остана назад и не веднъж ехидно препрати словесно “горещия картоф” Алексей Петров ту в лагера на Бойко Борисов, ту при Иван Костов. Обаче се оказа, че “трактора” му е бил спътник и то толкова важен, че е трябвало да го води със себе си на официално посещение в Швеция.
Нещо повече, важността на Алексей Петров така се е покачила напоследък, че изведнъж институциите получиха амнезия. Само преди 3 години е било, а в Министерството на външните работи на България не се намери списък с имената на участниците в бизнес делегацията, придружила Първанов в Швеция. Проверих. Няма такъв списък. Най – вероятно са били взети мерки доказателствата да изчезнат.
Списъкът, който виждате приложен тук, е от документацията на министерството на външните работи на Кралство Швеция, която се оказа по-лесно достъпна за един български блогър, отколкото архивите на българските институции за една българска журналистика.
Следите остават! Това – за сведение на следочистачите, на които съм посветил отделно внимание в книгата си “президент на РъБъ”.
В свое интервю на 13 декември, президентът Първанов заявява гордо пред в. “24 часа”, че напоследък бил обиколил повече от 40 общини в България, но спестява “малката подробност”, че този рейд му послужи да си подготвя личния политически проект “АБВ”. Ами обиколките му по света и истината за придружаващите го приближени лица- това кога ще научим?
Няма кой да го попита защо използва държавния си пост, за да си гради проекта. Интервюиращата Диана Кънчева чупи собствения си рекорд по подмазвачество (пак припомням как на пресконференция на 12 март тя подсети президента да съди медиите, които му се катерили по гърба!), е заета днес, в продължението на интервюто, да пита следното:
“Като баща на нацията какво бихте посъветвали Румен Петков и американския посланик в техния спор?”
Впрочем репортерката задава и “отговор” на “бащата на нацията” за успехите на сегашната власт:
“Но не може да отречете, че това правителство почна видима битка с престъпността.”
Георги Първанов: Адмирирам това, което беше постигнато с „Наглите“, това беше изключителна акция. Оттам нататък се отива към едно издребняване, към акции, които не виждам в развитие. Сигурно не ни е работа да знаем тези детайли, но въпросът е да има сигурност на улицата, а това не се случва. Не виждам преса спрямо тези хора с прякори, които са добре известни на обществото, а всичко се фокусира върху една личност – Алексей Петров.”
Както виждате, президентът Първанов почти е възмутен от фокусирането върху “една личност- Алексей Петров”. Колко издайнически само: те му се подмазват и му задават договорените въпроси, а той се тревожи за Алексей Петров.
Интересно, ако някой все пак го попита за общуването му с Алексей Петров, като му покаже списъка на шведското външно министерство, дали Първанов ще възкликне: “Аууу, Алексей Петров”!/ Иво Инджев

Российская оппозиция учредила Партию народной свободы
МОСКВА, 13 дек - РИА Новости. Оппозиция учредила Партию народной свободы в понедельник на съезде Коалиции демократических сил "За Россию без произвола и коррупции", передает корреспондент РИА Новости.
Партия учреждена согласно результатам голосования присутствующих на съезде 168 делегатов из 51 региона РФ.
Съезд также в понедельник должен будет утвердить устав, программу партии, выдвинуть кандидатов в руководящие органы и принять решение о создании региональных отделений.
Коалиция демократических сил была создана в сентябре этого года. Ее лидерами стали политики Владимир Рыжков, Борис Немцов, Михаил Касьянов и Владимир Милов.
Они же и были избраны в понедельник сопредседателями партии в результате тайного голосования. Делегаты съезда также проголосовали за устав и программу партии и заявили о создании региональных отделений. Планируется, что в середине апреля 2011 года партия подаст документы на регистрацию в Минюст РФ.


На http://www.rian.ru/politics/20101213/308117366.html
- могат да се прочетат биографиите на лидерите.

Медведев внес в ГД законопроект о муниципальных избирательных системах
МОСКВА, 14 дек - РИА Новости. Президент России Дмитрий Медведев внес в Государственную Думу проект федерального закона, который предусматривает использование пропорциональной или смешанной избирательной системы на муниципальных выборах в районах, где не менее 20 депутатов, сообщила во вторник пресс-служба Кремля.
Законопроект направлен на реализацию положений послания главы государства Федеральному Собранию, которое было оглашено 30 ноября. По словам президента, политическая конкуренция на низовом уровне будет способствовать укреплению доверия партийной системе, повышению ответственности партий перед населением. Ранее секретарь ЦИК РФ Николай Конкин сообщил, что инициатива президента, скорее всего, будет использована на выборах депутатов Госдумы шестого созыва, назначенных на 4 декабря 2011 года.
В соответствии с проектом закона, не менее половины депутатских мандатов в муниципалитете с численностью 20 депутатов и более распределяются между списками кандидатов, выдвинутыми политическими партиями, пропорционально числу голосов избирателей, полученных каждым из списков кандидатов.
Законом субъекта РФ предусматривается необходимый для допуска к распределению депутатских мандатов минимальный процент голосов избирателей, полученных списком кандидатов, который не может быть более 5% от числа голосов избирателей, принявших участие в голосовании.
На выборах представительных органов указанных муниципальных образований могут применяться как пропорциональная, так и смешанная (мажоритарно-пропорциональная) избирательные системы. На выборах представительных органов иных муниципальных образований, в том числе представительных органов муниципальных районов и городских округов с численностью менее 20 депутатов, может применяться пропорциональная, смешанная или мажоритарная избирательная система.
Условия применения конкретных избирательных систем в таких органах будут определяться в зависимости от численности избирателей, вида муниципалитета и других обстоятельств.
Кроме того, в связи с этими изменениями будут установлены требования к депутатам, входящим во фракции, и к фракциям в представительных органах муниципальных образований. Эти требования аналогичны тем, которые установлены для депутатов и фракций в законодательных органах государственной власти субъектов России.
В частности, во фракцию входят все депутаты, избранные в составе списка кандидатов, а также могут входить депутаты, избранные по одномандатным или многомандатным избирательным округам. Фракция может состоять из одного депутата, избранного в составе списка кандидатов.
Депутат, входящий во фракцию, может быть членом только той политической партии, во фракцию которой он входит. Депутат, избранный в составе списка кандидатов, не вправе выйти из фракции. Несоблюдение этих требований влечет за собой досрочное прекращение депутатских полномочий.
Указанные изменения затронут около 1,2 тысячи представительных органов муниципалитетов.

Няма коментари: