събота, 4 декември 2010 г.

ЛЕЛЕ! АДЪТ СЕ Е ПРЕМЕСТИЛ СЪС СИГУРНОСТ НА ЗЕМЯТА!

Фламандското правителство одобри план за интеграция на българските и румънските роми на белгийска територия
Сигналът цели послание към ромите, че трябва да бъдат готови да работят
Сн. Българските и румънските граждани ще имат отсега нататък достъп до професии, в които е налице недостиг на работна ръка Източник: Getty Images / Guliver
Правителството на белгийския автономен район Фландрия одобри днес план за действие за социална и професионална интеграция на ромите от България и Румъния на територията на Белгия, предаде РИА Новости, като се позова на местни медии.
"Сигналът, който искаме да дадем, е, че ромите от Румъния и България, които идват тук, трябва да бъдат готови да работят", заяви фламандският министър на гражданството Герт Буржоа, допълва БТА.
В съответствие с този план за действие българските и румънските граждани ще имат отсега нататък достъп до професии, в които е налице недостиг на работна ръка.
Досега това не бе така, въпреки че двете държави са членове на Европейския съюз от 2007 г. / Актуално

Румъния реши - "роми", а не "цигани"
Румънското правителство е съгласно с предложението наименованието "ром" да бъде сменено с "циганин" в официалните документи заради приликата между "ромски" и "румънски", която води до обърквания, твърди румънският в. "Журналул национал". Това предложение бе направено от депутата от управляващата Демократично-либерална партия Силвиу Пригоана.
Инициативата ще бъде обсъдена в парламента независимо от съпротивата на организации на ромската общност, съобщава още вестникът, цитиран от Аджерпрес.
Представители на шест неправителствени организации протестираха в сряда в Букурещ срещу проектозакон, който да включва и тази инициатива, посочва в. "Евениментул зилей".
Организациите, занимаващи се със защитата на правата на ромите, заявиха, че наименованието "цигани" може да има негативен смисъл в Румъния, където дискриминацията на тази група е широко разпространена. В Румъния по официални данни има 500 000 роми, но според неофициални оценки броят им е около 1,5 милиона. БТА. / Актуално

Днес порои, утре - бури Заради проливни дъждове днес е обявен код "оранжев" в половин България, а утре заради урагани
Половин България днес е залята от проливни дъждове. Заради тях е обявен код "оранжев" в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София-град и София-област, Перник, Пазарджик, Велико Търново, Благоевград, Смолян. В Кърджали също е обявен код "оранжев" заради силния вятър, който е 25 метра в секунда.
Код "оранжев" означава, че има опасни явления и гражданите трябва да внимават повече. Единственият по-висок код на опасност е код "червен". За предупреждение се използват още два кода - "зелен", при който синоптичната обстановка е спокойна, и "жълт".
Днес се очаква на някои места в Северозападна България, по високите полета на Западна, в Предбалкана, а по-късно - и на места в Североизточна България, дъждът да премине в сняг.
За утре се очаква дъждът да спре, но да нахлуят бурни ветрове, съобщават от НИМХ на БАН.
От пороите в столицата има наводнени приземни етажи и мазета, съобщиха от Гражданска защита. Най-засегнати са южните и западните квартали на столицата - Владая, Горна Баня, Драгалевци, Симеоново, Дианабад.
Причините са затлачена канализация, както и непочистените русла на Владайската и Боянската река, които при обичайни климатични условия не правят проблем, но когато вали, преливат.
В София са постъпили 40 сигнала от граждани за наводнения. Работи се по засилване на дигата при "Толева махала" в район Връбница. От Гражданска защита съобщават, че има информация и за наводнен участък на Околовръстното шосе, който затруднява движението на автомобили. Става дума за пътя от квартал Бояна до разклона за Симеоново. Водата там е 10-15 сантиметра
АСН / Стандарт

Огнен ад в Израел

Огнената стихия се разпространява в Израел, като опустошава големи райони в северната част на страната, съобщи БиБиСи.
Припомняме, пожарите избухнаха преди два дни в планината Кармел, намираща се в близост до град Хаифа. Въпреки значителната помощ, която израелските власти получават от други страни, измежду които и България, пожарът все още не може да бъде овладян.
БиБиСи цитира служител от пожарните екипи, който е посочил, че огнеборците са далеч от потушаването на пламъците. Освен 40-те надзиратели, чийто автобус беше погълнат от пламъци в първия ден на пожара, днес жертва стана и 16-годишен доброволец, участващ в гасенето.
Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху призова международната общност за още помощ. За момента такава са оказали България, Кипър, Гърция, Турция, Египет и Великобритания. Нетаняху се обърна с конкретна молба към правителствата на Германия, Холандия, Норвегия, Финландия и Белгия.
БиБиСи обаче посочва, че населението в засегнатите райони обвинява властите за бавните им според него реакции и действия след избухването на пожарите.
За момента стихията е опустошила площ от 3 240 хектара, по-голямата част от която са горски масиви. От района на пожара са евакуирани 17 000 души, измежду които от осъдени от затвор, намиращ се в обсега на пламъците.
БиБиСи допълва, че е започнало и разследване, което да установи дали пожарите за умишлено причинени. По подобно обвинение бяха задържани двама души, които впоследствие бяха освободени.
Сухото време благоприятства разпространяването на огъня. Израел преживя най-горещото си лято за последните 60 години. / Нюз.бг

Хвалят пожарникарите ни в Израел
Продължава работата на пожарникарите ни по гасенето на горския пожар в израелския град Хайфа, съобщиха от МВР. Четири села са спасени до момента след общите действия на огнеборците.
Българският екип се ръководи от комисар Димитър Димитров.
Пожарникарите са разпределени в две групи - в едната са служителите на Столичната пожарна, в другата - колегите им от областните дирекции в София, Пазарджик и Пловдив. Българите работят в малки смесени екипи с израелските си колеги в два квартала на Хайфа. Организацията и синхронът им са много добри, изтъкват от МВР.
Освен с преките гасителни действия, те са ангажирани и с охраната на имуществото на местните домакинства.
Българският правителствен самолет бе първият, с който пристигна международна помощ за борба с огнената стихия.
Директорът на ГД „ПБЗН" главен комисар Николов е включен в кризисния щаб, който координира действията в района на пожара. Работата на пожарникарите е затруднената от силният вятър и задимяването в района на огнената стихия.
Българските огнеборци са получили благодарност от държавната власт на Израел и местните жители в засегнатия район, допълват от МВР. / Нюз.бг

Родни символи на прехода критикуват Борисов и ГЕРБ
На остри критики беше подложена сегашната икономическа политика от страна на бившия кмет на София Стефан Софиянски. Нищо не се прави за усвояването на еврофондовете, подчерта той.
Усвояването е далеч под нивото му по времето на Станишев, когото критикувахме непрекъснато. Същото е положението и с данъчните постъпления, изтъкна той и посочи - в сегашния бюджет, към 9-месечието, имаме 13% по-ниска събираемост на данъците от 2009г., която беше апогей на кризата.
Експремиерът и бивш столичен кмет бе гост на дискусията за цената на прехода, провеждаща се в София в памет на Александър Божков.
Според Софиянски нещата в икономиката се развиват много неблагоприятно.
Бюджетът в момента е с два милиарда лева дефицит, а започнахме от 500 милиона. Значи сме натрупали 1,5 милиарда дефицит и два милиарда сме похарчили от резерва.
Тоест, 3,5 милиарда лева ние като общество сме похарчили повече, отколкото сме произвели. Е, да има някакъв резултат, къде са тези пари, попита той.

Водената от сегашното правителство икономическа политика до голяма степен е инерционна, повлияна от външни фактори и доста хаотична. Г. Прохаски (Някой пита ли се кой е г-н Прохарски? Б.м.)
Изтъкнати икономисти, политици, общественици и приятели на Божков се събраха в Парк хотел „Москва", за да дискутират безкрайната тема за цената на прехода.
Поканата за започване на преговори за присъединяване на България към Европейския съюз дължим на Александър Божков, подчерта Захари Желязков, бивш шеф на Агенцията за приватизация. Той съобщи, че като жест на признателност от днес залата за пресконференция в хотела се казва „Европа".
Голяма част от гражданите загубиха сигурността си, защото никой не им беше обяснил, че сигурност и свобода са взаимноизключващи се, заяви Желязков. Той повдигна въпроса дали хората сега чувстват свобода и дали не са склонни да я заменят с въображаема сигурност.
Говорейки за приноса на Александър Божков като един от най-значимите политици на прехода, Желязков отбеляза - заедно затворихме фабриката за илюзии, и добави, че илюзиите имат опасното свойство да избуяват като плевели, ако няма грижа за ежедневното им премахване.
Александър Божков е един от онези, които платиха най-голяма част от цената на прехода, каза още той и подчерта, че към това трябва да се добави напълно тенденциозното съсипване на публичния му образ. Желязков припомни спечелените от Божков съдебни битки това, че е пострадал със здравето и че е проявявал значително мъжество, без да загуби уникалното си чувство за хумор.
Признателност към Божков като икономист изказаха много негови колеги. Като едно от най-големите постижения за стабилността в България беше посочен валутният борд.
13 години и половина от въвеждането на валутния борд никоя съществена политическа сила, било то управляваща или опозиция, не си и помисля за неговата промяна или модификация. Такъв консенсус не само сред политиците, но и сред бизнеса и гражданите не ми е известно да съществува по други важни теми за развитието на страната, изтъкна Божидар Кабакчиев.
По време на дискусията бяха припомнени и основните моменти от икономическата политика на СДС, както и за постигнатите чрез нея финансова стабилизация, нормализиране на пазара, приватизация с високи темпове, либерализация на външната търговия, намаляване на разрешителните и лицензионните режими.
Единствената системна икономическа политика, провеждана ясно и последователно в периода 1997 - 2000 г, в голяма степен е заслуга на Александър Божков, коментира Георги Прохаски от Центъра за икономическо развитие.
Според него сега е време за нова икономическа политика. България трябва да спре да се развива инерционно и стихийно, главно под влияние на външни фактори, категоричен бе той. Дори политиката на СДС от 1997 - 2000 г., която беше най-системната икономическа политика, беше силно повлияна от Световна банка и Международния валутен фонд и в някаква степен дирижирана от тях, отбеляза Прохаски.
След това икономическата политика се влияеше от членството в ЕС, тоест имахме кой да ни задава посока, добави той. Според него обаче вече няма кой да ни води за ръка.
В момента е необходимо преформулиране и провеждане на политика на икономически растеж и то растеж, базиран на иновации и съвременни технологии, подчерта Прохаски. По негова оценка водената от сегашното правителство икономическа политика до голяма степен е инерционна, повлияна от външни фактори и доста хаотична.
Той каза още, че до две години България трябва да влезе в „чакалнята" на еврозоната, за да може до 3-4 години да стане част от нея.
За края на дискусията е предвиден и докладът на Евгени Бакърджиев, колега на Божков от кабинета на Иван Костов. Самият Костов не е сред участниците в дискусията. / Нюз.бг

МААЕ създава „банка” за уран
Управителният съвет на Международната агенция за атомна енергия одобри проект за създаването на международен резерв от обогатен уран, съобщи АП. Той ще бъде изцяло под контрола на МААЕ, а достъп до него ще имат страните, членуващи в организацията. Това ще става след одобрение от Генералния директор на МААЕ.
Създаването на „банката" с гориво не е обвързано с определена страна. Резервът ще подпомага държавите, които не могат сами да произвеждат ядрено гориво или които получават отказ от страните доставчици поради политически причини.
Все още не е ясно къде ще се намира хранилището на уран. За кандидат с най-големи шансове е сочен Казахстан, но окончателното решение за разполагането на резерва предстои тепърва да се вземе.
Собственик и оператор на хранилището ще бъде МААЕ, отбеляза АП.
Глин Дейвис, представител на САЩ в организацията, определи решението на Управителния съвет за важна стъпка, която защитава правото на всички страни на ядрена енергия за мирни цели.
Значителен дял във финансирането на резерва ще се осигури от американския инвеститор Уорън Бъфет - около една трета. Средствата в размер на около 50 милиона долара ще се отпуснат чрез неправителствената организация за контрол над оръжията а „Ядрена заплаха". Цялата стойност на проекта възлиза на 150 милиона долара. Остатъкът ще бъдат предоставен от САЩ, Европейския съюз, Обединените арабски емирства, Кувейт и Норвегия.
Резервът ще окуражи по-малките странни да не се ангажират в собствено обогатяване на уран, защото банката ще бъде сигурна форма за снабдяването им, коментира Томас Кохран, ядрен експерт от САЩ. Той обаче подчерта, че създаването на резерва с нискобогатен уран няма да реши „големите проблеми", свързани с ядрените програми на някои страни и даде за пример Иран. / Нюз.бг

САЩ: Турция няма да влиза в ЕС!
Последните разкрития на Уикилийкс показаха до каква степен европейците имат резерви към приемането на Турция в ЕС, коментира "Дойче веле".
В секретните документи френският президент Саркози е описван едва ли не като истеричен враг на Анкара.
Ако европейците не искат Турция в ЕС, нека да го кажат ясно и на висок глас. Това е призив на турския премиер Реджеп Таийп Ердоган, отправен в една негова реч. По този начин политикът описва растящото недоволство и разочарование в страната му от отношението на Франция, Германия и Австрия към евентуалното бъдещо членство на Анкара в европейската общност.
Тази конкретика, за която пледира Ердоган, сега откриваме и в документите на Уикилийкс. В разговор с европейски дипломати представители на САЩ са добили впечатлението, че кандидатурата на Турция за членство в ЕС е напълно безнадеждна. Отдавна Вашингтон се застъпва за Турция по този щекотлив въпрос, което често дразни европейците. Защото ако Турция стане част от Обединена Европа, това ще докаже на целия свят, че Евросъюзът не е клуб на християнските държави.
Така например съветникът на френския президент Жан-Давид Левит е споделил пред Филип Гордън, отговарящ в Държавния департамент за връзките с Европа, че се надява Анкара сама да оттегли кандидатурата си за членство. А каква е позицията на президента на Франция? В някои от документите, публикувани от Уикилийкс, Никола Саркози е описан като истеричен враг на турското еврочленство.
Между другото, в тази графа е включена и германската канцлерка Ангела Меркел - тя и Саркози били двамата европейски лидери, които в най-голяма степен допринасяли за растящия евроскептицизъм сред турците, твърдят американски дипломати в Анкара.
Отбелязва се обаче и това, че немалка доза скептицизъм по отношение на турското еврочленство има и в редиците на управляващата в Турция Партия на справедливостта и развитието на премиера Ердоган. Това се обяснява със страха от "заличаването" на традиционните за Турция мюсюлмански обичаи.
Документите на Уикилийкс съдържат и доклади, които защитават тезата, че Турция е на път да се превърне в ислямска държава. Според американски дипломатически източници Анкара обръща оста на своята външна политика. Публикуваните документи показват безпокойство у САЩ от политиката на външния министър Ахмет Давутоглу, който според тях води неоосманска политика. Сред изнесените документи са и разузнавателни данни на МОСАД, в които се твърди, че в Турция се въздига ислямизмът.
За премиера Ердоган се посочва, че е лидер, който споделя същите идеали като Ататюрк; работохолик е, упорит, без да е деспотичен. Той е определен като демократ по убеждения, който обаче ръководи обкръжението си по автократичен начин и е заобиколен от обръч от ласкатели и надменни съветници. / Нюз.бг

Парламентът в Италия разпуснат до вота на доверие
Разраства се правителствената криза в Италия, която тресе управляващата дясноцентристка коалиция начело със Силвио Берлускони, пишат италиански медии.
След пораженията, които правителството претърпя едно след друго при гласуването на внесени законопроекти, парламентът беше разпуснат до 13 декември, когато ще бъде гласуван вот на доверие.
Премиерът Берлускони заяви, че ако не получие доверие при гласуването, ще се отиде до избори.
Като източник на кризата той посочи председателя на Камарата на представителите Джанфранко Фини, който ръководи групата Бъдеще и свобода за Италия. Берлускони каза, че оставя маневрите и интригите за други. Той изключи възможността за консултации за ново правителство.
Разпускането на парламента до гласуването на вота на недоверие на правителството на 13 декември предизвика силна реакция от страна на опозицията.
Правителствената коалиция има 308 депутати в 630-членния парламент и трябва да получи най-малко 316 гласа. Ако не получи подкрепа от стабилност и свобода за Италия правителството няма да получи доверие. / Нюз.бг

Нона Караджова: През пролетта "Брикел" спира окончателно
През пролетта "Брикел" спира окончателно и повече няма да бъдат поемани никакви обещания. "Брикел е изключително замърсяващ околната среда. Това е един от най-старите ТЕЦ-ове в България, с остаряла техника", заяви Нона Караджова, министър на околната среда и водите, пред "Дарик".
Преди две седмици министър Караджова обяви пред "Дневник", че правителството е взело решение "Брикел" да бъде изведен от експлоатация на два етапа. Министърът на икономиката ще изготви план за незабавно запечатване на четири от котлите (от общо 6 в централата). "Брикел" ще работи с минимална мощност до края на отоплителния сезон, а Министърът на финансите ще отпусне целево бюджетни средства, за да се намери алтернатива за отоплението на града възможно най-бързо.
Преди време "Брикел" обеща след като изтекат 20 000 часа работа след януари 2007 г. да преустанови работа. "Имаше протести, синдикатите се бунтуваха, но има правила, които са валидни за всички", добави министърът пред "Дарик" и уточни, че единствения компромис да се остави ТЕЦ-а да работи и тази зима, е направен заради големия брой на обществени заведения, зависими от "Брикел".
"Напролет Брикел спира - абсолютно и неотменно. Затова се обръщам и към кмета на Гълъбово за бързи действия, така че да се изгради отоплението за следващата година. За това дали "Брикел" ще се модернизира – това е друго нещо", заяви Караджова.
В неделя Министър Караджова заминава за световната конференция за климатичните промени в мексиканския град Канкун.
Няколко цели са поставени в Канкун - да се стигне до решения по пет-шест групи въпроси, свързани с методиките, по които ще се правят измерванията на емисиите на парникови газове, така че да сме уверени, че всички държави измерват по един и същи начин, информира тя. Министърът уточни, че има проблеми в самата методика. "Понякога някои страни не желаят да има такова измерване, това е нещо, по което работните групи са стигнали до добър консенсус. В ЕС този процес е добре регламентиран", каза екоминистърът.
Караджова припомни, че преди известно време на България беше отнета акредитацията да участва в продажбата на емисии на парникови газове, защото от 2007 до 2009 г. България беше предала доклади, които не бяха достатъчно достоверни с качествена информация. "Тези доклади са предадени през март 2009 г. Справихме се и през октомври месец имаше мисия от страна на конвенцията, оцениха високо това, което сме постигнали и се надяваме другата година да ни върнат акредитацията и да можем да търгуваме отново с емисии", обясни Нона Караджова.
Няколко латиноамерикански държави вече предупредиха Япония и другите богати страни, че преговорите за климата в мексиканския курорт Канкун ще се провалят, ако те не се ангажират да наложат нови съкращения на парниковите емисии, съобщи АП. Венецуела, Боливия, Никарагуа и Еквадор настояха богатите държави да удължат ангажиментите си за намаляване на емисиите съгласно Протокола от Киото, който изтича през 2012 г. В Протокола от Киото участват почти 40 развити държави, които, съгласно споразумението, трябва да намалят парниковите си емисии до 2020 г. / Дневник

Бедните страни: Оттеглянето на Япония ще блокира климатичните преговори
Делегати на конференцията в Канкун, Мексико, които представляват развиващите се държави, обвиниха Япония, че с вчерашния си отказ да продължи действието на Протокола от Киото нарушава по-ранен свой ангажимент, предаде Ройтерс.
"Няма да постигнем успех в Канкун, ако Япония не иска по-нататъшно намаляване на емисиите по Киото", обяви Абдула Алсайди, председател на Г-77 и Китай. Структурата е основната форма на представителство на развиващите се държави по време на двуседмичните преговори на ООН в Мексико (COP16).
"Не е логично да удължаваме Киото", коментира японският зам.-министър на околната среда Хидеки Минамикава по време на пресконференция. Според него е нужно всеобхватно споразумение, защото в момента страните по протокола изпускат едва 27% от парниковите емисии на планетата.
Токио ще подпише нов обвързващ договор, който да надгради миналогодишното споразумение от Копенхаген, само ако другите големи замърсители като САЩ и Китай сторят същото. Декларативното споразумение от датската столица е подкрепено от държави, изхвърлящи общо над 80% от парниковите газове, но то има доброволен характер.
Япония е правила подобни изявления и преди, припомня Кристиана Фигерес, която оглавява секретариата на Рамковата конвенция на ООН по климата (UNFCCC), под чиято шапка формално се провежда конференцията в Мексико. Според Фигерес ясно решение за съдбата на Протокола от Киото едва ли ще бъде взето в Канкун. Това съкращава шансовете за скорошно международно споразумение, защото първата фаза на документа изтича в края на 2012 г. До тази дата държавите трябва да съкратят емисиите си средно с 5.2% спрямо нивата от 1990 г. / Дневник

Wikileaks: Кадафи едва не предизвикал ядрена катастрофа през 2009г.
Преди година – на 20 ноември 2009г. - в Либия е бил избегнат сериозен ядрен инцидент, след като контейнери с обогатен уран е можело да се пропукат и да изхвърлят радиоактивност в атмосферата.
САЩ са държали в дълбока секретност случилото се, причината за което е внезапен отказ на Муамар Кадафи от обещанието да предаде готовият за военна употреба уран. Повратът вероятно е бил предизвикан от отношението към него в Ню Йорк, когато му е забранено да опъва бедуинската си шатра пред ООН.
Според цитирани от лондонския в."Гардиън" документи от сайта Wikileaks, седем 5-тонни метални контейнера с обогатен уран, годни само за транспортиране, но не и за съхранение на материала, са били оставени на пистата на либийски ядрен обект под охраната само на един въоръжен войник.
Докато дипломати на САЩ и Русия трескаво убеждавали Либия бързо да се сложи край на тази ситуация, учени предупреждавали, че уранът в контейнерите - част от оръжейните планове на Кадафи - е силно радиоактивен и бързо се загрява.
"Според експерти от Министерството на енергетиката на САЩ имаме само 1месец да разрешим случая преди проблемите със сигурността и безопасността да се превърнат в криза", пише посланикът в Триполи Джийн Крец.
"Температурата на този вид уран, който е силно радиоактивен, може да достигне ниво, предизвикващо напукване на контейнерите и изпускане на радиоактивен ядрен материал... Дори само заради притесненията за сигурността трябва да ангажираме всичките си ресурси и да открием навреме решение, както и изобщо да не споменаваме за това на пресата", се казва още в документа.
"Гардиън" обяснява, че в контейнерите имало 5.2 кг годен за ядрено оръжие уран, лесен за транспортиране и поради това представляващ огромен подарък за терористи или нововъзникващи ядрени държави.
Американците настоявали либийците веднага да махнат от мястото крана, с който контейнерите би могло да бъдат натоварени.
Инцидентът е станал в ядрения обект Тахура и екипът от американското енергийно министерство видял "само един въоръжен охранител (макар че не били сигурни, дали пистолетът му е зареден)".
Сигналът за проблема бил подаден от Али Гашут, директор на либийската ядрена енергетика, малко преди пристигането на специално съоръжен руски транспортен самолет "Антонов" 124-100 за извозване на горивото към Русия съгласно сделка със САЩ. Гашут обаче получил нареждане да не позволява самолета да кацне. Посланик Крец се свързва със Сайф ал-Ислам, синът на Кадафи, а на 3 декември предава и лично съобщение от държавния секретар Хилари Клинтън до Кадафи, но въпреки това контейнерите продължават да стоят на пистата и да се загряват, разказва лндонският вестник.
Войници поемат охраната чак на 7 декември, но не се чува нищо за разрешение руският самолет да вземе товара. САЩ заявяват, че няма да платят 800 000 долара за транспорта, ако операцията не приключи до 18 декември.
Чак на 21 декември призори на гигантския "Антонов" е позволено да кацне, а след това и да отпътува за Русия с контейнерите. / Дневник

СЪБОТА - ДЕН ЗА ПРОТЕСТИ
Протестен митинг срещу предлагания от управляващите избирателен кодекс организират жители на пловдивските общини Калояново и Съединение. Те се събират на разклона за с. Калояново по пътя Пловдив – Карлово.
Протестиращите се обявяват против предложението селата с под 500 жители да нямат право да избират свой кмет и срещу наложения данък сгради данъчна оценка под 1680 лева. Подкрепят ги жители и на други общини, а също народните представители от левицата Петър Мутафчиев и Захари Георгиев.
В Бургас по инициатива на социалистите също ще има протестен митинг - мотото там е срещу политиката на правителството в науката, образованието, културата, здравеопазването и пенсионната реформа. / Блиц

ЧАСТ ОТ КЪЩА ПРОПАДНА В СТРОИТЕЛЕН ИЗКОП
Четирима души, сред които и жена на легло, от вчера следобед са изложени на вятъра и дъжда, след като част от къщата им в центъра на Пловдив се срути в изкопната яма за нова кооперация. Потърпевшите подали жалба в общината, но ремонтът няма да е скоро. Опасенията им са, че докато дойдат строители да ги укрепят, и останалата част от дома им може да полети в ямата.
Срутването на кухнята е станало вчера по обед. В ямата пропаднали бойлерът и газовата бутилка. От пожарната отказали да дойдат ги извадят. От фирмата строител обещали до 15 дена да възстановят къщата.
Собствениците подали жалба в район Централен и били посетени от районната кметица Райна Петрова. От първоначалната проверка на инспекторите се оказало, че фирмата изпълнител не е спазила плана за безопасност и здраве, който включва укрепване на къщата с бетонни ламели.
Петрова се ангажира да направи всичко необходимо, за да помогне на собствениците на къщата. На фирмата строител ще бъдат съставени актове за нарушенията.
Ето как един от обитателите на злополучната постройка, Атанас Бойчев, описва инцидента пред БНТ: "15-20 минути, докато оправя майка, излезнах навънка. От другата страна на изкопа се бяха събрали пет-шест човека, включително и техническия ръководител на обекта и казаха: "Дръпни се, че къщата пада. И това беше, няма и 2-3 минути и къщата се срути в дупката."
Ружди Мюмюн, бригадир на съседния обект, твърди, че нищо не е подсказвало това развитие: "Бяхме на обяд, нищо не се разбра, просто не видяхме как стана, даже беше подпряно, ето тази част просто ги отнесе като нищо."
Атанас Бойчев се тюхка: "Ние през това време къде ще живеем, нямаме нито вода, нито ток, нито канализация, как се живее в коя стая да застана аз да легна, за да спа спокойно?"
А родственикът му Иван Бойчев настоява: "Да дойде техническа експертиза, да дойдат, да преценят може ли в тази къща да се живее, няма ли опасност за живота ни сега? Ние се страхуваме да останем да спим в тази къща". / Блиц

Мирослав Найденов е поредната мишена на Яне Янев
Главният обвинител на цялото правителство, председателят на партия РЗС Яне Янев днес се обяви за защитник на излъгалата властите Калина Илиева
При преизпълнение на бюджета през юли може да осигурим 70 млн. лв. за вас, каза министър Найденов на протестиращи тютюнопроизводители на 2 декември 2010
Министърът на земеделието и храните Мирослав Найденов потвърди, че от 10 месеца се знае за 400-те мейла на Калина Илиева, изпратени до Европейската служба по измамите ОЛАФ.
Имало данни и за подслушването на ДАНС на телефоните на целия политически кабинет на земеделското министерство, както и че нищо незаконно не е било чуто през това време.
"Аз управлявам едно от най-ресурсните министерства - моите предшественици са обвиняеми (бившите министри Валери Цветанов и Нихат Кабил),и никога не бих направил глупост", каза Мирослав Найденов пред журналисти. Той не се притеснява от проверката на ДАНС и я смята за нормална.
Но смята за по-опасно, че с 400-те имейла са спрени проекти на български бенефициенти за 200 милиона евро.
Той не се притеснява, но дъщеря му ужасена попитала дали са записвали и домашния им телефон, защото "говорила едни неща с гаджето".
Главният обвинител на цялото правителство, председателят на партия РЗС
Яне Янев днес се обяви за защитник на излъгалата властите скандална Калина Илиева.
Според Янев, който категорично отказа да посочи източници за своята информация, министър Найденов е предложил 200 хиляди лв. на шефа на фонд "Земеделие" Симеонов, за да бъде платено ДДС на фирми по обществена поръчка за доставка на храни за бедни.
Друг активист на РЗС, депутатът Емил Василев пак каза, че Найденов манипулирал критериите за участие в конкурс за 17 млн. лв., за да спечели фирма "ЧЕХ-Йосиф Новосад" АД.
От РЗС са убедени, че условията за конкурса са били фалшифицирани заради тази търновска фирма, докато Калина Илиева пътувала в командировка.
"Не знам защо ме замесват в тази история, участвах в търга, но не спечелих. Мислите ли, че това щеше да стане, ако министърът е лобирал за мен", коментира Йосиф Новосад, собственик на ЧЕХ.
И шефът на фонд "Земеделие" Светослав Симеонов отрече за подкупа.
"Това е поредната измислица на Калина Илиева", каза той. Връщането на ДДС-то било по решение на УС на фонда, в който влиза и зам. - министърът на финансите Владимир Горанов.
Бившият изпълнителен директор на Държавен фонд „Земеделие" (ДФЗ)
Калина Илиева е вземала по-голяма заплата от министъра,
съобщи Найденов.

Неговата заплата е 2700 лв., а на Илиева е била 2750 лв. Заради това, че Илиева е лъгала, земеделското министерство ще заведе граждански иск срещу нея да възстанови заплатите (към 60 000 лв.), които е взела като шеф на ДФЗ.
"Тежко ми е, трудно ми е. По-тежко е от това да разбереш, че жена ти изневерява. Аз така, някак си, последен разбрах, че ще ражда. А премиерът не вярваше. Тя до последният момент ни лъжеше, че е с миома, а ние й предлагахме да се лекува в правителствена болница", обясни Найденов.
Мнистърът каза още, че Калина Илиева е обиждала своите подчинени и поради това той й е правил забележки.
Найденов призна, че случаят с лъжата на Калина Илиева ще му е като обица на ухото. "Това, което е направила Илиева, граничи с лудост", смята той.
Предоставеният болничен лист на Илиева с диагноза "полиоцистит" е даден на прокуратурата.
"РЗС се изявява като говорител на Калина Илиева", коментира Мирослав Найденов. Той заяви, че е горд, че ще е
първият министър, обвинен, че предлага подкуп, а не, че е взел.
Министърът разказа, че Янев един път е бил при него и лобирал да не уволняват бившия зам.- началник на ветеринарите Леонид Лавчев, хванат с подкуп в Хасково. Дъщеря му била в листите на РЗС.
От РЗС заявиха, че информацията за предлагания от Найденов подкуп е подадена на Бойко Борисов и Цветан Цветанов. РЗС знаели, че в хода на тази разработка срещу министъра са използвани "томове" специални разузнавателни средства.
Янев не отговори на въпроса откъде има данните, от спецслужбите или от другаде и разполага ли със записи.
Шефоветена РЗС са внесли сигнал срещу министър Найденов за "търговия с влияние, злоупотреба със служебно положение, искане и предлагане на подкуп" в парламентарната Комисия за борба с корупцията. / Вести.бг

Обама в Афганистан: Ще прогоним "Ал Кайда"
Президентът на САЩ отиде да благодари лично на войниците в момент когато милиони техни сънародници се готвят за мирно посрещане на Коледа
"Няма да позволим никога повече тази страна да е база на "Ал Кайда" за атаки срещу територията на САЩ" заяви президентът Барак Обама пред американските войници в базата "Баграм" в Афганистан.
Президентът отбеляза, че не е нужно да им казва, че им предстоят тежки боеве и трудни дни. По думите му напредъкът се постига на висока цена, но успехът ще дойде.
След 14-часов полет Обама не успя да отиде до Кабул за среща с президента Хамид Карзай, така че разговаря с него по телефона от американската база.
Обама се срещна с главнокомандващия международните сили в Афганистан генерал Дейвид Петреъс и с американския посланик Карл Айкънбъри. Президент посети ранени американски войници, като на петима връчи отличието "Пурпурно сърце", с което се удостояват ранени или загинали по време на служба военни.
В болницата на базата Обама се срещна с членове на същия взвод, от който тази седмица бяха убити шестима военни - афганистански граничен полицай застреля американските си инструктори.
Президентът каза, че иска да благодари лично на войниците в момент когато милиони техни сънародници се готвят за мирно посрещане на празниците. / Вести.бг

Медведев и Берлускони за "Уикилийкс", НАТО и двустранните връзки
Според руския президент изтеклите телеграми показват цинизма на американската дипломация
Изтеклите чрез сайта "Уикилийкс" (WikiLeaks.org) телеграми показват цинизма на американската дипломация, коментира руският президент Дмитрий Медведев на съвместна пресконференция с италианския премиер Силвио Берлускони.
Двамата се срещнаха днес в руския курорт Красная поляна, в Краснодарския край, където се състояха руско-италиански междудържавни консултации.
Медведев заяви пред журналисти, че изтеклата информация показва "целия цинизъм на оценките и съжденията, които преобладават във външната политика на някои държави, имам предвид САЩ". Когато обаче тези съждения станат публични, те са способни да навредят на външнополитическите връзки, да се отразят на общия дух на отношенията, добави руският лидер, цитиран от ИТАР-ТАСС.
В американските телеграми за Медведев бе написано, че играел ролята на Робин за Батмана Путин.
Силвио Берлускони омаловажи значението на изтеклата секретна американска информация. Материалите на "Уикилийкс" не могат да развалят създалите се вече отношения между държавите, заяви италианският премиер.
Според него на публикуваните дипломатически телеграми не бива да се придава свръхважно значение, те са дразнещи, защото предизвикват коментари в печата, но няма да доведат по промяна в схемите на междудържавните отношения.
Говорейки за отношенията между Италия и Русия,
той подчерта, че те са приятелски, но отбеляза, че в приятелството, свързващо висши лица от двете страни, никога не е имало никакъв личен интерес. Винаги сме работили в интерес и на двете страни, добави Берлускони.
По този повод АП припомня, че в изтеклите американски дипломатически документи се говори за размяната на много скъпи подаръци между Берлускони и Путин и се твърди, че италианският премиер и негови съюзници са се облагодетелствали от италианските енергийни договори с Русия.
Берлускони много оцени положително резултатите от срещата на високо равнище
Русия-НАТО

в Лисабон, която нарече "голяма стъпка" към слагане на край на Студената война. Не е толкова важно дали Русия може да стане член на НАТО, важното е, че Русия може да работи заедно с алианса "за сигурността на Запада и на целия свят, каза той.
След 2014 г. Афганистан трябва да гарантира, че вече няма да бъде източник на опасност за други страни, каза Берлускони. Италия в момента има около 4000 души в международните сили ИСАФ, готова е да прати още 200 инструктори в помощ на афганистанската армия, за да може Афганистан със свои сили да гарантира сигурността си, добави италианският премиер.
Той изтъкна, че споразуменията за транзит през руска територия на товари за западната коалиция е принос на Русия в решаването на много сложните въпроси, които стоят пред афганистанското общество.
На общата си пресконференция с Берлускони Медведев засегна и темата за
противоракетната отбрана.
Русия е готова да обсъжда ПРО в Съвета НАТО-Русия, но призовава това да стане по-бързо, без да се стига до нов кръг в надпреварата във въоръжаването. Готови сме да участваме в създаването на секторен подход към ПРО, готови сме да отговаряме за цял сегмент от Европа, каза руският президент. Но ако не успеем да се договорим, след десет години тези, които работят на нашите места, ще се сблъскат с много тежък проблем: ще им се наложи да взимат решения за отговорни мерки, а това ще означава не друго, а надпревара във въоръжаването, каза Медведев.
Двама близки сътрудници на Силвио Берлускони са в основата на разкритията за здравословното състояние на италианския премиер,
разпространени от сайта "Уикилийкс".
В статиите си по темата френският "Монд" и испанският в. "Паис" съобщават, че става въпрос за Джани Лета, главния секретар на италианското правителство, както и от сенатора от управляващата коалиция Джампиеро Кантони, председател на сенатската комисия по отбраната. Британският в. "Гардиън" беше заличил имената на двата източника в статията си по темата, но компютърни експерти успяха да "премахнат" цензурата и двете имена се потвърдиха, съобщава в. "Кориере дела сера". Италианското издание посочва, че веднага след публикациите приближените на Берлускони са отрекли да са разказвали лични неща за премиера. Лета подчерта, че винаги е твърдял, че Берлускони е в добра форма.
В телеграми, изпратени в края на 2009 г. до Вашингтон от новия посланик на САЩ в Рим Дейвид Торн се отбелязва, че италианският премиер е физически и политически уморен.
"Секс скандалите, съдебните разследвания, семейните и финансовите проблеми сякаш са тежко бреме за личното и политическото здраве на Берлускони и тегнат и върху неговата способност да взима решения", се посочва в една от телеграмите на Торн.
Посланикът констатира, че Берлускони с неговите навици да будува до късно и да присъства на партита не си почива достатъчно добре, допълва италианският в. "Кориере дела сера" по темата. Като пример за премиерската умора Торн посочва, че Берлускони бил разсеян и дори за кратко заспал по време на прием в Рим на 19 октомври миналата година, отбелязва в. "Монд".
В телеграмите посланикът посочва, че в Италия се наблюдава вреден политически климат, в който теориите за заговори са изместили политическия дебат, пише в. "Монд".
Като пример Тор посочва факта, че според приближени на Берлускони той бил убеден, че италианските тайни служби били в основата на разкриването на скандала с непълнолетната Ноеми Летиция миналата година. Когато британският в. "Таймс" пък публикува информация, че италиански военни плащали на талибаните в Афганистан, за да не ги нападат, тогава Берлускони съзрял в тези разкрития намесата на Вашингтон, за да го дискредитира.
В няколко телеграми посланикът на САЩ в Рим съобщавал и за "дворцовите интриги" сред приближените на Берлускони, които подготвяли терена за времето когато премиерът вече няма да е на власт. Торн пише, че тези интриги се плетели от тогавашния съюзник на Берлускони - Джанфранко Фини, от бившия министър на вътрешните работи Джузепе Пизану и от Джулио Тремонти, влиятелния министър на икономиката. / Вести

Ердоган бесен на "Уикилийкс", нямал швейцарски сметки
В друга изтекла грама се разказва как френският президент Никола Саркози хванал руския външен министър за ревера и го нарекъл лъжец
Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган реагира гневно на твърденията в изтекло съобщение на Държавния департамент, публикувано в "Уикилийкс", че той има пари в сметки в швейцарски банки и каза, че американските дипломати трябва да бъдат наказани за твърденията, които той окачестви като "лъжи" и "клюки", предаде АП.
Гневната реакция на турския премиер се различава от първоначалната позиция на Турция да омаловажи значението на изтичането на информация в сайта "Уикилийкс" и да заяви, че документите няма да повлияят на турско-американските отношения.
Засекретената телеграма, публикувана тази седмица от "Уикилийкс", е с дата 30 декември 2004 г. и е от тогавашния американски посланик в Анкара Ерик Еделман, който оценява втората година от управлението на Ердоган.
В телеграмата се казва: "Ние научихме от два източника, че Ердоган има осем сметки в швейцарски банки; неговите обяснения, че богатството му идва от сватбените подаръци, които гостите дали на неговия син, и това, че турски бизнесмен напълно безкористно плаща разходите за образование на четирите му деца в САЩ, са неубедителни".
Ердоган заяви в предаване на живо по телевизията, че е готов да подаде оставка, ако опозиционните партии могат да докажат, че той има банкова сметка в швейцарска банка.
САЩ са отговорни за фалшивите твърдения на тези дипломати и за техните клевети. Съединените щати трябва да осигурят дипломатите да бъдат подведени под отговорност, посочи Ердоган по телевизията.
Да се приемат като истина лъжите и клеветите, които произлизат от личната омраза на един или двама бивши посланици и да се обвинява правителството, е много погрешно, заяви Ердоган.
Главната опозиционна партия в Турция - Народнорепубликанската партия, тази седмица призова премиера да обясни твърденията за негови сметки в швейцарски банки и заяви, че е формирала комисия, която да разследва тези твърдения.
В друга дипломатическа телеграма с дата 27 февруари 2009 г. се твърди, че
приятели на Ердоган се възползват от бизнес сделки на Турция с Иран
Негов приятел от религиозното училище е директор на турска компания, която влезе в съвместно предприятие с Иран, за да разработва газови находища и да строи тръбопроводи, се казва в телеграмата.
Еделман бе посланик в Анкара по времето, когато връзките между САЩ и Турция се обтегнаха след отказа на турския парламент да позволи на американски войски да използват турска територия за нахлуването в Ирак през 2003 г.
Ердоган намекна, че Турция може да поиска законови действия срещу дипломатите.
"Ние вече говорихме за това с американското правителство. Те вече се извиниха, но ние не намираме това за достатъчно. Те трябва да предприемат всички необходими стъпки по отношение на тези дипломати", заяви Ердоган.
Руският премиер Владимир Путин критикува американската избирателна система в интервю за Си Ен Ен в отговор на твърденията в секретен американски дипломатически документ, разпространен от сайта "Уикилийкс".
В един от документите се казваше, че според Робърт Гейтс руската демокрация е изчезнала, а правителството в Русия е олигархия, ръководена от руските тайни служби.
Министър Гейтс е заблуден, казва Путин в интервюто, цитирано от Франс прес.
Путин заявява, че няма да допусне САЩ да критикуват руската политическа система, а същевременно да не търпят критики за своята собствена система.
Американският президент не се избира чрез преки избори, както в Русия, а чрез избирателна колегия, чиито членове са излъчени от американските избиратели, напомня руският премиер.
Путин посочва, че при два президентски вота в САЩ е спечелил не кандидатът, който е спечелил най-много гласове, а този, който си е осигурил повече гласове в избирателната колегия.
Руският премиер визира индиректно и изборите през 2000 г., когато изходът е решен от Върховния съд.
"Когато обясняваме на нашите американски приятели, че системно има проблеми с американската политическа система, те ни казват: "Не се бъркайте в нашите работи". Добре, ние не им се бъркаме. Но скъпи колеги, искам да ви предупредя, че вие не трябва да се бъркате в суверенния избор на руския народ", заявява руският премиер.
Путин казва още, че до президентските избори в Русия през 2012 г. има още доста време и че с държавния глава Дмитрий Медведев заедно ще решават въпроса кой от двамата ще бъде кандидат.
Френският президент Никола Саркози нарекъл лъжец руския външен министър Сергей Лавров през 2008 г., когато се водели трудните преговори с Москва за конфликта с Грузия. Това гласи американски меморандум, разпространен от "Уикилийкс", предаде Франс прес.
Френският дипломат Филип Льофор информирал своя американска колежка на дипломатически пост в Москва за посредническите усилия на Никола Саркози в руско-грузинския конфликт през септември.
Той й казал, че атмосферата била доста тягостна, в един момент Саркози хванал Лавров за ревера на сакото и го нарекъл лъжец, се твърди в меморандума, публикуван от "Уикилийкс".
Френският президент предупредил Русия, че престижът й на сериозна сила е силно помрачен от отказа й да изпълни поетите задължения, гласи документът, разгласен от "Уикилийкс" и цитиран от Франс прес.
Американски дипломати обаче са критикували Франция, че не прави достатъчно, за да интегрира своите етнически и религиозни малцинства и трябва да даде на мюсюлманите място във френското общество.
Грамите предоставени от "Уикилийкс" са и публикувани във в."Монд", предаде Ройтерс.
Франция не само че има проблем с интеграцията и имиграцията, тя трябва също така да предприеме действия, за да вдъхне у мюсюлманите усещане за национална принадлежност към Франция, казва американското посолство в Париж в засекретена дипломатическа грама до Вашингтон, носеща дата 17 август 2005 г.
Тези коментари предугаждат вълната от свирепи сблъсъци през декември същата година между младежи, повечето от които второ поколение емигранти и полицията във френските предградия, отбелязва Ройтерс.
Истинският проблем е провалът на бяла, християнска Франция да третира своите сънародници мюсюлмани и тези с тъмна кожа като първа категория граждани, гласи друга грама на американското посолство с дата 9 ноември 2005 г.
Публикуваните от "Монд" грами са от средата на 2005 г., но отношението на САЩ към френската политика спрямо имигрантите и малцинствата не се е променило особено, отбелязва Ройтерс.
Доказва го телеграма, изпратена през януари тази година, която гласи: "Френските институции изглежда не проявяват достатъчно гъвкавост към населението, което става все по-разнородно."
Наскоро публикуван документ от "Уикилийкс" цитира бившия еврокомисар по външните отношения в периода между 1999 г. и 2004 г. Крис Патън, който заявил през 2004г. , че Румъния била " дива нация". Коментарът на Патън бил записан и изпратен в САЩ от посолството на САЩ в Брюксел.
Хърватия е много по-добре подготвена за членство в ЕС от България и Румъния, които вероятно ще влязат в съюза по-рано, заявил тогава Патън.
Оповестяването на тайни документи, които се отнасят за Сърбия и региона, няма да има голямо влияние върху политиката на САЩ на Балканите, която и без това е много открита, пък заявява пред белградския вестник "Блиц" Стивън Майер, бивш шеф на ЦРУ за Балканите. /Вести

Половината Балкани и Венеция под вода
В източната част на Германия пък почина от замръзване 62-годишен мъж - първият смъртен случай от студ за страната тази зима
55% от Венеция е под вода заради силните дъждове и влошените метеорологични условия. Това са най-"високите води", отчетени за тази година в Града на каналите.
Малко преди изгрев слънце днес сирени предупредиха жителите на Венеция за покачването на нивото на водата с 1,10 м над морското равнище. В началото на деня нивото дори достигна 1,40 м над обичайното.
Властите бяха принудени да махнат от площад "Сан Марко" мостчетата, които обикновено служат на жителите и туристите да се придвижат там при феномена "високи води", за да не бъдат отнесени. Голяма част от Балканите продължава да е под вода.
Хиляди бяха евакуирани заради наводнения в Сърбия и Босна и Херцеговина, след като няколко реки преляха от коритата си.
В Сърбия бе обявено извънредно положение в градовете Любовия, Приеполе и Лозница, а в Босна армейски части бяха изпратени в източните градове Ново Горажде, Биелина и Чаплина, за да помогнат в спасителните операции.
На юг оттам, в района между Сърбия и Черна гора, река Лим също излезе от бреговете си и събори мост на пътя край град Бордарево, на 200 км югозападно от Белград.
Река Дрина, която минава по границата между Сърбия и Босна, преля след проливни дъждове, застрашавайки градовете по двата бряга.
От нощта нивото на реките Дрина и Лим е в застой, но ситуацията продължава да бъде тревожна.
В Черна гора вътрешният министър Иван Брайович предупреди, че страната е пред "огромна опасност" заради безпрецедентното покачване на реките и Шкодренското езеро на югозапад.
Над 1300 души бяха принудени да напуснат домовете си в 11 от общо 21 области в страната, а най-много пострадаха селищата в района на Подгорица, Беране, Колашин и около Шкодренското езеро.
Извънредно положение заради наводнения бе обявено и в Хърватия, като най-тревожно е положението в южния град Меткович, който от вчера е под вода, въпреки че минаващата през него река Неретва започна да спада, след като достигна най-високото си ниво през последните 50 години.
Наводнени са над 700 къщи, част от града на десния бряг е почти изцяло под водата, а в центъра му водата по улиците достигна на места 40 см.
В източната част на Германия пък почина от замръзване 62-годишен мъж - първият смъртен случай от студ за страната тази зима. Тялото му е открито пред входа на спестовна каса в Кверфурт, близо до Лайпциг.
През последните дни при пътни катастрофи в Германия, дължащи се главно на поледици, също има смъртен случай - шофьор на камион, блъснат от високоскоростен влак на жп прелез близо до северния град Кил.
В столицата Берлин, където температурите са под нулата, пътното движение остава хаотично и поражда множество закъснения в градския транспорт.
От утре ще е задължително движението със зимни гуми в цяла Германия. Глобата за неспазване на това правило стига до 80 евро.
Летището на Франкфурт, което е най-голямото в страната, до момента е регистрирало 44 анулирани полета за днес поради лошите условия на други летища. Общо предвидените по принцип полети за деня би трябвало да са 1365.
Транспортът във Великобритания днес продължава да е нарушен заради обилните снеговалежи и поледиците, образували се след мразовитата студена нощ.
Летището в Гетуик, южно от Лондон, днес беше отворено, след като два дни не работеше. Цяла нощ стотици негови служители почистваха от снега пистите. Графикът на полетите там въпреки това остава нарушен.
Влаковете, минаващи в тунела под Ламанша, също се движеха с нарушен график. Един на всеки три влака "Евростар", свързващ Лондон с Париж, беше отменен.
Компанията съобщи в сайта си, че до неделя ще има още нарушения в трафика. Пътниците, които нямат неотложни поводи за пътуване, бяха призовани да анулират билетите си, като парите им ще бъдат възстановени.
Влаковете "Талис", свързващи Лондон в Брюксел, се движеха с ограничена скорост до 230 км/ч. Закъсненията и на двата влака достигаха до 90 минути. Засега за двете линии билети не се продават до понеделник.
Тази нощ във Великобритания падна по-малко сняг, отколкото в предишните няколко дни. Метеорологичните служби обаче предупреждават за заледени пътища. Температурите на някои места се задържаха под нулата и днес.
Заради поледиците доставянето на стоки в магазините е затруднено. "Сега и храната липсва", пише по този повод британският в. "Дейли експрес". Доставката на гориво вече е затруднена на много места в Шотландия и в източната част на Англия. Очаква се през уикенда в някои бензиностанции да няма бензин.
В цяла Белгия железопътният трафик също е нарушен заради суровата зима. Един от вагоните на влак по линията Мон-Хале-Брюксел дерайлира, но жертви нямаше.
Какво ще се случва с времето на Балканите, у нас и в останалата част на света вижте на сайта Sinoptik.bg. / Вести

Трайков призна, че България е зависима енергийно от Русия
Цената от 6,298 млрд. евро я обяви президентът на „Росатом” Сергей Кириенко, но той добре разбра от мен, че ако иска да прави централа на такава цена трябва да изчака друго правителство, заяви министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков в предаването „Седмицата” на Дарик.
Той бе категоричен, че българската страна продължава да преговаря за цената със своите руски партньори. „Въпросът ще бъде решен , когато бъде подписан договорът. Руснаците също не са изрядни”, заяви енергийният министър. Той беше категоричен, че и двете страни имат интерес „да срещнем позициите си и да стигнем до взаимна изгода”.
„В меморандума са записани принципите, по които се движим, а те са проектна компания при запазването контрола на НЕК, без държавни или корпоративни гаранции, с участието на чуждестранни инвеститори и ако това е един икономически изгоден проект. Няма как да се каже кой ще участва последно, защото ние в момента имаме консултант, една от чийто задачи е да работи и с потенциални инвеститори”, обясни министърът.
На въпрос дали в меморандума е записана цена за АЕЦ „Белене” - 6,298 млрд. евро, Трайков отговори така: „Не е вярно. В документа, който е на сайта на министерството такава цена няма”. „Това е цената, която Кириенко обяви и той добре разбра от мен, че при тази цена, ако иска да прави „Белене”, ще трябва да изчака друго правителство. Така че за цената продължаваме да говорим. Затова имаме четирите месеца, когато ще имаме повече аргументи за по-обосновано решение”, категоричен бе Трайков.
Той призна като „абсолютен факт”, че България е зависима енергийно от Русия. Политиката на ЕС е да се намали тази зависимост и да се доставя във всяка една страна газ поне от два източника, обясни министър Трайков. Той бе категоричен, че въпросът за строителството на АЕЦ „Белене” ще бъде решен окончателно, когато се подпише договора. Според Трайков руснаците не са изрядни в задълженията си и те знаят това. „Не е в интерес на нито една от страните да се съдим”, заключи той.
„Важно е да се знае, че във всеки момент, когато взимате едно или друго решение, го взимате в различни условия. Ако ние решим твърдо, че правим Белене и разчитаме на него за бъдещето на енергетиката ни, то тогава, на по-късен етап, ние ще сме игнорирали други възможности”, изтъкна той. „Така че, когато е ясно, че строим Белене и разчитаме на него, тогава вече то ще бъде абсолютно нужно. Сега все още имаме и други варианти. Всичко е на етап да преценяваме опциите си”, обясни още Трайков. / ДарикНюз

Проливните дъждове над страната няма да спрат днес
Обилни дъждове се изливат над почти цялата страна. Заради проливния дъжд код „оранжев” е обявен в областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, София-град и София-област, Перник, Пазарджик, Велико Търново, Благоевград, Смолян. В Кърджали също е обявен код „оранжев” заради силния вятър, който е 25 м/сек. Код „оранжев” означава, че има опасни явления и гражданите трябва да внимават повече. Единственият по-висок код на опасност е код „червен”. За предупреждение се използват още два кода – „зелен”, при който синоптичната обстановка е спокойна, и „жълт”.
Днес се очаква на някои места в Северозападна България, по високите полета на Западна, в Предбалкана, а по-късно - и на места в Североизточна България, дъждът да премине в сняг.
Има опасност от свличащи се камъни по Искърското дефиле, предупреждават от агенцията "Пътна инфраструктура" (АПИ). Заради обилния дъжд има повишена опасност от свличащи се камъни по Искърското дефиле, и по-специално - в участъка Своге-Елисейна.
Значително се е повишило нивото на река Струма в Пернишко, съобщи началникът на областното управление „Гражданска защита” Емил Бачев. По думите му в Перник то е под 50 см от критичния праг. Лек разлив има в радомирското село Негованци. Неговият кмет и специалисти от Гражданска защита са на мястото. От дъжда чувствително се е повишило нивото на притоците на Струма край с. Драгичево и пернишкия квартал "Сини вир". Районите са под постоянно наблюдение като потенциално опасни.
Къщи се наводниха в благоевградския квартал „Струмско”, след като поройният дъжд, изливащ се безспир вече 12 часа, превърна улиците в реки, съобщи БГНЕС. Първите сигнали в Областния координационен и информационен център за наводнени домове в „Старо Струмско” се получиха в 10.00 ч.
Количеството на падналия дъжд е 19,4 л/кв.м през последното денонощие във Враца. Обстановката в областта е нормална; до момента няма подадени сигнали за наводнени жилища, стопански сгради и пътища, уточняват от центъра.
Около 50 са сигналите за наводнени мазета и шахти до 12.00 ч. в София, научи Дарик от оперативния дежурен в „Гражданска защита” инспектор Людмил Минчев. Приземни етажи и мазета са наводнени от обилния дъжд в София. Най-засегнати са южните и западните квартали на столицата - Владая, Горна Баня, Драгалевци, Симеоново, Дианабад.
В неделя обаче според метеоролозите не се очакват проливни валежи. / ДарикНюз

“Уикилийкс” се спаси на швейцарски адрес
Скандалният сайт “Уикилийкс”, разтърсил света с разсекретяването на документи за американската дипломация, вече се пререгистрира в Швейцария, предаде Ройтерс.
Американският провайдър отказа вчера да продължи обслужването на сайта, който беше с домейна org. Затова след излизане от строя за няколко часа той пак е достъпен в интернет на адрес wikileaks.ch.
В интернет бе публикуван призив симпатизантите на “Уикилийкс” да помогнат сайтът да остане достъпен. По-рано властите във Франция забраниха той да бъде поддържан от сървъри на територията на страната. А именно във Франция се намира едната от двете компании, поддържащи швейцарския домейн. Другата е в Швеция.
Примката около основателя на сайта Джулиан Асанж се затяга. Шведската прокуратура съобщи, че е предала на британските власти липсващата информация за обвинения в сексуално насилие срещу него. С нея е необходимо да бъде попълнена европейската заповед за арест. Очаква се австралиецът да бъде задържан до дни.
Със закъснение започна вчера онлайн разговорът по интернет на Асанж с читатели на в. “Гардиън” - едно от петте издания, на които “Уикилийкс” предостави документи за публикация. Закъснението бе заради задръстването на сайта, предизвикано от огромния интерес. Асанж съобщи, че има отправени заплахи за живота му.
Световните медии продължават да публикуват разкритията на “Уикилийкс”. От тях става ясно, че посланикът на САЩ в Москва Джон Байърли (преди това посланик и в България) се изказвал доста пренебрежително за президента Дмитрий Медведев. Той го смятал за незначителна фигура, нещо като “чаша на масата”. Медведев не бил нещо повече от “ръчичка в чужд джоб”. Байърли изпратил и телеграма с популярния руски виц, според който Медведев седнал на шофьорското място в нова кола, а Путин до него. Медведев не видял волана и попитал за това Путин, който извадил дистанционно управление и казал: “Аз ще я карам.”
За Сърбия сайтът разкрива, че на страната било предложено да подпише Споразумение за стабилизиране и асоцииране с ЕС в замяна на независимостта на Косово. (24часа)

Млад мъж умря - нямал осигуровки
Медиците бяха разпитани по случая от карловската полиция. Резултатите се очакват другата седмица. Тогава ще стане ясно дали ще бъде повдигнато обвинение за лекарска небрежност
Районна прокуратура разпореди проверка за смъртта на 31-годишния Христо Греков от Калофер, който почина от инфаркт на миокарда в карловската болница в събота. При нас няма сигнал и се семосезирахме от местната телевизия, казаха вчера магистрати.
Не закараха Христо от Карлово в инвазивната кардиология в Пловдив, защото нямаше осигуровки, обясни брат му Младен. По думите му дежурната лекарка д-р Филиз Ибрям извикала линейка от "Спешна помощ", за да го извози, но после отказала, защото никоя болница нямало да го приеме. Продължила да го лекува в реанимацията, но той починал.
Поискал съм писмени обяснения от медиците, дежурили същата вечер, каза д-р Цвятко Имирски, директор на карловската болница. Инфарктът е спешно състояние, на никого не може да бъде отказана помощ само защото не е осигурен, каза той. От разговорите с колегите си управителят разбрал, че Христо сам е отказал да бъде транспортиран до Пловдив. Тогава дежурният кардиолог започнал битка за живота му, която продължила близо 2 часа и завършила фатално.
Зам.-директорът на "Спешна помощ" д-р Димитър Христозов потвърди, че от болницата е извикана линейка в събота, която обаче е върната от средата на пътя. (24часа)

Реститути осъдиха България
Петима наследници на собственици на акции в пловдивската бирена фабрика "Каменица" осъдиха страната ни за 8000 евро в Страсбург, защото от 18 г. се опитват да получат акции в пивоварната.
На Виктор, Йоханес и тримата наследници на Пол Пютер е призната реституция на около 10% от сградите на "Каменица" и земята под тях. Междувременно 70% от компанията стават собственост на белгийския концерн "Интербрю". Семейство Пютер иска да разбере каква е цената на сделката, но не им дават информация.
През 1997 г. Агенцията за приватизация им съобщава, че техният дял е 8,1% от капитала на пивоварната, или 12 445 акции. Пловдивската община пък казва, че ще получат 998 акции с цена 1000 стари лева, т.е. по-малко от левче. Те завеждат дела. (24часа)

Вера Кочовска в болница с инфаркт
Вера Кочовска е в тежко състояние и през нощта бе превозена с реанимобил от Плевен, където живее, в Правителствена болница в София.
Известната лечителка е получила инфаркт в четвъртък и е била откарана по спешност в реанимацията плевенската университетска болница.
„Приехме я с сърдечна недостатъчност и белодробен оток. Медикаментозно я въведохме в изкуствена кома, за да я стабилизираме. Тя все още е на командно дишане, но е изведена от кризата и е по-добре." Това разказа снощи за „24 часа" шефът на плевенската болница доц. Димитър Стойков.
Била е в критично състояние, но сега е извън опасност, обясни и депутатът от ГЕРБ Ивелин Николов.
Той е в постоянна връзка с близките на Кочовска и сподели, че хора от цялата страна звънят и питат с какво да помогнат.
По настояване на близките си лечителката бе закарана в София. Първоначално се говореше, че ще бъде докарана във ВМА с хеликоптер, пратен по нареждане от премиера Бойко Борисов.
Малко след 21 ч снощи при Кочовска пристигна екип от Правителствена болница.
Тя е в безсъзнание, интубирана е и е с белодробен отток, за който не е ясно дали е следствие на белодробна недостатъчност или възпаление.
Ще я превозим в София, за да се направят всички необходими изследвания, обясни шефът на Правителствена доц. Любомир Спасов към 22 ч снощи. Той бе в постоянна телефонна връзка с екипа си.
В началото на 2007 г. жената с третото око е повече от 3 месеца във Военномедицинска академия. Тогава тя изкарва тежък инсулт, а след него и чупи крак.
Тогава тя бе похвалена от шефа на ВМА ген. Стоян Тонев, че се възстановява и благодарение на силната си воля. Тя продължи да приема хора с проблеми дори и от болничното легло.
„Господ ме обича и той ми дава изпитание. Добре съм, но се уморявам. Още една година ще преминавам през това изпитание." Това каза Кочовска на 65-ия си рожден ден през юли 2010 г.
От доста време жената феномен е на легло. В последните години събира средства, за да се построи в Плевен клиника за лечение със стволовите клетки. Самата тя се е лекувала в такава клиника в Москва. С вливането на стволови клетки се лекуват инфаркти, инсулт, сърдечни заболявания.
„Не съм в състояние да помогна на всички и затова искам да се сбъдне мечтата ми за клиника. Защото нощем чувам болките на хиляди българи, чиито гласове отекват като камбани в главата ми. Затова не мога да спя. Защото най-страшното нещо е да живееш непрекъснато от страданието на другите", споделяла е нееднократно Кочовска. (24часа)

Хакери се гаврят с България
Хакери блокираха популярния онлайн речник eurodict.com, съобщи агенция "Фокус". Вместо речника сайтът зарежда карта на някогашната Османска империя. Към страната ни са отправени нецензурни послания.
Според информацията сайтът е атакуван от "Eraycx".
Около 1 часа след полунощ сайтът на речника бе възстановен в обичайния си вид. (24часа)

Командира заряза купон, за да сменя памперси
Иван Костов заряза партито за 14-ия рожден ден на фондация “Бъдеще за България" миналата вечер в пловдивския хотел “Лайпциг".
Той прекара в заведението само 45 минути и успя да вдигне наздравица с вино с президентката Донка Гърневска и съпруга й Спас и с останалите гости. Лидерът на ДСБ бе на купона със съпругата си Елена, по чиято идея е основана фондацията, и с дъщеря си Мина.
Докато децата от балетна формация “Буратино" танцуваха на дансинга, от дома на Костови се обади другата им дъщеря Яна.
Татко, върнете се да ми помогнете, примоли се тя на бившия премиер. Семейството се спеши, набързо се сбогува и потегли за София.
Няма как, Иван заминава да сменя памперси, зашушукаха съпартийци. Те обясниха, че Яна останала сама да се грижи за двете момчета на сестра си и за дъщеричката си Емма, която още няма 40 дни. (24часа)

"Уикилийкс" с три нови адреса
За сметка на това швейцарският адрес (http://wikileaks.ch/ ) вече не функционира
Доставчикът на домейн имена в световната компютърна мрежа "Еври Ди Ен Ес" (EveryDNS.net) обяви миналата нощ, че е прекъснал обслужването на сайта Източник: Getty Images / Guliver
"Уикилийкс" има три нови уеб адреса - в Германия, Холандия и Финландия (http://wikileaks.de/ http://wikileaks.nl/ http://wikileaks.fi/ ), предаде Франс прес, като се позова на съобщение на самия сайт в "Туитър".
За сметка на това швейцарският адрес (http://wikileaks.ch/ ) вече не функционира.
Собственик на името на домейна "wikileaks.ch" се оказа "Партията на швейцарските пирати", която се бори за узаконяване на споделянето на файлове във виртуалната мрежа и за защита на личната неприкосновеност на интернет потребителите.
Доставчикът на домейн имена в световната компютърна мрежа "Еври Ди Ен
Ес" (EveryDNS.net) обяви миналата нощ, че е прекъснал обслужването на сайта wikiLeaks.org на организацията "Уикилийкс", която вече месеци наред публикува в интернет секретни американски документи, допълва БТА.
Френската компания О Ве Ен, която хоства на един от своите сървъри част от съдържанието на "Уикилийкс", съобщи, че е сезирала правосъдните власти, за да се произнесат дали тя трябва да изпълни искане на френското правителство да спре да обслужва сайта. "Уикилийкс" започна в неделя вечерта да публикува поверителни американски дипломатически документи, с което внесе смут в много столици по света. / Актуално

"Уикилийкс" вади секретни документи за НЛО
Основателят на сайта "Уикилийкс" Джулиан Асандж, отговаряйки на въпрос на читателите на британския в. "Гардиън", съобщи, че следващите публикации на секретни документи на Държавния департамент на САЩ ще съдържат информация за НЛО.
"Трябва да отбележа, че в секретните документи на "Уикилийкс" наистина се съдържа информация за НЛО" - казва Асандж.
Той добавя, че много чудаци не един път са му изпращали писма с данни за НЛО, но той не ги е публикувал, тъй като информацията трябва да бъде оригинална и има позоваване на достоверен източник / Актуално

Небрежност е вероятната причина за пожарите в Израел
Това сочи полицейското разследване
Причината за най-големите пожари в историята на Израел е небрежност, сочат данни от предварителното разследване на израелската полиция, предаде АП.
Полицейският говорител Мики Розенфелд каза днес, че е малко вероятно умишлен палеж да е причината за пожарите, които от вторник досега отнеха живота на 43 души, допълва БТА. Пламъците погълнаха хиляди декари гори и предизвикаха евакуацията на 17 хиляди души.
Розенфелд подчерта, че разследването продължава. По думите му въпреки помощта на пожарникари от чужбина още не е овладяна огнената стихия в обширни гористи райони в северен Израел.
Днес част от обитателите на още две населени места бяха евакуирани, след като пламъците наближиха техните домове, посочва АП. /Актуално

Facebook ви следи! Харесва ли ви това?
Колкото по-често натискаме бутона "like" в безбройните сайтове, които посещаваме, толкова повече информация за себе си изпращаме на Facebook
С експлозията от сайтове, които започнаха да използват “Like” бутона – над 2 милиона, изглежда Facebook ще се сдобие с добра реколта лични данни за всички нас
Според датския изследовател Арнолд Руузендаал, бутонът “Like” във Facebook се използва от сайтa за следене активността на потребителите.
Руузендал твърди, че Facebook използва така наречените уникални „cookies”, за да съхранява информация за действията ни в сайта. Тези „cookies” изпращат информация до Facebook всеки път, когато се впишем в социалната мрежа.
Това, което е най-притеснително според изследователя, а навярно и за много други хора, е фактът, че бутонът “Like” събира информация за нас всеки път, когато го натиснем – някой винаги знае какви страници посещаваме и какви неща харесваме.
Това има своите негативи и плюсове. Всеки знае, че такива сайтове разпространяват информация в Интернет в наши дни. Явно, обаче, това не притеснява потребителите, а дори напротив, тъй като Facebook има вече повече от 500 милиона потребители и това число расте всеки ден. От друга страна е малко зловещо да знаете, че някой събира във файлове информация за вас и това, което правите – прилича малко на шпионски филм за ЦРУ.
С експлозията от сайтове, които започнаха да използват “Like” бутона – над 2 милиона, изглежда Facebook ще се сдобие с добра реколта лични данни за всички нас. Добрата новина е, че има няколко прости начина, за да се спасим от това:
1. Изключете „cookies” в браузера си: Понякога това не е много удобно, защото те ни улесняват, запаметявайки сайтовете, които посещаваме, потребителските ни имена и паролите ни, но все пак това е опция.
2. Затваряйте акаунта си във Facebook: Нека бъдем чесни! Губим прекалено много време в сайта всеки ден, нали? Не вярвам, че държите толкова много да говорите с онова отегчително момче от гимназията си, затова затворете Facebook и прочетете една книга!
3. Преживейте го: Facebook не е единствената компания, която ви следи в Интернет. Да сте чували за Google, Microsoft и други? Просто правете, каквото си правите. Така или иначе има сто съобщения, на които трябва да отговорите във Facebook. / Актуално

С какво ще помни България Борисов след 50 години?
"Градовете край магистралата ще живнат", убеден е премиерът
Засега не е сигурно, но едно е ясно - министър-председателят на България Бойко Борисов иска да го помнят след 50 години с факта, че е постоил магистрали. Това каза днес премирът след инспекцията на строителството на Лот 2 на АМ "Тракия". Борисов заяви, че ще продължи с проверките на всеки 20 дни.
"В момента се правят естакадите и включванията към другите пътища. Строителството върви в срок и даже малко напред", заяви премиерът. Той допълни, че около 10 декември ще бъдат положени 400 метра асфалт на пътя, за да се направят пробите и изпитанията на трасето.
"По технически задания всичко е наред и оскъпяване няма да има", категоричен бе премиерът, предаде Фокус.
След проверката на лот-а Борисов откри новата сграда на община Нова Загора. Пред жителите на града Борисов коментира, че след завършване на магистралата, инвеститорите ще искат да влагат парите си в по-малките градове. Сега липсата на инфраструктура ги възпирала.
"Градовете край магистралата ще живнат", убеден е премиерът. Той допълни, че от Европейската комисия са потвърдили, че четирите лот-а на автомагистралата могат да се обединят и от пролетта ще започне изграждането на магистрала „Струма” от „А” до „Я”. / Актуално

Борисов за разследваните лекари: Има професии, които изкривяват психиката!
По думите му, циничните думи, които са използвали лекарите, не са причина да бъдат осъдени
Има професии, които изкривяват психиката.
Това каза министър-председателят Бойко Борисов по Радио К2 по повод на скандала лекарите от Горна Оряховица.
По думите му, циничните думи, които са използвали лекарите, не са причина да бъдат осъдени.
"Имам познати лекари и доктори, които имат такъв циничен език, които обаче са фантастични доктори. Все пак ако действията им са допринесли за това, трябва да ги осъдим възможно най-скоро, но ако ги съдим само за езика им...", коментира още той.
Той обясни, че често ежедневната дейност изгражда жаргон на професията. „Много е тънка линията", каза още премиерът. / Актуално

Евроексперти започват експертна проверка относно готовността ни за Шенген
Франция настоява България и Румъния да осигурят абсолютна сигурност на своите граници . Холандия обяви, че предпочита да се изчака до лятото на 2011 г
От днес до 8 декември включително експерти на Европейския съюз ще направят своята оценка за готовността на България да влезе в Шенгенската зона.
Франция настоява България и Румъния да осигурят абсолютна сигурност на своите граници, като заедно с Холандия обяви, че предпочита да се изчака до лятото на 2011 г. Причината е занижения контрол по границите и трафика на нелегални бежанци. Според Париж първо трябва да бъде представен докладът на Европейската комисия през юли.
Позицията на България е, че правителството ще продължи с радикалните реформи в борбата с престъпността и корупцията и реформирането на съдебната система.
Досега желанието и плановете на страната ни са: присъединяване през март 2011 г и покриване на техническите изисквания за членството до края на тази година. / Актуално

България е получила етапна позитивна оценка от Австрия за влизането си в Шенген. Полша подкрепя България за влизане в Шенген през 2011 г
Полша подкрепя влизането на България в Шенгенското пространство през 2011 г. Това стана ...
Президентът Георги Първанов каза, че България е получила етапна позитивна оценка от Австрия за влизането си в Шенгенското пространство.
Това стана на двустранна среща на българския държавен глава с президента Хайнц Фишер в рамките на срещата на върха на ОССЕ в Астана, допълва БТА. Темата за включването ни в Шенген е била коментирана по инициатива на президента Първанов.
Двамата са обсъдили активните икономически отношения между България и Австрия, която е инвеститор номер едно у нас. Президентът припомни, че Австрия има ангажименти към някои от енергийните проекти в България, общи са интересите в проекта "Набуко".

На среща с президента на Сърбия Борис Тадич президентът Първанов е поставил въпроса за включването на Сърбия в изграждането на АЕЦ "Белене", каза българският държавен глава.
Отговорът на сръбската страна е бил, че към момента се проучват икономическите възможности и ресурсите, с които Сърбия разполага, за да може евентуално да се включи в проекта.
Георги Първанов посочи, че отново акцент в разговорите е било положението на българското национално малцинство в Сърбия. Той изтъкна също важността на взаимното отваряне в икономически план като отбеляза, че това е един от най-изстрадалите в икономическо отношение региони.
Президентът допълни, че откриването на новите ГКПП Банкя - Петачинци и Салаш - Ново корито, би могло да бъде важен стимул за развитието на тези райони от двете страни на границата.

В рамките на форума Георги Първанов разговаря и с президента на Украйна Виктор Янукович. Двамата са коментирали традиционно добрите, приятелски връзки между двата народа и държави. В отговор на въпрос на българския президент Виктор Янукович го е запознал с намеренията на Украйна за развитието на газопреносната й мрежа.
Доколкото миналата година ние бяхме най-пострадали от газовата криза, съвсем естествено е да се интересуваме от това какви гаранции се дават, за да не се допуснат в бъдеще подобни кризи, коментира президентът Първанов.
На срещата на Георги Първанов с премиера на Гърция Георгиос Папандреу са се информирали за развитието на кризата в двете страни. Един от акцентите на разговорите е бил ускореното изграждане на контролно-пропускателните пунктове между България и Гърция.
В коментар за срещата на ОССЕ президентът Георги Първанов изрази удовлетворение от факта, че след над десет годишно прекъсване среща на върха на организацията беше проведена, което по думите му показва, че това голямо евроатлантическо и евразийско пространство е все още жизнено. / Актуално

Борисов за скандала с телефоните: Още ходя с Nokia-та от времето ми на главен секретар
Още си ходя с Nokia-та от времето, когато бях главен секретар.
Това каза премиерът Бойко Борисов пред Радио К2 във връзка със скандала около журналистическият експеримент с депутатите, които излязоха по време на заседание на НС, за да получат телефони за над 6000 лв.
Премиерът обясни, че вече 10 години не е сменял телефона си.
"За депутатите се срамувам. Това е, дето се вика, не толкова да видят тези телефони, а че са излезли от НС, докато се гледаше бюджета", каза той. Актуално

Няма коментари: