събота, 7 август 2010 г.

Българският "Холмс" е време да се задейства по назначаването на Шкумбата като консул в Чикаго!

Сн. Добронамереният български ХОЛМС - ако този човек се заеме с разнищването на “политическото ни гъбаркане”, възможно е данъкоплатците да разберат нещо по истината изобщо!

НЕЩО: ЗА УСПОКОЕНИЕ НА РАЗВЪЛНУВАНИТЕ НИ ДУШИЧКИ ОТ назначаването на НОВИЯ НИ КОНСУЛ В ЧИКАГО (за технологията на политическите трикове!???), а след това и други “новини”

Със сексскандал кариерата ти разцъфва.Така е в цял свят
Магърдич Бедрос Халваджиян е роден на 18 февруари 1967 г. в Плевен. В Москва завършва училище за цирково майсторство, а в София - режисура в Нов български университет.
Има над 450 заснети клипове и реклами и е продуцент на едни от най-известните тв предавания - "Господари на ефира", "Море от любов", "България търси талант", "Великолепната шесторка", "Имаш поща", "Сладко отмъщение", "Стар академи", "Пълна промяна" и още много.
Най-голямото му желание е да снима филми. Режисьор е на игралния филм "Печалбата", както и на няколко късометражни филма, между които "Скомина".

С Магърдич Халваджиян разговаря ПАОЛА ХЮСЕИН:
- Може ли у нас един сексскандал да провали нечия кариера, г-н Халваджиян?
- В повечето случаи той помага. И в чужбина е така. Помага за кариерата, защото сексът винаги е продавал. Не говоря за педофилски скандали. Чичолина стана народен представител в Италия и това говори само по себе си. Тези неща вълнуват хората. Ние сме животни и никога няма да избягаме от животинското. Не ми харесва, честно, когато някой прави кариера заради сексскандали. Но това се случва и обикновено кариерата цъфти в положителна насока, а не в отрицателна.

- Казвате за българските папараци, че са мързеливи. Защо?
- Доказано е от личен опит. Събрах 5-6 души, които ми бяха препоръчани, че снимат, работят добре, имат техника и могат да се справят. Това става преди 3 години. Казах им: "Момчета, искам да направя папарашко списание от леките, не с тежки разкрития, а като италианските "Новела 2000", "Ева". Там има около 20 такива, които показват как звездите, хора от шоубизнеса, политици прекарват свободното си време. Хващат ги по морета, тук-там има и гадни снимчици. Това е нещо, което читателят винаги иска да си купи и да гледа. Защото му е интересно как Ани Салич например готви или си простира чорапите. Това са любопитни неща за нормалния читател, който няма достъп до света на шоубизнеса или на политиците.
Бях убеден, че ще върви. Казах на фотографите, че няма лимит в парите, които ще получават. Докарваш суперснимка и се договаряме колко струва. Работата е трудна. Не е като да отидеш на парти със звездите, които ти идват на крака там, да хапнеш с тях, да ги снимаш как пристигат, да си вземеш хонорарчето и да си отидеш. Другото е тежка работа - седиш в храстите, вали сняг, ядеш сандвичи, скрит и завит, за да извадиш хубава снимка. Това струва пари и за това ще платя много.
Те ме гледаха умно, кимаха. Дадох им 1 месец да направят снимки. Познай от 5-има души колко дойдоха със снимки и дали се обадиха повече? Нито един. Защото им е по-лесно да отидат на партито, да вземат пет пъти по-малко пари, но да не се пънат. Не искам да живея в държава, в която мързелът е по-силен от всичко.
- Списания няма да има, така ли?
- Няма да правя неща, в които не съм сигурен в хората, защото сам човек не прави нищо. Аз съм добър в моята работа, добър съм да делегирам права, научих се с годините да си подбирам хората. За да направя списание, ще трябва да отделя време и то ще е за сметка на нещо друго. Реших, че не мога да го правя, още повече че не знам на кого да делегирам права за него.
- Вече се появяват папарашки снимки. Защо нашите звезди позволяват да ги хващат в неудобни пози? Защо не се крият?
- Защото знаят, че няма папараци. Такива снимки излизат толкова рядко. Ако има 15 списания за папарашки снимки и ако на всеки ъгъл някой те дебне, ще внимаваш. Сега изобщо не ти дреме. Във всяка друга страна има папараци. Това е огромен бизнес, добре развит, той работи. И кара онези звезди там да внимават какво правят. Това е лошата страна на медала. Не може, като си популярен, да пиеш с големите чаши да пиеш а негативи да няма. Няма такъв филм в живота. Всеки обяд и вечеря се плащат. Всяко нещо има цена. Цената на успеха е висока и е свързана до голяма степен с личния ти живот. Нашите не плащат цена за това нещо. Няма кой да ги притисне и те си живеят спокойно.
- Дали не е, защото са безотговорни?
- Това е като всяко едно нещо в България. Има закон, той не се спазва, защото никой не контролира. А когато няма контрол, няма закон. За снимките е същото. Няма папараци, никой не ме контролира, правя, каквото си искам. Като хванат папараците три пъти някоя от големите ни звезди, развлечена с анцузите, как отива до съседния магазин на пазар и като я покажат по списанията и вестниците как не прилича на нищо, тя утре ще се съобразява как излиза. Ще се гримира, преди да излезе, защото е звезда и не може да се движи като повлекана по улиците.
- Продуцентите обучават ли звездите си как да се държат? Имате ли изисквания къде могат да се появяват и къде - не, примерно?
- Имаме и това е нормално. Освен качествата, заради които един водещ или актьор е звезда, голяма част е имидж, който се създава с години. С нещата, които те казват пред медиите, които правят в живота си. Някои от тях показваме, други - не, ако те не са хубави. Опитваме се да контролираме целия процес, защото е в интерес и на нас, и на звездите. Аз като продуцент нямам нужда от звезда, която е абсолютно безотговорна в личния си живот. Представи си, че Наталия се напива по заведения, сменя мъж след мъж и води "Море от любов". Е, кой зрител ще вярва, че това е феята на любовта. Не мога да го допусна, защото това е удар по мен, по водещата, по предаването, по bTV. Понеже всичко е навързано, за тези неща се внимава. За радост Наталия не е такъв човек. И затова "Море от любов" 8 г. има чудовищни рейтинги и е необяснимо как е възможно.
- Учите ли ги, или разчитате на това дали са интелигентни или не?
- Ако е глупак, няма спасение. Дори умните се подвеждат от славата, от хилядите интервюта, вниманието на пресата, отлитат нанякъде. Разликата между глупавия и интелигентния е тази, че глупавият се отлепя от земята и никога не се връща, докато не се срути тотално, а умният се усеща и в един момент стъпва на земята и става нормален човек във взаимоотношенията с хората, с медиите. Да, той е звезда, но е стъпил на земята.
Представи си репортер от "Господари на ефира", примерно, когото са го хванали катаджии и той си плаща 10 лева. Ние, които се борим срещу тези неща, и в един момент някой от нашите хора го прави. Имахме такъв случай и този човек не работи повече тук. Не може да бъдеш фалшив в това, което правиш, защото животът ти ще е кратък в медиите. Да, много пъти няма справедливост в тази държава. Но ще дойде момент, в който ще има, и който е бил чист цял живот, той ще е играч. Няма как да бъдеш подкупен пич или корумпиран и да се опитваш да проповядваш другото.
- Ще разцъфти ли папарашката професия у нас, тя все пак е професия на богатите общества? В бедните държави кого да снимаш?
- Ще има развитие. Ако в Италия има 20 или 25 списания за 60 млн. население, тука за 7-те милиона души може да има поне едно списание. Пазарът може да понесе вероятно до три. Първият, който направи такова списание, ще понесе големи негативи. Тук никой не е свикнал да му вадят кирливите ризи и това в началото ще има голям отзвук. На следващите ще им е лесно. После обществото и звездите ще свикнат. и всичко ще си дойде на мястото.
- Знаете много за Италия, защото сте живели там, майка ви все още е там. Кога родителите ви излизат от България?
- Майка ми бе балерина. Първият договор от Италия бе през 1972 г. След това беше в Холандия. Прибра се и с баща ми направиха атракцион. Той напусна Кукления театър, а тя - операта. Крикор Азарян им помагаше. Направиха няколко страшно интересни атракциона с кукли и балет и тръгнаха по фестивали във Франция. Печелиха и награди. Така ги харесаха вариететните акули на Запад и те започнаха да работят и да изкарват много пари навън. Нямаше какво да правят тук. Прибираха се за 2-3 месеца и работеха за Концертна дирекция. Обикновено това се случваше на Шведския, където имаше голямо вариете. Така ходехме за по 3 месеца на море, на артистите от вариетето им даваха стаи в хотела. С брат ми изкарвахме цялото време на море. Бях някъде 12-13-годишен, точно преди да замина за Москва да уча.
- Какво сте учили там?
- В цирковото училище. Завърших с две специалности - акробатика и актьорско майсторство. Преподаваше ми Юрий Никулин. Това е единственото в света цирково училище, което дава образование с диплома. Тя се признава в цял свят и щом я покажеш, никой не ти прави проби дори. В България се броим на пръсти хората с такава диплома.
- Кои са другите?
- Дани е тука, който има охранителна фирма, заряза цирка, защото няма пари в тази работа. Другият е Петър Андреев, който беше шампион по акробатика на България, преди да заминем за Москва. Всички останали наши съученици до един живеят в чужбина и работят там. Държим си връзка.
- Докато сте в Москва, родителите ви са в чужбина, нали?
- Да, работеха във Франция и Италия. През 1990 г., когато свърших казармата, баща ми ме изтегли оттук. Брат ми от 10-годишен живееше с тях в Италия. Аз бях по казармите, после имах ангажимент към цирка тук една година. Баща ми направи визи за мен и Дани, с когото работехме, и ни подсигури работа. По това време беше световното по футбол в Италия. Тогава РАИ обявява конкурс за сценарий на световното, в който може да участва всеки. Баща ми написа сценарий, кандидатства и спечели. Той беше човекът, по чийто сценарий трябваше да се направи цялото откриване на световното. И той почина от инфаркт точно преди да почне да го прави. Беше на 52 г.
Виждаш ли животът колко странно нещо е. Бориш се цял живот за нещо и тъкмо го хванеш и...
Тогава ми се наложи да поема неговата импресарска агенция. Бях на 22 г., брат ми все още учеше. Година по-късно се ожених, Бебо се роди и тогава вече Кремена каза: "Хайде да се прибираме, няма да мога тука." Изпитваше силна носталгия. Нещо, което аз нямам. Мога да живея и на Чукотка, ако си работя моята работа.
Брат ми и майка ми останаха да живеят в Италия. Брат ми завърши продуцентство в Милано. Той продуцира първия ми късометражен филм "Скомина", с който взех наградата на "Кодак" на фестивала във Варна. После ме свърза с "Уорнър мюзик" - Италия, и започнахме да правим клипове за италианците.
Идеята за "Господари на ефира" е негова. Той ме ръчкаше. Тука вече вървяха "Море от любов", "Сладко отмъщение", "Точки на пресичане". Аз се дърпах за "Господарите", защото е изключително тежко предаване. Нямаше телевизия, която да го вземе. Нужен беше екип от 150 души - толкова кадърни хора в България няма.
Подкрепям Бойко Борисов, че материалът ни малко не е читав. 15 г. се боря с него. За едно място за сценарист в Италия стоят 400 души - от кадърен по-кадърен. Тука всеки ден правиш компромис да вземеш на работа по-малкото зло, по-малко некадърния.
Митове са колко сме велики. Ние сме мързеливи и искаме да изкарваме пари, без да работим.
- Това май не важи за тв продуцентите. Лято е, а всички сте на работа. Наесен телевизиите променени ли ще са?
- Периодът е тежък, затова сме на работа. Като няма пари в държавата, това се отразява на шоубизнеса. Първото нещо, което една фирма реже, са рекламните бюджети. По-малкото реклами означават по-малко участие на звездите, по-малко забавления, по-ниски хонорари. Но от септември мисля, че ще започнем да се отблъскваме от дъното. Пазарът се събужда. Покрай рекламния пазар вече има поръчки. Имали сме години, в които сме правили средно по 7-8 реклами на месец, което прави 70-80 реклами годишно.
- Сега как е?
- На дъното на кризата миналата година сме направили общо 15. Клиенти, за които сме правили по 10-12 реклами годишно, миналата година поръчаха едва 2. Драматично.
Най-големият проблем е, че е криза за големите телевизии - bTV, Нова тв. Дай боже и БНТ да влезе сред тях с новия си шеф сега. Това са играчи, които знаят правилата на играта. Знаят, че ако спрат да правят предавания, като пускат само сериалчета и повторения, ще изпуснат пазара. Когато кризата свърши, ти вече няма да си на първо или второ място, а някъде назад. Защото, докато е имало криза, някой не е спал и е работил и те е задминал. Спечелил е доверието на зрителите, рекламодателите започват да отиват при него, а теб са те забравили, защото си страхлив и по време на криза си напуснал кораба. Големите телевизии си дават сметка и продължават да инвестират и да работят.
- Всяко лято сте на почивка в Италия, защо не на българското море?
- Защото не искам да ми се късат нервите с обслужване. Не искам някакви хора да ядат домат на плажа и да го плюят на рамото ми. Искам всичко да ми е наред и като плащам по много, да се чувствам абсолютно перфектно. Когато не го получа, много се ядосвам. Аз работя ужасно много, по много часове, нямам събота и неделя и когато отида две седмици да си почина, искам това да се случи наистина. Аз съм напускал 15 или 16 пъти 4-5 звездни хотели в България. Отивам, настанявам се, след 4 ч са ми скъсали нервите и си събирам багажа.
Аз не се пазаря. Те ми казват: струва толкова, никога не съм оспорвал цената. Мога да платя 5000 лв. за една вечер някъде и ако всичко ми е перфектно, ще дам и бакшиш. Но когато дам 1 лев за нещо и не получа нищо, ще си искам единия лев обратно, защото ще се научат да работят.
Два примера. Бяхме в хотел 4 звезди около София за събота и неделя - аз, Кремена и Бебо, да си починем. Със сина ми отиваме на басейна, където задължително трябва да сложим плувни шапки. Купуваме си, влизаме в басейна и вътре двама без шапки. Веднага повиках тоя, дето ми е продал шапките. Той отговаря: "Те са на шефа приятели". "Пич, ето ти шапчицата и кажи на шефа много здраве от Магърдич Халваджиян". И си тръгнахме. Това, че имаш пари да направиш хотел, не значи, че имаш акъл да си мениджър и да го управляваш.
Скоро бях в друг хотел с 5 звезди на морето. На плажчето съм сам. Иначе непрекъснато никнат хора с апарати. Тъй като съм все или с Рачков, или с Мария, с Гала, с жена ми и непрекъснато някой ни снима. В този прекрасен хотел, в който аз съм в президентския апартамент, нямаше сешоар в банята. Когато жена ми се обади на рецепцията, поискаха за сешоара 20 лв. депозит! Да отида на българското Черноморие? Няма да ми стъпи кракът!
Като бях на Малдивите, хората от първия ден ми знаеха името. Не мога в с. Лозенец да платя 1000 лв. сметка в ресторанта за 5-има души, без дори да сме яли второ. Защото съм в с. Лозенец, не съм на Малдивите. На Малдивите платих за стриди, които ни ги докараха от Австралия, три пъти по-малко, отколкото ги плащам в софийските ресторанти. Всичко е объркано. Няма да почивам на нашето Черноморие./ по 24 часа.бг


Шкумбата се покри (Това не е истина! След Лила прашката, сега и Шкумбата консул, и то в Чикаго? Определено българите там не пробират обслужващите ги! В крайна сметка Секс и Смях започват с една и съща буквичка, и вероятно двете думички са синоними из понятията и терминологията на българската дипломация! Очевидно чикагските ни съграждани нямат нищо против подобна “дипломация”? Ей, хора, случващото се нарича подигравка с нацията от мутренско-политическия ни елит! Б.м.)
София /КРОСС/ Ако има какво да кажете, внимавайте защото ще бъде записано и може да бъде използвано срещу Вас. Ако няма какво да кажете, не говорете. Това е записал на телефонния си секретар Димитър Туджаров - Шкумбата, чиято кандидатура бе одобрена преди дни за консул в Чикаго. Опитите на Информационна агенция КРОСС, която още през април първа съобщи за вероятното назначение, да се свърже с новия ни консул засега остават безуспешни.
Новината от тази седмица предизвика противоречиви коментари на страницата на КРОСС - от „Осанна" до „Разпни го". „Шкумбата е велик дипломат. Даже езици не знае. За какво са му? Нали разсмива", написа наш читател. Друг пък коментира, че това наистина вече е реформа. Писателката Милена Фучеджиева, която живее в САЩ, изрази позиция, че консулската служба там, не е много активна и Шкумбата идеално ще работи за целите на Борисов. Най-важното според нея е, че Шкумбата с нищо няма да навреди.
Премиерът Борисов защити изпращането на артиста с думите: "Шкумбата има много почитатели и е далеч над капацитета на хората, назначени в българската дипломация през последните години".
Ако изборът на вицовия комедиант Димитър Туджаров, действително е автентичният избор на чикагските българи, той ги е пленил със своя чалгаджийски подход, със своето шоуменство. А може би и част от тези хора изпитват носталгия към "бащицата" Тодор Живков, когото така добре имитира Шкумбата. Този коментар направи през седмицата доц. Константин Грозев, американист, преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".
Тук би било интересно да чуем и позицията на бъдещия консул - Туджаров както и най-важните цели, които си поставя, но засега въпросите към него очакват своя отговор. В очакване са и близо 60-те хиляди чикагски българи, които със сигурност няма да останат удовлетворени, ако контактът с новия консул и в бъдеще се свежда само до не особено учтивия тон на гласовата поща.

КОМЕНТИРАЛИ: 07 август 2010 12:09
Нарцис Герберов
Та този консул ще може ли да попълни един документ като хората или ще им разказва вицове на нашенците. Направо да си им каже, че го изпраща Боко Тиквата като предизборен агитатор и да не се крие повече...

Другари –
ми няма ли да изнамерите десетина червени боклука, такива бол в Чикаго, пратени да "легализират" там крадените пари, та - нямате ли десетина такива изроди, които да ревнат не просто против Шкумбата, а против властта, която го изпраща? Аре, действайте, че ще ви вземат хлебеца...

цвък
Нека червените отрепки да започнат да ядат л.й.а.а СЕГА!!!

Ха-Ха, другари български граждани!
Уважаема информационна агенция КРОСС, тази Ви публикация да не е някакъв особен, дълбокомислен, завъртян ВИЦ? Ако е така - бъдете сигурни, че вече се СМЕЕМ на глас, и на президента, и на дипломацията ни, и на великата ни политика, и на живота тук и там! Направо коремите ни болят вече от смях. Но ако Вие с най-голямата сериозност на "новините и събитията" ни поднасяте това глуповато съобщение, направо си сваляте сами рейтинга като сериозна водеща в страничката ни "агенция". Е, няма да роним сълзи пък за Вас, но Ви слагаме в графата за "неподправен хумор и сатира в Булгаристан". Хайде по живо по здраво!


Калин Георгиев: Трябва да си извънземен, за да твърдиш, че у нас няма мафия (Ей, добре бе другарю К.Георгиев! Хайде по-леко с изхвърлянето! Що не вземете да ни купите по един еднопосочен билет до Швейцария например, и да си си се оправяте тука по свойски с “килърите”, “октоподите” и останалите държавни, политически и узаконени партийни престъпници и мафиоти, именуващи се по народному -отрепки – тогава да видим кой ще ви доставя безплатно т.нар. “принадена стойност”, от която яко папкате, и да имате време да си дрънкате до насита каквото си поискате тогава гладнички, на тъмно и на студено целогодишно? Б.м.)
София /КРОСС/ Трябва да не си наясно в коя страна живееш или да си извънземен, за да твърдиш, че у нас няма организирана престъпност. Това заявява в интервю за в. „Труд” главният секретар на МВР Калин Георгиев по повод думите на един от съдиите, които дадоха свободата на задържаните при двете операции – „Всичко коз” и „Килърите”, че България е твърде малка държава, за да има мафия.
„Аз имам много приятели съдии, да са ми живи и здрави, които стоят здраво на земята и затова ми се струва несериозно да се твърди, че в България няма мафия”, допълва Георгиев.
Главният секретар на МВР дава подробности и свои коментари около работата по двете операции:
„Всичко коз”
е една стройно организирана престъпна група, в която всеки един от участниците има определена роля. Доказано, че тази група е извършила престъпления, данъчни измами, пране на пари. Документирали сме, че за две години е източила неправомерно от държавата над 250 млн. лева. Само за последните два месеца незаконно е усвоила 35 млн. лв. Известно време след реализацията един друг участник от групата изтегли 567 000 лв. в брой от сметка на една от инкриминираните фирми…
“Килърите” е изключително добре организирана пирамидална структура с няколко равнища на защита. Един купува сим картите, препродава ги на друг срещу 30 лв. печалба. Това второ звено ги дава на друго от организацията, което пък ги предава на лице от изпълнителските равнища. Той пък вече ги разпределя на реалните участници. Тоест имаме три степени на защита. Как да няма организирана престъпна група. Това са форми и методи на работа, присъщи на мафията, а не на детската градина”.
Запитан дали е вярно, че един от “Килърите” е бил готов да проговори и да разкаже за цялата им дейност, но след разговор с адвокати се е отказал Калин Георгиев отговаря:
„Няма да го потвърдя, нито да го отрека, но в общи линии информацията ви е достоверна”.
По думите му комисията “Кушлев” вече е уведомена, за да образува производство срещу групата на Венко Кръстев, заловена при операция "Всичко коз", преди да успеят да изтеглят още пари и да прехвърлят имотите си на трети лица.
На въпрос дали смята разследванията за обречени и какво би казал на служителите, работили по тях Георгиев отговаря: „Ако ги смятах за обречени, нямаше да съм тук. Всеки ден си говоря с нашите служители. Те трябва да знаят, че когато министър Цветанов, аз и директорите им се откажем, тогава ще се откажат и те”.

КОМЕНТИРАЛИ:
неорганизиран престъпник
Между мафия и организирана престъпност има огромна разлика. Мафия е сливане на престъпността с държавния апарат. Щом има мафия, значи и МВР участва в нея. И си е така. 70% от полицаите са престъпници.

Оле мале
когато им покажат посраните задници, комунягите стават велики "теоретици", само и само да заблудят народа. Че на тоя свят да има нещо по организирано от комунистическите партии, които са си естествени мафиотски структури. При тях не трябва изобщо да има "срастване" на престъпността с държавата, самата комунистическа държава и нейните метастази са си жива мафия. Така че - да го духаш, тов. "неорганизиран престъпник".


Държавата е на минус 3 милиарда, обаче банките са на плюс
За последните 12 месеца българите са платили на банките само като лихви близо 2 милиарда лева, сочи изследване на Profit.bg. Същото изследване показва, че за първото полугодие на 2010 година търговските банки в България имат печалба от 352 милиона лева и ако всичко върви както трябва - а няма основания да не върви - до края на годината печалбата ще бъде над 700 милиона, а може и повече.
В същото време министърът на социалната политика Тотю Младенов съобщи, че българите дължат на Националния осигурителен институт над 1 милиард лева. Само преди месец беше актуализиран бюджетът на републиката и според актуализацията бюджетният дефицит ще бъде над 3,5 милиарда лева. Това ще рече, че държавата е на минус с толкова пари и трябва да ги намери отнякъде, та да не фалира.
Мнозина може би ще кажат, че това е профанско, обаче фактите са факти: държавата е на минус, банките са на плюс. И между тези факти има връзка, колкото и учените икономисти да ни убеждават, че това не е така.
Относително просто е: когато количеството на парите е ограничено до точно определено число, а в България това е така заради валутния борд, щом на едно място няма пари, а на друго има, значи парите са взети оттам, където сега няма, и са отишли там, където сега има.
Проста сметка: ако лихвите по кредитите в България са наполовина по-ниски, както е навсякъде в Европа, у хората щяха да останат 1 милиард лева. С тези пари някои от по-съзнателните граждани биха могли да си платят задълженията към НОИ и така дефицитът нямаше да е 1 милиард, а значително по-нисък.
Сега обаче логиката е желязна: първо трябва да се платят високите лихви на банките, понеже иначе ще ти вземат апартамента, а после, ако има още пари, може да се даде нещо и на НОИ. И става каквото става.
При това данните са за лихви, платени само от физически лица, а фирмите са платили многократно повече.
Сегашното правителство е поредното, което продължава да не прави нищо срещу банковия диктат в милата ни родина. Банките са оставени на свобода да изсмукват ресурсите на хората и фирмите и те го правят.
Нещо повече, правителството подготвя закон, според който всички в държавата ще трябва да си получават заплатите и пенсиите с банкови карти, което значи още няколко милиона плюс за банките всеки месец и още няколко милиона минус за раята.
Не е нормално, когато има икономическа криза и всичко в държавата търпи загуби, банките гордо да плуват над нищетата и мизерията. Когато всички банки в Европа, па и в Америка и Япония записаха колосални загуби и прескочиха трапа само с държавна помощ, българските банки в три поредни години регистрират печалби от осемцифрени суми.
Нещо не е наред.
Няма никакъв начин българската икономика, българите и държавата като цяло да се измъкнат от кризата при сегашната политика на търговските банки. Високите лихви по кредитите правят бизнеса неконкурентен, понеже – то е ясно – няма как да се бориш с някого, който плаща 5 процента лихва, а за тебе лихвата е 15.
Ловенето на бандити и корумпета е много полезно и изключително важно в стратегически план, обаче най-важната краткосрочна задача пред българската държава е да направи лихвите поносими и да накара банките да имат дружелюбна към бизнеса кредитна политика.
Което значи, че трябва да бъдат резнати печалбите на банките.
Де тоя Господ.
Георги Даскалов от ЕКИПНЮЗ.КОМ


300 хил. лв скрит оборот на нощ в Слънчев бряг
Само за една вечер данъчните разкриха 300 000 лв. скрит оборот след внезапна проверка в Слънчев бряг. В най-големите заведения на комплекса. 7 хиляди от всеки 10 хиляди лв. приходи не се декларират от собствениците. Сред фрапиращите данъчни нарушения е това, че приходите от вход на един от най-популярните клубове в комплекса изобщо не са отчитани.
Само за 5 часа данъчните са установили, че сумите, събирани за вход в това заведение надхвърлят 4000 лв. За сравнение приходите от такса вход на същия клуб за целия месец юли възлизат на 10 лв.
Масово е и укриването на обороти в нощните заведения. Инспекторите на НАП са сравнили официално регистрираните на касовите апарати обороти за последните 4 уикенда.
Сред типичните данъчни нарушения, открити при проверката е и неиздаването на касови бележки, което ще да бъде санкционирано с глоба до 10 000 лв. за всеки некоректен търговец./ по Екипнюз.ком


Застреляха 10 лекари в Афганистан
10 лекари от медицински екип бяха убити в Афганистан, съобщи АП. Сред тях има шестима американци, британец, германец и двама афганистанци.
Телата им са намерине в Северен Афганистан, предоха световните агенции, позовавайки се на данни от местната полиция. Сред убитите има три жени.
Шефът на местната полиция Ака Нур Кинтоз е заявил, че чужденците и един афганистанец са убити от въоръжени мъже в гъст горист регион в провинция Нуристан.
Жертвите са лагерували в отдалечена планинска местност на провинцията, която граничи с Пакистан.
Афганистанец, който е оцелял след атаката, е стигнал пеша до Каран-ну-Мунджан в съседния регион Бадашкан и е информирал полицията. По-късно служителите на реда са открили телата и автомобилите на жертвите.
Всички нападатели са имали дълги бради. Първо са претърсили чужденците и след това са ги застреляли, съобщава още Кинтоз.
По-късно талибаните поеха отговорност за нападението.
Убитите са работели в болницата в Кабул./ по Нюз.бг


Убиха 3 пакистанци, протестиращи срещу спирането на тока
Пакистанската полиция е застреляла трима души, след като протест срещу спрения ток се превърна в престрелка, предаде Синхуа, като се позовава на местните медии.
Инцидентът е станал в северозападната част на страната.
Стотици хора, протестиращи с лозунги срещу правителството, са станали агресивни, след като полицията се е опитала да ги спре да подпалят официалния архив и обзавеждането в електроснабдителното дружество.
Сблъсъците започнали, когато полицията арестувала водачът на протестиращите./ по Нюз.бг


Шкумбата - клоун в цирка "Премиер" – коментар на Евгений Еков/ Нюз.бг


А от тук четете коментарите: http://news.ibox.bg/columnist/id_1999914041#clist

Блажени ще да са българите в Чикаго щом съдбата, разбирай Външно министерство, им прати за консул Лила Георгиева, която се прочу преди години с еротичните си снимки в интернет, а сега за неин колега стягат Димитър Туджаров-Шкумбата.
След като оплакнаха очите, в скоро време нашенците ще имат възможност и да се повеселят от душа. Нищо, че назначаването на известния шоумен зад океана предизвика нееднозначни коментари в медиите.
Тези дни премиерът Бойко Борисов оцени кандидатурата на Димитър Туджаров за български консул в Чикаго като многократно по-добра от повечето назначения в нашата дипломация през последните години.
Този човек, заяви Борисов, поне изкарва парите си със своя талант, старал се е, родолюбец е и мисля, че ще се справи добре сред нашата общност там. Разбира се, има и други мнения, но ако отидете и проверите, понеже знам, че имате познати в Лондон, какви хора са назначени в посолството в Лондон, трябва да ви кажа, че Шкумбата ще бъде много, много класи над тях, категоричен бе премиерът.
Какъв е проблемът на министър-председателя с посолството ни в Лондон така и не стана ясно. От външно министерство заявиха само, че не коментират от кого идват предложенията за „външни" на ведомството консулски назначения. Но припомниха, че министърът без портфейл за българите в чужбина Божидар Димитров е подписал подкрепително писмо за кандидатурата на Димитър Туджаров.
Явно „орисаните" за консули в Чикаго винаги са имали силна подкрепа от властта, независимо коя е тя.
Навремето, въпреки нападките срещу Лила за „разкрепостено държание" така и не успяха да я уволнят, а тя говореше за „лични свободи", без изобщо да се съобразява с общественото си положение на служител във Външно. Днес същата е твърде далеч от обсега на общественото мнение, за да се притеснява изобщо, че могат да я сменят.
Колкото до назначението на Шкумбата в Чикаго, то не е нищо повече от поредният номер от цирка на Борисов „Премиер". Тук ни разсмива цяла циркова трупа, един да ги разсмива и в Америка! Нали и без това ролята на Шкумбата в цирка на властта не е повече от тази на клоун.
Вярно е, че Димитър Туджаров е добър комик, но не знам как ще се справи като консул. Консулската работа е свързана с нелек административен процес и изисква специална квалификация.
Казаха, че той владеел английски език и бил магистър по риторика - значи покрива изискванията за длъжността: висше образование, чужд език и компютърна грамотност (най - вероятно има).
Но въпросът е принципен - с какво ще допринесе неговото назначение? И кои са били конкурентите му за мястото? Имало ли е конкурс?
Трябва да се даде отговор на всеки от тези въпроси, защото щяха да се правят съкращения във външното ни ведомство, да се пестят пари, а премиерът Борисов праща трети консул в Чикаго. Трябва да се отговори и, защото системата на МВнР години наред не е отваряна, не е превръщана в система, която трябва да обслужва гражданите. Напротив, изграждана е като система, която трябва да бъде затворена.
Не бива да се забравя и фактът, че за капсулирането на системата на Външно министерство изключително важна роля изигра и онзи изолиран свят, в който немалко време живееха дипломатите ни.
За непрогледната мъгла, с която е обвита дейността на Външно, обаче не е виновна само представата, която според министър Николай Младенов създава, или е създавала през годините „Московската школа".
Претенците на младите попълнения, които препълват дипломатическото ни ведомство, за уникалност, свръхнадареност, всезнание и всеможене в никакъв случай не са по-малки от тези на старите кадри.
В това отношение възпитаниците на УНСС, сред които е и министърът, не се различават коренно от завършилите МГИМО, колкото и едните, и другите да не се съгласят с една такава констатация.
Лошото е, че Меката на българската дипломация, било поради високомерност, било като защитна реакция, така и не намери за нужно да обяснява на българското общество какво се случва в нея, какво правят служителите й и най-вече защо го вършат именно по този, а не по някакъв друг начин.
За институцията Министерство на външните работи тази „позиция4 беше и продължава да бъде особено комфортна, но за нейните служители тя бе и остава пагубна. Следването й лиши дипломатите ни от онази обществена подкрепа, на която разчитат колегите им в ЕС. А това ги направи лесни жертви на периодичните чистки, които на всеки 3-4 години минаваха през кабинетите на Външно министерство.
Така се стигна и до основния проблем, пред който е изправена българската дипломация днес, и той е, че ние нямаме качествени дипломати. Ние имаме „йесмени", но не и мислещи и гъвкави защитници на държавните ни интереси, които са способни от всяка ситуация да извлекат полза за страната ни.
На този фон с още по-голяма сила изниква въпросът: Кому е нужно назначението на Димитър Туджаров? Може би, Шкумбата ще бъде официалният представител на премиера в Чикаго.
Вероятно е необходимо на представителите на българската диаспора там, която хич не е малко, да им се разказват смешки за това колко е велико настоящото управление на държавата.
В България това ежедневно го правят по телевизиите Бойко Борисов и Цветан Цветанов, но „наглите" чикагски телевизии не излъчват успехите им и нещата трябва да се случат чрез смешник, който може да ги имитира успешно. Да не забравяме, също така, че идват избори и хората трябва да се подготвят за „правилния" вот.
Впрочем, от партийна гледна точка, Шкумбата напълно заслужава да стане консул. Все пак преди три години организира два митинга на ГЕРБ пред Народното събрание. Дали ще е по-добър в „развлекателната част" от онази палавница Лила обаче е под съмнение!
Тъжното е, че винаги, когато си помисля, че по-голяма глупост не може да бъде направена, тези от управляващата върхушка ме опровергават.
Какво да се прави, циркът продължава.../ по Нюз.бг


Секс скандал разтресе „Хюлет Пакард" (ами при тази скука в страната ни, какво да прави човека, освен секс? Правилно е действал, ама подозрителните български маркетингови “работници” са му спретнали в български стил интрижката – не че им е работа, ей така заради великото и прочуто ни злословие! Независимо от случилото му се на човека, 53 милиона компенсации в кърпа са му вързани, и познайте кой ще плаща? Б.м.)
Акциите на НР се сринаха с 9%
Главният изпълнителен директор на „Хюлет Пакард" (HP) Марк Хърд - един от най-високо платените шефове в САЩ - подаде оставка в петък след обвинение за сексуален тормоз, което беше повдигнато срещу него след вътрешно разследване в компанията.
Акциите на НР се сринаха с 9%.
Марк Хърд ще бъде заменен от Кати Лесяк, докато се намери нов титуляр за поста.
След като застана начело през 2005г. Хърд си бе спечелил авторитет, включително на "Уолстрийт", на човека, измъкнал компанията от кризата покрай предшественичката му Карли Фиорина.
Това не попречело на компанията да започне вътрешно разследване след като компанията била уведомена в края на юни, че Хърд има „близки, лични отношения" с жена от маркетинга в продължение на две години между есента на 2007 и 2009. Той дори използвал служебни пари, за да прикрие извънбрачната си връзка.
Преди избухването на скандала Хърд получава над 30 милиона долара годишно и може при предсрочно прекъсване на отношенията с НР да вземе още 53 милиона долара под формата на компенсации, обезщетения и осребряване на бонуси и акции./ по Нюз.бг


По Дойче Веле
Подаде оставка шефът на "Хюлет-Пакард"
Изненадващо подаде оставка Марк Хърд, шефът на „Хюлет-Пакард”, най-големия електронен концерн в света. Той бе разследван по обвинение в сексуално посегателство срещу една млада служителка, което не се потвърди. Вместо това обаче разследването установи други нарушения, включително фалшифициране на сметки и документи. Под ръководството на Хърд стойността на акциите на „Хюлет-Пакард” се удвои през последните пет години. Хърд се оттегля с компенсация от 12,5 милиона долара.

Десет чужденци жертва на талибанско нападения в Афганистан
При нападение на радикалноислямистки талибански милиции в северната афганистанска провинция Бадахшан са били убити десет сътрудници на една християнска организация.Според последни съобщения между жертвите се намират една жена с германско гражданство, шестима американци, един британец , както и двамата афганистански преводачи на групата. В първи съобщения се говореше за шестима убити германци.От талибанска страна бе съобщено, че , сътрудниците на християнската организация били убити, тъй като шпионирали за САЩ и водели мисионерска дейност за християнизиране. Жертвите бяха в Афганистан по поръчение на хуманитарна организация с централа в Швейцария, която е се е специализирала в лечение на очни болести.

Пакистан иска международна помощ
Пакистанският премиер Гилани се обърна към международната общност с драматичен апел за помощ в усилията за преодоляване на последствията от катастрофалните наводнения. В обръщение към нацията той заяви, че загубите на човешки живот и разрушенията са огромни. Засегнати са 12 милиона души, а 650 000 къщи са разрушени. Наводненията достигнаха междувременно Северна Индия.

Красавицата не предаде Звяра
Диаманти, изцапани с кръв - ценен подарък?
С показанията си пред Международния трибунал в Хага топмоделът Наоми Кембъл не утежни положението на Чарлз Тейлър. Очакваният обрат в процеса срещу бившия либерийски диктатор не се състоя.

В съдебната зала в Хага те отново са един срещу друг, 13 години след първата им среща в Южна Африка. По онова време Тейлър бил подарил на обожавания от него супермодел няколко диаманта. Скъпоценни камъни, изцапани може би с кръв. Специалният съд на ООН за Сиера Леоне обвинява бившия либерийски диктатор, че е снабдявал бунтовниците в тази страна с оръжие, за което те му плащали с диаманти.
Напразни обвинения
С цел да докаже това главната обвинителка принуди Наоми Кембъл да се яви пред съда като свидетел. Обвинението разчиташе много на нейните показания в Хага, където Тейлър е съден за престъпления срещу човечеството. Очакваше се показанията на Кембъл да бъдат големият удар, доказващ, че Тейлър е бил непосредствено замесен във войната в Сиера Леоне; в онази война, в която бяха убити 250 000 души, а безброй други бяха осакатени и изнасилени.
Наоми Кембъл не обвини Чарлз Тейлър
Очакванията обаче не се оправдаха. Кембъл каза, че не знаела откъде били диамантите. Какво означава това за обвинителния материал от 30 000 страници? Нима всичко беше напразно? Нима обвинението е така безсилно, че беше заложило изцяло на един супермодел? Впрочем нима някой е очаквал сериозно, че Кембъл ще обвини Тейлър, като по този начин ще компрометира и себе си? Във всеки случай това е тежък удар за потърпевшите от войната и онези над сто свидетели, които изнесоха покъртителни подробности за неописуемите жестокости на войната в Сиера Леоне.
Обществен цинизъм
Що се отнася до медийния шум, сметката на обвинението може и да излезе вярна: ето че светът говори отново за "кървавите диаманти". В този смисъл можем дори да бъдем благодарни на Наоми Кембъл. Та нали медиите и обществеността се ръководят от повелите на звездите като атракция. Ние обръщаме поглед към Хага, защото Красавицата дава показания срещу Звяра, иначе "кървавите диаманти" ни интересуват повече в киното. Трябва да сме наясно с всичко това, но предвид чудовищните престъпления, извършени навремето в Сиера Леоне, нека поне веднъж заявим открито, че това си е чист цинизъм.
Автор: А. Гьобел Редактор: Й. Йорданова

Френският „Монд“ съобщи за българския „Президент на РъБъ“
На 5 август френският в. „Монд“ публикува следната статия на своя кореспондент на Балканите Александър Леви, в която изданието съобщава за книгата „Президент на РъБъ“:
http://balkans.blog.lemonde.fr/2010/08/05/athenes-belgrade-sofia-pas-facile-detre-journaliste/

Athènes, Belgrade, Sofia : pas facile d’être journaliste
Alexandre Lévy
В Атина, Белград и София не е лесно да бъдеш журналист
Лятната ваканция е в разгара си, над Балканите грее жарко слънце за голямо удоволствие на летовниците – от Черно море до гръцките острови през хърватското крайбрежие. Но драматични събития, засегнали журналисти, донесоха смразяващ полъх над свободата на печата и вгорчиха атмосферата в Атина, Белград и София. Вчера сръбската полиция съобщи, че е арестувала двама души, заподозрени в нанасяне на побой на 24 юли над журналиста Теофил Панчич от престижния белградски седмичник „Време”. Според всекидневника „Блиц” двамата млади мъже – 19-годишният Данило Жужа и 18-годишният Милош Младенович признали, че се скарали с журналиста, чието „поведение ги изнервило”. Те твърдят, че нямали представа нито кой е той, нито какво работи – версия, изненадвала основния потъпевш, който уверява, че се държал възможно най-нормално тази вечер. Известен с публикациите си за националистите от всички цветове на дъгата – от хулигани до поклонници на Велика Сърбия – Теофил Панчич бил нападнат от младежи, въоръжени с метални пръти. Той казал на следователите, че е смаян от организирания начин, по който е бил нападнат и че според него това има връзка с работата му. Единият от двамата арестувани изразявал в социални мрежи в интернет крайнодесни и националистически възгледи. Според полицейски източници, цитирани от белградския всекидневник „Политика”, двамата мъже може би са свързани с екстремистки организации като Образ или новата Група срещу антифашистите… Така или иначе това нападение събужда болезнени спомени у журналистите в Белград. И особено във вестник „Време”, където не могат да забравят гранатата, хвърлена преди няколко години в дома на друг известен журналист от вестника – Деян Анастасиевич, разследващ корупцията и организираната престъпност. Въпреки обещанията на властите, включително на президента Борис Тадич (личен приятел на Деян), оттогава следствието по случая тъпче на място.
От крайно дясно към крайно ляво – за атинската полиция това е най-сериозната улика в убийството на журналиста Сократис Гиолиас, убит на 19 юли пред дома му. Обстоятелствата на това убийство са печално известни, но мотивите на онези, които поеха отговорност за него – Сектата на революционерите, остават неясни. „Ние сме във война срещу вашата демокрация”, заявява организацията, възникнала след безредиците от 2008 г. Тя отправя заплахи към всички гръцки журналисти, полицаи и работещи в местата за лишаване от свобода… Но откога организации, определящи се като крайнолеви (такава е Сектата, сякаш вдъхновена поне в начина, по който поема отговорност, от „историческата” Група 17 ноември) нападат журналисти? Журналисти, които на всичкото отгоре твърдят, подобно на убития Сократис Гиолиас, че разследват случаи на корупция и скандални афери? Тази история е смущаваща и поради самоличността на убигия, който е имал спорна репутация в журналистическите среди, и поради профила на новоизлюпените гръцки „бебета терористи” – хаотични, брутални, непредвидими.
Случаят в София със сигурност е съвсем различен. Но в тази страна, попадаща все по-често във вниманието на организациите за защита на свободата на печата, заплахите срещу журналисти трябва да се възприемат сериозно. Въпреки това Иво Инджев се опитва да ги посрещне със смях: ветеранът на местната журналистика, кореспондент в Бейрут в разгара на войната, научил от „жълтата преса”, че е заплашван със смърт след излизането на неговата памфлетна книга срещу българския президент. Той обаче забравил смеха, когато млад полицейски следовател дошъл при него и дълго го разпитвал по този повод: прокуратурата в София приела много сериозно заплахите.
Сблъсъкът на Иво Инджев с президента Георги Първанов датира от 2006 г. Тогава, в разгара на кампанията за президентските избори, Иво е принуден да подаде оставка от най-гледаната частна телевизия в България БТВ, защото цитирал електронно съобщение до телевизията, че търговец на оръжия подарил апартамент на президента на републиката. Информацията предизвиква остра реакция от заинтересования, който заявил с войнствен тон, че Инджев е повел „война” срещу него. Оттогава журналистът, който е бил шеф на няколко медии, е подложен на почти пълно ембарго от българската преса и не намира работа. Твърде продуктивен, с остро перо, той се е посветил изцяло на своя блог. Непрестанно разобличава поведението на президента, когото определя за „посредствен”, за остатък от времето, когато хората от апарата на комунистическата партия контролираха всичко – от икономиката до търговията и идеологията (Георги Първанов е от бившата комунистическа партия). Книгата му „Президент на РъБъ” (игра на думи с инициала – президент на Република България), излязла неотдавна в София, разказва за проявите на президента, обвинен в конфликти не интереси, бракониерство, облагодетелстване на роднини… „Както обикновено, в българските медии няма практически нито дума за моята книга, която има трето издание за няколко седмици”, отбелязва авторът. А какво ще каже за смъртната заплаха? Иво Инджев реагира предпазливо, дори дискретно. Според добре осведомени източници в София журналистът бил поканен на среща от главния прокурор Борис Велчев, бивш юридически съветник на президента. Той го уверил, че следи проблема много внимателно. В замяна главният прокурор получил екземпляр от „Президент на РъБъ” с посвещение от автора. Доста оригинално лятно четиво (ако вече не го е прочел) за българския главен прокурор.
Превод:
Калина Любомирова/ по Иво Инджев


До Шкумбата и назад
Имам лични наблюдения върху факта, че Димитър Тунджаров – Шкумбата, гласен да помага на консула в Чикаго, не е просто разказвач на смешки. Не мога да преценя доколко е вярно, че чак пък е „ с класи над“ изпратените на дипломатическа работа нашенци през последните години, както твърди премиерът Борисов. Но, че има качества, има.
Преди близо 20 години на маса в новооткритото заведение „Текс – мекс“ на бул. „Витоша“( май така се казваше първата кръчма с жива музика в центъра на София – там, в зората на незрялата ни демокрация наивно се свиреше рок), Шкумбата ни забавляваше на масата. Разбъркваше зелената си салата с ръце и всички се кискахме. Хрумна ми също да блесна и направих предложение.
Чудя се, казах аз, защо моите приятели Богдана и Стефан, не отидат в „Данон“ ( фирмата току що беше се настанила на пазара и рекламираше усилено млякото си) и да изпеят:
„Данон, Данон, Данон-
за всяко добро същество
по едно кисело мляко!
Данон, Данон“!
В края на краищата песента си е тяхна, хубава и много популярна. Вкусна е, така да се каже. Защо да не изкарат някой лев ( в интерес на истината тази шега съм им я споделял, но те само се засмяха еднократно). Ех, да бях се гмурнал в рекламния бизнес! Само че за там се искат здрави лакти, бизнес хватка, много връзки и гъвкавост ( дипломатичност). Нямам качества. Иначе можеше сега да си имам телевизии и голф игрища. Но, стига с тези мечти за светло минало…
След някоя и друга година попаднах на тържество, озвучавано от Шкумбата. Смути се. „Сърдиш ли , братче“, ме попита комикът, известен с майсторската имитация на Тодор Живков. Не го разбрах, но той сам си „призна“, че бил включил в репертоара си шегичката ми за „Данон“. Как да му се сърдя, поласкан съм! Признава си човекът, че и пита за съгласие ( макар и със задна дата). Това е такава рядкост, истински бисер на почтеността.
Така че Шкумбата е човек с качества. Попи(й)ва…за малко да кажа народната мъдрост. Ориентира се, искам да кажа.
И друг път съм се шегувал на маса и съм получавал удовлетворение от това да бъда цитиран. Малко ли е да видя над главата на самия „Стършел“ издигнатият от моя милост в друга кръчма (във „Феята) лозунг-предложение за „Бирената партия“ :
„ Не на промиването на мозъците, да на промиването на бъбреците“!
Така че, предлагам и Стръшелите да бъдат изпратени на дипломатическа работа. И защо не, щом ще награждават (напълно заслужено) „Щурците“? Но това са бръмбари в главата ми. Нямам как да стане. Стършелите не прощават никому, жилят здраво властта и стават повече за „назад“ отколкото за Чикаго.
Извинявайте, че не е смешно.
Предлагам за наказание този път „Стършел“ да не ме цитира , а в правителството да не ме четат. Защото могат да се разсмеят ( на глупостта ми), което е несериозно ./по Иво Инджев

КОМЕНТИРАЛИ:
1. Добре е за всички на дипломатическа служба да умеят да разказват смешки.Лошо е,че ако нямаш качествата на дипломат(тук владеенето на чужди езици е най-малкия проблем)има опасност самият ти да станеш смешен в очите на останалите.Странни са понякога дипломатическите ни назначения…
2. Този шмекер има един гигантски талант. Най-умее да се присламчва към софрите на властимащите. Гюведжар. 9 години следва инженерство. Може и да е завършил. Не пропусна нито един купон на висши комсомолски деятели; властите се сменяха, той все си беше на софрите. Трудов стаж има ли, няма ли, та сега за пенсия му трябват поне 3 годинки с прилична заплата.
3. Знам, че не е по темата, ама си е ТЕМА, та дрънка:
Вчера, отговаряйки на въпроси на „Дневник“, Б.Димитров, министърът без портфейл, но явно и без възпитание, си позволи да псува не кого да е, а целия български народ.
„…Защо бе майка му стара, защо е толкова злоба, бе?! Е, т`ва не мога да си го обясня при тоя ШИБАН народ, при тия ШИБАНИ колеги…“(около 4 мин. 50 сек. на интервюто)
Та при това положение, и без НИЧИЯ реакция (медийна, опозиционна, гражданска, премиерска и прочие), какво толкова да се чудим на шегаджията Борисов, който доунищожи българската публичност за една година, че пратил шегаджията Шкумба за консул. Алеко, Алекооо, добре, че не си жив, че щеше да се видиш в чудо как се описва неописуемото….
Жална ни майка, другарЕ и другарки
4. Сънувах, че живея в Шкумбария…И никак не беше смешно.
5. Тая тема очаквах в по-друг стил да я видя коментирана в този блог, но както и да е.
Шкумбата всички го знаят, че разправя смешки. Това е един голям плюс за него, защото каквото и да изтърси по време на бъдещата си дипломатическа кариера, ще бъде прието сравнително спокойно с едно на ум за предишното му амплоа. Американците ще кимат – окей, окей – като им се каже, че „ин Бългерия хи уъс ъ стенд ап къмидиън“.
Лошото е, когато професионални политици в България си позволят да говорят смешки. А това се случва редовно от… много време насам. И не че наистина са професионалисти тия жмульовци – просто са се уредили да „работят“ като политици.
6. Жалко е г-н Инджев, че поредното безумие на ББ става повод да си припомняме годините, в които управляваше неговият патрон и учител Тато. С какво е по-различен – същият дебелашки хумор, същото снизходително отношение към истинския политически елит, същото неглижиране на истината, същото „блъскане в косматите гърди с балкан – булгар“, същата любвеобвилност към придворните шутове…Комунизмът може и да иска да си отиде, но някой май не иска да го пусне!

Няма коментари: