вторник, 10 август 2010 г.

ЕХ, ТОЗ БОЙКО, ТОЗ БОЙКО! ГОЛЕМИ ХВАЛБИ МУ СЕ НАЛАГА ДА ИЗТЪРПЯВА!

Сн. Робърт Зелик си е направо като спаружена зелка в главата, нещо което все пак е в разрез с понятието “представителност” на Световната банка!

Намерения са едно нещо, реализацията им съвсем друго нещо, а "добрите пожелания" още по-друго... . Щастлив е онзи, който успее да ги съвместява! Обикновено голям залък се хапва, но се казва мъничка дума.
Борисов и Зелик подписват Меморандум за разбирателство

София /КРОСС/ Премиерът Борисов и президентът на Световната банка Зелик ще подпишат днес (10 август 2010 г.) Меморандум за разбирателство(!!!???) за активизиране(моля?) на сътрудничеството в областта на развитието на инфраструктурата на България. Съвместно с еврокомисаря Кристалина Георгиева, те ще дадат пресконференция за медиите в Гранитната зала на Министерския съвет, съобщават от пресслужбата на Министерски съвет(а кога е съобщена тази велика за българсия народ "новинка"?).

Робър Зелик е на двудневно посещение у нас от вчера и днес(Това изобщо не е вярно. “Новината” се публикува днес – 10 август 2010, а този пич още на 07.08.2010 е бил във Варна и е направил изявление по темата, излиза, че написаната дума “днес” касае точно 3 дни, а не 2 както ни уверява инфо агенцията. Факт който може да означава: че още на 09.08.2010 е подготвена тази публикация, да не казвам, че за нея се е знаело поне още преди 1 година, и по някаква причина не е оповестявана и публикувана по-рано; че дозировката на “инфото” им е определено конюктюрна и манипулативна, а може и “строго секретна” да е била кой знае, което на практика съкращава времето за реакция от обществото ни по темата; че ни смятат за големи тъпунгери и могат да си ни “обработват” както и когато си поискат(правителствата и медиите); или че редакторите на агенцията са супер небрежни, което си е закономерна тяхна практика, с която сме запознати; ... И в тази ситуация и смисъл как да “верваме” на публиккациите им, след като и те пост фактум ни “осведомяват” за случващото се по един буквално скандален и вулгарен начин? Излиза, че или са се присламчили към властта, или са много страшна власт! И двете неща са безкрайно неприемливи за българския гражданин все пак в демократичен и правов смисъл! / Б.м.), като страната ни е първата спирка от европейската му обиколка (Боже, боже хем по покана бил тук тоз човек, хем и “нещо си” инспектира из страната ни! Къде ли ще са другите спирки на тази “зелка”?/б.м.) На срещи с правителствени ръководители, представители на бизнеса, аналитични центрове и гражданското общество той обсъжда проблеми на развитието и въздействието на глобалната икономическа криза (пояснение за кризите: настояща ядрена заплаха, глобално затопляне – известен факт, световна финансова криза – също известен факт. И кое по-точно гражданско общество господинът е разговарял? Въпросните "граждани" ли ще изплащат после дълговете или обокновения народец? - /б.м.).

В България президентът Зелик има срещи с вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков и с министрите Николай Младенов, Томислав Дончев, Трайчо Трайков, Тотю Младенов и Сергей Игнатов (Я! Гурутата дето оплескват и опоскват живота ни вече са строени в “една редица” – остава само да козируват и да кажат “рапорт даден, рапорт приет”/б.м.).

Робърт Зелик: Дойдох да слушам и да се уча
Варна
/КРОСС/ Дойдох в България да слушам и да се уча. Тук съм по покана на премиера Борисов и на моя добър приятел Кристалина Георгиева. Това заяви президентът на Групата (А-бе тез мобилни групи нямат ли си друга работа, та шарят по света като “хиени”?/б.м.) на Световната банка Робърт Зелик по време на инспекцията на участък от пътя Варна-Добрич, съобщава Варна утре. Ремонтът на 8-километровата отсечка е съфинансиран с пари от Световната банка (направо смешка и голяма работа казвам аз - гражданина! Ама голяма смешка – великата Световна банка финансира участък от 8 клометров път и то за 5 милиона евро - голяма далавера има в тази работа, ама накрая българският данъкоплатец плаща Зелик! Е, как да не се смее човек на такъв “световен” акт и рекорд, гарниран с българско политическо малоумие и спонсорирано от медиийно такова? Ами ще се смеем до насита политици, партийци и медии на "известяванията ви"– май големи смешници сте си? Жалко само за българския данъкоплатец – някой дава ли си сметка, че външните ни дългове гротескно и лавинообразно, абсолютно неконтролируемо и безотговорно ... се увеличават, и просто никой не са замисля даже за секунда по случващото се? Като гледам състоянието на политическия и обществен климат тук – отговорът е не. И защо ни е точно днес, тази банка да ни отпуска кредити за пътни инфраструктурни проекти? Пътища космодруми ли ще правим? Ей, хора, това е един (1)цял милиард евро хвърлен на “вятъра дето клати дърветата”, а с лихвите впоследствие ще плащаме повече от 2 милиарда! Съгласни ли сте? – а това че никой не ви пита, съвсем не означва, че не бива да “питам” пък аз - нали така си разговаряме! И нали всичко божем ни беше финансово точно в държавицата Булгаристан? Къде се е покрило момченцето Дянков сега – и какво ще каже то по въпроса, защото Баш Майстора е той днес по забатвачването ни? Май точно по тази тема никой няма да го пита, а направо си требе! Все пак с неговите разсъждения за сега са свързани финансовата политика и “стабилност” в страната ни? Просто не може така – случващото е меко казано супер скандално! Докога / б.м.).

Зелик похвали премиера Бойко Борисов и целия кабинет с думите, че в света се изживява тежка икномическа криза, а българското правителство успява да управлява пазарите и финансите си не по-зле от останалите правителства по света. Но също управляващите гледали и напред, като поставяли жалоните на бъдещия икономически растеж на страната .( И колко напред гледат “управляващите ни”? 2, 3, 100, 300 години, или в километри ще се мери стореното от тях? За какви “жалони на бъдещия икономически растеж на страната” дрънка този човек? Нима не знае, че след около 250 години Земята, Гея ще се превърне е една безбрежна и безжизнена пустиня, и няма да броди из нажежената й и изсъхнала кора нищо живо, камо ли пък човешко същество? Ама не, ние(българите) измежду пукнатините й ще сме прокарали “път” в тази закономерно нажежена и необитаема пустош и то с помощта на “Световната банка” – дето и нея няма да я има тогава! Да! Днешната Световна банка(в началото на 21 век) си търси балъци(глуповати нации – горе-долу на такива сме оприличени) да плащат за огромните(на 10 степен) разходи по провеждане днес и в съвсем близко бъдеще на ... всякакви войнички, а ние като членове на НАТО и Еврозоната сме забъркани в тез “лайна” во веки веков. Ето така – с потупване по рамото и макивиавелиевски прийоми ни вкарват щем-нещем в Световната Игричка - “на ти на теб една бомбичка, след като си свършиш работата ми я върни – рекъл чичо Сам”! Тук е излишно да се пита “до кога”, защото то по естествени природни причини е направо излишно. Евентуален възможен отговор би бил - завинаги в небитието, и ... до края на света/ б.м.)

Шефът на Световната банка беше категоричен, че в лицето на премиера Бойко Борисов е намерил стратегически партньор. Зелик увери, че България винаги може да разчита на средства от различните фондове на Световната банка. В момента той обсъжда именно това с премиера Борисов, като разговорите са започнали днес в резиденция „Евксиноград“ и ще продължат и утре в София (демек днес 10 август/б.м.).
“Ние знаем, че един от големите проблеми на България е корупцията и изразходването на европейските средства, голяма част, от които бяха спрени (е хора, балтията, си е балтия/б.м.). В този аспект Световната банка може да помогне на България”, подчерта Робърт Зелик (ще ни помогне “на най” - като ни зароби финансово до след 250 години!/б.м.). Той заяви, че корупцията и престъпността са проблеми във всяка страна(А тук трябва да се каже следното: “Той си призна, че ...” Ех, език мой, враг мой!?/б.м.). На въпрос как другите страни се справят с тях той отговори, че го правят по същия начин, по който сега го прави българското правителство( Като се извиват ръцете на трудоспособните хора, вследствие скапани закони и законодателни, пардон полицейски мерки ли? А към осталите граждани държавата няма отношение и хич не ги мисли – те просто са си безработни, независимо, че това им се е случило по вина точно на държавата от управляващите я./б.м.).

По думите на Зелик, Световната банка има възможност да подпомогне интеграцията на България в Европейския съюз и най-вече сближаването на жизнения стандарт у нас със средния за Европа (тоз човек за фокустник ли се има? С един живяхме половин век и видяхме какви “фокусчета” ни наплоди – такива, че днес е невъзможно да ги отхвърлим от живота си по обективна партийна причина/б.м.). От думите на шефа на Световната банка стана ясно, че страната ни може да използва административния капацитет на световната финансова институция за привличането на средства от различните европейски фондове( А-ха! Значи “административния капацитет на Световната банка” да “използваме”! Значи може да си изискваме каквото си “поискаме” от масончетата дето я контролират, стига “да го облечем в някаква разумност”в техните представи разбира се? Случайно някому да изглеждаме на залухари? /б.м.) .

Зелик увери още, че заедно с еврокомисарят ни Кристалина Георгиева, ще убеди Брюксел, че новото българско правителство има капацитет да привлича средства, както от европейските фондове, така и от различни международни финансови институции. „Говорим не само за пътна инфраструктура, но и за проекти в сферата на енергетиката, образованието и други“, каза още Робърт Зелик. (Толкова празни думи накуп си е направо срамно да изречеш Зелник! И като как ще убеждава Брюксел, че "имаме капацитет да привличаме средства", след като 20 години "партийните ни корифеи" - дето и те слушкаха Световната банка и МВФ не можаха никого да убедят в "полза на народа" за инвестиции, освен за собствена облага? Как? Май пак голямо шоу настава!/б.м.)

Борисов: Можем да вземем колкото си искаме пари от Световната банка (е това вече е направо безотговорна приказка! Тази “банка” да не би да е вълшебната “лампа на Аладин”? Или тайната касичка “прасенце” на Световния елит? Думай, Бойко, какво знаеш по въпроса!/б.м.)
Варна /КРОСС/ Можем да вземем колкото си искаме пари от тях (б.р. Световната банка). Това заяви премиерът Бойко Борисов в присъствието на шефа на групата на Световната банка Робърт Зелик, съобщи „Варна Утре”. Това се случи на пътния участък Варна-Добрич, където Борисов, Зелик, еврокомисарят ни Кристалина Георгиева и министрите Трайчо Трайков и Росен Плевнелиев инспектираха качеството на ремонта на пътната настилка (Пък се твърди, че ставало въпрос за сериозни разговори – защото “пари ще се дават, не е шега работа”! Ама всичко се случва ей така неглиже, “на крак” и “на път” и се вменява, че се разговаря сериозно за това, което обаче автоматично и безапелационно говори за несериозност по случващото се! Обикновено се сяда на “преговорната маса – дали тя е кръгла, правоъгълна или триъгълна” е без значение, пък се "разсъждава" по възможност по казуса, пък публично се изплюват евентуално някакви решения за пред общностите – и те трябва да са осведомени какво се разисква, а не да са неми зрители на световната житейска сцена, и да се чудят с какво ще ги излупат по главите “утре” и т.н. ... Така се прави по демократичен и правов ред. Ох, забравих – у нас такива не съществуват, та поради това министър председателят ни говори “на крак и на път”! А-бе “пътува си човекът, разказва си хуморески и... ни "разказва" играта отвсякъде!/б.м.).

Пред гостите беше направена демонстрация с новозакупена техника, която проверява асфалта.
Днес с тази техника показваме на Брюксел, качествено ли работим или се краде (пука му на Брюксел! За него е важно някой да плаща огромни лихви за световните далавери, дето и той участва! Останалото е банална проза на деня/б.м). Съответно дали ще бъдат платени парите или не. При тази работа и 50 милиарда евро заем да поискаме от Световната банка, пак ще ни дадат“ ( Брей, брей, брей! Значи вместо да искаме парички и да строиме някакви си пътища, да взем щом може тези 50 милиарда евро, па да си спретнем и ние някое и друго производство на обогатен уран – може някой ден и на нас да ни потрябва, я какво правят хората! Тези пари са колко гласувания наскоро допълнителен размер към Американския военен бюджет(около 65 милиарда долара) какви ги говори този човек! Е, тогава ще падне работа за Данков, и ... ще го видим що чини това “момченце с пиците”! Дано остане някое сокче!/б.м.), заяви премиерът вместо отговор на въпрос дали България ще иска 1 милиард евро заем от банката.

Робърт Зелик, който Борисов приятелски наричаше Боб (сигурно си пият “сливовата” на чардака на МС, а за мезенце хапват турски домати – те са най-вкусните у нас на пазаря днес?/ Б.м.), коментира, че ако страната ни се справи с корупцията и бюрокрацията може да разчита, че ще получи пари и от Световната банка, и от фондовете на ЕС. Той похвали правителството, че за една година е постигнало много в борбата с корупцията, но подчерта, че в тази насока има още много работа.

Участъкът по пътя Варна - Добрич се изпълнява по проект за рехабилитация на пътната инфраструктура и е съфинансиран със заем от Световна банка. Отсечката, чийто ремонт струва 5,5 млн. лв., е част от Лот 3 на проекта. Със средства от заема е финансирано и закупуване на измервателни уреди за Централния институт на пътните технологии, национални и европейски норми и стандарти.

По думите на Борисов, основната цел на правителството при реализирането на инфраструктурни проекти в България са отговорността и прозрачността при усвояването на средствата (като се има предвид, че “отговорността и прозрачността” са неодушевени нарицателни имена и трудно ще бъдат овеществени, дори смислово приравнени например към “шумкащи в ръцете парички” заигравката на думи става направо опасна! Поради това, до тук все си имахме неприятности с разните еврофондове, а сега в играта ще влезне и Световната банка като някакъв “биг Мъзи” да ни оправя усвояването на средствата. Тук се казва - няма що!/б.м.) . Премиерът обясни още, че един от специализираните автомобили може да заснема и инспектира работата на фирмите, които полагат асфалта. „По този начин ние ще можем да следим от близо тяхната работа и да плащаме само за качествен труд(а това са най-относителните думи за най-относителното нещо, които са изпълнили протранството по време на интервюта и пътните разходки по пътищата на добричко. Ако е било жега, сигурно бая са били слънчасали хората? Но не им е простено да увеличават безразборно дълговете на страната ни!/б.м.), посочи премиерът.

Ето и други "новинки" от реалния ни живот:
Д-р Хелмут Палдер: Правителство и съд на една маса в София /пак по агенция КРОСС
В България ескалира конфликтът между правителство и съдебна власт. Но това, което придоби мащабите на огромен скандал, в Германия се възприема като нещо съвсем нормално за една правова държава, казва д-р Хелмут Палдер пред Дойче веле.
Конфликтът между съдебна власт и правителство е много стар. Има го и в други правови държави. Политиците не разбират съдиите, а съдиите не разбират политиците. Подобен конфликт е нещо нормално за една правова държава. Но как един такъв конфликт се отразява върху процесите в съответната държава? Д-р Палдер:

"В петък миналата седмица прочетох във вестник "Билд", че в Германия отново има съдебен скандал. Става дума за един престъпник, който е бил пуснат от ареста. Т.е. в Германия също имаме такива случаи. Политиката и съдът имат различни задачи, но една цел. Трябва да се създаде правова държава, да се води борба срещу престъпността, но съдията трябва да се убеди, че задържаният е истинският извършител на престъплението. Ако не е убеден, той не може да издаде присъда. Съдията може да бъде само толкова добър, колкото законите в страната. И тук имаме взаимодействие. Задачата на политиката е да създава закони, да предоставя на съда разумни инструменти, а съдът има задачата да издава справедливи присъди", казва д-р Хелмут Палдер и продължава:
Похвали за управляващите
"От миналата година до този момент българските политици са си изпълнили задачата много добре. Имам предвид новия наказателно-процесуален кодекс, който вече се прилага. Добре е да се обръща внимание на постигнатото, а не да се започват дребни войни. Това се отразява положително единствено на престъпниците. Политици и съдии трябва да седнат на една маса и да обсъдят проблемите, да решат заедно какви стъпки да бъдат предприети, за да се оптимизират законите. Това е пътят, който е от полза за държавата."
Имиджът на България в ЕС е доста нестабилен по отношение на съдебната система и борбата срещу престъпността. Как ще гледа Евросъюзът на страната сега, след като се разрази конфликтът между правителство и съдебна власт? Д-р Палдер отговаря така:

"В последния си доклад ЕС каза доста добри думи за пътя, по който е поела политиката в България, но отправи критики към отделни случаи, следствените работи, по които не вървят достатъчно бързо. Но именно заради похвалите от страна на ЕС трябва да се обръща внимание на постигнатото. Ще мине още много, много време, докато всичко се нормализира. Подобни процеси траят дълго. Въпросът е какво може да се направи, за да станат промените по-бързо. Първо: на съдилищата трябва да бъдат предоставени необходимите инструменти за действие. Това политиците успяха да направят. Второ: прокуратурите и съдилищата трябва да имат повече контакт помежду си, да си сътрудничат по-тясно. Трето: опитът, който имаме в Германия и по-точно в Бавария, да се предава и на България. И ние работим по този въпрос. През ноември отново съм в България за семинар по темата за укриването на данъци", казва съветникът на Министерството на правосъдието в Бавария.
"Разбирам българските политици"
Българското правителство определи решението на съда като провокация към изпълнителната власт. Как биха реагирали политиците в Германия в този случай? Според д-р Палдер реакцията в България е съвсем нормална. Той казва: "Разбирам, че политиците стават нервни, разбирам и премиера, който е доста импулсивна личност и казва това, което мисли. Разбирам и вътрешния министър, който допринесе много за стабилизирането на положението в България. Имам разбиране и към министърката на правосъдието, която в момента се въздържа от реакция. Тези три личности постигнаха толкова много в България, затова съм на мнение, че трябва да се подходи по-спокойно към проблема. Съдиите със сигурност не са се стремили към провокация при вземането на решението."
Може ли да се запази спокойствие, като се има предвид, че от началото на 90-те години в България са регистрирани около 150 поръчкови убийства и нито едно от тях досега не е разкрито напълно? Според Хелмут Палдер в това отношение не може да се запази пълно спокойствие: "Това е доста негативна равносметка. Но не бива да не се обръща внимание и на напредъка в борбата срещу корупцията и прането на пари. Вярно е, че в сферата, която споменахте, има големи пропуски, затова съм съгласен, че в този случай, думата "спокойствие" не е точната."

Д-р Хелмут Палдер: Българската съдебна реформа се движи в правилна посока
България не е имала друго правителство, което да е възприемало толкова сериозно борбата с организираната престъпност, смята старши съветникът в Министерството на правосъдието на Бавария
Интервю на Кремена Кръстева, Информационна агенция КРОСС

Г-н Палдер, как оценявате хода на българската съдебна реформа?
...Българската съдебна реформа се движи в много правилна посока. В парламента бяха решени законодателно някои проблеми. В реформата обаче трябва да се извършат няколко важни стъпки. Първата, много важна стъпка е правилния избор на съдии. Трябва да има яснота подходящ ли е младият съдия или младата съдийка, отговаря ли той или тя на необходимите изисквания. Администрацията в съдебната система може би трябва да се оптимизира, за да има по-добро управление на системата. Важно е да се гарантира това, че подходящият съдия трябва да бъде на точното място.

А как оценявате борбата на правителството на ГЕРБ срещу престъпността, корупцията. Виждате ли прогрес в работата на правителството?
...Оценката ми за работата на правителството е позитивна. Мисля, че България досега не е имала друго правителство, което да е възприемало толкова сериозно борбата с организираната престъпност. Правителството е от една година на власт. Разбира се, работата в тази сфера е трудна, ние знаем това. Искаме да видим как работят прокурорите, полицаите. Трябва да се видят условията. Трябва да се види при какво ограничено финансиране и обстоятелства работят полицаите и прокурорите. Трябва да се види с какви „лоши закони” бяха принудени да работят хората. Нормативната база се подобри, но пробивът в съдебната реформа беше направен през тази година. Искам специално да отбележа делото Николо –Стойков, което приключи. Синтезирано ще кажа, правителството е на прав път и си върши работа.
Финансовата криза има лоши последици. Тя даде нови импулси на така наречените финансови престъпления – прането на пари и данъчни престъпления. Това мотив ли е за по-добра съвместна работа в рамките на Европейския съюз?
...Вие имате право, финансовата криза засили тези явления. Разговарях с главния прокурор Борис Велчев, който ми каза, че измамите с ДДС остават проблем, който все още не е решен. Ние ще организираме семинар на тази тема само за специалисти. В него ще участват както германски, така и български специалисти.
Често съдът определя представените доказателства по определено дело за недостатъчни. Полицията е на друго мнение. Възникват ли подобни проблеми в Бавария?
...Такъв проблем има не само в Бавария, но в цял свят. Полицията хваща извършителите и казва, че доказателствата са годни, а съдът казва, това не е така. Това е поле на напрежение, проблем, който на практика не може да се разреши. Искам да подчертая, че може да се формира обратната гледна точка. Един полицай работи половин година по един случай и възоснова на усета си заявява: от моето разследване става ясно, че това е извършителят, няма съмнение в това. Съдията трябва да остане безпристрастен, съдията също има усет, но трябва да се ръководи от принципа: Може ли да се докаже ясно това, ако това не може да се докаже, значи това не е извършителят. Бил съм прокурор, бил съм полицай за кратко, и съдия. Съдията стои пред въпроса: Виновен ли е или не. Трябва да се премисли това 10 пъти.
Според Вас законодателството трябва да се промени и в какви насоки?
...Мога да говоря за законодателството, свързано със съдебната система. Не бих искал да коментирам неща, от които не разбирам. Това, което се отнася до съдебната система, е наред. Трябва да се предприемат някои стъпки, защото Наказателният кодекс е остарял. Ние трябва да се приспособим към новите условия. Спомням си дискусията дали е необходимо да бъде има специализиран съд за дела свързани с организираната престъпност. Това трябва много сериозно да се обмисли. Смятам, че не е правилно да се правят специализирани съдилища. Според мен е правилно да има специализирани състави към съдилищата, но не и специализирани съдилища.
Вие сте участник в специализиран конгрес в София. Какви са резултатите от него?
...Аз участвам в конгрес, в който участват представители на прокуратурата от различни държави. Това е проект, който е изключително сериозен. Съставена е книга под формата на наръчник , която съдържа информация за прокуратурите, в нея са отразени различни международни проблеми и случаи. Проектът се финансира със средства от Европейския съюз. Проектът е свързан с много работа, но е един много добър продукт.

Няма коментари: