понеделник, 16 август 2010 г.

СУПЕРБАКТЕРИИ, НАРКО ВОЙНИ, УБИТИ ВОЙНИЦИ И МИРНИ ГРАЖДАНИ, СИЛНИ ПРИРОДНИ БУРИ, ДЕМОГРАФСКИ СРИВОВЕ СРЕД НАЦИИТЕ, БЕЗРАБОТИЦА, БЛУДСТВА...ЕЖЕДНЕВИE!

Кокошката изпреварила яйцето?!
Кокошката или яйцето? Този въпрос вълнува от край време човечеството. Като че ли обаче днес имаме отговор - британски учени използваха нова компютърна технология, за да разгадаят мистерията. Техният отговор е кокошката, пише technews.bg.
Изследователи от университетите в Шефилд и Уоруик твърдят, че тайната се намира в черупката на яйцето. В частност, съществена роля за формирането на черупката играе пилешки протеин.
Учените вече знаеха, че протеинът вокледидин (OC-17) участва в оформянето на черупката на яйцето, но новата технология позволи на екипа да демонстрира как точно става това.
В компютърна симулация OC-17 действал като катализатор, за да създаде образуването на кристали, които оформят черупката чрез притискането й към калциеви карбонатни частици. Когато кристалното ядро ставало достатъчно голямо, протеинът отпадал, а развитието на черупката продължавало само. По този начин OC-17 се освобождавал и процесът започнал отново.
Черупките на яйцата се формират, когато това се случва много пъти за кратък период от време.
Според един от ръководителите на изследването - професор Джон Хардинг от университета Шефилд, да разбереш как кокошката сама прави черупката на яйцето е само по себе си очарователно, но може и даде почва за създаване на нови вещества и процеси. Той смята, че в природата има оригинални решения на всички проблеми, свързани с науката и технологиите. Можем да научим много от тях, заключава професор Хардинг.

http://bg.time.mk/rea

Кокошка снесе плоско яйце като часовник
Плоско яйце като часовник снесла кокошка в пернишкото с. Драгичево. То имало 12 лъча на равни интервали. Щастие за семейството предричало яйцето според собственика Боян Христов, защото се появило по Нова година.
Хората от селото оприличават яйцето на римски часовник и на слънце

Супербактерия паникьосва с пандемия / неделя, 15 август 2010
Едва що Световната здравна организация (СЗО) обявила, че опасността от пандемия от свински грип е приключила, нова бактерия, идваща от Индия и Пакистан, е на път да паникьоса целия свят. И това, защото до момента се оказва, че е устойчива на всички съществуващи антибиотици.
Трима австралийци са последните заразени от опасната зараза. Те са я прихванали по време на пътуване до Индия. В Брюксел през юни почина пакистанец, завърнал се неотдавна от родината си. Бактерията беше открита първо при пациенти във Великобритания. Проучване показа, че заразата е плъзнала от т.нар. медицински туристи - британци, които се лекуват в Пакистан, Бангладеш или Индия.
Тези държави са все по-привлекателни дестинации за различен род операции - козметични, бъбречни, заради своите модерни болници с услуги на цени далеч по-ниски от тези на Запад. Досега във Великобритания са установени 50 случая на опасната бактерия, но учените се опасяват от глобалното й разпространение. В британските болници вече е регистрирано и предаване на заразата от пациент на пациент.
Според експертите по инфекциозни болести заразените може да са много повече от известните до момента, защото засичането на новата бактерия е трудно без прилагането на усъвършенствани технологии. Става дума за ентеробактерия, която произвежда т. нар. ензим "Ню Делхи метало-бета-лактамаза"(NDM-1). Засега няма известен антибиотик, който да въздейства върху нея.
"Пациентът, жител на Брюксел, беше диабетик", обяснява Денис Пиера, микробиолог в университетската болница. По време на пътуване в Пакистан той станал жертва на пътна катастрофа. Бил хоспитализиран, за да му се направи неотложна операция на един от крайниците. Впоследствие е бил репатриран в Белгия, но при пристигането си бе в състояние на необратим сепсис", подчерта ученият Пиера.
Специалистите по инфекциозни заболявания се притесняват още, че NDM-1 може да попадне в щама на други бактерии, което ще ги направи също устойчиви на съществуващите антибиотици. Все пак лекари успокояват, че на този етап супербактерията все още се поддава на лечение с комбинирани свръхсилни антибиотици, които обаче са вредни за организма.

Нарковойната взе нови 10 жертви. Разчистват сметки в Акапулко
Нови десет жертви взе войната с наркокартелите в Мексико през уикенда, предаде ДПА.
В курорта Акапулко на тихоокеанския бряг полицията откри телата на шестима мъже на възраст между 20 и 25 години, избити при разчистване на сметки в частна къща.
В северния град Монтерей военни патрули преследвали два автомобила, след като хората в тях отказали да бъдат проверени, открили огън срещу военните и се опитали да избягат. При престрелката били убити четирима души, вероятно принадлежащи към картела "Лос Сетас". Няколко от преследваните успели да избягат. Военните открили в колите оръжия и комуникационна техника.
След като встъпи в длъжност в края на 2006 г., президентът Фелипе Калдерон обяви война на наркокартелите и разположи в градовете 50 000 военни в подкрепление на полицията. Оттогава
във войната между наркокартелите и сблъскванията им със силите за сигурност загинаха 20 000 души, отбелязва ДПА.

Резултат: 2000 чуждестранни войници убити в Афганистан
Кабул
Броят на убитите във войната в Афганистан чуждестранни войници надвиши 2000, предадоха Франс прес и Ройтерс, като цитираха сайта icasualties.org.
Според данни на сайта от началото на войната през 2001 г. са загинали 2002 военни от международните сили в Афганистан. Тази година жертвите сред чуждите военни са 434, а през 2009 - 521. Американците са над 60 на сто от убитите.
В тази бройка не влизат убитите афганистански цивилни. Убитите в Афганистан са около два пъти по-малко от загиналите военни през седемгодишната война в Ирак, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.
Президентът Барак Обама обеща преразглеждане на стратегията за Афганистан през декември, след междинните парламентарни избори в САЩ през ноември.

Метеоролози предупреждават за силни бури в Москва
Екологичната обстановка в руската столица Москва отново започна да се влошава през изминалата нощ, съобщи сайтът "Росбизнесконсалтинг".
Съдържанието на вредни примеси във въздуха, свързани с пожарите, нарасна двойно в сравнение с предходтата нощ. В някои райони предимно в източните части на града започна да се усеща дим.

Днес в Москва и Подмосковието бе отправено предупреждение за настъпващи бури. Метеорологичната служба в Москва и Московска област очаква проливен дъжд и силен вятър с пориви над 15 метра в секунда. На места може да падне и град.
След необичайната горещина в много райони на Русия се разразиха бури. Ураганен вятър имаше в Ленинградска, Новгородска, Архангелска, Псковска и Вологодска области.

Демографската криза в Русия
В Русия има не само тежка демографска криза, а стигаща много по-дълбоко всепроникваща криза на човешките ресурси, твърдят американски изследователи
Броят на самоубийствата, отравянията, убийствата и нещастните случаи в Русия са сравними с равнището на смъртност по същите причини в Сиера Леоне, Ангола и Бурунди, държави, които в момента са разкъсвани от военни колнфликти или неотдавна са били в положение на война.
След разпадането на СССР през 1991 г. на три умирания в Русия се падат само две раждания.
Тези данни са публикувани от професора в Американския институт по предприемачество (aei.org) Николас Еберщадт в книгата "Демографската криза в Русия в мирно време".
Би Би Си (bbc.co.uk) подчертава, че според професора става дума не за тежка демографска криза, а за "стигаща много по-дълбоко
всепроникваща криза на човешките ресурси".
Според изследователя независимо от признаците за приближаваща катастрофа, политическият елит на Русия не осъзнава мащаба на настъпващите промени.
Американски учени са убедени, че през близките 20 години проблемът с бързото намаляване на броя на хората в трудоспособна възраст ще се отрази на живота във всички сфери на руското общество.
Заради демографската криза Русия ще трябва да преосмисли своето място и роля в света, а може би и дори своето политическо устройствмо и географските си граници, смятат американските изследователи.
Средната смъртност в Русия днес е около 50% по-висока от смъртността в новите държави-членки на Европейския съюз,
които преди години бяха в някогашния съветски блок.
Рускините раждат толкова, колкото и жените в Западна Европа, но руснаците измират много по-бързо. Средното равнище на смъртността в Русия днес е над два пъти по-високо от същия показател в Западна Европа, посочва Еберщадт.
Една от главните причини за това са сърдечно-съдовите заболявания. От тях в Русия умират с 40% по-често отколкото във Финландия, която е европейската страна с най-висока смътност от инфаркти и инсулти.
Тези данни се потвърждават и от руски изследователи. До 2030 г. населението ни ще намелее с 11 млн. души и тази прогноза е оптимистична, заяви неотдавна директорът на Института по демография при Държавния университет - Висше училище по икономика (hse.ru) Анатолий Вишневски.
Руската федерация сега безнадеждно изостава от САЩ, Япония, Сингапур и Тайван по регистрирани патенти на глава от населението. Тези данни са абсурдни, твърди Ееберщадт. "Като се има предвид равнището на доходите в страната, както и огромният брой випускници на висши учебни заведения, патентованите знания би трябвало да са три пъти повече", пише той.
Еберщадт смята, че ръководството в Кремъл прави опити да се бори с тези проблеми, но лидерите на държавата все още дори не са започнали да осъзнават мащаба на случващото се с населението.
Други американски изследователи са убедени, че за много руснаци, особено за образованите и с мобилни професии, се увеличават причините, поради които те напускат страната.
Резултатът е, че
държавата Русия, такава, каквато е в сегашния си вид, много скоро може изобщо да престане да съществува.
"Това е неизбежно, когато нивото на образованието все повече пада, промишлеността не се развива, здравето на хората се влошава, а повечето от тях се чувстват все по-нещастни", казва Андерс Уимбъш от института "Хъдзън", занимаващ се с проблемите на Русия (hudson.org).
Той и други изследователи смятат, че възможен път за борба със сегашното положение за руските власти е развитието на технологиите, което би компенсирало частично намаляването на човешките ресурси.
"Няма да се изненадам, ако Русия още по-активно се намеси на пазара на ядрените технологии и разшири влиянието си върху други държави. Така тя ще бъде сила, която влияе на баланса, но няма да е и лидер или ключов партньор в международните отношения или съюзи", прогнозира Уимбъш.
Фиона Хил, директор На Центъра за международна политика в САЩ и Европа към Бруклинския институт (brookings.edu), казва, че много действия на руските власти са насочени към решаване на демографските проблеми.
Военната реформа и стремежът към превъоръжаване, реформата на здравеопазването и образованието, всичко това е свързано с демографската криза.

Но най-важното, в което са съсредоточват руските власти, са опитите да бъде възстановена разрушената с годините инфраструктура и да диверсифицирлат икономиката, обяснява Фиона Хил. Модернизацията, за която често говорят руските ръководители, става все по-трудно постижима.

Китай официално надмина Япония по БВП за тримесечието
Китай надмина Япония по брутен вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие на годината, което прави Пекин втората най-голяма икономика в света след САЩ, измествайки Япония, предаде "Блумбърг".
След тридесетгодишен усилен растеж, икономиката на Китай за тримесечието е достигнала БВП от 1.337 трилиона долара, докато този на Япония е бил 1.288 трилиона. През първото тримесечие обаче Япония е била малко пред Китай.
Китайската икономика е отчела над 10 на сто ръст спрямо второто тримесечие на миналата година. При това положение преднината ѝ тепърва ще се увеличава, казва Шен Джиангуанг, икономист на "Mizuho Securities Asia". Той изключва възможността Япония да възвърне позициите си при сегашния ръст.
Китай ще надмине САЩ до 2027 г., прогнозира Джим О‘Нийл, главен икономист на "Goldman Sachs", пред агенцията. В момента икономиката на азиатската страна е 90 пъти по-голяма, отколкото преди три десетилетия, когато комунистическият лидер Дън Сяопин загърбва изолацията за сметка на свободната търговия.
Миналата година страната надмина САЩ като най-голям автомобилен пазар в света и Германия като най-голям износител. Китай е първа по внос на желязна руда и мед и втора по внос на суров петрол. Така тя подпомага и износа на съседите си.
Постоянството в растежа на Китай по време на кризата позволи на страните-износителки на стоки и материали също да поддържат търговията си, казва Есвар Прасад от мисията на Международния валутен фонд (МВФ) в Китай.
Двойното листване на Китайската земеделска банка на Шанхайската и Хонконгската фондова борса през миналия месец пък набра капитал от 22.1 млрд. долара, което счупи рекорда. Предишният такъв пак се държеше от китайска банка.
Четири от десетте компании с най-голяма пазарна капитализация в световен мащаб са китайски. Това са "PetroChina", "Industrial & Commercial Bank of China", "China Mobile" и "China Construction Bank".
Въпреки впечатляващия и дълготраен растеж, развиващата се страна остава на 127 място в класацията по БВП на човек от населението. Влиянието ѝ обаче тепърва ще се разраства, тъй като китайските инвеститори едва сега отправят поглед към външните пазари, отбелязва агенцията.

Япония забави икономическия си ръст
Япония отчетено забавяне на икономическия ръст през последното тримесечие. Въпреки това през първите шест месеца на 2010 година по брутен вътрешен продукт Япония остава втора по големина световна икономика. От Токио се опасяваха, че Китай ще успее да ги измести благодарение на бурното си икономическо развитие.
Японската икономика е нараствала по-бавно през тримесечието април-юни с годишно темпо от 0,4%, показаха правителствените данни. По този начин Китай има все по-голям шанс да надмине Япония като подчертае нарастващото си глобално влияние. Очаква се това да стане тази или следващата година. Китай вече стана най-големият износител, най-големият пазар на автомобили и най-големият производител на стомана.
Сатоши Араи - министър на икономиката на Япония: "Няма значение кой е на върха или на дъното. Това само показва текущото икономическо състояние на всяка държава. Развитието ни следва плътно това на Китай и останалите азиатски страни, което е част от нашата стратегия."
Хидеки Мацумура - икономист: "Вярно е, че има отрицателен елемент, че китайските технологии се подобряват, че китайските компании вече се състезават с японските. Но има и огромен положителен ефект - с увеличаване на растежа в Китай все повече хора там ще купуват японски продукти."
Дефлацията и слабото вътрешно търсене от години са проблем за Япония, тъй като потребителите отлагат покупките си с надеждата, че цените ще спаднат още. Глобалната икономическа слабост също нанесе удар по износа, който беше двигателят на японското възстановяване.
Автор: А. Чичева

9,23% БЕЗРАБОТИЦАТА ПРЕЗ ЮЛИ
За пети месец равнището на безработицата намалява, показва статистиката на Агенцията по заетостта.
Равнището на безработица през юли 2010 г. е 9.23%, с 0.03 процентни пункта по-ниско от юни.
Регистрираните в бюрата по труда през месеца са 341 999 безработни. Те намаляват с 1010 души спрямо юни.
През последните 5 месеца броят на областите с равнище на безработица по-ниско от средното за страната се увеличи от 7 на 11. През юли те са: София-град - 3.53%; Бургас - 5.38%; Габрово - 6.39%; Варна - 6.53%; Стара Загора - 7.33%; Пловдив - 8.11%; Добрич - 8.71%; Перник - 8.77%; Велико Търново - 8.92%; Хасково - 9.00%; Русе - 9.07%.
В 17 области равнището на безработица е над средното за страната и най-високите му стойности продължават да се отчитат в областите: Смолян - 16.46%, Търговище - 15.83% и Монтана - 15.47%.
През месец юли 2010 г. за едно свободно работно място се конкурират 13 безработни (средно за страната), при 16 за предходния месец, сочат данните на Агенцията по заетостта. /БЛИЦ

Четирима блудстваха с непълнолетно момче
Трима мъже и една жена са задържани във Велинград за извършени от тях блудствени действия с непълнолетно момче, съобщиха от полицията в Пазарджик. В полунощ екипи на местното полицейско управление направили проверка на адрес, на който се помещавала къща за гости. В една от стаите органите на реда установили, че трима мъже на възраст от 31 до 36 години, заедно с 29-годишна жена извършвали блудствени действия с 15-годишен младеж от курорта.
Четиримата са задържани за срок от 24 часа в ареста.
За случая е уведомена Районната прокуратура във Велинград.
В хода на разследването е установено, че членовете на групата примамвали жертвите си с малки парични суми и посещения на питейни и развлекателни заведения. Изясняват се и данни, според които на непълнолетните са предлагани и наркотични вещества. С постановление на прокуратурата в курорта срока на задържане на четиримата е удължен със 72 часа.

Разследват Килърите за дясната ръка на Ковачки
Килърите са екзекутирали дясната ръка на бизнесмена Христо Ковачки по поръчка на Сретен Йосич, сочат сериозни оперативни данни, с които разполага МВР, научи "24 часа".
Работи се усилено в търсене на категорични доказателства, които да уличат обвинената за покушението на бизнесмена Юрий Галев група и в убийството на Борислав Георгиев.
Според разследващите мотивът за поръчания от Йосич разстрел е, че той е влязъл в сериозен конфликт с Ковачки заради бизнеса му в Сърбия и с отстрела на най-приближения му човек е искал да го накаже.
Борислав Георгиев бе застрелян с 2 куршума в главата през април 2008 г. пред дома си в кв. Люлин. Бизнесменът паркирал колата си пред блока, а убиецът вероятно го е чакал във входа.
Георгиев бе изпълнителен директор на енергийната компания "Атоменергоремонт". "Българска енергийна компания" държи 70% от дружеството, а 29,99% са на държавата. Изпълнителен директор на "Българска енергийна компания" е Радостина Димова, която участва във всички по-важни проекти и дружества на Христо Ковачки - Общинска банка, голфпроекта в Баня, Карловско, и др.
Разследващите подозират, че стрелецът по Георгиев вероятно пак е Дачи, който вече има 3 обвинения за покушения. Според прокуратурата той е опитал да убие автокрадеца Ивайло Паунов-Джованито и плевенския бандит Камен Балбузанов-Куката.
По данни на МВР до момента има събрани категорични данни, че Килърите са извършили общо 5 убийства и опит за убийства.

Свидетел разказал за атентата срещу Борисов
Основният свидетел срещу групата на "Килърите", затворникът Борислав Йорданов, е дал информацията, че бандата е планирала атентат срещу премиера Бойко Борисов, научи "24 часа". Това бе потвърдено неофициално от полицейски източници.
В сряда зам. главният прокурор Бойко Найденов заяви, че според оперативни данни Килърите се готвели да изпълнят мокра поръчка срещу министър-председателя. Йорданов, който излежава присъда за изнасилване на дъщеря си, е сред основните свидетели срещу хората на Пешо Сумиста. В разпита си пред съдия той разказал, че Янко Попов - Туци се свързал с него преди 2 г. Дал му пушка, пистолет и 4000 лв. да убие самоковския бос Юри Галев. Обещал още 10 хил. евро, когато изпълни поръчката.
После се отказал, като върнал пушката, защото "не била точна". Според Йорданов след отказа му Туци се обърнал за помощ към сумиста Петър Стоянов-Вожда, чийто кум бил сръбският наркобос Сретен Йосич. Туци знаел, че и Йосич "има някакъв конфликт" с Галев и иска да го убие, твърдял свидетелят.
В мотивите си във вторник съдия Христина Михова изтъкна, че дори и да е вярно, че Вожда е приел поръчка на Сретен Йосич за Юри Галев през 2008 г., това не значи, че е бил замесен в атентата 2 г. по-късно.
В беседите си с полицаите Йорданов освен за убийството на Галев разказал, че групата планирала и атентат срещу премиера Борисов. На свидетеля било предлагано от Янко Попов-Туци и Петър Стоянов-Сумиста да стреля по Бойко Борисов.
Йорданов обаче отказал. Той чул, че поръчителят бил сръбският мафиот Сретен Йосич, известен като Йоца Амстердама. Причината била старата омраза на Йосич към Борисов, който като главен секретар на МВР през 2002 г. ръководеше операцията по задържането на сръбския мафиот в София.
По-късно се писа, че за свободата му била предлагана сумата от 3 млн. долара. Публикации сочеха, че посредник в това начинание е бил бившият бос от СИК Милчо Бонев-Бай Миле. Той бе разстрелян на 30 юли 2004 г. с още петима в ресторант "Славия". След убийството му се появиха версии, че това е отмъщение на сърбина за несвършената работа по освобождаването му.
Бай Миле и Сретен Йосич са двете имена, които се свързват с Килърите.
Според МВР Йосич бил кум на Петър Стоянов-Вожда. Адвокатът му николай Беров обаче отрече това.
Един от Килърите - Васко Кеца, е бивш охранител на Бай Миле, ранен при първия атентат срещу него. Другата сръбско-българска връзка в групата е самоковският бизнесмен Янко Попов-Туци.
Той се води поръчител на убийството на Галев. Според полицейската информация чест гост в заведението му "Черният тигър" в курорта Боровец е бил Сретен Йосич, с когото били големи приятели. Според запознати Попов е подставено лице на семейството на Бай Миле.
Реалният собственик на заведението и други имоти в Боровец на Туци, била съпругата на Бай Миле Силвия Панагонова, чиято сестра е кума на Петър Стоянов, твърдят самоковци.
Силвия бе избрана в края на 2006 г. за изпълнителен директор на акционерното дружество "Вилни селища-Боровец", а сестра й Ива бе шеф на борда на директорите. Дружеството, в което сестрите имаха 80% дял, а министерството на икономиката останалите 20%, притежаваше двата комплекса "Ягода" и "Малина в курорта.
Според публикации в пресата Силвия Панагонова била и собственик на заведението "Чайна" до ски пистата "Червено знаме".
При ареста на Пешо Сумиста полицейски източници заявиха, че той е работил за Маргините и Бай Миле, допреди да се скарата. Движел бизнеса им в Студентски град.
Както "24 часа" писа, на 17 юли, близки до Маргините са присъстали на тайна среща в хотел King George Palace в центъра на Атина.
На нея били още издирваните Христофорос Аманатидис-Таки и Красимир Каменов-Къро. Темата била физическото отстраняване на премиера Бойко Борисов заради "полицейския натиск" върху тях.
Това е втората заплаха за живота на Борисов.
През август 2003 г. Сретен Йосич издава смъртните присъди на Бойко Борисов и Коос Плоой, шеф на прокуратурата в Амстердам. Тази информация идва в България от Страната на лалетата, Йосич бил издаден от албанец. След получаване на сигнала на Калотина е задържан шиптърът Феньо Топчагич с два гранатомета.
С тях по оперативни данни е трябвало да се стреля срещу служебната кола на Борисов, който тогава бе главен секретар на МВР.
Полицията проверява връзка на Килърите с други неразкрити до момента убийства. Едното е на шуменския бизнесмен Румен Рачев. Другите две убийства са на Румен Пешев-Швейцареца на 8 декември 2006 г. и на търновския адвокат Петър Лупов преди 1 г. Швейцареца бе съдружник с Бай Миле в две фирми. Твърди се, че Борисов е бил предупреден именно от Швейцареца за готвен атентат срещу него.
Около Лупов изплува сянката на търновски бизнесмен, когото адвокатът защитаваше в спора му срещу ДЗИ банк.
Въпросният бизнесмен бил личен приятел с Петър Стоянов-Сумиста, който често му гостувал в старата столица.
Около 500 единици техника, сред която мобилни телефони, части за тях и 200 SIM карти са намерени и прибрани от полицията при акцията срещу Килърите, разказаха разследващи. По част от предплатените карти са били засечени участниците в групата.
Назначени са 20 технически експертизи на карти, намерения автомат "Калашников" и мобилни телефони. Очаква се те дадат още доказателства срещу групата на Сумиста.
Адвокат: Има задача и за Обама
До мене достигна слух, че Петър Стоянов е приел поръчка и за американския президент Барак Обама, и материалите ще бъдат предадени скоро на ФБР, пошегува се вчера Николай Беров, адвокат на Вожда. Той категорично отрече по делото да има каквито и да е данни, че Петър Стоянов и другите обвиняеми са замисляли атентат срещу Бойко Борисов.
Всеки може да провери в общината, че кумове на Петър Стоянов при сключването на брака му са били Ива Панагонова и мъж с фамилията Трухчев, а не Сретен Йосич, обясни адвокат Беров.
Петър Стоянов се лекува в столична клиника, където е приет с хипертонична криза и диабетичен шок. (24часа)
Йоца излежава 15 г. присъда в Белград
Сретен Йосич-Йоца Амстердама, бе заловен в София на 20 юни 2002 г. Оказа се, че от 1998 г. той живеел с жена си и трите си деца в кооперация на бул. "Христо Ботев" под фалшива самоличност. Йосич се укрива от полициите в Холандия, Австрия и още няколко европейски държави. Мафиотът е издирван за наркотрафик, пране на пари и убийства, включително на трима австрийски полицаи. Българският съд екстрадира Йоца в Холандия, където обаче не успяха да съберат достатъчно доказателства за участието му в убийства и той излежа присъда за по-дребни престъпления. През 2006 г. Холандия го предаде на родната му Сърбия. Белградският съд пусна от ареста Йосич поради липса на достатъчно основания.
Амстердама отново бе арестуван през пролетта на 2009 г., и то в наетата от него вила на покойния югославски сатрап Слободан Милошевич в белградския кв. Дедине. След ареста сръбската преса писа, че мафиотът е наредил убийствата на знакови български гангстери - Поли Пантев, Косьо Самоковеца и Иван Доктора.
През май 2009 г. Йоца Амстердама бе осъден на 15 г. затвор. Той получи присъдата за подстрекателство към убийството на мафиота Горан Марянович през 1995 г. (24часа)

Граждани: Поръчана е смъртта на Алексей
Срещу Алексей Петров се извършва политическа репресия. А голямата цел е неговата гражданска и вероятно физическа смърт.
Това заяви плевенчанинът Симеон Петров вчера. Той и съгражданката му Иванка Славчева стартираха инициативата "Истината за Алексей Петров".
Бившият съветник на шефа на ДАНС седми месец е в ареста след зрелищен арест в акцията "Октопод" на МВР.
Дали Петров е виновен, или не, ще реши съдът. Ние издигаме глас в защита на нарушените му човешки права, той е с чисто съдебно минало и стои в ареста без доказателства, каза Славчева. Според нея 5 месеца на Петров му е била отказвана елементарна медицинска помощ. Лишавали го и от правото да се защитава в отговор на "бясната медийна пропаганда".
Този екшън цели да внуши, че само един човек е виновен за целия криминален български преход, твърди Славчева. Тя пита как цели 4 г., докато са били на върха на МВР, Бойко Борисов и Цветан Цветанов не са забелязали опасния Петров. Имало достатъчно доказателства за връзка между Цветанов и Петров, въпреки че вътрешният министър твърди, че са се срещали само веднъж. Арестът на Алексей е разчистване на сметки между бивши колеги, съдружници и съсобственици отпреди 13 г., твърди Иванка.
Тя пита: Ако Петров е главата на Октопода, защо 7 месеца след ареста няма данни нито за пипалата, нито за политическите му покровители? Според нея не случайно основни свидетели по делото са хора с криминално минало, които многократно били притискани от прокуратурата. Славчева и Петров обявиха, че лично не познават Алексей Петров, поддържали връзка единствено с негови близки. Те обаче не дадоха смислен отговор на въпроса защо подкрепят именно него, а не други с нарушени права.
Иванка Славчева е учителка по руски език и литература. В отговор на репортерски въпрос тя призна, че през 2005 г. е била кандидат-депутат в листата на "Атака", а 4 г. по-късно в листата на "Защита".

В ИРАН БЕСИЛКАТА ВЕЧЕ ЗАМЕНЯ СМЪРТНИТЕ ПРИСЪДИ ЗА УБИВАНЕ С КАМЪНИ
В Иран смъртните присъди чрез хвърляне на камъни започнали да ги заменят с по-цивилизованото обесване, съобщи The Guardian. Според вестника в последно време най-малко две жени са увиснали на въжето заради съпружеска измяна.
Както отбелязва отбелязва The Guardian, действията на иранските власти вероятно са предизвикани от вълната критика, свързана с нашумялата история на 43-годишната майка на две деца Сакине Ащиани, осъдена да бъде убита с камъни.
Ащиани е обвинена в съпружеска измяна и в причастност към убийството на мъжа й, обаче защитниците й твърдят, че тя е направила това признание след мъчения. На адвоката се удаде да привлече международната общественост към нейното дело, след което много страни осъдиха действията на иранското правосъдие, а няколко държави дори предложиха на Ащиани политическо убежище.
Много страни оценяват приетата древна практика за хвърляне на камъни като твърде жесток начин за умъртвяване. Заменяйки го с по-хуманното обесване, Техеран може би се надява да смегчи накърнената си репутация от процеса над Сакине Ащиани.
По информация на The Guardian сега 12 ирански жени и 3 мъже очакват да бъдат убити с камъни. Изпълнението на техните смъртни присъди само е отложено докато отмине свещеният за мюсюлманите месец Рамадан. / БЛИЦ

Няма коментари: