събота, 28 август 2010 г.

ИМА ЛИ БЕЗОПАСНО УБЕЖИЩЕ ЗА ПЕНСИОННИТЕ СМЕТКИ? Вероятният отговор би бил – не, няма!

Сн. Предстоящата луда пенсионна реформа на Обама. Човекът здраво стиска в ръка отънелия си данъкоплатец, като едновременно го и поизтръсква колкото се може повечко!

След Обама реформата в здравеопазването, което си бе добре отиграна правителствена приватизация, днес същото се готви и за пенсионната такава в Америка. Индивидуалните спестовни сметки за пенсиониране се подготвя по макавиелевски да отиват в American International Group (AIG) – държавно контролирано предприятие, което бе “спасено” с активната държавна намеса с пари от порядъка на 182 300 000 000 щатски долара, т.е. пак с пари на данъкоплатеца там. Проучванията показват, че самите американци не се доверяват на финансовите операции на AIG и тогава се пита: ИМА ЛИ БЕЗОПАСНО УБЕЖИЩЕ ЗА ПЕНСИОННИТЕ СМЕТКИ? ...

Подобна е ситуацията и у нас. И в момента тече т.нар.”реформа” в здравеопазването ни, от която полза за населението обаче няма. Законът ни за Здравеопазването е един от законите с най-много поправки във времето (вече повече от 20 години, почти по два пъти годишно е бил ремонтиран за срам и позор на всичките ни правителства), и възможно най-абсурдния по същество към днешна дата. По времето на всякаквите му конютури и поправки се заформи такъв ужасен демографски срив, от който и след 100 години няма да излезнем, а българската ни нация драстично се топи (тук не включвам етносите, които битуват понастоящем в страната ни, защото във времето те не винаги са били съставна и постоянна част от традиционното българско население – виж историята). И пак за сметка на здравето и парите на гражданина се извъшват здравните безумия в страната ни, отново пълниме нечии “касички” и се налага да търпим абсолютно неоправданото и неморално поведение на българските медици, който са се превърнали в едни нескопосани търговци на човешка плът, за което все пак са се клели да я опазват. Да не си мислите хора, че и здравеопазването в Америка е по-различно от нашето – нищо подобно. И там ако имаш пари за него е възможно да живееш, ако нямаш просто си си “пътник”. Май се оказва, че здравеопазването е лукс или се действа с него привилегировано навсякъде по света – а то е толкова естествен компонент в човешката еволюция, и е т.нар. първи стълб в държавността на дадена нация! Вторият стълб – състоянието на пенсионното дело днес у нас също ни е в окаяно състояние. След политическия преврат в БКП в края на 1989 година последните организираха най-гнусния и ужасващ комплот за българския народ – той бе лишен от всички пасиви и активи, които му осигуряваха живот в страната. Ей така от партийна злоба и жажда да продължават безобразно и безхаберно да властват ... и винаги са си били на власт от тогава! С тази наглост се продължава до днешни дни и безогледно се лъже гражданина, че се прави нещо за него. А всъщност народът вече е принуден да живее в режим на фалирала държава. Илюстрацията по-горе макар и правена за американската политика е абсолютно вярна и за ситуацията у нас. Кого заблуждават днешните властващи, направо ми е странно!

Ще си позволя да припомня долните статии за илюстрация, че и у нас като и в Америка се прави досуш същото:

Сн. Да спасим болниците

Здравето - привилегия на богатите
На 10.08.2010 вестник "Сега" написа на първа страница "Лечението в болница става лукс". Сериозното намаление на парите от Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за болниците драстично ще затрудни достъпа на пациентите до лечение. Заради въведените фиксирани бюджети лечебните заведения ще ограничат силно плановия прием, ще формират листи на чакащи, ще намалят заплатите и ще трупат още повече дългове. За пръв път здравната каса ще задължи лечебниците да работят с фиксирани бюджети, при това със задна дата - 1 август. За разлика от досега касата няма да плаща на болниците отчетените случаи над лимита. Според директори на клиники и данни на лекарския съюз намалението на парите е драстично - между 30 и 40% спрямо август миналата година. От касата обясняват, че спазват закона, който от тази година задължава НЗОК да работи с фиксирани бюджети.

Това е логично продължение на започналата в началото на тази година "здравна реформа", която (както здравният министър Божидар Нанев се изрази тогава) се изразява в това, че "Българското правителство вероятно ще започне програма за приватизация на държавните болници още през 2010 г."

Оказва се, че от 1 август тази година здравеопазването ще е привилегия само на тези, които могат да си платят, т.е. на богатите, тъй като парите във фиксираните бюджети са крайно недостатъчни. Всички останали ще трябва да се оправят както могат - законът на неолибералния капитализъм, е че по-богатият оцелява. Всичко това само ще увеличи пропастта между богати и бедни в още една сфера и то с още по-голяма сила. Очевидно България не изостава от глобалните процеси на разделяне на света на Зелени и Червени зони, като в Зелените богатите живеят в лукс и охолство с всички необходими услуги и екстри, а бедните и обикновени хора са оставени в разрухата, хаоса и липсата на каквито и да е нормални условия на живот в Червените зони - проект, идеално илюстриран в Багдад, но намиращ реализация в множество други места и случаи по света (Ню Орлиънс след урагана Катрина, градът на богатите Санди Спрингс в Джорджия /САЩ/, бедните квартали в Пекин, гетата в Йоханесбург, Хаити след земетресението и т.н. и т.н.).

Оставянето на бедните "зад борда" е присъща черта на неолибералния капитализъм. Неплатежоспособните хора не са пазарна ниша, те са криминален контингент, който е ненужен и трябва да бъде изолиран по един или друг начин - било чрез орязване на социални помощи, свиване на други публични разходи или директно затваряне зад ограждения под строг контрол (били те официални затвори или барикадирани квартали...или пък затвори за "нелегални имигранти", като този в Бусманци). Тази характеристика обаче зачерква огромна част от човечеството, а в конкретния случай - хората в България и може да бъде определена единствено и само като тотално антихуманна и разрушителна.

Това решение също така за пореден път показва истинското неолиберлано лице на правителството на Бойко Борисов. След затварянето и приватизирането на болниците, орязването на бюджета за образование, крайният корпоративен лобизъм (според изследвания на различни агенции огромната част от внесените и приети от ГЕРБ закони защитават корпоративни интереси, което бе особено видно в проектите за приемане на ГМО, естествено изгодни за корпорации като "Монсанто") и атаките срещу анти-капиталистически алтернативи (читанка.инфо), оставянето на бедните без здравна помощ е следващата стъпка в неолибералния поход на ГЕРБ. И всичко това е в духа на вече покойния рицар на неолиберализма Милтън Фридман, който посочва трите аспекта на пътя към "естествения", "чист" капитализъм в своята книга "Капитализъм и свобода": дерегулация, приватизация и орязване на бюджета.
За сметка на изчезващите социални функции на държавата, полицейските и пародийните й такива продължават да се увеличават: бутафорни полицейски акции без ефект, побоят в Кърджали, "специализираният съд", 5тата ключица и 10тото кутре на лявата ръка на св. Йоан Кръстител, намерени в Созопол. Единствената цел на всичко това може да бъде само и единствено хвърляне на прах в очите на хората и отвличане на вниманието им.

От http://bulgaria.indymedia.org


Остаряването е привилегия, но и предизвикателство към съвременното общество
В много страни по света на този ден (9 октомври) се провеждат различни мероприятия с цел да се привлече общественото внимание към проблемите на възрастните.
Заедно с тематични изложби и концерти се организират срещи и беседи с политици и организации за обсъждане на проблемите, свързани с околната среда, здравето, образованието и социалните грижи, защото остаряването е привилегия, но и предизвикателство към всички аспекти в съвременното общество. Това се прави и у нас, и в национален, и в регионален мащаб, независимо кое правителство точно е дошло в момента на власт.

По последни прогнози на ООН глобалните демографски промени ще поставят европейските пенсионни системи пред най-голямото предизвикателство, сравнимо единствено с проблемите, пред които ще се изправи Япония. Според доклада на ООН „Остаряването на световното население - 1950-2050 г.“ възрастта на средния германец днес е 40 г., докато през 2050 г. ще бъде 47. За същия период средната възраст на французите ще нарасне от 38 на 45 г., а средният унгарец от 38 г. сега в средата на века ще „навърши“ 50 г. Така Старият континент ще стане още по-стар, а България конкурира всички останали.
В същото време средният американец в момента е на възраст от 35 г., докато през 2050 г. ще бъде едва на 40 г. Това значи, че ако днес населението на ЕС е с 90 млн. по-голямо от това на САЩ, то в средата на века САЩ ще има 50 млн. повече обитатели от настоящите членки на евросъюза. Като цяло в страните от ЕС
работоспособното население ще започне да намалява след 2010 г. Според изчисление на Европейската комисия, ако тази тенденция не бъде обърната по някакъв начин, годишният растеж на БВП към 2040 г. ще спадне от 2 процента на 1,25 процента годишно поради застаряването на населението. Доходите на глава от населението няма да спаднат толкова рязко поради простата причина, че населението също ще намалее, но към 2050 г. жизненият стандарт на средния европеец ще бъде с 20 процента по-нисък спрямо сегашното ниво, ако процесът на застаряване не бъде обърнат. Тежестта върху работещите ще нараства със застрашаващи темпове. Ако към момента съотношението между групата на възрастните над 65 г. към групата на хората в трудоспособна възраст (15-64 г.) е един към четирима, то към 2050 г. то ще бъде един пенсионер към двама работещи. Според оценките на Еврокомисията това означава, че през 2040 г. страните членки на ЕС ще трябва да отделят допълнително между 5 и 8 процентни пункта от БВП за пенсии. По данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) общите разходи на развитите страни за пенсии, програми за по-ранно пенсиониране, здравеопазване за възрастните хора в настоящия момент се равняват на 15 процента от БВП, а през 2050 г. ще нараснат до 22 процента.

Парите не стимулират раждаемостта
Естествената възможност да се коригират самите демографски процеси е да се увеличи раждаемостта. Това обаче отнема десетилетия. Обратно на ширещото се разбиране, че ниската раждаемост е продиктувана от бедността, именно сред най-мизерстващите тя е с пъти по-висока.
Опитите в страни като Франция и Швеция, дори в България с прословутия указ за насърчаване на раждаемостта, показаха, че икономическите стимули не водят до увеличаване на раждаемостта.
Оказа се, че дори имиграцията не помага особено в това отношение, тъй като в последните двадесет години притокът на имигранти в Европа, за разлика от САЩ, не успява да компенсира спадащата раждаемост.

Като цяло в страните членки на ЕС се оформиха няколко подхода - увеличаване на пенсионната възраст, стимули за работа и след пенсионната възраст, нарастване на вноските, по-голяма отговорност на работодателите и лични пенсионни планове.

Най-популярна сред мерките е увеличаването на пенсионната възраст.
Оказва се, че удължаването на трудовия живот е най-ефективна мярка за намаляване на тежестите върху работещите. Тя е и най-безпроблемната. Хората предпочитат да продължат да работят още, отколкото да плащат по-големи вноски или да получават по-малки пенсии.
Според социалния министър Тотю Младенов у нас тепърва предстоят обсъждания, независимо от това, че в някои страни от ЕС възрастта за пенсиониране вече се повишава. Една от целите на Лисабонската стратегия за пенсионната система е не само да бъде финансово устойчива, но и да постигне равнопоставеност при условията за пенсиониране. По отношение на пенсионната формула там няма проблем, защото е еднаква за всички. Що се отнася до възрастта за излизане в пенсия, нещата не стоят така. И това се дискутира в целия ЕС. Затова държавите, за които годините за мъжете и жените са различни, започват да обсъждат как да изпълнят заложеното в стратегията - поетапно или изведнъж.

В 12 страни засега мъжете и жените се пенсионират на една и съща възраст. Сред тях са Дания, Испания, Германия, Ирландия, Финландия, Португалия. Там хората излизат в пенсия на 65 г. В Швеция е най-високата - 67 г., и за мъжете, и за жените. В останалите държави възрастта за мъжете е по-висока, но за жените никъде не пада под 60 г. Тези държави вече пристъпват към изравняването й и постепенното увеличаване. Защото разликата във възрастта внася и неравнопоставеност в размера на пенсиите. Жените вземат по-ниска пенсия именно защото се пенсионират по-рано. У нас обаче тези въпроси тепърва ще се обсъждат, ще се търси консенсус, както стана през 2000 г. при въвеждането на пенсионната реформа. Това се налага, за да се вземат най-добрите решения. И те да са подкрепени с анализи и цифри. Затова ще бъде създаден специален Консултативен съвет към Министерството на труда и социалната политика. В него ще участват експерти от министерството, НОИ, представители на синдикатите, работодателите, неправителствените организации, научните среди, както и пенсионерските организации.

Дълъг живот плюс ниска раждаемост е равно на глобално застаряване
Глобалното застаряване е резултат от две демографски тенденции. Първата е удължаването на средната продължителност на живота поради подобряването на качеството на здравеопазването. (сега досещате ли се защо нищо не се прави за подобряване качеството на здравеопазването? Просто двете теми са приплъзнати една към друга, здраво са застопорени ... , а трябва и да се печели от тях! Ето това в момента нагаждат “политиците” и “правителствените лидери”, а като ги знаем колко са..., думите стават излишни./б.м.)

Втората тенденция е спадът на раждаемостта. Така през 2050 г. за първи път в историята на човечеството броят на възрастните (на 60 или повече години) ще надхвърли броя на младите (под 15 г.). Процесът на застаряване се наблюдава в почти всички държави в света, но в различните групи страни протича с различна скорост. В най-слабо развитите държави нивото на раждаемостта остава високо и застаряването е все още в начален стадий. В страните със средна степен на икономическо развитие раждаемостта е намаляла значително през последните години и се очаква в следващите десетилетия да спадне под необходимото за възпроизвеждане ниво от 2,1 деца на жена. В повечето развити държави раждаемостта вече е паднала до критично ниски нива. В Испания например тя е едва 1,2, в Германия е 1,3, а в Япония – 1,4.

Няколко държави не могат да бъдат квалифицирани в тези три основни групи. Например Китай и повечето страни от Централна и Източна Европа не попадат в групата на развитите икономики, но поради ниското ниво на раждаемост имат сходна демографска структура със страните от тази група.
Друго важно изключение са САЩ, където поради високата раждаемост и големия имигрантски приток застаряването е по-умерено в сравнение с останалите развити държави.
...
По http://www.blitz.bg
- от Надя СТАМБОЛИЕВА



СН. МАХМУД АХМАДИНЕДЖАД
президент на Иран, Роден: 28 октомври 1956
с. Арадан, Иран


И да се овестяваме, и да не се освестяваме такова е положението и у нас, и по света. Остава ни да се въоръжим с търпение, ама голямо търпение ... или да започваме да събираме парички за закупуване на някой и друг безпилотен бомбандировач от г-н Махмуд Ахмадинеджад – а той казва: “Властниците са създали този мошенически режим, за да защитят собствените си интереси”, цитат от уикицитат за последния.
Доста писах по темата за съвременен Иран, ето още малко инфо:
http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%9C%D0%B0%D1%85%D0%BC%D1%83%D0%B4_%D0%90%D1%85%D0%BC%D0%B0%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%B5%D0%B4%D0%B6%D0%B0%D0%B4


Подготвил Нели Кирилова


Няма коментари: