събота, 14 август 2010 г.

БОТОКСЪТ(политиката ни), КОЙТО СЕ ВКАРВА(ПО ЛИЦЕТО НА България) ВЕЧЕ СЕРИОЗНО ЗАГЛАЖДА МОЗЪЧНИТЕ НИ ГЪНКИ(нацията драстично се топи). А мафията-цъфти!

Сн. Така ще изглежда България след изчезването на българите

Из любимия ми Гугъл си търсих текста на песничката “Ринги ринги рае наш петел играе,чуждият го гони за кило бонбони.Чуш!.” и попаднах на: една незвисима медия, и писанията на един журналист на безплатна и свободна практика все още, но г-жа Федосова ни гласи и на нас да станем “платни” и много, много зависими в скоро време! Моля прегледайте това : http://skandalno.net/%D0%B1%D1%8A%D0%BB%D0%B3%D0%B0%D1%80%D0%B8%D1%8F-%D0%BE%D1%82%D0%B1%D0%BB%D0%B8%D0%B7%D0%BE/%D0%BF%D0%B0%D1%80%D0%BB%D0%B0%D0%BC%D0%B5%D0%BD%D1%82%D1%8A%D1%82-%D0%B2%D1%8A%D1%81%D1%82%D0%B0%D0%BD%D0%B0-%D1%81%D1%80%D0%B5%D1%89%D1%83-%D0%B8%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B0-%D1%84%D0%B8%D0%B4%D0%BE/ , изгледайте клипа и ми кажете, че тези хора не са обучени да ни манипулират!
Ей, това блогърите сме големи, направо велики изследователи на популярността, духа и душата на днешния българин и правим това с хъс, достоверност и отговорност В и ЗА времето...! Мотото на блога е “Хрумвания в пълен безпорядък” – http://apiliff.blogspot.com/2009/06/blog-post_04.html - много готин и свеж блог. Ако искате погледнете го и Вие!
И така думичките от песничката преработвам в контекст на публикациите по-долу: "Ринги ринги рае, мафията ни си играе,чуждата я гони за кило бонбони.Чуш!". Без майтап работата ни ще окаже ... „Срало мече на пътече. Кой го яде? Ти!“ и тогава ще ни остане да разказваме на поколенията си най-кратката приказка: “Имало едно време едно мече, и приказката свърши вече”. Но не се безпокойте – има и едно кратко трънско изречение “Я, ю, я я.”, което значи “Аз я яхам НЕЯ”(кобилката). А коя ще е “кобилката” сами се досетете.

Слоган на наша си туроператорска компания: "Елате в България - Вашите коли вече са тук!" – ЗА МАФИЯТА ИЛИ “НИЩО”, ИЛИ САМО ДОБРО ДА СЕ КАЗВА!

Най-мощната италианска компания- мафията (публикация на КРОСС)

Сн. Златната доларова мафия

Най-мощната италианска компания- мафията
(Това вече е актуално съобщение, въпреки че за нея се знаеше и знае перманентно що работи! “Организираната престъпност” – т.е. МАФИЯТА по света “спаси”от фалити (наливайки парите си буквално в прекия смисъл) редица банки, още в началото на световната рецесия. Например на американската СитиБанк ако не й бе направена такава “инжекция” трудно би оцелявала във финансовата криза. Този факт бе оповестен официално по медиите навремето. И основателно днес е най-богатата и най-мощната (мафията) на Световния пазар. Освен това също основателно е присъствието й и във всички икономически области – тук новина би било да се дадат данни, че и българската мафия – държавна и по-частна, са под егидата на тези световни първенци в политиката и икономиката днес по света. Направо БРАВО на различните италиански компании, дето оперират в областта на инфраструктурата, за обединяването им с “мафията”! Мафията си знае работата! И да не й се бъркаме, комай тя движи света, и съвсем не обича медийте да й се врат в делата. Такава си е тя мафията – потайна. Затова и има по света държавни тайни, корумпирани правителства, подкупни депутати, нескопосни администрации, слаби и силни държави въобще, и повече от 6 милиарда граждани, чийто живот обаче е явен. Б.м.)
Берлин, Германия /КРОСС/ Организираната престъпност генерира 90 милиарда евро на година, което представлява 7% от италианския брутен вътрешен продукт, пише вестник „Щандарт" като се позовава на публикация на Ройтерс, която пък от своя страна посочва за свой източник доклад на италианския корпоративен съюз „Конферченти". Мафията, дори и във времена на криза, е най-мощната италианска компания. Най-богатата мафия е калабрийската, която прави оборот от 44 милиарда евро на година или 3% от БВП на Италия.
Калабрийската мафия печели годишно толкова, колкото Естония и Словения, взети заедно, произвеждат като брутен вътрешен продукт. Мафията се е съсредоточила във всички икономически области. Много италиански компании, които оперират в областта на инфраструктурата, предпочитат да се обединяват с мафията, вместо да бъдат изнудвани от нея, пише в публикацията.

Очевидните доказателства ОТ БЛИЗКИТЕ 1-2 години. Днес “ние” борим мафията, но само със “законни средства”, поради което НЯМА НИТО ЕДИН ОСЪДЕН мафиот:

Еко(за) ностра, или как мафията влезе в бизнеса с ветропаркове/ http://bulgaria.indymedia.org/article/35386

България рискува да се превърне в копие на Южна Италия - формално принадлежаща към Европейския съюз, но безнадеждно корумпирана и превзета от мафията. Тази констатация, изказвана покрай критиките от Брюксел към управлението в София, подхранва интереса към събитията като инспирираната от мафията криза с боклука на Неапол или действията на организираната престъпност в строителството и инфраструктурните проекти в Италия. Британският в. "Файненшъл таймс" насочи прожектора към още един сектор на икономиката, в който прониква сицилианската мафия.
Магистратите в Палермо за борба с мафията са започнали мащабно разследване на бизнеса с ветрогенератори по подозрения, че местни предприемачи и организираната престъпност в съдружие с корумпирани общински съветници играят в този нов и примамлив бизнес, пише лондонското издание. Интересът на мафията е привлечен от щедрите субсидии за "зелена" енергия, идващи от правителството в Рим и еврофондовете.
Италия - четвърта по големина в Европа по вече инсталиран капацитет на ветрогенератори - дава най-големите в света гаранции за изкупуване на енергия от вятъра - 180 евро за киловатчас. В същото време страната произвежда много малко ток от вятъра - едва 1.2% от енергията през 2007 г. (при почти 20% в Дания и 9.8% в Испания), сочат данните на Международната агенция по енергетиката (IEA).
Част от престъпните групи дори не се интересуват от реален бизнес, а само завземат подходящите терени за ветрогенератори, след което се опитват да продадат местата или проектите на международни енергийни компании.
Няколко ветропарка на компании, заподозрени във връзки с мафията, изобщо не работят вече година-две, независимо че са получили обществени средства за проекти, в които ясно е разписано кога трябва да започнат да дават ток. Причината е, че строежът се е оказал некачествен, защото престъпниците се престарали в пестенето на разходи с цел да приберат разликата в джоба си.
Предварително разследване за случай в Трапани в Западна Сицилия - едно от най-атрактивните места, използвани от "зелената" организирана престъпност - вече доведе до осем ареста през февруари. Причината са разкрития на операция "Вятър", че водеща мафиотска фамилия в района е предложила на общинари от Мазара дел Вало пари и
гласове на избиратели в замяна на разрешителни
за строеж на ветропаркове. Става дума за хора от клана на Матео Месина Денаро-Дяволития, който живее в нелегалност и е в списъка на най-издирваните престъпници.
В интервю за "Файненшъл таймс" ветеранът прокурор Роберто Скарпиано от Палермо обяснява, че новото следствие, започнало в края на април, е съсредоточено върху трите големи провинции Палермо, Трапани и Агридженто. Целта е да се разбере как точно мафията урежда разрешителните и каква е ролята й при продажбата на обектите на италиански или чуждестранни енергийни компании.
Според източници на "Файненшъл таймс" борбата за контрол над бизнеса с ветропаркове достига до типични за организираната престъпност крайности като унищожаването на два конкурентни ветрогенератора в пристанището на Трапани, които току-що пристигнали с кораб от Северна Европа.
"Това е рафинирана система от връзки между политици и бизнесмени. На практика секторът за енергия от вятъра в Сицилия се контролира от шепа хора. На книга съществуват много компании, но зад тях стоят едни и същи хора
обяснява прокурорът Скарпиано. Той от години следи как мафията се превръща от структура за традиционна престъпност в бизнес с финансови измами, кражба на еврофондове и пране на пари. Козовете на коза ностра в случая са вековният й контрол над територията, строителния бизнес и техниките за подкупване на държавни и общински служители.
Регионалните власти в Сицилия, както и в Калабрия и Базиликата на континенталната част от Италия, замразиха издаването на разрешителни за този тип генератори отчасти заради подозрения за връзки на кандидатите с организираната престъпност и неяснота кой точно стои зад фирмите им.
Повечето - ако не и всички - ветропаркове в Сицилия са дело на местни предприемачи, някои от които въртят спекулативни игри на вторичния пазар с разрешителни за тези обекти. Щом генераторите се монтират, повечето от тях веднага се предлагат за продан на международни компании чрез италиански посредници. Големите играчи във вятърната енергетика на Италия са местната "Енел", британската "Интернешънъл пауър" и германската Е.ОН чрез придобитата от нея през 2007 г. испанска компания "Ендеса". Чужденците познават хората, с които сключват сделки в Сицилия, но нищо не знаят за връзките им с мафията, допълва "Файненшъл таймс". "Интернешънъл пауър" например стана през 2007 г. най-големият оператор на ветрогенератори в Италия с купуването срещу 1.8 млрд. евро на този специфичен портфейл от дейността на италианската "Маестрале", която има пет обекта в Сицилия.
Замразяването на строежите на нови ветропаркове е дело на администрацията на губернатора Салваторе Куфаро, който преди година се оттегли, за да се кандидатира за сенатор в Рим. Два месеца след оставката му той бе осъден в Палермо на 5 години затвор за подпомагане действията на мафията в здравния сектор. Ефектът от забраната на Куфаро бе рязко поскъпване на вече одобрените проекти за вятърна енергия.
Господарят на вятъра
Най-много разрешителни за ветропаркове в Сицилия е получил Вито Никастри, наричан тук още Господаря на вятъра. Той потвърждава, че неговата "Еоли конструциони" успява да събере терени, разрешителни и субсидии, след което продава проектите за изграждане от компанията IVPC на Оресте Вигорито, президент на италианската асоциация за вятърна енергия. Никастри допълва, че работи успешно и с други компании, поне две от които са големи британски дружества.
Името му се споменава (но не и сред обвиняемите) в изпълващите 530 страници съдебни документи за арестите от февруари. Магистратите са подслушвали телефонни разговори на местен общинар с Никастри.
Според предприемача пазарът за вятърна енергия вече е пренаситен и бъдещето е на соларните паркове. Компанията му кандидатства за разрешителни за 9 фотоволтаични инсталации.
Но властите имат други планове - губернаторът Рафаеле Ломбардо агитира за микропроекти сред 5-милионното население на Сицилия. Идеята е всяко домакинство да има на покрива си вятърен генератор или слънчеви панели и само да си произвежда ток. Част от логиката зад това е да се ограничи максимално намесата на мафията.
Перки над Корлеоне
"Сицилия е благословена със слънце и вятър и прокълната с мафия", казва местна поговорка.
Като гигантски извънземни десетки ветрогенератори са осеяли планинските склонове над Корлеоне - прочутата крепост на сицилианската мафия. Но въпреки силния вятър перките им стоят неподвижно повече от година. На запад до пристанището Трапани безжизнено се издигат още два ветропарка.
Сега прокуратурата се опитва да изясни кой точно е разрешил, построил и продал тези проекти за зелена енергия. Те са разработени благодарение на щедри субсидии с публични средства, включително и със системата на т.нар. зелени кредити, които индустриалните замърсители са задължени да закупят.
Розана Интерланди, новият ръководител на ековедомството на Сицилия, обяснява пред "Файненшъл таймс", че "спекулантите" са привлечени от закона, задължаващ националния оператор на електропреносни мрежи да изкупува енергията от ветропарковете, независимо дали те реално работят. Част от бизнесмените се оправдават, че още не са ги свързали с мрежата или пък че чакат пускането на нов кабел през протока към континентална Италия.
Според Интерланди в Сицилия има 30 ветропарка (предприемачите твърдят, че те са повече), произвеждащи общо 600 мегавата. Още 60 разрешителни за нови 1800 мегавата са вече издадени, а нови 226 проекта чакат одобрение, което според нея няма да получат.
"Достатъчно! Много спекуланти направиха пари на гърба на правителството", отсича Интерланди. Против са и все повече граждански и природозащитни организации и кметове, според които перките загрозяват колоритния пейзаж на острова.
Салваторе Монкада, чиято компания е най-големият производител на вятърна енергия в Сицилия (над 100 мегавата от пет ветропарка), живее от година и половина под 24-часова полицейска охрана. Причината не е острата конкуренция с гиганти като "Интернешънъл пауър", "Енел" или Е.Он, а защото отказва да плати "пицо", както тук се нарича рекетът, събиран от коза ностра като един от основните й приходи. Той споделя пред "Файненшъл таймс", че се е оттеглил от бизнеса с вятърна енергия в съседна Калабрия, защото местната мафия - ндрангета, също е превзела този сектор.
Сега Монкада се занимава със слънчева енергия и се оплаква повече от общинарите, които са замразили издаването на разрешителни за ветрогенератори и това му пречи да довърши вече започнатото. По закон властите трябва да отговорят на поискано разрешително до 180 дни, за някои от проектите си Монкада чака четвърта година.
препратка: http://freesolarenergy.blogspot.com/2009/05/blog-post.html / - (15 май 2009)

Обвиниха италиански политик във връзки с мафията/ http://bnt.bg/bg/news/view/17532/obviniha_italianski_politik_vyv_vryzki_s_mafijata

/11.11.2009 / 08:03
Новини от света. Италианската прокуратура обвини заместник-министъра на икономиката Никола Козентино във връзки с мафията. Прокурорът на Неапол внесе за разглеждане в долната камара на италианския парламент - искане за арест на 50-годишния политик от партията "Народ на свободата" на премиера Берлускони.
Искането за арест се основава на сведения, събрани при продължително разследване, че Козентино подпомага дейността на един от най-големите кланове на камората в южните части на област Кампания. Там заместник-министърът бе номиниран като кандидат за губернатор на предстоящите избори догодина. Според информацията политикът прикривал незаконни сделки за рециклиране на отпадъци и лобирал за гласуване на "необходимите" законодателни актове на регионално ниво. Никола Козентино отхвърли обвиненията, като ги определи като "безпочвен дим от 90-те години на миналия век".

Цели сектори от българската икономика се контролират от мафията/ http://www.19min.bg/news/8/22883.html

Цели сектори от българската икономика се контролират от мафията. Всеки, които иска да прави бизнес, трябва да бъде нащрек. Това се казва в обширен репортаж на най-голямото френско икономическо списание „Лекспансион“, излязъл в ноемврийския брой на изданието, информира БГНЕС.
Заключението на анализа е потресаващо: "Идват добри дни за българските мафиоти", казва специалният пратеник на списанието.
„Полунощ в казиното на хотел „Родина“ в центъра на София. Тъмни костюми, много късо подстригани мъже с вратове на бикове. Трима са застанали около металната рулетка. Естествено с пури в края на устните. Зад тях като надути балони въоръжени яки мъжаги следят кой влиза и кой излиза. Добре дошли в царството на мутрите. Тук всеки иска да блесне. Луксозни коли, красиви миски и разбира се, чета бодигардове“. Така започва репортажът, който припомня, че само през последните осем години по централните софийски улици са убити над 150 души, включително банкерът Емил Кюлев.
"Сводничество, контрабанда с цигари, фалшиви пари... Тук бяха създавани истински престъпни империи. В същото време бившите апаратчици преодоляха падането на стената, много често бивши служители на спецслужбите се възползваха от приватизацията и изкупиха държавните предприятия. Цели сектори от икономиката са в техни ръце. Днес тези "предприемачи“ контролират всичко – банки, застрахователни компании, фирми за недвижими имоти", пише "Лекспансион".
"В тази държава никой не знае кой, кой е – с кого си има работа. И френските инвеститори, които идват тук, скоро си чупят пръстите". Специалният пратеник дава няколко примера за измами, на които са били жертва инвеститорите. Един от тях превежда 100 000 евро за месо. Месото не тръгва, защото просто няма кланица, интернет сайтът е фалшив и разбира се, няма такова. Друг се опитва да купи терен, но попада на мошеник, който прибира парите и изчезва. В репортажа се споменават още няколко примера как чужденци са рекетирани и без повод е искан капитал от техните дружества. Специално внимание се обръща и на френската компания „Карфур“, която при идването си в страната иска да създаде джойнтвенчър, но скоро решава да действа сама. Все пак ръководителите на фирмата са принудени да се възползват от „съветите“ на местни бизнесмени – двама братя, които са се движат със спортни коли и една чета от бодигардове.
Директорът на „Виваком“ Бернар Мошени казва, че в България принципите трябва да се оставят настрани. Според него е много важно на място да се намери човек, който да решава проблемите. „Има много посредници в сянка. Понякога ситуацията се деблокира без да се разбере защо. Противното също е вярно“, казва той.
Списанието обръща внимание на сериозните проблеми, които съществуват в публичния сектор, където е много сложно, защото чужденците влизат в директна конфронтация с местните мафиотски групировки, готови на всичко, за да спечелят даден конкурс. Като типичен класически пример авторът споменава специалните оферти, които се изготвят за победителя. В тях се вписват безумни клаузи, за да бъдат елиминирани международните фирми. Новият премиер Бойко Борисов се опитва да сложи край на това, пише в репортажа. „Той анулира конкурс, изготвен от предишното правителство, уволни цялата комисия, когато разбра, че офертата е изготвена специално за един участник - италианската компания „Агуста“, посочва френски дипломатически източник пред изданието.
В репортажа се са казва още, че за да влезеш на пазара винаги стигаш до някой господин 5%, който в повечето случаи е политическа фигура, като често тарифата скача до 10%. Без никакво съмнение ситуацията ще се подобри ако репресивният апарат е ефикасен. За съжаление „законите са направени така, че престъпниците да нямат проблеми“. Съдиите често са корумпирани. Сводничеството беше декриминализирано и известен бандит от сектора получи три години вместо 10. Всъщност няма политическа фигура, която да е била осъдена за корупция. Дори да имат безспорни доказателства, българските полицаи трябва да изпълняват абсурдни процедури преди задържането, които имат за цел да ги неутрализират. С една дума идват добри дни за българските мафиоти, се казва в края на репортажа. В специално каре е отбелязано, че отвличанията са на мода в България.


Мафията контролира част от икономиката в България/ http://money.ibox.bg/news/id_439016303
Всеки, които иска да прави бизнес в България трябва да бъде нащрек, тъй като цели сектори от българската икономика се контролират от мафията.
Така започва обширен материал, посветен на българската действителност на едно от най-големите френски икономически издания L'Expansion с автор Шарл Аке, цитирано от БГНЕС.
В тази държава никой не знае кой, кой е - никога не знаем с кого си имаме работа. И френските инвеститори, които идват тук с открито сърце, много скоро си чупят пръстите", пише в анализа, в който са дадени и няколко примера за "умопомрачителни" измами, на които са били жертва френски инвеститори.
Един от тях превежда 100 000 евро за месо. Месото не тръгва, защото просто няма кланица, интернет сайтът е фалшив и разбира се, няма месо. Друг се опитал да купи терен, но и той попада на мошеник, който прибира парите и изчезва.
„Да не говорим за този пекар, който искал да предложи френския хляб в страната на киселото мляко. Прекрасна идея - сигурно е така, ако неговият съдружник не беше го измамил и прибрал целия капитал", добавя авторът на статията.
Специално внимание се обръща на френската компания „Карфур", която при идването си в страната ни е поискала да създаде джойнтвенчър, но много скоро решава да участва сама. Все пак ръководителите на фирмата са били принудени да се възползват от „съветите" на местни бизнесмени - двама братя, които са се движили със спортни коли и една чета от бодигардове.
Шарл Аке цитира директора на VIVACOM Бернар Москени, който казва, че когато чужденец пристига в България трябва да се оставят настрани принципите. Според него е много важно на място да се намери човек, който да решава проблемите.
„Има много посредници в сянка. Понякога ситуацията се деблокира без да се разбере защо", казва той.
В материала се обръща внимание и на сериозните проблеми в публичния сектор, защото чужденците влизат в директна конфронтация с местните мафиотски групировки, готови на всичко, за да спечелят конкурса.
Такава беше политиката преди последните избори през юли 2009. Защото новият премиер Бойко Борисов - бивш бодигард се опитва да сложи край на тези лоши практики, се казва в статията.
Дали е имало подкупи, никой не може да каже, но същите съмнения съществуват и за новите документи за самоличност, чийто конкурс беше спечелен миналата година от „Сименс", добавя авторът, който се позовава на френския посланик Етиен дьо Понсен, че организацията на този конкурс от 100 млн. евро е съмнителна.
В репортажа се са казва още, че за да влезеш на пазара, винаги стигаш до някой господин 5%, който в повечето случаи е политическа фигура, но много често тарифата скача до 10%.
"За съжаление законите са направени така, че престъпниците да нямат проблеми", казва Етиен дьо Понсен./ по money.bg

А ЕТО И АЛТЕРНАТИВНАТА КОНКУРЕНЦИЯ:

Босовете на руската мафия са бивши офицери от КГБ/ http://dnesiutre.com/%D0%B1%D0%BE%D1%81%D0%BE%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%B5-%D0%BD%D0%B0-%D1%80%D1%83%D1%81%D0%BA%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%BC%D0%B0%D1%84%D0%B8%D1%8F-%D1%81%D0%B0-%D0%B1%D0%B8%D0%B2%D1%88%D0%B8-%D0%BE%D1%84%D0%B8/
Руската мафия е най-мощната престъпна мрежа в света. Това сочат нови анализи на експерти по организираната престъпност. В списъка на първите Топ 10 мафиотски структури има и една балканска – сръбската мафия. В анализа са включени онези престъпни групировки, които действат на територията на няколко страни едновременно и които се борят за надмощие в наркотрафика, търговията с оръжие, проституцията. Руската мафия, в момента тя наброява около 500 хил. души и нейното влияние в света непрекъснато нараства. Кръстниците на руската мафия контролират близо 70% от руската икономика. Руската мафия контролира проституцията в Макао, Китай, наркотрафикът в Таджикистан и Узбекистан. Тя е свързана и с прането на пари в Кипър, Израел, Белгия и Великобритания, нелегалната имиграция в Швеция, кражбата на автомобили, нелегалната търговия на ядрени материали, търговията с оръжие и проституцията в Германия. Руската мафия участва и още в укриването на данъци от търговията с петролни продукти, в застрахователните измами, поръчковите убийства, търговията с кокаин, проституцията в САЩ и кражбата на коли и бижута в Канада. Италианската мафия-тя е една от най-известните в света, чийто корени датират още в 19-ти век, а нейното родно място е Сицилия. Тя наброява около 4000 души – основно от десетина фамилии. Италианската мафия обаче има безброй „сътрудници“ и се смята за една от най-коравите в света, която и днес действа на територията на САЩ, Франция, Германия, Белгия, Холандия. Всеки член на мафията преминава през „пробен период“, в който трябва да се докаже като качествен извършител на убийство. Основната част от приходите на мафията идват от търговията с кокаин и хероин и тясното сътрудничество с колумбийския наркокартел. Италианската мафия е известна и с огромното си икономическо влияние чрез корумпирането на политици и магистрати. Колумбийският наркокартел-колумбийската наркомафия съществува от средата на 60-те години на миналия век когато започват да продават „малки количества наркотици в САЩ“. Картелите „Меделин“ и „Кали“ много бързо се превръщат във водещи производители на кокаин в света. За да ограничи влиянието на „Медилин“, който поиска и политическата власт в страната, колумбийското правителство започва да сътрудничи с наркокартела „Кали“, който в момента е най-могъщата мафиотска структура в света. Те са известни със своето добро сътрудничество с всички престъпни организации в отделните държави. Те контролират и целият транспорт по пренасянето на кокаина в света и по-специално този с корабите. Китайската мафия-контролира две трети от световната търговия с хероин, която е предназначена предимно за САЩ. Те контролират и нелегалната имиграция в Югоизточна Азия, Европа и САЩ. Тя се занимава и с кражби, поръчкови убийства, пиратство и фалшифицирането на пари. В китайската мафия участват около 30 хил. души от Китай, Малайзия, Тайван, Сингапур и др. Японската мафия-японската престъпна група „Якудза“ се смята за една от най-многобройните престъпни групи в света, в която членуват 110 хил. активни служители от 2500 японски семейства. „Якудза“ е създадена преди 300 години, но те и днес се различават по особената прическа, татуировките по цялото тяло и липсата на кутрето на лявата ръка, което се предава при „кръщаването“ на „бащата“ – шефа на мафията. Тяхното мото е „работи тайно над закона“. Те се занимават основно с проституция, хазарт, порнография, нелегална имиграция, наркотрафик, пране на пари. Техният годишен приход се оценява на 71 млрд. долара. Мексиканската мафия-тя е създадена в затворите в САЩ от членовете на уличната престъпност и днес наброява около 30 йил.0 души в САЩ. Те контролират каналите за наркотрафик, оръжие и проституция. Най-много пари печелят от нелегалната имиграция в САЩ и намирането на работа за имигрантите, които след това им плащат „гаранция сигурност“. Мексиканската мафия печели и от изнудване и рекет. Действа на територията на Ел Пасо и Калифорния. Полицията нарича този град малкия Чикаго, защото напомня за Чикаго от времето на Ал Капоне. Членовете на максиканската мафия се различават с татуировки по тялото на национални символи от Мексико. Израелската мафия-тя участва в много страни в проституцията, търговията с наркотици, но и в производството на дрога. Те са монополисти в износа на хашиш и екстази за Западна Европа и за САЩ. На времето тази мафия е известна като групата, която няма кръв по ръцете, защото „решава споровете чрез преговори“. Днес обаче тя има славата на една от най-жестоките, която не мисли дълго за премахването на сътрудниците си. Тясно сътрудничи с руснаците и много често дава убежище в родната си страна на своите колеги от престъпния свят. Сръбската мафия-тя успешно действа в над десет страни, включително Германия,САЩ, Италия, Великобритания, Франция, страните от Скандинавския полуостров. Сръбските мафиоти активно участват в наркотрафика, поръчковите убийства, рекета, хазартния бизнес и кражбите. В момента Интерпол издирва 350 граждани на Сърбия. Те активно си сътрудничат и с останалите престъпни групировки по света. Някои ги наричат и интелигентни крадци, заради огромните грабежи, които извършват по света без следи. Албанската мафия-тя се състои от много престъпни групи, които се намират в Албания. Действа на територията на САЩ, Западна Европа, но след 1980 година започва да разширява своята дейност и в други страни по света. Във Великобритания се смята за една от най-опасните. Техните правила не са се променили от 15-ти век. Албанската мафия участва в търговията с бели робини, алкохол, цигари, проституция, кражба на автомобили и рекет. Мафията от Ямайка-“Британският ярдис“ е създаден през 1950 г. от емигранти от Ямайка, които населяват бедните квартали във Великобритания. Те се занимават основно с търговия на кокаин, оръжие и марихуана. Групата е разделена на няколко престъпни банди и няма централно ръководство. Те са известни със своята бруталност и жестокост спрямо лондонската полиция.


ЧАСТ ОТ РЕАЛНИ ДНЕШНИ РЕЗУЛТАТИ по темата “мафия”:

БНБ отчита най-голяма печалба за банковия сектор през последните 12 месеца
Първото полугодие на 2010-а година е печелившо за банките в България, показват данните на Българската национална банка. 352 милиона лева достигна печалбата на кредитните институции в края на юни, което е най-високата стойност за последните 12 месеца. От БНБ посочват, че печалбата е генерирана от основната дейност на банките и осигурява 0.99% възвръщаемост на активите. Нарастват и приходите им от изплатени лихви – общо 2 милиарда лева за последната година.
"Банките у нас в своята цялост прехвърлят рисковете си изцяло върху клиентите – това води и до увеличаване на лихвите по кредити – все пак регистрираната печалба на банките е положителна тенденция – би следвало да се очаква по либерална политика за отпускане на кредити, което да стимулира производството и икономиката.", казва Десислава Николова –финансов анализатор.
За да се случи това обаче трябва увеличената печалба да се превърне в трайна тенденция, а икономиката да продължи да се стабилизира като се отчитат все по-ниски нива на безработица. Тогава се очаква и намаляване на (тук “колегите” са забравили да допишат изречението и ... по-добре да не се гадае какъв е краят му/б.м.)
В по-голямата си част жилищните кредити са обезпечени, за разлика от потребителските, които са основният дял от просрочените над 90 дни вземания на банките. Те все повече се увеличават, показва статистиката –от 7.81% през първото тримесечие на 9.45% през вторите три месеца на 2010-а.
Получава се парадокс – как така нараства печалбата на банките при положение че и разходите им за необслужваните кредити растат – очевидно банките компенсират от увеличени такси и комисионни.
Според анализаторите успешна мярка за намаляване на лошите кредити е банките да предоговорят по-ниски лихви по кредити на лоялни клиенти. / по Екипнюз

Експресно от НСИ: Икономиката се свила с 2,5% през първото полугодие
Експресните оценки на брутния вътрешен продукт (БВП) за второто тримесечие на 2010 г. показват спад на икономиката с 1,5% спрямо съответния период на предходната година, съобщи НСИ. През първото полугодие на 2010 г. реалният спад на БВП е 2,5% в сравнение с полугодието на предходната година.
Оцененият текущ обем на БВП за първите шест месеца на 2010 г. възлиза на 30 429 млн. лева. Брутната добавена стойност за икономиката е 25 989 млн. лв. и реално намалява с 1,1% достигнатото ниво през съответния период на 2009 година.
От страна на производствения метод оценките за аграрния сектор показват реално увеличение на добавената стойност с 0,6%, отраслите на индустриалния сектор създават с 0,6% по-малко добавена стойност, отколкото през първото полугодие на 2009 година. Добавената стойност в сектора на услугите реално намалява с 1,5%.
Разходите за индивидуално потребление намаляват с 6,7%, а инвестициите в основен капитал - със 7,2%. Външнотърговското салдо е отрицателно (-6,2% от номиналния обем на БВП). За първото полугодие на 2010 г. износът на стоки и услуги се увеличава с 8,9%, а вносът на стоки и услуги намалява с 1,8%.
Спадът на БВП през второто тримесечие на 2010 г. се дължи основно на намаление на добавената стойност в сектора на услугите, която е с 1,7% по-малко в сравнение с второто тримесечие на 2009 година. В сравнение със същия период на миналата година реалният спад на добавената стойност в индустриалния сектор е 0,3%, докато в аграрния сектор брутната добавена стойност реално се увеличава с 1,6%.
Добавената стойност, реализирана от аграрния сектор, определя 5,5% от общата добавена стойност в икономиката. Относителният дял на индустриалния сектор е 32,2%, а секторът на услугите заема най-голяма част от общата добавена стойност - 62,3%.
От страна на крайно използвания БВП разходите за индивидуално потребление намаляват реално със 7,6%, а разходите за колективно потребление намаляват с 19,9% спрямо второто тримесечие на 2009 година. Инвестициите в основен капитал бележат реално намаление с 1,4%.
Оценката на индекса на физическия обем на износа на стоки и услуги показва реално увеличение с 11,4%, докато индексът на вноса на стоки и услуги показва намаление с 1,2%.
В структурата на крайно използвания БВП крайното потребление заема 73,3%, а инвестициите в основен капитал имат относителен дял 30,5% от БВП. Външнотърговското салдо е отрицателно (-4,2% от БВП). В номинално изражение БВП достига до 16 379 млн. лв. в текущи цени.
В ръководството на Евростат за тримесечни национални сметки експресните оценки за БВП са дефинирани като:
„...най-ранната картина на икономиката, представена в съответствие с концепциите и дефинициите на Системата на националните сметки, данните, за която се произвеждат и публикуват във възможно най-кратки срокове - след края на отчетното тримесечие, като се използва ограничена и непълна информация в сравнение с традиционно разработваните тримесечни показатели на националните сметки...”.
Експресните оценки за БВП в контекста на общите условия за подготовка на краткосрочни показатели се основават на предварителна краткосрочна информация (обект на последващи актуализации и ревизии), на експертни оценки и модели за поведението на компоненти в състава на БВП, за които към момента на изчисленията не е налична директна базисна информация.
Разработените експресни оценки за второто тримесечие на 2010 г. са подготвени в срок от 43 дни след отчетния период. Те са представени в стандартен формат за публикуване на тримесечните данни на националните сметки - текущи цени, относителни дялове на компонентите в състава на БВП и индекси на физическия обем спрямо съответния период на предходната година.
Съгласно календара на статистическите изследвания НСИ ще подготви и публикува официални тримесечни резултати за БВП за второто тримесечие на 2010 г. на 8 септември 2010 година./ по Екипнюз

Тайна среща между Цветан Цветанов и мафията/ http://dnesiutre.com/%d1%82%d0%b0%d0%b9%d0%bd%d0%b0-%d1%81%d1%80%d0%b5%d1%89%d0%b0-%d0%bc%d0%b5%d0%b6%d0%b4%d1%83-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd-%d1%86%d0%b2%d0%b5%d1%82%d0%b0%d0%bd%d0%be%d0%b2-%d0%b8-%d0%bc%d0%b0/
/ Публикувано от DANGERZONE на 09.08.2010 в България
В средите на ъндърграунда се носят слухове, че Цветан Цветанов, вътрешният министър на България, събрал мафиотския ни синдикат. Причината била-да бъдат определени новите правила в държавата. Срещата била с нечувани мерки за сигурност и се състояла в държавна резиденция в провинцията. На спявката присъствали Николай Цветин-Близнака (като човек от ВИС), адвокатът на Маджо (става дума за юристът, който представлява Младен Михалев-Маджо в България – като човек на СИК), Иво Каменов (като представител на ТИМ), Румен Николов-Пашата и Красимир Маринов-Големия Маргин. Срещата била продължила няколко часа и завършила с успех. Цветанов си осигурил спокойно бъдеще – война между групировките няма да има. И босовете, и самият Цветанов били на мнение, че времето не е подходящо за сблъсъци и конфронтации. Сега първи враг на вътрешния министър е съдебната ни система. Цветанов категорично заяви, че „Темида обижда честните българи”. След като съдът пусна обвинените по акцията „Килърите” и арестуваните по „Всичко коз”, премиерът Борисов и вътрешният министър Цветанов обявиха открита словесна война на българската Темида. В същото време германският разследващ журналист Юрген Рот твърди, че у нас политическият елит е корумпиран. „Вие имате един корумпиран политически елит. И това е нещото, което подкопава устоите на гражданското общество. Този политически елит не е отстранен от властта или е отстранен само частично. И докато това е така, всяко гражданско общество ще има трудности” – заяви в интервю за радио „Дойче веле” журналистът. След това твърдение Рот уточнява: „А то (гражданското общество) е необходимо в една съвременна демокрация и сред приоритетите на Бойко Борисов за следващата година би трябвало да е подсилването и създаването на силно гражданско общество. За тази цел – пояснява журналистът – трябва масирано да се атакуват корупционните структури, но имайте предвид, че това е и европейски проблем. Вижте Италия, дори Германия… В този смисъл, защо България да прави някакво изключение?” Според Юрген Рот един от основните проблеми в страната ни е свободата на словото и на пресата, която със сигурност не е спечелила от управлението на Борисов. „Повечето колеги, с които разговарям в България, са единодушни по този въпрос” – допълва Рот. http://mishenabg.blogspot.com/

Стоян Кушлев агент за мокри поръчки / http://dnesiutre.com/%d1%81%d1%82%d0%be%d1%8f%d0%bd-%d0%ba%d1%83%d1%88%d0%bb%d0%b5%d0%b2-%d0%b0%d0%b3%d0%b5%d0%bd%d1%82-%d0%b7%d0%b0-%d0%bc%d0%be%d0%ba%d1%80%d0%b8-%d0%bf%d0%be%d1%80%d1%8a%d1%87%d0%ba%d0%b8/
Публикувано от DANGERZONE на 08.08.2010 в България
Ако мафията можеше да си построи някъде райско кътче, сигурно щеше да избере България или нещо като нея. Едва ли има друга държава, където едрите босове така нагло да въртят далавери за милиарди пред очите на всички, а дребните риби необезпокоявано да дооплячкосват остатъците от трапезата на акулите. Политиците, полицията и съдебната власт пък хвърлят прах в очите на редовите граждани. А „добре облечените бизнесмени“ от средния ешелон диктуват модата, нравите, че и повседневния речник. В същото време разните органи, агенции и комисии, създадени уж да вгорчават мафиотския живот, лапат като за световно от бюджетния казан, а в крайна сметка само преливат от пусто в празно. Поне такова впечатление се създава от периодичните интервюта, с които проф. Стоян Кушлев, председател на Комисията за установяване на имущество, придобито от престъпна дейност (известна повече като комисията „Кушлев“), се опитва да сведе до знанието на простосмъртния данъкоплатец обвитата си в секретност дейност.
Истината обаче се оказва друга. Въпросният чичко, който милее да го наричат „съвременният Робин Худ”, който от благородство обира богатите и дава на бедните, бил просто агент за икономически мокри поръчки. Ако някой от олигарсите или поставените лица в обществените поръчки, спре да изплаща комисионни и проценти, там където трябва, за броени часове г-н Кушлев пращал по него разярените си кучета. Само седмица – две ,след щателните и безпощадни проверки, парите от комисионни и проценти пристигали там където трябва удвоени. Прецедя телят също не оставал капо и той получавал ресурси от тлъстия пай. „В схемата нямало недоволни и тя ще работи дълги години и под всяко командване”, казват истинските политически анализатори и като живи свидетели не ни остава нищо друго освен да им повярваме…/http://mishenabg.blogspot.com/

Биографката на Царя се оказа доносник на ДС/ http://dnesiutre.com/%d0%b1%d0%b8%d0%be%d0%b3%d1%80%d0%b0%d1%84%d0%ba%d0%b0%d1%82%d0%b0-%d0%bd%d0%b0-%d1%86%d0%b0%d1%80%d1%8f-%d1%81%d0%b5-%d0%be%d0%ba%d0%b0%d0%b7%d0%b0-%d0%b4%d0%be%d0%bd%d0%be%d1%81%d0%bd%d0%b8%d0%ba/
Публикувано от DANGERZONE на 15.12.2009 в България
Личната биографка на Симеон Сакскобурготски-журналистката от „24 часа“ Алексения Димитрова, се оказа агент на ДС. Това стана известно от публикувания в сряда доклад на Комисията по досиетата за сътрудниците на ДС в печатните медии. Иронията е, че само преди няколко месеца известната журналистка издаде бетселъра си „Тайните досиета на царя“, където бяха публикувани документи за това, как ДС е шпионирала Кобурга. Още когато книгата на Алексиния Димитрова излезе, се появиха твърдения, че томчето е писано по настояване на Симеон Сакскобурготски. Биографията на царя е била вербувана като агент на ДС през 1988г. от оперативния работник Красимир Вакрилов. Алексения е донасяла за шести отдел на ДС, а любопитнот е, че е получила мъжко име като псевдоним-агент Владимир. Най-изненадващото име в списъка с агентите на Държавна сигурност е това на главния редактор на интернет сайта „Фрогнюз“ Огняна Стефанов. Той по подобие на Тошо Тошев, главния редактор на вестник „Труд“, е бил съдържател на явочна квартира. Огнян Стефанов е картотекиран с псевдонима Академика, но за него не са открити никакви други данни освен картонче. Преди година Стефанов бе брутално пребит с чукове и метални тръби, а нападението срещу него още не е разкрито от полицията. Съществуват основателни съмнения, че журналистът е станал жертва на войнат между двете лобита в ДАНС-структура, наследила порядките на работата на ДС според Огнян Стефанов. Други известни журналисти, оказали се агенти на ДС, са главен редактор на „24 часа“ и „Поглед“ Валери Найденов (с псевдоним Сашо), социологът Юрий Аспанов и Димитрии Иванов от вестник „Сега“. В списъка на Комисията по досиетата има общо 36 имена. От вестник „Труд“ освен Тошо Тошев в него са Веселин Марков и Анели Бачева-Баткова, бивш заместник главен редактор на „Жълт труд“. В „24 часа“ освен Алексения са Бойко Бойков (член на редакциония съвет) и политическия анализатор Пенчо Ковачев. В поредица от публикации Ковачев подробно разказва за обстоятелствата, поради които е станал сътрудник на службите. В списъка на журналистите от печатните медии, донасяли за службите, се появи и името на министър, става въпрос за Божидар Димитров, който е проверен като бивш началник от в.“Поглед“-издание на Съюза на българските журналисти. Това обаче не е изненада, тъй като Божидар Димитров се саморазкри още преди година и половина.

Сн. В секс, алкохол и рокедрол се къпе днес страната ни

България-дестинация на алкохоло-секс туризма
Публикувано от DANGERZONE на 14.08.2010 в България / http://dnesiutre.com/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f-%d0%b4%d0%b5%d1%81%d1%82%d0%b8%d0%bd%d0%b0%d1%86%d0%b8%d1%8f-%d0%bd%d0%b0-%d0%b0%d0%bb%d0%ba%d0%be%d1%85%d0%be%d0%bb%d0%be-%d1%81%d0%b5%d0%ba%d1%81/
„Мооля ви! Помощ! Умрял е скандинавец!”, писъкът на възрастна камериерка събира ранобудни летовници на първия етаж в луксозен хотел в Слънчев бряг. Проснатото в коридора едро тяло не помръдва, но когато русокоса жена от тълпата го настъпва, без да иска по крака, от устата излиза звук, нещо като “Пуф!” Разтрепераният шеф на хотела въздиша облекчено, поредният мъртвопиян, който призори е заспал в коридора, защото не е могъл да намери стаята си. А и дали не е сбъркал хотела, кой знае! Такива случаи са ежедневие в родния курорт с красиви плажове, приятни заведения и амбициозни туроператори. През деня конгломератът от разнокалибрени бетонни сгради изглежда скопоен. През нощта обаче гледката между блоковете и край брега е шокираща. Около 22,30 ч шумни компании се стичат към централната алея на курорта, крещейки на различни езизи. Чува се предимно
“Секс он дъ бийч!”
Двама англичани в ученическа възраст крещят със светнали очи и безсрамно оглеждат всяка срещната дама.
"Гърлите" в надпревара за "плячка"
Споделят после със задоволство: “Тук жените са евтини, а също и алкохолът.” “Секс он дъ бийч!”, викат с пълен глас и две блондинки, но имат проблем, всяка от тях е по около 120 килограма. Не говорят български, и те са чужденки. “ За тия не бих се прежалил. Я вижте нашите ромки – младички, слабички, идеални са”, коментира българин, и той на градус. Две хубави циганки наблизо се усмихват. Да, тарифата им е ниска, пада до 15 лева за свирка. Но услугата им е две в едно – секс плюс обир. Замъкват пийналия чужденец на плажа, смъкват панталоните му до колене, бутат го с всичка сила, грабват му парите и бягат. “Всяка вечер ги ловим, правим им превенция, но на другата нощ те пак са на пазара”, казва ченге. Колегата му добавя: “Алкохолът е голям проблем. Летовници се търкалят, падат, заспиват по пътя, повръщат в такситата… Жалбите от тях валят, но вътре няма имена. Ето ги, седят по пейки или направо на алеята, всеки гушнал бутилка водка или бира. Пият от мензура бира за левче
Алкохол, секс и рокендрол
“За 5 лева всеки може да се натаралянка”, споделя пищна девойка от разноезична компания. Цените са нищожни от гледна точка на чужденците – по левче за водка и бира, уискито е 2 лв. “Това е оцветен и разреден чист спирт”, споделя барман след полунощ. И той изглежда наквасен. Продават се мензури, овързани с въженца, които чужденците окачват на врата си, видя екип на “Труд”. Вътре смесват пина колада, уиски, водка, бира. Пият от зашеметяващата смес с дълги сламки. “Английските момчета са фенове на бирата – казва барманът. – Германчетата и русначетата не подбират.” Освен питиета заведенията смесват хитове – чалга, джаз и рок. Какофонията не невъобразима. “Микс до дупка!”, обяснява диджей. В най-посещаваното заведение под хотел “Кубан” повечето от танцуващите се клатят, някои падат или повръщат на дансинга. Воня на пикоч, осеяни с флаери и боклуци алеи, преливащи от отпадъци кошчета – това е фонът на веселбите след залез слънце. Из отпадъците, хвърлени от чужденците, ровят наши пенсионери и събират бутилки.
“Парти пилс!”
“Не можем да се справим с хапчетата за парти – признава полицай.
– Не е ясно откъде се снабдяват, но пред очите ни го пускат в мензури и чаши. После ги возим до Бърза помощ.” “Добре, че са полицаите – разказва лекар. – Нашите линейки се лутат. Слънчев бряг е град без адреси. Викат ни за припаднал в “Олимп”. Но хотелите с това име в комплекса са три… Докато намерим припадналия, по-добре да викат катафалка.”
Лъже-екополицаи глобяват с петдесетарка
Англосаксонец с едната ръка държи бутилка бира, а с другата препикава стълбичките към лъскав хотел в Слънчев бряг. Когато вижда екипа на “Труд”, летовникът завалено продумва: “Sorry!” Подобна грозна картина може да се види често по черноморските ни курорти – нощем, привечер или посред бял ден. Пияни чужденци демонстративно използват плажа като тоалетна, оплакват се хигиенистки. Така те пестят по левче или по 1 евро, колкото е таксата. Българи измамници им отмъщават. Издебват ги, представят се за екополицаи и им налагат глоби – по 50 лева.
Изтрезняват като си тръгнат от България
Пет човека ядат една пица за 8 лева и изпиват 50 бири. Това е обичайна порция за компаниите от чуждоезични туристи, които посещават заведенията в Златните пясъци. Алкохолният туризъм в популярния в цяла Европа морски курорт кипи с пълна сила. “Изявите на чужденците това лято надминаха фантазиите ни”, казва варненска журналистка. Ниските цени привличат като магнит жадните за евтини удоволствия подрастващи от Западна Европа. “Изглежда туроператори им обясняват, че отиват не на курорт, а на суперевтин увеселителен парк, където всичко им е позволено”, казва хотелиер. Още с пристигането си на аерогарата в морската столица младежите са се въоръжили с твърдо гориво. Спиртният маратон приключва при заминаването им, обясняват полицейски служители. По алеите на Златните не може да се диша от гъсти тълпи чужденци. Шестима поляци, които приличат на клошари, са се настанили до пощата. Заредили са се с бутилки водка и безалкохолно.Така запивката им излиза по-тънко, отколкото в баровете. Пред култовия пиар клуб забива спирачки лъскава бяла лимузина. Издокарана девойка се показва през прозорчето и хвърля дузина рекламни флайери. В този миг в дискотеката с полюшваща се походка, прегърнати през рамо, нахлуват двама пияни до козирката скандинавци. Други като тях са избрали прохладата на външния басейн при заведението “Мега парк делфин”. Потопени във водата, под звуците на хаус ритми, те изтрезняват малко. Но се наливат пак. Наквасен руснак пада, докато му прибират входната такса. Срещу “Бонкърс” в атракциона “Родео” за 10 лева пищна рускиня язди въртящия се бик. Алкохолът обаче не прощава, тя се изтърсва на задните си части и плаче. Пред Етнографския комплекс омагьосан от някакво питие англичанин артистично се хвърля на земята, овъргаля се в прахоляка, става, поотупва се и продължава нанякъде. На метри от него прекалил тийнейджър седи на плочките и се държи за главата. “Свикнали сме да гледаме спиртосани чужденци”, обобщава полицай. Всяка сутрин патрули вдигат от алеите колабирали летовници. Мнозина спят по пейките, защото не са успели да си намерят хотела. В токсикологията на Военноморската болница завчера приемат 20-годишна украинка, докарана в безсъзнание от Обзор. Миналата седмица рускиня е осъдена на 6 дни арест, след като се хвърлила да бие безпричинно полицай в курорта Камчия. Чужденец и наш травестит се оказват в ареста. Гостът на страната ни установява внезапно, че проститутката с него е от мъжки пол и решава да я набие. Таксиметров шофьор нокаутира пияна 21-годишна британка. Като чула на какви тарифи вози, тя му лиснала бира в лицето. “Тук идват от най-ниската каста, прииждаща от селата в Евросъюза. Целта им е да пият евтино и ако може да не изтрезняват. Постоянно са пияни-заляни – оплаква се собственик на нощен бар. – Снощи гледам една чужденка се влачи на четири крака покрай оградата на заведението ми. Дойде на зиг-заг до бара, взе нещо да фъфли, но я изгоних, защото плаши клиентите.”
25 лева струва канабисът, а 20 лева сексът
с мургава проститутка в Златни пясъци, обясняват консуматори. Най-скъпият наркотик в курорта е кокаинът, който също е на “морски цени”. Той върви по 180 лева, т. е. с 30 лв. надценка за грам. Горичката край хотел “Перуника” е култово място за проститутки и дилъри. Там осветление няма, а под храстите има килим от употребявани презервативи. Между две дървета е заел позиция наркотърговец, който очевидно вади стоката си от хралупа на дърво. По-елитните проститутки се редят за клиенти пред една от дискотеките в Златните. “Вземам 160 лв. на час”, обяснява делово една от тях. “Дизайнерска дрога тук не се употребява, но знаем сайт със сървър в САЩ, откъдето можеш да си поръчаш. Пакетче от 1 до 3 г струва между 15 и 40 долара”, обясняват авторитетно варненски антимафиоти. http://www.trud.bg/

Германски политик в контакт с нашата мафия? / http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=520483
Политиците в цяла Европа отдавна не се съобразяват с етиката и морала и често имат повече от странни контакти с подземния свят. Това твърди скандално известният у нас германски разследващ журналист и писател Юрген Рот в последната си книга "Гангстерска икономика". В интервю за онлайн портала "Телехолис" той разкрива някои от връзките между политика и мафия, на които се е натъкнал при работата си.
На въпрос на журналиста Райнхард Йелен дали може да каже до каква степен германските политици имат връзка с мафиотски структури, Рот отговаря: "Мога да назова много примери - например кой е член на Надзорния съвет на концерна "Фрапорт", за който се знае, че си сътрудничи с български концерн, известен като мафиотска структура от висок ранг. Това е финансовият министър на германската провинция Хесен", допълва журналистът.
Той обвинява в нечисти връзки с италианската Ндрангета предишния премиер на Баден-Вюртемберг и настоящ комисар по енергетиката Гюнтер Йотингер. Според него годишно в света се препират по около 1000 милиарда евро, като за да стане това, е нужно и съдействието на политиката. В края на интервюто си заключава, че етиката вече не играе никаква роля за политическия елит. (24часа)

Сн. Юрген РОТ

Юрген Рот се бои от Румен Петков / http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=369854
Разследващият немски журналист Юрген Рот не се явил на делото в София на 1 февруари, заведено срещу него от Румен Петков, защото не бил призован по правилата.
Пред “Дойче веле” Рот обясни, че получил призовката само ден по-рано.
“Не се страхувам от мафията, но се боя от Петков - казва Рот. - Той е непредвидим и има връзки в сфери, в които никой нормален гражданин не би искал да попадне.”
Бившият шеф на МВР Румен Петков съди Рот за клевета. (24часа)

Ал. Петров: В ДАНС действа организирана престъпна група / http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=516278
Бившият съветник в ДАНС Алексей Петров заяви, че в агенцията действа организирана престъпна група, а спецслужбите са използвали чужди посолства, за да елиминират хора.
Петров, който от пет месеца е в ареста по обвинение, че е лидер на престъпната група „Октопод", се яви днес като свидетел в Районния съд в София по делото за клевета на бившия министър на вътрешните работи Румен Петков срещу германския журналист Юрген Рот.
Пред журналистите в кулоарите на съда Алексей Петров каза: „С най-голямо удовлетворение посрещнах новината, че в следващите 4-5 седмици моето дело ще влезе в съда. Колкото по-бързо то влезе в съда, толкова по-бързо обществото ще разбере кой е бил „октопод" в прехода. През последните пет месеца редица поръчкови политици ме нарекоха "октопод на прехода". Нямам нищо против да бъда "октопод" в очите на политици, които имат интелектуалния потенциал на риби. Разбира се, обществото ще разбере и какво се случва в момента в ДАНС, където продължава да действа една мощна организирана престъпна група, която носи и отговорност за изтичането на класифицирана информация. Ще стане ясно през последните десет години как отделни хора от специалните служби са използвали или злоупотребявали с различни чужди посолства, за да елиминират хора."
Пред съда Алексей Петров потвърди, че е организирал срещата между братя Галеви и бившия министър на вътрешните работи Румен Петков. По думите му той уредил срещата в изпълнение на конкретно служебно задължение. Бившата барета каза още, че за целите на контактите между Галеви и Петков и резултатите от тях имало изготвен рапорт, който тогава е бил предаден на НСС, а сега би трябвало да се намира в ДАНС.
„Не знам сега къде е докладът, но поставянето на задачите не се дава писмено. Не помня какво е нивото на секретност на доклада и до кого е адресиран", каза още той.
Срещата е била в комплекса „Спартак", място използвано и за редица други подобни срещи. Алексей Петров допълни, че не му е известно дали при нея са използвани СРС, но по план тя е трябвало да бъде с друг представител на вътрешното ведомство. Заради променени обстоятелства обаче се наложило от страна на МВР да отиде Петков.
За срещата на Румен Петков с братя Галеви разказа през 2008 пред парламентарната комисия за вътрешен ред и сигурност бившият началник на ГДБОП и настоящ шеф на агенция "Митници" Ваньо Танов. По-късно Петков обяви, че на нея е присъствал и Алексей Петров. Танов даде вчера показания пред съда при закрити врати.
Петков съди Юрген Рот заради твърденията му в своя интернет-блог и в книгата си "Новите демони", че като вътрешен министър е заповядал на полицията в Плевен да не следи бизнеса на тогавашния областен лидер на БСП Васил Антонов, че е бил близък с братята Маргени, както и че е бил замесен в трафик на амфетамин.
За днешното дело са призовани освен Алексей Петров и бившият главен секретар на МВР Валентин Петров, предшественикът му Илия Илиев и Васил Антонов.

Алексей: Внасят радикален ислямски тероризъм у нас / http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=545788
Алексей Петров предоставил на службите информация за внос на радикален ислямизъм и тероризъм у нас. Тя обаче не била отразена в кадровото му досие. Това разкри самият Петров в съда вчера.
"Става въпрос за информация, която е свързана и с противодействието на определени форми за внос на радикален ислям. Конкретно - за изключително опасна форма за внос на тероризъм на територията на България, а от тук и в европейските страни. Анализът на терористичните актове в Европа и Съединените щати показва, че това е най-ефективната форма за пренос на тероризъм. Не бих могъл публично да обявя тази форма, защото тя е държавна тайна", каза Петров. Според него, когато има заплахи от тероризъм, трябва да се оповестяват публично.
"Използвам случая да призова сегашниянеформален председател на ДАНС Иван Драшков да се поразрови за тази информация, защото тя е от изключителна важност", каза Петров.
Той отрече и да е удрял лично свидетел.
"След като Георги Цветанов многократно промени мястото, където съм му нанесъл побой - в първия момент беше на басейна "Спартак", във втория - в някакъв ресторант, след това му хареса да е в офиса на четири очи, възниква въпросът защо трябва да се приема твърдението на Цветанов, че съм му нанесъл побой, а не моето, че това не се е случило", попита Петров.
Софийският апелативен съд вчера отказа да пусне бившия съветник в ДАНС от ареста.
"Може да се направи обосновано предположение за извършените от него престъпления. Ако бъде освободен, Петров може реално да влияе на свидетелите. От материалите по делото става ясно, че познава хора в изключително широки обществени кръгове. Много от свидетелите заявяват, че ги е страх от него", изтъкна в мотивите си съдия Вера Цветкова. Тя допълни, че Петров бил записан да се заканва със саморазправа.
"Не стоя в ареста заради делото си, аз стоя в ареста за да бъда изолиран от обществено-политическия живот на България. Ще остана там, колкото е необходимо на управляващите", заяви Петров, след като чу решението на съда.

Алексей Петров: Банда в ДАНС изнася тайни/ http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=516685
Мощна организирана престъпна група, отговорна за изтичане на класифицирана информация, действа в ДАНС, заяви вчера пред репортери бившият служител на родното ФБР Алексей Петров.
Той бе доведен с белезници в Софийския районен съд и разпитан като свидетел по делото на бившия МВР шеф Румен Петков срещу германския журналист Юрген Рот. През 2008 г. той написа в книгата си "Новите демони", че тогавашният ни вътрешен министър е замесен в търговия с амфетамини и има контакти с мафията.
Пред съда Петров, който бе в добро настроение, обясни, че организирал срещата на Румен Петков с дупнишките бизнесмени Братя Галеви на басейна "Спартак". "Изпълнявах задача като служител на МВР. Първоначално на срещата трябваше да дойде не министърът, а друг човек от ведомството, но обстоятелствата се промениха", обясни Петров. Той каза, че изготвил рапорт за срещата, който най-вероятно се пази в ДАНС, но отказа да даде повече подробности. Допълни само, че в комплекса "Спартак" често се провеждали оперативни срещи.
На излизане от залата Алексей Петров се спря да коментира предстоящото внасяне на обвинителен акт в съда по делото "Октопод", по което той е един от обвиняемите.
"С много голямо удовлетворение посрещнах новината, че моето дело ще влезе в съда. Колкото по-бързо то бъде внесено в съда, толкова по-бързо ще се разбере кой е бил Октопода в прехода. Редица поръчкови политици ме нарекоха "Октопод на прехода". Аз нямам нищо против да бъда октопод в очите на политици, които разполагат с интелектуалния потенциал на риби", заяви Петров.
Той прогнозира, че ще стане ясно и какво се случва в ДАНС, където по думите му действала престъпна схема за източване на класифицирана информация.
Според бившия командос щяло да стане ясно и как през последните 10 г. определени хора от спецслужбите използвали чужди посолства, за да елиминират хора.
Съдия Драгомир Кояджиков глоби със 100 лв. бившия главен секретар на МВР Валентин Петров, който не се яви като свидетел, и разпореди той да бъде доведен принудително за следващото съдебно заседание.

Разузнавачи и военни харчат още 267 млн/ http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=566117
Правителството ще отпусне днес на министерствата и ведомствата, отговарящи за националната сигурност, още 267 млн. лв.
Най-много от тях - 257 млн., ще получи военното министерство. С тях то ще направи дължими плащания по договори с "Юрокоптер", "Аления Аеронаутика", "Даймлер" и Белгия за доставка на хеликоптери, самолети, джипове и фрегати.
С 8,2 млн. лв. ще се разместват сгради между ДКСИ, ДАНС и МВР. ДАНС ще разчита на 4 млн. лв. за купуване на техника и изграждане на системи за сигурност на архива. ДКСИ получава 2,7 млн. за обзавеждане на новата си сградата на бул. "Цариградско шосе", която ще трябва да отстъпи на ГДБОП. Разузнаването взема 2 млн. лв. за неотложни разходи, които не се посочват в проекта на правителствено постановление .

5 лв. и четеш досието на Гешев/ http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=576871
Оригиналът на кадровото досие на легендарния полицай Никола Гешев вече може да бъде четено от всеки български гражданин.
Срещу еднократна такса от 5 лв. или годишен абонамент от 15 лв. всеки може да надникне в архива на МВР. Това обяви на пресконференция вчера зам.-министърът на вътрешните работи Веселин Вучков.
Материалите са част от фонда, предаден от МВР на държавна агенция "Архиви". "От днес старият ни архив е една затворена страница за МВР, но отворена за всеки, който обича историята", каза Вучков.
Досиетона Гешев съдържа документи от момента, в който е постъпил на работа в ДС - 18 юли 1925 година. Има собственоръчно попълнени и подписани от него сведения и описи. В папката е и акт за назначаване на началник-отделение "А" в Държавна сигурност - длъжността, с която е най-популярен от 24 ноември 1941 година.
Част от архива е и дознанието за убийството на Сотир Янев, депутат в последното Народно събрание преди 1944 година. Той достига до поста председател на външната комисия в парламента. На 15 април 1944 година е убит пред адвокатската си кантора в центъра на София. Янев е един от тези депутати, които са подписали писмото за спасяване на българските евреи.
Вучков показа и оригинал на делото на Първи състав на Народния съд, който съди регентите и депутатите. Вътре са оригиналният обвинителен акт и оригиналната присъда - от 1 февруари 1945 година. (24часа)

1. Пред полицията Живков твърдял, че е националлиберал/ http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=465130
Два тома е досието на Тодор Живков в отдел "Архиви" на МВР. След като ръководството на министерството го разсекрети, вече можем да видим какви тайни крие то.
Запазени са две тънички папки с документи за Живков до 1944 г. и след това. В първата има 20 листа, във втората - едва 13.
Почти веднага след 9 септември 1944 г. Тодор Живков постъпва на работа в народната милиция, както комунистите прекръстват дотогавашната полиция. Ето какво пише в акта за назначаването му. ( Тук и в следващите документи запазвам тогавашния правопис, както и стила на Живков.)
"Днесъ, 1 Октомврий 1944 година, съгласно указа на г. М.В.Р. подъ №79 отъ 17 Октомврий 1944 година, назначениятъ за главенъ инспекторъ при Отделъ униформена милиция и учебно - подготвителень отъ Дирекцията на народната милиция - ТОДОРЪ ХРИСТОВЪ ЖИВКОВЪ встъпи в длъжностъ въ 8 часа сутринъта.
Същиятъ се назначава съ 8400 лева основна месечна заплата, 300 лева за едно повишение или всичко заплата съ повишение 8700 лева месечно."
Следват подписите на Тодор Живков и началника на отдела.
А въпросният Указ 79 е издаден "Въ името на Негово величество Симеонъ ІІ, съ Божия милостъ и народна воля Царъ на българите." Подписан е от регентите Венелин Ганев, Цвятко Бобошевски и Тодор Павлов.
И такива шеги си прави историята понякога.
Предположенията са, че докато е в милицията Тодор Живков внимателно прочиства от досието си всички нелицеприятни и опасни за него страници. Дали това е било така, досега няма доказателства.
Затова от предположенията да преминем към документите. Първата страница гласи "Опис на книжата, нахождящи се в досие 10 515/1954 г. на лицето Тодор Христов Живков".
Първият документ, който свидетелства за интереса на полицията към Живков, е от 29 януари 1934 г. В протокол за разпит в Дирекцията на полицията са записани неговите показания. След като е описал месторождението и местоживееното си в София, Живков разказва:
"На 27 І ме задължи хазаина да отида в студентския стол и да намеря там Петков и му съобщя че хазаина ще го даде под съд ако не си плати наема. Понеже в стола го нямаше отидох в клуба на Р. партия (Работническата партия - б.а.), защото ми казаха от стола, че мога да го намеря там. Към 17 часа дойде полиция и ме арестува. Не се числя към никаква организация. Горното подписах саморъчно".
Подписът Т.Хр. Жи и завъртулка (виж факсимилето) няма нищо общо с отработения подпис, който 36 години се мъдреше под всички най-важни документи в държавата.
На същата дата - 29 януари 1934 г., Тодор Живков попълва един "Въпросникъ за установяване самоличностъта на лицето." Така от собственоръчно написаните отговори (освен до болка познатите ни данни) научаваме, че има: телосложение - нормално, ръст - среден, лице - обло, цвят на лицето - "черъ", чело - обло, очи - черни, нос - правилен, уши - средни, уста - малки, брада - бръсната, вежди - черни, коса - прическа назад, мустаци - бръснати, прическа - нагоре, особени белези - няма.
От този въпросник става ясно още, че не е женен, главното му занятие е работник и не е осъждан. Както и, че до началото на 1934 г. той не е попадал в полезрението на полицията.
Следващият документ (дознание) е от 6 март 1934 г. Ако правилно разчитам подписа - Н.Ге (и завъртулка), разпиталият го следовател при Дирекцията на полицията трябва да е бил самият Никола Гешев. Тодор Живков написва собственоръчно:
"Именувамъ се Тодоръ Христовъ Живковъ род. с.Правец, Орханийско по занятие печатарски работник ергенъ грамотенъ неосъжданъ.
Дошълъ съмъ въ София през 1929 год. и постъпихъ ученикъ в Средното графическо училище което завърших и бехъ назначен на работа в Държавната печатница от национал-либераралътъ (г. Сариевъ). След като земеделците вземаха министерството на търговията, ме уволниха като национал-либералъ. Следъ уволнението стояхь 3-4 м.(месеца - б.а.) безъ работа и след това постъпихъ на работа на у-ца "Осогово" №14 където и понастоящемъ работя.
Живялъ съмъ на у-ца "Кариакъ", "Гълъбецъ". Отъ у-ца "Гълъбецъ" №40 се преместихъ през 4-5 м на у-ца "Петроханъ" при братовчедъ ми г. Н. Георгиевъ. В същата квартира намерих съселянина ми Н. Груевъ и Н. П. Янчевъ отъ с. Липница, Орханийско. Съ последния не се познавахъ запознахъ се тогава.
Азъ узнахъ, че Н.П.Янчев е комунистъ. След инцидента в Градското казино ние помолихме хазяина да го изпъди за да не пострадаме заедно с него и ние. Хазяина му върна адресните билети и му каза да не идва вече.
Н.П.Янчев не идва известно време но следъ това пакъ дойде една вечеръ. Братовчеда му се скара и му каза да не идва вече. Той се извиняваше че немогълъ да си намери квартира защото немал лична карта.
Въ Дирекц. на полиц. бех задържан съ съквратирланта ми Н. Груевъ когато стана обиска въ клуба на Работ. партия.
Членъ съмъ на Типографския работнически съюзъ. Преди една година бехъ членъ на младежката националлиберална организация. Освенъ тези две организации в друга не се числа.
Горните показания написахъ саморъчно."
От признанията на Тодор Живков следователят подчертава неговото име, името на г. Сариев и израза "следъ инцидента въ градското казино ние помолихме хазаина..."
В папката има един не датиран документ за уволнението на Живков. Документът излиза от управление "Политическа полиция" е с гриф "Лично. Поверително" и е до директора на Държавната печатница:
"По сведения, лицето Тодоръ (Тошо) Живковъ - работникъ-гравьоръ, е комунист и като такъв провежда противодържавна дейностъ.
Съгласно чл.20 отъ ЗЗЗД следва да бъде уволнен, за което моля да бъдемъ уведомени."
В папката няма запазени документи, от които можем да разберем откога Тодор Живков е преминал от националлиберализма към идеите на комунизма.
От документ с дата 2 февруари 1935 г. научаваме за арест на Живков, но не и дали той е първият в "революционната му дейност". Документът е адресиран до прокурора при Софийския апелативен съд.
"Къмъ №20494. Понеже при разкритията по овденото дознание се установи, че и Тодоръ Христовъ Живковъ е участвалъ въ нападенията на фабриките и издигане на трибуни, и за да може успешно да се привърши започнатото дознание и по отношение на него, моля да иска разрешение отъ Съда, съгласно чл. 79 отъ З.У.С. лицето да бъде задържано още 10 дни. Задържането му е разрешено съ №61 отъ 4.II. 1935 г.
(Началник на политическата полиция: Драганов)
Отговорът на Софийския апелативен съд е с дата 23 февруари 1935 г. Той е на отдел Държавна сигурност и гласи:
"Съобщава Ви се, че съдът съ определението си № 106 отъ 15. II. т.г., постанови по наказат. преписка №30. I. 935 г., разрешава задържането съ още 10 дена на лицето Тодоръ Хр. Живковъ".
На разпита си при този арест Живков все така отрича, че е комунист.
"...Въ миналото съм билъ членъ на Българския графически съюзъ, до 19 май 34 г., когато се разтури. Бехъ член на Младежкия земед. съюзъ Врабча 1. Не съм членувал в никакви комунистически организации, нито съмъ вземалъ участие по комунистически трибуни..."
Излиза, че до началото на 1935 г. Тодор Живков е бил (или се е прикривал) като националлиберал и земеделец. Всичко това отсъстваше в официалната му биография като "пръв партиен и държавен ръководител", както и в мемоарите му след 1989 г.
Следва: И от документи в досието излиза, че Тодор Живков е бил полунелегален...

2.Кръволокът Цанков копира БКП, за да лъже/ http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=465862
Вчера ви разказахме за първите срещи на Тодор Живков с политическата полиция и разпитите му. При всичките той твърдо отрича, че е комунист и че членува в Работническата партия. Веднъж казва, че е бил националлиберал, друг път - член на младежката формация на земеделците от "Врабча 1".
На 11 август 1937 г. П. Петров от отделение "А" на отдел "Политическа полиция" на ръка написва задача № 535.(Тук и по-нататък запазвам правописа и словореда на авторите.)
"Да се проследи лицето Тодоръ (Тошо) Христовъ Живковъ - работникъ гравьоръ в Държ. печатница. Същия на неколко пъти е организиралъ излети и събрания на Витоша, които са имали чисто комунистически характери и определенъ дневенъ редъ"
За тези излети е писано много в биографията на Тодор Живков и в спомените на другарите му от онова време.
След като е изпълнил задача № 535, на 30 декември 1937 г. разузнавач № 3252 (Б. Янков) изпраща следния рапорт до началника на отделение "А".
Началник вече е прословутият Никола Гешев, за когото се твърди, че е знаел почти всичко за най-активните комунисти.
"Отъ проследяването на лицето ТОДОРЪ ХРИСТОВЪ ЖИВКОВЪ, родомъ отъ село Правецъ-Орханийско презъ 1911 година, живущъ в София, ул. "Петроханъ" №21, работник букволеяръ въ Държавната печатница, установихъ, че същиятъ всеки денъ излиза отъ работа в 12.5 ч. и отива да се храни въ гостилница "Средецъ" на ул. "Бенковски" № 12. След като се нахрани, прибира се обратно въ Държавната печатница.
Следъ обедъ излиза от работа въ 18.10 ч. и отива въ същата гостилница, нахранва се и отъ тамъ се прибира въ къщи. Отъ срещите му съ лица, не пролича да прави такива предварително подготвени са случайни.Отъ събраните сведения се установи, че лицето е комунистъ, в миналото е бил активенъ, но от проследяването не се установи да проявява такава дейностъ".
Документ с пореден № 8 в досието на Тошо, както са го наричали и тогава, но без свойското "бай", е лист без дата, без входящ или изходящ номер, без подписи и печати. Има само написано на ръка: "П.Петров задача за проследяване". И тексът, написан на пишеща машина, е като продължение на донесенито за излетите на Витоша.
"Относно К.П. (Комунистическата партия - б.а.)
Лицето ТОДОРЪ (Тошо) ЖИВКОВЪ - работникъ гравьоръ въ Държавната печатница е секретаръ на Р.К. на К.М.С (Комунистически младежки съюз - б.а.) въ Подуене същия на неколко пъти вечел (така е написано - б.а.) организира екскурзии низъ Витоша които са чисти комунистически събрания с определен дневен редъ. Същия въ единъ разговоръ каза следното: - Фашизма около двореца подготвя заместникъ въ лицето на Цанковъ. Цанковите събрания на организацията имъ не е обезпокоявана от полицията, дори и се приветствува т.е. води се борба срещу класовото работническо движение което засилва борбата си срещу кръволока Цанковъ. Ние виждаме Цанковъ да създава организация по типа на К.П. и паралелно съ това по директиви отъ Хитлеръ да създава щурмови отряди, което е явенъ признакъ че му се готви даване на власта, подъ булото че той я взелъ отъ улицата. Цанковъ пристъпя смело и къмъ войската и о.з. офицерство средъ който създава организация. така той е успелъ да привлече на своя страна мнозина големи войни и чрезъ техното съдействие ще вземе власта чрезъ преврат.
Цанковъ си организира война организация по подобие на нашата и отделъ като копира структурата и наименованията отъ К.П. с единствена цел да залъжи масите. Обаче нашата борба все повече и повече се засилва срещу бъдещия ни класовъ врагъ."
Този текст е много интересен и се надявам някой ерудиран историк да го разясни. Впечатлява сравнението на Комунистическата партия с организацията, която правел Александър Цанков. Тоест действията и на двете организации са еднакви по същност и съдържание в борбата за властта.
През май 1932 г. след разцеплението на Демократическия сговор Цанков застава начело на Народното социално движение, но то е забранено след май 1934 г. А през 1937 г., когато в полицията идват донесения за излетите на Витоша, Цанков дори не е депутат. А и на практика не Цанков, а комунистите правят преврат на 9 септември 1944 г.
Има голяма вероятност този текст да е писан след 1944 г., при напъните Живков да бъде героизиран допълнително. Такъв фалшификат е например бойното писмо, подписано от Янко/Марко.
Такива са били нелегалните имена на Тодор Живков. Този текст е с дата "юний 1944 г." Не ми е ясно как авторите на идеята и на самия текст са допуснали следната съществена грешка. Писмото е написано без "ъ" в края на думите, завършващи със съгласна буква, и без е-двойно.
С дата 6. VI. 1938 г. е следващият документ в досието на Живков. Но отново е без подписи, печати и резолюции.
"ТОДОРЪ ХРИСТОВЪ ЖИВКОВЪ (...) Проследяванъ отъ тайна група и констатирано през 1934 г., че той е членъ на ОК на КП, завежда III районъ и замества организационния секретаръ на ОК, следь което му се възлага техническа задача към 1936 г. Прави интересни срещи съ важни функционери на КП, като Райко Райковъ - 15.I. 1935 г., Петъръ Нешевъ - 16.ттт. 1934 г., Константинъ Езекиевъ - 14.ХI.1934 г. и др., а сега - съ: членъ на ЦК на КМС Мишо Димитровъ Мишовъ, съ псевдонимъ Фильо".
В това "донесение" има нужда е от сериозен анализ за истинност. Например буквите от пишещата машина, на която е написано, се различават много от буквите на пишещите машини, използвани за донесенията с всичките атрибути на такъв вид документи.
В досието има един "Протоколъ за личен обискъ"
"Днесъ на 31 януари 1935 г.од гр. София подписания агент Михаилъ Пенчевъ отъ пол. полиция по заповедъ на Началника на същата и въ присъствието на мл. пеши стражар Найденъ П. Георгиевъ отъ дир. на Полицията, Стоянъ Стояновъ чиновникъ жив. ул. "Доростолъ" 15 и Боянъ Янковъ, чиновник жив. ул. "Клокотница" 63 направихъ обискъ на Тодоръ Христовъ Живковъ р. с. Правец (...) при който обискъ въ десния джобъ на панталона намерихъ едно скъсано листче и смачкано тевтерче съ сини квадрати на което е съ написани (7) седем точки започващи "1. събранието на Попзатевъ... и завършващо 6 септември..."
Настоящият протоколъ се състави, прочете и подписа въ присъствието на горе-изброените лица."
Това е всичко най-интересно от полицейското досие на Тодор Живков.
Следва: Какво има в досието на Тодор Живков след 1944 г.

3.От милицията го уволнява Югов.Той му връща през 1961г / http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=468736
Точно 2 месеца служи в народната милиция подполковник Тодор Христов Живков - от 1 октомври до 1 декември 1944 г. (Поне така е според датите на указите.)
За това време в папката на полицейското му досие има едва 16 стр. 12 от тях са ведомости за заплатите на служителите от отдел "Униформена милиция и учебно-подготвителен".Живков е получавал 8400 лв. основна месечна заплата плюс 300 лв. за едно повишение.
Подполковник Живков е назначен за главен инспектор в този отдел с указ №79 "Въ името на Негово Величество Симеонъ II. С божия милостъ и народна воля Царъ на българите".
Указът е подписан от регентите проф. Венелин Ганев, Цвятко Бобошевски и Тодор Павлов. (След 9 септември тримата сменят принц Кирил, Богдан Филов и ген. Никола Михов, упълномощени да управляват България след смъртта на цар Борис Трети през 1943 г. поради непълнолетието на престолонаследника Симеон II.)
С указ №105 от 1 декември 1944 г. тримата регенти постановяват министърът на вътрешните работи "ДА ОСВОБОДИ от длъжностъ къмъ отделъ Униформена милиция и Учебно-подготвителенъ при Дирекция на народната милиция подполковникъ Тодоръ Христовъ Живковъ." Министър по това време е Антон Югов, един от най-известните дейци на БКП по онова време. Може би и това е една от причините през 1961 г. в навечерието на VII конгрес на БКП Живков да го изхвърли от всички държавни и партийни постове. И самият той да стане министър-председател на България.
Няма дори ред защо подполковникът е освободен - поради непригодност, по целесъобразност или поради преминаване на друга работа.
За тези два месеца в досието няма и нито един документ, от който да става ясно какво точно е вършил Тодор Живков: арестувал ли е "врагове на народа", участвал ли е в разпити, измъчвал ли е арестанти, унищожавал ли е документи? Или пък е създал нови програма и система за обучение на постъпващите милиционери?
В официалната му биография пише: "...И започва новият период от живота на Тодор Живков. Оперативното бюро, което той ръководи, от орган на въстанието (Деветосептемврийското - б.а.) се превръща в орган за защита на новата власт, в орган на Народната милиция. Скоро след това
Тодор Живков преминава на партийна работа”. Толкоз. За историяата не е останала дори една снимка на Живков в милиционерска униформа. Или поне не е публикувана в суперизданието "Син на своя народ, син на своето време". То излиза от печат през 1981 г. по случай 70-годишнината на "първия държавен и партиен ръководител" под редакцията на поета Димитър Методиев. В него има фотоси, от всички най-важни събития свързани с дейността на Живков.
Но от милиционерския му период, както и като войник от Трудови войски - няма. Впрочем има една снимка на Живков като трудовак, но той не я е обичал.
През 1982 г. излиза сборник със спомени от бойни другари и съратници на Живков от годините преди 1944 г. Съставител и редактор на изданието е потетът Матей Шопкин, рецензент - проф. Недю Т. Недев.
В спомена на Тодор Попов, озаглавен "Незабравими денонощия", е описан кратък епизод от битността на Тодор Живков като милиционерски началник.
При едно от заседанията на Народния съд Тодор Попов опитва да влезе в Съдебната палата и на входа среща приятеля си Тошо. Той му изглежда по-висок в дългия си шлифер, отслабнал, но с приветлива усмивка на лицето.
Двамата се познават от времето, когато Живков събира съучениците си и им казва, че създава кръжок за изучаване на марксизъм.
При тази случайна среща Тодор Живков казва на приятеля си, че е ръководител в Народната милиция и отговаря за охраната на Съдебната палата. Кани го на сутринта да го посети в "Славянска беседа" на ул. "Раковски" 127, за да си поговорят по-спокойно. (И днес "Славянска беседа" си е на същия адрес - б.а.)
На другия ден Попов намира Живков да разговаря със съветски генерал в скромно обзаведен кабинет.
След като генералът си тръгва, двамата започват "сърдечен разговор" и Живков подхвърля, че няма да остане дълго на това място, щели да го местят в Министерството на народната отбрана. Дори кани приятеля си на работа там, понеже е служил в Школата за запасни офицери, а на новата армия са необходими подготвени и верни кадри.
Разказът на Тодор Попов продължава така:
"Сега ела да видиш нещо - каза той (Тодор Живков - б.а.). И ме изведе от кабинета. Влязохме в един широк коридор, от едната страна на който бяха преградени решетки-килии.
В тези килии бяха някои от намерените и арестувани виновници за страданията на нашия народ.
Тези, които бяха виновни за смъртта на хиляди синове и дъщери, за сълзите и мъките на бащи и майки, тези, които разпореждаха, убиваха, бесеха, палеха, унищожаваха и безчинстваха. Сега се разхождаха като вълци - уплашени, жалки - и чакаха със страх законното народно възмездие.
- Това са едни от най-големите! - ми каза тихо другарят Живков. - Чакат реда си пред Народния съд."
Ако съдим от този разказ, излиза, че подполковникът може би е бил началник или поне служител на охранителен отдел в милицията.

Тато плувал по 500 м с поясче от Хрушчов / http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=554555
Приказката за голия цар не важи за Тодор Живков, защото той сам и охотно се събличал по време на почивките си в резиденция "Евксиноград".
Това ставаше на специалния Адамов плаж, на който всяка сутрин имаха право да се пекат само той и най-близките му държавни ръководители, разказва и ветеранът на водното спасяване във Варна 77-годишният Лавренти Силов.
Той заедно още трима учители по физическо е бил спасител на Живков през 1961 и 1962 г. "Обади ни се наш съученик от охраната, и така отидохме", спомня си Силов. "50 години спасяването ми е хоби, сега отговарям за него към БЧК във Варна", казва ветеранът.
"Живков отиваше към 8 часа на брега. Правеха му първо масаж в специално помещение. После влизаше в Адамовия плаж, който бе ограден и в който се събираше голямата четворка, както и викахме ние. Тодор Живков, Живко Живков, Станко Стайков и Иван Михайлов лягаха голи на гумени дюшеци с чаршафи и решаваха съдбините на България. Четяха разни секретни листчета.
Веднъж намерихме едно от тях и в него пишеше, че СССР изпраща нота да си приберем българин, който се самообявил за политически бежанец. Оказа се, че е сексуален емигрант в Москва. Нашенецът отишъл на екскурзия, но някаква рускиня го отвлякла любовно и чак след 2 месеца го арестували.
Към 9 часа Живков излизашес дълги бански и да плува. Пускаше се навътре чак към таляна на 500 метра. Аз го следвах задължително с лодката. Беше добър плувец и използваше няколко стила. Надяваше си обаче специално надуваемо поясче, което му бе подарил Хрушчов.
Жена му Мара Малеева също обичаше да плува, но беше доста страхлива. Първо ни предупреждаваше, че ще влезе във водата. Плуваше успоредно на брега с пояс, но трябваше да има лодка до нея, а на пясъка стояха двама души, които също трябваше да я следят. На всеки 5-6 метра тя спираше и питаше: "Добре ли е, няма ли да се удавя?"
Иначе на плажа се събираха различни висши фамилии, но всички те се разпределяха под чадърите на семеен принцип. Играеха табла и карти, но никога не се смесваха със съседите. Йерархията се следеше строго, макар и негласно.
За тях имаше бар със сандвичи, плодове и хубава българска оранжада", казва Силов. Две момичета, далечни братовчедки на Живков, играели ролята на гувернантки. Те били задължени да ходят в топлото с граовски носии - сукмани с цървули.
На Лавренти му се наложило да напусне заради гръмовен скандал на първия партиен ръководител.
Една сутрин Живков легнал на Адамовия плаж върху мокър чаршаф, тъй като камериерката била другаде и не сменила старата постелка. "Какво става тука, бе!", изревал страшно. Генерал Гръбчев, който стоял на 300 метра, пристигнал с изваден
пистолет и казал, че ще избие всички. После една седмица всички давали обяснения и Силов не издържал.
Живков не обичал да лови морска риба. Ходел на езерото Сребърна и се връщал с трофейни шарани, платики и щуки. Влизал с лодката, в която били личният му бодигард и другият спасител - Георги Ставрев.
"Имаше хубави шведски въдици, вносни блесни, а риболовни куки му правеха тук, във Варна", спомня си Силов.
Тато най харесвал за стръв качамака и царевицата, но не отказвал да слага на куките и червеи. След улова на брега го чакало цялото партийно ръководство на Силистренски и Толбухински окръг и почвало веселие. Живков само питал как е царевицата и се хващал на хорото.
Боян Българанов обаче често се качвал в лодката заедно със Силов да лови с неговите чепарета. После държал да се запише колко точно сафрид е предал в кухнята на двореца. За риба идвал и Пенчо Кубадински.

Най-големият скандал предизвикал Горуня. Преди да се опълчи срещу Тато, той му бил голям авер. Веднъж дошъл да го види с джип и го отвлякъл напук на охраната. Три часа безуспешно търсили Живков.
А той седнал на чашка с Горуня в закътаното варненско заведение "Комитовото ханче". Отначало никой не ги познал, после персоналът затворил заведението и седнал да пие с тях. Накрая се обадили на охраната на "Евксиноград".

Живков, Кабаиванска, Кеворкян и Вежди: славни трудоваци/ http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=511004
Тодор Живков е безспорният трудовак № 1 на България. Човекът, управлявал държавата почти 35 години, е войник в Трудова повинност през 1935 г. Служи в Шеста рота на Първа пехотна работна дружина, която по това време изгражда пътища за Витоша, Костинброд, Божурище и Курило.
След като отлага с една година влизането си в казармата, 24-годишният "прогресивен младеж" Тодор Христов Живков отбива воинския си дълг от 10 май до 19 октомври 1935 г. Тогава трудоваците са служили по 8 месеца. Неговата служба трае точно 5 месеца и 9 дни.
За останалите 81 дни бай Христо, баща му, го откупува. В официалните биографии тези факти липсват. В мемоарите си Живков пише, че е влязъл в казармата през 1936 г., и то в Школата за запасни офицери. Там обаче остава само десетина дни, защото "полицейското ми досие плътно вървеше след мене и определяше битието ми, в това число и войнишкото..."
Любопитното е, че Живков никъде не споменава за битността си на трудовак. Във всичките юбилейни албуми, издавани след 1944 г., трудовашката му снимка липсва. Вие можете да я видите тук.
В наборните книги и документите, които се съхраняват в Централния военен архив - Велико Търново, семейство Живкови разполагат с 37 декара имоти. Според тогавашните стандарти такива домакинства са минавали за "средно заможни". В официалната биография обаче пишеше, че произхожда от "бедно селско семейство".
Много известни днес личности са минали през казармите на Главно управление "Трудова повинност" (ГУТП) и Главно управление на Строителните войски (ГУСВ). Само не си мислете, че са копали с кирките или са изливали бетон до посреднощ, както често се е случвало.
Личният трудовашки състав няколко години след 1944 г. е от младежи от малцинствата и в началото всеки що-годе образован новобранец е ставал дописник във в. "Трудово дело", куриер, пощаджия, писар или солташак в щаба.
Някъде по това време един командир на строителен полк се похвалил на колегата си: "В новия набор дойдоха двама семинаристи! Ще ги направя комсомолски секретари..."
После по-прагматичните родители хванаха посоката на вятъра и Строителните войски се превърнаха в най-атрактивното място за лека служба. И в тях започнаха да идват синове с известни фамилии. Но това е по-късно - заедно с развитието на социализма.
Кой например знае, че бъдещият мастит писател Богомил Райнов е съчинявал дописки за "Трудово дело"?
И е възпявал героизма на воините строители? До края на живота си той така и не даде интервю за вестника, май се срамуваше от битността си на трудовак. Свои рисунки във вестника са публикували бъдещите професори Александър Поплилов и Евтим Томов, както и Цветан Цеков-Карандаш. Те с охота говореха за това. Куриер на вестника беше Павел Станчев, син на известния в миналото спортен журналист Станчо Станчев. Преди години Павел беше шеф на Нова телевизия.
Една година като трудовак е служил и Кеворк Кеворкян. В първата година е телеграфист, после цялото поделение е прехвърлено към Строителните войски. Бил е артелчик в родния си Сливен.
О.р. полковник Димитър Дишев, дълги години журналист във в. "Трудово дело", неотдавна ми разказа как, когато Кеворк стана телевизионна звезда, разпознал в него наперения войник, който вървял по плаца, въртейки синджирче на показалеца.
По собствените признания на Кеворк в мое интервю с него той дори известно време е "въртял кирката". Трябвало да прокопаят канал през някакъв хълм, който да свърже един язовир с Черно море. Трудът им отива нахалост - и до днес такъв канал няма.
В Строителните войски са били Вежди Рашидов, днешният министър на културата, както и известният художник Сули Сеферов.
Като новобранец Вежди "набива крак" в Правец. Там вече е създадено специално строително поделение, което постепенно превръща родното село на Тодор Живков в град. Но Вежди няма никаква заслуга за това. Местят го в Пловдив, къде прави доста скулптурни фигури, включително и на майстор Кольо Фичето.
До 1989 г. в сградата на ГУСВ висеше живописна картина на Сули Сеферов, на която беше нарисувал и себе си във войнишка униформа. Маршируват трима бойци и той в средата. Много красив и устремен се беше докарал.
През 1949 г. към ГУТП се създава Ансамбъл на Трудовата повинност. В него се ражда
първият в страната сатиричен състав Основен негов двигател е Енчо Багаров. Той бил говорител в радиото, но допуска нелеп гаф. В края на едно предаване вместо новия химн на България пуска царския "Шуми Марица". И "шат на Багаров главата!" Добре, че не са го пратили в Белене или в Ловеч.
Но всяко зло - за добро. Точно Багаров създава към Ансамбъла на ГУТП първия в страната Сатиричен театър.
Той прави нещо като кастиниг и така за сцената са открити Георги Парцалев, Саркис Мухибян, Наум Шопов и др. Драматург на състава е Петьо Волгин, бащата на колегата Петър Волгин. Той оформя като сценки и скечове фейлетони от в. "Стършел".
По-късно всички тези актьори (без Наум Шопов) са сред създателите на Сатиричния театър (1957 г.). А след години в ансамбъла ще служи Ивайло, синът на Георги Калоянчев. И понеже не можел нито да пее, нито да свири, го правят организатор.
В ансамбъла е бил дори и Георги Георгиев-Гец.
И знаменитата днес Райна Кабаиванска започва кариерата си като солист в ансамбъла. След като завършва Музикалната академия, тя иска да е солистка, но сцените са препълнени със сопрани - Лиляна Барева, Катя Попова, Нели Кирова, Райна Георгиева и др. Кабаиванска печели конкурса на АТП и започва да обикаля строителните обекти и да пее на трудоваците. Скоро качествата й са оценени и тя поема по пътя на световната слава.
На едно до друго легло са спали известният днес режисьор Теди Москов и собственикът на Дарик радио, бизнесменът Радосвет Радев.
Радосвет е свирел на тромпет, но печели конкурса като певец и пее в ансамбъла на СВ. Един ден офицер от ВКР (Военното контраразузнаване) му казва: "Редник Радев, ти
правилно си във тук, защото имаш вуйчо в Америка. Но трябва да се трудиш на обектите, а не да пееш в хора..."
Теди Москов е втори тенор в същия този хор. Той е толкова впечатлен от казармената действителност, че и досега вкарва в постановките си безумията от нея. А преди да се ожени за Мая Новоселска, я кара да научи всички песни, които той е пял в хора. "Строим за Родината", "Партийо, наша славна" и други такива.
Към Строителни войски са и прословутата група "Тоника" още с първия си състав - сГого, Ева, Иван Христов. Но идва гафът във Виетнам. Тогава един от слуховете беше, че на концерт там, ядосана от лошата организация, Ева била казала нещо от сорта, че американците още трябвало да са във Виетнам, за да има ред.
След 1989 г., когато можеше да се говори всичко, покойният вече Иван Христов обясни, че Ева била ядосана от факта, че багажът им се загубил и така не се намерили инструментите на оркестъра и куфарите с нейните рокли и тоалети за концертите.
Освен това отказали да пътуват и за Лаос и спешно ги върнали в София. Където им заявили, че са група на Строителните войски и трябва да слушат. На Ева й забраняват да пее в София. Унищожават записите на групата в БНТ.
Вместо "Тоника" се появи "Тоника СВ", вече с Ваня Костова, Драго, Милица, Ралица и Теодор. После Тео си отиде и дойде Емил и т.н. Всичките под трудовашката шапка.
В ансамбъла на Строителните войски е бил и Деян Неделчев. Напоследък той нашумя с "От икебаната дървесата ги боли" и "Съчки събирам, пръчки намирам". Явно трудовашката закалка още му държи на това момче.
Почти няма известен днес музикант, който да не е бил в униформата на войник от СВ.
"Щурците" Кирил Маричков, който 40 дни все пак е бил в строя и дори е стрелял а автомат, и Петър Гюзелев.
Паша Христова, която загина при самолетната катастрофа край летище София през декември 1971 г..
Още Орлин Горанов, Панайот Панайотов, Росица Борджиева, Искрен Пецов, Атанас Пенев-Наско от БТР...
И Румяна Коцева, чийто съпруг от оркестъра веднъж ми каза, че имали специален инструктаж от "цивилните изкуствоведи, които ги придружавали при гастролите им в Германия и Австрия.
Ако някой империалистически враг ги пита какво е това АСВ, да не казват, че е Ансамбъл на Строителните войски, а че е Ансамбъл "Софийски вечери".
А ако някой местен ги заговори на немски, те задължително да му отговарят на руски език.
В СВ са се трудили и композиторът Александър Бръзицов, цигуларят виртуоз Венци Такев, хумористът Венци Мартинов, музикантът Андрей Дренников, актьорът Ириней Константинов, депутатът от ВНС Петко Огойски.
Групата "Акага" също е изнесла десетки концерти по строителните поделения.
И телевизионният водещ Григорий Недялков, който е много добър музикант.
Бившият зам.-министър на културата, сценарист и тв водещ - Юрий Дачев, също е търкал трудовашкия дюшек.
И в "Куку-бенд" има трудовашка следа Маестрото Евгений Димитров е пял в хора, а Цветан Недялков свирил на китара.
Трудовак беше и братът на президента Петър Стоянов - Емил, сега евродепутат от ГЕРБ. Но не заради миналото на баща си, а защото заекваше.

Стамболийски чупи писалка, създава Трудова повинност
Утре се навършват 90 години от създаването на Трудовата повинност в България. Законът е публикуван в брой 56 на "Държавен вестник" от 14 юни 1920 г. и още същия ден влиза в сила. Неин баща е земеделският водач Александър Стамболийски. Като министър-председател на България през есента на 1919 г. има злощастната участ да сложи подписа си под унизителния за страната ни Ньойски мирен договор. Твърди се, че след като сложил подписа си, Стамболийски демонстративно счупил писалката.
Този договор ограничава и числеността на българската войска. Армията ни трябва да се свие до 20 000 щика, 10 000 жандармерия и 3 000 погранична стража. Забранява ни се да имаме наборна армия. Войската става наемна, но доброволци за 12-годишна договорна служба трудно се намират въпреки високата безработица и следвоенната мизерия.
Стамболийски намира изход от ситуацията като през 1920 г. създава Трудовата повинност и под прикритие на задължителния младежки труд всъщност спасява наборната ни войска.
На 27 май 1920 г. при гласуването на проектозакона за Трудовата повинност Стамболийски заявява: "Запомнете го това - Трудова повинност ще бъде една необходимост на българското общество - за поправяне на забатачените финанси, за поготовляване на младежта към труд. Защото, казах ви:днешното общество страда от паразитизъм. Ако всички могат да изкарват прехраната си, скъпотията лесно може да се премахне. Пътят за това е само Трудовата повинност..."
В първи трудов набор са свикани 15 643 младежи. Само за няколко месеца те проправят 815 км пътища, построяват 34 км железопътни линии, десетки мостове и чешми. Всички най-големи, важни и трудни обекти в страната след 1920 г. са изградени с участието на трудоваците.
През 1969 г. Трудовите войски са преименувани на Строителни.На 14 юли 2000 г. са закрити със закон и преобразувани в Държавно предприятие "Строителство и възстановяване". То предлага пълен инженеринг - комплексно изпълнение на строителни обекти - от проектирането до предаването.
Искали да интернират Ваня Войнова
Ваня Войнова е смятана за най-добрата българска баскетболистка. Тя е центърът и лидерът на онзи славен отбор на Славия, който през 1959 г. и 1963 г. става европейски шампион. "Славия" е отборът на Строителните войски и всички състезателки имат военни чинове.
След като окачи спортния си екип на пирона, Ваня постъпи на работа във ведомственото издание на СВ - "Трудово дело". Естествено отговаряше за спортните страници. Там се и пенсионира с чин подполковник.
Малцина обаче може би знаят, че през 50-те години цялото й семейство било изселено от София заради "мероприятия срещу народната власт". Нея я спасява фактът, че по това време е на турне в чужбина.
Когато се връща я спасява тогавашният началник на Трудова повинност Павел Димов, известен с прякора Хорошото. Той е полковник от Съветската армия и много често употребявал тази руска дума. Полк. Димов скрива Ваня в една вила на ГУТП на Витоша и й нрарежда да не мърда оттам.
През това време той обикаля институции и приятели от високите етажи на властта и успява да ги убеди, че Войнова е много необходима на държавата като елитна баскетболистка.
Така Ваня Войнова отървава интернирането.
Тя има интересно и не съвсем безопасно преживяване и сблъсък с ДС през втората половина на 80-те години на миналия век. Случая ми разказа о.р. полк. Георги Георгиев, тогавашен зам.-началник на ВКР в ГУСВ.
Може би провокирана от гласността и перестройката на Горбачов, Ваня започва да пише остри и изобличителни писма срещо Живков и властта му. Не ги подписва, но ги праща на адреса на ЦК на БКП.
Тогава обаче всички пишещи машини се водят на специален регистър и така стигат до нейната. За да се презастраховат, взимат миризма от нейни вещи в редакцията. И после специално обучено куче "познава" в нея миризмата от писмата.
В дома й са монтирани и "бръмбари". Те обаче не носят полезна информация по случая. Само записват интересни разговори и звуци на съпруга й, когато Ваня отсъства от София.

ОТ ТУК ЧЕТЕТЕ:
http://dnesiutre.com/category/%d0%b1%d1%8a%d0%bb%d0%b3%d0%b0%d1%80%d0%b8%d1%8f/ - разни други “новини”
http://vazrajdane.ucoz.ru/ - и нещо за “В големия концентрационен лагер, наречен България е започнала чистка на българи. На тяхно място ще настаняват цигани от цяла Европа.”

В „Информационно обслужване” се карат за имоти/ http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=57714
Голям спор за имоти разклати скандалната фирма "Информационно обслужване".
Членът на ДСБ Атанас Атанасов и бившият шеф в "Икономедия" Бисер Боев влезли в остър конфликт за бъдещето на имотите в активите на държавното предприятие. Става дума за сгради освен в София и във всички областни центрове.
"Заявих категорично, че по време на криза не трябва да се продават имоти, защото ще е на безценица. Предложението направи съученикът на финансовия министър Бисер Боев”, обясни генералът, който заедно с финансиста са в борда.
На 21 септември обаче министър Симеон Дянков, който е принципал на дружеството, ще намали ръководството на "Информационно обслужване", за да съкрати разходи.
Вероятно Атанасов и двамата представители на финансите - Добрин Пинджуров и Петко Сотиров, ще отпаднат. Очаква се постовете да запазят Чавдар Атанасов и Боев.
"Няма как да коментирам думите на колегата Атанасов, защото смените се правят от финансовото министерство. Има спорове, но няма решение", бе лаконичен Боев.
"Информация винаги излиза, ще видим дали е вярна. На 23 септември ще се разбере", лаконичен бе Дянков по повод слуховете, че готви отстраняването на ген. Атанас Атанасов от "Информационно обслужване". Мотивите за промени във фирмата Дянков обясни с желанието на държавата да въведе най-сетне електронното правителство.
При Станишев в "Информационно обслужване" пак избухна скандал. Първо с назначението на премиерския съветник Азер Меликов в борда, а после се появиха съмнения за източване. Преди дни Меликов бе освободен от отговорност.


МАЛКО ИНФОРМАЦИЯ ПО ТЕМИ, КОИТО СЛЕДЯ:
Смогът над Москва иде изпод земята/ http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=575734
Откъде се взе смогът, който захлупи и отрови Москва? Това се питат и експерти, и граждани, страдащи от бедствието. Горските пожари сами по себе си не могат да имат този поразяващ ефект, твърдят специалистите.
За пример те сравняват московския смог с този в индустриалния град Нижни Тагил в Урал, където външно явлението е сходно. Но уралските мъгли имат чисто индустриален произход, т.е. те са класически смог.
А димната завеса над Москва има естествен произход, твърдят специалистите. Тя произхожда от горящите торфени полета в горите източно от столицата и не е по-малко опасна от заводските пушеци.
Торфените гори и пресушените блата заемат огромни територии - няколко руски области между Москва и Урал. При създалата се особена циркулация на въздуха над цялата територия на Европейска Русия с източен вятър от няколко седмици насам огромният мегаполис се оказа на мушката на торфения смог. Екологичната организация "Уетлъндс интернешънъл" изчисли, че до 90% от смога в Москва идват от горящи торфени гори и полета.
Природата на торфените пожари е такава, че във въздуха попадат не само продукти на горенето, но и недогорели изхвърлени частици. Процесът на горене с участието на кислород протича само в горните слоеве на торфените находища, а отдолу химически реакции освобождават тези частици, които после попадат в белите дробове.
Торфеният дим е опасен и заради обилното съдържание на въглероден окис - газ от недогорели въглища. Срещу него не помагат никакви защитни марли, колкото и слоеве да имат - такива марли непрестанно се рекламират по руските телевизии тези дни. Пълноценна защита осигурява само добър респиратор или направо противогаз.
На 6-7 август концентрацията на въглероден окис от торфа достигна рекордни стойности и Москва стана едно от най-отровните места в света.
Торфените пожари са особено трудни за гасене - те са “скрити” под земята и отделят огромно количество газове и дим през цепнатини, дори когато отгоре пламъци няма или са привидно ликвидирани. Всъщност точно това е механизмът на отделяне на вредните газове, предизвикващи глобалния парников ефект. И торфените полета по света са едни от най-мощните му източници.
"Колкото и бавно да се разпространява такъв подземен пожар, неговата енергия изцяло се предава на съседните участъци, подгрява ги, привежда ги в пожарна зрялост и те продължават да избухват един след друг", казва доц. Кирил Любенов от българския Лесотехнически университет. Според него, макар и подземни, тези пожари най-често възникват на повърхността, а после откритият огън "слиза" на дълбочина.
Експерти твърдят, че някои от торфените пожари могат да траят месеци, дори и само да тлеят, без това да намалява излъчването на задушливия въглероден окис. Според проф. Ханс Йостен от университета в Грайфсвалд в Германия, който се занимава с палеоекология, окончателното потушаване няма да стане преди зимата, когато ще падне обилен сняг и ще намокри целия неколкометров торфен слой.
Точно затова в момента спешно се изгражда 20-километров тръбопровод от река Ока с няколко разклонения към най-засегнатите райони на Подмосковието - Егоровски и Коломенски.
Целта е да бъде докарано голямо количество вода за заливане и обилно оводняване на огромни площи. Хвърлянето на вода от самолети е само палиативна мярка. (24часа)

Смолян кани 6515 бегълци от пожари
Община Смолян покани с официално писмо 6515 души от района на Москва, за да се скрият от бушуващите пожари там.
Кметицата Дора Янкова обяви вчера, че поканата е изпратена до губернатора на Московска област Борис Громов. Руските граждани могат да кацат на летището в Пловдив.
2147 души ще бъдат настанени в Смолян и околните селища в хотели и други места за отдих, а 4368 - в курорта Пампорово, каза Янкова. Според нея общината има възможност да осигури на децата от Русия условия да учат и да не си прекъсват учебния процес.
“Хотелиерите са готови само срещу заплащане на храната и другите консумативи да посрещат руски граждани чак до началото на зимния сезон”, каза Янкова.
Въглеродният окис, изхвърлян в атмосферата заради пожарите в Централна Русия, Сибир и Западна Канада, ще се разпръсне над цялото северно полукълбо, пише в. “Известия”.
Специалисти от американската космическа агенция НАСА са проследили разсейването. Този окис е една от основните съставки на отровната “супа”, изхвърляна в атмосферата при пожари. Той води до образуването на още по-отровен озон.
Захлаждането в Русия ще започне от 17 август, смятат синоптици. Според тях няма опасност от радиоактивен прах. Всички пожари в опасните райони са потушени.
В резултат на опустошителните пожари една четвърт от зърнената реколта в Русия е погубена.
ВАЛЕНТИН ХАДЖИЕВ

Ванга предрекла бедствието
Българската пророчица баба Ванга предсказала преди около 15 г. сегашните пожарища в Русия, твърди в. "Комсомолская правда".Нейни близки, цитирани от вестника, си спомнили случайно отронени от нея думи по адрес на Русия, на които тогава те не обърнали внимание.
"Ето, понякога виждам: почерняла и обгоряла земя, а по нея се движат шепа хора, приличащи на сенки. Виждам много огън, пепел, лицата на хората са покрити с бяло..." Такова било видението на Ванга. Тази картина според вестника много напомня днешното положение в Русия. Според авторите тя още през 50-те години, когато никой и не помислял, се догаждала за предстоящото глобално затопляне. (24часа)

Горят гори, заразени от Чернобил/ http://www.24chasa.bg/Article.asp?ArticleId=574418
Пожарите в Русия достигнаха горски масиви, които се смятат за замърсени с радиация от аварията в АЕЦ "Чернобил" през 1986 година. Това съобщи АП вчера.
Още на 6 август стотици хектари от заразените гори са пламнали в Брянска област. Съобщение за това излезе вчера в интернет сайта на руската Служба за горски контрол.
"Има карти, на които може да се види докъде стига радиоактивната замърсеност в горите и други карти, на които се вижда къде бушуват пожарите. Когато тези карти се наложат една върху друга, за всеки става ясно, че горят радиоактивни участъци", пише на сайта. По този начин за първи път руска официална служба потвърди информацията за достигането на пожарите до пострадалите от Чернобил райони.
"Това е горчива истина. Киев не е далече от тези пожари и от посоката на вятъра зависи дали украинската столица няма да бъде подложена на радиоактивно облъчване. Хората, които работят в региона, също са застрашени от радиоактивност", каза пред немския в. "Билд" Кристоф фон Ливен, ядрен експерт към екоорганизацията "Грийнпийс".
Страхът от радиоактивно облъчване расте в цяла Русия. Най-застрашен е регионът Брянск в Западна Русия, който граничи с Украйна и Беларус. Той силно пострада от радиоактивния облак, изпуснат от Чернобил през 1986 г. Там в момента има 28 пожара на 269 хектара. Горят и замърсени с радиация райони край Челябинск в Урал, където има много ядрени обекти и съоръжения. (24часа)
Умуват дали да не сменят столицата
Екологичната катастрофа в Москва може да накара ръководството на Русия да започне да търси нова столица, пише в. „Независимая газета”.
Горещото лято през 2010 г. носи все повече политически изненади. Една от тях е, че Москва фактически започва да губи статута си на столица на Руската федерация, сочи вестникът.
Припомня се, че заради горските пожари и гъстия смог започна масово бягство на чуждестранните дипломатически мисии от града.
Вестникът не прави спекулации къде може да се премести руската столица. Но в медиите неведнъж е поставян въпросът за връщането й в Санкт Петербург, където тя бе допреди революцията от 1917 г. Това е и родният град на президента Медведев и премиера Путин и те не крият симпатиите си към него. Петербург обаче също е изложен на честа природна стихия - катастрофални наводнения в устието на река Нева. (24часа)
Валентин Ангелов, шеф на огнеборците ни в Русия: Запален торф може да погълне цяла пожарна отведнъж
Българските огнеборци продължават да се борят с огнения ад до Москва.
Вчера шефът им гл. инспектор Валентин Ангелов докладва лично по видеовръзка на главния секретар на МВР Калин Георгиев, на зам.-министъра на вътрешните работи Веселин Вучков и на прекия си началник Георги Гатев, началник-сектор "Аварийно-спасителна дейност. Групата на Ангелов участва в гасенето на пожара между градовете Ногинск и Електроугол.
Родните огнеборци вече спасиха уникалното село Язвище, което е на 3 века. В него се намирала и старинна дървена черква. Ето какво каза Ангелов за ситуацията в Москва и околностите.
Валентин Ангелов: Здравейте.
Георги Гатев: Здрасти, Вальо. Виждам, че добре изглеждаш, обръснал си се. Как е настроението на момчетата?
В.А.: Настроени са да работят.
Г. Г.: Много се радваме за вас, нашите синоптици прогнозират, че в Москва се очакват валежи. Как е обстановката там, ще има ли помощ от Господ за огнищата?
В.А.: Снощи на един от участъците заваля много силно, почнаха да падат и дървета. Нашите хора и машините ни едва излязаха, тъй като там дърветата не са като нашите по 5-6 метра, а са по 50-60 метра... Е, не чак толкова, но 30 метра имат. И като духна вятърът, започнаха да падат по просеките и момчетата са ги теглили на ръка, за да могат да извадят машините. Тази сутрин отидоха пак, но и този дъжд не помага за изгасянето на торфените полета. Момчетата иначе са добре, работят здраво, никого не го стягат кубинките, никой не се обръща назад, заменят се един друг. Просто сме събрали страхотен екип.
Г. Г.: Как е обстановката на трите места, на които работите? Разбрахме, че сте се срещнали двата фронта и сте станали една група и очаквате във вашия район пожарът да бъде потушен.
В. А.: Бяхме разпределени на същите участъци, защото се притесняват да няма пак някъде припламване и пожарът да лумне отново. Защото пожарите в торфа са много специфични и трябва много време да се поливат с вода.
Г. Г.: При мен са и зам.-министър Веселин Вучков и главният секретар на МВР Калин Георгиев. Сега ще ти зададат по един въпрос - внимавай какво ще им отговориш.
Веселин Вучков: Най-напред искам да отправя специални поздрави към вас от името на премиера Борисов и вицепремиера Цветанов. Искам да изкажа високата си оценка за мисията, която ви поставихме. Имате ли поставена нова задача?
В. А.: Тази вечер групата, която беше в района на гр. Електроугол и групата от Ногинск ще бъдат преместени в района на Орехово-Зуево.
Калин Георгиев: Здрасти, колега!
В. А.: Здраве желаем!
К. Г.: Как изпълнявате заповедта ми да се върнете живи и здрави?
В. А.: За заповедта ще ви докладвам, като се приберем.
К. Г.: Взехте ли си някакъв сувенир от уникалната дървена църква, която спасихте?
В. А.: Нямаме време за подобни неща. Ние сме в гората, а там сувенири няма.
К. Г.: Е, донесете поне нещо.
В. А.: Ще вземем нещо, ако успеем да отидем до Москва.
К. Г.: Аз съм ви обещал бутилка, но няма да ви я дам сега. Връщам думата на журналистите.
- Докога ще останете в Русия?
- Ами, до зимата. (Смее се). Защото тук така говорят - торфените полета се гасят до зимата, когато падне първият сняг. Направихме разчети колко вода се хвърля за един час и сметнахме, че средно става дума за около 40 хил. л на час. Работим по 9-10 ч на ден, така че смятайте колко вода се изразходва за заливането на това торфено поле.
Там много пламъци не се виждат, повече дими, но торфът няма нищо общо с пожарите в нашите гори. Това е една дебела възглавница, която трябва да се напои обилно цялата, за да прекъсне горенето. Торфът тук стига до 12-13 метра, у нас е най- много 60 см. При нещастен случай в горяща торфена яма пропаднала цяла пожарна кола с екипажа и всички загинали. Това не е безопасна работа и може би затова руските колеги малко се опитват да ни опазят, като ни дават да гасим полета с по-плитък торф.
- Каква е ситуацията с въздуха в Москва, вдигна ли се смогът?
- Да, за първи ден Москва е чиста, няма пушеци, вижда се синьото небе. Но във въздуха дежурят противопожарни хеликоптери и в случай на пожар им е наредено да действат незабавно. Температурата е към 37 градуса. Така, като гледам през прозореца, не се очаква да вали скоро. Много е горещо, а и тук, в посолството ни в Москва, няма климатици.
- От какво имате нужда в момента?
- От нищо, имаме си всичко: хранят ни, имаме си легла, спим по 5 души в стая - това е, друго не ни трябва.
- Има ли във вашата зона промишлени или ядрени обекти?
- Не.
- Използвали ли сте нашите пожарникарски лекари?
- Не, само за профилактика на очите и за антидот за дима. Искам да благодаря на посланика ни в Москва за подкрепата. (24часа)

Обама защити правото да се построи джамия близо до "Кота Нула" в Ню Йорк
Американският президент Барак Обама защити правото да се построи джамия близо до мястото на атентатите от 11 септември 2001 г. в Ню Йорк в името на свободата на вероизповеданието, която се гарантира от американската конституция. Изказването на държавния глава беше направено след официална вечеря по случай ислямския свещен месец Рамазан в Белия дом.
Станимира Шикова
На традиционната вечеря ифтар присъстваха дипломати от ислямски държави и представители на мюсюлманската общност в САЩ. "Това е Америка и нашият ангажимент в подкрепа на религиозната свобода трябва да е непоклатим. Принципът, съгласно който хора от всякакви вероизповедания са добре дошли в тази страна и няма да получават различно отношение от правителството, е от основно значение за това, което сме" - заяви Обама, цитирайки първата поправка към конституцията на САЩ, в която се гарантира свободата на вероизповедание.
Досега Белият дом не заемаше позиция по спора около проекта за строеж на джамия близо до "Кота Нула" в Ню Йорк и единствено заявяваше, че това е местен въпрос. "Кота Нула" е мястото, където се издигаха кулите-близнаци от Световния търговски център, които бяха разрушени при атентатите от 11 септември 2001 г.
Строежът на джамията беше одобрен през май от общинския съвет на Ню Йорк и това решение предизвика бурни дебати. Поддръжниците на проекта заявяват, че това ще помогне да се преодолеят стереотипите, от които продължава да страда мюсюлманската общност в града след атентатите от 11 септември, взели около 3000 жертви в Ню Йорк. Противниците на проекта заявяват, че построяването на джамия на две пресечки от "Кота Нула" е поругаване на паметта на загиналите./по Екипнюз.ком

Сн. Исак Паси

Отиде си големият философ Исак Паси/ http://www.trud.bg/Article.asp?ArticleId=577089
Късно снощи след боледуване на 82-годишна възраст почина Исак Паси, съобщиха от семейството му.
Проф. д.ф.н. Исак Паси е голям български философ, изкуствовед и културолог от еврейски произход. Роден е на 13 март 1928 г. в Пловдив, в семейството на юрист. Баща му Соломон Исак Паси е виден пловдивски адвокат, общественик и испански вицеконсул в Пловдив. Исак Соломон Паси завършва Юридическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски" през 1950 г.
Проф. Паси има изключителен принос за приобщаването на българската култура към европейската философско-естетическа и литературна мисъл.
Първото му есе (за Дон Кихот) е публикувано през 1964 г. в сп. "Литературна мисъл". През следващите близо 50 години пише есета, монографии, философски миниатюри, спомени, пътеписи, автобиографични бележки, философски портрети и пр.
За своето духовно израстване и творческите си стремежи той споделя: „Когато се събудя сутрин, а това става някъде между 3 и 4 часа... преди да стана, нерядко си спомням съдбите на големите".
Баща е на бившия външен министър в кабинета „Сакскобургготски" Соломон Паси.

Четете и от http://svejo.net/site/skandalno.net?page=1 каквото можете, защото много от публикациите там са цензурирани и заличени (присъстват само заглавията им, а отправките им са невалдни! И ЗАЩО ЛИ?)

ВСЯКА ПРИЛИКА С ЛИЦА И СЪБИТИЯ ОТ ГОРНОТО ДАЛИ Е ДЕЙСТВИТЕЛНА?

Няма коментари: