неделя, 8 август 2010 г.

АМЕРИКАНСКАТА МЕЧТА ОТНОВО Е НА ПЪТ ДА СЕ СГРОМОЛЯСА, А НИЕ БЪЛГАРИТЕ ИМАМЕ ЛИ СИ МЕЧТА?

Сн. AP Фото / Чарлз Дарапак, “Вашингтон Таймс” (като си отворите линка по-долу ще прочете имената и длъжностите на"великолепната четворка", осъществяваща Обамовите реформи!)

СРЕД ВАЙКАНИЯ, АХКАНИЯ И ОЛЕЛИЯ РАБОТИ АМЕРИКАНСКАТА АДМИНИСТРАЦИЯ ДНЕС - ДЪРЖАВАТА СЕ ПРЕСТРУКТУРИРА ПО ОБАМОВСКИ ТЕРТИП! ХА ДА ВИДИМ КАКЪВ ЩЕ Е И НАШИЯ ХАЛ?

Администрацията за социално осигуряване (SSA) е независима агенция под шапката на федералното правителство на САЩ. Тя прилага политики по социалното осигуряване и контролира работата по социалната програма за застраховане, която пък включва условията за общо пенсиониране и такова при инвалидност. За да се ползват тези “ползи” – т.е. нормалните законодателни придобивки във всяка една страна, повечето американски работници към настоящия момент са принудени да плащат огромни осигурителни данъци върху приходите си, а бъдещите им обезщетения се основават на персоналните им вноски из разни частни фондове.

На фона на извършената здравна реформа от Обама и “съживената икономика на Америка”, след Световната икономическа и финансова рецесия, която те си предизвикаха, определено се дава червен картон в тази връзка през настоящата и следващата година от американския данъкоплатец .

На този линк четете колко в червено ще е тази здравна реформа в близкото бъдеще:

http://www.washingtontimes.com/news/2010/aug/5/social-security-red-first-time-ever/
- “
Social Security in the red this year”, направо много “на червено”, което ще се мери обаче в бая “зелено” за американския данъкоплатец!

Американците вече плащат повече за “социалната” си сигурност – установено чрез закон наскоро! А какво ще получат де факто от това действие? ТАЙНА! Последната поправка в тази връзка е била през 1983 година.

Предизвиканата световна рецесия от Уолстрийт, докарала куп главоболия във всяка точка от света за народите и най-вече за американеца, буквално “светкавично” мотивира Обама “да се погрижи” по заслуга за данъкоплатците си – защото се оказало, че и те не знаят какво “плащат” в настоящия си живот. Ами и ние не знаем какво що плащаме като данъци и такси в държавата си, и толкова дълго и тягостно се “реформираме”, че вече започнахме да забравяме за какво по-точно иде реч – направо като в старческа атеросклероза се намира обществото ни, а понякога изпада и в дълготрайна амнезия, та тръпката от реформата ни се забравя, и отлита някъде към небитието в крайна сметка!
Ето, не сме само ние ограбените, ошушканите, манипулираните и унищожаваните хора от тази планета - има и други, американците например!

Великата “американска мечта”, поради “величието си” изигра лош номер на редовите американци в края на 20 и началото на 21 век. Самата “мечта” е доста обикновено нещо, направо банална може да се нарече, и е сведена до ... това така да се трудиш и живееш, че да можеш да си доставиш след положените усилия най-обикновен собствен дом – например както и българина се стреми да си осигури старините и семейството си.

Та в тази връзка само ще вметна, че разните западняци (политици) решиха, че ние българите сме много богати хора, защото голяма част от населението ни си има собствен имот-дом, което определено не им бе по вкуса, тертипите и начина им на разсъждение. И ни треснаха из отзад по главите с политиките, програмите и плановете си в тази връзка, като в прав текст ни обясниха, че трябва да пообеднеем по-бързичко и да започваме да измираме без да се мотаем много, много! Продажните ни правителства (от 20 години насам) взеха твърде присърце указанията им и хоп вече сме свидетели на извършващ се геноцид над българите бавно, тъжно и мъчително във времето (в условията на световна икономическа рецесия, локални войни и ядрена заплахаза за човечеството изобщо, климатични сривове и промени и т.н.). А провежданите ни “реформи” вече 20 години са направо фантастично глуповати, неефективни, груби и бъркащи в “душата” на обществото ни (нрави, бит, еволюционен опит) и живота ни въобще. Ето такъв “армаган” ни натресоха българските партийци, уж обиграните ни и лоялни “политици”! И понеже няма нищо “ново” под небето и нас ни чака същото като американците - хора от другия край на света. Е, нейсе! Нали се глобализираме, докато се превърнем в едно голямо световно СЕЛО, под зорката опека на т.нар. Световен Елит – тайна фракция от масони ционисти и мастити международни финансисти доста ще се понамали нацията ни – точно както ни бе “препоръчано”.

И така:
Програмата на Обама в здравното осигуряване трябваше да гарантира 12-годишна стабилност в сектора за страната им, но де факто напрактика тя не решава дори дългосрочните предизвикателства в здравеопазването им и днес, както твърди автора на статията - Стефан Дайнън. Финансовото състояние на частните Фондове уж щеше също значително да се подобрява, а то явно не се случва в реалността на днешния ден. Програмата предвиждаше по-ниски разходи и допълнителни данъчни постъпления, но и това видимо не се получава, поради 10% и повече безработица към момента в САЩ, и всичко това на фона на повишените данъци за обикновения американец.
Към 2017 година се очаква изчерпване на активите на фондовете, създадени по силата на гласувания Закон “за достъпни грижи”, а администрацията на Обама днес отчита, че след основния ремонт, в сектора имало успех! Какъв успех –само те си знаят. Самата здравна реформа вече показвала положителни промени в социалната сигурност (но не и в обществената нагласа), чрез създадените частни здравни фондове, но трябвало да продължава да се работи в посока финансиране за осигуряване дългосрочната платежоспособност на програмите им – това си е прийом за чисто обиране парите на хората. Който има, ще ги “вложи” в частния осигурителен фонд, за да разбере един ден, че вече ги няма там (нима местните хора толкова бързо забравиха аферата с най-голямата им електрическа компания “Енрон” – отличникът на Уолстрийт? Само с какъв гръм и трясък тя фалира преди десетина години – колапсът й струваше на акционерите повече от 60 милиарда долара! Тогава на кино заминаха и акциите и хората им – 5600 работници и служители загубиха работните си места, 2 милиарда долара изгоряха в пенсионните фондове, а две инвестиционни банки на Уолстрийт - Ситигруп и Джей Пи Морган, са били принудени да платят близо 300 млн. долара обезщетения, след като са обвинени, че имат пръст в корупционната измама на енергийния гигант. Разследвана е била и Чейс банк, а нюйорската Амалгамейтед Банк, вложила пък профсъюзни средства в "Енрон, които също се погубили! Всяка от тези институции е заблуждавала инвеститорите, представяйки заемите на компанията за приходи. Така със задружни “усилия” те са помогнали на "Енрон" да прикрие 40% от дълговете си.
"Машината на растежа" и "символа на предприемаческата активност" – всичко от Енрон се разтопи като сладоледена торта и чао на паричките на обикновения американец, а американските медии огласиха факти, че корпорацията е правела дарения на Републиканската и на Демократическата партия! Ние българите казваме при такъв случай “Парен, духа каша”, ама като гледам си дремеме вече 20 години та и повече, поради което ще ни закрият държавата в някой скорошен ден – или както казва един българин “не сме държава, а банда селяни със столица големо село София..."!

Христоматийния пример за осъществената американска мечта “Енрон” - обявен за символ на "предприятие с най-големи нововъведения" се превърна в нарицателно за една корпоративна култура, основана на измама, лъжливо счетоводство, началническа алчност и незачитане правата на инвеститорите, служителите и закона. Такава е и днешна пак корпоративна Америка, тя не се е променила, просто е сменила мениджърите си.

Въпреки всичко и казаното до тук икономисти и медии вече тръбят, че и през 2011 година също се очаква дефицит в сектор Здравеопазване, независимо от започналото подобряване на икономиката им. Благодарение на три години от данъчни постъпления (вътре са и осигуровките) се предполага, че трябва да се стабилизира положението в социалната сфера, но към 2015 година секторът отново ще изпадне в колапс.
По принцип в Здравния фонд се предполага, че трябва да има достатъчно натрупани пари за покриване дефицитите по-нататък в продължение поне на две десетилетия, но индикациите сочат, че това няма да стане. И какво прави тогава Обама? Кой ще поеме отговорностите по реформата му и произтичащите от нея действия? Вероятно на следващия президент ще му се наложи да мисли, ще си каже левия масон Обама – и той (следващия) ще има с кого и за какво да се извинява и мърмори пред редовите американци – и пак идеи и натиск за реформи, мимолетни теоритични надежди ... .
Е, братя българи, и нас ни чака същото – американският народ повече от половин година не можа да се пребори с Обамовския PR, що ще чиним с Борисовия??? Въпрос без отговор поне за сега.

С очи и уши разбираме, че никаква здравна реформа не е сторена в САЩ към днешна дата, и у нас също няма да се случи такава. В същото време, паралелно с провежданата ЗР в САЩ, Администрацията му за социално осигуряване изпада към днешна дата в незаконни действия, чрез длъжностни нарушения при пускане в законен отпуск на работници и служащи, или изплащайки хиляди долари по обещетенията им, поради натрупани дни и хиляди часове платен годишен отпуск, който разбира се не е ползван. А защо – това е друга тема. Същото е доста популярно и у нас действие – но поради отпускарския летен депутатски период малко е позанемарено решаването му за момента. И на нас българите ни предстои такова преживяване.! Не дай си боже се измисли поредното нехвилитно, конюкюрно законче в тази област, ще се почнат едни разследвания от МВР и ДАНС за правомерност и търсене на доказателства по случвщото се (отпуски, обещетения); ще сме свидетели на принуди за напускане на работата в познатата ни почти 20% (по официални данни) безработица; ще завалят всякакви жалвания и обществено недоволство; медиите ще преразкават от екрана или по вестниците случащото се в тази връзка; съдилищата ни ще са затрупани с казуси по прекратени трудови договори (а те не, че ще ги разрешат); ще плъпнат медийни и партийни плювания и нарочвания на съответни държавни служители, че “малоумно” и “по шуробаджанашки” са разрешавали отпуски, и то познайте за сметка на кого ще е всичко! Ами пак на сметката на редовия българин. Направо ще ни се скъсат нервичките!

На този линк може да се прочете за днешните американски административни и наказателни неволи на Администрацията за социално осигуряване в САЩ - http://www.washingtontimes.com/news/2010/jul/28/social-security-administration-long-reviews-costly/?page=2
– хора, сравнявайте с нашето положение и си правете сметка какво ни се предлага по “реформиращото ни се” законодателство (социалното и здравното), и колко е в наша, гражданска власт да променим тази жалка световна обреченост!
В крайна сметка всеки народ си има собствена, уникална самобитност и ако тя не се изяви когато е нужно, то потъваме в общия световен кюп на неволите и лошото човешко стопанисване живота на тази планета. И да не забравяме – че всичко случващо се е въпрос на граждански контрол и “щипка”организация на съответната общност.

До тук – американците разполагат с некачествени здравна реформа, още по-малко социална такава по отношение принципите в трудовото им законодателство въобще. Демонстрират икономически ръст, но и той е невъзможно да покрие паричните разходи по Обамовите измислици за подобряване качеството на живот на редовия американец, предвид днешната обстановка (множество рецесии, войни, ядрени заплахи, климатични промени и др. - все неща дето струват много,ама много пари) и обществените нагласи в страната му по тези две позиции, както и в контекст на световното положение изобщо.
Да не забравяме, че в момента, САЩ са най-големия капиталист и милитарист в света. Ние сме твърде дребнички и по-добре да не прихващаме ноу-хауто на политиките му!

Нели Кирилова

Няма коментари: