сряда, 24 февруари 2010 г.

ЦЕЛИЯ СВЯТ Е ЛУДНАЛ ПО СТАЧКИ ВСЯКАКВИ. ДАНО НА 10 МАРТ (СРЯДА) Т.Г. ПАК НЕ ВПРЕГНЕМ КАРУЦАТА ПРЕД КОНЯ!

ПО КРОСС.КОМ

Стачки парализират Европа

Атина, Гърция /КРОСС/ Деловият живот в Гърция практически напълно е замрял. Днес в страната се провежда национална стачка срещу антикризисните мерки на правителството. Прекратили са работа общественият транспорт, не работят банки и училища, телевизионни и радиокомпании също се включиха в протеста, диспечерите на най-големите въздушни превозвачи на Гърция също стачкуват. Около 30 хиляди човека са се събрали в центъра на Атина пред сградата на парламента, съобщава Би Би Си. Между протестиращите и полицията са възникнали сблъсъци и полицията е употребила сълзотворен газ, срещу стотина младежи, които са се опитали да нахлуят в сградата.
Подобна е ситуацията във Франция.

Въздушните съобщения в редица райони на страната са напълно блокирани. Авиодиспечерите протестират срещу възможните съкращения, които може да бъдат предизвикани от желанието на управляващите да създадат заедно с други страни от Европа единна система за контрол на въздушните съобщения.
Със стачка заплашват и британските стюарди и стюардеси, които работят в British Airways. Те са недоволни от намаляването на заплатите и масови съкращения. Но засега не е определена датата на протеста.
А пилотите от Lufthansa прекратиха стачката си до 9 март. Обичайният график на полетите ще бъде възстановен в петък. Но само за един ден протест немският превозвач претърпя загуби от порядъка на 25 млн.евро, а заради отменени полети около 10 хиляди пътници не успяха да излетят.
В Испания хиляди излязоха на улицата, за да протестират срещу увеличаването на пенсионната възраст от 65 на 67 години.

Шефът на НОИ подаде оставка
София /КРОСС/ Шефът на НОИ Сотир Ушев подаде днес оставка, съобщиха за Информационна агенция КРОСС от пресцентъра на осигурителния институт. Мотивите са лични, уточниха от НОИ. От деловодството на НС съобщиха, че такава оставка не е депозирана до момента.
Информационна агенция КРООС припомня, че Сотир Ушев беше назначен за шеф на НОИ с решение на предишното НС от края на месец май 2009 година. Преди това той ръководеше Агенцията по заетостта.
Сотир Ушев е роден на 17 август 1960 г. в Сатовча. Завършил е експлоатация на жп техника във ВВТУ, международни отношения в Киев, социален мениджмънт в УНСС и маркетинг в Шуменския университет. Бил е военен, както и зам.-шеф на Агенцията по социално подпомагане.
В края на октомври миналата година Синята коалиция поиска оставката на Сотир Ушев заради нарушения по времето, когато е бил председател на Агенцията по заетостта. Сините твърдяха, че за периода от 2005 до 2007 година по програма ФАР са предоставени около 2 млн. евро безвъзмездна финансова помощ за изграждането на Националната база данни за Пазара на труда и Европейския социален дом. Минали са търговете, но не е ясно къде са отишли средствата.
През 2008 година са извършени странни ремонти на сградата на Агенцията по заетостта, както и ремонт на бюрото по труда в Стара Загора, който е коствал на данъкоплатците скандалната сума от 18 млн. лева.
От СДС изнесоха данни, според които санитарните възли в агенцията са ремонтирани два пъти - през 2008 година за близо 33 000 лева, а 2009 година същите тоалетни са освежени за близо 105 000 лева.
През 2008 годна за преустройство на две от залите на агенцията с площ около 100 кв. м. са похарчени над 400 000 лева.

Съдът приключи делото Спаска Митрова /Подробности/
София /КРОСС/ Делото на Спаска Митрова в съда на гр. Гевгелия приключи днес. В законовия двуседмичен срок съдът ще обяви решението си, което ще стане на 11 март. Това съобщи за Информационна агенция КРОСС заместник-председателят на ВМРО Костадин Костадинов, който е присъствал на делото.
„Такава е практиката в македонското законодателство. Съдът разполага с двуседмичен срок и той ще обяви присъдата на края на този срок - 11 март", уточни заместник-председателят на ВМРО.
Костадинов разказа и какво се е случило по време на самия процес в Македонския град Гевгелия: „Делото днес мина доста бързо, в сравнение с предния път. Миналата сряда се проточи близо 4 часа, а днес продължи малко повече от час. Имаше опити от страна на бившия съпруг на Спаска да се протака. Той искаше писмени становища да се приложат към делото. Съдийката обаче взе становище по въпроса, като се изказа, че ще се запознае в хода на изготвянето на присъдата с материалите, т.е. беше поискано да се отложи делото, но не се отложи. Очакваме окончателната присъда на 11 март".
По думите му, по време на процеса е имало много засилено полицейско присъствие /униформени полицаи/ пред сградата на съда и изключително много цивилни полицаи. Имало е и опити за провокация, но те не са успели. Костадинов каза още, че е имало „страшно много представители на български медии и няколко македонски". „Нямаше обаче нито един представител на българското МВнР. Освен българските медии, граждански организации и ВМРО като политическа и гражданска организация, никой друг не се интересува от този случай в момента, поне публично".

БСП сезира прокуратурата за изнасяне на класифицирана информация от Симеон Дянков
София /КРОСС/ Депутатът от ПГ на Коалиция за България Атанас Мерджанов подаде сигнал до Главния прокурор Борис Велчев за изнасяне на класифицирана информация от страна на министър Симеон Дянков. Това съобщиха от пресцентъра на БСП.
На 30.10.2010 г. в отговор на актуален въпрос на Пламен Орешарски, финансовият министър оповести секретно споразумение между БНБ и предишното правителство за подпомагане на банки при необходимост в условия на финансова криза.
„Дянков излъга, че е декласифицирал въпросната информация”, категорични са от БСП.
След цяла поредица питания, депутатът от ПГКБ Атанас Мерджанов доказа, че и до днес споразумението не е публично. Това означава, че огласяването му е в нарушение на закона. Разпространението на класифицирана информация е сериозно престъпление и според чл. 357 от НК се наказва с 1 до 5 години лишаване от свобода.

С лъжите си вицепремиерът накърни държавния интерес и заплаши сигурността на финансовата система в името на политически цели, заявяват от социалистическата партия.
От БСП призовават прокуратурата да провери случая, а министър-председателят Бойко Борисов да „предприеме бързи действия за проверка дали има нарушение на закона. Още повече, че премиерът винаги е декларирал загрижеността си за сигурността на информацията”.
Депутатите от левицата настояват да няма политически чадър при изясняване на истината.

Цветанов: Търсим възможност делото "Николов-Стойков" да се гледа в друга страна-член на ЕС
София /КРОСС/ "Търсим възможност с нашите партньори, при доказване на престъпление, извършено на тяхна територия, тези лица да бъдат изпратени там и да бъдат съдени". Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов по повод делото за „пране на пари", водено срещу Марио Николов и Людмил Стойков, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
„Хора, които днес се представят за най-големите борци за оправяне на българската икономика, като братята Дамбовци, ако погледнем техните криминални регистрации от по-минал период от време, ще видим, че те абсолютно не отговарят на това, което въпросните говорят днес. Така, че в тази насока тези, които са добре изградени бизнесмени, за които държавата е спомагала със съдействието и впиването на Октопода в държавните институции, това са хората, които по никакъв начин не се припокриват с истинските бизнесмени. Така че търсим всякаква съпричастност на извършени престъпления в стар период от време и там да търсим някаква възможност тези лица да получат справедливост", заяви Цветанов.
Той обясни, че в момента има възможност да се работи в партньорство с останалите страни-членки относно всичко, което е направено на територията на ЕС. Вътрешният министър заяви още, че смята, че ще има съдебна реформа в България, но тя ще бъде припокрита с тази на ЕС.

СГС: Kоментарите на Борисов и Цветанов по делото „Николов-Стойков” будят недоумение
София /КРОСС/ Изявленията на министър-председателя Бойко Борисов, че по делото Николов-Стойков „прекрасно се знае кой не си е свършил работата” и къде е „политическият чадър” будят недоумение. Това заявява в декларация Софийският градски съд /СГС/ в отговор на днешните коментари на премиера и вътрешния министър.
От съда са категорични, че внушения от такова политическо естество са "напълно неприемливи за осигуряването на справедлив и честен процес". Относно думите на министър Цветан Цветанов, че се търси правен механизъм за изпращане на второто дело в Германия, от СГС са категорични, че не съществува какъвто и да е механизъм, по силата на който „държавата да се откаже от своя суверенитет, да разследва престъпления извършени от български граждани и на нейна територия”.
От съдя уточняват, че са образувани две дела по обвинителни актове срещу Марио Николов, като по първото от тях е за извършено престъпление по чл. 321, ал. 1 и чл. 212, ал. 5 в съучастие с други лица, а второто по чл. 321, ал. 3 и чл. 253, ал. 5, в съучастие с Людмил Стойков и други лица. Двете дела все още са във фаза на съдебно следствие, по време на което са разглеждани исканията за събиране на доказателства както в полза на държавното обвинение, така и в полза на защитата, което се дължи от българския съд по силата на закона и като независим орган на съдебната система.
Недопустимо е само две седмици преди изслушване на съдебни пледоарии по това дело да се предрешава изхода на същото и да се поставя под съмнение безпристрастността на съда, категорични са от СГС, като припомнят изявленията на председателя на ОЛАФ Тиери Кретин, който казва, че съдебната система в България е независим орган и би трябвало да се уважават нейните решения.

Кожухарова: СГП ще подложи на инстанционен контрол постановлението на СРП за смъртта на Ахмед Емин
София /КРОСС/ Софийската градска прокуратура ще подложи на инстанционен контрол постановлението на районната прокуратура за смъртта на Ахмед Емин. Това заяви пред Информационна агенция КРОСС говорителят на главния прокурор Стелиана Кожухарова.
"Прекратеното дело за смъртта на Ахмед Емин е изпратено на ДАНС, за да имат възможност те от гледна точка на своите правомощия, свързани с националната сигурност да преценят материалите по делото, т.е. не говорим за проверка на работата на прокуратурата, както в някаква степен погрешно като че ли се наслагват впечатления, а говорим за съвсем друг смисъл", поясни Кожухарова.
Според нея в резултат на проверката ДАНС е изпратил тази справка на прокуратурата вчера в края на работния ден. Анализирайки доказателствата те излагат съображения, които не можем да коментираме, защото справката им е секретна, класифицирана информация.В резултат на тези съображения прокуратурата ще възложи на градска прокуратура да направи инстанционна проверка на произнасянето на районна прокуратура, т.е. на постановлението за прекратяване. Това значи, че градска прокуратура ще изиска делото от районна и ще се запознае с доказателствата, и вече съобразно съображенията на ДАНС и събраните доказателства ще прецени дали ще има основания за отмяна на постановлението за прекратяване и ще възложи още някакви процесуални действия да се извършат, или ще потвърди решението по делото на районна прокуратура, каза Кожухарова. Делото е 10 тома.
Информационна агенция КРОСС припомня, че по-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия, че има недоглеждане, умисъл или не, но разследването за смъртта на Ахмед Емин е водено безобразно. „Според анализа, който ние направихме, считаме, че ако се е работило правилно, е можело да излязат мотиви и да се насочи вниманието към много по -широк кръг", посочи премиерът. Аз не оспорвам самия акт дали е самоубийство, или убийство. По начина, по който са взимани доказателствата, е водено към самоубийство", твърди премиерът.
Пак по-рано днес ротационният председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов каза, че иззетият архив от кабинета на Ахмед Емин е бил прикрит. Според него има сериозно поле за изследване в обработката и анализа на точно тези документи, а две години вече никой всъщност не се занимава с тези неща.

Цветанов: Бащата на насилвания Сашко е хомосексуалист
София /КРОСС/ Костадин Тасев, бащата на малкия Александър Тасев, изнасилваното момче от Сандански, е хомосексуалист с предпочитания към аналния секс, егоцентричен и емоционално хладен, показва експертиза на психолози от МВР. Това заяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на заседание на комисията по образование в парламента, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
По думите на Цветанов, може да се твърди, че бащата е бил съпричастен към насилствените действия спрямо детето.
Вицепремиерът каза още, че ако експертизата е била направена още през април миналата година, е нямало да се стигне до тук. Затова той призова да се подобри координацията между институциите.
Лекарите обясниха пред комисията, че не са имали достатъчно доказателства за насилие, а според социалните работници, майката и бащата са грижовни родители.
Мими Алексиева от отдел „Закрила на детето” посочи, че в момента в Сандански трима социални работници работят по 148 подобни случаи, в 75 населени места в областта.

Министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов заяви, че има липса на решителност от страна на институциите. „Важна е превенцията, защото явно обществото е болно”, заяви той. Той каза още, че от 1 март започва работата по Закона за детето и през декември в края на годината той трябва да бъде приет.

Председателят на Агенцията за закрила на детето Надя Шабани съобщи, че през 2008 г. случаите на насилие над деца са 1600, а само за първото полугодие на 2009 г. те са 1060.

МВР е реагирало по възможно най-добрия начин в тази ситуация, категоричен бе министър Цветанов. По думите му, „не трябва да хвърляме всичко на институциите”, защото нито една институция сама по себе си не би могла да се справи с проблемите, които стоят пред цялото общество.

В българо-гръцката фирма в Кърджали прекратиха стачката
Кърджали /КРОСС/ Шивачките от „Булфанко" в Кърджали масово напускат фирмата. На 23 февруари официално прекратиха двадесетдневната си ефективна стачка заради неизплатени заплати от септември 2009 г. до сега. Близо 100 работнички отиват на борсата . Този петък подават молбите си последните, съобщиха от в. "Нов живот".
Всички сме отчаяни. От никъде нищо, каза председателят на Стачния комитет Севгинар Салим. Не очаквах, че ще се стигне до тук, признава лидерът на КТ „Подкрепа" Магдалена Ахчиева. Единственото успокоително нещо е, че в споразумението, подписано между стачниците и работодателя Хараламбос Текияридис, ръководството на „Булфанко" се задължава, ако фирмата евентуално оцелее, да назначава на работа първо хората, които са я напуснали. Разрешаването на проблема с кърджалийските шивачки е в ръцете на гърците. Между „Фанко" и правителството има неизяснени финансови отношения, категорична е Ахчиева.
Утре 120 шивачки внасят искови молби в съда. Настояват да получат онова, което са заработили. Притесняват се, че съдът е закъснял със запора на машините във фирмата, които може вече да са заложени в банки срещу кредит.

Британски евродепутат нарече Ромпой „мокър парцал”
Жозеф Доул: Великобритания да напусне ЕС, щом не й харесва в него
Брюксел, Белгия /КРОСС/ Първият президент на Европейския съюз Херман ван Ромпой бе подложен на серия лични нападки по време на първото си посещение в Европейския парламент, съобщава EUobserver. Ромпой беше видимо шокиран и неприятно изненадан, когато коментарите на британския евродепутат Найджъл Фарадж прераснаха в обиди.
Фарадж, известен евроскептик, се обърна към Ромпой във второ лице единствено число, заявявайки че той има "харизмата на мокър парцал" и външния вид на "нисък клас банков чиновник".
"Никога не съм чувал за Вас. Никой в Европа никога не е чувал за Вас", продължи британският политик, напомняйки изненадващото, според някои, назначаване на бившия белгийски министър-председател в края на миналата година, за председателстващ редовните срещи на ръководителите на ЕС. „Усещам обаче, че Вие сте компетентен и опасен”, допълни Найджъл Фарадж.
Тирадата на британския евродепутат бе прекъсната от острото неодобрение на неговите колеги в европарламента.
Жозеф Доул, ръководител на дясно-центристката ЕНП, предложи на Обединеното кралство да напусне ЕС, тъй като очевидно „Великобритания не е доволна да бъде в Европейския съюз”.
Лидерът на социалистите Мартин Шулц предложи на Фарадж да подаде оставка. Той също направи забележка на председателя на парламента Йежи Бузек, че не е прекъснал речта на британеца: „Много съм разочарован с Вас г-н Бузек. Очаквах, че като председател ще накарате този човек да спазва реда”.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ от Теодор Дечев
Теодор Дечев в коментар за психология на тълпата и престъпността: „Хората искат назидание. Някой да отнесе пешкира. Най-общо казано, както в средните векове са се събирали на площада, когато ще режат на някой главата и публиката иска кръв. При престъпността е така, както е при бездомните. Ако Вие изгоните от един сектор и изловите там разбойниците най-общо казано, празно пространство не остава. Там се нанасят други разбойници".
Радио Пловдив - „Извън Протокола"

В Пловдив ще глобяват училища за мръсни тоалетни
Пловдив /КРОСС/ Топла вода има само в частните училища на Пловдив, би трябвало и в държавните да е така. Това заявиха експертите от РИОКОЗ след като започна кампанията за проверки във всички училищата. От 1 април ще бъдат налагани глоби в случай, че санитарните възли са без миещи и подсушаващи средства. Като крайно незадоволително е определено състоянието на оборудването на санитарните помещения в ОУ „Васил Левски", СОУ "Любен Каравелов", Езикова гимназия „Иван Вазов" и Вечерната гимназия в Пловдив. Критично е състоянието и на осветеността на класните стаи в много от училищата на града. Най-зле е в НУ "Кирил Нектариев", където 80 процента от осветителните уредби не работят. 50 % липса на осветление има Хуманитарната гимназия „Свети Свети Кирил и Методий" и СОУ „Никола Вапцаров".



ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Гърците - на бунт срещу неизбежното

86% от гърците смятат, че икономиите са неизбежни
Синдикатите в Гърция се опитват да мерят сили със социалистическото правителство. От протест срещу плановете за огромни икономии в страната е обявена целодневна обща стачка, която да парализира обществения живот.
От дни насам големите гръцки синдикални обединения свикват членовете си за стачни действия в цялата страна. Те са насочени предимно срещу мерките за сурови бюджетни икономии на правителството: "На обща стачка! Така ние реагираме на изнудванията на спекулантите и пазарите. Хората и техните потребности стоят над пазарите! Стачкуваме, за да опазим социалните си права. За да гарантираме, че работниците няма да плащат за кризата. На обща стачка!"
Затягането на коланите е без алтернатива
Дали обаче стачката действително е общонационална - остава неясно. Със сигурност се знае, че всички полети от и за Гърция бяха отменени в сряда сутринта - поради това, че гръцкото въздушно пространство беше блокирано от полунощ за 24 часа. Освен това през целия ден е прекратено движението на фериботи и железници, а рейсовият трафик е силно ограничен. Журналистите също прекратиха работа - новини по електронните медии няма, а в четвъртък няма да излязат обичайните ежедневници. Въпреки това всички хотели и повечето магазини са отворени, такситата също се движат. Лекарите в обществените болници оказват медицинска помощ само в спешни случаи.
Министър-председателят Папандреу подчерта, че проявява разбиране за протеста, но едновременно с това обяви, че хазната е празна, поради което затягането на коланите било без алтернатива, ако Гърция желае в рамките на 3 години да намали сегашния си бюджетен дефицит от близо 13 на сто до ниво под 3 процента.
Представителни социологически проучвания сочат, че над 86% от гърците смятат мерките за икономии на правителството за необходими и неизбежни. В същото време тази тенденция може да се промени, ако натискът от страна на Брюксел се засили още повече - смята Костас Цупаропулос, ръководител на икономическия отдел на ежедневника "Елефтеротипия". Той казва:
Ожесточена размяна на удари
Гърците отговориха така на германската "провокация"
"В момента Папандреу разполага с одобрението на народа по отношение на целта да намали бюджетния дефицит до ниво, което е приемливо за ЕС. По-добре би било обаче, ако това стане за 4 години, а не за 3, както ни принуждават от Брюксел. Всички експерти - както гърци, така и чужденци - са на мнение, че Гърция може да намалява бюджетния си дефицит с максимално 1,5 до 2 на сто за година. Всичко, което надхвърля това ниво, не е финансово възможно, нито пък социално приемливо."
Междувременно се разгоря ожесточена разпра между някои германски и гръцки медии. Във вторник гръцкият вестник "Елефтерос Типос" отпечата фотомонтаж, на който Богинята на победата на Бранденбургската врата държи в ръце пречупен кръст. В текста към него се чете: "Финансов нацизъм застрашава Европа" и още: "Стига вече германски клевети по адрес на Гърция". Преди това германското списание "Фокус" публикува колаж с богинята Афродита, която показва среден пръст, а прилежащият надпис гласеше: "Измамници в евро-семейството".
Автор: У. Пик, Б. Узунова / Редактор: С. Гяуров

Чалгата като "виновно" удоволствие
Днешна България - в плен на кича и простащината
За пореден път британската телевизия БиБиСи посвети свой репортаж на България. Този път камерата посети помпозен клуб в София, за да запознае милионите зрители в чужбина със "странното" явление чалга.
Дали това не е поредният неудобен за страната репортаж, пита Георги Папакочев:
Очевидно Британската радиоразпръсквателна корпорация /БиБиСи/ не е най-големият приятел на европейска България. Дори по-лошо, за предишното правителство световната медия се оказа истински враг, който си позволи нахалството да покаже пред света истинската същност на несменяемия до неотдавна член на МОК Иван Славков, да разследва обстойно трафика на бебета във Варна и най-вече - да разкрие пред цивилизования свят разтърсващите условия, в които вегетират болните сираци в Могилино.
Не става дума за очерняне, а за показване на реалностите
Всичко това вбеси тогавашния вътрешен министър Румен Петков, който заяви, че ще бъде „безкомпромисен” към всички случаи на „очерняне на страната от чужденци”, а държавният глава Първанов побърза тежко да нарече британската телевизия „антибългарска” и „обидна”. В крайна сметка в България беше спряно излъчването на радиопредаванията на английски език на Световната служба на БиБиСи, с което страната стана втората в света след Москва, предприела подобна демократична стъпка.
Простотии, секс и шум
Вероятно насаденият „страх” на британските журналисти този път ги е накарал да предприемат по-предпазлив подход спрямо една от невралгичните теми на съвременния българин, която след неприкосновеността на въпроса за домашната ракия видимо е обладала изцяло душите и умовете на населението във фертилна възраст. Чалгата, която журналистката от БиБиСи характеризира като „трудна за описание странна музика”, бумти в репортажа сред кичозната атмосфера на заведение със сбъркано френско име, а между масите с пълни бутилки марково уиски кършат заголени снаги млади изпълнителки и публика.
Дотук нищо по-различно от обикновен диско или стриптийз клуб по света, ако в думите на британската журналистка не просветваха някои показателни за чуждестранните зрители акценти. Като, например, че „поп-фолк звездите са най-популярните български музиканти, които трупат огромно богатство от записи, концерти и реклама”. Да, това са големите български „музиканти”, а не някакви си оперни певци или инструменталисти, които се опитват да пооправят имиджа на страната по големите световни сцени, след като в родината си са обречени на глад и мизерия. Какво значение имат полупразните салони на все по-малкото останали в България сериозни изпълнители, когато с уиски, сред циганско-балкански ритми, кючеци и „обнажена” плът, можеш да научиш как бързо да направиш пачката, как да си хванеш силиконова хубавица или богат мъж и дори да видиш на съседната маса онези национални идоли с дебелите вратове, за които в репортажа се намеква, че са „мафията, организираната престъпност”!
С двата крака в мръсотията
Живот, наречен чалга
В края на кратката си разходка из българския чалга-Версай британската журналистка Джанет Бери казва, че слушането на чалга изглежда е едно „виновно удоволствие в България”. Преди това завършилият Оксфорд български политолог проф. Евгений Дайнов беше написал, че „чалгата е визуалното, звуковото и дискурсивното превъплъщение на простотията”, беше констатирал, че е „време за съпротива”.
Анонимен форумец в интернет тези дни написа: „Чалгата не е просто онази музикоподобна отврат. Чалгата е средата, в която живеем. Чалга е дотолкова да свикнеш с мръсотията и боклука по улиците, че да не ти правят впечатление”. Едва ли някой може да каже нещо повече по тази весела тема. Дори и „антибългарската” БиБиСи.
Автор: Георги Папакочев, Редактор: Александър Андреев

Новият доклад на ЕК за България - след трети март
"Междинните" доклади на Европейската комисия за България и Румъния в изпълнение на Механизма за сътрудничество в областта на правосъдието и вътрешните работи ще бъдат публикувани след трети март, заяви за БТА добре информиран източник от Комисията.
Появилите се информации, че те ще бъдат разгласени на 3 март, не са точни. А Европейската комисия се отказа това да стане до края на февруари, каквито намерения имаше, заради подготовката на новата икономическа стратегия 2020 за Европейския съюз, която ще бъде представена на тази дата. По последни сведения докладите за България и Румъния се очаква да бъдат публикувани "скоро след трети март, не по-късно от средата на месеца".

Евросъюзът засилва контрола по външните си граници
Европейският съюз възнамерява да подобри контрола по външните си граници и да намали мигрантските потоци през Средиземно море. За целта европейската гранична агенция Фронтекс ще бъде по-добре въоръжена. Предложение в този смисъл бе представено днес от Европейската комисия в Брюксел. То предвижда в бъдеще при съвместния контрол на бреговете 27-те страни-членки да предоставят кораби и хеликоптери, които да бъдат на разположение на Фронтекс. Предстои и увеличаване на броя на граничните полицаи, които сега са 220. За да влезе в сила, предложението трябва да получи одобрението на Европейския парламент и на Европейския съвет.

ЕС започва присъединителни преговори с Исландия
Европейската комисия препоръча започването на преговори за присъединяване с Исландия - старт на процес, който Рейкявик се надява да доведе до членство в съюза към 2012 година. В Брюксел бе отбелязано, че Исландия покрива много от критериите на ЕС за демокрация и права на човека, но същевременно бе отправен призив за някои структурни реформи, финансова консолидация и пълно прилагане на надеждна фискална стратегия.
Европейската комисия посочи риболова и рибовъдството, селското стопанство, развитието на селските райони и свободното движение на капитали и финансови услуги като областите, в които Исландия ще трябва да положи сериозни усилия, за да се присъедини към 27-членния съюз.
Препоръката, която официално се нарича мнение, изисква одобрение от страните-членки на ЕС, за да започнат преговорите за присъединяване. "Мнението на ЕК е важна стъпка в присъединителния процес и дава насоки на Исландия за усилията й да стане член на ЕС", отбеляза еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле.

Сталин възкръсва
Духът на Сталин е жив
В навечерието на празненствата в Русия по случай 65-та годишнина от победата над хитлеристка Германия през Втората световна война в Москва избухна спор във връзка с култа към личността на съветския диктатор Йосиф Сталин.
Московското кметство възнамерява да постави из целия град плакати и информационни табла с лика на Сталин, напомнящи ролята му през войната. Новината породи вълна от протести в Русия. Против нея се обяви дори партията на премиера Владимир Путин - Единна Русия. „Победата във Втората световна война не трябва да бъде приписвана на Сталин, а на народа”, заяви шефът на Държавната дума Борис Гризлов. Защитници на човешките права също са възмутени от идеята на 9 май руската столица да осъмне със снимката на един „масов убиец”.
Диктатор на почит
Мерзавец или герой?
50 години след смъртта на Сталин руското общество е разделено на два лагера относно личността на диктатора. Правозащитници и историци напомнят, че по време на комунистическата диктатура на Сталин са били избити милиони хора. Много комунисти обаче продължават да почитат Сталин като един от най-великите герои в историята и дори му посвещават конкурси за двойници. Един от тях е 52-годишният Платив Замедев:
"Неотдавна млад мъж се приближи до мен и ме попита дали не се срамувам заради многото избити хора от режима на Сталин. Повечето хора обаче смятат, че Сталин се е погрижил да внесе ред в страната. Затова и аз се гордея, че съм негов двойник."
Руснаците наистина харесват диктатора. В допитване на Руския център за проучване на общественото мнение той е посочен на пето място в класацията на най-великите идоли на модерна Русия. Руснаците го обичат заради индустриализирането на страната и победата във Втората световна война, поради което са склонни да забравят милионите му жертви, казва директорът на центъра Сахаров в Москва - Сергей Лукашевски:
Обичан и възхваляван
Новият стар идол
„В идеологическия спор за Сталин основният въпрос не е колко хора са били убити, и дали репресиите са били "справедливи". От значение за повечето хора е това дали убийствата и репресиите са били допустима цена за индустриалния и военен успех на Съветския съюз по времето на Сталин.”
Според публикации в руските медии зад кампанията с информационни табла стои дългата ръка на Владимир Долгих, бивш секретар на комунистическата партия, който сега оглавява мощно московско сдружение на ветерани от войната. Западни дипломати се опасяват, че поканените на празненствата по случай 9 май държавни и правителствени ръководители биха могли да откажат участието си в знак на протест срещу плакатите с лика на Сталин. Между другото, те ще се появят по улиците на Москва още в началото на април.

Смъртоносен коктейл или доживотно зад решетките?
141 държави в света вече не прилагат смъртно наказание
САЩ са една от общо 51 държави в света, които все още прилагат смъртни наказания. От повторното въвеждане на смъртното наказание през 1976 година досега в страната са изпълнени 1.200 смъртни присъди.
Наказателното право в САЩ е в голямата си част в правомощията на отделните американски щати. От тях в 32 щата се изпълняват смъртни присъди. Останалите или са премахнали смъртното наказание, или са гласували мораториум върху изпълнението на смъртни присъди. Върховният съд на САЩ обяви преди време смъртното наказание като конституционносъобразно, но от друга страна взе решение срещу изпълнението на смъртни присъди в случаи на душевно болни и малолетни.
Европа е първият континент, свободен от смъртни присъди
Една трета от американците са "за" смъртни присъди
Докато в средата на 90-те години 80 процента от американците бяха "за" смъртното наказание, понастоящем този дял е паднал до една трета. "Преди всичко ако въпросът се формулира така, че да има алтернатива на смъртното наказание, тоест по правило доживотен затвор, се вижда, че все повече американци са за това смъртното наказание да бъде отменено", заявява Оливър Хендрих от правозащитната организация Амнести Интернешънъл.
За разлика от отделните щати, на федерално равнище смъртното наказание се изпълнява само в крайни случаи, по правило за тежки престъпления срещу държавата. Такъв е случаят с подбудителите на атентатите от 11 септември, които предстои да бъдат изправени пред съда. Броят на смъртните наказания и изпълнените смъртни присъди не зависи от президента, който в момента е на власт. Така например по време на последната година от мандата на Джордж Буш са били изпълнени 36 смъртни присъди. Миналата година, първата от мандата на Барак Обама, изпълнените смъртни присъди са били 51.
Електрически стол има само в Тенеси
По-голямата част от американската общественост не смята смъртното наказание за нехуманно. Начините на изпълнение обаче се промениха. Така например във всички 50 американски щата, с изключение на Тенеси, електрическият стол е заменен със смъртоносна инжекция. През месец май 2007 година обаче изпълнението на една смъртна присъда продължило два часа, вместо 20 минути, защото затворническият персонал, изпълняващ наказанието, не успял да намери вената на осъдения на смърт.
Много лекари в САЩ от етични съображения отказват да инжектират субстанцията със смъртоносен коктейл. В тези случаи затворническият персонал трябва да изпълни наказанието. През същата 2007 година обаче - въпреки стряскащия случай - отново се провали жалбата пред Конституционния съд за отмяна на смъртното наказание чрез инжекция.
Автор: Д. Шешкевиц, К. Цанев / Редактор: Д. Попова-Витцел


ПО ИВО ИНДЖЕВ

В България се появи опозиция

Може във всичко да сме си лика – прилика с г-н Борисов, но в една нещо по условие сме различни: аз мога да си критикувам публицистично, дори без кой знае какви доказателства, който си поискам съд и съдебно решение (а най-вече нерешителността на съдиите). Борисов не може. Няма право, защото всяка негова дума има тежестта на репресивен валяк с цялата многотонна авторитарност…пардон, авторитетност на държавната машина.
Това му бе напомнено днес от един български съд, на който не симпатизирам. Защото не ми е симпатично, че не е постигнал това, което германските съдии вече са извършили спрямо подсъдимите по същото дело в Германия, което се влачи у нас. Германците са в затвора заради издаване на фалшиви документи, за което са си признали. Нашите подсъдими са обвинени в присвояването на милиони.
Нещо повече. Признавам си, че ми е симпатично да чуя, че премиерът наруши голямото табу в държавата ни с намека, че знае кой държи чадър над въпросното дело, в което на подсъдимата скамейка е един от спонсорите на Георги Първанов от кандидатската му кампания през 2006 г. , перничанинът Людмил Стойков.
Симпатиите обаче са едно, а правилата – нещо друго. И това създаде прецедента някой ( извън хилавата опозиция) да посмее да се изрепчи на всесилния Борисов.
Софийски градски съд (СГС) разпространи днес до медиите декларация по повод коментари на премиера Бойко Борисов и вътрешния министър Цветан Цветанов за делата срещу бизнесмените Марио Николов и Людмил Стойков.
“Будят недоумение изявленията на министър-председателя Бойко Борисов ,че по делото „прекрасно се знае кой не си е свършил работата” и къде е „политическия чадър”, и внушения от такова политическо естество са напълно неприемливи за осигуряването на справедлив и честен процес“, декларират съдиите – забележете, в множествено число, т.е. не е солова акция на “обидено величие”.
”Недопустимо е само две седмици преди изслушване на пледоариите по делото да се предрешава изхода му и да се поставя под съмнение безпристрастността на съда”, обвиняват те.
На всички, които разбират демокрацията като система на взаимен баланс и контрол на институциите, включително чрез разделение на властите и чрез опозиционна критика – честито! Ако не друго, то днес се появи опозиция на едноличното управление, която напомня, че това е възможно.

Борисов – сам юнак на троянския кон
След като вчера премиерът Борисов изненадващо извади от пепелта потуленото дело за Ахмед Емин и неговата смърт, представяна като самоубийство, днес човекът с най-много власт в държавата направи следващата крачка със следното изказване:
“По това дело прекрасно се знае кой не си е свършил работата и къде е политическият чадър”, заяви премиерът Бойко Борисов пред „Нова телевизия“ във връзка с делото за пране на пари срещу бизнесмените Людмил Стойков и Марио Николов.
Ако за пръста, дръпнал спусъка срещу Ахмед Емин, началник на кабинета Ахмед Доган, можем да правим различни предположения, то за ръката, която има интерес да държи чадър над президентския спонсор Людмил Стойков няма нужда от догадки. Тя е ясна на всички у нас и в чужбина.
От разшифроване по-скоро има нужда мистерията защо в рамките на един ден Борисов отваря едновременно два фронта, на които от доста време не само нямаше нищо ново, но и направо си цареше затишие. А и доколко е искрен? Питам, защото люти закани сме чували и преди, но те бяха последвани от мълчание по отношение на Доган и от сближаване в случая с Първанов.
Питам се също, дали относителната тежест на гигантския топуз на шията (ни) АЕЦ “ Белене” не е натежал в правенето на сметките. Не е шега работа – цената на обекта на острова на несвободата, известен като символ на комунистическия ГУЛАГ в българския му вариант, е несравнимо по-голяма от какъвто и да било друг икономически харч в полезрението на държавицата ни. Залогът за толкова много милиарди накуп е огромен.
Сините буквално се разбунтуваха срещу готовността на властта да се поддаде на съблазнителните оферти от Кремъл. Сидеров, най-сигурната капия на Борисов за подпечатването на закони, мълчи объркано. Яне Янев е против каквото и да било, щом го иска Борисов. А червените, както и хората на Доган, са във възторг от готовността на премиера да приеме руския подкуп.
Ако прибавим и твърде основателното предположение, че западните партньори няма как да са щастливи от опитите на Москва да направи на всяка цена своя ядрен пробив на границата на България с Румъния, възможно е на Борисов да му е дошло малко в повечко. Защото, освен, че дава сигнали срещу стратегическите интереси на НАТО и ЕС, Борисов е на път да се окаже сам срещу всички тук, само не и срещу БСП, ДПС, Първанов и Кремъл. Сам юнак на коня, на троянския!
Изглежда и този път Борисов реагира по начина, който му е познат – като не може да постигне пробив в икономиката в положителен аспект ( за което наистина не е виновен), търси дивиденти със зрелищни полицейски акции. Дано е за добро!
Ето че сега той възкресява твърде болезнени за Доган и Първанов въпроси в момент, когато с цялата си тежест върху него се стоварва наследството на АЕЦ “Белене” и го тласка в лагера на враговете, омразата на хората срещу които му спечели изборите. И прави, каквото може, за да компенсира залитането си. Колкото и да е импулсивен в изказа си, в избора на теми от подобно естество премиерът едва ли стреля на посоки. Остава да видим, дали патроните пак няма да се окажат халосни.

Щуробаджанащината на Първанов управлява РБългария („Резерват България“)
С разрешение на собственика на е-vestnik Иван Бакалов препечатвам тук поместеното там интервю без съкращения , но със свой коментар. Предлагам ви го след като прочетете интервюто с Николай Марков, публикувано днес в сайта.
Иво Инджев
Николай Марков: Службите са задръстени с вифаджии и хора от Перник. Бойко не ги пипа
24 Февруари 2010
Светослава Банчева
Николай Марков. Снимка: авторката
Николай Марков е бивш служител и подполковник от Национална служба охрана (НСО). Работи там от 1993 г. до лятото на 2007, когато е уволнен, след като написва доклад до президента за безобразията в службата. Нелицеприятните разкрития на Марков са оформени като 28 въпроса към президента Първанов (виж повече в “НСО е банка кадри на организираната престъпност”). И до днес той не е получил отговор защо президентът е произвел в чин „генерал“ хора без ценз и образование. След като беше уволнен, срещу Марков тръгнаха наказателни съдебни производства – предполага се, че за да се потули случаят с доклада до президента. Официалното обвинение на Военна прокуратура срещу Марков беше, че не се е подчинил на заповедта на шефа си – ген. Стоян Томчев, да прави лицеви опори. За това „престъпление“ Николай Марков първо е осъден на 1.5 години затвор условно с тригодишен изпитателен срок. Обжалва на по-горна инстанция. Апелативният съд постановява, че ген. Томчев е извършил гавра с военнослужещ и е злоупотребил с власт, след което връща делото на първа инстанция. Там условната присъда на Николай Марков изведнъж се трансформира в ефективна – той получава 3 години затвор за отказа си да прави лицеви опори. По време на едно от съдебните заседания военният прокурор се „изказва неподготвен“. Той заявява пред съда, че „президентът е бесен“. Николай Марков пита: „Какво общо има президентът с моите лицеви опори?“, а съдийският състав избухва в смях как прокуратурата се изявява като говорител на президента в едно абсурдно дело. Когато всичко стига до Върховна касационна прокуратура, още в началото на делото съдията обявява “невинен”. Според Николай Марков всичко е било постановка и цирк за отвличане на вниманието от въпросите към президента, а накрая са го оневинили, за да не продължи делото в Европа, където ще лъсне истината за българската правосъдна система. След като съдът е доказал на най-горна инстанция, че не е престъпник, Николай Марков продължава да настоява президентът да му отговори на въпросите отпреди две години.
E-vestnik се свърза с него, за да проследи как се развиват събитията в момента.
„Освен наказателното производство, имаше и административното дело, което аз заведох за отмяна на заповедта ми за дисциплинарно уволнение. В наказателното производство се проведоха 6 заседания, през които цинизмът на цялата съдебна система лесна. Събрах достатъчно доказателства как се раздава телефонно правосъдие в България. Още в началото, след като президентът ми каза: „Г-н Марков, давате ли си сметка за правните последици от това, което говорите и пишете в доклада си до мен?“, аз отговорих: „Да, давам си сметка“. Вероятно той е имал предвид въпросното телефонно правосъдие, което се проведе последните две години. Имам писмен отказ да се образува дело, защото „свиня“, употребено от български генерал към мен, според Военна прокуратура не е обида. При условие, че лично генерал Томчев си е признал, че ме е нарекъл така. Същевременно мен ме осъдиха, че съм обидил ген. Томчев, като съм го нарекъл “национален срам” и сега му дължа 10 000 лева обезщетение. Сега тези неща се обжалват, докато се стигне до главния прокурор. Не съм сигурен той как ще се произнесе, защото също идва от президентските кръгове и среди.
Решил съм да продължа докрай. За да стигна до европейско правосъдие, трябва да извървя целия административно-процесуален ред в България. Категоричен съм, че трябва да се разобличи този порочен кръг около президента и решенията му за назначаване на учители по физическо възпитание за генерали.
Стигнах до извода, че в днешно време телефонното правосъдие е по-зле от това по комунистическо време – тогава пак са се издавали несправедливи присъди, но поне е имало кой да ги мотивира според действащото законодателство. Примерно – враг на народа по член еди кой си. Сега е по-зле – ти си враг на народа (тоест – враг на президента), без член от закона и без мотиви. На всичкото отгоре си враг и на държавата, и на националната сигурност – разбирайте на президента и ловджия Гоце, и на двама учители по физическо възпитание – Димитър Димитров, шеф на НСО и Стоян Томчев, за когото от трибуната на Народното събрание беше казано, че е бил охрана на Маргините. Всички знаят кой е Стоян Томчев и къде е работил, но никой не смее да го каже, защото виждате, че в България се убиват хора. Бях обещал някои неща да излязат наяве. Не съм забравил, но може би начинът, по който това ще се случи, трябва да е друг, за да не се превърна в кръвна жертва на шепа случайни хора, попаднали във властта, сред които – и президентът.
Знаете, че същината на нещата е докладът ми от 28 точки до президента. Цялата съдебна месомелачка, на която бях подложен, целеше да се измести вниманието от тези въпроси. Е, след като преживях всичко това в последните две години и съдът се произнесе, че не съм престъпник, а само административен нарушител, президентът ще бъде ли така добър най-накрая да ми отговори на въпросите? Мисля, че съм го заслужил.
Друг въпрос, който си заслужава вниманието, е какво стана със закона за НСО? Знаете, че когато бях поканен в президентството, Първанов каза, че е събрал спешно всички онези 40 души, които присъстваха, за належащ закон за НСО. Две години след този момент такъв закон не само не съществува, но дори липсва проектозакон за него. Вероятно има споразумение и с новата власт, защото вече 6 месеца от управлението й, пак няма закон – нито за НСО, нито за Националната разузнавателна служба (НРС). В това време президентът излиза публично и казва: „Не искам повече да ми се коментират хобитата“.
Съжалявам г-н президент, но щом аз като данъкоплатец трябва да давам пари от джоба си за транспортни разходи, автомобили, джипове, хора от НСО, и още 300 души от полиция и служби, които ходят на лов заедно с Вас (без да знаете), заради Вашата сигурност, не може да имате такова хоби. Хобито е, когато си изваждаш от джоба и си плащаш сам за него.
Как са назначени хората в НСО? Защо близо две трети от тях са от Перник и от района? В разузнавателната служба нямам много данни, но мисля, че и там е същото. Където командва президентът, всички са от Перник, Радомир и околността. И в ДАНС е същото. Част от широкото ръководство на ДАНС също е от радомирските и пернишките села. Средният ешелон от администрацията на министерствата също е оттам. Представете си колко е блокирана и затлачена системата от кадри на определени хора, назначени да обслужват интересите на една грабителска клика около партийната централа на Позитано…
Живеем в мътни времена на преход от комунистическа към демократична държава и аз съм от хората, които са убедени, че в България лустрация трябваше да има. А не едни малки хора да стоят скрити зад големи, дебели завеси, наречени власт. Ако някой може да дръпне тази завеса, ще види хора, които са се обрекли на лобита, финансови интереси и далавери на най-ниско ниво. Това не са играчите. На играчите не им знаете имената. Тези пред вас са „господин никой“, облечен във власт. А резултатът от работата на този „господин никой“ го живеем всички.
Ще направя национална подписка. Който иска, да ме подкрепи. Идеята ми е да попитаме централата на НАТО (колкото повече хора, толкова по-добре) президентът законово и правомерно ли е произвел тези учители по физическо в генерали. НАТО приема ли ги за натовски генерали? Ако българският съд смята, че трябва да ги защитава, защото Първанов ги е назначил, аз считам, че НАТО трябва да отговори признава ли хора без образование, без подготовка, без ценз, за генерали. Ако Първанов тук е зад завесата на властта, за Европейския съюз и за света той е просто един човек като нас, който трябва да си носи отговорностите. Ако вие виждате правителство, което му търси такива отговорности, кажете.
Да, сега ще се търси отговорност, но от кого – ще дърпат Маргини, Маджовци и други момченца, назначени по същата система, по която са назначени онези с пагоните. Но кой ще потърси отговорност от този, който го прави? Някой трябва да каже, както Европейският съюз за Румяна Желева: „Не става“. Защото в България за такива хора се казва: „Става“. Ако президентът е казал: „Това са натовски офицери, аз ще им сложа пагоните“, то аз считам като български офицер, че това е унижение към цялото българско войнство и към историята. Хора, които са без военно образование, били на курс във Военна академия за няколко месеца, на които служителите от ведомството са им написали дипломната работа, за да станат генерали, не са нашата национална гордост и нашият генералитет.
Друго, което не мога да разбера е, защо в България най-много се бутат да стават генерали хора спортисти. Би трябвало военните да се стремят към генералския пагон – това е естественият ход на тяхната кариера. Как човек, който е завършил бившия Висш институт за физкултура Георги Димитров, успява да се интегрира във всякакви служби на държавната йерархия? В Национална служба за сигурност, Национална служба „Борба с организираната престъпност“, разузнаването, ДАНС – изкарайте ги и вижте колко хора има там с образование от ВИФ. Ще се уплашите! След това сравнете колко от тях имат връзка с Перник и района и няма да се чудите защо държавата е блокирана.
Защо Бойко Борисов не пипа тази система и създава тон на толерантност? Който е назначен от брат си, от баба си, от братовчед си, от кръвната си линия, или е взел пари, е зависим от там. Той може много да харесва Бойко Борисов – и като политик, и като човек, но никога няма да служи в негов интерес. Той ще служи на своето лоби. Иначе няма как всички да са от Етрополе и от Правец…
Дали, вместо да провеждаме операция „Октопод“ като поредна конфета, не трябва да го направим като комисия „Антимафия“ в Италия? На мен като гражданин ми омръзна да слушам по колко пъти на ден арестуват Маргините. То вече стана смешно. Маргините са просто едни забогатели момчета – там е лесно. Те се виждат. Но кой движи цялата система и в чий интерес е тя? Къде са основните капитали? Вижте пътя на капиталите. Където най-много се наливат, там са интересите – проста работа. Добре, няма да се пипа сега средният ешелон на държавата, ще си остане така. Но ние този филм вече сме го гледали при Иван Костов. Не пипаме средния ешелон и след известно време той сваля правителството, разобличава, унищожава. Приказката за стария бардак си е валидна. Ако някой иска да бъде управленец, трябва да има хъс и смелост да направи нужните реформи.
Кога ще се реши проблемът с организираната престъпност? Когато започнат да ги прибират тихомълком. Без медийни изяви, без приказки, без имената им да остават в историята, без да се превръщат в символи – това е истинска борба с престъпността. Когато от всеки гащник, който кара Мерцедес и води две мацки през кръста, правиш национален герой и отиват да го задържат 100 хеликоптера с барети и т.н. – това няма нищо общо с борбата с организираната престъпност. По-скоро може да се тълкува като борба за пренасочване на капитали.
Правосъдие в България физически съществува, но там 80% от хората са слуги, некадърници и подмазвачи, облечени в роби. Тежко и горко, на който трябва да разчита на тази правосъдна система. А държава се гарантира с правосъдна система, не с полиция.
За това, че българската правосъдна система може да произвежда присъди, аз съм пример. Нещо повече – те успяха да произведат присъда срещу мен без нищо! Защо тогава тези знакови фигури в престъпността, които всеки ден гледате по телевизията, не ги пуснат по моята система? Щом може да ме осъдят на 3 години затвор ефективно, без да съм направил нищо друго, освен че съм отказал да правя лицеви опори пред човек, който ме е нарекъл „свиня“ и за когото е казано в парламента, че е бил охрана на Маргините? Защо да не може да се осъдят ДДС-източвачи, наркотрафиканти и други знакови престъпници? Да сте чули някой директно да е осъден на три години лишаване от свобода, защото е източил примерно 20 милиона лева ДДС? Няма такъв. А те все пак са направили нещо, срещу тях дори има доказателства. Да ползват същите съдебни състави, ако трябва.
Ако като цяло никой не е доволен от съдебната система, включително и гражданите, които плащат данъци, как се решава кого да осъдят и кого не? Вероятно по телефона – има си канали, по които те пускат и от другата страна излизаш, в зависимост от нареждането – осъден, неосъден и т. н. Пускат по тунела един престъпник, излиза навън чист. Пускат ме мен – излизам осъден. Но явно тези канали не се управляват според процесуалните закони и право, а по други системи. В противен случай всеки български гражданин щеше да е доволен от правосъдието, което е получил където и да било и за каквото и да било.“
К Р А Й

ПОСЛЕСЛОВ от Иво Инджев:
Като журналист, който през последните години е написал повече критични статии за президента Първанов от всеки друг ( да не кажа от всички други, взети заедно) , мога да заявя без колебание, че свидетелствата на вътрешен за системата човек, като Николай Марков, имат по-висока стойност, от всичко, което е видяло бял свят в медиите досега.
Едно е моя милост като външен наблюдател да обръща внимание на пернишката връзка в управлението на държавата, на разхищенията в големи размери за ловните прищевки на недосегаемия ни за критики президент, но друго си е това да бъде заявено от свидетел на тези безобразия, чиято професия го е превърнала в част от антуража, за който говори.
Макар че, мислите ли , че е случайно, сред всички спрягани “звезди” от кръга на “оперативно интересните” лица в България, Марков да избере да спомене поименно точно Маргините и Маджо? Това са тъкмо тези лица, за които вече писах (без никаква чуваемост в медиите извън интернет), че са били на вечеря заедно с президента Първанов на рождения ден на бившия шеф на митниците Евгений Узунов прел лятото на 2003 г.
Никола Марков се ангажира с някои количествени показатели – около 300 души на държавна ( вероятно и общинска) заплата обслужват президентското ни величие , когато реши да си постреля нейде в бащинията му, наречена Р България, което явно трябва да се разшифрова като “Резерват България” . И на табелката да пише : “Внимание, достъпът на лица до тайните на Главния стрелец е строго забранен – нарушителите се отстрелват с административни, съдебни и др. мерки”.
Няма да преразказвам интервюто, но не мога да не добавя още няколко неща. Ние си мислим, че октоподът в тази страна е някаква хитроумна схема на преплетени пипала, ръководени от престъпен, но едва ли не съвършен мозък. А се оказва ( както съм възкликвал и по други поводи), че става дума за обикновена балканска шуробаджанащина. Преди беше правешка, сега е пернишка. Не откривайте разликите. Няма ги. Както се казва, простичките обяснения за уж сложните на вид неща, най-често се оказват разковничето към истината. Щуро е, но изглежда напълно достоверно – щуробаджанащина!
Подобно на Путин, който се е обградил като в кръгова отбрана с ленинградски дейци на плаща и кинжала от времето на КГБ, Първанов също се е наметнал, но не толкова с плащ, колкото с ямурлука на шоплука. Което, рано или късно, ще са забие като кинжал в гърба му. Тези хора няма да мълчат вечно, все някога ще настъпи пробив в тяхната шопска омерта. А имитацията на путиновия модел на обграждане със земляци и лично предани теляци е пример за това, как истерията ( т.е. параноята да се подсигуряваш с верни авери навсякъде) се повтаря като фарс.
Тъкмо преторианците ( в случая перничаните, близо две трети в НСО по думите на Марков) са тези, които обикновено се разправят с тираните, в чието обкръжение служат. Поводи и причини винаги се намират – такава маса хора не може да бъде контролирана до последния човек в безпрекословно подчинение.



ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Истина е: ГЕРБ, БСП, “Атака” и СДС се прегърнаха в Пазарджик

Скандалът с тайното споразумение, подписано от представителите на ГЕРБ, БСП, "Атака" и СДС в Пазраджик, се разраства. Председателят на общинския съвет Георги Йорданов, който по-рано беше изключен от ГЕРБ по настояване на депутата Иван Иванов, областен лидер на партията, потвърди, че такова споразумение съществува и че той го е държал в ръцете си.
Според него не е морално Иван Иванов да твърди, че това е фалшификат. “Това е документът, който на мен ми отряза главата като организационен секретар на ГЕРБ в Пазарджик”, каза още Йорданов на специална пресконференция.
Тайното споразумение не било изнесено досега, защото щяло да доведе до изключването от партията на представителите на ГЕРБ. Впоследствие конфликтът, който възникна между нас, доведе до изключването ми от ГЕРБ.
От своя страна лидерът на СДС в града Красимир Темнилов призна, че е подписвал такова споразумение, обаче не си спомня кога и как.
Областният лидер на “Атака” Красимир Първанов пък призна, че споразумението е било изготвено на компютъра на общинския лидер на партията адвокат Лъчезар Кръстев в присъствието на Иван Иванов от ГЕРБ, Димитър Димитров от БСП, без Красимир Темнилов.
И тримата подписаха споразумението в мое присъствие, каза още Първанов. Датата беше 6 декември 2007 година, като на практика споразумението действаше повече от четири месеца. И на този етап по-важните решения в Общинския съвет - Пазарджик, се вземат с единодушно мнение от ГЕРБ и БСП, което доказва, че Иван Иванов е станал заложник на БСП, смята лидерът на “Атака”.
За тайното споразумение съобщи заместник-председателят на ДСБ Даниел Митов, а посочените от него участници първоначално отрекоха да са подписвали подобен документ.

Другари, дайте да се разберем. Кой управлява – правителството или банките
В сряда БСП внезапно се присети, че преди време министърът на финансите Симеон Дянков оповести в Народното събрание, че е съществувало тайно споразумение между правителството на Сергей Станишев и търговските банки, съгласно което банките са били подпомагани, за да посрещнат изпитанията на финансовата криза. Тогава Дянков каза, че 14 процента от фискалния резерв, около 1 милиард лева, са били депозирани в 17 търговски банки, за да се повиши тяхната ликвидност. Има-няма по 100 милиона на банка.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Сега БСП, чийто лидер Станишев и финансов министър, сега просто депутат, Пламен Орешарски са подписали споразумението, настоява да го види и заплашва Симеон Дянков с прокурор, понеже бил оповестил класифицирана информация от значение за стабилността на банковата система.
Наглостта на комунистите няма край, обаче в случая по-важно е друго.
Когато съобщи за тайното споразумение между Орешарски и банките, Дянков каза още, че секретността на документа е свалена и той вече може свободно да се ползва. Оказа се, че не е така.
Какви ли велики тайни има в него, та все още продължава да бъде секретен?
Например – че голяма част от работещите в България банки са декапитализирани поради некадърно управление и прекомерна алчност, та се е наложило българското правителство да ги спасява с нашите пари.
Обаче щом правителството е платило, за да може чуждите банки да рахатуват, значи издиша тезата на Дянков, че властта няма лостове да въздейства върху лихвената политика. Който плаща, той има някакви права, нали така, или нещо съм се объркал?
В случая българското правителство е платило с нашите пари, а сега ни убеждава, че нищо не може да се направи – банките са свободни да дерат по колкото кожи си поискат.
Разгеле БСП сега пита за споразумението, Симеон Дянков трябва честно и порядъчно да отговори на няколко важни въпроса:
- В кои банки е депозиран въпросният 1 милиард от фискалния резерв?
- При какви условия?
- Как са избрани?
- Действащо ли е все още споразумението?
- Ако да – на какво основание и уведомен ли е парламентът?
Това не са или поне би трябвало да не бъдат никакви тайни.
И изобщо Дянков би трябвало да спре да философства по общи теми като например колко е вредно тютюнопушенето, как България утре-вдругиден (да не вярваш) ще влезе в Еврозоната, след което, разбира се, ще потекат мед и масло и тем подобни, а да се запретне и да свърши нещо реално за хората, които пълнеха и пълнят хазната, та да може Станишев да налива милиарди в чужди банки, които на всичко отгоре се държат все едно са в завоювана страна.
Това значи, че правителството като основен спонсор на банките трябва на всяка цена да ги накара да се държат прилично. Значи, че щом може да даде на банките 1 милиард, би трябвало да даде и на бизнеса и хората в държавата поне толкова, понеже и за тях е криза, не само за банките.
И най-накрая, правителството трябва да даде убедителни доказателства, че управлява в интерес и на хората, а не само на банките.
Иначе ще е по-добре да се запише в Конституцията, че държавата се казва БРБ – Банкова република България.
Или Бананова република България. Все тая.

На кого да се сложим най-напред
Много се заговори тези дни за противоракетната отбранителна система на Съединените щати, която те искали да инсталират у нас. Раздрънкаха се разни защитници на военното дело, на НАТО, на САЩ, неофициални говорители на американците у нас се втурнаха да коментират неофициални разговори между официални представители на Вашингтон и София. Заговори се за ползата от подобни установки и за добруването на българо-американските отношения в геостратегически план.
Николай Йотов, Букурещ
Никой, разбира се, не си направи труда да погледне по-далеч от собствените си спекулации и тези в пресата, която, както обикновено побърза с полуинформирани догадки и заключения. Гвоздеят в програмата се оказа (кой друг, ако не) Монито Паси, чието интервю, дадено за телевизия „Европа” и публикувано на страницата на “Екип Нюз”, изчетох с особено отвращение.
Нека първо направим уточнението, че, поне ако аз не съм се събудил тази сутрин в някоя паралелна реалност, където България е на север от Дунава, плановете на САЩ за установяване на противоракетния щит засега са насочени към Румъния!
А това е така, защото исторически погледнато румънците нямат никакъв проблем да вбесяват Москва когато и за каквото си поискат, понеже Букурещ гледа на Москва като на подтисник, който трябва да се научи, че Румъния отдавна не е сателитна страна - членка на Варшавския договор, а и докато беше, Чаушеску си се срещаше и с Ричард Никсън, и с когото още си пожелаеше. Нашия случай, мисля, че няма нужда да го обяснявам.
Ако интервюто на бившия външен министър е свалено едно към едно, както си представям, че е, то думите на Паси не могат да се определят другояче, освен като нескопосана дезинформация и несвързани помежду си, празни откъм съдържание изказвания. И е хубаво в такива случаи да се противоречи отръки на такива речи, за да не се оставят погрешни впечатления у иначе и без друго заблудената публика.
Щитът бил предназначен да пази нас. Айде, стига, бе! Понеже на американците повече им е до нас, отколкото до Чешката република или Полша, които бяха оригиналните държави - цели на Бушовата администрация и неговия антиракетен план?
Какви са минусите на подобен щит у нас, пита колегата Георгиев. Паси: „Няма минуси!”. Първо, да си дипломат значи да си отмерваш приказките и да не казваш твърдо „нье” и твърдо „да” и да преценяваш внимателно плюсовете и минусите на всяка ситуация. Понеже всяка ситуация си има такива. Това, разбира се, ако си безпристрастен. И продължава: „Минусите, че си направил някаква инвестиция…” Стоп, стоп, стоп! Я пак? Ама във варианта, в който установките ще ги пласират в Румъния, американците май ще покрият всички разходи. Аз поне така чух. Така значи, няма минуси. Чудя се как точно ще погледне Ахмадинеджад на една мижава България, която изведнъж взема, че му се репчи с американски противоракетни установки.
А на напълно легитимния въпрос за асоциациите на хората с война и страх, Паси ни хвърля в оркестъра с най-неадекватната си реакция: „Има, разбира се, такива опасения. Затова още в Библията е казано – ако искаш мир, готви се за война”. Така значи, от никому ненужна и неинтересна цел, каквато сме днес, Паси изведнъж ни кани да се готвим за война! С кого? С Иран? Който, предполага се, ако още я няма, скоро ще разполага с атомна бомба? И добавя: българинът трябва да се радва, „че му предлагаме една нова, по-висока степен на сигурност”. Върхът!
Ние не искаме, казва Паси, нов „11 септември”. Демек, самолети-камикадзета… …в София! Къде в София? В хотел „Родина”? Или в „японския”? Самата спекулация, опитът за сплашване на народа с терористични атаки тип „11 септември” на наша територия си е чисто престъпление. ЕС, продължава Паси, е „непричьом” към тази тема. И лъже: „…бих казал за съжаление, защото ЕС няма обща политика в областта на отбраната”. Срам! Общата европейска политика по сигурността и отбраната е основен компонент в Лисабонския договор, който между другото влезе в сила на 1 декември миналата година. Опитът на Паси по-нататък да смотолеви нещо за по-нататъшно развитие на договора в далечното бъдеще просто не си струва да се коментира.
Така… Да повторим след всичко това, за да стане ясно, че Румъния е избраницата на Обама днес, а не сме ние. Иска ни се обаче да се сложим като че ли на американците и хора като Соломон Паси са първи, както винаги, в усилията да докараме я бази на НАТО, я тайни затвори на ЦРУ (аа, не, това беше пак в Румъния), я да подслоним противоракетни установки, които не са нищо друго освен първата крачка на Съединените щати към една евентуална офанзива срещу Иран и дежурен чекпойнт в стил „Студена война” срещу руснаците. И се почна…
Звънят ми миналата седмица от Българското национално радио да коментирам как в Румъния посрещат реакцията на Руската федерация след договарянето между американската и румънската страна за разполагането на противоракетни щитове. Казвам им „със смесени чувства”. Понеже и тук си имат американски лобисти, на които любимо мото им е „Не можем да сме неутрални в отношенията между Великите сили, не можем да не изпълняваме задълженията си като членки на НАТО”. Но пропускат да потвърдят факта, че днес НАТО е САЩ и САЩ е едно голямо НАТО.
И докато на бившия Съветски съюз се слагаме енергийно с безумни проекти като АЕЦ „Белене”, който, както се оказва май, все пак с руски пари ще го вдигат и на четвъртата първа копка, с Щатите опитваме да контрабалансираме руската „заплаха” като приемаме с отворени обятия американско военно присъствие. Ами, да, то май няма мърдане, щом нито географското разположение, нито историческия манталитет можем да си сменим.
Но поне хората да знаят за какво става дума.
Мнението е лично и изразените становища и най-вече квалификации не ангажират редакцията на Ekipnews. Публикуваме го в името на свободата на изразяване.


ПО НЮЗ.БГ

Лекари: Как да предположим, че 1-месечно бебе е насилвано сексуално

Институциите за пореден път действат в пълен разнобой. Това заяви председателят на парламентарната комисия по образованието Огнян Стоичков по време на заседанието, на което се обсъжда случилото се с малкия Александър от Сандански.
На него присъстват социалният министър Тотю Младенов, министърът на здравеопазването Божидар Нанев и вътрешният министър Цветан Цветанов.
Очаква се по-късно да се включи и министърът на образованието Сергей Игнатов.
Стоичков подчерта, че целта на днешната среща е да се набележат конкретните пропуски на отделните институции. Случаят е фрапантен, но не е изолиран, каза той и очерта пред депутатите и министрите историята на малкия Александър.
От 30-дневна възраст детето посещава лечебни заведения. Хоспитализира се 5-6 дни, след което се изписва.
Често е насочвано към общопрактикуващ лекар. След известно време Александър отново постъпва в болница и ситуацията се повтаря.
Една от диагнозите, която му е поставена е болест на Крон, която се характеризира с анално кървене.
При последната хоспитализация на детето лекарите установяват, че той има разкъсан пикочен мехур и сериозно увреждания на пикочопроводите.
Лекарите са категорични, че такива поражения не могат да се получат от болестта на Крон.
Най-фрапантното в случая е, че досега болничните служители никога не са информирали МВР за случая.
Д-р Трендафилова от болницата от Сандански обясни, че за случая с Александър още при първите хоспитализации е съобщено на социалните служители.
Тя посочи, че няма как да сигнализират МВР за насилие над детето, тъй като е нямало физически белези за такова.
Д-р Трендафилова коментира, че никой лекар не би предположил, че някой може да си помисли да насилва сексуално 1-месечно бебе.
Лекарката обясни, че с майката не е разговаряно, тъй като тя не е желаела да общува с лекарите. За състоянието на детето медиците разговаряли предимно с бащата, доколкото било възможно, тъй като той е бил изключително агресивен.
Мими Алексиева от Агенцията за закрила на детето обясни, че е подала устен сигнал до районната прокуратура в Сандански, откъдето й казали, че им трябват безспорни доказателства, за да предприемат ефективни мерки срещу бащата.
Алексиева каза още, че не д-р Трендафилова е информирала звеното за закрила на детето, а те са потърсили експертното й мнение.
Мими Алексиева съобщи, че социалните работници предимно работят по метода на интервюто, както и с посещения на място в дома на предполагаемата жертва.
Алексиева обясни, че след разговора с д-р Трендафилова и д-р Офелия Стаматова, лекуващ лекар на Александър, са изникнали съмнения за упражнявано насилие. „Породи се у всички нас съмнение, но никой от нас нямаше смелостта да го опише", заяви Алексиева.
Не е констатирано, че детето живее в лоши битови условия, и че има опасност за живота му.
Тя уточни, че спешно извеждане на дете от семейна среда става само при непосредствена опасност за живота му. Такава в случая на Александър не е констатирана.
„Към онзи момент ние нямахме основание за принудително извеждане", каза Алексиева.
Тя разказа, че при посещение в дома на детето обстановката е била нормална, родителите се грижели за детето и то общувало с непознати.
Алексиева каза още, че бащата е търсел съдействие от агенцията за социално подпомагане, за да може детето да получи адекватна медицинска помощ. Той дори подавал сигнал, че детето не е лекувано добре.
Алексиева обясни , че не е информирала по-вишестоящите от нея. Смятахме, че контролираме случая, но може би сме го подценили, заяви тя пред депутатите.
Тя обясни, че в Сандански в момента има трима социални работници, които работят по 148 подобни случая в 75 населени места.
„Не трябва да се променя нормативната уредба при всяка ситуация", заяви и вътрешният министър Цветан Цветанов. Според него трябва да се намери начин за по-ефективно сътрудничество между институциите.
Той каза, че полицаите от Шесто РПУ веднага са реагирали, след като са получили сигнала. Информирали са колегите от Сандански, които са задържали родителите.
Цветанов обясни, че според психолозите на МВР бащата е личност без жизнени цели, характеризираща се с емоционална хладност и егоцентричност.
Той е декларирал сексуални предпочитания към хора от същия пол, предпочитания към аналния секс, който според него бил нещо нормално. Тасев имал силно развито собственическо чувство.
Припомняме, Районният съд в гр. Сандански наложи най-тежката мярка за неотклонение "задържане под стража" на Костадин Тасев, който е обвинен в сексуално насилие над двегодишния си син Александър.

40 лв. за биометричен паспорт
В края на месец март започва събирането на заявленията за новите документи за самоличност с биометрични данни, съобщи вътрешният министър Цветан Цветанов.
Запазва се и възможността за бързи поръчки, обясни още той.
Правим всичко възможно, за да поемем максимално обема от желаещи.
В момента тече обучението на персонала, който ще обслужва гражданите в цялата страна и се инсталират всички технически необходими пособия, за да могат да бъдат обслужени гражданите по възможно най-добрия начин, изтъкна вътрешният министър.
В петък ще бъде дадена специална пресконференция по темата.
Иначе правителството реши таксата за издаване на лична карта да е 18 лева, свидетелство за управление на МПС ще струва 25 лева, а паспорт с биометрични данни 40 лева.
При формирането на таксата за издаване на лична карта е отчетен социалният елемент.
Таката за издаване на паспорт с биометрични данни е с 10 лева по-висока от досегашната, но въпреки това тя остава по-ниска от средната в държавите-членки на ЕС.
При формирането на единичната цена на документите се запазват пропорциите в цените за експресна, бърза и обикновена услуга. Остават и съществуващите преференции.
Лицата между 14 и 16-годишна възраст няма да плащат такса за издаване на първа лична карта. Дете до 14 годишна възраст ще заплаща само 25% от стойността на обикновената услуга.
Няма да плащат за лична карта и за свидетелство за управление на МПС хората над 70-годишна възраст.

Задържаха лекар, взел 650 лв. Рушвет
Лекар от Стара Загора е задържан за взимане на подкуп, предаде БиТиВи.
По непотвърдена информация сумата, която той е поискал, е в размер на 650 лв.
Хирургът обяснил, че парите са необходими за извършване на безкръвна операция на жлъчка.
Мъжът е задържан в момента, в който получавал предварително белязаните банкноти.

Направиха лаборатория за изследване на ГМО
Към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС) е оборудвана специализирана лаборатория за анализ на генетично модифицирани организми, която ще функционира като инструмент за контрол на ГМО в околната среда.
Това е първата в България лаборатория, която ще изследва проби от околната среда.
Оборудвана е с четири автоматизирани системи - за пробоподготовка, апарат за класически PCR анализ, апарат за количествен PCR анализ в реално време и система за генетичен анализ.
Лабораторията разполага с три отделни работни помещения. Екипът се състои от специалисти, доктори на науките, по молекулярна биология и молекулярна генетика. Предстои дейността на лабораторията да бъде сертифицирана и да бъдат разработени програми за контрол на ГМО в околната среда.
За осъществяване на ефективен контрол лабораторията ще извършва:
• Качествен анализ за определяне наличие на генетично изменена ДНК в проби от околна среда.
• Количествен анализ за определяне процента на генетично изменена ДНК, сравнено към обща ДНК в дадена проба.
• Секвениране /метод за анализ/ и доказване на генетично изменена ДНК.
Министър Нона Караджова вече е направила необходимите постъпления за присъединяването на лабораторията към Европейската Мрежа на ГМО лабораториите. Очаква се това да се случи на 25 февруари 2010 г. в Испра (Италия), когато ще се проведе Управителен съвет на организацията.
Членството ни ще осигури бързото внедряване на стандартизирани методи за контрол на ГМО в Република България.
ГМО мрежата е единствената по рода си платформа от експерти на ЕС, които играят значима роля при разработването, идентификацията и стандартизацията на методи за пробонабиране, детекция, идентификация и количествено определяне на генетично модифицирани организми в широк спектър от продукти, включително и на проби в околната среда.
Мрежата се състои от 100 национални лаборатории, които представляват 27-те държави - членки на ЕС. Тази европейска лабораторна общност функционира на принципа на взаимно сътрудничество. Членовете на ГМО мрежата имат осигурен достъп до базата данни от хармонизирани и стандартизирани методи, които иначе остават недостъпни.

Сините обвиниха МЗ, че не следи за храни с ГМО над нормата
От СДС алармираха, че здравното министерство не спазва задълженията си по закона за храните.
Ваньо Шарков изтъкна, че МЗ трябва да поддържа на сайта си публична информация за всички разрешени за употреба и продажба в страната храни, съдържащи ГМО, което не се прави.
Той подчерта, че на пазара има много салами, вафли, снаксове и други хранителни продукти с над 2% ГМО.
Шарков представи изследване за генно-модифицирани организми в България за периода 2004г.-2009г., от което е видно, че на пазара изобилстват храни с ГМО, съдържащи над 2% подобни съставки.
За това Синята коалиция настоява Здравното министерство спешно да изпълни задълженията си.
Сините внасят в парламента проект за променив Закона за храните, който предвижда съответните комисии по храните да предоставят публична информация за съдържащите се в хранителните продукти ГМО.
От МЗ опровергаха, като посочиха, че информация за ГМО може да бъде намерена на две места - тук и тук.
Освен това се предлагат забрани, като например в детските храни да не се влагат ГМО; храни, съдържащи ГМО, да не се предлагат в детски градини, ясли, училища и около тях.
Синята коалиция настоява и в закона да влезе изискването за обозначаване на етикета на храните за съдържание на ГМО, като това обозначение да не бъде по-малко от 25% от големината на опаковката на съответния продукт.
По-късно от Министерство на здравеопазването разпространиха своята позиция по въпроса. От там посочват, че на сайта на здравното ведомство е публикувана изчерпателна информация за ГМО и съдържанието им в храните.

Тя може да бъде намерена на две места (http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=462&home=true&categoryid=2213) и (http://www.mh.government.bg/Articles.aspx?lang=bg-BG&pageid=395&home=true&categoryid=2217) .

От МЗ допълват, че съгласно изискванията на Закона за храните и Регламент на ЕС през 2004 г. в страната е създадена Национална лаборатория за контрол на генетично модифицирани храни към Столичната РИОКОЗ.
Там се изследват храните в България за наличие на генетично модифицирани организми.
От МЗ допълват, че според нормативната база у нас на етикиране подлежат продуктите, в които има ГМО над 0,9%.
Резултатите се оповестяват на сайта на РИОКОЗ - София град: www.sriokoz.com.
Там всяка година се публикува и отчет на Националната лаборатория за контрола на ГМО в храните, както и седмичен отчет на изследваните проби и резултатите от тях.
Когато има несъответстващи проби съответната инспекция ги санкционира с актове и наказателни постановления, допълват от здравното ведомство.
От 2004 г. до края на 2008 г. са проверени 1128 проби. В 75 от тях е установено, че има съдържание на ГМО над 0.9%. Здравните инспектори са взели и съответните мерки за слагането на етикети върху тези продукти от производителите или вносителите им.

И нетът лудна по турските сапунки
Изненада или не...и интернет гледа турски сериали! Това е резултатът, който даде онлайн анкетата на News.bg, в която ви попитахме дали гледате турски сапунки.
И въпреки че се смята, че сапунки гледат предимно бабите, за които широко разпространено е мнението, че не ползват компютър, очевидно героите от "Перла" и „Незабравима" са запленили ума и сърцето не само на пенсионерите.
Онлайн рейтингът на 80-минутните турски филми стига почти този на премиера Бойко Борисов - цели 44% от общо 7746 гласували са отговорили, че следят редовно поне една от всичките излъчвани в национален ефир турски сапунки.
18% от включилите се в анкетата са гледали поне един от всичките излъчвани досега турски сериали.
Само 7% са тези, които са започнали искат-не искат да следят живота на Инджи и Мехмет, защото просто няма какво друго да гледат.
15% са тв зрителите, които по принцип не гледат сериали, а 16% не желаят да се заглеждат, само защото сериалите са турски .
Все пак не бива да пропускаме да отбележим факта, че в тази индустрия в южната ни съседка се наливат много пари - често продукцията е качествена и актьорите играят добре. По нищо не отстъпват на класиците в този тв жанр - страните от Латинска Америка.
Интересното в случая е защо никога латино сапунка не е излъчвана в праймтайма и то едновременно на две от най-гледаните ефирни български телевизии?
Турските сериали вече се излъчват у нас от доста време, съпроводени от непрестанна полемика. Първоначално се появи един, след това втори - излъчваха ги следобед, на мястото на латиномариканските сериали, с които сме свикнали отдавна. След това обаче изведнъж заеха праймтайма на една от националните телевизии, след това и на втора...
И тъкмо когато едни плачеха от мъка след края на „Перла", а други умираха от щастие, че най-сетне е свършила - на нейно място се появиха други 2-3 сериала. Като хидра - режеш една глава - появяват се две.
Явно щом има търсене, ще има и предлагане, или тук разковничето се крие на друго място?
Теориите за умишленото натрапване на турски сапунки в праймтайм са много - появиха се и мнения, че това е стратегия на външната политика на Турция - да показват колко европейски се живее всъщност в страната им и колко са напред, разграничавайки се от останалите мюсюлмански държави, често плашещи европейците с фанатизма на религията си.
Подобни мнения стигат и до крайност - че целта на турските сериали е да се промени мнението за живота в Турция, за да се улесни влизането им в ЕС и че всъщност не телевизиите плащат, за да купят някой сериал, а на тях им се плаща, за да го излъчват.
На лице е и дипломатическият скандал между Турция и Израел заради сапунка (неизлъчвана там) - послания в тези филми определено има, всеки обаче ги разбира различно...
Къде обаче е истината?
Само за пример - "Перла" е на първо място в класацията за месец юли с рейтинг 16%, а интерес към сериала са проявили над 1,1 млн. зрители. Съдбата на Инджи е била по-интересна от пресконференцията на ГЕРБ след изборите, а победата на Бойко Борисов бе определена масово като събитието на изминалата година.
Факт - според статистиката България е жадна за турски сериали... Факт е и че след тях мнението за Турция положително се променя към по-добро...
И докато почти цяла България е против излъчването на 5-минутни новини на турски език в национален ефир, то напълно обратното - няма нищо против и дори й е приятно голяма част от програмата на телевизиите да се запълва с турски сериали.
Ще завърша с един коментар - от тези от форума на news.bg, тъй като го смятам за много показателен в случая:
„Гледах „1001 нощи" на Шехерезада и много ми хараса, но след това настана такъв наплив, че....Както беше написал един наш писател и пуйка с портокали да е, ако я ядеш по 5 пъти на ден ,ще ти се доповръща от нея".

Избрано от форума
Не гледам турски сериали, защото тяхната култура ми е чужда. Сериалите им са сантиментални, глуповати, отблъскващи. Не само това, ами и показват една много изкривена картина на турската действителност. Дори самите турци казват, че много малко хора живеят по този европейски начин. Турция върви уверено към пълна ислямизация.

А трябва ли да се гледат всички глупости, които се излъчват по телевизиите ? Животът е доста кратък, за да го прекарам пред поредния сериал, независимо от това, дали е турски, руски или дявол знае какъв.

Междудругото вече не гледам и телевизия, защото стана много тъпа медия и няма нищо за гледане.

Гледал съм 2-3 серии. Смаян съм от отношението към семейството...такова е било у нас преди комунизма...

Чудесни са, смислени, възпитателни, романтични и тъжни като действителния живот. А нима това не е достатъчно. Перфектна игра на актьори, които не са професионални артисти, а певци, манекени и т.н. заедно с красивата действителност на Турция ни дават чудесни мигове и спомени от летните ни отпуски там.Чакам с нетърпение месец юли, за да преживея романтично слънчево лято пак на прекрасните турски курорти.

Снимат само малкото хубави неща, но никой не снима малките улички в Истанбул и мръсните казани с тухли от османско и порутените къщички.

Доживотна присъда за убиеца на Радостина, поиска прокурор
Доживотна присъда без право на отмяна поиска прокурор Радослав Лазаров по делото срещу Георги Цветанов, обвинен в убийството на 21-годишната студентка Радостина Евтимова от Икономическия университет във Варна.
Близо час и половина продължи пледоарията на прокурор Радослав Лазаров, информира Moreto.net.
Той посочи, че убийството на младата жена е било извършено по особено жесток и дори използва израза „зверско" убийство.
Припомняме, тялото на убитата Радостина Евтимова беше открито на 6 март миналата година в жилище на улица „Мир" в града, в апартамента на приятеля й. Сигналът в полицията е подаден именно от него.
Радостина е била убита по особено мъчителен и жесток начин. Тя е била бита, а по тялото й са открили повече от 50 прободни и прорезни рани.
Фрапиращ за обвинението е и фактът, че тялото на жертвата е било пробождано и след настъпилата смърт.
При претърсване от дома на Георги, който живее с родителите си, разследващите са иззели вещи на Радостина. Сред тях са нейните лични документи, студентска книжка, бельо, бижута, дрехи както на жертвата, така и на Георги, изцапани с кръв, нож с 12 см острие със следи от кръв по него.

Продават БФБ?
Виенската фондова борса проявява интерес към фондовата борса в София.
Засега се водят неформални разговори за придобиването й, съобщи БиТиВи, позовавайки се на австрийския вестник "Виртшафтсблат".
Борсата във Виена е част от групата на Wiener Boerse заедно с борсите в Прага, Будапеща и Любляна.
По основният показател, по който се измерва мащабът - пазарната капитализация - софийската борса е близо 25 пъти по-малка от виенската.
Дневният оборот на БФБ-София е около 1 милион евро, а на виенската - 200 млн долара.
При евентуална продажба не се очаква търговията да бъде пренесена изцяло във Виена,прогнозира изпълнителният директор на БФБ Иван Такев.
Според него членовете на нашата борса ще придобият достъп до останалите пазари от групата и обратното.
"Пазарът наистина се е свил, но в условията на криза е също така нормално по-агресивните играчи да търсят нови придобивания. В този смисъл интересът може да се обясни и с това - че е много по-евтино да бъде придобит един бизнес", каза той.
"За вас като участник ще е важно да знаете, че на този пазар оперират и чуждестранни посредници, които могат да създадат по-голяма сигурност при продаване на закупените от вас акции", заяви още Такев.
Днес министърът на икономиката Трайчо Трайков обяви, че правителството предвижда приватизация - пряко или чрез борсата, на дяловете си в електроразпределителните дружества, чиито мажоритарни собственици са ЧЕЗ, E.ON и EVN.
Кабинетът се отказа от първоначално обявеното си намерение "Булгартрансгаз" - дъщерно дружество на Българския енергиен холдинг, да стане публично и 20% от него да бъдат пуснати на фондовата борса.
Иван Такев не очаква с евентуална продажба на фондовата ни борса, да се засили натискът от новия собственик държавата да извади на борсата за продажба дялове на атрактивни дружества.

“Правец 8” - създаден след кражба на технология?
Българската държава е откраднала технология от "Моторола" в края на 70-те години на миналия век, за да може да стане факт сглобяването на първия български компютър, съобщи Огнян Генов, уредник в библиотеката в Хасково, цитиран от "24 Часа".
Прототипът на машината "Правец 8" е там благодарение на сестрата на създателя му Антон Антонов Венета Антонова.
"8-битовият микропроцесор е български, а паметта му е 512 байта", поясни уредникът Огнян Генов. По онова време Западът е забранявал продажбите на технологии за изчислителни устройства в Източния блок заради възможността им за употреба за военни цели.
Машината навремето служела за математически операции, но можела и да приема данните от магнетофонна лента и да управлява промишлени инсталации.
"Брат ми се е сдобил с устройството като бивш преподавател в тогавашния ВМЕИ в София. Как точно обаче се е добрал до частите и е направил прототипа, не ми е известно", каза още сестрата на учения по телефона от Англия.
"Много сме горди с дарението. То е изложено на публично място във фоайето на регионалната библиотека, заедно с други експонати", каза и шефката на читалнята Тонка Койчева.
IT специалисти предполагат, че всъщност навремето Държавна сигурност е откраднала технологията за производството на микропроцесора.
Тогава в България е имало изчислителни машини на Ай Би Ем, но те не са били с микропроцесор, добавиха още специалисти.

Янев стигна Доган по неизвинени
Лидерът на РЗС Яне Янев почти се изравни с Ахмед Доган по брой неизвинени отсъствия от пленарна зала през януари сочи редовната справка на интернет страницата на парламента.
Янев е пропуснал 8 заседания, а председателят на ДПС - 9, което отново го нарежда на първо място по отсъствия. През декември миналата година лидерът на РЗС не е бил в пленарна зала само веднъж, докато Ахмед Доган е отсъствал 10 пъти.
Съпартийците на Янев, които са независими народни представители след разпада на ПГ на РЗС, също са натрупали много неизвинени отсъствия.
Атанас Семов, Бисерка Петрова, Дарин Матов, Кристияна Петрова, Цветан Цветанов също осем път са пропуснали заседания без уважителна причина. По седем отсъствия имат Димитър Чукарски, Димитър Колев и Тодор Великов.

Най-дисциплинирани през януари са били депутатите от ГЕРБ - нито един от тях не е в списъка с неоправдани отсъствия

От ДПС притеснени от Закона за българското гражданство
След обсъждане парламентът прие на първо четене промените в Закона за българското гражданство със 117 гласа "за" и два "въздържал се" - от "Коалиция за България".
При обсъждането на промените депутатите превърнаха в основна тема разясняването на смисъла на понятията "народност", "етнос" и "нация".
Основната критика към законопроекта дойде от депутати на ДПС, които възразиха срещу промяна в определението на "лице от български произход".
Лютви Местан изрази съмнение дали с допълнението е спазен конституционният принцип за "еднонационалност на българската държава". Според Христо Бисеров "българин" е равнозначно на "член на нацията", а "българин по народност" значело "българин по етнос". Това стеснявало прилагането на закона, смятат от ДПС.
От ДПС апелираха условията за получаване на гражданство да са равни за всички, които са свързани с България.
От парламентарната трибуна министър Божидар Димитров, отговарящ за българите в чужбина, призова заседанието да не се превръща в „научна конференция".
Министърът на правосъдието Маргарита Попова отговори на забележките на ДПС, като обясни, че допълнението не променя смисъла на понятието "лице от български произход", а цели да се облекчат процедурите заради честото неразбиране и бъркане на двете понятия. Нищо ограничително и нищо противоконституционно няма, каза тя.
Янаки Стоилов от "Коалиция за България" направи предложение облекчените процедури, предвидени в законопроекта, да важат и за подадените вече молби, които са забавени с години. Законопроектът предвижда молбите, постъпили преди приемането на обсъжданите сега изменения, да се разглеждат по настоящия закон.


ПО MONEY.BG

Българският скандал със заменките

Новото правителство и правосъдието в България очевидно имат воля за още по-решителни действия срещу корупцията и организираната престъпност, пише в статия на Клаус Брил в немския вестник "Зюддойче Цайтунг". Ето и акцентите от по-важното в нея, върху които се спира радио Deutsche Welle.
След като вътрешното министерство проведе в последно време няколко акции, при които задържа множество съмнителни лица, във вторник в София беше повдигнато обвинение срещу бивш член на правителството. Едновременно с това кабинетът полага усилия за сътрудничество с ЕК, за да се изясни един скандал около криминални замени на земи, които поставят под сериозен натиск управлявалите до лятото на 2009 г. социалисти, пише авторът Клаус Брил и продължава:
Поскъпване по български
Първите сериозни наказателни мерки също засягат кабинета на социалиста Сергей Станишев - в лицето на бившата социална министърка Емилия Масларова, обвинена за злоупотреби около строежа на социален дом в Стара Загора.
Най-малко 3 милиарда евро е загубила държавата от замени
Още по-значителни са измеренията на аферата около замените на земи, за които пред съда ще бъде изправен бившият министър на земеделието Валери Цветанов. Според наличните данни от медиите и властите, става дума за повече от 300 парцела земя на обща стойност от няколко милиарда евро, които са били превърнати от държавна в частна собственост и разменени за други земи в периода между 2004 и 2009 година.
Според действащото законодателство това не би било нещо нелегално - пояснява Брил - ако заменените земи са били равностойни по цена. Именно там обаче са установени огромни разминавания, превърнали тази практика в истински скандал. Според данни на българска неправителствена организация в някои отделни случаи земи са били оценявани за по 6,6 евроцента на квадратен метър, по-късно обаче същите тези земи поскъпнали по странен начин до 160 евро, след като било дадено разрешение за строеж на туристически обекти по нея.
Загуби, щети, унищожения
Загубите на държавата от подобен род замени възлизат на близо 3 милиарда евро и то само що се отнася до земите по Черноморието. Към това се добавят огромните щети за околната среда, не само по морето, но и в планинските части и вътрешността на страната, където често пъти заменяните земи са били покрити с ценни горски масиви, паднали жертва на строителството на хотели. Статията цитира сегашния министър на земеделието Найденов, според когото замесените партии са прибирали нелегалните посреднически такси за въпросните заменки.

Кризата в банковата система на САЩ продължа
Банките в САЩ преживяват най-сериозния спад на кредитната активност от 1942 г., съобщава онлайн изданието на Wall Street Journal. Независимо, че едни от най-големите трезори започват постепенно да се възстановяват, останалият финансов сектор продължава да страда, пише в отчета на Федералната корпорация за застраховане на влоговете (FDIC).
В края на миналата година, когато беше отчетен най-ниският обем на отпуснати кредити за последните 67 години, не е единствения негативен рекорд на банковата индустрия, отбелязват специалистите на FDIC. За пример се сочат банките, които са попаднали в „черния списък" на корпорацията. В края на януари те са вече 702, с което се постига 16-годишен максимум на застрашени кредитни институции.
Повече от 5% от всички кредити, или $391,3 млрд., са просрочени за три месеца и повече, а това е най-високото равнище за последните 26 години, т. е за цялото време, откакто се води подобна статистика. И всички тези проблеми най-вероятно ще бъдат пренесени през настоящата година.
Според ръководителя на FDIC Шейла Беър през 2010 г. количеството на банкрутите в банковата индустрия напълно може да затъмни миналогодишния рекорд от 140 изчезнали банки. А причината за намалената кредитна активност все още не е ясна. За едни това е негласно въведеното ограничения на банките да намалят обемите си за заеми. За други причината е в самите кредитоискатели, които не търсят заеми в условия на криза.
Анализаторите от FDIC са склонни да приемат и двете причини. Според януарското изследването на корпорацията самите банки не предлагат нови форми за привличане на кредитополучатели, както и не намаляват въведените през последните две години ограничения в изискванията си към клиентите. В отчета на FDIC за февруари се казва, че търсенето на кредити от страна на бизнеса и на гражданите продължава да намалява.
Статистиката показва, че качеството на банковите активи през четвъртото тримесечие на 2009 г. продължава да се влошава. За последните три месеца на 2009 г. банки са записали $53 млрд. „лоши" кредити - също рекорд за последните 26 години.

Появи се запис от смъртта на Майкъл Джексън
"Това е едно ново доказателство, което уличава Д-р Конрад Мъри в лъжливи показания"
Запис от първото обаждане на парамедиците, които установяват смъртта на Майкъл Джексън, изплува в Интернет. Гласът от записа се смята, че принадлежи на служител от Los Angeles Fire Department, който съобщава в болницата UNCLA за трагичният край на Джако.
Това ново доказателство би могло да бъде използвано в уличаването на Д-р Конрад Мъри по делото за непредумишлено убийство на краля на попа.
"Пациентът е Майкъл Джексън, поп звездата. Няма пулс, не диша и не реагира. Опитахме да го съживим, но безуспешно. Направихме всичко по силите си. Ще пристигнем в болницата до 5 минути. Положението е сериозно.", гласи записът.
Ако автентичността на записа бъде доказана, то това ще бъде определящ момент за развитието на процеса срещу Д-р Мъри. Лекарят на звездата даде показания под клетва, че Джексън е имал пулс и дишал, когато го качили в линейката.
"Възможно е гласът от записа да е на някои от нашите служители. За съжаление обаче, не можем да кажем на кого точно. ", коментираха от Los Angeles Fire Department.

Р Е Ш Е Н И Е № 111/ 17.02.2010 г.
РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ
КОМИСИЯ ЗА РАЗКРИВАНЕ НА ДОКУМЕНТИТЕ И ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА ПРИНАДЛЕЖНОСТ НА БЪЛГАРСКИ ГРАЖДАНИ КЪМ ДЪРЖАВНА СИГУРНОСТ И РАЗУЗНАВАТЕЛНИТЕ СЛУЖБИ НА БЪЛГАРСКАТА НАРОДНА АРМИЯ
-------------------------------------------------------------------------------------

Р Е Ш Е Н И Е № 111/ 17.02.2010 г.

Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на основание чл. 26, ал. 1, т. 3 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия извърши проверка на 175 лица от 16 печатни издания по чл. 3, ал. 2, т. 1 – собствениците, директорите, заместник-директорите, главните редактори, заместник главните редактори, членовете на редакционните съвети, политическите коментатори и водещите на рубрики в печатни издания. Четиридесет и три лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.
След като проучи и обсъди наличните материали Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия

Р Е Ш И :
установява и обявява принадлежност към органите по чл. 1 от Закона за достъп и разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към Държавна сигурност и разузнавателните служби на Българската народна армия на лица от следните печатни издания:


"А-Спорт" ООД - вестник "Седем"
Проверени са 7 лица. Шест лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

"Бизнес медия груп" АД - вестник "Пари"
Проверени са 13 лица. Пет лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

"Военно издателство" ЕООД – вестник "Българска армия"
Проверени са 14 лица. Едно лице не подлежи на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.


Три имена Спирдон Стоянов Спирдонов
Дата на раждане 02.08.1957 г.
Място на раждане с. Дибич, обл. Шумен
Вербувал го служител о. р. Стойчо Стефанов на 20.07.1976 г., регистриран на 28.07.1976 г.
Ръководил го служител о. р. Стойчо Стефанов; о. р. Петко Петков
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, управление III-II-II
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
Псевдоними Северняк
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Рег. дневник; картони – обр. 4 – 2 бр.; протокол № 87/ 1990 г. с предложение за унищожаване на лично дело IА-24915 и работно дело IР-9899.
Снемане от действащия оперативен отчет 1980 г.
Публична длъжност или публична дейност Водещ на рубрика от 26.09.2008 г. до 14.05.2009 г.
Зам. главен редактор от 14.05.2009 г.


"Гласове" ЕООД – вестник "Гласове"
Проверени са 4 лица. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

"Дума 2008" ЕООД - вестник "Дума"
Проверени са 31 лица. Девет лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.


Три имена Алберт Рахов Аврамов
Дата на раждане 22.12.1950 г.
Място на раждане гр. София
Вербувал го служител подп. Георги Андреев Безлов на 11.08.1986 г., регистриран на 20.08.1986 г.
Ръководил го служител подп. Георги Андреев Безлов; о. р. Иван Спасов
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, управление VI-IV-III, управление VI-V-II
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
Псевдоними Венко
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Документи от ръководилия го щатен служител; рег. бланка; рег. дневник; картони – обр. 4 – 2 бр. и обр. 6; лично дело IА-31220
Снемане от действащия оперативен отчет 1990 г.
Публична длъжност или публична дейност Редактор


Три имена Владимир Николов Груев
Дата на раждане 03.09.1953 г.
Място на раждане гр. София
Качество Щатен служител
Структури, в които е работил ДС, ВГУ
Документи, свързани с кариерното му развитие Със заповед № 3594/ 27.10.1978 г. е назначен за разузнавач III степен; със заповед № 150/ 06.09.1982 г. е преназначен за ст. разузнавач; със заповед № 147/ 16.05.1984 г. е преназначен за инспектор; със заповед № 194/ 18.12.1987 г. е преназначен за зам. н-к отделение.
Публична длъжност или публична дейност Завеждащ отдел "Спорт"


Три имена Евгений Дончев Станчев
Дата на раждане 13.04.1939 г.
Място на раждане гр. София
Вербувал го служител о. р. Георги Петров Късов на 23.12.1964 г., регистриран на 11.01.1965 г.
Ръководил го служител о. р. Георги Петров Късов; о. р. Кирил Кирилов
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, управление II-II-II
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
Псевдоними Кирил
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Документи от ръководили го щатни служители; рег. бланка; рег. дневник; картон обр. 4; лично дело IА-37297.
Снемане от действащия оперативен отчет
Публична длъжност или публична дейност Главен редактор

Комисията разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Евгений Дончев Станчев към органите по чл. 1 след 10.11.1989 г.
Обявен с решение № 105/ 09.12.2009 г. – печатни издания


Три имена Петър Атанасов Манджуков
Дата на раждане 02.06.1942 г.
Място на раждане гр. Пловдив
Вербувал го служител ст. лейт. Милан Миланов на 12.06.1974 г.; възстановен от о. р. Иван Тошков на 18.01.1978 г., регистриран на 31.01.1978 г.
Ръководил го служител ст. лейт. Милан Миланов; подп. Георги Ничев; о. р. Людмил Пешев; о. р. Ал. Маринов; о. р. Иван Тошков; о. р. Пламен Стайков
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, ПГУ; управление II-IХ-V
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник секретен сътрудник; агент
Псевдоними Омортаг
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Собственоръчно написани агентурни сведения; документи за получено възнаграждение; разходен документ, отчетен от ръководил го щатен служител; картони – обр. 1, обр. 3, обр. 4 и обр. 6; дело Ф1, а.е. 3671; протокол № 80/ 1990 г. за унищожаване на лично дело IА-27477 и работно дело IР-12883; Доклад на НРС рег. № RB102101-001-04/12-2177/ 02.12.2008 г.
Снемане от действащия оперативен отчет 1985 г.
Публична длъжност или публична дейност Собственик в "ПМ прес" ЕООД

Доклад на НРС рег. № RB102101-001-04/12-2177/ 02.12.2008 г. по чл. 16, ал. 2, т. 2
Обявен с решение № 72/ 03.08.2009 г. - радиа и телевизии


Три имена Петър Атанасов Манджуков
Дата на раждане 02.06.1942 г.
Място на раждане гр. Пловдив
Качество Нещатен служител
Структури, в които е работил ДС, ПГУ
Документи, свързани с кариерното му развитие Със заповед № 4/ 22.02.1982 г. е привлечен като ОРОН; на 05.05.1982 г. регистриран като ОРОН с псевдоним "Пампоров"
Оперативни работници: о. р. Любомир Сандов Банков; о. р. Венелин Димитров Петров; о. р. Гьончо Гьоков.
Документи за получени възнаграждения; разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители.
Публична длъжност или публична дейност Собственик в "ПМ прес" ЕООД

Доклад на НРС рег. № RB102101-001-04/12-2177/ 02.12.2008 г. по чл. 16, ал. 2, т. 2
Обявен с решение № 72/ 03.08.2009 г. - радиа и телевизии


Три имена Тодор Борисов Коруев
Дата на раждане 24.11.1942 г.
Място на раждане гр. Момчилград
Вербувал го служител о. р. Сашо Узунов на 22.09.1980 г., регистриран на 26.09.1980 г.
Ръководил го служител о. р. Сашо Узунов
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, управление VI-VII-III
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
Псевдоними Бор
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Рег. дневник; картони - обр. 4 и обр. 6; протокол № 73/ 1990 г. за унищожаване на лично дело IА-28985 и работно дело IР-14632.
Снемане от действащия оперативен отчет 1987 г.
Публична длъжност или публична дейност Зам. главен редактор


"Класа България" ЕАД – вестник "Класа" (допълнителна проверка)
Проверени са 12 лица.

Три имена Валери Георгиев Найденов
Дата на раждане 27.06.1947 г.
Място на раждане гр. София
Вербувал го служител кап. Николай Иванов Гатев на 14.09.1983 г., регистриран на 22.09.1983 г.
Ръководил го служител кап. Николай Иванов Гатев
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, управление II-IV-I
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
Псевдоними Сашо
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Документи от ръководилия го щатен служител; рег. бланка; рег. дневник; картони – обр. 4 – 2 бр.; лично дело IА-36276.
Снемане от действащия оперативен отчет
Публична длъжност или публична дейност Главен редактор


Обявен с решение № 105/ 09.12.2009 г. – печатни издания


"Кроз" АД – вестник "Галерия"
Проверени са 4 лица. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

"Медиа холдинг" АД – вестник "Труд" и вестник "Седмичен труд" (допълнителна проверка)
Проверени са 18 лица. Три лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.

Три имена Кеворк Таквор Кеворкян
Дата на раждане 11.09.1944 г.
Място на раждане Гр. Сливен
Вербувал го служител О. р. Г. Георгиев на 19.11.1973 г., регистриран на 26.11.1973 г.
Ръководил го служител О. р. Г. Георгиев; о. р. Цв. Цветков; о. р. Цв. Бузовски
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, управление VI-I-I; управление VI-I-V
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
Псевдоними Димитър
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Рег. дневник; картони обр. 4 – 2 бр. и обр. 6; писмо вх. № 2865/ 16.07.1990 г. с искане да бъде заличен от всички картотеки и за унищожаване на регистрационната бланка и материалите на аг. "Димитър". В дело № V-О-76751 се намират четири агентурни сведения от агент "Димитър" с рег. № 35235. В арх. дело ІА-27254 се намира агентурно сведение от агент „Димитър” с рег. № 35235.
Снемане от действащия оперативен отчет
Публична длъжност или публична дейност Водещ на рубрика "Приказки за телевизията"

Обявен в решение № 54/ 26.11.2008 г. - БНТ


"Новинар медиа" АД - вестник "Новинар"
Проверени са 6 лица. Четири лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

"Ню медиа груп" ООД – вестник "Уикенд" и вестник "Шок"
Проверени са 11 лица. Две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.

Три имена Валентин Тодоров Бояджиев
Дата на раждане 06.01.1950 г.
Място на раждане гр. Ямбол
Вербувал го служител полк. Дянко Христов Курдов на 03.11.1981 г.
Ръководил го служител полк. Дянко Христов Курдов; майор Димитър Иванов; майор Валентин Радомирски
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството РУ на ГЩ
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник сътрудник
Псевдоними Славянски
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество – обещание; документ за получено възнаграждение; разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители; документи от ръководилите го щатни служители; картони – обр. 1 – 2 бр. и обр. 2; рег. дневник; дело № 16980; доклад от Служба "Военна информация" изх. № 246/ 29.01.2010 г.
Снемане от действащия оперативен отчет
Публична длъжност или публична дейност Отговорен редактор на в. "Уикенд" от декември 2004 г.


"Правен свят" ЕАД - списание "Правен свят"
Проверени са 7 лица. Пет лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

"Работилница за книжнина Васил Станилов" ООД - вестник "Про &Анти"
Проверени са 19 лица. Едно лице не подлежи на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. За 2 лица (Д-р Панайот Панайотов – Канада - член на редакционен съвет и Милен Радев – Берлин - член на редакционен съвет ) органът по чл. 21, ал. 2 ("Работилница за книжнина Васил Станилов" ООД) не изпрати всички необходими данни и за тях не е извършена проверка.

Три имена Васил Павлов Станилов
Дата на раждане 14.01.1933 г.
Място на раждане Гр. Варна
Вербувал го служител Ст. лейт. Тодор Костов Тодоров на 11.05.1968 г.
Ръководил го служител Ст. лейт. Тодор Костов Тодоров; полк. Георги Стоянов Касабов
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството Първо главно управление-ДС, 10 отдел
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството Секретен сътрудник
Псевдоними Хермес
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Документи от ръководилите го щатни служители; картони обр. 1 и 3; дело Ф1, а. е. 2055
Снемане от действащия оперативен отчет
Публична длъжност или публична дейност Главен редактор

Обявен с решение № 14/ 04.09.2007 г. – народни представители


Три имена Петко Димитров Бочаров
Дата на раждане 19.02.1919 г.
Място на раждане гр. Плевен
Вербувал го служител Вербуван от о. р. Ап. Зафиров на 07.08.1946 г.; възстановен от о. р. Петър Стоянов Иванов през 1950 г., регистриран на 11.02.1964 г.
Ръководил го служител о. р. Ап. Зафиров; о. р. Марин Костов; о. р. Георги Шкутов; о. р. Христо Стоянов; о. р. Крум Весьов; о. р. Никола Ковачев; о. р. Кирил Костов; о. р. Петър Стоянов Иванов; о. р. Николай Мирчев Филипов; о. р. Димитър Саров; о. р. Николай Филипов; о. р. Стоян Стоянов
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, управление II-I-I
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
Псевдоними Найденов; Борисов; Иванов
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Собственоръчно написана и подписана декларация за сътрудничество; собственоръчно написани агентурни сведения; документи за получено възнаграждение; разходни документи, отчетени от ръководили го щатни служители; документи от ръководили го щатни служители; рег. дневник; картони – обр. 4; лично дело IА-26081 – 2 тома; работно дело IР-106 – 6 тома.
Снемане от действащия оперативен отчет 1982 г.
Публична длъжност или публична дейност Член на редакционния съвет


Три имена Христо Иванов Троански
Дата на раждане 24.07.1946 г.
Място на раждане гр. Монтана
Вербувал го служител о. р. Славе Френгийски на 21.11.1980 г., регистриран на 02.12.1980 г.
Ръководил го служител о. р. Славе Френгийски
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ОУ на МВР-Благоевград-ДС
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
Псевдоними Иванов
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Рег. дневник; картони – обр. 4 – 2 бр.; протокол № 4/ 1990 г. за унищожаване на лично дело IА-1878 (Бл); протокол № 2/ 1990 г. за унищожаване на работно дело IР-1482 (Бл).
Снемане от действащия оперативен отчет 1983 г.
Публична длъжност или публична дейност Член на редакционния съвет


"Стандарт Нюз" ЕАД - вестник "Стандарт"
Проверени са 15 лица. Две лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона.

Три имена Георги Горанов Готев
Дата на раждане 07.05.1958 г.
Място на раждане гр. Благоевград
Вербувал го служител о. р. Добри Иванов Младенов на 26.04.1983 г., регистриран на 28.04.1983 г.
Ръководил го служител о. р. Добри Иванов Младенов; о. р. Калин Ламбрев
Структури, в които е осъществявано сътрудничеството ДС, ВГУ, "ЧЖ"
Качеството, в което е осъществявано сътрудничеството-секретен сътрудник агент
Псевдоними Иванов
Документи, въз основа на които е установена принадлежността към органите по чл. 1 Рег. бланка; дневник; картони – обр. 4 – 2 бр.; лично дело IА-36916.
Снемане от действащия оперативен отчет
Публична длъжност или публична дейност Зам. главен редактор от 06.06.2006 г. до 31.05.2007 г.

Комисията разполага с документи, удостоверяващи принадлежност на Георги Горанов Готев към органите по чл. 1 след 10.11.1989 г.

Три имена Тодор Костадинов Батков
Дата на раждане 17.10.1958 г.
Място на раждане гр. Пловдив
Качество Нещатен служител
Структури, в които е работил ДС, управление III
Документи, свързани с кариерното му развитие Привлечен със заповед № 120/ 20.09.1977 г. и се води на отчет от полк. Колев.
Публична длъжност или публична дейност Собственик в "СТАНДАРТ НЮЗ" ЕАД


Фондация "Комунитас" - вестник "Култура"
Проверени са 14 лица. Пет лица не подлежат на проверка по силата на чл. 26, ал. 4 от закона. Комисията не установи принадлежност на лица към органите по чл. 1 от закона.

Забележка:
Проверката на печатните издания продължава.

Няма коментари: