вторник, 16 февруари 2010 г.

МАНИПУЛИРАНИ ИЗБОРИ, МРЪСНИ ПАРИ, РАЗНИ ОКТОПОДИ И ПИПАЛА, НАГЛА МАФИЯ ВРАСТНАЛА СЕ ВЪВ ВЛАСТА И ... КАКВО ЛИ ОЩЕ НЕ?

СН. БУНТОВЕТЕ СРЕЩУ ОБАМА СА ЧЕСТО ЯВЛЕНИЕ В САЩ

ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

КС обяви за незаконен избора на трима народни представители
София /КРОСС/ Конституционният съд обяви за незаконен избора на трима народни представители, избрани по пропорционалната избирателна система в изборите за 41-то народно събрание на 5 юли миналата година. Това са Мариана Иванова Даракчиева от кандидатската листа на "Синята коалиция" в 7 МИР Габрово, Рушен Мехмед Риза от кандидатската листа на Движението за права и свободи в 8 МИР Добрич и Атанас Марков Семов от кандидатската листа на Ред, Законност и Справедливост в 23 МИР София, съобщиха от КС.

Решението е взето поради незаконосъобразност на проведените избори в 23 избирателни секции в Република Турция, в които са подадени 18358 действителни гласа, които трябва да бъдат изключени от базата на разпределение на гласовете въз основа на която се определят изборните резултати.
Конституционният съд възлага на Централната избирателна комисия за избиране на народни представители да определи изборния резултат на основата на настоящето решение на Конституционния съд във връзка с Решение № НС-255 от 15.02.2010 г. на ЦИК, след като намали по партии и коалиции подадените за тях действителни гласове с тези в посочените 23 избирателните секции в Република Турция както следва: за РЗС с 12 гласа, за ПП" ЛИДЕР" с 5 гласа, за ГЕРБ с 58 гласа, за ДПС с 18140 гласа, за Атака с 26 гласа, за КБ с 33 гласа, за СПС „Защита" с 4 гласа, за НДСВ с 27 гласа, за „Българска лява коалиция" с 10 гласа, за ПЛАМ с 2 гласа, за ПП "Зелените" с 4 гласа, за „Социалдемократи" с 8 гласа, за ПП „Другата България" с 3 гласа, за ОБП с 3 гласа, за ПП" НДСО" с 1 глас, за БНС - НД с 5 гласа, за „Синята коалиция" с 15 гласа, за „Родината - ДГИ -НИ" с 2 гласа.
КС отхвърля искането на главния прокурор, по сезиране от Яне Георгиев Янев, политически лидер на политическа партия „Ред, Законност и Справедливост" и кандидатите за народни представители от същата политическа партия - Красимир Дончев Каракачанов, Борис Янков Ячев и Бойко Иванов Ватев, с което се оспорва законността на избора на следните народни представители от ДПС, избрани по пропорционалната избирателна система в 41-то Народно събрание: Хасан Илияз Хаджихасан 04 МИР Велико Търново, Искра Димитрова Михайлова - Копарова 13 МИР Пазарджик, Тунджай Османов Наимов 17 МИР Пловдив окръг, Бюрхан Илиязов Абазов 19 МИР Русе, Елин Елинов Андреев 22 МИР Смолян, Емил Кирилов Иванов 26 МИР София област, Лютви Ахмед Местан 27 МИР Стара Загора.
На основание чл.14, ал.4 от Закона за Конституционния съд решението влиза в сила от датата на постановяването му.
На основание чл.22, ал.5 от Закона за Конституционния съд решението се изпрати на Народно събрание, Централна избирателна комисия, главния прокурор, Яне Георгиев Янев, Красимир Дончев Каракачанов, Борис Янков Ячев и Бойко Иванов Ватев.
Съдиите Благовест Пунев и Румен Ненков са подписали решението с особено мнение по допустимостта на искането.

ДПС поиска анулиране на решението на КС, ще сезира Страсбург
София /КРОСС/ ДПС иска анулиране на решението на Конституционния съд от днес, с което един от спечелените мандати от ДПС бе обявен за невалиден. Пред журналисти в централата на партията заместник-председателят Христо Бисеров обясни, че решението на Конституционния съд е „погрешно, неприемливо и неправилно", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
ДПС ще сезира съда в Страсбург заради нарушеното си право на защита като страна по делото. Освен това партията на Ахмед Доган ще обжалва отнемането на едно свое депутатско място и пред Конституционния съд чрез съдействието на Главния прокурор. Ако това не стане, ДПС пак ще сезира съда в Страсбург.
Бисеров каза, че две експертизи са доказали валидността на изборните резултати в Турция, които бяха касирани по искане на РЗС. Според ДПС решението на Конституционния съд ощетява не само партията, но и е в нарушение на избирателните права на хората, които са гласували.
ДПС очаква да получи официалното решение на Конституционния съд. Когато това стане, в партията ще имат повече яснота за конкретните мотиви, с които ще искат анулиране на решението в срок от 14 дни. Другият заместник-председател Лютви Местан коментира за решението с думите, че „онова, което според Конституционния съд, е основание, може да се окаже тотална практика при упражняването на вот в страната".
„Актът на Конституционния съд не се базира на нито едно - не само законово, но и конституционно основание, а тъкмо обратното- нарушава конституционни права", каза Местан. По думите му КС е отказал право на защита на пряко засегнатите народни представители от ДПС, посочени в жалбата на РЗС за касиране на изборите в Турция, като е отхвърлил техни молби да бъдат страната по делото.
Христо Бисеров допълни, че за първи път решение на Конституционния съд става основание за дело срещу България в Съда в Страсбург. Според него самото искане по делото е недопустимо и това е потвърдено от двама конституционни съдии. Освен това решението ще има „тежки" политически последствия и размествания на мандати в парламента, смята заместникът на Ахмед Доган.
Информационна агенция КРОСС припомня, че Конституционният съд обяви за незаконен избора на трима народни представители, избрани по пропорционалната избирателна система в изборите за 41-то народно събрание на 5 юли миналата година. Това са Мариана Иванова Даракчиева от кандидатската листа на "Синята коалиция" в 7 МИР Габрово, Рушен Мехмед Риза от кандидатската листа на Движението за права и свободи в 8 МИР Добрич и Атанас Марков Семов от кандидатската листа на Ред, Законност и Справедливост в 23 МИР София.

ВМРО: Решението на Конституционния съд за гласуването в Турция е половинчато и неубедително
София /КРОСС/ Днешното решение на Конституционния съд на Република България за частично касиране на вот от Турция е половинчато и неубедително. Направеното преразпределение на мандатите лишава ДПС само от един депутат. Направена е поредната „въртележка", като в рамките на само на няколко месеца, за втори път се променя съставът на Народното събрание, се казва в съобщение до медиите от ВМРО. В същото време беше отхвърлен искът, с който Главният прокурор, по жалба на кандидати за депутати от ВМРО, сезира Конституционния съд с искане да се обяви за невалиден изборът на седем народни представители от ДПС.
Свидетели сме на абсурдна ситуация, в която турската етническа партия ДПС за пореден път беше пощадена, а цената на изборните фалшификации в Турция не беше платена докрай. На фона на този резултат, все по-трудно е да се повярва, че не съществува политическа договорка между ДПС и сегашните управляващи.
Ние от ВМРО положихме максимални усилия да докажем очевидната за всички истина, че изборните резултати от Турция са тотална фалшификация. Тъжно е, че правоохранителните органи потвърждават днес страховете на мнозинството от българите. Страховете, че държавата ни не може да се справи с престъпната партия ДПС.
Вече внесохме в Народното събрание предложенията си за промени в изборното законодателство, за да се предотврати нова подобна нагла гавра с демокрацията и държавността. Сред предложенията на ВМРО са :задължителното гласуване, всеобщото прилагане на принципа на уседналост и образователен ценз.
Днес Върховният административен съд гледа делото по жалба на ВМРО срещу двуезичните надписи на реквизитите на новите лични документи. Решението на съда се очаква в едномесечен срок.

Яне Янев: Бойко Борисов от протести изпитва параноичен уплах
София /КРОСС/ Сборният пункт за Националния митинг-шествие на РЗС ще бъде до пилоните на НДК в София в 10 часа на 10 март. Това съобщи за Информационна агенция КРОСС лидерът на партията Яне Янев. Шествието ще премине по бул. Витоша, покрай Министерски съвет и митингът ще се проведе пред Народното събрание. По думите му, ограниченията в Закона за събранията, митингите и шествията няма да попречат на РЗС да проведе Националния митинг-шествие. Той каза още: „Ако искат, нека да пречат. Бойко Борисов от протести изпитва параноичен уплах".
На въпрос дали столичният кмет ще разреши протеста Яне Янев отговори: „Дали ще ни разреши или не, ще има протест".
Яне Янев оправи и призив: „Чрез медиите ги призовавам да спрат с провокациите и систематичните репресии срещу РЗС, защото това ще има бумерангов ефект".
Лидерът на РЗС посочи още: „Ние знаем, че тези, които в момента управляват България са изключително примитивни и некомпетентни мутри-милиционери, но все пак трябва да имат и граници. Това, което направиха ГЕРБ и ДПС да си разменят по един мандат и да касират един от нашите най-ерудирани народни представители - Атанас Семов показва само колко силна и правдива е каузата на РЗС. Атанас Семов не се поддаде на предложенията и на натиска да напусне РЗС и те за отмъщение му касират мандата. Не случайно по един изключително вандалски начин аз бях отстранен от Комисията за борба с корупцията, за да могат да бъдат спрени над 500 преписки. Част от тези преписки се ползват за да трупат дивиденти управляващите. Ако отворите сайта на НС ще видите, че аз съм единствения народен представител, който е задал въпроси във връзка с дейността на този, който днес беше арестуван за издаването на документи за временно пребиваване на чужденци в България".
Попитан за конкретни имена, които са свързани с престъпни действия, но все още не са огласени Янев отговори: „Ще говорим, когато имаме надеждни гаранции, че има истинска свобода на словото в България".

Иван Сотиров: Нужна е промяна в изборното законодателство
София /КРОСС/ Не става въпрос за нарушение за избор на едно или друго лице, просто такава е избирателната система. Това заяви за Информационна агенция КРОСС депутатът от СДС Иван Сотиров. Той обясни, че когато се касират определени резултати се завъртат много депутатски места. Това е едно от несъвършенствата на тази избирателна система, посочи още Сотиров.
„Вие виждате, че касирането на гласове в едни секции, води до верижна реакция и разместване на мандати в други избирателни райони", коментира още той. Относно заканата на ДПС да сезира Страсбург заради отстраняването на техния народен представител Рушен Мехмед Риза Сотиров заяви, че всеки има право да отправи възражение, но не знае до колко решението на Конституционния съд може да бъде атакувано по този ред. „В крайна сметка смятам, че ръководствата на всички политически партии ще си направят своята преценка", допълни още той.
Сотиров заяви още, че е нужна радикална промяна на изборното законодателство, за да не се стига до такива „абсурдни" ситуации.

Между 4 и 5 милиарда лева са мръсните пари в България
София /КРОСС/ Най-малко между 4 млрд. и 5 млрд. лева са годишните приходи от нелегални пазари и престъпни дейности в България, според последните проучвания на Центъра за изследване на демокрацията. Това са пари от трафик и разпространение на наркотици, нелегален внос на цигари и други акцизни стоки, проституция, корупция (свързана с обществените поръчки), данъчни и ДДС измами. Данните бяха изнесени по време на кръгла маса на тема "Противодействие на прането на пари в България: предизвикателства и инструменти" в Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД), предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
На срещата присъстваха посланикът на Холандия Карел Ван Кестерен и министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. В обема на „мръсните пари" в икономиката на България не са включени други противозаконни дейности като финансови измами, трафик на културни ценности, както и парите генерирани от огромният сегмент на сивата икономика, която се оценява на 30 % от брутния вътрешен продукт през 2009 година.
В допълнение, бързо развиващия се пазар на имоти в България през последното десетилетие превърна страната в привлекателна дестинация за пране на значително количество, приходи от Европа и света, голяма част от които с цел изпиране, се посочва в анализа на ЦИД.
За разлика от развитите демокрации, където прането на пари се извършва най-вече посредством сложни финансови операции или инвестиции в легалната икономика, в България се наблюдава и една специфична форма на пране на пари - политическата инвестиция. От ЦИД предупреждават, че по този начин е заплашен самият фундамент на демокрацията в страната - политическата й система.
Местните избори през 2007 г. дадоха изключително тревожен сигнал, че различни криминални структури чрез финансиране на политици и политически формации получават възможност за достъп до влияние в политиката, особено на местно равнище, се подчертава в изследването.
24 са внесените прокурорски актове в съда за изпиране на пари през миналата година, става ясно от изследването на Центъра за изследване на демокрацията. През 2008 г. актовете са били 19, а през 2002 г. - само един. Промените според изследването са в отговор на засиленото международно внимание към проблема с прането на пари, след терористичните атентати на 11 септември 2001 г.
Само 0,1 % от случаите на пране на пари се разследват у нас и не са били обект на специално изследване, но някои от тях могат лесно да се идентифицират смятат от центъра. Ограниченият капацитет на специализираните държавни институции не е най-големият проблем. Няколкото десетки специалисти в ДАНС и ГДБОП едва ли биха могли да се справят с хилядите случаи, които би трябвало да се разследват.
Неприлагането на съществуващите закони от страна на задължените лица е повече от очевидно, смятат от организацията. За периода 2007 - 2008 г. например само една съмнителна сделка е била докладвана от брокер на недвижимо имущество, при условие, че според представители на бизнеса с недвижими имоти, около половината от стойността на търгуваните жилища не са обявявани официално. Корупцията в частния сектор (банки, обменни бюра, брокери на недвижими имоти, нотариуси, търговци на автомобили и др.) в друг проблем. Представителите на частния сектор са изправени пред избора дали да привлекат и запазят клиенти, които предпочитат да работят с онези, които не прилагат дължимите мерки против прането на пари и осигуряват „по-дискретни" и по-бързи сделки.
От Центъра за изследване на демокрацията предлагат да бъде приложен методът - „масовизация на преследването" спрямо прането на пари. В Испания има задължително разследване за пране на пари, което съпътства всяко едно разследване на престъпление, свързано с наркотици. Така през 2007 г. властите там са конфискували имущество на стойност 82 млн. евро. Затова от центъра предлагат изработен Наръчник за разследване на изпирането на пари. Той трябва да подпомогне работата на прокуратурата и следователите, както и за полицаите, разследващи организираната престъпност.
Наръчникът предлага техники и методи за работа срещу прането на пари.
Според ЦИД - в страната ни има масови елементарни (дори примитивни) схеми за пране на пари - в строителството, недвижимите имоти, селското стопанство, търговията и туризма. За тях обаче не са необходими специализирани структури за разследване, тъй като разкриването им е в рамките на възможностите на редовия служител, разследващ полицай или следовател.
Опитът в САЩ и страните от ЕС показва, че подходът на „проследяването на пътя на парите" е ефективен инструмент за достигане до ядрото на криминалните мрежи, посочват от ЦИД.

Велчев: До края на мандата на това правителство ще бъдат разплетени пипалата на "Октопод"-а
София /КРОСС/ До края на мандата на това правителство ще бъдат разплетени пипалата на „Октопод" - а. Това каза главният прокурор Борис Велчев на среща с представители на бизнеса, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Велчев каза, че ще има и други такива знакови дела срещу организираната престъпност и криминалния контингент. Той предрече успехи до няколко месеца, но направи уточнение, че делата за "пране" на пари и за организирани престъпни групи често прехвърлят границите на страната и за това решаването им изисква повече време.
Главният прокурор коментира и друг сериозен проблем - корупцията. „Корупцията не е подминала нито една институция", каза Велчев посочвайки като най-важен приоритет срещу нея превенцията. Според главният прокурор, самото законодателство за обществените поръчки е прокорупционно. Велчев припомни, че има обвинения срещу трима бивши министри, срещу един председател на агенция заради заменки на гори, както и срещу двама народни представители. Това дава основание да се говори, че е започнала промяна, но според Велчев трябват още сериозни усилия.
Главният прокурор каза още, че трябва да има повече изисквания към службите, които работят със специални разузнавателни средства /СРС/, за да се завиши контрола върху изтичането на информация от тях. Обвинител № 1 каза, че около 5% от събраните чрез СРС-та материали обслужват наказателния процес. Главният прокурор допълни, че в днешно време българските съдии и прокурори вършат голям обем от работа. Той каза още, че е изключено една организирана престъпна група „и бандитите" да бъдат хванати с кървав нож, а за това трябват доказателства.

Светослав Мичев обвинен в безстопанственост
София /КРОСС/ Председателят на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев е обвинен в умишлена безстопанственост. Той е с наложена мярка за неотклонение парична гаранция от 10 000 лв., казаха за КРОСС от прокуратурата.
Мичев се е явил с адвоката си и се е възползвал от правото си да не дава обяснения.
Нарушенията, които е извършил, са свързани с ремонт на регистрационен център в с. Баня, както и със закупуване на няколко телевизора. Закупуването е станало през 2009, когато страната е била в икономическа криза и е имало забрана с постановление на Министерски съвет да се правят излишни разходи.
"Нарушенията са в два пункта - касае се за извършен ремонт в регистрационен център в село Баня, община Нови Искър, и закупуване с фактури на няколко телевизора, каквито не е имал право да закупува. Щетите са в процес на изясняване, като са назначени експертизи. Вероятно става дума за около 100 000-200 000 лева. Изразходвани са около 500 000 лева за ремонт, а реално са извършени строително-монтажни работи за много по-малка сума", поясни наблюдаващият прокурор Андрей Андреев.
Всички договори са сключени от Мичев като председател на Агенцията за бежанците.

Ген. Бриго Аспарухов: Визитната картичка на разузнаването е борбата с организираната престъпност
София /КРОСС/ Акция "Октопод" повдигна много въпроси и обвинения. Информационна агенция КРОСС потърси и мнението на ген. Бриго Аспарухов - бивш директор на НРС на България.

Ген. Аспарухов, през последните дни има обвинения, че бивши служители на специалните служби, включително и на бившата ДС стоят в основата на организираната престъпност в България. Ген. Атанасов заяви, че бившата ДС само формално е разформирована от БКП, а всъщност стои в основата на организираната престъпност в страната. Вие, като директор на НРС в периода след 1991 година как бихте коментирали тези обвинения?

Българското разузнаване е преименувано през м. март 1990 г. от тогавашния държавен глава Петър Младенов. По същество, то никога не е принадлежало към държавна сигурност, формално - да. Такова е било устройството тогава. Държа да подчертая следното - станах директор на разузнаването в края на месец август 1991 г. През септември започнах да установявам незабавно контакти и то работни, активни с всички европейски служби, включително и с американската - ЦРУ. За много кратко време имахме вече установени отношения и започнахме активна работа в областта на:
1. Борба с организираната престъпност - международна и българска. За целта разузнаването имаше задача да информира за изяви на наши българи, които се засичат от чужди служби.
2. Борба с международния тероризъм
3. Борба с търговията с ядрени компоненти, за да не се допусне производство на ядрено оръжие от страна, която е опасна за света.
4. Борба с търговците на човешка плът - проституция, търговия с деца и т.н.
Визитната картичка на нашето сътрудничество с европейските, американските и руски служби беше борбата с организираната престъпност и тези, които я извършваха. Това е доказано, лежи в архивите на българското разузнаване. Питате за ДС. 20 години след прехода да се издига все още в първостепенно място ролята на бивши служители на ДС, това е малко смущаващо по няколко причини. Първата, чисто физически 20 години са минали и тези, които са били 40-50 годишни, вече са 60-70 годишни хора. Да се внушава на българското общество, че ДС е коренът на злото за всичко, което се случва в България е най-малкото - несериозно. Този, който го говори, явно няма други аргументи нито за себе си, нито за политическата сила, която представлява. Искам да направя едно напомняне - говори се за „Кремиковци". МК „Кремиковци" беше приватизиран за един лев по времето на Иван Костов. Финансов министър тогава беше Муравей Радев. Опростиха дългове на „Кремиковци" към австрийската фирма, т.е. пое ги държавата. Опрости ги за купувача, но натовари държавата с това. И сега се приписва това на ДС. Най-малкото е цинизъм.

Вие познавате ли и контактува ли ли сте служебно с ген. Атанас Атанасов?
С ген. Атанасов никога не съм имал възможност да контактувам, а и не съм желаел. Трябва да ти е приятно да контактуваш.

Филчев: Алексей Петров назначен в НСС от Атанасов и Йорданов
София /КРОСС/ Ако става дума за наказателното дело срещу Алексей Петров, то ще се реши от съда с присъда.Запознах се служебно с него, мисля, че главният секретар на МВР Божидар Попов ни запозна, но доскоро бяхме на "Вие", заявява в интервю за Информационна агенция КРОСС бившият главен прокурор Никола Филчев. Алексей е назначен за секретен служител на НСС по предложение на тогавашния директор на НСС Атанасов от тогавашния министър на вътрешните работи тогава Емануил Йорданов, съобщава Филчев.
Винаги е имало престъпност, винаги е имало канали на проникване на престъпността в държавата, имало е, и ще има, въпросът е да се ограничи колкото може. В това отношение усилията на правителството трябва да бъдат адмирирани, особено на министъра на вътрешните работи. Той поема немалки рискове с тези си усилия, но борбата за законност трябва да се върши със законни средства. Полицията е най-добрият помощник на правосъдието, но когато полицията започне да решава вместо съда, човешката цивилизация е в опасност, заявява още Филчев в отговор на въпрос дали престъпността се е сраснала с държавността.
Ако г-н Цветанов търси някой виновник за унищожаването на „Кремиковци”, да арестува политическия си партньор и другар Иван Костов, защото Иван Костов унищожи „Кремиковци”, призовава Филчев.

Ген. Димо Гяуров: Не знам нищо за Никола Филчев и Алексей Петров
София /КРОСС/ „Не знам, тази драма с Никола Филчев е доста далеч от моето знание и моето съзнание. Кой, кого, как и защо е назначавал - не знам". Това заяви ген. Димо Гяуров - бивш директор на НРС, а сега депутат от Синята коалиция, в предаването „Здравей, България" на Нова телевизия. Той допълни: „Още по онова време, в края на управлението на СДС, вече имаше данни, които не бяха конкретизирани или за мен не бяха, че въпросното лице - Алексей Петров, би могъл да представлява оперативен интерес за българските служби. Признавам, че доста бях изненадан, когато разбрах, че той е бил назначен на някакъв щат или въобще за нещо си. И до ден днешен не ми е ясно като какъв точно се е подвизавал в НСС и после в ДАНС". Той отказа да коментира тезата на ген. Атанасов за организираната престъпност с думите: „Не знам. Може и да е така, може и да не е. Нямам лични впечатления от отношенията между Филчев и МВР, между Филчев и Алексей Петров. Нито имам някакво знание за това, кой кого е натискал тогава".
Запитан дали това, което казва, е позиция на Синята коалиция, Гяуров отговори: „Аз не мисля, че въобще Синята коалиция трябва да има позиция по този въпрос. Отделни лица може би - да". По думите му, отделените лица са: „хора, които имат някакво отношения към всички тези процеси".

Ректорът на УНСС имал жилище до Филчев и Алексей Петров, давал го под наем
София /КРОСС/ Ролята на Алексей Петров в УНСС е била единствено да изпълнява своите задължения на хоноруван преподавател, както всички хонорувани преподаватели в университета. Това заявяват от Университета за национално и световно стопанство.
Във връзка със запитвания за проф. Никола Филчев от УНСС уточняват, че той е назначен и преподава в УНСС от 1996 г. въз основа на избор от Факултетния съвет на Юридическия факултет. В периода 2006 г. - 2009 г. проф. Филчев е в неплатен отпуск от УНСС, защото беше посланик на България в Казахстан и трудовият му статус беше аналогичен с този на народните представители. От 15 септември 2009 г. той отново преподава в университета. От началото на работата му в УНСС досега не са постъпвали официални оплаквания, допълват от учебното заведение.
По повод на публикация, в която се твърди, че проф. Борислав Борисов има жилище в съседство с проф. Никола Филчев и доц. Алексей Петров, от УНСС уточняват, че то е придобито с инвестиционно предназначение като начинание. Ректорът никога не е живял в него, то не и обзаведено и веднага след получаването на акт 16 е дадено на брокерска къща за недвижими имоти и обявено за даване под наем или продажба, посочват от УНСС.
Преди дни по повод изявление на Пламен Тимев-Ганди в столичен всекидневник, че един от задържаните при операция "Октопод" Николай Велков, е преподавател в УНСС, от университета информираха, че въпросното лице никога не е било нито на основен трудов договор, нито на хонорар в УНСС.

Горан Симеонов: Животът ни е преминал в защита на националната сигурност
Гарантирам, че бившите служители от ДС не кроят опит за преврат. Животът ни е преминал в защита на националната сигурност, категорично заяви председателят на Асоциацията на разузнавачите от запаса
Интервю на Десислава Конакчийска, Информационна агенция КРОСС

Г-н Симеонов, ген. Атанасов обвини бившата ДС, че стои зад създаването на организираната престъпност в страната. Неговите думи бяха: „ДС беше формално разпусната от БКП, но до ден днешен продължава да съществува". Вашият коментар по това обвинение като председател на Асоциацията на разузнавачите от запаса?
Целият вариант и цялата схема, която е измислена с ДС като виновник за всички злини на прехода, цели две неща. Първо - цели да обезсили специалните служби, за да може да се разграбва съвсем спокойно държавната собственост, тъй като този преход е характерен с това. Никога в света не е извършена такава трансформация на обществена собственост и преминаването й в частни ръце. Второ, това ни показва, че в крайна сметка политическият елит през последните 20 години не е заинтересован от ефективното действие на специалните служби в България.

Колко от бившите социалистически страни отвориха досиетата на специалните си служби?
Ще цитирам Евтим Костадинов, който на една среща, която е имал в ЦРУ, твърди, че американските колеги са „похвалили България като държавата с най-добрия закон по отношение на архива на ДС".

Т.е.?
Т.е. по-добър дори от тези на Полша и Чехия. Доколко е по-добър, ние затова имаме категорично мнение - той е добър за всички други, освен за българската държава.

Какви са законите в Полша и в Чехия?
Всичките техни закони не са специални като нашия, т.е. действат си другите закони, с които преди това се е определяла дейността на техните специални служби. Докато нашият, като един от последните закони, отменя действието на Закона за класифицирана информация. И никъде, доколкото ми е известно на мен, няма такава позиция, че целият архив на ДС до 16 юли 1991 г. не представлява държавна тайна. Такъв закон няма никъде. Може би в ГДР е така, но това е съвършено друг случай, защото това е една държава, която се обединява.

С какво се занимава Асоциацията на разузнавачите от запаса?
Основната ни дейност е да се опитаме да бъдем коректив на държавната политика в сферата на националната сигурност. Втората ни основна дейност е социалната. Ние поддържаме и помагаме на свои колеги, които са болни, по-слаби социално.

Искате да кажете, че не правите никакви планове за преврат?
Абсолютно. Това мога да го гарантирам. В края на краищата, целта ни е не да съсипем държавата, а да я укрепим. Ние продължаваме да считаме Закона за досиетата за абсолютно антинационален и ще продължим да се борим за неговата отмяна или поне модифициране в интерес на националната сигурност. Животът ни е преминал в защита на националната сигурност и ние не можем да стоим пасивни, когато тя е в опасност.

БСП иска изслушване на Аню Ангелов и Николай Младенов за американската ПРО
Благоевград /КРОСС/ Предишното правителство не е водило под никакви форми разговори по темата за разполагане на елементи от американската система за противоракетна отбрана. Това заяви председателят на БСП Сергей Станишев след изнесеното заседание на Изпълнителното бюро на партията в Благоевград.
„Винаги сме изхождали от интересите на националната сигурност на България", подчерта лидерът на БСП. По думите му всяка подобна инициатива трябва ясно и публично да бъде обсъдена, а не да се водят задкулисни разговори на неизвестно ниво, с неясен мандат. Според Станишев темата пряко засяга сигурността на страната, геополитическата позиция на България и отношенията с целия регион.
По тази причина БСП инициира изслушване в парламента на министрите на отбраната и на външните работи.
Станишев беше категоричен, че не може подобни преговори да се водят без знанието на президента, без мандат от Консултативния съвет по национална сигурност, без знанието на парламента. „Не е ясно дали става дума за двустранна инициатива между САЩ и България или за обща НАТО-вска политика", каза още бившият премиер.
По думите му е важно да се отчитат и потенциалните рискове за страната. „Ясно е каква би могла да бъде реакцията на Русия", коментира Станишев. Според него трябва да се проучи опита в Полша и Чехия, където се е стигнало до отказ в резултат на внимателен анализ и реакция на общественото мнение. „С такава тема експерименти, недомлъвки и лековат подход е неприемливо", заяви лидерът на БСП. По повод изявлението на Бойко Борисов, че въпросът ще бъде съгласуван с ЕК, Станишев изтъкна, че ЕК и ЕС нямат нищо общо с подобна тема и инициатива.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Държавата е загубила 6 милиарда лева от замени?

С призив за възстановяване на загубените държавни територии, вследствие на процедури по неправомерни замени на земи и гори, се обърна към премиера във вторник инициативен комитет, включващ неправителствени браншови организации, както и политици и синдикати. За целта те предлагат Бойко Борисов да внесе в парламента законопроект срещу заменките на гори и земи.
“С този законопроект ние нанасяме много силен удар на българската мафия и олигархия…” - смята Александър Каракачанов от “Зелени Балкани”. В законопроекта ще бъде записано още, че направените до момента замени трябва да бъдат обявени за нищожни и на практика държавата да си възвърне загубената собственост. Според изчисления на инициативния комитет до момента държавата е загубила не по-малко от 6 милиарда лева от замени, а общо размерът на територията е равна на 10 000 футболни стадиона. Налице са и данни, че земи по морето са били продавани за 13 стотинки квадратния метър.
“Казва се, че ЕС ще ни глоби за замените, но това не е точно така, той ще ни глоби, че не можем да ги спрем…” - поясни Димитър Манолов от КТ “Подкрепа”. Ако законопроектът не бъде внесен в НС, от комитета ще организират референдум за възстановяване на отнетите от държавата земи.

Убийците на Борилски се предадоха
Осъдените за убийството на студента Мартин Борилски – Георги Желязков и Стоян Стоичков, са се предали на варненската съдебна охрана. Двамата са отишли заедно с адвоката и с бащата на единия от извършителите, след което са конвоирани към Варненския затвор в съответствие с разпоредбата на съда, който разпореди задържането им под стража.
На 4 февруари Апелативният съд във Велико Търново се произнесе по делото за убийството на студента Мартин Борилски. Георги Желязков бе осъден на 19 години затвор, а Стоян Стоичков – на 17 години при първоначален строг режим за изтърпяване на наказанието.
Двамата трябва да заплатят на майката на жертвата Иванка Вълчева 120 000 лв. за причинени неимуществени щети. Присъдата подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд в 15-дневен срок. Двамата се укриха и на 6 февруари бяха обявени за общодържавно издирване.
Мартин Борилски беше убит през 2000 година във Франция. Френското следствие убедително доказа, че извършители на убийството са двама негови състуденти - Георги Желязков и Стоян Стоичков, след което доказателствата бяха предадени на българския съд за процес.
Процесът обаче завърши с оправдателна присъда, като се твърди, че бащата на Георги Желязков - Борислав Желязков, бивш офицер от Държавна сигурност и известен варненски адвокат сега, е оказал влияние върху следствието.
След остър протест от страна на френския посланик в България делото беше възобновено и завърши с осъдителна присъда 10 години след убийството.

Велчев е коментирал със Станишев ,че Алексей Петров е „лоша емблема” за ДАНС
Главният прокурор Борис Велчев потвърди, че с бившия премиер Сергей Станишев са коментирали, че Алексей Петров е лоша емблема за ДАНС.Пред журналисти обвинител номер едно заяви , че това не е разговор, който е запомнил в детайли. Главният прокурор присъства на среща с Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България.
Борис Велчев заяви ,че за който и да било прокурор в България, ако има данни, че е извършил нещо незаконно той ще понесе отговорност. Нищо няма да бъде спестено никому, каза главният прокурор в отговор на въпрос дали бившият главен прокурор Никола Филчев ще бъде повикан от прокуратурата във връзка със смъртта на прокурора Николай Колев.По думите му делото за смъртта на Колев е било възобновено през декември миналата година, а не в последните дни. Основанието е че не е открит физическият извършител.
Велчев отрече да има чадър над определени прокурори и каза, че е нормално голяма част от обвинителите работили с Филчев да продължават да работят в прокуратурата. Това важало „за много голям процент от хората - около 70 -80″. На въпрос ще се търси ли дали Никола Филчев и Георги Петканов са покровителствали Алексей Петров, главният прокурор заяви , че това не е предмет на разследването. Велчев каза още, че прокуратурата не се интересува кой е вербувал Алексей Петров в службите за сигурност . Относно разработката „Бизнесмени”, за която вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че е от 2001 година, Велчев отговори, че е имало две такива разработки с индентични имена, като втората е започнала след изслушване на Ваньо Танов в Комисията по вътрешна сигурност и обществен ред на миналия парламент.

Филм за Трактори и Командири. Да го видим от началото
С дата 16 февруари арестантът Алексей Петров вече има повдигнато обвинение за ръководене на престъпна група и чака процес, та да разбере дали прокурорите ще успеят да го докажат. Ние също чакаме.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Може обаче да се счита за доказано едно друго обстоятелство и то е, че бившият сержант от Специализирания отряд за борба с тероризма Алексей Петров е върнат обратно в системата на МВР по предложение на тогавашния шеф на Националната служба за сигурност Атанас Атанасов и с подписа на министъра на вътрешните работи Емануил Йорданов.
Луд или нормален, бившият главен прокурор, когото сега Атанасов обвинява, че бил назначил Трактора като агент, е прав в едно: има процедура и тя е, че при назначаването на такива хора в последна сметка решава министърът на вътрешните работи.
Самият Емануил Йорданов, който по принцип е симпатичен и порядъчен човек, отказа да отговори на въпроса как точно е назначил Алексей Петров, но за сметка на това си спомни, че през 2001 година именно такситата на агента обкръжиха Народното събрание и бяха на път да катурнат правителството на Иван Костов.
Това, разбира се, е ирония: да назначиш таен агент, а той да ти свали правителството.
Обаче този тип връзки са нетрайни, понеже вървят с властта. Имаш ли власт, агентът работи за тебе, паднеш ли от власт, виждаш го в другия отбор.
Това е следствие от сгрешената концепция за държавата. Без изключение всички правителства досега се опитаха да си отгледат собствена машина, механизъм, който работи за тях и за боса, а не за държавата. Така бяха създадени “свои” бизнес кръгове, “свои” агенти, “свои” генерали.
При Виденов например имаше Веска Меджидиева и кръг “Орион”, при Костов бяха “Олимп” и Славчо Христов, Симеон, разбира се, си работеше само за собствена сметка, понеже е цар, но също имаше “подизпълнители”. За Станишев и дума да не става, тогава държавата беше парцелирана и всичко се разпределяше поквотно.
Разбираемо е, че сега Костов и компания се опитват да накарат публиката да приеме, че филмът за Трактора започва сега или ако не сега, то най-много преди две-три години. Обаче той е започнал преди доста повече време и Костов е негов режисьор наред със Симеон, Станишев, Петканов, Петков и прочие. В този филм няма невинни, обаче няма как да си извадим поуката от него, ако ще ни го показват от средата.
Нека този път завъртим лентата отначало.
Повече от това дали ще бъде доказана вина на Алексей Петров е важно да се покаже убедително това, което всички знаят – как през всичките тези години политическата и държавната власт е ползвана, за да се печелят нечестни предимства, как са били съсипвани конкуренти, как някои хора влязоха в политиката с по едно костюмче (или пуловерче) и бели чорапи, а излязоха (някои даже още не са излезли) с джипове за половин милион, къщи за по няколко милиона и сметки в швейцарски банки.
На 12 ноември 2009 година Алексей Петров гостува на парламентарната комисия за контрол на ДАНС с председател Иван Йорданов Костов. Според сведения на запознати Петров е “светнал” депутатите как били отстранявани конкуренти, включително и физически, описал механизмите за политически и икономически контрол – чунким те не знаят, а преди заседанието на комисията заяви, че ако не се активират съответните органи, ще оповести публично имената на “сценаристите, актьорите, режисьорите и участниците в тези сценарии”.
Е, сега органите са активизираха, обаче Алексей Петров ще направи голяма услуга и на себе си, и на държавата, ако си изпълни обещанието от тогава.
Има сгода за това.
И времето му е дошло.

Да спрем вече да тичаме към хоризонта, а?
Един от главните стожери на социалистическата идеология от съветски тип беше построяването на комунизма. Най-общо това означаваше, че при построения комунизъм всеки ще може да потребява, колкото му е нужно, а да работи колкото може и дори колкото иска. Комунизмът беше символ на блаженство; и днес, когато някой може да живее добре, без много-много да се напряга, другите завистливо му казват: Ей, ти си построил комунизма, бе.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Трябваха ни 50 години и болезненото рухване на СССР и всички останали комунистически режими в Европа, за да проумеем, че комунизмът е непостроим. Че е невъзможен.
Веднага (или почти веднага) след падането на социализма се появи друга идеологема. На външен вид тя отричаше комунизма и дори беше антикомунистическа и гласеше, че България трябва час по-скоро да влезе в ЕС и НАТО, след което, то се подразбира, от небето почват да валят стодоларови банкноти или направо кебапчета. И аз, както и повечето българи от моето поколение, вярвах в тази “кауза”; това ми изглеждаше прекия път за загърбването на комунизма.
По същество обаче тази т.нар. кауза е ако не комунистическа, то силно повлияна от комунистическия начин на мислене. Тя предполага, че ще се напнем за няколко години, ще влезем в НАТО и ЕС, след което почваме да си живеем живота и друг ни бере гайлето.
Е, напнахме се, влязохме, и какво?
Нищо.
А е нищо, понеже България влезе в ЕС, но не се промени. Идеята трябваше да бъде не България да влезе в ЕС, а да стане като държавите в ЕС. Швейцария като не е в ЕС, какво й е?
Днес отново ни се предлагат миражи, отново се иска да гоним хоризонта. Какво друго е желанието на финансовия министър Симеон Дянков, записано като основен външнополитически приоритет на правителството и от сърце и душа подкрепяно от полукоалиционния партньор Иван Костов България да влезе във валутния механизъм ERM-2 като първа стъпка на въвеждането на еврото.
За какво ни е това? Гърците като са не в ERM-2, ами и оттатък, в Еврозоната, да не би да не са във фалит? Вярно, ЕС ще ги спаси, обаче Гърция ще си остане Гърция, на светлинни години от нормалните държави в ЕС.
България няма нужда да тича към хоризонта. Има нужда от промяна на ценностите и на първо място има нужда от възстановяване на усещането за справедливост у хората. От възстановяване на увереността, че почтеният труд е единственото, което може да твори блага – за отделния човек, за обществото и държавата. От желязно спазване на правилата.
В момента не е така.
България няма природни богатства, единственият начин да бъдем по-богати, да живеем по-добре, е като се трудим повече и по-добре.
Установеният сега модел е всичко друго, но не и мотивиращ към труд. Днес никой в България не вярва, че ако работи много, ще живее добре, щастливо и човешки. Затова и работят само будалите, ама и те не се напрягат много.
Беше време, когато моделът на труд и почтеност можеше да бъде наложен без ексцесии. Това отмина. Днес този модел може да бъде наложен само с бой. Арести, съд, създаване на усещане, че всеки, който краде – от кварталния бандит до министъра, прилапващ от бюджета и от еврофондовете, ще лежи в затвора.
Затова – арести, съд, постоянен натиск, докато стане безпощадно ясно, че се пресича само на зелено, а на червено се чака – както правят всички т.нар. будали.
Няма друг начин.

14 млрд. долара трябват за възстановяване на Хаити
Възстановяването на Хаити може да струва до 14 млрд. долара, което прави разрушителното земетресение, ударило страната миналия месец най-скъпоструващото природно бедствие в модерната човешка история, съобщиха от Интерамериканската банка за развитие, предаде АФП.
Оценката се базира на стойността на възстановяването на домовете, училищата и останалата инфраструктура в страната.
Щетите възлизат на между 8 и 14 млрд. долара.
На 12 януари Хаити, най-бедната страна на американския континент, беше засегнато от разрушително земетресение с магнитуд от 7.0 степен по скалата на Рихтер. Трусът причини смъртта на най-малко 217 хил. души, а по-голямата част от столицата на островната държава Порт о Пренс е напълно разрушена.

Руското сп. “Финанс” направи класация на 500-те най-богати бизнесмени в страната
Руското авторитетно сп. "Финанс" публикува имената на 500-те най-богати бизнесмени в страната. Състоянието на всеки от тях се намира в границите между близо 3.3 млрд. рубли и 570 млрд. рубли. Списъкът оглавява "стоманеният олигарх" Владимир Лисин. Като ръководител на Новолипецкия металургичен комбинат неговото състояние се оценява на близо 570 млрд. рубли или почти 20 млрд. долара.
На второ място остава миналогодишният първенец в класацията Михаил Прохоров, който управлява инвестиционната група “Онексим”, а трети се нарежда собственикът на футболния отбор “Челси” и основател на инвестиционния фонд “Милхаус” Роман Абрамович с 514 млрд. рубли. Руското издание посочва, че списъкът на богатите бизнесмени тази година се е увеличил с около 100 души, като 77 от тях притежават над 1 млрд. долара.
Създателите на класацията си обясняват този феномен най-вече с щедрата финансова подкрепа, която много от руските бизнесмени получиха от държавата през последните месеци. Средствата бяха предназначени за спасяване на предприятията от глобалната икономическа криза.
Списание “Финанс” отбелязва, че повечето от челните места в класацията принадлежат на финансови инвеститори и банкери. Голям брой от най-преуспелите руски бизнесмени са и ключови играчи в металургичния и петролния сектор на страната.

Британски банки пак ще цакат милионни бонуси на служителите си
Водещата британска банка "Барклис" (Barclays) се готви да изплати на персонала си бонуси за над 2 милиарда британски лири, съобщи Би Би Си. Банката, която не получи пряка държавна помощ по време на финансовата криза, вероятно обаче ще отбележи, че възнагражденията са по-малко от обичайно изплащаните. Друга голяма банка във Великобритания - полунационализираната "Роял банк ъв Скотланд" (Royal Bank of Scotland) - се очаква да изплати бонуси за 1,3 милиарда лири, посочва агенцията.
Очаква се във вторник “Барклис” да публикува годишните си резултати, включващи скок на печалба със 70 на сто до около 10,3 милиарда лири за 2009 година. Нарастването на печалбата означава, че водещите банкери на “Барклис” най-вероятно ще получат възнаграждения в размер на няколко милиона лири.
Още не е ясно как ще се приеме (ако стане) изплащането на бонусите от британската общественост. Според доминиращите обществени настроения в страните, засегнати от световната финансова и икономическа криза, всякакви поощрения, които банките биха си раздали, са чиста форма на наглост, тъй като те определено имат съществена роля в зараждането на кризата. По тази причина редица западни банки се въздържаха да изплащат големи бонуси, но има и такива, които поради добрите си финансови резултати въпреки кризата смятат това за свое заслужено право.

Русия не е искала обяснения от България за американската система за ПРО
Русия не е искала от България да даде разяснения за вероятността на територията й да бъдат разположени елементи от американската противоракетна отбрана. Това става ясно от публикуваната днес стенограма от разговора на руския външен министър Сергей Лавров с журналисти след посещението му в Куба, предаде БНР.
Руският външен министър е коментирал новината за възможно разполагане в България на американски ракетен щит, по време на полета му от Куба за Никарагуа в събота, но становището му е станало ясно едва днес от публикувана в сайта на руското външно министерство стенограма, в която ясно се вижда, че от България не се искат никакви обяснения.
На въпрос как би оценил намерението на България да разположи на своя територия части от американката ПРО Лавров отговаря: “Засега не зная как за коментирам това, защото едва вчера /12 февруари/ чухме какво заяви по този повод българският премиер. Чрез нашия посланик ние вече попитахме нашите американски партньори във Вашингтон как да забираме всичко това и защо след румънската изненада, сега се появи и българска”.
Сергей Лавров повтори тази своя теза и днес по време на посещението си в Гватемала, където заяви, че Москва разчита да получи от САЩ разяснения относно съобщенията за евентуално разполагане в България и в други европейски страни на елементи от американската противоракетна система.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

България - вътре или вън от ПРО?

Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Американски щит в България?
Новината, че България може да се включи в американския противоракетен щит в Европа, е една от големите теми през последните дни. И то не само за София, но и за Москва, която отново предусеща заплаха и отново роптае.
По тази тема нашата кореспондентка във Вашингтон Соня Каникова разговаря с американския специалист по междуправителствени отношения Джон Ситилидес от компанията за политически стратегии Trilogy Аdvisors. Още в началото на разговора Ситилидес бърза да направи следното уточнение:
Ясно е само, че все още нищо не е ясно
„Между САЩ и България не се водят официални преговори. Водят се само консултативни разговори, които по съдържание са различни от официалните преговори, които бяха проведени с Румъния. Такива преговори на този етап не се водят с България. Това, което се случва в момента, е провеждане на серия от разговори, в които САЩ и България обменят идеи за възможен допълнителен компонент от по-широката противоракетна система на НАТО. Става дума за компонент, който би допълнил вече договорените компоненти в Полша и Румъния. София и Вашингтон обменят конкретни идеи за това как най-добре би могла да участва България в системата за противоракетна отбрана /ПРО/. Нейното участие може да е техническо, но може да е и финансово.”
Bildunterschrift: Großansicht des Bildes mit der Bildunterschrift: Москва очаква обяснение
Означава ли това, че в България няма да се разполагат физически елементи от щита? Джон Ситилидес: „Това е един от възможните резултати от разговорите между София и Вашингтон. Но искам отново да подчертая, че на този етап не се водят официални преговори. Консултациите не целят постигането на конкретна договореност за разполагане на физически елементи от ПРО в България. Може обаче да има договаряне в тази посока, или в посока на друг вид участие, изискващо използването на българска територия”, казва Ситилидес.
Страховете на Русия
Русия реагира недвусмислено на новината за разговорите, които САЩ водят с България и Румъния. Да очакваме ли нови напрежения в отношенията между Москва и Вашингтон? „Ако се породят напрежения заради водените между САЩ и България разговори, то виновна за тези напрежения ще е единствено Москва. Жалко е, че въобще се стига до такива реакции. По отношение на споразумението между САЩ и Румъния, например, всеки сериозен анализатор или дипломат в Москва би трябвало да е наясно, че нито един елемент от системата в Румъния не може да представлява заплаха за Русия и нейните отбранителни възможности. Опасенията, че противоракетната отбрана в Румъния, или пък потенциалната противоракетна отбрана в България (ако въобще се стигне до такава в резултат на консултативните разговори), може да попречат на руската ракетна отбрана, са съвършено безпредметни”, е убеден американският експерт.
Защо Вашингтон не коментира?
Интересен е фактът, че новината за водени или водещи се разговори бе разпространена съответно от Букурещ и София. От Вашингтон - нито дума. Как да тълкуваме това? Отговорът на Джон Ситилидес: „Искам да уточня още веднъж кое е вярно и кое - не. Имало е преговори между САЩ и Румъния, които са довели до споразумение за разполагане на елементи от противоракетния щит на румънска територия. Това е много различно от консултативните разговори, които се водят между САЩ и България и в резултат на които може да се стигне до българско участие в южния сектор на ПРО.
Българското участие в ПРО все още не е дефинирано
През януари Полша се съгласи да приеме на своя територия северната част от системата, а преди две седмици Румъния прие южната част. Но това са отделни елементи от бъдещата ракетна защита. Структурата на цялата система не е завършена. И тъй като няма окончателен план, Вашингтон не е направил официални съобщения за разговорите с Румъния и България.”
Кога, как и срещу кого?
Кога, според Джон Ситилидес, ще има яснота за окончателната структура и разполагането на ПРО в Европа? „Пълното разполагане на тази система ще отнеме 5 до 8 години. Южната част на системата може би ще бъде разположена по-рано - до 2015 година. Разполагането на северната част ще продължи най-вероятно до 2018 година. Така че говорим за един продължителен процес. Желанието на САЩ е да се изгради колкото е възможно по-обхватна система в Европа, и то - нека подчертая отново - по начин, който не представлява заплаха за Русия. Време е Русия да разбере, че опасността, която идва от Иран, не засяга само страните от НАТО, но и нея самата”, заключава Джон Ситилидес.
Автор: Соня Каникова, Редактор: Д. Попова-Витцел

Разсекретяване на публичната тайна
След 20 години чистене мръсотията още си стои

Българското общество се изтощи да обитава в продължение на 20 години публичната тайна за всевластието на ченгетата. Днес, когато тя излиза наяве в шумни акции, още не е сигурно дали ще се намерят сили за разчистване.
Премиерът Бойко Борисов ще отстрани от поста му шефа на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев и ще го предаде на прокуратурата. Из новините на в. “24 часа”
Сметната палата е установила, че през 2008 г. Сергей Станишев е имал доход от стопанска дейност в размер на 18 000 лева, но не го е обявил. Из новините на в. “Сега”
Огласяването на тайни не води задължително до тъй жадуваното прочистване
Двайсет години след промяната някогашното комунистическо МВР, с всичките му тайни и явни служби, избълва толкова мръсна пяна и зловеща тиня, че направо заля, наводни и затлачи обществото. Видно е отвсякъде, че ни чака голямо и дълго чистене и възстановяване.
През всичките тези двайсет години някак тихомълком, под сурдинка и оттук-оттам се разнасяше публичната тайна за всесилието на ченгетата, както свойски наричаме тези, които иззеха, омърсиха и разградиха нормалността на живота, създавайки своя престъпна държава в държавата.
Надребненото зло
Най-страшното поражение, нанесено от октоподните, нагли и всесилни меверейци обаче е, че те отгледаха и свой октоподен, нагъл и зависим политически боен отряд, чиито добре костюмирани представители са въоръжени с твърде много властови лостове, депутатски места, икономическа мощ и тотално безочие.
Ако се опитаме да надребним целостта на злото, за да го проумеем и усвоим по-поносимо, то нека се опрем на конкретни примери, пък дори и да ни се струват незначителни на пръв поглед. Бившият премиер Станишев не е декларирал 18 хиляди лева от стопанска дейност, уличава го Сметната палата. Други, и сред сегашните управляващи, са премълчали милиони, ще забележите вие. Да, ще се съглася и ще побързам да ви изненадам с факта, че бившият министър-председател е спечелил укритите 18 хиляди от написването и издаването на книгата “Защото сме социалисти”.
Станишев като писач
Преквалифицираните писатели

Всеки би си глътнал не езика, а направо граматиката, изправен срещу толкова бездарна лъжа. Ако съществуваха подобни хонорари в България, то всеки щеше да се хване за перото.
Но тенденцията е наопаки - как иначе да си обясним, че висшият кадър на БСП Светослав Мичев, който някога го раздаваше писател, се е преквалифицирал и цанил по партийна линия за шеф на държавна агенция, вярно вече дадена на прокуратурата за крупни далавери. Това е, защото парите в България от уж стопанска дейност, псевдоприватизация, източване на фондове, заменки и прочие си се преразпределят сред т. нар. висши обществени прослойки и политически елити, създадени в ГМО-лабораториите на онова МВР, за да ни яхат за по някой и друг мандат.
Публичната тайна за всевластието на ченгетата, огласена от правителството в няколко шумни акции, уви все още не означава, че голямото чистене ще се състои. За него се изискват и невероятни нравствени устои в обществото, пък те надали са изградени от писачи като Станишев и Мичев или пък от присъдружните им творения на службите.
Автор: Мирела Иванова, Редактор: Александър Андреев

САЩ и Източна Европа - нещо за нищо
Вашингтон само дава, но нищо не получава, твърди експерт
Съюзничествата на САЩ са скъпо струващи реликви, твърди американски експерт. Очакванията на Източна Европа към Вашингтон са един пример за това, казва той. Подробности от кореспондентката ни във Вашингтон Соня Каникова.
Според много американски анализатори под администрацията на Барак Обама интересът на САЩ към Европа е намалял. Докато за едни това е тревожно, други смятат, че е време европейците да разберат, че отношенията им с Вашингтон не могат да продължат да се радват на същия привилегирован статут както досега. Има се предвид най-вече положението със сигурността и съотношенията в НАТО. Джъстин Логан, специалист по външна политика и стратегически връзки на САЩ в института „Катон” във Вашингтон, отива още по-далеч - той предлага Америка да преразгледа всичките си натрупани през последните 60 години съюзничества.
Опитвайки се да угоди на всички, Америка забравя интересите си, смята Логан
Повече задължения, отколкото ползи
Цяла купчина държави „надзъртат иззад полите на Америка”, пише Логан в анализ за съюзническите връзки на САЩ, който беше публикуван в главното американско военно-политическо списание „Defense News”. „Съюзниците на Америка й носят повече задължения, отколкото полза”, казва експертът. „Не е ясно как днешният архипелаг от съюзничества служи на американските интереси”, добавя той.
Според Логан НАТО е класически пример за това, особено що се отнася до източноевропейските страни-членки на Алианса. Експертът цитира извадки от писмото на източноевропейските бивши държавни глави и политици до новата администрация на Барак Обама. В това писмо от преди няколко месеца те поставиха изискване към Вашингтон да отделя повече внимание на държавите в региона, ако иска те да могат да продължат да спазват съюзническите си задължения - например в страни като Афганистан.
Американският експерт коментира, че източноевропейците искат и изпращане на американски военен персонал на тяхна територия поради страхове от ревизионистките намерения на Русия. Това искане беше подновено съвсем наскоро от външния министър на Полша Радослав Шикорски в изявление във Вашингтон. „Лесно е да се разбере защо тези държави искат американска подкрепа, като се има предвид опита им с Русия”, пише Логан. „Проблемът е, че столиците в Централна и Източна Европа досега са показали твърде малко желание за самостоятелност в рамките на НАТО.”
Докога ще плаща Америка?
Америка - бавачка на Европа

Американският експерт подчертава, че Чехия, например, е намалила бюджета си за отбраната с повече от 10 процента. Останалите държави, които най-много се оплакват от надвиснала руска заплаха – Полша, Естония, Латвия, Литва – дават по-малко от 2 процента от своя БВП за отбраната си - една „анемична цифра”, казва Логан.
Той пише също, че източно- и западноевропейските членки на НАТО имат достатъчно пари да се грижат за колективната си отбрана, така че „да не допускат Русия да ги подритва”. Но според него оплакващите се държави си спестяват разходи за своята отбрана, защото знаят, че Вашингтон ще свърши работата вместо тях. „Защо да плащат за услуга, която и без това ще им бъде дадена?”, пита експертът.
Прегледът на американските съюзнически връзки, според Логан, показва, че Вашингтон само дава и нищо не получава. „В една ера на рекордни бюджетни дефицити и тежки икономически проблеми чичо Сам плаща милиарди, влизайки в ролята на бавачка на Европа. Време е за преоценка на тези разходи”, заключава експертът.
Автор: Соня Каникова/Редактор: Д. Попова-Витцел

Среща на Георги Първанов с председателя на "Газпром"
Президентът Георги Първанов се срещна днес с председателя на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер по негова молба. На срещата са били обсъдени въпроси, свързани с реализацията на проекта "Южен поток" и предстоящата работа по подготовката на нови договори за доставка на природен газ за България и транзит на газ през страната поради предстоящото изтичане на срока на сега действащите договори. Президентът Първанов е поставил въпроса новите договори да бъдат подписвани директно между българската и руската газови компании, тоест без посредници. Алексей Милер е потвърдил съгласието на руската страна за директни договори. По повод участието на България в проекта "Южен поток" е била заявена готовността при неговата реализация да бъдат защитени интересите на българската страна.

Виктор Янукович встъпва в длъжност на 25 февруари
Виктор Янукович ще заеме президентския пост на Украйна на 25 февруари. Резолюцията, с която бе утвърдена датата на встъпване в длъжност на новия президент, бе приета от Върховната рада с мнозинство от 238 гласа. На провелите се на 7 февруари президентски избори Янукович победи конкурентката си Юлия Тимошенко. Тя обаче не признава загубата и обяви, че ще обжалва резултатите.

Георгиос Папандреу на официално посещение в Москва
Започна срещата на руския президент Дмитрий Медведев с гръцкия премиер Георгиос Папандреу, който е на официално посещение в Москвa. Медведев изрази желание за установяване на по-тясно сътрудничество между Русия и Гърция по време на премиерския мандат на Папандреу. Той от своя страна заяви, че по-нататъшното разширяване на отношенията и сътрудничеството между двете страни ще е негова цел. При посещението си в Москва гръцкият премиер е придружаван от държавния министър Харис Памбукис, заместник-министъра на външните работи Димитрис Друцас и заместник-министъра на енергетиката Янис Маниатис.
Oчаква се по-късно днес Папандреу да се срещне с руския си колега Владимир Путин.

Около 1% ще е ръстът в еврозоната през 2010
Министрите на финансите на страните от еврозоната прогнозират, че икономическият растеж в еврозоната ще бъде крехък през тази година и ще достигне около 1 процент. Това съобщи председателят на еврогрупата и министър-председател на Люксембург Жан-Клод Юнкер след снощното заседание на финансовите министри в Брюксел. През 2009 година еврозоната преживя най-тежката рецесия в историята си, като БВП спадна с 4 процента. Това показват данните от първоначалната оценка на Европейската статистическа служба Евростат. През четвъртото тримесечие на миналата година растежът е бил едва 0.1 на сто, в сравнение с 0.4 процента през третото тримесечие.

Задържан е началникът на дирекция "Миграция" в МВР
Задържан е началникът на дирекция "Миграция" в МВР. Под ръководството на заместник градския прокурор Роман Василев днес е осъществена съвместна операция на служители на дирекция "Вътрешна сигурност"-МВР, ДАНС и Националната следствена служба. В хода на акцията е задържан и началникът на дирекция "Миграция". По първоначални данни той е подпомагал организирана престъпна група, занимавала се с набиране и подпомагане на чужди граждани, които чрез издаване на фалшиви документи влизали в България. След това чужденците получавали право на дългосрочно пребиваване в страната и българско гражданство. Процесуално-следствените действия продължават.

ЕС прие мерките за икономии на Гърция
Планът на Гърция до три години да овладее държавните си финанси бе официално одобрен днес в Брюксел от министрите на икономиката и финансите от ЕС. През тази година Атина сама би трябвало да намали дефицита си с 4%. Гърция пое ангажимент да предприеме мерки за икономии, ако до средата на март се окаже, че не е в състояние да ограничи бюджетния си дефицит от 12.7 до 8.7 процента от БВП. Новите мерки включват намаляване на разходите и увеличаване на приходите чрез въвеждането на нови данъци върху луксозните стоки и автомобилите. Предвиждат се и значителни съкращения на надбавките и премиите на държавните служители.

Отново убити цивилни при нападение в Афганистан
За втори път в рамките на два дни силите на НАТО в Афганистан съобщиха, че при въздушно нападение по случайност са били убити петима цивилни граждани. В официалното съобщение на ИСАФ се казва, че съвместен патрул на силите на НАТО и афганистанската армия засякъл лица, за които сметнал, че залагат взривно устройство, и поискал подкрепа по въздуха. Войниците от патрула оказали първа помощ на ранените, които били откарани с хеликоптер в медицински център на ИСАФ. "Съжаляваме за този трагичен инцидент и поднасяме съболезнования на семействата на убитите и ранените. Нашите сили взимат всички мерки, за да сведат до минимум цивилните жертви. Ще разследваме този инцидент, за да разберем точно какво се е случило", каза генерал-майор Майкъл Регнър, зам.-началник щаб на Общото командване на ИСАФ.

Лукс зад решетките
Да си затворник в Холандия

В Белгия килиите са кът, за разлика от осъдените на живот зад решетките. Препълнените затвори накараха Белгия да потърси помощ в съседна Холандия. Наетият там затвор предлага направо луксозни условия.
35 белгийски затворници се настаниха междувременно в празен досега затвор в град Тилбург, южна Холандия. Белгийската държава нае сградата срещу 30 милиона евро, тъй като затворите в Белгия са препълнени, а и повечето вече твърде стари. В европейски план това е първото трансгранично сътрудничество от този род.
Меню като в ресторант
Уют в килията

Вероятно по-късно Белгия ще наеме и други запустели затвори в Холандия. Директорът на затвора и надзирателите са от Белгия. В Холандия обаче наказанията си изтърпяват само затворници от фламандски затвори. Причината е, че фламандците и холандците говорят един и същ език.
"Тук нашите затворници ще могат да водят луксозен живот зад решетките. Всичко е много уютно” - така белгийският министър на правосъдието Щефан де Клерк коментира обстановката в затвора. Маси за тенис и други игрални пособия стоят на разположение на обитателите. От почти всички килии могат да се наблюдават тренировките на футболния отбор на град Тилбург, който играе в първа дивизия.
Един затворник струва 164 евро на ден
Новост за затворниците е и сервирането на храната. Докато в Белгия топлото ядене на обед бива раздавано от големи тенджери директно пред вратата на килията, белгийските затворници в Тилбург получават храната си от холандска кулинарна фирма. В килиите затворниците имат микровълнова печка, за да могат сами да си затоплят яденето. Менюто също предлага обилен асортимент - вегетарианска храна, ястия без свинско месо, разнообразни гарнитури.
Този затвор в емиграция струва на белгийското правителство 164 евро на ден за всеки отделен затворник. Така че за Холандия даването на затвора под наем е една добра сделка.
КЩА/БЕ/МИ

Еврото - благословия или проклятие?
Еврото - в криза

Прави ли са евроскептиците, че еврото е изправено пред мрачно бъдеще? Времето ще покаже. Но във всеки случай страните от еврозоната съзряха проблема и правят всичко възможно, за да гарантират финансова стабилност.
От известно време насам доверието в еврото е разклатено. Съществуват опасения, че не всички страни от еврозоната ще успеят в дългосрочен план да се справят с високите си бюджетни дефицити. Председателят на ЕК Жозе Барозу се опита да успокои духовете: "Нашата обща валута, еврото, ще продължи да бъде важен инструмент за развитието ни. А тези, които вярват, че еврото е застрашено, трябва да знаят, че ние ще продължим курса си. ЕС разполага с всички необходими рамкови условия, за да се справи с проблемите, които могат да възникнат."
Евро-провалът на Гърция няма да е последният в ЕС
Клопките на кризата

Основа за доверието в еврото е европейският стабилизационен пакт, съгласно който европейските страни се задължават да спазват определени критерии, например по отношение на дълговете и дефицитите. Във времето на световна икономическа криза обаче пактът е застрашен от различни клопки.
Явно стабилизационният пакт не се спазва изрядно във всички страни от еврозоната, както се вижда от развитието в Гърция например. Стана ясно, че предишното гръцко правителство просто е заблуждавало Брюксел с разкрасени статистики. Жан Клод Юнкер, който е председател на еврогрупата, заяви почти саркастично: "Трябва да кажа, че съм дълбоко впечатален от разликата между предишните и новите цифри. Играта приключи. Имаме нужда от достоверни статистики."
В плен на еврото
Преди държави с висока задлъжнялост можеха да решат проблема с девалвиране на собствената валута, въпреки че тази стъпка води до нови проблеми. Сега обаче с общоевропейската валута това не е възможно. Един от британските депутати в Европарламанта вижда в гръцката криза потвърждение на своята теза:
"Бедната Гърция седи в икономическия затвор на еврото. Това, от което Гърция има нужда, е девалвация. И тук не става дума само за Гърция - същото ще се случи и с Португалия, Испания и Ирландия. Милиони хора в Европа ще страдат, докато Вие, господин Барозу, се опитвате да крепите този катастрофален проект - еврото. Той ще се провали, а за хората в Европа важи правилото - колкото по-скоро, толкова по-добре."
Автор: К. Хаселбах, К. Цанев / Редактор: М. Илчева

"Чаени бунтари" искат да превземат Америка
Сара Пейлин - най-силният елемент в "Движението на чаеното парти"
„Чаеният бунт” достигна и до един малък град в щата Тенеси. Там се учредява местна секция на популисткото движение „Чаено парти". 31 нови „чаени бунтари” са последвали призива за ново превземане на Америка.
Става дума за съпротива срещу правителството във Вашингтон, срещу курс на Барак Обама по посока социализъм, срещу прекомерно държавно опекунство и срещу високи данъци. На събранието присъства например Джери Уилямс:
”Ние си служим с "оръжията" не само за лов, но и за да се браним срещу правителството”, тръби бившият полицай. Или пък Ан Калабрия, която с гръмлив глас обвинява Обама в държавна измяна.Но дошли са също и по-либерални духове като Том Нимилър, които просто искат държавата да ги остави на спокойствие.
"Чаеният бунт" - на мода
От месеци такива събрания се организират навсякъде в САЩ. Междувременно движението полага усилия да се организира като политическа сила. Името „Движение на чаеното парти” е заимствано от едно ключово събитие в борбата за независимост срещу британската корона.
В САЩ протестите срещу Обама не са рядкостНа 16 декември 1773 заселници в град Бостън се опълчват срещу данъчния диктат от Лондон като превземат един британски кораб и изхвърлят товара в морето - чували, пълни с индийски чай. Особено нахъсаният Джъдсън Филипс заявява, че „онези във Вашингтон трябва да се страхуват от нас”. Но, разбира се, не всички. Тъй като колкото и охотно активистите на „чаеното движение” да парадират, че са независими, толкова повече идеологически и персонално движението е преплетено с републиканците.
Съюз с републиканците
Много "чаени бунтари" не са нищо друго освен представители на дясното крило на Републиканската партия. Също и Джъдсън Филипс е републиканец. И той желае един тактически алианс, заявявайки: ”Нашата цел трябва да един консервативен конгрес през 2010 и един консервативен президент през 2012.
Най-силният елемент в това движение е Сара Пейлин - „дамата на сърцето” на консервативна Америка. На събрание в Нешвил 600 „чаени бунтовници” приветстваха възторжено бившата губернаторка на Аляска. Те се изправиха на крака, когато Сара Пейлин провъзгласи в залата колко се гордее с това, че е американка и че държавата най-сетне трябвало да освободи пътя, за да може Америка да възвърне силата си, на което „чаените бунтари” реагираха с неистови скандирания „Сара за президент.”
КЩА/БЕ/МИ


ПО НЮЗ.БГ

Big Brother Family - опасен за децата вън и вътре в къщата

130 неправителствени организации се обявиха категорично против участието на деца в Big Brother Family.
Включването на деца в подобен телевизионен формат нарушава техните права по конвенцията на ООН за защита на детето и заплашва нормалното им физическо, умствено и социално развитие, алармират гражданските организации.
От Национална мрежа за децата конкретизираха, че чрез участие на деца в реалити формати се нарушава правото на личен живот и лично пространство, чрез излагането им на публично наблюдение. Освен това се нарушава правото на родителска грижа.
Въвличането на деца в икономическа дейност представлява форма на детски труд и икономическа експлоатация на детето, предупредиха още от неправителствените организации.
Психолозите са категорични, че влизането на деца в къщата на Big Brother крие много рискове - наблюдаването им води до преиначаване на автентичните реакции и децата престават да са спонтанни. Допълнителни рискове носи изолацията им.
Сериозни опасности осъществяват не само за децата, включени в предаването, но и за тези, които ще бъдат зрители и ще стоят пред телевизионните екрани.
Неспособността на децата да правят ясна разлика между действителността и видяното по телевизията, прави напълно реална сериозната опасност почти изцяло да се идентифицират с децата в къщата.
„Децата не са умалени възрастни. Неслучайно законът ги пази, родителите няма право да ги поставят под риск", категорични са представителите на Националната мрежа.
От организацията съобщиха още, че са изпратили сигнал до Агенцията за закрила на детето, че са сезирали СЕМ за нарушаване на Закона за радиото и телевизията и Закона за защита на потребителите за авторекламата на „Big Brother Family".
Отправена е и молба до Нова телевизия и продуцентите на предаването да се предостави повече информация на родителите.
Над 1000 души са се присъединила към петицията на неправителствените организации срещу въвличането на деца в реалити шоуто. Над 4300 души са се присъединили към призива във „Фейсбук".
Националната мрежа отправи апел за повече родителска отговорност.

СДС започват анти-ГМО кампания
Въпроси до еврокомисарите по здравеопазване и този по околната среда ще отправи евродепутатът Надежда Нейнски по проблема с ГМО.
Както тя обясни, необходимо е ЕС да излезе с обща позиция за влиянието на ГМО върху здравето на хората във връзка с опасността от увеличаване на алергиите и заболеваемостта на астма, а също и за преноса на генетичен материал от вирусите без човешка намеса.
СДС са категорични, че България трябва да води последователна политика за забрана на ГМО и приоритет трябва да бъде производството на биологични продукти.
СДС ще предложи промени в Закона за храните, които предвиждат върху всеки продукт, съдържащ ГМО, да се отбелязва това в размер, който да не по-малък от 20% от опаковката; продажбата на храни, съдържащи ГМО да става на отделни и ясно обозначени търговски щандове.
Ще бъде предложена пълна забрана върху производството на детски храни с ГМО и разпространението и продажбата на подобни продукти в детски градини, училища и търговската мрежа около тях, съобщиха от СДС.
По думите на Мартин Димитров, когато се приема един закон и заедно с него мораториум, за да не се прилага, означава че нещо не е наред.
Мораториумът може да бъде свален във всеки един момент и под лобистки натиск, предупреди Димитров.
Очакваме от ЕК да бъдат финансирани мащабни изследвания за въздействието на ГМО, каза още Димитров.
Той заяви, че СДС категорично ще бъде против мораториума.
Надежда Нейнски отбеляза, че ще настоява да се даде възможност всяка страна да въведе допълнителни ограничения за ГМО.
Тя изтъкна, че България може много повече да печели от биологично земеделие отколкото от генно-модифицирано производство.
СДС започва кампания срещу ГМО-тата и информираността на населението за опасностите, които носят.

Еколози: Премиерът да изпълни обещаното за ГМО
Браншови организации и граждански групи настояват депутатите да не променят Закона за ГМО извън препоръките на Европейската комисия.
В отворено писмо до премиера Борисов те го призовават да спази обещанието си, дадено миналата седмица, парламентът да не променя нищо извън препоръчаното от Европейската комисия.
Очевидно парламентаристите са с други намерения. В отвореното писмо като пряк виновник за случващото еколозите посочват зам.-министър Евдокия Манева. Те искат и тя да поеме политическата отговорност.
Еколозите посочват още, че след заседанието на Комисията по околна среда и води към НС на 11.02., браншовите организации и граждански групи са останали отново извън обсъжданията. Те са възмутени от нежеланието да бъдат включени, въпреки обещаното от премиера Борисов няколко дни по-рано.
Това поставя въпроса доколко неговите обещания пред протестиращите майки по-рано през седмицата са били искрени и доколко опит да бъдат заглушени гласовете на гражданите, се казва в отвореното писмо.
Браншовиците и граждански групи искат да не се вдига буферната зона около НАТУРА 2000 зоните и забраните за тютюна, лоза, овошки и рози, който съществува в сегашния закон. Те смятат, че след като ЕК не е изискала промяна в тези текстове, промяната им ще либерализира режима за пускане на ГМО в околната среда по Закона и ще застраши страната ни от навлизане на ГМО.

Тимошенко официално протестира вота
Украинският премиер Юлия Тимошенко оспори резултатите от президентските избори в Украйна пред Върховния административен съд, съобщи БиБиСи.
Тя отиде лично във ВАС, за да подаде жалбата, с която протестира резултатите от вота. Пред съдиите Тимошенко представи материали, които според нея доказват фалшифицирането на изборите.
Украинският премиер планира да привлече като свидетели и международни наблюдатели.
Сигурни сме, че има систематични, фундаментални и съществени фалшификации на изборите, заяви пред съда Тимошенко.
Върховният административен съд на Украйна има срок от два дни, за да се произнесе по жалбата.
В неделя централната избирателна комисия в Украйна обяви официално резултатите от президентските избори в страната. Според тях опозиционният кандидат Виктор Янукович е новият украински президент.
Въпреки твърденията на Тимошенко, че над един милион гласа са били фалшифицирани, ЦИК на Украйна отхвърли искането й за повторно преброяване на вота.

Искат закон за пещерите
От Българската федерация по спелеология алармират, че пещерите в България се унищожават като природен феномен и като местообитания, информира БНР.
Причината е, че у нас няма закон за пещерите, за разлика от много други страни по света, включително Словения, Гърция и САЩ.
У нас в пещерите иманярите търсят злато и ги разрушават, а пещерни образования се продават за над 100 лева.
Какво ще последва у нас, ако не се приеме закон за пещерите, твърди Алексей Жалов, заместник председател на Българската федерация то спелеология.
"Ще последва, че най-хубавите образци, голяма част от тези, които са достъпни за човека, който не е необходимо да е подготвен пещерняк като нас, полека-лека ще се унищожат".
Според Жалов държавата не е запозната с този проблем.
Той изтъкна, че „ повечето хора смятат, че това са дупки там в земята, в които няма нищо важно, че не крият биологичен свят уникален, не са важни за археологията, че не са важни като нещо, което гали окото и т. н. Те са част от една голяма екосистема и елемент от това, което ни обкръжава".

Отстъплението на Обама
Президентът на САЩ Барак Обама явно съвсем е загубил интереса си към външната политика, съсредоточил се изцяло във вътрешните проблеми, отбелязват в последните дни американски и европейски медии.
През февруари в редица издания и почти едновременно се появиха материали за захлаждането в отношенията между администрация на Обама и традиционните съюзници на Белия дом от Стария свят, коментира БиБиСи.
Кореспондентът на Washington Post Джексън Дил определи със заглавието си новата ситуация: „Отстъплението на Обама от световната сцена", се казваше очеркът му.
Германското списания Spiegel отпечата въпроса „Защо Обама игнорира Европа", а Wall Street Journal излезе с ироничното заглавие „Европа изпитва носталгия по Буш".
Европа се надяваше, че Обама ще стане първият президент от съвременната епоха, който ще пожелае да подели управлението на планетата със Стария свят като с равен партньор", пише Journal. Европа съвсем скоро може и да разбере, че Джордж Буш може и да стане последният трансатлантически президент, който се стремеше да установи дружески отношения с европейските лидери и заради това посещаваше и всички срещи, на които европейците го канеха.
Обама вече даде да се разбере, че ще пропусне традиционната среща ЕС - САЩ, която трябва да се състои в Мадрид през май месец и която вече е отменена. Но и най-неприятният сюрприз за испанския министър-председател Сапатеро беше не толкова отменянето на срещата, а това, че новината дойде от статия на Wall Street Journal.
Освен това Сапатеро не проведе среща нито с Обама, нито с вицето Байдън по време на визитата си във Вашингтон, въпреки че дипломатично заяви, че не е обиден. Мадридският Pais писа тогава „Обама обърна гръб на Европа", а след него Spiegel допълни - „Обама наскърби Европа".
Едва след това Белият дом обясни решението на Обама да не присъства на срещата ЕС - САЩ в Мадрид с неговия изключително натоварен график.
Европейците обаче биха си го обяснили с това, че по време на криза и преди ноемврийските избори за Конгреса за Обама ще е по-полезно да пътува до Айдахо или Флорида. Възможно е и в момента да не му е нужно да се снима на фона на европейски пейзажи.
Но нито един от последните американски президенти не е отдавал толкова малко значение на съюза между Америка и Европа, пише Wall Street Journal.
Възможно е и Обама да счита, че по време на първата година от управлението си да е загубил достатъчно време и сили за външни дела. В Европа Обама беше 6 пъти и то невинаги това беше продуктивно, допълва Journal.
Wall Street Journal напомня, че Обама се отказа и от разгръщането на противоракетна отбрана в Полша и Чехия и извести за това ръководителите на двете страни в последния момент, секунди преди медиите да са разпространили информация.
Анализатори отбелязват, че Обама се дистанцира не само от Европа. Израел и палестинците не са могли да не отбележат, че в своето послание към Конгреса, Обама не каза нито една дума за тях, нито за Близкоизточния мирен процес. Малко по-късно самият президент каза, че вече е преоценил и е променил отношението си за форсирането на преговорите за мира в Близкия изток.
В последно време във Вашингтон бяха и двама от иракските лидери - президентът на Кюрдистан Масуд Барзани и лидерът на шиитското малцинство Тарик Хашими. Ш двамата с безпокойство отбелязаха, че не става ясно дали за настоящата администрация в Белия дом е важна стабилността на Ирак и че в публичните си изявления Обама говори за извеждането на войските от Ирак, но и не споменава как вижда бъдещето на тази страна.
Освен това за разлика от своите предшественици Барак Обама не завърза приятелски отношения с нито един от европейските лидери. Той започна с това, че върна на британците бюст на Чърчил стоял в Овалния кабинет.
Претенции към Обама имат и Ангела Меркел, и Саркози обаче. Не по-малко хладни са отношенията на Обама с Бенямин Нетаняху, както и Нури Малики и Хамид Карзай, с които Буш регулярно е говорил по телефона.
Според Journal обаче една част от политиката на Барак Обама може да се обясни и с чисто рационални решения - на световната сцена правят първите си стъпки страни като Бразилия, Китай и Индия, които постепенно изместват на втори план, дори и Старата Европа.

Виновен до доказване?
Ако Алексей Петров е прав за нещо, то е за едно - операция „Октопод" е политическа. Засега по никакъв начин неговия арест и задържането на компанията му от съучастници не може да се изтълкува като очаквано тържество на правосъдието.
За душевния и битов комфорт на лицето, което изплува в публичното пространство като Трактора, доста дълго и старателно се грижеха управляващи от всички цветове на дъгата. Едва ли защото им е бил само симпатичен.
Няма премиер от Костов насам, чието име да не се свързва по един или друг начин с фигурата „с нееднозначна репутация". Ексглавен прокурор, шеф на контраразузнаване и ръководител на родното ФБР също фигурират сред хората, които могат да попаднат в списъка на засегнатите от най-сигурното от престъпленията, за които са повдигнати обвинения срещу Петров - търговия с влияние. Борисов също не би могъл да се отрече от близки срещи с въпросния в недалечно минало.
Ако Питър Мас и впоследствие Сидни Лъмет направиха от нюйоркското ченге Франк Серпико (Ал Пачино) най-популярният киноагент под прикритие, то българските политици не без съдействието на медиите превърнаха Алексей Петров в единствения български агент под прикритието на светлината на прожекторите.
Без съмнение бившата барета знае как да употребява наученото през годините си в Държавна сигурност. Как един или друг субект може да бъде поставен в зависимост. Но в същото време и той е бил обект на употреба. От хора, които официално не са минали суровата специална школа, но явно са натрупали подходящия опит, докато са се отърквали в нейни представители. Я като доносници, я като явочници. Двете страни разиграваха партиите си във взаимноизгоден гамбит.
И съвсем не е излишен въпросът, защо след като толкова години въпросният Петров е ползвал я политически чадър, я дъждобран, родните Старски и Хъч, Холмс и Уотсън не са се намесили докато единия бе главен секретар на МВР, а другият - дясната му ръка. Сега се сетиха.
Или в един момент Трактора налази в чужда нива. И някой поиска да го осветли и в друга светлина, различна от онази, в която го разгласи оправдания по случая Румен Петков.
Разбира се, и тук управляващите (разбирай Борисов) се постараха с многоходова комбинация да избият максимално количество зайци с един куршум. Екшън клипа за задържането на Петров и „октоподчетата" получи подходяща медийна разгласа.
Американските и европейските партньори дружно изпляскаха с ръце за поредния успех в борбата с организираната престъпност и възпяха авангарда й (Б.Б и Ц.Ц.).
Някои нелоялни към настоящото управление политици гузно се присъединиха към овациите, други изпитаха известно притеснение за своето бъдеще. Особено онези, които са чели материали от ДАНС без необходимата за целта компетенция.
Много вероятно политическият момент за този мощен удар срещу българската мафия е избран вярно. Може би, когато преди време от конкуренцията бяха атакувани два клуба за компаньонки в столицата и имаше пострадали му е било рано.
Когато за източването на „Кремиковци" се водеха дела и дела - също.
Когато срещу Петров през 2002 бе извършено покушение - пак.
Когато справки от агенцията за сигурност се разлитаха из медии и пресни политически партийки като от пресслужба - отново. Явно сега ситуацията е назряла. По ленински: днес е рано, утре ще е късно.
МВР обаче с характерната си деликатност на слон в стъкларски магазин навърза обвиненията срещу Петров и компания като свински черва. Остава усещането, че на посоки е отварян Наказателния кодекс и където е боднало пръстчето, там е открито обвинението. Нерде проституция, нерде „Кремиковци", нерде политическо влияние, рекет и пране на пари. В списъка липсват само разпечатки от разговори на Трактора с Осама.
И всичко подкрепено единствено от свидетелски показания и обосновано предположение за извършване на престъпления. И новоизлюпен юрист от Югозападния би казал, че подобни обвинения без сериозни преки, а не косвени доказателства трудно биха издържали в съдебна зала. А когато между редовете на свидетелските показания се мерне и думата „слухове", работата започва да намирисва сериозно.
За Алексей Петров се знае, че е човек с много лица. По-скоро роли. Но „Октопод" не е неговия моноспектакъл. Ако той има интерес и проговори, не едно или две познати лица ще изпълзят из-зад кулисите.
А нищо чудно и пушката от първо действие да гръмне. И авторите на сценария трябва да се замислят дали когато пишат репликите, не отреждат на поредната си постановка съдба на турски сериал: епизод първи - братя Маринови, втори - Златко Баретата, трети - братя Галеви, „Наглите"... Сто петдесет и първи - „Двайсет години по-късно": Трактора.
Много години емблематични обвиняеми се разхождат от следствения арест до „храма на Темида" и делата им не са мръднали от онези обосновани предположения, заради които можеш да поостанеш зад решетките с постоянна мярка, но не можеш да влезеш в затвора за дълъг срок. Защото съдът иска доказателства, а не съмнения. Още по-малко - съмнителни показания на още по-съмнителни свидетели.
Ако бе крал скрап от металургичния гигант с каруца, ако бе контролирал проституцията на Околовръстното и рекетирал мургавите цигаропродавачки на Женски пазар, можехме сериозно да се притесним за съдбата на задържаното лице Петров - Трактора. Но той е търгувал с влияние. Това е сигурно. Не го е купувал. Продавали са му го.
И за всички, които освен влиянието си на един или друг властови етаж, са продавали и съвестта си, е по-удобно октоподът да пусне в ход мастилената си защита. И отново всичко да остане в рамките на обоснованото предположение. А делото - в архив.

Пипалата на октопода - на всички нива в МВР
Говорим за някакъв начин за пускане на пипалата на всички нива в МВР, констатира вътрешният министър Цветан Цветанов.
По думите на Цветанов проверките показват и нерегламентирано дарение за МВР от таксиметрова компания, свързана с Алексей Петров.
"Това е сторено без абсолютно уведомяване по надлежния ред на съответните преки ръководители", коментира още вътрешният министър.
Помолен да коментира казаното от бившия главен прокурор Никола Филчев, че е заблуден по отношение на това кой е назначил Алексей Петров в службите, вътрешният министър заяви : "Не съм заблуден, всичко което съм казал, съм го каза с ясното съзнание."
По думите му разследването, което тече по операция "Октопод", ще покаже кой какъв е.
Той не пожела да отговори категорично дали Никола Филчев е имал роля в октопода.
Попитан дали може да очакваме Октопод-2 Цветанов отговори : Ще има много операции.
Продължава разследването по убийството на прокурор Николай Колев (разстрелян пред дома си в края на декември 2002 година, б.р.). Каквото не е свършено по разследването трябва да бъде свършено, отсече Цветанов.
Разследва се и връзката на служители на МВР с Октопода.
Относно връзката на полицаи с Наглите Цветанов припомни, че вече има задържан полицай - Йордан Костов.
Срещу други 4-ма служители на вътрешното ведомство има образувани дисциплинарни производства.
За съжаление един началник на сектор, служителка, получи психично разстройство и в момента е в психодиспансер, обясни Цветан Цветанов.

Франция излагала войници на радиация
Френските власти съзнателно са излагали войници от френската армия на ядрени тестове. Това съобщава БиБиСи, като се позовава на секретен военен доклад.
В него се уточнява, че опитите са били извършени през 60-те години в Алжир. Една от целите на ядрените взривове е била да се проследи и анализира ефектът от радиацията върху човешкия организъм.
Френският „Le Parisien" уточнява, че стремежът на военните е бил "да се изследва физическото и психологическото влияние на ядреното оръжие върху хората".
Изданието посочва, че френският министър на отбраната Ерве Морен отрича да има информация за подобни експерименти. Немалко френски войници обаче свидетелстват, че здравословното им състояние се е влошило рязко след извършването на опитите.
БиБиСи припомня, че преди месец Франция прие закон за изплащане на обезщетенияна пострадалите при ядрените опити в Алжир, извършени между 1960 и 1966 г. Това, коментират медиите, представлява индиректно признаване за съществуването на подобен проблем.
През 60-те години на миналия век Франция извърши общо 17 ядрени опита.
Впоследствие Париж прехвърли експериментните на територията на полинезийските острови. До 1996 г. бяха извършени още 193 ядрени опита.

Водещ си призна убийство в ефира на BBC
70-годишният водещ на документални програми Рей Гослинг си признал в ефир, че е извършил убийство, съобщава BBC.
Шокиращото признание прозвучало по време на предаване, в което се дискутирала темата за смъртта.
Водещият признал, че е задушил свой приятел, който е бил болен от СПИН.
Рей Гослинг не споменал нито името на мъжа, нито името на болницата, в която станал инцидентът.
„Навярно е дошло време да разкрия една тайна, която криех дълго време. Аз убих човек", заявил ТВ - водещият.
След края на предаването полицията започнала разследване по случая.
От ръководството на BBC са заявили, че щe окажат пълно съдействие за изясняване на случая.

218 чужденци наблюдават изборите в Ирак
218 международни наблюдатели ще проследят протичането на парламентарните избори в Ирак, които са насрочени за 7 март.
Това съобщи представителят на Централната избирателна комисия в страната Абд ел Рахман Халифа, цитиран от световните агенции.
Повечето от чуждестранните наблюдатели ще бъдат от Европа. Допуснати са 162 чуждестранни медии които вече са регистрирани.
Около 60 000 представители на иракски обществени и правозащитни организации ще контролират хода на изборите, а 32 000 ще са представителите на политическите партии, които ще участват в изборния ден.
От парламентарните избори тази година в Ирак до голяма степен ще зависи бъдещето на Ирак като политическа ситуация и сигурност в страната.
Отстраняването от изборите на около 500 кандидати, в това число и видни сунитски политици, предизвика не малко безпокойство. Сунитите се притесняват, че по време на избирателната кампания ще им бъде оказан натиск от страна на намиращата се на власт шиитска партия.
Тези избори ще се вторите от свалянето на режима на Садам Хюсеин. В тях ще участват почти 6 200 кандидата, които се борят за 325 места в парламента.
В страната вече постъпват материалите, които са необходими за провеждането на изборите. От Китай ще бъдат доставени избирателните урни, печатите и мастилото. Избирателните бюлетини се печатат в Обединените арабски емирства.
Ливан изготвя път избирателните списъци и заключителните протоколи за резултатите от гласуването.
Преди около два месеца серия от атентати разтърси Багдад, като се изказаха опасения, че насилието в страната сериозно ще нарасне преди изборите. Тези очаквания засега не се сбъдват.


ПО MONEY.BG

Над 222 млн. лв. са необслужените кредити

Необслужваните кредити в края на 2009 г. достигат 222.838 млн. лв., а за една година размерът им се е увеличил с 28.749 млн. лв., сочат предварителните статистическите данни на БНБ.
Към края на декември 2009 г. вземанията по кредити на дружествата, специализирани в кредитиране, са 1.757 млрд. лв. (2.7% от БВП). Те намаляват с 1.060 млрд. лв. (37.6%) спрямо декември 2008 г., когато размерът им е бил 2.817 млрд. лв. (4.2% от БВП2). Спрямо септември 2009 г. те намаляват с 442.3 млн. лв. (20.1%).
Върху размера на вземанията по кредити на дружествата оказва влияние по-ниският размер на нетните покупки на кредити от други институции. Към края на декември 2009 г. те възлизат на 871.7 млн. лв. (49.6% от вземанията по кредити) при 1.934 млрд.лв. (68.6% от вземанията по кредити) към декември 2008 г.
В края на декември 2009 г. пасивите на дружествата, специализирани в кредитиране, са 2.620 млрд. лв. Те намаляват с 12.9% (389.3 млн. лв.) спрямо декември 2008 г., когато размерът им е 3.009 млрд. лв. Спрямо септември 2009 г. те намаляват с 15% (463.8 млн.лв.).
В структурата на пасивите преобладават получените кредити, които са 2.015 млрд. лв. в края на декември 2009 г. Размерът на кредитите намалява с 15% (356.6 млн. лв.) спрямо декември 2008 г. и с 18.8% (465.6 млн.лв.) спрямо септември 2009 г. Относителният дял на кредитите в пасивите намалява от 78.8% в края на декември 2008 г. до 76.9% в края на декември 2009г.
В структурата на получените кредити от дружествата, специализирани в кредитиране, преобладават кредитите от нерезиденти, които са 1.771 млрд. лв. в края на декември 2009 г. Размерът им в края на декември 2009 г. е по-малък със 17% (363.2 млн. лв.) в сравнение с декември 2008 г. и намалява с 20.3% (450.7 млн.лв.) в сравнение със септември 2009 г. Относителният дял на кредитите от нерезиденти от общо получените кредити намалява на 87.9% в края на декември 2009 г. при 90% в края на декември 2008 г.
В матуритетната структура преобладават кредитите с матуритет над 5 години. Те достигат 916.4 млн. лв. към декември 2009 г. Спрямо декември 2008 г. те намаляват с 46.3% (789.3 млн. лв.), а спадът им в края на четвъртото тримесечие на 2009 г. спрямо септември 2009 г. е 26.2% (325.2 млн.лв). Относителният дял на тези кредити в общия размер на вземанията по кредити намалява от 60.6% в края на декември 2008 г. на 52.2% към декември 2009 г.


ПО CUBADEBATE.CU

Necesitarán tres años sólo para remover los escombros en Haití

El presidente René Preval dijo que se necesitarán tres años tan sólo para remover los escombros de las calles destrozadas de Puerto Príncipe y que el país enfrenta un largo proceso de reconstrucción que llevará a que menos personas vivan en la capital arrasada por el terremoto de hace un mes.
“Se necesitarán 1.000 camiones que remuevan los escombros durante 1.000 días, lo que significa que serán tres años. Y hasta que no los retiremos, no podemos construir realmente”, afirmó el mandatario en una inusual entrevista de larga duración que concedió el lunes a The Associated Press Television News.
Sentado en la estación de policía que funge como oficinas temporales de gobierno, Preval describió con calma las dificultades de reconstruir un país pobre en medio de nuevos movimientos telúricos y la amenaza de terremotos futuros.
El presidente dijo que el gobierno ha comenzado a derrumbar estructuras que fueron reconstruidas apresuradamente en la capital, la cual tenía unos tres millones de habitantes antes del terremoto, pero aclaró que hasta que se puedan lograr los planes de vivienda alternativa, las posibilidades de que el gobierno regule la reconstrucción son limitadas.
Cuando se le preguntó acerca de las acusaciones de los residentes de que la presunta corrupción local ha interferido con la distribución de las enormes aportaciones internacionales para el socorro de los haitianos, Preval respondió: “Quizá ha habido algunas irregularidades, pero me gustaría subrayar que el gobierno no es el administrador directo de la mayoría de esta ayuda humanitaria”.
Preval agregó que las preguntas sobre el asunto deberían ser planteadas a las organizaciones humanitarias y a los gobiernos locales e internacionales encargados de la distribución de alimentos.
En el terremoto murieron más de 200.000 personas. El palacio presidencial y la residencia privada de Preval quedaron destruidos, así como la mayoría de los edificios gubernamentales y las oficinas centrales de la ONU, que cuenta con 9.000 integrantes de sus fuerzas de paz en el país para garantizar la seguridad.
Preval dijo que desde entonces se ha hospedado con amigos mientras logra construir una estructura “ligera, a prueba de sismos” para sustituir su casa.
“Al igual que ustedes me da nervios estar bajo cemento“, dijo.

Няма коментари: