неделя, 14 февруари 2010 г.

1576 франзели = фр. мин. заплата? 343 хляба в най-добрия случай = бълг. мин.заплата или само 200 мини пици –това е нашата европ.покупателна способност

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Русия ни търси сметка за американските щитове
Москва очаква по-подробни разяснения относно намеренията на България за разполагане на ПРО на САЩ на нейна територия, заяви руският външен министър Сергей Лавров по време на посещението си в Никарагуа, съобщи тази сутрин РИА Новости. "Повтарям, чакаме по-подробни обяснения, те ни бяха обещани", коментира руският дипломат номер едно. "Вече се поинтересувахме от нашите американски партньори във Вашингтон чрез посланика ни как да разбираме всичко това, и защо след румънската "изненада" ни беше поднесена българска "изненада".

“Не мога да коментирам, тъй като едва вчера ние получихме изявлението на премиера на България. Очакваме по-подробни обяснения и те ни бяха обещани. Ние вече попитахме нашите американски партньори как трябва да приемаме това и защо след “румънската изненада” сега идва “българска изненада”, каза Лавров.
Министърът напомни за съществуващата договореност между президентите на Русия и САЩ за провеждането на съвместен анализ на рисковете и заплахите от ракетно разпространение.
“Тази работа вече започна. Състоя се първият тур на консултациите, планиран е още един. Увериха ни, че споразумението между президентите се запазва и че ще ни обяснят какво се случва”, добави руският външен министър.
В петък българският премиер Бойко Борисов съобщи, че Вашингтон води преговори с българското правителство за разполагането на нейна територия на елементи от новата система за противоракетна отбрана на САЩ.
Лавров подчерта, че Москва многократно е напомняла за договорките межда президентите Дмитрий Медведев и Барак Обама за провеждането на съвместна работа за анализирането на рисковете и заплахите от ракетното разпространение.

Банки от “Уолстрийт” помогнали на Гърция да измами ЕС
Банки от "Уолстрийт" като "Голдман Сакс" (Goldman Sachs) са използвали сложни финансови инструмени, подобни на тези, които доведоха до американската финансова криза, за да помогнат на Гърция да скрие истинските мащаби на държавния си дълг, твърди в. "Ню Йорк таймс", цитиран от "Франс прес". Схема, разработена от "Голдман Сакс", помогнала на гръцкото правителство през 2001 г., малко след приемането на страната в Европейския валутен съюз, да вземе огромни заеми тайно от ЕС, посочва изданието, цитирайки "източници, запознати с транзакцията".
Схемата останала в тайна, тъй като била представена като валутна сделка, а не като заем.
Тя помогнала на Гърция привидно да спази критериите на еврозоната за бюджетния дефицит. За тази сделка американската банка получила близо 300 млн. долара комисиона.
В замяна на получените средства гръцкото правителство се отказало от бъдещи приходи, като например летищни такси или постъпления от лотарията през следващите години.
Тъй като не били регистрирани като заеми, тези споразумения заблудили регулаторните органи и инвеститорите за реалния мащаб на задлъжняването на Гърция, пише вестникът.

Цветан Цветанов: Страхуваха се дори да произнесат името на Алексей Петров
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов дава подробности за личността Алексей Петров и неговите връзки с представители на бившите управляващи, ДАНС, разказва за операциите "Наглите" и "Октопод" и отзивите, които е получил за всяка от тях.
Интервю на Николета Стойчева
Министър Цветанов, цялата държава в момента се пита едно единствено нещо - кой е Алексей Петров, че неговият арест предизвика такова голямо обществено вълнение?
Алексей Петров е доста сложна личност в прехода на България, защото е минал в говоренето като агент на службите и като покровител на организираната престъпност в България. Аз разглеждам всяко едно лице в България по начин, по който трябва да го разглежда един министър на вътрешните работи. Когато има достатъчно доказателства да се повдигне обвинение, МВР трябва да предприеме необходимите действия.
Вярно ли е, че повече от 20 години той е работил за бившата ДС?
Не искам да говоря за минали периоди. Факт е, че в момента той е един от основните лица на организираната престъпност. Дълги години необезпокояван от никого или покровителстван от някого той е успял да впие пипалата на октопода надълбоко във властта.
Той ли е бил връзката между организираната престъпност и държавата?
Той се е възползвал от определени ситуации. Днес търговията с влияние е доста страшна.
Казахте, че тази структура е действала повече от 10 години. Това означава, че е функционирала по времето на няколко правителства, в които волизат почти всички партии?
Не случайно казах, че в началото на прехода СИК и ВИС гравитираха и се подкрепяха от определени политически партии и сили.
Кои са те?
СИК е на червените. ВИС е на сините.
Какво е търгувал Алексей Петров?
Позициите, които му е дадено възможност да има в почти структури на държавата.
Тогава търгувал ли е с влияние в ДАНС?
Все пак в момента тече разследване.
В България и до ден-днешен хората свързват съдебната система с корупция. Притеснен ли сте каскво ще се случи?
Ако към групата на “Наглите” бях притеснен сега съм 2 пъти по притеснен. Сега говорим за много по-голямо влияние, дори и тук, в МВР. В една от проверките, които съм назначил, е за четирима служители, които са се възползвали от лично дарение от една от фирмите, която гравитира около Алексей Петров и ползват личните си телефони, без никакво ограничение на лимита.
Тези четирима служители същите ли са, които проверявахте и за “Наглите”?
Те са същите и в момента са отстранени от длъжност.
А само тези четирима ли са?
Убеден съм, че има и други. Има и други лица, по които в момента работим.
А кога започна операция “Октопод”?
Началото й малко се преплете с края на “Наглите”. Тук е моментът да кава, че за това има планове, които се утвърждават от всички директори на институциите, които имат отношение.
Премиерът беше ли наясно с тази операция и това разчистване на сметки на Бойко Борисов с Алексей Петров ли беше?
Аз мога да ви кажа едно - в този случай и за всички останали, които са значими той е бил информиран. А за тези спекулации - защо Борисов или Цветанов трябва да има нещо лично?
А вие в какви отношения бяхте с Петров?
Не се познавахме никак добре. Той поиска среща. Аз извиках и главния секретар, защото от това, което знаех и знам, нямам никакво основание да оставам насаме с него. Като разговор той каза, че аз съм един от хората, които са говорили против него и затова той е трябвало да напусне ДАНС. Аз му казах, че нямам нищо лично към никого, аз имам принципи.
Какво ви казаха хората при старта на операцията?
Получих есемеси. Поздравления зса това, което се случи. Но при “Наглите” всички викаха “Браво”, а сега всички казват “Пазете се”.
Страхувате ли се за себе си?
Нека тази тема не я коментираме. Няма човек, който да не се страхува от нещо, което може да се случи.
Алексей Петров ли е управлявал ДАНС?
Той е имал една от решаващите роли, независимо, че по закон неговата характеристика не предподлага такова нещо. Най-важното е обче, че няма да спрем дотук.
А има ли връзка Алексей Петров с РЗС? Вие бяхте един от първите, които казаха, че той е създал тази партия?
Не се ръководя от нищо, което е в такива хипотези. А дали е участвал, или не - ако днес трябваше да го кажа, щях да кажа същите.
Бившите управляващи знаели ли са кой е Алексей Петров?
Не само бившите, всички управляващи през последните 20 години са знаели кой е Алексей Петров.
Тоест, те са знаели и въпреки това са го държали близо до себе си?
Не е ясно дали те са държали него близо, или той - тях. Не са малко случаите, когато хората се страхуват да назоват името Алексей Петров.
Можем да приемем, че дори той е диктувал решения?
Нищо не искам да коментирам в тази насока.

Волен Сидеров: За Алексей Петров първо трябва да каже Костов
"Детската мечта на Алексей Петров - от мутра да стане ченге, се сбъдна по време на управлението на Иван Костов, заяви в предаването на "Пропаганда" на "Дарик радио" лидерът на "Атака" Волен Сидеров. Според него Алексей Петров е получил карта на офицер от службите с протекцията на Иван Костов и по времето, когато министър на вътрешните работи е Емануил Йорданов. "СДС и Костов трябва да отговарят за Алексей Петров" каза още Сидеров.
“В крайна сметка, Алексей Петров е продукт, такъв, какъвто е сега, на СДС, а не толкова на БСП. В това трябва да бъдем точни. Още повече, че тогава, по същото време, в периода 1997-1998-2001 година, той беше много, Алексей Петров имам предвид, той беше много близък с царските управляващи кръгове. Беше интимен приятел на Надежда Михайлова, в смисъл на любовник, тогавашен външен министър. Личната протекция на Костов имаше, за да стане офицер на службите и мисля, доколкото имам данни, че тогава той беше изпазарувал тази своя позиция срещу обещанието да не разкрива някои от далаверите на Костов. Всичко това е тема, която днес трябва да се разкрие”, допълни лидерът на “Атака”.
Той упрекна Костов, че се държи менторски, все едно, че има 105 депутати, а всъщност има само 5. Сидеров отново повтори тезата си, че Алексей Петров е създал партия “Ред, законност и справедливост” и че проектът всъщност е бил насочен срещу “Атака”. Той потвърди по-раншните си твърдения, че Антон Петров-Хамстера е пазарувал гласове за РЗС в Сливенско и Старозагорско.
Според Сидеров Алексей Петров има политечески амбиции и се опитал да изгради медиен пул, добивайки контрол върху вестник “Галерия”, телевизия СКАТ и информационни сайтове.
Лидерът на “Атака” поиска също така Яне Янев да бъде разследван откъде са парите за разточителната кампания за европейските и националните парламентарни избори.
Бившият шеф на нацианалната разузнавателна служба Димо Гяуров от своя страна заяви в предаване на БНР, че “има известно основание в твърдението за нестабилност в държавата след акция „Октопод”, защото може би ще се окаже, че тази акция има повече политически, отколкото криминални проявления”.
Според бившия шеф на Националната разузнавателна служба Алексей Петров е бил сътрудник или иначе казано доносник в НСС и е било очаквано, че ще донася за дейностите на криминалния контингент.
„Ако няма сведения от него, това е доказателство, че е направено, за да му бъде опънат чадър, нещо, което аз съм наблюдавал. Това е стара, добре установена практика, която доскоро съществуваше. Това е чадър по отношение на криминални деяния на едно или друго лице. Когато става дума за едрокалибрено лице, може да се очаква и политически чадър”, коментира Димо Гяуров.
Той постави въпроса дали Алексей Петров е бил щатен служител на НСС и дали му е изплащана заплата. „Позицията съветник е от май-април 2009 година, а дотогава? Това е повече от безобразно”, каза бившият шеф на разузнавателната служба, който не скри, че още в края на управлението на СДС е имало сведения, че лицето може да представлява оперативен интерес.


ПО НЮЗ.бг


До края на месеца Синдикалната федерация на служителите в МВР ще реши дали ще има полицейски протести.

Към момента настроенията на много голяма част от служителите са за разгръщане на протестни действия, съобщиха от ръководството на федерацията, като отбелязаха, че това е заявено и пред министъра Цветан Цветанов и премиера Бойко Борисов.
Според синдикалистите ситуацията в МВР в момента и спадащата мотивация насочват към такива действия.
Една година след създаването на федерацията членове и представители на ръководството й обявиха пред журналисти недоволството си от това, че диалогът им с висшестоящите е формален.
Те изтъкнаха, че в момента продължават да са актуални проблемите, които преди година обединиха служителите в МВР за създаването на федерацията.
Материално-техническата база е много остаряла и служителите са в ситуация да деградират материално, посочи зам.-председателят на федерацията Галентин Грозев.
Като сериозен проблем той изтъкна остарялата нормативна база, която продължава да действа, въпреки че е противоречива.
Като примери Грозев посочи действащи окръжни разпореждания и заповеди от 1964 г. и 1978 г. за противодействие на венерическите болести и за борба с маларията в поделенията на МВР.
„Служителите на МВР са непрекъснато във виновно неизпълнение на един или друг остарял, но действащ акт", изтъкна Грозев и отбеляза, че проблемът е поставен от федерацията пред ръководството още през декември, но и сега окръжните и заповедите от 1964 г. продължават да действат.
Освен че служителите на МВР са в материално затруднено положение, те не се възмездяват за полагания извънреден труд, изтъкнаха още от организацията.
Инструкцията за работното време не е съобразена със Закона за държавния служител и излиза, че работното време на служителите е незаконосъобразно, посочиха още представители на федерацията.
Те изтъкнаха, че срещу членове на организацията се оказва натиск и че на места определени ръководители ползват синдиката да разрешават техни конфликти.
„Ще предприемем всички законови мерки да защитим нашите членове, няма да допуснем да се оказва натиск срещу тях", заяви Радка Павлова, член на федерацията.
Според представители на организацията кадровата политика в МВР е базирана на инструкции с правна неадекватност, които са лишени от юридическа логика.
По думите на Георги Илиев, синдикалната организация е била трън в петата на предишното ръководство на МВР и по всичко изглежда, че ще бъде трън в петата и за сегашното.
Синдикалистите показаха пред медиите прословутата униформа за граничари, струваща 1200 лв., за която е подаден сигнал до премиера и той е разпоредил проверка за закононарушения.
Униформата е от 100 процента полиестер и струва 7-8 пъти над пазарната стойност, казаха от федерацията.
Обувките струват около 314 лв., а във всеки софийски магазин на по-ниска цена могат да се купят тактически обувки за елитни командоси в Европа, посочиха още служителите.
Те са категорични, че тази униформа би трябвало да се провери дали е безопасна и посочиха, че при тичане се получава конденз.

Бивш главен прокурор вкарал Алексей Петров в службите
Още в разработка с име „Бизнесмени" от края на 90-те години във военна прокуратура има данни за престъпната дейност на Алексей Петров.
Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването „На четири очи" по Нова Телевизия.
В момента се уточнява защо тази разработка не е в МВР, посочи той.
В „Бизнесмени" има оперативни данни за оказван натиск върху лице от Министерство на финансите за лицензиране на застрахователната компания на Алексей Петров, обясни Цветанов.
В разработката фигурират данни и за оказван физически тормоз и натиск върху хора, заяви той.
Той добави, че влизането на Петров в службите не е станало по оперативна необходимост, а по настояване на Никола Филчев и чрез тогавашния вътрешен министър (от кабинета Сакскобургготски, б.р.) Георги Петканов.
Цветанов е категоричен, че Петров се е ползвал с политическа протекция. Мафията си е внедрила човек в държавата, а не държавата в мафията, изтъкна той.
Операция „Октопод" Цветанов определи като болезнена акция. Вътрешният министър беше категоричен, че не е имало теч на информация при подготовката и осъществяването й.
Той посочи, че общо 10 души са били ангажирани с акцията. Толкова са работили и по другия голям удар на МВР - „Наглите".
Попитан дали има нещо общо между двете операции, Цветанов отговори, че има припокриване на лица от двете акции.
По думите му връзката е участие на лица и в едната, и в другата операция.
Пример в тази посока е Хамстера, който е бил свръзка на Алексей Петров с хора от подземния свят, отбеляза Цветанов. Действията на Хамстера не са без санкцията на по-горното ниво - Алексей Петров, категоричен бе той. Цветанов посочи, че Хамстера е контролирал голяма част от автокражбите.
Министърът на вътрешните работи добави, че соловите санкции са наказват строго в подземния свят.
Той добави, че арестът на Алексей Петров не е политическа атака срещу него самия.
Премиерът знае за всичко, което прави МВР по знакови операции, включително и по „Октопод", каза още Цветанов. Тази операция е уникална за държавата, коментира той.
Правим всичко възможно да извадим държавата от пипалата на „Октопода", заяви вътрешният министър.
По думите му Алексей Петров е бил в състояние да създаде дестабилизация в държавата чрез множеството контакти, които е имал с високопоставени хора. В тази връзка той заяви, че от бившата барета са иззети много секретни справки.
Цветанов коментира още, че разликата между сегашното управление и предишното опира до отговорността. Всеки трябва да си носи отговорността, изтъкна министърът на вътрешните работи и посочи, че настоящият премиер прави именно това, за разлика от Сергей Станишев.
Попитан дали той е най-смелият вътрешен министър, Цветан Цветанов отговори, че е поредният министър на вътрешните работ. Не трябва аз да давам самооценка на работата си. Тук не е до смелост, а до принцип, обясни той.

НАП погва българи с швейцарски сметки
Изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов помоли за информация немското финансово министерство относно банкови сметки на българи в Швейцария.
Поводът е съобщението на Федералното финансово министерство на Германия от преди дни, че предприема действия за получаване на данни за банкови депозити на германски местни лица в швейцарски банки.
Ако правителството на Германия предостави поисканите данни, НАП ще започне проверки и ревизии за укрити данъци.
В случаите, при които става въпрос за особени големи суми, органите по приходите ще си сътрудничат с Прокуратурата за търсене на наказателна отговорност, уточнява пресцентърът на агенция.
В писмото си до германската приходна администрация шефът на НАП напомня и за обещанието на немските данъчни да дадат информация за това дали са идентифицирани български граждани, които притежават банкови сметки в Лихтенщайн.
През 2008 г. Германия купи от информатор CD с данни за банковите сметки на немски граждани в Лихтенщайн. Тогава НАП отново поиска да се осъществи обмен на данни между двете администрации.
„Данните от т. нар. „лихтенщайнско CD" вкара в хазната на Германия близо 180 млн. евро.
Крайно време е да покажем, че България също е част от ЕС и всеки, който не си плаща данъците няма да се измъкне и ще попадне под ударите на закона", заяви по повод писмото Красимир Стефанов.


ПО КЛАСА.БГ

Социализъм за богатите, връзкарите и Уолстрийт

В САЩ обвиняват политиците за икономическата разруха
Историята на последната буря на глобалните пазари е история за това как държавната намеса, предприета с цел да изведе икономиката от предишни кризи, е заложила нова криза. Темата е разгледана подробно в бестселъра „Финансовият крах“ на Йохан Норберг, който ще бъде представен официално на български на 18 февруари в Сметната палата.
Като проследява ясно и увлекателно причините за сегашната криза, „Финансовият крах” показва грешките, направени във Вашингтон, на Уолстрийт и във всяка американска община, и довели до икономическия срив. Докато много анализатори на кризата обвиняват само Уолстрийт, Йохан Норберг изтъква решаващата роля на държавата, чиито нормативни актове са дали на стопанските субекти и възможности, и мотиви да подготвят икономическата разруха.
За всеки, който е усетил последиците от кризата и не би искал да преживее подобно бедствие отново, е важно да разбере нейните причини. „Финансовият крах” ги обяснява задълбочено и в същото време увлекателно.
Йохан Норберг е научен сътрудник към института “Кейто” и изследва въпроси от областта на глобализацията, предприемачеството и индивидуалната свобода. Норберг е автор и редактор на няколко книги, посветени на либерализма, включително история на пионерите на либерализма в Швеция. Книгата му „В защита на глобалния капитализъм” (In Defense of Global Capitalism), излязла за пръв път на шведски през 2001 г., вече е издадена в повече от 20 страни.
В своята книга „Шоковата доктрина” канадската писателка Наоми Клайн твърди, че политиците и икономистите използват кризите, за да плашат избирателите, и по този начин да прокарват непопулярни либерализации, намалявания на данъците и приватизации. Ако погледнем историята на управлението на западния свят, трябва да се съгласим с Клайн, че политиците използват кризите. Целта им обаче обикновено не е либерализация и намаляване на ролята на държавата, а точно обратното – увеличаване на държавния контрол, бюджетните разходи и собствената им власт.
Голямата депресия през 30-те години, която вече разгледахме, е пример за това. Седмицата след фалита на „Леман Брадърс” през септември 2008 е друг пример. Финансовият министър Полсън не само иска да засили контрола над финансовия сектор и да принуди данъкоплатците да финансират най-скъпия оздравителен план в историята. Той иска и да използва кризата, за да си присвои възможно най-голяма власт за сметка на пряко избраните представители на американския народ, у които той и Бернанке всяват страх в конферентната зала на Нанси Пелоси. Проектът на неговия оздравителен план за 700 милиарда долара, развит само на три странички, включва формулировки, които биха поставили Министерството на финансите над закона и демократичния контрол. Най-забележителни са правомощията, отредени на финансовото министерство в член 8-и:

„Решенията на Министъра според този закон не могат да се обжалват или преразглеждат от никоя съдебна инстанция или административен орган.”
Това е ни повече, ни по-малко опит на Ханк Полсън да стане цар-самодържец на икономиката. На практика той казва на Конгреса: „Дайте ми 700 милиарда долара да правя с тях каквото си искам и не ми задавайте излишни въпроси!”. Корицата на следващия брой на „Нюзуик” показва плешивата, малко пипонеста глава на Ханк Полсън с надпис „Крал Хенри”. По същото време „Икономист” помества негов портрет под заглавие „Президентът Ханк”. Дори и без член 8-и финансовият министър вече е човекът, който дърпа конците във Вашингтон и казва на президента какво да прави.
Само допреди две години Полсън е бил главен изпълнителен директор на „Голдман Сакс”. Когато напуска банката, за да стане министър, „Икономист” игриво пита какво го е накарало да приеме по-ниска заплата и бюрокрация до шия; дали не го е сторил, за да бъде „принуден” да продаде своите акции на „Голдман” за 700 милиона долара, от които не би било прилично да се отърве, докато е директор?
В началото на август 2007 г., когато жилищният балон се е спукал, хедж-фондовете на „Беър Стърнс” са рухнали и Джим Креймър крещи за „Армагедон” по CNBC, Полсън казва на президента Буш: „Не помня световното стопанство някога да е било по-силно”. Сега, една година по-късно, той мисли обратното: „Това е най-сериозното явление, с което някога сме се сблъсквали”. И негова работа е да вземе нужните мерки. Оптимизмът и самоувереността, с които е известен, със сигурност му помагат. Като футболист на млади години си е спечелил прякора „Чукът”. Има обаче и елемент на вяра. Полсън е пълен въздържател и принадлежи към сектата Християнска наука, според която болестите, смъртта и материалният свят не са действителни. Но за човек, който не вярва в материалния свят, Полсън сега претендира за еднолична власт над твърде големи части от него. Седемстотин милиарда долара са почти 6% от брутния вътрешен продукт на Съединените щати. Някой изчислява, че ако се вземат толкова банкноти по 1 долар и се подредят по дължината си, те ще покрият 2/3 от разстоянието между Земята и Слънцето. Като се има предвид, че Полсън доскоро е работил в „Голдман Сакс” и много от сътрудниците му също идват от Уолстрийт, мнозина се питат дали опитът му да спаси бившия си работодател и финансовия сектор като цяло не представлява конфликт на интереси – особено ако действията му се поставят извън контрола на институциите.
Когато се отърсват от първоначалния шок, конгресмените обръщат внимание и на лавината от телефонни обаждания, електронни и обикновени писма, изразяващи възмущение срещу този план да се подкрепят виновниците за кризата. Да не забравяме и че същата година предстоят избори. Републиканци, настроени срещу голямата държава, и демократи, настроени срещу бизнеса, започват да осъждат оздравителните планове като начин да се взема от данъкоплатците, за да се дава на финансовите акули. Редно ли е обикновените хора да осигуряват стратосферните заплати на директорите от Уолстрийт? Няколко изследвания на общественото мнение, проведени в тези дни, показват силен скептицизъм относно държавната намеса. Социологическата агенция „Расмусен” установява, че само 7% от избирателите искат държавата да спасява изпадналите в беда финансови институции. Според проучване на „Фокс Нюз” и „Опиниън Динамикс” повечето хора, независимо от политическите си убеждения, са против оздравителния план, като 76% от избирателите (включително 66% от демократите) виждат във финансовата криза добра възможност да се намали размерът на правителството и да се понижат данъците.
Икономистът Нуриел Рубини (предсказал проблемите няколко години по-рано, опитвайки се да установи коя развиваща се страна предстои да бъде засегната от финансова криза) е по-силно възмутен от повечето си колеги. Той нарича оздравителния план „позор”, „пълно ограбване” и „социализъм за богатите, връзкарите и Уолстрийт”, който въпреки високата си цена ще помогне съвсем малко на финансовата система. Като много други икономисти Рубини би предпочел решение, подобно на избраното от Швеция и Финландия за техните банкови кризи: държавата да осигури капитал за банките, но само срещу привилегировани акции, които да получат всички дивиденти, така че старите акционери да не спечелят от оздравителния план. Такова пряко инжектиране на капитал е сравнително евтино, защото 70 милиарда долара капитал позволяват на банката да оперира със 700 милиарда долара.
В писмо до Конгреса повече от 100 американски икономисти с различни политически възгледи критикуват плана на Полсън по много точки. Те го смятат за нечестен, защото облагодетелства определени финансови институции за сметка на данъкоплатците. Според икономистите е възможно да се спаси финансовата система, без да се спасяват отделните инвеститори. Освен това те намират, че процедурите са описани твърде мъгляво и не предвиждат контрол и отчетност. И най-вече авторите предупреждават срещу въвеждането на големи промени във финансовата система въз основа на конюнктурни мотиви. Писмото се разглежда като знак за „зараждащ се консенсус на учените-икономисти”. В същото време много други икономисти и някои влиятелни привърженици на свободния пазар като „Икономист” и Мартин Улф от „Файненшъл таймс” характеризират плана на Полсън като лош, но по-добре от нищо.
Полсън има силна воля и прави всичко възможно, за да получи своите 700 милиарда долара. При една среща в Белия дом той дори полу на шега пада на колене и сключва ръце, умолявайки председателката на Камарата на представителите – демократката Нанси Пелоси, да продължи да подкрепя пакета дори ако републиканците се разколебаят. На 24 септември двамата кандидат-президенти – Барак Обама и Джон Маккейн – предлагат да се приеме голям оздравителен план, а президентът Буш се опитва да изтръгне съгласие от Конгреса чрез излъчвана по телевизията реч, която сякаш цели да засили тревогата. Вместо да се опита да успокои зрителите, президентът говори за предстоящо бедствие: „Най-добрите икономически експерти на правителството предупреждават, че без незабавни действия от страна на Конгреса Америка ще бъде обхваната от финансова паника.” Той не уверява слушателите, че положението е под контрол, а вместо това заявява: „Цялата ни икономика е в опасност”. Можем да простим на инвеститорите, които решават, че Буш е изпуснал кормилото и е време всеки разумен човек да прибере парите си под дюшека. „Ако признаем, че пазарите се движат от емоции, то стореното тази седмица вероятно е най-безотговорното всяване на паника в историята на Съединените щати” – коментира Мат Кибе от подкрепящата свободния пазар организация „Фрийдъм уъркс“.
Доста вероятно е ключовите фигури нарочно да са преувеличили опасността от бедствие, за да прокарат по-лесно своята политика, с което обаче са подхранили паниката на пазара. Свикнали сме политиците да запазват самообладание и да казват, че няма от какво да се страхуваме освен от самия страх. Затова, когато някой от тях твърди, че хаосът е съвсем близо, това не подхранва увереност. Към края на годината обаче Бен Бернанке, който е специалист по Голямата депресия, успокоява свои слушатели в Тексас, че сравненията с това време са „необосновани приказки... не може да става и дума за сравнение”. Няма никаква опасност богата страна като САЩ с широк набор от отрасли и развито обществено осигуряване да бъде засегната от нещо подобно: „Да си избием това от главите, тежестта на кризата не може да бъде сравнима”.
Това звучи честно, стига да не си спомним как президентът Буш обяснява пред телевизия „Ей Би Си” защо правителството е поискало от Конгреса 700 милиарда долара:
„Помня как седяхме в зала „Рузвелт” с Ханк Полсън, Бен Бернанке и други. Те ми казаха: „Г-н президент, ако не действаме решително, може да настъпи депресия, по-тежка от Голямата депресия”... Моето мнение беше, че в такъв случай правителството трябва да направи всичко възможно, за да защити финансовата система. Това и направихме.”
Ето го същия Бен Бернанке, който мисли, че всички сравнения с Голямата депресия са необосновани приказки и че такава депресия, да не говорим за по-тежка, едва ли би могла да настъпи в толкова развита икономика като американската. Който иска, да вярва, че Бернанке променя възгледите си на 180 градуса за няколко месеца или че Буш пази в паметта си събития, които не са се случили. В противен случай трябва да приемем, че Бернанке принуждава президента да действа, като го сплашва с доводи, в който самият той не вярва. А по-късно президентът със същите доводи плаши населението и пазара.
Тактиката проработва, но не веднага. На 29 септември, понеделник, Камарата на представителите с едва постигнато мнозинство отхвърля плана на Полсън, макар клаузата за царя-самодържец да е премахната и да са сложени известни ограничения върху възнагражденията на директорите. Почти веднага след това няколко конгресмени, гласували с „не”, признават, че целта им е била само да изразят пред избирателите си своето неодобрение и всъщност не са искали планът да пропадне. Особено след като индексът „Дау Джоунс” реагира на тяхното колективно решение, като пада с почти 7%. Политиците, медиите и бизнесът дружно се гневят на популистите, готови да докарат и депресия, за да не разочароват избирателите си. Така се създава усещането, че планът на Полсън трябва да се приложи, и всеки, който не го приема автоматично, е кръгъл глупак. Дейна Милбанк от „Вашингтон пост” нарича опонентите му „перушани”, а консервативният журналист Дейвид Брукс ги обявява за „нихилисти”. Но „нихилистите” скоро биват анихилирани. След като в сряда Сенатът гласува преработен вариант на Програмата за освобождаване от проблемни активи, Камарата на представителите получава втора възможност в петък, 3 октомври. Демократът Брад Шърман описва как у конгресмените се създава усещане за паника с помощта на все по-абсурдни сценарии на ужаси, например как борсата ще се срути и в цялата страна ще се обяви извънредно положение, ако те пак гласуват с „не”. Те обаче не го правят. Разликата е, че този път пакетът е подсладен с допълнителни 110 милиарда долара за целеви данъчни облекчения, например за алтернативни енергийни източници и за пострадали от природни бедствия. А също и за малки сектори от бизнеса, които по случайност се оказват важни за избирателните райони на конгресмените-скептици – холивудски студиа, собственици на спортни писти и производители на детски дървени стрелички.
В крайна сметка, разбира се, се оказва, че Конгресът е бил против 700-те милиарда само защото ги е сметнал за твърде малко пари.

Къде са парите от конфискуваното имущество?
Комисията „Кушлев“ отчита запори за стотици милиони в пълна мъгла как се разпределят средствата от търговете
- Иглика Горанова
Къде отиват парите от запорираното имущество на фигури от българския обществен живот с цветни прякори? Този въпрос е особено любопитен, след като шефът на комисията „Кушлев“ обяви, че води дела за 150 млн. лв. Малко преди това от институцията му съобщиха, че запорираната собственост през 2009 г. била на стойност 253 млн. лева срещу 68 млн. лева през 2008 г. Откъде е разминаването не стана много ясно, но пък се видя, че става дума за стотици милиони лева.
Логично да се мисли, че движимата, недвижимата собственост и акциите ще нарастват, защото операциите „Наглите“, „Октопод“ и пр. предполагат точно такива действия – да се пълни държавният бюджет с пари от недоказан произход. Перо в бюджет 2010 г. обаче не е фиксирано. Вероятно финансистите са били прави да не разчитат на него. Отчетът на комисията „Кушлев“ показа, че за миналата година са спечелили общо 3 дела и още едно от началото на тази година. Така реално взетото имуществото е за около 1 млн. лв. Стойностите са ниски, защото е такъв законът, казват от комисията, която тази година ще изхарчи 5,310 хил. лв. за издръжката си.
Когато се преписваха законите
Комисията „Кушлев“ си остана с неприет отчет за 2008 г., защото парламентът реши, че не може един орган да е спечелил само 3 дела. Макар че предвид скоростта на правосъдната ни система, това може да се счита и за нормално. Но ако българската Темида реши да се размърда и заработи по-бързо, току-виж имуществото, което се конфискува, стане неуправляемо. Как ще се справи Министерството на финансите с хиляди апартаменти, вили, коли и къщи така, че да не падне стойността и да не се загуби ефектът от конфискацията?
Проблемът се създава, защото по стар обичай, когато се е писал законът за комисията „Кушлев“, е взет за модел ирландският опит, но със силен творчески елемент. При ирландците с това имущество се занимава орган, в който влизат и полиция, и данъчни, и то няма как да бъде похабено. У нас всеки действа сам за себе си.
Експертите са категорични, че спешно трябват промени. Но какви ще са те последно, ще се разбере от Министерството на правосъдието, което е натоварено да работи по новия закон. Преди време оттам обявиха, че предвиждат да се конфискува имущество по анонимни сигнали, както и че ще се проверяват имоти с 25-годишна давност. Идеите стреснаха правозащитниците, които тутакси обявиха, че у нас няма традиция да се пазят данъчни декларации с 25-годишна давност, а и самите бюра на НАП пазят документи за такъв срок, което значи, че освен престъпници, и небрежни граждани ще се разделят с имущество.
Дали и как са променени идеите в МП, все още не е известно на депутатите от ГЕРБ, но новият закон би трябвало да интересува силно финансовото министерство, което в условия на криза посреща с благодарност всеки допълнителен лев.
Предложенията
Италианският модел, който предвижда една трета от продажбите на конфискуваното имущество да отива за жертвите на престъпления, една трета за благотворителност и една трета за издръжка на администрацията, не впечатлява особено българския политически елит. Вдясно са по-склонни да мислят, че една част от парите трябва наистина да отиват за премии на служителите, които работят по тези дела, за да не са зависими от мафията. Но останалите средства трябва да попълват дупките в социалната сфера и здравеопазването. Т. е. да се приложи похватът „Робин Худ“ - да вземем от богатите и да дадем на бедните.
Покрай разпределението на парите се чуват и все повече гласове, че трябва да бъдат разширени правомощията на тази комисия, ако политиците имат воля тя да съществува. И да й се разреши да се самосезира по публикации и сигнали. В момента тя няма право да го прави, а просто изпълнява съдебни решения. Липсата на инициатива много често поставя въпроса защо е необходим още един орган, който да тежи на държавния бюджет. Още повече че той не може да предприеме нищо, дори и да се установи, че един политик злоупотребява с влияние. Наскоро шефът на комисията Стоян Кушлев, чийто мандат изтича това лято, тежко въздъхна, че във Великобритания например, ако се обяви информация за търговия с влияние, веднага Националното бюро (техният „Кушлев“) завежда дело сумата да бъде върната на държавния бюджет. Какъв ще е изходът от делото е друг въпрос.
Ясно е, че са нужни нови правила, но е хубаво този път, преди да бъдат въведени, да бъдат обмислени добре. Внимателно и без излишно творчество. За да няма мъгла къде потъват средствата от конфискация например.

Европа се препъва по пътя към обединението. Спасението на Гърция ще промени характера на съюза - Редакционен коментар
Еврозоната е тромав хибрид. Гигантското валутно обединение свързва 16 страни от ЕС. Членките й обаче си остават суверенни държави с контрол върху данъците и разходите. А хармонизирането на данъчната и разходната политика на еврозоната винаго е било основен проблем.
Ето защо паричният блок има фискални правила. Те обаче са еднолинейни инструменти, съсредоточени върху пестеливостта в дългосрочен план. Основната им цел е да спират големите нации, ако решат да проявят инициатива да спасяват свои по-малки и неразумни съседи. Сега европейският ангажимент за измъкване на Гърция от лапите на дълговата криза показва, че правилата на еврозоната не действат.
Архитектите на валутното обединение искаха институциите в Брюксел и разумните национални лидери да оказват натиск върху разточителните си колеги. Освен това смятаха, че клаузата на еврозоната за „отказ на спасение“, която забранява на една страна да спасява друга, ще принуди разхищаващите да проявят здрав разум, тъй като кредиторите ще искат по-високи лихви от страни с повече дългове и по-голям дефицит.
Приятелският натиск обаче е пренебрежимо слаб инструмент, който се използва рядко, така че инвеститорите игнорираха забраната. През последното десетилетие пазарът опрощаваше доста нарушения на дисциплината. А сега, след като Европа увери, че няма да позволи нейна членка да просрочи дълговете си, бе разкрита и несъстоятелността на забраняващото спасенията правило. Инвеститорите вече ще повярват много трудно, че някоя европейска страна наистина отговаря сама за себе си.
Нещо повече, ако ЕС иска да подкрепи Атина, ще трябва да предпази данъкоплатците в други страни, като постави изисквания пред управляващите в Гърция. Така ЕС ще се сдобие за пръв път в историята си с право на глас за начина, по който една страна събира и харчи приходите. Ако реши да спаси Гърция, ЕС ще премине политическия Рубикон по пътя към по-цялостен съюз.
Но дори защитниците на по-силната интеграция определят това като грешка. ЕС страда от липса на легитимност сред обществото. Начинът, по който бе приет Лисабонският договор, бе доста неприятен и остави впечатление, че Европа е сцена, завзета от един малък елит. Ако ЕС или само еврозоната ще се свързва в по-дълбок съюз, процесът трябва да е съзнателен и открит, а не случаен и таен.
Би било демократически несъстоятелно Брюксел да бъде натоварен с нови правомощия без мандат, а и по-дълбокото икономическо единство ще засегне целия европейски проект. Ако членството в ЕС идва заедно с държавни гаранции по подразбиране, едно потенциално спасение може да намали подкрепата сред членките за разширение към нови страни.
Няма нужда ЕС да се подлага на такива трудности. Съюзът има и друг вариант за спасение на Гърция и това е Международният валутен фонд. Би било смущаващо член на ЕС да получава помощ от базирания във Вашингтон фонд, защото това ще значи да признаем, че континентът не може да разреши собствените си проблеми. Но ще бъде по-добре, отколкото да се движим безсъзнателно към конституционен катаклизъм.


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Симеон: Да простим, но да не забравяме Народния съд

Европа трябва да осъди комунизма, смята Желю Желев
В днешния ден на прошка да простим за жертвите на т. нар. Народен съд, но да не забравяме, каза пред БГНЕС бившият премиер Симеон Сакскобургготски.
Днес в храма „Света София“ по инициатива на Дими Паница имаше помен за загиналите български политици и интелектуалци в резултат на присъдите на т. нар. Народен съд. В храма дойдоха двама бивши президенти – Желю Желев и Петър Стоянов, още един бивш министър – председател Филип Димитров, министърът на външните работи Николай Младенов, бившият министър на финансите Милен Велчев, зам. -министърът на външните работи Константин Димитров, зам. председателят на Народното събрание Екатерина Михайлова, бивши и настоящи депутати.
Президентът Желев призова присъстващите на всеки 2 февруари хората да се събират, за да си спомнят за мъченически загиналите и Европа да осъди комунизма така, както е осъдила фашизма, като припомни, че жертвите на комунистическия терор са повече от загиналите по времето на фашизма.
В нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 година в София са изпълнени първите присъди, произнесени от Народния съд.

Алексей Петров бил продукт на СДС, рекетирал и по Виденово време
Костов, Атанасов и Йорданов трябвало да дадат обяснения за бившата барета
Алексей Петров е продукт на СДС, смята лидерът на “Атака” Волен Сидеров. „По времето на управлението на кабинета „Костов” детската мечта на Петров от мутра да се превърне в ченге се случва”, коментира Сидеров в предаването “Пропаганда” на Дарик радио. Първите сигнали, че Алексей Петров е рекетирал хора, са от времето на Жан Виденов, добави в същото предаване Илия Божинов, бивш член на Висшия съвет на БСП, който напусна червената партия и основа партия “Българската левица”. Той каза, че Алексей Петров е имал приятели на доста високо ниво и в БСП.
Дни след ареста на бившия съветник в ДАНС и бивша барета Алексей Петров в операция „Октопод” политиците продължават да коментират чий продукт е той и кой трябва да даде отговор на въпроса кой всъщност е Петров. Според прокуратурата в периода 1997-2010 г. Алексей Петров е организирал и ръководел въоръжена престъпна група за рекет, изнудване, пране на пари, противозаконни финансови операции и сделки с имущество, източване на ДДС в особено големи размери, склоняване към проституция и разпространение на наркотици. В петък съдът го остави за постоянно в ареста.
Сидеров: Костов, Атанасов и Йорданов да кажат за Алексей
Според Волен Сидеров на въпроса кой е Алексей Петров трябва да отговорят преди всичко Иван Костов, Атанас Атанасов и Емануил Йорданов. “По времето на управлението на кабинета „Костов” Алексей Петров получава карта на офицер от службите именно с протекцията на Костов и тогавашния вътрешен министър Емануил Йорданов. Алексей Петров е такъв продукт, какъвто е сега, на СДС, не толкова на БСП. В периода 1997-2001 година Алексей Петров беше много близък със седесарските управляващи кръгове. Доколкото имам данни Петров беше спазарил своята позиция срещу обещанието да не разкрива някои от далаверите на Костов”, разкри Сидеров.
“Това, което Алексей Петров създаде в ДАНС беше направено с идеята да обслужва лично Станишев, срещу неговите вътрешнопартийни и външни врагове. Може да се каже, че Петров „успа” Станишев, за да може да си върши тази работа, за която е арестуван. Яне Янев, ако видим как се е развивал през годините - РЗС участва в евроизборите през 2007 година. Тогава партията взе 9000 гласа. През 2009 година внезапно тази партия взе 200 хиляди гласа с една невероятно мощна медийна кампания, струваща много пари. Един от задържаните по „Наглите” Хамстера, който е дясната ръка на Алексей Петров, лично е организирал събирането на гласове на Яне Янев в Старозагорско и Сливенско - купуване на ромски гласове, рекет и наемане на хора, които да го правят. За всичкото това има данни. Според мен и ДАНС, и прокуратурата трябва да се заемат, за да се развенчае най-после легендата за бореца срещу корупция Янев”, заяви още лидерът на “Атака”.
Илия Божинов: Петров имаше приятели в БСП
Бившият член на соцпартията Илия Божинов заяви, че Алексей Петров е имал приятели в БСП и то на доста високо ниво. „Многократно съм получавал сигнали за това, че той е рекетирал хора, че има връзки с подземния свят и не само това, че той до някаква степен е организатор на този подземен свят. Тези сигнали са от времето още на Жан Виденов. Вярно е, че той тогава не е бил офицер в полицията, но мои приятели, поне двама от тях, бяха рекетирани успешно по времето на Жан Виденов. Друг е въпросът, че е вярно, че по времето на Иван Костов той стана много по-силен”, смята Божинов.
„По времето на Иван Костов имаше много по-сериозни случки, очевидно с подкрепата на властите. Включително той по това време превзе такситата - тогава бяха 12 80, общинската фирма таксита, която беше направено Работническо-мениджърско дружество (РМД) и той след това успя това РМД да си го присвои. Алексей Петров имаше приятели и в БСП, и то на доста високо ниво. Когато имахме такива противоречия с Алексей Петров за такситата, тогавашният секретар на партията Васил Калинов ме извика и каза: „Илия, не се занимавай с тази работа. Другарят Първанов, той тогава още не беше президент, а беше ръководител на БСП, той е обещал да го подкрепяме и не трябва ние да се замесваме в тази работа”. Алексей Петров е човек, който винаги се е стремял да е близо до властта и колкото и странно да е, винаги е успявал. Всяка власт го е приемала като свой, не знам на какви основания, защото освен финансови, други не виждам, може би информационни по някакъв начин”, заяви Илия Божинов пред Дарик.
Димо Гяуров: Не знам какво е правил Петров при синята власт
От своя страна синият депутат и председател на парламентарната комисия за борба с корупцията Димо Гяуров каза, че не му е ясен въпросът какво е правил Петров по време на управлението на СДС. Има основание в твърдението, че тази и подобна на нея акция имат по-скоро политически характер, отколкото криминален и това дава основание държавата в последните години да не се включва активно в подобна дейност, коментира той пред БНР операция “Октопод”.
Според него не е вярно, че това е структура, възникнала през последните години. За дейността на Алексей Петров е имало данни от преди повече от 10 години. “Има доста митология и доста неотговорени въпроси по случая. Аз не знам Петров да е бил офицер, по-скоро сътрудник, което означава доносник на НСС,” разясни бившият шеф на разузнаването. “На кого какво е донасял и дали има данни какво е донасял. Ако няма данни, това показва, че над него просто е опънат чадър. Това е практика от времето на ДС и тя продължава да действа”, смята Димо Гяуров.
Депутатат каза, че не знае Алексей Петров да е бил щатен офицер. Кой го е пускал в ДАНС и дори да изнася документи, риторичнто попита той. Затова трябва да отговарят не само бившият директор на ДАНС Петко Сертов, но и експремиерът Сергей Станишев.
Яне Янев: Нямам нищо общо с делата на Алексей Петров
Никога не съм имал нищо общо с делата на Алексей Петров и неговите партньори, каза пък лидерът на РЗС Яне Янев. “Аз не крия, че имам връзки с Израел, включително и с външния министър Либерман. А дали Петров има някакви връзки с фигури в Израел аз не знам,” каза Янев пред БНР.
Според него партията винаги е била проект на българските граждани. Всеки може да се изписва наш симпатизант, каза Яне Янев по повод думи на Алексей Петров, че е симпатизант на РЗС. Криминалният преход се изроди и в момента виждаме разчистване на мутренски сметки, каза още Яне Янев.

Арестуват шефа на Агенцията за бежанците? Цветанов: Мафията си е внедрила човек в държавата
Вътрешният министър Цветан Цветанов нито потвърди, нито отрече, че шефът на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев е този, който ще бъде задържан в понеделник. Преди два дни премиерът Бойко Борисов заяви, че именно тогава ще бъде задържан председател на държавна агенция. Мичев беше назначен на поста през 2006 г. Той е дългогодишен лидер на БСП-Русе. Не бих искал да конкретизирам, но когато има журналистическо разследване, ние се вглеждаме, каза Цветанов пред Нова телевизия в отговор на въпрос дали директорът на Държавната агенция за бежанците Светослав Мичев е този, който ще бъде задържан.
Аз съм поредният министър на вътрешните работи и искам да си свърша работата, заявиЦветанов в отговор на въпрос има ли нещо лично в акцията срещу Петров. Алексей Петров не е изразявал политическите си възгледи, освен че е симпатизант на РЗС. Но аз считам, че лидерът на РЗС ще оцени нашата работа, защото той е от борците срещу корупцията. Аз не съм авантюрист, за да се каже че имам лично отношение към Алексей Петров, заяви Цветанов. Последните месец и половина ние сме работили прозрачно в затворения кръг МВР, ДАНС и прокуратурата, уточни Цветанов. Премиерът знае всичко, каквото правим, включително и по операция “Октопод” и никога не е спирал това, което правим, увери Цветанов. Ако държавата не спечели войната, за която говори Бойко Борисов, просто няма да има държава, категоричен е той. Ако не стане това тогава “Октоподът” ще хване държавата.
Мафията си е внедрила човек в държавата, каза вътрешният министър, коментирайки Алексей Петров. Според него влизането на бившата барета в службите за сигурност става със санкцията и молбата на главния прокурор Никола Филчев и бившия вътрешен министър Георги Петканов. В тази посока е нямало възможност да се работи срещу тези хора, които са били приближени на бившия главен прокурор, смята още Цветанов. Според Цветанов най-страшното престъпление, е че е била отнемана волята на хората като собственици на фирми.
На въпрос той ли е най-смелият вътрешен министър, Цветанов каза: “Аз съм поредният министър на вътрешните работи, не трябва аз да давам самооценка на работата си. Тук не е до смелост, а до принцип”. Когато си поел ангажимент пред толкова много избиратели, които са ти гласували доверие, трябва да се постараем да го реализираме, добави още МВР-министърът.
Няма човек, който да не се страхува, но трябва да изпълнява това, за което е на поста си. Но за мен е странно, че е било известно какво прави Алексей Петров и не са се предприемали никакви мерки. Но това, което направихме с “Октопод” е в ръцете на министрите и на цялото общество и ние трябва да търсим съмишленици, за да не бъде потискан бизнесът и хората да не живеят в страх, заяви Цветанов. Аз смятам, че и най-големите критици на ГЕРБ и на сегашното управление, когато се направи нещо сериозно не могат да не го отчетат, добави той. Според Цветанов нищо съществено не е направено на срещата между братя Галеви и бившия министър на вътрешните работи Румен Петков.

Кристалина Георгиева заминава за Хаити до края на месецa
Еврокомисарят посети София и пя "All You Need Is Love"
Първото посещение на Кристалина Георгиева у нас, след избирането й за еврокомисар, бе днес във връзка с благотворителен концерт в помощ на пострадалите в Хаити. Събитието се състоя в Модерен театър, на чиято сцена пяха Миро, Милена Славова, звезди от “Мюзик айдъл” и самата Кристалина Георгиева. Тя се включи в общото изпълнение на вечната песен на Бийтълс “All You Need Is Love”.
“Когато на някого му се случи нещастие съвсем естествено се обръща към съседа си за помощ. В Хаити обаче всички са пострадали и сега се надяват на помощта на целия свят”, каза българският еврокомисар пред журналисти след края на концерта, подчертавайки, че първото което е направила след встъпването си в длъжност е било да поиска още 90 млн. евро от ЕС за бедстващата страна. До края на месеца Кристалина Георгиева ще отпътува за Хаити.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Борисов се размекна и пред преклонената главица на Станишев

В сайта на Николай Бареков Bnews се появи следната, вярвам, меродавна информация:
““Чудото на Св. Валентин
Сергей поиска прошка от Бойко, дадоха му
неделя, 14 фев 2010 г.
Истински се зарадвах и оценявам по достойнство доблестта на Станишев да ми се обади. С това, че го направи пръв, той ме поведе с 1:0, сподели премиерът пред BNews.
Очевидно не само по Коледа стават чудеса. На 14 февруари, в неделя, също се случи нещо необикновено. “, коментират от BNews.
Публикувам тази новина с най-позитивни чувства, макар да е малко озадачаващо каква е връзката между “Св. Валентин” като празник на любовта и прошката, която обикновено свързваме със Сирни Заговезни. Но нали е “Трифон Зарезан” – простена да им неяснотата, всеки може да се обърка ако започне да подрязва лозите малко по-отрано.
В дописката присъства и друг митичен, направо библейски сюжет. “Поискай и ще ти се даде”!
Както вече няколко пъти се осмелявам да посоча, слабото място на г-н Борисов, което вече му напипват всички, е неговата сила. Той иска да бъде призната тя безпрекословно и който го направи, му се дава. На Първанов му се даде подкрепа за ветото му върху закона на ГЕРБ за въоръжените сили. На Доган му се дарява мълчалив край на атаките срещу ДПС от страна на управляващите.
Още миналото лято, веднага след изборите, когато бившият финансов министър Орешарски се озова на поканата на победителя на изборите Борисов да се покажат заедно пред камерите с критична оценка за ( както с половин уста призна бившият министър) таследството на тройната коалиция, новият стопанин на Министерския съвет нарече този жест на финансиста “мъжка постъпка”. Попитах тогава дали и на Станишев ще му дойде редът за “мъжка постъпка” и съответно да бъде похвален за това. Ето че този миг дойде.
Всъщност тази информация е доказателство за всепобеждаващата сила на любовта.
Имам само един въпрос: любов към какво виждаме в този случай?

Най-добрата заменка: Брюксел отменя София
Улисани в зяпането на екшъните в преследването на нагли октоподи май забравихме, че тече 20 дневният ултиматум на Брюксел към българското правителство да даде обяснения за известната на всички от години огромна далавера с т.н. заменки. Ако не успее да отговори задоволително, България може да бъде осъдена да изплати 1,5 милиарда лв. заради продажбата на 47 горски имоти на частни лица.
Това беше съобщено след заседание на Министерския съвет от премиера Бойко Борисов на 3 февруари с думите : “България трябва да защитава нещо, което е престъпление. Не мога да защитавам кражби. Знам, че това е точно така. Знаем как Станишев, Царя и Доган си раздадоха горите на близките”.
Да припомня още, че само за първите 15 от тези договори за заменки, внесеният иск е за над 55 милиона евро.
А ето и първият видим резултат от европейския ултиматум, който накара властта у нас чудодейно да прогледне и да се съгласи с Брюксел за престъпната схема, известна тук иначе дори и на децата.
Фирма „Про Консулт 2004″ е готова да върне на държавата терен от горския фонд близо до село Топола в община Каварна, обяви Анна Русчева, пиар на медийния бос Красимир Гергов, пише в. „24 часа“. Има обаче условие за връщането – държавата да гарантира, че няма да допусне незаконно строителство върху парцела, добави тя, цитирана от КРОСС.
Гергов и бизнесменът Георг Цветански са основните инвеститори в изграждащото се игрище за голф „Трейшън клифс“ („Тракийски скали“). Планът е за седем звезден комплекс по проект на легендата в голфа Гари Плеър.
Заменката на „Про Консулт 2004″ е сред 47-те, за които Брюксел плаши България със санкция от поне 50 млн. евро. Имотът от 138,5 дка е на входа на голф игрището „Трейшън клифс“. Един от собствениците във фирмата е Тодор Гергов, братът на Красимир Гергов. ( Actualno.com)
Вярно е, че сегашната власт не е и няма как да бъде инициатор и покровител на дългогодишното безобразие. Бившето правителство буквално го поощри и това беше видно по начина, по който превърна голфа в свой приоритет и се включи активно в строителството на игрища за този спорт. За целта то обяви през февруари 2008 г. намерението си да създаде държавна фирма „Голф развитие“ с апортна вноска от около 2000 декара от държавната дивечовъдна станция „Балчик“. Първоначално Станишев спря проекта, но след година не само му даде зелена улица, но и лично се включи в рекламирането му, възлагайки на министри и заместник министри да пишат стратегии и да обосновават необходимостта от начинанието.
Връщам ви към този епизод заради аргументацията на тогавашния строителен министър Асен Гагаузов. „Направихме максималното, за да опазим някои особено атрактивни терени. Няма по-добър начин. В противен случай са застрашени от презастрояване“, каза Гагаузов. Днес виждаме същата загриженост, наречена тогава от в. “Сега” “абсурдна” и в аргументацията на Гергов. Вестникът написа черно на бяло, че според източници от дивечовъдна станция „Балчик“ единият от имотите опира в местността Табията, където фирма „Блексирама“ вече строи голф игрище. Собственици на „Блексирама“ са Красимир Гергов и социолозите Андрей Райчев и Кънчо Стойчев.
Ето че най-после публичните тайни престават да бъдат ялови приказки на безпомощни български критици. Хилядократно изричната истина, че борбата с организираната престъпност и организираното ограбване на държавата е въпрос на политическа воля, се материализира пред очите ни. Уви, не по инициатива на българската власт, а под силния натиск на европейското правителство.
Вече знаем какво стои зад мотивацията на управляващите да притиснат участниците в далаверите със заменките – 1,5 милиарда лева са прекалено много , за да може кабинетът “Борисов” да се лиши от тях. Не знаем какво точно дръпна спусъка на операцията “Октопод”, но внезапната проява на политическа воля , която позволи да бъде хвърлена светлина върху подводното чудовище, също много прилича на европейски семафор.
Любопитно е да се види сега как се роят в медиите разкрития и твърдения за нещо, което също така е публична тайна от много години: че при заменките хитреците са действали с подставени лица. Брюксел оказа натиск, властта тук се задейства и вече е позволено това да бъде написано.
Чакам Брюксел да попита дали има подставени лица и при заменките на скъпи подаръци, като мезонети и ловни пушки, срещу властови ресурс, раздаван от самия връх на държавата. Аз знам, че има. Дори знам имена. Което значи, че още много хора знаят – тук и в чужбина. Но ще почакам политическата воля на сегашната власт да се прояви под външен натиск и в тази насока, за да прогледнат също толкова чудотворно и медиите ни.

И мафията ни се оказа корумпирана
В град Любимец вътрешният министър Цветан Цветанов днес заяви, че са открити папки с класифицирана информация при обиска на офисите на Алексей Петров в рамките на операция “Октопод”.
Нищо друго да не му докажат на арестувания, само това му стига да иде зад решетките.
Какво произтича от тази изтекла от Любимец информация – на мен поне Алексей Петров направо ми става “любим”…глупак. В електронния сайт Афера.бг и в поне един седмичник от доста време насам се твърди, че се готви арест на Алексей Петров. Самият той направи драматични изявления със заплахи, че щял да кажа потресаващи неща, предизвиквайки на практика ( ако заплахата му е била автентична) застрашените да му затворят устата.
Аз се притесних за човека, а той не – взел да си трупа доказателства за виновност за удобство на противниците си, които на висок глас обвинява в изпълняване на политическа поръчка.
Въпросните папки не са като отделна банкнота от сто лева, намерена в дамска чанта, въз основа на която арестуваха онзи Хамстер, свързан пък с операцията “Наглите”. Папките тежат!
Голям тъпак ще се окаже шефът на мафията в Българи, което не говори добре за полицията щом не е могла да се справи досега с него.
Това – при положение, че се окаже, че наистина е така. Ами ако е “онака”? Както например намекна в разговор с министър Цветанов по БНР съдия Нели Куцкова:
Нели Куцкова: Г-н Цветанов, искам да ви кажа нещо. Сега в момента сте на власт и усещането за несменяемост е много силно. Била съм два пъти в изпълнителната власт, виждала съм как погубва това усещане много хора. Днес сте на власт, утре ще сте в опозиция. И вие понеже сега, поздравления за тези масови акции, искрени поздравления на вашите хора, но вие засегнахте много интереси, включително и на хора с много пари. Съгласен сте, нали?
Цветан Цветанов: Точно така.
Нели Куцкова: И когато утре минете в опозиция, ако тези хора решат да ви го върнат и ви подхвърлят в джоба, на вас или на вас близък някой наркотик, защото и това се е случвало, и ви изправят пред съда, бихте ли искали този съд да трепери всеки път, когато някой високопоставен служител му каже ето такива присъди трябва да се произнесат, няма европейски съд, който да не осъди еди-кого си, след като намерихме в него наркотици”.

Ще ми се да вярвам на министъра, но е почти обидно с какъв тъпанар начело ни разиграват мафиотите. Вече ще можем да казваме : “тъп като Трактор”.
Но малко не се връзва с всички изнесени данни за “професионалиста”, “отлично подготвения”, “ перфектния” дори служител Алексей Петров, от когото, както разбрахме, главният прокурор Борис Велчев няма оплаквания за осъществявани в миналото съвместни операции.
От друга страна – каквато ни е държавата, такава ще да е и мафията ни. Корумпирана е с подкупващата си наивност в борбата със закона. Явно собствената убеденост на Алексей Петров, че му се готви арест, не е била достатъчно убедителна за самия него – толкова много е вярвал в своята недосегаемост в страната, чиято блокирана система за въздаване на (не)справедливост отлично е познавал отвътре!


ПО ДНЕВНИК.БГ

Хазартният бранш настоява да бъде развиван като вид туризъм

Държавата да изготви дългосрочна стратегия за развитие на хазартната индустрия и тя да се развива в унисон с туризма, предлагат от Българската търговска асоциация на производителите и организаторите от игралната индустрия (БТАПОИ), цитирани от БТА.
Хазартните услуги може да се включат в общото портфолио на предлаганите туристически услуги, предлагат от бранша. "Игралната индустрия трябва да се включи в привличането на повече и платежоспособни туристи у нас", коментираха Надя Христова от управителния съвет на БТАПОИ и Роси Маккий, почетен член на асоциацията.
Икономическата криза свали приходите в хазартния бизнес с 20-30 процента през 2009 г., показват данни на асоциацията. През декември 2009 г. с промени в Закона за хазарта бяха повишени данъците на бранша със 70% - от 300 на 500 лева на игрален автомат за тримесечие.
Само за декември 2009 г. е било поискано предсрочно прекратяване на лицензи на 63 играли зали. Отделно през годината от експлоатация са извадени още 2000 игрални машини. От асоциацията отчитат като удар срещу бранша на влизането в сила на забраната за пушене на обществени места от юни 2010 г. От асоциацията прогнозират, че това ще доведе до допълнителен спад на продажбите с още 30 на сто.
В хазартния бранш работят над 5000 инженери, а в 1000 игрални зали и казина са заети над 20 000 души, казват още от БТАПОИ, цитирани от БТА. Средногодишно за нуждите на местния пазар се произвеждат около 6000 игрални автомата, като най-голямата фирма производител е базираната в София "Казино технологии". Български фирми изнасят игрални съоръжения в Европа, САЩ, Латинска Америка, Азия и Африка.
За 2007 г. статистиката сочи, че постъпленията от хазарт са повече от тези, постъпили от банковия и застрахователния сектор, взети заедно, казват от бранша. За 2006 г. приходите от тази дейност в бюджета са 72 500 000 лв., за 2007 г. - 86 475 530 лв., и за 2008 - 112 074 207 лв.
Хазартът с игрални съоръжения привлича в България около 3-4% от цялото население. В останалите видове хазартни игри (еврофутбол, тото, лотария) играят около 30-40 на сто от населението. По брой игрални автомата на човек от населението България, с една машина на 400 души, се нарежда сред консервативните страни в Европа. В Испания например 1 машина се пада на 120души, а в Италия една машина на 240 души.

Властта и гражданите да минат на един и същ тротоар
Инициалите А.П. и прякорът Трактора се появиха в новините още в ранните часове на 10 февруари. Извадени от съобщението на МВР и придружени в медиите с въпросителен знак, че вероятно става дума за Алексей Петров. Всичко останало от първата до последната дума по темата звучеше като цитат. Извън кавичките на официалната информация нямаше нищо освен бекграунд за най-интересния задържан.
В кавичките влязоха дори тигрите и леопардът от двора на братята Дамбовци и историята за голата стриптийзьорка, която скочила от втория етаж при вида на баретите, но за щастие паднала върху крупието на заведението. В безпрецедентната ситуация дори премиерът се видя принуден да признае, че има нужда от време, за да осъзнае как така в преследване на враговете си зад ъгъла държавата е срещнала самата себе си.
И това съвсем не беше единственият абсурд. Като станаха жертва на наследената си и принудителна обездвиженост, медиите се заеха с единствено възможното – да повтарят и да отразяват. Вместо да допълват, да обясняват и да прогнозират.
Тъмни изкушения
Историите за репортерските екипи на големите световни меди, които често пристигат на мястото на събитието преди полицията, са банални. Но припомнянето им в ситуации като тази от 10 февруари е поучително. Ролята на разследващата криминална журналистика е да стига до фактите преди или, хайде, поне заедно с официалното разследване.
Защото не е длъжна да се съобразява с неговите условности. Тя често е дубльор, но най-вече гарант, че онова, което облечените във власт вършат, е логично, правилно и законно и че всичко, което говорят, е истината и само истината. От своя страна тя трябва да създава условия, да стимулира и да гарантира свободата на разследващите журналисти. Първо, защото те добавят стойност към авторитета й. И, второ, защото монополът върху информацията винаги крие тъмни изкушения.
В парадокса "Октопод" обаче медиите само размножиха изненадата на държавата. И също като нея си зададоха въпроса: "И сега, какво?" Защото, колкото и да звучи невероятно, арестът на Алексей Петров и останалите изпразни от смисъл стотици вестникарски страници, още толкова коментари, телевизионни и радиорепортажи от последните години.
Самата държава, цялата й уж строга и стройна система за сигурност, лицата от новините, без които през последните години нямаше новини, та дори и авторитетни компании със сериозен пазарен дял в един-единствен ден се видяха принудени да обясняват, че не са това, което всъщност са били. Или точно обратното.
Една добра и една лоша новина
Каквото и да си говорим сега, историята със задържането на Алексей Петров и последвалите вторични откровения на замесените в нея категорично навеждат на мисълта, че средата, в която свикнахме да живеем "страхливо", е на прага на промяна. Може би драматична. Независимо от явно далечната й развръзка тя носи по-скоро положителен знак, защото необратимо разбива статуквото. Случката обаче има и втори план.
По наследена традиция след зрелищния старт на операцията медиите бяха употребявани единствено в качеството си на рупори. А други на адвокати. Медиите, които упорито твърдяха, че нямат пъпна връв нито с ДАНС, нито с хората от подземието, нито дори със самия Алексей Петров, застанаха в ролята и на пророците (питайки за ареста на Алексей Петров седмица по-рано), и на защитниците, които след това първи разпространяваха алибито му, че той е работил за държавата (това беше пледоарията на бившия съветник в ДАНС пред съда два дни по-късно - бел. ред.). Тези, които само допреди седмица твърдяха, че държавата е мръсна отвътре, сега се оказаха универсални бранители на същото гнусливо усещане.
Но дори и тази история може да бъде поучителна.
Място на трибуната
Два дни поред всички телевизионни канали покриваха новините, свързани със задържането на Трактора, с едни и същи кадри. "Полиция! Ръцете назад! Казах назад! Бавно пристъпвай към мен!... Има ли други в къщата?" Тези реплики бяха чути няколкостотин пъти. Преглежданията на снимките в интернет с налягалите по земята голи стриптийзьорки вероятно са ударили рекорд.
Темата за подготовката и технологията на операцията обаче не получи развитие. Нека оставим настрана коментара, че "монтираната" публичност при задържането на "лоялния гражданин" някак си влиза в конфликт със задължителната презумпция за невинността му. По-важно е друго. Властта в най-конкретните си форми десетилетия не успя или не пожела да се отърси от практиката на контролирано "изпусканата" информация. А това я изправя пред риска да компрометира публичността, която оттук нататък ще й е нужна все повече. За да се отличава от сянката си.
Наследената липса на проактивни медии лиши вътрешния министър от възможността да разполага с обществената енергия на удовлетворените граждани вместо само с овациите на стреснатата публика. Репликата на Борисов "Това е война! Който издържи..." нямаше да завършва с многоточие, ако съществуваше обществената енергия на убедените, че всичко е станало възможно заради прекрачения предел на тяхната нетърпимост и под техния натиск.
А това е важно, защото само така властта и гражданинът получават привилегията да вървят по един и същ тротоар.


ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Яне Янев: На върха на държавата има разчистване на стари мутренски сметки

София /КРОСС/ Криминалният посттоталитарен преход се изроди до такава степен, че на върха на държавата има разчистване на стари мутренски сметки. Това в момента е разчистване на сметки в застрахователния бизнес. Проблемът е, че мутрите са част от правителството и използват мутренски методи. Това каза в предаването „Неделя 150" на БНР лидерът на РЗС Яне Янев. По думите му, българският ъндърграунд овладява държавата и си разчиства сметките. „Първият човек, които трябва да бъде извикан за разпит по случая с Алексей Петров, е Бойко Борисов - това е човекът, който е имал общ бизнес с Петров, трябва да се разбере генезиса", каза Янев. Относно заявената от Петров подкрепа на РЗС, Янев коментира: „Всеки може да се афишира като наш симпатизант, могат да го кажат хора, които никога не сме искали да бъдат такива. Аз доколкото разбрах, той симпатизира на идеята ни за нова конституция и свикване на ВНС. Нашите симпатизанти вече са над половин милион, значи ли това, че сега те трябва да бъдат арестувани. Никога и по никакъв повод не съм имал общо с делата на Петров и негови бизнес партньори", заяви Янев.
Народният представител от БСП Антон Кутев пък коментира, че според него в миналото на Алексей Петров и Бойко Борисов няма съществени разлики. Единият сега е успял да влезе в политиката и затова другият е зад решетките", смята Кутев. Той прогнозира, че държавата ще се дестабилизира, но проблемът ще дойде от грешната здравна реформа и „нескопосан финансов министър" и чак тогава покрай случая Алексей Петров.

Димо Гяуров: „Октопод" има повече политически, отколкото криминални проявления?
София /КРОСС/ Има известно основание в твърдението за нестабилност в държавата след акция „Октопод", защото може би ще се окаже, че тази акция има повече политически, отколкото криминални проявления. Това заяви в предаването „Неделя 150" на БНР народният представител от Синята коалиция Димо Гяуров. Според бившия шеф на Националната разузнавателна служба, Алексей Петров е бил сътрудник или иначе казано доносник в НСС и е било очаквано, че ще донася за дейностите на криминалния контингент. „Ако няма сведения от него, това е доказателство, че е направено, за да му бъде опънат чадър, нещо, което аз съм наблюдавал. Това е стара, добре установена практика, която доскоро съществуваше. Това е чадър по отношение на криминални деяния на едно или друго лице. Когато става дума за едрокалибрено лице, може да се очаква и политически чадър", коментира Димо Гяуров. Той постави въпроса дали Алексей Петров е бил щатен служител на НСС и дали му е изплащана заплата. „Позицията съветник е от май-април 2009 година, а дотогава? Това е повече от безобразно", каза бившият шеф на разузнавателната служба, който не скри, че още в края на управлението на СДС е имало сведения, че лицето може да представлява оперативен интерес. „Още в края на мандата на СДС имаше данни, че това лице би могло да бъде интересно", каза Димо Гяуров.

Виктор Янкович спечели президентските избори в Украйна
Киев, Украйна /КРОСС/ Украинската централна изборна комисия официално потвърди, че Виктор Янкович е новият президент на Украйна, съобщи Ройтерс.
Комисията потвърди резултатите от балотажа на 7 февруари и обяви, че 59-годишният Янкович е победил премиера Юлия Тимошенко с 3,48%.
В събота Тимошенко заяви, че има доказателства за измама при резултатите от вота в лагера на съперника си и обеща да оспорва резултатите в съда. „Каквото и да се случи в бъдеще, той никога няма да бъде легитимно избраният президент на Украйна", заяви Тимошенко.
Изглежда, че поддръжниците на Тимошенко ще внесат официален иск срещу резултатите от гласуването.
Анализаторите очакват съдът да разгледа до няколко дни предоставените доказателства.

Световните лидери, включително и американския президент Барак Обама поздравиха Янкович.
Очаква се Виктор Янкович да насочи Украйна обратно към Русия. От лагера на Тимошенко казаха, че западните лидери са подкрепили Янкович, защото се страхуват от избухването на размирици.
Според анализаторите, създалото се политическо напрежение и нестабилност заплашва перспективите за бързото икономическо възстановяване на Украйна.


ПО ФРОГНЮЗ.БГ

Тимошенко vs Янукович в съда

Премиерът на Украйна Юлия Тимошенко каза, че има доказателства за фалшифициране на резултатите от президентските избори на 7 февруари от нейния съперник Виктор Янукович и ще ги оспори в съда, предаде Ройтерс.
Тя няма намерение да свиква хората на масови протести, както направи през 2004 г..
„Искам ясно да заявя: Янукович не е нашият президент", каза в предавано на живо по телевизията обръщение Юлия Тимошенко. По този начин тя наруши шестдневното си мълчание след изборите на 7 февруари, като призова украинците да я подкрепят в съдебната битка за оспорване на изборните резултати.
Според предварителните официални резултати от изборите Янукович е победител с преднина от 3,5 процента пред Тимошенко.
Международните наблюдатели оцениха изборите като свободни и честни, което намалява шансовете на Тимошенко да спечели битката в съда, коментира Асошиейтед прес.
Освен това председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу поздрави в четвъртък лидера на Партията на регионите Виктор Янукович за избирането му за президент на Украйна.Според украински дипломати това е ясен знак, че Брюксел е готов да работи с проруския политик.

Известна е датата за срещата Обама-Далай лама
Президентът на САЩ Барак Обама ще се срещне с Далай Лама на 18 февруари, съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс.
"Президентът ще има възможност да започне конструктивен диалог", добави още Гибс.
На 4 февруари Гибс съобщи, че Барак Обама ще приеме Далай лама в Белия дом в рамките на визитата на лидера на тибетските будисти във Вашингтон от 17 до 18 февруари.
Китай, който обвинява Далай лама в опит да отцепи Тибет от Китай, решително се противопостави на всякакво общуване между президента на САЩ или други представители на властта с Далай лама.
През миналата година американският държавен глава не се срещна с тибетския лидер, докато той беше в САЩ, с което си навлече критиките на правозащитниците.
Напоследък отношенията между САЩ и Китай са изострени заради намеренията на САЩ да продава оръжие на Тайван. Китай обяви, че ще прекрати военните контакти със САЩ и се закани да въведе санкции срещу американските компании, които ще участват в доставките на оръжие.

Евродепутати похарчили милиони неправомерно
Европейският парламент е похарчил милиони евро без оторизация от страна на Комисията по бюджетен контрол, разкрива изданието European Voice.
Разходите са одобрени от ръководството на ЕП, което се състои от председателя, 14 зам.-председатели и петима квестора. 35 млн. евро са похарчени за сграда в центъра на Лондон за офис на ЕП на 18-ти февруари 2008 г. Наемът на офис в Букурещ е €453,643. Плащането е одобрено от ръководството през юли. По това време е решено да бъдат похарчени над €50,000 за партиите в ЕП. Купена е сграда за информационно бюро на ЕП във Виена за €26 млн. Сумата е взета от други пера в бюджета.
На 17-ти ноември ЕП решава да разшири бюджета за комуникации с оглед идващите избори за евродепутати, при което са похарчени допълнително €4 млн. На 14-ти януари, 2009 г. ръководството превежда сумата от €251,300 на Асоциацията на бившите членове (бивши евродепутати) и още €130,000 на същата организация на 7-ми март.

Неправомерните разходи се разглеждат от бюджетната комисия. Барт Щас, депутат на Зелените, ще представи доклад върху Бюджет 2008 г.
Европейската народна партия е първенец по разходи. Тяхна среща на френския остров Реюнион в Индийския океан е струвала €191,607 или шест пъти повече от разходите за делегацията на ЕП в Конго. Социалистите в ЕП са дали само €3,357 за 4-дневна среща в Манчестър. За сравнение, двудневен семинар на ЕНП в Румъния е струвал €359,738.
Бюджетната комисия ще гласува върху доклада за Бюджет 2008 г. в края на месеца. Тогава ще се реши дали разходите са били оправдани. Ако не, виновните ще понесат санкции, завършва European Voice.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Естония проправя пътя на България към еврото

Защо инфлацията е проблем за влизането на България в еврозоната? И как съдбата на Естония може да предопредели успеха на българската кандидатура за членство в клуба на общата европейска валута?
България има сериозен проблем с едно от условията за присъединяване към еврозоната – нивото на инфлация в страната. Успехът на кандидатурата й обаче до голяма степен зависи от това как Европейската комисия ще реши казуса на Естония, която също е на опашката за влизане в клуба на общата европейска валута, смята един от анализаторите на банката УниКредит, Дмитри Гуров. „Критериите, на които България отговаря са тези за бюджетния дефицит и за публичния дълг, но не и на изискването за инфлацията.
Дефлацията в еврозоната - проблем за Естония и България
Инфлацията все още е много по-висока, отколкото средната в трите страни от еврозоната с най-ниски стойности.” Гуров обяснява, че инфлацията в България през миналата година е била с около две на сто над допустимото за влизането в eврозоната.
Съдбата на Естония
Интересното в случая е как Европейската комисия ще подходи към кандидатурата на Естония. Според финансовия експерт от УниКредит балтийската страна вероятно ще кандидатства и ще влезе в еврозоната по-бързо. Решението за нейната кандидатура вероятно ще бъде взето до средата на 2010 година. Дали Естония ще бъде приета в Еврозоната е важно от българска гледна точка, защото инфлацията също е проблем за балтийската страна по пътя й към еврото.
„Причината, поради която има известна неяснота по въпроса, е в това, че средната стойност за трите членки на еврозоната с най-ниска инфлация през 2009 година всъщност беше дефлация. Тоест, имаше отрицателна инфлация от -0,9 на сто", разяснява Гуров и допълва: "Очевидно това е нещо необичайно. Резултатът е, че Естония не отговаря на условията за членство. Всичко ще зависи от това дали ще бъде решено този аспект да се заобиколи. Или пък ще се вземе средното ниво на инфлацията в еврозоната за един петгодишен период, който да се сравни с нивото на инфлацията в Естония и България в момента.”
На ръка разстояние от еврото?
България с евро през 2014

Инфлацията е единствената пречка пред българското членство в Еврозоната и според анализатора на австрийската Райфайзен Централбанк, Мартин Щелценедер. Той обаче е оптимист по отношение на стремежа на страната да приеме еврото още през 2013.
С едно уточнение: „Нашите очаквания са за влизане в еврозоната не преди 2014, но както изглежда в момента България би могла да успее да стори това още през 2013 година.” Колегата му Дмитри Гуров от УниКредит също смята 2014 за по-реалистичната дата за въвеждане на еврото в България.
Автор: Юлия Дамянова / Редактор: Б. Григорова

Осуетено бе неонацистко шествие в Дрезден
В деня на 65-та годишнина от съюзническите бомбардировки над Дрезден няколко хиляди граждани осуетиха вчера планираното шествие на неонацистите, като направиха жива верига в центъра на града. В Дрезден се бяха събрали около 6000 неонацисти от цяла Германия. При последвалите сблъсквания бяха ранени близо 30 души, още толкова са били задържани. 25 000 хора загинаха при британско-американската бомбардировка на Дрезден на 13 и 14 февруари 1945, която по мнението на експертите е била напълно излишна във военно отношение.

Продължава офанзивата на НАТО в Южен Афганистан
Западните сили са доволни от началото на най-голямата досега офанзива срещу талибаните в Афганистан. Непосредствените цели като установяването на контрол върху шосета и мостове били постигнати при минимална съпротива от талибанска страна. В офанзивата, съсредоточена в южната провинция Хелманд, участват 15 000 войници, предимно американци, британци и афганци. Главната цел е да бъдат изтласкани талибаните от базите им около град Марджа.

Белият дом назначава специален емисар за ОИК
Президентът Обама назначи Рашад Хюсеин за специален представител на САЩ в Организацията ислямска конференция. Обама заяви, че Хюсеин е имал съществен принос за важната реч, която той произнесе миналата година в Кайро. В нея американският президент обяви ново начало в отношенията между Америка и ислямския свят.

Секс и пари срещу държавни поръчки
Корупционните обвинения срещу шефа на италианската Служба за гражданска защита Гуидо Бертолазо хвърлят сянка и върху премиера Силвио Берлускони. Министър-председателят обаче защитава дясната си ръка Бертолазо.
Обявеното от прокуратурата разследване срещу Гуидо Бертолазо стана повод за оживени препирни в Италия. От една страна, защото в медиите бяха публикувани подслушани телефонни разговори, звучащи наистина компрометиращо - и както обикновено в Италия един процес започва първо в медиите вместо в съдебната зала. На второ място тази афера засяга имиджа на Берлускони.
Прекомерни пълномощия
Министър-председателят бе започнал все по-често да използва шефа на гражданската защита, който има право да действа с извънредни пълномощия, за решаването на проблеми, които нямат нищо общо с природни бедствия. Последните примери са изграждането на нови затвори и болници или подготовката на честването на 150-годишнината от създаването на италианската държава.
Нови главоболия за Берлускони
Бертолазо, който благодарение на ефикасните си действия в разрушения от земетресението град Акуила или при разчистването на отпадъците в Неапол, се радва на голяма популярност, оповести веднага оставката си. Берлускони отказа обаче да я приеме, след което Бертолазо заяви, че ще продължи работата си, тъй като обвиненията по негов адрес били напълно безпочвени.
В интервю с вестник "Кориере дела сера" от миналата седмица шефът на гражданската защита категорично отхвърли подозренията на прокуратурата, че е бил може би подкупван от римския строителен предприемач Диего Анемоне с проститутки и преки плащания. Бертолазо твърди, че няма нищо общо и с възлагането на важни строителни обекти на Анемоне; за това отговарял един друг висш държавен служител, който бе арестуван вече заедно с Анемоне и още две други лица.
И 99 процента стигат
Берлускони веднага застана зад Бертолазо. Премиерът не само изрази пълното си доверие в него, но се възползва от повода за нови нападки срещу разследващите съдии, които трябвало да се срамуват за подозренията си. Нещо повече - Берлускони дори нарече Бертолазо "недосегаем" и приведе съмнителния аргумент, че когато един човек си вършел работата на 100 процента, би трябвало да си затворим едното око, ако се окаже, че един процент бил спорен.

1576 франзели = френската минимална заплата
Франзелите и Smic
С тези пари през 1970 година французинът можеше да си купи 968 от прочутите франзели - става дума за френската минимална заплата Smic. Тази година тя празнува 60-ти юбилей. Понастоящем Smic се равнява на 1576 франзели.
Фиксираното минимално трудово възнаграждение Smic отдавна се наложи като съставна част от френския социален модел. На Smic няма право да посяга нито един политик. Само някои икономисти напомнят, че от доста време насам минималната заплата нараства по-силно от инфлацията. По този начин това трудово възнаграждение действа като бариера за нискоквалифицирана работна ръка и за млади хора, които търсят работно място. Така в крайна сметка Smic поущрява само трудът на съкратено работно време.
Най-високата минимална заплата
Ето защо правителството на президента Никола Саркози свика експертна група, която ежегодно да препоръчва размера, с който да бъде повишавана минималната работна заплата.
В Германия все още няма фиксирана минимална заплата
За разлика от Германия, където едва през последните години бе въведено минимално трудово възнаграждение и то само в някои браншове, във Франция Smic важи за всички браншове без изключение. Понастоящем минималното възнаграждение във Франция е 8,86 на час, което при 35-часова работна седмица прави 1344 евро бруто на месец както след данъчните и социалните удръжки остават чисто 1056 евро месечен доход.
Годишните увеличения на минималната заплата се ориентират според общото увеличение на заплатите във Франция, което най-често надхвърля инфлационния индекс. Smic е най-високата минимална заплата сред страните членки на Организацията за стопанско сътрудничество и развитие.
Smic не е гаранция за нормален живот
Особено в хода на въвеждането на 35-часова работна седмица, от 2000 година това трудово възнаграждение се повиши с 15 процента. Паралелно френското правителство съкрати социалните разходи на работодателите за работещите на минимална заплата. Това доведе до силно концентриране на заетостта в сферата на ниските трудови възнаграждения. За фирмите става нерентабилно да разкриват нови работни места, ако заплатата е с 1,6 пъти по-висока от нивото на Smic. И въпреки, че е най-високото в Европа, това минимално трудово възнаграждение не позволява нормален живот, се оплакват много французи.
ФАЦ/БЕ/БГ

1 коментар:

LAMBERT Jean каза...

Сър и госпожо Търсите ли истински заем? Искате ли финансова помощ от Вашия бизнес или вашите различни проекти, но всички банки отхвърлят файла си? Много скъпо (и) клиент (и), имайте предвид, че днес е щастливият ти ден, защото ние започнахме на разположение на специално честен и сериозен пребивава цял факт monde.En Нашата способност да плаща варира от € 5000 до € 30 милиона от particulier.Nous ви информираме, че е било взето много грижи, за да се гарантира, и да гарантираме на хората, които правят исканията в близост до нашата институция. Наистина трябваше да помогнем на много сериозни хора в цяла Европа. Нашата оферта е сериозен Може да се реализира в рамките на процедурата, която е правната процедура за предоставяне на заем между физическо лице (имаме дори легализиран документ, удостоверяващ, че можем да упражняват такава дейност на континента и дори другаде). Молете ние бихме искали да се свържат с сериозни хора, които са в състояние да върнат заемите. Ако проявявате интерес, моля да ни уведомите чрез изпращане на запитването си чрез нашата поща: lambertjeandominique53@gmail.com


Нашите искрени поздрави.