петък, 12 февруари 2010 г.

ИЗВЕСТИЯ ОТ ЦЕРН

Румъния става кандидат за присъединяване към CERN
Румънският министър на образованието, науката, младежта и спорта Даниел Петру Funeriu, както и генералния директор на ЦЕРН Ролф Heuer, подписаха на 11 февруари 2010 г. споразумение, което официално признава, че Румъния е кандидатка за присъединяване към членство в ЦЕРН. Предварителното членство на Румъния ще обхваща пет-годишен период, през който чрез приносът си, страната ще трябва да достигне до задължителните нормални нива за държава-членка, паралелно участвайки в проекта CERN. В края на петгодишния период Съветът ще вземе решение за признаване на Румъния за пълноправна членка, и тя ще бъде 21-вата държава-членка на организацията.

***
AMS (Алфа Magnetic Spectrometer) експеримент се впуска в “първия си мач” за мисия в космоса

AMS към края на май т.г. ще бъде пренесен със специален полет на американските военновъздушни сили до космическия център Кенеди във Флорида. Изстрелването му в космоса е насрочено за месец юли на борда на Дискавъри. След като бъде закачен за МКС (междупланетна космическа станция), AMS ще разгледа основните въпроси по въпроса и за произхода, и структурата на Вселената директно от космоса. Неговата основна цел ще е научно търсене на тъмна материя и антиматерия в него, което ще е в допълнение към това на Large Hadron Collider. AMS данните от космоса ще бъдат предаден от МКС в Хюстън, САЩ, до CERN, както и на редица регионални анализ центрове по физика, и други създадени от сътрудничеството до момента институти.

***
LHC е единственото съоръжение в света за високо-енергийна физика на частиците и е най-мощния енергиен ускорител. В средата на тази седмица е взето решение да се достигне сблъсък енергия от 7 TeV през следващите 18-24 месеца.

Няма коментари: