четвъртък, 11 февруари 2010 г.

“Война е, който издържи” – Бойко Борисов. Фундаментално изказване! Във всяка друга страна то би предизвикало скандал, у нас не. ПЪЛНА МАЗАНКА.

ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ


Голямото надлъгване за ядрените боклуци

Разлагането на радиоактивни елементи трае 10 000 години!

България има нужда от дългосрочна стратегия за съхраняване на отработеното си ядрено гориво. Само това ще я спаси от поредната опасна зависимост от Русия, твърди в коментара си Маринела Липчева.
Стане ли дума за атомна енергетика, България и Русия все преговарят. До края на годината, например, трябва да приключат подновените преговори за българския ядрен боклук, изпращан в Русия. Какво излиза като краен резултат - научават само малцина посветени. Всъщност, за какво им е на останалите да знаят, като рано или късно ще го усетят на собствен гръб - ако не те, то децата им... Защото измъкването на България от руската зависимост в атомната енергетика изглежда невъзможно поне дотогава, докато българските управници не подготвят дългосрочна стратегия, защитаваща интересите на страната.
Хранилището в "Козлодуй" е сега по-пълно от обикновено
Накъде с отработеното ядрено гориво?
Възторжените привърженици на "екологично-чистия" атомен ток избягват отговора на този въпрос. Някои дори гордо подчертават, че България е измислила хитър вариант - праща част от отработеното ядрено гориво обратно на Русия, където го превръщат във високоактивни остъклени отпадъци. Разбира се, за това България си плаща. Малка подробност - Русия диктува цените. И тъй като през миналата година тя оскъпи "услугите" си, България не й изпрати обичайните два транспорта боклук.
Така единственото засега в АЕЦ "Козлодуй" временно хранилище за отработено ядрено гориво се понапълни повече от обикновеното. "Не е опасно!", казват привържениците на "евтиния" атомен ток. Строи се ново временно хранилище. Е, струва няколко десетки милиона евро, но тези пари днес никой не ги включва в цената на тока. Както впрочем и стотиците милиони, с които би трябвало да се построи окончателно хранилище за отработеното ядрено гориво. Строежът му е задължителен, защото временните хранилища са за по 50, най-много 100 години. За разлагането на радиоактивните елементи са нужни обаче минимум 10 хиляди години, изчисляват експертите в Европа.
Русия си знае интереса. А България?
Освен че диктува цените за транспорта и складирането на отработено гориво, Русия може, ако реши, да го върне обратно на България под формата на високоактивни остъклени отпадъци. Впрочем, не става дума за "можене", а за подписано в края на 90-те години споразумение. Според него България е длъжна да приеме обратно преработените си отпадъци. Русия явно държи най-после да се възползва от това си право.
А боклукът продължава да се трупа и да облъчва
Не се знае кой какви сметки си е правил някога с това споразумение, но явно не се е замислил над въпроси като: къде ще ги складира България тези силно радиоактивни остъклени отпадъци, колко ще струва това и кога въобще ще стане? Впрочем, след поредното отлагане на сроковете строежът на новото временно хранилище за отработено ядрено гориво в АЕЦ "Козлодуй" още продължава.
От ден до пладне
Така че София си остава зависима от благоволението на Русия, от това дали тя ще й приеме отново ядрения боклук и най-вече дали ще го задържи. За сравнение - повечето източноевропейци се отказаха отдавна да пращат отработено ядрено гориво за Русия. България обаче държи на това и продължава да мисли на парче - от тази година за догодина. Дори националната й стратегия за управление на отработеното ядрено гориво, приета през 2004, е само до 2015 година. А ядреният боклук се трупа и облъчва - за още 10 хиляди години.
Автор: Маринела Липчева, Редактор: Александър Андреев

"Семейството" като таен октопод

Америка и тайните й
Семейството? Малцина са чували за него. Книгата на разследващия журналист Джеф Шарлет "Семейството: таен фундаментализъм в сърцето на американското могъщество" разкрива мащабите на влияние на тази невидима организация.
Заглавието на тази книга може да ви накара да мислите за нова конспиративна теория. Джеф Шарлет обаче представя само факти. Неговите проучвания на американската религиозна субкултура го отвеждат преди няколко години до бивш манастир, разположен на крачки от сградата на Конгреса. Превърнат в луксозна резиденция, бившият манастир е обитаван от някои от най-влиятелните сенатори. Те се оказват членове на „Семейството”, или „Задругата”, която е собственик на струващата милиони резиденция и осигурява жилища за верните си хора срещу символичен наем. Шарлет успява да заживее в резиденцията, където събира материал за книгата си. В началото на тази година книгата стана един от бестселърите в САЩ.
Християнство за елита
Джеф Шарлет описва „Семейството” като християнска фундаменталистка група, чиято главна цел обаче няма нищо общо с пропагандирането на християнските идеи. „Семейството” е в политически план една от най-влиятелните американски организации. Тя не вярва в идеите за мир, любов, състрадание и помощ за бедните. Тя вярва във властта и могъществото на група „избрани”. Шарлет пише, че Семейството практикува „елитарен фундаментализъм”, а не някакъв плебейски телевизионен евангелизъм. Идеите тръгват от основателя на групата, каза Шарлет в интервю наскоро: „Основателят на групата Ейбрахам Верейди твърди, че Бог се появил пред него една нощ през април 1935 година и му казал: „Християнството се занимава с неправилните хора: с бедните, страдащите, обезправените. Аз искам да станеш мой мисионер и да представляваш хората с власт, тези на върха; те ще разпрострат моите благословии надолу.”
В същия дух членовете на групата и нейният мистериозен лидер Дъглас Коу са далеч от идеите на демокрацията. Ръководещи идеи за дейността на Семейството са капитализъм и власт, пише Шарлет. Те вярват, че елитът на обществото е избран по воля Божия и че Бог го използва за целите си. „Христовото царство не е демокрация”, вярват членовете на Семейството. „Ние може да избираме нашите лидери, но Христос избира своите.” „Кръстът не е хоризонтален, а вертикален - и показва посоката на властта.” Или с други думи: организацията се интересува само от хората с власт и влияние - както в САЩ, така и по света.
Безпрецедентно влияние
В организацията членуват влиятелни сенатори и конгресмени, бивши и настоящи висши служители в администрацията на САЩ, асове на петролната и на авио индустрията, висши бизнесмени, глави на религиозни и хуманитарни организации, президенти, дипломати, многобройни бивши и настоящи диктатори по света. Връзките на организацията се простират до най-висшите нива на американското правителство и в критично важни агенции като ЦРУ, а влиянието й се разпростира почти навсякъде по света. Според бившия специален помощник на президента Джордж Буш, Дейвид Куо, „влиянието на Семейството в правителства навсякъде по света е невъзможно да бъде надценено, нито пък е възможно да се разберат мащабите му.”
A Майка Тереза е била винаги сред почетните гости на така наречените молитвени закуски
Никой не знае колко голяма е неговата членска маса, пише Джеф Шарлет в книгата си. Според единственото съществуващо изчисление в Задругата членуват около 20 хиляди души само в САЩ - всички те са хора от елита. В политическите и бизнес кръгове по света организацията има над 350 членове и „близки приятели”, както и клонове в някои европейски държави: например Германия и Великобритания, където има групи, практикуващи типичните за Семейството молитвени закуски.
Невидима организация
Въпреки видните си членове и въпреки факта, че съществува от 1935 година, Семейството е опазило в тайна своите дейности и убеждения. То пази в строга тайна имената на членовете си. Много членове на групата публично отричат, че Семейството изобщо съществува. Задругата е нещо като невидима организация. Джеф Шарлет цитира Дъглас Коу, който от 1969 година е лидер на групата: „Колкото по-невидима е една организация, толкова повече власт има тя”.
Една от формите, под които групата оперира, са т. нар. молитвени закуски. Тези закуски се провеждат на много места в САЩ, като най-голямото такова събитие е националната молитвена закуска, която е спонсорирана от Семейството. Само преди седмица във Вашингтон се състоя 58-та национална молитвена закуска. За събитието се събират над 3 000 души от цял свят, сред тях държавни глави, министри, религиозни лидери. В миналото главен гост е била, например, Майка Тереза. През последните десетина години в събитието винаги е участвала делегация от България, включваща висши политици, местни обществени и религиозни лидери. От 1953 година досега всеки американски президент е присъствал на събитието заедно с най-висшите представители на държавната власт - това илюстрира мащабите на влиянието на Семейството.
Семейството, Обама, Клинтън и Маккейн
Постоянно присъствие през всички тези години е Дъглас Коу, който сега е на 79 години, и който се смята за един от най-важните религиозни лидери в САЩ, въпреки че никога не е бил ръкополаган за свещеник. Коу е човекът зад провежданите всяка седмица молитвени закуски в Сената, в Пентагона и къде ли още не из Вашингтон - Коу присъства на много от тях, а участници казват, че на такива молитви са били също Джон Маккейн, Барак Обама и Хилари Клинтън. Клинтън има най-дълга история с Коу, датираща още от времето, когато тя беше първа дама на САЩ. Клинтън споменава Коу в автобиографията си, където го описва като „изпълнен с истинска любов духовен наставник на много хора”. По време на годините й в Белия дом Коу е бил „извор на сила и приятелство”, казва Клинтън.
Хитлер, Сталин и Мао - избрани от Бога лидери
Убежденията на Семейството са крайно консервативни. Те са против абортите, против хомосексуалните и пропагандират „библейски капитализъм” - свободен пазар без регулации, „ръководен свише”, с акцент върху защитата на интересите на елита. Целта, според Шарлет, е „невидима световна организация, предвождана от Христос”. „Ние искаме да видим лидери, водени от Бог”, се казва в поверителен документ, цитиран в книгата. „Искаме да видим лидери от всички слоеве на обществото, ръководени от Светия Дух.”
Въпреки тези позовавания на християнството, идеологическата платформа на Семейството няма много общо с познатите ни християнски идеи. Основно убеждение на групата е, че повечето от нас четат неправилно Новия завет; главното послание на Исус не е за любовта, състраданието, справедливостта и опрощението, а за властта. „Те мислят, че Христос е имал едно послание за вътрешния си кръг и съвсем друго послание за всички нас от „външния кръг” - на нас Христос е разказвал приказчици, защото не сме в състояние да понесем истината”, казва Шарлет. Според лидера на групата Дъглас Коу само трима души през 20-ти век са разбрали правилно посланието на Исус: Хитлер, Сталин и Мао. Независимо от техните дела, те знаят какво е да имаш власт и да си могъщ, казва Коу. Не е важно дали си „добър” или „лош”, а дали си „избран”: „когато си избран, правилата за обикновените хора не важат”.
Коу и членовете на „Ядрото” - най-вътрешния кръг на Семейството, забулен в още по-непроницаема тайнственост, изповядват, според Шарлет, почти ницшеански идеи: те вярват, пише той, в създаването на политическия Свръхчовек, който е над обикновения морал. Секс скандалите, в които бяха замесени няколко видни членове на Семейството, показаха тъкмо това: губернаторът на Южна Каролина Марк Санфорд, например, отказа да подаде оставка, защото постъпките му нямали значение - той бил „избран” да управлява.
Политически интервенции
В конкретен план Семейството прави всичко възможно, за да прокарва своите религиозно-политически идеи. Сред по-новите примери: негови членове от Сената внесоха поправка към проектозакона за здравното осигуряване, която прави невъзможно покриването на аборт от медицинската застраховка.
Държавният глава на Уганда: близък приятел на Задругата
Семейството действа не само в САЩ. Намесата се простира във всички точки на света, твърди Шарлет. Най-новата интервенция, която доби широка известност, е проектозаконът в Уганда, който не само забранява хомосексуализма, но предвижда затвор и дори смъртно наказание за „прегрешилите”. Семейството прокарва този проектозакон чрез своя член парламентариста Дейвид Бахати и чрез „близкия си приятел” президента на Уганда Мусевени. Според книгата на Шарлет Семейството е „привлякло” Мусевени още през 1986 година, когато го е обявило за „ключова фигура в Африка”. Мусевени не само подкрепя проектозакона против хомосексуалността, казва Шарлет, но смята и следното: „Този закон е необходим, защото европейците вербуват хомосексуални в Уганда. Европейците нахлуват и се опитват да направят нашите хора хомосексуални!” Дейвид Бахати, който е внесъл за разглеждане проектозакона против хомосексуалността, е член на „Ядрото” на Семейството и организира редовни молитвени закуски в Уганда.
Всичко това са обаче само дребни примери за влиянието на Семейството. Международната експанзионистка идеология на групата, пише Шарлет, се осъществява чрез мрежа от членове и „близки приятели”, повечето от които са главорези, превратаджии и диктатори. Сред тях са фигурирали Сухарто в Индонезия, Хайле Селасие в Етиопия, Фердинанд Маркос във Филипините, генерали и министри на отбраната от Източна Европа, кралят на Йордания Абдула, а сенатори от групата са били инициатори на интервенции в Албания и Грузия.
Управлява ли Семейството света?
Едва ли, а и книгата на Джеф Шарлет не дава отговор на този въпрос, нито пък твърди нещо подобно. Но няма съмнение, че тази книга описва една от най-могъщите групировки на християнската десница. Групировка, която е с почти фашистки убеждения (по думите на Шарлет) и с амбиции за контрол върху световната политика. Не случайно първото напътствие, което получават новите членове на Семейството, гласи: „Вие сте тук, за да се научите как да управлявате света”.
Автор: Соня Каникова, Редактор: Д. Попова-Витцел

Ромпой: ЕС ще подкрепи Гърция
Президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой заяви, че ако е необходимо, европейските страни ще предприемат координирани мерки в подкрепа на Гърция. Той добави, че Гърция не е искала никаква финансова помощ въпреки бюджетните си затруднения. Същевременно ван Ромпой призова Гърция да направи всичко възможно, за да намали дефицита си с четири процентни пункта тази година спрямо 2009 година, през която показателят превиши 12 на сто.
"Напълно подкрепяме усилията на гръцкото правителство и неговата решителност за предприемане на това, което е необходимо, в това число приемайки допълнителни мерки за постигане на амбициозните цели по програмата за стабилност за 2010 и следващите години. Призоваваме гръцкото правителство да прилага всички тези мерки по решителен начин, за да намали ефективно бюджетния дефицит с 4 процента през 2010 година."
Ромпой каза това пред журналисти при откриването на извънредната среща на върха днес в Брюксел, посветена на Гърция.

Еврокомисията одобри още две програми за България
Европейската комисия е одобрила още две оперативни програми за България - "Административен капацитет" на стойност 132 милиона евро и "Околна среда" на стойност 1 милиард 460 млн евро, съобщи министър-председателят Бойко Борисов преди началото на днешния извънреден Европейския съвет.
Въз основа на проучването си Европейската комисия е установила, че предадените документи за оценка са приемливи и е на мнение, че системите за управление и контрол са в съответствие с разпоредбите на Европейския съюз, се посочва в писма на Комисията до българските власти във връзка с двете програми.
С това Европейската комисия е одобрила вече шест от общо седем оперативни програми за България, които ще се изпълняват до 2013 година.

Махмуд Ахмадинеджад обяви Иран за ядрена държава
Иран бе обявен за "ядрена държава". На тържество, посветено на 31-та годишнина от революцията в страната, иранският държавен ръководител Махмуд Ахмадинеджад заяви пред хиляди свои поддръжници в Техеран, че два дни след началото на процеса на обогатяване Иран вече разполага с обогатен уран. Той може да се използва както в ядрените централи, така и за изграждането на атомни оръжия.
Иран съобщи във вторник, че започва дейността по обогатяването на уран, което стана повод международната общност да заяви, че в този случай на страната ще бъдат наложени нови санкции.

Покрай закона, а оттам - в джоба
Грабенето продължава
Милиарди евро държавни пари потъват в джоба на частни инвеститори. Този вид "държавна помощ" е давана под формата на безвъзмездни средства по различни проекти в защитени зони. Информира Антоанета Ненкова.
Защо да не „глътна” цялата планина, си казва инвеститорът, решил да прави курорт, и вика държавата да му „помогне”. И тя го прави. Незаконно. Такъв е изводът от данните на Асоциацията на парковете в България. В примерите става дума за стереотипи, след 2007 година, които заобикалят закона и застрашават българската природа.
Милиони евро за търговска дейност в природен парк
От 2007 до 2010 г. две свързани фирми - Витоша ски АД и концесионерът на Банско ЮЛЕН АД - получават държавна помощ. Стойността е между 3 и 4,7 млн. евро. Това сочат сметките на Асоциацията на парковете. По думите на експерта Александър Дунчев милионите са безвъзмездни средства по държавни програми или по отделни инвестиционни проекти, давани чрез фиктивни процедури за възлагане на обществени поръчки. В някои случаи се е минавало и без процедури. Асоциацията на парковете е получила информация, че „държавната помощ” е включвала 200 000 евро за безплатни ски карти в ски-зона Банско. Сумата е от бюджета на Държавната агенция по туризъм.
Горски имоти без търг
Най-малко 150 000 евро са несъбраните концесионни такси - отново в ски-зона Банско. 1 966 000 евро са били отпуснати от Държавната агенция за младежта и спорта за провеждане на Световната купа по ски в Банско в периода 2007-2009 година. 555 000 евро е дала Община Банско за инфраструктура и организация на международни ски състезания. „Държавна помощ” в размер на 520 000 евро е получена от ДАМС и МФФС за Програма „Научи се да караш ски”.
Според Александър Дунчев всичко това са схеми за прикрито финансово подпомагане на фаворизирани частни фирми в сферата на туристическите услуги. Концесионерът на Банско ЮЛЕН АД построи писти и лифтове в Пирин, надхвърлящи два пъти разрешената за ски-инфраструктура площ, а Витоша ски АД взриви морените край Алеко, припомнят еколозите.
Над 1 млрд. евро за застрояване на гори
През последните две години 25 000 000 кв. м. от държавния горски фонд са заменени с имоти на частни и юридически лица. Заменени са били държавни гори в атрактивни за застрояване райони със земи в райони, неподлежащи на застрояване, пояснява Александър Дунчев. Примери за облагодетелстване от сделки за неизгодни за държавата замени на гори са повечето ски-курорти в Рила и Родопите. Същото важи и за хотели в горите на Калиакра, Камчийски пясъци, Несебър, Созопол. Коалицията „За да остане природа в България” изчислява, че размерът на „държавната помощ” чрез заменки на гори надхвърля 1 милиард евро.
По 5 лева за кв. м. при заменки
Толкова, според еколозите, плащал бизнесменът Христо Ковачки. Според Коалицията „За да остане природа в България” Държавната агенция по горите съдействала на фирми на Христо Ковачки за изграждането на ски-курорт „Искровете - Говедарци - Мальовоца”. ДАГ е разпоредила замяна на 3.000 декара държавни гори срещу 57 км. частни ски-писти и лифтове. Строежът е на границата на Национален парк Рила, който е и в Натура 2000. Според еколозите в случая „Ковачки”, който се разследва от Европейската комисия, не е извършена реална екологична оценка на проекта. Държавата е предоставила горски имоти без търг. Заменките са извършени при средна цена от 5 лева за кв. м. Средните пазарни цени на имотите в землището на с. Говедарци са средно по 120 лв./кв.м.
Беззаконието явно не може да бъде спряно
Кметски апетит към държавен парк
Кметът е Йордан Лечков, а апетитите му са към близо 15 хиляди хектара гори, уточнява Александър Дунчев. По закон природните паркове са публична държавна собственост, която не подлежи на никакви разпоредителни сделки. Според Александър Дунчев частните фирми вече са си присвоили няколко хектара от природния парк за ваканционни комплекси.
Има и опити да бъде уволнен директорът на парк „Сините камъни”. „Тенденцията при поява на бизнес интереси на териториите на природните и националните паркове да се разчиства пътят за реализацията им чрез освобождаване на неудобните директори продължава за наше учудване и днес”, коментират от Коалиция „За да остане природа в България”.
В средата на януари бе съобщено, че на среща при премиера Борисов е било договорено природен парк „Сините камъни” да стане общински. Йордан Лечков принципно се обявява за това природните паркове да бъдат на подчинение на общините, а не както е сега - на Изпълнителна агенция по горите към земеделското министерство, припомня Александър Дунчев.
Автор: Антоанета Ненкова, Редактор: Д. Попова-Витцел

Саботират ни!
Сателитът на Дойче Веле е умишлено "взет в плен"
Дойче Веле е обект на поредната атака, насочена срещу свободата на словото. В момента слушането на нашите предавания в България е затруднено - причината е повреда в сателита, която най-вероятно е предизвикана от Иран.
Излъчването на телевизионните програми на Дойче Веле чрез сателита Хотбърд 8 е възпрепятствано от вчера, 10 февруари. Смущенията в сигнала идват от Иран, подобно на повредата, предизвикана през декември 2009 година. Генералният директор на Дойче Веле Ерик Бетерман даде глас на протеста си в писмо до иранския посланик в Германия. Повторното ограничаване на свободата на словото от страна на правителството в Техеран не може да бъде толерирано повече. Бетерман подчертава, че смущенията не засягат само телевизионните предавания, но и интернет-страниците и радио-програмата на Дойче Веле, които са станали жертва на налаганата от Иран цензура.
Под ударите на един режим
От вчера вечерта е нарушено предаването на телевизията и радио-програмата на Дойче Веле през сателита Хотбърд 8, който излъчва за Европа и близките до Европа региони, сред които попада и Иран. Атаката е спряла след два часа, но от днес сутринта е подновена с нова сила. Арабската програма на DW-TV е успяла да прехвърли излъчването си върху друг сателит, но останалите програми продължават да са засегнати от атаката.
На 7 и 8 декември 2009 година бяха отчетени смущения в приемането на сигнала на програмите на Дойче Веле през сателита Хотбърд 8. От стопанисващата сателита фирма Eutelsat направиха изявление, според което източникът на атаката е идентифициран и локализиран - става дума за смущения, изпратени и направлявани от Иран.
И сайтът на Дойче Веле е подложен на атаки
Генералният директор на Дойче Веле Ерик Бетерман припомня, че излъчването на програмата за Иран отдавна бива възпрепятствано от страна на политическото ръководство в страната. Радио-програмата може да бъде слушана обаче и през интернет-страницата на Дойче Веле, което прави сайта обект на непрестанни атаки. Добрата новина тук е, че мнозина от иранските юзъри знаят как да заобиколят забраните и въпреки тях получават обективна информация през радиото или уеб-страниците на Дойче Веле.
ДВ/ЕВ/АА

Алааф и Хайл Хитлер
Днес Хитлер е този, който бива осмиван
Германия празнува карнавал. На много места в страната има пъстри шествия, което е старинна традиция още от средните векове. По времето на Третия Райх обаче тази традиция е изкривена по най-превратен начин.
Двама кьолнски историци проучват тази тематика в книгата си "Алааф и Хайл Хитлер":
В Кьолнския градски музей са изложени пъстри карнавални костюми от всякакви времена. Зад веселите кулиси обаче се крие и една история, която до преди няколко години предпочитаха да пазят в мълчание - пояснява историкът Маркус Лайфелд от Музея за градска история в Кьолн. Става дума за това как карнавалът е бил замесен в политическата пропаганда на националсоциалистите по времето на Третия Райх, и то не само в Кьолн.
В услуга на пропагандната машина
Карнавалът в Третия Райх
Всичко става по изпитания и утвърден образец, по който и други културни обичаи са включени в услуга на пропагандната машина: намира се образ на врага, който се подхвърля на масите като обект за надсмиване, охулване и отричане. Тържествените карнавални шествия дават на националсоциалистите чудесна възможност да ласкаят чувството за единство и принадлежност към "богопомазаната нация" и същевременно да разпространяват сред народа теориите си за "низшето положение" на останалите. В речите на карнавалните сбирки, в карнавалните песни, в маските и облеклата на присмех и отрицание са били подлагани всички, които не са от общия строй - тоест всички евреи и чужденци.
Историкът Лайфелд казва: "Националсоциалистите много агресивно застъпват своите идеологии с помощта на карнавала - например по отношение на идеята за единство на нацията. Всички народностни групи, които са били считани за нежелани, са подложени на систематично отрицание и разграничаване. В карнавалните шествия от 1934 година нататък са включени така наречените "еврейски коли". По време на шествието в Нюрнберг през 1938 година там е изобразен макет на бесило, на което е увиснала кукла, облечена като евреин."
Карнавалните шествия имат и политическо послание
Родината над всичко!
Груповата солидарност, подсилена чрез съвместно пеене и празнуване - това е хранителната среда, в която попадат семената на човеконенавистните послания. Карнавалните събирания и шествия в нацистко време стават още по-великолепни и масови. В крайна сметка режимът искал да покаже и на чужбина на какво голяма популярност и подкрепа се радва сред собствения си народ.
Съпротивата срещу идеологическите злоупотреби с карнавала е била чисто символична - твърди историкът Лайфелд. Имало е само отделни случаи на смели хора, решили се да плуват срещу течението.
Автор: П. Колаковски, Б. Узунова / Редактор: Д. Попова-Витцел

(На 12-13 февруари т.г. ще се проведат шествия на неонацисти от цяла Европа по улиците на Дрезден. Административният съд на Дрезден е разрешил това шествие, с мотива - да не се наруши правото на сдружаване в Германия. Тези шествия се провеждат 11 години вече при силно гражданско недоволство. Очакват се около 6000 неонацисти и още толкова контрапротестиращи ги.)


Извращения в казармата
Поредният скандал
В германските въоръжени сили - Бундесвера - се разразява нов скандал. Военнослужещи от елитна част са заподозряни, че са малтретирали новобранци посредством съмнителни "проверки за храброст". Ето подробностите:
Ядене на суров свински черен дроб и прясна мая, от която се повръща. Демонстрация на катерачески умения, но без нито една дреха на тялото - това са все т. нар. "проверки за храброст", извършвани в една елитна част на Бундесвера. Обвиненията, издигнати от засегнат, бивш срочно служещ, са тежки. Засега разследването е в ръцете на непосредствените началници:
Всичко друго, но не и единичен случай
"Зависи в крайна сметка от отделния дисциплинарен пряк началник. Той има относителна свобода на действие. Не трябва и непременно да му се месят от по-горна инстанция" - обяснява Юрген Розе, подполковник от резерва.
Розе е специалист по вътрешно ръководство в Бундесвера и член на борда на организацията "Дармщадски сигнал" - критичен форум за хората в униформа. Розе знае за много подобни случаи на "проверки за храброст". Последно едно въздушно-десантно поделение от Саарската провинция не бе откомандировано по план за Афганистан, защото стана известно, че военнослужещите са се изтезавали взаимно.
Най-големият досега скандал, свързан с малтретиране в Бундесвера, беше в град Кьозфелд в провинция Северен Рейн-Вестфалия. През лятото на 2004 г. инструктори тероризират военнослужещи по време на учение. В този случай ставаше дума за нощен марш с изтезания: подлагане на удари с електричество, побой, симулирани разстрели.
"Тогава бяха взети много крути мерки, военнослужещи бяха изправени на съд, случаят бе предаден на прокуратурата и тя започна досъдебни действия. В крайна сметка обаче относително много от военнослужещите бяха или оправдани, или осъдени на незначителни наказания", казва Юрген Розе. Конкретно наказанията изглеждат така: 7.500 евро парична глоба за командира на ротата, по 22 месеца условно за двамата взводни командири, за които бе отсъдено, че са дърпали конците.
Без шанс за възмездие?
По отношение на актуалния скандал с малтретиране проблемът е следният: "проверките за храброст" са се извършвали извън казармата и в неслужебно време. Юрген Розе казва: "Според онова, което знаем досега, всичко се е разигравало извън казармата и през свободното време на военнослужещите. Това прави нещата особено трудни. Още повече като се има предвид, че никой не иска хората в униформа да бъдат подлагани на стопроцентов контрол и през свободното им време."
Автор: К. Герхойзер, В. Шопов / Редактор: Б. Михайлова

Издънките на японците
Драскотини върху имиджа
Два тежки удара понесоха от началото на 2010 година японските автомобилостроители. Първо станаха известни провалите на Тойота, а малко след това се издъни и другият японски гигант - Хонда. Накъде от тук нататък?
"Извинявам се, че заради качеството и сигурността предизвикахме грижи за много клиенти", заяви шефът на Тойота на 9 февруари в Токио. След изтеглянето от употреба на над 7 милиона автомобила по цял свят заради проблеми с педала на газта, японският концерн, най-големият автомобилостроител в света, съобщи и за изтеглянето на 437 хиляди хибридни модела. В Европа, в общо 32 страни, са засегнати около 54 хиляди автомобила от модела на Тойота Приус, произведени между април 2009 и януари 2010 година. Проблемът засяга предимно третото поколение на модела. Близо 200 собственици в САЩ и Япония досега са се оплакали, че след задействането на педала на спирачката и началото на спирачния процес настъпва известно забавяне. Тойота възнамерява да решава проблема с актуализиране на софтуера.
Тойота - на колене
Моделът Приус е най-често продаваният хибриден автомобил в света. От началото на производството му през 1997 г. по света са продадени около 1 милион и 600 хиляди екземпляра. През 2009 г. на пазара бе пуснато третото поколение на модела. Откакто холивудски звезди като Леонардо ди Каприо седнаха зад волана на Приус, струващият 25 хиляди евро модел се счита не само за екологически коректен, а и за шикозен. Нека припомним, че хибридните автомобили имат по два двигателя - бензинов и втори, по-слаб, електрически. Електрическият се ползва предимно в градски условия, което допринася за икономичността и за по-малко вредни емисии.
В САЩ мнозина сред по-заможните си купуват автомобили от марката Лексус, като го мислят за американска кола. Само малцина знаят, че Лексус всъщност е дъщерна фирма на Тойота за производството на автомобили от лукс класа. Според съобщения в медиите обаче Лексус също планира временно спиране на производството на хибридния модел на Лексус HS 250 h заради проблеми със спирачките. Японската информационна агенция Киодо съобщи, че на Лексус се монтира същата спирачна система като тази на модела Приус.
Вредите за имиджа на Тойота, чиито автомобили винаги са се нареждали на предните места при анкети за удовлетвореността сред купувачите, са огромни. Ала концернът сам си е виновен и заради безразсъдната си информационна политика, и заради дилетантизма, проявен при справянето с кризата. Тойота изтегля автомобили от есента на 2009 година, но без никакъв коментар до 9 февруари. Освен това проблемите с педала за газта са били известни на концерна още от 2007 година. Обществеността обаче не е била информирана.
Падането от високо боли
Съвсем доскоро мениджъри от всички браншове се отправяха на нещо като хаджилък в заводите на Тойота в японския град Нагоя, за да се запознават на място с безпрецедентно строгия качествен контрол на японците и с ефективното производство, осигуряващо на концерна високи печалби.
Bildunterschrift: Хонда вече изтегли близо 1 милион автомобили
Гьотц Клинк, автоексперт от консултинг компанията A. T. Kearney, каза наскоро в тази връзка следното: "Когато някой бъде поставен на толкова висок пиедестал, е лесно да падне много ниско долу. Това, което нервира експертите, е, че дори в Тойота, с така високата производствена дисциплина, нещо може да тръгне по толкова грешен път", разсъждава Клинк.
Към провалите на Тойота тази седмица се добави и издънването на втория по големина японски автомобилостроителен гигант - Хонда. От ноември 2008 г. до момента са изтеглени близо един милион автомобили от моделите Сивик, Акорд, Одисей и Си Ар Ви с години на производство 2001 и 2002, както и автомобили от модела Акура ТЛ от 2002 г. заради проблеми с предпазните въздушни възглавници. Във връзка с тези проблеми в САЩ вече имало една жертва и 11 ранени. Според финансовия шеф на Хонда последните засегнати 440 хиляди автомобили ще струват на компанията между 16 и 24 милиона евро. Хонда съобщи, че няма информация за нови инциденти с въздушните възглавници след изтеглянето от месец юли 2009 година.
АП/ВШ/БМ


ПО ЕКИПНЮЗ.БГ

Турски сеизмолог: Възможно е земетресение от 7 по Рихтер около Истанбул с 30 000 жертви
Евентуално земетресение в Истанбул ще бъде с магнитуд от над 7 степен по скалата на Рихтер, смята Мурат Нурлу, директор на сеизмологичния отдел в службата за бедствия и извънредни ситуация към офиса на турския премиер. В периода 1900 - 2009 г. в Турция са станали 223 земетресения, отнели живота на 86 хиляди души, посочи Нурлу пред парламентарната комисия за изследване на сеизмологичната опасност, предаде турската частна телевизия НТВ.
Експертът подчерта, че сградите в Турция не са устойчиви на земни трусове. Според него евентуално земетресение по т.нар. Северноанадолски разлом би било с магнитуд по-висок от 7 степен по Рихтер. Според сценарий на сеизмологичния отдел, разработен през 2002 г., такъв земен трус в района на Истанбул ще отнеме живота на над 30 хиляди души.
Междувременно земетресение със сила 4,5 по скалата на Рихтер е било регистрирано тази сутрин (11.02.) по границата между Албания и Черна гора, съобщи македонската агенция МИА. Епицентърът на земния трус е бил на 21 километра югоизточно от Подгорица. Не се съобщава за пострадали и за материални щети.

Инициативен комитет от граждани в САЩ в подкрепа на Спаска Митрова
В сряда редакторите на www.Eurochicago.com се срещнаха с инициативен комитет от български граждани, живеещи в САЩ. Нашите сънародници, представители на най-различни професии, заявиха, че не могат да останат безучастни по случващото се в Македония с българката Спаска Митрова, която независимо от решението на съда, продължава да е разделена от невръстната си дъщеря.
Организаторът на комитета г-н Петър Божинов ни връчи тяхно писмо, адресирано до президента на Македония. Молбата на комитета е да го разпространим в интернет и да го изпратим на адреса на президентството на съседите ни, заедно с обръщението на българските медии зад граница, публикувано преди няколко дни.
Следва писмото на българските емигранти, специално преведено на три езика, за да достигне до повече читатели (тук е вариантът на български):


До г-н Георге Иванов
Президент на Република Македония
Г-н Президент Иванов, Ние, българите, живещи в САЩ, а и българите по целия свят, сме сериозно обезпокоени от съдбата на нашата сънародничка г-жа Спаска Митрова и нейната тригодишна дъщеря Сузана.
Ние, обикновените хора, искаме да чуем Вашия отговор на следните основателни въпроси:
- Колко често се използва обръщението „българска кучка” в македонските съдилища и от служители на македонската полиция?
- Нормална практика ли е македонските съдилища да задължават да се дава подслон на бивш съпруг(а) при определеното от съда време за посещение на детето?
- Нормална практика ли е съдът в Македония да осъжда човек, че не е изпълнил задължение, когато не имал физическа възможност да го стори, поради предишно решение на същия съд?
- Докога македонските власти ще провеждат тази ненавистническа кампания срещу България – държавата, признала първа независимостта на Вашата страна?
Г-н Президент,
Уверяваме Ви, че няма да останем равнодушни пред беззаконието, жертва на което са Спаска Митрова и малката й дъщеря Сузана. Решени сме да огласим възможно най-широко по света какво означава „справедливост” в Република Македония. Призоваваме Ви да употребите целия си авторитет, за да бъдат прекратени преследването и униженията, на които е подложена една млада жена, повярвала, че живее в модерна и демократична държава.
С уважение
Инициативен комитет на български граждани от Илинойс

Публикуваха единствените въздушни снимки на срутващите се небостъргачи на Световния търговски център
Единствените известни въздушни фотографии на срутващия се Световен търговски център при атентатите на 11.09.2001 година бяха публикувани от "ABC News" на 10.02., съобщи агенция Ройтерс. Снимките са направени от хеликоптер от детектива от нюйоркската полиция Грег Симъндингър и показват как обхванатите от пламъци кули близнаци падат сред огромните облаци прах и пушек, покрили този район на Манхатън.
13-те уникални фотографии са между онези, които ABC успя да получи от разследващия срутването “National Institute of Standards and Technology”, като използва правото си по силата на Акта за свободата на информацията, разкри говорителят на информационната агенция Гейл Портър.
Има и други фотографии на нещастието, заснети от сателити и високи покриви, но тези са единствените, при които прелитането е било толкова близо точно над срутващите се сгради. По време на атаката с отвлечени самолети загинаха 3000 души. Снимките вече са на публично разположение за изследване. “С тези снимки преминаваме от по-ограничена информация към по-обхватен контекст” - коментира Джан Рамирес, главен уредник на “National September 11 Memorial & Museum”.

110 журналисти са убити в света през 2009 година
Общо 110 журналисти са били убити през 2009 г., което е рекордно висок брой за последните десет години, съобщи Асошиейтед прес, като се позова на доклада "Преглед на свободата на печата в света" на Международния медиен институт във Виена. Най-опасният район в света е Азия, където миналата година са били убити 55 журналисти. Само във Филипините жертвите сред журналистите миналата година са били 38.
Още осем журналисти за загинали при взрива от насилие в Пакистан след началото на военната операция на правителствените войски срещу талибаните в района покрай границата с Афганистан. Трима журналисти са били убити и в Афганистан.
На второ място е Латинска Америка с 28 жертви, посочват авторите на доклада. Миналата година в Африка са загинали 14 журналисти. Жертвите в страните от Близкия изток са били шест, от които четирима са работели в Ирак. В Европа миналата година са били убити седем журналисти - петима в Русия, един в Турция и един в Азербайджан. В “черния списък” са включени журналисти, които са загинали при изпълнение на служебните си задължения или са станали обект на нападение заради работата си, посочва АП.
Докладът съдържа и обобщени данни за първите години на 21-и век. От 2000 до 2009 в света за загинали 735 урналисти, като повечето от тях са били жертва на преднамерени убийства. Най-много журналисти са загинали в Азия - 238. Следва районът на Близкия изток и Северна Африка с 202 жертви. В Северна и Южна Америка са били убити 162 журналисти, в Европа - 68, в останалата част от Африка - 53, и в страните от Карибския басейн - 12. През втората половина от периода броят на жертвите е бил с 40 на сто по-висок в сравнение с предишния период.
През първите години на века най-много журналисти са загинали в Ирак - 170. На второ място в печалния списък са Филипините - 93, следва Колумбия с 58 загинали журналисти. Още 38 журналисти са били убити в Мексико. В Русия през 21-век са били убити 38 журналисти, посочва ММИ.
“Когато става дума за преднамереното убийство на журналисти заради тяхната работа, ние все още сме затънали в една варварска епоха” - пише в увода към доклада отговорният редактор на изданието Антъни Милс. “В някои случаи смъртта на журналистите е била пряко следствие на бушуващ конфликт. В други случаи мотивите са неизвестни, тъй като местната полиция не е извършила необходимото разследване” - посочва Милс.

SWIFT: ЕП отхвърли споразумението със САЩ
Европейският парламент отказа да даде своето съгласие относно временното споразумение на ЕС за трансфер на банкови данни към САЩ чрез мрежата SWIFT този четвъртък, поради загриженост относно защитата на личните данни, пропорционалността и реципрочността. Това прави текстът, подписан между САЩ и 27-те държави членки, юридически невалиден. Депутатите предлагат да бъде договорено ново споразумение.
Резолюцията, с която ЕП отхвърли споразумението, беше приета с 378 гласа “за”, 196 “против” и 31 “въздържали се”. В нея се иска също така Комисията и Съвета да започнат работа по сключването на дългосрочно споразумение със Съединените щати по въпроса. Депутатите подчертават също така, че всяко ново споразумение трябва да бъде в съответствие с изискванията на Лисабонския договор, и особено с Хартата на основните права.
Предложението от страна на ЕНП и ЕКР за отлагане на гласуването беше отхвърлено с 290 гласа “за”, 305 “против” и 14 “въздържали се”.
“Съветът не беше достатъчно твърд по отношение на защитата на личните данни”, каза докладчикът Jeanine Hennis-Plasschaert (AЛДE, Нидерландия), която изтъкна, че правилата за трансфер и съхранение на данните, предвидени в споразумението, не са пропорционални спрямо сигурността, която се предполага да дадат.
За да могат да продължат с обмена на финансови данни за целите на борбата срещу тероризма, ЕС и САЩ ще трябва да разчитат на споразумението за взаимна правна помощ, което позволява обмен на данни според националните законови рамки на държавите членки.
Комисията вчера изпрати писмо до председателя на ЕП Jerzy Buzek, в което съобщава своето намерение да приеме проект за насоки за преговорите за дългосрочното споразумение в “предстоящите седмици”. Тези насоки ще “отговорят на загрижеността на Европейския парламент и Съвет” и ще гарантират възможно най-висока защита на личните данни и неприкосновеността на личния живот.
Личните данни на европейските граждани са предмет на законодателството на ЕС
Депутатите потвърдиха принципите, които бяха формулирани в резолюцията от 17 септември 2009 г.
В нея депутатите искат споразумението със САЩ да се съобразява напълно с правата на европейските граждани по отношение защитата на личните данни. Данните, подчертава текста на резолюцията, трябва да бъдат събирани само за целите на борбата срещу тероризма, като същевременно трябва да бъде намерен правилният баланс между мерките за сигурност и защитата на гражданските свободи.
Контекст
Въпросът за SWIFT за първи път се появи през 2006 г., когато медиите разкриха, че американската администрация има достъп до данни на европейски граждани, държани от базираната в Белгия финансова мрежа SWIFT, без тяхното знание. След натиск от страна на Европейския парламент, бяха дадени гаранции за защита на личните данни, според които събраните данни се използват само за антитерористични цели. През юли миналата година се появиха публикации в медиите, че трябва да бъде договорено ново споразумение вследствие промяна в структурата на компанията SWIFT, която строи нов център за съхранение на своите европейски данни в Швейцария.

Операция “Октопод”: Отзиви в американския печат
Българската полиция арестува дванайсет членове на могъща престъпна група, заподозряна за пране на пари, рекет, трафик на наркотици, подкупи и данъчни измами, съобщават вестниците "Ню Йорк таймс" и "Вашингтон пост", като се позовават на Ройтерс. Цитирано е изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че бандата е действала от десетина години и се е ползвала с протекцията на висши служители от правосъдието и бивши министри.
Престъпната група е заподозряна и за източване на средства от металургичния завод “Кремиковци”.
През 2008 г. Европейският съюз отряза достъпа на България до фондове от над 500 милиона евро заради проблемите с корупцията, а наскоро предупреди София, че може да загуби милиарди евро помощ за селското стопанство, ако не предприеме действия срещу незаконните сделки със земи и другите измами, се отбелязва в информациите.
Избраното през юли миналата година дясноцентристко правителство обеща да сложи край на безнаказаността и да положи повече усилия в борбата с престъпността.

Мисия на МВФ идва у нас на 18 февруари
Експертна мисия на Международния валутен фонд ще посети страната ни за редовния годишен преглед с България, който институцията провежда регулярно във всяка страна-членка по член ІV от Учредителния договор на Фонда. Мисията ще се проведе от 18 февруари до 1 март.
Експертите на МВФ, водени от ръководителя на мисията на Фонда за България Бас Бакер, ще се срещне с представители на Министерството на финансите, БНБ, бизнеса и неправителствени организации.
Екипът на МВФ ще направи преглед на финансово-икономическите мерки и оценка на макроикономическата и фискална политика на правителството през последните месеци.

Законът за услугите предвижда единно звено за контакт
Единно звено за контакт ще обслужва доставчиците на услуги. Това става възможно със Закона за дейностите по предоставяне на услуги, който бе гласуван единодушно на второ четене от парламента днес, съобщава Министерството на икономиката, енергетиката и туризма. Функциите на звеното ще изпълнява националният портал на електронното правителство за предоставяне на административни услуги за гражданите и бизнеса, регламентиран в Закона за електронно управление.
Чрез единното звено за контакт доставчиците на услуги ще могат по електронен път да съберат цялата необходима информация и да приключат всички административни процедури, свързани със стартирането и упражняването на дейността им.
Установяването на изцяло функциониращи и оперативно съвместими процедури по електронен път е ключов елемент за постигане на една от основните цели в работата на МИЕТ – опростяване на бизнес средата. Процедурите, извършвани по електронен път, ще допринесат за осъвременяването на публичната администрация и за значителното намаляване на условията за корупция в страната.
Законът за дейностите по предоставяне на услуги е разработен в съответствие с разпоредбите на Директива 2006/123/ЕО на Европейския парламент и на Съвета. Чрез него България изпълнява задълженията си по въвеждане на Директивата в националното законодателство.
Европейската директива за предоставяне на услуги в рамките на единния вътрешен пазар гарантира правата на доставчиците и получателите и улеснява упражняването на дейности по предоставяне на услуги. Във връзка със свободното предоставяне на услуги законопроектът посочва изискванията, които не могат да бъдат налагани на доставчиците на услуги. Те от своя страна са задължени да предоставят на потребителите най-бързата и точна информация за стойността и обхвата на услугите.
Законът регламентира и правилата за работа на националните компетентни органи с информационната система за вътрешния пазар, разработена от Европейската комисия. Това е многоезична електронна система, която ще улесни обмена на данни и сътрудничеството между държавите членки.
Досега 11 държави от ЕС-27 са приели закон за услугите. Това са Дания, Румъния, Чехия, Унгария, Швеция, Холандия, Испания, Естония, Малта, Литва и Финландия.

Война е, който издържи
“Война е, който издържи”, каза премиерът Борисов в отговор на въпрос дали очаква ответен удар от криминални структури в отговор на започналата в сряда през нощта операция “Октопод”. Това е фундаментално изказване; във всяка една друга страна без Сомалия то би предизвикало скандал, понеже навсякъде по света държавата е много по-силна от каквито и да било криминални структури и не й се налага да води война. Тя просто налага волята си.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
В Сомалия не е така, а очевидно и в България нещата са опрели до кокал.
Когато новината за ареста на 13 “октопода” обиколи държавата, в парламента лидерът на БСП Сергей Станишев ехидно каза, че тази операция му прилича на “Наглите”. “И там имаше 25 арестувани, ама накрая в ареста останаха само трима”, добави бившият премиер.
На Станишев приглася още сума народ, някои от клакьорите дори не са комунисти, а убедени демократи и правозащитници. “Никой не е виновен, докато съдът не се е произнесъл”, е железният аргумент. Теоретично е така, практически в България докато чакаме съдът да каже, лудите се налудуваха. Последният случай е с осъдените за убийството на Мартин Борилски Георги Желязков и Стоян Стоичков. Докато съдът сколаса да реши – делото се точи 10 години, двамата си плюха на петите и сега са обявени за общодържавно издирване.
В случая с “октоподите” също имаше подобен казус: Антон Петров-Хамстера, който беше освободен от съда под парична гаранция, беше безуспешно издирван от полицията почти цяло денонощие, докато накрая реши или беше посъветван да се предаде сам в четвъртък привечер.
Независимо от критиките, които отнасят Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов от високо интелектуални опоненти, като цяло българското общество харесва това, което се случва в момента. Общественото мнение е убедено, че паралелни на държавата структури упражняват скрита власт, “източват” държавни и частни предприятия, крадат ДДС и крият данъци.
В нашата държава едва ли има много хора, с изключение, разбира се, на Кристина Патрашкова и Явор Дачков, които да смятат, че Алексей Петров няма за какво да бъде разследван.
Без значение какво ще реши съдът, хората в България като цяло днес са на мнение, че най-после държавата прави нещо. В ареста влизат хора, които по Станишево време привикваха на разпит тоя и оня и, както се казва, на жаргон, определяха “кой ще кара влака”. Разбира се, всички чакат да се стигне и по-нагоре – понеже всичките тези схеми, които се случваха пред очите ни, са невъзможни без политическа подкрепа.
В това, което казва Бойко Борисов, има и малко по-друг смисъл. Той, дали съзнателно или защото е бил провокиран, прекрачи една граница, която никой преди него не е минавал: започна преследване на свързаните с политиката мутри. Не е ясно дали ще изкара нещата докрай, обаче е сигурно едно: колелото вече е завъртяно, за кражбите ще се търси сметка.
Включително впрочем и от тези, които сега са на власт и когато дойде ред те да отговарят какво са вършили.
Война е, който издържи.

Ще бъде ли касиран вотът от Турция?
На 10.02. трябваше да е готова политическата рамка на изборния закон. Гост в предаването "Под лупа" на ТВ "Европа" бе един от най-добрите специалисти по изборно законодателство, проф. Михаил Константинов, член на Избирателната комисия. Той коментира дали е готова тази рамка, ще се стигне ли този път до касиране на вота от Турция и как ще се пренареди Народното събрание.
ДИМИТРИНА ПАНДУРОВА
- Здравейте! Да започнем с политическата рамка…10 февруари беше датата, нали не греша? Но до късния следобед на 10 февруари нямаше излязла информация за това…
- Здравейте. Искам да отбележа, че всички депутати се клеха много тържествено, че на 10 февруари най-късно ще зададат политическата рамка на новото изборното законодателство, за да могат експертите да напишат кодекса.
- Зададоха ли я днес, на 10 февруари?
- Не. Няма и да го направят.
- А кога?
- Не знам.
- А поне някаква насока… накъде се върви?
- Аз лично преди месец и нещо, когато беше организирана една среща в Народното събрание, зададох 13 въпроса. Въпросите общо са към 16, разумните въпроси, на които те трябва да кажат искаме ли това или не го искаме. 16 отговора „да” или „не”. Но това очевидно се оказа доста трудно.
- Може би им трябва още време да помислят върху вашите въпроси?
- Нека да мислят. Само че искам да кажа, че времето е недостатъчно, защото догодина има избори. Два национални избора и ако не сколасаме дотогава, пак ще излезе, че в годината на изборите правим промени, което е нежелателно. Ще заприличат на предишните нескопосани работи.
- Към промените за това как да изглежда доброто изборно законодателство, как да скъсаме с тези порочни практики, на които бяхме свидетели, ще продължим, но преди това нека се върнем към тези изчисления, които вие бяхте направил още миналия месец. За това, как ще се пренареди парламентът, ако се стигне до касиране на вота от Турция? Май се върви в тази насока.
- Върви се, но искам да уточня, че не се касира целият вот. В Турция имаше разкрити 123 секции, в които бяха подадени над 90 000 гласа. От тях по някакви съображения експертна група, назначена от Конституционния съд, е констатирала нарушения в 23 секции и вероятно в тях ще бъде касиран вотът. При това ДПС ще загуби 18 000 гласа, а другите партии ще загубят от порядъка някъде десетки гласове – 15, 20, 30 гласа. Ако това се случи, ще настъпят на национално ниво незначителни промени. ДПС ще загуби един мандат, т.е. вместо 38 ще има 37, а ГЕРБ ще спечели 1, т.е. вместо 116 ще има 117. По-интересно обаче е, че ще има едни вътрешни промени и трима души ще излязат и трима ще влязат в НС, а “Синята коалиция” ще си размени вътрешно един мандат, ще излезе Мария Даракчиева, а ще влезе Венци Върбанов, който ту влиза, ту излиза от парламента. А при РЗС ще настъпи промяна, която звучи малко по-драматично, защото трябва да излезе Атанас Семов от 23-и район, а ще влезе водещият в листата в Габрово, доколкото си спомням. Това е другата промяна.
- А точно РЗС бяха пуснали жалбите, нали? Те бяха сигнализирали?
- Да, само че жалбата е подадена от главния прокурор по техен сигнал. Така че всъщност Конституционният съд е сезиран не от тях, те нямат право, а е сезиран от главния прокурор.
- Добре, 18 000 гласа от Турция нищо не са, нали… на фона на 90 000?
- Те са горе-долу цената на един мандат. Но за мен има нещо по-важно в тази история и аз разчитам, че това ще се случи. Че със своето крайно решение, което ние още не го знаем какво е, Конституционният съд ще даде такива мотиви, които ще ни задължат да променим изборното законодателство и в тази част, а именно - гласуването в чужбина, за да може да не се случват никакви касирания на вота в чужбина.
- Това прецедент ли е?
- Да, прецедент. Никога досега не е бил касиран нито един депутат. Имало е касиране на местни избори – падали са кметове, падал е даже общински съвет. Но за първи път пада депутат. Вече падна един, както знаете – тази рокада между Синята коалиция и ДПС в Русе и Добрич. Когато Венци Върбанов ту влизаше, ту излизаше… т.е. се наложи да излезе… стана независим, пък после излезе – изобщо там бяха големи драми.
- Понеже предполагам, че вие сте виждал тези сигнали за нарушение, справедливо ли е само тези 18 000 гласа да се касират?
- Точно сега, при висящо дело в Конституционния съд, не искам да коментирам това. Некоректно е, още повече че съм член на Централната избирателна комисия, която е призована като страна. Друг е въпросът, че тя по този казус не даде становище, защото когато беше гледането за допустимост на това дело, не бяха пристигнали материалите от Турция още. Представете си за какво става въпрос. Пет месеца няма пристигнали материали, което показва за целия хаос, който е царял в системата на Външно министерство. Хаос даже меко казано, те загубиха много торби с документи. Българският посланик в Щатите защо изхвърча? – За загубени документи. Между другото, това е чиста мърлящина, сигурен съм, че не ги е изял или изгорил тези документи нарочно, просто не е упражнил никакъв контрол, а това са документи със статута на ценни книжа.
- Другият за мен странен случай е, че в Белгия също водеше ДПС… все пак знаем какви хора живеят в Белгия.
- В Белгия имаше движение на хора от други части на Европа, в рамките пак на закона. Вижте, толкова лошо в момента е регулиран процесът на гласуване в чужбина, че просто някак си, дори и човек да не иска, му идва да направи едни работи… които не са редни. Между другото, не са всички нарушенията в полза на ДПС. Трябва да бъдем обективни. Те не са ми любимата партия, но съм длъжен да кажа, че и други партии, които можеха, си направиха каквото могат.
- Като например кои?
- В момента нямаме жалби за такива неща, но беше ясно, че при липсата на пълен контрол, т.е. извинявам се, при пълната липса на контрол, това ще се случи. Нека само да кажа, че във всички секции, които бяха извън посолствата, нямаше представител на властта. Значи, идват някакви хора в посолството и казват – ние ще правим секция. Съответният посланик казва, браво момчета, ето ви бюлетини, ето ви протоколи, върнете ми след това протокола. И как стават тези работи? В България всяка секция има по 9 души членове. Те се настъпват… няма какво да правят, но се контролират, това им е функцията. Пълно е със застъпници, наблюдатели, журналисти и всичко ходи и гледа. В чужбина някакви хора правят избори. Да не говорим за това, че носеха неграмотни документи. В тези случаи в Турция, за които стана дума, има драстични разминавания в данните, вписани в протокола – нещо липсва, нещо не съответства. Имали сме протокол – пише 150 гласували, а 1000 бюлетини вътре намерени. Такива работи…човек да си скубе косите ли и да не знае какво да прави. Част от грешките са поради неграмотност. Но в България такъв протокол, когато пристигне, той минава през изчислителен пункт. В пункта им казват – вижте момчета, не може да има такъв протокол. Физически е невъзможно. И момчетата отиват и се поправят. Ако грешката е техническа. В чужбина протоколите са били приемани без всякакъв контрол. Какъв е този посланик, за да не извади една елка и да каже – как може така? Я съберете бюлетините вътре, я вижте колко са в списъка… Може ли такъв протокол да има? Не. Човекът си ги приема. На всичко отгоре, законът не му вменява да провери. Той не го е проверявал. Друг е въпросът, че ако е посланик на място, ами извинявай, един път се правят избори на четири години. Вземи провери. Не…мърлящина!
- Добре, вие сам казахте, че ако всичко това се случи и стигнем до този прецедент за касиране на вота на изборните резултати от Турция, трябва да се даде рамката, в която да се върви. Накъде да вървим? Защото това е много дискутирана тема.
- Да, задължително. Едно от предложенията, които, както ви казах, направих преди два месеца и се подкрепи от други експерти, беше при разкриване на секция в чужбина да присъстват двама държавни служители, които да носят и наказателна отговорност и да видим тогава как ще стават тези работи…Като се знае кои са тези двама души и как ще отидат в затвора. Да видим те дали ще рискуват за три години в затвора да угодят на някого. Ако решим, че има такъв. Най-вероятно обаче тяхното присъствие ще играе дисциплиниращо действие и просто тези грешки няма да стават. Те ще бъдат подготвени преди това, ще бъдат инструктирани какво е това избори и как се правят избори и процесът ще тече. По сегашния закон е безконтролно. И трябва да признаем, тези промени настъпиха 2001 година. Дотогава изборният процес в чужбина се контролираше жестоко.
- Кои бяха на власт тогава? СДС…
- 2001 година… е казано кои бяхме на власт тогава…Тогава се допуснаха почти всеки да си открива секции, да си прави каквото си иска и т.н.
- Оттогава тръгна и върхът на ДПС, нали? Да се увеличават мандатите…
- Да, те имат увеличаване, но не много. Вижте… те досега от Турция получаваха 1-2 мандата, с изключение на последния път, когато получиха 4. И ако бяхме премахнали всички гласове, получени от Турция, аз съм правил и тази сметка, решаваме, че всичко е фалшиво, махаме гласовете и ДПС губи 4 мандата. Това не звучи малко, но нека да е ясно друго. В момента на ДПС не са им проблем броят депутати, те си имат достатъчно депутати. Проблемът на тази партия, която в момента е в процес на реорганизация, е да намери съюзници в лицето на други български партии. Така че те затова трябва да се грижат. А не да получат един или два депутата повече или по-малко. Те в момента и 30 и 45 да имат, те имат 38 в момента, им е все едно. Проблемът им е, че те в момента нямат съюзник. Дори се счита, че БСП се е опарил от този съюз и бяга. С една дума, те трябва да си потърсят български съюзници и да не стоят като изолирана партия, защото това е опасно и вредно и за тях, и за страната.
- В този ред на мисли, да не търсим вариант, в който да ограничим гласуването в Турция, както беше най-лесно, казвайки, само хора, които живеят на територия на държави - членки на ЕС, българи да имат право да гласуват.
- Сега, това специално с уседналостта е много интересен въпрос. Той ще отпадне естествено след години, ако се въведе електронното гласуване, дистанционно, по интернет. Тогава просто няма да има смисъл да се говори къде е отседнал даден човек. Има обаче един лесен начин. Да се гласуват хора, като се прецени, че имат всички други основания да се гласуват – това е свързано с настоящия и постоянния адрес. Ето например, за местните избори е категорично, че човекът трябва да е живял в страната. Не може да е живял 10 години в Америка, например, в страна извън ЕС, защото в Евросъюза е друго – тук сме длъжни да даваме възможност на гражданите на Евросъюза да гласуват и да се кандидатират… ето аз, ако живея 6 месеца във Франция, мога да се кандидатирам за кмет на Париж или да гласувам за него… та, за местните избори е задължително да си живял известно време тук. За другите избори е вече въпрос на политическо решение. Лично според мене, за гласуване на президент и вицепрезидент не трябва да има никакви ограничения, защото президентът символизира единството на нацията. И човек дори 40 години да е живял навън и да не се връща тука, щом има българско гражданство, той трябва да има право да гласува, разбира се, при условията, които казахме – под строгия контрол на българските власти, без самодейност.
- А при парламентарни избори?
- Там е деликатно. Парламентарните и евроизборите, според мен, трябва да са при еднакви условия, защото ние сме еврограждани. Там безусловно трябва да може да се гласува на територията на Европейския съюз, пак повтарям, при условията, които споменахме, а дали ще може да се гласува извън територията на ЕС, това е вече друг въпрос. Но със сигурност трябва да може да се гласува на територията на посолствата и консулствата, което беше до 2001 година.
- Тази година, което беше нарушено…
- И не само тази. И 2005 година също.
- Организацията „Гласуване без граници” предлага българите зад граница да бъдат обособени в отделен избирателен район и да се въведе възможност за електронно дистанционно гласуване… това за електронното гласуване аз лично не съм оптимист, че скоро ще се случи…
- След като има електронно банкиране, защо да няма електронно гласуване. Между другото е много интересна картата за електронното гласуване, т.е. къде да се гласува електронно и къде не. В Щатите, например, се гласува електронно, но не дистанционно, а в секциите. Междувпрочем, не знам дали знаете, но в Индия се гласува 100 процента електронно, само че в секции. Ами то се оказа много ясно, там в Индия са неграмотни хората. Те не знаят да използват писалките и моливите. Но на машина с клавиши може да се справи, когато клавишът е свързан със символ на животно, например. И в Мексико е пак електронно гласуването, във Венецуела е така… т.е. където има ниско ниво на грамотност, предпочитат този начин на гласуване, защото той е най-лесен.
- А това как ви се струва – за обособяване в самостоятелен избирателен район?
- Би могло… вижте, при нас резултатът се определя на национално ниво. Няма да има особено значение, ако сложим 2-3 имена да минават през такава отделна листа. Ние не избираме депутатите по отделни окръзи, ние ги персонифицираме от отделни окръзи, но всичко става на национално ниво. В този смисъл, ако имаме един такъв 32-ри избирателен район за чужбина, евентуално ще могат да посочват кандидатите за този район, примерно големи групи българи в чужбина, това им е тяхната идея – хора, посочени от тях да участват в състезанието и ако този район набере достатъчно гласове за национално представителство, могат да посочат конкретни хора от район и те биха могли да участват в издигането на кандидати. Има логика в това…
- Добре, какво обаче кардинално и задължително трябва да се промени в това изборно законодателство? Мажоритарните кандидати…
- Надявам се такава глупост с мажоритарните кандидати никой повече няма да повтори. Парадоксът е, че тези, които го предложиха, най-много пострадаха. Винаги става така.
- На вас, експертите, колко време ще ви е необходимо да напишете едно изборно законодателство ?
- Два месеца. Но повечето работа ще бъде в спорове - какво да включим и какво не. Реалистичният срок е 6 месеца, не повече.
- Но вие действително трябва да започнете дето се вика, от утре, защото има ваканции, други неща… и годината ще свърши.
- Дано в момента някой ни слуша, от тези, от които това зависи. Много разчитам госпожа Фидосова и г-жа Цачева да слушат. Аз все пак разчитам, че в тази държава има един шеф и той да чуе…
- …премиерът Борисов?
- За него става въпрос…Много важно нещо. Крайно време е вече да се въведе постоянна изборна администрация. Да спрем да назначаваме ЦИК всеки път, със скандали, с разправии…Знаете ли как изчезнаха всички спорове за Конституционния съд? – Имаше такива спорове кой от каква квота да бъде назначен. Да има сега такова нещо?
- Не.
- Хората постоянно се сменят по един ротационен начин. Конституционният съд се променя по един перфектен механизъм и никой не оспорва това. Същото трябва да стане и с ЦИК, която да е постоянна и като минимум да изчисти избирателните списъци от фантоми, които са 1 милион. Също толкова бяха и преди двадесет години.
- Благодаря ви за интервюто.
- И аз ви благодаря.


ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Борисов: Ще покажем на Европа, че България и Гърция могат да са единни при решаването на проблемите си
Брюксел, Белгия /КРОСС/ Министър-председателят Бойко Борисов и гръцкият му колега Георгиос Папандреу ще проведат съвместно заседание на двете правителства, на което да бъдат разгледани общите приоритети на страните. Това съобщиха от пресцентъра на Министерски съвет. На съвместна пресконференция, дадена в Брюксел след среща между двамата правителствени ръководители, Борисов и Папандреу опровергаха твърденията, че между България и Гърция има напрежение. „Ще покажем на Европа, че можем да бъдем единни при решаването на общите си проблеми”, подчерта българският министър-председател.

Георгиос Папандреу изрази надежда, че блокадата на българо-гръцката граница ще бъде вдигната скоро. Той призна, че стачката на земеделците в страната му създава големи трудности и на България. „Искам да изразя своята солидарност с премиера Борисов и да благодаря специално на българите за проявеното разбиране, но ние в Гърция трябва да направим необходимите реформи и се надявам в най-скоро време да решим проблемите си”, каза Папандреу.

Премиерът Бойко Борисов му благодари, че е избрал българските медии, за да изрази позицията си. Същевременно той изтъкна, че търсените от България компенсации за причинените от блокадата щети са тема, напълно различна от подкрепата ни, дадена на Гърция за излизането от финансово-икономическата криза. „На България са причинени загуби и е важно да покажем, че при подобни действия ние винаги ще реагираме своевременно. Добрите ни отношения нямат нищо общо с искането за компенсации”, посочи Борисов.
Той съобщи, че имено за да се разграничат двете неща е подкрепил Папандреу на проведеното в Брюксел извънредно заседание на Европейския съвет. Основната тема на него беше финансово-икономическата криза в Европа.
Премиерът определи състоялата се Среща на върха като тежка. Според него мерките, които са предложени, са неефективни. Българският правителствен ръководител смята, трябва да се отделят повече средства за иновации, за преодоляване на безработицата и на демографските процеси.
На Съвета България отново е била дадена за пример за финансова дисциплина. "Създаденото обаче положение в еврозоната прави на практика много трудно пускането на страната ни в нея", коментира министър-председателят.

Велчев: Нямахме основания да сме недоволни от работата на Алексей Петров, участваше в няколко смесени екипа /Подробности/
София /КРОСС/ Има дело за убийството на Николай Колев, ако има данни за евентуално участие на Алексей Петров в убийството, естествено ще се разследва. Това каза главният прокурор Борис Велчев, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. „Съпругата му тази сутрин е казала, че той е бил организатор. Аз имам изключително голямо желание това убийство да бъде разкрито, защото това е единственото убийство на прокурор в България, но това трябва да се направи по правилата със събирането на доказателства, надявам се това да стане", коментира Велчев.
Главният прокурор каза още, че си спомня за поне два случая, в които Алексей Петров е присъствал на срещи с шефа на ДАНС, на които са се обсъждали важни въпроси, свързани с организираната престъпност.
Алексей Петров участваше от страна на ДАНС в няколко смесени екипа. Аз си спомням за поне две дела, може и да е малко повече, но не са били чак толкова много, каза Велчев.
На въпрос дали Алексей Петров лоялно и полезно е помагал на ДАНС и дали прокуратурата ще преразгледа работата си в периода, когато той е участвал, главният прокурор каза: „Когато сме работили с него, нямахме основания да бъдем недоволни от работата му".
Велчев каза, че все още е твърде рано да се каже кой е ръководил октоподите, знаете, че разследването тече от няколко дни, сами видяхте вчера мащаба му. Престъпната дейност е твърде обемна, така, че ще видим какво ще стане.
На въпрос дали задържаните по „Октопод" имат връзка с наглите, Велчев каза: „Ако питате дали има някаква съпричастност на задържаните лица и специално на Алексей Петров към отвличанията, на мен не ми е известно да има, но видяхте, че има лица в двете престъпни групи, които се припокриват, така че в някакъв смисъл връзка сигурно може да бъде търсена".
Запитан има ли търговия на влияние, която е упражнявал Алексей Петров и имало ли е разпъване на „чадър" на такъв тип престъпна група, Велчев каза, че тепърва ще видят това. Според него престъпната дейност, която се разследва е твърде мащабна, тя има много разклонения. За една голяма част от лицата, които бяха задържани при операция „Октопод" ще поискат постоянна мярка, каза Велчев и допълни: „Практиката е за тези, които смятаме, че са членове на групата да искаме постоянна мярка. Това че кръга на лицата е по-голям при задържането е нормална и обичайна практика".
По повод коментарите на международните медии, които оценяват висотата до която са стигнали службите, но все пак се отбелязва, че това не са големите риби, които е трябвало да откриете, Велчев каза „Всеки има право на мнение, във всеки случай е много лесно да се дават оценки отстрани, за да се прибере един човек трябва много сериозна подготвителна дейност и много сериозни доказателства. Знаете че сега предстои да се гледат мерки за неотклонение в СГС. Никой не може да бъде просто така прибран по силата на подозрения, трябва да има сериозни аргументирани доказателства".
Велчев категорично отрече да е имало специални екипи в ДАНС и ГДБОП, които са били целенасочено уговорени да намерят нещо каквото и да е за Алексей Петров. „ Не, аз поне не зная такова нещо и мисля, че такова нещо е абсурдно", категоричен бе Велчев.

Александър Томов: Мозъкът на "Октопода" е бил директно в кабинета на Станишев
София /КРОСС/ Мозъкът на „Октопода" е бил директно в кабинета на Станишев. Това заяви в студиото на БНТ бившият изпълнителен директор на „Кремиковци" Александър Томов. По думите му, през 2007 г. предприятието е било в абсолютна финансова кондиция и само 8 месеца по-късно се обявява несъстоятелност. Томов обясни, че според него виновниците за това са Петър Димитров и Росен Карадимов, които са искали „да държат нещата". "Най-вероятно Карадимов има огромна власт над премиера и той е разработил юридическата схема за обявяване на несъстоятелност на „Кремиковци", каза бившият изпълнителен директор. Томов обясни, че е проявил самоинициатива и е предоставил на прокуратурата материали и данни за финансовото състояние на „Кремиковци" през 2008 година, защото според него има поне 4 незаконни решения. Томов твърди, че през 2008 година Алексей Петров е играл активна роля в предприятието. „Октопода опира във върха на властта. ДАНС е използвана за абсурдни цели - преследване на частни или групови партийни интереси. Там е било взето решението за ЦСКА - има заповед на Станишев за намеса на ДАНС в ЦСКА", твърди Александър Томов и допълни, че Алексей Петров е може би едно от основните пипала на „октопода". Обвинението му към Станишев е за използването на ДАНС за недопустими цели.

Огнян Стефанов: Има страх и сред журналисти, и сред политици, и сред бизнесмени
София /КРОСС/ Дори ако една малка част от обвиненията срещу Алексей Петров са верни, то това е страшно за държавата. Това каза в предаването „Здравей, България" по Нова телевизия журналистът Огнян Стефанов. По думите му, за срещата му с Алексей Петров в ДАНС няма никаква информация в учреждението. Той зададе въпрос - кой е казал, че Петров е вършил много работа на държавата. Всички, които са подписвали заповеди този човек да бъде назначаван, трябва да отговорят на много въпроси, подчерта журналистът. Колко от обвиненията срещу него ще издържат, ние не знаем, защото не сме запознати с детайлите, заяви Стефанов като добави мнението си, че първо трябва да се изясни къде е бил поставено лице - в службите или извън тях. Според него, хората внимателно говорят за Алексей Петров, защото много се страхуват, много от „моите колеги, както и самия аз сме били заплашвани". Стефанов каза, че знае за много свои колеги, които са били викани от Алексей Петров и които са били заплашвани. „Страхът го има и в журналисти, и в политици, и в бизнесмени и този страх го свързвам пряко с дейността на ДАНС. В момента витае страх около един човек", констатира Стефанов.

25 млн. лева ще струва “българският Лувър”
София /КРОСС/ Вече е известно, че четири музейни комплекса от национално значение ще променят облика на столицата в близките няколко години. След като МС одобри концепцията на Министерство на културата , естествено е да се запитаме обезпечен ли е финансово грандиозния проект за “Българския Лувър и др. комплекси и дали ще ги видим готови в обозримо бъдеще.
Заместник министър Тодор Чобанов отговори на този въпрос в предаването “Какво се случва” на програма “Христо Ботев”: “Финансирането ще стане по няколко начина с европейски пари, разписани и в концепцията. Друга част ще бъдат делегирани и прехвърлени към министерството чрез централния бюджет, т.е.постоянна субсидия, която държавата ще отпусне за една част от дейностите”.
Мога да кажа, че за проекта “Български Лувър” е обезпечена цялата част от финансирането, допълва за.-министърът. В значителна степен са обезпечени и средства за останалите дейности. По думите на Чобанов, проектът ще струва във всичките му фази и части около 25 милиона лева. Предстои обаче да се разработи изцяло нов проект, тъй като условията са различни, предизвикателствата други, има ново осмисляне като музейна изява. „Вероятно ще се използва частично и наличния стар проект, но всичко ще се преработи с идея за новия комплекс”, каза Тодор Чобанов.
„Някои неща от концепцията вече се случват. Ние сме сравнително оптимистично настроени, но все пак строителството е сложен процес. Такива големи комплекси крият и големи предизвикателства”, посочи зам.-министърът на културата. По думите му, очакванията са до около две години “Българският Лувър” да е факт.

Максим Бехар: Скоро, като ви питат къде живеете, отговорът ще бъде: във Facebook
Давос, Швейцария /КРОСС/ „Светът се движи толкова бързо, че скоро вече няма да има значение кой в коя държава живее. Не след дълго на въпроса откъде сме, просто ще посочваме социалната мрежа, в която участваме, и така ще се идентифицираме“, каза PR експертът Максим Бехар на световния форум по PR в швейцарския планински курорт Давос.
Бехар бе единственият българин, участник във форума. Освен че модерира целия първи ден, презентацията му бе прекъсвана многократно от аплодисментите на световни капацитети като най-добрия анализатор на PR пазарите в света Пол Холмс, главния медиен съветник в Съвета на Европа Кристина Галах, водещия маркетинг експерт Гарет Джонсън и много други.

Максим Бехар говори за новите комуникации, модерния пъблик рилейшънс и социалните мрежи.
„Истината е, че всеки е публична личност в социалната мрежа, в която участва, и всеки се опитва да прави там PR или на себе си, или на фирмата си, или на стоките, които иска да промотира. Това е гигантска промяна в PR бизнеса в световен мащаб. Това е промяна в живота на всеки човек, който има достъп до интернет. Нека не забравяме, че ако Facebook беше държава, тя щеше да е третата по големина в света след Китай и Индия, а My Space щеше да е петата...“, каза в презентацията си Бехар.

Форумът Communications on Top се проведе веднага след края на Световния икономически форум и много от там присъстващите взеха участие и в това уникално PR събитие. Следващият форум ще се проведе отново в Давос в края на февруари 2011 година.
„Високо оценявам поканата на организаторите на форума в Давос. Това беше оценка за силното развитие на PR бизнеса в България през последните години, оценка и за постиженията на всичките ми колеги в PR бизнеса в България. Организацията беше отлична, а темите – изключително интересни“, допълни PR експертът.
Максим Бехар управлява водещата PR компания M3 Communications Group, Inc., част от веригата на световната корпорация Hill&Knowlton, и е председател на Българската асоциация на PR агенциите.

Отложиха срещата между Бойко Борисов и Емил Бок
София /КРОСС/ Министър-председателите на България и Румъния Бойко Борисов и Емил Бок решиха да отложат срещата си, предвидена за утре във Видин. Отлагането е поискано от румънската страна заради лошите метеорологични условия, съобщиха от Министерски съвет.
Възможностите за ускоряване изграждането на Дунав мост 2 ще бъдат обсъдени при посещение у нас на румънския премиер на 26 февруари т. г.

Кенийската полиция предотврати гей-сватба
Найроби, Кения /КРОСС/ Кенийската полиция предотврати гей-сватба - акт, който е забранен от законодателството в страната, предаде Би Би Си. Бракосъчетанието било планирано да се състои в частна вила близо до курортния град Момбаса. Пресата обаче съобщила за готвения незаконен акт и полицията се намесила. Местни общински съветници дори намислили да протестират срещу сватбата и предложили къщата, в която живеели двамата мъже, да им бъде отнета.
Хомосексуалността стана „гореща тема" в Африка, след като в Уганда предложиха смъртно наказание за някои „актове и прояви на хомосексуалност" миналата година. Гей-сватбите са забранени в повечето африкански държави. Единствено Южна Африка е позволила еднополови бракове.

Подобрява се състоянието на тримата военни, ранени в Кандахар
София /КРОСС/ Значително се подобрява състоянието на тримата военнослужещи от състава на българския контингент в Кандахар, които от 5 февруари са настанени във Военномедицинска академия – София, съобщиха от пресцентъра на Министерство на отбраната.
Младши сержант Александър Христов Александров, чието лечение продължава в Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение (КАРИЛ), е контактен, адекватен, на самостоятелно дишане, но положението му остава тежко.
Ефрейтор Йордан Петьов Петков е контактен, адекватен, на самостоятелно дишане, захранен. Утре ще бъде изведен от Клиниката по анестезиология, реанимация и интензивно лечение и ще бъде настанен в Клиниката по коремна хирургия. Предстои да бъдат извършени пластични операции на ранения му крак.
На най-леко пострадалия редник Явор Кирилов Иванов, който е на лечение в Клиниката по пластична хирургия, са извършени две пластични операции. Той се движи самостоятелно.
Днес ранените военнослужещи бяха посетени от министъра на отбраната Аню Ангелов. Началникът на ВМА генерал-майор професор Стоян Тонев го запозна със здравословното им състояние.


ПО ДНЕВНИК.БГ

Бюджетният дефицит за януари 495 млн. лв.

Бюджетният дефицит за януари е 495 млн. лв., съобщи министърът на финансите Симеон Дянков. За сравнение, миналия януари приключи на месечна база с излишък малко над 900 млн. лв., но тогава положителното салдо се дължеше на задържан ДДС кредит и все още големите данъчни приходи.
Министърът обясни, че отрицателното салдо е формирано основно заради плащания по проекти, финансирани от еврофондовете - 240 млн. лв., по външния дълг - 214 млн. лв., и 40 млн. разплатени просрочия с компании от строителния бранш по изпълнени обществени поръчки. Дефицити се очакват още през февруари и март, но след това ще се компенсират с излишъци на месечна база и годината ще приключи с балансиран бюджет, обясни Дянков.
Само по договори с компании от строителния бранш се планират плащания на 200 млн. лв. през първото тримесечие, като миналия месец фирмите са получили 40 млн. лв., а през този и следващия месец ще се разплатят по 80 млн. лв.
Дянков посочи още, че вчера също са били подписани анекси към договори за обществени поръчки, за които е констатирано добро изпълнение и за които държавата признава правото на фирмите да си получат парите. С анексите към тези договори фирмите са приели да направят 10% отстъпка от вземането си, като в замяна правителството предлага незабавно разплащане.

Преди две седмици пред "Нова телевизия" Дянков обясни, че тези вземания са по договори, сключени преди разходите в строителството да паднат заради кризата и по-евтините материали, и сега компаниите работят при голяма печалба. Затова посочи и че дружествата, които откажат да предоговорят цените си, ще получат своите средства, когато има пари.
Вчера заяви, че това е доброволна схема, в която участват и чуждестранни компании, доставчици за армията, и не очаква съдебни претенции срещу България.
Ако всички фирми, които имат да получават пари, приемат да намалят цените си с 10%, държавата ще спести 78 млн. лв., които също ще се насочат към инфраструктурни проекти, каза Дянков. Така от думите му се разбра, че общата стойност на вземанията от държавата е 780 млн. лв. До тази сума обаче се е стигнало след обстоен анализ на подписаните договори и тяхното изпълнение. По много проекти имало издадени фактури, без работата да е свършена, а при други изпълнението не е било достатъчно качествено и затова там е било съвсем естествено да се плати по-малко.

Министърът коментира предложението на Иван Костов от миналото лято (за него Костов издаде едва в понеделник в интервю за "Дневник") държавата да разплати задълженията, поети от предишното правителство, и така отговорността за целия дефицит да се припише на тройната коалиция като правилно, но само от политическа гледна точка.
"Тогава бюджетният дефицит щеше да бъде много по-голям, над 3.5% от БВП, и щяхме да надхвърлим един от критериите за ERM2. Не само заради ERM2, но и за стабилността на борда, което всъщност е по-важно, не допуснахме голям дефицит, макар че от политическа гледна точка беше по-лесно", каза министърът.
Въпреки че за миналата година националната методология отчете дефицит от 529 млн. лв., или 0.8% от БВП, точно заради неразплатените задължения, правителството само признава, че дефицитът ще е близо 2% от БВП, когато бюджетът се представи пред Европейската комисия, тъй като по стандарта на ЕК задълженията също се добавят към разходите без значение дали има плащане или не.

Първанов: Не може здравната реформа да е на база единствено финансови критерии
Не може на здравето да се гледа като на стока, не може системата на здравеопазването да се преструктурира единствено на базата на финансовите критерии. Това каза президентът Георги Първанов, цитиран от БТА.
Първанов посочи, че трябва да има комплекс от критерии - морални и професионални, които да позволят да бъде направена тази необходима здравна реформа, но така че тя да осигури здравеопазване за всички и за всеки.
Няма благотворителна кампания, която може да замести ролята на държавата, която може да оправдае абдикацията на българската държава от системата на здравеопазването, каза Първанов след среща с участниците в седмото издание на кампанията по негова инициатива "Българската Коледа".

На: http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2010/02/11/856457_purvanov_ne_moje_zdravnata_reforma_da_e_na_baza/ - вижте коментарите на хората! Демагогията е страшна-а-а!

Депутати от ГЕРБ бламираха правителствения законопроект за сделките с имоти
Депутатите от ГЕРБ, подкрепени от останалите политически сили в парламентарната комисия по правни въпроси, бламираха правителствения проект всички сделки с имоти да се плащат само по банков път. На днешното си заседание депутатите решиха работна група да пренапише изцяло законопроекта, след като миналата седмица отложиха гласуването му. Това стана по предложение на Христо Бисеров (ДПС), който призова "да извадим закона от лапите, нека да го кажем ръцете на изпълнителната власт и 5 човека да го оправим". Срещу това се обяви зам.министъра на правосъдието Жанет Петрова, според която ще се промени философията на законопроекта. Единственият защитник на правителствения проект от депутатите беше Екатерина Михайлова (ДСБ). Тя поиска да се премине към гласуване на второ четене на текстовете с призива "като че ли живеем в друга страна и не знаем, че се лъже с цените на имотите".
Попълването на клетвена декларация за истинската цена на имота, по която се носи наказателна отговорност, плащането на имота по банков път и заверените копия на платежните документи са трите спорни момента в правителствения законопроект. Поправките, които ще предложи работната група, предвиждат опадане на декларациите, решиха депутатите. Те гласуваха още да се въведе праг от 5000 лв., като сделките под него могат да се плащат и на ръка. Отпада и задължението страните по сделката да заверяват копия на платежните документи. В юридически текстове тези предложения ще бъдат внесени от работна група в състав Емил Радев (ГЕРБ), Светослав Тончев (ГЕРБ), Митхат Метин (ДПС) и Любен Корнезов (БСП). Председателката на правната комисия Искра Фидосова, която е съпредседател и на парламентарната група на ГЕРБ, не взе участие в дискусията и не води заседанието по тази точка заради деклариран конфликт на интереси. Фидосова е нотариус по професия.
Целта на правителствените промени в Закона за нотариусите и нотариалната дейност беше изкарване на светло на истинската цена на имотите, превенция срещу имотните измами и прането на пари, по думите на правосъдния министър Маргарита Попова в края на ноември при приемането на законопроекта от правителството. По думите й последиците трябваше да бъдат "повече приходи за общинските бюджети, усилване на позициите на банките и защо не и до падане на лихвите по кредитите".

Депутатите бяха единодушни, че от предложените промени печелят единствено банките, заради таксите които ще събират при превода на парите. Това са около 20 - 40 млн. лв. годишно, които ще трябва да плаща българският бизнес, пресметна Николай Пехливанов, депутат от "Атака" и инвеститор в недвижими имоти. Зам.правосъдният министър Петрова заяви, че по данни на банките, сделка от 100 хил. лв. би се оскъпила само с 30 - 40 лв. от въвеждане на изискването за банков превод на парите.
Предлаганите от правителството промени няма да доведат до изкарването на истинската цена на имотите и прането на пари, защото и сега има механизми за контрол на държавата, които тя обаче не прилага, посочи Димитър Лазаров (ГЕРБ). Декларациите са излишни, защото повтарят нещата от нотариалния акт и само утежняват допълнително процедурата, каза Емил Радев (ГЕРБ).
Може да се въведе някакъв праг под който сделките да се плащат кеш, но попълването на декларациите, задължително трябва да остане, настоя Димитър Танев, председател на Нотариалната камара. Аргументите му са, че в момента никой не знае какъв е пазара на имоти, защото сделките се изповядват основно по данъчна оценка. Брокерите казват, че пазарът на имоти за миналата година е 20 млрд. лв., но по документи е 5-пъти по-малко, а това означава по-малко приходи в общинските бюджети, посочи Танев.

Не е ясно кога законопроектът ще мине на второ четене през правната комисия. В правителствения законопроект беше записано промените да влязат в сила от 1 януари тази година, но това не се случи. Депутатът Тодор Димитров (ГЕРБ) предлага срокът дабъде променен на 1 март, но това е малко вероятно да се случи.

Татяна Дончева за "Октопод": Мутри срещу мутри в уреждане на сметки
"Тази работа е мутри срещу мутри за сметки, които имат да уреждат" - така бившият депутат от БСП Татяна Дончева коментира операцията "Октопод", при която беше задържан бившият съветник в ДАНС Алексей Петров. Тя прогнозира пред БНР, че случаят няма да приключи в съдебна зала, а "както го приключват мутри, защото те така го и водят".
"Това е игра без правила. Тази игра просто може да погребе държавата", каза Дончева. Според нея в случая има само и единствено воля за разчистване на сметки, "но каквито са едните, такива са и другите".
"Не може един старшина от пазарджишкото милиционерско училище да бъде наричан
политически инженер, щото той просто е старшина от милиционерското училище в Пазарджик, независимо по какъв начин някой му е дал и висше образование от някой ПУЦ, за да го направи доцент", каза Дончева по адрес на Алексей Петров и твърденията, че стои зад партията на Яне Янев РЗС. Той може да е бясно амбициозен и нашето общество благодарение на недъзите си да го е допуснало да го яхне, но това е съвсем друг въпрос, коментира Дончева.
По думите й "това е също като специалиста по дължината на маркуча на пожарната, който можем да качим където си искаме, само че той като отиде при Вселенския патриарх и става провал, дори в начина, по който сяда на креслото, само че това някой трябва като нация да ни отваря очите".

Миналото на Бойко Борисов е като миналото на Алексей Петров, напомни стара своя теза Дончева. "В това минало те имат поведение, отношения, случки, трупове включително. Това минало за една част от ъндърграунда предполага мъст, за друга част, която вече е някъде аранжирана по етажите на властта, предполага възможност миналото да се заличи и да се разчистят сметки, като се използва държавата", поясни тя.
Когато се приписват връзки, проекти и измислици от цялата ченгесарска група и някой смята, че по този начин брани партията, политическата система, някой политически фактор, който му е симпатичен, трябва да сме наясно какво следва от това - пълна дискредитация на всички, пълна мазанка, каза Дончева.

Тя отхвърли публикации, че зад нейния нов ляв проект стои Алексей Петров. "Като какъв ми го приписват на мен Алексей Петров", попита тя. Намекна, че "заслугата" Алексей Петров да е доцент е на президента Георги Първанов, чийто съветник е ректорът на УНСС Борислав Борисов. Ако проследите кой го е правил офицер, ще стигнете до сградата на НСС на "Черни връх", заяви бившият депутат.
Дончева отбеляза, че най-големите гастрольори по медиите за акцията "Октопод" са хората, които са били най-близко до Алексей Петров и имат пряко отношение към създаването на неговия общественстатус. Напомни, че бившият шеф на контраразузнаването при управлението на ОДС Атанас Атанасов го е назначил за офицер. Назначаването на този човек там, при положение че той вече имаше една богата биография в подземния свят и беше една от най-известните й фигури, стана по времето, когато Иван Костов плътно ръководеше службите за сигурност, а днес е много възмутен как така можело Алексей Петров да бъде в ДАНС, коментира бившият депутат от БСП.
Дончева атакува бившия премиер и лидер на БСП Сергей Станишев. По думите й още преди да стане съветник в ДАНС и да е имал статут на офицер под прикритие, Алексей Петров е имал достъп до кабинета на министър-председателя Станишев, какъвто не са имали депутатите от левицата.

"Питате ли се защо при целия натиск на чуждите посолства, който се разпростря върху реномето на агенцията, върху реномето на Сергей Станишев като Мистър Клийн, върху реномето на Петко Сертов като директор на агенцията, те не спряха назначаването. Какви бяха тези причини, зависимости и други фактори, които причиниха всичко това, и за какво говорим за пипалата на октопода", коментира още Дончева.
Тя напомни, че седмица преди да си подаде оставката като вътрешен министър, Румен Петков разказва за "доблестния офицер" Алексей Петров. "Румен Петков, ама... просто извадете стенограмите на предишната вътрешна комисията, за да видите разкази на Ваньо Танов и на други длъжностни лица, не само по случката с Галеви. Там има прелюбопитни неща. Да видите от устата на един директор на национална служба, от когото се искат доклади, и в момента, в който ги депозира, се прекъсват всички телефони, а подслушвани се оказват Алексей Петров и познатите му", каза Дончева.
Бившият депутат обясни и защо Румен Петков беше оправдан за осветяването на Алексей Петров: "Според българския съд да издадеш агент е престъпление, но да издадеш офицер на прикритие не е, понеже го нямало в списъка."

След "Октопод" започна данъчна ревизия в "Лев корпорация"
Започнала е пълна данъчна ревизия на "Лев корпорация", научи "Дневник" от източници от разследването. Данъчните са влезли в дружеството още снощи, веднага след като е приключило претърсването и изземването на документи, компютри и дискове.
Запознати с хода на разследването обясниха, че престъпната дейност на групата "Октопод" е започнала в края на 1997 г. Обвинението, което е повдигнато на Алексей Петров, е за ръководител на престъпна група, занимавала се с рекет и насилие. Веднага след ареста му няколко бизнесмени са свидетелствали в ГДБОП, че са били жертва на рекет от престъпната група.
Свързващото звено между задържаните при акция "Октопод" от "Лев корпорация" и Алексей Петров и "Наглите" е Антон Петров-Хамстера.
Снощи около 18 ч. на телефона на "Лев корпорация" отговори жена, чийто коментар беше единствено "Нямам представа, не съм представително лице.", докато около нея се чуваше шум от разговарящи хора.
Централата на застраователната компания "Лев инс" все още е затворена - вратите на офисите в нея са затворени с полицейски печати, които носят дата 10 февруари, видя на място репортер на "Дневник". Проверка в дружеството течеше още от вчера, като до сградата не се допускаха външни хора. Засега от компанията не са излезли с официално съобщение.
"Още нямаме пълна информация по отношение на състоянието на застрахователна компания "Лев инс" във връзка с полицейската акция по арестуване на Алексей Петров", казаха от Комисията за финансов надзор, която контролира застрахователния пазар.
По непотвърдена информация от офиса на застрахователя са иззети софтуер и документи.
"Не мога да ви кажа нищо", заяви Илиян Данов, ръководител на презастрахователното звено в "Лев инс" пред "Дневник". Данов не отрече затварянето на централата, а на въпрос дали продължават да сключват застраховки отговори: "Разбира се". Изпълнителният директор на дружеството Стефан Софиянски не беше открит за коментар през целият ден днес.

Стана ясно, че показания за връзката на "Октопод" с "Кремиковци" е дал и бившият изпълнителен директор на комбината Александър Томов. Очаква се исканията за постоянен арест на задържаните да бъдат внесени днес в съда.

Няма коментари: