петък, 12 февруари 2010 г.

НЕ СТИГА, ЧЕ ЕВРОЗОНАТА Е НА ПЪТ ДА СЕ РАЗПАДНЕ, АМИ СЕГА И ТЕЗИ НЕОНАЦИСТИ!

Линк за видео от днешния ден –демократичните дрезденци срещу неонацистите http://www.spiegel.de/video/
Честване на “Годишнина” от бомбардировките в Дрезден през 1945 година от американски и английски военно въздушни сили.
6000 неонацисти, 4000 полицаи и много counterdemonstrators на 12.02.2010 – в Дрезден предстои горещ уикенд. Чрез 65-тата годишнина от бомбардировките над Дрезден нео-нацистите правят “голямата си” пропаганда! Градът е застрашен от безредици и насилие.

Днес Дрезден е като крепост. 4000 полицаи са разположени в него. Полицията и градската администрация се подготвят за мащабни бунтове. Десните екстремисти използват този ден на траур за тяхната си пропаганда – на 13 и 14 февруари 1945 година градът е бил бомбандиран от съюзническите войски и сринат до основи. Болезнена рана в сърцето на всеки германец и днес, която неонацистите неправомерно експлоатират, организирайки походи в тази връзка из цяла Европа. Контрадемонстраторите обаче няма да толелират този факт – политиците от ХДС призовават да се образува човешка верига, за да се избегнат нападения евентуално от неонацистките банди или други инциденти, каквито през изминалите години вече са се случвали.
Нео-нацисти пристигат от цяла Европа - Германия, Швеция, Франция, Унгария и Словакия и идват с намерението да се отрече уж немската вина за войната. Очаква се да присъстват членове на известни чешки организации ("национална съпротива”). Основната цел на Нео-нацистите е да работят за исторически ревизионизъм, насочен към британците, американци и французи днес. Глупава пропаганда.

ПО АГЕНЦИЯ КРОСС
Еврозоната е пред разпад, предупреждава експерт на SG

Париж, Франция /КРОСС/ Страните от южната част на Еврозоната са поставени в условията на силно надценена валута и страдат от понижена конкурентоспособност. Това е ситуация, която ще доведе до разпадане на Еврозоната, заяви един от стратезите на “Сосиете Женерал” /Societe Generale/ Албърт Едуардс, цитиран от Investor.bg.
Проблемите на въпросните страни – Испания, Португалия и Гърция, произтичат от „години на неоправдано ниски лихви, които са довели до прегряване и висока инфлация“, обосновава се Едуардс.
Освен това той посочва, че отпускането на помощ на Гърция само отлага разпадането на Еврозоната.
„За разлика от Япония и САЩ, в Европа има тенденция за социални бунтове в моменти на големи икономически проблеми“, посочва Едуардс. Борбата с кризата в условията на дълъг период на дефлация в южните страни на Европа би поставил огромни изпитания пред въпросните държави и техните общества, смята той.
Според Едуардс, след проблемите на Гърция предстоят още кризи – както в еврозоната, така и извън нея.

4% е спадът на брутния вътрешен продукт в Еврозоната за 2009 г.
Брюксел, Белгия /КРОСС/ Икономическото възстановяване на Европа от рецесията е замръзнало през последното тримесечие на 2009 г., показват данните за Брутния вътрешен продукт /БВП/ на Еврозоната за периода, предаде Ройтерс. Според тях, растежът на Германия в края на миналата година неочаквано е спрял (при прогноза за повишение от 0,2%), а този на Италия дори е тръгнал в обратна посока (отбелязвайки спад с 0,2%).
Негативният оттенък на новината става още по-осезаем на фона на икономическ9те трудности, които изпитват Испания, Португалия и особено Гърция.
На среща в Брюксел в четвъртък правителствените ръководители от евросъюза взеха решение да помогнат на Атина в усилията й да преодолее дълговата криза, която даде силно отражение върху позицията на еврото този месец.
Брутният вътрешен продукт на 16-те страни-членки на Еврозоната за последното тримесечие от 2009 г. е само с 0,1% по-висок от този през предходните тир месеца, но все пак под прогнозата от 0,3%.
Равносметката показва, че БВП на Еврозоната през 2009 г. е паднал с 4%.
Една от слабите светлини в тунела е Франция и по изчисления на експерти без нея общият БВП би отбелязал още по-значителен спад от около 0,4%. За последното тримесечие Париж е отбелязал растеж от 0,6%
Испания, която особено силно бе засегната от балона на недвижимите имоти, отбеляза спад на брутния вътрешен продукт с 0,1%.

ЕС спасява Гърция
Брюксел, Белгия /КРОСС/ Лидерите на страните-членки на ЕС постигнаха споразумение за предоставяне на финансова помощ на Гърция, предаде Ройтерс.
Лидерите на 27-те се събраха на извънредна среща в Брюксел и решиха да помогнат на Гърция да се справи с дълга си. Безпрецедентният ход се прави, за да не се допусне задълбочаване на кризата в Еврозоната. Според експерти, европейската помощ ще върне доверието на инвеститорите в Гърция. Най-вероятно това ще стане чрез отпускане на заеми.
Споразумението е постигнато преговори между президента на ЕС Херман Ван Ромпой, председателя на ЕК Жозе Мануел Барозу, гръцкия премиер Георгиос Папандреу, френския президент Никола Саркози и германския канцлер Ангела Меркел и председателя на Европейската централна банка Жан-Клод Трише.
Очаква се Германия и Франция да имат водеща роля при подпомагането на Атина, тъй като другите големи икономики в Еврозоната, като Италия и Испания, изпитват сериозни финансови трудности.
Херман Ван Ромпой заяви, че споразумението ще бъде оповестено и на останалите лидери на ЕС, а 16-те страни, използващи еврото, били решени да опазят стабилността му като валута. Освен това Атина се нуждае от около 53 млрд. евро, за да запълни дупката в бюджета си и да финансира дълговете си, които се очаква да достигнат около 290 млрд. евро или около 120 процента от БВП.
Президентът на ЕС допълни, че гръцкото правителство трябва да предприеме стъпки, за да консолидира бюджета си. Според него ЕС може да поиска допълнителни мерки от Гърция, които да получат одобрението и на Международния валутен фонд.
През седмицата европейските лидери избягваха да коментират въпроса за оздравителен план спрямо Гърция, заради опасенията, че това ще „успокои" гръцкото правителство, което е изправено пред необходимостта на намали дефицита, който достигна 12,7 процента от БВП на страната за миналата година. Това е четири пъти повече в сравнение с европейските лимити.

Нанев: Не съм скрил дялово участие на съпругата си в лечебни заведения
София /КРОСС/ Министърът на здравеопазването д-р Божидар Нанев не е скрил дяловото участие на съпругата си в лечебни заведения. Той е декларирал дяловото й участие в Медико-диагностична лаборатория "Томовижън" ООД - Варна и в Специализираната болница за активно лечение „Проф. Темелков" във Варна в декларацията си по чл. 12. т. 2 от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси. Тя се попълва от всички лица, които заемат публична длъжност при встъпването им на поста. Декларацията се съхранява в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в НС, съобщават от Министерството на здравеопазването.
Министърът на здравеопазването не е посочил дяловото участие на съпругата си и пред Сметната палата, тъй като в раздел четвърти, точка 2 на декларацията по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, не е упоменато изрично, че тези данни се изискват и за свързани лица, каквато е съпругата, посочват от МЗ.

Станишев, бивши и настоящи министри не декларирали доходи
София /КРОСС/ Сметната палата публикува списъка с лица, заемащи висши държавни длъжности, за които проверките на ежегодните декларации или уведомления, подадени през 2009 г., са приключили със заключение за несъответствие. В него са имената на бившия премиер Сергей Станишев, бивши и настоящи министри, депутати, кметове, съдии, прокурори, следователи и др.

Бившият премиер Сергей Станишев не е декларирал доходи в размер на 18 000 лева от друга стопанска дейност. Бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин не е декларирал доходи в размер на 5190 лева от друга стопанска дейност и 5400 лева от наем.
Здравният министър Божидар Нанев не е декларирал дялово участие на съпругата си в „Медико-диагностична лаборатория - Томовижън" ООД-Варна и в „Специализирана болница за активно лечение Проф. Темелков"-Варна.
Бившият външен министър и неуспял кандидат за български еврокомисар Румяна Желева не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 15 139 лева.
Евродепутатът Илияна Йотова не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 58 415 лева от друга стопанска дейност и 5196 лева от наем. Зам.-председателят на парламента Лъчезар Иванов не е декларирал доходи в размер на 87 000 лева от друга стопанска дейност и 11 520 лева от наем или друго възмездно предоставяне на ползване на права или имущество.
Депутатът Яне Янев не е декларирал придобиване чрез дарение от родител и покупка от съсобственик - дядо, на 57.5 кв. м. идеална част от УПИ от масивна жилищна сграда със застроена площ от 51 кв. м. в Сандански.
Председателят на КРС Веселин Божков не е декларирал придобиване от съпругата си на 5/6 от сънаследен апартамент от 53 кв. м. в София.
Директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски не е декларирал доходи в размер на 7655 лева.

Менда Стоянова: През 2010 ще има нов закон за местните данъци и такси
София /КРОСС/ През 2010 година искаме да направим Закона за местните данъци и такси изцяло наново. Не става въпрос за промени, а за изцяло нов закон. Това заяви Менда Стоянова - председател на ПК по бюджет и финанси по радио К2. По думите й, за това има съгласие и от Националното сдружение на общините в България. Тя съобщи, че са създадени работни групи, за да могат да се стиковат мненията още на ниво разработка на новия закон. Стоянова каза още, че към Министерски съвет е сформиран и Съвет за децентрализация, който работи по това - да има децентрализация от централната към местната власт по отношение на различни видове дейности и услуги, както и децентрализация на финансирането на общините. В този съвет участват представители на сдружението на общините, има и представители на парламента. Според Менда Стоянова, ще постигне съгласуваност на мненията и в НС ще бъдат внесени за одобрение законопроекти и промени касаещи децентрализацията в един пакет.

Семинари за Закона за етажната собственост
Търговище /КРОСС/ Националната асоциация на секретарите на общини ще организира семинари в страната по прилагането на Закона за етажната собственост, стана ясно по време на заседанието на Управителния съвет на организацията, което се провежда в Търговище, съобщи БНР. Целта на обсъжданията ще бъде споделянето на практики, които да улеснят както гражданите, така общинските администрации. Голям проблем обаче са някои клаузи в закона, каза изпълнителният директор на асоциацията и секретар на Община Габрово Васил Панчаров.
"Нашето мнение е депозирано в Националното сдружение на общините, а и тяхното мнение е, че в този вид законът е неприложим. Друго е усилието да лобираме за коренна промяна в закона, едва ли не писане на нов закон, който наистина да е работещ. Семинарите са по-скоро идентифициране на работещи, положителни практики по прилагането на закона, дори в този му осакатен вид и споделянето на отрицателни практики", отбеляза Панчаров.

Иззети са компютри с нелицензиран софтуер
Сливен /КРОСС/ От 10.00 ч. до 15.00 ч. на 11.02.2010 г. след получен оперативен сигнал, служители на сектор “Икономическа полиция” съвместно с представители на фирма “Арсис Консулт” проведоха специализирана полицейска операция с цел противодействие, предотвратяване и разкриване на престъпления, свързани с ползването на специализиран софтуер без необходимото по закон авторско право. Това съобщиха от МВР - Сливен.
По време на операцията е извършена проверка в офис на фирма - частна собственост, с предмет на дейност - графичен дизайн, печат и художествена графика, намиращ се на бул.”Банско шосе” в гр.Сливен, при която е установено ползването на нелицензиран софтуер, собственост на фирмите “Майкрософт”, “Адобе” и “Корел”. Иззети са шест компютърни конфигурации и е образувано досъдебно производство срещу собственика на фирмата - 41-годишният Х.С. от гр.Сливен.

Леко земетресение край Благоевград

Благоевград /КРОСС/ Земетресение с магнитуд 2,5 е било регистрирано край Благоевград, съобщават от Европейския сеизомологичен център.
Земетресението е регистрирано в 8.30 ч. днес. Епицентърът на труса е бил на 14 км югоизточно от Благоевград. Няма данни за разрушения.

Нанка Колева: Гълъбин Георгиев е физическият убиец на мъжа ми
София /КРОСС/ Физическите извършители на убийството на Николай Колев са баретите. Гълъбин Георгиев е участвал в подхвърлянето на наркотиците, той е и физическият убиец на мъжа ми. Това заяви пред БНТ съпругата на убития в края на 2002 година прокурор Николай Колев. Нанка Колева отново потвърди тезата си, че зад това убийство стои Никола Филчев. „Това е било по заръка на Филчев и неговия кръг. Беше необходимо, за да се прикрие подхвърлянето на наркотици и незаконите дела", каза Колева и обясни, че съпругът й не се съгласил с неговите методи на работа, което е било причина за действията на Филчев. Според вдовицата на Колев политически чадър има и сега. „Ако продължават да твърдят, че извършителят е неясен, значи чадърът продължава да действа", е мнението на вдовицата.
Вчера пред Про.БГ Нанка Колева заяви, че Алексей Петров е организатор на няколко убийства - „това на ямболската адвокатка, на моя съпруг, на бившата барета Димов..."

Алексей Петров: Никога е съм бил ръководител на престъпна група
София /КРОСС/ Не съм извършил престъпление. Изпълнявал съм много роли, но никога е съм бил ръководител на престъпна група. Това заяви пред СГС Алексей Петров, спрямо който и още шестима души, задържани при операция „Октопод”, се гледа исканата от прокуратурата мярка за неотклонение „задържане

Петров каза, че обвинението още по-малко важи за останалите 6-ма, от които той познава само Момчил Кръстев, Николай Велков. С Кръстев двамата работели по проект към Съюза за стопанска инициатива, а с Велков се познавали чрез омбудсмана гинЬо Ганев.
„С останалите обвиняеми нямам никаква съвместна дейност по какъвто и да е повод”, категоричен бе Петров.
Бившата барета определи ареста си като „тормоз” и „продукт на репресия, заради публично изразеното ми несъгласие с някои икономически мерки в управлението на страната”.
Алексей Петров обясни, че започва работа в службите за сигурност по времето на кабинета „Костов”. Тогава поради оперативна необходимост Петров трябвало да постигне „определени статуси” в „дадени дружества”, като таксиметрови компании и комбината „Кремиковци”. Именно чрез тях прокуратурата твърди, че той е извършвал незаконна дейност.
Обвиняемият призова съда да не взема предвид при решението си справка на ДАНС, която е един основните аргументи на прокуратурата. Той коментира, че ръководството на агенцията е предоставило информация за него при положение, че е бил в постоянни контакти с него.
От опита си Петров съди, че това е „фабрикувана информация по посттоталитарен модел”. Той допълни, че дейността му като служител на ДАНС винаги е пораждала съмнение, които обаче били изчиствани от ръководството на агенцията и по-специално от Иван Драшков.

Алексей Петров: Министър-председателят е бил подведен
София /КРОСС/ Това е само политическо, няма спор. Това заяви бившата барета и консултант в ДАНС Алексей Петров пред журналисти по време на почивката на съдебното заседание, на което се разглежда мярката му за неотклонение „Задържане под стража" и на още шестима задържани, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
"Аз лично смятам, че министър-председателят е бил подведен", допълни Алексей Петров.

Цветанов: Арестът на Алексей Петров не е политически, МВР работи с факти
Хасково /КРОСС/ Между 50 и 70% от обхвата на малки и средни фирми е бил отчисляван за организираната престъпна група, в която е участвал Алексей Петров. Това каза на среща с бизнеса в Хасково министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов.
Той допълни, че днес бизнесмен е поискал от него уверение, че операция „Октопод" не е поредната пушилка.
Бизнесменът е изнесъл данни, че е потърпевш от групата на Алексей Петров от 12 години насам. На изявленията на Петров в съда, че арестът му е политическа поръчка, Цветанов каза, че не са му известни политическите пристрастия на Петров. По думите на министъра МВР, ДАНС и прокуратурата работят с данни и факти за съпричастност на Алексей Петров в една изградена йерархическа престъпна организация, действала от 10 години, предаде БНР.
/СС/

Цветанов: "Октопод" е началото на борбата с организираната престъпност и корупцията
София /КРОСС/ „Държавата трябва да победи", така министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов коментира пред журналисти обявената вчера от премиера Бойко Борисов война с организираната престъпност. Във връзка с повдигнатото обвинение към Алексей Петров, Цветанов обясни, че бившият съветник в ДАНС е "на по-високо ниво от всички останали". Вътрешният министър допусна, че Петров може би е предполагал за действията на МВР. Операция „Октопод" е заслуга в по-голямата си част изцяло на Министерството на вътрешните работи и ДАНС, съвместно с Прокуратурата и тези екипи, които направихме за борбата срещу организираната престъпност", каза още Цветанов.
„Няма натиск от чужди служби в дейността на МВР или ДАНС", заяви той.
От над 10 години МВР има оперативен интерес към Алексей Петров, каза още Цветанов. Реално държавата не е успяла да работи, защото ако можеше да работи, смятам, че нямаше днес да говорим за „Октопод", допълни той.
Според вътрешния министър в момента е важно, че това е една добра операция, която дава начало на борбата с организираната престъпност, корупцията и срастване на организираната престъпност с държавния апарат. „Естествено, когато сме обединени всички заедно, сме много по-силни, отколкото всяка една държава-членка да действа отделно", каза Цветанов. Операция „Октопод" е изцяло заслуга на МВР и ДАНС, Прокуратурата и екипите за борба срещу организираната престъпност.
Информационна агенция КРОСС припомня, че операция „Октопод" беше проведена на 10 февруари. В хода на операцията бяха задържани 14 души. Сред арестуваните е и Алексей Петров-Трактора. Днес СГС в 14,00 часа ще гледа мерките за неотклонение на 7 от задържаните.

Джеймс Уорлик: Последните арести на по-известни престъпници в България са много положителна стъпка
София /КРОСС/ Последните арести на някои от най-известните престъпници в България са много положителна стъпка и сега зависи от съдебната система да гарантира, че справедливостта ще възтържествува. Това заяви посланикът на САЩ Джеймс Уорлик у нас в първата си лекция в България пред Атлантическия клуб, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Вярвам, че премиера и членовете на неговото правителство са встъпили в длъжност с ангажимента да защитават върховенството на закона и да се борят с несправедливостите.
Виждаме смелите действия на правителството тази седмица в операция „Октопод". Знаем също така, че промяната няма да дойде бързо и изисква продължителни усилия, изтъкна посланикът.
Уорлик заяви, че операция „Октопод" не е проведена с американско участие.
Окуражен съм от предприетите стъпки за справяне с престъпността и с корупцията и реформирането на съдебната система, изтъкна още той. Искам да поздравя и смелите свидетели, които дават доказателства. Те са невидимите герои в борбата с организираната престъпност. Въпроса с върховенството на закона не опира до политика или външен натиск, той е свързан с изграждането на основа в българското общество за просперитет, вяра в правителството и демократични ценности.

Ваньо Танов: Вчера разбрах, че има договор между митниците и "Лев Инс"
София /КРОСС/ Едва вчера Ваньо Танов разбрал, че има договор между Агенция "Митници" и застрахователна компания "Лев Инс". Това каза той пред БНР в предаването "Преди всички". Според него става дума за ремонт на някакви автомобили. Танов пое ангажимент това да се провери веднага, както и да се разкрие кои служители на митниците са били съмнително близки с Алексей Петров.

В стенограмата, която излезе в общественото пространство преди две години, свързана с осветляването на Алексей Петров, имаше факти, свързващи името му с организирана престъпна група, която е била разработвана. Става въпрос за негова фирма, която извършва рекет. Тогава обаче не се реагира, защото така беше удобно. Нямаше как да му се сложи намордник, защото осветляването му беше с цел неговата легализация като съветник в ДАНС, коментира Ваньо Танов. Той допълни, че когато един сътрудник е разконспириран, нормалната логика е този сътрудник, "дал много", да бъде легализиран и запазен вече като съветник в ДАНС. "Така че не може Алексей Петров да разследва себе си", каза още Танов. За всички е ясно, че по времето, когато директор на ДАНС е бил Петко Сертов всъщност службата е ръководена от Алексей Петров като негов съветник. Петров е бил осветен, за да може да бъде легитимиран в службите, убеден е ген. Танов.
Бившият шеф на ГДБОП заяви, че няма как да бъде атакуван премиерът Борисов за това, че докато е бил главен секретар на МВР, не е знаел кой е Петров. "Съмнявам се в това нещо, защото мисля, че това е първото правителство, което ясно даде знак, че всички институции в държавата трябва да отвоюват държавността и да се скъса най-после връзката между престъпност, държавни структури, политици, така че мисля, че това твърдение е крайно несериозно", каза още той.

Цвятко Цветков: Ако се отворят досиетата на прехода, много хора ще изпищят
София /КРОСС/ Ако се отворят досиетата на прехода ще изпищят много хора. Това каза в сутрешния блок на БНТ бившият главен секретар на МВР Цвятко Цветков. Според него институциите свързани с бробата с престъпността трябва да се освободят от политическата конюнктурност. "На мен ми се иска службите да направят основен преглед как се е работило последните 10-15 години. Ако наистина всичко, което се приписва на "Октопод" е вярно, това означава, че инстутуциите са допуснали агентът да работи повече за партията, отколкото за държавата", анализира Цветков. Той даде пример, че в някои страни законодателството регламентира възможност офицери на прикритие да участват в престъпление, дори да влязат в затвора, „защото не може сред вълците да се правиш на куче".
Цветков е убеден, че в България трябва да се смени подходът в борбата с организираната престъпност.
Според бившия шеф на Комисията по досиетата Методи Андреев важното е, че този човек /Алексей Петров/ е получил политическа власт. „Даже се говори, че той е бил реалният шеф на ДАНС по времето на Станишев", каза Андреев. Той посочи, че когато Петров е назначен за специален съветник на Сертов е трябвало да бъде направено проучване от Държавната комисия по сигурността на информацията /ДКСИ/, но не е ясно дали такова 60 дневно проучване е направено и дали е установено и доказано имущественото състояние на Алексей Петров. Андреев е убеден, че ще има "Октопод 2". Тогавашният вътрешен министър Румен Петков е стоял зад едната групировка в ДАНС, а Станишев зад Сертов, така че другата група тепърва ще бъде разкрита, смята Методи Андреев.

Четирима бяха убити при бомбен атентат в Ирак
Наджаф, Ирак /КРОСС/ Най-малко две крайпътни бомби избухнаха в южен Ирак, убивайки четирима души и ранявайки други 25, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информация от здравните служители.
Инцидентът е станал в град Куфа, в провинция Наджаф, където се намира една от най-важните за шитите джамии. Именно тя и богомолците в нея са били целта на атаката.
Според иракското МВР едната от експлозиите вероятно е причинена от жена-камикадзе.
Очаква се броят на жертвите на нарасне.
Миналия месец в Наджаф при три бомбени атаки загинаха най-малко 2-ма души.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ
България ще преговаря със САЩ за противоракетния щит

Съединените щати ще водят преговори с българското правителство за приемане на елементи от американския противоракетен щит, съобщи днес пред журналисти премиерът Бойко Борисов. На въпрос дали България ще приеме американския план, Борисов каза, че София трябва да прояви солидарност. "Това не е решение, което ще взема сам. Очакваме мнения от Европейската комисия и от българския парламент", добави премиерът. "Моето мнение е, че трябва да проявим солидарност. Когато сте член на НАТО, трябва да работите за колективната сигурност", каза Борисов.

Ръст с 0,1 на сто на БВП в Европейския съюз
Брутният вътрешен продукт (БВП) в еврозоната и Европейския съюз е нараснал само с 0,1 на сто през четвъртото тримесечие спрямо третото, показват данни на Евростат.
В България БВП се е свил с 6,2 процента на годишна основа, а в Румъния - с 1,5 на сто на тримесечна основа и с 6,6 на сто спрямо същото тримесечие на 2008 година. В Гърция спадът на БВП за посочения период е 0,8 на сто на тримесечна основа и 2,6 процента на годишна основа.
През третото тримесечие на 2009 година растежът в еврозоната бе +0,4 на сто и +0,3 на сто в ЕС.

Барак Обама ще се срещне с Далай Лама
Американският президент Барак Обама ще посрещне живеещия в изгнание тибетски духовен водач Далай Лама в Белия дом на 18 февруари, обяви пред журналисти говорителят на Белия дом Робърт Гибс. Президентът очаква с нетърпение началото на конструктивен диалог, добави говорителят.
Планираните разговори на Обама с Далай Лама разгневиха Китай в момент, когато отношенията между Вашингтон и Пекин са обтегнати по редица въпроси - от търговията до продажбата на американско оръжие на Тайван.
Китай обвинява Далай Лама, че тласка Тибет към независимост и смята, че отбягването на тибетския духовен водач трябва да бъде основен принцип в международните отношения. В изявление на външното министерство Китай настоя САЩ да анулират предвидената среща между президента Барак Обама и тибетския духовен водач: "Китай твърдо се противопоставя на това Далай Лама да посети САЩ и американските лидери. Приканваме американската страна да разбере силно деликатния характер на свързаните с Тибет проблеми и да спазва ангажимента си да признава Тибет като неразделна част от Китай", се казва в изявлението.
Българското бедствие

Зимата като повод за стенания
Защо и най-малкото природно предизвикателство поражда състояние на гражданска война в България, а изненадите остават едни и същи? За бедствията от природен и човешки характер е коментарът на Бистра Узунова.
Започнат ли столичните вестници да публикуват снимки на травматологията в "Пирогов" - явно е време за обичайните зимни изненади. Те връхлитат рутинно и стряскат за малко хипнотичния покой на общество, навикнало на мазохистична наслада.
На един му се счупила ръка, на друг крак, на трети и двете... Зима е, тия неща са си нормални. "Другите да не са по-добре! Я гледай в САЩ как ги затрупа, даже ток им пускат само колкото да не замръзнат..."
Охкане от вси страни
Народ от наблюдатели с експертни заложби се отдава на воайорство: "И самолетите не излитат, а снегът - само пет сантиметра! Ама така е, мързи ги да чистят пистите. Бе то и пред нашата къща трябва да се почисти, ама няма кой. Общината и снега не рине вече. Ще пострада още доста народ, ей!" Идат и други изненади - тип наводнения, проигравани с години и то не на уж, а изцяло на жив организъм. Изненадата там е по географски признак: един път залята е само Северна България, друг път само Южна. Първо сняг вали, а после се топи: "Мале, ква стана тя, пак ни отнесе водата."
Речни корита, задръстените от стари дюшеци и останки от купеното по лъскави нови витрини. Буренясали улични канали, невиждали метла и лопата от десетилетия, превръщат градове и улици в клоаки. "Ама природа е това, с нея шега не бива! Пък държавата хич не я е грижа да се поразмърда, да поизгребе... Аз не знам как е в Германия, ама ние тука хем много плащаме, хем нищо."
Роптания с повод и без повод
Ами след кишата? Като дойде жега и суша? "Те в Африка не случайно са толкова мързеливи. Как да излезеш да работиш по тоя пек. И водата ни е на режим, ама като се стъмни поливаме по малко, да не видят съседите. Че без салатка може ли! Ония хайдуци и водата ни ограбиха, ей колко вода имаше едно време, а тая демокрация..."
После новини като от гражданска война: гипсирани хора, смазани коли, заляти къщи, евакуирани, отнесени, отмити, потрошени, обезлюдени. И в центъра на българското бедствие - объркано щуране на някакви генно-модифицирани организми, неразбрали, че генният им инженер отдавна е прекратил експеримента като неуспешен...
Автор: Бистра Узунова, Редактор: Александър Андреев

6 милиарда за нищо
Ванкувър 2010 - между еуфория и празни каси
Ванкувър е лъснат до блясък за Зимните игри. Огромни суми бяха инвестирани с надеждата, че спортното събитие ще влее големи пари в държавната хазна. Опитът обаче е показал, че очакванията нямат нищо общо с реалността.
Когато Жак Рох през 2003 година обяви, че Ванкувър получава домакинството на игрите през 2010, радостта в Канада беше неописуема. Националният олимпийски комитет, а и правителството очакваха печелба от 9,6 милиарда долара, откриване на нови работни места и съживяване на туризма. Още в началото на миналата година обаче стана ясно, че вложените пари значително надвишават бюджета на Олимпиадата.
Финансов провал за Канада?
Разходи до небето, приходи - почти никакви
Първоначално предвидената сума от 1,5 милиарда междувременно надвишава 5,6 милиарда, по официални съобщения. А очакваните от правителството приходи от 9,6 милиарда бяха намалени до само 1 милиард, и то при най-благоприятно стечение на обстоятелствата. Причината за огромните разминавания - според експерти - е в икономическата криза, но и в погрешно заложени предвиждания от страна на правителството и на Националния олимпийски комитет.
Прогнозите за съживяване на туризма в навечерието на игрите засега също не се оправдават. Очакваният бум така и не се състоя. Ако Ванкувър в крайна сметка се окаже с минус в бюджета, вместо с печалби, поне няма да се чувства единствен с подобна съдба. Атина задлъжня със 7 милиарда евро от Летните олимпийски игри през 2004 година, Монреал успя да изплати дълговете си, натрупани през 1976 година, чак през 2002 година. Икономическото оживление, съпътстващо Зимната Олимпиада, през 2010 година вероятно ще се ограничи само до двете седмици, през които са игрите - предполага Сет Клайн, директор на Изследователския център за политически алтернативи:
"Силно се съмнявам, че ще има дългосрочни ефекти. Не отричам, че игрите ще окажат влияние върху брутния социален продукт и пазара на труда. Въпросът е обаче дали това оправдава разходи от 6 милиарда евро и какво щеше да стане, ако въпросните пари бяха вложени другаде. Съвсем еднозначно е според мен, че едно алтернативно вложение би имало по-сериозни дълготрайни ефекти."
Планина от дългове на гърба на данъкоплатците
Игри на солена цена

Крис Шоу - лекар и анти-олимпийски активист - моментално се сеща за подобни алтернативи. С 6 милиарда евро - според него - правителството е можело да осигури стабилно финансиране за изследванията на болестта Алцхаймер за идните десет години. Вместо това Ванкувър трупа планини от дългове, които в крайна сметка ще се връщат от данъкоплатците:
"Ще плащаме за тези игри до края на живота ни. Можем да спорим по това, доколко едни Олимпийски игри повишават чувството на национална гордост, международното внимание към страната и чувството на лично задоволство у отделни хора. Що се отнася до цената, на която се постига всичко това, тя е категорично неоправдана", казва Шоу, който е изчислил, че поради високите разноски по Олимпиадата след време в публичните бюджети няма да достигат пари за далеч по-важни неща като медицински изследвания, социални програми и култура.
Автор: Д. Кайлхолц, Б. Узунова / Редактор: Д. Попова-Витцел

Кризата вкарва България в еврозоната
Кризата като шанс
Икономическата криза ще помогне на България да влезе в еврозоната. До този на пръв поглед парадоксален извод стигат австрийски икономисти. Те предупреждават обаче за опасността, идваща от Гърция. Информира Юлия Дамянова:
Поговорката „Всяко зло за добро” не е празна фраза за самоуспокоение. Желанието на България да приеме еврото е доказателство за това. Именно глобалната финансова и икономическа криза ще помогне на страната да изпълни всички критерии за членство в еврозоната, твърдят австрийски икономисти.
Изключителен шанс
„В продължение на много години основната пречка при кандидатстването за еврозоната беше високата инфлация. В резултат на финансовата криза обаче инфлацията спадна. Имаше дори месеци с негативна инфлация,” казва Габор Хуня от Виенския институт за международни икономически изследвания.
Еврото - скоро и в България?
Други критерии като обществения дълг и бюджетния дефицит са в добро състояние от години, припомня икономистът. Той е категоричен, че сега България е изправена пред изключителен шанс за влизане в еврозоната.
Промяна на правилата?
Едно от условията към кандидатките за членство е инфлацията им да не надвишава с повече от процент и половина тази в три страни от еврозоната с най-ниски инфлационни стойности.
Тъй като миналата година кризата донесе на европейския финансов съюз минусова инфлация, изискванията за членство може да се променят, смята Хуня: „Мисля, че това ще е тема за дискусии с Европейската централна банка, за да се разбере дали 2-3% инфлация в България отговарят на Маастрихтските критерии, когато средната инфлация за еврозоната е само 1%.”
Сянката на Гърция
Финансовите проблеми на Гърция обаче променят политическата ситуация, предупреждава Георг Краухенберг от Австрийската търговска камара. „Сега се намираме в една коренно различна ситуация. Ако вземем вашата съседка, Гърция, можем само да се надяваме, че от там няма да се прехвърлят много негативи към България. Казано по друг начин, Маастрихтските критерии вече не са единственото решаващо условие.
България трябва да докаже, че нейната ситуация е напълно различна от тази в Гърция. Там задлъжнялостта е изключително висока. За разлика от България, която има много ниска задлъжнялост. Трябва да се подчертае пред останалите страни от еврозоната кои точно са силните места на България. Защото не всички се вглеждат особено в детайлите, а съдят по-скоро на базата на обобщения”, казва Георг Краухенберг от Австрийската търговска камара.
Автор: Юлия Дамянова, Редактор: Д. Попова-Витцел

Български сутиен - кошмар за Бионсе
Последният й клип е свален от екрана заради плагиатство на бельото, с което е облечена
Как се ражда българската мафия, български сутиен създаде проблеми на Бионсе, българите са луди по чилийска сапунка, сръбските туристи загърбват България: това са някои от българските теми в чуждестранните медии днес.
Падането на Желязната завеса преди 20 години доведе до раждането на нови престъпни групировки, четем днес в обширна публикация на Томас Вагнер със заглавие "Организираната престъпност - тъмната страна на глобализацията", поместена в онлайн-изданието на Дойчландфунк. Във връзка с България Томас Вагнер цитира британския журналист Миша Глени, експерт по въпросите на престъпността: "В България много полицаи бяха уволнени. Те не намериха нова работа, а трябваше някакси да се справят с живота. И какво направиха? Функционираха неофициално като полицаи в рамките на структури, които на Запад наричаме мафия. Така се роди мафията в Източна Европа", е мнението на Глени.
21% от българите живеят под прага на бедността
Германският сайт agrarheute.de съобщава, че покрай блокадите на гръцките фермери на българо-гръцката граница досега българските фирми са отчели загуби в размер на 6,9 млн евро.
Австрийският Винер Цайтунг припомня, че според доклад на Трансперънси интернешънъл през 2009 година България, Румъния и Гърция са били най-силно засегнатите от корупция членки на ЕС. А британският Гардиън пише, че най-добре в Европа живеят децата в Холандия и скандинавските страни, а най-зле - в България, Румъния, Латвия, Литва и Малта.
Пренса Латина, мексиканският Ел Универсал и кубинското радио Хавана съобщават, че в Европа 84 млн. души живеят под прага на бедността. Латиноамериканските издания цитират данни от доклад на католическата организация Каритас, според който в България 21% от населението живеят под прага на бедността.
От агенция АПН научаваме, че изработка на български дизайнер е станал причина за свалянето от екран на последния клип на американската изпълнителка Бионсе. В клипа Бионсе носи бельо в комбинация с гривни и очила, които, според концерна Триумф, са плагиатствани. Световноизвестният производител на бельо твърди, че българинът Искрен Лозанов е участвал в конкурс на Триумф точно с този модел, след което творението се е появило и на страниците на списанието за мода Vogue. Мюнхенски съд наложи забрана за излъчване на клипа, а концернът Триумф настоява музикалният гигант Сони да изплати обезщетение на българина.
Австрийският Дер Щандард съобщава на читателите си, че българският журналист Димитър Върбанов е бил атакуван с чук от свой събеседник след интервю с него. От портала derwesten.de научаваме, че 90 процента от проститутките в Дортмунд са чужденки, като по-голямата част от тях - българки и румънки. Не особено приятен е и поводът, по който freiepresse.de споменава България. Сайтът информира, че престъпниците, манипулирали банкови автомати на Дойче Банк в градовете Глаухау и Цвикау, най-вероятно са българи.
Сърбите обръщат гръб на българското Черноморие
Бадише Цайтунг съобщава, че град Льорах чака спасение от България - под формата на сол. Тъй като в затрупания под снега Льорах солта се е изчерпала, общината очаква пратка от 150 тона сол от България.
От проучване, публикувано в сръбския вестник Блиц, научаваме, че едва 2% от сърбите възнамеряват да почиват това лято в България, 50% ще се отправят към Гърция.
В обширна статия за магията на розите Терра Перу информира читателите си, че в българската долина на розите се произвежда не само ароматно масло, а и ликьор и мармалад от рози. Чилийският портал terra.cl се гордее с популярността, която е придобил латиноамериканският сериал "Наследниците на Монте" в България. Британският сайт goal.com съобщава, че Стилян Петров възнамерява да се оттегли от българския национален отбор след Евро 2012.
Обобщение по публикации в медиите/МИ/ЕВ

Носталгията - лек или отрова?
Какво ни носи погледът назад?
На драго сърце си спомняме за хубавите моменти от миналото. За дните от детството, когато светът ни се е струвал съвършен, а бъдещето - розово. Но защо се отдаваме на спомените, точно когато сме тъжни?
Носталгията често ни обзема особено в мрачните зимни дни. Спомените за времето, когато всичко е било много по-хубаво от сега. Когато сме имали свободно време и сме прекарвали часове, разхождайки се навън с приятели - без грижи и притеснения. Спомените за идеалното минало.
Носталгията може да бъде и групова - например, спомените за годините преди 1989 година. Много българи свързват този период, да речем, с хранителни продукти, които вече са изчезнали от пазара, или със зимните и летни отпуски, които преди всеки е могъл да си позволи.
Носталгията - чувството на самотните и тъжните
Доброто старо време

Но защо ни налягат подобни мисли? Какъв е смисълът на може би изкривените спомени за миналото? Според психолозите копнежът по нещо определено се отличава от носталгията по съдържащата се в нея сантиментална нотка. За разлика от обикновените спомени, носталгията е емоционална, интензивна и изпълнена с живот. Тя е сантиментален блян по хора, случки, места или предмети от миналото. Но нека оставим дефинициите.
Преди три години психолозите Тим Вилдшаут, Константине Седикидес и Клей Роутлидж от университета в Саутхемптън публикуват в "Издание за социална психология на личността“ редица данни от изследвания, посветени на носталгията. Резултатите от тестове със студенти и други доброволни участници показват, че носталгията е чувство, което изпитват преди всичко тъжните и самотните хора. Те по-често са податливи на сантименталните чувства. Хората със стабилно психическо състояние много по-рядко се отдават на подобни мисли.
Две различни Аз
Според психолозите носталгията е своего рода предпазен механизъм за нашето душевно състояние. При страдащите от лека и средна форма на депресия умерена доза носталгия може да повиши настроението. При страдащите от тежка депресия обаче тя не е за предпочитане. Юта Йорман от университета в Маями казва, че щастливите спомени от миналото натъжават депресираните още повече. Очевидно тези хора не могат да свържат сегашното си Аз с по-щастливото Аз от миналото. Те започват да правят сравнения, а това влошава състоянието им.
ДВ/МИ/БР

ПО ФРОГ НЮЗ
Рашев: Полицаите притиснати от кредити и съпруги

В неделя се очаква пресконференция на полицейските синдикати, на която ще стане дума от какво недоволстват служителите на МВР. Потърсихме президента на полицейския синдикат Емил Рашев, за да разберем ще има ли нови протести на ченгетата.
Интервю на Милан Николов

- Г-н Рашев, в какво се състои недоволството на полицаите в последно време?
‒ Недоволството на полицаите винаги се е пораждало предимно от липсата на достатъчно информация за това какво точно се случва във ведомството, в което работят. За целта е необходимо министерството да издава месечен бюлетин с гриф „за служебно ползване”, с чието съдържание задължително трябва да се запознават всички служители. С цел икономия на средства, бюлетинът може да се изпраща до поделенията по електронен път. А иначе казано, проблемите на служителите в МВР са свързани със състоянието на материално-техническата база, условията на труд и размера на възнаграждението за положения труд. Работещите в тази сфера искат да не бъдат третирани като военнослужещи, а като граждани в униформа. Искат работодателят в лицето на правителството да им създаде необходимите условия да изпълняват задълженията си, така че да отговорят на изискванията и очакванията на обществото.
Полицаите настояват да им се заплаща навреме положения извънреден труд; да се регламентира заплащането на нощния труд и труда, положен в празнични и почивни дни; да се промени сегашната система на премиране и да се въведе друга система за материално стимулиране, в съответствие с постигнатите резултати в служебната дейност; да се подобри качеството на униформеното облекло и обувките, съобразено със зимния и летния сезон и т.н.

- Като че ли при новия министър на вътрешните работи започна да се работи по-добре, да се разкриват повече случаи, но излиза, че условията на работа стават по-лоши?
‒ Новият министър на вътрешните работи получи едно много тежко наследство – 65 млн. лева дългове, от които 15 млн. лева неизплатени обезщетения на пенсионирани служители, 2 200 000 лв. задължения към вещи лица и експерти, неизплатено вещево доволствие за над 20 млн. лева, забавени процедури за обществени поръчки за доставка на униформено облекло и обувки. Така че условията за работа в МВР при новия министър не са станали по-лоши, но и не се подобриха, така както бяха очакванията на хората. Част от напрежението е породено от свръхочакванията, с които е натоварено управлението на ГЕРБ като цяло и на Бойко Борисов и Цветан Цветанов в частност.

- Няма ли все пак едни евентуални нови протести да върнат назад работата на полицията?
‒ В отвореното писмо до премиера колегите от СФСМВР заявяват, че ще организират всички законови форми на протест, само ако не получат сериозни гаранции за разрешаването на поставените проблеми. В документа от три страници се поставят на вниманието на ръководството на държавата много по-значими неща и неправилно медиите акцентират вниманието си само и единствено върху евентуални протестни действия.

- Вероятно познавате добре психиката на обикновеното ченге; само срещу лошите условия на работа ли протестира то? Има ли нещо, което остава в сянка?
‒ Обикновеното ченге се чувства под непрекъснат обстрел от четири страни – престъпници, началници, граждани и съпруги. Отчаянието се поражда от невъзможността на редовия полицай да посреща ежедневните си нужди и да осигури сигурността на семейството си. Причините са много, но една от най-същестените са високите лихви по потребителските кредити в България. Банките предоставиха възможност на служителите на МВР да теглят големи кредити без поръчител и почти всички се възползваха от това. Сега, след като банките си удържат дължимите вноски, полицаят остава с 300-400 лева на месец.

- Пушенето не оправи положението на служителите на МВР, какви са стъпките за решаването на тези проблеми?
‒ Стъпките в правилната посока вече са предприети. Създадени са работни групи с участието на синдикатите, които до края на месеца трябва да приключат работата си по изменение на подзаконовата нормативна база, регламентираща извънредния труд, системата за управление по цели и специфичните условия на труд. Тези изменения ще бъдат подложени на обсъждане в Съвета за социално партньорство в МВР и предложени на министър Цветанов за подпис. Възобновена бе дейността на Централната жилищна комисия, както и на Съвета по условия на труд в МВР.

- Това, което се случва, цялостно недоволство на хората, работещи в МВР, ли е или само на обособена група, която е смела да се опълчи срещу мизерията?
‒ Недоволните в МВР са много повече от 10-те ‒11% членуващи в СФСМВР и изобщо от членуващите в синдикалните организации в МВР.
Това, което се случва в МВР, е проявление на зараждащото се гражданско общество в България. Изпълнителският състав в МВР настоява за правото си да дава становища и да участва в извършването на реформата в МВР, т.е. от обект на промени, да се преверне в субект на такива и въстава срещу това политиците, които идват и си отиват като ръководители на МВР, да се упражняват и в бъдеще на техен гръб.

- Страхувате ли се, че политиците могат да яхнат проблемите на полицаите?
‒ Наблюденията ми показват, че винаги политиците са се опитвали да „яхнат” недоволството на служителите в МВР, но ми се струва, че този път няма да посмеят, защото настоящата опозиция има конкретна вина за състоянието на министерството.

- Какво е вашето лично мнение за работата на Михаил Миков като министър? Какви грешки допусна той?
‒ Министър Миков не бе подготвен за този отговорен пост. Лоша шега му изигра неговата нерешителност и липса на административен опит. За краткото време като министър, той се опита да проведе коренно противоположна реформа от тази, наложена от съпартиеца му Румен Петков. Това и предшестващите скандали по върховете на МВР доведоха до хаос и демотивация в институцията. Но най-големият грях на Михаил Миков бе липсата му на диалогичност, което не кореспондира на иначе големия му партиен опит. За мен е необяснимо защо той уволни и пенсионира толкова много ръководни кадри непосредствено след парламентарните избори, буквално преди да сдаде поста, т.е. той уволни ръководителите, с които работи по време на мандата си и създаде допълнителни финансови проблеми на министерството, поради това, че средствата за обезщетение на толкова много хора не бяха предвидени в бюджета.

- Иска се среща с премиера Бойко Борисов, но защо се прескача министър Цветанов? Означава ли това, че служителите му нямат доверие в желанието му да реши проблемите?
‒ На всички ни е известно, че премириерът Борисов и министър Цветанов, който е и вицепремиер, работят в екип. Обръщайки се към Бойко Борисов, колегите търсят пълната ангажираност на правителството и държавата, а и в негово лице те виждат човека, който може да нареди на министър Дянков да даде пари.
Веселина Томова: Трактора е надценен, “Галерия” и РЗС издадоха гнилото в него
Алексей предизвика ареста си с безумни действия, или се надскача, или има някой над него, казва издателката на скандалния варненски сайт Afera.bg

- Госпожо Томова, хакери спряха сайта ви Afera.bg, отстранихте ли напълно проблемите?
- Първоначално мислехме, че сривът е заради претоварване на сървъра, покрай ареста на Алексей Петров. По-късно обаче се оказа, че това е била една перфектна, професионална хакерска атака, насочена към нашето издание. Това със сигурност установиха специалстите, които ни поддържат сайта.

- Кой стои зад тези атаки?
- Нямам представа, но са хора с капацитет. По-интересното е, че в сряда сайтът тръгна, след като по новините бе изнесена официалната информация за операцията „Октопод”. Това ме навежда на мисълта, че спирането на Afera.bg е било с цел да се блокират изданията, в които излиза по-различна информация от официалната на правителството. Явно някой иска по черен път да овладее интернет пространството. Но ще се борим за позициите си.

- Имате ли обяснение, как “лоялният гражданин” Алексей Петров се превърна в топ арестант с тежки обвинения?
- Този арест за мен не е изненада. Прогнозирам го от месец и половина. Предричах уж на шега, че в свирепата битка между Бойко Борисов и Алексей Петров ще падне един труп, но не се знае кой ще бъде. После обаче видях, че обявилият се сам за опонент на премиер - Алексей Петров, съвсем не е толкова голям противник. Той не каза открито и ясно позициите си. Остана едно усещане за задкулисни договорки и срещи. Така декларираното от него опонентство остана на заден план, заради една битка на неговия кръг срещу хората на Иван Драшков в ДАНС, Цветан Цветанов и шефа на ГДБОП Станимир Флоров.

Петров реализира и медийния си проект „Галерия”, и чрез него продължи битката си срещу тези хора и обкръжението им. Затова арестът му не е изненада. Цялата тази история мирише на една лична разправа между два клана. И то кланове не само в специалните служби, но и в политиката, ъндърграунда.
Мога да кажа, че през последните месеци Алексей Петров сякаш сам си търсеше такава разправа. Измести центъра на своята уж справедлива битка, която уж бе срещу висши етажи от корумпирани служители в ДАНС, срещу амфетаминовата мафия, агентите на чужди служби и т.н. Сега на Петров му се връща всичко онова, което преди е правил чрез службите. Съмнявам се, че той е върхът на мафията, но след като са тръгнали, призовавам министър Цветанов да удари и Иван Костов, Симеон Сакскобурготски, мишената Станишев, всички от прехода, които по някакъв начин са забъркани с мафията.

- Знае ли реално обществото, кой в действителност е Алексей Петров?
- Убедена съм, че не знае и трудно хората ще разберат много неща.
- А вие как се запознахте с него?
- Стана при едно мое разследване за мафията във Варна с прокурори и полицаи. Тогава контактувах с Петров и вярвах, че като силна фигура в ДАНС може да помогне да се разплете този възел и да има реализация, а корумпираните да бъдат сложени на мястото си.

- Какво се случи?
- Първоначално имах усещането, че има желанието да действа и демонстрира работа в полза на държавата. По-късно разбрах, че не направи това, което очаквах. Никога не ми е казвал дали някой го е спрял или всичко се е разиграло зад кулисите и е било театър на притискане и предоговаряне. Въпросът е, че от цялата история нищо не се получи. Това беше преди две години. Тогава го видях като човек с желязна психика, обучена да играе роли, с добри анализаторски способности. Така си мислех поне. Но когато излезна от ДАНС и тръгна да прави политика и медии, останах разочарована от неговите действия. Разбрах че съм го надценявала, особенно след провала на медийния му проект „Галерия” и политическия му РЗС с Яне Янев. Човек, който може да вярва на подобни медийни и политически гурута, като Патрашковци и Яневци – значи има нещо гнило. Или Алексей се надскача, или някой стои зад него и му дърпа конците.

- Кой може да е кукловодът му?
- Нямам ясна представа. Но все си мисля, че колкото от нещата и да ги е постигнал сам, Алексей реално е рожба на специалните служби. Той е бил просто едни войник на специалните служби. Цялото му издигане и кариера са свързани с много хора, опасна информация и няма начин да си е сам господар. Сигурна съм обаче, че ако сега си отвори устата, ще се срутят цели пластове, ще стане земетресение политическо и обществено.

- Ще проговори ли?
- Убедена съм, че няма да го направи.

- Вярвате ли на разкритията на МВР и прокуратурата, че е забъркан с мафиотски дела?
- Трудно ми е да дам конкретен отговор, нямам достатъчно информация. Но си мисля, че когато са те вкарали в мафията, няма как да не се вкорениш в нея, а това означава, че колкото и да си професионален и блестящ агент под прикритие, няма начин да не си потънал в кръвната система на октопода. И тук точно е и тънкият лед между закона и това да му служиш, и възможностите да се възползваш лично от чадъра, спуснат върху теб.

- Как си обяснявате, че екипът на „Галерия”, който непрекъснато повтаря, че няма нищо общо с него се включи най-яростно в публичната му защита?
- Реакцията им е една истерична паника. Тези хора му правят просто безумен, безобразен пиар. Ако кръгът Патрашкова, Бареков, Дачков са му приятели и съидейници, да излезнат и да кажат, че не вярват в обвиненията срещу него, но те са просто едни наемници. Обществена тайна е, че вестникът е на Алексей Петров, независимо какво говори Патрашкова. Петров също увърташе и отричаше, че стои зад медията, а в действителност в него се публикуваха документи и класифицирана информация.

Всъщност вчера Патрашкова се издаде и призна в ефир с цялото си безумие, че той им е добър информатор. Това в разследващата журналистика се нарича предателство номер едно, да издадеш източника си. Но това реално показва, че вестникът им просто е една пощенска кутия на господаря им Алексей Петров. Трябва да е ясно, че истинското настървяване във войната между Петров и Цветанов дойде след долни публикации в „Галерия”, които са откровени лъжи и нямат нищо общо с разследващата журналистика.

Босия: Чакам самоубийства на политици след ареста на Трактора
Намесата в личния живот на Цветан Цветанов, както и натиск от страна на САЩ и ЕС, са сред причините, довели до ареста на Алексей Петров, твърди Николай Колев-Босия.

Николай Колев-Босия е роден на 4 май 1951 г. в Стара Загора. Учил е руска филология в СУ. Работил е в куклен театър “Стара Загора”, заварчик в строителството, дърводелец. Автор на епиграми и стихове против Тодор Живков и БКП преди 1989 г. Заради тях е лежал два пъти в затвора и е изселван неколкократно. Бил е журналист, правозащитник, а сега има своя консултантска фирма в областта на маркетинга и проектирането.
Интервю на Васил Василев

- Господин Колев, какви са причините за вчерашния внезапен арест на Алексей Петров?
- Арестът на Алексей Петров трябва да се разглежда от няколко страни. Върху сегашното правителство беше оказан тотален натиск от САЩ и ЕС за разчистване на криминалните структури. Това стана ясно и след посещението на премиера в Англия и Израел, както и след визитата на хора от ОЛАФ у нас. Беше ясно, че натискът над България е много сериозен в тази посока. От друга страна Алексей Петров е изключително дискредитирана личност. Освен, че стои високо в йерархията, той е и елемент от изпълнителната част в мафията. Трябва да вземем предвид и отношенията му с хората, които наскоро дойдоха на власт, включително и намесата в личния живот на Цветан Цветанов. Като се съберат толкова сериозни неща, явно беше, че ударът там ще бъде много силен. Маргините не са достатъчно ефектни фигури, за да се покаже битката с престъпния свят. Хамстера също е на едно доста по-ниско ниво. Но този арест ще ескалира общественото желание за разплата с мафията и нещата най-вероятно ще излязат извън контрол. Тук ще се намесят вече и политици, прокурори, служби и т.н. Аз съм убеден, че поне на три политически кариери ще бъде сложен край – на Надежда Михайлова, на Яне Янев и на Георги Първанов поради доста сериозните връзки между тях и Алексей Петров.

- А с кариерата на Сергей Станишев?
- Кариерата на Станишев като политик отдавна е приключила. Силовото му оставане като председател на БСП всъщност е в полза на обществото, защото БСП никога няма да бъде сериозна партия по този начин, по който се управлява, тъй като Станишев не пожела да я разчисти. Напротив, той затвори вратите и целият боклук остана вътре. Това се вижда и от реакциите на неговите колеги.

- Какви ще са последствията от ареста на Алексей Петров?
- Мисля, че ще се разбере ролята на бившия главен прокурор Никола Филчев и на бившия шеф на баретите Филко Славов. Именно Никола Филчев лобира Алексей Петров да бъде вкаран във високите етажи на разузнаването, както и госпожа Надежда Михайлова. Само опитът за убийство на Петров провали възможността той да стане шеф на НСС. За сметка на това една друга знакова фигура, която беше арестувана вчера, полк. Николай Начев, който успя да се вреди във „В” управление на НСС. Той беше човекът, който снасяше информация на Трактора, но след като беше изгонен от службите, именно Алексей Петров го прибра да работи за него. Преди това Начев успя да изнесе много сериозна информация, направи един голям архив от компромати срещу много политици, прокурори и съдии. Ако са успели да заловят този човек, то значи е достатъчно цялата група да бъде тикната зад решетките за много дълго време. Ще стигнат явно и до един разстрел на немец, в който нямам информация дали Алексей Петров е участвал директно. Най-важното е, че нещата ще тръгнат, особено около убийството на прокурора Николай Колев, психолога Димов и на ямболската адвокатка Надежда Георгиева. Организаторите на покушението срещу прокурора Колев бяха Трактора и Филко Славов, поръчител беше Никола Филчев, а физическият изпълнител – Гълъбин Георгиев. Това премиерът Бойко Борисов го знае много добре. Той е работил по това дело, хванати са 5 сим-карти, с които е организирано убийството на Колев. Но си спомня и за намесата на тогавашния вътрешен министър Георги Петканов, който прекратява разследването. Тук трябва да припомня и съмнителната смърт на следовател Илия Илиев, малко преди да разкрие на главния прокурор подробности около убийството на ямболската адвокатка Надежда Георгиева, пряко засягащи и Алексей Петров.

- Кой всъщност стои зад Алексей Петров?
- Зад него винаги са стояли много високопоставени хора, които ще се отдръпнат постепенно от него. Дори подозирам, че може да се стигне и до самоубийство на някои от тях, които са в тясна връзка с Трактора. И Сергей Станишев, и Атанас Атанасов, всички в купом се отказват от Алексей Петров.

- Какви ще са последствията за Петко Сертов?
Не мисля, че ще има такива за Сертов. Той е един слуга, не е човек, който е взимал важните решения. Последствията ще бъдат за Станишев и съветниците му. Беше ясно, че ДАНС се използваше като политическа полиция. Това явление никога не е спирало – службите винаги са се занимавали с политиците. Спомнете си доклада на Атанас Атанасов, който беше обявен уж като икономически, а в същност се оказа едно политическо оръжие.

- Ще издържи ли обвинението срещу Алексей Петров в съда?
- Срещу Алексей Петров има толкова много доказателства за извършени престъпления, че не вярвам да го пуснат дори под гаранция, той ще си остане в ареста. Обвиненията ще издържат при всички случаи, защото хората, които досега се страхуваха от Трактора ще изнесат маса информация за него и за всичките му зулуми. Журналистите ще се впуснат в търсене на истинската биография на този човек, а тя никак не е розова.


ПО ДНЕВНИК.БГ
Обвинението срещу "Октопод" забърка такситата 1280, "Кремиковци" и секс-клубове

Престъпната група "Октопод" се състои изцяло от висшисти и собственици на търговски дружества, стана ясно от данните, които седмината обвиняеми дадоха за себе си по време на делото за ареста им в Софийския градски съд.
Алексей Петров се представи като доцент, преподавател в Пловдивския университет и даде като адрес за призоваване този на Съюза за стопанска инициатива.
Прокурорите Милко Момчев и Ангел Илиев изнесоха данни за разследването на групата. Те изредиха серия от престъпления, дело на престъпната група, ръководена от Алексей Петров - от пране на пари през склоняване към проституция, рекет и укриване на данъци в особено големи размери. Дори споменаха заплахи за убийство, за които не стана ясно от кого и към кого са отправени.
Голяма част от обвиненията срещу групата са базирани на показанията на служителка в таксиметровата компания "С Експрес", известна като "таксита 1280". Тя е разказала пред разследващите, че реален собственик на компанията е Алексей Петров. Цитирала е официалния притежател на фирмата Васил Славов, който й е заявявал, че се отчита на Петров, и го нарича "баровец". Свидетелката е разказала, че такситата работят с лизингова компания, собственост на подставено лице на Алексей Петров, а всички приходи за деня са се носели в клонове на "Лев Инс" и "Лев Корпорация". Тя съобщава и за прикрити счетоводни операции при лизинговите договори на такситата и обяснява, че не са се отразявали всички плащания.

Изпълнявал съм много роли, но никога като ръководител на организирана престъпна група, заяви на днешното заседание на съда Алексей Петров.
Бях публично омаскарен, добави той. По време на правителството на премиера Иван Костов поради оперативна необходимост трябваше да постигна определени статуси, както по отношение на таксиметровата компания, така и за дружеството "Кремиковци", допълни Петров. Вероятно спецификата на работата ми понякога е била повод за пораждане на съмнения, но пред ръководството на ДАНС всичко е било изчиствано, заяви Алексей Петров.
Прокурор Момчев съобщи, че по време на операция "Октопод" са проверени 26 адреса, на които са предлагани платени секс услуги, и са разпитани множество "масажистки" и охранители. Те са разказали, че са свързани и контролирани от Димитър Митов – Митко Полицая. Обвинението цитира справка на ДАНС, според която Митко Полицая работи за Алексей Петров. Беше съобщено, че Полицая се е укрил, след като е научил за операция "Октопод", и е обявен за издирване. Прокурорът заяви, че оборотът от секс клубовете е даван на члена на престъпната група Антон Петров-Хамстера, който пък давал парите на Алексей Петров.

Следващата група обвинения са свързани с източване на "Кремиковци" и се базират на показанията на няколко анонимни свидетели. Единият от тях е разказал, че Алексей Петров е имал кабинет в "Кремиковци", въпреки че не е заемал никога длъжност в комбината, и когато е бил поканен да го напусне, е отправил заплахи за физическа саморазправа към тогавашния директор Александър Томов. По данни на този свидетел Алексей Петров е контролирал охраната в "Кремиковци" и дружеството е плащало по 700 хил. лв. всеки месец на свързани с него хора. След като фирмата, свързана с Алексей Петров била изгонена, разходите за охрана паднали на 300 хил. лв. месечно. Това според прокуратурата показва, че е налице източване на държавния комбинат.

Обвинителите посочиха, че членът на престъпната група Момчил Кръстев, който е управител на "Лев Корпорация", е свързан с фирмата "Екометал инженеринг" и има обща фирма с интимната приятелка на Алексей Петров Ива Павлова. "Екометал" е на двамата братя Йордан и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците. Прокуратура съобщи, че с помощта на охраната, държана от Алексей Петров, от комбината са откраднати големи количества скрап и готова продукция, които след това са препродавани на "Кремиковци" на много по-високи цени. Заключението е, че отново е налице източване на държавното дружество.
Освен това свидетелката Илияна Йорданова е разказала, че членът на групата Марчело Джотолов й е отправил заплахи за физическо насилие и й оказвал психологически натиск да подпише запис на заповед за 23 хил. евро, които тя не му е дължала. Тя била държана два дни в фирмата "Ин-80" (собственост на Джотолов и адвоката Лъчезар Таков), където накрая била принудена да даде парите срещу заплахата, че иначе ще бъде продадена като проститутка в Амстердам.
По време на делото Хамстера беше определен от прокуратурата като дясна ръка на Алексей Петров. За братята Дамбовци пък имало свидетелски показания, че са "замесени в силови действия", включително и срещу убития кмет на Елин Пелин Янко Янков.
Обвиняемият Николай Велков се разследва по показания на Пламен Тимев-Ганди. Той разказал на прокуратурата, че е бил принуден да вземе заем от 500 хил. евро от Велков срещу 6% лихва, който пък му казал, че е взел парите от Алексей Петров срещу 3% лихва. Велков казал на Тимев:"Нали знаеш, че съм лихвар и искам да си легализирам парите?" Прокуратурата съобщи за Велков, че има акции в Корпоративна търговска банка и е в контакти с банковите и финансовите среди.

Адвокатът на Алексей Петров Ина Лулчева изложи няколко аргумента срещу доводите на прокуратурата. Тя заяви, че свидетелката от таксиметровата компания преразказва слухове, а пък повечето от твърденията на прокуратурата се базират от справка на ДАНС, която обаче не може да има никаква доказателствена стойност в съда. Освен това тя заяви:"Съдът е поставен в крайно неприятно положение. Натоварен е с огромни обществени очаквания и ние няма да си затваряме очите за това." Лулчева представи клиента си като:"Един български гражданин, служител на МВР, който от 1998 г. е служител под прикритие, а след това съветник на председателя на ДАНС".


ПО ИВО ИНДЖЕВ
ГЕРБ пасува, а дали народът няма да псува?

Бойко Борисов изпълни днес първото си обещание, което поне формално не беше подкрепено от …ГЕРБ. Депутатите от управляващите партия пасуваха в Народното събрание при гласуването на закона за въоръжените сили, върху който президентът Първанов наложи вето с…разрешението на Бойко Борисов. Така опозицията спечели първото си гласуване, колкото и тази “победа” да беше предизвестена от обещанието на Борисов.
Звучи ли ви странно? Както искате, така го възприемайте. Но такива са фактите.
На 1 февруари премиерът Борисов изненадващо посети президента Първанов и двамата съобщиха, че на предложените от ГЕРБ промени в закона ще бъде наложено президентско вето, подкрепено от самия Борисов. Така Борисов наложи еднолично вето на военния си министър Младенов, който вече беше изразил увереност, че неговият законопроект ще бъде подкрепен от президента защото с нищо не засяга правомощията му. В хода на 45 минутната среща нещо е накарало Борисов да заеме обратната позиция. Извикан е бил за “уточнения” и наследникът на Младенов генерал Аню Ангелов, съавтор на проекта, с което му се наложи да изпие също горчивата чаша на унижението.
До доказване на противното ще бъде твърде съмнително, че депутатите от ГЕРБ показват явно неподчинение на своя лидер, гласувайки “въздържал се” за нещо, което без особено въздържание при прегазване авторитета на собствените си министри премиерът беше обещал като подкрепа. Акцентът тук е друг и е във въпроса какво е поискал и какво ще получи Борисов в замяна от Първанов.
Самият Борисов изказа предположение “ в рамките на шегата”, че ГЕРБ можели един ден да получат президентската институция и затова не било разумно да се орязват президентски правомощия. Само че президентската институция не се “получава”, а се печели на избори. Какво ли може да даде тогава Първанов като отплата, за да си получи Борисов дивидентите? Едва ли това са собствените му избиратели, а са по – скоро турските гласове, които няма да му трябват на следващи избори, понеже няма да се явява като мажоритарен кандидат.
Извън рамките на шегата има едно нещо, което Първанов наистина може да предаде на Борисов като щафета – подкрепата на ДПС, чиито гласове винаги са играли решаваща роля за победата на президентските избори. Отпадането на ДПС като боксова круша при раздаването на публични крошета от страна на Борисов вече е факт. Интересна изненада беше и подкрепата на ДПС, изразена от депутата Камен Костадинов, за операцията “Октопод” . След яростното противопоставяне по темата ДАНС, когато Борисов атакуваше, а ДПС бранеше статуквото, изведнъж сега чуваме от устата на доганов глашатай, че при управлението на тройната коалиция в същата тази структура били вършени нередни неща.
Първанов е класическият брокер във властта от последните 13 години. Вероятно сега се готви да изтъргува гласовете на българските турци срещу комфорт в оставащите му 2 години, които смята да употреби за неприкритата си вече дейност по подготвяне на собствен политически проект. Смятам да се занимавам с политика и в бъдеще каза той и с това окончателно разсея през миналата седмица съмненията на наивниците.
По всичко личи , че бившият шеф на БСП и кандидат за решаващо парче от лявоцентристката електорална баница се готви да повтори номера с посредничеството между привидно несъвместими политически величини, готови в името на властта да забравят вражди и декларирани непримирими принципи. Постигна го тогава с натрапването на ДПС като трети партньор в коалицията на БСП и НДСВ, макар да нямаха нужда от Доган за съставяне на правителство. Защо да не опита отново, като постепенно и задкулисно “затопли отношенията” между ГЕРБ и ДПС?
А когато това става на тъмно , сработва принципът – ни баница ял, ни баница мирисал. Кой е лудият в тази поговорка, може и да не научим никога поради прекалената си вменяемост, която не ни позволява да проумеем тънкостите на дебелите политически игри.

Закономерният абсурд
След като в търсенето на сериозни оценки за нашето минало анкетата на БНТ произвеждаше серия от абсурди, отразяващи мисленето на точно тази телевизионна аудитория, най – сетне в посочването на най-големия абсурд на миналия век зрителите уцелиха десетката. Посочиха информационното затъмнение около ядрената авария в Чернобил за водещия абсурд на века, свързан с България.
Победителят беше номиниран в категорията „Абсурди и куриози“ заедно с идеята за включване на България като 16-а република на СССР, създаването на Софийското море, дупката в Царичина, предаването на „Ку-Ку“ за аварията в АЕЦ „Козлодуй“ и др.
На пръв поглед изборът на зрителите съдържа символиката на века – братската дружба със съветския колониализъм ни донесе ядрен облак, за който българските слуги на Кремъл не посмяха да предупредят собственото си население, за да не дискредитират “вечната дружба”, формулирана от пропагандата като стока от първа необходимост за българина : “като слънцето и въздуха за всяко живо същество”. В същото време партийно –държавното ръководство беше взело мерки да се брани от даровете на дружбата, попийвайки тайно от народа бутилирана минерална вода.
На второ четене внезапният пристъп на здрав разум сред зрителите на БНТ, които абсурдно избраха чушкопека за най-великото събитие в българския бит и Димитровград за най-великия строеж на века, има много , много, простичко и също толкова тъжно обяснение.
Ще върна с малко повече от 20 години, за да илюстрирам тезата си за чувствителността на нашенеца по “лични” въпроси.
Говорейки пред аудитория във Враца по времето на перестройката, повлиян от нейния патос, заклеймих престъпленията на Сталин, обосновавайки се с появилите се в съветските медии данни за милиони пострадали от репресиите – според някои от тях ставаше дума за 40 милиона граждани на СССР. В залата се надигна враждебно ръмжене, а след това в коридора ме причака един разлютен слушател от онези, които и след пенсиониране си носят любимите си зелените дрехи, но не от безпаричие, а за да продължават да се ползват от статута на заплашителния, овластения гражданин, който “не е кой да е”.
След като се опита да ме удави в пяната, която му беше избила от яд по устата, гордо ми заяви, че Сталин може и да е репресирал 40 милиона, но това нямало значение, защото е спечелил войната. На което му отвърнах, че ако сега го ритна отзад е много вероятно да си извади пистолета и де ме гръмне. Той зяпна от изумление и във възцарилата се пауза му обясних защо съм познал какво ми мисли: защото, казах му, става дума за твоите си задни части, които са ти мили, но за живота на “някакви си” 40 милиона души пет пари не даваш!
Ето този феномен сработва в съзнанието на доста български жертви – жертви не толкова на Чернобилския ядрен облак, колкото на манталитета да си траеш до краен предел и на всяка цена.
Истината е, че Чернобилският инцидент нанесе смъртен удар на комунизма в самия СССР, както и в България. Хората най-после масово и окончателно се убедиха с кого си имат работа, че животът им не струва нищо пред “висшите съображения” на властта. Човекът все пак има вродена генетична защита, изграждана с милиони години и дори всепроникващият до мозъка на костите на всяко отделно същество тоталитаризъм не е в състояние толкова лесно да блокира тази програмирана система за оцеляване.
У нас оцеляването става поединично ( това е видно и днес от факта колко ефективно бяха смачкани наченките на гражданското общество, в основата но което е сдружаването заради каузи). Чернобилският облак постави обаче всяко едно същество, пъплещо по нашите земи, в еднакво застрашено състояние и така без да иска обедини индивидите в техния уплах и гняв. Вече не беше както преди – някого го бият, депортират, репресират, национализират или “просто” дискриминират – какво ти пука, нали не с ти! Този път беше различно – абсолютно всеки беше застрашен. А онези, които тайно бяха взели мерки да се спасяват поединично чрез привилегията на своята информираност, си спечелиха искрената омраза на застрашения човешки вид, масовия соцчовек, с или без партийна книжка, която, както се видя, не пази от срамната лъчева болест, допълзява от братския СССР.
И точно тук ми иде да попитам същите онези масово намразили своите душмани соцединици от НРБ – какво стана, че забравиха това? Да не би наистина Чернобилският облак да е увредил масово съзнанието на толкова много хора, в които споменът за миналото ни се появява избирателно с някакво умиление пред “предимствата” на социализма?
Явно не е съвсем така. Изборът на абсурда на века показва, че остатъци от колективен здрав разум има. Това е добрата новина.
А лошата е, че колективният отпор у нас е възможен само при екстремни обстоятелства. Така стана и с демонстрациите през януари и февруари 1997 г., когато огромната част от българите почувстваха лично сгромолясването на собственото си финансово състояние. Това най-накрая ги извади на улиците. Но след като разбунената общност се обедини временно и си свърши работата, остави спекулантите да извлекат печалбите си от това, за да се стигне дотам днес Георги Първанов най-нагло да си приписва заслугите на “спасител” на нацията, защото благоволил да върне мандата за управление, иначе…
Иначе какво? Иначе хората бяха решени на следващата стъпка и нямаше да го има сега Първанов да си приватизира историята, която поне веднъж през последните 60-70 гражданите на България сами сътвориха без санкцията на съветско – руските кукловоди и техните тукашни пинокиовци.
На всеки, който се подразни от включването на Първанов като елемент от този анализ, препоръчвам да се замисли: след всяка война ( ако приемем, че сме били на ръба на такава, по думите на самия Първанов), говорят победителите. Така че, виж кой говори днес и тогава се запитай кой се оказа на върха в крайна сметка и си прави каквото си иска вече 8 години, включително като си присвоява лични заслуги за единствения реален акт на колективното гражданското творчество в най-новата ни история!


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ
Сметната палата: Станишев с недекларирани 18 000 лв.

Сметната палата публикува списъка с лица, заемащи висши държавни длъжности, за които проверките на ежегодните декларации или уведомления, подадени през 2009 г., са приключили със заключение за несъответствие. В него са имената на бившия премиер Сергей Станишев, бивши и настоящи министри, депутати, кметове, съдии, прокурори, следователи и др.
Пълният списък на Сметната палата може да бъде консултиран тук.
Бившият премиер Сергей Станишев не е декларирал доходи в размер на 18 000 лева от друга стопанска дейност. Бившият вицепремиер и външен министър Ивайло Калфин не е декларирал доходи в размер на 5190 лева от друга стопанска дейност и 5400 лева от наем.
Здравният министър Божидар Нанев не е декларирал дялово участие на съпругата си в „Медико-диагностична лаборатория - Томовижън” ООД-Варна и в „Специализирана болница за активно лечение Проф. Темелков”-Варна.
Бившият външен министър и неуспял кандидат за български еврокомисар Румяна Желева не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 15 139 лева.
Евродепутатът Илияна Йотова не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 58 415 лева от друга стопанска дейност и 5196 лева от наем. Зам.-председателят на парламента Лъчезар Иванов не е декларирал доходи в размер на 87 000 лева от друга стопанска дейност и 11 520 лева от наем или друго възмездно предоставяне на ползване на права или имущество.
Депутатът Яне Янев не е декларирал придобиване чрез дарение от родител и покупка от съсобственик - дядо, на 57.5 кв. м. идеална част от УПИ от масивна жилищна сграда със застроена площ от 51 кв. м. в Сандански. Председателят на КРС Веселин Божков не е декларирал придобиване от съпругата си на 5/6 от сънаследен апартамент от 53 кв. м. в София.
Директорът на Агенцията за хората с увреждания Минчо Коралски не е декларирал доходи в размер на 7655 лева.

Аню Ангелов: Всички правомощия на президента в мирно време произтичат от предложения на МС
Миналата седмица държавният глава заяви, че не одобрява закона за отбраната и въоръжените сили и обяви, че ще наложи вето първо – за ограничаването на правомощията му на главнокомандващ, второ – за забраната военни да купуват жилище и трето – разсроченото изплащане на обезщетенията им при пенсиониране. Това са неговите несъгласия.
ИНТЕРВЮ НА ДИМИТРИНА ПАНДУРОВА - Казвам здравейте на министъра на отбраната Аню Ангелов, който е и автор на този законопроект.- Здравейте.- Прав ли е Георги Първанов да се притеснява, че след като началникът на отбраната вече не е подчинен на президента, липсата на йерархическа зависимост, както той я нарече, може да попречи на функциите му и да възпрепятства ефективното управление, особено при кризи?
- Мотивът, с който отпадна този текст от Закона за отбраната и въоръжените сили, беше следният: всички правомощия на президента произтичат от предложения на Министерския съвет, става въпрос за правомощия в мирно време и затова ние счетохме за необходимо да не записваме тази пряка подчиненост конкретно за мирно време поради факта, че всичко трябва да минава през министъра на отбраната и Министерския съвет.Впрочем, той никога не е имал някакви разпоредителни функции спрямо началника на отбраната в мирно време. В закона се запази придобиването на ново качество на началника на отбраната като главнокомандващ на въоръжените сили и като такъв, той естествено е подчинен на върховния главнокомандващ във военно време.Всъщност това е една формална подчиненост, както казах, тя никога не е намирала приложение в практиката и становището на правителството като вносител е, че може да се приеме тази забележка и, че може да се включи текст, в който се записва, че началникът на отбраната е подчинен на президента на републиката при изпълненията на правомощията като върховен главнокомандващ.
- А това ще промени ли интегрирания модел на армията?
- Ни най-малко.
А по отношение на другите две неща, върху които той има забележки и не ги одобрява?
- Становището на правителството и лично моето становище е, че те не трябва да се приемат. Става въпрос за двете разпоредби – чл. 116 и чл. 129. От една страна, те имат финансови импликации, а всичко това не е разчетено в бюджета на Министерството на отбраната (МО) за тази година и искам да подчертая дори с намален процент от БВП през следващата и по-следващата година. Следователно няма как да бъде изпълнено едно такова записване в закона като право, тъй като то не може да бъде покрито на практика. И затова ние ще предложим Народното събрание да не приеме мотивите по тези два члена и да остане това, което е записано в проектозакона за изменение и допълнение на Закона за отбраната и въоръжените сили.
- А по казуса с жилищата? Там ще има ли нещо по-специално или пак същото ще остане? Ще има ли изменения?
- Не би трябвало да има изменение по две причини. Едната причина е, че всъщност, за да се осигурят жилища за продажба на военнослужещите, означава те да бъдат закупени. Това го казвам, защото има 11 900 без квартири, а Министерството на отбраната разполага с 3000 жилища, от които 1092 са в гарнизони, където няма военнослужещи вече. Следователно изключително опасно е да се раздават жилища, които в момента се населяват от военнослужещи.Втората причина е, че от една страна, военнослужещият се привързва към конкретното място и не иска да сменя своя гарнизон през цялата служба и, от друга страна, естествено означава да имаш възможности като министерство да закупуваш допълнителни жилища и да ги продаваш. Т.е. да се превърнеш в онова, в което беше превърнато министерството до 27 юли 2009 година – в една огромна брокерска къща, но за разлика от брокерските къщи не е с печалба, а с чиста загуба.
- Умишлено със загуба или..?
- Не умишлено. Беше записано, че те трябва да се продават на преференциални цени, което означава следното - министерството е закупило на много висока цена жилища например в Сливен, в Стара Загора и заявило, че ще ги продава на преференциални цени, т.е. на данъчна оценка. Ако приемем, че това е така, това означава, че остатъкът до цената, която е платена от министерството, остава непокрит, това означава – на загуба.
- Но това беше и начин да се източва бюджетът, нали така?
- Не толкова начин да се източва бюджетът, това е много прозрачно, всъщност всичко това беше направено…точно на 12 май беше приет законът, имайки предвид, че предстоят избори. Това е причината.
- Добре, към темата със съкращенията. Ще ги има ли тези 20% в администрацията и висшия команден състав и по какви критерии това ще се извършва?
- Съкращение ще има, винаги е имало и ще продължава да има, но не в такъв мащаб, какъвто някой иска да представя. Става въпрос за следното. Администрацията на МО е изключително раздута – над 1400 души работят. Освен това щабовете на видовете въоръжени сили, висшите командни звена са запазили на практика своя личен състав, какъвто е бил при значително по-голяма армия, т.е. до 1998-1999 година, когато започна съкращаването на личния състав на армията от 120 000 да стигне до 32 000. Така че няма да има такъв размер на съкращенията. Щабовете ще бъдат приведени в такъв вид, че ще могат успешно да изпълняват своите задачи, като изцяло уплътняват работното си или служебното си време.
- А по какви критерии ще се извършват съкращенията. Дали това ще са хората, на които да кажем ще остава малко до пенсия или..?
- Искам да подчертая, че не се предвижда намаляването на личния състав и масово съкращаване на структури в самата българска армия. Отново повтарям, става въпрос за висшите командни звена. Ние ще проведем един много подробен анализ на структурата на въоръжените сили и през септември ще предложа през Министерския съвет на Народното събрание да утвърди Бяла книга за отбраната и въоръжените сили, където реално ще е разписано какво трябва да представлява българската армия в края на своята реформа. Или основно реформата в структурите на българската армия с изключение на висшите командни звена ще бъде през следващата и по-следващата година. Няма да е сега.А по въпроса по какъв начин ще бъдат освобождавани хората…Има няколко критерия. Първи ще са онези, които са придобили право на пенсия, но продължават да работят. Освен това, зависи от промяната на функциите на отделните структури на МО, когато тази промяна води до невъзможност да се осигури конкретна длъжностна характеристика за човека, който досега е заемал тази длъжност. На тази основа ще бъдат освобождавани и държавни служители, и служители по трудово правоотношение, и военнослужещи.
- Нали си давате сметка, че това може би ще навлече гнева и омразата на тези служители? Вие сте прав, когато казвате, че имаме администрация, каквато сме имали при 120 000 военнослужещи, но това са работни места и особено на фона на тази криза…
- За съжаление, ако говорим за работни места, наистина те трябва да бъдат защитавани, когато оправдават своето съществуване. Ако те не подлежат на развитие, от една страна, от друга – ако те не могат да уплътняват работното си или служебно време, което те имат като задължение да изпълняват и се занимават със странични неща, естествено е да се търси ефективност в работата… Да, възможно е, но аз срещам разбиране както във висшия команден състав, така и в структурите на МО, че да, такава реформа е наложителна. Не може да се издържа с този бюджет, който има Министерството на отбраната.
- Тези съкращения какви икономии ще ви донесат или това в случая не е важно?
- Не, много е важно това. Защото, ако сега ние можем да покрием почти всички възнаграждения, които се полагат, но изключително малко средства остават за текуща издръжка, като ток, вода, топлофикация, храна, охрана и т.н. Не можем да покрием тези задължения, за които имаме сключени договори. Така че не може да се избегнат съкращенията, за които стана дума, но ще стане постепенно, ще се зачитат отделни особености на различни служещи, които имат различни тежести както в семейния бюджет, така и болни хора в семейството. Това са и майките, които са в отпуск по майчинство. Ще се постараем да защитим всички онези, които имат права да бъдат защитени, защото сме задължени както по Кодекса на труда, така и по Закона за държавния служител.- Да разбирам ли, че парите, които ще се направят от икономии, няма да бъдат насочени в нещо конкретно, а за всички тези нужди?- Основно ще са за покриване на текуща издръжка, които средства сега ни липсват и за увеличение на мероприятията, които провеждаме за увеличаване на бойната подготовка на българската армия, охраната на военните обекти и т.н.- Да поговорим за мисиите зад граница. Неочаквано Афганистан пак влезе в челното място.- Винаги Афганистан е бил наш приоритет.- Аз мислих, че Ирак е по-горещата точка…- Ирак вече не, в Ирак имаме двама офицери, които носят дежурства в тренировъчната мисия на НАТО, така че за нас сега Ирак не е приоритет. Основен приоритет е Афганистан.- Ще се увеличава ли мисията ни тази година там? - Тя беше увеличена с решение на Министерския съвет с 30 души. През втората половина на настоящата година ще внеса предложение в Министерския съвет за увеличение на контингента ни с още 70 души и това най-вече е продиктувано от напрежението, което изпитват нашите военнослужещи там, както в Кандахар, така и в Кабул, заради броя часове, които дават като патрул, часове, когато сана наблюдателните кули, на КПП-тата, охранявайки базата и др.
- След последния инцидент с нашите войници там, налага ли се някаква промяна в тактиката, в стратегията, в начина на охрана?
- Нашите военнослужещи при атаката са действали адекватно, както е предвидено в такива случаи. За съжаление, за тези 4-5 секунди не са могли да се изнесат от спалните помещения в укритието и затова сега трима се лекуват във ВМА. Вземат се допълнителни мерки заедно с американското командване за поставяне на допълнителни бетонни прегради и чували с пясък, за да не се разсейват осколките при взривяване на ракета, за да могат да бъдат защитени донякъде поне докато отидат до укритието. Но като се има предвид, че това е огромна база, с над 20 000 души личен състав, а ракетите са неуправляеми.
- В този ред на мисли, да разбираме ли, че нашето участие в мисията в Афганистан ще продължи дълго във времето напред?
- Като очакване, счита се, че в един 5-годишен период правителството на Афганистан и местните власти, както и силите за сигурност и армията на Афганистан ще могат да поемат грижите за сигурността, вероятно ще останат някакви контингенти на НАТО от АЙСАФ, но не мога да предвидя от сега. Не предвиждаме изтегляне на нашите сили от Афганистан предсрочно. Има мандат от ООН и мандатът се изпълнява от силите на НАТО и американската армия, така че според мен не е непосредствена задача да мислим за каквото и да е изтегляне оттам.- А как стоят нещата с мисията в Косово?- Ние изтеглихме нашия взвод оттам, останаха само 9 души на различни длъжности в щаба на силите на КЕЙФОР. Там операцията преминава в друга фаза. Що се касае до операцията „Алтея” на ЕС в Босна и Херцеговина, там предстои да се вземат решения от Европейския съюз кой вариант да се избере. Нашата рота там ще остане до края на годината.- Това означава ли промяна на задачите й или не?- Не, няма. Напротив, предстои да я изтеглим, когато това е възможно, съгласно плана за действие на силите на ЕС.- Само нещо да ви питам, което мисля, че е важно. Ще има ли промяна в заплащането на военнослужещите зад граница?- По принцип няма да има промяна в заплащането, не само за военнослужещите на мисиите, но и като цяло. Ще има нещо друго. Министър Цонев е нарушил на практика ограниченията, които имал като закон и е дал 15% допълнително възнаграждение на военнослужещите и 10% на цивилните служители. Това сега като стойност ще го вкараме в основното месечно възнаграждение с една-единствена цел – да постигнем онези минимални коефициенти, които са записани в Закона за отбраната и въоръжените сили. Сега в момента тези коефициенти се постигат, но с цената на това нарушение. Затова няма да има разлика в заплащането и заплатите ще останат същите, както и към 27 юли 2009 година.
- Да поговорим и за имотите. Вие казахте, че МО не трябва да е брокерска къща. Какво трябва да се случи с тези имоти. Преди разговора ни вие споменахте, че ще ги предоставите на някои общини и областни управи.
- Ние започваме, буквално от следващото заседание на Министерския съвет, и се надявам да бъде взето решение, с което да предоставим една малка част от имотите на общини или областни управи безвъзмездно с едно условие – да се запази публичният характер на собствеността. Т.е. да са в услуга на обществото в съответния град, а не да бъдат предмет на допълнителни сделки. Ние имаме изработена стратегия в Съвета по отбрана, аз съм я утвърдил. Ще запазим атрактивните имоти, от които трябва да имаме допълнителни приходи, които са ни включени в бюджета в рамките на 72 милиона лева, затова ще продаваме прозрачно и открито атрактивни имоти. Това са имоти в София, във всички големи градове. Имаме дори поземлен и горски фонд, които ще бъдат предадени на Министерството на земеделието.
- Това трябва да стане до края на тази година ли?- Няма да успеем до края на 2010. Поставили сме си задача до края на 2013 година ние да се освободим от имоти с отпаднала необходимост. Този процес се влачи вече 15 години.- Какъв процент са такива имоти?
- Ами те са 890 в момента. С най-различна конфигурация, със сгради и без сгради… Освен това част от тях нямат и документи, за които се налага заснемане, изваждане на скици и т.н. Което е пак свързано с разходи.
- Така да завършим. Благодаря ви, че бяхте наш гост.
- И аз ви благодаря.

Гръцки ядове
Като син на баща си, основателя на ПАСОК Андреас Папандреу, един от най-ловките манипулатори и класни играчи не само в балканската, но и в европейската политика, гръцкият премиер Георгиус Папандреу изигра пресметливо древногръцка пиеса на Европейския съюз. Папандреу-син се появи на Европейския съвет в Брюксел с ясна теза: не искаме помощ, Гърция ще се оправи сама.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Това подейства. Големите в Европейския съюз – най-вече Франция и Германия, които само допреди ден бяха на категоричната позиция, че Гърция ще трябва да се оправя сама с гигантския си бюджетен дефицит и още по-гигантския си публичен дълг, омекнаха. Къде от състрадание и съпричастие към наглед достойната позиция, къде от опасения, че ако Гърция изгори, ще пламне цялата еврочерга, Франция и Германия обявиха, че Гърция ще бъде подпомогната, включително и финансово, като дори се предвижда двете най-големи европейски държави да изкупят част от гръцкия дълг и да гарантират нови заеми.
Към днешна дата бюджетният дефицит на Гърция е 12, 7 процента от брутния вътрешен продукт, което прави към 30 милиарда евро. Публичният дълг е над 300 милиарда евро, 113 процента от БВП. В отчаян опит да спаси ситуацията социалистическото правителство реже заплатите, увеличава пенсионната възраст, увеличава данъците и премахва редица привилегии, на които гърците са свикнали.
Ситуацията обаче е неспасяема. Без чужда помощ Гърция ще потъне и не се знае кого още може да повлече. Затова Европа кандиса да помогне, макар канцлерът Ангела Меркел да даде да се разбере, че помощта няма да бъде безусловна. “Германците не размахват чековите си книжки”, писа британският “Гардиън”.
Истината е, че гърците се докараха до това дередже сами.
Преди България и Румъния да влязат в Евросъюза, гърците бяха синоним на корупция, далавера, тарикатлък. Гърция беше приета в ЕС през 1981 изключително по политически причини, без да й бъдат поставяни сериозни критерии; в сравнение с нея през 2007 година България и Румъния бяха изключително подготвени кандидати, да не говорим за страни като Словения и прибалтийските държави.
И откакто са в ЕС, гърците предимно лапат. Бюджетната дисциплина е изключително слаба, криенето на данъци е национален спорт, подправянето на официални отчети може да се счита за доказано (с такава измама например Гърция влезе в Еврозоната).
Независимо от малките си възможности обаче гръцкият капитал и гръцката държава са експазионистично настроени. Капиталовото проникване в страните от Югоизточна Европа е изведено като национална доктрина. Например гръцките банки са раздали 50 милиарда евро заеми в Югоизточна Европа, като сумата трябва да бъде увеличена и с кредитите в страни като Македония, Сърбия, Албания и Египет, които не са включени в тази статистика.
Следвайки примера на САЩ и Европа, в началото на 2009 година гръцкото правителство “инжектира” банките в страната с 28 милиарда евро – сума, която е приблизително равна на сегашния бюджетен дефицит. Заедно с това управителят на Централната банка Георгиус Провопулос предупреди банките да не пренасят тази помощ към филиалите си в Югоизточна Европа и специално спомена България и Румъния.
Сега гърците искат Европейския съюз, това значи и ние българите, да ги спасяваме. Понеже са благоволили да налеят милиарди в каца без дъно. И понеже гръцките банки в България пият кръвта на икономиката наравно, че и още по-алчно от останалите си европейски посестрими.
Това е нагло и цинично.
Ясно е, че ще трябва да се наливат пари в Гърция, няма как. Но България като пълноправен член на ЕС, като страна, чиито данъкоплатци също ще плащат гръцките вересии, е длъжна да постави по категоричен начин въпросите, които пряко я засягат: това са и гръцките блокади, които ни влудиха, това са безумните лихви по кредитите, отпускани от гръцки (и не само) банки, това е често некоректният начин, по който се държи гръцкият бизнес в България.
Малко е вероятно някой да ни обърне сериозно внимание, обаче сме длъжни да го извикаме на висок глас.
Пък каквото Бог даде.

Премиерът Борисов: Седем отблокирани програми за седем месеца
Днес Европейската комисия утвърди оценката за съответствие и по последната, седма Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Премиерът Бойко Борисов съобщи, че по програмата ще могат да бъдат усвоени 2,8 млрд. лв. ОП ”Развитие на човешките ресурси” е изключително важна за малкия бизнес, за квалификацията и преквалификацията в социалната сфера, особено в условията на криза, допълни министър-председателят.
Всички седем оперативни програми, които бяха замразени по времето на предишните управляващи сега са с положителни оценки за съответствие. За изминалите месеци сме създали възможност България да усвои 13 млрд. лв., каза премиерът Бойко Борисов.
По думите му всички, които имат готови проекти веднага трябва да ги съобразят с изискванията на Брюксел, за да могат да ползват средствата.
За тези, които не разполагат с необходимия административен капацитет за изготвянето на проекти, имаме готовност да създадем нов орган към Министерския съвет, който да подпомага, контролира и съдейства на общините, каза премиерът. Той уточни, че подобна стъпка ще бъде предприета, ако самите кметове пожелаят и заявят необходимост от подкрепа.
При абсолютно строга дисциплина и контрол до края на годината могат да бъдат усвоени около 1,4 млрд. лв.. Най-сетне имаме одитен орган, спечелил доверието на Брюксел и имаме политическата воля да не позволим нито едно евро да се разходва по начин, който да влезе в противоречие с мерките за съответствие, заяви министър-председателят.

Депутатите подкрепиха президентското вето върху закона за отбраната
С 31 гласа "за", 44 "против" и 69 "въздържали се" парламентът отхвърли промените в Закона за отбраната и въоръжените сили и подкрепи президентското вето върху тях, предаде бТВ. Президентът оспорваше отпадането на разпоредбата, която предвижда подчиненост на началника на отбраната на държавния глава при осъществяване на правомощията му на върховен главнокомандващ.
Искам да се отстранят съмненията, че се ограничават правовомощията на президента, който и да е той, по отношение ръководството на Въоръжените сили, посочва държавният глава.
Той не беше съгласен и с предвиденото в закона изискване, с което се предвижда обезщетенията на военнослужещите да се изплащат при условия и ред, определени с акт на министъра на отбраната. Според президента не може да се предоставя на оперативната самостоятелност на министъра на отбраната да определя сроковете за изплащане на обезщетения.
Неприемливо според държавния глава е и отпадането на възможността военнослужещите да придобиват едно жилище от жилищния фонд на Министерството на отбраната през целия срок на службата при определени условия.
По време на дискусията в пленарната зала министърът на отбраната Аню Ангелов отбеляза, че ръководството на въоръжените сили е приоритет на правителството. В мирно време правомощията на президента са само функция на решение на МС, реално той няма собствени, обясни Ангелов. Дори и да приемем възражението на държавния глава по отношение на подчинеността, това няма да промени работата на интегрирания модел, посочи той.
Според Красимир Велчев от ГЕРБ социалната политика, която застъпва президентът, е абсолютен популизъм. Той заяви, че при предишното управление летище Божурище е било заменено за 100 апартамента, които сега изобщо не могат да се използват.
Синята коалиция не приема мотивите на президента, защото според тях това е политически акт, който създава напрежение в системата. Работата на Министерството на отбраната се препъва в законодателни процедури, заяви Асен Агов от Синята коалиция.
Левицата и ДПС се обявиха в подкрепа на ветото. Ангел Найденов от Коалиция за България посочи, че част от демотивацията на хората, ангажирани в сектора “Отбрана”, се дължи именно на отпадането на онзи тип социална политика, която държавата им дължи.
Корман Исмаилов от ДПС каза, че във всяка сериозна държава правата на военните, дори когато се пенсионират, са гарантирани. От ДПС заявиха, че ще подкрепят ветото не от куртоазия, а защото са последователни в политиката си. Според ДПС наложеното вето дава още една възможност да се постави началото на цялостен анализ на сектора за отбрана и сигурност.


ПО НЮЗ.БГ
ГЕРБ-депутат забравил да декларира над 150 дка гори

Сметната палата публикува списък на лицата , заемащи висши държавни длъжности, които са си спестили да декларират имоти, недвижимо имущество или различни суми и участия във фирми в ежегодните си данъчни декларации. Става въпрос за 263 души.
В списъка се срещат няколко големи групи - на лица, които правят впечатление с името си, но иначе не са пропуснали „кой знае какво" - например са забравили са декларират стар лек автомобил.
Просто несъответствията в декларациите им изглеждат меко казано смешни на фона на другата група в списъка на Сметната палата - там се откроява не толкова името, което на мнозина не говори нищо, а фактът, че лицето е забравило да спомене, че притежава хиляди декари гори.
Българите, заемащи висши държавни длъжности, най-често забравят да споменат своето или на съпруг/съпруга участие в различни фирми.
Името на бившия ни външен министър Румяна Желева - провалила се като кандидат еврокомисар - фигурира и в този списък - този път тя не е декларирала доходи на съпруга си в размер на 15139 лв. от „друга стопанска дейност".
На фона на това обаче, което е забравил да впише колегата й от ГЕРБ - депутатът Емил Димитров, сумата изглежда твърде скромна.
Станалият известен около последния скандал със заменките Емил Димитров не е декларирал придобити през 2008 г. 1/2 ид.ч. от гори с площи от 103.7 дка, 113 дка и 117.53 дка (общо 334,23 дка), находящи се в с. Дивчовото, общ.Тетевен. Припомняме, той сам се отказа от депутатския си имунитет.
Сред по-известните имена на висши държавни служители, попаднали в списъка са и Ваньо Шарков, Ивайло Калфин, кметът на Благоевград Костадин Паскалев, Сергей Станишев, Юлияна Дончева и Яне Янев.
В списъка фигурират и имената на Божидар Нанев, Явор Нотев от Атака и Фидел Беев.
Божидар Нанев не е декларирал дялово участие на съпругата в диагностична лаборатория във Варна и "Специализирана болница за кативно лечение Професор Темелков".
Бившият премиер Сергей Станишев е пропуснал да впише в декларацията си, че е получил 18 000 лева, придобити от "друга стопанска дейност".
Лидерът на РЗС Яне Янев не е декларирал придобиване чрез дарение от родител и покупка от съсобственик (дядо) на 57,5 кв.м. ид.ч. от УПИ, ведно с 5/12 ид.ч. от масивна жил. сграда със застроена площ от 51 кв.м. в гр. Сандански.
Колегата му от РЗС Ивайло Петров пък не е споменал за придобиване на дялове в новоучредено дружество "Билд Инвест БМ", гр. Плевен и придобиване чрез публичен търг на ид. ч. от ПИ с площ 23680 кв.м. и складова база с площ 1228 кв.м. в гр. Плевен.
В списъка са още евродепутатът Илияна Йотова, която не е декларирала доходи на съпруга си над 15 хил. лв. и началникът на кабинета на премиера Румяна Бъчварова, която не е вписала имотите, които е получила като дарение.
Часове след пускането на списъка от Сметната палата, пресцентърът на здравното министерство разпространи съобщение, че министър Нанев не е скрил дяловото участие на съпругата си в лечебни заведения.
Уточнява се, че той е декларирал дяловото участие в Медико-диагностична лаборатория "Томовижън" ООД - Варна и в Специализираната болница за активно лечение „Проф. Темелков" във Варна в декларацията си по чл. 12. т. 2 от Закона за предотвратяване и разкриване на конфликт на интереси.
Декларацията се съхранява в Комисията за борба с корупцията, конфликт на интереси и парламентарна етика в НС.
Министърът на здравеопазването не е посочил дяловото участие на съпругата си и пред Сметната палата, тъй като в раздел четвърти, точка 2 на декларацията по Закона за публичност на имуществото на лица, заемащи висши държавни длъжности, не е упоменато изрично, че тези данни се изискват и за свързани лица, каквато е съпругата, разясняват от пресцентъра на МЗ.


ПО http://www.europe.bg
ЕК ПОИСКА ОТ ГЪРЦИЯ НОВИ МЕРКИ ЗА ОГРАНИЧАВАНЕ НА БЮДЖЕТНИЯ ДЕФИЦИТ

Европейската комисия поиска Гърция да вземе допълнителни мерки с цел държавният дефицит на страната да бъде намален до 4 на сто от брутния вътрешен продукт /БВП/ през 2010 г.
Новият комисар по икономическите и валутни въпроси Оли Рен заяви, че тези мерки, както и общото икономическо състояние на страната, ще бъдат обсъдени през март на среща на министрите на финансите на ЕС, предаде news.bg .
Икономическото състояние на Гърция ще бъде обсъдено и от Съвета по икономика и финанси на Европейския съюз в началото на другата седмица. „Европейската комисия ще предложи още мерки, ако е необходимо", заяви говорител на ЕК.
Той добави, че се подготвят и и нови правила за работата на европейската статистическа служба Евростат. Основна причина за това е, че Гърция е предоставяла заблуждаващи данни за състоянието на държавните си финанси. Това не е позволило проблемът с огромния държавен дефицит на страната да бъде засечен навреме и да се предприемат необходимите бързи действия.
ЕС реши да подпомогне Гърция във възстановяването от кризата, но все още не е ясен размера на помощта. ЕК одобри и специално разработения план на правителството в Атина за съкращаване на публичните разходи.

Няма коментари: