сряда, 10 февруари 2010 г.

ГЛЕДАЙ, ГЛЕДАЙ, НИЩО НОВО ПОД НЕБЕТО ЗА ИЗМИНАЛИТЕ ДВЕ СЕДМИЦИ!

Бездомници си искат кметския приют (Ами да си искат! Нали управляващите са ги довели до този им статус! Да не се косят толкова! Превърнаха държавата ни в клошарска, родните ни политици-мерзавци.)
Бившата митрополия стои празна, а клошарите мръзнат в снежния ад.
Неформалният лидер на търновските бездомници Вальо Гестапото иска кметът Румен Рашев да си изпълни обещанията.

Клошари от Велико Търново си искат обещания преди три години от кмета д-р Румен Рашев приют за бездомници. През 2006 г. в интервю пред „Монитор" неформалният лидер на търновските скитници Вальо, с прозвището Гестапото, разказа за тежката съдба на събратята си и се ожали, че няма къде да изкарат предстоящата тежка зима. Тогава кметът на общината официално обеща, че ще предостави на бездомниците част от сградата на бившата митрополия, намираща се в кв. "Асенова махала" под Царевец. Три години по-късно обаче сградата продължава да стои неизползваема и да се руши, а клошарите продължават да спят в изоставени строежи, шахти и в празните помещения на старата болница. Миналата седмица Търновският митрополит Григорий обяви, че смята да използва сградата на бившата митрополия за обучение на духовни семинаристи. Новината разгневи търновските бездомници, които отново си спомниха за неизпълненото обещание на кмета Рашев.
„Преди няколко години, когато трябваше да си направи реклама за предстоящите избори, кметът беше готов да ни свали звездите от небето. Тогава той обеща, че след като бъде ремонтирана бившата митрополия, ще ни предостави част от нея, където да живеем поне през зимата. След това обаче изборите минаха. Кметът спечели новия си мандат и много бързо забрави обещанията си.
За какво сме му ние. От нас пари не може да печели", възмущава се Вальо Гестапото. Той разказва, че колкото и невероятно да звучи, световната криза е ударила и тях, скитниците.
„Преди по кофите за боклук имаше повече кашони и старо желязо, което предавахме за стотинки. Имаше и повече останки от храна. Сега българинът яко е затегнал колана и почти нищо не изхвърля. Само покрай новогодишните празници дето беше малко по-добре и контейнерите бяха по-пълни с хранителни отпадъци", твърди Гестапото.
Преди три години мъжът имаше идеята
да основе и официално да регистрира първото в България, а вероятно и в света сдружение на клошарите и скитниците. Това сдружение трябваше да представлява и защитава интересите на бездомниците по подобие на синдикалните браншови организации. Това обаче така и не можа да се случи.
ИВАН ПЪРВАНОВ
10.02.2010 – в.Монитор електронно издание

Информация от 23.01.2007/от Нюз.бг
Движение на българските клошари учредиха в Търново (Явно доказателство как ни лъжкунят непрекъснато партийните нечестивци. Нищо от исканото не се е случило и няма да се реализира никога. Да си помечтаем – е съвета на управниците ни. Даже нямат и какво да ни кажат вече!)
Движение на българските клошари учредиха във Велико Търново, информира bgfactor.org.
Бездомниците се обърнаха с декларация към властите да им съдействат в завръщането към нормален начин на живот.
Над стотина бездомници в старата столица се включиха в първата организация от подобен род у нас. Всички те са се подписали под обръщение, разпратено до президента, председателя на Народното събрание, премиера, кмета на общината и Общинския съвет.
Клошарите настояват властите да им обърнат внимание и да им помогнат във връщането към нормален човешки живот. Те настояват местните власти незабавно да ги настанят в общежитие и посочват подходящи сгради - бившият КЕЧ например или старото военно училище.
В обръщението, написано по всички правила на официалната документация и без нито една правописна грешка, се уточнява, че сградата трябва да има кухненски блок, лекарски и стоматологичен кабинет. Те настояват и с предимство да бъдат лекувани тежкоболните сред тях, алкохолно и наркозависимите.
Сред останалите искания са "учредяване на паричен фонд с общинско участие за подпомагане членовете на движението".
Топлото време е само отлагане на неизбежното, хората от улицата не вярват на природния трик и предупреждават, че зимата наближава, а това е свързано с оцеляването на членовете на сдружението.
Поради обяснима липса на адрес, те посочват за обратна връзка представител на Общината във Велико Търново.

Ето какво се прави по света за проблема:
Улицата приюти клошари за световно/07.09.2009 – Милано (Нашите клошари не участват в това световно мероприятие, защот–о-о-о все още не са се организирали да му се не види!)
От 6 до 13 септември в Милано се провежда 7-ото издание на световното първенство по футбол за бездомници. Една уникална инициатива в световен мащаб, която използва изцяло богата спортна култура и нейните възможности за постигане на личностно равновесие, социална, морална и житейска реализация сред хората, останали без дом, отдали се на алкохол и дроги. Това е другата страна на медала, имаща стойности, надвишаващи най-скъпо платения калчо треньор на планетата Жозе Моуриньо: 11 милиона евро на сезон за него, а 93% от клошарите футболисти получават от този спорт нови, непознати, положителни импулси към живота. Homeless World Cup , реализира различни проекти по места за социално спасение чрез спорта в 75 страни, засягащи до момента около 30 000 души.

Целият свят знае , че Италия е настоящият световен шампион по футбол. Но, малцина са тези, които знаят, че Италия е 2 пъти световен шампион по футбол за бездомници. Събитието Световна Купа за бездомници, с ежегодните си издания в различни краища на света, цели да даде всякакъв вид подкрепа на бездомните, за да се реализират в живота, както и да обърне внимание на правителства, политици, медии и обществото да променят отношението си към останалите без подслон хора. Създадена от непримиримия и световно признат социален предприемач шотландеца Мел Йънг, Световната купа по футбол за бездомници има подкрепата на УЕФА, на фирмите Найк и Водафон. Неин официален посланик е френският футболист Ерик Кантона с подгласници Дидие Дрогба и Рио Фърдинанд.

Сега в Милано турнирът ще получи подкрепата на Интер, Милан и на италианската футболна Лига. Освен това местната спортна асоциация за аматьорски спортове "Милано, Майланд", специализирана да използва спорта и неговата богата култура за постигане промяна в живота на бездомниците, ще организира занапред италианско първенство с такива хора.

На надпреварата в Милано ще участват 48 национални отбора и 500 състезатели от всички континенти. България не участва, а Италия ще гони трета световна титла след тези, спечелени през 2004 в Гьотеборг и през 2005 година в Единбург. По веднъж купата е печелена от Австрия, Русия, Шотландия и Афганистан.
Както е по регламент, на терена с размери 22 на 16 метра всеки отбор се представя от четирима играчи, като единият от тях е вратар. Играят се две полувремена от по седем минути. Мачовете са в парка Семпионе, до историческата за италианското калчо "Арена Чивика", където трибуни и игрище ще са досущ като място за уличен футбол.
Запалянковците могат да гледат безплатно това забавление. То отчита досега, че след неговия завършек 29% от играчите намират работа и нов импулс към живота, забравят за алкохол и дроги и други причини, довели ги до улицата.
Специално за "7 дни спорт"
Автор: Елена Шаханова, Кореспондент на БНР, Италия

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

13 са арестувани в операция “Октопод”, сред тях е Алексей Петров (Октоподът е умно животно, дори проявява мисъл, вкусно е за консумация и опасно ако те набара в морето! Поздравления за милиционерите.)

Тринайсет души са задържаните при полицейската операция "Октопод", съобщиха от пресцентъра на МВР. Операцията се осъществява със съвместните усилия на служители на ГДБОП, ДАНС, СОБТ, СДВР и под ръководството на Софийската градска прокуратура. В хода на операцията са предприети действия по локализирането и задържането на йерархически изградена престъпна група.
Тя е съпричастна към изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на хора за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на “Кремиковци” АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.
Седем от задържаните са отведени в Националната следствена служба. Те са
братята Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Алексей Петров - Трактора, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, Николай Велков и Лозана Славчева, пише в съобщението.
По-рано миналата нощ в столицата са задържани още - Х.Н., В.Г., Ю.Н., Н.Н., Б.М. и Р.К. Те са в арестите с 24-часова мярка по Закона за МВР.
До този момент не е задържан Антон Петров - Хамстера, който е призован да се яви в четвъртък в сградата на националното следствие. Действията по разследването
продължават, добавят от МВР.
По-рано беше съобщено, че се издирват още поне 5 членове на групата.

Повдигнаха обвинение срещу Алексей Петров, Хамстера се яви сам (Ех, Петров, Петров, а беше СЪВЕСТЕН гражданин “уж”когато топеше колегите си!)
Арестуваният тази сутрин бивш служител на ДАНС Алексей Петров вече е с повдигнати обвинения, съобщи БТА, като се позова на информация от неговите защитници. Петров беше задържан по време на специализираната операция "Октопод". Антон Петров - Хамстера сам се яви около 17.00 ч. в Съдебната палата в София. Той е бил придружен от адвокатката си. Общо тринадесет души са задържаните при полицейската операция "Октопод", съобщиха от пресцентъра на МВР.
Според МВР и прокуратурата групата, към която принадлежи и Петров, се занимавала с изнудвания, силово събиране на дългове и рекет, незаконно използване на лица за платени сексуални услуги, разпространение на наркотични вещества, незаконно придобиване на значителни финансови средства във връзка с дейността на “Кремиковци” АД в ущърб на българската икономика, търговия с влияние, пране на пари, укриване на доходи, неплащане на данъци и източване на ДДС от държавния бюджет.
Операция “Октопод” се осъществи със съвместните усилия на служители на ГДБОП, ДАНС, СОБТ, СДВР и под ръководството на Софийската градска прокуратура. Седем от задържаните са отведени в Националната следствена служба. Те са братята Йордан Стоянов и Пламен Стоянов, известни като Дамбовците, Алексей Петров - Трактора, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев, Николай Велков и Лозана Славчева, пише в съобщението.
Към 18.30 часа Хамстера все още не е бил напуснал сградата на Съдебната палата, съобщи БТА, а малко по-рано, заедно със защитника си, е бил в Софийската градска прокуратура, където искаха да разберат за какво Петров е издирван.

Румен Петков: Сергей да носи отговорност за Алексей (Горкият Сергейчо! Какво ли не му се струпа на главата последната половин година – вече прилича на бимбаец! Сега и червейчето Алексей Петров му е лепнато. Вай-вай!)
"Ако Алексей Петров е бил част от престъпна група и е бил задържан, това е много тежка оценка за нас, бившите управляващи", заяви в парламента бившият министър на вътрешните работи Румен Петков, сега депутат от БСП. „Това е страшно, ако е така. То е страшно и за нас, и за държавата, и за обществото”, каза Петков.
Петков заяви, че не знае Алексей Петров да е изнасял информация в полза на предишното правителство и че не допуска това да се е случвало.
Бившият вътрешен министър каза още, че ако се докаже, че Алексей Петров е бил част от престъпна група, ръководството на БСП трябва да понесе отговорност, като според него е логично Сергей Станишев да подаде оставка като председател на партията.
От своя страна бившият министър-председател заяви, че приветства арестите, но изрази опасения, че можело да стане като при операция “Наглите”, при която от 25 задържани само трима са останали в ареста.

“Интернешънъл хералд трибюн”: Борисов направи сексуална революция в българската политика (Сексапила на ББ е “частен случай”, хайде да не го коментираме!)
Премиерът на България Бойко Борисов, бивш карате инструктор, бодигард и някогашен пожарникар, може да не изглежда феминист. Но бившият кмет на София през последните месеци популяризира множество жени в политиката на тази трайно „мачо-балканската” страна, което би могло да се определи като "сексуална революция", пише в. „Интернешънъл хералд трибюн”. „Жените са по-старателни от мъжете, не обядват твърде дълго и не ходят по барове”, коментира Борисов, като посочва за пример майка си и германския канцлер Ангела Меркел.
„Жените имат по-силни характери от мъжете, тъй като когато те кажат ‘не’, те имат предвид ‘не’, а и са по-малко подкупни”, заяви той миналото лято, създавайки женско крило от своята дясноцентристка партия. Борисов, наричан често и Батман, обявява жените за “тайно оръжие” срещу беззаконието, пише оше вестникът.
Докато някои от критиците виждат в издигането на жените при Борисов цинична тактика, имаща за цел да даде на бедната и известна с корупцията страна имидж на разкрасяване, малцина оспорват, че увеличаването на влиянието на жените в българския обществен живот нараства, въпреки че мъжете все още доминират в политиката, отбелязва изданието.
Вестникът допълва, че жени са избрани на важни политически постове, като например министър на правосъдието, кмет на София, председател на парламента, както и българската номинация за еврокомисар. Посочено е също така, че и българка оглавява ЮНЕСКО, както и че 34 от 116-те депутати на управляващата партия ГЕРБ са жени.

Другари Първанов и Овчаров, защо виетнамската АЕЦ е 5 пъти по-евтина от българската? (Ами защото едно е да се каже “по равно”, друго е “по братски”! Познайте ние от кои сме?)
Някогашният съветски официоз вестник “Правда” съобщава в броя си от 10 февруари, че руската държавна корпорация „Росатом” е извършила “атомен” пробив във Виетнам. В конкуренцията на компании от Япония и Франция руската фирма е спечелила търга за строителство на първата ядрена централа в страната. Тя ще се състои от два 1000-мегаватови блока – точно като българската АЕЦ “Белене”. Сега идва най-интересното: руснаците са спечелили търга с цена от 2,7 милиарда долара, което по курса на деня, впрочем най-висок от 8 месеца насам, прави точно 2 милиарда евро.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Егати.
Българската АЕЦ “Белене”, за която във вторник премиерът Бойко Борисов каза, че не може да бъде построена по сегашния проект, струва 5 пъти по-скъпо.
Министърът на икономиката и енергетиката Трайчо Трайков неотдавна заяви, че проектът за “Белене” ще струва “около 10 милиарда евро”, а според други експерти ще е постижение, ако цената не надхвърли 6 милиарда евро.
Защо така, бе, другари?
Защо във Виетнам построяването на една атомна централа струва 2 милиарда евро, а в България същата централа излиза най-малко 6 милиарда?
Отговорът на този въпрос е относително лесен.
Макар централата да претърпя три “първи копки” при три български правителства (едното преди 1989 година), договорът за нейното изграждане от “Атомстройекспорт” беше подписан през януари 2008 година от кабинета на Сергей Станишев. Главен лобист на този договор беше и продължава да бъде президентът Първанов, доста му помагаше и “дважди министърът на икономиката и енергетиката” Румен Овчаров. Има и една сюрия други заинтересовани, които също се облизваха като котараци в кебапчийница.
Договорът с руснаците беше силово наложен, макар че имаше сериозни и масово подкрепени възражения както за самата целесъобразност на строителството, така и срещу избора на руска компания и технология. Беше употребена цялата сила на Българската социалистическа партия – президент, премиер и държавен апарат, за да има точно такъв договор и да го вземат точно руснаците.
Сега този договор се води секретен, но е близко до ума на какво се дължи това, че във Виетнам руснаците са готови да строят 5 пъти по-евтино.
Аз знам отговора.
Бойко Борисов също го знае.
По-добре ще е да го каже той.

Петър Стоянов: Написаното от Атанас Липчев ще остави следа (Като жител все още “на този свят” хич не ме интересуват преходите, мръсните пари и останалите бля-бля дрънканици – проблемът е друг, дами и господа, и ако сте нормални към момента, моля, замислете ...)
…Цветът на нацията бе погребан жив на този остров, някои с присъди, повечето без такива, а редом с тях - особено опасни селски труженици, не пожелали да влязат доброволно в земеделските кооперации от съветски тип, с което заплашваха сигурността на държавата и подлагаха на съмнение авторитета на Партията. Подлагаха на съмнение авторитета и на един впиянчен московски слуга, който, без съмнение, бе луд за връзване и който стоеше в основата на всички ония дивотии и престъпления, сложили началото на онзи организиран хаос и безпринципност, които и до ден-днешен определят характера на българското общество.
На всичко отгоре височайшият луд бе обявен за баща на нацията, любим вожд и учител, а портретите му висяха редом с тези на кремълския сатрап. През тези първи години след войната се живееше по димитровски, работеше се по димитровски, учеше се по димитровски, правеше се любов по димитровски и дори жените раждаха по димитровски. А когато любимият вожд и учител най-после си направи човещината и умря по димитровски, народът облекчено въздъхна. Но, уви, не за дълго, защото изведнъж някой реши, че трябва да се живее, работи, люби и ражда по сталински, което дори бе още по-наложително…
(Откъс от книгата „Тихият бял Дунав” )

ИНТЕРВЮ НА РУМЯНА ТОТЕВА
Г-н президент, Вие на няколко пъти участвахте в представянето на книгата на Атанас Липчев „Тихият бял Дунав”. Това като че ли беше станала ваша любима книга в един период?
Аз изключително много харесвах Атанас Липчев като писател и изключително много го обичам като човек. Не съм сигурен дали успях да му го кажа приживе, въпреки многото ни срещи. Той е рядко съчетание за днешните български нрави – талант, съчетан с честност и на това отгоре със скромност. И съм сигурен, че неговата смърт няма да бъде отразена по страниците на големите български вестници. Той не принадлежеше към т.нар. „априлско поколение” писатели. Той със сигурност не е бил член на жури в известни телевизионни игри. От него не се вземаха интервюта. Той не принадлежеше даже на тъй наречената „синя интелигенция”. Той беше един почтен човек, който имаше изключително здрав инстинкт и чувство за онова, което се случи на България през 45-те години комунизъм и го описа блестящо във впрочем единствения български роман, посветен на лагера-затвор „Белене”.
Аз не зная друг писател.., не говоря за хора, които са преживели този ад и са написали свои мемоари, говоря за роман, за художествено произведение. Той е единствен, след три години работа, написал едно великолепно произведение, което не намери нужната и полагаща му се популярност, защото това не са мемоарите на икономката на Тодор Живков или на сервилности от кръга на Людмила Живкова. Става въпрос за един роман за мъчениците на комунистическия режим. А хората, които днес повече или по-малко диктуват българските литературни и медийни нрави, изпитват истинско неудобство… всъщност има защо… да издават подобни романи или да говорят на подобна тематика. Сигурен съм, че след двадесет години младите българи ще се върнат към това, което написа Атанас Липчев, и романа му „Тихият бял Дунав” за Белене и другите му великолепни романи „Тежки пари” и „Крадци”, които описват по един безапелационен начин механизма, по който се извърши преходът в България, начина, по който се натрупаха „мръсните” пари с очевидното покровителство на високите етажи на комунистическата партия и тайните служби. Бог да го прости Наско Липчев! Мисля, че на онзи свят трябва да си мисли само едно – онова, което направи тук и което написа, няма да остане без следа.
Както вие споменахте, той самият не е преживял ужасите на лагерите, но „Тихият бял Дунав” е посветен изцяло на това. Вие сам казахте, че три години е работил върху тази книга, понеже сте го познавали, разкажете малко повече за това, как е събрал информацията си?
Говорили сме по цели нощи за това. Казвал ми е неща, които аз вече знаех. Почти никой от оцелелите лагерници в Белене не споделя охотно онова, което е било. Човешкото унижение, на което са били подложени тези хора, иначе цвета на българската нация преди комунистите да дойдат на власт, е било до такава степен неописуемо, че никой от тях не искаше, аз съм свидетел на това, да споделя нещата. Той ми казваше, че е къртил камъче по камъче от спомените, за да може да напише тази своя книга. Все пак книгата му не е документална. Книгата му е художествена. В нея той си е позволил и авторски художествен размах. Направил го е по великолепен начин. Но чест му прави, че той се оказа единственият български писател, обърнал поглед назад и посветил книга на тази толкова мрачна история от българското минало, че децата ни сега, съвременниците, просто не знаят за нея. Всички отбягват тази тема. Пак казвам, една част за това, защото изпитват неудобство, а тази част, дето изпитват неудобство, са всъщност хората, които дирижират до голяма степен културните, литературните и ако щете, медийните процеси в България.
А той какво ви е казвал, какво го е вдъхновявало в тази тематика…, защо е искал да напише тази книга? Какво ви е споделял?
Той е мой връстник. Той много добре знаеше какво представлява комунизмът, не е бил дете тогава. Като всеки буден интелигентен човек, той е търсил със сигурност механизмите, които са довели до това човешко падение. Хора, раждани от майка, както пише той в романа си, да упражняват такъв нечовешки неописуем терор на други хора, също раждани от майка. Затова, че вярват в различни идеологии, затова, че не споделят идеологемите на Георги Димитров, на Сталин, на Вълко Червенков, това е било всъщност тяхното прегрешение.
И аз мисля, че това, което най-много го вълнуваше, е как е възможно едно човешко същество да се отнесе към друго човешко същество по този начин. Има прошка дори за хората, извършили истински престъпления. Тук става въпрос за хора, чийто грях е един – отказали са се да се подчинят на комунистическата догма, отказали са се да подпишат прословутите декларации, с които славят комунистическия строй, т.е. останали са верни на себе си, нещо повече – останали са верни на онези хуманни стойности и ценности, които днес всички ние в глас прокламираме, включително живите палачи от онова време и техните наследници.
Накрая ми се иска да кажете отново няколко думи за Атанас Липчев. За човека.
Ако го срещнете на улицата, по никакъв начин няма да си кажете той е писател. Презираше всички външни атрибути, които обикновено правят у нас един човек писател. Той не пушеше лула, не ходеше по кафенета, той не се изказваше за щяло и нещяло. Той не смяташе, че може да бъде арбитър във всички обществени и публични спорове. Живееше скромно във Варна. Пишеше книгите си. Вадеше тежко писателския си хляб. Свидетел съм на това. Книгите му излизаха, разбира се, в малък тираж, защото те засягаха най-чувствителната, най-болната тема на нашето общество. Знаеше много добре, че никога няма да стане герой. За съжаление, отиде си толкова млад, толкова рано и така нелепо.
Патриарха бе един от най-старите затворници на острова. От тези, с които влезе тук преди повече от седем години, вече нямаше никой - някои измряха от болести, други от лишения и преумора, а трети бяха просто убити от лагерната охрана…. Колкото до Патриарха, на съвестта му лежаха толкова много и толкова ужасни престъпления, че имаше всички основания да не вярва, че някой ден ще излезе оттук. От дългата верига с прегрешения пред Партията и народа бе достатъчно само това, че е бивш депутат и бивш опозиционер от последното Велико народно събрание. Това никой не би му го простил…
Един пъпчив и върлинест селяк даде тон за песен и групата потегли към реката.
Сгрешили пред народа,
тук дойдохме -
в ТВО духа да обновим,
с устрема на новата епоха
социализъм светъл да строим.
(Откъс от книгата „Тихият бял Дунав”)

ЕП критикува Македония за “езика на омразата” към съседите ( Ако Турция има да разрешава кипърския си проблем, то Македония има да разрешава българския си проблем!!!???)
Европейският парламент даде като цяло положителна обща оценка на усилията, положени през изминалата година от бивша югославска република Македония и Хърватия по пътя към членство в ЕС. В същото време ЕП подчерта ограничения напредък на Турция по отношение на критериите от Копенхаген. Трите резолюции бяха обсъдени и приети на пленарната сесия в Страсбург на 10 февруари.
Проблеми като правовата държава, свободата на изразяване, добросъседските отношения, етническите малцинства, правата на жените и борбата срещу корупцията и организираната престъпност все още трябва да бъдат разрешени в Хърватия, бивша югославска република Македония и Турция, според текстовете на приетите в сряда резолюции.
Депутатите от ЕП очакват преговорите за членство с бивша югославска република Македония да стартират в “близко бъдеще” и настояват Съвета да потвърди на срещата на върха през март, че приема препоръките на Комисията за тяхното започване. Те подкрепят също така предложението на гръцкото правителство за даването на символична и мотивираща дата - 2014 г., за приемане на държавите от Западните Балкани, се подчертава в резолюцията на Зоран Талер (С&Д, Словения).
От българска гледна точка интересните параграфи в проекторезолюцията са относно езика на омраза към съседните държави - членки на ЕС, в македонските медии и учебници, както и за гарантирането на правата на гражданите с различно етническо самосъзнание. В проекта за резолюция се отбелязва и че съвместното честване на общи исторически събития със съседите ще допринесе за по-доброто разбиране на историята и поддържане на добри съседски отношения.
Относно въпроса с името, парламентът настоява бивша югославска република Македония и Гърция “да удвоят усилията си на най-високо равнище с оглед намиране на взаимно приемливо решение”. Според депутатите ЕС трябва да бъде готов да окаже съдействие в преговорния процес.
Парламентът припомня, че започването на преговорите с Турция през 2005 г. е било началото на един продължителен процес с отворен край. Напредъкът на конкретните реформи остава ограничен през 2009 г., се казва по-нататък в резолюцията на докладчика Риа Омен-Руйтен (ЕНП, Нидерландия). Депутатите изразяват своето съжаление, че допълнителният протокол към споразумението за асоцииране ЕС-Турция не се прилага за четвърта поредна година. Нежеланието за отваряне на турските летища и пристанища към Кипър може сериозно да се отрази на преговорния процес, предупреждават депутатите.
Турското правителство трябва да направи конкретни стъпки за разрешаване на кипърския проблем, като започне с незабавното изтегляне на своите войски от северната част на острова и разрешаване на въпроса със заселването на турски граждани. По този начин Турция би помогнала за постигането на подходящ климат за преговорите, смятат членовете на ЕП.
Те критикуват също така някои решения на турския конституционен съд, като например това за закриването на прокюрдската Партия на демократичното общество и анулирането на законодателство, ограничаващо юрисдикцията на военните съдилища. Според депутатите това представлява сериозна крачка назад по отношение на реформите и призовават за преработване на Конституцията.
Европейските депутати приветстват подписването на протокола за “Набуко” и настояват за отварянето на глава “Енергетика” в процеса на преговорите. До момента са отворени 12 от общо 35 глави.
Преговорите за членство с Хърватия могат да бъдат завършени през 2010 г., като успешното присъединяване на страната може да даде положителен тласък на процеса на интегриране на останалите държави от Западните Балкани, се подчертава в резолюцията с докладчик Ханес Свобода (С&Д, Австрия). Депутатите все пак изразяват загриженост, че въпреки широката подкрепа за присъединяване към ЕС сред политическите партии, обществената подкрепа за членството намалява в Хърватия.
Според резолюцията постигането на споразумение между Словения и Хърватия за разрешаване на двустранния граничен спор е създало импулс за отваряне на всички останали глави и за бърз напредък в присъединителните преговори. Към момента 28 от 35-те преговорни глави са отворени, като 17 от тях са временно затворени.
Резолюцията за бивша югославска република Македония беше приета с 548 гласа “за”, 45 “против” и 35 “въздържали се”.
Резолюцията за Турция беше приета с вдигане на ръце.
Резолюцията за Хърватия беше приета с 582 гласа “за”, 24 “против” и 37 “въздържали се”.


ПО НЮЗ.БГ

Затварят пловдивски училища заради тоалетните (А пловдичани най-много бучаха против склуптурата дето ни казваше че България е кенеф!!! Ех, времена!)


Специална проверка за състоянието на тоалетните във всички пловдивски училища ще разпореди директорът на РИОКОЗ д-р Танчева.
По думите й, състоянието им е безобразно и общината най-накрая трябва да си свърши работата като осигури средства за ремонтирането им, съобщава радио Пловдив.
Директорът на здравната инспекция обяви, че няма да подпише удължаването на срока на нито едно предписание за отстраняване нередностите в пловдивските училища, независимо дали от това ще последва затваряне на някое от тях.
Д-р Танчева смята, че за новата учебна година тоалетните в училищата трябва да са основно ремонтирани.

Камари мръсен сняг изхвърлят край Варна (Е, после ще ни лекуват за разнообразни алергии, донесени от плажуването евентуално! Голяма работа. И т.н. ... до края на света!)

Камари мръсен сняг изхвърлят край Варна снегопочистващите фирми.
Заради голямото количество валежи и ниските температури снегът не се разтопи и градските власти бяха принудени да извозят излишното на място, на което снегът няма да създава проблеми.
Снегът, който се складира на една от морските буни, не може да бъде наречен нито пухкав, нито бял.
Той е обработен с препарати и пясък и е изринат от варненските булеварди заедно с боклуците.
Повечето хора недоумяват как може да бъде изхвърлен до морето, тъй като вероятно го замърсява. Според други пък морските буни са най-подходящи за целта.
Чужденците също са изумени от мястото, избрано за депониране на мръсния сняг.
Почистването на варненските улици вече е към края си и ако няма още валежи, планините от сняг край морето няма да се увеличат, информира Нова телевизия.

Доставят 100-хиляди дози от ваксината срещу свински грип (Хайде, пак се почна! Та у нас няма толкова болни, или умишлено ще ни заразяват, белким ги използваме. Ле-ле, нов мор ли ни чака!?)

Най-късно следващата седмица у нас ще бъдат доставени първите 100-хиляди дози от ваксината срещу свински грип.
По думите на д-р Ангел Кунчев от здравното министерство първоначално ваксините ще бъдат насочени към така наречените рискови групи, а при по-голям граждански интерес министерството ще поръча допълнителни дози, като общият им брой може да стигне 360-хиляди.
Една ваксина струва около 20 лева, но няма да се продава свободно.

Епидемията от морбили - почти овладяна, уверява министърът (Мърлявите циганьори и свинския грип ще докарат, я да вземат овреме да ги имунизират!)

Епидемията от морбили до голяма степен е овладяна, обяви министърът на здравеопазването Божидар Нанев.
Огнищата на болестта са в Сливен и Ямбол, съобщи БНР.
По думите на министъра, заразените не са били имунизирани с години, а и са отказвали да се подложат на имунизация.
"Става въпрос предимно за ромско население, тези, които са се разболели. От 4 хиляди до 4 200 души. Но, не са били извършвани имунизациите.
Възрастовата граница е от ранна детска възраст до 20, 21, 22-годишна възраст", посочи министър Нанев.
"Първото място, където трябва да се приемат са инфекциозни отделения и там, където не достигат легла, се разкриват легла към съответни други отделения. И не е останал пациент, който да не е бил приет", допълни той.
"Проведени са на всички тези рискови групи от ромско население допълнителни имунизации и се провеждат в момента, продължават да се провеждат", каза Нанев.
Припомняме, 10 смъртни случаи и 900 хоспитализирани само за 2 месеца е равносметката от заразата от морбили в област Сливен.
Заради тези данни министърът на здравеопазването Божидар Нанев е разпоредил незабавното организиране на извънредна имунизационна кампания срещу морбили и в Сливенско.
Епидемията от морбили започна в късната пролет на 2009 година от Източна България, като от есента се засилва и обхваща и други области в страната. Към момента най-засегнати са Сливен, Пловдив, Разград, Ямбол и Бургас.
Вчера обявиха и че започва безплатна имунизация срещу морбили и във Варна.

Няма коментари: