петък, 12 февруари 2010 г.

БОЙКО БОРИСОВ - ЗА “ПРО” ЩЕ ВИДИМ ... какво казва Европа и какво казват нашите депутати???

На този линк е видео, което демонстрира въздушен лазерен десант : http://www.spiegel.de/video/video-16874.html

Противоракетна отбрана на САЩ - оръжие енергия, или Лазерни ракети от небето

Това ще бъде революционно оръжие по данни на Американската армия: Лазер на борда на джъмбо - струята му е предназначена за унищожаване на балистични ракети от небето. Пистолета лъч може да работи на практика, но все още не е с доказан успешен тест.

Планираната противоракетна отбрана на САЩ (наземна Midcourse отбрана) включва записване, проследяване и унищожаване на ракети. Корените на програмата ни връщат в петдесетте и шестдесетте години на 20 век, когато американската армия е разработвала защитите си срещу балистични ракети. Първият вариант ( "Проекта Найки ") е имал ракети със свои собствени ядрени бойни глави. Усилията по време на Студената война завършват с проект, инициран като "Strategic Defense Initiative" (SDI) от президента Роналд Рейгън – известен още като проект за "Междузвездни войни".

Първоначално, ракетата се е планирало да бъде насочена изключително срещу междуконтинентални ядрени ракети, но сега включва и нападения над укрепления от краткосрочен и среден обсег на действие. Балистичните ракети, основната цел на имунната система на ПРО, трябва да бъдат прихващани в атмосферата, или в начална фаза в космоса, или малко след повторното им влизане в нея. Въздушнодесантни лазери – страхотно нещо! Първата лазер операция срещу балистични ракети и теста са били планирани за изпробване още през 2008 година, като резултатът тогава е бил успешен.
Днес от Агенцията за противоракетна отбрана съобщават, че: "Революционното използване на енергията е изключително привлекателно за противоракетна отбрана и има потенциал за атака едновременно по няколко цели в радиус от стотици километри със скоростта на светлината." В допълнение, разходите на изстрелване в сравнение със сегашните технологии са ниски.
Има дума и за “плаващ лазер” под водата, но независими експерти изказват съмнения относно такава концепция – не са убедени, че гредата енергия може да изпълни целта си под водата, поради различната й плътност от въздуха.
(по Шпигел)

И България може да влезе в новата ПРО
Вашингтон и София водят неформални разговори, заяви посланикът на САЩ
Неформални обсъждания на различни нива се водят между Вашингтон и София относно евентуалното разполагане на части от американската система за противоракетна отбрана (ПРО) на територията на България. Това заяви посланикът на САЩ у нас Джеймс Уорлик по време на първата си публична лекция, след като оглави дипломатическото представителство.
“Не сме на етапа на официалните преговори за разполагане на части на американската противоракетна отбрана на територията на България. Досега са провеждани неформални обсъждания, които се осъществяват на различни нива – както във Вашингтон, така и тук”, каза посланик Уорлик. “Ние трябва да разясним визията на българското правителство на САЩ за американската противоракетна отбрана”, обясни дипломатът.
По неговите думи предстоят консултации с българското правителство за разполагане на части от американската ПРО и САЩ се надяват, че те ще приключат ползотворно, като има предвид изразения интерес и географското положение на България. “Страната ви има роля, която може да изиграе в ПРО, това се определя от интереса на България”, допълни той.
България ще вземе своето решение за части от американската противоракетна система след обсъждане със страните от Европейския съюз и в българския парламент, коментира по-късно премиерът Бойко Борисов. „Това не е еднозначно мое решение. В две посоки ще чакаме отговори - от една страна от Европейската комисия, тъй като ние сме държава-член на ЕС, и второ - това ще бъде решено от българския парламент”, посочи той. “Моето мнение е, че ние трябва да бъдем солидарни, но то ще бъде подчинено на подкрепата на ЕС и решението на парламента. Като член на НАТО, трябва да работиш за общата колективна сигурност”, допълни Борисов.
Тук ПРО, там ПРО…
В средата на септември 2009 г. американският президент Барак Обама обяви, че се отказва от разработените от администрацията на предишния държавен глава Джордж Буш планове за разполагане на елементи от системата за противоракетна отбрана в Полша и Чехия. Вашингтон аргументира решението си с по-бавното от очакваното развитие на иранската програма за създаване на ракети със среден обсег на действие, което намалява заплахата за САЩ и Западна Европа. Освен това Иран се съгласи да се върне на масата на преговорите с петте постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН и Германия.
След като съобщи трагичната за Полша и Чехия новина, Обама обеща на съюзниците, че ще изгради нова, по-добра и ефективна система, която ще ги пази от евентуално нападение на ирански ракети. Военният министър Робърт Гейтс каза, че Пентагонът ще изпрати кораби с противоракетната система “Ейджис” да бранят европейските съюзници. Освен това ще бъдат разположени нови сензори и по-малки ракети прехващачи СМ-3 в Северна и Южна Европа.
Байдън - утешителят
В края на октомври миналата година вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън предприе мини-совалка в Югоизточна Европа, за да успокои партньорите и да ги запознае с новите намерения на американската администрация. В рамките на обиколката му бяха включени Чехия, Полша и Румъния.
В Букурещ Байдън заяви, че СМ-3 е с много по-добра архитектура от предишния план на Вашингтон. “Тя ще защити и вас, и Съединените щати”, подчерта американският вицепрезидент на съвместна пресконференция с румънския президент Бъсеску. “Изключително оценявам факта, че вашето правителство подкрепя новия проект за противоракетен щит. Ще се откажем от ракетите с дълъг обсег на действие, но ще имаме отбранителна система, която да защитава физически както Румъния, така и САЩ, и изключително оценявам факта, че подкрепяте този план, тази нова система, която е много по-добра”, заяви Байдън. Той припомни още продемократичните протести през 1989 г. и похвали румънците за това, че тогавашният им пример е бил вдъхновение за целия свят.
Румъния пак ни изпревари
Конкретните резултати от визитата на Джо Байдън в Румъния станаха ясни миналата седмица. На 4 февруари румънският президентът Траян Бъсеску обяви, че страната му ще приеме на територията си прехващачи на балистични ракети като част новия противоракетен щит на САЩ.
“Румъния беше официално поканена от американския президент Барак Обама да участва в системата за противоракетна отбрана”, посочи държавният глава след заседание на Върховния съвет по отбрана, на който е председател. “Страната ще приеме прехващачи на балистични ракети и ракети със среден обсег”, добави той и уточни, че тези елементи ще бъдат в оперативна готовност през 2015 г. Новата система “ще защитава цялата територия на Румъния”, заяви президентът, като подчерта, че той “не е насочен срещу Русия”.
От думите на Бъсеску стана ясно, че Върховният съвет по отбрана е приел предложението на президента на САЩ Барак Обама, който е поканил Румъния – като страна-членка на НАТО и на ЕС, да участва в разработването на противоракетния щит на САЩ и да приеме на територията си елементи от него. Траян Бъсеску обясни, че предложението на Обама е предадено на Букурещ от американския заместник-държавен секретар, отговарящ за контрола на въоръжените сили. По думите на президента предстоят двустранни преговори между Румъния и САЩ, а постигнатото споразумение трябва да бъде ратифицирано от парламента.
Днешното изявление на американския посланик у нас, че между Вашингтон и София текат неофициални разговори по въпроса за ПРО не са особена изненада. Още в средата на декември в руските медии се появи информация, че елементи от новата система за противоракетна отбрана ще бъдат разположени в България.
“Новата програма на алианса за ПРО превръща Балканите в приоритетна територия, а днешната политика на София ще му позволи да осъществи тези планове”, писа в. “Газета”, допълвайки, че елементи от противоракетния щит ще бъдат разположени в България, Румъния и Турция.
Разширяването на системата за ПРО на алианса, което да обхване Балканите, е част от новия проект, предложен от администрацията на президента Барак Обама в САЩ, пояснява московски политолог, цитиран от изданието, според когото е напълно нормално дясноцентристкото правителство в София да разреши разполагането на елементи на противоракетната система.
Българо-американската дружба
Че българското правителство и администрацията на Барак Обама водят доста активен диалог в последно време стана ясно още в края на миналата година. В средата на декември се разбра, между София и Вашингтон се водят разговори относно приемане на затворници от Гуантанамо. Тогава премиерът Бойко Борисов отнесе въпроса на парламентарните комисии по външна политика и отбрана и по вътрешна сигурност и обществен ред, които да дадат мнението си, след като се запознаят с доклада на специално създадената междуведомствена комисия.
“Личното ми мнение е, че трябва да вземем един човек”, коментира през декември Борисов възможността да пуснем на българска територия затворници от Гуантанамо. “Има европейска и натовска солидарност. Както ние искаме за всяко нещо подкрепа от нашите евроатлантически партньори, така президентът Обама иска сега от всички нас”, заяви министър-председателят.
Въпреки множеството въпросителни, които повдигна казусът, на 28 януари стана ясно, че България да приеме един затворник от Гуантанамо. Това е предложението, което се съдържа в доклада на междуведомствената комисия, представен от вътрешния министър Цветан Цветанов на закрито съвместно заседание двете парламентарни комисии.
Окончателно решение трябва да бъде взето до месец на заседание на Министерски съвет, но преди това ще бъдат изпратени експерти на място, за да се запознаят детайлно с профила на затворника, който евентуално ще приемем. Министър Цветанов обясни, че се работи за профил на евентуалното лице, което ще приемем на територията си, който да е най-приемлив за България. „Ние сме търсили винаги тези, които са се държали най-достойно там, които изповядват все пак някакви семейни ценности, защото това също е много важно”, каза Цветанов.
В момента се разглеждат две възможни лица. “Те не са създавали абсолютно никакви проблеми, докато са били в Гуантанамо. Те не са терористи и за тях се е смятало, че са съпричастни към подобни движения, но към настоящия момент няма нито повдигнати обвинения към тях за подобна дейност, нито пък че са участвали в подобна дейност”, каза още Цветанов.
„Евентуално лицето може би е семейно и затова може би ще трябва да поемем и неговата съпруга”, обясни още вътрешният министър. По неговите думи “това е един допълнителен механизъм за семейните ценности и което ще може по някакъв начин да придържа това лице към нормалните, общоприетите норми за едно демократично общество”. Съпругата на затворника не се намира в Гуантанамо, уточни Цветанов.
Седмица по-късно в пресата се появи информацията, че гласеният да се пресели в България затворник е сириец с жена и 6 деца. Най-вероятно той ще бъде настанен със семейството си в затворено селище край София. Експертите, избирали затворника на място, са разговаряли и с палестинец и ливанец, но доброто поведение на сириеца наклонило везните в негова полза.
По vsekiden.com

Няма коментари: