четвъртък, 18 февруари 2010 г.

Щом “разглобяват” ТРАКТОРА на съставните му части, да чакаме ли и появата на някой КОМБАЙН – образно казано?

ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Ново обвинение за Трактора
Алексей Петров: Костов и Цветанов ми приложиха сталинистка агресия

Захари Белчев
Срещу Алексей Петров – Трактора е повдигнато още едно обвинение късно снощи, стана ясно по време на разглеждането на мярката за неотклонение на задържаните при акция “Октопод”. Обвинението е прецизирано в 19.40 часа и е по показания на плевенския бизнесмен Георги Петракиев Цветанов. Според свидетеля Трактора насилствено му е отнел имущество през 1998 година, като му нанесъл няколко удара в ресторант „Златния телец”. Свидетелят твърди, че е накаран да прехвърли дяловете си от търговско дружество на израелски инвеститор, а също така и собствеността на лек автомобил „Мицубиши”.

Новото обвинение бе приложено като доказателство, към вече повдигнатото обвинение срещу Трактора за организатор на йерархична въоръжена престъпна група за изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности. Заедно с Алексей Петров обвиняеми като негови съучастници са братята Пламен и Йордан – Дамбовците, Антон Петров – Хамстера, Марчело Джотолов – Марчело, Момчил Кръстев и Николай Велков.
Алексей Петров дръпна в своя защита поредната си реч пред съда. Той се оплака, че вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов и лидерът на ДСБ Иван Костов произнасят присъди като Народния съд. „Иван Костов и министър Цветан Цветанов приложиха срещу мен сталинистка агресия”, бе категоричен Петров. “Притеснявам се, Цветанов и Костов ми произнасят присъди като пред Народния съд през 1945–46 година. Това ги поставя в много особена ситуация и това ще ги принуди да ми изфабрикуват доказателства”.
Освен, че Цветанов и Костов са в основата на задържането му, Трактора смята, че един от проблемите е, че в парламентарната комисия за контрол на ДАНС е илюстрирал как работят специалните служби преди екипа на Петко Сертов и какъв модел за отстраняване на неудобни е практикуван. “При това изслушване съм казал всичко и съм посочил определени хора, някои, от които съм квалифицирал като опасни за националната сигурност. Това е една от причините в момента да съм с белезници”, обясни Петров.
Сред най-големите проблеми обаче той посочи критиките си към новото управление, най-вече по отношение на икономиката и националната сигурност. “Големият ми проблем още от първите дни на новото управление е, че аз последователно възразявах срещу начина на политика в областта на икономиката и националната сигурност. В това си несъгласие, посочих, че високите проценти на лихвите, които са със 7 – 8 пункта по-високи от тези в Европейския съюз, това ни изважда от конкурентноспособност в момента”, заяви Петров.
Тук като основен враг на Трактора бе посочен финансовият министър Симеон Дянков, който също се оказал в основата на арестуването му. “Написах официален документ до вицепремиера Симеон Дянков, в който посочих конкретен модел за сваляне на лихвите на банките. Смятам, че засегнах сериозни интереси в банковата система и вместо официален отговор от Дянков, аз получих арест. Кои са банките ще назова по-късно. Това е най-печелившият сектор в България”, твърди Петров.
Той за пореден път подчерта, че от 20 години работи за държавата. “Работил съм честно и чисто, за което съм награждаван многократно. Единственият чадър, който съм имал е това, че не съм се обвързвал с нито един политик и държавен чиновник или представител на престъпните структури”, каза Петров.
По отношение на данъчните задължения от 1,5 млн. лева, които са констатирали от НАП, Алексей Петров заяви, че има сериозни доходи, защото се занимава със законен бизнес с големи обороти.
Седмината арестувани при акция “Октопод” бяха оставени за постоянно зад решетките на 12 февруари от Софийския градски съд. Всичките са обвинени за участие в организирана престъпна група, занимавала се от 1997 до сега с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности. Тогава съдът се съгласи с доводите на адвокатите, че повдигнатите обвинения не са в достатъчна степен прецизни, но отбеляза, че разследването е в твърде ранен етап, а по обем обвиненията са конкретизирани и достатъчни, за да могат да се породят вредни последици, ако на някого от групата бъде наложена по-лека мярка.
Адвокатката на Алексей Петров Ина Лулчева се съсредоточи в аргументацията си пред апелативните магистрати с противоречия в решението на Софийския градски съд. Съдът тогава се съгласи с доводите на адвокатите, че повдигнатите обвинения не са в достатъчна степен прецизни, но отбеляза, че разследването е в твърде ранен етап, а по обем обвиненията са конкретизирани и достатъчни, за да могат да се породят вредни последици, ако на някого от групата бъде наложена по-лека мярка. Лулчева посочи, че няма никаква конкретика в доказателствата, а в редица от показанията на свидетелите има съществени противоречия. Много от 18-те свидетели пък са имали различни дела с Алексей Петров и са писали жалби срещу него, но нито една от тях не е била уважена от държавните институции.
„Показанията на тези свидетели поставят повече въпроси, отколкото отговори. Множество от твърденията им са по слухове”, посочи Лулчева. Според адвокатката, тези доказателства биха могли да са достатъчни за проверка, но не и за повдигане на обвинения и образуване на досъдебно производство. Лулчева се спря по отделно върху показанията на всеки от свидетелите в близо 30-минутна пледоария.
Вторият адвокат на Петров Васил Василев заяви пред съда, че „практиката на органите на досъдебното производство е да повдигат обвинение нощеска, но и това няма да ги спаси, защото доказателствата им отново са недостатъчни”, посочи защитникът. Той обясни, че Алексей Петров е бил назначен в службите по времето на Емануил Йорданов, който е бил вътрешен министър и Атанас Атанасов, като шеф на НСС. „Той работи там докато случайно бе осветен от вътрешния министър Румен Петков”, обясни Василев. Адвокатът недоумяваше защо по делото няма материали свързани с дейността на Петров като офицер на прикритие, тъй като работата му изисквала той да се представя по определен начин в обществото и това би могло да заблуди мнозина.
В обясненията си пред съда самият Петров каза, че една от дейностите му е била спирането на протеста на таксиджиите пред парламента през 2001 година. “Имах задачи на прикритие, заедно с офицер от НСС. Успях да преустановя таксиметровите шофьори по време на убийството на Пепи Терзийски, да не нахлуят в Народното събрание. И най-голямата лъжа на Костов и Атанасов е, че аз съм в основата на протеста. Тогава именно Атанасов усвои моето назначение”, заяви Алексей Петров.
Василев също се спря подробно на някои от свидетелските показания, като наблегна на тези дадени от варненския общинар Веселин Данов. Данов твърди, че Петров притискал главния прокурор да постави бариери в курортните комплекси Златни пясъци и Албена. „Показанията на този свидетел са в абсолютно сатиричен характер и не трябва да се приемат сериозно”, бе мнението на Василев.
Разглеждането на мярката продължава с пледоариите на адвокатите на останалите обвиняеми в процеса. След това се очаква Софийският апелативен съд да се произнесе окончателно по това, дали Трактора и хората му ще останат в ареста или ще бъдат на свобода с някоя от по-леките мерки предвидени в закона.
Министерството на финансите опровергава Трактора
Във връзка с постъпващи питания относно тиражираните днес твърдения на Алексей Петров за изпратено от него писмо до вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, в което се посочва модел за сваляне на лихвите на банките, Министерството на финансите категорично заявява, че това не отговаря на истината, съобщиха от ведомството. Към днешна дата в Министерството на финансите не е получавано подобно писмо. Такова не е постъпвало и в деловодството на Министерския съвет.
След направена обстойна проверка беше установено, че писмо с подател Алексей Петров или ЗК „Лев Инс” АД няма получено както по формален, така и по неформален ред, се казва в прессъобщение от Министерството на финансите.

Ди Пресе: Кръстникът на мафията като застрахователен шеф
четвъртък, 18 февруари 2010 / Виена
“Кръстникът на мафията като застрахователен шеф” - под това заглавие австрийският всекидневник “Ди Пресе” публикува статия, цитирана от Дойче веле, посветена на обвиненията срещу Алексей Петров.
През май 2009 г. застрахователното дружество “Лев Инс” изпъква с един иновативен продукт - застрахователна полица в случай на отвличане. Днес основателят Алексей Петров лежи в следствения изолатор като предполагаем главатар на престъпна група.
В рамките на операция “Октопод” сивият кардинал на “Лев Инс” бе арестуван заедно с 13 заподозрени. Вътрешният министър Цветан Цветанов обвинява Петров, известен и като “Трактора”, в широка палитра наказуеми деяния, сред които измама, данъчни злоупотреби, склоняване към проституция, изнудване и връзки с арестуваната през декември банда похитители “Наглите”.
“Лев Инс”, по собствени твърдения на фирмата, е третата по големина в България застрахователна компания, сред нейните 700 хиляди клиенти са министерствата на отбраната и на икономиката.
Алексей Петров, някогашен офицер под прикритие на НСС, а до август 2009 г. още съветник на ДАНС, е смятан днес за предполагаемата глава на “Октоподите”. Петров обаче е също така стар познайник и колега по карате на премиера Бойко Борисов, в средата на 90-те години те са били партньори в общата им фирма “Будоинвест”.
Така че мнозина предполагат, че арестът на Петров може да е личен въпрос за Борисов с цел уреждане на стари сметки. “Мутри бият други мутри по мутренски”, изкоментира например социалистката Татяна Дончева операцията “Октопод”. Борисов отхвърля това като “измишльотина”.
В богатата на ярки фигури история на 20-годишния преходен период на България от социализъм кам пазарно стопанство Алексей Петров е един от най-биещите на очи и най-загадъчни образи. След напускането на антитерористичното подразделение на вътрешното министерство през 1992 г. той първо основава охранителната фирма “Атлас”, а през 1994 г. - застрахователния институт “Аполо и Болкан”, от който впоследствие произлиза “Лев Инс”.
Тогавашният му бизнес-партньор Златомир Иванов “Баретата” е подследствен и зад решетките от февруари м.г. по подозрение в търговия с кокаин.
Алексей Петров не е единственият заподозрян в престъпни деяния “застраховател” в България. Само няколко часа след убийството на “летописеца на мафията” Боби Цанков в началото на т.г. следствените органи претърсиха седалището на застрахователния институт “Бул Инс”, принадлежащ на известния като Големия Маргин Красимир Маринов.
След като съдът отхвърли като недостатъчни доказателствата, че Големия Маргин е поръчителят на убийството на Цанков, прокурорът Николай Кокинов тутакси промени обвинението в “организиране на наркобанда”, за да може Маринов отново да бъде задържан от следствието.
Но с това нещата не свършват: И третата по големина българска застрахователна компания “Армеец” е част от бизнесконгломерат - от ТИМ, чиито бизнесметоди не винаги са били законни, както се твърди. Европейска известност ТИМ придоби последно благодарение на провалилата се кандидатура на Румяна Желева за еврокомисарка.

bTV най-после купена
СМЕ ще брои 400 млн. долара на News Corporation
Медийна компания Central European Media Enterprises (СМЕ) купува bTV от News Corporation. СМЕ ще плати 400 млн. долара за 100% от дяловете на телевизията и 74% от радиокомпания C.J. Информацията бе разпространена от двете компании и бе потвърдена за “Всеки ден” от PR-отдела на bTV.
Според условията на сделката, която предстои да бъде одобрена от Комисията за защита на конкуренцията в рамките на шест месеца, СМЕ ще плати 400 милиона долара за 100% от дяловете на bTV, bTV Comedy и bTV Cinema и 74% от дяловете в радиокомпания CJ (N-Joy, Z-Rock, Melody, Jazz FM, Classic FM).
CME е основана от американския милиардер Роналд Лаудер. News Corporation е собственост на австралийския магнат Рупърт Мърдок. СМЕ е създадена през 1994 г. и притежава 20 телевизии в седем държави, включително Чехия, Хърватия, Румъния, Словения и др. Една от най-успешните телевизии на СМЕ е TV Nova в Чехия, която, също както и bTV, е пазарен лидер и една от най-успешните телевизии в региона. В България СМЕ управлява ProBG и RingBG. През май 2009 г. Time Warner купи 31 на сто от CME.
В официално съобщение News Corporation посочва, че с тази сделка окончателно се оттеглят от бизнеса в Централна и Източна Европа и излъчването на безплатни ефирни телевизионни програми. News Corporation са били консултирани от инвестиционната банка J.P. Morgan, а CME от лондонския клон на Deutsche Bank.
Информацията за продажбата на bTV върви вече повече от година, като сделката премина през няколко етапа на преговори. И от двете компании не отричаха, че се водят такива, но до последно не искаха да дават подробности. В края на януари Ройтерс съобщи, че СМЕ вече са купили bTV за 500 млн. евро.
Лаудер vs. Мърдок
Central European Media Enterprises (CME) е основана от милиардера Роналд Лаудер. Той е син на Джоузеф и Есте Лаудер, създатели на козметичния гигант “Есте Лаудер”. През 2007 г. списание “Форбс” го нарежда сред най-заможните хора в света, като оценява богатството му на 3 млрд. долара.
Роналд Лаудер е роден през 1944 г. Получава средно образование в Bronx High School of Science и бакалавърска степен по международен бизнес от Wharton School of the University of Pennsylvania. Учил е в университета в Париж и има сертификат за международен бизнес от университета в Брюксел.
Медийната му компания му СМЕ развива дейност най-вече в страните от Източна Европа. Освен телевизионен магнат Лаудер бе посланик на САЩ във Виена през 80-те години на миналия век. Бил е заместник-министър на отбраната. През 1987 г. основава фондацията “Роналд С. Лаудер”, която подпомага образованието на евреи. В момента организацията подпомага еврейски училища и културни центрове на общността в Австрия, Беларус, Чехия, Германия, Унгария, Полша, Словакия, Украйна и България.
Рупърт Мърдок е австралийски медиен магнат, основен акционер, председател и управляващ директор на Нюз Корпорейшън. Той започва своята кариера в новинарския бизнес с един вестник в град Аделаида, като по-късно придобива и други медии в родната си Австралия, преди неговата компания да започне да се разширява в световен мащаб, първоначално във Великобритания а по-късно и на медийните пазари в САЩ и Азия.
Мърдок основава първата си телевизионна програма в Англия, създавайки „Скай Телевизия“ (Sky Television) през 1989 година. През последните години Мърдок става водещ инвеститор в сателитната телевизия, филмовата индустрия, Интернет и е собственик на множество печатни медии. Според списанието Форбс, през 2008 година, Мърдок е на 109-то място, сред най-богатите хора в света, с приходи от 8,3 млрд. евро.

Сидеров поиска Костов да не е шеф на комисията за ДАНС
Заради Алексей Петров

Задържаният миналата седмица Алексей Петров стана причина днес и за разнобой сред парламентаристите, които подкрепят управляващата партия. Иван Костов трябва да напусне председателския пост на парламентарната комисия за контрол на ДАНС, поиска председателят на “Атака” Волен Сидеров преди началото на заседанието на комисията, съобщи БТА. Според Сидеров Костов трябва да бъде изслушан, тъй като по времето, когато е бил министър-председател, Алексей Петров е бил назначен в Националната служба “Сигурност”.
Не се притеснявам нито за миналите си действия, нито за бъдещите, заяви Костов в отговор на репортерски въпрос дали е вярно, че той и вътрешният министър Цветан Цветанов имат възможност да “изфабрикуват доказателства” срещу Петров, както твърди задържаният

Вече две години загърбваме препоръки на ЕЦБ
Правителството на Станишев не направило промените в БНБ, Дянков ги вкарва в закона
Десислава Боцева, Геновева Червенакова
3 препоръки на Европейската централна банка от 2008 г. все още не са взети предвид в Закона за БНБ, научи “Всеки ден”. Това е трябвало да направи предишното правителство, но така и не се е случило.
През 2008 г. ЕЦБ в поредния си доклад дава 3 препоръки на Българската народна банка, които вече 2 години не са влезли в Закона за БНБ. Сигнал за това дадоха от Европейската комисия преди няколко седмици, като обясниха, че Уставът на БНБ не е хармонизиран с Устава на ЕЦБ.
От БНБ потвърдиха за трите препоръки, като обясниха, че не знаят каква е причината предишното правителство да не ги приеме. Когато потърсихме по този въпрос бившия министър на финансите Пламен Орешарски, той отговори така: “О, не мога да кажа. Само си спомням, че БНБ беше готвила проект за изменение на закона в края на мандата. Но щом не е минал, трябва да проверя. Това все пак е инициатива на БНБ. Нямам спомен, за съжаление”.
Самото членство в ЕС предполага, че държавата трябва поне минимално да е хармонизирала закона на централната си банка с този на ЕЦБ. На всеки две години от Европейската банка правят доклади за всички членки относно състоянието на банковата система.
В последния си доклад от 2008 г. ЕЦБ отправила по отношение на БНБ 3 препоръки, които да залегнат в съответния закон. Първата препоръка касае независимостта на БНБ и това че тя няма право да иска или приема указания от Министерския съвет и други органи и институции. Втората препоръка се отнася до това, че при отстраняване на член на управителния съвет на централната банка, той няма право да обжалва това решение. Право да обжалва има само управителят на банката. Третата препоръка е БНБ да не може да кредитира не само българското правителство, но и останалите страни-членки.
Имаше законопроект за тези промени, който стигна до Министерски съвет, но там остана. Сега министърът на финансите Симеон Дянков ще го внесе, обявиха пред “Всеки ден” експерти от БНБ.
“Когато е направен Законът за валутния борд, още тогава Законът за БНБ е хармонизиран, за да може, когато се приеме еврото да не се приемат нови закони, а директно да се приложи. Поради наличието на борд, разбира се, БНБ има ограничени права”, заяви пред “Всеки ден” Валентин Николов от ГЕРБ, член на парламентарната комисия по бюджет. Заради това не може да изпълни всички ангажименти, които изпълняват останалите страни-членки.
“БНБ изпълнява една трета от тези ангажименти. Тя няма право да печата пари, трябва да поддържа минимални резерви, няма право да осъществява трансфери към банките над определен размер. Другите централни банки могат да се намесват и да спасяват останалите банки в страните, да финансират, да рефинансират, да печатат пари. Те имат много повече предимства. За да ги имаме и ние обаче, трябва да махнем валутния борд”, каза още Николов.
Вярно е, че влизането на т.нар. чакалня на Еврозоната е въпрос на политическо решение, което трябва да вземат страните, приели еврото, коментираха пред “Всеки ден” евроексперти. Според тях не е необходимо да сме покрили някакви конкретни показатели, но все пак за да разчитаме на добрата воля на европартньорите, трябва да демонстрираме, че поне полагаме усилия. Министърът на финансите Симеон Дянков упорито твърди, че още през месец март ще влезем в механизма RME II. Експерти обаче твърдят, че такова решение едва ли ще бъде взето, преди следващия доклад на Европейската централна банка, който трябва да бъде представен през май

Арест за началника на ГКПП “Лесово”
Задържането е във връзка с контрабанден канал на парфюми
Началникът на ГКПП- Лесово Димитър Колев е под полицейско задържане за 24 часа, съобщиха от Окръжната прокуратура в Бургас. Колев е разпитван във връзка с арестувания бивш служител на митническия пункт Красимир Гочев. Арестът на Гочев е свързан с контрабанден канал на маркови парфюми. След разговора с Колев до прокуратурата ще бъде подадена информация, за да се прецени дали задържането му да продължи.
Гочев бе арестуван на 16 февруари. От полицията съобщиха, че са наблюдавали дейността му и канала за маркови парфюми през Лесово от октомври миналата година. През ноември е задържан товарен автомобил, който се опитал да премине през Лесово с незаконната стока, чиято стойност бе оценена на 4.8 милиона лева.
Гочев е бил началник смяна на митническия пункт допреди месец. Разпитани са и колегите му от смяната. Днес съдът му наложи постоянна мярка за неотклонение - “домашен арест”. Вчера от прокуратурата съобщиха, че още най-малко трима души се проверяват за съпричастност към канала за маркови парфюми.


ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Алексей Петров остава в ареста

София /КРОСС/ Софийският апелативен съд остави в ареста само двама от задържаните при акция "Октопод" - Алексей Петров и Марчело Джотолов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
САС измени мерките за неотклонение на трима от арестуваните. Братята Йордан и Пламен Стоянови, известни като Дамбовците, и Момчил Кръстев вече са с мярка "подписка".
Николай Велков и Антон Петров - Хамстера са с мярка "парична гаранция" от 20 000 лева.

Национален ефективен протест на медиците на 7 април
София /КРОСС/ Национален ефективен протест на медици ще се състои в Световния ден на здравето, отбелязван и като Ден на здравния работник - 7 април, съобщиха от Центъра за защита правата в здравеопазването.Това решение бе взето от шефовете на около 35 общински и частни болници, които днес се събраха в Първомай.
Исканията на протестиращите са изложени в подписка, която бе подкрепена от над 120 000 души и внесена в Министерски съвет. Те са свързани с намалените бюджети и неравностойното третиране на лечебните заведения в страната ни. Сред исканията са незабавни промени в действащото законодателство, които да поставят всички лечебни заведения в среда на честна конкуренция; незабавно премахване на незаконните изисквания на НЗОК за двама специалисти по клинична пътека и ново договаряне при условията на НРД 2010; увеличаване на бюджета на НЗОК до размерите от 2009 година; незабавно премахване на делегираните бюджети и справедливо заплащане на всички извършени и отчетени от лечебните заведения дейности; премахване на бюрократичните ограничения пред лекарите специализанти; осигуряване на равни възможности за всички да кандидатстват за финансиране по европейски програми.
От утре /19 февруари/ медиците ще протестират символично с лентички и баджове.

Русия пита България официално за ПРО
Москва, Русия /КРОСС/ Русия е изпратила официално искане до София за разяснения относно плановете за разполагане на елементи от американската система за противоракетна отбрана в България. Това се казва в съобщение на руското Министерство на външните работи.
"По повод наскоро появилата се информация от българските власти за провеждане на консултации със САЩ за разполагането на американската система за противоракетна отбрана в България Русия изпраща официална молба за изясняване на целите и същността на тези преговори", се казва в съобщението.
По-рано днес бълагрсият външен министър Николай Младенов коментира, че на този етап не са водени преговори за ПРО. „Водят се разговори за това как ще изглежда системата, включително и на ниво НАТО - Русия", уточни Младенов.

Борисов предупреди кметовете да не крадат европари и им даде наръчник
Пловдив /КРОСС/ Няма да позволя да бъдат спрени парите по оперативните програми заради действията на който и да е било кмет. Това заяви премиерът Бойко Борисов пред кметовете на събранието на Националното сдружение на общините в България. Той посочи, че Брюксел е отпушил парите по различни програми заради силната политическа воля на правителство и сигурния одитиращ орган, предаде в. „Марица”.
„Една част от вас си мислят, че могат да продължат да правят това, което са правили досега”, заяви премиерът и подчерта със строг тон: "Прякото договаряне го забравете!".
По думите му, Европейската комисия е отворила финансирането на 7-те Оперативни програми, заради ясно декларираната политическа воля на управляващите и създаването на сигурен одитен орган.
За кметовете правителството е подготвило информационен наръчник за правилата при реализацията на проекти по Оперативните програми на ЕС. Сред забраните в наръчника Борисов посочи прякото договаряне, корупционните плащания, подкупи и рушвети, недклариран конфликт на интереси, съглашателство за опериране и допълващи дейности, неподаване или отказ от оферта, участие на ротационен принцип и преразпределение на пазарите от страна на фирмите, небалансирани договори и подправени спецификации, както и включването на фиктивни доставчици и услуги. Помагалото ще бъде раздадено в близките дни.
„Този, който си позволи да прави това, което не трябва да се прави, няма работа при мен, за да иска пари”, категоричен бе премиерът. „Заради никой от вас - малък, среден или голям кмет, аз няма да позволя да спрат парите”, каза още Бойко Борисов.
Острият тон на премиера не смути общинските кметове. Председателят на НСОБ Дора Янкова поздрави правителството за получените положителни оценки за съответствие от Брюксел. „Убедихме се, че европейските пари не са лесни”, заяви тя и добави, че усвояването им изисква огромен административен капацитет.
Добринка Михайлова от Одитния орган представи тристепенната схема, по която ще се извършва контролът при изработването на проектите и разходването на средствата. На първо ниво е предварителният контрол на управляващите, на второ -дирекция "Национален фонд" и последна е думата на одитенния орган. Одитът ще се извършва на място, без никакви компромиси и на принципа на случайния избор.

Северозападна България е най-бедният регион в Европа
Брюксел, Белгия /КРОСС/ Северозападна България е най-бедният регион в Европейския съюз, сочат данните от проучване на Евростат. Най-богат пък е великобританският Централен Лондон.
Според данните, Брутният вътрешен продукт на глава от населението в българския Северозапад, включващ Видин, Лом и Монтана, е едва 26% от средната стойност за всички 271 региона в ЕС, която е 125%. В отличника Централен Лондон пък, този процент е 334%.
В челото на класацията са още: Люксембург – 275%, Брюксел, Белгия – 221%, Хамбург, Германия – 192%, Прага, Чехия – 172%.
Данните показват, че общо 41 региона-отличници надвишават средната стойност от 125% от БВП на глава от населението, като 9 от тях са в Германия, по 5 в холандия и Великобритания, 4 в Австрия, по 3 в Испания и Италия, по 2 в Белгия и Финландия и по един в Чехия, Дания, Ирландия, Гърция, Франция, Словакия, Швеция и Люксембург.
На дъното на класацията са всичките региони в България и Румъния, като на последно място е Северозападен (26% от средната стойност), следван от Североизточния регион в Румъния, Северен-Централен и Южен-Централен в България (и трите с по 27%).
Сред 66-те региона, намиращи се под долната граница от 75%, 15 са в Полша, по 7 в Гърция и Румъния, по шест в България, Унгария и Чехия, по 4 в Италия и Португалия, три в Словакия, 2 във Франция, по 1 в Испания, Словения, Великобритания, Естония, Латвия и Литва.

Никола Съботинов: Дянков ще съкращава, ние не
София /КРОСС/ За 1 март сме поканили на заседание на Управителния съвет министър Сергей Игнатов и министър Симеон Дянков, за да видим какви са им вижданията по отношение на БАН. Това заяви председателят на БАН Никола Съботинов пред журналисти след срещата си с френския посланик Етиен дьо Понсен, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Той каза, че се водят неформални разговори за финансирането на БАН: "Засега няма резултати. Дянков каза, че трябва да се съкращава от персонала. Ние няма да съкращаваме".
Относно интереса на верига хипермаркети "Кауфланд" към една от сградите на БАН, председателят коментира: "Някой е казал, че БАН ще се разпродава и затова започват интересите. БАН няма да се разпродава. Навремето родолюбиви българи са дарявали на БАН, сега нови родолюбиви българи искат да вземат това, което е дадено на БАН, и да си го сложат в джоба".
Изключително съм доволен от срещата ми с френския посланик Етиен дьо Понсен, защото сътрудничеството ни с Франция продължава 45 години. Тази година се навършват 45 години от подписването на договор с CNRS. Предвижда се с Франция да работим заедно за създаване на нов технологичен парк край Поморие, който ще бъде насочен в областта на възобновяемите енергийни източници - слънчева енергия, обяви той: "Ще работим по създаването на слънчева централа, ще използваме и френски технологии за това. Сега подготвяме документите, за да кандидатстваме за този проект. Финансирането по този проект се надяваме да стане по линия на оперативните програми - с европейски средства. Надявам се, че финансирането ще е около 200 хил. евро".
Говорихме с посланика да посетим тази година Националната астрономическа обсерватория в Смолян, каза Съботинов. Там също предстои разширяване на връзките с Франция. Последните 20 години имаме 1300 съвместни публикации между френски и български учени, което говори за чудесна съвместна работа във всички области, в които си сътрудничим, добави председателят на БАН.
Никола Съботинов съобщи, че Академията подготвя 4 важни технологични парка - единият ще бъде в София със Столична община, другият в Пловдив, в Бургаска област, очакваме и във Варна. Те са по различни проекти. "Едни мислят как да ни разтурят, едни мислят как да вършим работа", добави мнението си той.

Етиен дьо Понсен и Съботинов направиха равносметка на сътрудничеството между CNRS и БАН
София /КРОСС/ Исках да посетя официално БАН, защото тази година ще честваме 45-годишнина от подписването на спопразумението между CNRS, което всъщност е френският еквивалент на БАН, и БАН. Това каза френският посленик в България Етиен дьо Понсен пред журналисти след срещата си с председателя на Академията Никола Съботинов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Той посочи, че има сътрудничество от 45 години между двете институции в най-различни области - между различните лаборатори, които са към БАН и техните френски структури. Например с Центъра на Мусала има сътрудничество от миналата година в областта климатичните промени. Освен това има сътрудничество в областта на архелологията - френски и български археолози правят заедно разкопки. В областта на микробиологията също има отдавнашно сътрудничество, подчерта Понсен. "Исках да направя това посещение, за да може да се отбележат тесните връзки между БАН и CNRS. Заедно с председателя на БАН направихме равносметка на сътрудничеството и се опитахме да видим какво можем да подобрим".


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Трактора: Арестуват ме, понеже искам банките да свалят лихвите

"Искането ми банките да свалят лихвите по кредитите, които са със 7-8 процента по-високи от тези в Европа, е основната причина да бъда арестуван", заяви Алексей Петров преди гледането на жалбата му относно мярката за неотклонение. "Позволих си тази теза да я отстоявам последователно във времето до ареста си, включително – написах официален документ до вицепремиера Симеон Дянков, в който посочих конкретен модел за сваляне на лихвите. Смятам, че засегнах сериозни интереси в банковата система. Вместо отговор в законовия срок от вицепремиера, получих арест", каза Трактора.
Петров каза още, че атаката срещу него е във връзка с изразените му позиции за икономическата политика в страната. Според него процесът е политически и е “активно мероприятие на ДАНС и Цветан Цветанов”.
Преди ден Петров в собственоръчно написано писмо поиска среща с американския посланик в България Джеймс Уорлик, за да се оплаче от ареста си. Според екссъветника в ДАНС срещу него, цитирам, “се извършва политическа репресия и се води несправедлив процес”. По думите на адвокат Румяна Радкова, която е депозирала писмото в американското посолство, клиентът й е поискал среща с Уорлик, защото е “затворен в една килия и няма възможност за реакция на цялата пиар кампания срещу него”. Молбата на Алексей Петров била отправена именно към посланика на САЩ, защото на 15 февруари Джеймс Уорлик коментира, че на обвиняемия трябва да се осигури справедлив процес и ако има доказателства срещу него, да бъде вкаран в затвора.
На 10 февруари при операция “Октопод” бяха задържани 14 души, сред които Алексей Петров, братята Пламен и Йордан Стоянови-Дамбовците, Антон Петров-Хамстера, Марчело Джотолов, Момчил Кръстев и Николай Велков. Именно тези седем души СГС остави за постоянно в ареста, уважавайки иска на прокуратурата. Според обвинението седмината са обвинени в участие в организирана престъпна група, занимавала се повече от 12 години с изнудване, рекет, пране на пари, склоняване към проституция и други престъпни дейности. Вчера министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов каза, че са възможни още арести в операция “Октопод”.

Такъв или онакъв, Трактора е прав за едно: банките пият кръвНа влизане в Софийския апелативен съд Алексей Петров-Трактора заяви, както и се очакваше, че процесът срещу него е политически и че Иван Костов и Цветан Цветанов са му организирали активно мероприятие заради различното му виждане относно националната сигурност. Това, както се казва, можем и да го пропуснем, макар да е интересно, че Петров обвини двамата, че провеждат срещу него “сталинска репресия”.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Макар да е завършил средното милиционерско училище в Пазарджик, Алексей Петров не е формен глупак и каза още нещо, с което всеки свестен човек в България няма как да не се съгласи: лихвите по кредитите в страната са със 7-8 процента по-високи, отколкото са в другите страни от ЕС и трябва да се намалят. Трактора дори каза, че е изпратил писмо до финансовия министър Симеон Дянков, което съдържало описание на модел как лихвите може да бъдат свалени до приемливи равнища.
От министерството светкавично отрекоха, че са получавали такова писмо било по формален, било по неформален ред, а премиерът Борисов каза, че държавата няма лостове да въздейства върху лихвената политика на банките.
Дали има или няма е спорно, но е безспорно, че банките в България, повечето от тях чуждестранни, пият алчно и ненаситно кръв. И продължават да си правят оглушки, когато обществени организации, бизнес структури, па чат-пат и хора от правителството ги призовават да се държат прилично и да намалят лихвите.
Нещо повече, банкерите, това ненаситно и алчно племе, не се свенят да обясняват, че не ги засяга понижението на основния лихвения процент, който от 1 януари 2010 година е паднал до рекордните 0,39.
Когато в края на 2008 година БНБ повиши основния лихвен процент с 0,15 процента до 5,38 на сто, всички търговски банки още на другия ден вдигнаха лихвите по кредитите с 1, че и повече пункта.
Сега, когато за година и половина ОЛП е паднал с близо 5 процента, няма никакво движение. Това не ни засяга, казват банкерите, ние смятаме лихвата по друга система.
Значи когато е за вдигане, ОЛП важи, когато е за сваляне, извинявайте, вие не ги разбирате тези работи.
Арестът и процесът срещу Трактора са едно на ръка, дето се вика целият народ гледа със симпатия и надежда, обаче само със зрелища не се живее. Ако Алексей Петров има смислена идея как да бъдат свалени лихвите, тя трябва незабавно да бъде приложена, понеже, ако продължи така, банките ще доубият де що мърда в тази държава.
Не се ли отпуши кредитирането и не се ли сведат лихвите по кредитите на нивото на белгийските или австрийските примерно, нищо няма да помръдне, понеже икономиката ще спре да работи. То и сега почтеният бизнес има интерес да си държи парите на срочен депозит, а не да ги вкарва в производството.
И докато работата на вътрешния министър Цветан Цветанов е да арестува трактори, трактористи и комбайнери, то работата на колегата му вицепремиер Симеон Дянков е да намери начин да се справи с алчността на банките.
Има как, само мерак е нужен.

Лекари предупредиха, че водата от яз. “Тича” не става за пиене
Водата от язовир „Тича” е негодна за пиене заради повишена мътност, предупреди д-р Гергана Чанкова, началник на дирекция „Здравен контрол” в Регионалната инспекция за опазване и контрол на общественото здраве. Взетите контролни проби показват завишение по показател „мътност”, като измерените стойности са в диапазона от 11 до над 15 милиграма на литър.
Причината е обилното снеготопене и започналото контролирано изпускане на водоема, който снабдява с вода за питейно-битови нужди Шумен, Велики Преслав, селата Панайот Волов, Белокопитово и Дибич, както и жителите на община Търговище. Въпреки че по останалите изследвани химични показатели не се наблюдава отклонение от нормативните изисквания, водата не трябва да се използва за пиене, предупреди д-р Чанкова.
Тя допълни, че от страна на здравната инспекция продължава засиленият контрол над дезинфекцията на питейната вода. От определените пунктове са взети и проби за микробиологично изследване, като промените в показателите за качествата на питейната вода ще бъдат публикувани своевременно на сайта на здравната инспекция.

Обиски в Търново за източване на ДДС, арестуват трима данъчни
"В сряда сутринта е започнала операция на МВР във Велико Търново заедно с Националната агенция за приходите. Извършват се обиски за източване на ДДС", съобщи пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Проверени са пет адреса, трима данъчни служители ще бъдат задържани.
Текат обиските по места в града. В митниците, в НАП има голям теч на информация, големи злоупотреби, МВР ще действа много адекватно в тази ситуация, бе категоричен Цветанов.
Във вторник беше арестуван висш митничар, който според МВР е прибрал над 1 милион лева чрез неправомерни действия. Чиновникът плащал на прекия си началник по 30 000 лева месечно, за да се ползва от покровителството му.
МВР засега не съобщава името на арестувания, нито това на неговия началник.

Стачката на гръцките митничари ескалира
Ескалират протестите на митническите служители в Гърция, съобщи гръцкият интернет сайт "Нюз ин". Митничарите, които са в стачка от вторник, оповестиха, че ще продължат със стачните действия от петък до следващата сряда, 24 февруари, когато е стачката на двата най-големи синдиката в Гърция – АДЕДИ и ГСЕЕ.
Работещите на митниците протестират срещу ограничаването на надбавките им като част от мерките на кабинета за бюджетно оздравяване. На пазара на горива вече се усещат последиците от продължаващата вече трети ден стачка, тъй като в някои бензиностанции вече липсва бензин. Затворени са митниците на граничните пунктове Евзони, Ники, Кристалопиги, нормално работи митницата на ГКПП Кипи.

ЕС иска промяна на конституцията на Босна и Херцеговина
Външният министър на ЕС Катрин Аштън предприе първата си обиколка в Западните Балкани, за да покаже, че тяхната интеграция е приоритет за външната политика на съюза. Аштън подчерта, че Босна и Херцеговина, трябва да остане единна държава, независимо че в нея живеят различни етнически общности. Сред разговор с премиера на Босна и Херцеговина Никола Шпирич, Аштън изтъкна, че бъдещето на страната е в ЕС и общността е готова да направи всичко по силите си, за да помогне в европейската интеграция.
Европейският съюз има ясна и недвусмислена политика по отношение на Босна и Херцеговина, която трябва да остане единна държава, независимо от факта, че в нея живеят различни общности. Това заяви в Сараево външният министър на общността Катрин Аштън. Сред разговор с премиера на страната Никола Шпирич Аштън изтъкна, че бъдещето на тази страна е в ЕС и съюзът е готов да направи всичко по силите си, за да помогне на Босна и Херцеговина в нейния път към европейска интеграция.
Реформата на конституцията е една от важните стъпки, които Босна и Херцеговина трябва да направи, подчерта външният министър на ЕС. Катрин Аштън оцени разговорите си в Сараево като “много отворени, директни и ясни”. По думите й, тя е предала ясно на официалните представители на Босна и Херцеговина очакванията на ЕС и е подчертала важността от бъдещото провеждане на реформите, които са важно условие за присъединяване към ЕС. Аштън каза, че посещението й в региона на Западните Балкани непосредствено след поемането на поста в Европейската комисия е доказателство за това какво значение Брюксел придава на тази част на Европа и на нейната стабилност. Тя потвърди, че за Босна и Херцеговина няма да има допълнителни условия, когато става въпрос за либерализацията на визовия режим, и либерализацията може да влезе в сила веднага, след като бъде потвърдено, че Босна е изпълнила необходимите технически условия. По време на пребиваването си в Сараево Аштън се срещна също с членовете на босненското председателство и с премиерите на Мюсюлманско-хърватската федерация Мустафа Муйезинович и на Република Сръбска Милорад Додик.

Британия публикува нови 6000 свидетелства за НЛО
Последното "издание" на получени от британските власти сведения за срещи с НЛО съдържа най-разнообразни свидетелства, между които нещо, наподобяващо реещ с "Тоблерон", следи от сребристобяла субстанция, разминавания със самолети и неизменните странни светлини, съобщи Си Ен Ен. Публикувани съвсем наскоро, тези данни са пета порция свидетелства, изнесена от Министерството на отбраната и Националния архив на Великобритания в хода на проект за публично разкриване на информацията за НЛО, с която правителството разполага.
Последният пакет свидетелства е най-големият от досега публикуваните. Той съдържа данни за 6 000 сигнала, направени в периода 1994 - 2000 година. Ето и някои примери:
През 1997 година човек от Бирмингам, който се връщал от работа в 4 маса сутринта бил изненадан от гледката на тъмен триъгълен летящ обект, стоящ във въздуха над градината му. НЛО не издавало шум, но кучета на съседите се скъсали да го лаят. Според рапорта то останало над градината около 3 минути, след което “се изстреля и изчезна”, оставяйки след себе си млечнобяла субстанция по клоните на дърветата. Част от нея била запазена в буркан, но не става ясно какво е станало с него и съдържанието му.
През януари 1997 година друг човек карал през Южен Уелс на път към къщи, когато над него от небето се спуснал светлинен стълб, който отначало изглеждал като “голяма звезда”, падаща към очевидеца. Мобилният телефон и радиото в колата спрели да работят и шофьорът излязъл от машината, за да поразгледа явлението. Той безпрепятствено се разходил под светлината, но скоро се прибрал в колата. Станало лошо и получил кожни проблеми (не е уточнено какви), които го принудили да потърси лекарска помощ. Според рапорта след случката колата му била цялата в прах и мръсотия.
Отново през 1997 година, но вече през август, петима членове на екипажа на рибарски траулер в Северно море съобщили за кръгъл, плосък и блестящ обект, който се реел в небето. Наблюдаван е както с невъоръжено око, така и с бинокъл. В доклада се подчертава, че “свидетелите са скептични относно НЛО”. Обектът е проследен на корабния радар за няколко секунди, преди да изчезне.
През октомври 1996 година полицейски служители от два града на източното британско крайбрежие са хванали на видео НЛО по същото време, когато радарите на Кралските въздушни сили са дали сигнал, който е останал неизяснен. Полицаите видели “странен, въртящ се обект, по който присветвали червени, сини, зелени и бели светлини”. Същото наблюдение е направено от кораб в залива Дъ Уош, близо до Бостън (Великобритания). Едновременно с това радарите на военновъздушните сили са подали сигнала за нещо над Бостън. Тогава натискът от страна на пресата принуда Кралските въздушни сили (RAF) да разследват случая и в резултат светлините бяха обявени за звезди и ярки планети, а радарният сигнал - сведен до “постоянно ехо”, уж причинявано от църковната кула.
В анализите на Националния архив относно новопубликуваните случаи се подчертава, че за последният половин век има тенденция за изменение на формата на НЛО в свидетелствата на очевидците - “съвременните” НЛО често са големи, черни и триъгълни, докато тези от 40-те и 50-те години по принцип са овални или с формата на пура. “През 50-ти години представата за следващия технологичен скок се олицетворяваше от вертикално излитащ овален апарат и любопитната е, че точно през този периода започнаха наблюденията на “летящи наденички” в небесата” - посочи Дейвид Кларк, лектор по журналистика в шефилдския университет “Хелъм” и автор на книгата “Досиетата за НЛО”. Той наблегна на факта, че през годините, от които са последните свидетелства, триъгълната форма на стелт-бомбардировачите и шпионските самолети “Аврора” силно е повлияла дори популярни филми като “Досиетата Х” и “Денят на независимостта”.
“Не може да се посочи директна връзка между това, което хората четат и гледат, и това, което съобщават, че са видели, но е възможна хипотеза, според която съвременните технически достижения оказват влияние на това, което свидетелите наблюдават в небето”.
Страстната любов към шоколада може би има влияние в съобщението от Енъндейл, Шотландия, 1994 година, в което се докладва за обект, приличен на шоколад “Тоблерон” - т. е. издължен и с триъгълно сечение. Има и скица на НЛО - то, според която то е 10-12 метра дълго и 6 метра широко. То се реело в полето на около 3 метра над земята и било наблюдавано в продължение на 40 минути.
Съобщава се и за няколко инцидента с НЛО, включително разминавания “на косъм” със самолети. През януари 1995 “Боинг 737″ на “Бритиш еъруейс” се приближавал към манчестърското летище. капитанът и екипажът видели отблизо някакъв обект, но последвалото разследване не успяло да го идентифицира. През декември 1996, пък, въздушен лайнер засякъл в близост до летището в Глазгоу светещи бели и червени светлини, но единственият коментар в досието по случая е, че по това време там не е имало никаква активност от страна на RAF.

Третата космическа разходка на астронавтите от “Индевър” приключи
Третата и последна космическа разходка на двама от астронавтите от американската совалка "Индевър" приключи. Излизането в открития космос продължи близо 6 часа и беше извършено от британския астронавт Никълъс Патрик и американския му колега Боб Бенкен. Те свързаха поредица от кабели на Международната космическа станция към новия модул на "Транкуилити".
Захранването ще осигури задействането на системите за отопление и охлаждане на новия модул, който е с дължина около 7 м, с диаметър от около 4 и половина метра и с тегло от 18 000 кг.
Бенкен и Патрик приключиха и инсталацията на панорамния модул на МКС. Така нарееният Купол е полусфера със 7 прозореца, позволяващи на екипажа по-добре да следи какво се прави по време на бъдещи ремонтни дейности на орбиталния комплекс и да наблюдава по-ясно Земята.
Инсталацията тежи близо 2 тона, дълга е метър и половина и е с диаметър около 3 м. Очаква се космическата совалка “Индевър” да се разкачи с МКС в петък и да се отправи към Земята. Предвидено е корабът да кацне в космическия център във Флорида на 21 февруари, след като прекара в космоса 14 дни.


ПО MONEY.BG

До 250 млрд. евро достигат данъчните измами в ЕС

Данъчните измами в ЕС се изчисляват на около 2 и 2,5% от брутния вътрешен продукт на общността, или между 200 и 250 млрд. евро годишно, поктазва справка на Европейския икономически и социален комитет (ЕИСК).
По време на февруарската си среща комитетът призова за тясно сътрудничество в Европа за преодоляване на проблема с кражбите на данък добавена стойност (ДДС). Според ЕИСК текстовете в регулацията за борба с данъчните измами са незадоволителни.
От комитета смятат, че нежеланието за промяна на правилата има лош ефект и върху националните финанси, и върху финансовата система в ЕС. Страните-членки на общността обаче с предимство защитават своите собствени интереси и така навреждат на общностните интереси.
Затова от ЕИСК очакват национална отговорност за защита на приходите от ДДС. Представителите на комитета заявяват и нуждата от правна рамка, която да гарантира качеството, сравнимостта и възможността за използване на информацията от базите данни в различните държави от ЕС.
Учредяването на европейска структура за борба с кражбите на ДДС (Eurofisc) вероятно ще бъде една от най-значителните промени в тази област, пише в заключение в собщението, разпространено от ЕИСК.

Ще има още арестувани данъчни служители
Тримата служители на Националната агенция за приходите (НАП), които бяха арестувани във Велико Търново, са само началото на прочистването на системата от корупция. В НАП и в МВР има още сигнали за инспектори, за които подозираме, че участват в данъчни измами. Не изключвам още арести в близките седмици", каза в интервю за БНР изпълнителният директор на НАП Красимир Стефанов.
"В срещите си със служителите постоянно казвам, че в агенцията има нулева толерантност към корупцията и ако за някого това не е станало ясно и върши престъпления, може да очаква освен уволнение, и присъда", каза още Стефанов.
Над 100 фирми и физически лица се проверяват от НАП във връзка с операциите "Наглите", допълни шефът на приходната агенция. Ревизията на Алексей Петров ще изследва всички негови сделки и имущественото му състояние за последните 5 години.
"Не мога нито да потвърдя, нито да отхвърля твърдението, че Алексей Петров дължи 1,5 млн. лв. данъци", каза още Стефанов.
Германската данъчна администрация е потвърдила, че в близките няколко седмици ще се проведе среща на най-високо ниво, на която ще се коментира и въпросът с банковите сметки на българи в швейцарски банки. Срещата е договорена в телефонен разговор между министър-председателя Бойко Борисов и немския му колега Ангела Меркел днес, уточни Стефанов.


ПО НЮЗ.БГ

ГЕРБ облекчават забраната за пушене

ГЕРБ либерализира режима за пушене на обществени места.
50 подписа са събрали депутати от ГЕРБ в подкрепа на проект за промени на закона за здравето, с които се облекчават забраните за тютюнопушене, съобщи Иван Иванов от ГЕРБ.
Според проекта в обществените заведения с площ до 100 кв. метра собственикът ще определя дали да се пуши или не.
В тези заведения няма да бъде задължително да има места за непушачи.
В обществени заведения, които са по-големи от 100 кв. метра собствениците ще обособяват помещения за пушачи, но преобладаващата част ще е за непушачи.
Иванов изтъкна, че тактиката в Австрия, Германия, Белгия и Чехия е такава и смята, че е по-подходящо за България. Затова предлагат облекченията за пушачите.
Друг аргумент, който посочиха от ГЕРБ, е негативното влияние на забраните за пушене върху туризма, заради отлива на клиенти и подчертаха, че туризмът е основно перо за приходите в бюджета.
От ГЕРБ заявиха, че продължава набирането на подписите и още днес законопроектът ще бъде внесен в деловодството на парламента.
Припомняме, с промени в Закона за здравето миналата година парламентът прие забрана за пушене на обществени места, която трябва да влезе в сила от 1 юни 2010 г.
Това стана след оживени дискусии, тъй като пушачите в България не са малко - около 2 милиона души.
Промените предвиждаха забрана на тютюнопушенето в ресторанти, барове, дискотеки, обществени и административни сгради в това число и на работното място.
Целта на нанесените в Закона за здравето поправки е, да се предпазят непушачите, като им се осигури среда без тютюнев дим.

7 000 българи умират годишно заради лекарски грешки?
Около 7000 българи умират годишно заради медицински грешки.
Това оповести Мина Попова от Министерството на здравеопазването на парламентарна дискусия за болничната помощ, цитирана от БНР.
Тя представи данни от изследване на Световната банка, проведено през 2008 г. Според него в България 7 хиляди пациента умират годишно в резултат от медицински грешки.
Данните от друго проучване сочат, че 66% от българите се страхуват от допускане на медицински грешки, а 66% са загрижени за своята безопасност по време на болничното си лечение.
Доверие в денталната медицина имат 37% от анкетираните.
Доверието в лекарите имат 35% от запитаните, а в останалия медицински персонал - 33%.
Трето изследване в България от 2007 г. показва, че около 18 % от българите смятат, че са пострадали от неправилна диагноза, а 5% смятат, че са претърпели неправилно оперативно лечение.
Доклад от 2008 г. за страните от ЕС сочи, че при 7,5 - 16,7% от хоспитализациите на пациентите се стига до инциденти. При всеки трети от тези случаи се стига до смърт. Един на всеки 20 хоспитализирани страда от инфекции, свързани с медицинско обслужване.

РИОКОЗ търси опасни китайски детски одеала
Министерство на здравеопазването разпореди на РИОКОЗ в страната извършването на проверки за опасни китайски стоки, открити на територията на Европейския съюз.
Това стана след постъпила информация от Комисията за защита на потребителите за получени нотификации по системата RAPEX - система за обмен на информация и ранно оповестяване
Здравните инспектори ще следят дали в търговската мрежа има спални чували и детски одеала, китайско производство. Сред другите опасни стоки е пластмасов пепелник, маркери и бижута.
При извършен анализ са били установени върхови стойности на токсичния Нонан (R10 ), циклохексан, който е запалим и вреден при вдишване и контакт с кожата. Проверката ще продължи до 26 февруари, когато ще бъдат изнесени и резултатите.

За разцвета на съдебните ни "сапунки"
Тази седмица съдебната хроника бе белязана от три дела - в известна степен знакови за българската действителност от последните години. Като такива, показателни и за българската съдебна система.
-Сергей Кичатов получи 12 години затвор за убийството на Юрий Кутепкин. Убийството стана през пролетта на 1999 година.
-За пореден път започна отначало делото за убийството на Ангел Димитров - Чората и пет години след самия инцидент адвокатите поискаха нова експертиза, тъй като по делото имало само една.
-Една баба, убила по ужасяващо непредставим начин четиригодишната си внучка, получи присъда от доживотен затвор.
Трите дела нямат някаква причинно-следствена връзка помежду си, освен това че съдебните заседания съвпадат по време и че са представителна извадка - „мили родни картинки", ако посегнем към хумора на Елин Пелин.
За да бъде съдебната картинка пълна, трябваше да има само и едно заседание с болни адвокати илиподсъдимисвидетели по случая Маргините и едно заседание за пиян шофьор, убил на пътя двама /трима/четирима.
Затова пък си имаме операция „Октопод", която е продължение на „Наглите", която пък е началото.
До тук - за МВР - само адмирации - значително количество задържани с доста тежки обвинения и доста закани - за тежки присъди, за сериозни разкрития, действа се активно навсякъде в страната. Вечерните новини дори не могат да поберат целия екшън сюжет.
Трите дела от тази седмица обаче няма как да не направят всеки един българин също доста скептичен. Делото за пияната баба продължава три години, делото Чората - от 2005 година, делото Кутепкин се точи от 1999 година (да не говорим за това, че убийството на Луканов бе 1996 година, а делото за него - някак неясно, с отменени присъди, бе прекратено).
Можем да прибавим - делото срещу Маргините е от 2005 година. Има и още: делото срещу Брендо - 2007 година, случаят Сапард (Марио Николов) - от края на 2006 година (в Германия съпричастните по същото престъпления отдавна забравиха, че са осъдени).
Все периоди, на които би завидял всеки един сапунен сериал, мечтаещ за максимално дълголетие на синия екран.
Сравнение би било добро, ако разбира се не ставаше въпрос за тежки престъпления, разбили съдбите не на един или двама.
Към това изброяване могат да се прибавят и разни други, все още неразкрити случаи - разстрелите на фигури с прякори няма да ги изброявам, но само ще напомня за случая в Пазарджик - Белнейски, който все още тежи - на полиция, на прокуратура, и тъй като институциите нямат съвест, затова тежи на съвестта на българите.
И въпреки че новината за обявената присъда за убийците на Борилски - след 10 годишно разтакаване - прозвуча гръмко, след въздишката на облекчение, идва следващата глътка въздух - предстои обжалване - можем да гадаем - за съставите, инстанциите, годините.
Така че, всичките тези полицаи, спецслужби, с маски и без маски, натруфени с оръжие, операции по градове, села и паланки, съгласувани и едновременни, тайни и явни, официални и неофициални срещи между ръководството на силовите структури, сигурно не се напразни. Но...
Ако сега започне едно разтакаване по съдебни зали, представяне на болнични листи и смяна на съставите, обикновеният български гражданин най-малкото ще се обърка, а след време и ще забрави - обвиненията, а и самите престъпления. (Колко хора помнят наистина случаят Кутепкин - Кичатов, а и да се върнем до убийството на Луканов).
В очите на средностатистическия българин, който не е адвокат, съдия, прокурор, висш полицай или съдебен репортер, всички тези дела се превръщат в една безкрайна развалена приказка - например диаболистична версия на „1001 нощ".
Което пък означава, че настоящите операции на МВР и ГДБОП с течение на времето се превръщат в „прах в очите".

Алексей Петров спасил парламента от таксиджиите през 2001-ва
Днешният процес не унижава Алексей Петров, а един български офицер пред целия български народ.
Това заяви Петров пред Апелативният съд, който трябва да реши дали да го остави в ареста.
По време на заседанието на апелативния съд самият Алексей Петров заяви, 90% от доходите му са от консултантска дейност на чуждестранни инвеститори в България.
Той заяви още, че в "Кремиковци" освен съветник е бил и офицер под прикритие.
Такъв е бил и в една от големите столични таксиметрови компании, като не е допуснал таксиметровите шофьори да нахлуят в парламента през март 2001 г., когато блокираха центъра на София след новината за убийството на малкия Пепи Терзийски.
„Този мой граждански жест към националната сигурност ускори назначаването ми в службите за сигурност", допълни още в съда Алексей Петров.
По повод показанията на свидетеля Георги Цветанов бившата барета обясни, че акциите на "Геопром" са прехвърлени в официална обстановка, а не в ресторант.
Компютърен срив спря заседанието по средата. Търси се компютърен специалист.
По думите на Алексей Петров прехвърлянето е станало пред нотариус. Също така акциите са прехвърлени не на бившия агент, а на израелски инвеститор.
Снощи в 19:40 часа е повдигнато още едно обвинение срещу Алексей Петров, основаващо се на показания на един от свидетелите - Георги Цветанов.
Обвинението е за това, че на 22 ноември 1998 г. в столичен ресторант Алексей Петров принудил Цветанов да му прехвърли активите си в търговско дружество, в което свидетелят участвал, както и автомобил Мицубиши. Алексей Петров дори ступал Георги Цветанов.
Адвокатите на Петров: Липсва елементарна обективност и има и външен натиск.
Адвокат Васил Василев изтъкна, че няма документи, които да удостоверяват прехвърлянето на някакво имущество от Цветанов към Алексей Петров.
Същият свидетел с показанията заявява, че Тина Андреева (също свидетел по делото) била принудена да прехвърли свои акции на Алексей Петров.
В разпита си тя обаче отрича някой да я е принуждавал да прехвърля някакви акции.
Вторият адвокат на Алексей Петров Васил Василев смята, че показанията на Христо Данов са със „сатиричен характер".
Апелативният съд прие като доказателство по делото справка от НАП.
Основната стратегия на защитата на Алексей Петров е че всички дейности, в които го обвинява прокуратурата, може и да са свързани с работата му като агент под прикритие.
Адвокат Васил Василев изтъкна, че по времето, когато Емануил Йорданов е вътрешен министър, а Атанас Атанасов е шеф на НСС, Алексей Петров е вербуван като агент под прикритие с основна задача - борба с организираната престъпност.
Според адвоката трябва да бъде потърсен отговор какви точно са били задачите на Алексей Петров.
На влизане в съдебната зала Петров заяви, че пред комисията за контрол на ДАНС е посочил хора, опасни за националната сигурност - Това е и причината да съм с белезници.
Свидетел по делото ще бъде и бившият общински съветник Веселин Данов.

Не съм се обвързвал с политически партии, посочи още бившата барета.
Един от проблемите е, че аз отидох в Народното събрание в комисията за контрол на ДАНС и разясних много обстойно, включително илюстрирах специалните служби преди екипа на Петко Сертов - какъв модел на работа имат за отстраняване на неудобните, обясни Петров.
В това изслушване съм казал всичко, добави той.
Припомняме ви, че Алексей Петров беше изслушан от комисията за контрол на ДАНС в средата на ноември.
Започва финансова ревизия на сделки и имуществото на Алексей Петров.
От думите му тогава стана ясно, че е готов да оповести хората, дали му доклада, заради който бившият премиер Сергей Станишев стана обект на разследване на прокуратора.
Това е активно мероприятие на ДАНС, защото имаме концептуални различия, коментира още той днес.
Няма изнесени папки от ДАНС, допълни Петров. Припомняме, преди дни вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов съобщи, че в офиса на Алексей Петров до басейна „Спартак" са открити папки с информация, която не би трябвало да е там, защото е класифицирана.
Изпратих писмото до американския посланик, за да го запозная с процеса и с другата гледна точка, каза още той.
По думите на Петров Цветанов раздава присъди все едно процесът се осъществява от Народния съд в годините 45-46 г. (вж. по-рано казаното днес от министър Цветанов - б.р.)
Притеснявам се, че Цветан Цветанов и Иван Костов произнасят присъди като народния съд през 45-46г., заяви той.
Това ги поставя в много особена ситуация. Може би това ще наложи да ми изфабрикуват доказателства, коментира бившата барета.
20 години съм работил в службите честно и почтено, категоричен бе Петров.
Големият ми проблем е, че още в първите дни на новото управление аз последователно възразих на начина, по който се водят политиките в областта на икономиката и националната сигурност, подчерта бившата барета.
Намери се писмото на Алексей Петров до Дянков

Той съобщи още, че неотдавна е изпратил писмо до финансовия министър Симеон Дянков, с което му предлага конкретен модел за сваляна на лихвите в България. Вместо отговор в законовия срок от вицепремиера Дянков получих арест, изтъкна Петров.
Нивата на лихвите у нас, според него, са със 7-8% по-високи в сравнение с ЕС. Това ни изважда от конкурентоспособност. Позволих си тази теза да я устоявам последователно до ареста си, изтъкна той.
Засегнах сериозни интереси в банковия сектор, а единственият печеливш сектор в момента в България е банковият, подчерта Петров. Бившата барета каза още, че е готов съвсем скоро да оповести и конкретни засегнати банки.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

София - безгласна буква в спора за ракетите

Мнението на България е всъщност без значение
България ще става ракетен щит на НАТО и Европа! Каква ирония, че решението по такъв важен за поколения напред българи въпрос няма да бъде взето в София, твърди в гледната си точка Емилиян Лилов.
Мине се не мине време, и България изведнъж придобива важно стратегическо значение (в географския смисъл на това понятие). След като не успя да стане "енергиен център на Балканите", сега пред страната се разкрива шансът да предостави гръбнака на бъдещата отбранителна система, която ще пази Европа и страните от НАТО от балистични атаки. В преработения вариант на президента Обама за противоракетен щит в Източна Европа на България изглежда се отрежда изключително важна роля - да приеме на своя територия онзи елемент от системата, който ще унищожава в полет идващата от Изток заплаха. Казано иначе, в България трябва да бъдат разположени ново поколение американски ракетни установки "Пейтриът".
Американските ракети пак разгневиха Москва
Между Москва и Вашингтон
За разлика от ракетите СС-23, които България трябваше да унищожи като условие за приемането в НАТО, ракетите от типа "Пейтриът" са отбранително оръжие. На тях се разчиташе напр. в операцията "Пустинна буря" (да пазят Кувейт от иракските балистични ракети); "Пейтриът" са стационирани на японския остров Окинава (като възпираща мярка срещу севернокорейската заплаха), има и други примери. Накратко - от тези ракетни установки не произтича заплаха, те са защитно средство срещу заплахи.
В този смисъл е трудно да разберем опасенията в Москва, че мярката била насочена срещу Русия. Истината е друга - че Русия отново се чуства силна и води ожесточена битка за надмощие със САЩ. Именно в този контекст България попада в зоната на геополитическите интереси на двете "суперсили", които в крайна сметка ще решат дали България ще става част от някаква колективна система за сигурност или не. Просто Вашингтон и Москва ще се разберат помежду си, а София ще бъде питана само от благоприличие.
Много ми е трудно да си представя как сегашният про-американски и про-западен политически елит в България отклонява американското предложение, за да угоди на Москва. В София отдавна вече не управляват социалисти, и само един президент не е достатъчен да промени политическия курс на едно правителство, което вижда изгода от това да се сближава с Вашингтон. Отделно са ангажиментите на страната по линия на членството в НАТО.
Обществото мълчи
Зимният сън на един народ
Малко вероятно ми се струва и друго - да възникнат силни обществени настроения в България срещу включването на страната в тази колективна система за сигурност, които да предизвикат обрат в намеренията на официална София. Не вярвам в това поради една елементарна причина - в България все още няма силно гражданско общество, което да е в състояние да влияе върху действията на управленския елит.
Общественото мнение в България много често се изчерпва с дебата, воден в медиите. Няма силна гражданска инициатива, например като онази, която навремето (началото на 70-те години) провали разполагането в Западна Европа на американски ракети "Круз". И признавам - много приятно би ме изненадало, ако утре се събудя и видя общественото мнение в България събудено. Независимо дали ще говорим за ракети или за генномодифицирани картофи.
Автор: Емилиян Лилов, Редактор: Александър Андреев

Пипалата на социалиститe
Червените са по-могъщи, отколкото предполагаме?
"Социалистическият интернационал" е една от най-влиятелните организации в света, но почти никой не знае това, твърди американска публикация за "пипалата" на световния социализъм. В нея място намира и Сергей Станишев.
"Социалистическият интернационал" не е измислено название или останка от миналото, а мощна международна организация с амбиции за глобален контрол. Това е главната теза в публикация на консервативното американско списание The New American. В нея се твърди, че „Социалистическият интернационал” е с нескрити намерения да управлява целия свят. Ако успее, организацията ще преразпредели световните блага: ще вземе от богатите държави, за да даде на бедните, ще въведе централно световно планиране на икономиката, ще разруши съществуващия национален суверенитет на държавите и ще наложи колективизъм - с други думи глобален социализъм, пише списанието. Всичко това Интернационалът ще постигне като превземе отвътре ООН и я превърне в ново световно правителство. Тези идеи следват духа на идеологическата платформа, от която оперира списанието - нейните корени са в обществото „Джон Бърч”, което съществува почти толкова дълго, колкото и „Социалистическият интернационал”.
Социализъм = комунизъм?
Патриотарското и консервативно движение „Джон Бърч” съществува от 1958 година, Интернационалът - от 1951. Патриотите от „Джон Бърч” винаги са били във война със социализма и противници на международни органи като ООН. В днешно време твърденията на The New American звучат почти комично - най-малкото защото представените в публикацията намерения на Интернационала изглеждат силно преувеличени и напълно непостижими.
Фактите
Но фактите сякаш говорят против това. „Социалистическият интернационал” съвсем не е някаква анемична организацийка на пощурели от капиталистическа скука дядковци, лелки, дечурлига и некадърни за друга кариера левичари. Към днешна дата в Интернационала членуват 170 партии, което ще рече, че в него са представени почти всички държави в света. Но това не е всичко: важни световни лидери са членове на организацията и, както изглежда, активно се трудят по нейната политическа програма. Сред тях са министър-председателят на Великобритания Гордън Браун, министър-председателят на Австралия Кевин Ръд, президенти, министри и водещи политици в Испания, Южна Африка,. и къде ли не в Латинска Америка. Изобщо заразата е много разпространена сред световни социалистически лидери, се казва в изследването на The New American. Илюстрация за това бил министър-председателят на Гърция, който е президент на „Социалистическия интернационал”.
Социализъм на всички нива
Всички тези лидери, твърди американското списание, провеждат политиката на Интернационала като използват механизмите на ООН и нейните агенции, в които са проникнали дълбоко. „Конференцията за промените в климата в Копенхаген през декември беше главно резултат от усилията на Социалистическия интернационал”, се казва в публикацията, която привежда множество доказателства за тази и други „съвместни” акции на Интернационала и ООН.
"Реформираният комунист"
Но как става това? „Социалистическият интернационал” действително има свои комитети, работещи по всички важни световни въпроси и във всички ключови региони: от световната криза и реформата на финансово-икономическата система, до промените в климата, проблемите в Африка и на Балканите. Тези комитети са ръководени от известни политици, икономисти и учени от цял свят. The New American твърди, че техните идеи са нещо като наръчник за работата на много от комитетите на ООН, а често едни и същи хора били членове на подобни по дейност комитети и в двете организации. „Те се опитват да реформират ООН и да я превърнат в световно правителство”, настоява списанието.
Зелени, розови, червени
The New American вижда спектъра на Интернационала така: идеите се движат от „зелени” (за околната среда), през „розови” (за финансите и икономиката), до чисто „червени” (за световното управление и преразпределението на благата). Списанието отива още по-далеч, свързвайки „Социалистическия интернационал” с комунистите-социалисти. Между комунистите и членовете на „Социалистическия интернационал” няма истинска разлика, пише авторът на публикацията. Като пример за връзките на Интернационала с „червените” са посочени членуващите в него „реформирани комунисти” - като българина Сергей Станишев. „Социалистическият интернационал” приема хора като него „с отворени обятия”, се казва в текста. Станишев е наречен „момче-реклама на Социалистическия интернационал”, което едновременно с това е бил министър-председател на България и лидер на БСП, чието старо име е БКП, подчертава дебело публикацията.
И Обама бил под влиянието на социалистическите структури
Сред другите примери за връзки с комунистите са т. нар. фабианци, към които принадлежи британският премиер Гордън Браун. Структурите на социалистическите фабианци били почти идентични с тези на лондонския щаб на „Социалистическия интернационал”. „Фабианците винаги са били ключов съюзник на комунистите, още от Лениново време. Те са помагали за прикриването на ужасяващите престъпления Сталин”, твърди The New American.
Интернационалът и Барак Обама
По-нататък в публикацията се появява твърдението, че членове на Интернационала са проникнали и в американското правителство. Тези хора заемат ключови постове в екипа на Барак Обама, твърди списанието. Карол Браунър, сега директор на офиса на Белия дом за енергетика и политика по промените в климата, е наистина бивша членка на социалистическата организация. Самият президент, както и някои от главните му икономически съветници също са били под прякото влияние на видни членове на социалистическата организация, един от които е Нобеловият лауреат Джоузеф Стиглиц. Неговите икономически идеи били „крайъгълен камък в реформите на американската икономика, замислени от Барак Обама”, заключава The New American.
Автор: Соня Каникова, Редактор: Д. Попова-Витцел

Буря в чаша вода
На кантар: две суперсили и взаимните им интереси
След дълго умуване Обама все пак реши да приеме в Белия дом духовния водач на тибетците Далай Лама. Въпреки критиките на Пекин и заплахите му, че това щяло да влоши двустранните отношения. Сериозни ли са тези закани?
Причини за вълнение няма. Пекин е ядосан от поведението на Вашингтон по две деликатни теми: Тайван и Тибет. Китай иска от Обама да откаже заплануваната среща с Далай Лама, в противен случай щяло да се стигне до чувствително влошаване на двустранните отношения.
Всичко е игра за надмощие
Настоящата караница между Вашингтон и Пекин може би кара мнозина да смятат, че се очертават контурите на нов световен ред, в който Китай е агресивна суперсила. Подобни опасения обаче са пресилени. В случая става дума за фино балансирана игра за надмощие, в която и двете страни могат да спечелят, само ако си сътрудничат мирно.
Здраво преплетени
Разпалените заплахи и хладният прагматизъм от двете страни на Атлантика се намират в относително равновесие още от ерата на Никсън и Мао в средата на 70-те години. След яростно дрънкане на оръжие обикновено следва затишие, а после се преминава към обичайния дневен ред.
САЩ са най-големият пазар за китайски стоки, а китайските банки са най-големият кредитор на Вашингтон. Казано накратко: двете икономики са така здраво преплетени, че нито САЩ, нито Китай могат да си позволят някакъв по-сериозен разрив.
От началото на световната икономическа криза обаче нещата се промениха до известна степен. Китай беше пощаден от глобалната банкова криза, което подсили позициите на бурно развиващата се китайска икономика, но и подхрани фантазиите за нова власт. Изпитаният прагматизъм на Пекин напоследък все по-често се заглушава от националистически шум. Самоувереният китайски елит все по-често зове към наказания за САЩ. Китай нямал повече нужда да се свива в ъгъла, след като Западът торпедирал неговите интереси.
Сметкаджийството - грешна тактика
Миналата есен Барак Обама отложи срещата с Далай Лама
Само че китайските националисти недоглеждат един много съществен детайл: нито едно западно правителство досега не е поискало даването на независимост на Тибет. Дори и самият Далай Лама не прави подобно нещо - независимо, че Пекин постоянно му приписва подобни искания.
Дали Обама ще срещне Далай Лама или не - изобщо не подлежи на разисквания. Демократично избраните лидери трябва да покажат, че са безкомпромисни по отношение спазването на човешките права. През миналата есен Обама - без съмнение - допусна грешка. Тогава той отложи срещата си с Далай Лама, в полза на пътуването си до Китай. Това беше грешен ход. Защото ако Западът превръща въпрос от принципен характер в политическо сметкаджийство, той неминуемо губи вътрешната си сила и правдивост.
Автор: А. Волтерсдорф, Б. Узунова / Редактор: В. Шопов

България не бива да плаща за греховете на Гърция
Гръцкият ефект на доминото
Българските мафиоти-застрахователи, възможното участие на България в американския противоракетен щит и отражението на гръцката криза върху България - това са някои от темите с български адрес в чуждестранните медии днес.
Агенция Риа Новости се спира на възможното участие на България в американския противоракетен щит в Европа. Цитиран е външният министър Николай Младенов, който в интервю за телевизия БиТиВи каза, че евентуалното участие на България не е насочено срещу Русия и че все още не са водени конкретни преговори за разполагането на американски отбранителни системи на българска територия. Риа Новости информира и за реакцията на руския външен министър Сергей Лавров, който определи плановете като "изненада" и каза, че правителството на Русия очаква обяснения от българска страна.
Гръцката криза - проблем и за останалите на Балканите
ИЮ Обзървър и германският Ханделсблат споменават България в икономически контекст. В статия, озаглавена "Гръцката криза поражда страхове в балканските съседи", ИЮ Обзървър пише за опасенията на икономически експерти, че гръцката финансова криза ще има ефект на доминото в балканските страни и ще продължи да се отразява на региона в средносрочен и дългосрочен план, защото Гърция е важен инвеститор във всички югоизточни страни. Най-лошият ефект, според анализаторите, вероятно ще се отнася до планираните инвестиции.
Изданието споменава и за опасения във връзка с финансовата стабилност. "Ако гръцките банки загубят устойчивостта си, кредитните дейности в Югоизточна Европа ще бъдат изложени на риск. В Албания, България, Румъния и Сърбия гръцките банки предоставят над 10 процента от заемите", пише ИЮ Обзървър и допълва, че за България и Румъния могат да възникнат проблеми, тъй като двете страни искат бързо да се присъединят към еврозоната. Гръцката криза може да има негативно въздействие върху тази цел заради съмненията на страните от еврозоната във финансовата дисциплина на двете страни-кандидатки, пише изданието.
За България и еврозоната става дума и в днешния брой на германския Ханделсблат. Изданието информира, че напоследък все повече са представителите на германското правителство, според които приемането в еврозоната на България, заедно с Полша и Естония, може да се тълкува като шанс за еврото.
Арестуването на Петров - тема на статия в "Ди Пресе"
"Страните от Източна Европа са много по-дисциплинирани по отношение на икономическия напредък и бюджета в сравнение с тези от Южна Европа", пише Ханделсблат и допълва, че страните-кандидатки за еврозоната не бива да плащат за греховете на Гърция и Испания.
Електронното издание на австрийския Ди Пресе пък споменава България във връзка с ареста на Алексей Петров и Красимир Маринов в рамките на операция "Октопод". Авторът на статията, озаглавена "Кръстникът на мафията като застрахователен шеф", отбелязва, че сред клиентите на "Лев Инс", чийто основател е Алексей Петров, са и министерствата на отбраната и на икономиката.
Обобщение по публикации в медиите/ЙЙ/ВШ

ЕС няма да приеме разпадане на Босна и Херцеговина
Външният министър на ЕС Катрин Аштън, която е на обиколка из Балканите, заяви че ЕС и международните му партньори никога няма да приемат разпадане на Босна и Херцеговина. ЕС държи на териториалната цялост и суверенитет на тази страна в сегашните й граници, определени от Дейтънското споразумение. Нямяме нищо против една силна Република Сръбска като част от функциониращата държава Босна и Херцеговина, но ако Република Сръбска заплашва функционирането на държавата или подкопава по друг начин мирното споразумение, тя вреди и на собственото си бъдеще, подчерта Катрин Аштън. До петък Катрин Аштън ще посети освен Босна и Херцеговина, Сърбия и Косово. Тя ще разговаря с политици, с ръководствата на тези страни, с представители на неправителствени организации и с различните мисии на ЕС в региона

САЩ не обмислят военни действия срещу Иран
Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че страната й не обмисля военни действия срещу Иран заради ядрената му програма: "Очевидно е, че ние не искаме Иран да се превърне в ядрена сила, но обмисляме само санкции и нищо друго. Опитваме се да променим иранското поведение и международната общност полага усилия да изпрати на Иран послание, че е време да изясни намеренията си." В интервю за телевизия Ал Арабия Хилари Клинтън заяви, че според САЩ най-добрият подход е да се работи "заедно в международната общност за санкции и за максимум натиск върху иранците". Колкото до отказа на Израел да изключи военния вариант Хилари Клинтън посочи, че в региона няколко страни са силно разтревожени от действията на Иран и някои от тях смятат, че трябва да направят нещо, за да се защитят.

Байърли: Американският щит не е насочен срещу Русия
Разполагането на елементи от американската система за противоракетна отбрана на територията на Румъния и България няма да се отрази върху сключването на нов договор за стратегическите нападателни въоръжения, заяви днес в Санкт Петербург посланикът на САЩ в Русия Джон Байърли. "Ние водим много подробни дискусии за нашите планове и накъде ще бъде насочена системата", подчертал Байърли. "Тя не представлява заплаха за Русия". Американската страна разбира, че Русия е много чувствителна към проблема с разполагането на системата за ПРО в тези две страни. Именно затова, по думите на Байърли, дискусиите продължават. Той подчерта, че в момента се договарят последните подробности по новия договор за стратегическите нападателни въоръжения, който се очаква да бъде подписан в най-близко бъдеще.

Няма коментари: