петък, 19 февруари 2010 г.

Д-р Желязко Христов: „Да" на реформите, но на поносима социална цена. Вятърът на промяната често ни брулеше


Снимки: Румен Добрев, Информационна агенция КРОСС

Хайде стига, другарю Ж.Христов, с демагогстването по “поносимата социална цена на реформите” в България. Тези дрънканици освен, че са ни познати, но са ни и омръзнали! И знаете ли защо? Защото са опашати, драконовски ЛЪЖИ. Всъщност, Вие живеете ли в тази страна, или отвреме-навреме пребивавате в нея?
Знаете ли, като отида в магазина чак яд ме хваща: най-обикновен лук – докаран от Германия, картофи – от Италия, Германия и Гърция, домати и краставици – от Турция, любимият ни чесън – чак от Китай, ябълки, круши, грозде – от Италия, Гърция, карфиол и син домат – от Македония, месо от Германия, олио, маргарини – я от Испания, я от Гърция, я от Полша, царевица – от Америка, сирена – от ЕС въобще ... – това нормално ли е за Вас? А-бе чужденците ще останат с впечатлението, че у нас нищо не се произвежда за хапване! На тази ли реформа да се кефиме? Майната й! Не щем я! Турете си я на ушите и си живейте с нея по
Каймановите, Сейшелските или каквито ви падне острови! Ако искате и на Южния полюс идете – само да сте по-далеч от българите и страната ни. Вие, вкупом с управляващите ни сте НАРОДНИ ИЗЕДНИЦИ. А за такива се полага само СМЪРТ.
Коментарът на господина е по-долу, читатели!
(б.м.)

Годишнина от смъртта на Васил Левски
София /КРОСС/ На днешния ден честваме Годишнина от смъртта на Васил Левски. На възпоменателната церемония пред паметника на Левски в столицата присъстваха президентът Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната ген. Аню Ангелов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, много гости и граждани на столицата, които поднесоха венци и цветя и се поклониха.

137 години от гибелта на Васил Левски
София /КРОСС/ Със своята смърт Левски стана частица от живота на всеки един от нас. Това каза на възпоменателната церемония пред паметника на Левски в столицата министър Вежди Рашидов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. „Левски е пратеник на свободата, научи ни че националната революция започва от еволюцията на умовете и сърцата", подчерта министърът на културата. За първи път на възпоменанието тази година, по инициатива на кмета Йорданка Фандъкова беше прочетено ученическото есе на Ивайло Радев от 91-ва елитна немска езикова гимназия в столицата. Тази инициатива - учениците да се включат в официалното възпоменание, се предвижда да прерастне в конкурс за написване на есе, а най-доброто да бъде представено на церемонията в памет на Левски следващата година.
На церемонията, присъстваха президентът Георги Първанов, министър-председателят Бойко Борисов, министърът на отбраната ген. Аню Ангелов, министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, много гости и граждани на столицата, които поднесоха венци и цветя и се поклониха пред паметника на Апостола на свободата.

На днешния ден честваме Годишнина от смъртта на Васил Левски, който е обесен на 18 февруари (6 февруари по стар стил) през 1873 г.

Васил Иванов Кунчев, известен като Васил Левски и Апостола на свободата, е идеолог и организатор на българската национална революция, основател на Вътрешната революционна организация (ВРО) и на Българския революционен централен комитет (БРЦК), български национален герой.
Създадената от Левски Вътрешна революционна организация е основата, на която стъпват организаторите на Априлското въстание. Това въстание и последвалата Руско-Турска война, довеждат до възстановяване на държавата България на европейската карта.

Историята
На 22 септември 1872 г. Димитър Общи организира обир на турската поща в Арабаконак. Левски е против, но е подкрепен единствено от поп Кръстю Никифоров. Залавянето на участниците нанася тежък удар на революционната организация. Левски получава нареждане от БРЦК и Каравелов за вдигане на въстание, но отказва да го изпълни и решава да прибере архивите на ВРО от Ловеч и да се прехвърли в Румъния. На 27 декември 1872 г. бива заловен от турската полиция до Къкринското ханче (източно от Ловеч). При залавянето му Левски притежава редовно тескере за пътуване, дадено му от Малък Добри Койнов от ловешката махала Дръстене, но го гълта, за да го скрие от турците.
Залавянето на Левски (худож. Никола Кожухаров

Предполага се, че причината за неговото залавяне е предателство от съмишленик. Спори се за името на предателя — Поп Кръстю (съучредителя на комитета в Ловеч) или Марин Поплуканов (председателя на комитета). През 1925 историкът Димитър Страшимиров публикува обширен труд, в който представя доказателства, че именно поп Кръстю става доносник на турските власти и дава сведения за местоположението на Левски.

Според други проучвания предателство спрямо Левски не е имало.До последно османците не знаят кого са заловили и Левски е откаран в Търново, за да бъде разпознат. Чак там става ясно кой е той. При Къкрина отиват едва няколко заптиета, а в случай, че са знаели кого залавят, подобна малочисленост не би била логична. Също така се доказа, че поп Кръстю не е имал точна информация за плановете на Левски.

Левски, който е охраняван само от 20 заптии по време на пътя си от Търново до София, се е надявал напразно до последно, че ще бъде освободен от съмишленици.
Левски пред съда (худож. Калина Тасева)

Впоследствие Левски е отведен в София, където е предаден на съд. Апостола изгражда защитата си на основите на правата на християните според Хатихумаюна, за да не издаде някого и организацията. Той подчертал няколко пъти, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята. Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения. Очаквало се Великото везирство да освободи всички освен обирачите на пощата, защото политически процес не е в интерес на Турция и вреди на авторитета ѝ пред Европа. Комисията за процеса е: Али Саид паша, Шакир бей и Иванчо х. Пенчович. В инструкциите към съдиите е записано да се накажат строго само ръководителите. В състава на съда са включени и българите: х. Мано Стоянов и Пешо Тодоров като представители на българската община в града. Включени са още мюсюлмани и евреи. Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а комисията е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя. 60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски. Присъдите са потвърдени от султана по целесъобразност. За да не се навреди на турската дипломация, не са извършвани по-мащабни разследвания и гонения.

На 18 февруари(6 февруари по стар стил) 1873 г. присъдата е изпълнена в околностите на София. Мястото на обесването на Васил Левски се намира в центъра на днешна София, където е издигнат негов паметник.

По повод годишнината в храма "Света София" ще бъде отслужена панихида, а след нея литийно шествие ще измине пътя между църквата и паметника на Апостола, където от 18.00 ч. започва възпоменателна церемония. На нея ще присъстват президентът, премиерът, министри, депутати, кметът на София и представители на местната власт.

Община Карлово организира възпоменателно честване със съдействието на Общобългарския комитет и Фондация „Васил Левски", Национален музей „Васил Левски", Народно читалище „Васил Левски" и СОУ „Васил Левски" в Карлово.
Концертът „Песни, раждани в Балкана" на камерната формация при Народно читалище „Васил Левски" и ученическият спектакъл „Докато те открием някой ден" на възпитаниците на СОУ „Васил Левски" са сред проявите, с които тази година родният град на Апостола отбелязава 19 февруари.
В рамките на честването ще бъде отслужена панихида и е организиран литературен салон „Памет за Апостола".

Панихиди ще бъдат отслужени във Видин, Плевен, Добрич и други градове в страната. В Русе ВМРО организира факелно шествие до Паметника на свободата.

Премиер в нужда се познава
София /КРОСС/ На всеки се случва да се подхлъзне. Това се случи днес на военния министър Аню Ангелов на церемонията по честването на годишнината от обесването на Васил Левски. За щастие на военния министър, премиерът Бойко Борисов веднага реагира и му помогна да излезе от ситуацията.



Първанов налага вето на Закона за ГМО
София /КРОСС/ Президентът Георги Първанов ще наложи вето върху промените в Закона за генномодифицираните организми (ГМО). В специално интервю за Дарик радио държавният глава е обявил, че въпреки приетите от парламентарната екокомисия отстояния на площите, засети с ГМО, от защитени по НАТУРА 2000 зони, той ще върне за ново обсъждане поправките в закона.

Ето какво казва още Първанов: „Ако ще има мораториум от пет години, какво налага сега да приемем един такъв закон. Нека приемем закона тогава, когато е необходимо. Мисля, че България има нещо, с което би могла да бъде много силна на световния пазар, това е именно чистото селскостопанско производство. Не съм съгласен с аргументите, или поне не ме убеждават за това, че политиката на ГМО създава достатъчно гаранции за здравето на хората, за чистотата на околната среда."

Николай Кокинов: Разследването срещу Станишев приключи
София /КРОСС/ Приключи разследването срещу бившия премиер Сергей Станишев, което ни дава възможност да вземем решение по същество в близките седмици.Това съобщи в предаването „Панорама" на БНР Николай Кокинов от Софийска градска прокуратура. „Другата седмица ще финализираме разследването срещу бившия социален министър Емилия Масларова. Изпратили сме на г-жа Масларова призовка за другата седмица", каза още прокурор Кокинов. Той поясни, че е изготвен обвинителeн акт срещу бившия земеделски министър Цветан Цветанов, защитата обжалва едно постановление пред съда и след като приключи тази процедура, обвинителният акт ще бъде внесен. В момента се пише обвинителeн акт на бившия военен министър и обвинителeн акт срещу бившият заместник-министър на вътрешните работи Раиф Мустафа заедно с Росен Маринов.

МВнР: Не са водени официални разговори за разполагането на ПРО
София /КРОСС/ В отговор на получена на 19 февруари 2010 г. нота от посолството на Руската Федерация и в духа на прозрачност на двустранните отношения Министерството на външните работи потвърди още веднъж, че официални преговори за разполагане на елементи на противоракетна отбрана на територията на Република България до този момент не са водени. Това съобщиха от пресцентъра на външното ни министерство.
В същото време българската страна подчерта, че придобиването на ядрен и ракетен потенциал в нарушение на договореностите за неразпространение от държави, както и от терористични мрежи, е една от най-сериозните заплахи за колективната сигурност. Като член на Организацията на Северноатлантическия договор, България ще продължи да се придържа стриктно към съвместния подход на НАТО за вземане на решения в областта на сигурността, в това число и по отношение на противоракетната отбрана.
Всички руски медии днес цитират думите на говорителя на руското външно министерство Андрей Нестеренко, който е заявил, че Русия е объркана от изявленията на България за плановете да разположи на своя територия елементи от американската система за противоракетна отбрана „За нас е неразбираема ситуацията с противоречивите изявления на България относно разполагането на нейна територия на елементи на американската противоракетна отбрана", е казал Нестеренко.
„Първоначално премиерът Бойко Борисов заяви, че да водени консултации на този етап, а след това министерството на външните работи отрича тези изказвания. Посланикът на САЩ в България ту потвърждава информацията за консултации с българската страна по ПРО, ту я опровергава.", подчертава Андрей Нестеренко. Ройтерс пък цитира съобщението от българското външно министерство, че не са водени преговори със САЩ по този повод.

ССИ: Писмо от Алексей Петров до МФ наистина има
София /КРОСС/ От Съюза за стопанска инициатива (ССИ), чийто изпълнителен директор е Алексей Петров, опровергаха изявлението на Министерството на финансите (МФ), с което се отрича във ведомството да е получавано писмо с подател Алексей Петров, посветено на проблемите на лихвената политика на търговските банки.
Писмо с точно такова съдържание е внесено в деловодството на Министерство на финансите (МФ) на 22 декември 2009 г. с входящ номер Вх. № 62 – 00 – 69 от 22. 12. 2009 г., уточняват от ССД.
Изходящият номер от секретариата на ССИ е Изх. № 97 от 21 декември 2009 г. Писмото е внесено лично от д-р Теодор Дечев – заместник председател на УС на ССИ, като последното може лесно да се установи с проверка на записите на охранителните камери на министерството.

От Министерство на финансите отговориха, че в деловодството на ведомството действително е входирано писмо от името на ССИ. Предложенията в него са приети за сведение. Министърът на финансите няма правомощия да оказва влияние както върху работата на Българската народна банка, така и върху търговската политика на банките у нас, припомнят от МФ.

Писмото е на официална бланка на Съюза за стопанска инициатива (ССИ) и е подписано (по реда на полагане на подписите от горе на долу) от:
- Д-р Теодор Дечев – заместник председател на УС на ССИ;
- Доц. д-р Алексей Петров – изпълнителен директор на ССИ;
- Д-р Аднан Лидиянов – председател на Комисията по данъчна политика при ССИ.

Пълният текст на писмото е публикуван на 27 декември 2009 г. в 00:26 часа в блога на ССИ (http://ssi-bg.net/?b=73) и до 19:51 часа на 19 февруари 2009 г. е прочетено от 166 души.

Текстът на писмото е „постван” и обсъждан в няколко икономически електронни форума, твърдят от ССИ.
Писмото е принципна позиция на съюза и отразява резултатите от проведена дискусия, завършила със заседание на Консултативния съвет на ССИ на 16 декември 2009 г.

„До този момент в ССИ не е получен никакъв отзив от страна на Министерство на финансите (МФ), въпреки че установеният от Закона едномесечен срок е изтекъл”, се казва още в позицията на съюза:
Междувременно, във връзка с преговорите за актуализирането на споразумението между правителството, синдикатите и работодателските организации за антикризисните мерки, ССИ потвърди още един път, че държи на предложенията си от месец декември 2009 г. Това е направено с писмо по електронната поща, изпратено в секретариата на Националния съвет за тристранно сътрудничество (НСТС) на 18 февруари 2010 г. в 01:08:03 часа. Последното съобщаваме само като илюстрация на факта, че писмото с Изх. № 97 от 21 декември 2009 г. (на ССИ) и Вх. № 62 – 00 – 69 от 22. 12. 2009 г. (на МФ) е принципна позиция на ССИ, в разработването на която доц. д-р Алексей Петров е участвал дейно.
Изразяваме съжаление за факта, че опровергаваме изцяло съобщението на Министерство на финансите (МФ), но с оглед на огромния обществен интерес, бяхме длъжни да изложим точните факти. Убедени сме, че става дума да деловодна грешка, а не за злонамереност от страна на министерството.

Българите са излетели от Нигер
По информация на белгийския кризисен център българските и белгийски полицейски служители, които се намират в столицата на Нигер, са получили разрешение за излитане

София /КРОСС/ Транспортният самолет със служители на вътрешното министерство е излетял от Нигер, съобщиха от МВР. От министерството рприпомнят, че те са изпълнявали съвместна задача по екстрадицията на незаконно пребиваващи на територията на ЕС чужденци. Военният преврат в Нигер предизвика затварянето на въздушното пространство на страната, което направи излитането на самолета им невъзможно.

10 български полицаи са блокирани в Нигер

Припомняме, че вчера военнослужещи превзеха с щурм президентския дворец в столицата на Нигер Ниамей и плениха президента Мамаду Танджи. Хунтата суспендира конституцията, разпусна държавните институции, установи комендантски час и затворени границите.


ЕС няма "План Б" за името на Македония
Скопие, Македония /КРОСС/ Македония трябва да използва същестуващата възможност за решаване на спора за името си, за да продължи процесът на нейната евроинтеграция. Европейският съюз няма резервен план за името, в случай че до юни не се стигне до решение за него. Това заяви днес еврокомисарят по разширяването Щефан Фюле. Той даде съвместна пресконференция заедно с македонския премиер Никола Груевски в Скопие, предаде агенция МИА.

Еврокомисарят призна, че ЕС няма резервен план, ако не се стигне до договор за името до юни. Той все пак вярва, че решение на спора между Македония и Гърция е възможно.

"Обикновено имаме планове Б, В, Г. В момента има прозорец с възможности и той още е отворен на план А. Чухме премиера и съм уверен, че двете правителства ще направят всичко по възможностите си да използват най-добре този отворен прозорец с възможности и изобщо няма да стигнат до план Б", каза Фюле.

Фюле изтъкна, че макар спорът да е двустранен въпрос, той все пак има ясни регионални импликации и изрази надежда, че лидерите на двете страни ще го решат.

Премиерът Никола Груевски отрече на срещата да е излязъл с конкретно предложение за решаване на спора за името.

По време на посещението си в Македония еврокомисарят Фюле се срещна също с президента Георге Иванов, с председателя на парламента Трайко Веляноски и говори пред смесената парламентарна комисия Македония - ЕС.

Фюле ще проведе разговори още с лидерите на Социалдемократическия съюз Бранко Цървенковски и на Демократичния съюз за интеграция Али Ахмети.

Д-р Желязко Христов: „Да" на реформите, но на поносима социална цена. Вятърът на промяната често ни брулеше

Днес, повече от всякога, искаме гарантиране на жизнен и конкурентоспособен бизнес, днес повече от всякога искаме нова перспектива пред българската образователна система, пред българското селско стопанство, пред туризма и услугите. Това заяви пред Информационна агенция КРОСС лидерът на КНСБ Желязко Христов по повод 20-годишния юбилей на синдиката
Днешният ден, в който стегнато и сдържано КНСБ отбелязва своя 20-годишен юбилей, съвпада със 137-та годишнина от гибелта на най-светлия син на България, най-големия родолюбец, истински философ на свободата на Републиката - Левски. Идеите и жизненият му път са тези, които доведоха Апостола до недостижим хоризонт на сияние. В този светъл ден, в който започнах деня си с преклонение пред Апостола на свободата, искрено бях щастлив, че имаше много дечица, учители, които поднасяха цветя в нозете на Апостола. Иска ми се да кажа, колко много сме длъжни - семейство, училище, читалище, извънкласни форми и общество като цяло, да направим така, че да съхраним родовата ни памет за бъдещето на България, защото наистина хоризонтът, до който достигна Левски за краткия си живот, трябва да ни остане като светъл жалон за бъдещето.

Преди 20 години над 3 500 делегати в НДК започнаха своя нелек конгрес - тридневен. Спомням си през нощта един вик на млад човек - този вик беше изстрадан, беше много истински. В търсенето на пътя той каза една единствена думичка „независимост". Така конгресът прерасна в учредителен - с нови лица, едно от които бях и аз, с един двигател и лидер - Кръстьо Петков. Всички ние по-късно бяхме един отбор и съмишленици. Днес, след 20 години, отново всички бяхме заедно. Онези момчета и момичета - Диана Дамянова, проф.Светослав Ставрев, Младен Младенов, Огнян Крумов, хилядите знайни и незнайни приятели, които ясно заявихме тогава: Преустановяване на стария път, съхранявайки само кармичната връзка с над 100-годишното организирано българско работническо движение в България. То често е било ползвано и потребявано от тесни и широки социалисти в комунистическото устройство на държавата. КНСБ на този конгрес изкрещя - „Прекратяваме този път и тръгваме по пътя на ценностите на демокрацията, свободата, солидарността и справедливостта, към ценностите на автентичния, истинския синдикализъм". Това, което десетилетия правеха нашите европейски братя и техният модел водеше до просперитет на обществата и държавите им.

Вятърът на промяната често ни брулеше, но като че ли повече беше попътен. Брулеше ни защото се разкъсваха стари връзки, сбогувахме се със стари, традиционни подходи, сбогувахме се с нещо, което се беше враснало и беше превърнало профсъюзите в ешелон на Партията. Ние се връщахме и искахме да утвърждаваме, и успяхме. Социалният диалог, социалното партньорство, социалната защита на трудовите хора. Ние избрахме пътя на България за по-добро. Европейският икономически и социален модел бе следван от КНСБ в продължение на 20 години. Изучавахме го, пренасяхме го и го прилагахме. Ние избрахме пътя на институциализация на диалога - правителство, работодатели, синдикати, критерии за представителност, бипартиен модел, секторен диалог, диалог с местната власт, а напоследък и диалог с регионалните власти. Ние тръгнахме по пътя на хармонизация на законите. Ние ясно заявихме, че България се нуждае от нова трудова конституция, тристълбов европейски пенсионен модел, реформа в здравеопазването. Така се тръгна по пътя на здравното осигуряване и съответния закон, Закона за гарантиране вземанията на работниците и служителите, Закона за безопасни и здравословни условия на труд и какво ли не, и какво ли не още. За разлика от някой апологети на прехода ние казахме, че колективното трудово договаряне се превръща в модел на синдикализма и партньорството. Утвърждавахме позициите си в Европейската конфедерация, Международната конфедерация на профсъюзите - проверяваха ни, изпитваха ни. Изстрадахме нашето членство и през 1995 година станахме редовни членове и на двете организации. Стигнахме дотам, че бях избран и за вицепрезидент на Международната конфедерация на профсъюзите.
След 20 години, ясно мога да призная: КНСБ има свой стил, КНСБ има значим и конкретен принос за европейското членство с всичко, което правеше. За жалост често животът ни беше съпътстван от показност, формалност, нечуваемост от властите. КНСБ казваше и преди, казва и днес - „Да на реформите, но при поносима социална цена и в интерес на обществото". 20 години, в които профсъюзите не препятстваха верния път на развитие на България, но казваха истините за грешките. За жалост, ние останахме страната с най-нисък стандарт, най-ниско качество на заетост.
Днес, след 20 години, сме изправени пред нови предизвикателства - цената на кризата да не се прехвърли единствено и само върху трудовите хора. Ние днес ясно казваме, че трябва да се направи необходимото като политика за социално слабите, за хората в неравностойно положение и инвалидите, за майките и децата, за повече сигурност на трудовите хора, за гарантиране на основните права. Днес, повече от всякога, искаме гарантиране на жизнен и конкурентоспособен бизнес, днес повече от всякога искаме нова перспектива пред българската образователна система, пред българското селско стопанство, пред туризма и услугите. Ясно заявяваме - гарантиране на достъпността и качеството на здравните услуги, здравна система, която да отговаря на европейското развитие на страната ни.
В деня на 20-та годишнина се прекланям пред създателите на КНСБ, пред нейния генератор и мотор, който плати доста сериозна цена - Кръстьо Петков. Прекланям се пред хилядите знайни и незнайни, национални експерти, професионалисти в регионите и общините. Те сигурно си дават сметка, че ние бяхме единствената организация в Централна и Източна Европа, която мина през национализация на профсъюзното имущество. То не напълни социалните фондове, то обслужи корпоративни и частни интереси, както и джобовете на корпоративни и политически играчи. Прекланям се днес пред всички хора на наемния труд и им отправям искреното послание:

Само с повече солидарност, с повече единение на трудовите хора, с братско рамо до рамо, можем да постигнем повече справедливост за хората, а тя ще ни даде истинска свобода и демокрация.
Честит 20-годишен юбилей на КНСБ! КНСБ расте и не старее, и ще има своето бъдеще - бъдеще за трудовите хора.

Левон Хампарцумян: Банков картел няма
София /КРОСС/ Банков картел в България няма. Това заяви пред Нова телевизия Левон Хампарцумян, член на Управителния съвет на Асоциацията на банките в България по повод твърденията на Алексей Петров, че има банков картел, който определя лихвите в България.
Това са конспиративни теории, които изглеждат добре на хартия в разни книги, но в реалността имаме различни акционери, местни банки, банки с чужди акционери, с различна стратегия, с различни търговски политики и т.н., обясни Хампарцумян.
В момента Алексей Петров играе ролята на един Робин Худ, затворен разбойник, който ако беше пуснат на свобода, щеше да свали лихвите и хората трябва да му аплодират. Това е отчаяна борба за обществена подкрепа, смята той.
„Г-н Алексей Петров е вероятно в момента един много притеснен човек и той може да изкарва всякакви тези, с които да се защитава", каза още Левон Хампарцумян.
„Тезата му е наивна. Бих повярвал как едно ченге става бандит или един бандит става ченге, но инкарнацията в доцент, доктор и някой, който трябва да задава и тона в икономиката, вече ми идва отгоре", изтъкна членът на УС на Асоциацията на банките в България.

Шпертплата, Фашиста и Шушумигата диктували какво да се случи в митниците
София /КРОСС/ Трима души в Агенция „Митници" диктуват какво да се случи в митниците Това са Шпертплата, Фашиста и Шушумигата. Това заяви пред Нова телевизия бившият директор на Агенция „Митници" Емил Димитров-Ревизоро.
Той не пожела да разкрие истинските имена на тримата, само уточни, че са на важни ръководни постове. Според Емил Димитров те казват на директора на агенцията Ваньо Танов кои дирекции да закрие, кои хора да уволни, кои да премести и т.н.
"Когато дойде новото ръководство на митниците, казах, че много ми се иска нещата да тръгнат най-после на добре и по-добре да тръгнат сега, отколкото след време. И тъй като Танов беше чужд човек за реформата, аз казах: "внимавай да не оставиш вълците в стадото", защото не можеш да оставиш вълка, само защото е обещал да яде по едно агне седмично. Стана така обаче, че той остави трима при себе си, които да го съветват, да диктуват какво да се случи", посочи Ревизоро. Шпертплата, Фашиста и Шушумигата са от много години в системата. Тези трима души ще провалят Ваньо Танов, смята Димитров. По мое време двама бяха уволнени, третият беше командирован в дълбоката провинция, но после бяха възстановени на работа и издигнати на високи постове, обясни той.
Основната задача на митниците са приходите, а парите ги няма. Парите ги няма, защото контрабандата продължава, всяка втора цигара е контрабанда, изтъкна Емил Димитров. Той прогнозира, че след като парите липсват, ще има конфликти.

Доживотна присъда без право на замяна за Манчо Панюков (този си е за разстрел направо! Какво обжалване за явен детеубиец, ами жена му и останалите пострадали само с 300 000 лева ли ще бъдат обещетени? Направо позор за правораздаването ни. б.м.)
Благоевград /КРОСС/ Детеубиецът Манчо Панюков получи най-тежката присъда – доживотен затвор без право на замяна, съобщи БНР.
Присъдата бе произнесена след продължилите над пет часа заключителни пледоарии и приемане на веществени доказателства по делото. Съдът постанови още Манчо Панюков да плати граждански искове за 300 000 лв.
Присъдата може да бъде атакувана в 15-дневен срок пред Софийски апелативен съд.
Припомняме 30-годишният Манчо Панюков от с. Скребатно закла родните си синове Иво и Еди, след което подпали с бензин семейната къща в гърменското село Осиково, където е живял със съпругата си Биляна и родителите й Фикра и Мурад Парапанови. При пожара постарадаха петима от роднините на Биляна. Младата жена почина в "Пирогов" месец след кървавата драма. Малко след започване на наказателния процес починаха и други двама нейни роднини, получили изгаряния в опожарения от Манчо дом на Парапанови.

Дора Янкова: Общините са бенефициенти по 60% от програмите на ЕС (Е, точно това ОКОНЧАТЕЛНО ще ни унищожи като народ и държава, като се знае колко калпави и неграмотни общинари си имаме! УЖАС! Ле-ле мале, къде е тръгнала да се хвали и тази другарка? Наполовина усвоени средства – тя самата си го е казала! Кой знае дали осъзнава каква информация съобщава само! А за грешките ... няма прошка, госпожо! б.м.)
София /КРОСС/ Ще можем да усвоим европейските фонодве. Това декларира Дора Янкова, председател на НСОРБ в предаването „Панорама". Тя уточни, че общините са бенефициенти по 60% от програмите на ЕС. „През тези три години, от 2007 година досега, написахме и подготвихме 2 135 проекта на стойност 5 милиарда и половина. От тях са одобрени 967 на стойност 2, 7 милиарда", поясни Янкова и изрази удовлетворение, че правителството е създало условия за одитна система и ще има възможност за междинни плащания. „Сега ще има възможност за ритмични плащания и много работа, ние сме готови за това", каза Янкова. Кметът на община Смолян допълни още, че предупреждението на премиера за стриктно спазване на правилата е една превенция. „Пряко договаряне по предприсъединителните програми няма," е категорична Дора Янкова, защото общините са нямали правомощия за договаряне по ИСПА, обясни тя, това е било изключително и само в правомощията на МОСВ. „Когато един сбърка, втори, трети - това е наказуемо. Но ако всички грешат, тогава системата е грешна", каза Янкова и даде пример: В програмата за развитие на селските райони, ако няма канализация, не се разрешава финансирането улици и тротоари. В същото време европейското изискване за финанансиране на канализационни проекти е за селища с над 10 хиляди души население, обясни този омагьосан кръг кметът на Смолян.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ (само колко много ни разбират като психика, германците! СМЕШКА!!!!! Ей управляващи къде сте моля? б.м.)

Всяка забрана е предпоследна
Ще го бъде ли пушенето?
Управляващите от ГЕРБ искат отмяна на пълната забрана за тютюнопушене на обществени места. Има ли резонни аргументи в полза на подобна стъпка и каква е практиката на други места в Европа? Гледна точка на Бистра Узунова:

Мотивите явно са чисто европейски: хубаво било да сме по-либерални и отворени, защото и от чужбина ни уважавали именно за това. Вярно, че необичайно широкото тълкуване на забрани и закони прави впечатление на някои чужденци, но по-скоро неприятно. Оригинален е и аргументът, че забраната и без това нямало да се спазва. То и други закони не се спазват, но че това е достатъчно, за да бъдат те отменени, е чист принос към теорията и практиката на законодателната и изпълнителната власти.
Забраните - само на теория?
Цигарите хранят бизнеса?
И на други места са изкушени да слушат суфлиращи лобита и клиентели. Германия е пример за непоследователно поведение по повод забраните за тютюнопушене на обществени места. Решенията, които бяха приети за заведенията, са половинчати и колебливи в полза на собствениците. Но и този реверанс не доведе до очаквания бизнес ефект.
Нови данни сочат, че заведенията и хотелите в провинция Северен Рейн-Вестфалия са отбелязали спад в оборотите си от близо 10% - по-лоши данни не е имало за последните десетилетия. Според експерти това се дължи предимно на икономическата криза и безработицата, а не толкова на забраните за пушене, които допускат множество изключения. Намаляването на цените в някои заведения вероятно ще донесе повече полза, отколкото ако отново се разреши пушенето.
Интересен е и списъкът на държавите, които се провалиха при опита да въведат строги забрани за тютюнопушене в заведения. Само шест месеца след въвеждането на забраните Гърция отчете, че те изобщо не се спазват. Главно поради неразборията на министерско ниво и липсата на регламент за забраните и изключенията. А и поради това, че близо 45% от населението на страната пуши - а това е повече, отколкото във всяка друга европейска държава.
Брюксел агитира така
Кой пуши, кой плаща

В Македония пък собственици на заведения атакуваха забраните, твърдейки, че им убиват бизнеса, и поискаха да се въведе испанската практика, която допускала изключения. В самата Испания обаче през тази година затягат забраните. Там цитират международни изследвания, доказващи липсата на връзка между намалелия търговски оборот и забраната за тютюнопушене.
Целият този разнобой е показателен. От ЕС неслучайно настояват до 2012 година да се въведат по-строги забрани за тютюнопушене на обществени места, включително в заведения. Така че България ще направи добре, ако започне да свиква с тази мисъл. За да не спечели наградата за бивш непушач.
Автор: Бистра Узунова, Редактор: Емилиян Лилов


(Ето го и всеобщия смях! б.м.) Затвор за пушачите, свобода за наркоманите!
6 месеца затвор за цигарка!

Да се легализират наркотиците и да се забранят цигарите, алкохолът и градският транспрот. Германският сатирик Харалд Мартенщайн изгражда стройна икономическа теория, която предизвиква не само смях. Ето я:

Апелирам най-после да бъдат забранени цигарите и алкохолът. Да, пълна и всеобща забрана! Полицията да прави хайки! Да се налагат наказания лишаване от свобода до шест месеца за всяка биричка и за всяка цигарка! Предлагам това, защото аз самият с удоволствие пия алкохол и пуша цигари - например в момента, когато пиша тези редове. В същото време предлагам да се узакони кокаинът. Защото сигурно съм единственият колумнист в Германия, който не употребява кокаин.
Хем вълкът сит, хем агнето цяло!
Една "пътечка" кокаин е вече по-евтина от голямата бира
От години вече цигарите непрекъснато поскъпват, най-вече заради акциза. Открих обаче една интернет-страница, където експерти анализират развитието на цените на забранените наркотици през последните десет години. Факт е, че цените спадат. За периода, в който в Мюнхен една халба бира удвои цената си, хашишът на черния пазар в Берлин поевтиня с 20 процента и - говори се - стана доста по-качествен. Причината е ясна: когато става дума за легални наркотици, държавата с въодушевление налага и събира акцизи.
Когато избухна настоящата икономическа криза, цената на кокаина в Лондон направо се срина. Вестник "Телеграф" писа, че в пъбовете една така наречена "пътечка” кокаин струвала две лири, докато голямата бира стигнала до 2,75. Оттук си вадя следния извод: Ако държавата забрани цигарите и алкохола, на всяко кьоше ще се продават нелегални цигари по 60 евроцента пакетчето (вместо сегашните 4-5 евро), а една бутилка прилично шардоне ще върви по евро и петдесет (вместо 6-7 евро).
Не на градския транспорт!
В сегашните магазинчета за тютюневи изделия ще се продават кокаин и хашиш, обложени с огромен акциз, които - тъкмо поради този акциз - ще бъдат непоносимо скъпи. И, съответно, почти никой няма да може да си ги позволи. Така проблемът с наркотиците ще се реши от само себе си. А цигари ще се пушат само на тайни места. Макар че, впрочем, то и сега е почти така.
Най-голяма печалба от тази реформа ще имам аз! Е, тя ще донесе и една теоретична полза. По научно-емпиричен начин ще бъде доказано как държавните забрани и държавните регулации се отразяват върху ценообразуването и върху снабдяването на обществото с определени продукти - в случая с наркотични вещества. Като следваща стъпка смятам, че пътуването с градския транспорт трябва да се обяви за криминално престъпление.
ДЦ/АА/ДПВ

Пушачът - проваленият субект на съвремието ни (Според мен – врагът е разпространяващият се лавинообразно СВЕТОВЕН ГЛАД! б.м.)
Понастоящем пушенето е враг номер едно
Забраната за пушене на обществени места, модата на пушенето през годините и кахърите на съвременния пушач - това са сюжетите, залегнали в основата на следния коментар от Емануил А. Видински.

Много забавно е как изведнъж пушенето се превърна в най-голямото зло на цивилизацията. Допреди няколко десетилетия то беше белег за обществен статут, запазена марка, както шапката с периферия и костюма през 30-те и 40-те години на 20-ти век или бастуна на дендитата малко по-рано. Табакера, пълна с къси цигари, златна запалка за мъжете, дълго цигаре за жените. Въпрос на положение, на излъчване, на сексапил. Стилистика.
Сега, съвсем непонятно за мен, пушенето стана враг номер едно на съвременната демокрация,

вредител, замърсител, агресор и отровител

Изобщо лоша работа е да си пушач, едно, че тровиш всичо около себе си, но и си пропаднал тип, работническа класа, изобщо - фрустриран от живота и собственото си положение човек.
И Европа се грижи за здравето на човечеството - с кампании като тази
На все по-малко места може да се пуши в Европа. Скоро и нашите умници ще последват примера и ще наложат забрана на пушенето на обществени места, ресторанти, кафенета, навсякъде.
Пушачите вън, ама ние ги знаем, бедните фрустрирани наркоманчета, няма да спрат, затова нека вдигнем до цинизъм цената на цигарите, та да прихванем малко пари от данъци. В Германия годишният принос на тровещия се пушач възлизаше допреди година-две на 16 милиарда евро, ама тогава цигарите бяха по-евтини. Красота, нали? Хем е лошо, хем не ни позволяват, хем ни го продават и то така, че максимално да печелят...ето това ме кара да недоумявам, ако е държавна политика да се опази здравето на нацията, ами да се спрат цигарите, внос, производство, всичко.

Булгартабак вън! И готово

Съгласен съм, че има пушачи и непушачи. Но точно тук е въпросът: има и пушачи, нали?! Тях какво да ги правим?! Очевидно непушачът се ползва с повече права от пушача, но се питам защо. Така или иначе мога навсякъде да си купя цигари, пури, пурети, алкохол, леки нарокотици, ако пътувам до Холандия, мога да си набавя дори вече абсент, след като Европа отново позволи производството и продажбата му...Нарокичното вещество в него не е толкова, колкото е било по времето на Бодлер, но първо мога да си купя и изпия достатъчно, за да има желания ефект, второ ако дам повече пари мога д си набавя достатъчно силно питие. Легално!
Досадно е, ама пак ще попитам: защо именно пушенето? И само то. И защо бивам съблазнен за пушене от всички страни и по начини, толерирани, че и подкрепяни от държавата, а тябва да се чувстам малък, лош, провален, и преди всико - виновен?
Настъпват тежки времена за пушачите
Така или иначе пиенето на обществени места май не е проблем за нацията, изобщо алкохолът, кафето, безчетните вече енергийни напитки, които нали са безалкохолни и могат да се поглъщат в покъртителни дози от малки и големи, кока кола, консерванти и пр.
Ма те не пречат на околните, ще кажете - хич не е вярно, пречат, кофеинизирали се малолетни по улицата, дискотеките, пияници на всеки ъгъл, свади, пияни шофьори - убийци на платното, хора с проблеми с кръвното поради прекаляване с кафе и т.н., и т.н.

Пушенето е враг номер едно сега, а пушачът?

Е, какво толкова, на него ще му мине, важното е да се внасят промени за подобряване живота на човечеството. А щом и Турция вече въведе забраната за пушене на обществени места, аз вече загубих всякаква надежда...ще си пуша сам вкъщи или с тълпата пред рестораните, пък току-виж от една цигара се родила цяла история. Всичко си имало и добра страна, казват.
Че този текст е написан от пушач, е видно, но същият този пушач много сериозно се съмнява, че би написал друго, ако би бил от другия лагер, тоест непушач. Защото въпросът е принципен. И засяга всички подобни безумия, които тепърва ще хрумват на загриженото за здравето ми/ни съвремие.
Емануил А. Видински


Всяка цигара – пирон в ковчега на тиранията. От Александър
„Ако Хитлер не беше захвърлил последното си пакетче цигари в Дунава, Третия Райх нямаше да го има” – тържествено съобщава Балдур фон Ширах, шефът на Хитлеровия Комсомол в една панегирика за фюрера от онова време.

Кой знае защо днес почти не се говори за първопроходническата роля на националсоциалистите и лично на Хитлер в борбата срещу тютюнопушенето. „Чърчил, Рузвелт и Сталин са пушачи – Хитлер, Мусолини и Франко не пушат” – още едно пропагандно клише от годините на Втората световна война, с което фюрерът се опитва да онагледи физиологическото и интелектуално предимство на едните лидери над другите. Защото

тютюнът е „расова отрова”

Пушачите Сталин, Рузвелт и Чърчил
цигарите са атрибут на „низши раси” като циганите и евреите, а дробовете на „избраната нация” трябва да останат чисти – това са само някои от проникновенията на национал-социалистическата идеология и практика.

За да не стават недоразумения: разбира се, че тютюнопушенето е вредно, а непушачите се нуждаят от защита. Но антилибералният дух, който постепенно налага Евросъюзът (следвайки светлия пример на САЩ) по тази тема, войнствената нетърпимост към пушачите и серията от нелепи ограничения просто няма как да не подсетят за маниакалната битка на Адолф срещу цигарите

Тъкмо национал-социалистите за пръв път въвеждат купета за непушачи в железниците, забраняват автоматите за цигари и рязко ограничават рекламата на тютюневи продукти: от съответните плакати изчезват снимките на атлети, еротиката и най-вече жените, защото „Германската жена не пуши”. Германският мъж (особено по време на войната) все още имал право да се разтушава с цигара в окопите, но след „крайната победа” този вреден навик щял да отпадне. Хитлер въвежда зони за непушачи в обществените сгради и партийните централи и рязко повишава акциза върху цигарите, защото тютюнът е чужда субстанция за арийското тяло, а то изцяло трябва да принадлежи на фюрера. (И още: тютюнът е отмъщението на „червенокожите” срещу белите.)

Пак Хитлер за пръв път инвестира много държавни пари в проучването на връзката между тютюнопушенето и рака на белия дроб – решение, което няма как да обявим за глупаво. Пита се обаче:
може ли тъкмо един злодей да стигне до истината по съвсем погрешни пътища?

Непушачите Хитлер и Мусолини
И здравословно ли е за обществото такава истина да се налага насила, с цената на несправедливости и на злоупотреби с демократичния мандат? Многозначително в този смисъл е неотдавнашното решение на германския Конституционен съд да отмени забраната на тютюнопушенето по заведенията, защото тя облагодетелства големите ресторантьори, които имат помещения за непушачи. Многозначителен, дори абсурден, е и фактът, че в прочутите холандски „кофишопс” пушенето на тютюневи цигари е забранено, но да се пуши марихуана може – всъщност може единствено там. Причината: на ЕС още не му е хрумнало да иска забрана на марихуаната, защото (освен в Холандия) тя така или иначе си е забранена...

Да, за непушачите е доста тъпо, че тъкмо масовият убиец Хитлер е изградил фундамента на тяхната човеколюбива кауза, но с този факт трябва да се живее. Пък ако си извадим и някаква поука от него – още по-добре.
Александър Андреев

Русия е смутена от българските изявления относно ПРО
Русия е смутена от изявленията на България във връзка с плановете й да приеме на своя територия системи за ПРО на САЩ. Това заяви днес говорителят на руското външно министерство Андрей Нестеренко. "Не разбираме ситуацията около противоречивите изявления на България за разполагане на американска ПРО на нейна територия", каза Нестеренко. "Отначало премиерът Бойко Борисов казва, че се водят консултации по въпроса, после ръководителят на българското външно министерство дезавуира тези изказвания. Посланикът на САЩ в България ту потвърждава тази информация за консултации с българската страна за ПРО, ту я опровергава", добави Нестеренко.
"Във връзка с това Москва официално ще поиска разяснения от българското външно министерство, което и правим в момента", подчерта говорителят.

Турският вицепремиер: Правосъдието посяга на демокрацията
Спорът около евентуалното участие на един турски прокурор в плановете за държавен преврат напрегнаха отношенията между правителството и правосъдието. Вицепремиерът Бюлент Аринч каза, че представители на правосъдието се опитвали да се месят в политиката на правителството:
"Турция не е страна на съдиите, а демократична правова държава. Към момента нашите граждани стават свидетели на посегателство към демократичното ни съжителство. Правната бюрокрация нанесе тежък удар срещу демокрацията и конституционната ни система."

Пекин осъди остро срещата на Барак Обама с Далай Лама
Пекин осъжда срещата на американския президент Барак Обама с тибетския духовен водач в изгнание Далай Лама, се казва в публикувано снощи изявление на китайското външно министерство. "Китай изразява силното си негодувание във връзка със състоялата се среща", се казва още в изявлението. В документа се подчертава, че срещата на Обама с Далай Лама е в разрез с многократните изявления на американското правителство, че счита Тибет за неделима част от Китай и че не подкрепя тибетската независимост. В изявлението Пекин призовава САЩ да положат конкретни усилия за развитие в правилната посока на стабилни американско-китайски отношения.
Вчера, непосредствено след срещата на Обама с Далай Лама, в министерството на външните работи на Китай беше привикан посланикът на САЩ, на когото бе връчена протестна нота.
Правителственият говорител на САЩ Робърт Гибс заяви по повод китайските протести:
"По много въпроси сме съгласни с Китай, но сме и достатъчно пораснали, за да приемем, че две държави не винаги са на едно мнение."


ПО НЮЗ.БГ

Нужда от Левски
(Ами да си го намерим! Нали сме все “майстори”!)
Имаме нужда от Левски. Това е.

Основната причина, поради която всеки пореден 19 февруари - вече десетилетия наред, хилядите изписани редове не банализират темата, не обезценяват името, не намаляват могъществото на символа.
Денят на Левски е денят на българската гордост, денят за самочувствие и осъзната историческа принадлежност.
След като години наред вече ставаме свидетели на срутването на не един или два мита, на обругаването и охулването на личности и събития - били примери за подражание на поколения, остана един - Дяконът - пожален от историята и историците, от политиката и населяващите я така наречени политици, от хорската памет и пустата ни скептичност.
В същност - не пожален, а надмогнал, преборил се - с живота си, делата и заветите си - и още един факт - нищо, казано за Левски, не може да бъде банално, или да звучи изтъркано.
Той е спасителят на националното ни самочувствие - сигурната утеха в годините на непрекъснати провали, че има една личност и едно име - обединяващи българския дух и родова памет.
Имаме нуждата поне веднъж годишно да си припомним, че съществува нещо българско, което е общопризнато и неизбледняващо. Което е пример за подражание - в най-истинския смисъл на това.
Левски е вярата, че има поне една кауза, която може да ни обедини, независимо от „възраст, класа, пол, занятье...".
Дяконът е утехата и успокоението, че има „нещо българско", устояло на времето и „хорската мълва".
Васил Левски няма нужда от пиедестал, защото той е Големият Български Символ, но ние имаме нуждата да виждаме Дякона там - горе, възкачил се на пиедестала - обичан, оплакван, непрежалим, имаме нуждата от него - да черпим самочувствие, а ако имаме сетива - и родолюбие, и мъдрост.
Затова 19 февруари е ден, в който не е странно, че понасяме с лекота и кресливите речи, и надутите церемонии с протоколното пипване лентата на венеца, носен от гвардейците.
Те не са важни, щом името и заветът са в сърцата...

Няма коментари: