понеделник, 5 април 2010 г.

Албанските комунисти се извиняват, а българските още не са! “ние, комунистите поемаме вината само с мезета” – казва съпруга на другарката Бокова?

Кримското поделяне на света по политически признак! - чети по-надолу "Секреты ялтинской политической кухни 65 лет спустя"

Демонстрации в Германия срещу ядрените оръжия
Берлин, Германия /КРОСС/ Хиляди хора в Германия протестираха срещу ядрените оръжия и войната, пишат германските издания. Демонстрациите се проведоха в по-големите градове на страната като Хамбург, Берлин и Франкфурт. В неделя демонстранти поискаха да се изготви концепция, според която да не се използва атомът за военни цели.
В събота също се проведоха демонстрации в Мюнхен лозунги „Аз обичам мира - мразя войната" , „Разоръжаване вместо милитаризация на ЕС", „За свободна Европа".
В Хамбург 500 души на протест поискаха разпадане на НАТО./ КРОСС

Карзай поставя под въпрос офанзива на НАТО
Един ден след своята критика към Запада и САЩ президентът на Афганистан Хамид Карзай постави под въпрос заплануваната офанзива на НАТО в размирната провинция Кандахар. Пред около 1500 племенни старейшини в град Кандахар Карзай каза, че планът за военната операция трябва да бъде блокиран, ако не среща подкрепата на населението. В срещата участва и главнокомандващият силите на НАТО в Афганистан, американският генерал МакКристъл. Понастоящем НАТО подготвя в региона най-голямата офанзива от началото на войната преди осем години./Дойче Веле

МВФ: Финансовата криза още не е отминала
Международният валутен фонд /МВФ/ предупреди, че оптимизмът по повод на възстановяването на световната икономика от кризата е неуместен. Частното потребление все още не е достатъчно силно, за да сигнализира очаквания край на дълготрайната рецесия, заяви шефът на фонда Доминик Строс-Кан в йорданската столица Аман. Според МВФ икономиката в еврозоната ще расте заради финансовата криза в Гърция по-бавно през 2010 и 2011 г. За тази година се очаква ръст от 0,8 %, а догодина - около процент и половина./Дойче Веле

От комар лой, от циганин кисело мляко и от комунист - извинение
Рамиз Алия, бивш председател на Партията на труда в Албания и близък сътрудник на Енвер Ходжа се извини за жертвите на комунизма в страната. Алия, който стана първият президент на Албания след падането на комунизма, заяви, че му е „тежко, че е имало хора, които са станали жертва на нашето невнимание, на дейността и грешките на институциите и тайната полиция”. Според него те трябва да получат справедливост. Смята се, че по времето на комунизма в Албания по политически причини са били убити около 6 000 души.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Алия беше определен за наследник на диктатора Енвер Ходжа, управлявал Албания от края на Втората световна война до смъртта си през 1985 година и на него се падна трудната задача да започне демократизацията на страната след рухването на комунизма в Европа през 1989 година. Беше президент от април 1991 година до април 1992-а. След това беше осъден на 9 години затвор за злоупотреби с власт, от които лежа 2.
Сега Алия е на 84 години и прекарва времето си в собствена вила, но намери сили да осмисли онова, което партията му е вършила и да поиска извинение от сънародниците си.
В Албания след Втората световна война се възцари наистина свиреп комунизъм, който при това тотално изолира страната от Европа и света. Ширеше се и продължава да се шири ужасна беднотия, а в България бяха много популярни вицове, които изтъкваха албанската изостаналост. Изразът “албански реотан” например е трайно навлязъл в българския като синоним на бавно схващащ човек.
Обаче ето – албанските комунисти се извиняват, а българските още не са. При това жертвите на българския комунизъм са много повече, отколкото тези на албанския.
Смята се, че само в първите 30 дни след 9 септември 1944 година комунистите са избили около 30 000 души. В периода 19 декември 1944 година до април 1945-а т.нар. Народен съд осъжда на смърт 2680 човека, повечето от които по чисто политически причини. Спрямо броя на населението българските комунисти са организирали най-голямата касапница в Европа, без разбира се, да се слага в сметките Русия, която, то се знае, е първа по всичко.
Десетки хиляди българи са преминали през комунистическите концлагери и мнозина от тях са намерили в тях смъртта си.
И въпреки всички тези ужасяващи факти българските комунисти не намериха сили да се извинят на народа си за причинените страдания. Нещо повече, когато след падането на комунизма през 1989 година в Народното събрание представителите на антикомунистическата опозиция тогава поискаха БКП да поеме вината за хилядите жертви, Филип Боков, син на един от хората, пряко участвали в чистките след 9 септември 1944 година и брат на генералната директорка на ЮНЕСКО Ирина Бокова, каза, че “ние, комунистите поемаме вината само с мезета”.
Както се казва – от комар лой, от циганин кисело мляко и от комунист – извинение.
Ще има да чакаме.
Може би защото след 1989 година българите не намериха сили да осъдят в себе си и публично човеконенавистния комунистически режим, стана така, че комунистите не само не изпитват чувство на вина, но и вярват, че онова, което е правено през 45-те години комунизъм, е било правилно и добро.
И тъй като покаяние липсваше, това доведе до пълен морален релативизъм, до заличаване на границата между добро и зло, между човечност и нечовечност.
В крайна сметка днешна България е това, което е, понеже сме загубили мярата за добро и зло.
А най-лошото е, че сякаш и сме се отказали да я търсим./ ЕкипНюз.ком

Далай Лама пристига на тридневно посещение в Словения
Тибетският духовен лидер Далай Лама пристига днес на тридневно посещение в Словения, предаде сръбската агенция Бета. Далай Лама ще пристигне на люблянското летище "Йоже Пучник", а оттам по-късно ще отпътува за Марибор, където на конференция за младите хора ще говори за етиката през новото хилядолетие.
Далай Лама ще посети Марибор по покана на градската община, университета, Първа гимназия, Сдружението за по-добър свят и Дружеството на йогите в Марибор. Духовният лидер на Тибет, който живее в изгнание в Индия, посети за пръв път Словения през 2002 г. по покана на университета в Любляна. При това посещение той се срещна неофициално с редица словенски лидери, вкл. с тогавашния президент Янез Дърновшек./ ЕкипНюз.ком

Катрин Аштън осъди самоубийствения атентат срещу политически митинг в Пакистан
Върховният представител на ЕС за външната политика Катрин Аштън осъди самоубийствения атентат срещу политически митинг в Северозападен Пакистан и опита за нападение срещу консулството на САЩ в Пешавар, предаде Франс прес. В изявление Аштън изразява съболезнования на всички засегнати от нападенията и солидарност с пакистанските власти.
Най-малко 41 души бяха убити от бомбата на камикадзе на митинг на Национална партия Авами - светско движение, което държи мнозинството в местния парламент на Северозападната гранична провинция и ръководи изпълнителната власт в провинциалната столица Пешавар.
При опита за нападение срещу консулството на САЩ в Пешавар са убити четирима от нападателите и двама пакистанци от охраната, а много други охранители са ранени, съобщи посолството на САЩ в Исламабад./ ЕкипНюз.ком

Студентът - скритата жертва на кризата
Студентите са известни със способността си да оцеляват с полуфабрикати, препечени филийки и съвсем скромен бюджет.
Но отскоро някои кандидат-висшисти в Ирландия са напълно отчаяни.
Говорил съм със студенти, които са живели седмици на бисквити, откраднати от лавката в колежа им, със студенти, които са пребивавали в колите си месеци наред, казва Хю Съливън от Съюза на студентите в Ирландия, цитиран от онлайн изданието на вестник Тайм.
Каква е причината ирландските студенти да мизерстват така?
През последните 15 години таксите в ирландските университети са се повишили от $240 на студент, до близо $2000.
На всичко отгоре правителството е орязало бюджетите на университетите с 5% през миналата година.
Съливън очаква държавната субсидия за висшите учебни заведения да намалее с още 5% тази година.
По думите му студентите са станали скритата жертва на финансовата криза.
Европа продължава да поддържа сравнително ниски цени в образователната система, сравнено със САЩ, но страданията на ирландските студенти стават все по-обичайни и в другите страни на Стария континент.
Кризата принуждава правителствата да орязват драстично парите за обществени услуги и да въвеждат такси за неща, които преди това са били безплатни.
Това определено буди безпокойство, казва Томас Естерман от Европейската университетска организация.
От една страна виждаме колко е важно да се инвестира във висшето образование и наука, за да се справим с кризата, но от друга страна правителствата трябва да спасят финансовите сектори, като спестят пари отнякъде. Много е трудно това да се балансира, допълва Естерман.
Най-драматичното орязване е в Източна Европа, отбелязва Тайм, като дава за пример Латвия, където парите за висшето образование са намалени два пъти от 2008-а насам.
Полша, Унгария и Естония са орязали, или планират да орежат, средства между 4 и 7%. Но кризата в образованието не е само в Източна Европа.
И по-богатите европейски страни също страдат. Този месец Великобритания обяви, че ще спести финансиране от 14% към бюджетите на някои университети.
Испанските и италианските висши училища пък ще изгубят около 10% от парите си.
Ситуацията в Испания е толкова лоша, че училищата увеличават ваканциите, за да спестят пари от отопление, вода и ток.
Две страни за сега изглежда са далеч от бурята. Германия планира да увеличи с 9% парите си са образование през 2010-а, докато Франция дава с 5.3% повече средства от тези, отделени през изминалата година.
Въпреки това много желаещи да получат висше образование, стават все по-неспособни да си го позволят. Тази тенденция все по-често се наблюдава в Европа./НЮЗ.бг

Засилва ли се ислямофобският климат във Франция?
Въпреки националните стачки, обхванали Франция и все по-намаляващата обществена подкрепа за президента Никола Саркози, въпросите за исляма и изповядващите го не излизат дори и за кратко от френските медии.
Последният повод, подтикнал към обсъждането на тези теми, даде 27-мата среща на мюсюлманите във Франция и по-конкретно изказването на председателя на Съюза на френските ислямски организацииФуад Алауи.
Френският вестник „Фигаро" цитира думите му пред участниците в срещата, от които става ясно, че Алауи е силно притеснен от „разрастващия се ислямофобски климат в страната". „Ислямофобският климат препуска", категоричен е председателят на съюза на ислямските организации.
По думите му днес мюсюлманинът се е превърнал в „слабо звено". Не липсват и претекси срещу него да се размаха пръст, допълва още Алауи и посочва - днес хиджабът, утре воалът за лицето.
Въпросът сега е какво да правим в тази ситуация, пита той, като е категоричен, че отговорът не е в примирението.
Според Алауи положението на мюсюлманите във Франция изисква реакция. Той допълва още, че всеки трябва да поемe своята отговорност, своята съдба и да покаже истинското лице на исляма.
"Le monde" цитира думите и на Мохамед Мусауи, председател на Френския мюсюлмански съвет, общност - член на Съюза на френските ислямски организации.
Според него мюсюлманите във Франция искат техните религиозни обичаи и навици да бъдат възприемани от обществото като елемент от правото им на лична свобода, а не като един постоянен източник за публични дебати.
Мусауи изразява и съжалението си от настойчивите призиви на някои за забрана на всички религиозни символи в публичното пространство.
Припомняме ви, че в началото на годината комисия към френския парламент препоръча забрана на един от типичните за мюсюлманките елементи от облеклото - бурката на обществени места.
Според оповестения доклад тя не трябва да бъде носена на редица места. Сред тях са всички административни сгради, обществения транспорт, болници, кина и други.
В 27-мата среща на мюсюлманите във Франция, която продължи няколко дни, взеха участие около 150 000 души. Тя премина под мотото „Да бъдеш мюсюлманин днес - вяра и отговорност"./НЮЗ.бг

Кич, арести и съмнения по Великден
Коментар на Ясен Бояджиев по Deutsche Welle
Поради незнание или пък съзнателно търсен, освен че е банален и кичозен, резултатът от алегоричните напъни често преобръща на 180 градуса смисъла и на библейските, и на действителните сюжети, които се опитва да свърже.
Изминалата седмица не бе изключение. Президентът, например, намери начин да оприличи неуспелия опит за собственото си отстраняване със съда в древна Юдея и „деликатно" да разпредели за премиера ролята на Пилат Понтийски, а за себе си - на Христос.
„Хубав ден да разпънеме трима"
Въпреки преиначаването и удивителната си претенциозност, президентската алегория звучи направо изтънчено на фона на недодяланата реплика на високопоставен прокурор:
"Днес е Велики четвъртък, хубав ден преди Разпети петък. Така че днеска ще разпънеме трима", похвали се той след поредните арести през седмицата. Разменил, вероятно неволно, ролите на „добрите" и на „лошите" от библейската история, в опита си да ги пренесе в наши дни.
Впрочем, обвиненията и арестите също дойдоха като поръчана предпразнична метафора - председател на общински съвет, голям контрабандист, бивш високопоставен чиновник и партиен ковчежник, доскорошен министър. И за десерт - обвинение срещу действащ министър и безпрецедентен арест на съдия.
Разбира се, тази поредица е може би резултат на случайно съвпадение в набиращите напоследък скорост усилия на държавата да възкръсне в присъщата си роля на защитник на законността. Нещо, което очакваме толкова отдавна, че чак бяхме спрели да се надяваме.
Като израз на тези усилия вероятно трябва да се възприема и очевидният ентусиазъм, обхванал пазителите на реда. „Вече повдигаме обвинения и на действащи министри!", възторжено възкликна един от тях през седмицата, сякаш сам не вярваше на ставащото.
Разпъващият пък по трима на Велики четвъртък прокурор, включил се лично в заснетите от МВР сценки с „разпъването", с опиянение крещеше: „Тъй като сте си абсолютен престъпник, легай като всеки един престъпник долу на земята!".
Радващ ентусиазъм или плашеща полицейщина
Тази, предавана по телевизията, показна твърдост може и да е достатъчна за спечелване доверието на масовата публика. За останалите обаче остават известни съмнения. Не само и не толкова заради лекия фалш в преминаващия във фалцет ентусиазъм. Колкото заради обстоятелството, че твърдост и ентусиазъм излъчват същите хора, чиито проверки като по правило до съвсем скоро завършваха „без данни за престъпление". Как изведнъж се престрашиха и започнаха да разпознават и назовават престъпниците?
Разбира се, част от съмненията ще се поразсеят, когато се убедим, че ентусиазмът е подплатен с безспорни доказателства и справедливи присъди.
Но това няма да е достатъчно. Може би, за да повярваме в прераждането им, трябва, вместо да се упражняват в религиозна алегоричност, да разкажат в пряк текст какво, кой и как им пречеше досега. Защото каква е гаранцията, че днешните им действия за разлика от по-рано са мотивирани от закона и справедливостта, а не от избирателна целесъобразност и чужда воля. И че ентусиазмът им няма да се изпари неочаквано, както се появи.
Иначе този ентусиазъм е колкото радващ, толкова и плашещ. /Мъней.бг


... И ОЩЕ НЕЩО ШАРЕНКО!
По Риа Новости

Взрывы в метро в Москве могла осуществить учительница из Дагестана

МАХАЧКАЛА, 5 апр - РИА Новости, Сергей Рудковский. Следователи проверяют информацию о возможном участии во взрывах в московском метрополитене учительницы из села Балахани Унцукульского района Дагестана Марьям Шариповой, которую по фотографии одной из смертниц в интернете опознал отец, сообщил РИА Новости в понедельник старший помощник прокурора района Гаджи Хайчилаев.
Два взрыва произошли в понедельник, 29 марта, в утренний час пик на станциях московского метро "Лубянка" и "Парк культуры" с интервалом 45 минут. Следствие квалифицирует эти взрывы как "теракт". По последним данным, 40 человек погибли, более 80 ранены.
"С заявлением в прокуратуру обратился отец Расул Магомедов, который пояснил, что вместе со своей супругой однозначно опознал по фотографиям смертниц в интернете свою дочь Марьям Шарипову", - сказал Хайчилаев.
Он уточнил, что отец видел дочь последний раз 26 марта, а 28 марта она находилась в Махачкале, откуда позвонила матери и сообщила, что идет к подруге, и после этого пропала.
"Первоначально подтверждается, что девушка действительно пропала, ее несколько дней искали, но окончательно подтвердить или опровергнуть информацию сможет только генетическая экспертиза", - подчеркнул собеседник агентства.
По его словам, в настоящее время вся информация передана в прокуратуру республики, которая должна довести ее до следователей следственного комитета, ведущих это дело.
Как отметил Хайчилаев, информация о том, что Шарипова была супругой главаря бандгруппы, распространяется на уровне слухов, и подтвердить ее прокуратура не может. При этом он уточнил, что сын Магомедова Ильяс обвинялся в участии в незаконном вооруженном формировании и незаконном хранении огнестрельного оружия и боеприпасов, но был осужден только по второй статье и уже вышел на свободу.
Расул Магомедов в телефонном разговоре с корреспондентом РИА Новости заявил, что "все, что мог, уже рассказал и в настоящее время общается со следователем".
В свою очередь глава администрации села Балахани Расул Якубов сообщил РИА Новости, что Марьям Шарипова была очень ответственной, закончила на отлично институт и работала в сельской школе учительницей, как ее мать и отец.
"Я видел фотографии - это точно она, ее все узнали, но зачем она это сделала, я не знаю", - сказал Якубов.
Он добавил, что сейчас в семье траур.
"Люди приходят, высказывают свои соболезнования", - сказал глава администрации.
В четверг источник в силовых структурах Северо-Кавказского федерального округа сообщил РИА Новости, что точно установлена личность только одной предполагаемой террористки-смертницы, которая, как считает следствие, взорвала бомбу на станции метро "Парк культуры" - ею оказалась жительница Дагестана. Фамилия женщины в интересах следствия пока не разглашается.
Источник сообщил, что идет работа по проверке данных, полученных по второй предполагаемой участнице террористической атаки в Москве, которая привела в действие взрывное устройство на станции метро "Лубянка". Он также отметил, что в результате скоординированной работы всех российских силовых структур удалось установить всю "цепочку" по подготовке и проведению терактов в Москве.


По http://beta.novoteka.ru/?s=politics#nnn15022434

Третья мировая война уже началась. ПОДРОБНОСТИ

Оказывается, Третья мировая война уже началась, и сейчас подходит к завершению ее первый этап. Основные же военные действия начнутся через сто лет, во время этой войны погибнут сотни миллионов человек.
Автор концепции о Третьей мировой войне - вице-президент Академии геополитических проблем, доктор военных наук Константин Сивков. Он считает, что на нашей планете хозяйствует глобальный кризис.
По словам Сивкова, Третья мировая война будет носить коалиционный характер – страны будут объединяться по тому, какой из двух моделей мира будущего они больше симпатизируют – миру цивилизованной иерархии или цивилизованной гармонии. То есть, по мнению Сивкова, это будет война духовных начал – индивидуализма и эгоизма с общинностью и взаимоподдержкой. Этим и отличается грядущая война от двух предыдущих, целью которых был экономический передел мира.
(По материалам сайта svpressa.ru)

Секреты ялтинской политической кухни 65 лет спустя
В Крыму в эти дни отмечают юбилей события, благодаря которому маленький черноморский курорт навсегда вошёл в историю большой политики. 65 лет назад состоялась знаменитая Ялтинская конференция. Именно на ней лидеры СССР, США и Великобритании начертили границы нового, послевоенного мира.
Шестьдесят пять лет назад в Крыму тоже кое-где лежал снег, но температура была плюсовая. Дорога, ведущая к аэродрому города Саки, была закрыта. Утром третьего февраля проехать по ней могли только несколько автомобилей.
Спустя месяц на экраны советских кинотеатров вышла документальная лента о Ялтинской конференции. Но утром третьего февраля ещё ничего не ясно, с трудом договорились даже о месте встречи: Ливадийский дворец, Крым. Черчилль и Рузвельт предлагали север Шотландии. Но Сталин сказал, что ему не нравятся мужики в юбках, вреден туман, а Рузвельт и Черчилль и сами понимали, что советские войска в пятидесяти километрах от Берлина. Сталин не поехал встречать союзников. На аэродроме Рузвельт дождался Черчилля, который хотел убедить американского президента тянуть время, чтобы война продолжалась весь 45-й. Так союзники продвинулись бы дальше.
"По мере того, как выяснялись параметры победы и параметры Победы Советского Союза, Британия в русле своей традиционной политики предупреждать формирование преимущественного влияния какой-либо континентальной державы, естественно, делает уже Советский Союз главным объектом своей политики сдерживания", - поясняет доктор исторических наук, президент Фонда исторической перспективы Наталия Нарочницкая особенности британской политики.
Но военные рекомендовали Рузвельту действовать вместе с Москвой, причём оперативно - немцы работают над ядерным оружием. Спорить в открытую с Черчиллем Рузвельт не хотел. Успех конференции выглядел как "пятьдесят на пятьдесят".
"Сталин, в свою очередь, избрал следующую тактику. Он знал, благодаря нашим связям с американцами и информации, которая была по линии спецслужб, с какой позицией сам Рузвельт прибыл на эту конференцию. И поэтому отдал инициативу ведения дискуссии самой конференции Рузвельту. Он ведь сам предложил, чтобы Рузвельт председательствовал на этой конференции", - рассказывает бывший посол СССР в ФРГ, доктор исторических наук Валентин Фалин.
Рузвельт жил в том же дворце, где проходили переговоры. Комнаты ремонтировали спешно: мебель - из московских гостиниц "Савой" и "Националь". На официантках - синее батистовое платье и туфли, к которым надо было обязательно приклеить вату. Евгения Шульгина вспоминает, как она принесла Рузвельту щи.
"Он говорит: хорошо, хорошо. И что-то ещё по-английски говорит - щи, щи, щи. Я говорю: да, это - щи. И после этого они стали заказывать щи", - говорит Евгения Шульгина, которая работала на Ялтинской конференции в феврале 1945 года официанткой.
У ялтинской политической кухни - свои секреты. Черчиллю от Воронцовского дворца, где он жил, до Ливадийского ехать было пятнадцать километров. Сталину от Юсуповского - семь. И пока они с Рузвельтом ждали коллегу, успевали поговорить.
В этом кабинете прошли секретные переговоры Сталина и Рузвельта о вступлении СССР в войну против Японии. Потом это вошло в итоговый документ, который Черчилль подписал не читая.
Переговоры о Польше Сталин провел стоя - Рузвельт и Черчилль хотели кардинально изменить линию Керзона, сдвинуть границу на восток. Но получили уступку только по Белостокскому району. Компромисс требовался ото всех. Иначе вряд ли бы удалось договориться и о будущем Германии, и о границах Польши и Югославии, и о создании ООН, которую изначально Рузвельт предлагал для сдерживания Советского Союза.
"В Ялте был заложен мир, который 50 лет был без настоящей войны. И даже если нарушался где-то суверенитет, это так и квалифицировалось сообществом. А, значит, сам принцип сохранялся", - отмечает важность заложенных в Ялте принципов послевоенного мироустройства Наталия Нарочницкая.Покидая Крым, Черчилль споткнулся на трапе. Через год он произнесёт свою фултонскую речь, с которой начнется "холодная война". В апреле 45-го в Соединенных Штатах - новый президент Трумэн, а потом - план возможной ядерной войны против Советского Союза. В самой стране-победительнице внимательно следили, чтобы союзники выполняли ещё одно решение Ялты - возвращали советских военнопленных. Солженицын в "Архипелаге ГУЛаг" написал о двух с половиной миллионах возвращенных и потом репрессированных советских граждан. Человеческая жизнь в вопросах геополитики рассматривалась как неизмеримо малая величина.
Черчилль и Сталин договорились о процентах. Реплика Андрея Светенко
65 лет назад - в 1944 году - в Москве открылась очередная конференция стран-участниц антигитлеровской коалиции. На первый взгляд, трудно причислить эту конференцию в Москве к разряду важнейших, как Тегеранскую или Ялтинскую. На ней даже не присутствовал президент Соединенных Штатов. Да, Рузвельт был занят предвыборной кампанией, переизбирался на четвертый срок. Но в том-то и дело, что именно отсутствием лидера Америки эта встреча и важна. Она стала последней, на которой судьбы мира решались без участия Соединенных Штатов.
Как в старые добрые времена, когда Англия и Россия правили миром, с глазу на глаз Черчилль и Сталин обсуждали будущие сферы влияния. Причем, по инициативе Черчилля. Линия фронта и на Востоке, и на Западе даже еще не подошла к границам Третьего рейха, а вот, какой политический режим - западный или советский - будет установлен в странах Восточной и Центральной Европы, решать было самое время.
Решать Черчилль предложил удивительно мелочно. Он взял лист бумаги и стал писать: "Румыния - России 90 %, другим - 10%. Польша - России 75%, другим - 25 %. Югославия и Венгрия - 50 на 50".Уточним, имелась в виду не территория, а политическое влияние - советское или западное. Как его можно скалькулировать в процентах? Собственно, как "Процентная сделка" эта встреча и вошла в историю. Со стороны британского премьера это была по сути последняя попытка представить свою страну как ведущую мировую державу, решающую судьбы мира.
Вот только мелочным и заведомо неосуществимым оказался этот подход. И не только из-за процентов, на которые Сталин спокойно согласился. Поставил закорючку знаменитым синим карандашом и в ответ на провокационное: "Не слишком ли цинично? Давайте сожжем эту бумагу", - сказал: "Да, нет. Оставьте это себе". Просто он, как и Рузвельт, мыслил действительно мировыми масштабами, для которых Восточная Европа была всего лишь частным случаем. Это во-первых.
Во-вторых, Сталин прекрасно понимал, что без участия американцев эти вопросы все равно решаться не будут.
И третье, решение всякий раз будет кардинальным, стопроцентным. Потому что совместить в процентах социализм и капитализм невозможно, ни в экономике, ни в политике. Что жизнь и подтвердила, когда наступила холодная война.
А Черчилль, сам того не осознавая, подвел в октябре 44-го года в Москве черту под мировыми амбициями своей страны, заведомо ограничив ее европейскими рамками.


По http://pogoda.mail.ru/article.html?id=42169)

Жизнь 70% населения развивающихся стран под угрозой

Норберт Рётген (Norbert Röttgen), министр экологии Германии, высказал опасение, что помимо изменения климата, опасность для человечества представляет наблюдаемое сегодня исчезновение многочисленных видов растений и животных. Биологическое разнообразие – это результат миллионов лет эволюции. Человек, несмотря на его современное развитие, продолжает оставаться зависимым от окружающей среды и процессов, происходящих в дикой природе. Снижение биологического разнообразия прямо или косвенно не может не повлиять на человека.
70% населения развивающихся стран практически полностью зависят от милости природы: 90% их потребностей в пище, одежде, топливе, жилье и лекарствах удовлетворяется при помощи даров природы. Более 3 миллиардов человек полностью зависят от биологического разнообразия океана, моря или реки; 1,6 миллиардов пользуются дарами леса; около 1 миллиарда человек живут в пустынях и засушливых районах. Хозяйственная деятельность развитых стран приводит к снижению биологического разнообразия на территориях развивающихся стран. Скорость исчезновения видов на сегодняшний день в 1000 раз превышает естественную. Если не принять меры по сокращению вредных воздействий на окружающую среду, к 2100 году исчезнет до 30% видов растений и животных – шестое массовое вымирание видов в истории Земли и первое вымирание, инициированное человеком.


По АФЕРА.БГ

Срещу късата памет. В памет на гласувалите за Бойко Борис
ов
„По време на управлението на Борисов като най-високопоставен шеф на органите на реда само обикновени, незначителни мафиоти бяха изправени пред правосъдието, докато неговите бивши бизнес партньори процъфтяваха, а техните предполагаеми конкуренти бяха системно избивани", твърди докладът като цитира публикации в българските медии.

Оригиналният текст на статията за Бойко Борисов на "Конгрешънъл куотърли"
"Бойко Борисов е свързан с българската мафия", сочи американско разследване
"Българският партньор на Буш във войната с терора е бил свързан с мафията, твърдят следователи". Под това заглавие авторитетното американско списание "Конгрешънъл куотърли" (Congressional Quarterly или кратко CQ) публикува обширна разработка за софийския кмет Бойко Борисов. В статията, публикувана на 2 март във всекидневния електронен бюлетин "Вътрешна сигурност", се казва още, че Борисов "е свързан с почти 30 неразкрити убийства" в страната. Авторът Джеф Стейн - редактор по въпросите на националната сигурност, се позовава на "дебел 9 см. поверителен доклад на швейцарска частна банка, възложен на екип с цел да оцени риска в България" и приключен преди 18 месеца.

Следва оригиналният текст на публикацията:
Най-влиятелният политик в България, най-новият съюзник на Вашингтон в глобалната война с терора, е близък съратник на прочути мафиоти и е свързан с почти 30 неразкрити убийства в черноморската република, твърди поверително разследване за оценка на риска в страната, поръчано от частна банка. Американското партньорство с 48-годишния Бойко Борисов, популярен бивш вътрешен министър (в действителност той бе главен секретар на МВР - бел.ред.) и канещ се сега да вземе българското президентство, е последният пример за политическата търговия, която се води от администрацията на Буш в борбата с тероризма и слагаща Пентагона, ЦРУ и ФБР в едно легло с някои от най-корумпираните и престъпни лидери.
Борисов, бивш телохранител на последния комунистически диктатор и на един от наследниците му след края на комунизма, бе назначен през 2001г. за главен секретар на МВР и миналата година претендираше за главна роля в откриването на офиса на ФБР в София. Карате фанатик - преди той е бил треньор на българския национален отбор - чийто отличителен белег е черното кожено палто, Борисов беше още и важен играч в миналогодишната сделка с българската администрация за разполагане на американски военновъздушни, вонноморски и сухопътни сили в България, една потенциална площадка за атака срещу Иран, разположен на 800 мили на изток отвъд Черно море.
Борисов, който обича да го сравняват с Арнолд Шварценегер, напусна миналата година вътрешното министерство, за да стане много популярен и влиятелен кмет на София и няма съмнение, че маневрира с цел да поеме контрола над правителството на изборите през 2009г. Но според дебелото 3 инча поверително досие, съставено от екип от бивши високопоставени служители на американскте органи на реда попоръчка на швейцарска банка, Борисов също е смятан за "бизнес партньор и бивш съратник на някои от най-големите мафиоти в България".
Докладът отпреди 18 месеца ни бе предоставен под условие да не се посочват името на банката и хората от разследващия екип.
През 2001-2005г. по време на четиригодишния си мандат във вътрешното министерство Борисов е използвал своите правомощия да се бори с корупцията във властта с цел да помогне на съратниците си мафиоти да ликвидират конкуренти в подземния свят. "След като Бойко Борисов бе назначен за главен секретар на вътрешното министерство през 2001г.... имаше голям брой убийства и мафиотски разстрели на личности, свързани с престъпните групировки в България", посочва докладът.
"Нито едно от тези убийства не е разкрито. Много разследвания, за които се съобщава, че са ръководени от Борисов, бяха прикючени без заключение или обяснение", продължава текстът.
Докладът е изпъстрен с подробности за връзките на ИПОН – частната охранителна фирма на Борисов, и вероятните й близки връзки с престъпната групирорвка СИК. (Пресслужбата на българското посолство във Вашингтон не можа да ни преведе какво означават на английски съкращенията IPON и SIK) "Борисов има документирана история на бизнес връзки с личности, за които се смята, че са високопоставените ръководители на организираната престъпност в България", казва докладът, който включва подробни портрети на престъпните му партньори и на 28-те неразкрити "убийства" под негов надзор.
"По време на управлението на Борисов като най-високопоставен шеф на органите на реда само обикновени, незначителни мафиоти бяха изправени пред правосъдието, докато неговите бивши бизнес партньори процъфтяваха, а техните предполагаеми конкуренти бяха системно избивани", твърди докладът като цитира публикации в българските медии. Банковото разследване заключава, че предполагаемите връзки на Борисов с мафията трябва да предизвикат "изключителна предпазливост от страна на американските органи на реда, отговарящи за връзките с България и размяната на информация между агенциите".

---------------------
Разследванията на ЕС
Проверяващите от Европейския съюз са стигнали до сходни заключения, но цитират пет пъти по-голям брой на убийствата в мафиотски стил в сравнение с частния швейцарски доклад.
През май 2006г. комисарят по разширяването Оли Рен заяви пред Европейския парламент, че има "много малко разследвания и присъди" срещу престъпните банди в България.
От 2000г. насам има над 150 поръчкови убийства, свързани с организираната престъпност, и нито една присъда", заключават проверяващите от ЕС.
Осем месеца по-късно високопоставени български полицейски служители свикаха пресконференция, за да обявят, че е ликвидиран трафикът на хероин, който бил основен източник на насилието и корупцията.
"България вече не е използвана като основен канал за трафик на наркотици, заяви ръководителят на националната служба за борба с организираната престъпност", съобщава на 6 февруари 2007г. агенция Novinite.com без да посочи кой точно от тримата висши полица на пресконференцията е произнесъл тези думи.
Българското посолство във Вашингтон предаде двата подрпобни списъка с въпросите ни на кабинета на кмета Борисов в София, но той не отговори.
Клаус Янсен, експерт, изпратен от ЕС за оценка на българския напредък, каза, че се е сблъскал с нагласа в стил "целуни ме отзад", когато се е опитал да бъде по-настойчив пред властите какво правят с реформите. "Те си мислят, че така или иначе ще влязат в ЕС", каза Янсен пред "Файненшъл таймс". "Няма позитивен натиск, който можете да приложите върху тях."
И наистина, България бе приета в ЕС през януари. През 2004г. тя влезе в НАТО и изпрати 400 войници в Ирак.
Според някои съобщения от миналата година България е приютила един от тайните центрове на ЦРУ за задържане на терористи и сега специалисти обясняват, че би трябвало Борисов директно да е бил част от този процес, но правителството в София отхвърли публикациите.
"Най-популярният политик в България", както се твърди, Борисов неотдавна основа нова дясна популистка партия и с одобрение от 80% е предпочитан за бъдещ премиер.
"Едно нещо е сигурно...", писа анализатор в България по повод политическия пейзаж в страната, "Борисов е и ще бъде "Силният".

===================
Близък до разузнаването на САЩ
"Бойко Борисов е колоритен образ, появяващ се често в българските медии и представящ се за очите и ушите на ФБР и Сикрет сървиз в България", се казва в доклада на частната швейцарска банка. "Твърди се, че българската публика има специално отношение към Борисов заради съобщенията, че е приближен на ФБР, Сикрет сървиз и Интерпол."
Посещението на Борисов във Вашингтон през май 2006г., където той се среща с висш служители на ЦРУ и Държавния департамент, изглежда потвърждава това.
Джон Маклафлин, бивш зам.-директор на ЦРУ, участващ в новите договорености с България по въпросите на сигурността, казва, че не си спомня да се е срещал специално с Борисов, но призова да се проявява търпение, когато става дума за страната от бившия съветски блок.
"Те са интересни хора, които искат да помагат и помагат", каза Маклафлин в интервю. "Те все още търсят своя път в света след десетилетия на подчинение пред бившия СССР. Това ще отнеме известно време."
Но новият съюз може би вече изплаща дивидент в борбата с тероризма.
Два месеца след визитата на Борисов България залови камион, натоварен с радиоактивни материали, пътуващи към Иран, както твърди съобщение на агенция "Франс прес" от 23 юли 2006г.
Новият съюз е приветстван от републиканеца от Южна Каролина и член на Конгреса Джо Уилсън, който твърди, че е "наистина влюбен" в България след мониторинга на изборите там през 90-те години. Впоследствие той създава групата за приятелство с България в американския Конгрес.
"Добрите отношения с България са жизнено важни, защото тя е стратегически разположена в Югоизточна Европа", каза той неотдавна в телефонно интервю.

===================
Другите бази
Неотдавна българска информационна агенция съобщи, че през април от България ще излитат американски стелт бомбардировачи и крилати ракети, насочени срещу Иран.
Но конгресменът Уилсън не вярва САЩ да са изградили базите си в България с цел да атакуват Иран.
"Имаме бази по-близко до Иран и самолетоносачи (в Персийския залив)", посочи той.
Според него България е "постигнала напредък" в борбата с корупцията и посочва приемането й в ЕС.
Но бивш високопоставен служител на ФБР критикува прегръдките на администрацията на Буш с България и, съответно, с Борисов като съюзник срещу тероризма.
"Борисов вероятно е изминал дълъг път, за да се очисти и според мен той беше много по-уязвим за критики през 2005г., отколкото днес", коментира той при условие да остане анонимен.
Служителят допълва че, "администрацията на САЩ направи ужасен избор с кого да си легне в леглото в България. Какъв ужас - изглежда в борбата с терора приемаме помощ от всеки, независимо колко е омърсен".
От http://zahariada.blog.bg/

Тез Юзерови, тез Юзерови! И хитринки ни прилагат, наглеците (събирали ЛК на циганьорите и записвали данните им! Брей!)! Разбирате ли (след като прочетете известието разбира се), читатели, защо така остро реагирах вчера в публикацията “Г-Н БОРИСОВ, ТОЗИ ПЪТ МЕДИИТЕ ...”! Честен кръст-както се казва, но тази (долната) публикация я нямаше вчера в колонките на агенция Фокус (кога е скалъпена ? не знам! А тя е пълен разнобой по случващото се!), поради което основателно се опасявам в извършваните манипулаци над нас обикновените граждани от всички(и политици, и управляващи, и медии ...) и за всичко, след което “въпросното коментирано нещо” си потъва във вечна забрава, като преди това достатъчно е навредило в живота ни, казано най-общо!

Юзеирови пак се пробваха
Братя Юзеирови си измислиха, че са събрали 500 подписа и обявиха, че партията им ОТОМАН е учредена. На рехавата нелегална сбирка на кебапчета и бира в циганската махала на Свищов в заведение като барака в събота дойдоха около 50 души. В петък в Шумен също пропадна шумно обявеното им събиране, на което дойдоха около 70 души, много от които малолетни. Въпреки това обаче Али Юзеиров твърди, че са събрали нужните 500 подписа, даже 550, за да обявят, че партията им ОТОМАН е учредена. Той призна, че не са имали разрешение за събирането в циганската махала в Свищов и щели да си понесат последиците за него. Присъствието на полицаи пък според него било, за да протече мероприятието им нормално.
Кметът на общината Станислав Благов обяви, че ще провери случая и бе силно изненадан от такава проява, защото общинската администрация не е издавала никакво разрешение за подобно мероприятие.
След като на място пристигна полиция стана ясно, че на част от циганите са събирани личните карти, записани им били и личните данни. След пристигането на полицията Юзеирови и техни хора започнаха да свалят плакатите си от района.
Сигналът за провежданата сбирка до Районно управление на МВР в Свищов, районна прокуратура, както и до окръжния прокурор на града е подаден от общински съветници от ГЕРБ. / Агенция "Фокус"

Законопроект, забраняващ публикуването на изявления на терористи в медиите, бе внесен в Държавната дума на Русия
Москва. Законопроект, забраняващ на средствата за масова информация по какъвто и да било начин да възпроизвеждат изявления на терористи, бе внесен в Държавната дума на Русия, предаде ИТАР-ТАСС.
Автор на законопроекта е депутатът от „Единна Русия” Роберт Шлегел. Шлегел е провокиран от скорошните атентати в московското метро, след които в медиите беше публикувано изказване на лидера на чеченските терористи Доку Умаров.
Според депутата за терористи трябва да се пише само когато са ликвидирани.
Междувременно експерти от руската медийна общност смятат инициативата на Шлегел за ненужна, тъй като в Русия вече има закон „За противодействие на тероризма”.
„Безспорно, не трябва да се предоставя думата на терористи в средствата за масова информация, не трябва да се дава думата на тези, които пропагандират тероризъм, но също, без съмнение, може и трябва да се пише за самия проблем и за пътищата за разрешаването му”, заяви вицепрезидентът на „Медиясъюз” Елена Зелинская. / Агенция "Фокус"

Петролът поскъпна до близо $ 86 за барел
Цената на петрола скочи до близо $ 86 за барел по време на азиатската сесия. Нагоре я тласнаха данните за пазара на труда в САЩ от края на миналата седмица, които дават основание да се прогнозира засилено потребление на суровината.

Припомням, в петък департаментът по труда в щатите обяви, че са разкрити 162 хил. работни места през месец март, което е най-голямото постижение в тази насока за последните 3 години. Въпреки това нивото на безработицата в страната остава 9.7%.

Към 10:15 часа българско време барел лек американски петрол се търгува срещу $ 85.53, а сортът брент струва $ 84.03 за барел

Не е препоръка за вземането на инвестиционно решение!/Дарикфинансе

Няма коментари: