петък, 16 април 2010 г.

ИЗВРАТЕНОСТ ВЪВ ВСИЧКО И НАВСЯКЪДЕ ... е дяволски девиз! Но защо е внедрен и от кого у нас?

“Човек търся - думи на Диоген, който със запален фенер шетал денем из Атина.”

“Истината има спокойно сърце. (Уилям Шекспир, 1564-1616)”


... „Ино времи вий нас ни таковахти майката, сега па ний шъ ви вас таковами в дирника немедленно и с гулям кеф. Падна ли ми в ръчичките, гяволе!”
... “– Ритайте го в гъза, и всичко ще си каже. Куйрука съм му го откършил още при царуването на Борис III.”
...“– На маймуни ни обърнахти, гиди мискини с мискини, ама шъ видите и вий някой ден дебелия!”
От tisss

Първа буква у евреите е алеф, което ще рече учение.
Като се завежда детето на училище, казват му: учи се, и това е алеф.

Гърците, подражавайки, казваха алфа,
което по гръцки ще рече търси! - вместо търси учение!
Подобно на тях и св. Кирил създаде буква аз.

Но като първа буква и като дадена от Бог за развързване устата на онези,
които чрез азбуката се учат на разум,
АЗ се изговаря с широко отваряне на уста,
а другите букви се изговарят и произнасят със слабо разтваряние на устата...

Из “О писменехь Чръноризца Храбра”, Лето 893-то от Христа

http://truden.com/modules.php?name=Forums&file=weblog_entry&e=3401


http://forum.all.bg/showflat.php/Cat/0/Number/2303556/an/0/page/0
- четете tisss Tester Independent...


ХИП, ХИП, УРА! – ОЩЕ 1989 ГОДИНА БЕ ЗАЛОЖЕНО ДА СМЕ КЛОШАРИТЕ НА ЕВРОПА. НОВОТО ЩЕШЕ ДА БЪДЕ, АКО НЕ НИ СМЯТАТ ЗА ТАКИВА ПРЕЗ 2010 Г. ЕПЕ!

(ЕПЕ – европейски политически елит)
Снощи, попрочетох това-онова от българската преса и буквално още повече се озадачих от изписаното в нея. Но първите две публикации направо са “бижу” като факти и разсъждения в тях. Прочетете ги, моля! Пък след това ако ви е останал малко човешки (български) разум в главите разбира се, ... и ги осмислете!
В първата публикация статистиките освен, че са повече от печални в тях, но са и отново неверни. Всеки, който знае и може да “събира” по единствения възможен (за сега) аритметичен начин, е невъзможно да не забележи, че: НСИ отново е “изял” около над 900 000 души живущи към днешна дата само в ДЪРЖАВАТА-ГРАД “СОФИЯ”, при което реалната “данна” става 2/3 от настоящето ни цяло население, а не както твърдят те (НСИ само 1/6 от цялото ни население) – т.е. понастоящем говорим, че ежедневно над 2 милиона български граждани щъкат интензивно из улиците и пътищата на град София; второ – цифрата “1 249 798 души” визира вероятно броя на върлуващите из улиците ни само ... автомомобили (справка КАТ); трето обърнете внимание на съотношенията “естествен” и “механичен” прираст като вземете предвид, че под естествен прираст се отчита фактора раждаемост/смъртност, а под “механичен” такъв - привнесени по “някаква причина” отнякъде хора.
Забележете също така, софиянци, с каква екстра се “налага” да се “радваме в битието си” – според изнесените данни в публикацията - ние столичани излиза, че разполагаме едва с 1,07991 кв. м лична площ за живеене и свободно дишане! Т.е. с малко по-малко от такава, полагаща се на една караулка например, като се вземе предвид, че цифрата е още по-малка, предвид над двумилионните хора населяващи столицата към днешна дата! Срамота – превърнаха живота ни като в кенеф! Май твърде множко ни станаха столичаните, за сметка на софиянци, които плащат невероятни всякакви данъци? А това е много, много лошо като стандарт в “една столица”! Май е време да започваме да опъваме палатки пред домовете си по зелените площи пред тях ако има такива, та белким пооблекчим инвазията от мераклии “столичани”!
Малко по-нататък : като имам предвид, че раждаемостта въобще за страната (а столицата не прави изключение също) се реализира напрактика от циганското малцинство (около 1,5 милиона такива в България, солидна търтейска генерция във времето и последните векове на страната ни, болшинството от тях пак в София), то определено може да се каже, че “раждаемост” почти отсъства сред традиционните българи, а за софианки цифрата е още по-нищожна! Тук спирам всякакъв по-нататъшен коментар, защото той ще е доста различен от официалния и направо злокобен, предвид “ДЕЙСТВИТЕЛНОСТТА”, в която днешните “българи” живеят!
Ах, тези медии, как само си преразказват нечии държавни хуморески (в случая на въпросното от дълго време НСИ, пък и политиците ни не правят изключение в тази посока)!

Другата публикация, на която държа да обърнете внимание, граждани, е “Гърция и България - скорошни клошари?” според разсъжденията на Дойче Веле. Наричат ни ведно с гърците :"Изперкали държави", и то защо – заради “бюджетните проблеми”-дефицити в двете страни.
Моля, моля – все пак държавата, това са хората бре Дойче Веле, а не управляващите ги - тези дето изпиват народната кръв системно и изперкват наистина вече от това, и креират съответно тези дефицити. Обикновените хора ги консумираме за съжеление, и те определено са заложени в битуването ни по всякакъв начин. Ние редовите хора даже не виждаме държавните им документи - те са строго охранявани както винаги и лошо пазени, та всеки може да си ги подправи както си поиска. Ако имаме шанс, отвреме-навреме ни пускат по Канал 1 откритите им дебати - в уж Народното ни събрание, или коментарите им от някое и друго телевизионно студио, откъдето се разбира, че склонността да се изпокарват направо им е второто “аз”, при което и да било управление, което силно се изявява и проличава при защитата на собствените им интереси разбира се! Направо смешка са тези изяви и много им се кефиме тук, но факт! Така си живеем из тез ширини – за хубаво или за лошо!
Защо обаче целият ми народ да бъде считан за изперкал, заради полуделите ни политици, ей това не разбирам – ние си знаем, че те отдавна са за въдворяване в Карлуково например (това е едно място дето се лекуват уж психически нестабилните ни граждани. Ама и на него махнаха дуварите, и влизането/излизането и там вече е напълно либерализирано. По този начин, политиците ни имат възможността, да си го посещават когато си поискат инкогнито, все пак и те са български граждани, нали така?), но “демократично”, по човешки си ги търпим.
Та, Дойче Веле, да се изясним: съвсем неоправдано и некоректно вкарвате българския народ в глуповатия и никому ненужен, разбира се Ваш филм “ Необуздани еврочленки”.
Направо, в прав текст Ви казвам “ДВ” лобирайте и Вие за смяна на “българските геройчетата” във филма ви и ЕС респективно, познати ви тоже прекалено добре (нали все тях описвате по страниците си). Българският народ почтително ще ви благодари и ако останат пари и време, може и по една българска бира да ви почерпим (това ще се случи обаче, ако свършите някаква работа в тази посока), иначе ще ви поканим учтиво на ... дуел за неправомерно и неоправдано нанесена ни обида, предвид заглавието “... и България - скорошни клошари?” (за да не се чудите къде, уточнявам – културно пред/в сградата на Европейския Съд).
А колкото до “новия евротарикат” си трайте направо! Съвсем приятелски ви казвам, вземете проучете поуките от една българска приказка за “Лъжливото овчарче” – обикновено у нас се учи още в първи клас....

В крайна сметка и двете публикации, зовящи се “новини”, а всъщност се явяват като реално заблуждаващи известия, говорят за ОГРОМНАТА сугестегия над обикновения българин днес, при това извършвана ежесекундно. Тук идва въпросът първо кой го прави и второ защо го прави, поръчката е ясна? Надявм се, сънародници, да проявите воля и разум при избистрянето поне на тези две “нещица”, да съберете разпарчаладосания си разум, да се вземете в ръце И ДА СПРЕТЕ ДА ГЛЕДАТЕ ОТСТРАНИ КАТО “АМЕРИКАНСКИ НАБЛЮДАТЕЛИ” случващото се!

Дали все още присъстваме във времето като хора, като граждани? Е, поне се броим за живи същества.

Нели Кирилова

Една шеста от населението на България живее в София

София /КРОСС/ В края на 2009 година население на София възлиза на 1249798 души, или 1/6 от населението на страната живее в столицата, сочат данните на Националния статистически институт.
За една година, в резултат на механичния и естествения прираст, населението на областта се е увеличило с 2739 души (0.2 на сто). Както и до сега, увеличението се дължи основно на положителния механичен прираст. Увеличи се и средната гъстота на населението в София. През 2009 г. 926 души живеят на 1 кв.км от нейната територия, при гъстота 922 души средно на 1 кв.км. за 2008 година.
Административно област София (столица) се състои от 4 града и 34 села. Към края на 2009 г. 95.4 на сто от населението на областта живее в градовете. Делът на селското население е малък - едва 4.6%. В разпределението на населението по пол жените продължават да са повече от мъжете - 52.4% от общото население. През 2009 г. на 1000 мъже в София се падат 1102 жени.
Както в цялата страна, така и населението на столицата остарява. Това се изразява в непрекъснатото повишаване на средната възраст на населението, макар и с по-бавни темпове от страната. През 2009 година населението в областта е средно на 40.5 години (при 41.8 години средно за България). Мъжете в София (38.6 години) са по-млади от жените (42.2 години). В последните години се наблюдава намаляване на относителния дял на младите генерации (групата на 10-14 годишните), следствие от ниската раждаемост през 90-те години на миналия век. С бавни темпове пък се увеличава през последните няколко години броят на възрастните хора (над 65 години) .
Увеличава се населението под трудоспособна възраст. Към края на 2009 г. населението в тази възрастова категория възлиза на 173379 и се е увеличило спрямо предходната година с 2.9 %. Относителният му дял от общото население е 13.9 на сто и е с 0.6 процента по-нисък от този за страната (14.5%).
Столицата привлича голяма част от населението на страната с възможностите за намиране на работа за хората с ниско образование и за професионална реализация на високо образованите. Поради това делът на населението в трудоспособна възраст от общото население на София е традиционно по-висок от този за страната с 2-3%. Към 31.12.2009 г. в София е съсредоточено 17.5 на сто от населението във трудоспособна възраст на страната (833942 души). За една година това население е намаляло с 1826 души.
Населението над трудоспособна възраст през 2009 г.е 242477 души - 19.4 на сто от общото население на областта и 14.3% от населението над трудоспособна възраст на страната. Спрямо 2008 г. тази група намалява с 288 души, или с 0.1 на сто. През 2009 г. в столицата са регистрирани 15360 раждания (18.8 на сто от страната). От тях 15309, или 99.5% са живородени. Преобладаващи са ражданията на момчета - 51.1 на сто. В сравнение с предходната година броят на живородените в София деца се е увеличил с 928, или с 6.5 на сто. От всички раждания 95.7% са в градовете на областта.
През последните години раждаемостта в столицата бележи увеличение. Коефициентът на раждаемост от 7.2‰ през 1997г. (най-ниската раждаемост в демографската история на София), започва бавно да се покачва през последните години и достига равнище 12.3‰ през 2009г.( при 10.7‰ за страната). Утвърждава се тенденцията на нарастване на средната възраст на майката при раждане на първото дете, която е доста по-висока от тази за страната. Основна причина за това са измененията в социално - икономическите условия, а от там в ценностната система на жените – на преден план излизат такива ценности като завършване на образованието и осигуряване на работа. За 2009 година средната възраст на раждане на дете е 29.6 години, а на първо дете – 28.6 години (25.6 години за страната). За сравнение, през 2001 г. тези показатели са съответно 27.0 и 26.0 години. През 2009 г. в столицата са регистрирани 50.0 на сто от многоплодните раждания в страната – 611.
През 2009 г. в общата смъртност сред населението на София не са настъпили съществени изменения, както в нейния обхват, така и в равнището й. Броят на умрелите лица в областта към края на 2009 г. е 15078. В сравнение с предходната година техният брой е намалял със 107.
Разликата между ражданията и умиранията формира естествения прираст на населението. И тъй като от 1991г. насам в София умират повече лица, отколкото се раждат, тази разлика е с отрицателна стойност до 2008 година. През 2009 г. за първи път от 18 години ражданията в столицата са повече от умиранията. Абсолютният брой на естествения прираст на населението за 2009 година е 231 души, или 0.2 на хиляда от средногодишния брой на населението.
През 2009 г. сключените бракове в столицата са 5950, което е 23.0 на сто от тези в страната.Спрямо 2008 г. броят им намалява с 0.7 на сто. Затвърждава се тенденцията, че все повече двойки предпочитат да живеят на семейни начала, без да сключват юридически брак. За това говори и непрекъснато повишаващата се средна възраст при сключване на първи брак. При мъжете от областта този показател през 1998 г. е 28 години , през 2009 г. тази възраст вече достига 30.4 години. Идентично е положението при жените, където също се наблюдава покачване на средната възраст. През 1998 г. възрастта, на която жените сключват първия си брак е 25 години, докато през 2009г. тя се покачва на 27.7 години. / КРОСС

Гърция и България - скорошни клошари?
Могат ли София и Атина да си плащат наемите в ЕС?
"Изперкали държави" - така е озаглавена сатиричната миниатюра на Удо Елинг, излъчена по германското радио ВДР, която е посветена на бюджетните проблеми на България и нейната южна съседка Гърция.
Те лъжат, те мамят, а накрая на всичкото отгоре искат и пари. Необуздани еврочленки. Джанфранко Шулц, еврокомисар, разследва случая. Сега на ред е България.
Схемата е винаги една и съща. Харчат на кредит, дават все повече пари за неща, които вече никой не може да плати, изпускат му края.
Детективите ще имат доста работа
На финала ги заплашва банкрут...

Изперкали тийнейджъри го правят с нови договори за мобилни телефони или с електроника на изплащане, а държавите от ЕС безпощадно им подражават в безпаметното задлъжняване.
Тъпото обаче е следното. Един мобилен телефон може да бъде блокиран за неплатени сметки. Но един държавен бюджет? Какво да правим със страни, които просто не се справят? Да пратим евровъзпитателката и да накажем България в коридора?
А какво ще стане, ако Гърция окончателно се срути?
Или пък България?
Може би тогава техните граждани ще трябва да работят за едно евро месечна заплата в другите страни от ЕС – примерно, по подръжката на тротоарите, да косят трева или пък – защо не и да контролират валутните разходи? Така де, да вършат за нас неквалифицираната работа.
Та се питам: може ли да конфискуваме жилището на една държава, която вече не е в състояние да си плаща наема за европейския парцел? И колко ще да е голям този мост, под който ще се подслони цял един бездомен народ? И ще си отвори бутилка евтино червено
вино... / ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

България - новият евро-тарикат
И България е пред затъване
"Следващият евро-тарикат" - така е озаглавена статията за България във вестник
"Зюддойче Цайтунг", която коментира причините за отказа на София да кандидатства за членство в еврозоната. Ето по-важното от публикацията:
"Кошмарът е непосредствено до нас" - с тези думи започва статията на "Зюддойче Цайтунг", в която българският премиер е цитиран с думите: "България не бива да допуска в никакъв случай гръцкия сценарий". По-нататък германското издание пише: Бедната страна не иска да се плъзне по надолнището. Именно такава бе съдбата на съседна Гърция, която продължава да се бори мъчително за финансовото си оцеляване.
Българско евро? Засега не!
В капана на Тройната коалиция
Това явно е причината, поради която в петък българският премиер и неговият финансов министър алармираха: България има много по-голям бюджетен дефицит от познатия досега. Ето защо правителството се е отказало от надеждите за скорошно включване на страната му в еврозоната, обобщава "Зюддойче Цайтунг".
Според автора Клаус Брил решението било изненадващо, именно защото досега по отношение на фискалната си политика страната е била давана за пример в ЕС. В статията се припомня, че само преди две години бившето правителство обявило бюджетни излишъци, а преди година бюджетният дефицит бил много по-малък от 3-процентната бариера за членство в еврозоната.
"Зюддойче Цайтунг" обяснява на читателите си, че новото българско правителство било "открило капан", поставен от предшествениците му чрез 150 договора за неизплатени суми от над 1 милиард евро. Вестникът цитира българския финансов министър, според когото по този начин бюджетният дефицит скачал от 1,9 на 3,7 процента.
Краят на евро-мечтата
"Зюддойче Цайтунг" цитира отново българския премиер с думите: "Без да иска, нашето правителство стана част от лъжите, разказвани от предшествениците ни пред европейските институции в Брюксел". Волна или неволна, тази "лъжа" ще осуети амбициите на България да влезе в т. нар. евро-чакалня още това лято. Същото важи и за надеждите за въвеждане на еврото през 2013 година. Статията в "Зюддойче Цайтунг" завършва с признанието на Борисов: Отказваме се, защото не изпълняваме критериите./ ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Турция извлича ползи от разприте между София и Москва
Двама се карат, трети печели
Тайните служби щурмуват офиси на ЕВН в България, българската индустрия се задъхва, в Германия са заловени шестима българи, манипулирали банкомати - това са част от българските теми в чуждестранните медии днес.
"Тайните служби щурмуват офиси на ЕВН в България" - това заглавие в австрийския всекидневник Кронен Цайтунг стои над снимката на двама въоръжени мъже с бронирани жилетки и каски. "Е.ОН и ЧЕЗ също бяха споходени от подобни гости", съобщава австрийското издание. То обяснява на читателите си, че спец-частите нахлули във въпросните офиси, след като българският премиер обвинил чуждите фирми, участващи в електроразпределителните дружества, че не инвестират достатъчно в страната. Кронен Цайтунг добавя, че според български журналисти спец-службите не разполагали с необходимите законови разрешения за акцията си.
Дребната шарка, която сега вилнее в България, била "внос" от Германия
"Босфорът има нужда от байпас", пише онлайн-изданието на швейцарския вестник Нойе Цюрхер Цайтунг /НЦЦ/. От статията става ясно, че Турция е заинтересована от строежа на тръбопроводи, тъй като транспортът на нефт през Босфора чрез кораби е трън в очите на Анкара. В статията се описват сложните руско-турски отношения в областта на енергетиката, към които се прибавя и българската конкуренция.
Онлайн-изданието на НЦЦ нарича проекта за строеж на газопровод Бургас-Александруполис "конкуриращ байпас", с който Русия се опитва да транспортира газ, заобикаляйки Турция. "След правителствените промени в България през юли миналата година проектът е замрял и Турция няма нищо против това. Тя използва недоволството на Москва от София, привличайки по-силно към себе си руската страна", отбелязва онлайн-изданието на НЦЦ.
Агенция Асошиейтед прес /АП/ публикува данни на Евростат за индустриалното производство в еврозоната и ЕС през месец февруари. Като цяло то е нараснало повече от очакваното. В сравнение с предишния месец януари производството в областта на индустрията е намаляло най-силно в България. Сред страните от еврозоната на последно място е Гърция, става ясно от информацията на АП.
Австрийският вестник Курир предупреждава за увеличилия се брой заболели от морбили или така наречената дребна шарка във Виена. "Петима от заболелите са български граждани, които имат връзка помежду си", съобщава изданието. То цитира професорка от Виенския университет, която обяснява, че в България има голям "взрив" на дребната шарка: 9.000 заболели и 15 смъртни случаи. Типът вирус, който сега вилнеел в България, бил пренесен там през миналата година от Северна Германия.
Още българи, специализирали се в източването на банкомати
Германският всекидневник Билд, който има най-голям тираж в страната, съобщава за заловени от полицията във Франкфурт трима българи. Те източвали пари от банкомати, след като ги манипулирали, подменяйки част от устройствата. При обиска у заловените българи била намерена въпросната оригинална част от банкомат, както и фалшифицирани кредитни карти. Полицията предполага, че организаторите на бандата са в България, съобщава вестник Билд.
И вестник Берлинер Моргенпост информира за подобен случай със заловени трима българи, опитали се да манимулират банкомат в Берлин. Те обаче били пуснати на свобода поради недостатъчно доказателства за извършено престъпление.
Германското онлайн-издание OVB online публикува покана за концерта на българския мъжки хор "Ангеликус" в град Брукмюл. "Музикални критици от цял свят познават България като страна на необикновените гласове", отбелязва онлайн-изданието. Пак по повод предстоящ концерт на същия хор австрийското онлайн-издание нахрихтен.ат нарича певците "всеотдайни творци" и отбелязва: "Хорът доказва своята професионалност в цял свят".
Обобщение по публикации в медиите/МЛ/ДПВ / ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Какво издават нападките на Борисов?
Замирисва на пиар
Преди няколко дни Б. Борисов отправи остри нападки към трите електроразпределителни дружества с чуждо участие в България заради високите цени на тока.

Маринела Липчева разговаря по този повод с Георги Касчиев.
Маринела Липчева се свърза с Георги Касчиев от Института за изследване на риска във Виенския университет и го попита как той оценява действията на българския министър-председател.
Георги Касчиев: "Струва ми се, че по-скоро има елементи на пиар, защото България, както навсякъде, където има прекалено много бедни хора, много се харесват приказки от този тип как ние сега тук ще подгоним тези чужди капиталисти, които са дошли в България да изсмучат печалбите и т.н., нещо, което не смятам, че е добър ход от страна на премиера. Напротив, смятам, че преди да започне да се занимава се електроразпределителните дружества, които са частни, хубаво е първо държавата да оправи, така, авгиевите си обори, да разчисти собствените си дружества. Например бяха изнесени данни от един от водачите на "Синята коалиция" г-н Костов, че стойността на въглищата в мини "Марица-изток" е по-висока, отколкото вносните въглища.
Георги Касчиев: "Държавата първо трябва да разчисти собствените си дружества"
Има и други начини за смъкване на цената
Значи, това е безпрецедентно - тези въглища се копаят по открит способ и би трябвало да са сред най-евтините в страната. Имайте предвид, че електроенергията от тези централи, себестойността примерно около 60 процента зависи от цената на въглищата. Значи, ако се въведе ред в тези мини и в самата централа, където според запознати има няколкостотин души повече персонал, отколкото е необходимо, ето ви, оттам може да изникне едно намаление на цената на електроенергията, произвеждана на изхода от тази централа."

Г-н Касчиев, все пак потребителите, а и някои общини се оплакват от трите електроразпределителни дружества, и то не от вчера, заради сбъркани сметки за ток, недостатъчно добра поддръжка на мрежата, недостатъчно вложени, но обещани инвестиции за реконструкция.
Г. Касчиев: "Аз съм съгласен, че има такива оплаквания. Нали точно за тази цел има Държавна комисия по водно и енергийно регулиране? Значи, какво ще направи сега министърът на икономиката и премиерът, за да усъвършенстват работата на тази комисия и да води тя контрол не просто по документи, а по проверки и по свои анализи?"

Как ще завърши спорът?
Г. Касчиев: "Ами, ще утихне, както и други скандали. Премиерът преди една седмица каза, че, видите ли, били открили много нередности, август месец някои хора от държавните енергийни предприятия били сключили застраховки за пет години напред, и се закани, че до два-три дни ще ги научим, като ги видим уволнени."

И ще ги уволни?
Г. Касчиев: "Значи, мина една седмица. Нищо не стана, всички забравиха. Предполагам, че и с този въпрос, както и с много други, ще стане по същия начин."
Автор: М. Липчева/Редкатор: Б. Емануилов / ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Борисов и бумерангът на популизма
Прекаляването вреди
Българският премиер се извини за грешните данни, които страната му предаде на Брюксел във връзка с бюджетния дефицит. Така амбициите на България да влезе в еврозоната замряха. Защо обаче те бяха така силно прокламирани?
"Извинете, излъгахме Ви, без да искаме!" - това признание на българския премиер по повод на еврото беше адресирано не към българския народ, а към Брюксел. Признанието, по сметките на премиера, би трябвало да прозвучи достойно и да получи съответното разбиране за ситуацията, в която се намира българското правителство. Да, в Брюксел може и да похвалят добросъвестното поведение на София, особено сега, след като лъснаха лъжите на Атина. Това обаче нито ще смекчи мнителния поглед спрямо България, нито пък ще вдигне реномето на правителство, което си вкара автогол въпреки всички предупреждения.
Тройната коалиция: минало без край
Грешно направени сметки

"Не ние - предишните са виновни!" - гласи познатият аргумент или по-точно оправдание на премиера. Защо обаче той самият и неговият финансов министър издигнаха влизането на страната в еврозоната като приоритетна, едва ли не най-важна цел, по която ще бъде оценявано цялото правителство? При това с ясното съзнание, че то заварва "авгиеви обори" и "заложени клопки" от предишната власт, ако трябва да използваме наложилата се през последните месеци терминология в София.
Разбира се, че зад българските амбиции за еврото се крият напълно обосновани финансови съображения, като очаквания на първо време по-добър кредитен рейтинг на страната. Проблемът е в това, че гръмкото оповестяване на тези амбиции е резултат на популистки сметки, които сега се стоварват като бумеранг не само върху самото правителство, но и върху страната. Сега тя попада още по-осезаемо във фокуса на критиците си. Както се казва, каквото сам си направиш, никой друг не може да ти го направи.
По стара традиция словосъчетанията "Европейски съюз", "Европейска комисия", респективно "Брюксел", се употребяват от властта в България на принципа на моркова и тоягата. Признанието от страна на ЕС е най-високата оценка, към която се стреми всяко правителство в София. Надеждите са, че полученото отвън "браво" води автоматично и до признанието на хората вътре в страната. Освен това, така в крайна сметка се преглъщат и тежките реформи, които ЕС налага. Те са по принуда, така да се каже, не защото в България има нужда от тях, а защото някой друг изисква жертви от нея. Дали пък зад това не се крие познатият рефрен: "Не ние - другите" са виновни?
Сметките не излизат...
Всяко нещо с мярата си

Добре дозираният популизъм е неразривна част от всяко едно управление. Свръхдозата обаче е вредна. Все някога спират да ти вярват. Да заявиш директно, че страната има нужда от строга финансова дисциплина, а и да я наложиш, снижава бързо рейтинга на едно правителство. Същият, макар и по-бавен ефект има обаче и непрестанното търсене на проблема у другите или оправдаването с другите. Освен това популизмът по природа е за вътрешна консумация. Изнесени навън, резултатите от него предизвикват неловки ситуации като сегашната и признания като: "Извинете, излъгахме Ви, без да искаме!".
За втори път, след мизерния провал на първоначалната си кандидатура за еврокомисар, това правителство трупа черни точки в Брюксел, въпреки огромното си старание да демонстрира нов образ на страната си. И двата пъти причините за провала са търсени в предшествениците във властта. В България са свикнали с тези аргументи, но навън започват да си задават въпроса: Защо десет месеца след началото на управлението си сегашното правителство се държи така, сякаш току-що е дошло на власт?
Автор: М. Липчева, Редактор: А. Андреев / ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Няма коментари: