вторник, 6 април 2010 г.

МИГАМ, МИГАМ ... НА ПАРЦАЛИ! ГЛЕДАМ, И НЕ ВЯРВАМ НА УШИТЕ СИ!

Сн. Машината "София" – дето пробива дупки всякакви

Земята е подложена на най-силната магнитна буря от три години насам
Москва, Русия /КРОСС/ Земята е подложена на най - силната магнитна буря за последните три години, съобщава ИТАР - ТАСС като се позовава на изявление на ръководителя на Центъра за прогнозиране на геофизическата обстановка Сергей Гайдаш.
Той е съобщил, че през последното денонощие е зарегистрирана умерена, в американската зона - голяма, магнитна буря. Според предварителната информация това е най - голямата буря от декември 2006 година.
Според прогнозата на Центъра, през следващите денонощия бурята ще продължи като ще отслабва и на 8 април обстановката трябва да бъде нормална.
Междупланетните смущения, идващи към Земята могат да докарат доста неприятности на земните жители. Под заплаха са работата на електронната апаратура, транспорта, връзките. Магнитната буря може да се отрази и на хората, които са чувствителни към времето.
Малките магнитни бури, според учените, оказват по - голямо негативно влияние на организма на човека, отколкото големите. Нарушаване на съня и работоспособността, раздразнителност и нервност могат да почувстват и абсолютно здрави хора, предупреждават лекарите.
Те препоръчват повече време за почивка и сън. Ако малката магнитна буря започне през нощта, до сутринта човешкият организъм успява да се приспособи и по- леко понася геомагнитната активност. Учените препоръчват да се избягват сериозните физически и емоционални натоварвания./КРОСС

Вземат паспорт за неплатени данъци (Ей, каква е пък таз буря в ежедневието ни? Медиите дори не се позовават на източника си! Но императива им в заглавието е в основата на сплашването ни –нещо което те непрекъсното произвеждат като “новини”, услужливо някому!. Б.м.)
София /КРОСС/ Задграничните паспорти на български граждани, които имат неплатени данъци, осигуровки и глоби в големи размери могат да бъдат отнети от НАП. Мярката е част от законовите възможности, които се прилагат срещу длъжници, неплатили в срок задълженията си към бюджета, съобщават от НАП. Отнемането на задграничния паспорт се прави само тогава, когато гражданинът не прави нищо за уреждане на дълга си и отказва да влезе в контакт с приходните инспектори. Мярката цели да ограничи възможностите за напускане на страната на хора с неуредени дългове. Новост от началото на годината е, че към сумата на общия дълг от данъци и осигурителни вноски, вече се добавят и неплатените глоби към КАТ и други държавни институции, събирани принудително от НАП. Само за първите от началото на 2010 г. са отнети 247 документа за пътуване в чужбина.
От НАП припомнят случай от миналата година, при който младоженец бе върнат от летище София заради неплатени данъци. Семейната двойка беше тръгнала на своя меден месец в Париж, когато се оказа, че младият съпруг има големи дългове към държавата. Пътуването все пак се осъществи, но ден по-късно, когато парите бяха внесени по сметките на НАП.

Освен отнемането на задгранични паспорти, публичните изпълнители могат за запорират банкови сметки, заплатата на длъжника или колата му. Възможно е за големи дългове към бюджета да се стигне до възбрана на недвижим имот или дори до продажба на имуществото на физически лица и фирми, когато не се плащат дължимите данъци и осигуровки.

Тези мерки се прилагат само в краен случай, когато длъжникът отказва да обсъди с НАП различните възможности за плащане, казват още от приходното ведомство. Данъчните съветват всеки гражданин или представител на фирма, който има временни финансови затруднения при плащането на данъци и осигуровки, незабавно да се свърже с НАП. Има няколко възможности за договаряне плащането да стане на части. Това са например разсрочването или отсрочването на дълга или по-актуалното по време на кризата разрешение за неотложно плащане. При него банковата сметка на длъжника се запорира, но от нея всеки месец се изтегля само определен процент - например между 10 и 20 на сто, които отиват за плащане на дълга. Останалите пари остават на разположение на дружеството, за да може то да осъществява търговската си дейност и да не се допусне фалит (гражданинът отдавна е фалирал???!!! Какво да правим? б.м.) /КРОСС

Тихомир Безлов: Възможни са предсрочни избори (и кой господине ще предизвика тези избори??? Народът ли, дето мие очите си с дъждовна вода и суши косите си “на вятъра”, или ... нови политически “майстори са се навъдили, и сега “кихат” от задушаващата ги респектираща обстановка в България днес? б.м.)

Самият премиер Борисов много добре разбира, че при тази икономическа ситуация е обречен на свиваща се подкрепа. Неговата стратегия от рационална гледна точка е ясна да напусне властта достатъчно рано, за да си запази достатъчно привърженици в опозиция за по-добри времена, смята Тихомир Безлов, анализатор в Центъра за изследване на демокрацията
Интервю на Кремена Кръстева, Информационна агенция КРОСС

Има ли проблем със законността в България?
Какво означава проблем със законността?

Заради тази реплика към Николай Цонев, че е истински престъпник без да няма решение на съда, че той е виновен за това, за което е обвинен.
Първо, според мен няма връзка между доказването на самото престъпление и начина по който се задържат обвиняемите. Ако в съда бъде се докаже това, което твърди обвинението ще имаме уникален случай. За първи път след 20 години невинност на политици и магистрати ще има един бивш министър, един бивш главен секретар и един софийски съдия осъдени. От това, което стана ясно при гледането на мерките за неотклонение е видно, че настина имаме нещо, което не се е случвало до сега. Много ясни СРС-та и най-големия проблем на защитата свидетел. При това не някой криминално проявен, който спасява кожата си, а дългогодишен следовател т.е. възможно най-неприятния противник.

Второ, начина на задържане според мен е друг проблем. То е в зоната на човешките права и ако съда сметне, че има нарушения държавата ще трябва да плати. Това обаче няма как да реши проблема на защитата за първото престъпление. Обикновено подобни видео материали се правят с цел да се анализира ефективността на специалните групи за задържане, но също да се защитят обвиняемите лица от насилие и инциденти при задържанията. Според мен МВР може да реализира идеята си за предизвикване на страх сред организираната престъпност и особено сред белите якички с просто копиране на чуждия опит. Подобни материали има и американските и западноевропейските новини. При тях звукът се редактира, съответно лицата се скриват чрез размазване на образа. Има достатъчно техники, при които може да се защити достойнството на обвиняемия. Според мен проблемът е свързан с контрола върху такива материали. Подобно изсипване на сурови кадри е непрофесионализъм, което се превръща проблем от гледна точка на европейските практики, към които България трябва да се стреми.

На прокуратурата бяха предадени 150 неизгодни договори. Всеки ден сме свидетели на акции за залавяне на хора, за които се твърди, че са извършили нарушения. Според Вас държавното обвинение ще успее да се справи с всички тези случаи, да представи качествени аргументи пред съда?
Много трудно е човек да прецени, ако няма достъп до обвиненията, съответно не е запознат с доказателствата. Едва ли може да бъде убедено обществото, че няма огромен брой неизгодни договори, масирано нарушавано на обществения интерес. Трудно ще намерим малък или среден град в България, където жителите му да нямат свои впечатления с безобразни нарушения. Не слухове, не преразкази, а личен опит Хората не случайно гласуваха при парламентарните избори с такъв гняв. Нещото, което наистина крепеше до момента популярността на правителството при това при условията на жестока криза бе именно примерите, в които се търсеше възмездие. Разбира се, тук има много рискове - къде е границата на справедливостта и къде започва политически избраната цел.

Възможни ли са предсрочни парламентарни избори като погледнем това, което се случи в Гърция и Румъния, паднаха правителства?
Възможни са предсрочни избори като се има предвид изключително дълбоката икономическа криза и проблемите, които изпитва бюджетът по отношение на приходите. Много трудно е да се каже каква би се получило при една експлозия на социалното напрежение например с не-плащате на заплати и пенсии. Самия премиер Борисов много добре разбира, че при тази икономическа ситуация той е обречен на свиваща се подкрепа. Преди изборите той силно не искаше да печели в условията на започваща криза. Няколко пъти заявеше, че при спад на подкрепата е готов да се откаже от властта. Неговата стратегия от рационална гледна точка е ясна да напусне властта достатъчно рано, за да си запази достатъчно привърженици в опозиция за по-добри времена. Единствената политическа алтернатива сега със стабилна електорална база са ДПС и БСП. Не знам, обаче как същите 2/3 от българските избиратели, който гласуваха срещу БСП - ДПС сега ще гласуват за тях. Трудно мога да си представя дори и да не отидат да гласуват част от тях, че след това ще приемат старата коалиция. При това кризата няма да свърши с изборите, а ще я задълбочи. Не си представям как ще приемат подобна коалиция и ЕС страните. Трябва да се каже, че няма електорална подкрепа към някакви екстремални и алтернативни формации. Нещо повече предсрочни парламентарни избори са един изключителен сериозен риск една огромна неопределеност, блокиране на взимането на важни политически решения и възможност за тежки социални ексцесии.

Ясно е, че приходите от акцизи не са такива, каквото се очакваше. Очаквате ли да се увеличи сенчестата икономика и контрабандните канали?
Основният проблем е не събираемостта на акцизите, основният проблем е че нашата така наречена икономика е един балон.

Всъщност БВП растеше благодарение на строителството...
Не само този безумен сектор на имотите освен него населението консумираше кредити, които очевидно не може да плаща. Хората, които повярваха, че могат да живеят далеч над възможностите си. Да имат големи жилища, нови коли, плазмени телевизори, нови мебели тук и сега. Последицата бе, че се изсипаха десетки милиарди за кредитиране, от тези пари хората си плащаха 20% ДДС, това ДДС пълнеше бюджета имаше и за пенсии, и за резерв ...и за „обръчи от фирми". Всичко това свърши, балонът гръмна.

Вие виждате ли как можем да изградим качествена основа за БВП, така че да се получават резки спадове?
Част от проблемът е, че заради този потребителски бум и експлозията при имоти разрушиха относително добри сектори в икономиката. Тези индустрии загубиха капитали, кадри, пазари...

Кои сектори имате предвид?
Това са сектори с относително добра добавена стойност- машиностроенето, електрониката, леката промишленост. Имаше фирми, които се отказаха от инвестиции в електрониката, химия, машиностроене и пр. при това с осигурени външни пазари например. Няма инвеститор, който да се откаже от 100-те процента годишна печалба в недвижимите имоти и да отиде на 10% при машиностроенето и електрониката. Последицата е, че и малкото, което имахме след трудните преходни години от 90-те, загубихме.

Мислите ли, че енергетиката може да бъде основа за ръст на БВП?
Не, това което се случва в енергетиката, е подобно на имотите. Всички тези инвеститори във възобновяеми източници надуват един балон. България не е Германия, Япония, САЩ, за да си позволи да субсидира производството на вятърна и слънчева енергия в тия мащаби. Причината е, че тогава населението трябва да плати три-четири пъти по-скъп ток. В момента никой не смее да говори за това, защото в тази сфера има много силни лобита. Но след година ще стане ясно, че ние просто не можем да плащаме.

Но ние сме поели определени изисквания за възобновяемите енергийни източници...
Това са пълни глупости. Тези изисквания от 16% да е делът на енергията от ВЕИ в общото потребление. При това продължаващо свиване на потреблението на електроенергия в България вероятно дори сега можем да покрием планираните проценти само от наличните хидроцентрали. Друг е проблемът, че тези цели на ЕС ще бъдат изпълнени. По-често се стига до компромиси.

Искате да кажете, че налагането на ВЕЕ е чист лобизъм...
Да. Не случайно в разгара на кризата някой вдига и без това свръх високите цени за ВЕЕ. Хората, които инвестираха в недвижими имоти, превърнаха тези активи в проекти за ВЕИ. Лошото е, че големи мултинационални компании, които в у нас инвестираха във ВЕИ, имат съвсем ясното разбиране, че не можем да си го позволим. Но нямат нищо против да ни вземат парите от това субсидирането на производството на енергия от тези източници. При това правенето на ВЕИ е пример за това как се стимулират чуждите икономики. Дали са вятърни турбини, дали фотоволтични панели, те са направени в чужди индустрии.

Това субсидиране от страна държавата ще престане след година-две, това беше обявено.
Ще видим аз си мисля, че лобитата ще направят всичко възможно да си върнат парите т.е. поне 3-4 години ще плащаме. Накрая няма да издържим. Така се случи и в Испания с ВЕИ . /КРОСС

Кръстьо Петков: България навлиза в политическа криза с трудно предсказуем изход (като гледам и Вие другарю Петков трудно проумяхте, че е потребно “прекрояване не само на икономиката, но и на държавното устройство” – точно 20 години ви коства това умствено упражнение! Някои Ви го казваха още 1990 – но “НЕ” ревяхте вие с пълно гърло, внедрявайки “коопдемокрацията ни” като панацея по случващото се и “оправянето ни”, и 20 години нататък на всичкото отгоре! От любопиство лично Вас ви питам, другарю – защо “от 10 планини, та чак в 11-та носехте вода, за да реанимирате непрекъснато БКП политиката” през изминалите 20 години? Големи политически грехове имате към този народ, големи. Но и Вие сте като вълка – козината си мените, а нрава не. И не правете ако обичате художествени сравнения за “срамната политика”, в която активно участвахте и Вие – говорете, ако ще говорите естествено и кратко, защото от цялата Ви “ценна” публикация се разбра, че институционализма бил над конституционализма! Ами къде да е , другарю – нали така подредихте нещата още от времето (2 януари 1990 г. – направо не бяхте яли и спали по Нова година, трескаво да “разсъждавате” какви да ги врътнете за пред света и на народа ни след партийния ви преврат няколко месеца преди това) по “кръглите маси” с другарите Луканов, Младенов, Ж.Желев и Иван Костов (най-синия мъж в страната и днес)? б.м.)
София /КРОСС/ Процедурата за импийчмънт на президента Първанов се провали, преди да е стигнала до Конституционния съд. Онези, които смятаха, че опитите за дискредитиране на държавния глава ще спрат, се оказаха пълни наивници. Вече е в ход следващата, N-та поред акция за блокиране на президентската институция-този път за неиздаден указ. Институционалната война продължава. Всеки срещу всеки. Което води до взаимно изтребление! Това заяви в коментар за Информационна агенция КРОСС председателят на ОБТ проф. Кръстьо Петков.
По същото време корабът „България" влезе в окото на бурята, наречена „Глобална криза". До миналата година имахме рецесия, растяща безработица, срив в експорта и в преките чуждестранни инвестиции. Днес сме с издънен бюджет, заради което дефицитът може да надхвърли в края на годината критичната граница от 3%. На полето на икономиката и финансите също се води война. Отбранителна! Която винаги е губеща, няма значение колко издръжливи и храбри са опълченците...
Затова твърдя, че България ВЕЧЕ навлиза в политическа криза с трудно предсказуем изход. Докато корабът се накланя застрашително, на командния мостик спорят кой да определя посоката на движение. Кредитът на доверие от гражданите към политическия елит спадна застрашително и нацията се пита коя е поредната алтернатива.
Спектакълът с дебата в НС върху мотивите за импийчмънт /31/03/10/ беше елементарен като режисура и бутафорен като актьорско изпълнение. Предварително авторитетни конституционалисти категорично отричаха допустимостта на казуса. Неутрални /европейски/ коментатори заявиха, че подобно нещо като отстраняване на президент заради публикувана стенограма. Но политическите сметки и натрупаната омраза взеха връх над разума. Като резултат българският парламент записа една срамна страница в най-новата си история, която ликвидира и последните основания за публичен респект към този висш законодателен орган.
Парадоксално е, че тъкмо законо- дателната институция се оказа законо-престъпна /визирам случая с криминалната подмяна на правни текстове, засягащи рекламата на наркотици!/.Сега предстои да узнаем кои конституционни текстове ще бъдат погазени, ако се приемат в този вид препоръките за промени в законите, поизтичащи от т.нар. антикризисен пакет „60 минус 1" . Със сигурност това ще са клаузите, които уреждат социалните права на гражданите: достъп до здравеопазване, социално осигуряване, равно третиране и други.
Самият факт, че правителството пуска анти-кризисния пакет за дебат след /злополучния/ ход с президентския импийчмънт показва, кой от двата дразнителя в момента стряска съня на управляващите: предизвикателствата на кризата; или - твърденията на Първанов, че правителството не успява да се пребори с нея.
Тук стигаме до конституционната същност на спора: има или няма право президентът да се произнася /критично, алтернативно/ по политиките и решенията на правителството в областта на икономиката, финансите, бюджета и други теми, които директно влизат в правомощията на изпълнителната власт. Решението на КС от 1995 г. по повод на сходни обвинения за неправомерни изказвания на тогавашния президент д-р Желев е категорично: президентът като еднолична властова институция може да изразява политически становища и те да са различни от тези на другите институции. Единството на нацията се крепи на плурализма в мненията, а не на единомислието, тълкуват тогавашния случай конституционните съдии. /По ирония на съдбата, оплакващите се през 1995 г.за 56 бивши съпартийци на Георги Първанов; 14 години по-късно на някои от тях им се наложи да гласуват с противоположни мотиви/.
Когато Бащите на Българската Конституция са прокарвали линиите за разделение на трите власти, те не са постановили: всеки да се затвори в къщичката си и да не наднича в двора на другия! Очаквало се е не по съседски /съседите често враждуват/, а по националному /т.е. с една воля и с една цел/ да се намират верни държавнически решения.
Само че подобни решения не виждаме да се постигат по съгласувателни ПРОЦЕДУРИ и на базата на национален КОНСЕНСУС. Обратно, всяка от институциите оре в своята нива:
-правителството осем месеца се мъчеше само да подготви почвата за излизане от кризата. Не успя, защото впрягът /икономическият екип/ беше неподготвен за такава тежка мисия. Затова се обърна за помощ към социалните партньори и те, а не поканеният за форлайтер Дянков утъпкаха пътеката за спускане / Тук правителството и премиерът заслужават подкрепа, защото това беше първа стъпка към изготвяне на национална антикризисна програма/;-политическата квази-опозиция. Това е главно Синята не коалиция, която тласка ГЕРБ и Борисов към перманентна конфронтация с президента, но не пропуска да се разграничи от антикризисните мерки,щом стане горещо. ДСБ дори предлагат своя алтернатива / с разумни елементи в нея/, но няма как да я прокара. Затова г-н Костов иска преди парламентът да обсъди пакета „60 минус 1", той да бъде консултиран с него. Парламентът чака и приема послушно каквото му се предложи. Безкритично прие Бюджет 2010, който се оказа непрофесионално направен и нереалистично планиран. По време на импийчмънт-дебата не се чу нито дума от управляващото мнозинство по официалните антикризисни политики /а водещият мотив уж беше, че президентът неоснователно ги критикувал/. Едно просто сравнение с бурните дебати в конгреса на САЩ по повод плана „Обама", или с многомесечната конгресменска съпротива на проекта за здравна реформа, внесен от американския президент, показва колко назад и встрани сме от плуралистичната демокрация.
Президентът стартира своята антикризисна алтернатива през септември м.г. с форум, за идеите на който се чуха оценки в „Дянков стайл", че са „малоумни". През януари т.г. инициативата продължи с участие на премиера и министри; веднага пролича, че двата антикризисни мозъчни центрове-правителственият и президентският- ще действат паралелно, без да се пресичат.
Днес, след конфликта за импийчмънта, разделението е пълно. На сайта на президентството се появи покана за широка дискусия сред всички българи /вътрешни и външни/ по темата: „България 2020- „Накъде след кризата"?
Днес България обаче е в средата, а не на изхода на кризисния цикъл. Кой може да накара българските държавници да седнат на една маса /не показно, по пиарски тертип, а сериозно и задълго/ и да заработят заедно /без да се налага да се обичат/ върху програмата България 2020?
Вероятно ЕК и Барозу са в състояние да наложат волята си, ако изискат от всички 27 страни, членове на ЕС, да представят легитимни, национално подкрепени позиции. Само че самата програма „Барозу" е все още проект, т.е. сурогат на истинския европейски следкризисен икономически модел. Предстои да я разнищват, критикуват и преправят както евро-парламентаристи, така и евро-граждани, чиито гняв към капсулираните брюкселски топ-политици нараства с всеки изминат месец.
Остава другата възможност: гражданското общество, младите поколения, неизкушени в политическите битки, да наложи волята си над разноговорещите и разнодействащите държавници. Но това означава нови избори, нови рискове,, нови колебания и нови разочарования. Няма гаранции, че това, ново ще бъде познатото старо в 20-годишната история на политическия преход на България.
Има и още една алтернатива. За нея говорих на срещата на Инициативния комитет за избора на Георги Първанов за втори президентски мандат. Макар че разговорът се състоя на Първи Април, моето предложение беше напълно сериозно:
1. В подходящо време, т.е. в края на сегашния президентски мандат, Инициативният комитет да поиска от държавния глава да се възползва от правомощията си и да предизвика референдум за Велико народно събрание.
2. Референдумът да подкрепи идеята - чрез ВНС-да се изработи нова /следпреходна, европейска/ конституция на Република България.
3. Основният фокус на промените да бъдат: промяна на държавното устройство / преход към президентска република/ и ефективни гаранции за правата на гражданите.
Моята интервенция предизвика смут сред присъстващите и леки/задочни одобрителни коментари. Президентът тактически се разграничи от радикалното мнение. Негово право е да го стори /все пак, бяха минали по-малко от 24 часа след като в парламента се опитаха да го сатанизират/. Медиите скриха извънпротоколната ми намеса!
Проблемът с вече неадекватната българска конституция стои на дневен ред. И рано или късно той трябва да бъде решаван. Надеждата ми е в младите българи от интернет-поколението. Затова тук давам допълнителни аргументи в полза на стратегическата промяна:
-моделът: „Парламентарна република", се оказа демократична утопия, която системно, мандат след мандат, беше отхвърляна от политическата практика. Институционалните войни се повтарят, независимо кой е на власт. Парламентът се е превърнал във функция на правителството, а не обратното. Президент след президент бива притискан да служи на партийни -текущи- интереси, а не на националното единство. Двадесет години България е без национална доктрина и парламентът е безсилен да наложи изпълнението на тази върховна потребност.
-българската конституция многократно беше преправяна, но само след ултимативни искания от Брюксел. Очевидна е колизията между нашия основен закон и европейските институционални и правни норми. Няма как една конституция да е еднакво работеща и в условия на преход /т.е. непълна демокрация и непълноценна пазарна икономика/ и в условия на интеграция/конвергенция на България в развита демократична общност, какъвто е ЕС;
Но да се върнем към българската практика.
Нашата Конституция е многократно погазвана от самите законодатели и изпълнители на властта в частта за правата на гражданите. Особено тежки са антиконституционните решения и законовите подмени на конституционни права в областта на здравеопазването, образованието, анти-дискриминацията, анти-корупцията, равенството пред закона и други.
Липсва надеждна уредба на правата на собственост на гражданите, а именно тази икономическа материя претърпя коренна промяна след масираната приватизация, реституцията, отварянето на границите за чужденци и др.
С други думи, конституцията от 1991 г. изживя своето време. Изтърпя достатъчно насилия. Тя самата няма нищо против да си отиде. Не я пускат онези, които я превърнаха в дреха за всекидневна партийно-корпоративна употреба.
Кризата изисква прекрояване не само на икономиката, но и на държавното устройство. Развитите страни посягат на закони с 30-50-70 годишна давност, за да укротят безотговорни политици и разпасали се финансови спекуланти. Президентската форма на управление се показа най-успешна в битката срещу кризата. Време е и ние , българите, да проумеем тези истини!/КРОСС

Русия си оставя вратичка в новия договор за ядрените оръжия ( ето така се прави - политическа превенция и демонстрира смелост! Останалото е долнопробен блудкаж и умишлена заблуда над масите! Б.м.)
Русия ще има правото да излезе от новия договор за ядрено разоръжаване със САЩ, който ще бъде подписан в четвъртък в Прага, ако увеличаването на потенциала на стратегическата ПРО на САЩ "започне съществено да влияе върху ефективността на руските стратегически ядрени сили". Това заяви днес на пресконференция руският външен министър Сергей Лавров. "Естествено ние сами ще определяме степента на това влияние.
Това ще бъде отбелязано специално в изявление на Руската федерация, което ще е част от пакета с документи по договора, и в ответно изявление на САЩ. Тази наша ясна позиция ще бъде взета за сведение”, уточни Лавров. От новия документ са премахнати всички дискриминационни спрямо Русия моменти, които съществуваха в договора СТАРТ-1, заяви той. “Паритетът между Русия и САЩ е осигурен”, подчерта Лавров.
“СТАРТ-1 бе исторически договор и в психологически план спомогна да се загърби логиката на студената война. Той обаче много бързо остаря”, отбеляза руският министър, помолен от журналисти да коментира предишния документ. Русия се обявява за движение към безядрен свят, но според нея ядрените оръжия не бива да бъдат заместени с не по-малко дестабилизиращи неядрени оръжейни системи, заяви Сергей Лавров. Новият договор “безспорно е крайно важна стъпка към безядрен свят, към това на следващия етап в процеса да се включат и други държави притежателки на ядрени арсенали.
За да се движим обаче към безядрен свят, трябва да решим въпроса за стратегическите нападателни въоръжения и за стратегическите въоръжения като цяло, в неядрен вариант, каквито сега се разработват по-специално в САЩ”, поясни руският министър. “Казваме, че ще е по-добре да се премахне ядреното оръжие, не защото просто не ни харесва тъкмо ядреното оръжие, а защото не искаме да виждаме на Земята никакви оръжия, дестабилизиращи глобалната обстановка. Убеден съм, че точно за това ще говорим на следващите етапи”, допълни Лавров.
Новият руско-американски договор ще съдържа според него положение, че стратегическите ядрени оръжия трябва да се намират в онези държави, на които принадлежат. “Има обаче и тактически ядрени оръжия. Те засега не се намират на територията на САЩ, макар да принадлежат на САЩ. В Европа се поставя този въпрос и тази постановка на въпроса е справедлива”, заяви руският външен министър. Основен принцип в преговорите по новия договор е била “равната и неделима сигурност на страните”, каза Лавров. По думите му, постигнатият “баланс на интересите определя баланса на стратегическата стабилност”. “От предсказуемостта ще спечелят всички”, подчерта руският външен министър./Екипнюз.ком

Трайчо Трайков: Строежът на Белене може да започне догодина(... а миналата седмица пък се спрягаше, че няма да има строеж- неизгоден ни бил, скъпо струващ, пък може и да ни накажат ако не я строим тази пуста централа...? Май държавната игра “тука има, тука нема” пак се задвижи? Ще гледаме сеир, няма как! Б.м.)
Строителството на атомната електроцентрала „Белене" може да започне през 2011 година, заяви във Вашингтон министърът на икономиката, енергетиката и туризма на България Трайчо Трайков, съобщава ИТАР-ТАСС като отбелязва, че въпросният проект е бил наречен от Трайков „много болезнен". Това е предизвикано от сложността на реализацията му. Тя се появи в България във връзка с финансовата криза и се изостри през 2009 година, когато единият от инвеститорите - германския концерн RWE, който искаше 49% от акциите, си направи „самоотвод".
Сега, според Трайков, България търси „стратегически партньор”.
„Мисля, че в средата на април ще решим този въпрос”, е заяви министърът, изказвайки се пред вашингтонския Атлантически съвет. Според оценките на българския министър, „ако всичко върви добре, строителството може да започне през 2011 година, а първата продукция може да бъде получена през 2014 година”.
Един от основните участници в проекта е Русия, пише агенцията. Очаква се тя да финансира работата чрез специално създадена проектна компания и е готова да вложи за две години не по-малко от 1,9 млрд. евро. При това руската страна разчита в бъдеще, че новият стратегически инвеститор ще му върне парите, вложени в АЕЦ “Белене”./ Екипнюз.ком

Двама полицаи загинаха след челен удар в линейка (щом и полицаите катострофират, какво остава за нас обикновените водачи на МПС? Ей, таз държава шашна всички ни! Б.м.)
Двама полицаи са загинали при катастрофа, станала на пътя Русе - Велико Търново, край село Самоводене.
Служебният им автомобил се е блъснал челно в линейка, като и двата автомобила са бързали по сигнали. Полицаите са бързали по сигнал за кражба на дизелово гориво. Линейката също се е движила с висока скорост.
И двама полицаи, които са били на 39 години, са загинали. Те са от полицейския участък на великотърновското село Ресен.
Линейката е била от Свищов и е превозвала болна. От здравния автомобил са ранени 5 души, като с най-тежка травма е лекарката. Всички ранени са настанени във великотърновската болница.
Още една тежка катастрофа е станала тази сутрин по пътищата на страната. Един човеке загинал, а други трима са получили сериозни изгаряния при инцидента на АМ "Тракия" край Пловдив.
Катастрофата е станала около 7.00 часа на 111-и километър лек автомобил "Мицубиши" навлязъл в лентата за насрещно движение. Той челно се е блъснал в в също лека "Тойота".
От удара втората кола се запалила и трима от пътниците в нея са получили изгаряния. Шофьорът на първият автомобил е загинал на място.
Катастрофиралите автомобили са с пловдивска и софийска регистрация.
В "тойотата" е пътувало цяло семейство с малко дете, което също е сред пострадалите - то е с контузия на главата и комоцио. Запалилата се кола е напълно изгоряла и загиналият все още не е идентифициран. Оцелелите са настанени в университетската болница в Пловдив./ Нюз.бг

Задържан по аферата „Цонев”, свързан с крадения Рибен буквар (Човекът си е просто далавераджия, определено си е в кръвта му! Интересно дали на такива им вземат задграничните паспорти за явните кражби, или ги увековечават с някое и друго държавно постче? Май последното е верния отговор! Горко ни с такива държавни служители – а те са не само грозни и тъпи, но и силно корумпирани. С такива – да кажем “сбогом” на отърването от многовековното понятие “я, а видим какво ми носиш и колко”, именуващо се днес като познатата на цял свят “корупция” ще бъде много трудно! Б.м.)
Бившият секретар на финансовото министерство Тенчо Попов е човекът, у когото преди време е било открито откраднатото от Котел копие на Рибния буквар, съобщи PRO.BG.
Припомняме, Рибният буквар изчезна от музея в Котел в края на април миналата година, като беше заменен с фалшификат.
Близо месец по-късно изданието е открито в нотариалната кантора на съпругата на Тенчо Попов Антоанета Попова. Тя е и сестра на задържания съдия Петър Сантиров.
Преди ареста си Тенчо Попов, заедно с бившия военен министър Николай Цонев, нашумя именно по повод разследване на телевизия в края на миналата година за продавани в интернет български ордени и медали.
През 2005 година е взето решението за унищожаването на отличията. Тогава главен секретар на финансовото ведомство е именно Тенчо Попов.
Решението ордените и медалите да бъдат претопени е взето от екипа на Милен Велчев, защото заемали много пространство в монетния двор.
„Това, което е направено с въпросните ордени и медали си е чиста далавера. Дори и по единично те струват повече от теглото си като метал", коментира тогава историкът и министър на българите в чужбина проф. Божидар Димитров.
„Установено е, че независимо от процедурата проведена от МФ чрез монетния двор и сключения договор за разкомплектоването на тези ордени, всъщност в същия период и или малко след това в интернет се появяват лотове с предложения за продажба на идентични ордени и медали, с тези, които са претопени и съответно унищожени", казва и Борис Балев, прокурор от СГП.
През ноември 2005 година в интернет са пуснати за продажба 7 лота с общо 1 270 комплекта български ордени и медали от времето на социализма и преди това. Началната им тръжна стойност е 79 000 долара./ Нюз.бг

Повече деца извършват тежки престъпления ( Да-бе! Я прочетете следващото известие, читатели!! Каквито бащите и дядовците им – такива и децата. По-добре “разнищвайте” уважаеми журналисти защо се случват тези неща, по-полезни ще ни бъдете информационно. Б.м.)
Расте и броят на извършените от деца най-тежки престъпления срещу личността - убийства и опити за покушения.
През миналата година се наблюдава тенденция на намаление на броя на водените на отчет в Детска педагогическа стая малолетни и непълнолетни.
В сравнение с 2008 година броят им през 2009 година намалява и е малко над 13 000, отчита Националната статистика.
Едновременно с това расте обаче броят на извършените противообществени прояви от малолетни и непълнолетни. Тези престъпления са близо с 4% повече./Нюз.бг

64-годишен умъртви свой съселянин в Благоевградско
64-годишен мъж от с. Бистрица е задържан от благоевградски полицаи тази нощ за извършено убийство в Петревска махала на същото село.
Благой Мариянов е арестуван около 03:00 часа, след като убил 57-годишния си съселянин Герасим Калаузки.
Мъжът е задържан във видимо нетрезво състояние, почти неадекватен, съобщават от благоевградската полиция.
До момента е установено, че убиецът е умъртвил жертвата си, нанасяйки му множество удари с тъп дървен и остър железен предмет.
Мариянов е задържан в ареста на Второ полицейско управление в Благоевград./ Нюз.бг

Борисов скрил пари от Станишев, за да прави метрото ( И къде “публично” скри тез пари бре, Бойко, от “тройната коалиция”? Значи из Софийските кюшета все още има място за кашета? Внимавай да не скриеш нещо(бели пари за черни дни) и сега, и случайно да забравиш къде са после – направо ще се наложи да разкопваме с “тунелопробивната машина, кръстена София” цялата столица. Б.м.)
Министър-председателят Бойко Борисов, кметът на София Йорданка Фандъкова, строителният министър Росен Плевнелиев, транспортният Александър Цветков и министърът по еврофондовете Томислав Дончев присъстваха на официалното стартиране на работата на тунелопробивна машина, която ще строи софийското метро от надлез „Надежда" до НДК.
На столичния градоначалник се падна задачата да даде име на машината. Тя я кръсти на столицата и подчерта - „София значи мъдрост".
Строителството на метрото е стратегически обект за София и за цяла България, смята Фандъкова. С тази машина ще съкратим с година и половина строителството от тук до НДК, изтъкна тя от надлез „Надежда".
С метро се движат 180 000 души ежедневно, подчерта кметът на София и допълни, че след като трасето до НДК бъде завършено, още над 200 000 жители на София ще използват метрото за придвижване до работните си места.
От тук до „Черни връх" ще се стига за 10 мин., посочи Йорданка Фандъкова. Тя допълни още, че метрото като екологичен транспорт ще помогне София да се превърне в зелен град.
Паралелно с метроотсечките, ще бъдат изградени и няколко паркинга, като по този начин ще се реши и друг проблем на столицата - задръстванията и липсата на достатъчно паркоместа.
Фандъкова благодари на предшественика си Бойко Борисов, който е дал началото на строителството на софийското метро и определи Борисов като: „двигател на този стратегически обект".
Премиерът от своя страна направи сравнение между строителството на софийското метро и на АМ „Люлин". На АМ „Люлин" нито един срок не е спазен, изтъкна Бойко Борисов. По думите му на този обект се прави „непрекъснат пазарлък за пари".
Основните проблеми според него там са заради липса на достатъчно контрол. Министър-председателят каза още, че проблеми със Софийското метро няма. Той благодари и на Минко Герджиков - зам.-кмет по финансовите въпроси по негово време и сега, който също дойде на церемонията, за това че е толкова добър финансист.
Ако не бяхме скрили парите от тройната коалиция, нямаше да има и метро, заяви Бойко Борисов. Той е убеден, че тази метроотсечка ще бъде завършена предсрочно.
Тъй като изпълнител е турска фирма, „Dogus", премиерът благодари за доброто сътрудничество между България и Турция. Никога досега Турция не е искала по-силна България отколко сега, подчерта министър-председателят.
Той е категоричен, че ще иска подобна добра работа и по други инфраструктурни обекти от национално значение. Затова съм довел днес Дончев и Плевнелиев - да видят, заяви министър-председателят.
Тунелопробивната машина е разработена специално за българските условия както по отношение на технологията за работа, така и по отношение габаритите и темповете на строителството.
„Много съвременна машина си имаме, голяма е колкото самолет „Боинг", каза премиерът при посещението си миналата година в немския завод Шванау, където е произведено съоръжението.
Общо машината тежи 1600 тона и е транспортирана до България по реките Рейн и Дунав. Работи на дълбочина от 9 до 23 метра. Средният темп на напредък на тунелните работи е 9 м на ден. Ще се работи непрекъснато с нея - 24 часа в денонощието, 7 дни в седмицата.
Произведеното в Шванау съоръжение е най-безопасната технология за прокарване на тунели в света. То е поръчано от изпълнителя на участъка и е изработено специално за условията на метрото в София./Нюз.бг

ПО ИВО ИНДЖЕВ
Война на уни(що)жение

Няма съчнение, че уж дребните подробности около нередностите при извършването и демонстрирането по телевизията на арести се оказаха доста едра тема – едра , като „дивеча”, погнат от властта напоследък в лицето на доскорошни величия от тройната коалиция. Тези „подробности” са част от разговора за спазването на законите, в името на които се извършват арестите.
Ето че и на вътрешния министър Цветанов вече му се налага да обяснява картината и звука от кадрите, разпространявани от МВР. Предсказуемо, той направи възможното да се защити, признавайки все пак, че нарушаването на презумпцията за невинност е неправилно – в смисъл, прокуратурата да му мисли, а не точно МВР.
В предаване на БНТ Цветанов обеща съмненията за нередности да бъдат опровергани чрез още повече прозрачност. Тя може да бъде постигната като бъдат показани записите от арестите в цялата им пълнота, обясни той.
Задава се сериал. Битка за повече прозрачност до пълен стриптийз. Шоуто трябва да продължи, като пееше Фреди Мъркюри, знаейки , че си отива.
В България се води странна война на уни(що)жение. Президентът заложи капан на противинка от правителството, в който падна цял вицепремиер. Целта беше да го унижи – точно както в животинския свят водачът на глутницата принуждава към подчинение. Първанов го постигна със средствата на „прозрачността”, характерни обаче за едно демократично отворено общество. Доколко нашето е такова личи от факта, че този внезапен порив към прозрачност облада държавния глава едва на осмата година от управлението му и (ако не се брои разправата му по подобен начин с офицера от НСО Николай Марков, когото унизи с публикуване на стенограма от конското , което му е чел в кабинета си), е изключението, което потърждава правилото тук: никак не му отива тъкмо Първанов да говори за прозрачност. Което, най-меко казано, вади на показ лицемерието и фалша в обосноваването на този ход.
За осем години – две стенограми извади той. И двете бяха упортлебени като бухалки с цел да бъдат унижени двама души, който лично президентът лично мрази – един полковник и един заместник на Генерала. Така прилага държавният глава „принципа” на прозрачността.
Замерянето със стенограми и телевизионни архиви всъщност щеше да е прекрасен сюжет за филма, който искаме да видим под надслов: „Цялата истина”. Вмето това обаче ни занимават с някакво нагласено домашно видео за партизанските бойни действия по периферията на истината.
Всъщност „цялата” истина се съдържа във факта, че тези престрелки се водят за мобилизиране на обществена покрепа. От едната страна Първанов се гласи да вдъхне живот на неродения си политически проект, а от другата се борят да задържат народната любов въпреки изпепеляващия ефект на консумираната изпълнителна власт в условията на криза.
Само да не се окаже като в стария комунистически лозунг: „два свята, единият е излишен” . И „излишният” да се окажат хората, които не искат ги взимат за малолетна публика, подмамвана да зяпа филм за „възрастни”, в който няма никакви тайни за „подрастващите” в тяхното демократично съзряване.

ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ (една от орисниците сред медиите, дето и врачуват!!!Б.м.)
БСП “уволни” Дянков през юни ( Е, хубава работа, другари! С кого съгласувахте изявлението си? б.м.)

Червените сезират главния прокурор и антикорупционната комисия за скандала с “Държавен вестник”
Мария Филева
Истинският антикризисен план на правителство ще излезе през месец юни, веднага след освобождаването на вицепремиера Симеон Дянков, обяви депутатът от “Коалиция за България” и секретар на ИБ на БСП Антон Кутев. Той помоли прогнозата да бъде приета като “лично врачуване” и обясни, че се основава на наблюдения. Дори напомни, че не за пръв път “познава”. На 12 февруари на парламентарен контрол казал на Божидар Нанев, че до 2 месеца няма да бъде министър. “На 45-ия ден той всъщност падна”, “скромно” отчете заслугите си Кутев.
До юнското сриване на Дянков пък ще се стигне, защото реалната икономическа криза ще се усети през май, когато държавата отново ще спре да се разплаща. “Не е необходимо да си врачка, за да пресметнеш, че точно в този момент Симеон Дянков ще стане неудобен на Бойко Борисов. Той си сменя министрите, когато измисли пиар номер, за да не си наруши рейтинга”, обясни методите си Кутев.
В “звездната карта на кабинета” е записано още, че министър-председателят ще се задържи след няколко месеца, най-малко година. “Какво ще стане с него тогава, когато спре да е министър-председател? Ще стане ли млад милиардер? Какво ще стане с имотите и активите за стотици милиони, натрупани от Цветелина Бориславова? Бойко Борисов ще има ли достъп до тях?”, попита Кутев и отново настоя тя да бъде проверена, тъй като се сдобила с богатството си, когато Борисов бил главен секретар на МВР.
Парламентарната група на “Коалиция за България” внася два сигнала – до главния прокурор и до Комисията за борба с корупция и конфликт на интереси, заради публикуването на скандалната поправка в Закона за изменение и допълнение на Закона за наркотичните вещества и прекурсите, която либерализира режима за скрита реклама на наркотични вещества върху етикетите на други продукти.
“Става дума за фалшифициране на законодателния процес и прокарване на лобистки интереси с измама”, заяви Мая Манолова от парламентарната група на “Коалиция за България”.
Акцентът в сигнала до главния прокурор е, че е извършено документно престъпление или престъпление по служба и това трябва да се провери. Народните представители били подведени да гласуват текст, не фигурирал в доклада на Здравната комисия, а по криминален начин бил обнародван закон, който допуска скрита реклама на наркотични вещества и че ръководството на НС не е пожелало да приеме необходимите мерки за изясняване на случая.
В сигнала до Парламентарната комисия за борба с корупцията се набляга на това, че става дума за скандален случай с определен корупционен елемент и се дава възможност за облагодетелстване на фирми, рекламиращи свои продукти с наркотични вещества на етикета.
Управляващото мнозинство в НС вече отхвърли искането на червените да бъде създадена Анкетна комисия, която да разнищи случая. Социалистите дори преброиха три текста на една и съща точка от закона – един, обнародван в “Държавен вестник” след указ на президента, седмица по-късно – поправката на закона, която променя закона в частта за непряка реклама и трета, прочетена от зам.-председателя на Здравната комисия Пламен Цеков и гласувана в зала. Цецка Цачева не дала отговор на въпросите как се е стигнало до такова противоречие в пленарна зала и до “криминална публикация” в “Държавен вестник”, а управляващите гузно и прибързано внесли същата поправка, за да замажат гафа. Самият Цеков дал разнопосочни обяснения, левите ги преброиха до 5, защо при гласуване на второ четене е прочел текст, различен от приетия на Здравна комисия.
“Защо е необходимо в парламента да си играем на законодателен процес, след като мнозинството просто може да пренаписва или да дописва законите?”, попита Мая Манолова.
Устройство за точене на банкомат скрито в детска играчка (ИЗВОД: не крийте “устройства” в детски играчки, още по малко в детски пералнички – разваляте си автоматично имиджа! Къде, къде звучи по-добре например да се каже – “скрити пари или разни “устройства” в държавната обществена пералня” !Б.м.)
Митничарите от Калотина спипаха пратката в багаж на пътуващ за Испания
Скимиращо устройство предназначено за кражба на данни от банкови карти е задържано от митнически служители на граничния пункт “Калотина”, съобщиха от Агенция “Митници”.
Устройството е било открито при проверка на багаж на българин пътуващ с автобус към Испания. Оказало се, че преносителят му грижливо го е увил в пакет и пъхнал в детска играчка – пералня. Случаят е предаден на служителите на “Гранична полиция”.
Укриването на четци за банкомати в детски играчки не е непозната практика. Затова и често митничарите проверяват багаж, ако в него са поставени играчки. През октомври миналата година митничарите от аерогарата в София задържаха две куриерски пратки с детски играчки. В тях бяха укрити два четеца в комплект с микрокамера.

ЕТО И МНЕНИЕТО на един обикновен гражданин по повод ... заглавието!
Василев 6 април 2010
“Престанете с тези идиотски думи които употребявате в заглавията си. “Точат се” ножове и режещи устройства, а не банкомати.”

Втори републиканец подава оставка заради секс скандал (предполагам Обама не е дребнав човек! Защото очевидно “високопоставения член на Републиканската партия в САЩ” е правил реална инспекция на садо-мазо забавленията в Холивуд – друго е да видиш на живо как тече “купона”, друго е да ти разказват ...! Не е трябвало да бърза с оставката си този човек, не! Реално ако се гледа “истината в очото” всяка спалня, дори и тази на американския президент, си е парекселанс семеен “секс клуб”, коя по-голяма, коя по-малка, коя по-обзаведена, коя по-простичка – предназначението е едно – за правене на секс. Ако го нямаше – какво, да си бъркаме в носовете ли? б.м.)
Аферата заплашва да отслаби противодействието им срещу Обама
Високопоставен член на Републиканската партия в САЩ подаде оставка заради скандал около посещение в секс клуб. Така организационният секретар на Националния комитет на републиканците Кен Маккей е вторият, простил се с ръководния си пост заради садо-мазо забавления в Холивуд с пари, дарени от избирателите. На негово място веднага вече е назначен Майк Левит.
Републиканската партия в САЩ бе разтърсена от скандала след разкрития, че членове на Националния й комитет са похарчили 2000 долара в нощен клуб, предлагащ садо-мазо шоу, за да забавляват потенциални спонсори.
Скандалът се разрази в неудобен момент за републиканците, които се надяват да вземат места в Конгреса от демократите на президента Барак Обама на изборите през ноември, съобщи Ройтерс. Ако републиканците поемат контрола върху Камарата на представителите и Сената, това ще ограничи значително възможностите на Обама да прокарва своите инициативи в Конгреса. Проблемите в ръководството на Националния комитет заплашва да отслаби влияниетона републиканците в критичен момент.
“Членовете на Националния комитет на Републиканската партия гласуваха доверие на мен и всички мои колеги да поведем почтената опозиция срещу пагубната програма на Обама, да изградим по-силна Републиканска партия и да спечелим изборите”, заяви Майкъл Стийл, председател на Националния комитет.

Няма коментари: