неделя, 4 април 2010 г.

КАТО ПОД ДИРИГЕНТСКА ПАЛКА ВСИЧКИ ГОЛЕМИ ЕЛЕКТРОННИ МЕДИИ ПУБЛИКУВАХА “ЗАДЪРЖАНЕ ПОД СТРАЖА” ЗА ЦОНЕВ, САНТИРОВ И ПОПОВ –ПЪРВИ БЯХА ФОКУС!

ПО Агенция ФОКУС

СГС остави в ареста Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов

04 април 2010 | 17:44 | Агенция "Фокус"
София. СГС постанови постоянна мярка „задържане под стража” за бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившия служител на финансовото министерство Тенчо Попов. Това съобщи пред журналисти адвокатът на Цонев Васил Василев след заседанието, предаде репортер на Агенция “Фокус” . Произнасянето на съда стана при закрити врата.

Калинка Тодорова: По категоричен начин е установено, че събрание за учредяване на партия ОТОМАН в Свищов не е провеждано
Свищов. По категоричен начин е установено, че събрание за учредяване на партия ОТОМАН от братята Юзеирови в Свищов вчера не е провеждано. Това каза пред Агенция “Фокус” районният прокурор на Свищов Калинка Тодорова. Проверката на полицията по случая е към приключване. Данните от проверката към момента обаче категорично установяват, че не е провеждано събрание. „По Закона за политическите партии на самото учредително събрания трябва да присъстват поне 500 души, а по данните, които към момента са установени, не повече от 50 души са присъствали на мястото и не е имало нищо под формата на събрание или някакво друго организирано мероприятие с изказвания, агитационни материали или нещо подобно. Просто е имало почерпка. Имало е хора около заведението, за да разберат какво става. Провеждани са разговори с отделни хора от братята”, обясни Тодорова.
Запитана дали от проверката до момента има основание за образуване на досъдебно производство по случая Тодорова каза: „Към момента от това, което ми е докладвано, не са установени данни да е говорено или агитирано към расова, етническа омраза или някакви такива изявления, които да насочват към такива данни”.
Официалната информация, с която е разполагала прокуратурата, е че се готви събрание за 15 часа. Братя Юзеирови обаче са си тръгнали преди 15 часа след като са били предупредени от полицията, че нямат право да провеждат събрания или каквото и да е подобно мероприятие без да имат необходимото разрешение от Община Свищов. Такова разрешение е издавано.


ПО Агенция КРОСС

Николай Цонев, съдия Сантиров и Тенчо Попов остават в ареста
София /КРОСС/ Софийски градски съд остави в ареста бившия министър на отбраната Николай Цонев, съдия Петър Сантиров и бившия служител на финансовото министерство Тенчо Попов, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Мотивите за решението на съда са, че че могат да извършат друго престъпление или да укрият доказателства.
Тримата са обвинени в предлагането на подкуп на следовател от Националната следствена служба, който е водил досъдебно производство срещу бившия военен министър за търг за информационна система за Министерството на отбраната. Цонев е обвинен като извършител на деянието, а останалите двама като съучастници.
Защитникът на Цонев Васил Василев каза, че бившият военен министър никога не се е срещал със следователя Петров. Съдия Сантиров е заявил пред съда, че следователят Петров настоятелно молил за срещи.

Партията на Юзеирови не е била учредена в Свищов/04 април 2010 16:25
Свищов /КРОСС/ Полицията в Свищов е съставила предупредителни протоколи на братята Али и Юзеир Юзеирови за опита им да проведат учредително събрание на партия ОТОМАН, без да имат разрешение от общината за публична проява. Полицейската проверка по случая продължава, но според установеното досега вчера братя Юзеирови не са събирали в Свищов изискваните от закона 500 подписа за учредяване на партията. Те са организирали почерпка в местна кръчма, на която е имало само 50-ина души, съобщава националното радио.
В обявения час за откриване на учредителното събрание братята Юзеирови вече не са били в Свищов, защото са отпътували след подписването на предупредителните протоколи. Досега няма събрани сведения, те да са раздавали в града агитационни материали или да са прокламирали етническа и вреска нетърпимост.


ПО НЮЗ.БГ

"Задържане под стража" за Николай Цонев, Сантиров и Попов

Софийският градски съд остави в ареста бившия военен министър Николай Цонев, съдията от СГС Петър Сантиров и бившия главен секретар на Министерството на финансите Тенчо Попов.
Тримата обвиняеми влязоха в съдебна зала под засилена полицейска охрана. Николай Цонев и Петър Сантиров запазиха мълчание.
Вчера прокуратурата поиска налагане на „постоянен арест" за тримата.
На влизане в съдебната зала бившият главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов заяви „не познавам министъра", визирайки бившия военен министър Николай Цонев.
Пред журналисти той допълни, че използваните СРС-та ще докажат това.
След заседанието на което бяха изложени мотивите адвокатът на Николай Цонев Васил Василев заяви, че ще сезира Висшия съдебен съвет, главния прокурор и другите власти, защото „полицейщината трябва да спре".
Адвокат Василев е поискал заседанието да бъде, открито тъй като по думите му използваните СРС-та представляват „игри и закачки и не са държавна тайна."
Съдът, който заседаваше при закрити врата поради използваните в хода на разследването са използвани СРС -та, откри заседанието в 13.00 часа. Причина за забавянето е, че ексминистър Цонев поиска да се запознае със събраните срещу него доказателства.
Тримата бяха задържани при акция в четвъртък. Според обвинението бившият военен министър, чрез посредниците - съдията от СГС Петър Сантиров и бившият главен секретар на МФ Тенчо Попов, предложил на следователя Петьо Петров подкуп.
Целта била да бъде "оправено" дело, по което бившият министър е разследван.
Миналата седмица всички съдии от наказателното отделение, освен Мирослава Тодорова, Иван Коев и Десислав Любомиров си направиха отвод.
В това число е и председателят на съда Георги Колев. Те още в четвъртък заявиха, че няма да гледат мярката на колегата си Сантиров.
Междувременно прокурорът Роман Василев се извини за думите си при ареста на Николай Цонев.
Очаква се в първия работен ден през следващата седмица да стане ясно как ръководството на прокуратурата се отнася към отношението, демонстрирано от Роман Василев към Цонев.
Очаква се срещу него да бъде образувано наказателно производство.
По отношение на извинението от страна на Роман Василев за негово изказване при ареста на Цонев адвокат Василев заяви: „Единственото което можем да кажем е, че сме го чули, но това няма да ни спре да се движим за защита на правата на клиента си."
„Полицията си е свършила перфектно работата при операцията по задържането на бившия военен министър Николай Цонев", коментира в Севлиево министър-председателят Бойко Борисов и призова да не бъдем толкова състрадателни към хора, които са причинили щети.

Няма коментари: