неделя, 25 април 2010 г.

ДА СИ ТАПИГЬОС ГОРЕ-ДОЛУ СЕ ЯДВА, АМА ДА СИ ГЬОНСУРАТ СИ Е НАПРАВО ИЗВРАЩЕНИЕ!

(Я кой тръгнал да ни говори за кризата – г-н Софиянски! Ами той като работи в политически и икономически комфорт какво направи за държавата ни, за народа ни??? Едно голямо НИЩО. Направо скандално е поведението му, предвид изказа му по-долу! “такива” най-добре е да си мълчат и да нямат с какво да си намажат филийката дори, както се казва. Но не - те просто си имат съответните милиончета и им е широко покрай врата да си бърборкат из медиите! Б.м.)

ССД: Кризата се задълбочава и може да прерасне в политическа
1 милиард от дефицита е произведен от бездействие на сегашното управление, смятат от ССД

София /КРОСС/ Тревога от ситуацията в страната изразиха от Съюза на свободните демократи, след като на заседание на Политическия си съвет днес в столицата анализираха отражението на кризата в страната. Икономическата криза навсякъде се задълбочава, заради липсващи мерки на противодействие срещу нея нараства опасността да я последва финансова, а след това - и политическа, констатираха от ССД.
За съжаление сме свидетели на три рекордни нива: рекордно висок дефицит, рекордно ниско потребление и рекордно ниска инвестиционна активност, обобщи по време на пресконференция изводите от заседанието председателят на ССД Стефан Софиянски. Като към това прибавим постоянния спад на приходите, увеличаването на безработицата и положението в банковото кредитиране, виждаме една все по-задълбочаваща се криза, която всъщност започна отпреди 2 години, добави той. Свободните демократи приемат, че 500 милиона от рекордния бюджетен дефицит е наследен от лошото управление на тройната коалиция и задаващия се тогава срив в световната икономика, но актуалния прочит към днешна дата показва, че друг 1 милиард от дефицита е произведен от бездействие на сегашното управление.
Затова от ССД предлагат 5 основни бързи стъпки:
• незабавно приемане на реални антикризисни мерки, а не на такива, останали само на хартия.
• Реално осъществяване на антикризисни мерки, което минава през бърза законодателна дейност за създаване на предпоставки за осъществяване на тези мерки. Парламента трябва да гласува промените в законите, които да доведат до реализирането на антикризисните мерки, след което да приеме актуализация на бюджета, който пък да отрази ефекта от тези мерки
• спешни стъпки за външно финансиране
• гъвкава работа с парите от еврофондовете и максимално бързото пренасочване на отпуснатите средства към подготвени проекти .
• облекчаване на процедурите за обществените поръчки, което ще раздвижи икономиката по региони и ще създаде работни места.

Опасенията на ССД са, че прераствайки от икономическа във финансова, кризата ще се превърне и в политическа. И посочиха основанията за това: на практика няма лява опозиция, а сегашното управление отрича периода на прехода.
Независимо от грешките, направени по време на прехода, той донесе на България свобода на словото, на инициативата, членство в ЕС и НАТО, отчетливо изрекоха позицията си от дясната партия. Да се отрича прехода, означава да се отрече и едно от най-големите демократични завоевания на последните 20 години - премахването на чл. 1 от Конституцията. Отричането на прехода от ГЕРБ може да означава връщането на чл.1, не скриха притесненията си свободните демократи. Според тях очевидно не е по силите само на ГЕРБ да се справи със ситуацията в страната и затова от ССД призовават дясно мислещите хора да се абстрахират от примиренческата политика на ръководствата на СДС и ДСБ, за да има ясен коректив на управлението на ГЕРБ. „В момента има една абсурдна ситуация - едни ръкопляскащи СДС и ДСБ и никаква левица!", обобщи Софиянски.
Политическият съвет отправи апел и към членовете на ССД в страната да не се страхуват и да привличат симпатизанти в името на един общ по-добър живот в демократична България.
Решението на ръководния орган, прието днес, беше в края на годината да бъдат обявени кандидатите за предстоящите през следващата година избори в големите градове: София, Варна, Бургас, Пловдив, Русе и Стара Загора. Кандидатурите няма да са крайно партийни, ще се залага на професионализма и авторитета на отделните личности.
На въпрос, би ли прогнозирал ситуацията в следващите месеци, председателят на ССД Стефан Софиянски отговори, че през настъпващото лято в държавата ще има една относителна стабилност заради промяната на структурите на разходите и кампанията за плащане на местните данъци до края на април. Обстановката, обаче рязко ще се изостри през есента, когато освен от безработицата, семейните бюджети ще бъдат ударени от цените на задължителните консумативи - отопление и електроенергията. Прогнозата е и за скок в цените на храните, което ще е в резултат от ненавреме изплатените земеделски субсидии, прогнозира Софиянски.

От ССД признават усилията на правителството да работи в сферата на сигурността и срещу нарушителите на закона, но това не трябва да се прави като се внушава страх сред обикновените хора, или като се действа на ръба на гражданските права. В тежки времена като сегашните, хората и коректния бизнес трябва да бъдат насърчавани, подпомагани от държавата, да им се внушава и се създава спокойствие, за да може чрез тях кризата да бъде по-бързо преодоляна, коментираха от ССД. (това са пълни глупости и явна демагогия. б.м.)/ по агенция КРОСС


(За пръв път политик - Бойко Борисов, прави нещо за събиране на Тошовите и БСП вересии, пръснати с “лека ръка” по цял свят! Направо похвално. Такъв факт е повод за повдигане на самочувствието ни. Да не би този човек да е отишъл в Дамаск да иска собствените си пари или да проси? Търси народните! Я поклон за такъв човек бързо! И някой да не тръгне да разсъждава, че ББ урежда сирийския дълг – той просто ни е дължим и трябва да си го вземем до стотинка. Колко време само чакахме за този момент! Бая години. Б.м.)

Сирия ще върне 24 % от дълга си към България в рамките на следващия месец
Дамаск, Сирия /КРОСС/ В рамките на следващия месец България ще получи 17 млн. долара, което представлява 24 % от дълга на Сирийската арабска република към страната ни. Това предвижда подписаното днес в Дамаск Споразумение между двете правителства, съобщиха от пресслужбата на Министерски съвет. Средствата ще бъдат преведени на Министерството на финансите. Към момента целият размер на дълга към България възлиза на 75 млн. долара. „Ние получаваме най-голям процент от задълженията, които Сирийската арабска република има и връща към други страни", обясни министър-председателят Бойко Борисов.
Ръководителят на българската правителствена делегация поднесе подарък копие на Маска на Терес на президента на Сирийската арабска република Башар Ал Асад, с който разговаря в рамките на посещението си. Премиерът Бойко Борисов се срещна и с министър-председателя на Сирия Мохамад Наджи Отри, който получи като подарък копие на плочка с конник от Тракийското съкровище.
„Най-важното при тази визита е, че възстановяваме традициите, които сме имали преди години", каза министър-председателят Бойко Борисов. „Основна цел за двете държави ще бъде да гарантират на бизнеса сигурност и възможност за работа. В отношенията между страните България може да помогне с подготовка и обучение на кадри в сферата на туризма и медицината. Ще се стимулира и връщането в Сирия на българските фирми, които да се включат в проектирането и изграждането на инфраструктурни обекти, енергийни мощности, развитието на техническата и текстилната промишленост", обясни премиерът Бойко Борисов. „По този начин ще осигурим работни места и влияние в този район", допълни българският министър-председател.
В рамките на посещението бяха подписани още три споразумения между двете държави - за икономическо сътрудничество, за сътрудничество в областта на физическото възпитание и спорта и за международен сухопътен транспорт на пътници и стоки. По време на пленарните разговори между официалните делегации бяха постигнати договорености за възстановяването на въздушната линия София-Дамаск, както и за откриването на две нови - Варна-Латакия, София-Халеб.
„Сирия възлага много надежди на България проблемите в тази част на света да се решат по мирен път, а това е позицията и на нашата държава", каза още министър-председателят Бойко Борисов.
В рамките на двудневното официално посещение на българската делегация в Дамаск се проведе съвместен бизнес форум, по време на който взе участие вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
„България се завръща в Близкоизточния регион при стари партньори и нови приятели, заяви министърът на външните работи Николай Младенов след среща със сирийския му колега Уалид Ал Моаллем. Двамата министри се договориха да направят основен преглед на юридическата база на отношенията между двете страни./ по агенция КРОСС


(О-о! Сив-ските ни патньори започнаха да се поосъзнават за втори път след всякаквите преходи в ЕС! Това е добре. б.м.)

Фидес" печели изборите в Унгария
Будапеща, Унгария /КРОСС/ Дясноцентристката партия „Фидес" на Виктор Орбан спечели мнозинство от две трети в унгарския парламент. Тя ще има 262-ма депутати от 368-те в националното събрание на Унгария, съобщи Ройтерс. / по агенция КРОСС


(Техните социал-демократи ДАЛИ са като нашите ченгенца? Май не са! Само ме смущава, че Барбара Розенкранц го е подкрепила, и че точно Путин го е поздравил! Все пак да му е честито.м.)

Президентът на Австрия беше преизбран
Виена, Австрия /КРОСС/ Президентът на Австрия Хайнц Фишер спечели президентските избори, като събра 78.7% подкрепа сред избирателите, по предварителни данни, съобщи Euronews. Останалите кандидати Барбара Розенкранц (Партия на свободата) и Рудолф Геринг (Християнска партия) получават съответно 15,6% и 5,7%. От Euronews коментират, че тъй като властта на австрийския президент е минимална, обикновено изборите за поста не привличат голямо внимание, а и победата на Фишер не е будела съмнение. Главната интрига на изборите е била, каква поддръжка ще получи кандидатът на крайнодясната Партия на свободата Барбара Розенкранц - майка на десет деца, отявлен противник на Евросъюза и жена на бивш неонацист. 16-те процента получени от нея, определено показват, че крайната десница е във възход.
"В телефонен разговор премиерът на Русия Владимир Путин е поздравил Фишер с резултата", съобщават от пресслужбата на руския министър-председател, цитирана от РИА Новости. / по агенция КРОСС


(Да! Достичка неща влияят за справедливото и обективно правораздаване днес, а кое е “правилното” си остава безкрайно спорно сред общественото пространство и сега! Относно полицейската ни държава – тя просто винаги си е била такава. Ако това се премахне ще бъде добре. Ако НЕ ще си караме така както си знаем – вече толкова свикнахме с доносниците, слушковците, подслушковците и послушковците, цялата океанска фауна и ... божествените ни реформи! Май още не е време да натирваме полицейщината ни? Б.м.)

Цветан Цветанов: Има зависимости на съдии, прокурори, следователи
София /КРОСС/ Има зависимости на съдии, прокурори, следователи, свързани с наркотици, сексуална ориентация и други. Това каза министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов в предаването „На 4 очи" по Нова телевизия и добави, че такива зависимости има и в системата на МВР. Вицепремиерът заяви, че има неща и факти, които влияят на правилното правораздаване. „Ние живеем в една демократична държава и искаме правораздаването да бъде обективно и справедливо и аз не съм убеден, че днес получаваме това правораздаване", обясни Цветан Цветанов. Министърът заяви още, че толкова голям ВСС не е необходим. „ВСС е орган, които няма други компетентности освен да администрира съдебната система. Те не са част от съдебната система като представители на Върховния съд", обясни Цветанов. „Убеден съм, че редовите съдии също искат една реална съдебна реформа и тя да е с правилната кадрова реформа" допълни той. Министърът коментира и темата за олигарсите в България , които по-думите му „не са малко".
„Ако не бяха откраднати парите на българския данъкоплатец, ако я нямаше тази липса на възмездие, тази липса на справедливост, смятам, че дисциплинирането на обществото щеше да бъде коренно различно", заяви вицепремиерът. „Антикризисните мерки, които бяха приети от правителството са за да спрем изтичането на държавата. Това може да стане с добра правораздавателна система", допълни той.
Относно обвиненията, че България се превръща в полицейска държава министърът заяви, че "които не прави престъпления, няма от какво да се притеснява".
Министърът каза още, че ще има допълнителни обвинения към октоподите, които не са задържани. Цветанов разясни и ситуацията с Алексей Петров. „Алексей Петров е човек, които с възможностите за влияние е успял да се възползва максимално. Не знам в системата на МВР да има по-богат човек от Петров, който се е възползвал от служебното си положение, който е можел да влияе на всичко, което се е случвало в държавата през последните 10 години", обясни Цветанов./ по агенция КРОСС


(Време беше и тези НЕДОСЕГАЕМИ да излязат на светло пред обществото ни! Що човешки животи са затрити или влошени поради лекарска небрежност ум да ти зайде, българино! Б.м.)

Освобождават варненски лекари във връзка със смъртта на 2-годишното дете
Варна/КРОСС/ Освобождават лекари от МБАЛ „Св. Марина" във Варна във връзка със смъртта на 2-годишното дете.Това съобщиха от пресцентъра на болничното заведение. По случая се е провела вътрешна проверка на болницата. Част от медиците ще бъдат освободени от изпълняваните от тях длъжности, а други ще понесат дисциплинарни санкции по разпореждане на изпълнителния директор на лечебницата проф. Д-р Красимир Иванов.
Писмени обяснения ще се изискват от доц. д-р Иван Гълъбов от длъжността „Началник на Първа детска клиника", доц. д-р Боряна Върбанова от длъжността „Началник на Втора детска клиника", д-р Румяна Ралчева от длъжността „Началник на Детско приемно спешно отделение", доц. д-р Валерия Калева от длъжността „Началник на Направление педиатрия", м.с. Галя Атанасова от длъжността старша медицинска сестра на Първа детска клиника, м.с. Мария Станойкова от длъжността старша медицинска сестра на Втора детска клиника, м.с. Дора Василева от длъжността старша медицинска сестра на Детско отделение за реанимация и интензивно лечение.
Изискват се и писмени обяснения на основание чл. 193 от КТ във връзка с налагане на дисциплинарно наказание от следните лица: д-р Мехмед Алиев, д-р Петър Костадинов, д-р Антоанета Иванова, д-р Пламен Кокенски, д-р Красимир Георгиев. От направената до момента проверка се установи, че в МБАЛ „Св. Марина" ЕАД - Варна е имало свободни легла и в болничната аптека е имало обезболяващи и температуро-понижаващи медикаменти за деца под формата на свещички, за което неправомерно са били изпратени родителите на детето да ги закупят.
Проверката по случая продължава./ по агенция КРОСС


(Ех, Йотова, Йотова! Като гледам май доста пастички си похапваш, па и детски приказчици си четеш, и кой знае какви още ги вършиш там в Европата, а си дрънкаш глупости като Зайо Байо тук! Като си тръгнала да разправяш я да питам: Заради какво ще бъде предаден Серго и на кого? Б.м.)

Илияна Йотова: Сергей Станишев ще бъде предаден от най-близкия си кръг
София /КРОСС/ Лидерът на БСП Сергей Станишев ще бъде предаден от най-близкото си обкръжение. Това заяви пред PRO.BG евродепутатът Илияна Йотова. „Не предполагам, знам, че ще е така", категорична бе тя.
По повод вчерашните изказвания на Янаки Стоилов и предвещаната от него загуба за БСП на местните избори, Йотова коментира: „Янаки Стоилов носи най-голямата отговорност за това и когато казва тези думи, не знам към кого ги отправя. Смятам, че когато човек отива на едно състезание, не трябва предварително да мисли, че ще е победен".
В средите на червената партия се разпространява подписка за свикване на извънреден конгрес, потвърди Йотова. „Не разбрах от кого тръгва тази подписка. За съжаление в момента лицемерието в БСП е взело връх. Има хора, които едновременно пеят „Осанна" на председателя и си плетът малките си кошнички с постове".
Според евродепутата, принципно стои въпросът дали трябва да има смяна на върха в БСП. Трябва да има конгрес преди лятната ваканция, за да се избере човек, който да обедини партията. "На БСП е необходим човек с харизма. Ако има такъв извънреден конгрес и ако Сергей се яви и повечето го припознаят като свой лидер, трябва да се затворят всички врати на конфронтацията", твърди Илияна Йотова. Според нея предстоят двете най-мръсни кампании в целия преход.
Дали новосъздаденото „Движение 21" на Татяна Дончева ще разцепи БСП, Илияна Йотова заяви: „С Татяна не сме се виждали от половин година. Но не защото сме скарани, просто нямаме време. Не искам да говоря за това, което тя прави, преди да съм я чула. Защото от това, което се появи по медиите, движението ми изглежда някак несресано, неподредено".
Част от хората, които видях там, и в момента са част от Изпълнителното бюро на БСП. Най-лесно е обаче да отречеш нещо, искам първо да разговарям с Дончева и тогава ще мога да коментирам повече, поясни Йотова.

„Трудно е да си хубава жена, защото си печелиш завистта на другите, това обаче се преодолява", каза още тя. Според нея, ключът към баланса между кариера извън България и семейство тук е да има задружност и разбиране. Евродепутатът препоръча за финал вместо кафе, сутрин да се пие чай дзен - комбинация от китайски черен чай, листа и цвят от лотос и листчета от бамбук. (работата й е "хвалете ме уста, че няма кой да ме похвали!"б.м.)/ по агенция КРОСС


(Да! Комай всичко започва и свършва с прословутия Лисабонски договор! Ама ние сме си – нереформирани дебели глави, нали така г-н Начев? Б.м.)

Политологът Иван Начев: Колкото и да иска, ЕС не може докрай да ни реформира
София /КРОСС/ Колкото и да иска, Европейският съюз не може докрай да ни реформира. Политическите елити в страната са отговорни за реформите. Това заяви за Информационна агенция КРОСС политологът Иван Начев на въпрос за ролята на Европейския съюз върху развитието на България. Във всички случаи България и Румъния бяха в по-благоприятна ситуация от днешните кандидати за членство в ЕС, смята Начев. Той изтъкна, че подходът към България и Румъния е бил политически, за да ускори развитието и реформите в тези страни.
Ние имаме такива свободи, за които не бихме си и мечтали преди за тях, заяви Начев. В същото време ниският стандарт на живот е причина много българи да не могат да се възползват от някои възможности, които предоставя съюзът. По повод дискусиите за нов договор за ЕС Начев коментира, че е съвсем нормално да се провеждат дебати, които касаят бъдещето на съюза. Политологът подчерта още, че идеята е големите държави да получават по-малко политическо представителство, каквото имат в момента и този елемент присъства в Лисабонския договор. /по агенция КРОСС


(Ето и едно пре-дълго интервю с Мигленчето из Нета, което ни докарва направо до умопобъркване – жената ни говори за “културата на риска”, “никога не мием докрай гюмовете, в които го държим”-киселото мляко де, за него става въпрос, “Всъщност ние нямаме обща директива, която да казва как точно трябва да изглеждат съдебните системи” - под ние да се разбира ЕС, “поддържам темата на риска”, и разни ми ти такива “сложни нещица” за акълите ни!!! Ей, приказлива жена! – и май наистина се готви за Президент да ни става? Та тя очевидно не познава и не знае какви са днешните ни проблеми!!! За какво се изказва изобщо? Б.м.)

Меглена Кунева: ЕС няма да промени най-големите ни проблеми
Най-доброто ще дойде при нас, вероятно с повече усилия, смята бившият еврокомисар по защита на потребителите. По думите й е имало вероятност България да влезе в Европейския съюз през 2013 година
Интервю на Кремена Кръстева,
Информационна агенция КРОСС

Г-жо Кунева, трудни ли бяха преговорите за членство на България?
Всяка страна има своя характеристика, когато преговаря. Няма лесни преговори. Винаги има някоя чувствителна област, винаги има процедура, която трябва да бъде усвоена от страните, да стане част от тяхната национална процедура,за да може членството да се случи т.е. да има цел, да има институция, която да я осъществи,да има култура, за да може тази цел да бъде спазвана и впоследствие постигана. Не бих казала, че имаше лесни преговори, но България имаше много трудности по пътя.

Съдебната система беше ли сред трудните сфери за преговори? Имаше ли и други области, при които възникнаха пречки?
Имаше много области, които бяха трудни. Например вътрешният пазар беше една много трудна област, защото България беше в предишните години с друг тип икономика. Имало е много случаи, в които страната ни е давала държавна помощ, много случаи, в които спасявала предприятия, които не са били жизнеспособни, което в Европейския съюз е невъзможно. Има и други трудности, които са свързани с културата ни. Нека да кажем какво означава за нас културата на риска. Като започнем от безопасността на пътя и свършим с ядрената безопасност. Съвсем различен е подходът в България и в Европейския съюз. Знаете ли колко пъти по повод безопасността на храните съм получавала в различни части на България реплики, защо е необходимо да се поддържа голяма хигиена на местата, където се произвеждат храни или се отглеждат животни, след като ние от векове го правим по този начин и няма никакъв смисъл да променяме нашите навици. Даже съм имала много интересни обяснения като това, че българското кисело мляко е толкова хубаво и вкусно, защото ние никога не мием докрай гюмовете, в които го държим. Съгласете се, че когато се налагат правила, които са едни и същи от Португалия до Швеция, има проблеми. Съдебната ни система беше едно от нещата, за които имахме трудности, но не просто съдебната система, а например мястото на прокуратурата, мястото на следователите. Между впрочем това е една от областите, в които ЕС най-късно започна хармонизация. Всъщност ние нямаме обща директива, която да казва как точно трябва да изглеждат съдебните системи. Въпросът е съдебната и правоохранителната система да спазват човешките права. Това е първото изискване - да има справедливост, да има такава атмосфера в страната, която да отговаря на европейските изисквания, престъпленията да бъдат разкривани, да има справедливи наказания, но невинни хора да не страдат от тях.

Имаше ли опасност нашето членство да бъде отложено?
Да, огромна. Всъщност, имаше вероятност България да влезе в Европейския съюз през 2013 година. Тоест, сега ние щяхме да си водим този разговор от гледна точка на преговори и да очакваме новата финансова рамка, която щеше да позволи България да се присъедини. Беше наистина въпрос на време дали ще успеем да се състезаваме добре с времето.

А каква ни помогна тогава, щом опасността е била голяма?
Много голямата настойчивост, мога да кажа добре водени проговори и много силната обща национална воля. Ние имахме обща национална цел. Много ми е било трудно, но аз винаги съм знаела, че съм подкрепяна отвътре, от страната, знаех, че за всеки българин е важно да стане член на Европейския съюз.

Европейският съюз смени ли чипа на българина?
Има неща, които усвояваме. И аз много се радвам, когато виждам, че има области, в които има промяна. В моята област - защита на потребителите, вие сте свидетели, че през последните три години тази тема изключително много се разви. Укрепна нашето самочувствие, че с повече настойчивост можем да прилагаме законите си. Но има много области, в които може още много да се направи. Това са безопасността по улиците, на продуктите, на услугите..... Но основното е, че ние се състезаваме и гледаме от най-добрите. Най-доброто ще дойде и у нас, вероятно с повече усилия, с повече проби и грешки.

Българите много често си задават въпроса, кога техният стандарт на живот чувствително ще се подобри и ще започне да достига стандарта в по-старите членки на съюза?
Още дълго време тази разлика между Източна и Западна Европа съществува. Тъкмо за това Европейският съюз в следващата финансова рамка от 2013 година нататък трябва да има достатъчно инструменти, за да изравнява стандарта, между Източна и Западна Европа, между Севера и Юга. За мен е много силен елемент до каква степен ние искаме и разчитаме този живот да го променим. Това е все едно да ти дадат инструменти в ръцете, с тези инструменти можеш да построиш дом, но трябва да имаш план и трябва да знаеш как да ги използваш. Ние влязохме в един съществуващ град , ако мога така да го оприлича, където има и други домове. Въпросът е, че ние трябва да спазваме същите правила, когато го строим, и да знаем как да използваме инструментите. Липсва ми активността от наша страна като държава-членка, която може да оформя облика на Европа. През последната седмица говорихме страшно много за кризата в транспорта, за това колко пътници са пострадали, какво можем да очакваме от ЕС. През цялото време ние чакахме да дойде решение от Европа. На мен би било интересно какво би предложил българският авиационен превозвач „България Еър", още повече българите спасиха превозвача от лоша приватизация. Аз си спомням още като министър в правителството на Сакскобургготски съм участвала в стъпките, които предприе българското правителство да спаси националния превозвач. Българският транспортен министър да съобщи плановете си, защото на 4 май той трябва да каже какво всъщност решение трябва да вземе Европа. Когато започнем да обсъждаме по този начин европейските проблеми и общата сила ще ни увлече до степен , че ние ще видим повече възможности за държавата си. Няма да се решат най-големите ни проблеми от Европейския съюз. Напротив, Европейският съюз чака да научи от какво имаме нужда , до каква степен може да разчита на интелигентността, на фантазията на всички български министри.

Финансовата криза и ситуацията в Гърция ще въведе ли нови принципи на управление в ЕС?
Директивите, които засягат финансовите пазари, ще бъдат изменени.
Вече има такъв план за повече отговорност, за повече предпазни мерки. Аз не случайно поддържам темата на риска. Рисковите финансови пазари ще бъдат регулирани по друг начин. България все още не е член на Еврозоната и това е едно от нещата, които не се осъществиха след нашето членство в Европейския съюз. Затова ние имаме по-малко защита . Виждате, че за Гърция се полагат специални усилия. След като България не е член на Еврозоната, това няма да бъде така за нас. Макар че Румъния, Латвия получиха подкрепа за платежните си баланси. Въпреки това е тревожен факт, че за толкова кратко време успяхме да натрупаме такъв дефицит

Финансовата криза ще направи ли влизането на страната в Еврозоната по-трудно?
Изискванията за всички са едни и същи. България вървеше много добре в тази посока. Всичко зависи от нашите умения, от нашия начин на управление. Ако Европейският съюз вижда, че ние се справяме по едни талантлив и постоянен начин, аз мисля, че няма да има трудност. Но всичко това трябва да се доказва, както го доказвахме по време на преговорите за членство в Европейския съюз./по агенция КРОСС

(Споделям впечатлението Ви господине, с неприятното усещане за причинената болка и страх у детенцето от случилото се – дано се оправи бързо и качествено, че в България е по-добре да си куче, отколкото бих казала човек въобще, ама какво от това? Ето какво ни сподели г-жа Кунева в КРОСС днес в съпътстваща връзка на изложеното от Вас: че “Всъщност ние нямаме обща директива, която да казва как точно трябва да изглеждат съдебните системи” – под “ние” се да разбира ЕС! При това положение какво повече да си говорим – всичко и в ЕС е на самотек явно!!! Така си е и у нас – ние явно такава си я искаме днешната ни съдебна система – скапана, раздърпана, нелицеприятна, в разрез на морала на закона ... . “Творим” я, поддържаме я, и си я търпим по СКАПАНАТА кьорава посока, по която вървим и се развиваме, и в която битува и тя – СКАПАНА! СКАПАНА и дебилизираща РАБОТА сме си ние бъпгарите направо и на криво! - такава ни е и съдебната системка. Б.м.)

167 000 души във “Фейсбук” защитиха кучето Мима. А нахапаната от ротвайлер 10-месечна Мина?
167 000 души във “Фейсбук” направиха виртуална подписка в защита на кучето Мима, чиито крака бяха отрязани от садистичен българин. Кучезащитниците се организираха бързо, получиха широко медийно разгласяване и успяха бързо да постигнат вкарване в Наказателния кодекс на жестокото отношение към животните.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
В четвъртък в София агресивен ротвайлер нападна десетмесечната Мина и я захапа за главата. Зъбите на животното са се забили на сантиметри от сънната артерия на детето. За щастие собственикът на кучето е бил наблизо и е успял да го издърпа.
Съгласно действащото законодателство собственикът ще бъде глобен 200 лева. Има късмет, че е пострадало дете, защото ако беше пострадало куче, това вече е престъпление и ще трябва да лежи в затвора.
В България е по-хубаво да си куче, отколкото дете. Факт.
Държавата съвсем се е изметнала.
Не става дума за това, че нехуманното отношение към животните трябва да бъде поощрявано или да не бъде наказвано. А за елементарно подреждане на ценностите.
Видно е, че точно това не успяваме да направим.
Тази подредба е проста: Човешкият живот е висша ценност. Правата на човека са по-важни от правата на животните. Правата на децата са всеобща грижа, понеже децата не са в състояние да ги защитават сами. Ако едно животно, куче, котка или тигър, застраши живота и здравето на възрастен човек или на дете, трябва да бъде убито. Хуманно, но незабавно. Собственикът на животното трябва да понесе сурово наказание, което да го възпира за в бъдеще да отглежда агресивни породи и да ги оставя без надзор.
В съвременна България може да се види всеки ден как собствениците на кучета весело и доволно си разхождат любимците из парковете – без намордници, без каишки, повечето от кучетата и без платени такси.
В същото време майки и бащи, баби и дядовци се чудят как да опазят децата си и се страхуват за тях, както се вижда – с пълно основание. Случвало ми се е, когато се разхождам със седемгодишната си дъщеря в парка, която ужасно се страхува от кучета, кучкарите да ми подвикват – а ти си пази детето.
Може би трябва да го вържа и да му сложа намордник, та да не пречи на кучетата?
Кучето е най-добрият приятел на човека. Има кучета, които са по-свестни и може да им се има повече доверие, отколкото на някои хора. Кучетата са получили този статут, понеже са полезни за хората – в голяма степен вече повече емоционално, отколкото от прагматични съображения, за разлика от предишни епохи, когато са били важни в добиването на прехраната и опазването на имането.
Привързаността на човека към кучетата е генетично заложена, това е природа. Когато обаче любовта на човека към кучето се изразява агресивно, когато за дадения човек кучето е по-важно от живота и здравето на друг човек, това е срещу природата.
Това е извратеност, тотално сбъркана ценностна система, ненормалност.
И кучетата тук нямат никаква вина. Виновни сме ние, хората./по Екипнюз

(Ами прави са хората господине! Кой на днешно време ще работи за без пари! – ще си вземат “всичкото” и окото им няма да мигне! Интересна мисъл сте изказал в статията си и малко като врачка се явявате по този повод, казвам го в добрия смисъл, а не за да Ви засегна – в интерес на истината от Вас имам респект когато Ви чета, дори за първи път Ви коментирам, но ми харесва позицията и перото Ви: та, казвате, че “... ще излезе, че откакто са в България, те само губят”! Ами я погледнете Кауфланд само какви ги прави в този контекст през изминалата седмица, как само се "развъртяха" и подбиха цените дори и на производителите ни – А!!!, за вносителите да не говорим – например “кисело мляко – е с цена 0,05 лв в магазина им”, “бананите – с цена 0,76 лв” и т.н. От такива цени излиза, че животновъдите ни са продавали на УНИКАЛНО СТРАННАТА ЦЕНА стоката си “мляко” от “- (минус) 0,20 лв или някъде от този минусов порядък, кофичките са произведени за без пари от заводите ни, доставчиците вместо бензин са карали с вода, персоналът в магазините им работи за потупване по рамото от клиентите, а шефовете им едвам вързват двата края та“да изтискат и формират” лелеяната потребителската цена от 0,05 лв!!! Подобно е и положението при вноса на банани за Кауфланд - търговците ни сигурно дегизирани като клошари са обирали чуждите банани от “далечните страни” от по пътищата, после инкогнито са преминавали границата ни с тирове например, ДДС – пфу! такова нещо не се плаща в държавата ни, пък и е доста високичко, и на прибежки са се струпвали пред складове и кантари да ги (бананите) продават все пак на цената на кило хартия във Вторични суровини, и пак същото пинкане на управата на Кауфланд при формиране на цената, и хоп – българският потребител вече е мотивитан да си купува за по-малко от левче кило банани, като един му излиза за по-малко дори от 0,10 лв – представяте ли си! КАК ВИ СЕ СТРУВА ТАКЪВ БИЗНЕС? Сега схващате ли защо долуцитираните от Вас ще си връщат капиталите обратно от там от където са ги взели – и те искат хората им по места, да си похапват по-евтини стоки, съвсем случайно например ... А на държавните ни чиновници им давам ларш комисионна от 0,01 лв и те са някакъв вид същества все пак! Б.м.)

Гюнтерите от Е.ОН, ЕВН и ЧЕЗ наистина ни смятат за малоумни
Ако някой се е съмнявал, че т.нар. стратегически инвеститори в България в лицето на приватизиралите електроразпределителните дружества ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН ни смятат за малоумници, след сряда вече ни би трябвало. В сряда шефовете на трите дружества отидоха в Народното събрание за дискусия с депутатите от парламентарната комисия по икономическа политика, енергетика и туризъм.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Инвеститорите споделиха ценни мисли.
Най-ценните сред тях са това, че българската държава няма никаква сметка да вземе дивидент от дейността на дружествата, понеже над 2/3 от печалбата ще замине съответно за Чехия, Австрия и Германия. Другата ценна мисъл, споделена от мениджърите, е, че за 6 години в България енергодружествата не са взели нито цент, по-право нито стотинка, понеже всичката печалба е инвестирана обратно в мрежата.
Шефът на ЧЕЗ за България Ян Вавера например каза, че компанията му е инвестирала за 5 години 370 милиона лева, което е с 80 милиона лева повече от печалбата. Подобни, че и по-големи суми, съобщават и ЕВН, и Е.ОН. Е.ОН била инвестирала около 300 милиона, а ЕВН – 620 милиона лева.
Ако слуша човек господата Ян Вавера (ЧЕЗ), Гюнтер Шуберт (Е.ОН) и Йорг Золфелнер (ЕВН), ще излезе, че откакто са в България, те само губят. Ама понеже са много добри хора, са прежалили – трите компании заедно – малко над 1 милиард лева, та да могат българите да живеят на топло и светло. Добро ни правят, санким, а пък ние сме лоши, искаме дивидент.
Без майтап, наистина ли изглеждаме толкова малоумни?
В сравнение с господата Вавера, Шуберт и Золфнер Тодор Живков беше върл капиталист, понеже поне в края на управлението си забраняваше на предприятията да работят без печалба.
Няма нищо странно и нищо нередно в това, че три големи европейски компании са дошли в България, платили са общо над 600 милиона евро за собственост в три електроразпределителни дружества и след това печелят от инвестициите си. Така е навсякъде по света.
Никъде по света обаче инвеститорите не се държат толкова арогантно, не мамят толкова и не се отнасят с толкова демонстративно пренебрежение към хората, от които зависят парите им.
Никой българин, освен тези, които работят в ЧЕЗ, Е.ОН и ЕВН и чиновниците в Държавната комисия по енергийно и водно регулиране, не би се заклел, че качеството на енергоснабдяването и на обслужването се е подобрило, откакто трите компании са в България.
Достатъчно е само да се погледнат хилядите жалби при омбудсмана, в Комисията за защита на потребителите, за да е ясно за какво става дума.
Но даже и това не е необходимо, достатъчно е човек да иде в един клиентски център, например на ЧЕЗ на улица “Козлодуй” в София и да послуша поне половин час как се обслужват клиенти. То са крясъци, врява, скандали – в сравнение с това Женският пазар е сборище на миролюбиви пенсионери.
Без значение дали става дума за австрийци, немци или чехи, трите компании в сектора се управляват много лошо, непрофесионално и безотговорно. Качеството на услугата видимо е влошено и това не подлежи на никакво съмнение – например токът в България спира средно 11 пъти годишно, в Чехия – само 3 пъти. Има и други измерими показатели.
А компаниите се управляват лошо, не защото чехи, австрийци и немци са лоши мениджъри. Те се управляват лошо, понеже нищо не налага да се управляват по-добре – печалбите са огромни и гарантирани и поне досега никой не контролираше какво става.
А когато печалбите са по-големи, отколкото здравият западен разум може да предположи, акционерите в Чехия, Австрия, Германия не се интересуват как точно се управляват компаниите.
Това са акционерни дружества и тяхната цел е печалбата, каквото и да разправят господата. Щом има печалба, значи всичко е наред, методите нямат никакво значение, понеже става дума за България, не за Австрия. Например.
Енергодружествата са един от най-хубавите примери как т.нар. стратегически инвеститори за нула време се побългаряват и за по-малко от половин година стават по-рафинирани и от българите. Нима “Софийска вода” не прави същото? Или пък австрийците от “Щрабаг”, чиято конструкция на летището рухна, още преди да бъде пусната в експлоатация?
И колко още.
С ръка на сърцето обаче – те са невинни. Виновни сме ние, виновна е нашата държава, понеже го позволяваме. Понеже за едната комисионна, както сега му се вика на рушвета, държавните чиновници са готови да си затворят очите, да си запушат ушите, да онемеят.
А западняците гледат и заключават, че сме нация от малоумници.
С пълно право ./по Екипнюз

Няма коментари: