неделя, 4 април 2010 г.

ПУБЛИЧНИ ДЕБАТИ В БЪЛГАРСКОТО ПРОСТРАНСТВО - "НАНАЙ" И НА НИКАКВА ТЕМА!

ПО НЮЗ.БГ

Съдът решава за мерките на Цонев, Сантиров и Попов/ обновена 04.04.2010, 15:24

В 17.00 часа Софийски градски съд ще се произнесе по мярката за неотклонение на Николай Цонев, Петър Сантиров и Тенчо Попов.
Тримата обвиняеми влязоха в съдебна зала под засилена полицейска охрана. Николай Цонев и Петър Сантиров запазиха мълчание.
Вчера прокуратурата поиска налагане на „постоянен арест" за тримата.

по Циганско-български речник на Отворено общество/Яшар Маликов, изд.1992 год.:
нанай - няма (ударението е на второто "а")
нанай пенджар - не личи, не се забелязва
нанайтано - няма го



На влизане в съдебната зала бившият главен секретар на Министерство на финансите Тенчо Попов заяви „не познавам министъра", визирайки бившия военен министър Николай Цонев.
Пред журналисти той допълни, че използваните СРС-та ще докажат това.
След заседанието на което бяха изложени мотивите адвокатът на Николай Цонев Васил Василев заяви, че ще сезира Висшия съдебен съвет, главния прокурор и другите власти, защото „полицейщината трябва да спре".
Адвокат Василев е поискал заседанието да бъде, открито тъй като по думите му използваните СРС-та представляват „игри и закачки и не са държавна тайна."
Съдът, заседаваше при закрити врата поради използваните в хода на разследването използвани СРС -та, откри заседанието в 13.00 часа. Причина за забавянето е, че ексминистър Цонев поиска да се запознае със събраните срещу него доказателства.
Тримата бяха задържани при акция в четвъртък. Според обвинението бившият военен министър, чрез посредниците - съдията от СГС Петър Сантиров и бившият главен секретар на МФ Тенчо Попов, предложил на следователя Петьо Петров подкуп.
Целта била да бъде "оправено" дело, по което бившият министър е разследван.
Миналата седмица всички съдии от наказателното отделение, освен Мирослава Тодорова, Иван Коев и Десислав Любомиров си направиха отвод.
В това число е и председателят на съда Георги Колев. Те още в четвъртък заявиха, че няма да гледат мярката на колегата си Сантиров.
Междувременно прокурорът Роман Василев се извини за думите си при ареста на Николай Цонев.
Очаква се в първия работен ден през следващата седмица да стане ясно как ръководството на прокуратурата се отнася към отношението, демонстрирано от Роман Василев към Цонев.
Очаква се срещу него да бъде образувано наказателно производство.
По отношение на извинението от страна на Роман Василев за негово изказване при ареста на Цонев адвокат Василев заяви: „Единственото което можем да кажем е, че сме го чули, но това няма да ни спре да се движим за защита на правата на клиента си."
„Полицията си е свършила перфектно работата при операцията по задържането на бившия военен министър Николай Цонев", коментира в Севлиево министър-председателят Бойко Борисов и призова да не бъдем толкова състрадателни към хора, които са причинили щети.

Бой за парче козунак в центъра на Пловдив
Над 1000 души се събраха около фонтана на централния площад в Пловдив, за да получат парче от 530-килограмовия козунак, който раздаде общината за Великден.
След първите десетина минути мирно и тихо раздаване на тестеното лакомство, няколко пенсионери се сбиха в опита си да се получат заветното парче козунак и създадоха напрежение в празничния ден, предаде Дарик радио.
Всичко приключи за няколко минути - и боят, и козунакът... за щастие без пострадали.
На миналогодишния Великден възрастен мъж припадна, докато чакаше да започне раздаването на половинтонния сладкиш.
За приготвянето на общинския козунак тази година са използвани 320 кг брашно, 120 литра прясно мляко, 1060 яйца, 92 кг захар, 21 кг стафиди и 12 кг сусам.

Борисов: Юзеирови не заслужават вниманието на медиите
Според премиера Бойко Борисов полицията се е справила перфектно при последните арести.
В отговор на журналистически въпрос министър-председателят препоръча да не бъдем толкова състрадателни към хората, които са нанесли огромни щети на държавата.
На друг въпрос за опитите на братя Юзеирови да основат партия ОТОМАН, премиерът Борисов отбеляза, че те не заслужават вниманието на медиите.
„Вие ги правите известни като ги споменавате. Те обиждат държавата ни, обиждат нас, обиждат и съседите ни от Турция", заяви премиерът и добави, че службите много внимателно работят и са направили каквото трябва по случая.
Минути преди старта на първия кръг от Световния шампионат по мотокрос за Гран при на България при жените премиерът Бойко Борисов, който е и почетен председател на Организационния комитет на състезанието, откри официално надпреварата и новия модерен медицински център на трасето "Горна Росица".
Партия ОТОМАН беше учредена вчера в Свищов, където братя Юзеирови събраха 550 подписа.
По време на събирането на подписите в ромската махала на Свищов е имало полицейско присъствие, като според Али Юзеиров полицаите са ги охранявали, така че всичко да мине гладко и без ексцесии.


ПО ДНЕВНИК.БГ

Борисов ще се срещне с Обама в Прага в четвъртък

Българският премиер Бойко Борисов ще се срещне с президента на САЩ Барак Обама в четвъртък на 8 април в Прага заедно с лидерите на други 10 държави от Централна и Източна Европа, съобщи говорителят на Белия дом Робърт Гибс, цитиран БТА. Информацията е потвърдена и от правителствената информационна служба в България, допълва "24 часа". Това ще е първата среща между двамта, макар да не се съобщава Борисов и Обама да разговарят на четири очи.
На 8 април в Прага президентите на САЩ Барак Обама и на Русия Дмитрий Медведев ще подпишат новия договор за съкращаване на стратегическите ядрени оръжия.
Президентът ще се срещне с лидери от Източна и Централна Европа "като признание за приноса им" и за да обсъди въпроси, специфични за региона, а също така как регионът може "да продължи да допринася не само за европейската, но и за глобалната сигурност", каза говорителят на Белия дом, цитиран от Ройтерс.
Говорителят изброи сред поканените освен Борисов още хърватския премиер Ядранка Косор, естонския президент Тоомас Хендрик Илвес, унгарския премиер Гордон Байнаи, латвийския президент Валдис Затлерс, литовския премиер Андрюс Кубилюс, полския премиер Доналд Туск, румънския президент Траян Бъсеску, словашкия премиер Роберт Фицо и словенския премиер Борут Пахор. Срещата ще е на официална вечеря вечерта в четвъртък.
След подписването на договора за съкращаване на ядрените оръжия е предвидена и двустранна среща на Обама с руския президент Дмитрий Медведев. Американският президент ще има отделни срещи и с чешките си домакини - президента Вацлав Клаус и премиера Ян Фишер.

Кмет в Токио взе отпуск по бащинство, за да даде пример
Кмет на район в японската столица Токио си взе отпуск по бащинство, за да гледа едномесечния си син, съобщават Би Би Си и БТА.
Хиронобу Нарисава, който е начело на кметството в района Бункио в Токио, иска по този начин да накара все повече японски бащи да се възползват от законното си право да ползват отпуск по бащинство за една година.
Досега нито един японски кмет или законодател не се е възползвал от това право, както и нито един баща от района, управляван от Нарисава.
Кметът обещава, че ще бъде на разположение в случай на извънредна ситуация.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Чавес по стъпките на България

Старата съветска мечта да натрива носа на американците чрез индианците е на път да се материализира. СССР успя с Куба. Тя и до днес е червена, но етнически е по-скоро черна. Докато Венецуела е напълно представителна в това отношение. Там на власт са индианците.
Венецуела не е Куба. Тя има огромни огромни петролни залежи. Венецуела може да си купи всичко и не срещу захарна тръстика, а с американски долари. Като всеки богат купувач може да си позволи всякаква екзотика като си избере от световния супермаркет най-доброто по собствен вкус.
И ето, че президентът Уго Чавес „тръгна на пазар”. Подписа за тази цел в Каракс с руския премиер Владир Путин договорености в оръжейната, енергийната, нефтената и автомобилната сфери.
Русия ще снабди Венецуела с оръжие на стойност 2,2 млрд. долара. Ето нещо, което напомня на истроията с Куба, но да се надяваме да не доведе до криза от рода на „карибската”, която изправи през 1963 г. света на ръба на ядрената война.
Освен това Русия ще изгради първата във Венецуела АЕЦ. Това пък носталгично се връзва с „първата на Балканите”, част от която спешно трябваше да бъде закривана по технически причини, за да позволят на България да си изуе валенките, с които не пускат в общия европейски дом.
Атомната електроцентрала ще бъде проектирана, построена и въведена в експлоатация изцяло от руски специалисти. Не е ясно само колко хиляди кадри ще потекат в двете посоки през Атлантика – евтино, удобно и логично. Иначе е ясно – виж къде пробива руската ядрена енергетика и не питай що за държави са това. По този показател сме в един отбор с Китай, Иран и Венецуала, но не и с която и да било западна държава.
Но от гледна точка на символиката черешката върху тази руска салата е споразумението за доставката на 2250 автомобили „Лада“, създаването на организация за обслужването им, а на по-късен етап и създаването на аватомобилен завод във Венецуела, където ладите ще бъдат сглобявани.
Колко ли трябва да мразиш американците, японците и европейците, за да накажеш нрода си по този начин тъкмо с руски возила. Да караш „Лада” напук на империализма си е вече „statement” ( в свободен превод – демонстрация). Но да си построиш през 21 век цял завод за автомобили, емблематични за съветската технологична изостаналост от края на 20 век, това вече е друг вид декларация: самопризнание за откровена идеологичекса неадекватност. При това го правиш не от бедност ( което щеше да е разбираемо), а на инат.
Има обаче и една специална новина, която подсказва въможен изход от така създалата се обстановка на извънредна венецуелско-руска дружба. Подписан бе и меморандум, третиращ установяването на по-близки отношения и сътрудничество между руската компания „Аерофлот“ и Венецуелския консорциум по авиационна промишленост.
За всичко са помислили другарите : когато настъпи моментът индианците да се възползват от възможностите да поискат политическо убежище в своята червена прародина, ще могат да го направят утно на крилата на собствените си държавни самолетни компании, вместо да пълнят алчните империалистиески гуши. А такъв момент, след като те качат насила на „Лада”, винаги идва. Доказано е. Човек не индианец – дори българин да е, пак се стреми към най-добото.
Ех, къде е Брежнев да се порадва на Путин, който превърна съветските пропагандни клишета за съчувствието към индианците като жертва на Чичо Сам в прагматично действие, с което иска да ну накриви цилиндъра.
Не знам за мечтите, но Путин сбъдва вицовете. Това трябва да му се признае.
Впрочем, понеже в тази история ( и в историята изобщо) , има място за поука, ето каква е тя за нас: Венецуела, при цялата шантавост на подхода си да бъде „анти” на всичко американско в момента, поне е искрена. Докато нашите управляващи се правят на „американци”, но заговорничат в полза на „вечната дружба” със същия този Путин.
И да ви призная, като се извинявам за не много патриотичното на пръв поглед изявление, но Уго Чавес ми е по-симпатичен – казва си каквото мисли и е последователен. А искреността е винаги за предпочитане пред лицемерието.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Странна седмица в България

На кого принадлежи бебето или за "утробите под наем"
Разкрити корупционни схеми, полицейски екшън и дебат за сурогатното - или "заместващото" - майчинство белязаха дните преди Великден, които не бяха нито скромни, нито праведни, нито смирени. Анализ на Антоанета Пунчева.
През седмицата, предшестваща най-големия празник за християнския свят, в България вреше и кипеше. Опит за президентски импийчмънт, обвинения срещу министър на Борисов, задържан при зрелищна полицейска акция министър на Станишев. Според обвиненията Николай Цонев, бивш министър на отбраната, предложил 60 000 евро, за да бъде блокирано следствието срещу него за злоупотреби в милиони левове. Kорупционната схема включвала съдия и бивш главен секретар на министерство на финансите.
Цонев бе задържан в показна акция като член на терористичната групировка Баадер-Майнхоф и сякаш, въоръжен до зъби, се е канел да открие огън срещу полицаите. Горещи, немонтирани кадри от екшъна отново обиколиха медиите. Заместник-градският прокурор на София преди Разпети петък усили жегата с изявлението “Днес ще разпънем трима”, което си беше, меко казано, безвкусно. Картината допълни арестът на варненски общинари.
Арест като във филм по подозрение в подкуп
Зрелища и зрители

Въпреки елементите на полицейски кич, доволните от зрелищата преобладават – според бързите сондажи на общественото мнение. Това е така, защото от нивото на корупция в България на хората вече им се повдига. Днес ожесточената битка между институциите поне осветява престъпни схеми, пазени с чадър от високо равнище, задкулисни договорки и лобита. Докато едни дописваха Държавния вестник, други законодатели се заеха да прокарат бързи поправки в наредбите и семейния кодекс, които да легализират сурогатното майчинство в България. Хубавичка и млада депутатка от “Атака”, инициатор на промените, даже се зарече пред смаяните зрители, че ще се справи с всичко това до юли.
С цялото уважение и разбиране към хората, които имат репродуктивни проблеми и искат да бъдат родители, сурогатното майчинство води след себе си много проблеми от правен и етичен характер. Те се нуждаят от сериозен публичен дебат, който е сравним с този за евтаназията или смъртното наказание. По инициатива на заместник-председателя на НС и председател на здравната комисия Лъчезар Иванов бе проведена кръгла маса по темата. Според Иванов е крайно време сурогатството да се регламентира. „Бягаме от това този закон да бъде обвързан с даването на пари”, твърди Иванов. Дни по-рано Калина Крумова обясни в прав текст, че парите, които се дават за сурогатно майчинство са в хиляди евро, и може да влизат в държавата, а не при посредници. Според противниците на наричаните в дискусията “утроби под наем”, те са разрешени и процъфтяват като бизнес в държави, които не са с безупречна репутация по отношение на зачитането на човешки права.
Сурогатното майчинство е страхотен шанс за двойки, които по биологични причини не могат да заченат и износят дете (вкл. и еднополовите двойки). Но носи и травматични преживявания за всички участници в процеса. А ако сурогатната майка откаже да предостави роденото от нея бебе, ще настъпи истински правен кошмар. Една българска журналистка, заснела затрогващ филм по темата, се застъпи горещо за легализирането на явлението, за да се “раждат повече българчета”.
Децата на българите
“Българчетата” изобщо бяха големият коз на кампанията. Не по-малко смущаващо е, че думата “осиновяване” не бе и спомената като опция, въпреки че държавата направи добри стъпки за съкращаване на условията. Като цяло, сурогатното майчинство е сложна материя, която не позволява срокове от месец-два за изчистване на всички правни и етични последствия, още по-малко агитация на примитивно равнище. Случилото се с Държавен вестник подклажда още страхове.
Къде е публичният дебат за сургатното майчинство?
Ако държавата иска да премахне черния пазар с бебета и посредниците, може да улесни процедурата за осиновяване на българските граждани, които живеят в чужбина. Да даде шанс на много деца, лишени от родителска грижа, да намерят истински дом и подкрепа. Преди дни от вестниците, между “наглите”и “безогледните”, ни гледаше озареното лице на млада амерканка, осиновила момиченце с двигателни проблеми. Е да, тя няма възможност да избира. А може да е движена, колкото и да не ни се вярва, от милосърдие или религиозни подбуди. Освен всичко друго, вероятно не е невъзможно да се подобри състоянието на детето с добро лечение. У нас това би обрекло осиновителите на нечовешки мъки и харчове.
Ето, че се върнахме в началото. При обвинения за далавери довчерашен министър на здравеопазването заради неизгоден договор за ваксини срещу “свински” грип. Даже и по-далече – при онези, които отчитали скъпи лечебни процедури за онкоболни, които никога не са им правили. Е, тях да ги оставим в други ръце.
Автор: А. Пунчева / Редактор: А. Андреев

Папа Бенедикт Шеснайсети призова за мир и единство в света
Във Великденското си послание папа Бенедикт Шеснайсeти призова за мир и единство в света. Цялото чоовечество трябва да превъзмогне разпространяващата се " култура на смъртта" за да се изгради едно бъдеще на любов и истина, в което да се зачита и възприема всеки човешки живот, каза Бенедикт. Въпреки проливния дъжд на празнично украсение площад Свети Петър се събраха десетки хиляди верующи.В края на Великденската литургия папата произнесе на 65 езика традиционната благословия " Урби ет Орби",
"Към Града и към света."

Не винаги е лесно да си християнин
Християните в Ирак - живот във вечен страх
В Ирак християнството има дълбока традиция. При Саддам Хюсеин християнското малцинство се ползваше с известна защита. След свалянето на диктатора от власт първо дойде надеждата за по-добър живот, а след това страхът.
Иракските християни могат да присъстват на богослужения в църквата "Св. Георги" без да се страхуват от посегателства. В християнския квартал на Ербил, столицата на иракски Кюрдистан, около 3000 семейства намериха ново отечество. Те са избягали от други части на страната, където биват преследвани, заплашвани, отвличани или убивани. В Ербил те се чувстват сигурни. Студентът Навар Огхана казва: „Тук е сигурно - за християните и за всички други. Можем да излизаме когато си поискаме и всеки е щастлив.”
В Ирак има 14 християнски вероизповедания
След Саддам всичко се променя...

Дори при Саддам Хюсеин християните се чувстваха сравнително сигурни, макар че им бе забранено да упражняват определени професии. Християнското малцинство от 1,2 млн души, към което принадлежаха лекари, инженери и адвокати, се числеше към иракското средно съсловие. След влизането на американците и избухването на религиозни и етнически конфликти с десетки хиляди жертви, за много християни започва ходенето по мъките, също и за Делон Давид, който преди четири години се заселва в Ербил.
„Трябваше да напусна родината си, защото съм християнин. След Саддам дойде Ал Кайда. Те убиха толкова много християни. Беше ужасно. Тогава казах на семействто си, че трябва да се махаме. Така дойдохме в Ербил. Тук можем да живеем без проблеми”, казва 24-годишният Делон. Той е от Мосул - един от най-опасните мултиетнически градове в Ирак. Този град, на само 90 километра от Ербил, е за Делон един свят на смъртта. В този град той следва математика. Сега работи шест дни седмично в един рестрант в Ербил. Никой от семейството му не живее вече в Мосул.
600 000 християни са напуснали Ирак
Драматична за хритияните е и ситуацията в Багдад. Поради страх от гонения от 2003 година насам броят на христяните в Ирак е спаднал на половина. Там живеят само още 600 000 християни. Останалите са избягали в чужбина.
ДР/У. Лайдхолд/БЕ/МИ

Великденски походи за мир в Германия
Хиляди хора се включиха в традиционните великденски походи за мир в Германия, които тази година преминаха под знака на вестта за германските жертви в Афганистан. Участниците апелираха за незабавно изтегляне от там на германските войски. Мирни походи се състояха на около 30 места в Германия, като най-големият беше в Мюнхен.

Траурна церемония в Кундус
Днес в германската военна база в Кундус се състоя
траурна церемония в памет на тримата германски войници, които загинаха в петък при ожесточено сражение с талибаните в северен Афганистан. На церемонията присъства министърът по въпросите на икономическото сътрудничество и развитие Дирк Нибел. Четирима войници, които бяха ранени в същото сражение, се намират вече на лечение в родината си.

Русия отпуска военен кредит на Боливия
Русия ще отпусне на Боливия кредит от 100 милиона долара за закупуване на руски хеликоптери за борба с наркотрафика. Споразумението бе постигнато на среща в Каракас между руския премиер Путин и боливийския президент Моралес, който проявил интерес и към друга военна техника. Двамата обсъдили и съвместни енергийни проекти.

Бягството на духовния елит (И НАС ТОВА НИ ЧАКА!б.м.)
И елитите напускат Полша
От години милиони полски работници са в чужбина. Дори кризата не би ги накарала да се завърнат в родината. Сега обаче и духовният елит започва да напуска страната, като голямата вълна тепърва предстои, вещае "Ди пресе".
Най-способните ще напуснат Полша. Това е тревожният резултат от изследване на реномирания Ягелонски университет в Краков. Почти 80 процента от над хиляда анкетирани работодатели заявяват, че през следващите десет години многобройна квалифицирана работна сила ще емигрира. За Адам Амброзик, от Съюза на полските работодатели, това развитие не е изненада. Най-вече за млади и добре образовани хора полската икономика не е дстатъчно иновативна, така че за тях работата в чужбина е примамлива не само поради далеч по-високото заплащане.
Голямото "изтичане на мозъци"
По-добрите шансове за професионален напредък и най-често модерно оборудваните работни места или по-добрите социални рамкови условия са аргументи за раздяла с родината. Освен това, след влизането на Полша в Европейския съюз, поне юридически е по-лесно да се търси работа в друга страна-членка на Общността.
Полските работници остават на Острова въпреки кризата
Конрад Турек, един от авторите на изследването на Ягелонски университет обаче не е очаквал толкова голям песимизъм от страната на фирмите. „В Полша „изтичането на мозъци” отдавна се превърна в проблем за много браншове и работодателите явно се опасяват, че в бъдеще този проблем ще се изостри още повече", подчертава авторитетният учен.
В годините на стопански бум само във Великобритания отидоха да работят над един милион полски граждани. Само половината от тях са останали там в условията на кризата, смята Институтът за миграционна политика във Вашингтон. Опитите да се привлекат обратно високо образованите специалисти обаче засега ударят на камък. Повечето от онези, които се завърнаха в Полша, искаха с придобитите знания да отворят собствени фирми.
Правителството във Варшава обеща да ги подкрепи със съответни законови инициативи, но си остана само с обещанието. Така тази квалифицирана работна сила отново обръща гръб на Полша, като се насочва най-вече към скандинавските страни.
Липсата на специалисти е осезаема
Освен недостига на инженери за строителство особено алармираща е и драматичната липса на лекари в болниците. Неотдавна професор Анджей Яйжчик от краковската академия за минно дело сподели от собствен опит, че междувременно освен най-добрите абсолвенти, и добри студенти и дори абитуриенти отиват да следват в чужбина. Някои от най-способните асистенти на професора също казали сбогом на Полша. "Високо квалифицирани специалисти, които по време на следването или след това напускат страната не могат да бъдат склонени да се завърнат. Те са изгубени за Полша”, казва професорът.
ДП/БЕ/БГ


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Борисов: Ако не са медиите, никой няма да знае за Юзеирови
Премиерът посъветва да не бъдем състрадателни към арестуваните
Ако не са медиите, никой няма да знае кои са братя Юзеирови. Те обиждат и нас, и съседите ни, заяви в Севлиево премиерът Бойко Борисов по повод на скандално известните братя, които на Разпети петък се опитаха да учредят партия ОТОМАН. Ако вие не им казвате имената, никой няма да знае за тях. Вие ги правите известни, каза премиерът на журналистите. Той допълни, че идеята за смяна на имената на градовете с турски трябва да се възприема като първоаприлска шега.
Министър-председателят коментира и арестите от последните дни. През тази седмица бяха задържани бивш министър на отбраната, действащ съдия, ексглавен секретар на Министерство на финансите и председателят на Общинския съвет във Варна.
Според Борисов мерките при арестуването на Николай Цонев не са били груби, но все пак той упрекна зам.-градския прокурор Роман Василев за думите му. Полицията се е справила перфектно по време на последните арести, смята Борисов. Той коментира, че когато отидат при него майки с деца или онкоболни на него му е по-мъчно за тях отколкото за арестуваните по време на акции.
Не бива да бъдем толкова състрадателни към хората, които са нанесли огромни щети на държавата, заяви премиерът по повод коментарите, че в арестите, извършени напоследък е имало повече показност. Но не може така да говори прокурор, който отговаря от началото до края за досъдебното и съдебно производството, допълни премиерът.
“Тъй като сте си абсолютен престъпник, легни като всеки един престъпник, долу на земята”, разпореди Роман Василев на Николай Цонев. Това беше показано на кадрите, разпространени от МВР, по повод задържането на тримата, които са обвинени за искане на подкуп.

Янукович затвори пътя на Украйна към НАТО
Президентът разпусна органите за евроатлантическа интеграция
Президентът на Украйна Виктор Янукович ликвидира междуведомствената комисия по въпросите за подготовка на страната за присъединяване към НАТО. Това стана с указ на държавния глава с дата 2 април. Текстът вече е поместен на президентския интернет сайт.
С друг указ Янукович разпусна националния център по въпросите на евроатлантическата интеграция и освободи от длъжност неговия председател Владимир Горбулин. Новото ръководство на Украйна не веднъж е заявявало, че въпросът за членството на страната в НАТО не е на дневен ред. Киев обаче планира да запази съществуващото равнище на сътрудничество със Северноатлантическия алианс.


ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Роман Василев се извини

София /КРОСС/ Заместник-градският прокурор Роман Василев реши на Великден да се извини за думите си по време на ареста на Николай Цонев. "Искрено съжалявам за неуместната реакция онзи ден, независимо от фактите и от обстоятелствата няма оправдание", каза Василев пред БНТ.
Той обаче отказа да коментира кой е разпоредил арестът да бъде извършен по този унизителен начин и дали разпространените кадри са съгласувани с прокуратурата. Василев каза, че е готов да понесе цялата вина върху себе си и да премълчи детайлите. Ръководството на прокуратурата на Република България реагира много остро. Очаквам след празниците да бъда наказан. При така стеклата се ситуация работата ми по делото неуместна и първия ден след празниците ще си направя отвод, допълни той.
Припомняме, че във видеозаписа от арестите, разпространен от МВР, се чува как Роман Василев казва: "Г-н Цонев, ще бъдете обвинен в престъпление, корупционно. Тъй като сте си абсолютен престъпник, като всеки един престъпник, долу на земята!"

Тенчо Попов: Следователят сам поиска подкупа
София /КРОСС/ „Следователят сам поиска подкупа. Не познавам министъра и СРС-тата ще го докажат." Това заяви Тенчо Попов, бивш секретар на финансовото министерство, който заедно с бившия министър на отбраната Николай Цонев и съдията Петър Сантиров са обвинени в предлагането на подкуп на следовател от Националната следствена служба. Това съобщи от сградата на Софийски градски съд /СГС/ репортер на Информационна агенция КРОСС.
Специални мерки за сигурност са предприети във връзка със заседанието на Софийския градски съд. Журналистите са отделени от пътя, по който ще минат задържаните. Началото на заседанието се забавя, тъй като съдията по делото продължава да се запознава с материалите. Съдът ще заседава при закрити врата, тъй като в хода на разследването са използвани СРС -та.

Съдът решава дали Николай Цонев ще остане в ареста/ 04 април 2010 08:12
София /КРОСС/ Днес Софийският градски съд ще решава дали бившият министър на отбраната Николай Цонев, съдията Петър Сантиров и бившият служител на финансовото министерство Тенчо Попов да останат постоянно в ареста. Днес изтичат 72-та часа от тяхното задържане.
Тримата са обвинени в предлагането на подкуп на следовател от Националната следствена служба, който е водил досъдебно производство срещу бившия военен министър за търг за информационна система за Министерството на отбраната.

Днес е ден на психологията
София /КРОСС/ На 4-ти април е професионалният празник на психолозите. Тази година той съвпада с Възкресение Христово - най-големият празник на православното християнство. Христос е възкръснал, за да върне надеждата у хората. Психологът помага на човек да открие вярата в себе си и собствените възможности.
Психологията (на гръцки: психе - душа, дух, пеперуда, логос - наука) е група от академични, клинични и промишлени дисциплини, занимаващи се с обяснение и предсказване на поведението, мисловните процеси и чувствата на хората. Психологията също се отнася до прилагането на това знание в различни сфери на човешка активност, включително проблеми от ежедневния човешки живот и лечение на ментални заболявания.
Психологията описва и се опитва да обясни съзнанието, поведението и социалното поведение. Емпиричната психология е посветена главно на описване на човешкия опит и поведение. През последните 20 години психологията започна да изследва връзката между съзнанието и мозъка или нервната система. Все още не е ясен начинът, по който си взаимодействат: дали съзнанието определя състоянията на мозъка или състоянията на мозъка определят съзнанието, или и двете?
Психологът подпомага отделната личност в процеса на самостоятелното и взаимодействие със средата в ситуации на избор и преодоляване на пречки и затруднения. Психологът работи с пациенти от всички възрастови групи с различни психологически проблеми, например дистрес, неувереност в себе си, неприятни чувства и емоции, конфликтни ситуации в работата и дома, комплекси и др. Работи се с широк спектър от техники за промяна на мислите, чувства, вредни навици.

Над хиляда българи празнуват Великден в Истанбул
Истанбул, Турция /КРОСС/ Близо хиляда души, пристигнали специално за Великден от България, изпълниха до краен предел църковния двор на българската църква "Свети Стефан" в Истанбул, съобщи БНР.
Точно тук, в тогавашната дървена църква, преди 150 години в нощта на Възкресение родолюбиви българи начело с еленчанина Иларион Макариополски отхвърлят зависимостта си от Цариградската патриаршия и възвестяват своя български Великден, с който се слага началото на независимата българска църква.
Поради това тазгодишната Пасха за първото възкресение се превърна в двоен ритуал. В 11 часа вечерта в църквата "Свети Стефан" започна пасхалното богослужение, с което се отбеляза знаменателното събитие.
Богослужение и литургия изнесе Велики епископ Сионий, пратеник на Светия Синод на българската православна църква заедно с още няколко свещеници.
В полунощ забиха камбаните на Желязната църква, чийто звън огласи Златния рог, а епископ Сионий възвести в двора на църквата "Свети Стефан" "Христос Воскресе", на което стотици хора в един глас отговаряха "Воистина воскресе".
Първо възкресение се изнесе и в църквата "Свети Йоан Рилски" в българската екзархия в квартала Шишли от българския свещеник иконом Ангел Велков, където по традиция празнуват истанбулските българи. На службата присъстваха близо 400 души.
Днес от 13 часа, в църквата "Свети Стефан" ще бъде изнесено Второто Възкресение на Великден.

Българите в Украйна: Христос Воскресе!
Уважаеми сънародници! Христос Возкрес! Благословен и светъл Великден!
Юрий Граматик, президент на Обществената организация "Конгрес на българите в Украйна" пожелава: "Нека светлият православния празник да напълни Вашите домове с топлота, обич и взаимно разбирателство. Желая Ви мъдрост в приемане на важни решения, търпение в преодоляване на препятствия, вяра в своите сили, надежда която ще е способна да Ви съгрява в сложните периоди на живота.
Нека запалените свещи във Великденската нощ да осветят душите и сърцата Ви и пламъка на любовта и добротата изпълват живота Ви!"

Днес е Ден на атлантическата солидарност
София /КРОСС/ България отбелязва 4 април като Ден на атлантическата солидарност. Този ден се отбелязва всяка година с подходящи прояви, както и 9 май - Денят на Европа, с издигане на флага на НАТО и на знамето на Европейския съюз.
Денят на Атлантическата солидарност е определен с Постановление на МС 54 от 29 март 2005 г. по повод присъединяването (2004 г.) на България към НАТО.
Навършва се и годишнина от подписването (1949 г.) във Вашингтон, САЩ, на Северноатлантическия договор, с който се създава НАТО - Организацията на северноатлантическия договор, от 12 държави: Белгия, Великобритания, Дания, Исландия, Италия, Канада, Люксембург, Норвегия, Португалия, Франция, Холандия и САЩ, в сила от 24 август 1949 г.
С приетото правителствено постановление се урежда нормативно и въпросът за издигането на символите на двете организации - флага на НАТО и знамето на Европейския съюз, над сградите, в които органите на държавната власт осъществяват своите функции, както и на входните и изходните пунктове на страната.
България се присъедини към Северноатлантическия договор на 29 март 2004 г. С този акт страната ни пое ангажимента да развива и укрепва принципите и целите на Договора и да допринася за засилване на солидарността между съюзниците за отстояване на свободата и тяхното общо наследство, основаващо се на ценностите на демокрацията, свободата на личността и върховенството на закона.
На 2 април 2004 г. с тържествен ритуал в централата на организацията в Брюксел, Белгия, бе издигнато националното знаме на България.
Изборът на дата е и заради годишнината от основаването на Атлантическия клуб за България. Инициатор е за това е Соломон Паси, който става негов президент.
Атлантическият клуб е първата атлантическа неправителствена организация, създадена преди разпадането на Варшавския договор на територията на държава, нечленуваща в НАТО. От 1992 г. е и първият член на Асоциацията на Атлантическия договор /АТА/ от страна извън НАТО. Клубът има големи заслуги за интеграцията на България в НАТО и в евроатлантическите политически, отбранителни и икономически структури.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Почина икономът на Белия дом, служил на 8 президенти на САЩ

На 90-годишна възраст почина най-дългогодишният иконом на Белия дом Юджийн Алън. Алън е цветнокож и е служил на 8 американски президенти. Той е внук на цветнокож роб от щата Вирджиния. Първата му работа е била в изискан вашингтонски клуб, където доброто му възпитание и маниери направили впечатление и той бил нает на работа в Белия дом.
Първо Алън бил обикновен прислужник, но после започнал да се изкачва в йерархията на Белия дом и стигнал до длъжността иконом. Първият президент, при когото Алън започнал работа, бил Хари Труман, годината била 1952 г.
Последният, за когото е работил Алън, бил Роналд Рейгън. През 1986 г. икономът се пенсионирал. Парадоксално за дългогодишния иконом на Белия дом един от най-щастливите спомени е свързан с президент, на който той не е
служил, а именно избирането на Барак Обама за първия цветнокож президент на САЩ.
Товарен влак в Дагестан дерайлира след експлозия на взривно устройство
В Дагестан товарен влак дерайлира след експлозия на взривно устройство на железопътната линия Москва- Баку през изминалата нощ, съобщи ИТАР-ТАСС. Пет от осемте вагона се преобърнали и един се запалил, но огънят бързо бил потушен от пристигналите пожарникари. Влакът пътувал към Азербайджан със смесен товар - тръби, зърно и др.
Няма пострадали от взрива, който избухнал под локомотива. На мястото се образувал кратер с диаметър 3,5 м, дълбок близо 80 см. Повредена е около 300 м железопътна линия. Сапьори с кучета претърсват линията за още взривни устройства.
Движението по Севернокавказката железопътна линия е спряно за неопределено време. Блокиран е пътнически влак Тюмен-Баку със 119 пътника. Ремонтни бригади от Дербент, Махачкала и Кизляр работят за възстановяването на линията.

Атентаторът от Локърби ще умре до 4 седмици
4 седмици остават на либиеца. Това твърди един от британските специалисти, които направиха миналото лято оценка на здравословното състояние на Абдел Басет ал Меграхи и прогнозираха тогава, че му остават 3 месеца живот. Тази прогноза накара шотландското правителство да освободи Меграхи от шотландски затвор, където той излежаваше доживотна присъда.
Доктор Карол Сикора редовно разговарял за здравето на Меграхи с лекари от Триполи. Последно той разбрал, че ракът на простатата, от който страда либиецът, се е разпространил в черния му дроб, бъбреците и лимфните възли. Меграхи вече не ходел на химиотерапия, а бил непрестанно на легло и на морфин. Организмът му вече не реагирал на активните лечения на рака.
Меграхи беше посрещнат като герой, когато се върна у дома миналата година. Освобождаването му от затвора в Шотландия по хуманни причини беше остро критикувано от Лондон и Вашингтон.

Рекордно нисък рейтинг за Саркози
Френският президент Никола Саркози се изправя пред небивала досега криза, след като рейтингът му падна под 28%, а депутати от партията му Съюз за народно движение въстанаха срещу данъчната му политика, един от приоритетите на управлението му. Само двама френски президенти са били по-малко популярни от настоящия държавен глава. И въпреки че Франсоа Митеран и Жак Ширак са губили подкрепата на френския народ, то поне са запазвали тази на партията си, коментират експерти.
Това е най-ниският рейтинг на Саркози, откакто той встъпи в длъжност през май 2007 г., и е поредният в серията проучвания, довели до безпокойство сред съюзниците му за шансовете му за преизбиране през 2012 г. Особено тревожен за Саркози е фактът, че в проучването е извършено, след като той направи промени в правителството и изложи политическите си приоритети след катастрофалните за дясноцентристките сили регионални избори.
След като президентската партия преживя унижението да спечели управлението в 1 от 26-те региона на Франция, държавният глава беше принуден да реформира правителството и да призове депутатите от партията си да не се противопоставят на данъчната му политика, според която преките данъци не могат да надвишават 50% от доходите.
Докато рейтингът на президента пада, подкрепата за премиера му Франсоа Фийон се задържа стабилно на 37 процента, което ясно показва, че избирателите наказват хиперактивния стил на президента, отбелязват анализатори.

Няма коментари: