неделя, 15 август 2010 г.

ДЪЖД, ПОЖАРИ, НАВОДНЕНИЯ И ОЧАКВАНИ УРАГАНИ НА 15.08.2010 ГОД.

Карта на пожарите в Русия към днешна дата

На http://bg.time.mk/read/78c64e8268/7b13553916/index.html - Отново отровен смог над Москва
Облак от отровен смог надвисна отново над Москва днес.
На други места в Русия обаче властите обявиха известни успехи в борбата срещу горските пожари, които измъчват страната от седмици, предаде германската агенция ДПА.
През последните дни Москва "получи" малко почивка от отровния смог, като ситуацията бе облекчена от проливни дъждове и безветрие.
Димът от пожарите в района на руската столица обаче се завърна днес над центъра на града. Московските власти призоваха жителите да си затворят прозорците и да си сложат респираторни маски.

Десетки хиляди московчани напуснаха руската столица, а много други се оплакват от главоболие и неразположение Източник: sxc.hu

Десетки хиляди московчани напуснаха руската столица, а много други се оплакват от главоболие и неразположение. Смъртността в града достигна през предишните дни 700 души на ден - два пъти повече от обичайното, като се смята, че рязкото увеличение е свързано със затрудненото поради отровния смог дишане.
Около Москва продължават да горят стотици горски и торфени пожари. Руското министерство на извънредните ситуации обаче съобщи днес, че горящата площ е била намалена до около 53 хиляди хектара, срещу 80 хиляди в петък.
Министърът на извънредните ситуации Сергей Шойгу увери, че вече няма атомни електроцентрали под заплаха.
Няма нови пожари в райони, заразени с радиоактивни частици от аварията в АЕЦ "Чернобил" през 1986 г., съобщи той.
Представители на регионалните власти обаче дават противоречаща на твърденията на Шойгу информация, като заявиха, че все още бушуват пожари в района на Федералния ядрен център в Саров, на 400 км източно от Москва.
Сегашната вълна от горски и торфени пожари е най-тежката в историята на Русия, отбелязва ДПА. Броят на жертвите надхвърля 50.
Пожарите са благоприятствани от едно от най-горещите и сухи лета за период от няколко века. Природните бедствия унищожиха обширни площи с насаждения.
Руските власти наложиха от днес до края на годината забрана за износ на зърно. При условие, че страната е един от най-големите производители на пшеница, ечемик и ръж в света, мярката по всяка вероятност ще доведе до поскъпване на хляба.

На http://eco.rian.ru/natural/20100815/265511306.html
- Пятеро парашютистов пропали в Ленобласти, попав в грозовой фронт
С.-ПЕТЕРБУРГ, 15 авг - РИА Новости. Пятеро парашютистов, по предварительным данным, попали в грозовой фронт, который во второй половине дня накрыл Ленинградскую область, их судьба пока неизвестна, сообщает пресс-служба регионального правительства.
Над территорией Ленинградской области в воскресенье прошел грозовой фронт, сопровождаемый шквалистым усилением ветра, порывами до 25-30 метров в секунду. Произошли веерные отключения электроснабжения в семи районах. Поваленные деревья затруднили движение по автодорогам, прервалось движение около 50 поездов.
"По имеющимся сведениям, около 15.15 мск в Гатчинском районе в грозовой фронт попали пятеро парашютистов-любителей, их судьба остается неизвестной, ведется поиск", - говорится в информации.
Предыдущий ураган пронесся над Ленинградской областью в ночь на 30 июля. Число жертв того урагана, по последним данным, достигло десяти человек, еще шестеро числятся пропавшими без вести. Множество поваленных деревьев на несколько часов сорвали график в движении 38 пассажирских, 77 грузовых поездов и почти на две недели оставили несколько тысяч человек без света.

Как да си направим маска

На http://rian.ru/hs_mm/20100803/261421515.html
- Интерактивная карта пожаров на территории России – към днешна дата почти не се е изменило положението


Как да защитим дома и офиса от смога

На http://meteoinfo.ru/fire-danger
- за метеорологичната прогноза
На http://rian.ru/hs_mm/20100810/263762879.html
- за това какви мерки да се вземат при такива екологични пожари
На http://rian.ru/hs_news/20100809/263418247.html
- други указания

Пострадали от Пакистан

На http://bg.time.mk/read/124533b43c/cb39f1642b/index.html
- Пакистан в плен на наводненията, холерата и мародерите
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун посети в неделя бедстващия Пакистан, откъдето отправи призив светът да ускори помощта за поразената от наводненията страна. В събота ООН потвърди първия случай на холера сред жертвите на наводненията.
Министър-председателят Юсуф Раза Гилани обяви, че бедствието е засегнало 20 млн. души, т.е. над 10% от населението и далеч повече от доскорошната оценка на ООН за 14 млн. души.
Поне шест милиона се нуждаят от храна, подслон, вода и медикаменти, изчислява световната организация и предупреждава, че има висока опасност от епидемии в поразените райони, заемащи площ приблизително с размерите на Италия.
Неволите на населението се задълбочават от липсата на сигурност и зачестяването на обирите. Мнозина са принудени да се завърнат в наводнените жилища, за да опазят каквото е възможно от покъщнината. "Идват с пушки в лодки и отнасят всичко", разказва пред "Ройтерс" Махамад Хашим. "Полицаите са само по пътищата, не в селата."
Пратеникът на Пакистан в ООН Замир Акрам призна, че размерът на опустошенията едва сега започва да се изяснява и че оказваната помощ е недостатъчна. Правителството също е подложено на критика за борбата с последствията от стихията.
В сряда ООН отправи призив за отпускане на спешна помощ от 459 млн. долара и предупреди, че ще са необходими още милиарди. Засега най-голям дял в помощта за Пакистан имат САЩ. Те са отпуснаха над 70 млн. долара и изпратиха военни транспортни хеликоптери, за да изтеглят заседналите хора и да раздадат вода и храна.
Властите предупредиха, че най-тежките наводнения в историята на Пакистан не са приключили. През новата седмица се очакват нови "големи пикове" на нивото на водата в реките в провинциите Пенджаб и Синдх. Според официалната статистика жертвите от необичайно силните мусони в Пакистан надвишават 1600 души от 180-милионното население.

На http://bg.time.mk/read/124533b43c/86b06a5fe5/index.html
- Бан Ки-мун не е виждал толкова голямо бедствие като това в Пакистан
Генералният секретар на ООН Бан Ки-мун заяви, че наводненията в Пакистан, от които пострадаха над 20 милиона души, са безпрецедентни и изискват безпрецедентна помощ от световната общност.
"Посещавал съм много пострадали от природни бедствия райони по света, но не съм виждал нищо подобно", заяви Бан пред репортери в Исламабад, след като огледа от хеликоптер засегнати райони и посети лагер на пострадали от бедствието в централен Пакистан. На пресконференцията Бан Ки-мун беше придружен от пакистанския президент Асиф Али Зардари.
"Мащабът на това бедствие е толкова голям, толкова много хора по толкова много места се нуждаят от помощ. Един на всеки десет пакистанци е засегнат. Една пета от страната е опустошена от наводненията", заяви генералният секретар на ООН, който призова света да ускори помощите за Пакистан.
Видимо съкрушен от видяното, Бан Ки-мун съобщи, че световната организация ще отпусне за страната допълнителни 10 милиона долара от своя фонд за отговор на извънредни ситуации. С това първоначалната помощ, предвидена от ООН за Пакистан, достигна 27 милиона долара, посочва ДПА.
Световната организация призова международната общност да предостави 460 милиона долара за пакистанците, останали без подслон заради наводненията, които причиниха смъртта на около 1400 души. Засега обаче светът реагира бавно, като донорите са обещали едва 20 процента от необходимите неща за 6-те милиона души, които се нуждаят от незабавна помощ, отбелязва германската информационна агенция.
Бан Ки-мун отправи нов призив към международната общност да помогне на Пакистан, като подчерта, че страната участва рамо до рамо с други държави в мироопазващи операции на ООН.
Али Асиф Зардари благодари на Бан за подкрепата за пострадалите при наводненията. Генералният секретар на ООН "видя (опустошението) с очите си и обеща, че ще бъде говорител на пакистанския народ пред света", каза той.
След пресконференцията Бан Ки-мун се срещна поотделно с пакистанския президент и с премиера Юсуф Раза Джилани, с които обсъди ситуацията в страната след наводненията, размера на нанесените щети и необходимата помощ.

На http://bg.time.mk/read/78c64e8268/84c3f17f44/index.html
- Овчари подпалили Португалия?
Унищожените от пожарите гори в Португалия може да се окажат повече от първоначалните преценки.
По последни данни от сателитни наблюдения за последните 3 дни огънят е обхванал 50 хиляди хектара.
90% от пожарите са причинени от действия на хората, заяви министърът на вътрешните работи на Португалия.
Властите са арестували 3 овчари в северната част на страната, които са заподозрени, че умишлено са предизвикали пожар, за да разчистят терени за нови пасища.
Пожарите в 2 природни парка също са повод за безпокойство. За гасенето на 3 огнища в националния Парк Пенеда Герес в Северозападна Португалия са ангажирани 250 пожарникари, 70 автомобила и 5 хеликоптера.
Пожарите там са по-скоро около храсти и все още не са засегнали горските масиви.
Почти всяка година през месец август в Португалия избухват горски пожари.
От началото на този месец в Португалия са изгорели 18 хиляди хектара горски площи.

На http://bg.time.mk/read/124533b43c/92ac1e0529/index.html
-Хроника на събитията по света / 15.08.2010

Oще наводнения в Пакистан
В Южен Пакистан река Инд заплашва да завземе нови територии. На места тя вече е широка 25 километра - 25 пъти повече от обичайното през сезона на мусоните. От общо 20 милиона засегнати от наводненията в Пакистан, шест милиона още чакат храна, подслон и вода, 300 хиляди са застрашени от холера. Генералият секретар на ООН Бан Ки Мун е в страната. Той призова света да активизира помощта си.

Траур в Китай
В Китай днес е национален ден на траур за жертвите от пороите и земните свлачища в провинция Гансу. Загиналите до момента са 1 239, други 505 души са в неизвестност. Опустошителните свличания станаха в края на миналата седмица, но от тогава последваха още внезапни проливни валежи.

Дъжд и пожари в Западна Европа
Хладно и дъждовно е в почти цяла Франция, затова някои летовници прибират по-рано палатките, особено ако нощем е седем градуса, както в алпийския курорт Валоар. По-нагоре в планината дори пада сняг. В същото време в северна и централна Португалия се борят с горски пожари. В момента огнищата са 14. Засега няма унищожени домове, но рискът остава заради високите температури и променливите ветрове.

1 коментар:

проверка на пожарогасители каза...

Заглавието е изключително притеснително и това,което прочетох е жестотко.Толкова много наводнения и какви снимки. пък с тези пожари не се знае и колко жертви ще вземат.Когато природата се разбунтува като че ли разбира ме колко сме нищожни и безпомощнни .Целим само да трупаме пари и влас, без да се замислме, че в един миг те просто вече може да не са ни от полза и нужни.Трябва да бъдем малко по добри както към себе си, то така и към околната среда,понеже тя е тиха но изведнъж ето какво може да ни се случи.