събота, 9 януари 2010 г.

"ХАЙДЕ ДА СЕ БОРИМЕ И С ДЪРВЕНИ САБИ ДА СЕ КОЛЯМЕ!" - 09 .01.2010

ПО http://www.cross-bg.net

Минчо Спасов: Промените в Закона за електронните съобщения нарушават Конституцията

Жан Жак Русо бе казал, че Конституциите бранят народите от собствената им лудост.

Сами си избрахме милиционери да управляват държавата, и следователно не бива да се учудваме, че има поход на милиционерщината, заявява депутатът от НДСВ Минчо Спасов относно предлаганите промени в Закона за електронните съобщения.
Защо предлаганите промени в Закона за електронните съобщения са противоконституционни? Защото атакуват не само либералните ценности и придобивки на гражданското общество, но директно нарушават Конституцията.

Да си спомним за какво става дума.

Директива 24 на Европейския съюз разпореди държавите членки да въведат законодателство, с което да задължат доставчиците на телефонни и интернет услуги да запазват трафичната информация на клиентите си, с оглед използването й в бъдещи разследвания на сериозни престъпления. И нищо повече! Директивата изрично посочва, че не създава правила за достъп до тази запазена информация, а достъпът до нея става по реда на националните конституции и наказателно-процесуални норми.
България е една от малкото държави, която вече изпълни ангажимента си и приложи директивата. И в НПК, и в Закона за електронните съобщения задължихме операторите да съхраняват информацията.
Манипулативно до наглост, позовавайки се на Директива 24 на Европейския съюз, службите искат да „прекроят" правилата за достъп до събраната при операторите лична информация на гражданите, за да „профилактирали" и по - ефективно да се борели с престъпността, ползвайки новите технологии.
Проблемът има 3 страни: юридическа; морално-ценностна; корупционно-политическа.
За всеки грамотен юрист е ясно, че:
Директивата отдавна вече е приложена в България.
Разпечатките от трафичните данни дават информация за местонахождението на ползващия услугата гражданин, а това е par excellence проследяване смисъла на Конституцията, НПК и Закона за СРС. Пак в тези нормативни актове е изрично посочено, че това може да става само при подозрение за тежко престъпление.
Въпросът кой и при какви условия ще дава достъп до данните е решен вече категорично от НПК. Операторите могат да предоставят информацията само за разследване на тежки престъпления. Една проста и малко комична схема визуализира така сложно изглеждащия въпрос за „директната интерфейсна връзка":
Според НПК и резервоара с информация и канелката за достъп до нея е при операторите, и за всяко вадене на информация трябва Темида да даде индивидуален ключ за катинара, заключващ по силата на Конституцията кранчето.
Цветанов иска директен тръбопровод да го свързва с резервоара с информация, а кранчето да е скрито в къщичката МВР. Там ще се скриват и евентуално издаваните ключета за катинарчето. А как операторите ще изпълнят задължението си по НПК да дават информацията само при тежко престъпление? Те дори няма да разберат и няма да бъдат питани. А как се влиза в къщичката МВР, за да контролираш?

През 2008 г. Румен Петков ме обвини едва ли не в държавна измяна, след като съобщих 100-те милиона изхарчени за слухтене - информация, която би следвало да е публична във всяка нормална държава. Миков пък засекрети дори бройката на разпечатките и обектите по време на управлението си.
"Който в името на сигурността е готов да жертва свободата, губи и двете". Тези думи на Б. Франклин са непреходни и прилагането им е лакмус за ценностната система на политиците. Уважението към личността на всеки необлечен с власт гражданин изисква защитата му от тези, които държат властта.
Лицемерно, ако не шизофренично, е да твърдиш, че искаш да потъпчеш гражданските права, за да ги опазиш по-добре. Инквизицията ползваше същия лозунг - „Целта оправдава средствата".
В предишния парламент НДСВ защити либералните ценности и удържа напъна на БСП и ДПС да дадат свободен достъп на службите до интернет и телефонния трафик. За добро или лошо либералната НДСВ вече не е в парламента и ролята на коректив в сега управляващата коалиция се пада на най-сходната по идеи и ценности до НДСВ Синя коалиция. Ред е на СДС да докажат, че могат да жертват коалиционния си комфорт и да победят в битката с милиционерщината.
На 07.11.2009 г. Цвятко Цветков опубличи секретен доклад до Станишев за корупцията в МВР. Кой знае защо той нямаше обществен отзвук.
Медиите не подеха анализ на съдържанието му, вероятно защото то съдържаше нелицеприятни факти не само за Румен Петков, но и за Бойко Борисов.
„По инициатива на Румен Петков в ГДОП е формирано нерегламентирано в Закона за МВР звено за проследяване и издирване, като за целта са прехвърлени оперативни работници от ДОИ-МВР. Има налични факти, че изтеглените служители са ползвани за нерегламентирано събиране на информация от Бойко Борисов в качеството му на главен секретар на МВР, а в последствие поети и натоварвани с аналогични задачи от Румен Петков"
С образуването на наказателно производство срещу Станишев службите имат отлична възможност да докажат на обществото дали чрез правомощията си в сферата на интернет ще служат на обществото, или на политическата конюнктура. Един месец премиерът ни обясняваше как заради това, че Станишев не ходил войник, не опазил секретните доклади и ги дал на лицата, срещу които те били написани - т.е. на Петко Сертов - бившия шеф на ДАНС.
Ако е така - Станишев да си носи отговорността. Но защо Борисов и службите не използват новите технологии и не разкрият и арестуват „(НЕ)достойния гражданин", изнесъл въпросните доклади в интернет и дори в чужбина? Нима това не е много по-сериозна заплаха за националната ни сигурност, интегритета и авторитета на „елитните ни и некорумпирани служби"? Имат всичкия правен и технически инструментариум, за да заловят извършителя. Но не искат или не могат. Изнасянето на документите им в интернет и в чужди издания напомня на охранител, на който са му откраднали колана по време на смяна, паднали са панталоните и са му лъсали задните части. А дали са му го откраднали, или го е продал на битака?

С искането за още по-широки права над електронните съобщения службите искат от нас - данъкоплатците, много малко (и то само в наш интерес?!) - да продължаваме да даваме по 50 млн. годишно за слухтене и да разтворим завесите на спалните си и щорите на офисите си, та белким там се намери липсващия колан на службите.

Големият Маргин остава в ареста
София /КРОСС/ Софийски градски съд наложи постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража" на Красимир Маринов-Големия Маргин, обвинен в подбудителство към убийството на Боби Цанков, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. Съдията Николай Младенов обясни, че мярката отговаря на необходимите законови постановки. Големият Маргин ще бъде държан в Национална следствена служба.
Обвинението изложи няколко мотива за исканата от него мярка. Първият от тях е, че са събрани достатъчно доказателства, от които може да се предположи, че Големият Маргин е поръчител на убийството. За такова тежко умишлено престъпление предвидената санкция в закона е от 15 до 20 години затвор или доживотен затвор. Обвинението се позова и на свидетелски показания, според които Боби Цанков се е страхувал за живота си и се е готвил да разкрие тайни от подемния свят, свързани включително и с братята Маргини. Вторият мотив е, че има реална опасност Маринов да се укрие, ако бъде освободен.
Защитата на Големия Маргин посочи, че няма събрани достатъчно доказателства, че конкретно Красимир Маринов е подбудител. Освен това, на защитата не са предоставени никакви материали по делото, включително и протокол от огледа на местопрестъплението. Според адвокат Трендафил Трендафилов са нарушени принципите на правосъдието и най-вече презумпцията за невинност, тъй като за клиента му не били събрани никакви оневиняващи доказателства. Според защитника има сериозен риск съдебното заседание да се превърне в телевизионно предаване с размяна на голи твърдения. Той каза още, че през декември Боби Цанков е освободил охраната си, което противоречи на твърденията, че се е страхувал за живота си.
Пред съда Красимир Маринов заяви: „Не искам да бъда задържан. Не знам на каква база ме обвиняват". Той призна, че срещу него има и друго дело, но винаги е изпълнявал стриктно наложените му мерки.

Николай Кокинов: Боби Цанков предложи да помага и бе доста полезен
София /КРОСС/ Убитият радиоводещ Боби Цанков е предложил услугите си на прокуратурата като информатор. Това става ясно от интервю на градския прокурор на София Николай Кокинов пред в. „24 часа”. Той разказва, че е разговарял с Цанков в кабинета си, в присъствието на свидетели – служители на прокуратурата. „С Цанков наистина съм разговарял. Предлагаше услугите си, искаше да съдейства с информация. Беше доста полезен, скоро ще се разбере защо”, коментира прокурор Кокинов.
Той признава, че е чел книгите на Цанков, много преди неговото убийство. Радиоводещият дори лично му подарил първата. Прокурорът на София обаче коментира, че не всички факти в нея са верни. Нещо повече: „Той (Б. Цанков) самият ми каза, че две трети са художествена измислица”.
Помолен за коментар относно заплахите за живота му и факта, че вече се движи с охрана Николай Кокинов заявява, че това е „част от занаята”, но признава, че не му е приятно. „Досадно ми е да имам охрана. Един човек, свикнал да се движи свободно, никак не обича да му дишат във врата”.
Факт е, допълва Градският прокурор на София, че от месеци има преса срещу престъпността и тя дава ефект: „Пространството, в което бандитите маневрират става все по-малко. Престъпниците започват да става груби, безпардонни, изнервят се. Не могат да набавят предишните си доходи, чувстват се ограничени”.

Маруся Любчева: Не е ставало въпрос за вето на България към Турция
ЕС препоръчва на страните да намерят възможните решения
Когато се отвори съответната глава на „Външна политика", която включва и „Добросъседство", Турция трябва да даде отговор, какво е направено по този въпрос. Не бих казала обаче, че това е въпрос, който е записан в доклада на ЕС като задължение на Турция да изплати компенсации, поясни евродепутатът на социалистите.

Интервю на Росица Ангелова, Информационна Агенция КРОСС

Г-жо Любчева, Вие сте човекът, който постави в ЕП въпроса за имуществените проблеми на тракийските бежанци. Препоръката в документа на Европейския парламент от май 2008 година към Турция е за решаване на проблема с обезщетенията на българските бежанци. Тази препоръка има ли и характера на задължителност?
Доколкото всички обсъждания, свързани с доклада на ЕП, са достатъчно сериозен аргумент, Турция да пристъпи към тяхното изпълнение, то наистина може да се приеме като известно условие към всички критерии, които Турция трябва да изпълни. Когато се отвори съответната глава на „Външна политика", която включва и „Добросъседство", Турция трябва да даде отговор, какво е направено по този въпрос. Не бих казала обаче, че това е въпрос, който е записан в доклада на ЕС като задължение на Турция да изплати компенсации. Записът е направен в съответствие с възможностите, които ЕП има по отношение на препоръки, на натиск към съответната страна, за да постигне една или друга политика, или един, или друг резултат. В доклада на ЕП е записано Турция да започне преговори с България включително и по въпросите за имуществените проблеми на тракийските бежанци. Така че аз по никакъв начин и в никакъв случай не съм коментирала, че това е условие за компенсация и Турция е задължена да изпълни именно решението на ЕП. Включването в доклада беше препоръка Турция да започне преговори и доколкото аз имам информация, след посещението на Президента в Турция беше сформирана една смесена работна група, която започна преговори по няколко въпроса, които са висящи, все още нерешени въпроси между България и Турция в техните двустранни отношения. Едната работна група работи по имуществените проблеми на тракийските бежанци. Така че нито в документа на ЕП, нито в изказванията, които бяха направени, в обсъжданията, е ставало въпрос за някакво вето на България към Турция по отношение на нейното членство. Напротив, това е един висящ, двустранен въпрос и ЕС препоръчва не само на Турция, но и на всички страни, при които има двустранни нерешени въпроси с техни съседи, те да бъдат решавани по съответен начин с преговори и т.н.
Т.е. ЕС подсказва на Турция, че до отварянето на „Външна политика" дипломацията на двете страни трябва да направи крачки за решаването на този въпрос?
Точно така. По същия начин бяха поставени и бяха направени записите и за отношенията между Турция и Армения и както виждате, там също има известно придвижване. Така че, ЕС не би си позволил да се намеси много директно в двустранни отношения между две страни. Чрез възможностите си за реализиране на една добросъседска политика той препоръчва на страните да намерят възможните решения, но тези решения наистина зависят от двете страни.
Има ли в европейската практика случай, при който страна кандидат-член е приета в европейското семейство, без да е изпълнила определени препоръки на ЕС?
Не мисля, че има такъв случай. Има случай, както при нас имаше определен, допълнителен мониторинг на процесите в страната за определен период от време след нейното членство, но неприемане поради непостигане на съответни условия, мисля че няма. Това са процеси, които се следят много сериозно от всички страни-членки и не се постига членство на една страна и съответните решения без отчитане на напредъка от всички страни и без гаранции, че този напредък наистина дава възможност тази страна да се присъедини към съюза.
Гаф ли е за българската външна политика изказването на министър Божидар Димитров, че цитирам:„Решаването на проблемите с имотите на тракийските бежанци е едно от многото условия за приемането на Турция в ЕС"?
Не бих го определила като гаф. Просто е малко предозирано и пресилено като изказ, но познавайки Божидар Димитров, познавайки настояванията на Съюза на тракийските дружества в България, аз считам, че това е въпрос, който е много важен и трябва да се намерят най-добрите дипломатически методи за решаването на този проблем. Но в никакъв случай това не може да бъде определяно като категорично и непреодолимо условие за членство. Това са неща, които много внимателно трябва да бъдат прецизирани от дипломатите. Доколкото зная вече се водят преговори, които са приоритет на МВнР. Трябва да се намерят подходящите методи и възможните пътища за решаването, колкото и труден да е този процес и колкото и дълъг да е.
Кога се очаква Турция да започне преговори по глава „Външна политика" и по конкретно „Добросъседство"?
Това не мога да кажа защото все още не съм се запознала с доклада за напредъка през 2009 година. Всичко зависи от оценките, които се дават за Турция по време на тези годишни прегледи, които ЕС прави, за да оцени какво и как се случва в страната кандидат-член.
Западна Европа има известни резерви по отношение на преговорите на Турция за членство в ЕС. Какви са настроенията сред българските евродепутати?
Много е променливо отношението към Турция по отношение на нейното членство. Има периоди, когато тя е по-силно подкрепяна в зависимост от политическото и икономическо развитие, от икономическите характеристики, които тя постига. Има периоди, когато е по-слабо подкрепяна или повече критикувана. Турция може да стане член на ЕС, когато изпълни всички условия и критерии, които се предявяват за всички страни-членки на ЕС. Така че не би трябвало да се отделя много внимание на това днес, коя страна много подкрепя, утре коя страна по-малко подкрепя. Има обективни критерии, които трябва да се следват и в този смисъл, когато това се случи и всички тези критерии са изпълнени - икономически, политически, социални, правата на човека, което е изключително важно за страна като Турция, тогава вече може да се говори. Никой в момента не може да прогнозира кога това ще стане и кога и дали Турция ще стане страна член на ЕС.
Има ли, според Вас, воля от страна на Турция по дипломатически път да бъдат решени проблемите с България?
Много искрено се надявам, че тази случка от преди няколко дни с изявлението на Божидар Димитров, няма да се отрази фатално върху преговорите, които бяха започнати и които се водят. Ние сме две съседни страни, имаме интерес въпросите между нас да бъдат решавани, независимо че са с такава дълга историческа стойност. Става въпрос за един процес от 1913-1915 година, но това е важно за България. Смятам, че този малък кризисен момент в отношенията ще бъде преодолян и ще се постигне резултат.

Божидар Димитров: Разстроен съм, направих голям гаф
София /КРОСС/ „Тези дни съм доста разстроен от случилото се. Това е доста сериозен гаф от моя страна. Може би проблемът нямаше да бъде толкова голям, ако на премиера не му предстоеше посещение в Турция. Аз го поставих в неудобно положение". Това заяви в предаването „Сеизмограф" на БТВ министърът без портфейл Божидар Димитров, отговарящ за българите в чужбина. Той е и първият министър от кабинета „Борисов", получил последно предупреждение заради свое изказване, че решаването на проблемите с имотите на тракийските бежанци е едно от многото условия за приемането на Турция в ЕС. Димитров изтъкна, че въпросът продължава да бъде открит и по темата ще се преговаря. По думите му, ще спечелят не само потомците на тракийските бежанци, но и турски семейства. Той обясни, че въпросът не се отнася за арменците.
„Моят гаф не е причинил материални или финансови вреди на България. В много по-добри отношения сме с Турция, отколкото с Македония", категоричен бе министърът. Към потомците на тракийските бежанци той се обърна така: „Да се надяват. Мисля, че въпросът ще се разреши, компенсации ще бъдат разрешени".

Соломон Паси: За да преговаряме с Турция, трябва да имаме обективни факти и документи
Не бива да политизираме въпроса за имотите на тракийските българи, категоричен е бившият министър на външните работи
Интервю на Цветана Георгиева, Информационна агенция КРОСС

Г-н Паси, каква е позицията ви по въпроса за обезщетенията на тракийските българи от страна на Турция?
Аз съм първият български министър, който официално е повдигнал въпроса за обезщетяването на тракийските бежанци пред турската страна. Това стана по време на моето официално посещение в Анкара. Тогава външен министър беше г-н Абдула Гюл, който сега е президент на държавата. При разговора ми с него той ми каза: „Това е въпрос, който за пръв път се поставя в нашите двустранни отношения. Аз не съм подготвен да отговаря на него. Дайте ми време да помисля и да се посъветвам с правителството и екипа си".
Това е част от историята. Трябва да тръгнем реално към решаване на този въпрос, а не към неговата безсмислена политизация. Много е важно българската страна да успее да формулира логична и защитима претенция. Тази задача е изцяло в ръцете на Министерството на финансите. Всякакви имотни искания имат финансови измерения. Преди всичко трябва да се направи справка какви са имотите на тракийските бежанци и след това да се остойностят.
Вече осем години трето поредно Министерство на финансите не успява да формулира тази претенция. За да може да преговаряме с турците трябва да имаме яснота, основата на документи, факти, обективни, а не емоционални съображения. В това отношение голяма подкрепя може да окаже Съюзът на тракийските дружества, който има доста голяма информация и документация по въпроса, но разбира се преговорите ще се водят изцяло от правителството.
Реалистично ли е да се смята, че въпросът за обезщетенията на тракийските българи е в пряка зависимост с присъединяването на Турция в Европейския съюз?
Въпросът има две страни. От една страна, принципната подкрепа, която България оказва на своите съседи в техните аспирации за присъединяване към структурите, в които самата България членува - НАТО, Европейския съюз, ОССЕ и др. Това е принципен въпрос и той не може да се оспорва. И не би трябвало. Ясно е, че в реалната политика има друг тип реалност, които не винаги се формулират на глас. Според тях, на всяка страна, която преговаря за влизане в един клуб, й се налага да реши висящи двустранни проблеми. Така както и България е решавала висящи двустранни проблеми по пътя на преговорите за НАТО и Европейския съюз. Не изглежда добре и не е красива чисто формалната, пряка директна връзка между двете. Нормално е те да вървят паралелно един след друг.
На този етап е неоснователно да се говори за налагане на вето.
Ветото е нещо като ядрена бомба в международната дипломация. Много малко на брой са държавите, които са си позволявали, или са имали основание да налагат вето. За това бих препоръчал на правителството да проведе преговорите с турската страна без да заплашва с налагане на вето. Смятам, че такива преговори биха били с по-бърз и по-успешен край.
За съжаление различни представители на българското правителство в момента излъчват различни сигнали. Това създава шум в системата. Надявам се тези сигнали да бъдат уеднаквени. Ние сме сериозна държава и бихме искали различните министри в едно правителство да говорят в един и същи дух.
На какво се дължи разнобоят на мненията в правителството?
Не мога да говоря за този конкретен случай. Не участвам в това правителство и не знам какво става в кухнята. Но общият принцип, валиден за всякакви правителства, в които се чуват различни гласове от различните министри, е че това е ярко доказателство за липса на политика по определения въпрос.
Възможно ли е влошаване на двустранните отношения между България и Турция?
Естествено. Ако този въпрос се политизира и се превърне в повод за двустранни политически и дипломатически сблъсъци, той няма да бъде решен по-бързо, по-лесно и по-благоприятно за България. Напротив. Колкото повече въпросът се остави в полето на дипломацията, толкова повече може да се спечели. Друг въпрос е, че в момента дипломацията ни по обективни причини е фокусирана изцяло върху на новия европейски комисар на България.

САЩ предупредиха за терористични атаки над полети между Судан и Уганда
Хартум, Судан /КРОСС/ САЩ предупредиха, че „регионални екстремисти” планират терористична атака над полети на „Ер Уганда” между южен Судан и столицата на Уганда Кампала.
Съобщението бе поместено в сайта на американското посолство в Судан и засяга полетите между Джуба и Кампала, съобщава Ройтерс.
Джуба е полуавтономна област в южен Судан.

Първи банков фалит в САЩ за 2010 г.
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Щатските регулатори затвориха в петък първата банка за новата 2010 година - Horizon Bank в Белингам, щата Вашингтон, слагайки начало на очакван пик на фалити на малки банки в страната тази година, съобщи Ройтерс.
От Федералната корпорация по депозитно застраховане в САЩ (FDIC) казват, че Horizon Bank е имала активи на обща стойност приблизително 1,3 млрд. долара и депозити за общо 1,1 млрд. долара към 30 септември.
Малките местни банки в Щатите са изправени пред постоянен натиск заради влошаващото се състояние на заемите, много от които са свързани с неуспешни проекти за бизнес имоти.
Миналата година регулаторите в страната затвориха 140 банки, най-големият брой от 1992 г. През 2008 г. са били затворени 25 банки и едва три през 2007 г.

Хилари Клинтън изложи план за мир в Близкия Изток
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Американският държавен секретар Хилари Клинтън настоя за подновяване на мирните преговори между израелци и палестинци възможно най-скоро без предварителни условия. След среща с йорданския външен министър Клинтън обясни как администрацията на САЩ вижда въпроса за мира в Близкия Изток, предаде Би Би Си.
Клинтън се обяви „за" палестинска държава в границите от 1967 г., когато Израел окупира Западния Бряг и Ивицата Газа. Тази „ключова за палестинците стартова точка" ще е полезна и за израелците, които ще могат да обезопасят собствената си държава. Според нея трябва израелските градове в окупираните територии да се запазят, за което настоява и Израел. Официално в окупираните от Израел територии има 121 признати града на Западния Бряг. Само около 200 000 евреи живеят в палестинската част на Ерусалим.
Макар и все още предварително изказан и без да дава никакви обещания от страна на САЩ, планът е второто усилие на администрацията на Барак Обама за разрешаване на близкоизточния конфликт.
Миналата година преговорите забуксуваха именно на въпроса на израелските градове и Вашингтон не успя ги придвижи напред.
Сега крайната цел за постигане на мир отново е същата, но изходната позиция е различна - Вашингтон се опитва за накара двете страни да преговарят директно за границите. Това според Клинтън директно ще реши и въпроса за градовете.
Крайният изход на конфликта трябва да има няколко основни точки - граници, сигурност, Ерусалим, бежанци и водни ресурси.
Арабските страни в региона може да излязат с обща позиция относно мира в Близкия Изток.

Приморският гларус Здравко се кани да влезе и за Big Brother Family
Бургас /КРОСС/ Здравко от Приморско се кани да влезе и в петия сезон на Биг Брадър. Той вече спечели цели 400 хиляди от реалити формата на Нико Тупарев, съобщава "Бургас инфо".
Здравко и жена му Христина са подали кандидатурите си за участие в новия Биг Брадър Фемили. Победителят от първия сезон се гласи да вкара в шоуто цялата си рода.

"Този път приемат цели семейства. Ще влезем с Хриси, детето, брат ми, майка и татко. Ще стане страхотно предаване, ако ни вземат", рекламира се морският вълк.
Той е убеден, че шансът да прибере още 200 хиляди от реалити формата е на негова страна. Този път залогът е още по-голям, защото продуцентите даряват не само пари, но и апартамент и кола.
"Ще победим като нищо. Нали има такава приказка - три пъти за щастие. Аз и Хриси доказахме, че сме интересни на зрителите и хората ни обичат", аргументира се Здравко. Според него публиката няма търпение да разбере как се развива семейният му живот и с удоволствие ще застане пред екраните, за да се порадва на фамилията.
"Ние с Хриси сме като Мехмет и Инджи от "Перла". Ще вдигнем рейтинга от раз", убеден е гларусът.
Петият сезон на Биг Брадър обещава да бъде истинска сензация на ТВ екрана. В шоуто ще се съберат неизвестни семейства, но с уникални съдби. По тяхно желание участниците ще влизат в шоуто с децата си и дори с техните баби, бавачки или възпитателки. Условието е двойките да имат сключен граждански брак или да живеят на семейни начала, но с общо дете. В къщата ще има място за различни типове двойки, независимо от техния икономически статус, морални, религиозни и етнически възгледи, социална и политическа ангажираност. Със сигурност ще има и гей семейства.


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Втори труп е намерен в покрайнините на София

Втори труп е намерен в покрайнините на София. Тялото е намерено след показанията на Ивайло Евтимов-Йожи, задържан при акцията "Наглите". Предполага се, че намереното тяло е на Иван Петров-Сапата, за когото се смята, че е доставил автомобил за отвличането на бизнесмена Киро Киров. съобщението бе направено от БТА, която се позова на източници от разследването. Според сведения от прокуратурата, след признанията си Евтимов сключва сделка с обвинението.
При направена договореност срещу него ще отпаднат обвиненията за участие и организиране на престъпна група, а ще останат само тези за отвличане. Тялото на Юлиан Лефтеров - Кунгфуто беше намерено вчера също край София, в землището на Железница.
Лефтеров бе отвлечен от трима маскирани точно преди година около 22 часа вечерта. Той е регистриран в полицията за кражби на автомобили. Отвличането стана на територията на Четвърто РПУ в столицата. Според БТА до откриването на тленните останки на Лефтеров се е стигнало след признанията на един от задържаните от групата на “Наглите”.
Цялата операция по изкореняването на престъпната група се състоя в две части: операцията “Наглите 2″, която беше проведена на 22 декември, беше продължение на операция “Наглите” от 17 декември, при която бяха задържани 25 предполагаеми членове на банда за отвличания. В хода на двете операции бяха и идентифицирани къщи, в които бандата е държала отвлечените.

60 процента от трамваите не отговарят на европейските изисквания
Над 60 процента от трамваите в София не отговарят на изискванията на ЕС в областта на обществения транспорт. Това показа проверка на Телевизия "Европа". Най-старите мотриси у нас са над 30 годишни с техническа концепция от 40-те години на миналия век. Въпреки, че се работи в посока обновяване на трамвайното депо, това ще се случи трудно, тъй като една мотриса от съвременен тип струва 2 милиона евро.
Напълно модернизираните трамваи са едва 6 процента, а около 30 на сто са новите чешки мотриси.
„Ако по-стар трамвай има спирачен път над 50 метра при скорост 40 км в час, то новите заковават до 7, 8 метра при същата скорост.”, заявява Иво Василев – заместник- директор на Столичния Електротранспорт.
При добро поддържане, трамваите могат да продължат да се ползват безопасно, обясни Василев. В трамвайното депо ежедневно се правят подробни прегледи върху системите на машините. Проблемът обаче е недостигът на средства. На места в по-отдалечените софийски квартали релсовият път е в много лошо състояние и се нуждае от спешна подмяна. В момента тече обществена поръчка за доставката на 25 модерни и от съвременен тип трамвайни мотриси. Заради намаления бюджет на СО не е сигурно дали до края на тази година ще могат да бъдат закупени всичките. А един трамвай струва приблизително 2 милиона евро.
„Това е една сериозна инвестиция. Нещо, от което общината не бяга. Ще търсим различни фондове и програми на финансиране..”, заяви Любомир Христов- заместник кмет на Столичната община по транспорта.
В същото време Иво Христов изтъкна, че отварянето на метрото няма да измести трамвайния транспорт, заради безспорните му предимства в областа на екологията.

Ученици и родители настояват за осъвременяване на учебниците и повече мултимедия в часовете
В часа по литература в 12-ти клас на 79-то СОУ в София “Индира Ганди” – ученици и учители заедно решават да представят всеки изучаван автор с кратко филмче – със снимки, биография и произведения. Така се провокира много по-голям интерес сред дванайсетокласниците, за повечето от които сухото и академично съдържание на учебниците е скучно и неразбираемо.
Затова ученици, родители и преподаватели настояват за повече практически упражнения за затвърждаване на материала, по-осъвременено и по-достъпно поднесено съдържание на учебниците.
Министърът на образованието Сергей Игнатов заяви, че готвените промени в учебниците и учебното съдържание ще се случат най-рано през следващата година. “Трябва да въведем пирамидалния модел – от по-общи към по-специализирани понятия; материалът трябва да бъде по-олекотен. Децата са претоварени с информация – трябва да имат повече време за игри, спорт”, заявява Игнатов.
В експертните комисии, които подготвят тези промени, трябва да се включат и учителите, които имат най-преки наблюдения върху работата с учебниците, смятат ученици и родители.

Пропуски в закона за етажната собственост пречат за изпълнението му, твърдят от сдружението на общините
Недоглеждане и пропуски в новия Закон за етажната собственост приет от предишното правителство затруднява неговото изпълнение. Недостатъците товарят общините с ангажименти, за които нямат ресурс. Отделно липсва и финансиране, предупредиха от Националното сдружение на общините в България. От там настояват за спешни промени.
31-ви януари е крайният срок за вписване на собствениците на апартаменти в публични регистри на общините. Масово обаче, гражданите не са свикали общи събрания и не са подали заявления в общинската администрация и най-вероятно ще бъде обсъдено удължаване на срока, заявиха от Националното сдружение на общините в България.
Общините са натоварени и с допълнителни задължения по контрола на изпълнението на закона за етажната собственост, с които не могат да се справят. Затова Националното сдружение настоява за промени в част от текстовете. А уверението на министерството на регионалното развитие и благоустройството е, че на следващия консултативен съвет през януари съвместно ще бъдат взети решения на проблемите.
Проблем остава и липсата на достатъчно информираност на гражданите.
Над 4 милиона българи живеят в режим на етажна собственост, като проблемите със свикването на общи събрания са най-вече в общините, където голяма част от жителите са заминали да живеят в по-голям град или друга държава.

Катаклизми
Седмицата, а и годината започнаха с температурни аномалии, с които тази зима ще се окаже паметна за много страни. Природните катаклизми обхванаха три континента. В северното полукълбо времето бе изразено с незапомнени студове, а в южното невиждани наводнения, след проливни дъждове.
СЕДМИЧЕН МЕЖДУНАРОДЕН ОБЗОР
Леден студ скова Северна Европа и обърка полетите от летищата във Великобритания, Франция, Ирландия и Холандия. Много пътувания бяха забавени или отменени ,което доведе до хаос по редица летища. Температурите за втори път доведоха до спиране на влак на компанията “Евростар” в тунела под Ламанш. Снежните бури блокираха Великобритания, във Франция бе обявена оранжева тревога. Множество железопътни аварии и катастрофи заради мразовитото време бяха регистрирани във Финландия. Арктическият студ скова и централната част на Швеция, където живакът в термометрите се движеше межди минус 30 и минус 40 градуса - най-ниската температура от средата на 80-те години. В Полша жертви на студеното време станаха близо 122ма души. Над сто са и в Индия. Рекордни студове обхвана и щата Флорида, където бе обявено извънредно положение. И докато в някои държави студът беше сковал всичко, в България живакът на термометъра показваше незапомнени априлски температури
В САЩ президентът Барак Обама подложи на жестока критика американското разузнаване заради неуспешния атентат срещу американски самолет по Коледа и го определи като “катастрофален провал”, съобщиха световните медии. “Това е неприемливо и аз няма да го толерирам”, заяви Обама по време на телевизионното си изявление след среща в Белия дом с началниците на различните разузнавателни служби. Двете разследвания на неуспешния заговор за взривяване на самолета са показали, че американското правителство е имало достатъчна информация, за да разкрие този заговор и може би да предотврати нападението по Коледа, но разузнавателната общност в страната не е успяла да направи връзката, категоричен беше Обама.
Заради неуспелия атентат американските власти въведоха нови правила за предполетна проверка на пътниците на всички американски и чуждестранни авиокомпании, извършващи полети до градове в САЩ. Специално внимание ще се отделя на пътници от страните, които САЩ са класифицирали като “спонсори на тероризма” или рискови държави. Строгият контрол се свежда до щателна проверка на тялото, дрехите и ръчния багаж. Пътниците могат да бъдат подложени и на проверка за експлозиви с помощта на нови технически средства, както и на сканиране на тялото. Обама нареди и увеличаване на броя на въздушните шерифи, като идеята е на всеки самолет на американски авиопревозвач, извършващ полет от друга страна до САЩ, да има по 1 представител на закона. За това, че някои от мерките може би са прекалени показа и инцидентът, при който целувка за приятен полет се оказа причината за затварянето на летището Нюарк край Ню Джърси.
Испания официално пое шестмесечното ротационно председателство на Европейския съюз от Испания. Според испански правителствени източници, първият голям тест за това ново положение в управлението на ЕС практически ще е извънредният европейски съвет на 11 февруари в Брюксел. На него трябва да се обсъдят мерки за изход от избухналата през есента на 2008 г. финансова и икономическа криза в ЕС и най-вече начините за омекотяване на последствията от кризата в съюза. Тестът ще е в каква степен Херман ван Ромпой смята да включи в дневния ред на срещата становищата на Испания. Същевременно Мадрид обяви, че смята да отвори четири нови глави в преговорния процес с Турция за членство в Европейския съюз в случай на напредък по въпроса за обединението на остров Кипър.
В Дубай беше открита най-високата сграда в света Бурж Халифа, наречена на настоящия президент на ОАЕ, шейх Калифа Бин Заид Ал Найан. Бурж Халифа със 162-тa си етажа и 828 м височина, построен за едва 5 години. Според експерти в следващите 10 години едва ли ще бъде построена по-висока сграда.

В Германия се презапасяват с храна заради очаквания арктически студ
Властите в Гeрмания призоваха населението да запаси с храна, питейна вода, най-необходимите лекарства за поне три дни, алтернативни горива, батерии и радиостанции, заради предвидените през следващите няколко дни силни снежни бури. Говори се дори за прекъсване на електрозахранването на някои места и сериозни закъснения на обществения транспорт заради проблеми с опесъчаването и осигуряването на проходимост по пътищата.
Вятърът ще бъде бурен до ураганен. Снежната покривка в близост до балтийския бряг е над 30 см. и тепърва се очакват нови валежи. По-големите летища препоръчват да се проверява предварително дали има закъсенния на полетите и дали не са отмененени. От германския съюз на автомобилистите дори смятат, че ако прогнозите на метеоролозите са верни, голяма част от страната ще е напълно парализирана.
Червеният кръст започва кампания по намирането на убежище на по-голямата част от бездомниците. 10 от тях вече загинаха от студа през миналите седмици. Не по-добро е положението в Швейцаря и Холандия. Тунелите под Алпите са трудно проходими, особено за камиони, а някои от тях като Готард и Сан Бернадино бяха затворени. Реките и част от каналите в Холандия са толкова замръзнали, че се налага използването на ледоразбивачи.
Лошото време не пощади и страни като Франция и Испания. В Северна Испания се очакват силни снеговалежи, а на юг – наводнения. Някои квартали на Париж и част от югозападната провинция Прованс са без ток и транспортът е в пълен хаос заради падналите само вчера над 20 см. сняг.

Тримата арестувани на летище “Хийтроу” са отправили бомбена заплаха?!
Тримата мъже, които бяха задържани на борда на самолета "Бойнг 777" на авиокомпанията на Обединените арабски емирства - "Емирейтс", който трябваше да излети от лондонското летище "Хийтроу" за Дубай вчера вечерта в 20 часа по Гринуич, са отправили към екипажа на машината устна заплаха, че на борда й има бомба, предадоха световните агенции, позовавайки се на съобщение на лондонската полиция.
Става дума за трима британци, на възраст 58, 48 и 36 години. Те били задържани от специални части с качулки и полицейски кучета, обучени да откриват експлозиви, качили се в самолета, след подаден сигнал за тревога от екипажа. Тримата мъже били отведени с белезници.
Самолетът бил претърсен, но не били открити опасни вещества на борда му, които да представляват пряка заплаха за машината. Пътниците били накарани да слязат и също били щателно претърсени. Тримата арестувани са в момента с мярка неотклонение задържане под стража. Според телевизия “Скай нюз” тримата задържани са били очевидно в нетрезво състояние, предаде “Франс прес”.
Мерките за сигурност по всички европейски летища са затегнати след неуспешния опит за атентат срещу полет на американската компания “Делта” от Амстердам до Детройт. Трябва да се отбележи, че в по-голяма си част последните инциденти се дължат по-скоро на изнервените служители по аерогарите, отколкото на реални заплахи. Така се оказа, че в САЩ течен мед беше окачествен като експлозив, а заради мъж, който се опита да целуне приятелката си след като тя премина в зоната на пътниците беше затворено цяло летище.

Исландският парламент обсъди планове за излизане от кризата
Парламентът на Исландия се събра на извънредно заседание, за да обсъди план за действие за справяне с кризата. Законодателите трябва да решат сложната задача с изплащането на дълга от 5 милиарда долара, който Великобритания и Холандия отпуснаха на островната държава, след като банковата й система изпадна в колапс. Постигането на споразумение по условията за връщането на заема на двете европейски държави е от жизнено важно значение.
Притокът на средства към Исландия не трябва да спира, тъй като икономиката й все още е хваната в капана на опустошителната рецесия. Президентът на страната Олафур Гримсон изненадващо отказа в началото на седмицата да подпише закон, с който формално се уреждат условията по изплащането на дълга. Като мотив за отказа си той изтъкна заформящото се недоволство сред исландците и призова за свикването на референдум по въпроса.
В края на 2008 година банка “Аиссейф” фалира и спестяванията на стотици британци и холандци бяха безвъзвратно загубени. Великобритания и Холандия компенсираха изцяло гражданите си, но сега искат парите да им бъдат напълно възстановени от исландското правителство.


ПО НЮЗ.БГ

Моряците от "Ейшън Глори" звъняха до дома

Няма развитие по преговорите за освобождаването на двата похитени от сомалийските пирати кораба с български моряци на борда.
Това заяви капитан Продан Раданов - управител на фирма „Зодиак", цитиран от БНР.
Вчера от моряците от „Ейшън Глори" са се свързали с роднините си и са потвърдили че са живи и здрави.
На моряците "Сейнт Джеймс Парк" вероятно не е било разрешено да говорят, заяви още капитан Продан Раданов.
По думите му става дума за две различни групи похитители, затова евентуалните преговори ще се водят по отделно, затова двата кораба могат да бъдат освободени по различно време.

Очакват се силни ветрове
Днес и през нощта срещу неделя ще има условия за опасно усилване на вятъра от юг.
Най-силни пориви на вятъра се очакват в Софийското поле, в Източна България в районите, разположени на север от планините (фьонов вятър).
Възможни са пориви до около 20 м/с (72 км/час), съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към БАН.
По откритите планински части и северните склонове на планините ще бъде неподходящо за туризъм - там вятърът ще бъде бурен и ураганен, с пориви над 28 м/с, което е над 100 км/ч.

Разкриха цех за фалшив марков алкохол в "Княжево"
Служители на Главна дирекция "Криминална полиция", съвместно с мобилна митническа група, са направили проверка на сигнал за нелегално производство на марков алкохол, съобщи пресцентърът на МВР.
Екипите са проверили промишлено помещение в кв. "Княжево" в София, където е разкрит нелегален цех за производство и бутилиране на фалшив марков алкохол.
На място са открити около 250-300 литра наливно уиски в пластмасови туби от по 10 литра, облепени с указателни етикети за разпознаване на марката.
Намерени са също около 1500 запечатани бутилки с уиски и водка.
По-голяма част от тях били разпределени в 50 кашона и подготвени за дистрибуция. Бутилките с вместимост 0.7 литра и един литър са от популярни марки като "Джей енд Би", "Чивас Ригал", "Тюламор Дю", "Джони Уокър", "Джак Даниелс", "Паспорт", "Абсолют" и "Финландия".
В помещението са открити машина за подмяна на дозатори, празни бутилки, тапи и есенции. В хода на предприетите действия са открити и 5000 фалшиви бандерола. Освен тях са намерени и голямо количество бандероли за високоалкохолни напитки - втора употреба. На мястото са открити документи, които също са иззети.
Според първоначалните данни, помещението е наето от ливански гражданин с инициали Ф.Д. /31 г./, постоянно пребиваващ в България, неизвестен досега на органите на МВР. По случая е образувано досъдебно производство.
Продължава работата за изясняване на организаторите и съучастниците в нелегалното производство, се посочва в съобщението.

Трима отвлекли и пребили 21-годишен заради наркотици
Полицията в Стара Загора задържа трима, отвлекли и пребили 21-годишен младеж.
В близост до телевизионната кула край града снощи е намерен мъж в безпомощно състояние.
Изпратеният на място полицейски екип установил, че се касае за 21-годишен старозагорец, с тежки травми след нанесен побой.
Въпреки влошеното си здравословно състояние, пострадалият успял за обясни, че около 18.00 ч вчера в района на старозагорско заведение е бил отвлечен от трима души, които го качили принудително в лек автомобил и го откарали в гориста местност.
Пострадалият и побойниците са известни на органите на реда за разпространяване на наркотици, единият от нападателите е задържан още снощи, другите двама - днес сутринта.
Там похитителите му нанесли побой и го завързали за дърво.
След известно време потърпевшият успял да се освободи и с пълзене достигнал до мястото, където е бил открит.
Откаран е в ЦСМП - Стара Загора, опериран е по спешност и в момента е настанен в ОАРИЛ на МБАЛ - Стара Загора в кома, с опасност за живота.
Задържани са извършителите - М.Н. (23), В.Н. (22) и Р.Н. (23) и тримата от Стара Загора - всички известни на органите на реда.
Издирен е автомобилът, с който е извършено престъплението - "Рено Лагуна", собственост на бащата на М.Н.
Около 22.00 ч. снощи М.Н. е задържан в РПУ - Стара Загора. В ранните часове на 09.01.2010 г. са издирени и задържани и двамата му съучастници.
Полицията изяснява мотивите за случая, като се предполагат неуредени отношения във връзка с разпространение на наркотици.
В Стара Загора е задържан и 29-годишен наркопласьор.
У него са намерени и иззети 11 полиетиленови пликчета амфетамин и 13 хартиени пакетчета кокаин.
Задържаният е бил осъждан и е изтърпял наказание лишаване от свобода за разпространение на наркотици.

Разбиха историческия музей в Перник
Направен е опит за кражба от Регионалния исторически музей в Перник, съобщи ОД на МВР.
Неизвестни са разбили тази нощ входната врата, но са били засечени от сигнално-охранителната техника и са избягали, без да вземат нищо.
Предполага се, че опитът за грабеж е свързан със съкровище от златни монети от края на IV в. преди Христа, открити край село Режанци.
Според музейни работници, то е едно от най-ценните за този период, намирано в България. Монети от същото съкровище се пазят и в Археологическия музей в София, както и в музеите във Варна, Враца и Кюстендил.
Предполага се, че съкровището е част от царска хазна. Оригиналите на монетите в Перник се съхраняват в трезор, уточни директорът на музея Симеон Мильов.

Случаите на морбили в Ямбол стават все повече
В инфекциозното отделение на ямболската болница няма свободни места заради големия брой болни от морбили, съобщи БНР.
Вече се освобождават легла в други отделения, уточни директорът на болницата д-р Борис Чорбаджийски. До вчера за лечение са приети 107 души, сред тях и неваксинирана медицинска сестра от болницата.
Възрастовият диапазон на заболелите е от 1 до 35 години, като почти всички заразени са от ромски произход.
Реалният брой на заразените и болните е много по-голям, тъй като много тях се лекуват по домовете, категоричен е д-р Борис Чорбаджийски.
„Вероятността от смъртни случаи не е изключена, защото това е едно тежко инфекциозно заболяване. Аз съм взел всички мерки, освободил съм легла, осигурени са и персонал, цялото Детско отделение поема морбилито.
Пневмониите ги поемам пак към други отделения, където да не се заразят контактните и смятам, че за момента се справяме." - коментира директорът на болницата.
Бързото разпространение на болестта спешно наложи издирването на неваксинирани в ромския квартал на Ямбол и околните села.
Изпратени са указания до личните лекари да имунизират всички пациенти, пропуснали имунизацията с тривалентна ваксина. Всички детски заведения в Ямбол провеждат сутрешен филтър - не се допускат деца със симптоми на заболяването.

Големият Маргин остава в ареста за постоянно
Софийският градски съд постанови постоянен арест за Красимир Маринов - Големия Маргин.
Мярката беше поискана от прокуратурата, тъй като за престъплението, за което той е обвинен, се предвижда затвор от 15 до 20 години или доживотен затвор без замяна.
Припомняме, Маргина е обвинен за поръчителство убийството на Боби Цанков.
Също така, според прокуратурата има реална опасност той да се укрие или да извърши друго престъпление, още повече, че срещу него са заведени 3 досъдебни производства за тежки престъпления и в Софийския градски съд, пак срещу него, вече е заведено едно дело.
В началото, при откриване на заседанието, то продължи само пет минути.
Адвокатите на Маринов поискаха да не се дава ход на делото, защото не са се запознали с материалите по него, както и с протоколите от разпита на Красимир Маринов от 6 януари 2010 г.
Маринов също поиска лично да се запознае с материалите и съдът му даде тази възможност.
Час и половина имаха на разположение той и адвокатите му да се запознаят с документите по делото.
Тъй като е почивен ден, обвиняемият и адвокатите му останаха в съдебната зала, за да прегледат всички материали.
Делото започне отново в 15,30 часа.
Иначе, Големия Маргин демонстрира пред съдебния състав влошено здравословно състояние, като влезе едва пристъпвайки и придържаше кръста си с две ръце, разчитайки на опората на служители от съдебната охрана.
Припомняме, според медицински документи, Красимир Маринов има проблеми с бъбреците и страда от дископатия.
Брат му Николай - Малкия Маргин, все още се издирва от полицията, за да бъде подведен под отговорност за същото престъпление.
В медийното пространство се обсъжда версията, че Николай Маринов изчаква днешното становище на СГС, за да реши дали да се предаде на органите на реда.
Възможно е той да възнамерява да се появи публично, ако съдът освободи брат му, за да демонстрира, че не се укрива от правосъдието.

Европа окована в лед
Студена вълна обхвана Германия, поради което властите отправиха апел към населението да се снабди с храна в случай, че останат блокирани в къщите си заради снега.
Метеоролозите в Германия обявиха, че се очакват обилни снеговалежи, ниски температури и силни ветрове, които биха могли да парализират отделни части на страната.
Службата за гражданска защита предупреждава, че бурята може да предизвика и прекъсвания в снабдяването с електричество и сериозни проблеми в трафика.
Населението е предупредено, освен с храна, да се снабди и с алтернативна енергия, което би помогнало при прекъсването на тока.
В Дюселдорф Червеният кръст предостави палатки с отопление, за да могат в тях да се подслонят бездомниците, след като през последните дни десет бездомни замръзнаха заради изключително ниските температури.
В Швейцария заради снега конвой тежкотоварни камиони са блокирани в тунелите през Алпите. В някои тунели трафикът е напълно прекъснат.
Изключително ниски температури има и във Великобритания, където последните дни паднаха под -20 градуса по Целзий.
Нова снежна вълна се очаква във Франция и Испания.
У нас - към 14.00 ч. са отбелязани температурни рекорди.
Във Велико Търново към 14.00 часа температурата е 18.5 градуса и подобрява рекорд от 2005 г., когато е била 18.3 градуса. В Ловеч са регистрирани 20.1 градуса и е подобрен рекордът от 2005 г. - 18.5 градуса.
В Кюстендил също има рекорд - 17.6 градуса. Най-топло на този ден е било през 1920 г. - 15 градуса.

САЩ: Има риск от атентати срещу угандийски самолети
Американското посолство в Хартуми предупреди, че са възможни атентати срещу самолети на „Еър Уганда", съобщи Би Би Си.
В съобщение, публикувано на официални сайт на посолството, се казва, че има опасност от екстремистки прояви при полетите между град Джуба (Судан) и угандийската столица Кампала.
Не се уточнява коя е групировката, застрашаваща сигурността на полетите, но се посочва, че в близкото минало тя е действала в Судан.
Судан е сред 14-те страни чиито граждани ще подлежат на засилен контрол по американските летища, съгласно новите правила за сигурност, приети в САЩ.

Барабанисти на култови банди призоваха за мир в Судан
Барабанистите на Pink Floyd, Radiohead и Police, се включиха в световната кампания „Ритъм за мир" (Beat for Peace), целяща да предотврати възобновяването на гражданската война в Судан, предаде Би Би Си.
Музикантите призоваха световните лидери да предприемат незабавни дипломатически действия в тази посока.
Днес се отбелязва петата годишнина от подписването на мирното споразумение между южната е северната част на страната. Тя ще бъде отбелазани с концерти в 15 страни.
Според участниците в кампанията Beat for Peace, мирът в Судан е застрашен.

Още 19 убийства в най-престъпния град в Мексико
Общо 19 души за последните два дни са станали жертва на нарковойната между наркокартелите в Мексико, предаде АФП.
Дванайсет от жертвите са намерени застреляни в град Сиудад Хуарес, смятан за най-престъпния град в цялата страна.
В Сиудад Хуарес, в северната част на Мексико, живеят 1,3 млн. души.
През миналата година там бяха извършени общо 2500 убийства, което е рекорд за Мексико. Две от 19-те жертви са разследващи журналисти

И в Португалия гей бракове
Португалският парламент прие закон, с който Португалия стана шестата страна в Европа, легализирала хомосексуалните бракове.
Влизането в сила на закона, приет в петък в парламента, позволява гей венчавките в тази католическа страна от април, само месец преди посещението на папа Бенедикт XVI.
Законът трябва да бъде подписан консервативния президент на страната Анибал Кавако Силва, но не се очаква, той да наложи вето на решението на парламента, одобрено с 125 срещу 99 гласа.

Депутат от ГЕРБ краде уличен ток
„Труд"/Депутат от ГЕРБ краде уличен ток
Депутатът и общински лидер на ГЕРБ в Горна Оряховица Мирослав Петков крадял ток от уличното осветление.
Незаконната инсталация, която черпела ток за сметка на общината, е засечена в четвъртък. Сигналът бил подаден от граждани, които алармирали, че редовно централната улица е тъмна.
Проверка на елтехниците показала, че под тротоарните плочки е скрит кабел, който захранва от уличен стълб парковите лампи пред имот на Петков.
Кметът на Горна Оряховица инж. Иван Михтиев вчера обяви, че ще търси наказателна отговорност за нарушението.
Депутатът и общински лидер на ГЕРБ в Горна Оряховица Мирослав Петков крадял ток от уличното осветление в града.
„Труд"/ Първолаците цял ден на училище от тази есен
От тази есен всички първолаци задължително ще ходят на училище по цял ден, обявиха вчера официално от образователното ведомство. В момента се прави реорганизация на учебното време в училищата в София и Варна, където класните стаи са кът.
Също от тази година 5-годишните задължително ще ходят на забавачка. Тя ще е безплатна за родителите. Ако обаче децата спят и се хранят в предучилищната група, ще има такса.
Всички първокласници от тази есен задължително ще са на училище по цял ден, обяви вчера зам.-министърката на просветното ведомство Милка Коджабашиева. Това ще важи и за големите градове като София и Варна, в които по-принцип местата в класните стаи не достигат. Как точно ще стане организацията - още се мисли. Не е ясно и по-колко часа на ден ще са заети малчуганите.
„Стандарт"/ Българката иска бебе, но не ще халка
Направи ми бебе, може и да не се женим. Така разсъждават много българки днес. Момите у нас тайно си мечтаят за бялата рокля и Менделсон, но са готови и да се откажат, стига да имат бебе. Това твърди д-р Ветка Жекова - шефка на "Раждаемост, репродуктивно поведение и семейство" към Центъра за изследване на населението към БАН.
Въпреки инстинкта за потомство обаче, последните статистики на центъра сочат, че все повече жени у нас са склонни да родят едва на 28, 30, дори и на повече години, каза още Жекова.
Причините са, че повечето съвременни българки искат първо да завършат образованието си и да изградят кариера, преди да се посветят на семейния живот. А доскоро се считаше, че след 24-годишна възраст е време за първо дете, допълни тя.
Мъжете у нас пък масово не искат и да помислят за първа рожба, преди да станат на поне 30 години. Силният пол и по-често се дърпа от олтара. Все пак не мисля, че тенденцията е негативна - по-скоро обратното, поясни още Жекова. По нейните думи хората искали първо да се подсигурят материално, а после да мислят за наследници.
Идеалът за семейство в очите на българина все още е майка, татко и две деца. Повечето двойки обаче така и не успяват да си направят второ заради напредването в годинките, поясни още Жекова. В същото време все повече двойки се възползвали от достиженията на медицината и се решавали на алтернативни методи за зачеване и в по-късна възраст.
Стряскащо голям е и броят на самотно живеещите хора у нас. 1 923 000 души сами са се определили така след последното преброяване.
„Монитор"/ Държавата купува военни разработки на БАН
Военни прототипи и системи за сигурност, разработени от БАН, ще се внедряват във военната индустрия. Това каза премиерът Бойко Борисов, след като разгледа институтите по металознание и геофизика на академията.Правителството ще подкрепи БАН при разработките на академията, заяви Борисов. Той каза, че с председателя на БАН акад. Никола Съботинов са стигнали до извода, че вина имат и двете страни - и академията, и правителството. Бих поел вината и от предишни правителства за това, че БАН не се ползва както трябва и в търговете, и в конкурсите, а, от друга страна, и самата академия трябва да бъде по-активна в предлагането си, защото имат разработки, които могат да бъдат предложени на държавата и на частните компании, коментира премиерът.
„Монитор"/ Спипаха педофил, блудствал с 13-годишни
Опасен педофил бе заловен при спецакция на служители от ГДБОП в София. Той е задържан по подозрение, че е блудствал виртуално с малолетни момичета в интернет. 39-годишният Румен Русев набирал жертвите си от популярни сайтове за запознанства. Той се представял за млада жена, която е загрижена за малките момичета, сърфиращи в интернет, и им обяснявал, че могат да станат жертва на хора с лоши помисли. По този начин той печелел доверието на жертвите си, вземал личните им данни, а после започвали разговори по скайп. Чрез сложни психологични схеми той постигал крайната си цел - убеждавал и изнудвал децата да се разсъбличат пред уебкамерата на компютъра си.
„Дума"/ Петгодишните стават ученици
От тази есен всички българчета, навършили 5 години, ще са длъжни да постъпят в предучилищна паралелка. Въвеждането на задължителна двегодишна предучилищна подготовка бе част от предизборната програма на ГЕРБ.
Подготвянето на 5-годишните ще става в детски градини, но има 14 000 деца, които все още не са обхванати в тази програма, а наличните места в детските градини в страната са 11 000. Проблем през септември ще има особено във Варна и София, съобщиха от просветното министерство. Ако децата от предучилищните групи остават в детската градина полудневно, родителите няма да плащат такса, разходите ще покрива държавата. Ако обаче подготовката е целодневна, семействата ще заплащат определена сума за храната и следобедните занимания.


ПO MONEY.BG

„Тройната коалиция е похарчила несъществуващ излишък”

„Тройната коалиция е похарчила несъществуващ излишък", разкрива от първата си страница „Сега"
През 2008 г. не е имало никакво рекордно преизпълнение на приходите, както се хвалеше правителството на тройната коалиция. Тогава са събрани с 616 млн. лв. по-малко данъци от заложените в закона за държавния бюджет. И на практика тройната коалиция е харчила излишък, който не е съществувал. Това разкрива одит на Сметната палата, публикуван вчера.
През 2008 г. властта се хвалеше с нечувано преизпълнение на приходите от данъци, дошло като следствие от въвеждането на плоския данък и други мерки. Оказва се обаче, че са събрани с 4% под планираното. Събраният ДДС например е със 705 млн. лв. по-малко, данъкът върху личните доходи - със 199 млн. лв. по-малко и т. н. Неизпълнението на данъците през все още силната за българската икономика 2008 г. е сигурен знак, че световната криза се е отразила чувствително дори на бюджет 2008 г. Това се е знаело от тогавашните управляващи, но въпреки това в края на годината те решиха да раздадат 1.5 млрд. лв. Тъй като излишък на практика не е имало, Министерството на финансите просто е прехвърляло пари от бюджетите на едни ведомства и общини към други. Така гласуваният със закон от депутатите бюджет за 2008 г. и реално разпределените пари се разминават с 2.5 млрд. лв., става ясно от одита. В него обаче не се коментира доколко законни са тези действия.
Основната забележка на Сметната палата е именно по промените в бюджета. Бившият финансов министър Пламен Орешарски е бил всички рекорди през 2008 г., като е коригирал бюджета със свои заповеди около 700 пъти. "Наблюдава се промяна в структурата на всички разходи спрямо приетите със закона с изключение на разходите за стипендии, за членски внос в нетърговски организации и за държавния резерв", пишат хората от ведомството на Валери Димитров. Само две министерства са загубили от раздаването на пари през 2008 г. - социалното и външното, които са получили под определените им по закон пари.
Прави впечатление, че ведомствата са дали с 1.3 млрд. лв. повече от гласуваното първоначално за ремонти, строителство и други капиталови разходи. По бюджетите на общините са направени корекции чрез 187 заповеди на министъра на финансите, с които парите им са увеличени с 639 млн. лв.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Унизената журналистика


Журналистическата гилдия пред публичното огледало
Поредният разстрел на фигура от престъпния свят в София се оказа не само своеобразно „новогодишно послание” на мафията към властите, но и отново изнесе на показ тежките деформации в българската медиа, пише Г. Папакочев.
Изстрелите на столичния булвард „Стамболийски” в началото на седмицата прозвучаха като истинска „Ода на радостта” за обагрената в ярко жълто медийна среда на „европейска” България. Защото няма по-благодарна тема след постничкия откъм събития празничен новогодишен период от поредна порция куршуми, трупове и кръв, този път гарнирана с печалната публичност на жертва, гравитирала нагло из многобройните маргинални радиостанцийки и кабеларки в продължение на години и натрупала криминални „активи”, за които обикновено се лежи зад решетките повече от десетилетие.

Медиите - жадни за сензация
Истинската драма в конкретния случай се оказа не толкова логичната гибел на обречен млад авантюрист, колкото припознаването на въпросната личност като част от медийната общност в страната. Провъзгласяването на жертвата за „български разследващ журналист”, „радио- и телевизионен водещ”, „хроникьор на мафията” и „писател”, дори придаването на допълнителни карати на неговата медийна дейност с определението „скандален”, за пореден път постави пред публичното огледало местната журналистическа гилдия, за да може тя отново сама да се порадва на реалната си професионална физиономия.

А тази физиономия е отблъскваща и жалка...
Цяла седмица името и личността на отстреляната жертва не слязоха от информационните емисии, от вестникарските страници, от студиата на практически всички електронни медии, в това число и женските кулинарни и козметични предавания. Неизбежното митологизиране на личността на потърпевшия, който приживе е мамил по най-безобразен начин с огромни суми пари стотици наивни зрители, слушатели и читатели, премина от „бандитския шик” на връзките му с „героите” на националната мафия, бивши и настоящи, за да стигне до сълзливите откровения на негови медийни колеги и приятели по маса, които нищеха патетично последните си разговори с убития, обещавал им да направи в тяхното телевизионно или радио студио, представете си, зашеметяващи разкрития около поръчковите убийства на знаковите престъпни фигури от българския преход! Дори повече, бивш работодател на убития в местна развлекателна радиостанция (междувременно осветен като агент на някогашните тайни служби) обяви на всеослушание, че жертвата била „най-добрият български радиожурналист през последните 15 години”, но той все пак го изгонил, защото въпросният пускал в ефир реклами за своя лична сметка.

Кой заблуди чуждестранните медии?
Да задаваш въпроси или да търсиш отговори?

Така, вместо да поставят до втръсване безсмисления въпрос кой и защо ликвидира поредната натрапчива фигура от подземния свят, добре би било малката, но все още разсъждаваща група местни новинари да започне да пита как и срещу какво собствениците на най-маргиналните частни електронни перачници на пари охотно са предоставяли телевизионен и радиоефир на човек с доказано тежко криминално битие? Да се поинтересуват дали чуждестранните медии съзнателно не бяха заблудени, че убитият е „известен разследващ журналист” и „хроникьор на мафията”, както и да потърсят отговор на въпроса защо вместо в затвора след многобройните си присъди, потърпевшият продължаваше до последно да вилнее в луксозни заведения, да се движи с бронирани маркови возила със скъпа охрана и да „грее” като слънце в почти всички телевизионни и радио студиа?
И най-вече мислещите да проучат докога българите ще наричат откровения мошеник „оправно момче”, независимо дали той действа в парламента или от телевизионния екран? Лично аз, искрено погнусен, се отричам от званието „радио” или „телевизионен” водещ. Поне докато нещо, макар и малко, не се промени.
Автор: Г. Папакочев/Редактор: А. Андреев

Генералният директор на ЮНЕСКО осъди убийството на Цанков
Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова осъди убийството на българския журналист Боби Цанков, извършено на 5 януари в центъра на София. Тя призова българските власти да изправят пред съда извършителите на това престъпление. Изявлението й е публикувано от пресцентъра на ООН. "Става ясно, че Цанков е станал мишена на това престъпление, защото е разкрил информации относно престъпни дейности. Подобно безочливо нападение излага на опасност свободата на словото и свободата на печата - права, които са фундаментални и от съществено значение за всяко демократично общество, се казва в изявлението на Ирина Бокова.

Евростар намалява броя на влаковете, Ирландия затваря училища
Заради тежките метеорологични условия и минусовите температури в Западна Европа високоскоростните влакове Евростар, преминаващи в тунела под Ламанша, ще се движат по редуциран график. Днес и утре един на всеки три влака Евростар няма да се движи. В Ирландия заради студената вълна в началото на идната седмица училищата ще останат затворени. Очаква се студът да продължи до 10 дни, като температурите на някои места ще паднат до минус 12 градуса. В Централна Европа Словения също стана жертва на студената вълна. Силен снеговалеж обхвана цялата страна и предизвика нарушаване на движението по пътищата. През изминалите няколко дни по словенските пътища бяха разсипани около 1.5 хиляди тона сол и смес срещу поледиците. В Русия неблагоприятните метеорологични условия взеха човешки жертви. Четирима любители-алпинисти загинаха, а петима бяха ранени при падането на лавина в планината Гидан-Тау в република Кабардино-Балкария.

Хамид Карзай представя списък с нови министри
Президентът на Афганистан Хамид Карзай представи на парламента за гласуване нов списък на министри в бъдещото правителство. В него са включени 16 имена. За външен министър президентът предлага своя съветник по въпросите на сигурността Залмай Разул. Карзай представи новия списък, тъй като преди една седмица парламентът отхвърли 17 от общо 24 министерски номинации. Никой от отхвърлените кандидати не фигурира в новия списък.

ЕП точи оръжията си за новите еврокомисари

Изслушванията ще продължат до 19 януари

В понеделник започват изслушванията на кандидатите за еврокомисари в новата ЕК. Очаква се някои от тях да попаднат под прицела на неудобните въпроси. Това се отнася и за номинираната от България Румяна Желева.
Изслушването на кандидатите за еврокомисари се очаква да стане повод за доста бурен обмен на въпроси и отговори, тъй като европарламентаристите ще се опитат да извадят кандидатите от равновесие. Британката Катрин Аштън, първият външен министър на ЕС, може да попадне под прицела на неудобните въпроси, тъй като единственият й дипломатически опит е едната година, която е прекарала като еврокомисар в предишната ЕК.
Германският кандидат за еврокомисар по енергетиката Гюнтер Йотингер може да бъде подложен на неудобен разпит във връзка с гаф, който направил по повод кончината на свой колега, когото нарекъл борец от съпротивата срещу нацизма, докато той всъщност бил съдия по времето на нацисткия режим.

Ще бъде ли Желева утвърдена на еврокомисарския пост?
Българската кандидатка

Румяна Желева, номинирана за сравнително скромния пост на еврокомисар за международното сътрудничество, хуманитарната помощ и справянето с кризи, ще трябва да дава отговор на някои по-трудни въпроси във връзка с твърдения за предполагаеми връзки на съпруга й със света на организираната престъпност.
Някои депутати от ЕП от Централна и Източна Европа вече надигнаха глас срещу комунистическото минало на неколцина от кандидатите за еврокомисари. Чешкият кандидат за еврокомисар по разширяването Щефан Фюле и унгарският кандидат за еврокомисар по заетостта и социалните въпроси Ласло Андор може да се наложи да отговарят на въпроси за образованието по съветски модел, което са получили.
Гъркинята Мария Даманаки, предложена за еврокомисар за риболова, която влезе в гръцкия парламент като комунистка и се присъедини към социалистите едва през 2003 година, също ще бъде наблюдавана с подозрителен поглед от евродепутатите. Все пак не се очаква подобен род критики да доминират изслушванията на кандидатите, освен ако евродепутатите нямат намерение да подхванат и самия председател на ЕК Барозу заради студентското му минало на привърженик на маоистките идеи.

ЕП няма право да гласува за всеки един кандидат поотделно
Прогнозите на политическите анализатори

Като цяло малко експерти очакват да се повторят събитията от 2004 година, когато при безпрецедентната демонстрация на сила евродепутатите наложиха вето на италианския кандидат за еврокомисар Роко Бутильоне, който беше принуден да се оттегли от надпреварата заради коментари по адрес на мъжете с хомосексуална ориентация и на жените.
Одобрението на ЕП е от решаващо значение за встъпването в длъжност на новата комисия. Парламентът обаче няма правото да гласува за всеки един кандидат поотделно, а трябва да даде положителен или отрицателен вот за цялата комисия. Последното изслушване ще бъде на 19 януари в Страсбург, а окончателният вот на парламента за доверие на новата комисия ще бъде в Брюксел на 26 януари. Ако този вот е положителен, новата ЕК ще може да заработи още от 1 февруари.
Анелизе Армелини/ДПА/КЦ/МИ

Западните Балкани - все още гнездо на омраза
Конфликтите на Западните Балкани нямат край...

Те се обсипват взаимно с жалби в Международния съд. Заплитат се безнадеждно в гранични конфликти и спорове на тема суверенитет. При това всички държави от Западните Балкани се стремят към членство в Европейския съюз.
Последиците от Балканските войни през 90-те години все още оказват болезнено въздействие, пише Андреас Майер-Файст.
Те искат мир, политическа стабилност и благосъстояние. Това е най-голямото желание на хората от страните на бившата югославска федерация 15 години след последната Балканска война.

Национализмът блокира усилията за помирение
Западните Балкани останаха опасен регион

„Здравето и работата са важни. Не искаме вече само да гледаме колко добре живеят европейците. Искаме най-сетне да започнем да живеем добре”. Много хора споделят мнението на този шофьор на такси от Сараево. Те нямат добро мнение за своите правителства, не успяват да преодолеят кървавото наследство от миналото, критикува босненският политолог Владо Арцинович:
„Преди имахме същата политика, само че с други лица. Ние имаме същата конфликтна динамика, както преди 15 години и на всичко отгоре същата резервирана позиция на другите страни спрямо нашите проблеми. Западните Балкани останаха опасен регион и сега никой вече не може да предвиди опасността от бурето с барут и измерението на възможните експлозии.”
Самостоятелните сега бивши югославски републики се обсипват с взаимни жалби в Международния съд. Дребнави политически войни и юридически трикове застрашават общата цел. Последиците от войната продължават да оказват своето въздействие, тъй като национализмът, недоверието и страхът от искания за репарации блокират усилията за помирение. Връхна точка в тези политически битки е жалбата срещу Хърватия за военопрестъпления, която Сърбия внесе в Междунардния съд.

Хората в региона жадуват за мир и спокоен живот
По-добре да нападаш, отколкото да отстъпваш

„Това действително е един от най-големите процеси. Сърбия е безспорният лидер в региона. Вниманието на световната общественост е много голямо”, заявява сръбският външен министър Вук Йеремич. Цялата акция има всъщност за цел да принуди Хърватия да се откаже от своята жалба срещу Сърбия за плащане на репарации. Национална политика в унисон с мотото "По-добре да нападаш, отколкото да отстъпваш" блокира отдавна належащото сближение. С оглед на стремежа на Сърбия и Хърватия към членство в Европейския съюз австрийският балкански експерт и дипломат Йежи Бусек апелира към двете страни най-сетне да помислят за истински процес на помирение, а не да се обсипват с взаимни обвинения.
Автор: А. Файст, Б. Емануилов/Редактор: Б. Рачева

"Не" на манекенките!
Обикновени жени вместо модели по страниците на "Бригите"
Най-четеното германско списание за жени "Бригите" започна новата година с нова концепция. Редакцията се сбогува с манекенките и ги замести с обикновени жени. С това списанието отговаря на изискванията на една нова ера.
"Бригите" е настолната библия за лайфстайл на средностатистическата германка. Месечният му тираж е 700 000, а броят на читателите надхвърля три милиона. Този, който прелиства януарското издание на списанието, намира онова, което не липсва в нито един друг брой - диети, съвети за подобряване на партньорските отношения и мода.

Януарското издание на "Бригите"
Без професионални модели
Разликата е в това, че жените, които представят най-новите модни колекции, не са професионални манекенки, а обикновени жени. Например Франка Куено, собственичка на ресторант в Хамбург, продавачката Киара Капелини и много други. От тази година списанието вече няма да ангажира професионални модели, реши преди време редакцията. Изборът на новите лица на списанието следва следните принципи, пояснява Ане Петерсен:
"От една страна всяка жена може да кандидатства на сайта ни. Оттам вече са постъпили над 20 000 молби. За първия брой обаче ни се наложи да потърсим жени чрез близки и познати или да ги заговорим на улицата. Всяка от нас носеше със себе си визитки. Раздавахме ги на жени, които ни очароваха с излъчването си."
Решението на редакционния екип на "Бригите" е продиктувано от промените в начина, по който възникват модни течения. "Модната сцена не се определя вече от дизайнерите, а от хората по улиците, от актрисите или жените в политиката", разяснява една от главните редакторки на списанието. "Освен това и самите жени са се променили. Те вече не се нуждаят от анонимни манекенки, които да определят стила им и начина им на представяне."
Без кльощави модели
Разликата е незабележима

Онези читателки, които очакваха, че "Бригите" ще се промени изцяло, че на страниците на списанието ще се появят по-възрастни дами или дори такива с наднормено тегло, са разочаровани. Новите хоби-манекенки в "Бригите" са стройни, млади и привлекателни. Фотосесиите продължават да се организират от професионален екип. Така че за обикновения читател разликата е почти незабелижима. Ане Петерсен, редакторка на "Бригите" разяснява:
"Това беше и целта ни. Наясно сме, че модата е нещо красиво, модата е нещо за окото, човек трябва да й се наслаждава и да мечтае. Искахме да продължим да задоволяваме именно този копнеж, но и да покажем, че има много изключително красиви жени и че манекенките са излишни за списание като "Бригите", казва Петерсен.
Защото "Бригите не е модно списание като "Vogue", а лайфстайл-издание за обикновената жена. С промяната германското издателство не иска да обяви война на модния свят, нито пък да замени измършавелите манекенки със средностатистическата жена. Това е почти невъзможно като се има предвид, че повечето колекции се шият за жени с конфекционен размер 36.
Автор: Т. Вууд,Б. Григорова/Редактор: Е. Лилов


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Премянов не видял Маргините, но е видял Младен Михалев-Маджо на юбилея на Евгений Узунов

Красимир Премянов внесе свои уточнения по темата за рождения ден на своя съпартиец Евгений Узунов на 7 юли 2003 г., на който по мои източници са присъствали Маргините и президентът Георги Първанов.
В телефонен разговор бившият председател на парламентарната група на БСП от периода на управлението на Жан Виденов отрече да е виждал там Маргините, но призна, че не ги е познавал по физиономия и освен това е останал на тържеството кратко, само “протоколно 20, или 30 минути”.
Г-н Премянов каза, че не е видял и президента Първанов. За сметка на това обаче си спомня присъствието там на Младен Михалев- Маджо. Запитан отново дали е сигурен, Красимир Премянов каза: “такъв спомен имам”.
В телефонния разговор бившият високопоставен деец на БСП изтъкна, че е бил на юбилея на Евгений Узунов като бивш негов съратник “ от времето на комсомола”. Именно в това качество са били поканени и други известни хора от този период, като Николай Камов и Станка Шопова, допълни той.
Тържеството е било организирано в ресторант в сградата на “ Интерпред” в София и по думите на Премянов е било “скромно” – нямало е оркестри и водещи.
В сайта bnesw Евгений Узунов е цитиран днес да потвърждава, че президентът
Първанов наистина е бил сред неговите гости, макар сред тях, по думите му, да не са били Маргините.
Свидетелството на Красимир Премянов хвърля допълнителна светлина върху станалата известна в публичното пространство реплика на депутатката Татяна Дончева за „банкера на Маджо“. Така нарича тя Евгений Узунов, издигнат в ръководството на партията.
Евгений Узунов, освен бивш началник на ГУ „Митници“, е и създател на „Първа източна и международна банка“. През 2008 г., по предложение на Румен Петков ( а според Премянов, както заяви самият той в разговора по телефона – с ходатайството на самия Първанов), Узунов започва шеметна кариера в ръководството на партията и оглавява предизборния й щаб.


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Ураганни ветрове духат по планините
. Не е подходящо за туризъм и спорт
Ураганни ветрове духат по планините, съобщиха от Планинската спасителна служба (ПСС).Времето е ясно, мъгла има единствено на връх Ботев.
Снегът по по-високите части е заледен, има опасност от подхлъзвания.От ПСС препоръчаха туристите да се съобразят с обстановката и силния вятър.Засега няма регистрирани инциденти с туристи. Информация за обстановката в планините може да намерите на адреса на ПСС в интернет http://pss.bglink.net. Телефоните на ПСС са: 02/ 9632000 и 088 1470.

Обстрелваха националния отбор на Того
Един убит и девет ранени, Адебайор носи ранени съотборници
Няколко футболни национали на Того са били ранени сериозно, след като по клубния автобус на тима е било стреляно с автомати. Емануел Адебайор и компания се намират в Ангола, където трябва да се проведе турнира за Купата на Африканските нации.
По автобуса, превозващ Адебайор и компания, е стреляно в региона Кабинда, близо до границата с Конго. Футболистът на Нант Досеви разказва за инцидента: “Тъкмо бяхме преминали границата (между Конго и Кабинда, където Того ще играе мачовете си). Бяхме затрупани с формалности по границата и бяхме наобиколено от полиция. Всичко си беше наред.
Тогава започна една масирана стрелба. Всеки един от нас легна под седалките и полицията отговори на огъня. Нещата изглеждаха така сякаш избухва война. Шокиращо е! Когато слязохме от автобуса, започнахме да се питаме какво става”.
Шофьорът на автобуса е починал на място, а още девет човека са ранени. Сред тях са двамата национали Понтиви Коджови Обилале и съотборника на българския национал Станислав Генчев в румънския Васлуй - Серж Акакпо.


Капитанът на националния отбор на Того Емануел Адебайор заяви, че неговата страна може да се оттегли от участие в турнира за Купата на Африканските нациите. „Като капитан на националния отбор мога само да кажа, че ако не ни бъде гарантирана сигурност си заминаваме. Вярно, че това е един от най-големите турнири в Африка, но не смятам, че хората са готови да дадат живота си”, каза съотборникът на Мартин Петров в Манчестър Сити.
„Ще говоря с моите съотборници и ще вземем решение, което е най-добро за нашите кариери, живота ни и семейства ни. В края на краищата, това е само футбол. Много от футболистите искат да си тръгнат. Видяха смърт, уплашени са и искат да се върнат при семействата си”, коментира Адебайор.
25-годишният бивш нападател на Арсенал допълни, че автобусът е бил обстрелван в продължение на 30 минути:
„Убиха шофьора и нямаше кой да кара. Сякаш всичко беше като някакъв сън, аз все още съм в шок. Аз бях един от тези, които носеха ранените играчи към болницата. Така наистина осъзнах какво се случва. По време на атаката всички плачеха, викаха близките си, казваха последните си думи, защото мислеха, че всички ще умрем”, каза още капитанът на Того

Уго Чавес обяви девалвация на националната валута
Целта е преодоляване на последствията от световната криза
Президентът на Венецуела Уго Чавес обяви девалвация на националната валута – боливара – за първи път от 2005 година, предаде агенция Ройтерс.
По думите на Чавес, отсега нататък курса на боливара ще има два установени от правителството курса към щатския долар, в зависимост от целите на използването му – 2,6 боливара за един щатски долар за транзакции, които са правителствен приоритет и 4,3 боливара за щатски долар – за всички останали транзакции.
От 2005 година курса на боливара беше стабилен и съставяше 2,15 за един щатски долар. По този начин, в процентно отношение националната валута на Венецуела се обезценява с 17% и 50% в зависимост от вида транзакции, за извършването на които се използва.
Девалвацията на венецуелската валута цели преодоляване на последствията от световната криза, която засегна страната. В момента равнището на инфлацията във Венецуела е най-високото в Латинска Америка – 25%, допълва агенцията.


ПО КЛАСА.БГ

Отново полицейски проверки по заведенията на София

От 22 часа снощи до 2 часа днес на територията на столицата е проведена специализирана полицейска операция за предотвратяване, пресичане и разкриване на престъпления, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Друга цел на проверяващите екипи е било установяването на лица от криминалния контингент и на обявени за общодържавно издирване, както и на малолетни и непълнолетни на обществени места след 22 часа. Общо 21 полицейски служители са участвали в акцията. Проверени са 19 питейни и увеселителни заведения и 4 компютърни клуба. Извършени са проверки и в районите на 2 училища и два парка. Сред проверените общо 88-ма е установен един с криминални прояви. Не са установени обявени за общодържавно издирване, пласьори или употребяващи наркотични вещества. В питейни заведения след 22 часа е намерено един непълнолетен. На управители на заведения са съставени 5 констативни протокола. За нарушаване на режима на присъствие на деца в заведения, съобразно разпоредбите на чл.45, ал.2 и ал.3 от Закона за защита на детето е съставен 1 акт.

Големи икономии в Германия за намаляване на дефицита
Германският министър на финансите Волфганг Шойбле обяви важни мерки за икономии за намаляване на публичния дефицит след 2011 г.
От 2011 г. германската държава трябва да намали дефицита с 86 милиарда евро и десноцентристкото коалиционно правителство трябва да подготви гражданите за тези мерки за икономии, заявява Шойбле за берлинския вестник "Тагесшпил ам Зонтаг". Задачата на коалицията от християндемократи и либерали на канцлера Меркел е колосална и изисква много политическа интелигентност, изтъква министърът. За да даде тласък на растежа, германското правителство реши да отпусне дефицита в краткосрочен план, като по-специално намали данъците. Шойбле има възражения по условията на намаляване на данъците с 24 милиарда евро след 2011, предвидени в правителствената програма. Той смята, че реализирането на това съкращаване на данъците ще зависи от начина, по който икономиката ще се развива през май и от икономиите, които коалицията е готова да направи. Всеки трябва да знае, че можем да постигнем по-голям растеж чрез намаляване на данъците само ако в същата степен съкратим разходите, обяснява финансовият министър.

Няма коментари: