неделя, 3 януари 2010 г.

ИЗВЕСТИЯ - 3 ЯНУАРИ 2010


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Осман Октай: Доган готви план за политическа дестабилизация и етнически конфликти

"Лидерът на ДПС Ахмед Доган готви план за политическа дестабилизация на страната" - заяви в специално интервю за телевизия "Европа" бившият заместник-председател на Движението за права и свободи Осман Октай. Той предвижда тежка политическа зима заради разпадането и на други парламентарни групи като РЗС, което била една от целите на Доган.

Осман Октай очаква да бъдат повдигнати обвинения на десетина души от обкръжението на Доган, а самият лидер на ДПС, от своя страна, щял да се опита да изнуди правителството със заплахи за опасни етнически конфликти.
Според Октай етническото напрежение щяло да избухне през февруари – март. И макар управляващите да усещат тези събития, бившият заместник-председател на ДПС изрази притеснението си, че с проблемите в ДАНС държавата едва ли би могла да реагира адекватно на евентуални конфликти на етническа основа.
Още след шоковата конференция на ДПС, в която Доган намекна за оставка, Октай охлади страстите и предрече, ча такава няма да има. “Ахмед Доган никога няма да напусне ДПС. Аз съм чувал от него преди години, когато е бил достатъчно откровен в нашите разговори на 4 очи, че той е създал тази структура и той ще я унищожи. Замине ли си той, значи просто трябва да си замине и партията. Това му е била концепцията и той все още не се е отказал от нея” - заяви тогава пак за телевизия “Европа” бившият зам.-председател на ДПС. Целта на конференцията е била именно преизбирането му начело на партията, както и вкарването на обвиняеми като Митхат Табаков и Гюнай Сефер в Централния съвет, категоричен бе Октай.

Сергей Станишев си пожела партията да възстанови влиянието си през Новата година
Лидерът на БСП Сергей Станишев си пожела партията да възстанови влиянието си през Новата година и да защитава социалния характер на българската държава, което е особено важно в условията на криза. Това каза председателят на ИБ на НС на БСП Сергей Станишев в столичен клуб днес. Той заяви, че депутатите от БСП ще изпълняват задълженията си и ще бъдат по-активни като позиция през Новата година.
На управляващите Станишев пожела да реализират програмата си. “2010 г. ще бъде изцяло година на новите управляващи и те ще носят отговорността за това, което се случва” - посочи Станишев. Лидерът на левицата си пожела в личен план Новата година да е по-добра от 2009 г.
“Работа на пълни обороти, ще получиш евробанкноти” и “Обич и усмивки” бяха двата късмета, които той си изтегли от новогодишната баница, подготвена от левицата. Късметчета си изтеглиха и журналистите, на които Станишев пожела много вдъхновение и независимост, както и да отразяват обективно всички събития.

Въвеждат външно оценяване и за студентите от следващата академична година
Да се въведе външно оценяване и в университетите от следващата академична година, предлага министърът на образованието Сергей Игнатов. Досега т. нар. “малки матури” държаха учениците от 4 до 6 клас, а през тази ще са част и от кандидат-гимназиалния изпит за седмокласниците. Целта е да се създааде реална конкуренция между висшите училища, а средното образование да е с практическа реализация.
“Основен измерител ще е реализацията на възпитаницте на университетите. Мисля, че ще има училища – марка – които ще гарантират, че като завърши техен възпитаник ще има расбота, реализация и възможност за развитие”, каза министърът.
От следващата академична година матурата ще измести изцяло кандидатстудентските изпити, прогнозира Игнатов. Според него трябва да се дава възможност на максимален брой младежи да влизат в университетите, но да излизат само най-добрите. Така и бизнесът ще се сдобива с качествени кадри.
Сега университетите в България са над 50. Конкуренцията с европейските висши училища ще доведе до значително намаляване на броя им, смята министърът на образованието.
През тази година започва и обществено обсъждане за изучаването на религия в клас и затягане на дисциплината сред учениците, като се предвижда и въвеждане на оценка за поведение.

Криза с дълговете очаква Еврозоната през 2010 г.
Въпреки признаците за възстановяване от рецесията, Eврозоната е заплашена от нова криза. Това е прогнозата на експертите за настоящата 2010 година. Причина за новите трусове на финансовите пазари вероятно ще станат дълговете, натрупани от 16-те държави членки на Еврозоната. Правителствата на тези европейски държави са теглили огромни заеми, които обаче не могат да върнат.
Експерти прогнозират през 2010 година нова криза с дълговете. Според оценката им през новата година ще се повтори ситуацията отпреди две години, която задейства предупредителните сигнали и принуди пазарите да следят плановете на правителствата за обуздаване на увеличаващия се дефицит. В подкрепа на прогнозите на експертите дойде новината, че официални лица са заемали огромни суми, за да извадят 16-членната зона от рецесията. Задълженията им се очаква да надминат с много тавана, установен в Пакта за стабилност и растеж на ЕС.
Влошаващият се бюджетен дефицит, слабият икономически растеж и подкрепата за банковия сектор “увеличават значимо големия държавния дълг”, предупреди Европейската комисия. Средният за Еврозоната държавен дълг “може да достигне до 84% от брутния вътрешен продукт до 2010 г., увеличение от 18 пункта в сравнение с 2007 г.”, съобщиха от комисията, което надвишава с много лимита от 60%, установен в пакта. Кредитният рейтинг на правителството на Гърция беше намален от трите големи международни рейтингови агенции, някои от агенциите намалиха също и рейтинга на Испания и Ирландия. Германия, която е смятана за крайъгълен камък на европейската фискална дисциплина, прогнозира, че държавният й дълг през тази година ще бъде около 78 процента от брутния вътрешен продукт. Втората по големина икономика в Европа, тази на Франция, пък, отчете скок на държавния си дълг през последното тримесечие на 2009 година до рекордните 75,8 на сто

САЩ: Изминалото десетилетие е изгубено за икономиката ни
Изминалото първо десетилетие на 21 в. е било като цяло "загубено" за икономиката на САЩ, разкрива официалната статистика на американското правителство, публикувана във в. "Вашингтон пост". По данни на Федералния резерв на САЩ от 2000 г. насам в страната е бил отчетен нулев растеж на нови работни места.
Подобна ситуация в икономическия сектор на САЩ се регистрира за пръв път от началото на 40-те години на миналия век. Оттогава страната отбеляза стабилен растеж на заетостта - 38 процента в края на 40-те години, 24 процента през 50-те, 31
процента през 60-те, 27 процента през 70-те, 20 процента през 80-те и 20 процента - през 90-те години.
За първите десет години на 21 в. се е понижило общото ниво на благосъстояние на американските семейства от средната класа, разкриват статистическите данни. През 2008 г. средностатистическото семейство в САЩ е разполагало с по-малко средства отколкото през 1999 г. За подобряване на ситуацията не е допринесъл и фактът, че в първото десетилетие на века производителността на труда се е повишила значително в сравнение с 90-те години на миналия век.

Икономическите проблеми на Гърция могат да повлекат и Белгия
Икономическите проблеми на Гърция могат да се отразят тежко на Белгия, предупреждава Петер Ванден Хуте, ръководител на служба "Проучвания" в банка "Ай Ен Джи" (ING) - Белгия, в интервю за белгийския вестник "Либр Белжик". "Ако Гърция изпадне във фалит, то последствията за доста страни, включително Белгия, ще бъдат тежки" - прогнозира специалистът.
“Нашият държавен дълг също е голям и (състоянието на) белгийската икономика може да разтревожи инвеститорите. Освен това европейски банки, особено германски, държат много гръцки облигации. Накратко, един фалит на гръцката държава би се отразил отрицателно на цялата Еврозона” - изтъква той.
Все пак Петер Ванден Хуте не мисли, че подобно нещо е възможно да се случи. Гърция е под наблюдение. Съветът на министрите от Европейския съюз ще се занимае с гръцкия план за възстановяване в началото на февруари, а Европейската комисия може да постави някои въпроси и да наложи мерки на Гърция, отбелязва той.

Вашингтон отхвърли иранския ядрен ултиматум
Иран "сам застава на пътя си" с ултиматума, който даде на западните държави по ядрения въпрос, предупреди говорителят на Съвета за национална сигурност към Белия дом Майк Хамър, цитиран от "Асошиейтед прес" и "Франс прес". Хамър отхвърли иранския ултиматум, като заяви, че предложението на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ), което предвижда обогатяването на ирански уран извън страната, е достатъчно.
“МААЕ постави на масата едно балансирано предложение, което отговаря на изискванията на Иран и се ползва с подкрепата на международната общност” - заяви той. МААЕ предложи на Техеран да се съгласи по-голямата част от нискообогатения му уран да се обогатява до 20 процента в Русия в замяна на гориво за изследователския реактор в Техеран. Вчера Иран предупреди, че ще произведе самостоятелно ядрено гориво, ако до края на януари не се стигне до сделка за доставка на гориво от Запада срещу ирански обогатен уран.
Външният министър Манушер Мотаки даде на Запада срок от един месец да реши дали да приеме иранското контрапредложение - или да продаде на Техеран необходимото му ядрено гориво, или да го размени за ирански обогатен уран. Мотаки предупреди, че в противен случай Техеран ще обогати сам до по-високи равнища необходимия му уран.

“Ал Кайда” готви още атентати в САЩ
На територията на САЩ продължават да се подготвят нови терористични актове. Това заяви Майкъл Лайтър, който оглавява звеното за борба с тероризма. По думите му усилията на властите в страната трябва да са насочени към предотвратяването на враждебни действия насочени срещу вътрешната и външната сигурност на страната.
Международната терористична мрежа “Ал Кайда” и свързаните с нея екстремистки групировки продължават опитите да извършват терористични актове на територията на САЩ. Това заяви директорът на националния контратерористичен център на САЩ Майкъл Лайтър. Ръководената от него агенция влиза в структурите на апарата на директора на националното разузнаване и координира дейността на всичките 16 американски разузнавателни ведомства.
“С абсолютна достоверност знаем, че “Ал Кайда” и тези, които споделят нейната идеология, продължават да усъвършенстват своите методи, за да изпитват нашите системи за защита и да нанесат удар във вътрешността на страната” - подчерта Лайтър. По думите му, ключова цел на работата на специалните служби на САЩ трябва да бъде “предотвратяването на терористичните актове на американска територия и действията насочени срещу интересите на страната”.

Британските служби следели атентатора от Детройт
Британските служби за сигурност са знаели още преди три години, че атентаторът, който се опита да взриви самолет на "Нортуест еърлайнс" на 25 декември, е поддържал контакти с ислямистки екстремисти във Великобритания, съобщава британския вестник "Сънди таймс".Нигериецът Умар Фарук Абдулмуталаб, който се опита да се самовзриви в самолет на американската авиокомпания малко преди кацането му в Детройт, е следвал в Лондон между 2005 и 2008 г.
При престоя си в британската столица Абдулмуталаб е контактувал с екстремисти, които били под наблюдението на британските разузнавателни служби МИ-5, пише изданието, позовавайки се на служители от службите за борба с тероризма.
Британски официални представители едва сега са предоставили досието на атентатора на американските си колеги. Досието съдържа данни за нееднократните му контакти с лица, следени от МИ-5.
Служители от британските разузнавателни служби защитиха решението си да не идентифицират Абдулмуталаб като възможен риск за сигурността с аргумента, че той е бил един от многото младежи, общуващи с екстремисти, за които обаче се е смятало, че не са замесени в терористична дейност.

Каракас се превърна в касапница в новогадишната нощ - 157 загинали
Общо 157 души са загинали между 31 декември и 1 януари при новогодишните празненства в Каракас, съобщи "Франс прес", позовавайки се на публикации във венецуелските вестници. Повечето от тях са загинали по улиците при нападения или улучени от рикоширали куршуми при стрелба във въздуха.
Според местния печат всеки уикенд в столицата на Венецуела загиват петдесетина души, а по данни на националната
Обсерватория на насилието от насилствена смърт загиват 100 от всеки 100 000 жители на Каракас. В световен план това съотношение е девет към 100 000 жители.
Каракас се смята за един от най-опасните градове на Латинска Америка, като в това отношение го задминава единствено мексиканският пограничен град Сиудад Хуарес, където наркокартелите водят ежедневни кръвопролитни войни. Венецуелските власти не са публикували официални данни за престъпността в страната от няколко месеца насам. Неотдавна президентът Уго Чавес обаче призна, че насилието и престъпността са проблеми, които “все повече безпокоят” жителите на Венецуела.

Чайки - стръвници нападат китовете в аржентинските води
Това не е "жълта" изцепка: сайтът на Би Би Си помести видеоматериал, заснет от специалисти, на който се вижда как чайки нападат гърбовете на китове, плуващи на повърхността в океана край аржентинските брегове. Птиците кълват тъкан направо от огромните бозайници, като така ги принуждават да се гмуркат непрекъснато, което е нежелателно дори за китовете. Учените са учудени от поведението на безобидните по принцип птици.
Аржентинските китове са застрашени от изчезване в района и тормозът от страна на чайките представлява истински проблем. На видеоматериала ясно се виждат кацащите и кълвящи чайки, показани са и големите разкъсани петна по гърбовете на китовете, които птиците са издълбали. Аржентинските специалисти по китовете споделиха, че такива случаи преди е имало много рядко. В последните 20 години, обаче, те зачестяват и днес са истинско мъчение за китовете. Регистриран е ръст на смъртността на огромните бозайници, който, вероятно, се дължи на инфекции и стрес от месоядните атаки на чайките.
Чайките предпочитат по-малките китчета, жертвите често са принудени да са обръщат с корема нагоре, за да защитят вече поразените си гърбове.
Основният проблем се корени на брега: през последните десетилетия риболовната индустрия се разрастна и тонове остатъци биват изсипване в открити ями по крайбрежието. Те представляват “манна небесна” за чайките, които се тълпят там на огромни ята и броят им се е увеличил многократно. Учените възнамеряват да се вземат мерки за изсипване на отпадъците в подземни ями, които да заменят откритите бунища, достъпни отвсякъде за чайките.
Докато това не се реализира, ентусиазираните туристи, които навлизат с корабчета в океана, за да видят и заснемат китовете, ще стават по принуда свидетели на трагедията на огромните същества.

В Мексико сити се състоя парадът на “Тримата крале”
Улиците на Мексико сити се изпълниха с любопитни зрители, нетърпеливи да видят традиционния парад на Тримата крале. По време на превърналия се в атракция фестивал по централните булеварди на столицата на Мексико се изявяват трима полицаи, които с моторите си изпълняват различни номера.
Тяхната жива пирамида се е превърнала в забавление не само за малки, но и за големи. Мелхор, Гаспар и Балтазар, всяка година застават начело на процесията, в която участваха 17 платформи, които бяха във формата на гигантски игуани.
Парадът в Мексико е наречен Тримата крале в памет на тримата влъхви, които се завръщат от Витлеем, за да обявят раждането на Исус Христос. Мексиканците почитат паметното събитие на 5 януари всяка година. На този ден, а не на Коледа, децата в страната получават подаръците си, по примера на трите влъхви, които носят дарове за Спасителя.

Отглеждате си тарантула? Пазете си очите!
Притежателите на тарантули трябва да се поучат от неприятния опит на свой съмишленик, който потърси лекарска помощ, след като косми от паяка, попаднали върху роговицата на очите му, му причиниха доста страдания, съобщи "Ройтерс". Така че ако възнамерявате да се застоявате близо до любимата си тарантула, трябва да сте сигурни, че очите ви са защитени, предупредиха в публикацията.
Офталмолозите от “St. James’s University Hospital” в Лийдс, Англия, използваха лупи със силно увеличение, за да успеят да идентифицират причината за сълзенето, зачервяването и повишената светлинна дразнимост на едното око на собственик на тарантула. Странният случай беше описан в британското медицинско списание “The Lancet”.
Лекарите открили подбни на косъмчета обекти, забити в роговицата. За щастие пациентът си спомнил, че е правил сериозно почистване на стъкления контейнер, в който държи домашния си любимец - чилийска червена тарантула. По думите на лекаря той си спомнил, че усетил движение в терариума и когато обърнал глава, видял как тарантулата, която била наблизо, изпуснала малко облаче от косми, които, влезли в контакт с очите и лицето на пациента. Според лекарите това е много рядък медицински случай.
Чилийската червена тарантула изхвърля част от козината в задната чест на тялото си като защитна реакция срещу хищници. Докторите препоръчват на гледачите на тарантули да си осигуряват винаги надеждно покриване на очите, когато обслужват животните.


ПО НЮЗ.БГ

Невредими българите в пиратски плен

Невредими са всичките 25 членове от екипажа на плаващия под британски флаг кораб „Asian glory", вторият с българи на борда, отвлечен край бреговете на Сомалия.
Това съобщи говорителят на военноморската мисия на ЕС Джон Харбър.
Според Харбър корабът е трябвало да навлезе в неделя в транзитния коридор, охраняван от операцията „Атланта". Нает е бил от южнокорейска компания за превоз на автомобили, съобщи БНР.
Още няма контакт с пиратите, но от британското външно министерство са установили, че корабът се отправя към Сомалия.
Сомалийските пирати са отвлекли 80 кораба през последните две години, като в много случаи са получили за тях много милиони откупи в американски долари. В момента пиратите държат в плен почти 300 моряци.
Световните медии съобщават, че един от нашите моряци е успял да се свърже с британската компания и да каже, че не е ранен, че корабът е отвлечен, и че екипажът се намира в добро здраве.
В началото на седмицата пиратите отвлякоха и кораба „Сейнт Джеймс Парк" с петима българи на борда. Така похитените от пирати край Сомалия български моряци станаха общо 13.
В същото време пресслужбата на Украинското външно министерство съобщи, че товарният кораб „Ариана" с украинци на борда ще пристигне днес в оманското пристанище Салала, след като беше освободен от сомалийски пирати.
Украинците ще се върнат в родината си със специален полет след медицински прегледи и предаването на кораба на новия екипаж.
Великобритания и САЩ са се договорили да подпомогнат борбата срещу тероризма в Йемен и Сомалия след неуспешния опит за атентат на 25 декември в самолет на американска авиокомпания с 300 души на борда.
Припомняме, българите на борда на "Asian glori" са наети от варненското представителство на фирма "Зодиак". Чрез нея са заминали и петимата български моряци в екипажа на британския танкер "Сейнт Джеймс парк", отвлечен по-рано тази седмица.
Вчера от министерството на външните работи обявиха телефонни линии, на които може да се получи информация за отвлечените българи.

14-годишна с шанс да стане майка на Бебе 2010
14-годишно момиче стана майка на бебе 2010г. във Варна, съобщи www.varna24.bg.
Точно една минута след началото на 2010 година в морската столица проплака Марияна. Тя тежи 2,300 кг и е 46 сантиметра, посочи дежурната акушерка Владка Георгиева.
Детето е недоносено и до вчера по обед бе в неонатологичното отделение на АГ болницата.
Майката Николета Красимирова Великова е 14-годишно момиче от Бяла.
Гинеколозите казаха, че като за първи път съм се справила много добре, каза часове след раждането Николета.
Младата майка беше много щастлива и от изключително големия интерес, който проявиха медиите към нея. Тя е родена в Бяла и е средното дете в семейство с три момичета. По-малката й сестра е 3-годишна, а кака й е на 17.
Николета спряла да ходи на училище в пети клас и след това се омъжила за 17-годишния Митко.
Той работи към горското стопанство и издържа младото семейство. Щастливият баща я посетил веднага на 1 януари и тогава се договорили и за името на бебето Марияна.
Бебето е с реални шансове да стане "Бебе на годината". Ще се бори с още две момиченца, които също са родени точно в 00.01 часа на 1 януари. Другите две госпожици се родиха в Плевен и Велинград, а имената им са Василена и Нези.
Победителите в състезанието "Бебе на годината" ще бъдат обявени на пресконференция във втория работен ден за тази година - 5 януари. Тъй като мъничетата са проплакали в една и съща минута, ще се изтегли жребий в присъствието на нотариус.
Олимпийската ни шампионка по гребане Румяна Нейкова ще ориса бебето, проплакало в последните секунди на старата година.
Първото бебе в Годината на Тигъра ще бъде благословено с нов ритуал. То няма да има орисник. Според новия регламент новороденото ще получи специален сборник с 12 приказки.

Два пътнически влака се сблъскаха в Турция
Два пътнически влака се сблъскаха в северозападната част на Турция.
Един загина и двама са ранени при инцидента. Машинистът на единия от влаковете е починал.
Това съобщиха от министерство на транспорта в Турция, цитирани от РИА Новости.
По данни на министерството загинал е машинистът на единия от влаковете, по чиято вина се е случила катастрофата. Травми са получили още двама машинисти.
Местните медии съобщават и за трима пострадали сред пътниците, но тези данни все още не са потвърдени официално.
Спасителните екипи вече са на мястото на инцидента. Влаковете са пътували по линията Истанбул - Ескишехир.
Най-вероятната причина за инцидента е, че машинистът на едната композиция не е спрял при подаден сигнал за спиране.

Русия спря петролните доставки за Беларус
Русия спря петролните доставки за Беларус, съобщи Ройтерс. Агенцията уточнява, че причината е провал на преговорите за доставка и транзит през 2010 година.
Според руски енергийни компании транзитът на руски нефт до страните от Европейския съюз няма да бъде засегнат.
Ройтерс припомня, че сегашното спиране на доставките е първото от 2007г., когато отново заради спор за цената на транзитните такси, Москва спря петролните доставки на Беларус. Прекъсването продължи три дни и в крайна сметка завърши в ползва на Русия, пише агенцията.
Двете белоруски рафинерии Нафтан и Мозир посочиха, че разполагат с достатъчно нефтени запаси, за да работят още една седмица и имат около 450 000 тона суров петрол.
По-голямата част от петрола, който се преработва в тях обаче, се изнася за западноевропейските страни, като малка част остава за национална консумация.
Говорител на правителството в Беларус посочи, че по време на разговорите с руските представители, белоруската делегация е била подложена на „безпрецедентен натиск".
Той настоя Русия да продължи с доставките по силата на старото споразумение, докато не бъде постигнато ново.
Агенцията припомня, че преди дни аналогична ситуация се случи и с Украйна. Русия предупреди ЕС, че може да прекрати доставките на петрол за Киев, като засегнатите страни щяха да бъдат Словакия, Унгария и Чешката република.
Причината бяха преговорите за подписване на ежегодното допълнително споразумение към настоящия договор от 2004г. В крайна сметка Москва и Киев се споразумяха за условията по транзита на руски петрол през украинска територия през 2010 година.

И британското посолство в Йемен затвори врати
След като посолството на САЩ в Йемен беше затворено от съображения за сигурност, аналогични мерки предприе и британското.
По-рано американското посолство на САЩ спря работа в отговор на заплахите от страна на Ал-Кайда за атаки над американски обекти в страната.
За затварянето на британското посолство потвърди говорителката на британското външно министерство, цитирана от АП.
Тя отказа да уточни дали е била получена конкретна заплаха за сигурността на британската мисия. По думите й по-късно днес ще бъде взето решение дали сградата на посолството ще бъде отворена в понеделник.
По-рано днес Великобритания и САЩ официално обявиха, че съвместно ще финансират работата на ново контратерористично управление към йеменската полиция.

Лондон и Вашингтон заедно срещу тероризма в Йемен
Великобритания и САЩ съвместно ще финансират работата на ново контратерористично управление към йеменската полиция.
Това обявиха официално от канцеларията на британския премиер Гордън Браун, съобщи БиБиСи.
Двете страни се разбраха да си сътрудничат в усилията за пресичането на все по-бързо разрастващата се заплаха от атаки на ислямистки терористични групировки.
САЩ възнамерява да увеличи средствата, които отпуска за борбата с тероризма в Йемен като тяхната сума ще нарасне до 190 милиона долара през 2010 г. Миналата година за антитерористична дейност в Йемен са били изразходвани 67 милиона долара.
Изявлението на британските власти дойде малко след като президентът на САЩ Барак Обама обвини йеменска групировка, свързана с „Ал Кайда" в организацията на опита за взривяване на пътнически самолет в САЩ на Коледа.
Припомняме, вчера американският президент Барак Обама отправи обвинения към йеменското звено на терористична организация „Ал Кайда" за въоръжаване и обучаване на нигериеца, опитал се да извърши атентат в пътнически самолет.
До момента е ясно, че нигериецът е бил обучаван и оборудван от Ал-Кайда. Терористичната организация вече пое отговорност за организирането на неуспешния атентат на борда на самолет А 330

Неуспешният атентат - тест за US сигурността
Ал-Кайда и подобни на нея терористични организация подготвят различни акции, които да тестват американската система за сигурност на територията на САЩ.
Това заяви Майкъл Лейтър, директор на американския Национален антитерористичен център, цитиран от АП.
По думите му скорошният опит за взривяване на пътническия самолет, пътуващ за Детройт, е доказателство за планирането на подобни действия.
В специално изявление Лейтър подчерта, че американските служби за сигурност са категорични, че в моментa Ал-Кайда и други екстремисти „усъвършенстват методите си".
Агенцията цитира думите и на специалиста по борба с тероризма и президент на компанията "За безопасна Америка" Харви Кушнер.
Според него изключително обезпокоително е, че голям брой американски летища не разполагат с необходимата технология, за да засекат експлозивите от типа на използвания от терориста от Нигерия.
Абдулмуталаб се качи на борда с химическото вещество PETN (или пентаеритритол-тетранитрат), който е бил използван за сглобяване на експлозива в тоалетната на самолета, припомня АП
Това, което е смущаващо е, че вече над 9 години след 11 септември сме похарчили милиарди долари за защита и все още нямаме такава, която да ни предпази във въздуха, подчерта той.
Кушнер допълва, че е необходимо да бъдат вложени повече средства и усилия, които да предотвратят възможната опасност във въздуха.

Бомба избухна пред съд в южна Италия
Мощна самоделна бомба експлодира пред съда в южния италиански град Реджио Калабрия, съобщи Ройтерс. При взрива няма пострадали, но са нанесени щети на сградата.
От записа на камерите се вижда как двама мъже, с каски на главата и придвижващи се с мотор, са оставили експлозива пред съда.
Агенцията допълва, че тъй като взривът е станал много рано сутринта, районът е бил неоживен.
Ройтерс посочва, че в Реджио Калабрия действа мафията Ндрангета. Според разследващите именно нейни членове са отговорни за взрива.
Калабрийската мафия е печално известна със своите вендети.
Според полицията тя контролира търговията с кокаин не само в Италия и Западна Европа, но вече прониква в новите страни-членки на ЕС.

Откриха обезобразен труп на пастир
Тялото на мъж на около 50 години е намерено в Долна Оряховица.
Трупът е открит с разкъсно-контузни рани по лицето и липсващ крайник, съобщи БНР.
Огледът на място от полицията и съдебен лекар е установил, че тялото е на 49-годишния пастир на Долна Оряховица.
Според запознати, мъжът често злоупотребявал с алкохола, което може и да е причината за смъртта му.
Съдебният лекар не е установил следи от престъпление, а разкъсните рани по тялото вероятно са причинени от кучета. По случая е обрaзувано досъдебно производство, а тялото на мъжът е откарано за аутопсия във великотърновската болница

Психичноболен съсече баща си с брадва
44-годишен мъж е задържан като заподозрян в извършено от него тежко престъпление.
Скандал между баща и син възникнал вчера около 16 часа в дома им на ул."Култура" в Твърдица, съобщиха от пресцентъра на МВР.
Разпрата прераснала в сбиване, при което 44-годишният мъж нанесъл няколко удара с брадва в главата на 73-годишния си баща. Възрастният мъж починал на място.
Нападателят е задържан в полицейския арест за 24 часа. Той е психичноболен. Образувано е досъдебно производство.

Симеоне, мери си думите, Натискаме Турция да плати за имоти на тракийци

„24 часа"/ Симеоне, мери си думите
"Многоуважаеми Симеоне, като твой учител по български език и литература не мога да подмина активния речник на един министър." Това казва в писмо до финансовия министър учителят му по български от ловешката немска гимназия "Екзарх Йосиф I" Найден Ангелов. Той го е написал и съобщи за него на "24 часа".
Ангелов има предвид изрази на министъра като "феодални старци" за учените от БАН и "малоумно" за предложение на икономическия екип до президента. Вчера стана ясно, че представители на бизнеса от Ловеч са си тръгнали обидени след среща с Дянков на 29 декември. Той нарекъл дървен философ Галин Перянов, шеф на крупната фирма в града "Никром-Тръбна мебел".
Перянов питал кога ще бъде върнато ДДС-то на компании, които произвеждат и изнасят.

„Труд"/ Натискаме Турция да плати за имоти на тракийци
2306 потомци на бежанци от Одринска Тракия и Мала Азия са получили през 2009 г. от Централния държавен архив документи, че предците им са изоставили имоти на териториите, от които са били прокудени през 1913 г. Това научи "Труд" от министър Божидар Димитров, в чийто ресор е архивът. На базата на документите тракийците ще могат да претендират за обезщетения от южната ни съседка. Двете държави преговарят по въпроса.
През 2009 г. в Централния държавен архив са били извършени 3447 справки за имоти. 220 души не са поискали заверени копия на документите, съдържащи информация за изоставени имоти. По 921 молби не са намерени данни. За информацията архивът е ползвал "домакински карти", сведения, списъци и декларации за оставената движима и недвижима собственост.

„Труд"/Още осем българи в плен
Още 8 българи паднаха в плен на сомалийски пирати. Това стана в първия ден от новата година при отвличането на автовоза "Ейшън глори" с 25 души на борда.
Така нашенците, които са заложници на корсарите край Аденския залив, станаха общо 13. На 28 декември 2009 г. бе отвлечен танкерът "Сейнт Джеймс парк" с петима българи от общо 26 моряци. И двата кораба плават под британски флаг, а фирмата оператор е "Зодиак".

„Стандарт"/Подариха сърце на Антонина
2010 г. започна с чудо за Антонина Ябруди. Навръх Коледа 22-годишната студентка по право се помоли за ново сърце. Тя страда от сърдечна недостатъчност. Седем дни по-късно чудото се случи. Родителите на 25-годишния Александър Сапунджиев, който почина от мозъчен кръвоизлив, дариха органите му. Присаждането на сърцето му на Антонина бе извършено в първия ден на новата година от проф. Генчо Начев и доц. Димитър Петков в софийската болница "Света Екатерина". Операцията е успешна. Още трима са спасени след благородния жест на близките на Александър. В болница "Лозенец" 33-годишна жена от Видинско и 53-годишен мъж от Благоевградско получиха по един бъбрек, които вече започнаха да функционират. Черният дроб бе присаден на 55-годишна столичанка във ВМА.

„Стандарт"/Още осем наши при пиратите
Втори кораб с българи на борда похитиха сомалийските пирати само за седмица. Жертвите този път са осем родни моряци начело с капитана, които пътуват на британския автомобиловоз "Ейшън Глори".
Инцидентът навръх Нова година бе потвърден от Външното министерство и наелата моряците фирма "Зодиак" вчера сутринта. Засега всички на борда са в добро здраве, увери шефът на компанията Продан Раданов. На 29 декември пиратите край Аденския залив плениха още един британски танкер, с който плават петима нашенци.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Обама обещава победа над омразата и злото


Ще успее ли Обама да изпълни намеренията си?
Обама официално свърза Ал Кайда с неуспешния опит за атентат по Коледа срещу американски пътнически самолет. В седмичното си радиообръщение той нарече Ал Кайда "мрежа на насилие и омраза с разклонения в цял свят".
В радиообръщението си американският президент каза, че отговорност за нападението носи йеменският клон на групировката. Затова и САЩ ще потърсят отговорност от регионалния клон на терористичната мрежа на Арабския полуостров, увери той.

Абдулмуталаб е преминал обучение в терористичен лагер
САЩ - във война срещу насилието и омразата
"В четвъртък получих предварителните доклади около пропуските в системата за сигурността. Ще направя всичко, което е необходимо, за да осигуря на разузнаването, правоохранителните органи и министерството на вътрешната сигурност всичко, от което се нуждаят, за да направят Америка по-сигурно място. Това включва и по-ефективна координация между тези служби и органи, както и търсенето на отговорност от тях на всички нива. Това е, което ще направя като президент ."
По-нататък Обама се спира на продължаващото разследване и на излизащите нови факти около неуспешния атентат по Коледа. Атентаторът е бил в Йемен, където се е свързал с член на Ал Кайда, на Арабския полуостров е преминал обучение в терористичен лагер. Експлозива атентаторът е получил от Ал Кайда, която му е възложила да атакува пътническия самолет на път за Америка.
"Не за първи път тази групировка ни атакува. През последните години тя нападна йеменски правителствени представители и западни хотелски вериги, ресторанти и дипломатически мисии, вкл. американското посолство, където през 2008 г. загина един американски гражданин. Затова като президент аз смятам за приоритет задълбочаването на партньорството ни с йеменските власти, на които ние ще предоставим необходимото оборудване за силите им за сигурност, с които ще разменяме разузнавателна информация и с които ще работим в много тясно сътрудничество за да победим терористите от Ал Кайда."

Обама вярва в по-доброто бъдеще
Оптимизъм и вяра вместо паника и цинизъм
"Нацията ни е във война с една световна организация на насилие и омраза, и аз ще направя всичко необходимо, за да я победим и да защитим нашата страна и ценностите, които винаги са отличавали Америка сред другите страни", казва Барак Обама. По-нататък той уверява, че с тази цел е пренасочил повече ресурси от Ирак, който няма нищо общо с атентатите от 11 септември, към районите, в които Ал Кайда е силна - Афганистан и Пакистан. Същата идея лежи и в основата на новите партньорства на Америка, като това с Йемен, посочва още Барак Обама и допълва:
"Вместо да изпадаме в паника и цинизъм, нека възродим непреходния американски дух, който винаги ни е помагал да се възстановим, да вярваме и да бъдем оптимисти. И вместо да се поддаваме на партизанщина и разделение, нека се покажем единни и достойни за това, което изисква от нас настоящият час."
АГ/ЕЛ/БЕ

Нараства зависимостта на Германия от руските петролни доставки
Руският добив на нефт е достигнал рекордно високи обеми през 2009 година. По данни на енергийното министерство в Москва дневното произвеждано количество през годината е било 9.9 млн. барела. В момента Русия е производител №1 в света на петрол, следвана от Саудитска Арабия. Според списание "Шпигел" зависимостта на Германия от руските петролни доставки нараства. В момента страната внася 35 процента от необходимите и количества суров нефт именно от Русия.

В Германия се засилват призивите за изтегляне от Афганистан
В навечерието на международната конференция за Афганистан в края на месеца в Лондон се засилват призивите за изтегляне на германския контингент в Афганистан. Външният министър Гидо Вестервеле се обяви за това още през тази година да започне прехвърлянето на отговорността за сигурността в страната върху афганистанците. Този процес трябва да приключи с изтеглянето на частите на Бундесвера, заяви пред списание "Фокус" първият дипломат на Берлин. Също и политици от консервативния блок ХДС/ХСС настояват за приемането на стратегия за излизане от Афганистан.

Пакистанският премиер призова за засилена борба срещу тероризма
След кървавия атентат в Северозападен Пакистан премиерът на страната Юсуф Джилани призова за засилена борба срещу тероризма. Цялата нация е против терористите, увери Джилани. Междувременно броят на жертвите на нападението нарастна на 96, вкл. 6 деца. Атентаторът взриви кола-бомба на спортно игрище по време на волейболен мач. Говорителят на полицията Малик Навеед смята, че нападението е акт на отмъщение от талибаните: "Смятаме, че това е реакция на подкрепата, която местното население оказва на силите за сигурност в района."

Проектокабинетът на Карзай претърпя поражение в парламента
Президентът на Афганистан Хамид Карзай получи сериозен шамар. При гласуването на новия му кабинет парламентът отхвърли 17 от общо 24 номинации за министри. Сред отхвърлените кандидатури са и тези на бившия военен командир - генерал Исмаил Хан и на единствената жена в проектокабинета - Хусн Бано Газанфар. На този фон лидерът на опозицията Абдула Абдула определи гласуването като "ясен вот на недоверие": "Това показва ясно огромните мащаби на кризата в страната - в управлението, в политиката, в сигурността - всичко говори за бедствие."
Междувременно президентът Карзай обяви, че ще предложи персонални промени в проектокабинета си.

Когато ходенето при проститутка е престъпление
Жриците на любовта страдат от забраната
Измина една година от въвеждането на забрана на проституцията в две скандинавски страни. Каква е ситуацията на пазара на човешка плът в тях? 63-годишната Яни, която е преспала с 50 000 мъже, разказва...
Яни е в "занаята" от 13-годишна възраст, когато напуска родното си село край Лилехамер и на автостоп пристига в Осло. Днес тя е на 63 години, има изрусени коси и се облича по начин, който излага на показ немалка част от огромните й гърди. Тя смята за глупав закона, който наложи забрана върху проституцията. Въпреки че той преследва само клиентите на "най-старата професия" в света, от забраната страдат преди всичко проститутките. "В крайна сметка става въпрос за работното ми място", казва Яни.
"Гостуващи" проститутки от Русия
3000 евро глоба за клиентите
Норвежкият закон предвижда глоба от 25 000 крони (около 3 000 евро) за мъж, потърсил услугите на проститутка. Независимо дали в страната или в чужбина. В цяла Норвегия досега са били глобени стотина мъже, почти всичките - в столицата Осло. Всичките са си платили глобата без възражения, може би защото се страхуват от това работодателят им или семейството да бъдат информирани за извършеното деяние.
Пионер в рестриктивните мерки за проституцията обаче е друга скандинавска страна. Още през 1999 година Швеция криминализира купуването на секс. Шведският закон предвижда глоба от около 1 000 евро за мъж, потърсил услугите на проститутка, ако бъде заловен. Глобата е поставена в зависимост от доходите на провинилия се. Той може да избира дали да бъде глобен или да прекара до 6 месеца в затвора. Законът не преследва самите проститутки, а само техните клиенти. Това обаче съвсем не означава, че жриците на любовта не страдат от това. За тях става все по-трудно да си набавят клиенти, което все по-често става не на улицата, а в интернет и чрез мобилните телефони. Освен това се увеличава делът на "гостуващите" проститутки, най-вече от Русия, Румъния, Латвия и Литва.
За приемането на рестриктивния закон в Норвегия имаше конкретен повод - напливът от нигерийски проститутки, заляли норвежката столица, които без задръжки се хвърляха дори на мъже, разхождайки се със семействата си. Организираните мрежи, които прехвърляха проституки от Нигерия в Норвегия, използваха евтин трик за "проучване на пазара" - първо пробваха с пълни жени, след това - с високи и стройни. Имаше моменти, когато по централната улица на Осло можеха да се преброят 150 нигерийски проститутки. Това предизвика недоволството на гражданите, които засилиха натиска си срещу политиците. Така се стигна и до закона, обяснява Яни.
Повечето приемат клиентите си в хотел или у домаРазходките на нигерийските проституки
Преди неговото приемане в Норвегия официално е имало 3 300 проститутки. Една година по-късно техният брой е намалял драстично, изчезнали са много ог нигерийките, които са се преместили към Дания, Холандия, Германия и Франция. Останалите приемат клиентите си в хотел или у дома. А от 1 януари действа забраната за отдаване на жилище под наем на проститутки.
Междувременно след драстичния спад преди година, през декември 2009-та уличната проституция в Норвегия се е върнала на нивата от преди въвеждането на закона. И нигерийските проституки започват да се завръщат в Норвегия.
ЗЦ/ЕЛ

Европа се превръща в залог на интереси
Централноазиатците - извън сянката на Русия
Години наред Централна Азия водеше незабележимо, маргинално съществуване в покрайнините на разпадналата се съветска империя. Сега обаче Западът проявява значителен интерес към този регион.
Централна изходна логистична база за международните войски в Афганистан. Партньор в борбата срещу ислямисткия терор и производството на наркотици край Хиндукуш, но преди всичко - обилен извор на нефт и природен газ. Никога досега обхващащият пет държави регион не е имал толкова голямо международно значение. Никога този регион не е бил толкова мощен.
Русия трябва да се бори за влияние
Европейският съюз разработи собствена специална стратегия за Централна Азия, в която се говори за евентуално приближаване до европейските стандарти. Китай, Русия, Европа, Америка - междувременно всички се домогват за благоволението на централноазиатците. Откритият неотдавна газопровод, който през Туркменистан, Казахстан и Узбекистан достига до западната част на Китай, е с почти две хиляди километра дължина. Президентът на Туркменистан съвсем точно оцени значимостта на проекта с изявлението, че този газопровод е стойностен не само в търговско, но и в политическо отношение.
Откритият наскоро газопровод от Русия до Китай не променя с нищо факта, че Москва губи монопола си върху централноазиатската газопроводна мрежа. Политическата помпозност, с която бе гарниран този проект, всъщност издава, че Русия трябва да се бори за влиянието си в региона. Дори и поради исторически, географски и езикови причини Централна Азия остава свързана с Москва.
Каспийският регионПетролът - по-важен от демокрацията?
За Русия обаче тамошните държави отдавна вече не са евтини дюкянчета и предани васали. На този фон Европа се превръща едва ли не в залог на интереси. Независимо от Русия Европа държи на своя план за газопровода Набуко от Турция до Австрия. Но за да пълни този газопровод и за да го поддържа рентабилен Европа се нуждае от газ от Казахстан. Тази страна обаче се опъва като иска най-напред да вдигне цената. Шансовете за това изглеждат отлични, докато има клиенти като Китай и Русия, които освен това не поставят и никакви въпроси на тема демокрация и правова държава.
Дългосрочно погледнато Западът се нуждае от енергията на Каспийския регион. Западът обаче трябва да си признае, че има по-спешна нужда от петрол и природен газ, отколкото от демокрация в тези държави.
Зюддойче Цайтунг/БЕ/МИ


ПО КЛАСА.БГ
Приходите от държавни вземания се стопиха наполовина

Едва 86 млн. лв. са събрани до края на ноември 2009 г. от продажба на имущество на длъжници, година по-рано средствата бяха над 185 млн. лв.
Лиляна Мирчева
Близо 86 млн. лв. са събраните държавни вземания в края на ноември 2009 г., съобщи за „Класа“ бившият вече изпълнителен директор на Агенцията за държавни вземания (АДВ) Димана Митева. От 1 януари 2010 г. ведомството се вля в структурата на Националната агенция по приходите (НАП). Цифрите сочат драстично спадане на приходите от държавни вземания през миналата година – над два пъти. Много от търговете на досегашната агенция са завършили без продажби.
Низходящата тенденция на събираемост на средства от длъжници продължава от 2 години. През 2008 г. данните на АДВ показват малко над 185 млн. лв. приходи, докато през 2007 г. са били 281 млн. лв. За 2005 г. АДВ е събрала около 182 млн. лв., а за 2004 г. - близо 181 млн. лв.
„Основната причина според мен е, че дружествата и търговците заделят все по-малко средства за закупуване на имоти, на недвижима собственост и машини от търговете, които агенцията организира“, коментира Димана Митева. Тя обясни, че само месец и половина е била начело на АДВ и не е имала възможност да направи задълбочен анализ на сериозното понижение на приходите за държавата от продажба на имущество на закъсали длъжници. Експерти от дирекция „Публични изпълнители“ пък коментират, че много фирми свиват инвестициите си и не проявяват интерес към закупуване на имущества на закъсали фирми.
От всички средства, събрани до октомври 2009 г., около 52 млн. лв. са публична държавна собственост, а 15 млн. лв. са частни държавни вземания по данни на НАП. Близо 12 млн. лв. са приходите на дирекция „Продажби“, а 7 млн. лв. са събрани чрез търгове за несъстоятелност.
„Структурната реформа, при която АДВ се вля в структурата на НАП, няма да помогне много при продажбата на големи имоти, а по-скоро при търговете за по-малките“, смята Димана Митева. От януари т.г. отговорността по събирането на всички видове публични вземания, съхранението, продажбата на конфискувани или отнети в полза на държавата вещи ще се изпълнява от НАП. Агенцията ще представлява държавата в производствата по несъстоятелност, ще събира частни държавни вземания, определени в закона, и задълженията, свързани с неправомерно усвоените средства от еврофондовете.

До март активите на ВиК операторите стават публични
Излизането от Асоциациите на общините ще е възможно само при осигуряване на по-добро обслужване на населението
Загубите на вода във водопреносната мрежа достигат средно 60% за страната.
Рая Атанасова
До март активите на ВиК операторите ще станат публични, съобщи Владимир Стратиев, началник на кабинета на министъра на околната среда и водите Нона Караджова и експерт в областта. Прехвърлянето на активите на ВиК е първата стъпка от реформата във водния сектор. Очаква се реално да започнат да функционират и създадените с промените в Закона за водите асоциации на общините. Затова в момента се подготвя и пътна карта. Сега 90% от тези активи са собственост на ВиК операторите. Разпределението им ще се направи в две насоки - обекти, които са публична държавна собственост и публична общинска собственост.
„Активите са много. Ще се опитаме да извършим всичко до март, но ще има проблеми със земеразделянето на водопроводите“, коментира за „Класа“ Ганчо Тенев, директор на ВиК-Бургас. При връщането на земеделските земи са заснети само електропроводите, които са в земята. Според него почти нищо няма да се промени, ние оставаме оператор. Дали тази собственост ще бъде в нашите активи или не, няма голямо значение.
„Реформата трябва да е подплатена финансово и ресурсно, защото за прехвърлянето на активите, за картотекирането на цялата информация са необходими време и хора, които да работят извънредно, коментира Данчо Симеонов, областен управител на Варна. В по-големите общини прехвърлянето може да не се направи в срок, поясни той. В момента промените се обсъждат с ВиК операторите, след това ще се представят на кметовете, допълни Симеонов.

Наложителните промени
Промените се налагат, тъй като според правилата на оперативна програма „Околна среда“ не могат да се отпускат средства на търговски дружества, а само когато бенефициент са общините. Именно заради неясната собственост ЕК ни забрани временно да подписваме договори в сектора.
Програмата финансира до 80% от проектите. Трябва да решим въпроса с това, как ще бъдат осигурени останалите 20%, обясниха от екоминистерството. Дори всичко да е наред с изпълнението на проектите, ВиК дружествата трябва да поемат експлоатацията на новите съоръжения. „Ние трябва да осигурим инвестиционния процес от началото до края“, каза Стратиев. С промяната в собствеността на ВиК инфраструктурата ще се гарантират нуждите на всички населени места и граждани, както и процесът на регулиране на цените. Ще има увеличение, но все още не може да се каже с колко, поясни експертът. Областните управители смятат, че реформата в сектора би трябвало да доведе до понижаване на цената на водата. С промените ще се определят водоизточниците и ще се постигне ефективното им използване, смята Константин Гребенаров, областен управител на Бургас.
Осигуряването на финансов ресурс в сектора не е по силите нито на общините, нито на държавата, необходимо е намаляване на загубите на вода при пренос и повишаване качеството на услугата, категоричен е кметът на Плевен Найден Зеленогорски. Но международни компании имат интерес да инвестират във водния ни сектор. Необходимо е обаче секторът да се окрупни, а не всяко ВиК да носи товара си само. Затова се създават асоциации.

Разпределение на собствеността
В общото събрание на асоциацията държавата ще участва с 35%. Общините, които влизат в обособената територия, която невинаги съвпада с областите, ще имат останалите 65%. Този дял се разделя на база населението на всяка община. За да се вземе решение, то трябва да бъде подкрепено минимум от 2/3 от гласовете. Дадена община може да излезе от асоциацията само при положение че с това се осигурява по-добро обслужване на населението и качество на ВиК услугите. То трябва да бъде подкрепено от всички участници в общото събрание.
„Идеята за 264 ВиК, колкото са общините у нас, е немислима, секторът трябва да върви към окрупняване“, каза Стратиев. В момента има 51-52 оператора. 29 са държавни и държавно-общински на областен принцип с някои изключения ( големите ВиК). Около 20–22 са общинските оператори - в София, Берковица, Ботевград, Сапарева баня, Сандански, Петрич, Троян и др. Там асоциации засега няма да има, а ролята им ще изпълнява от Общинския съвет.
В закона е предвидено един ВиК оператор да обслужва повече от една територия. В рамките на една асоциация ще може да действа само един оператор.

Какво показва чуждият опит?
В България, както и в други страни членки проблемът е, че европейските пари не могат да бъдат отпускани в полза на частни компании, коментира за „Класа“ Джереми Гоуд, експерт в правителствената компания „Търговия и инвестиции“ на Великобритания. Той уточни, че в Полша са създадени общински холдингови структури, които притежават активите на ВиК дружеството. Те кандидатстват като бенефициенти по европейските проекти. Оперативната дейност, управлението на услугата е в частни ръце. В Малайзия предишната собственост минава в държавни ръце. Дружествата са били много задлъжнели преди одържавяването. Правителството е отменило дълговете, но приема активите на ВиК дружествата като собственост.
Тук собствеността и инвестициите трябва да бъдат отговорност на държавата или общината, а операторите да имат само грижата за управлението и предлагането на услугата, смята Гоуд.
Това създава и проблеми. За да оперират ефективно, дружествата трябва да имат качествена и солидна инвестиция. Ако тя е извън техния контрол, осигуряването й става много трудно.
Във Великобритания инвестицията и управлението в сектора идват от частния сектор, обобщи експертът.

20% от делата за организирана престъпност влизат в съда
Със 7 пъти са се увеличили злоупотребите с пари от фондове на Европейския съюз
От разследванията за организирана престъпност до съд стигат около 20%, за корупция - едва 15%, и само 7 от всеки сто дела за пране на пари. Това показва отчетът на прокуратурата за делата от обществен интерес, качен на сайта на държавното обвинение. В него се казва, че 129 души са осъдени за организирана престъпност за първите девет месеца на 2009 г. Сравнението на данните показва, че за същия период на предходната година са били осъдени 96 лица, а през 2007 г. - 43.
През първото деветмесечие на 2009 г. делата, образувани за престъпления от особен обществен интерес, съставляват 5,4% от всички новообразувани в производства в прокуратурите. Анализът на данните за предишните аналогични периоди сочи непрекъснато увеличаване на тези дела, отчитат от прокуратурата. Най-значимо и рязко е увеличението - почти 7 пъти при злоупотребите с фондове на Европейския съюз. Справката сочи, че през 2009 г. са били образувани 220 досъдебни производства за злоупотреби с европейски пари. Решени са 50 и са издадени осъдителни присъди на 9 лица. За същия период на 2008 г. досъдебните производства за злоупотреби с европейски пари са били 34, 11 са решени и не е била издадена нито една осъдителна присъда.
При делата за корупция обаче освен увеличение на осъдителните присъди (100 души) има и голям ръст на оправдателните, обобщават от прокуратурата. Данните показват, че 41 души, дадени на съд за корупционни престъпления, са били обявени за невинни. През предишните две години оправданите не са надхвърляли 20 души. В анализа си прокуратурата констатира, че всяка година се увеличават делата от обществен интерес, но от тях се решават едва една трета, а в съда се внасят още по-малко от случаите.
От делата за корупция най-много са за престъпления по служба - 203 разследвания, но има само 15 осъдителни присъди и двойно повече оправдателни. Значително повече - 59 души, са осъдени за подкуп, като, въпреки че за това престъпление се водят по-малко разследвания, прокуратурата внася повече обвинителни актове, отколкото за злоупотребите по служба. След септември 2008 г., докогато е статистиката в анализа, започнаха разследвания срещу бившите министри на отбраната Николай Цонев, на земеделието Валери Цветанов, на труда Емилия Масларова, както и за изтичане на класифицирана информация, свързано с бившия премиер Сергей Станишев.

Оглеждат сградата на НДСВ за държавни цели
В средата на януари гонят земеделците от "Врабча" 1 и "Славейков" 4, БСП чисти централата си от наематели
Преди 2001 година в сградата на "Врабча" 23 се помещаваше Комисията по ценни книжа.
Иглика Горанова
Има идея сградата на „Врабча“ 23, в която се помещава партийната централа на НДСВ, да бъде взета за държавни цели, съобщиха пред „Класа“ източници от управляващото мнозинство. Мотивите са, че в столицата не достигат сгради за държавната администрация, а НДСВ вече не е парламентарно представена партия и не може да се простира на такъв голям имот.
През 2001 г. царистите изгониха от сградата Комисията по ценни книжа, която преди това направи сериозен ремонт за над 1,300 хил. лв. с пари, включително и от американското правителство. Сградата е с обща площ 4130 кв. м. След 2009 г. имотът стана апетитен и за други партии.
„Има идея в сградата на „Врабча“ 23 да бъде настанена политическа партия РЗС“, съобщи пред „Класа“ Данаил Кирилов, областен управител на София. Той уточни, че тази процедура подлежи на съгласуване с МРРБ. „Подали сме молба да бъдем настанени на партера и на първия и втория етаж на „Врабча“ 23 и има положително становище“, каза пред „Класа“ Яне Янев, лидер на РЗС. Той уточни, че на два пъти е говорил с премиера Бойко Борисов, който е разговарял пред него с Росен Плевнелиев, министър на регионалното развитие. Янев обаче беше скептичен, че молбата му ще бъде удовлетворена, защото ГЕРБ щели да се оправдаят, че РЗС нямат нужда от такова представително помещение, защото вече не разполагат с парламентарна група. „Управляващата партия знае, че сме последователни, и затова няма да ни даде този имот. Толкова години РЗС не е имала централа, няма да има и сега. Нека я одържавят тази сграда“, добави още Янев.
Според новия председател на НДСВ Христина Христова обаче идеята царистите да имат съседи вероятно е дошла, когато партията на Янев беше парламентарно представена. „В момента нещата са различни. Ние вече като непарламентарна партия имаме нужда от тази сграда, за да продължим широката си работа с гражданското общество. Не сме готови да се откажем от нея, а и за момента нямаме официални заявления за това“, каза още Христова.
В средата на януари предстоят още процедури по освобождаване на държавни имоти, в които са настанени партии, които не са парламентарно представени. Има готовност да бъдат извадени земеделците от двете централи, които държат – на „Врабча“ 1 и на „Славейков“ 4.
С решение на Министерския съвет от 11 ноември 2009 г. на хората на Волен Сидеров беше даден третият етаж на сградата от Дом паметник „Александър Стамболийски“, в която се помещаваше Земеделският народен съюз с водач Стефан Личев. „Атака“ вече разполага с първия етаж от „Врабча“ 1.
Пред „Класа“ Данаил Кирилов обяви още, че след ревизията, която са направили на партиите, от „Позитано“ 20, където има сериозни нарушения с отдаване на помещения на трети лица под наем, са го уверили, че вече са изпратили предупредителни писма на наемателите да напуснат. „Отстранихме всички нарушения, които се дължаха и на превратното тълкуване на закона“, каза пред „Класа“ Евгени Узунов, член на ИБ на БСП. И действително кафене „Бизаро“ вече не работи, увери се репортер на в. Класа“.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Ако Езоп е избрал чушкопека, басня ли ще се окаже избирането на Борисов?

Понеже в България има доста забранени за медиите теми, изведнъж за доста автори на текстове от небето падна спасителната за собственото его възможност да се надсмеят над тази налудност ( продуцирана от подходящия за целта спонсор БНТ) с избора на чушкопека като символ на българския бит. Кой ли не се изказа подигравателно – щом дават, давайййй, юруш на подигравките!
Да не се обиждат колегите, но имам предвид очевидното облекчение, което струи от упражненията на текстописци, на които най-после е позволено да излеят запушената от цензурата злъч върху тъй благодатната за подигравки тема за плебейския чушкопек ( я да ги видя да се захванат с олигарсите, които владеят медиите им, или с техния сайбия на върха на държавата!).
И аз дадох своя принос в надсмиването, признавам. Но вече започвам да се съмнявам в правотата си. Червеят на съмнението дойде с някои коментари, че драгият зрител на държавната телевизия всъщност се е избъзикал като е гласувал по този идиотски начин. Дал е воля на затапеното си чувство за хумор, един вид.
Ако е вярно, това значи само едно: Езоповият език, с който си служехме при комунизма за малки ментални победи над металния, железния контрол над говоренето, се е завърнал.
Не се бях сетил за тази вероятност. Но идеите са велико нещо – веднъж като плъзнат ( по гладкия ми мозък нямат спирка , като тръгнат надолу и право в…компютъра). Вече не мога да се отърва от мисълта за основателността на това предположение.
Няма проблем. Мога да приема, че българинът, или по-точно онзи специфичен гражданин, склонен да гласува ( не случайно социолозите му мерят непрекъснато активността като на тежко болен ), го прави на майтап. Но какво следва от това?
Малеее, че като се замисли човек за резултатите от изборите, голям смях ще падне. Тепърва!

Фигаро обяснява защо не ни бръснат за сливаПОНЕЖЕ В ТЕКСТА, КОЙТО ПРЕПЕЧАТВАМ ОТ САЙТА Е-ВЕСТНИК, АВТОРЪТ ДОПУСКА ЕДНА ФАКТОЛОГИЧЕСКА ГРЕШКА, БЪРЗАМ ДА Я ПОСОЧА ПРЕДИ ДА МУ СЕ НАХВЪРЛЯТ ПО ОБИЧАЙНИЯ НАЧИН ЖЕЛАЕЩИТЕ ДА ОТРЕКАТ ИСТИННОСТТА НА НЕГОВИТЕ СЪЖДЕНИЯ. ТОВА СЕ ОПИТАХА ДА НАПРАВЯТ НАПРИМЕР С КНИГАТА НА ЮРГЕН РОТ ЗА ПРЕСТЪПНОСТТА В БЪЛГАРИЯ,ТЪРСЕЙКИ ПОД МИКРОСКОП РАЗМИНАВАНИЯ С ОТДЕЛНИ ФАКТИ, ЗА ДА ОБЯВЯТ ЗА НЕДОСТОВЕРНА ЦЯЛАТА КНИГА.
ТУК ФРАНСОА ОТЕ Е СБЪРКАЛ С ТВЪРДЕНИЕТО, ЧЕ БЪЛГАРИЯ Е ВОЮВАЛА СРЕЩУ СССР- ЯВНО НЕ МОЖЕ ДА СИ ПРЕДСТАВИ , ЧЕ НЕ Е, НО ВЪПРЕКИ ТОВА Е ПРЕГАЗЕНА, ОКУПИРАНА И ЗОМБИРАНА СЪС СЪВЕТСКО ВЛИЯНИЕ ПОВЕЧЕ ОТ ВСЯКА ВОЮВАЛА СЪС СССР ДЪРЖАВА. ТАКА ГРЕШКАТА МУ НЕ САМО НЕ ЛИШАВА ОТ ЛЕГИТИМНОСТ СЪЖДЕНИЯТА МУ, НО ПО ПАРАДОКСАЛЕН НАЧИН ГИ ПРАВИ ОЩЕ ПО-КОНТРАСТНИ.
ИВО ИНДЖЕВ
Новогодишно от „Фигаро“: Европейска София остава под руско влияние
3 Януари 2010
в. Фигаро
Франсоа Оте
Навръх 31 декември м .г. авторитетният консервативен френски вестник “Фигаро”, близък до президента Саркози и управляващата партия, публикува репортаж от поредицата “Пътуване през нова Европа” от специалния си пратеник Франсоа Оте, посветен на България.
България се присъедини към ЕС през 2007 г., но не може да се отърве от влиянието на бившия комунистически Голям брат. Нейният начин на живот, на съществуване, на търговия напомнят Русия. И това изнервя дипломатите от стара Европа там.
О, нашите европейски дипломати в София се гневят! От едно посолство до друго се носи хор от ридания, досада, дори раздразнение. И съвсем еднакви приказки: “Мафии, няма правосъдие! Не искаме руски модел в Европейския съюз!” Впрочем, ако това не се промени бързо, нашите дипломати ще си останат здраво седнали върху десетте милиарда евро, отпуснати от Европейската комисия на България. Сякаш тук е като Конго! Но София все пак не е Поант-Ноар. Столицата на тази България с малко под осем милиона души население е далеч по-развита от Букурещ например. Жителите й, въпреки данните, обявени от икономистите, демонстрират стил на живот, който не се отличава много от нашите големи провинциални градове. Популярните сгради не са неподдържани като в Будапеща. България, обаче, минава за “далечен изток”, който дори не бива да се осмеляваме да сравним с Румъния или Унгария. Всичко, за което западноевропейците вече не си позволяват да критикуват последните две страни, те си запазват за българите.
Разбира се, революцията от 1989 г. в София беше просто дворцова революция, след която бившите комунистически управници, социалисти днес, си поделиха активите в страната. Но съвсем същото се случи в Букурещ и в по-малка степен в Будапеща. Що се отнася до етническия национализъм, който всички бивши комунисти използваха, за да прикрият своето “преобличане”, тук той беше антитурски. Днес той е само спомен. От 1989 г. насам на мюсюлманите и турците са дадени същите права, както на другите българи. Тогава откъде произлиза остракизмът на европейците по отношение на българите?
Разбрах го, докато присъствах на откриването на изложба на италиански бижута в моден магазин в София. Френско шампанско и ирански хайвер. Стройни манекенки, облечени от Ван Нотен и Диор, посрещат гостенките, докарвани от техните шофьори. Бодигардовете им чакат отвън на студа. Гледат през витрината как техните “шефки” се целуват с “най-добрите си приятелки” сред светкавиците на фотографите. Абсолютно същата атмосфера като при наследниците на апаратчиците из модните места в Москва. В страна, където половината от населението живее под прага на бедността, това също дразни нашите посланици. България е част от Европейския съюз, но живее по руски. Това не минава.
Кортежи от бронирани лимузини
Онези, които могат да си го позволят, излагат на показ богатството си. Придвижват се като кръстници на мафията с кортежи от бронирани лимузини. Притежават имения, градове дори цели региони. Поделят си обществените пазари, източват парите към своите кланове. Толкова по-зле за другите. България малко като Сицилия в Европа през миналия век. Само че нашата периферия днес вече не е Палермо, Ирландия, Шотландия или Пелопонес. Това е Русия. Откривам в София линия на разлом, културна особеност, каквато никога не съм почувствал така силно в Централна Европа. Литва, Естония, Латвия, Полша, Унгария, Чешката република, Словения и Румъния твърдо обръщат гръб на Русия. Те я мразят открито, макар че са принудени да общуват с нея заради своите енергийни доставки. Те развиват своята неприязън дотам, че да обичат Германия въпреки ужасяващите спомени, оставени от нацистите.
В София привличането и отблъскването се преплитат. Но в управляващите кръгове преобладава симпатията. През февруари тази година в Москва българският президент Георги Първанов откри Година на България в Русия. Той припомни, че “времето не може да заличи добрите спомени за руските войници, които са се борили за свободата на България”. Изявление, невъобразимо в останалата част на Централна Европа. В Талин естонците дори стигнаха дотам, че преместиха един паметник в чест на руските воини. България, смятат много дипломати, е все още сателит на Русия. Отпечатъкът, оставен от руснаците, е потискащ. В София те са имали решаваща дума след 1947 г., тъй като страната воюва срещу СССР и местните комунисти са били в слаба позиция. Това насилие е белязало духовете. “Несъгласните в България загинаха в концентрационни лагери в самата България, казва Георги Жечев, преподавател в Софийския университет. Нашата история е поредица от катастрофи, които постоянно се повтарят. Ние винаги сме били под робство.”
Александър и Мария Вазови, на 81 и 75 години, ме интересуват, защото са част от едно поколение, което е понесло основната тежест на комунизма. Поради това те по-добре могат да преценят какво е по-добре или по-лошо в живота им от двадесет години. Той, с красива усмивка, е малко глух: бомба е паднала близо до убежището, където семейството му се криело през войната. Той е бивш преподавател по руски, но бил разобличен “за организиране на посещения на църкви за учениците си” и напуснал поста си преди пенсионирането. Малкият им уютен апартамент е пълен с книги и картини от български художници. Мария поднася кафе и бисквити. Александър събира трохите в една кутия. “Старите навици”, извинява се с усмивка. Слушам един час, два часа. Чувствам се като в Хавана, или сякаш препрочитам “Кучешко сърце” на Булгаков. Това е потискащо. Той ми разказва за своите учебни програми, които трябвало да бъдат одобрени от Москва, за съседите на етажа, които пишели доноси за най-малките подробности от ежедневието; за посещенията в комитета на партията в София, за мъката на хората, които не се осмелявали да споделят нещо различно от прочетеното в партийния вестник или чутото по радиото. Той замълчава, отпива от кафето, поглежда ме и казва: “След 1989 г. отидох да видя досието си от тайните служби. Беше от 78 страници. Бяха доносничили отвсякъде. Имал съм живот без приятели.” След дълга пауза, той добавя:” Днес можем да говорим по-свободно, но в политиката са все същите лица. Без радикални мерки нищо няма да се промени. България сега е троянски кон на Русия в Европейския съюз.”
“Ние сме народ, който лесно се подчинява”
Фатализмът е вкоренен дълбоко в България. Рефренът “нищо не върви, не можем да направим нищо!” е заседнал в умовете. В Софийския университет, студентите не казват нищо различно. “Ние, българите, сме народ, който лесно се подчинява”, казва Слав Петков, на 24, който се надява един ден да види да се прилагат в неговата страна “правила, които всички спазват”. Диян Карагеоргиев, на 25, настоява: “Проблемът е в симбиозата между държавата, тайните служби и руснаците. Техният интерес е на първо място!” Не мога да си представя, че българските управници, дори ако остават под руско влияние, подложени на икономически натиск и личен шантаж, нямат и най-малкото желание да се освободят или поне да балансират своите отношения с Изтока и Запада.
Защо ЕС се колебае и не подкрепя твърдо реформаторите на системата. Като постави публично строги условия за отпускането на неговите помощи? Той, който дава парите, трябва да показва посоката. А не Москва, която иска да пласира стоките си, да активира своите мрежи. Защо всъщност ЕС прие в редиците си България и Румъния без да постави условия преди присъединяването? Този сляп процес ще се повтори ли с балканските страни, които се редят на опашка пред вратата на Европа? Твърде дипломатичните протакания на представителите на ЕС ще струват скъпо. Тези пропуски наказват най-напред българите, които са нетърпеливи да видят страната им да се модернизира. Те също така наказват всички други европейци, които губят доверие в процеса на разширяване на ЕС. Напредваме рачешката, сякаш се срамуваме да налагаме нашите демократични принципи и ценности на почтеност в обществения и икономическия живот.

Български моряци в собствен SOS
Сомалийските пирати похищават корабите на случаен принцип, коментира пред БТА кап. Продан Раданов, управител на фирма „Зодиак“ във Варна, наела българските моряци на отвлечените кораби „Сейнт Джеймс Парк“ и „Ейшън глори“.
Това си е друго. Най-случайно в рамките няколко дни пак ни се падна да следим съдбата на наши сънародници, отново попаднали в пиратски плен. Вече ставаше тревожно да не би да има някакъв сомалийско пиратски заговор, необявена война на България, но се оказа, че било случайно ( разбирай – няма вина и виновни от наша страна).
Но и това не е всичко по отношение на смекчаващите липсващата вина обстоятелства. Г-н управителят уточнил, че пиратите не се подготвят предварително с избора си за кораб или с информация за фирмата и товара, който се пренася.
А представяте ли си, ако се готвеха, каква успеваемост щяха да имат – нямаше да остане неотвлечен наш моряк при тази подготвеност на родните мореплаватели за иначе нехайните по своята подготовка похитители ( знам, знам отвличат и други, но на мен българските моряци са ми най-мили)?
Но да проследим по-нататък важната информация, почти изпълнена със съчувствие към тежкия труд на сомалийските другари…пардон, пирати ( това с другарите беше отдавна, когато НРБ подкрепяше борбата на сомалийците за национална независимост, която даде такива буйни плодове, че сега светът трябва да се бори за независимост от Сомалия).
По думите на г-н Раданов пиратите се изкачвали на корабите ” доста трудно, защото съдовете са много високи и това изисква много добри физически умения” (цитирам дословно по БТА, както е публикувано във Vesty.bg). Защото, както уточнява той не без гордост ( и изненада, че това не се оказало пречка) „Ейшън глори“ е с височина над водата около 20 метра – колкото 7-етажна сграда.
Най-хубавото в тази изява, както е редно, остава за финала. Макар това да е известно и от предишните случаи, добре е отново да узнаем, че най-често похитителите държат в плен заложниците си около един -два месеца, а целта винаги е откуп и не са заинтересовани да убиват.
Според кап. Раданов опитите на сомалийски пирати да отвличат кораби в Аденския залив са се увеличили през 2009-та спрямо предходната година (констатираме ръст в условията на криза!), като повечето от тях са били неуспешни – направо да се чудиш при явно отличната физическа подготовка на катерачите. По негови данни до септември през 2009 г. са били нападнати 300 кораба, от които ( А СЕГА ВНИМАВАЙТЕ!) само 32 са били похитени.
Прилича ли ви всичко това на SOS? На мен при прилича повече на поредното пържене в собствен сос

Няма коментари: