четвъртък, 7 януари 2010 г.

ИЗВЕСТИЯ от 7 януари 2010

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Борис Велчев: Анализираме общото състояние на престъпния контингент в България

От септември прокуратурата и МВР полагат усилия, за да изяснят цялостната картина на престъпния контингент. Това заяви главният прокурор Борис Велчев преди началото на заседанието на Висшия съдебен съвет и поясни, че тази ревизия е договорена с вътрешния министър Цветан Цветанов. До месец-два ще е готов анализът по тази ревизия, допълни главният прокурор, цитиран от БТА. Така една част от проверяваните лица ще бъдат задържани в ареста, а срещу други делата ще трябва да приключат.

МВР и прокуратурата са започнали да правят анализа на криминалния контингент в страната. Вниманието ще бъде насочено върху тези с най-много висящи досъдебни производства, обясни главният прокурор. Смисълът на този анализ е да се актуализира списъкът на криминалния контингент у нас.
“Не знаем засега името на извършителите на убийството на Боби Цанков, но се надявам те да станат известни” - коментира още Борис Велчев. По думите му хаотичност в действията по разкриването на случая няма. Първоначално събраните доказателства сочат, че братята Маргини са поръчители на убийството. “Имаме и ясна представа, макар и според първоначалните данни, какъв е мотивът. Не всички, които издирвахме, са задържани” - допълни още главният прокурор.
Според Велчев за всички срещи на Боби Цанков с прокуратурата се е знаело и те не са били тайни. По дела в Софийската градска прокуратура Боби Цанков показания не е давал, коментира още Борис Велчев. Попитан дали има опасност за живота на някои от прокурорите, той заяви, че много пъти досега е имало основание да се подозира, че съществува заплаха за някои от тях, като посочи, че името на градския прокурор Николай Кокинов попада в тази група.

Започнват да пенсионират “феодалните старци”
Между 400 и 500 хабилитирани учени ще бъдат пенсионирани от всички 69 постоянни научни звена на БАН - 52 института и 17 централни лаборатории, каза в интервю за БТА председателят на академията акад. Никола Съботинов. Той уточни, че вече са определени хората за пенсиониране, те се информирани и ще получат предизвестия за това.
Пенсионирането трябва да започне от началото на тази година, като за това се необходими 3,8 милиона лева, каза акад. Съботинов. По думите му има обещание от министъра на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, че ще бъдат отпуснати целево тези средства от държавата. Те са необходими, за да започне реформата в частта за пенсионирането.
Със средствата ще се изплащат шестте работни заплати на пенсионираните учени, като и неизползваните отпуски, където има такива. Не са много случаите за дълги невзети отпуски, отбеляза председателят на БАН и добави, че само около 200 000 - 300 000 лева ще се използват за изплащането на отпуските.

380 000 души могат да останат извън Здравната каса
Общо 380 000 човека могат да отпаднат от обхвата на НЗОК, ако не внесат дължимите си здравни осигуровки. Това съобщи на пресконференция днес началникът на отдел "Осигурителна методология" в НАП Катя Кашъмова. Тя посочи, че изчисленията са направени по повод обсъждането на Закона за здравното осигуряване в парламента на 1 декември 2009 година.
От 1 януари 2010 г. здравноосигурителният статус за хората, които сами внасят здравноосигурителни вноски, се увеличава на 36 месеца, докато досега този период беше 12 месеца. Според изчисленията на експерти от НАП, към 1 декември 2009 г. 380 000 души имат повече от три платени осигурителни вноски за последните 36 месеца.
За да не загубят възможността да ползват услугите на НЗОК, тези граждани трябва да платят възможно най-бързо поне 33 от дължимите вноски, посочи Кашъмова. От 1 януари 2010 г. вноската за самоосигуряващите се е 16.80 лева на месец. Дължимите стари вноски се заплащат в размера за съответните години, но с лихвите, посочи експертът на НАП.

Да бутнеш баба си по стълбите
„Икономиката не върви. Фирмите фалират. Гражданите са на прага на физическото оцеляване”, заяви на пресконференция Явор Куюмджиев, председател на Съвета по икономическа политика, енергетика и туризъм на Националния съвет на БСП. Социалистите казаха още, че имат конкретен план как да се избегне спиралата на бедността, която се задавала, но щели да почакат още малко, преди да го съобщят.
Е на това му се вика, както обичаше да казва една известна българска журналистка, да бутнеш баба си по стълбите и да я питаш защо тича.
Явор Куюмджиев може и да е забравил, обаче само преди 6 месеца на власт беше правителството на неговата партия. И ако социалистите са имали план за справяне със “спиралата на бедността”, България нямаше да бъде на последно място по доходи в целия Европейски съюз, та даже и след Македония и Сърбия, за които членството в ЕС е все още мираж.
ГЕРБ спечели изборите не защото предложи най-прекрасната управленска програма на света, не и заради и само поради харизмата на Бойко Борисов, а понеже на хората им беше писнало от тройната коалиция воглаве с БСП.
Колкото и да се хвали сега Станишев, че през мандата пенсиите били увеличени н`ам си колко пъти, в момента средната пенсия в България е около 90 евро, което е срамотен факт, пред който социалистите би трябвало само да мълчат.
По време на управлението на българските социалисти, които сега се натискат да ни светнат как да не обедняваме, се краде като за последно, страната беше лишена от милиарди евро европейски субсидии, а тези, които стигаха до България, мигом бяха прилапвани от алчни чиновници и прилежащите им фирми.
По същото това време укрепна властта на монополите и на банките, заякна една малобройна, но много нагла прослойка, която смучеше и продължава да смуче пари откъдето намери и както намери и в крайна сметка пропастта между доходите на българите и доходите в останалата част на Европа се увеличи вместо да се намали.
Правителството на Българската социалистическа партия, наистина, с мандата на Движението за права и свободи, беше това, което харчеше с милиарди от т.нар. излишъци, което позволяваше всяка година да се точат от бюджета по 3 милиарда само от машинации с ДДС, то беше, което не позволи на българите да надигнат глава и да погледнат поне малко напред.
Именно БСП в крайна сметка носи главната отговорност за това, че кризата се стовари върху страната в момент, в който всичко, което можеше да бъде опоскано, е опоскано.
Те го направиха, българските социалисти.
Затова сега ще е по-добре да мълчат.

Студове и снежни бури обхванаха Европа
Обилните снеовалежи и рекордните мунусови температури, които обхванаха по-голямата част от Европа, причиниха истински хаос в транспорта на Стария континент. Във Великобритания, Франция, Ирландия и Холандия множество летища спряха работа поради лошите метеорологични условия. На летище Орли в Париж голяма част от полетите бяха отменени или имаха огромни закъснения. Подобна беше и ситуацията на Амстердамския аеропорт "Схипхол" и на всички международни летища в Лондон и Дъблин.
В Полша температурите паднаха до минус 25 градуса по Целзий. От началото на ноември в страната около 125 души са станали жертва на студа.
Голяма част от Германия продължава да е под дебела снежна покривка и температури до минус 20 градуса. До момента властите са потвърдили смъртта на близо 10 бездомници на възраст между 42 и 62 години, които са станали жертва на бялата смърт в различни части на страната.
В Швеция температурите в северните части на страната паднаха до рекордните минус 41 градуса по Целзий. Според метеоролозите арктическите студове са причинили най-смразяващата шведска зима от средата на 80-те години на миналия век.

Влак на “Евростар” отново закъса под Ламанша
Заради лошото време влак на компанията "Евростар" беше блокиран за около 2 часа в тунела под Ламанша. На борда му са се намирали около 236 души, които са пътували от Брюксел за Лондон. Влакът е бил блокиран на 11 километра преди да излезе от тунела в посока към британската столица. От "Евростар" съобщиха, че причината за новите проблеми в трафика все още не е известна.
Заради инцидента четири други влака не потеглиха по редовните си маршрути. Движението по високоскоростната 50-километрова железопътна връзка между Великобритания и Стария континент беше временно преустановено. Някои от влаковете имаха неколкочасови закъснения.
“Евростар” предложи на пасажерите, на които не се налага да пътуват спешно, да им възстанови сумата, платена за билетите или да им запази места за друг влак. Случилото се става три седмици, след като за няколко дни трафикът на влаковете “Евростар” в тунела под Ламанша беше напълно преустановен заради технически проблеми, породени от разликата в температурите на повърхността и в тунела


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Тайната вечеря на Първанов и Маргините в Гоцеманската градина

Надявам се в държавата да се води, а не да се имитира битка срещу тарторите на подземния свят. Да не е срещу някакви маргинали.
Прокуратурата повдигна обвинение срещу Красимир Маринов-Големия Маргин за подбудителство за убийството на Брислав Цанков. От ноември 2009 г. до 5 януари 2010 г. ( когато Борислав Цанков беше застрелян в центъра на София) в съучастие с брат си – Николай Маринов, двамата са подбудили неустановен извършител умишлено да умъртви и последният умъртвил Боби Цанков. Според прокуратурата това е престъпление по чл. 116, ал.1, т.6, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 3 от Наказателния кодекс.
Красимир Маринов е задържан под стража за срок от 72 часа.
Кои са Маргините е въпрос, на който всеки може да си отговори. Ако случайно не знае, може нарочно се поинтересува в интернет, където чете този текст.
Като съвестен гражданин, който иска да допринесе за борбата с престъпността, искам да задам въпрос. Може и да прозвучи политически, може и да изглежда маргинален от страна на маргинализиран журналист, но е свързан с Маргините и тяхната среда.
ВЯРНО ЛИ Е, ЧЕ ПРЕЗИДЕНТЪТ ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ СЕ ПОЗНАВА С АРЕСТУВАНИЯ КРАСИМИР ГЕОРГИЕВ-МАРГИНА, С КОГОТО Е БИЛ НА ОБЩА ТРАПЕЗА ПО СЛУЧАЙ 50 ГОДИШНИЯ ЮБИЛЕЙ НА ЕВГЕНИЙ УЗУНОВ?
Питам, защото за подобна “тайна вечеря” , но с други оперативно интересни лица, също “братя”, но по-скоро “ по оръжие”,отколкото по рождение, каквито са “братята” Галеви от Дупница, беше принуден да се раздели с поста си вътрешният министър Румен Петков. Той е същият, който предлага през 2008 г. Евгений Узунов за член на ИБ на БСП ( и предизвиква Татяна Дончева да възкликне, че така в ръководството на партията прониква “ банкера на Маджо”).
Узунов не само поема поста, но става и шеф на предизборния щаб на партията. А ако надникнете в сайта на БСП ( където за Узунов пише “владее руски”), ще видите, че е ръководител на секретариата на ИБ на БСП, секретар по партийната дейност.
Но и това не е всичко. Тъкмо напротив, има и по-важно ( според мен) качество на Евгений Узунов. Той е бивш шеф на ГУ Митници, бивш подуправител на БНБ и създател на Първа източна и международна банка ( ПИМБ). Не е кой да е. И кани на своя половин вековен юбилей не кого да е, а държавния глава Първанов в комбинация с Маргините, които заедно отбелязват важното събитие.
За скептиците и любопитните уточнявам: не става дума за коктейл, на който с фалшива усмивка се разминават с досадно затоплени чаши с вино някакви непознати, разменяйки си визитни картички, а за класическа богата софра с всичките й задушевни салтанати и подразбиращото се в тази задушевна атмосфера празнуване.
Именно на 50 годишнината на Евгений Узунов през 2003 г. ( когато Първанов е президент от две години) на една трапеза в едно заведение в една компания са пирували щедрият домакин и приятелите му. Сред тях е бил уж низвергнатият от времето на Виденов червен висш функционер Красимир Премянов, президентът Георги Първанов и … Маргините.
Не търсете в интернет. Няма да намерите нищо по въпроса. Организаторите са си давали сметка за необходимостта от конспирация и не са допуснали външни лица и хроникьори на мафията.
На моя маргинален сигнал за Маргините и общуването им с техния високо поставен сътрапезник най-вероятно ще бъде отговорено с мълчание. Но, както и друг път съм писал, “мълчанието е злото”. Поради което не искам да ставам негов съучастник –нито на Първанов, нито на злото ( дали има разлика, ще се види).
Всеки си има слабости. Моята е в желанието да не мълча. Първанов пък има слабост към връзките си с бивши митничари, които пък имат “силни позиции” спрямо него. Но това е тема с продължение – нека първо да видим дали ще се появи реакция на въпроса ми за познанството между най-знаменития в момента арестант и най-именития от 8 години български управник.

КОМЕНТИРАЛИ:
1. Че ще последва гробно мълчание от „неЗАВИСИМИТЕ“ български медии е от ясно по-ясно.
Но се питам,след две години, като падне имунитетът на „Гоце“, ще замълчи ли гузно прокуратурата, след като вече се появиха официални документи срещу браконерските подвизи на „Архарецо“ ???/ Коментар от: Nik
2. Искам да благодаря горещо на колегата lexo за линка за документалния филм за палежа на партийния дом. Аз бях там. Това беше лятото в което се дипломирах от консерваторията. Сега като гледам интервютата мога да заключа, че няма надежда за България/ Огромната енетгия която имахме тогава за промяна и за насмитане на комунистите беше престъпно потушена от Желю Желев на 14 Декември 1989. Постепенно гадините се окопитиха и е налице всичко което се случва в тая нещастна държава. Пускам пак линка на lexo за тези които не са видели този разтърстващ филм.
http://komitata.blogspot.com/2010/01/blog-post_04.html/ Коментар от: Генко Гешев
3. Живеем в гоцева държава! Това е! Всички олигарси около президента са мафиоти, всеизвестни са! След 2 год. като изтече мандата, ще му лъснат всички далавери…/ Коментар от: Иво
4. Правим експеримент: коментирам въпросната празнота в информационния поток. Виж коментар №5 в статията на „Капитал“: http://www.capital.bg/show.php?storyid=838700
Да видим какво ще се случи…/ Коментар от: 100jan


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Кого е настъпил Боби Цанков?
Кой е поръчителят?

В статия за "Тагесшпигел" софийският кореспондент на германския вестник, Франк Щир, описва обстоятелствата около убийството на Боби Цанков и дава на читателите си известна представа за престъпността в България.

Той не можел да каже, че се гордее с бурния си живот в престъпния свят, но във всеки случай не съжалявал за нищо, изповяда Боби Цанков през ноември в телевизионното предаване "Горещо". Във връзка с участието си през последните години в редица съмнителни радио и телевизионни игри Цанков си навлече 72 съдебни иска по обвинение в измама, немалко врагове и няколко покушения. А откакто преди два месеца излезе книгата му "Тайните на мутрите", той присъстваше постоянно на телевизионния екран и в другите медии.

Краят на Цанков напомня на убийството на Георги Стоев
Мутра или не?

Цанков се хвалеше, че имал добри контакти с редица легендарни мутри, като винаги изтъкваше, че той самият никога не бил участвал в престъпните им дела, но те го приемали като приятел в своите редове и говорели открито в негово присъствие.
Доколко думите на убития Цанков отговаряха на истината, е трудно да се каже. Трагичният му край, напомнящ силно на убийството на "хроникьора на мафията" Георги Стоев през 2008 г., навежда обаче на извода, че той трябва да е настъпил и то доста яко някои хора. Разследващите органи не изключват и други мотиви, като например вражда между различни групи в наркомафията.
През ноември Цанков изпорти пред полицията наркотрафикантът Стефан Бонев за това, че лично го бил заплашил. Въпреки че веднага след убийството на Цанков Бонев побърза да заяви, че няма нищо общо със случая, той беше временно задържан; също както и Красимир Маринов, известен като Големия Маргин.
Отново безнаказаност
"След последните големи полицейски операции очаквахме, че ще се случи нещо такова", заяви вътрешният министър Цветанов, имайки предвид убийството на Цанков. Властите реагираха на засилването на престъпността преди Коледа с вълна от арести. 27 души, членове на бандата на "Наглите", бяха вкарани в ареста. Министър Цветанов уверяваше, че доказателственият материал стигал, "за да бъдат осъдени от всеки европейски съд", но 22-ма от тях бяха освободени още на следващия ден.
Тагесшпигел/СГ/ДП

Юрген Рот: Желева е жертва на клеветнически сценарий
Юрген Рот: Взели са Р. Желева на мушка

Ако Румяна Желева не бъде утвърдена на еврокомисарския пост, едно от обясненията за това ще бъде силното влияние, което БСП продължава да има в Брюксел. Това каза за Дойче Веле скандалният разследващ журналист Юрген Рот.
В България Юрген Рот привлече вниманието с книгата си за връзките между политиката и мафията, както и с публикации за групировката ТИМ. Преди изслушването на Желева в ЕП идния вторник с Юрген Рот разговаря Емилиян Лилов.
"Това няма да бъде лесно изпитание за Желева, тъй като срещу нея бяха отправени обвинения, свързани с нейния съпруг, който е директор на филиал в Бургас на банка към групировката ТИМ. Затова и се появиха, вкл. в Германия, публикации за връзки с мафията. Предполагам, че Зелените в парламента ще стъпят върху тази основа и ще развият темата. Разговарял съм с техни представители и трябва да кажем, че информациите за такива обвързаности са по-скоро оскъдни и не позволяват да бъде направена директна връзка с Желева и да й бъдат отправени конкретни обвинения. Поне аз така виждам нещата. По-скоро смятам, че тези обвинения, които в България идват от лагера на БСП, са акт на отмъщение, клеветническа кампания. Според мен Желева има добро име, а обвиненията срещу нея заради работата на съпруга й в банка на ТИМ не са аргумент да се твърди, че тя може да е замесена в някакви мафиотски истории", казва германският разследващ журналист. Означава ли това, че чиста проба спекулация са и твърденията за връзки на съпруга на Желева с подземния свят?
Рот: Желева ще бъде добра еврокомисарка
"Нека не преувеличаваме!"
"Какво означава - подземен свят? Дори премиерът Борисов не смята, че срещу хората от ТИМ трябва да бъдат предприети действия. Във Варна имаше оплаквания от някои неправителствени организации, но тогава Бойко Борисов също изобщо не реагира. На този фон е много трудно да бъдат отправяни каквито и да било обвинения срещу Желева или нейния съпруг. Вижте, това не е някаква банка на мафията, да се твърди подобно нещо би било пълна глупост. В момента тя принадлежи към групировката ТИМ, която междувременно успя да легализира огромна част от дейността си. Аз винаги съм казвал за ТИМ, че е висша форма на организираната и икономическата престъпност, но групировката междувременно успя да се трансформира. Всичко, за което я обвиняват, е от 90-те години, когато нищо не беше предприето срещу ТИМ, вкл. защото тя се ползваше със закрилата на БСП. Лично аз продължавам да смятам ТИМ за много опасна, но да се правят от това заключения за принадлежност към мафията на един директор на бургаски клон на тази банка е пълна глупост. Нека не преувеличаваме нещата", казва Юрген Рот.
"В сравнение с други Желева е направо като бисер"
Но има и други обвинения срещу Румяна Желева - че е некомпетентна и злобна, което тя определи като кампания за дискредитирането й. И много хора наистина се съмняват, че тя притежава необходимите качества да заеме такъв висок пост в ЕС. Други смятат, че тя наистина е жертва на клеветнически заговор. Каква е истината според германския журналист?
"Аз също смятам, че тя е жертва на клеветнически сценарий. Вярно е, че комисар на ЕС е много висок пост, но вижте например австрийския кандидат, който ще бъде избран за комисар и който е заподозрян в пране на пари. Ако щете, вижте и германския комисар г-н Йотингер, който също не се ползва с особено добро име. В сравнение с тях г-жа Желева е направо като бисер. Да, срещу нея има кампания за дискредитиране. Доколкото я познавам, смятам, че Желева е компетентна и може би ще бъде добра комисарка. Що се отнася до обвинението, че е "гангстерска съпруга", това е насочено към нейния мъж. В Германия подобни обвинения биха били безпочвени, защото не могат да бъдат подкрепени с доказателства. Знае се само, че съпругът й работи в банка, която е част от групировката ТИМ и която по-малко или повече се занимава и с някакви не съвсем законни дейности, както и всяка друга по-голяма банка. В този смисъл тук няма някакви съществени разлики", е мнението на Рот.
Желева ще бъде избрана, е убеден журналистът Рот
"Мнозина смятат Желева за компетентна"

Ако обвиненията срещу Желева са безпочвени, тогава тя няма от какво да се притеснява при изслушването си в Европарламента другата седмица. Същевременно се появиха спекулации, че е взета на мушка и няма да й е чак толкова лесно в парламента. Каква е оценката на германския журналист?
"Да, но тогава въпросът е какъв би могъл да бъде мотивът за подобно поведение. Дали това са съмненията около нейния съпруг, макар да съм сигурен и мога да се обзаложа на 10 бутилки шампанско, че никой в ЕП не знае какво представлява групировката ТИМ. Стъпва се върху публикации без да са известни важни подробности около връзките на тази групировка с политиката в миналото. Що се отнася до компетентността - не мога да давам оценки, но от това, което съм чел и слушал, мога да кажа, че много политици я смятат за компетентна. Ако по някаква причина тя все пак не бъде утвърдена на еврокомисарския пост, то едно от възможните обяснения за това ще бъде, че за съжаление БСП продължава да има силно влияние в Брюксел", смята Юрген Рот, който - за разлика от хората в Брюксел - със сигурност знае какво е ТИМ. Кои са те според него?
"ТИМ е най-мощната мафиотска групировка днес"
"Със сигурност ТИМ е мафиотска структура, което се потвърждава от различни обстоятелства от последните години. Не беше много отдавна, когато ТИМ си служеше със заплахи срещу свои конкуренти. И в този смисъл тя е мафиотска организация, дори най-мощната мафиотска групировка днес в България. И ако сегашното правителство не предприеме нищо срещу нея, това ще означава, че то не е чак толкова чисто, за каквото се представя", казва Юрген Рот. И накрая - ще бъде ли избрана Желева, според него? Отговорът на германския разследващ журналист: "Ако всичко премине легитимно, тя трябва да бъде избрана."
Автор: Емилиян Лилов, Редактор: Александър Андреев

Борисов застава зад Желева
Българският премиер Борисов опроверга новината, че София ще иска обезщетение за тракийските българи като условие за приема на Турция в ЕС, и в тази връзка отправи последно предупреждение към министър Божидар Димитров. В интервю по телевизията Борисов квалифицира като „абсолютна лъжа” писаното в германския печат по адрес на външната министърка Желева и нейния мъж и изрази увереност, че тя ще бъде утвърдена за еврокомисар. Що се отнася до перспективата за преодоляване на икономическата криза в България, той заяви, че все още няма място за оптимизъм. Борисов не каза нищо съществено по убийството на Боби Цанков.

Затворниците от Гуантанамо - свежа кръв за Ал Кайда
Все повече затворници, освободени от лагера Гуантанамо, се присъединяват към терористичната мрежа Ал Кайда, съобщи говорител на Пентагона, без да посочва цифри. Според агенция Ройтерс актуалната квота възлиза на 20 процента. Днес в Гуантанамо са останали близо 200 затворници, докато при президента Буш бяха около 750.
Международен конвой с помощи пристигна в ивицата Газа
В ивицата Газа пристигна международен конвой с храни и медикаменти от Европа, Арабия и Турция. 150-те камиона бяха посрещнати на границата от хиляди ликуващи палестинци. Повече от месец бе необходим на конвоя, за да стигне до предназначението си. Вчера на границата между Египет и Газа се стигна до ожесточени сблъсквания между придружителите на транспорта и египетски полицаи.

Германският външен министър на посещение в Турция
Германският външен министър Вестервеле призова Турция към задълбочаване на реформите като предпоставка за присъединяване към ЕС. Вестервеле, който е на посещение в Анкара, напомни, че свободата на медиите и на вероизповеданието е основен елемент в ценностната система на Европа. Шефът на германската дипломация, който предстои да бъде приет от турския президент и премиер, подкани домакините си да пристъпят най-сетне и към трайно уреждане на кипърския проблем.

САЩ: официално обвинение срещу нигерийския терорист
Съд в Детройт предяви официално обвинение срещу нигериеца, който се опита да взриви един американски пътнически самолет по Коледа. Шестте пункта на обвинението включват опит за убийство и опит за използване на оръжие за масово унищожение, но никъде не се споменава думата тероризъм. 23-годишният Фарук Абдулмуталаб, за когото се твърди, че е действал по поръчка на Ал Кайда, се опита да взриви пътнически самолет, извършващ полет от Амстердам за Детройт.

Дрога? Може!
Прага - новият Амстердам?

Нов закон за консумацията на наркотици превръща Чехия в една от най-либералните в това отношение страни. От 1 януари чехите имат право да притежават не само определено количество хашиш, но и дрога като хероин и кокаин.
Настроението в един от известните пражки клубове е приповдигнато. Младите хора са тук още от ранния следобед - пият бира и пушат собственоръчно свити цигари. Типичният за хашиша сладникав и тежък мирис изпълва помещението. В приповдигнато настроение е и шефът на клуба Мартин Кноф: новият закон за наркотиците в Чехия е само от полза за бизнеса му: "Клубът ни беше основан след промените само с една цел: да дадем възможност на хората да пушат на спокойствие марихуана. Сега гостите на клуба могат да си отдъхнат - законът вече не ги застрашава", казва Мартин Кноф.
Позволено е притежанието на най-много един грам кокаин
И твърдата дрога е позволена

Чехия е известна отдавна с либералната си политика спрямо наркотиците. Новият закон я прави една от най-либералните в това отношение европейски страни. От първи януари тази година чехите имат право да притежават за лично ползване не само определено количество хашиш и марихуана, но и твърда дрога. Позволени са 4 таблетки екстази, пет таблетки ЛСД, един грам кокаин или пък грам и половина хероин. Това е три пъти повече от позволеното в Холандия.
Аргументът на чешките законодатели гласи: наркотиците са предимно здравословен проблем, а не престъпление. Освен това за първи път се определя ясно какво е позволено и какво не по отношение на дрогите. "Законът ни дава правна сигурност", казва Якоб Фридрих, директор на чешката служба за борба срещу наркотиците. Производството на марихуана, например, продължава да е наказуемо деяние, но притежаването й - не, ако количеството не превишава позволеното. Наказуема остава търговията с наркотици, обяснява Якоб Фридрих.
Дестинация за нарко-туризъм
Законът има обаче и много критици. Преди 20 години психологът Иван Дода основава хуманитарната организация "Дрогин"; от тогава насам той се грижи за наркомани в Прага. Според него новият закон е крачка в грешната посока: "Вижда се, че полицията не е в състояние да контролира ефективно пазара на наркотици, затова според мен превенцията има голямо значение", казва психологът.
Точно в това отношение обаче Чехия изостава. Парите, отпускани от чешкия бюджет за превантивни мерки срещу наркоманията, са нищожна част от онова, което холандското правителство, например, заделя в тази област. В същото време Чехия ще се превърне в привлекателна дестинация за нарко-туристи от съседните страни, защото в Унгария, Германия или пък Словакия има много по-строги закони срещу консумацията на наркотици.
Автор: К. Янсен, М. Липчева / Редактор: Д. Попова-Витцел

Ван Ромпой печели повече от Обама!
Брюксел: дъжд от пари

Спорът, който се вихри около заплатите на еврослужителите, навлиза в нова фаза. ЕК обяви, че внася жалба, за да може все пак да издейства увеличение с 3,7 процента. Уместно ли е това с оглед на охолните заплати в ЕС?
Около 2.500 евро основна заплата за секретарка! До 18 хиляди евро месечно възнаграждение за началник на отдел! Всичко това не е необичайно. Необичайно е по-скоро, че президентът на Европейския съюз Херман ван Ромпой печели повече от президента на САЩ Барак Обама!

Увеличението в условия на криза не е добър сигнал
Увеличение за 44 000 чиновници!
Поводът за лумналия ожесточен спор бе заплануваното неотдавна увеличение на заплатите на 44-те хиляди служители в европейската администрация с 3,7 процента. Във време на растящи обществени дългове, на безработица и на съответен натиск върху размера на заплатите на гражданите е необяснимо заплануваното повишение на заплатите за еврочиновниците, смятат правителствата на повечето страни-членки.
Те решиха повишението да е само с 1,85 процента. Несъгласие изразява и германският социалдемократ Йенс Гайер. По неговите думи: "Смятам, че това не наред. Мисля, че увеличението на заплатите за чиновниците в европейските институции с около 3,7 процента направо не пасва в сегашния момент. Тези служители биха дали добър сигнал, ако вместо това проявят солидарност."
Пикантни подробности
Решаващи за увеличението на заплатите са цифрови индекси, които датират от средата на 2008 година, т.е. преди избухването на кризата. Следващото повишение обаче ще бъде във всеки случай съвсем незначително, независимо какво ще реши Европейският съд. Сходен случай имаше вече през 1973 година. Тогава съдиите взеха решение в духа на жалбата на Европейската комисия. Впрочем, самите съдии също биват облагодетелствани от повишението на заплатите, което придава на целия случай пикантен отенък.
Автор: К. Хаселбах, Б. Емануилов / Редактор: Б. Рачева

ЦРУ се задъхва
В информационен капан

Настанаха трудни времена за американските тайни служби. Първо бе направен опит за атентат срещу пътнически самолет. Последва го самоубийствен атентат на един двоен агент, убил служители на ЦРУ. Безсилни ли са всесилните?
Съвсем доскоро нещата бяха други. В началото на октомври например, в обръщение към служителите на Националния антитерористичен център, президентът Обама заяви: "Вашият професионален метод на работа е важен за защитата на нашата страна." След произшествието на първия ден на Коледа думите на Обама звучат като чиста ирония. Защото Националният център за борба срещу тероризма би трябвало да обобщава и координира данните от работата на 16 различни американски тайни служби.
Нигерийският атентатор е бил от месеци в списъка на предполагаемите терористи
Засипани от информационна лавина
Към тях спада например ЦРУ, отговарящо за външното разузнаване, или ФБР, чиято сфера на дейност е вътре в страната. Към тях спадат също Националната агенция за сигурност, която има по цял свят "очи" и "уши", както и воените тайни служби и службите, които са подчинени на отделни министерства. Шефът на ЦРУ Леон Панета описа същността на извършваната разузнавателна дейност така: "Всички информации, които събираме чрез хора или техника, нямат почти никаква стойност, докато не ги съпоставим и не анализираме значението им."
Тъкмо тук обаче са и слабостите: защото информациите са били налични още преди осуетения опит за атентат срещу самолета, летящ от Амстердам за Детройт. Твърди се, че те са били обменяни между тайните служби, но грешката се дължала на интерпретацията, която им е била дадена. Така поне твърди съветникът по националната сигурност Денис Макдонъф: "Проблемът е бил в неспособността да се използват информациите по предназначение, да бъдат анализирани, така че да се оформи цялостна картина."
А това е нов признак, че Националният антитерористичен център и неговият шеф Майкъл Лейтър не се справят добре с работата си. Вината впрочем не е само тяхна. Сътрудниците на Центъра са засипани от информационна лавина. Само американските посолства по цял свят - близо 200 на брой - изпращат ежедневно по около 200 нови имена, които се нанасят в списъка на заподозрените в терористична дейност.
Ежедневно се анализират до 12.000 информации
Кой е терорист и кой - не?

Служителите на антитерористичния център са изправени пред непосилната задача да анализират ежедневно до 12 000 различни информации, сред които и голяма част напълно абсурдни, както твърди вестник "Вашингтон пост". Изданието цитира неназовани източници от тайните служби, които твърдят, че всевъзможни информации се предават по-нататък, само защото никой не желае да поеме отговорност и вместо това иска да си подсигури гърба.
Бившият министър по въпросите на вътрешната сигурност Том Ридж потвърждава тези проблеми. И той се пита днес къде точно е границата, отвъд която един човек следва да бъде обявен за потенциален терорист. И кои точно информации тайните служби трябва да предават по-нататък? От отговорите на тези наглед банални въпроси зависи дали бъдещите терористични удари ще бъдат предварително разгадани или не.
Автор: Р. Паулерт, Б. Узунова/Редактор: Б. Рачева

България - в криза до 2011

Все още в безизходица

Източна Европа е с най-лоши икономически перспективи за 2010 година, твърди водещата американска агенция за анализи RGE Monitor. Сред държавите в региона България има най-слаби шансове за възстановяване.
Прогнозите на RGE Monitor са смятани за едни от най-авторитетните не на последно място заради влиянието, на което се радва създателят на агенцията - Нуриел Рубини, американският икономист, който преди няколко години предвиди двойната световна криза. В един от новите анализи на агенцията се казва, че Източна Европа и Централна Азия се открояват като най-слабите в икономически план развиващи се региони в света. Това се отнася до способността им да постигнат икономическо възстановяване и положителен растеж през тази година.
Възстановяването ще е бавно
България - по-бавна от другите

Сред икономистите - и RGE Monitor не прави изключение - има консенсус по отношение на тезата, че през 2010 година Източна Европа ще започне да се възстановява, но по-бавно от другите развиващи се региони. Докато икономиката на Азия (с изключение на Япония) ще нарасне със 7.1 процента, а икономиките на Латинска Америка, Близкия изток и Африка - с 3-4 процента, ръстът на развиваща се Европа ще възлиза на едва 1.7 процента.
Според RGE Monitor слабата позиция на региона се дължи на анемичното външно търсене и много тънките постъпления на капитали отвън. Регионалната картина остава мрачна, но тя не е еднаква за отделните държави. Докато Полша остава единствената европейска държава, измъкнала се от рецесията, редица страни в Източна Европа ще продължат да са под натиска на рисковете, които са особено големи в Прибалтика, но и в региона на Югоизточна Европа.
По отношение на България и Румъния агенцията на Рубини е категорична, че двете страни няма да видят положителен икономически ръст до 2011 година; за други държави в региона - Хърватия и Сърбия например - се предвижда, че ще имат слаб растеж още тази година.
България може да изпита едно от най-бавните възстановявания в Югоизточна Европа. Според прогнозата на Рубини нейната икономика е с най-голяма зависимост от износа, но с най-малко възможности да се възстанови чрез износ. Причината за това е не само в слабото търсене на западноевропейските пазари. Валутният борд и фиксираната валута, според RGE Monitor, са голяма пречка за българския износ, особено на фона на падащата стойност на валутите в съседните държави.

И през 2010 - на червено
И още рискове

През 2010 година икономиката на България ще продължи да се свива, като прогнозите на икономистите се движат между 1 и 2 процента. Вътрешното търсене ще остане слабо поради силно затегнатото кредитиране и високата безработица. На този фон RGE Monitor предвижда скок в броя на просрочените заеми. Кулминация в тази криза на дълговете вероятно ще настъпи към средата на 2010 година. Това, според агенцията, носи допълнителен риск, тъй като може да дестабилизира финансовата система и да забави още повече икономическото възстановяване.
Други рискове за България са големият външен дълг и опасността от повторение на газовата криза от януари миналата година. Външният дълг на страната е почти 37 милиарда евро, или 107 процента от БВП. Той е сред най-високите в региона като процент от БВП и прави България особено чувствителна по отношение на финансови шокове, идващи отвън.
RGE Monitor не изключва възможността България да потърси финансова помощ от МВФ. Необходимостта от подпомагане ще зависи от състоянието на западноевропейските икономики, които са главните пазари за българския износ, както и от положението на световните финансови пазари.
Автор: Соня Каникова / Редактор: Д. Попова-Витцел

Внезапният край на Боби Цанков
Гръмнат на улицата

Мафиотското убийство посред бял ден в центъра на София, злощастното интервю на министър Божидар Димитров и изслушването на Румяна Желева в Европарламента са основните "български" теми в чуждестранните медии днес.
Под заглавие "Български неволи" британският Файненшъл таймс се връща на темата за убийството на радиоводещия и автор на книга за българската мафия Боби Цанков. Според автора на статията Тони Барбър убийството едва ли би могло да стане в по-неподходящ момент за правителството на премиера Бойко Борисов, който се нагърби с тежката задача да възвърне доверието на европейските партньори към страната си. В тази връзка изданието припомня епизода с финансовите претенции на България към Турция за изселниците от Беломорска Тракия, които Файненшъл таймс нарича "необмислена стъпка". След убийството на Цанков България би трябвало да се съсредоточи на първо място върху това да сложи ред в собствения си дом, посочва влиятелното британско издание.

Борисов смъмри Димитров
И още заглавия по същата тема: "Мафиотско убийство в България" - в Зюддойче Цайтунг; "Мафиотски експерт гръмнат на улицата" - във Велт онлайн; "Внезапен край на пишещ за мафията" - в Ди Пресе. Германският Тагесшпигел акцентира върху контактите на убития с босове от подземния свят и уточнява, че Цанков се е гордеел с това. А сръбският Емпортал информира, че за убийството на Боби Цанков е бил обвинен Красимир Маринов "Големия Маргин".
Списваният в Германия на немски език портал Търкиш прес нищи темата със злощастното интервю на министър Божидар Димитров, в което той заплаши Турция с българско вето за членството й в ЕС, ако не изплати на България компенсации за българите от Беломорска Тракия. Това интервю предизвика вътрешнополитическа криза в България, посочва по този повод изданието и добавя, че премиерът Бойко Борисов е отправил последно предупреждение към Димитров. Така поисканите от Турция компенсации за милиарди се превръщат в политически бумеранг за министър Димитров, коментира Търкиш прес. По същата тема порталът И Ю Обзървър посочва, че София преразглежда позицията на Димитров и се отказва от искането за компенсации.
Европейският портал Юропиън войс тематизира започващите идния понеделник в Европейския парламент изслушвания на кандидатите за еврокомисари. Според изданието те щели да преминат без сътресения, тъй като на евродепутатите им липсвал апетит да се конфронтират с номинираните. В тази връзка изданието припомня появилите се съмнения около българската кандидатка за комисар Румяна Желева заради съмнителната дейност на нейния съпруг. Желева е в много добри отношения с шефа на групата на ЕНП Жозеф Дол и всеки опит за отхвърляне на нейната кандидатура би срещнал съпротивата на ЕНП, която има 265 депутати в Европарламента, посочва изданието.
От сайта Пропърти експрес научаваме, че германската група Тенгелман е обявила за продажба магазините си от веригата "Плюс" в България и Румъния. А сръбският Емпортал тиражира прогнозата на консултантската компания "Колиерс интернешънъл", че през 2010 година пазарът в България ще бъде доминиран от магазини на известни дискаунтови вериги.

Лидл - от догодина и на българския пазар
В момента в България работят три големи такива вериги - Кауфланд, Плюс и Пени маркет. Първата има 26 магазина в България, докато Плюс и Пени планират през тази година да удвоят броя на търговските си обекти в България. Техният конкурент Лидл ще стъпи на българския пазар догодина, посочва още Емпортал.
Австрийският енергиен гигант ЕВН е инвестирал 3 млн. евро в изграждането на вятърен парк край сливенското село Блатец, пише китайският сайт ЕНФ. В момента вървят тестовете на новата инсталация с мощност 863 киловатчаса. В края на февруари паркът ще заработи на пълна мощност. И накрая: британският Оксфорд таймс препоръчва на читателите си качествата на няколко червени вина, сред които и едно българско - Каберне Совиньон от избата Домейн Бояр, реколта 2008.
Обобщение по публикации в медиите/ЕЛ/БР


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Търси ли се още… “умен и красив” външен министър?
Вариант за дипломат номер 1 – самият премиер

Мария Филева
Два са вариантите за външен министър, които обмисля Бойко Борисов, ако титулярката Румяна Желева бъде избрана за еврокомисар. Окончателно решение все още няма. Засега премиерът се двоуми между себе си и някой друг, научи “Всеки ден” от свой доверен източник.
Борисов обмисля дали да не поеме и поста външен министър, потвърдиха високопоставени представители на ГЕРБ. Това обаче би било много трудно за него, коментират в партийните среди. Макар да е един от вариантите, той е най-малко реалистичният, убедени са съпартийците му. В Гърция наистина има такъв прецедент – настоящият премиер Георгиос Папандреу е и външен министър. Той има опит като дипломат, а от 1999 г. до 2004 г. заемаше този пост в кабинета на тогавашния министър-председател Костас Симитис.
Ако все пак Борисов реши да бъде и министър на външните работи, той няма да е първият премиер, решил се на такава стъпка. Любен Беров съвместяваше и двете длъжности от края на 1992 до юни 1993 г. В по-далечното минало едновременно министър-председатели и външни министри са били и Драган Цанков, Стефан Стамболов, Константин Стоилов, Тодор Иванчов, Рачо Петров, Александър Малинов, Иван Ев. Гешов, Александър Стамболийски, Александър Цанков, Богдан Филов. В по-новата ни история макар да бяха изкушени от външнополитическата тема, на такава стъпка не се реши никой.
Факт е обаче, че единственият, който се разпозна в определението на Желева за нейния наследник като “умен и красив мъж” е … самият Борисов. “По това определение, което тя даде, освен мен, не виждам друг! С това си изявление Руми Желева ми създаде проблем, защото освен мен не могат да извадят друга личност. Как да признаят сега кой е по-умен и по-красив от мен? А кажете сега, де!”, шеговито отговори премиерът в интервю пред в. “Труд” в самия край на 2009-та.
Като най-възможен “друг” на този етап се очертава настоящият зам.-министър Марин Райков. Той де факто и в момента изпълнява функциите на Желева, след като тя започна сериозно да се готви за препитването в Европарламента. Шансовете на Райков се подсилват и от обстоятелството, че неформално той работи за ГЕРБ от две години. А Борисов е показал, че цени лоялността. Напоследък в медиите името му се спряга като евентуален кандидат за овакантеното от Ирина Бокова (избрана за шеф на ЮНЕСКО – б.а.) посланическо място в Париж, но това са по-скоро спекулации, твърдят от кухнята на ГЕРБ.
Малки са шансовете на Константин Димитров, който сега е заместник-министър на външните работи. “Ахилесовата му пета” е близостта с Иван Костов. Фактът, че ДСБ има свои хора в управлението, в това число и Димитров, е достатъчен според Борисов, колкото и отстъпчив да е той, така го “държи” по-добре, коментират гербери. Те не разчитат в критичното интервю на Костов от началото на седмицата някакъв знак за претенция за министерско кресло.
Ясно е обаче, че след 12 януари, за когато е насрочено изслушването на Румяна Желева в Европейския парламент, България ще се нуждае от нов външен министър. Независимо от резултата от препитването й, тя не може да се върне към предишната си позиция – начело в МВнР, коментираха пред “Всеки ден” високопоставени източници от ГЕРБ. Ако Желева влезе в ЕК и стане еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакция при кризи, това ще е огромен успех - и неин личен, и за ГЕРБ. Ако не успее обаче, няма да е добре за България.
Такива прецеденти има, коментираха пред “Всеки ден” вещи в европейската тема. И припомнят, че при всяко гласуване за нова ЕК винаги има по една изкупителна жертва. Най-пресният пример е с италианския кандидат за еврокомисар Роко Бутильоне през 2004 г. Заради свои изказвания срещу хомосексуалистите той не успя да намери място в първата комисия на Барозу.
Единственото сигурно нещо е, че само Бойко Борисов знае какво ще се случи с поста външен министър. Той вече обеща да обяви решението си на 13 или 14 януари – ден след изслушването на Желева в Брюксел. Сигурно е и че ще бъде безкомпромисен и категоричен, когато реши окончателно – така, както вчера не се поколеба да скастри приятеля си министър Божидар Димитров, че ще се раздели с него, ако отново предизвика дипломатически гаф.

Затварят ли “Сълза и смях”!?
Читалище “Славянска беседа” и културното министерство на нож
Яна Донева
Ще остане ли София без най-старата си сцена - “Сълза и смях” заради нерешен спор между читалище “Славянска беседа” и Министерството на културата? С този абсурден въпрос днес се занимават гилдията, ръководството на читалището, което е собственик на цялата сграда на “Раковски”127 и екипът на Вежди Рашидов, от когото всъщност зависи крайното решение.
Казусът обаче не е от вчера, а от цели шест месеца. На 1 юни 2009-та Върховният касационен съд потвърждава решението на Софийски градски съд, с което читалището става собственик на земята и постройката върху нея. От този момент нататък то има пълното право да събира наем от всички помещаващи се в него заведения и институции, сред които са клуб “Алкохол” и театър “Сълза и смях”. Със заведението председателят на “Славянска беседа” Петър Райжеков бързо урежда наемните отношения, но с театъра нещата започват да буксуват, а причината е културното министерство.
“Няколко пъти се опитвах да се срещна с Вежди Рашидов и заместник-министър Дерелиев, за да обсъдим въпроса, защото аз не искам да затварям този театър, а просто да започнат да плащат наем на читалището”, каза пред “Всеки ден” Райжеков, който е актьор по професия и допълни: “Готов съм на всякакви отстъпки, дори не искаме пълната сума, която бе определена след работата на оценителната експертиза, а половината от нея, което е няколко хиляди лева. Няма да се налага театърът да плаща през лятото, защото тогава е във ваканция и не реализира никакви приходи- всичко това ми е ясно и го взимам предвид, но нека седнем и да поговорим с министерството, а не да се прави нещо зад гърба на “Славянска беседа”.
Оказа се обаче, че културното ведомство действа точно така и води преговори само с директора на “Сълза и смях” Венцеслав Кисьов. Оттам ни изпратиха вчера официалното си становище по темата и то е: “Театър „Сълза и смях” е второстепенен разпоредител към Министерството на културата, юридическо лице и ръководството на културния институт следва да влезе в диалог с ръководството на читалището, за да намерят решение на въпроса, съобразено с пазарните условия. Недопустимо е ръководството на читалището да поставя ултиматуми на министъра на културата да подпише договор при условия, определени едностранно от читалището и така да се пренебрегва ръководството на театъра”.
“Няма ултиматуми, а хиляди молби и писма до министъра, с надеждата, че заедно ще се спрем на една сума за наем и те ще започнат да ни я превеждат- това е всичко. Нека обаче не прехвърлят топката към колегите от “Сълза и смях”, защото от тях това не зависи”, обяснява още Райжеков, който в последното си писмо до министерството е поставил краен срок за решаване на проблема 10 януари.
Както стана ясно днес обаче, основната съпротива на културното ведомство е срещу исканата сума от 360 хиляди лева наем на година, което означава по 30 хиляди на месец с ДДС . “Ако ме бяха извикали на разговор в министерството поне веднъж тази цифра щеше да падне до 200 хиляди, с всички отстъпки, които настоятелството на читалището е готово да направи, и които са посочени в проектодоговора, който аз съм депозирал при тях, но явно не са го прочели”, контрира Райжеков и обясни, че тези суми не са негова идея, а резултат от работата на Оценителна експертиза.
“На 11-ти би трябвало частният съдебен изпълнител Нейко Каракашев да запечата сградата на театъра и дали това ще се случи зависи от волята на Рашидов”, допълни председателят на читалището. В понеделник обаче Венци Кисьов събира там журналисти на пресконференция, за да ги запознае с казуса, което означава, че вратите му няма да бъдат заключени. “Не мисля, че ще се стигне до затваряне, все пак сме продали билети до края на месеца, а и утре предстои среща с председателя на Народното събрание и депутати, от която се надявам да има резултат. По–важното е, че се работи по въпроса и то в полза на театъра”, спокойно обясни за “Всеки ден” Кисьов.

Дянков хвърля оставка, ако не пребори кризата
Министърът си постави 10 важни цели за 2010 година
Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков каза, че ако не успее да се справи с кризата у нас, ще си подаде оставката в средата на годината. Той обаче добави, че ще се справи. Дянков изнесе лекция на тема „Най-важните 10 задачи за 2010-а година”. Той обеща реформа в сферите на образованието, здравеопазването, както и ускорено връщане на ДДС и разплащане с фирмите. Една от най-важните задачи за страната ни е влизането в механизма ERM II, наречен „чакалнята на еврозоната”, каза още Дянков, цитиран от БГНЕС.
Сред основните приоритети за Дянков са еврофондовете - те да тръгнат така, както трябва да вървят, а не като са вървели през последните години. Според него това означава да се размразят някои фондове, да стартира програмата „Джереми” и да внушим на ЕК, че България е заинтересована еврофондовете да стигнат до тези, за които са предназначени.
Вицепремиерът разчита на позитивна оценка на съответствие от страна на ЕК, след като предишните две бяха негативни. На второ място сред задачите на Дянков за 2010-а година е излизането от икономическата криза. Това, по думите му, зависи до голяма степен от това дали ще имаме средства от еврофондовете. Предстои до края на февруари, държавата да изплати над половин милиард лева.
Трети негов приоритет е либерализацията на небанковия финансов сектор, а четвърти реформата на държавната администрация. Според Дянков, у нас има много повече бюрократи на глава от население и то особено в земеделието и отбраната. По думите му, се оказва, че в последните години всички министерства без изключение, са си въвели една непрозрачна система на финансиране - допълнително материално стимулиране. Това означава, че основната заплата на служителите се удвоява и към нея се прибавят още 10%. Ако те работят по еврофондове, дори се удвоявала още веднъж.
Пети приоритет на правителството като цяло и на Дянков е влизането на страната в ERM II. Шести приоритет е висшето образование и „може би науката”. Според Дянков, е необходимо, една голяма част от науката да се върне в университетите. Той смята, че в момента висшето образование у нас не е на ниво. Следващи приоритети в работата му ще бъдат здравната реформа, митниците и НАП, които според него, вече имат правилната структура и екологията.
Запитан какво ще се случи, ако правителството не се справи с кризата, той каза: „Първата реакция ще бъде, че финансовият министър ще бъде освободен от длъжност”. Дянков каза, обаче, че правителството е подготвено за по-лош сценарий, ако кризата стане по-дълга от очакванията му. Той бе категоричен, че мнението му не се е променило по отношение на АЕЦ-„Белене”. В следващия месец правителството ще излезе с енергийна стратегия.

И сомалийските пирати успяха да скарат БСП и Бойко Борисов
Червените: С какви пари премиерът им плати?
Мария Филева
БСП и Бойко Борисов влязоха в нова гръмовна схватка. Този път поводът бе изказването на премиера за платения откуп и освобождаването на предишните похитени от сомалийски пирати българи.
“Искам само да кажа, че за предишни отвлечени съм се разплатил аз и това правителство. И в момента това, че мълчим, не значи, че не действаме активно с партньорските служби. Въпросът е да не се получава в бъдеще. Това може да бъде решено само, ако се намеси световната общност и то с военна сила”, каза премиерът в интервю за бТВ снощи.
Днес от БСП реагираха мълниеносно. Те определиха като “пореден гаф” изказването на премиера. “За нас това е абсолютно недопустимо за изказване на премиер. Всички държави, засегнати от тези посегателства и техните ръководители, излязоха с позиция, че те не преговарят, не се договарят и не се разплащат с терористи”, възмути се Корнелия Нинова. “Ако могат да си позволяват в държавата да си правят експерименти и да срещат все още някаква търпимост, е недопустимо във външнополитически план да правят такива гафове”, убедена е Нинова. Парламентарната група на “Коалиция за България” ще отправи парламентарно питане към премиера във връзка с предприетите мерки от страна на държавата за спасяването на отвлечените българи от сомалийските пирати.
От темата се развълнува друг червен депутат – Кирил Добрев, набеден от Борисов за “контрабандист”. “Искам да знам това, което е говорил вчера, истина ли е или е поредният му гаф? Защото, ако е истина мога да задам още няколко въпроса: Кога очакваме да се приберат отвлечените ни сънародници? Само за българите ли преговаря г-н Борисов или и за другите задържани? Предложил ли е г-н Борисов помощта си на ЕС, САЩ и Русия при такива тежки ситуации, които възникват и в други държави? Могат ли всички български граждани да разчитат, че ако евентуално бъдат отвлечени, г-н Борисов е готов да плати, за да бъдат те освободени? С какви пари е платил г-н Борисов – с бюджетни за 2009 г. или за 2010 г. или от личния си джоб?”, не спря с въпросите Добрев.
Той предложи бъдещият български еврокомисар Румяна Желева, която ще поеме ресора за бедствията, да бъде изпратена в бедстващия район Сомалия да се бори с глада и със сомалийските пирати.
“Много ни е весело да гледаме как Бойко Борисов ни спасява от сомалийските пирати и прави разни фокуси, но всичко това се отразява директно на джоба ни”, присъедини се към общото възмущение друг депутат - Явор Куюмджиев, отскоро председател на председател на Съвета по икономика, енергетика и туризъм към Националния съвет на Социалистическата партия.
“Такова изказване показва некомпетентност, грешна външна политика, за съжаление то е характерно не само за премиера, а и за отделни негови министри като за Божидар Димитров, Трайчо Трайков и т.н.”, твърди Корнелия Нинова. Според нея в тенденция се превръщало този кабинет да води “неправилна, некомпетентна и грешна” външна политика.

Бойко пише до съвестта на червените
Оставям днешната пресконференция на БСП и специално изявленията на г-жа Корнелия Нинова на съвестта на лидера на партията и бивш премиер Сергей Станишев. Това обяви министър-председателят Бойко Борисов по повод коментара на социалистите за неговите изказвания за отвлечените българи от сомалийските пирати. Изявлението си Борисов направи чрез прессъобщение, разпратено от правителствената информационна служба.
„Надявам се г-н Станишев да обясни на своите съпартийци какво е свършил и какви финансови задължения е оставил на мен и новото правителство”, допълва премиерът, визирайки поставения му срок от един месец да ревизира икономическата си политика.

Джобът ни ще олеква с по 50 лв. на месец, изчислиха социалистите
След като по празниците хората изхарчиха последните си запаси – отсега нататък семейните бюджети ще бъдат на минус. През 2010 г. всеки работещ български гражданин ще разполага реално с 50 лева по-малко на месец, обясни той. Четиричленно семейство с две средни заплати, което досега успяваше да спестява, през тази година ще разполага със 100 лева по-малко на месец. Когато цифрите говорят и министър Дянков би трябвало да замълчи, посъветва Куюмджиев. Според него ненавременното и необосновано увеличение на цените на горива, газ и отопление ще ни струва допълнително по 6 лева месечно, за електричество и вода ще се бръкнем с още 4 лева, за транспорт с още 3, а за храна с 8 лева. От друга страна упражнението с намаляването на осигурителната вноска с 2 % в полза на работодателите и едновременното увеличение на минималните прагове за осигуряване водят не до увеличение, а до допълнително намаление на реалните доходи на работещите българи средно с 10 лева месечно.
Отлагането на увеличението на пенсиите и отказът от “швейцарското правило” поставят въпроса за физическото оцеляване на пенсионерите- Доходите им няма да стигат за хляб и лекарства, загрижени са социалистите. Според тях в резултат на недопустимото за страна членка на ЕС водене на безпринципна политика на обедняване, след години на растеж на доходите, за първи път увеличението на цените значително ще надхвърля възможностите на семейните бюджети. Започва голямото обедняване на българите. Новогодишното пожелание на ГЕРБ за 2010 г. вече може да бъде формулирано като - „Полицейска държава с много контрол и беден народ, удобен за управление”, убедени са в БСП.

Кирил Добрев: Дончева първо да се откаже от шефското място в БСП-Габрово, после ще й пожелаем успех
Относно левият проект на Татяна Дончева, която онзи ден шумно обяви, че ще го създаде още в рамките на тази година, Кирил Добрев напомни, че ексдепутатката все още е областен лидер на БСП в Габрово. “Ако г-жа Дончева има намерение да прави нещо, първо трябва да освободи мястото, което заема в БСП, и след това предполагам, че всички ще й пожелаем успех на нейния нов ляв проект”, посъветва я той.


ПО КЛАСА.БГ
Експерт: Ангорският договор от 1925 г. е все още в сила

Ангорският договор е в сила. Той е препотвърден през 1992 г. с подписания Договор за приятелство, добросъседство, сигурност и сътрудничество от правителството на Филип Димитров. В него е записано, че двете страни ще спазват всички подписани договори, заяви в интервю за БГНЕС дипломатът от кариерата Еню Димитров, който дълги години се е занимавал с българско-турските отношения в Министерството на външните работи.

БГНЕС: Ангорският договор от 1925 г., за който много се говори през последните дни е по-скоро един исторически въпрос, за който българското общество е малко информирано. Г-н Димитров, Вие като дългогодишен дипломат от кариерата и специалист по българско-турски отношения бихте ли хвърлили малко повече светлина върху този международен договор?
Еню Димитров /Е.Д./: В Ангорския договор първо се говори за изселници. Юридическият смисъл на понятието изселници е те да са се изселили със съответните документи, доброволно без никакъв натиск. Ангорският договор поначало необхваща категорията бежанци. Там не се споменава за бежанци. Симеон Радев, който е бил перфектен дипломат, между другото оставя отворен въпроса за водене на преговори по всички имуществени въпроси, като много интересно, че той, пък и българската държава оставя, а и турската не е денонсирала Одринското споразумение от 19 ноември 1913 г. С Ангорския договор се отменя Цариградския мирен договор от 1913 г., който също е предвиждал връщане на всички бежанци. Но в Ангорския договор е казано, че Цариградският договор се отменя с изключение на клаузите, които касаят границата, но остава в сила Одринското споразумение, което е подписано месец и половина-два след Цариградския договор. В Одринското споразумение е предвидено връщането не само на имотите, а връщане и на бежанците в селищата, които са били със статут на градове в Одринска Тракия. Те са някъде 9 или 10 селища. За другите е предвидено да се компенсират. Защо е станало това? Обяснението в дипломатическите архиви, което турската страна дава за това свое искане, което е прието и формулирано в Одринското споразумение, е че не могат в селищата, селата става въпрос, да се върнат бежанци, защото ще станат ексцесии. Това е било естествено, защото е било следвоенно положение. Но в договора е било записано, че ще се връщат имоти . Освен това там има категории – лица, които имат перфектни документи веднага могат да поискат връщане на имотите. Документи, които в момента са били признавани, но повечето не са могли да вземат документите, защото са били бежанци. Там се говори за изселници. Тези хора наистина са били бежанци, защото нормално изселване в периода на войните е било невъзможно. Ние не сме имали дипломатически отношения. Нашите интереси тогава в Османската империя, а по-късно Турция са били защитавани от Кралство Швеция. Даже над българската църква, Българската екзархия, българската болница, гимназията в Одрин се е веело шведското знаме. Точно нормално изселване няма. Въпросът за бежанците си остава открит. През 1922 г., когато Турция води т.нар. Гръцко-турска война и гърците реокупират Източна Тракия, даже гръцката администрация признава и някои хора бежанци българи се връщат в имотите си. Т.е. не само Обществото на народите, но и една съседна страна, която не можем да смятаме, че тогава е била приятелска, защото ние в Западна Тракия сме имали такива въпроси, тя разрешава връщане. Имаме дори живи хора. Аз познавам такива, които тогава са били на една-две годинки и техните родители са си влезнали във владение. Както ви казах още в самото начало Ангорският договор се отнася за земите в Одринска Тракия без префектурата Цариград, т.е. без голямата община Цариград. Но и там е имало 10 хиляди българи. Къде са отишли тези българи, турската страна също не дава никакво обяснение. Не се говори изобщо за бежанците от Мала Азия. За 26-те села чисто български. Имало е и други села, в които е имало българи. Някъде около 6600 семейства се говори в архивите, че произхождат от тези села. Така че българските искания са да се разгледа въпроса за бежанците, не само за изселниците. След 1925 г. има нормални изселвания. Има българи изселени съвсем, вече като законни изселници, като категория изселници. Но огромната маса от десетки хиляди са бежанци. Това си е доказано и турската страна умишлено бърка нещата и говори, че те също са изселници. Да, ама като са изселници, къде са документите. Има достатъчно данни не само български, но и в техните архиви, които говорят, че това са бежанци. Бежанският въпрос не е решен въпрос.

БГНЕС: Все още в сила ли е Ангорският договор? Може ли Турция да го денонсира?
Е.Д.: Вие ми задавате въпроса дали Ангорският договор е валиден. Ангорският договор е препотвърден. Одринското споразумение от 1913 г. също е препотвърдено, защото през 1992 г. България и Турция подписаха един Договор за приятелство, добросъседство, сигурност и сътрудничество по времето на Стоян Ганев и Хикмет Четин. Подписа го Филип Димитров. Там в абзац 8 е записано официално, съвсем ясно двете страни декларират, че ще спазват подписаните и възникналите в момента на подписването договори. Така че Ангорският договор не може да бъде денонсиран. Този договор е подписан доброволно. Ангорският договор не е от системата на Версайските договори, като Ньойският договор, където България е била задължена от Великите сили. С Ангорския договор двете страни съвсем доброволно поемат задължения и всяка трябва да ги изпълни. България си е изпълнявала стриктно своите задължения. Дори по имуществените въпроси България е много по наред, защото е въвела конституционно законодателство. Докато Турция, забележете, не е разрешила на нито един българин да се върне по родните си места за 80 години. А масово се завръщат от Турция в България.

БГНЕС: Както знаем от историята не само българи по една или друга причина през последните 130 години са напускали пределите на Османската империя/Турция, но и турци са напускали България. Може ли Анкара да обвърже изплащането на обезщетения на тракийските българи с плащания на някакъв вид компенсации за изселилите се български турци?
Е.Д.: Ангорският договор не е само Ангорски договор. Този договор се нарича Договор за вечно приятелство. Но към него има още три документа. Един от тях е Конвенцията за установяване, която е все още в сила. В нея и двете страни поемат ангажимент, че няма да се пречи на пълното изселване на турците от България, и на българите от Турция. Т.е. Нито страната, от която те се изселват, нито страната, в която те ще се заселват, няма да пречи. Интересното е, че през тези 80 години Турция непрекъснато си мени позициите. Един път затваря, друг път отваря границата. Вземе 5-10 хиляди души, затваря границата. Хората се настройват да тръгват да се изселват и когато вече има много даже десетки хиляди хора, когато даже вече продават, Турция затваря границата и те не могат. Аз смятам, моето мнение е такова, че една от основните причини за т.нар. Възродителният процес е поведението на Турция, че не си изпълнявала задължението да приеме тези хора доброволно и границата да стои непрекъснато отворена. Ако границата беше непрекъснато отворена нямаше да има никакъв проблем. И е съвсем резонно да бъде отворена непрекъснато, защото ако човек реши да се изсели от един град в друг град, той за две-три години не може да се устрои. Затова в Конвенцията за установяване е записано, че в двегодишен срок, те ще имат право да си ликвидират имотите. В спогодбата с ограничено действие 1968-1978, в която турската страна вече си е избистрила исканията поне що се касае до кои хора ще приеме. Там вече е записано, че тя ще приеме български граждани от турски произход, чиито близки и роднини по права линия вече са се изселили. Тази спогодба 1968-1978 не измества и не прави невалидна спогодбата от 1925 г. и Конвенцията за установяване. Тя просто е подписана с цел да се улеснят някои граждани и тя приключва на 30 ноември 1978 г. Остават маса хора, които желаят да се изселят. И сега има хора, които желаят да получат турско гражданство, обаче Турция пак нарушава тази Конвенция, защото не им дава гражданство. Аз ви казах, че в тази Конвенция е записано, че няма да се пречи на доброволното изселване на турците от България и на българите от Турция. Както България си е приела населението без никакви пречки, без никакви уговорки, Турция би трябвало по същия начин да го направи, и хората да са си спокойни, да си направят сметка, кога ще отидат. Турция да знае и те да знаят, че тя няма да им откаже. А тя и в момента им отказва гражданство, в момента я нарушава. И се получават тези търкания с двойно гражданство и т.н. Това е игрички на българската дипломация. Страните с които България е имала спогодби за изселвания, за установяване – такива лица не могат да имат двойно гражданство. Такива спогодби България е сключвала и с Гърция, и с Румъния – Молов-Кафандарис и Крайовската спогодба. Подобни спогодби с Турция имат и Гърция, и Румъния и Югославия. Нито една от тези страни не е възстановила гражданството на лицата, които са се изселили. Правителството на Иван Костов през 1998 г. направи крупна грешка. В Закона за българското гражданство призна, че на изселниците от България в Турция ще им се признае двойното гражданство. Не се съобрази с политическата експертиза на МВнР, че не могат да се дават пенсии зад граница, защото в спогодбата 1968-1978 г. член 12 изрично е казано, че пенсии зад граница се плащат само на лица, които са придобили такова право при трудова злополука или професионално заболяване. Другите нямат право. Сега ние вече плащаме около 200 милиона долара от бюджета на държавата на лица, които нямат това право. Турция непрекъснато иска още. Иска частичният стаж, който е бил тука 2,3,5,10 години и все още не се признава. Това е т.нар. едностранен от тяхна страна въпрос. Турция се стреми да постави комплексно много от въпросите, които тя си смята, че трябва да бъдат решени заедно с въпроса за компенсация на имотите на бежанците. Няма такъв въпрос, който да бъда обвързан с въпроса за компенсациите.

БГНЕС: В медиите се появи информацията, че в документ на българското МВнР от 1983 г. фигурира сумата от 10 милиарда долара. На базата на какви изчисления е получена тази оценка на имотите на тракйиските бежанци?
Е.Д.: Въздържам се да посочвам суми, защото, когато човек посочва такива неща, трябва сам да седне и да ги пресметне. А това не е никак лесно, защото става дума за период от 80 години. Но като имаме предвид, че в Договора е записано, че имотите ще бъдат върнати или компенсирани, като се вземе предвид, че те са били използвани заедно с доходите от тяхното ползване и лихвите евентуално, склонен съм да вярвам, че тази сума е някъде около това. Естествено трябва с молив в ръка и със сметки точни да се докаже.

БГНЕС: Г-н Димитров, смятате ли за правилен подхода да се обвързва влизането на Турция в ЕС с обезщетяването на тракийските българи? Може ли един подобен подход да намери подкрепа и сред други страни-членки на ЕС, които имат резервирано отношение към бъдещето членство на Турция в ЕС? Не съществува ли опасност този проблем да бъде използван, така че да доведе до влошаване на българско-турските отношения?
Е.Д: Ако чакаме ние ЕС той да ни реши въпросите, той да ни каже каква позиция да имаме. Няма да бъде не само правилно, няма да бъде и от полза за България, и даже и за самата Турция. Ако ние подкрепяме разговорите с Турция има само една причина. Това е турският народ, който ни е съседен народ, който не е виновен за нищо. Това са прогресивно мислещи турци, които водят в момента сериозна борба за модернизацията на Турция. Но поведението на днешното турско правителство ме кара да мисля, че няма друг начин освен да си поставим въпроса като преюдициален. Господа турци решаваме го този въпрос и по-нататък приемането ви в ЕС ще зависи от прогреса на вашето поведение. Това е моето лично мнение. Не се забелязва особено силен прогрес в поведението им. Не се забелязва някак си в мисленето на лидерите им, на политическата им класа. Дали да бъде условие или да налагаме вето. Трябва да се готвим за вето.

/БГНЕС/

С. Дянков: 98 служители от Министерството на финансите са вземали по-голяма заплата от Пл. Орешарски
98 служители на Министерството на финансите (МФ) са вземали по-голяма заплата от бившия министър на финансите Пламен Орешарски. Това обяви вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков на публична лекция на тема: „България след финансовата криза” в Софийския университет, предаде репортер на БГНЕС.
Дянков каза още, че ако към тези служители прибавим и служителите от държавните агенции, свързани с МФ, броят на служителите с по-добри възнаграждения от министъра ще стане няколкостотин. Дянков заяви, че премиерът Бойко Борисов, чието възнаграждение е 3567 лв., не е дори сред първите няколко хиляди „държавни” служители по ниво на заплата.

В. Кисьов: Това е невъзможен за театъра наем
Това е невъзможен за театъра наем, заяви пред БГНЕС директорът на театър "Сълза и смях" проф. Венцеслав Кисьов, след като от читалище "Славянска беседа" бяха поискани 1000 лв. дневно за наем на помещението.
Кисьов допълни, че до момента "Сълза и смях" не е трябвало изобщо да плаща наем за използването на сградата на читалището. Той обясни, че според решение на Върховния съд от май миналата година, собствеността е прехвърлена на читалището, което пък означава, че неговото ръководство може да се разпорежда с наемите. Делото се влачи в продължение на 19 години, възмути се Кисьов. Той каза още, че Министерството на културата е провела над 10 разговора с читалището, но от "Славянска беседа" са се държали арогантно. "Министърът е в състояние на безпомощност", каза още директорът на театъра. Той бе категоричен, че не разбира мотивите за исканията на ръководството на читалището и заяви, че няма конфликт с ръководството му. "Съмнявам се, че ще има благоприятен изход от ситуацията", посочи Кисьов.
БГНЕС припомня, че по-рано днес от министерството на културата съобщиха, че ръководството на читалище „Славянска беседа” е поставило безпрецедентен ултиматум на Нов драматичен театър „Сълза и смях” . От читалището е имало закана, че ще извадят принудително театъра от сградата на ул. „Г. С. Раковски” № 127, ако до 10 януари 2010 г. не сключи договор за наем в размер на 360 хиляди лева годишно, или по 1000 лева на ден, съобщиха от Министерството на културата. Министерството е получило предупредително писмо, в което председателят на читалище „Славянска беседа” Петър Райжеков, бивш актьор от театър „Сълза и смях”, посочва, че ако до 10 януари 2010 г. не се сключи договор за наем при едностранно определените от него условия, трупата на „Сълза и смях” ще бъде извадена принудително от сградата.
„Сълза и смях” се намира на театралната улица на София „Раковски” № 127 от 42 години. Само за последните десет години Министерството на културата е инвестирало за ремонт и пълно преустройство над 3 милиона лева. През август т. г. осигури спешно 50 хиляди лева за поправка на покрива, изгорял след пожар. Министерството на културата изразява голямата си тревога и безпокойство от факта, че безпрецедентните действия на ръководството на читалище „Славянска беседа” оставя на улицата над 110 изявени български актьори и пет утвърдени частни трупи, които играят на откритата сцена на театър „Сълза и смях”. Читалищата в България са самостоятелни юридически лица, неправителствени организации, регистрирани по Закона за народните читалища и имат собствени органи на управление и контрол. Министерството на културата има само методически функции да подпомага и насърчава културната дейност на читалищата. Управлението на собствеността им, какъвто е случаят със сградата на ул. „Г. С. Раковски” № 127, е изцяло следствие от решенията на читалищните настоятелства.

Няма коментари: