четвъртък, 14 януари 2010 г.

TO BE OR NOT BE!!!!!!!!!?????

Пред Народното събрание се събраха над 250 човека, които протестираха срещу промените в Закона за електронните съобщения.
Бях на протеста. Останах разочарована. Сцената вместо да е с лице към родното ни НС, бе завъртяна на запад - може би да не пречи звука на работата на депутатите ни! Може би!
Още в началото, със стъпването ми на жълтите павета се приближих до Бого, учтиво го поздравих и го попитах "може ли като обикновен гражданин да ми бъде дадена думата?" Той ме погледна, попита ме от коя организация съм - отговорих "от никоя", просто блогувам. Тогава той ни в клин, ни в ръкав изрече:"Много е студено днес". Аз буквално се удивих! Просто ми прозвуча като някаква парола, на която не знаех отговора. И на свой ред погледнах учудено, все пак го питах за нещо съвсем друго, и настоях ...къде мога да се запиша за изказване. Посочи ми някой си. Отидох при него. Обясних какво желая. "О, имаме много записани, ако остане време" ми отговори "някой си". Време не остана, въпреки, че имаше достатъчно такова. Измръзнах си порядъчно и се наслушах на демагогски песнички ... и си тръгнах. С една дума почувствах се като загубила времето си, но не защото не са ми дали думата, а защото в познат бюрократичен стил се проведе и този протест, под съответна нечия дирегентска палка, и с повторение на вече казаното. Новина не се произведе на него, всичко беше знайно предварително, дори искането за пренаписване на закона, ама кои ще участват при тази дейност - тайна, не се каза.
Помислих си - ами само този закон ли е за поправка? Не разбира се.
Вчера също имаше два сериозни протеста - за спекулациите на ЧЕЗ, и против генно-модифицираните храни. И двата са свързани с явно нарушено законодателство, което си е чисто системно провеждана геноцидна политика, поради което очевидно са и нарушени граждански права, стигащи до издевателство. Политиката тясно е свързана все пак с гражданството, и защо се настоя този протест да е само обществен, така и не се изясни на него. Нещо като зализано, замазано и недоизказано се случи. Май нещо много не е наред и при управляващите ни, и при партиите и сред населението ни, поради което и живота ни е такъв!


Ето ви и едно ДРУГО МНЕНИЕ на блогера Иво Апостолов:
Пенсионери, НДСВ и Зелени, само Яне Янев липсваше
Гледайки снимките (http://www.dnevnik.bg/photos/2010/01/14/842201_fotogaleriia_protest_bulgariia_ne_e_big_bradur/?pic=18#picture)
от протеста днес, се вижда, че половината протестиращи са пенсионери, които едва ли си имат представа за какво точно са протестирали. Това са от онези хора, които или винаги протестират срещу каквото и да е, или са сред симпатизантите на БСП, които са били изпратени да подкрепят братската партия на Зелените.
Това, което ме зарадва в този протест е, че масата от хора не се подведе и не отиде на него. Не се подведе, че протеста е граждански, не се подведе, че на хората, които го организираха им пука за тях. Нито на БСП, нито на НДСВ, нито на останалите партии, чиито имена не мога дори да запомня, им пука за ЗЕС. Още по-малко на Зелените. Те се бяха събрали заедно, за да си направят една ПР акция и да се видят по новините.
Да не повярва човек, че Яне Янев не бе там, за да яхне вълната на недоволството. Макар, че вълна нямаше. От 2,000 човека потвърдили присъствието си във Фейсбук, едва ли повече от 100 от тях са отишли, и то тези 100, които са членове на БСП, Зелените, НДСВ, БНС, БЗНС и някакви радикали. Другите 200 човека, по според снимките, са или случайно попаднали пенсионери или такива докарани от БСП.
Другите, мислещите хора, проумяха, че е абсурдно да се подкрепя подобен протест, когато той е организиран единствено с цел политически дивиденти. За тях е абсурдно да подкрепят крайна партия като Зелените или пък провалилите се БСП и НДСВ. Да не говорим за разни други, които никой не е и чувал.
Гражданското общество показа, че е гражданско, като отказа да подкрепи един плитко скроен политически протест.

... и още малко от блогуването му:
Както писах и по-рано, протестът срещу промените в ЗЕС е политически. Срещу правителството. Той няма нищо общо със самите промени в закона, а последните се ползват като предтекст да се накарат младите хора да излязат на протест.
Зелените, БСП, ДПС и разните им сродни организации днес обявиха, че ще има протест, въпреки намеренията на управляващите да премахнат спорните членове от закона.

Тогава въпроса е срещу какво протестират?
Протестират срещу собствената си невъзможност да накарат хората да им вярват и да гласуват за тях. Поради тази цел използват популистки теми, като промените в ЗЕС, за да привлекат на своя страна хора, които по принцип не биха се асоциирали нито със Зелените, нито с БСП, нито с ДПС.
Обновяване: Естествено, дружките на Зелените от БСП, решиха да подкрепят протеста. Това за тези, които не вярват, че Зелените са просто сателитна партия на БСП и ДПС.
С наближаването на протеста на Зелените, БСП, ДПС и други партии срещу промените в Закона за електронните съобщения, става все по ясно (те самите зелени го афишират), че нямало нищо лошо гражданските протести да се политизират (брей, а точно същите хора миналата година говореха точно обратното).
С цел извличане на политически дивиденти, те продължават да настояват, че политическия им митинг е граждански протест. Не е!

По интересното обаче е, че те като начин на мислене и като хора са „анти” или както им казват в интернет – „хейтъри” (сигурно и аз съм такъв, не знам). Та от зелените им неузрели кратуни, до момента само слушам срещу какво ще протестират. Те го правят от години, не им е за първи път. Протестираха срещу туризма, протестираха срещу енергетиката, сега протестират и срещу електронните комуникации.
До момента обаче, от тези зелени кратуни, не съм чул едно предложение, което да е обосновано.
Аз не съм чул те да имат изготвен законопроект, който да е по-добър. Нали са партия, нека правят политика, а не да лъжат гражданите да ходят да протестират.
Къде е предложението на Зелените кратуни за нов ЗЕС? Някой виждал ли го е?

Голямото ми отвращение към тази политическа партия дойде през лятото, когато чакайки за среща на Попа, до мен се приближи едно доста занемарено момиче (ок де, въпрос на личен избор), за да ме агитира за Зелените кратуни.
На няколкото ми въпроса получавах смешни отговори (по спомени):
ОК, няма да строим ТЕЦ-ове, няма да строим АЕЦ, а тогава от къде ще имаме електроенергия?
- Ще строим възобновяеми източници.
Добре, ние и в момента ги строим, но те нямат такава мощност и не могат винаги на 100% да гарантират потреблението. Някакви разчети правили ли сте, колко ще струва да се заместят дори само 20% от мощностите с възобновяеми такива? От къде ще дойде финансирането, за да се изградят?
- Ами не знам дали сме правили, сигурно сме.
Искате да спре строителството по морето и в планините, а как да се развива туризма тогава?
- Ами той защо трябва да се развива?
Брошурката, която ми давате, на рециклирана хартия ли е отпечатана?
- Не знам.
Значи Вие избивате дървета, за да си правите политическа пропаганда, обаче не може да се секат дървета, за да се развива туризма?
След последния въпрос, момичето без да отговори се отдалечи. Може просто тя да е била неадекватна, но като цяло според мен всички хора, които са в тази партия или и симпатизират са такива.
Това е тяхната същност, хора, които нищо не разбират от това, за което пропагандират и се опитват да извличат политически дивиденти, като използват еко каузите и защитата на гражданите. Те са просто Зелени кратуни.
За да завърша, ще си позволя да цитирам Богомил Шопов:
Иво – политическата партия е елемент на гражданското общество. Пак казвам за последен път, ако искаш да си намериш причина да не идваш, вече си си намерил. Стига ми пълни блога с глупости и грешни мисли.
Не знам за Вас, но аз смятам, че не е прав. Гражданското общество е гражданско, защото е съставено от граждани. Не от фирми, не от партии, не от футболни отбори, а от граждани.

И ОЩЕ МАЛКО СНИМКИ:






ПО http://bgtimes.eu/

Биг брадър

По благовиден повод МВР ще трупа погреби с информация !
Промените в закона за електронните съобщения, премахването на анонимните предплатени карти за мобилни телефони и повсеместното опасване на градовете с камери са само част от реденето на държавния пъзел за пълен контрол над комуникациите !
В почти всички големи градове вече има центрове за видеонаблюдение, в които може да се следи всичко, което се случва по улиците и с които властта не пропуска повод да се похвали. Досега нито едно престъпление, случило се в обхвата на камерите, не е разкрито благодарение на тях.
АЛЕКСАНДЪР ПЕТРОВ
Най-новото време в България е белязано от куп нововъведения, чиято цел е държавата да добие все по-пълен контрол върху комуникациите и информацията. Разбира се, този път е постлан само с добри намерения и води само до едно място, описано още в Библията.
Противодействие на престъпността, безопасност на движението по пътищата, борба с корупцията, превенция на бандитизма - добрите намерения са налице, резултати още няма. Но контролът и ограниченията на свободата на личността все повече се засилват.
Под знамето на "борбата с престъпността" и след дълги битки най-накрая МВР и службите извоюваха да няма повече анонимни SIM карти. И в тримесечен срок всеки притежател на такива карти бе принуден срещу документ за самоличност да си регистрира номера. Според самите мобилни оператори този срок в други държави е бил 1 година, а на места дори е стигал и до 3 години.
Обяснението за краткия срок у нас бе, че бандитите работят основно с такива карти и това пречи да бъдат проследени и подслушвани.
Със сигурност много повече честни и напълно невинни хора ползваха услугите на анонимните предплатени карти, защото бе лесно да си ги купиш от десетки хиляди места, включително и с ваучерите. Но държавният номер мина и сега всички телефони са с регистрирани и индивидуализирани карти. Стискаме палци да намалеят престъпленията. Защото бандитите са гъвкави и със сигурност вече са измислили десетки начини за комуникация. Когато нямаше мобилни телефони, ръстът на престъпността си беше все така висок.
С ефективната борба срещу престъпността се оправдават и промените в закона за електронните съобщения. С тях се иска почти пълен достъп, макар и със съдийско разрешение, до трафичните данни от мобилните оператори и интернет операторите. По-просто казано - достъп до това кой с кого говори по телефона, къде се е намирал в даден момент, с кого и кога си е писал в чата, до кого е изпращал имейли, от кой адрес, по кое време... И всичко това само въз- основа на някакво предположение, че информацията може да послужи за разкриване или предотвратяване на престъпление.
И макар държавата в лицето на МВР и службите да е на път да се откаже от крайното си искане да поддържа интерфейс, чрез който да следи и засича информацията в реално време, правомощията им и в този вариант ще са огромни. Като това, че посочени от службите данни ще се пазят безсрочно, а не 1 година, както е по евродиректива. Кой ще определя кои са оперативно интересните данни?
Или ще стане като със специалните разузнавателни средства, които се пазят с години, въпреки че само 1-2% от тях са използвани като доказателства в съда.
Продължава и повсеместното опасване с камери на големите градове.Тук обяснението също бе, че записите позволяват по-лесно да се разкриват престъпления, както и по-ефективно да се констатират пътни нарушения. Досега обаче нито едно тежко престъпление не е разкрито с въпросните камери. Нещо повече. Дори и следа в помощ на разследването не се дава. Засичат се лесно единствено пътни нарушения на места с огромни задръствания. По магистрали и пътища джигити летят с по 200 км в час, но камери няма. Да не говорим, че от констатирани стотици хиляди пътни нарушения с градските камери се наказват сигурно най-много 10-20 на сто. Просто защото не смогват да напишат толкова актове.
И докато в тези случаи има някаква логика, нещата загрубяват доста с екстравагантните идеи в някои общини да не дават лиценз за нощни заведения и да отнемат разрешителни, ако няма задължително системи за видеонаблюдение
Вече е въпрос на време после да се поиска да бъдат свързани в някое полицейско управление и оттам да може в реално време да се гледа кой какво прави в заведенията.
Не по-малко опасно е, че държавата продължава да трупа информация за гражданите, при това често без контрол не само при събирането, но и при използването й. И никой не е защитен срещу посегателства върху личния му живот. В същото време в България в момента се поддържат няколко хиляди регистъра, в които се вкарва персонална информация.
И най-много трупа МВР. Неговите служби имат възможност да събират, подреждат, контролират и проверяват всякакви лични данни. Това се отнася за полицията, БОП-а, оперативното издирване, паспортните служби, граничната полиция, жандармерията, та дори и пожарната. Огромна информация е концентрирана и в специализираните информационни служби. В МВР са масивите за леките коли, граничните картотеки, данните на щатни и нещатни сътрудници на отделните структури, информационните фондове около паспортите, оперативната информация, данните, събирани чрез специални разузнавателни средства, и т.н.
Затова са основателни съмненията, че МВР събира информация, която изобщо не му е нужна.
При това фондовете са препълнени от данни, чието събиране се движи на ръба на закона. Но кой да разбере, като всичко е най-строго пазена тайна.
И това хитро е заложено в нормативната база, която забранява единствено събирането на информация за гражданите по религиозен, расов, политически или друг признак. Какво се има предвид под "друг признак", никой не казва. Безпрепятствено може да се събира информация за здравословните проблеми, за сексуалните вкусове, за данъчни задължения и т.н.
Последното масово попълване на архивите на МВР бе при подмяната на документите за самоличност преди десет години. Тази година с подмяната на документите предстои обновяване. Законът допуска използването на данните от информационните фондове при заплаха за националната сигурност, за разкриване, предотвратяване и пресичане на престъпления, както и при нарушения на обществения ред. Няма и дума кой преценява, кой разрешава, кой контролира.
По закона за гражданската регистрация всички граждани имат личен регистрационен картон (ЛРК) и запис в Национална база данни (НБД) "Население", които се пазят цели 130 години, а после се вкарват в държавния архив
Те също са дублирани в информационните масиви на МВР. Така с едно натискане на клавиша на клавиатурата може да се види всичко за набелязаното лице, за неговите роднини, за семейното му положение, за образованието му, за прегрешенията му и т.н.
В МВР е и системата, в която се отбелязва всяко излизане и влизане на всеки български гражданин или чужденец в България. Пак там са и информационните фондове за оперативно интересните лица, в които може да се попадне и по най-обикновен донос. По-важното в случая обаче е кой и как има достъп до информацията, която се събира. Публична тайна е, че и най-обикновен полицай може да проникне в информационните масиви на МВР и да научи каквото пожелае. Вероятно мнозина са забравили за едни служителки, които бяха проверявали данни за тогавашния главен прокурор Никола Филчев, а други бяха ровили за информация около главния секретар Бойко Борисов. С обяснението, че просто им било интересно.
Цялата тази информация се събира почти безконтролно. Нещо повече. После се пази най-строго от самите хора, за които е събрана.
По-просто казано - Джордж Оруел пасти да яде ...

Всичкият този Бег Брадър няма по никакъв начин да засегне престъпниците. Той ще се използва единствено срещу обикновени граждани и най-вече за икономически и междуфирмен шпионаж.
-
Защо престъпниците няма да бъдат засегнати :
-
1. Регистрацията на предплатените карти: - дори да приемем, че няма някой да купи карта на името на манго от маалата или някое момченце оператор в офис обслужващ мобилен оператор няма да я регистрира на вас, дори без да подозирате, срещу доза дрога, щото вече ви има даните от регистрацията на истинската ви предплатена карта, то всеки престъпник може просто да използва роуминг. Да роуминг. Просто бомбите ще се взривяват вече през Монголия, а истински и нашенски "англичани" ще си уговарят "бизнеса" от клетките на големи хотели с много чужденци.
-
2. Следенето на интернет и кореспонденцията: - Ами просто има достатъчно програми за динамична подмяна на МАС и IP адресите и за криптиране на кореспонденцията. Освен това вече има достатъчно публични места с достъп да интернет. Има и една особеност на българското интернет разпространение - зад един външен IP адрес стоят хиляди вътрешни, при това обикновено динамични.
-
3. Уличните камери се оказват безмислено удоволствие, щом като в центъра на такъв район, посред бял ден демонстративно бе застрелян Боби Цанков и убийците не само се измъкнаха необезпокоявани, но и още не са разкрити и заловени.
---
Изводът - който има за какво, може и ще се крие успешно. Който иска да е анонимен ще е. И по телефона и в интернет. Следенето и шпионажа ще е възможен единствено срещу тези които не се крият - обикновените граждани.

ЗАДАВА СЕ: Национален протестен митинг на 10 март 2010 г. пред парламента под надслов: Нова конституция,нова държава" !

... Нещо и за друг протест! Въобще протести безкрай? И нищо не се поправя в живота ни за съжеление.


ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

СДС организира кръгла маса за промените в Закона за електронните съобщения

София /КРОСС/ СДС организира кръгла маса за обсъждане промените в Закона за електронните съобщения. Тя ще се проведе на 15 януари 2010 год. от 13:30 часа в зала Запад на Народното събрание на Р. България.

Минчо Спасов: Изключение от правилата на НПК има само за МВР
София /КРОСС/ Промените предлагат изключение от правилата на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК) само за МВР. Това каза бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов в онлайн дискусията на Информационна КРОСС за промените в Закона за електронните съобщения. Днес той участва в днешния протест срещу промените под надслов „България не е Биг Брадър! 2010 не е 1984 г.!". „Вече успях да се стопля от студуването пред Министерски съвет, където г-н Премиера не благоволи да приеме петицията на митинга, а след 45 минути чакане изпрати чиновник, за да я приеме. Та се сетих за още една метафора, която описва идеите на Борисов, внасяйки този закон", коментира Спасов.
„Представете си, че трафичните данни са течност в съд, който се съхранява при доставчика. НПК казва, че операторите предоставят данните само за разследване на тежки престъпления въз основа на разрешение на Окръжния съдия. Т.е. НПК поставя капак върху кацата с меда. Борисов предлага друго- една тръбичка да се прокара до къщичката на МВР, и да влезе вътре. Там - вътре ще е и кранът. Честна пионерска - каза Цветанов- ще го отваряме само със съдебно разрешение. Бих му повярвал, ако не бяха закрили единствения орган, който реално можеше да проверява и контролира това- Комисията за контрол върху специалните разузнавателни средства (СРС). Сега уж това щяло да се върши от 5 депутати в под комисия (кой знае защо от правната, а не вътрешната комисия). Това е несериозно", каза Минчо Спасов.
"И забележете- изключение от правилата на НПК има само за МВР. Тръба ще има само до МВР. Другите институции (съд, следствие, ДАНС,прокуратура), имащи право на достъп до меда в кацата, ще трябва да спазват реда по НПК- т.е. да ходят с кофичката си до кацата с меда и да си вземат само толкова, колкото им е разрешено", допълни Минчо Спасов.

Минчо Спасов: Законопроектът на ГЕРБ надмина по полицейщина онзи на БСП
София /КРОСС/ Не очаквах, че законопроектът на ГЕРБ ще надмине по полицейщина онзи на БСП от миналата година. Ама какво ли се учудвам, като снощи Румен Петков каза, че в МВР стриктно се спазвала заложената от него линия. Това каза бившият депутат от НДСВ Минчо Спасов в онлайн дискусията на Информационна КРОСС за промените в Закона за електронните съобщения. „Ако Борисов наруши Конституцията, аз лично ще сезирам Конституционния съд и Съда в Страсбург с това, че в България се нарушава чл. 8 от Европейската конвенция за правата на човека и гражданина", каза Минчо Спасов.
Ето какво допълни той: „Да използвам една метафора, за да опиша философията и противоконституционния характер на щенията за повече права на службите. Идеята за тази метафора ми даде вчера обикновен катаджия. Обясни ми , че вземали пари на пътя, защото им били малки заплатите. "Нали знаеш какво се случва със стопанин, дето не си храни кучето?", ме попита сержантът. Започва вместо да гони вълците, да яде овцете. В същата ситуация в момента е МВР", коментира Спасов и допълни, че въпреки цензурата постоянно излизат изявления, дори от Борисов и Цветанов, че от МВР тече информация. Т.е. кучетата прехвърлят през оградата агънца на вълците. После и те похапват. Какво правим с промените на Закона за електронните съобщения?- Даваме повече права на МВР. Заостряме още повече зъбите на кучетата. А нашите кучета бездруго си имат здрави зъби. Но не хапят когото трябва. Там е проблемът. Ако Борисов иска наистина да промени нещо и да направи полицията ефективно оръжие в борбата с престъпността, готови сме да му помогнем. Но да дисциплинираш кучетата, да ги обучиш и да ги нахраниш е тежка и отговорна задача. Тя минава през изгонване на полицаите - сътрудничещи на подземния свят, съкращаване на чантаджиите в администрацията, вдигане на компетентността и заплатите на полицаите. Ако всичко това за него е непосилна задача - по-добре нищо да не пипа- особено гражданските права. Нека дава интервюта, да реже ленти, да се грижи за рейтинга си- но поне да не пипа законите. Защото ако го прави, ще ни чакат нови резили , подобни на този с Желева".

Когато хората се третират като престъпници, то те неминуемо стават такива, според читател
София /КРОСС/ Когато хората започнат да бъдат третирани като престъпници, то те неминуемо ще станат такива. Това написа в онлайн дискусията дискусията „Свобода срещу сигурност" на Информационна агенция КРОСС Стилиян Георгиев.
„Законът разписва нова игра на котка и мишка, на добри и лоши, на наши и ваши. Мислите ли, че бригадирите на банди, хората, гарантиращи трафика на наркотици през България, хората, които координират наркодилърите по места, са неизвестни на МВР? Дали едно икономическо престъпление се доказва с телефонен разговор? Аз не мисля така!", написа още Георгиев. Според него новият закон ще има крайно негативни последствия върху обществото.

Социалният диалог да се превърне в още по-добър инструмент за решаване на конкретни въпроси
София /КРОСС/ Социалният диалог да се превърне в още по-добър инструмент за решаване на конкретни въпроси, каза днес на пресконференция министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след среща с представители на работодателите и синдикатите.
Развитието на социалния диалог, пазарът на труда и търсенето на допълнителни механизми и антикризисни мерки, които да облекчат ситуацията на пазара на труда, бяха сред разискваните теми по време на срещата.
Има консенсус за подписване на национално споразумение между правителството, работодателите и синдикатите, което да бъде максимално полезно на хората и на бизнеса, съобщи министър Младенов и подчерта важността от обединяване на усилията на всички страни. Той каза, че държавата ще съдейства за активизирането на двустранния диалог между работници и работодатели за изготвянето на национално споразумение за агенциите за временна заетост, надомната работа и дистанционната работа.
Държавата е положила много усилия за развитието на социалния диалог и там, където има проблеми, ще бъдат изчиствани, подчерта той. Представителите на работодателите и синдикатите благодариха на министър Младенов за отличното и ползотворно партньорство.

Извинявам се! Покрай днешния протест не информирах за това катастрофално природно бедствие. Това си е чиста трагедия за народа там!



Светът помага на Хаити
Порт-о-Пренс /КРОСС/ Травматизирани жители на Хаити спят из парковете и улиците заради страхът от вторичните трусове след катастрофалното земетресение, което разруши домовете им и правителствените сгради, съобщава Ройтерс.
Президентът на Хаити Рене Превал заяви, че жертвите са между 30 и 50 хиляди.
Разрушена е пет етажната сграда на ООН в Порт-о-Пренс. Разрушени са и катедралата и един от най-големите хотели в Хаити.
Американския президент Барак Обама проведе телефонен разговор с главния секретар на ООН и лидерите на Бразилия, Канада, Мексико и Чили за подпомагане на Хаити, но не е успял да се свърже с Превал, съобщиха от Белия дом. Обама е наредил да бъдат мобилизирани военни самолети да разгледат положението на пострадалата страната. Той постави изисквания различните ведомства на страната да координират спасителните действия. Пентагонът е изпратил самолетоносач и три кораба в помощ на Хаити.
САЩ, Китай и Европейския съюз са изпратили спасителни екипи, някои от които са с кучета-търсачи и тежка екипировка, докато други правителства и неправителствени организации изпратиха вода, храна и мобилни екипи.
Медицинската група на „Доктори без граници" съобщиха, че трите болници в Хаити са в лошо състояние след земетресението. „ Това, което виждаме, са тежки травми, рани по главата, натрошени крайници, тежки проблеми, които не могат да бъдат решени с нивото на медицинско обслужване, което в момента е налично", казаха от канадската група.
Генералният секретар на ООН Бан Ки Мун заяви, че за сериозната ситуация ООН е мобилизирал екип за регулиране хуманитарната помощ на сушата и че организацията е взела решение да отдели от Фонда за спешна ситуация 10 милиона долара на Хаити .
Световната банка ще помогне на Хаити с 100 милиона долара и ще изпрати експерти за преценка на бедствията.
Руският президент Дмитрий Медведев разпореди Министерството за спешна ситуация да предостави на Хаити спешна помощ . Изпратените от министерството самолети с въздушна болница, храна, лекарства и други предмети за хуманитарна помощ ще излетят към пострадалата страна.
С 1,5 милиона евро ще помогне правителството на Германия.
Правителството на Франция реши да изпрати два самолет в Хаити за спешна помощ, като изрази готовността и да ангажира екипа от 130 души с 6 кучета за издирване на оцелелите.
Правителствата на Великобритания, Доминика, Венецуела, Никарагуа, Панама и Хондурас също са изразили готовността да реализират плановете си за оказване помощ на пострадалите района на Хаити.

МВнР няма информация за пострадали българи в Хаити

Яне Янев иска 11 министерски глави
София /КРОСС/ "Ред, законност и справедливост" даде ултиматум на министър-председателя Бойко Борисов до 26 януари да внесе в Народното събрание искане 11 от министрите да бъдат освободени и да внесе нов състав на Министерски съвет. РЗС иска отстраняването заради извършване на несъвместими дейности с положението им на министрите: Цветан Цветанов, Симеон Дянков, Нона Караджова, Трайчо Трайков, Божидар Димитров, Вежди Рашидов, Божидар Нанев, Росен Плевнелиев, Мирослав Найденов, Сергей Игнатов, Александър Цветков. Янев заяви, че ако до 27 януари искането на партията не е удовлетворено, ще бъдат сезирани компетентните органи в България.
Според РЗС част от тези министри са членове и на международни структури, където също гласуват. По думите на Яне Янев, Симеон Дянков участва в Съвета на финансовите министри ЕКОФИН. Атанас Семов коментира, че тези министри издават актове, които са нищожни заради конфликта на интереси и това поставя под съмнение легитимността на правителството.

Яне Янев: Внесли сме сигнал в Комисията за борба с корупцията срещу 11 - те министри
Ние сме готови да дадем необходимите правни консултации на правителството, декларира лидерът на РЗС
Интервю на Десислава Конакчийска
Информационна агенция КРОСС

Г-н Янев, обявихте на пресконференция, че ако премиерът не отстрани определени министри до 27 януари, ще сезирате компетентните органи. Кои органи имате предвид?
Ние казахме, също така, че ако екипът на Борисов е некомпетентен, ние сме готови да дадем необходимите правни консултации. При тези министри има несъвместимост и това е конституционен регламент - към датата на избирането на съответен министър, той няма право да бъде член на контролен или управителен орган на търговско дружество.
Какво ще стане, ако това Ваше искане няма желания ефект?
Каквото стана навремето с мандата на Жорж Ганчев. Той беше отстранен заради несъвместимост като народен представител.
Вие проверили ли сте всички данни за министрите, които искате да бъдат отстранени?
Всичко сме проверили и не случайно сме внесли сигнала в Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси в 41-то НС, която е компетентния орган по закона.
А ако комисията излезе с решение, което отхвърля Вашето искане?
Не може да излезе с такова решение.
Смятате, че комисията ще подкрепи исканията на РЗС, така ли?
Ако излезе с такова решение, с което спира преписката и не дават ход, това ще компрометира изцяло тази комисия и ние ще задействаме процедурите пред компетентните органи.

Извадка от Конституцията на Република България
Чл. 68.
(1) Народните представители не могат да изпълняват друга държавна служба или да извършват дейност, която според закона е несъвместима с положението на народен представител.
Чл. 113.
(1) Членовете на Министерския съвет не могат да заемат длъжности и да извършват дейности, които са несъвместими с положението на народен представител

Решение №5/1993 г. на Конституционния съд на Р България, което тълкува понятието несъвместимост и е обнародвано в ДВ бр.31 от 13 април 1993 г.
Народните представители не могат да изпълняват функции, като:
а/ членове на правителствени комисии, съвети, агенции, центрове и други подобни държавни структури;
б/ членовете на органи на държавни и общински предприятия, фирми, търговски дружества с държавно и общинско имущество, възлагани им с актове /разпореждания, заповеди, решения/ на органи на изпълнителната власт пи свързаните с тях договори за управления.

БСП и ДПС сезират Конституционния съд за закона за Бюджет 2010
София /КРОСС/ 59 депутати от БСП и ДПС са сезирали Конституционния съд с искане за обявяване на четири текста от закона за Държавния бюджет на България за 2010 г. за противоконституционни. Това съобщиха днес в Народното събрание (НС) народни представители от Коалиция за България.
Депутатът от Коалиция за България Любен Корнезов заяви, че тези текстове дават право на Министерски съвет да променят съществено Бюджет 2010, включително и салдото му. Според него не може Министерски съвет да се поставя над Народното събрание в парламентарната република. В искането си до Конституционния съд пише, че бюджетното салдо в републиканския бюджет за тази година е в размер малко над 1,5 млрд. лв., но в част от текстовете пише, че Министерски съвет може да променя основни характеристики в него, като увеличава неограничено бюджетния дефицит. Така, според Корнезов, салдото може да достигне и до 10 млрд. лв. Разходите в закона са определени на около 17 млрд. лв. Според закона обаче Министерски съвет може да променя и тези гласувани от Народното събрание разходи. Според Корнезов възможността за промяна на параметрите вече е използвана през тази година, тъй като правителството е отпуснало на първостепенните разпоредители с бюджетни средства около 70% от парите.
Бившият министър на финансите Пламен Орашарски коментира, че евентуалното отпадане на атакуваните текстове няма да спре изпълнението на бюджета през тази година.

НС не прие на първо четене законопроекта за агенциите за временна заетост
София /КРОСС/ Народните представители не приеха на първо четене законопроекта за агенциите за временна заетост. Законопроектът бе отхвърлен със 17 гласа „за", 10 гласа „против" и 106 гласа „въздържали се".
Преди отхвърлянето на законопроекта Мая Манолова от Парламентарната група на Коалиция за България заяви, че 4 пъти е внасян и разработван аналогичен проект в предишното Народно събрание. Тя обясни още, че такъв законопроект е разработвало Министерството на труда и социалната политика още през 2007 година, но тогава националните партньори не са се съгласили с него. По думите й, сега текстовете били същите. Манолова бе категорична, че е трябвало вносителите на законопроекта да потърсят мнението на синдикалните и работодателските организации. „С този законопроект ще създадем проблеми на хората, които имат нужда от защита", заяви Манолова. Според нея е унизително да се предлага такъв законопроект в условия на финансова криза. Според депутата сега законодателството трябва да бъде насочено към защитата на хората, които ще останат без работа.

Големия Маргин: Следващото обвинение срещу мен с Бин Ладен ли ще ме свърже
София /КРОСС/ Красимир Маринов, по известен като Големия Маргин, заяви пред съда, че не познава Боби Цанков, не го е виждал и не е имал каквито и да е било отношения с него. Маринов помоли съдебния състав да бъде освободен, тъй като, по думите му, обвинението срещу него се гради на слухове и предположения. „Следващото обвинение срещу мен с Бин Ладен ли ще ме свърже", каза Маринов.
Относно последното повдигнато срещу Маринов обвинение за ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици обвиняемият Маринов заяви, че никога не се е занимавал с дрога, не се е дрогирал и не познава наркопласьори. Очаква се съдебният състав да реши дали да промени мярката.

Пуснаха Големия Маргин от ареста
София /КРОСС/ Апелативният съд уважи жалбата на Красимир Маринов - Големия Маргин за отмяна на наложената му от Софийски градски съд мярка за неотклонение „Задържане под стража", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС. На Красимир Маринов му бе наложена най-леката мярка за неотклонение "Подписка". Това стана, след като Големия Маргин бе арестуван по подозрения за подбудителство към убийството на радиоводещия Боби Цанков.
Днес обаче съдът прецени, че такова обосновано предположение не може да се направи, тъй като има разминаване в свидетелските показания и доказателствата, събрани във връзка с убийството на Цанков. Според съда показанията на Венета Райкова не са достатъчно сигурен източник.

Задържаха Сако, повдигнаха обвинение на Големия Маргин
София /КРОСС/ Стефан Бонев-Сако е бил арестуван снощи, съобщи за Информационна агенция КРОСС градският прокурор на София Николай Кокинов.
След проведено разследване от страна на прокуратурата и дознателския апарат на МВР, е повдигнато обвинение и е привлечен в качеството на обвиняем Красимир Андреев Маринов затова, че в периода от 01.12.2009 г. до 07.01.2010 г. е образувал и ръководил организирана престъпна група, създадена с цел съгласувано да разпространява в страната наркотични вещества.
Участници в групата са Стефан Александров Бонев, Тихомир Георгиев Георгиев, Александър Александров Кукурин, Сокол Васков Димитров, Андрей Стоянов Начев, Траян Янев Златков, както и други неустановени и неиздирени към момента лица. Повдигнати са обвинения и на голяма част от упоменатите участници в престъпната група, относно участието им в нея, както и за други извършени от тях престъпления. Извършеното е квалифицирано като престъпление по чл. 321, ал.3, т.1, вр. ал.1 НК.

Ройтерс: Румяна Желева под огън за поста в Европейската комисия
София /КРОСС/ Желева отговори на някои въпроси от нейното портфолио по време на тричасово изслушване от Комитета по развитие и остро отвърна на запитванията за нейния бизнес.
„Декларирала съм всичко, което съм задължена да декларирам", каза Желева пред депутатите и ги покани да разследват в България, където тя е управлявала компанията за инфраструктура „Глобал Консулт".
Големите групи на социалистите в Европейския парламент и на „Зелените", които председателстват Комитета по развитие, изразиха своите притеснения за Желева и настояха за изчистване на корпоративното й минало.
„Имаше два проблема - първият бе че видяхме липса на прозрачност в нейните бизнес интереси, вторият бе за нейната компетентност в работата й", заяви говорителят на „Зелените" - четвъртата по големина група в ЕП. Социалисти пък заявиха - „Тя не ни убеди в разбирането си за портфолиото. Отговорите й не бяха уместни".
Европейският парламент не може да отхвърля индивидуални кандидатури, а само Комисията като цяло. Това значи, че президентът на ЕК Жоре Барозу може би ще трябва да размести линиите или да смени кандидатите, ако пълният състав е заплашен с отхвърляне.
Това, от своя страна, пък би било удар срещу усилията на ЕС да повиши международния си престиж, особено след избора на президент миналата година, което отне дълго време заради извоюването на съгласие от всички 27 страни с Лисабонския договор.
Евродепутати коментират, че дори и да бъдат сигурни за бизнес връзките на Желева, Комисия все пак може да бъде отхвърлена, ако българката е счетена за негодна за поста по хуманитарната помощ.
Европейската народна партия, най-голямата парламента фракция в ЕП, изрази подкрепата си за Желева. Говорител на Комисията заяви, че Барозу имал пълна увереност в неговите номинации.
Българският премиер Бойко Борисов заяви, че има „План Б", но все пак е уверен в одобрението на Желева.
Евродепутатите се колебаят и за кандидата на Литва Алгирдас Шемета, на когото бе предложен ресорът „Митническа и данъчна политика и борба с измамите". Същото се отнася и за Марош Шефчович, словашкият кандидат, който бе атакуван от Европейската народна партия.

България приключи 2009 г. с най-нисък бюджетен дефицит в ЕС
София /КРОСС/ На база на оперативни данни и оценки Бюджет 2009 приключи с дефицит на касова основа в размер на около 498,9 млн. лв. На месечна база бюджетното салдо по консолидирания бюджет за декември е балансирано, съобщиха от правителствената информационна служба. Това поставя страната ни в групата на страните-членки с най-нисък бюджетен дефицит за годината в Европейския съюз, което е ясен сигнал, че независимо от неблагоприятната икономическа ситуация, българското правителство следва дисциплинирана и благоразумна фискална политика.
„Беше голяма борба в последните седмици на годината, но успяхме. Екипът на заместник-министър Горанов постигна отличен резултат. Този успех ни окуражава за предстоящите няколко трудни месеца", коментира вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
Неблагоприятните процеси в икономиката поставиха сериозно предизвикателство пред фискалната политика през 2009 г. При това неблагорпиятно развитие на икономическия сценарий през първите 7 месеца на м. г. не бяха предприети почти никакви мерки за компенсиране на значителното изоставане в приходите, което доведе до формиране на бюджетен дефицит още в средата на 2009 г.
Новото правителство предприе решителни мерки за стабилизиране на фискалната позиция, чрез приоритизиране и ограничаване на разходите, засилване на финансовата дисциплина и мерки за повишаване на събираемостта на приходите. Като част от тези мерки бе предприета мащабна реформа в приходните администрации, насочена към засилване на митническия контрол по границите и засилен контрол и проверки с цел пресичане на контрабандния внос и противодействие на схемите за неправомерно възстановяване и/или невнасяне на ДДС, акцизи, мита и други данъци, се казва в съобщението на МС.
При финансирането на бюджетните системи се следваше принципа на приоритетно финансиране на основните социални отговорности на държавата и равнопоставеност между отделните бюджети в условията на ограничения бюджетен ресурс.
Предприетите мерки позволиха бюджетната позиция да бъде стабилизирана на месечна основа, като от драстичния дефицит за юли в размер на 564.3 млн. лв. се стигна до положително бюджетно салдо за октомври, ноември и декември.

Няма коментари: