сряда, 13 януари 2010 г.

ГОЛЯМО ЗАБАВЛЕНИЕ ПАДА В СТРАНАТА НИ И ДНЕС ! (приятно осведомяване – без да коментирам, само си го подреждам както аз искам. )




сн. Агенция КРОСС
Протест срещу високите цени на тока, водата и парното
Протест срещу генно-модифицираните организми (пак днес / б.м.)
РЗС иска нова Конституция, одобрена чрез референдум
Ще се проведе онлайн дискусия „Свобода срещу сигурност"
Тази анкета вече тече от 11 януари 2010 на
Публична лекция на тема "Глобализацията и бедността" на проф. Франсоа Бургиньон
Първанов поздрави Борисов по случай избирането му за председател на ГЕРБ
Путин и Лужков поздравиха Борисов (БУКВАЛНО ПО НИКОЕ ВРЕМЕ! ДАЛИ НЕ ГО ПОЗДРАВЯВАТ по случай избирането му за председател на ГЕРБ???/Б.М.)
ЦИТАТ НА ДЕНЯ от Сергей Станишев
Станишев: За гафове няма как да се оправдавате с предишното правителство
Мартин Димитров: Най-наглите са предишните две правителства
ЦИТАТ НА ДЕНЯ от Антония Първанова
Антония Първанова: Рано или късно става ясно, че не си почтен
Борисов очаква да одобрят Желева
ЕП ще проучва бизнесвръзките на Румяна Желева
Андрей Ковачев: Атмосферата беше нечестна
Калфин: Желева подходи погрешно към изслушването
Миков: Проблемите на Желева са в резултат от ината на премиера
Волен Сидеров: Длъжен съм да припомням нарушенията на предишната власт
Борисов: Основна цел е намаляването на последиците от кризата
Искра Фидосова: ПГ на ГЕРБ доказахме, че сме национални отговорни
Лютви Местан: Вече цялата отговорност ще носи ГЕРБ
Нарастват острите заразни заболявания
Взрив от морбили в болница в Казанлък
Фрийдъм хаус: България е свободна страна (ПРОУЧВАНЕТО Е АБСОЛЮТНО НЕВЕРНО! б.м.)
Кризата доведе до измислянето на екзотични данъци (И НАШИТЕ НЕ СА ПО-МАЛКО ЕКЗОТИЧНИ!/Б.М.)
Състоянието на Марко Дянков е стабилно
Недопуснатото обръщение на Борис Панкин към състава на Националния Музикален Театър
И Баретата финансирал радиоизмамите на Боби
Малкия Маргин не се яви в съда, обявиха го за издирване
Спецчасти нахлуха в Агенция „САПАРД"
Позицията на министър Найденов за съвместната акция в Държавен фонд „Земеделие”- РА
Варненските вестници
Вестниците в Пловдив
Руската преса днес
Британската преса днес

ПО АГЕНЦИЯ КРОСС


НА 13.01.2010
Протест срещу високите цени на тока, водата и парното

София /КРОСС/ Представители на Организация за обществена самозащита -Едно се събраха на протест против високите цени на тока, водата и парното, както и лошото отношение на монополистите към българските граждани, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Походът им тръгна от централата на ЧЕЗ и продължи до Министерството на финансите, където внесоха исканията си на представители от министерството. По думите на председателя на организацията Светлозар Николов ако финансовият министър не изпълни исканията, няма да има излизане от финансовата криза, а тя ще се задълбочи. Протестиращите се обявиха против високите цени и лошото отношение на монополистите към българските граждани. Те предложиха цена на тока между 7.5 стотинки и 10 стотинки. На протеста се събраха около 20 протестиращи. Това, че хората са малко, не означава, че няма хора, които стоят зад тези цели, коментира Николов. Той заяви още, че ще предложат съдържание на обществен договор за подписване с поети ангажименти от страна на ЧЕЗ спрямо българските граждани. Този документ ще бъде представен на медиите.

Протест срещу генно-модифицираните организми (пак днес / б.м.)
София /КРОСС/ Граждани изразиха негодуванието си срещу проектозакона за генно-модифицираните организми, който възнамерява да либерализира използването им в българското земеделие и в българската природа. Това заяви Теодора Пиралкова, организатор на протеста и представител на инициативен комитет „Родители и граждани", предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Представители на протеста са се срещнали с депутати от различни парламентарни комисии. По думите им народните представители са обещали, че двата забранителни текста от досегашния закон ще останат. Уверили са още представители на всички граждански организации да присъстват на обсъжданията в парламентарните комисии. Пиралкова заяви още, че последствията от използването на генно-модифицирани организми са безвъзвратни, тъй като традиционните български култури, селектирани от много години като българската маслодайна роза, лозата, памука и сортовете зеленчуци и плодове ще бъдат унищожени. Тя заяви още, че протестите ще продължават.
Роксана Руменчева от протестиращите заяви: Някои хора се интересуват повече от печалбата си, отколкото от здравето на хората. Печалбите са в милиарди и са по-силна мотивация. Не е вярно, че е уеднаквява законодателната система с тази на ЕС, защото в много страни в Европа генно-модифицираните организми са абсолютно забранени като например Италия.

РЗС иска нова Конституция, одобрена чрез референдум
София /КРОСС/ РЗС продължава кампанията си с искания за свикване на Велико народно събрание и нова Конституция на България. В проектодекларация разпространена до медиите се посочва, че новата Конституция трябва да бъде одобрена чрез референдум. Публикуваме целия текст на декларацията, която предлага РЗС.

ДЕКЛАРАЦИЯ
на Народното събрание на Република България


Четиридесет и първото Народно събрание на Република България констатира, че:
• За огромното мнозинство от българския народ преходът към демокрация и пазарна икономика е провален;
• Двадесет години държавната и политическата система периодично са разтърсвани от тежки институционални кризи;
• Бедността, корупцията и престъпността се превърнаха в огромен обществен проблем, с който властите не могат да се справят;
• С членството си в Европейския съюз и НАТО България има нови стратегически цели, които изискват нова правна основа;
• Необходими са нови правила за референдумна демокрация и гарантиране на законността, за да се изгради истинско гражданско общество;
• Действащата българска конституция е напълно изчерпана и е пречка за установяването на нов правов ред в държавата;
• Сегашният конституционен модел не позволява да се реформира политическата и партийната система и да се приемат правила, гарантиращи провеждането на честни избори;
• Законодателната, изпълнителната и съдебната власт функционират при сбъркани правила и трайна невъзможност да отговорят на исканията на обществото за справедливост;
• Провеждането на избори за президент и органи на местната власт при сегашните правила ще възпроизведе порочния модел на криминалния преход.

Като отчита тези факти и с волята за изграждане на нова европейска държавност, Народното събрание, като върховен изразител на интересите на нацията:
1. Приема за неотложно необходимо изработването и приемането на нов основен закон на Република България.
2. Приканва обществото да се обедини около идеята за свикване на Велико народно събрание и приемане нова Конституция, която да бъде одобрена с референдум.
3. Апелира парламентарно представените политически сили да се ангажират в изготвянето на проект за нова Конституция и да се откажат от мандат за формиране на правителство, за да може Президентът да разпусне 41-то Народното събрание и да насрочи избори за Велико народно събрание.


НА 14.01.2010
Ще се проведе онлайн дискусия „Свобода срещу сигурност"

София /КРОСС/ Информационна агенция КРОСС ще проведе онлайн дискусия на интернет страницата на Информационна агенция КРОСС www.cross-bg.net, свързана с предложения за изменения в Закона за електронните съобщения (ЗЕС) за по-голям достъп на МВР до лични данни.
Дискусията ще де състои на 14.01.2010 от 15:00-17:00 на уеб страницата на Информационна агенция КРОСС www.cross-bg.net
За да вземете участие във форума е необходимо в тези часове да влезете в сайта www.cross-bg.net и да напишете мнението си във формата за мнения.
Ще имате възможност да дебатирате по следните теми:
• Какво дават и какво ни отнемат промените в Закона за електронните съобщения?
• Свобода или сигурност?
• Следенето в интернет ще ни вкара ли в електронен концлагер?
• За и против следенето в интернет?
• Ще ни следят ли телефонните разговори и контактите в интернет?
• За тайната на кореспонденцията...
На 14 януари граждански организации ще проведат протест под надслов „България не е Биг брадър! 2010 не е 1984!" във връзка с измененията на Закона за електронните съобщения. Същият ден от 14,30 часа ще заседава по закона и парламентарната комисия по правните въпроси. Те протестират и дискутират, задайте или отговорете на въпросите, кажете позицията си и вие в онлайн форума на www.cross-bg.net.

Тази анкета вече тече от 11 януари 2010 на : http://www.cross-bg.net/component/poll/161-saglasni-li-ste-s-promenite-v-zakona-za-elektronnite-saobshteniya-koito-davat-poveche-prava-na-mvr

Съгласни ли сте с промените в Закона за електронните съобщения, които дават повече права на МВР?

Не, това е посегателство върху основните човешки свободи = 38.4%
Не, МВР може да работи добре и без повече права = 23.3%
Да, защото така МВР ще работи по-добре - 20.9%
Не, това е засилване на полицейщината - 17.4%


НА 15.01.2010
Публична лекция на тема "Глобализацията и бедността" на проф. Франсоа Бургиньон

София /КРОСС/ На 15 януари 2010 година (петък) от 11:00 ч. в Аулата на Софийски университет "Св. Климент Охридски" (София, бул. "Цар Освободител" 15) проф. Франсоа Бургиньон, директор на Института по икономика в Париж ще изнесе публична лекция на тема "Глобализацията и бедността".
Събитието се организира съвместно от Европейската комисия, Програмата за развитие на ООН и Софийски университет. То е част от серия лекции, озаглавени „Лекции Капушчински" в чест на полския репортер и писател Ришард Капушчински, отразявал живота и проблемите на развиващите се страни.

ДНЕШНИ ИЗВЕСТИЯ:

Първанов поздрави Борисов по случай избирането му за председател на ГЕРБ

София /КРОСС/ Президентът Георги Първанов поздрави премиера Бойко Борисов по случай избирането му за председател на ПП ГЕРБ, съобщиха от правителствената информационна служба.
Вярвам, че енергията, която влагате в работата си, както и опитът, който Вие натрупахте досега, ще Ви дадат възможност да продължите да отстоявате развитието на демократичните процеси в страната и нейния европейски просперитет. Това пише в поздравителна телеграма до министър-председателя Бойко Борисов президентът на Република България Георги Първанов. Поздравленията на държавния глава са по случай избирането на Борисов за председател на политическа партия ГЕРБ.
Вие създадохте Вашата партия в един динамичен и отговорен за страната период. След успешното представяне на редовните местни избори и на два последоватлни избора за Европейски парламент, ГЕРБ спечели и доверието на българските избиратели да състави новото правителство на България.
Поетата от Вашата партия и лично от Вас политическа отговорност да изведете страната от трудностите, породени от световната финансова и икономическа криза, представлява огромно предизвикателство, пише още президентът Георги Първанов.
В телеграмата държавният глава пожелава здраве, енергия и успехи на Бойко Борисов.

Путин и Лужков поздравиха Борисов (БУКВАЛНО ПО НИКОЕ ВРЕМЕ! ДАЛИ НЕ ГО ПОЗДРАВЯВАТ по случай избирането му за председател на ГЕРБ???/Б.М.)
София /КРОСС/ Министър-председателят на Русия Владимир Путин и кметът на Москва Юрий Лужков поздравиха българския премиер Бойко Борисов по случай Коледа и Нова година, съобщиха от правителствената информационна служба.
В поздравителната телеграма до българския министър-председател Бойко Борисов Владимир Путин му пожелава крепко здраве, благополучие и всичко най-добро през новата 2010 година. Той казва още, че празници като Коледа и Нова година обединяват хората, изпълват с добро настроение и светли надежди.
Кметът Юрий Лужков пише до премиера Бойко Борисов, че правителството на Москва е готово през новата 2010 година активно да развива отдавна съществуващите отношения на приятелство и сътрудничество със страната ни върху основа на успешния опит на реализация на много взаимноизгодни проекти. „Една от основните насоки на тази работа ще бъде, както и преди, многостранните връзки на Москва и София, които толкова успешно се развиваха по време на Вашето пребиваване на поста кмет на столицата на България", убеден е Юрий Лужков. Той допълва, че след като познава Бойко Борисов като отдавнашен привърженик на добри отношения с Москва, разчита и за в бъдеще на неговата активна подкрепа за нови стъпки в тази посока.
В заключение кметът на Москва желае на министър-председателя Бойко Борисов, както и на всички български граждани, здраве, мир и успехи през новата година.

Я КАК СЕ ЗАБАВЛЯВАТ В ПАРЛАМЕНТА РОДНИТЕ НИ ЗАКОНОТВОРЦИ И ДНЕС:

ЦИТАТ НА ДЕНЯ от Сергей Станишев

Сергей Станишев от парламентарната трубина: „Искам да разберете и осъзнаете много реално, че не само пръстови отпечатъци, ретина да сканирате на народните представители, това не може да замести духа на сериозните, отговорни парламентарни дебати и ролята на българския парламент".

Станишев: За гафове няма как да се оправдавате с предишното правителство
София /КРОСС/ От парламентарната трибуна лидерът на социалистите Сергей Станишев разкритикува премиера, че веднага след като е прочел „чиновническото" си слово, е напуснал парламента.
Гражданите на България не са барон Мюнхаузен, посочи Станишев. Той отправи обвинения към управляващите: „Нямате ясна визия за това какво трябва да се прави. Едва ли има смисъл да попитам какви антикризисни мерки предлага правителството, защото отговорът блести - няма такива. Върнахте нещата 4 години назад.
„За външнополитическите гафове няма как да се оправдавате с предишното правителство. Наследството няма да върви като алиби и пред социално слабите, чиито програми закривате през последните месеци", посочи още Станишев Ние ще продължим да бъдем конструктивна опозиция, допълни той.
Според Станишев ГЕРБ имат в излишък поклонничество и раболепие. Но посочи той: „Обществената чуваемост към послушното словословие вече издиша. Нагледахме се на единодушни командирски гласувания и липса на компетентност", категоричен е лидерът на социалистите.
Общини, бизнес и всички останали са изправени пред фалит, заяви още председателят на БСП.

Мартин Димитров: Най-наглите са предишните две правителства
София /КРОСС/ Трима премиери доведоха България до криза през последните години - това са Луканов, Жан Виденов и Станишев. Но не чух какво трябва да се прави. Със сигурност дано мъдростта на българския народ стигне, за да не се допусне повече тези хора да не дойдат на власт. Това заяви Мартин Димитров - съпредседател на Синята коалиция.
„Какво правим с най-наглите - предишните две правителства?" - попита Мартин Димитров от парламентарната трибуна. „Цялото общество очаква последствия и възмездие. Тук виждаме забавяне", допълни той.
Необходимо е да започнат да се разрешават проблемите още в началото на 2010 година, защото после ще бъде късно.
„Официално искаме участие при разработване на позициите на правителството при големите енергийни проекти, защото усещаме натиск от страна Русия. Трябва да има национални интереси", заяви позицията на Синята коалиция нейният съпредседател.
Ние искаме това правителство да е успешно. Време е за решителни и категорични действия. Хората няма да простят, ако това не се случи, завърши Димитров.

ЦИТАТ НА ДЕНЯ от Антония Първанова
Антония Първанова в коментар за д-р Румяна Желева:„Г-жа Желева се набута в някакъв казан, но за това не съм виновна аз".
Радио К2

Антония Първанова: Рано или късно става ясно, че не си почтен
София /КРОСС/ На мен ми беше дадена думата, за да обясня, което и аз направих и много съжалявам, че вместо г-жа Желева да обясни по елегантен начин, тя зае агресивна позиция, с което предизвика създаване на две комисии. Това коментира Антония Първанова - евродепутат по Радио К2.
За декларацията на г-жа Желева „Файнейшъл таймс" е направил проучване, това беше обсъдено в българския парламент. Тези регистри са публични и всеки кандидат за комисар се проверя 10 години назад, уточни Първанова.
Какви данни изнасям аз? - зададе тя въпрос.
Антония Първанова каза още: „Г-жа Желева се набута в някакъв казан, но за това не съм виновна аз".
По думите й, Румяна Желева е искала да си намери жертва, за да се оправдае.
„Рано или късно става ясно, че не си почтен", посочи евродепутатът.
„Всички медии български или чуждестранни медии си правят свои разследвания. Вие как си представяте, че вестници като „Ди Велт", „Файнейшъл таймс" или „Монд" при разследванията си ще се влияят от някаква политическа сила?". По този начин Антония Първанова отхвърли обвиненията за някакъв заговор срещу българската кандидатура за еврокомисар.
Антония Първанова бе помолена да направи прогноза за бъдещето развитие. Тя изрази надежда за разрешаване на проблема: „Надявам се на по-адекватна реакция от страна на Желева и правителството и мерки за туширане на тази нелицеприятна ситуация за България".
„Не се приема кандидат за комисар да се държи по този начин - да се кара с ЕП. Подобни отношения стил венецуелска махла не се приемат", обобщи Първанова.

Борисов очаква да одобрят Желева
София /КРОСС/ Премиерът Бойко Борисов заяви, че очаква кандидатурата на Румяна Желева за еврокомисар да бъде одобрена.
"Нека поздравим БСП за подривната дейност. Те винаги са били добри в тази посока, не случайно са взривявали църкви, правили са лагери, така че нищо ново от тях не мога да очаквам. Направиха изявления в България, пренесоха ги в Брюксел", каза Борисов в кулоарите на парламента.
"Ще се пошегувам с народната поговорка, че в ада на казана с българите не слагали дяволи да ги пазят, защото самите българи се дърпат в казана. Ще очакваме решението на Комисията", посочи премиерът. "До късно разговарях с колеги от Европейската народна партия, които считат, че тя се е представила добре, че в този капан, в който са я вкарали, е реагирала емоционално, което е нормално за всеки един човек", каза още Борисов. "Бих се обърнал към хората от БСП и НДСВ - на жените не се правят такива работи, те вярно е, че няма как да знаят, но на жени не се правят такива работи", коментира още той.
Според него е имало по "трагични" кандидатури за еврокомисари от другите държави, но техните страни са ги подкрепили, вместо да ги нападат. Премиерът не смята, че е направил кадрова грешка с избора на Румяна Желева като предложение за еврокомисар. Той обаче призна, че има вариант Б, в случай че Желева не бъде избрана, но не каза подробности.

ЕП ще проучва бизнесвръзките на Румяна Желева
Брюксел, Белгия /КРОСС/ ЕП реши да проучи бизнесвръзките на кандидата на България за поста Комисар за международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Румяна Желева, след като парламентаристите я обвиниха, че е укрила финансови интереси. Решението беше взето след изслушването на Желева, която влезе в спор с част от депутатите, включително с Антония Първанова.
В 21.00 часа снощи в ЕП започна закрито заседание на координаторите на политическите групи в Комисията по развитие, която изслуша Желева. Те трябваше да решат как да подходят към обвиненията за конфликт на интереси и нарушаване на закона, които бяха многократно отправени към българския кандидат-комисар и да оценят изслушването й, съобщава БНР.
На изслушването в Европейския парламент, където трябва да докаже способностите си да оглави ресора по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и управление при кризи, Желева се сблъска със силния интерес на евродепутатите за участието й в търговското дружество „Глобул Консулт" и евентуален конфликт на интереси. Тя се аргументира, че разчетите на българските финансови и одитни институции опровергават тези съмнения. Тя отрече да е преименувала дружеството „Глобул Консулт" и да е негов собственик.
Няма какво да крия. Декларирала съм всичко, което съм трябвало да декларирам, каза по време на изслушването Желева. Всички съмнения за мен и моя съпруг са измислици, допълни тя. Не съм собственик на никакви фирми. Каня ви в България да погледнете регистъра - той е в моя роден град Бургас и е публичен, каза Румяна Желева.
Журналисти от чуждите медии също питаха Желева какво в крайна сметка се е случило с тази фирма, дали я е продала и ако „да" за колко пари? Нейният отговор гласеше, че не помни, но че сумата не била голяма. Иначе, Желева демонстрира умерен оптимизъм за крайния резултат от изслушването й. По думите й тя е успяла да отговори добре на всички конкретни въпроси, свързани с ресора и очаква да бъде оценявана именно според това.
Пред БНР депутатът от групата на ПЕС Ивайло Калфин определи представянето на Румяна Желева пред
Ивайло Калфин: За съжаление г-жа Желева се представи много зле, не беше компетентна, на лош английски език каза, включително неща, които не са истина и не отговори на нито един въпрос, който й беше зададен.

Андрей Ковачев: Атмосферата беше нечестна
София /КРОСС/ Атмосферата, която се създаде, беше много нечестна и настроена срещу българския кандидат за еврокомисар. Това коментира Андрей Ковачев - евродепутат от ГЕРБ в предаването „Денят започва" на БНТ 1.
„От няколко месеца се води този черен пиар срещу нашия кандидат и срещу България. Нека правните отдели на ЕП кажат думата си. Всички чухме отговорите на г-жа Желева. Аз не съм адвокат и не съм прочел цялата папка и не бих искал да коментирам ще изчакам още 24 часа за да чуя заключенията на правната комисия. Нямам съмнение в думите на г-жа Желева", каза още той.

Калфин: Желева подходи погрешно към изслушването
София /КРОСС/ Румяна Желева абсолютно по погрешен начин подходи към това изслушване. Това заяви Ивайло Калфин - евродепутат от БСП в предаването „Денят започва" на БНТ.
Когато става въпрос за прозрачност на политик, едва ли времето е най-важното нещо. Не е изненада, че Румяна Желева беше питана за конфликта на интереси, тъй като още отдавна имаше сведения за г-жа Желева в медиите. Тя трябваше да изясни този въпрос преди изслушването. Не биваше да намесва и да говори срещу Антония Първанова в ЕП. Да отидеш в ЕП и да говориш срещу негов член е грозно, коментира още Калфин.
Тя не даде един точен и ясен отговор по същество. Това е мнението и на други колеги евродепутати, по отношение на изказването й за искания ресор, посочи още Калфин.

Миков: Проблемите на Желева са в резултат от ината на премиера
София /КРОСС/ Данните, които бяха представени за Румяна Желева пред ЕП, не са нито нови, нито преднамерени. Друг е въпросът, че премиерът и медийната среда у нас неглижират тези факти. По този начин Михаил Миков - депутат от Коалиция за България , коментира изслушването на българския външен министър в ЕП в предаването „Денят започва" на БНТ 1. „Фактите са в публичния регистър, но това не беше взето под внимание от българския парламент", допълни Миков.
По думите му данните от регистъра показват нарушение на закона от страна на Желева. Според Михаил Миков това е резултат на ината на премиера, който сам е избрал Желева за този пост, въпреки че не е ясно дали тя притежава достатъчно качества за такъв висок пост. „Няма какво да се канят депутатите от ЕП в страната и Бургас, за да се запознават със семейството на Желева и с бургазлии, достатъчно е да се влезе в публичния регистър и да се види, че става дума за конфликт на интереси", каза още депутатът.
По повод започващата днес работа на парламента Михаил Миков подчерта, че опозицията ще отстоява своите виждания и принципи. Той каза, че първите предложения от страна на Коалиция за България ще бъдат социално насочени и отрече, че има тройна опозиция в парламента. Според Миков най-ярката опозиционна сила е БСП.
Миков направи и кратка характеристика на ГЕРБ: „ГЕРБ е типичен случай на една формация без ясна политическа платформа, натрупала обществено доверие заради харизмата на лидера си, но впоследствие показала липса на конкретна политика и много недопустими гафове".
Бившият вътрешен министър оцени положително работата на МВР по последните криминални случаи и подчерта, че настоящите резултати са дело на професионалистите от силовото министерство.

Волен Сидеров: Длъжен съм да припомням нарушенията на предишната власт
София /КРОСС/ Длъжен съм да припомням нарушенията на предишната власт. Обещавам, че и през 2010 година ще припомням, защото това остави непопрами следи в българската външна, вътрешна политика и икономиката. Това заяви от парламентарната трибуна Волен Сидеров - председател на ПГ Атака.
Волен Сидеров обвини опозицията, че работила против България, като е създала обстановка на неприязън срещу кандидата на страната ни срещу еврокомисар. Той прогнозира, че тези атаки ще се засилват през тази година. Саботажите на тези, които загубиха властта заради корупция, няма да помогнат, завърши той.

Борисов: Основна цел е намаляването на последиците от кризата
София /КРОСС/ Вярвам, че ще имате волята достатъчно рано да приемете изборното законодателство, с което ще отговорим на очакванията ключовите закони да се приемат обмислено и навреме, а не късно, за да постигнат партийни, корпоративни или лични ползи. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов от парламентарната трибуна.
През следващите месеци на изпълнителната и законодателната власт им предстои сериозна работа, свързана с подготовката и приемането на редица законопроекти, които ще подпомогнат ефективното ни членство в ЕС, борбата с корупцията, правораздаването и подобряването на бизнесклимата, добави Борисов.
Ние подготвяме законопроекти, които ще имат положителен ефект за благосъстоянието на българското общество, каза още той. Измененията и допълненията в семейния кодекс са свързани с осиновяването в чужбина.
Ще изведем от сивия сектор физическите и юридическите лица, декларира премиерът.
По думите му основна цел е намаляването на последиците от икономическата криза. Убеден съм, че целите са ни общи и ще подкрепите законодателните инициативи, завърши Бойко Борисов.

Искра Фидосова: ПГ на ГЕРБ доказахме, че сме национални отговорни
София /КРОСС/ От началото на парламента ПГ на ГЕРБ доказахме, че сме национални отговорни и консенсусни. Усилията ни оттук нататък са насочени към изграждането на добро взаимодействие на институциите. Спазихме обещанията си пред избирателите. Това заяви Искра Фидосова - съпредседател на ПГ на ГЕРБ при откриването на новата работна година на парламента.
Тя посочи, че ГЕРБ са наследили порочни парламентарни практики - отсъствие на депутати от парламентарни заседания.
Тя каза още: Целта на ГЕРБ е да работим за бързото излизане на страната от икономическа криза, за повишаване на благосъстоянието на българските граждани и борба с корупцията. Основната законодателна дейност ще бъде свързана с промени в наказателното право. Имаме за цел да създадем и нов избирателен кодекс, за да не се допускат нарушения в изборния процес.

Лютви Местан: Вече цялата отговорност ще носи ГЕРБ
София /КРОСС/ Когато едно управление навлиза във втората година на мандата си, вече не може да разчита на идеологемата за грешки на предишните управляващи. През 2010 година цялата отговорност вече ще носи ГЕРБ. Това заяви Лютви Местан от парламентарната трибуна.
Той прогнозира, че правителството ще работи в състояние на икономическа криза, която според икономисти в средата на годината ще премине в депресия.
„По-нататъшното демонизиране на ДПС няма да реши нито един реален проблем на българските гражданин, защото нашата сила е градивна, а не деструктивна. Ние не се нуждаем от провала на другите партии, за да подчертаем собствената си значимост, защото тя извира от правилни управленски решения", посочи Местан. Флиртът със свърхочакванията на гражданите печели избори, но не и добро управление, каза още депутатът от ДПС. "За да се излeзe от този капан, ДПС предлага формулиране на ясна визия за развитие на страната", съобщи той.
Никога подкрепата или неподкрепата на ДПС не са егоистични. Имаме културата да работим, без да търсим калкулацията на властта. Сега идеята за изработване на национална визия е изключителна актуална, категорично заяви Лютви Местан.
Изборът е във вашите ръце. Ако продължите политикита на силово налагане на законопроектите, това ще увеличи зависимостта на ГЕРБ от антиевропейски политически сили, завърши Местан.

А НА ФОНА НА ПУНИЧЕСКИТЕ ДЕБАТИ В НС ПАК КЪМ ДНЕШНА ДАТА – КАКВО СЕ СЛУЧВА ВСЛЕДСТВИЕ НАТРАПЕНАТА НИ БЕДНОСТ И ЛОШИЯ ЗАКОН В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ:

Нарастват острите заразни заболявания

София /КРОСС/ През изминалата седмица са регистрирани 4 992 случаи на остри заразни заболявания срещу 2 726 за предходната. От тях 3 439 са случаите на грип и остри респираторни заболявания (ОРЗ) срещу 1 875 за предходната седмица. Общата заболяемост от грип и ОРЗ за страната e 62.62 на 10 000 лица срещу 49.28 за предходната, съобщават от МЗ.
Чревни инфекции: регистрираните случаи са както следва:
- Вирусни хепатити - 47 случая срещу 50 за предходната седмица
- Дизентерия - 7 случая срещу 4
- Салмонелози - 14 случая срещу 13
- Колиентерити - 10 случая срещу 5
- Ентероколити - 259 случая срещу 194 за предходната седмица.
Въздушно-капкови инфекции: Регистрираните случаи на Рубеола са 1 срещу 0, на Скарлатина са 49 срещу 40, на Варицела са 586 срещу 190, на Епидемичен паротит - 17 срещу 6, на Коклюш - 5 срещу 1 и на Морбили - 508 срещу 306 за предходната седмица.
Трансмисивни инфекции: не са регистрирани случаи на Кримска - Конго хеморагична треска, на Марсилска треска и на Ку - треска. Случаите на Лаймска борелиоза са 1 срещу 2 за предходната седмица.

Взрив от морбили в болница в Казанлък
София /КРОСС/ В Детско отделение на Многопрофилна болница за активно лечение (МБАЛ) ЕООД гр. Казанлък е регистриран вътреболничен взрив от Морбили, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
За периода 29.12.2009 - 07.01.2010г. са заболели четири деца на възраст от 4 до 10 месеца и лице на 15 годишна възраст. На контактните лица - медицински персонал и пациенти са извършени имунизации против морбили, паротит и рубеола.
Всички заболели са приведени в Детско инфекциозно отделение на МБАЛ АД Стара Загора.
Разпоредени са необходимите противоепидемични мерки.
ЕТО КАК С ПЕРЦЕ НИ ГАЛИ И ПО-ГОЛЕМИЯ БРАТ – НИЩО ОТ ОЦЕНЕНОТО НЕ Е ВЯРНО!

Фрийдъм хаус: България е свободна страна (това съвсем не е вярно твърдение/ б.м.)
Вашингтон, САЩ /КРОСС/ Американската организация „Фрийдъм хаус" публикува новия си доклад за състоянието на свободата по света. За четвърта поредна година то се влошава, но статутът на България остава непроменен. Тя е една от 89-те държави в света, смятани за „свободни". В Източна Европа и Централна Азия, регион с общо 29 държави, България е сред 14-те „свободни" страни.
България получава „двойка" за политически свободи и „двойка" за граждански права. Това е много добра оценка, по скала от 1 до 7, в която единицата е най-високата оценка, а седмицата е най-ниската. Репресиите в Иран през 2009 г. подчертаха влошаващото се за четвърта поредна година състояние на правата и свободите по света, обяви Фрийдъм хаус. Изминалата година бе белязана от засилени репресии над защитниците на човешките и гражданските права в 40 страни, в които живеят 20% от населението на Земята, посочва докладът. Той се основава на политическите и гражданските права в 194 държави и 14 територии. Докладът изтъква, че Иран, Русия, Венецуела и Виетнам са станали по-репресивни, а спад в свободата е настъпил и в страни, регистрирали преди положителни тенденции, като Бахрейн, Йордания, Кения и Киргизстан. Констатацията бе представена в Прага по време на конференция, организирана от радио "Свободна Европа/Радио Свобода", съобщава чешката информационна агенция ЧТК. За първи път "Фрийдъм хаус" включва в режимите, определени като авторитарни, и Русия. Като доказателство са посочени президентските избори през 2008 г., в които на практика е нямало конкуренция и Владимир Путин просто е предал властта на избрания от него приемник - Дмитрий Медведев. Отстъпление от демокрацията се отчита в 7 от 10-те нови страни членки на ЕС от Централна и Източна Европа, както и в страните, в които бяха извършени така наречените "цветни революции" като Киргизстан, Украйна и Грузия. Подобно на Русия, Киргизстан е поставен в групата на страните със засилени позиции на авторитарните режими.

Кризата доведе до измислянето на екзотични данъци(А НАШИТЕ СЪВСЕМ НЕ СА АНЕКДОТИ! Б.М.)

Москва, Русия /КРОСС/ Трудностите при попълването на държавния бюджет през кризисната 2009 година предизвика небивала активност и размах на въображението на политиците, насочени към изобретяването на нови законни начини да се бръкне в джоба на данъкоплатеца, пише днес "Время новостей". Някои от предложенията дори се приемат като анекдоти. Предлагаме ви най- чудатите предложения.
Данък върху ботокса

Лидерът на демократичното болшинство в американския Сенат Хари Рейд предложи да се въведе 5% данък върху редица козметични и медицински процедури, които се правят без необходимост заради суетата на пациентите. Журналистите веднага нарекоха този данък „данък върху ботокса.


Данък върху мазнината
Парламентът на Дания прие решение да въведе налог върху мазнината в хранителните продукти, а също така върху шоколада и другите сладки неща и разхладителните напитки. Всичко това беше обяснено с грижа за здравето на населението.

Румъния пък от 1 март може да въведе данък върху веригите за бързо хранене. Ако законопроектът бъде подкрепен, всички производители, снабдяващи веригите за бързо хранене ще трябва да плащат данък върху продуктите, които съдържат повече сол, мазнина или захар.

Председателят на латвийския съюз на лекарите Петерис Апинис е предложил да се въведе данък върху солта и захарта по аналогия на данъците върху алкохола и цигарите.

Властите във все повече страни се замислят как да въведат данък върху интернет-пиратите. Администрацията на остров Мен предложила да обложат с данък всички, които използват интернет - системата с 1 евро на месец.

Дейвид Патерсън, губернатор на щата Ню Йорк, пък е предложил да се въведе 4% данък върху покупките чрез интернет на музика, филми и компютърни програми, както и на порно продукция, което предизвика остри реакции, тъй като по този начин порното се признава за законно.

18- годишната румънка Алина Перча, която се учи в Германия решила да продаде своята девственост чрез интернет. 45- годишен италиански бизнесмен я оценил на 10 хил. евро. Но сделката била сключена на територията на Германия и местните данъчни поискали от Перча да плати данък върху продажбата на девственост.

Данък върху подкупите и откраднатото са наложили от министерството на финансите на Украйна, като данъчно облагаемата база ще се определя от сумата, фигурираща в решението на съда. Латвийската асоциация на погребалните служби е предложила да се въведе данък върху покойниците. Той ще се плаща ежегодно на метър гроб.

И Русия не изостава от налудничави идеи- законотворците са предложили данък върху туристите, DVD-та и на отличниците.

МАЛЕ!!! ВСИЧКИТЕ ЛУДИ ЗА ВЪРЗВАНЕ. Я, ПРЕДАВАНЕТО НА НАШИТЕ СИ РАЧКОВ И ЗУЕКА ДА СЕ РАЗПРОСТРЕ И НАД ТЕЗИ ЗА ОЖАЛВАНЕ ДЪРЖАВИ - за "Пълна лудница" става въпрос, ДА НЕ СИ ПОМИСЛИТЕ НЕЩО ДРУГО!

И ДРУГИ ИЗВЕСТИЯ ОТ ...

Състоянието на Марко Дянков е стабилно

София /КРОСС/ Състоянието на 5-годишния Марко Дянков който пострада при детска игра и стана един от малките пациенти на УМБАЛСМ "Пирогов", е стабилно, съобщи проф. Огнян Бранков, началник на секцията "Детска хирургия".
Синът на вицепремиера и министър на финансите е прекарал нощта спокойно, неотлъчно до него е била майка му. Детето няма температура, диша свободно, жизнените му показатели са в границите на нормата.

Недопуснатото обръщение на Борис Панкин към състава на Националния Музикален Театър
Новият директор на Националния Музикален Театър "Стефан Македонски" Борис Панкин разпространи текста на недопуснатото си обръщение към състава на театъра. Вчера той не бе допуснат в сградата. Информационна агенция КРОСС предоставя пълният текст на обръщението:
"Скъпи приятели!
Това е оригиналният текст, който част от състава на Националния Музикален Театър, не пожела нито да чуе, нито да допусне други да чуят. Но затова пък, ще можете да го прочетете ВИЕ - зрителите и данъкоплатците, които издържаме и този и всички културни институти.
Благодаря!
"Уважаеми госпожици, госпожи и господа!
Уважаеми колеги!
Смятам, че всяка неяснота при провеждането на една процедура е паразитна и тя дава живот на дезинформацията, неистината и спекулациите.
A и от друга страна, както е казал поетът, яснотата облекчава болката.
Затова преди всичко, ще ви информирам за фактите около провеждането на Конкурса, чието спечелване ми даде привилегията и отговорността да работя и ръководя този Държавен Културен Институт с Национално Значение - един от малкото в Република България.
Както вече ви е известно, на 8-ми януари се проведе Конкурса за заемане длъжността "Директор на Националния Музикален Театър" след подаване на документи: концепция, автобиография и т.н, и събеседване с 9 членна комисия в състав: проф Александър Йосифов - композитор и диригент - Председател, Професор-Доктор Васил Стефанов - театровед, Проф. Жени Захариева - пианист и Председател на Съюза на Музикалните Дейци, Велисав Заимов - композитор и Председател на Съюза на Българските Композитори, доцент Калина Стефанова - театровед, Вицепрезидент на Световната Асоциация на Драматурзите, Силвия Томова - хореограф, г-жа Милда Паунова - началник Дирекция правно-нормативна и управление на собствеността, представител на Дирекция "Музика и танц", и представител на Дирекция "Човешки ресурси.
В конкуренция с още четирима кандидати спечелих конкурса, като разликата между мен и вторият по резултат кандидат - господин Петко Бонев, е 120 точки, разликата между мен и класирания на трето място - господин Марио Николов - 130 точки и т.н. Само за справка, аз съм и единственият кандидат събрал, а в случая и категорично надвишил необходимият минимум, за да бъде класирана дадена кандидатура.
..
В първото си обръщение към вас имам привилегията да ви запозная с 3 теми:
1. Какво няма да се прави, по време на 5 годишния ми мандат, като Директор на Националния Музикален Театър?
2. Какво ще се прави по време на 5 годишния ми мандат, като Директор на Националния Музикален Театър?
3.Какъв ще бъде Националният Музикален Театър в края на 5 годишният ми мандат като Директор на Националния Музикален Театър?
И така:
1. Какво няма да се прави, по време на 5 годишния ми мандат като Директор на Националния Музикален Театър?
- Няма да се сваля нито едно заглавие от репертоара на театъра в момента.
- Няма да се слага край на оперетния жанр.
- Няма да се закрива оркестъра на Националния Музикален Театър.
- Няма да се закрива балета на Националния Музикален Театър.
- Няма да се прави кабаре. Освен "Кабаре" на Джон Кендър и Фред Еб.
- Няма да се продават билети за вечерни представления на цени от 3 и 4 лева. Талантът и професионализмът ви, не може да бъдат обиждани с такива цени.
- Няма да се отчита като успех, ако при почти двумилионна София, сме имали за един сезон 40 000 души зрители. Повече зрители имаше на един концерт на поп звезда това лято. В театъра работят 277 души и всеки месец данъкоплатците плащат само средства за работни заплати в размер на 146 599 лева. Проблемът не е нито в броя на работещите, нито във фонд работна заплата. А в ниския зрителски интерес при такава солидна трупа и субсидия.
- Няма да се продължи практиката Националния Музикален Театър да не гастролира и да не печели нови почитатели и сред онези данъкоплатци, които нямат шанса да живеят в София.
- Няма да има неигрална - без представление вечер. Естествено, това се отнася за работната част от седмицата.
- Няма да се проявява търпимост към употребата на алкохол по време на работния процес.
- Няма да се проявява търпимост към тютюнопушенето по време на работния процес, освен на определените за това места
- Няма да се допуска разхищение и безотговорност към употребата на енергия и вода.
- Няма да се допуска абсолютно никакво нерегламентирано финансово действие/разхищение.
- Няма да се допуска неуважение към личността и достойнството към който и да е служител Националният Музикален Театър, независимо от неговата позиция или работна заплата.

2. Какво ще се прави по време на 5 годишният ми мандат като Директор на Националния Музикален Театър?
По-късно днес, на няколко места в сградата на театъра, ще бъде изложена за ваша информация, пълният и нередактиран текст на концепцията, с която спечелих този мандат. Така вие ще имате пълната информация за намеренията ми. За тези, които предпочитат да се запознаят с текста на спокойствие, сме подготвили и отделни копия, които можете да получите от артистичния секретар.
Заглавието е: "Държавният Музикален Театър - Театърът на Бъдещето". Подзаглавие "Стратегия за развитие".
Позволявам си да акцентирам два фрагмента: "Театърът на Бъдещето" и "Стратегия за развитие".
При основаването му, Държавата е нарекла театъра "Държавен Музикален Театър". Не "Държавен Оперетен Театър", както например е диференцирала Сатиричния Театър. С това, тя - Държавата, е проявила далновидност и е не е ограничила развитието на жанровете.
Всеки разумен човек живее, съответно работи не "в" и "за" миналото, а в настоящето и заради бъдещето си. Такава е и цивилизационата кауза на нашата културна институция. Лично аз съм привърженик на Еволюцията, а не на Революцията. Знам, че без миналото няма бъдеще, знам за съграждащата мощ на традициите. Едновременно с това, обаче всички знаем, че без настоящето няма бъдеще. Годината е 2010, векът 21-ви и вече втори век използваме атомната енегрия за да светят крушките ни. Кръгът от традиции се разширява, създават се нови, и в това няма нито противоречие, нито конфликт, а само хармония между постигнатото и желаното. Нека да не забравяме, че традициите, както и хората, се създават, но и живеят само докато се радват на човешкото внимание. Вярвам, че ще се съгласите - естественият край на живота на един спектакъл, е моментът, в който престане да се радва на зрителския интерес.
Под стратегия разбирам дългосрочна програма за развитие, а не само за управлението на Театъра ни. За да се осъзнае напълно потенциала за развитие на театъра, е важно да се разбере какви са неговите силни и слаби страни - дори някои констатации да са неприятни, но верни.
Да се оценят възможностите, но да се предвидят и опасностите при неговото развитие.
Да се вземат под внимание различните вътрешни и външни фактори.
Да се увеличи потенциала на силните страни и на възможностите, докато от друга страна се намали въздействието на слабите страни и заплахите пред развитието на театъра.
Или казано с други думи:
Пълни зали, щастливи данъкоплатци, проспериращи артисти, модели за поведение, европейски практики, световни критерии. Това са целите на тази стратегия за развитие, защото генерира идеи и тактики, които да утвърдят достойна за европейската ни държава национална културна институция.
За всичко останало, което ще реализираме заедно, може да намерите конкретна, ясна и кратка информация в 5 -те страници на "Държавният Музикален Театър - Театърът на Бъдещето".
И малко практична информация:
- Започва финансов одит на театъра.
- Започнала е и работата по изготвяне на Устройствен Правилник на Театъра, който Министерски Съвет да приеме с постановление, тъй като - колкото и да звучи невероятно - това е единственият Държавен Културен Институт с Национално значение, който работи без такъв, противно на законовите разпоредби.
- Формиран е мениджърският ми екип и в най-скоро време ще ви бъде представен.
- Работи се и по съответстваща на концепцията ми за развитие, организация и структура на театъра.
- За репертоара - при сегашното съотношение в афиша ни се играят 2 мюзикъла и 7 оперети.
- До края на сезона - юни 2010, ще реализираме една премиера и ще започне нов репетиционен процес на заглавие, с премиера октомври/ноември 2010. За да се започне да се балансира по-горе споменатото репертоарно съотношение, и двете бъдещи заглавия са мюзикълни.
3.Какъв ще бъде Националния Музикален Театър в края на 5 годишния ми мандат, като Директор на Националния Музикален Театър?
На Национално ниво - в постоянна конкуренция с Народния Театър за първото място по зрителски интерес и приходи от билети.
Във вътрешен план - с най-високите финансови възнаграждения у нас, на работещите в него.
В международен план - лидер на Балканите в музикалния театър.
И преди да ви благодаря за вниманието и ви желая на добър час в общата ни работа, ще завърша със следното:
Mоят принципал и работодател е Министърът на Културата, а моят законодател е зрителят!
И няма да се посвеня да ви информирам, че от днес започва работата ми за спечелване на втори управленски мандат - 2015 - 2020 година.
Без музика, животът не би бил справедлив!
Благодаря за вниманието, на добър час!"

И Баретата финансирал радиоизмамите на Боби
София /КРОСС/ Златко Баретата наливал пари в радио "Вива", от ефира на което Боби Цанков мамеше слушатели, измъквайки им пари с лъжереклами и игри. Това става ясно от договор, сключен между бившия командос, сега арестант, и Борис Павловски, екссобственик на радио "Вива" ООД.
Договорът, предоставен на в. "Труд" от журналистката Илияна Беновска, дава всички права на фирмата на Баретата "Голд груп", включително и да се намесва в подбора на журналисти. Точка трета от договора предвижда приходите и разходите да се разпределят 70 % в полза на Баретата и 30 % на собственика на радиото.
Приживе скандалният радиоводещ изтъкваше, че радио "Вива", в което е работел, принадлежи на приятеля му Антон Милтенов-Клюна. Клюна бе разстрелян на 30 юли 2005 г., като преди това се сдоби с незавидната слава на наркотрафикант. По данни от системата "Дакси" Боби Цанков участва в управителния съвет на фирмата "РСБ комюникейшън". 99% от нейните дялове са собственост на Клюна. През 2003 г. тази фирма сключила мениджърски договор за управление на радио "Вива", подобен на този на Баретата.
"Докато радио "Вива" беше гангстерско, никой не го закачаше. Когато група журналисти го направиха нормално, започнаха да се опитват да го затварят", коментира Илияна Беновска.
Боби Цанков е екзекутиран по поръчка на някой измамен от него в ефира на "Вива" или някое друго радио. Това е една от версиите, които проверява полицията след разстрела на бул. "Стамболийски" на 5 януари. Друга версия гласи, че Маргините са поръчали убийството, за да не би Цанков, който се изживяваше като хроникьор на мафията, да проговори за тях пред властите.
Полицаи казаха, че в кариерата си на водещ Цанков е измамил стотици хора, като само 40-50 от тях завели дела. Боби обещавал да им върне парите, дори се издължил на 15-ина от ужилените.

Малкия Маргин не се яви в съда, обявиха го за издирване
София /КРОСС/ Николай Маринов-Малкия Маргин не яви в съдебната зала на заседанието по делото срещу него и брат му Красимир за подготовката на три убийства, предаде репортер на Информационна агенция КРОСС.
Николай Маринов-Малкия Маргин е в неизвестност от миналата седмица. Той се крие от правораздаването след убийството на радиоводещия Боби Цанков. Брат му Красимир Маринов-Големия Маргин е в ареста. Двамата бяха обвинени от прокуратурата като поръчители на показния разстрел на Боби Цанков.
В момента Николай Маринов е на свобода под гаранция от 20 000 лева, която му е определена по делото за поръчителство на убийствата на Иван Тодоров - Доктора, Любен Гоцев и Никола Дамянов. След като не се яви в съдебната зала, мярката му беше променена в "задържане под стража" и той беше обявен за общодържавно издирване.
В съдебна зала днес беше само Красимир Маринов-Големия Маргин.
Адвокатите на Николай Маринов заявиха, че нямат връзка с него. Адвокат Людмил Рангелов не го е чувал от 9 декември, когато е било последното заседание по делото. Днес съдът изиска да се направят проверки дали Малкия Маргин е напускал страната и дали не се намира в някой от затворите и следствените арести.
Боби Цанков може да има в главата си всякакви фантазии. Като факти нищо общо не е имал с братята Маринови и не би могъл да има, каза адвокат Людмил Рангелов. По отношение на Маргините Цанков нищо не е споменавал нито по настоящото дело, нито по сега образуваното, допълни защитникът. Цанков има конфликти с много хора, точния им брой никой не знае, но с Маргините не съм чувал и не би могъл да има конфликт, коментира адвокатът.
Днес съдът не даде ход на делото заради отсъствието на защитника на единия от подсъдимите - Стефан Рангелов, както и заради отсъствието на Малкия Маргин. Адвокатът на друг от подсъдимите - Иво Карагеоргиев, Любомир Владимиров поиска изменение на мярката за неотклонение „задържане под стража", но съдът не уважи искането, тъй като в писмо на МВР болница се констатира, че в момента здравословното му състояние е стабилно.
Следващото заседание по делото е на 3 февруари.

Спецчасти нахлуха в Агенция „САПАРД".
София /КРОСС/ Спецчасти нахлуха в сградата на Агенция „САПАРД". Операцията се провежда съвместно със Софийска градска прокуратура, научи Информационна агенция КРОСС.
Вероятно се издирват документи свързани с измами и злоупотреби с пари от Европейския съюз. Повече подробности ще бъдат дадени по-късно на брифинг от зам.-градският прокурор Божидар Джамбазов. Акцията е по сигнал, подаден от новото ръководство на ДФ "Земеделие" още от септември 2009 година. Тя е във връзка с проверки за конфликт на интереси срещу шестима служители от фонда. Очаквайте подробности.

Позицията на министър Найденов за съвместната акция в Държавен фонд „Земеделие”- РА
София /КРОСС/ Съвместната акция на Прокуратурата и ДАНС, която се провежда в Държавен фонд „Земеделие", Разплащателна агенция е по сигнал, подаден от новото ръководство на ДФ „Земеделие", във връзка с проверките за конфликт на интереси срещу шест служители на фонда. Проверката е израз на политиката на новото правителство за борба с корупцията и прозрачност при управлението на средствата от еврофондовете, заяви министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов. „За пореден път декларирам, че новото ръководство на МЗХ и ДФ „Земеделие" ще прояви нулева толерантност към всеки опит за злоупотреби и измами", посочи министърът. Той уточни, че от страна на министерството и фонда се оказва пълно съдействие на органите на реда по случая.

Варненските вестници
Варна /КРОСС/ Тонове фалшив алкохол откриха край Варна е водещото заглавие за Позвънете Новини. Специализираната акция се е провела в рамките на 2 дни. Над 200 литра ракия без акциз е открита при проверка на един от казаните за варене на ракия в кв.Виница. Каспичанска фирма пък изнесла с редовни документи огромно количество водка менте за Сирия. Ин витро програмата с уникален успех, четем в Народно дело. 53% успеваемост отчетоха от АГ болницата, където бяха извършени манипулациите. От 30-те двойки, получили помощ за лечение на стерилитет, в 16 случая се е стигнало до клинична бременност. Въпреки финансовите затруднения ще има още пари за лечение. Черно море: Варненски учен изобрети N-то поколение GPS, който ще спасява бедстващи кораби и моряци. Миниуредът ще струва колкото един GSM, но може да опази човешки живот и да пести милиони от издирвателни операции в морето. Студенти на опашка за бране на ягоди, пише Твоят ден. Километрична опашка за бригади за бране на ягоди и ябълки извиха във Варна студенти. Момчетата и момичетата са готови да пропуснат изпитите си от редовната сесия, само и само да изкарат добри пари през лятото. Студентите твърдят, че могат да се изкарат 4000 паунда, което обърнато в лева е към 9000 лв. за три месеца.

Вестниците в Пловдив
Пловдив /КРОСС/ Луди и заразени със сифилис ще тръгнат по улиците ако специализираните диспансери се закрият - алармира от първа страница приложението на "Труд" и "24 часа" - "Твоят ден." Предупреждението идва право от заместник-кмета Александър Константинов, оглавил работната група за подпомагане на общинските здравни заведения. 20 страници възражение са изготвени от кожния деспансер, в които също така се пита кой ще лекува болните от СПИН, сифилис, които остават на произвола на съдбата, ако тези заведения се закрият - изтъква се че само за миналата година пациентите с тежки кожни заболявания са 2364, други 41 хиляди са минали през кабинетите, а 900 души са лежали в стационара. За сифилис в пловдивския диспансер са изследвани девет хиляди души, плюс още толкова прегледани за алергии. Другата опасност е, че страдащите от венерически заболявания ще станат безотчетни. В онкодиспънсерът пък се лекуват над 25 хиляди пациенти, не се знае как ще се осигури финансирането му, ако той бъде преобразуван в болница, добавя Марица.

Руската преса днес
Москва, Русия /КРОСС/ Москва бърза с „Южен поток" ,е заглавието в руския вестник „Коммерсант", посветена на разговорите, които предстоят днес в Москва между руския премиер Владимир Путин и неговия турски колега Реджеп Ердоган. Според вестника и по време на разговорите, и по време на енергийната среща в Грузия ще се обсъжда строителството на газопровода „Южен поток". Владимир Путин и Реджеп Ердоган ще обсъдят освен „Южен поток" също така и „Син поток-2" и „Самсун - Джейхан". Според изданието, което се позовава на турските медии, премиерът на Турция ще покани Русия да участва в „Набуко". В статия, озаглавена „Медведев не даде свободата", „Ведомости" съобщава за публикувания доклад на международната неправителствена организация Freedom House, в която се рисува ситуацията със свободата по света през 2009 година. Въпреки че президентът Медведев обяви курс към демократизация и борба с корупцията, продължава да се очаква настъпването на гражданската свобода в Русия, пише вестникът.
„Комсомольская правда" описва почивката на руски олигарси във френския курорт Куршевеле." Новогодишни трапези за 35 хил. евро, икономия на фойерверки и само три боя", пише вестникът. „ За руската публика да бъдеш в този курорт вече е опасно. Особено за държавните чиновници и топ - мениджъри. Ръководителите на много ведомства бяха предупредили своите подчинени, че ще бъдат уволнени, ако тяхна снимка от почивката във френския курорт се появи в пресата. Вестникът припомня и случая, в който високопоставен чиновник се лиши от длъжността си заради снимка на фона на френските Алпи.

Британската преса днес
Лондон, Великобритания /КРОСС/ Guardian посвещава редакционната си статия на гибелта на иранския професор по атомна физика. Масуд Али Мохамади загина в резултат на взривена бомба. Властите в Техеран обвиниха САЩ, Израел и привържениците на бившия режим за неговата смърт. Според източници от иранската опозиция, професорът се е занимавал с разработването на ядрено оръжие, въпреки, че Иран отрича този факт. Иранските държавни медии наричат професора истински привърженик на ислямската революция, но неговото има фигурира в списъка на професори, които подкрепят лидера на иранската опозиция Мир Хусеин Мусави. Според Guardian въпреки че външното министерство на Иран обвинява САЩ и Израел за гибелта на професора, не е изключена и версията това да е организирано убийство, за да бъдат предотвратени връзките на атомните учени да се свържат с опозицията, или дори подготовка на поредните репресии срещу опозицията.
Financial Times пише за възможните проблеми във Великобритания с доставките на газ в близко бъдеще. Според изданието през 2015-16 години може да има дефицит, тъй като по това време ще бъде намален добивът на природен газ в Северно море, а новите източници на синьо гориво в Русия и в Каспийския регион няма да бъдат в състояние да задоволят британския пазар.
Guardian съобщава за това, че здравният министър на Кралството подкрепя законопроекта, който предвижда забрана непълнолетни да използват солариуми. Вече много години неправителствени организации се мъчат да получат подкрепата на правителството по този въпрос,тъй като според изследване злоупотребата със солариумите водят до сто смъртни случая във Великобритания заради късно развитие на рак на кожата.
Daily Telegraph съобщава,че епидемията от затлъстяване, обхванала Великобритания е принудила много погребални бюро да изменят размерите на предлаганите от тях ковчези.

Няма коментари: