вторник, 19 януари 2010 г.

Хаити! Дали даренията ще платят “омразния” ти дълг?

Българи, ако имате сили, изгледайте клипчетата по-долу. Те са от ВВС. Нямам сили да коментирам как грозното лице, на настоящата световна и местна политики, се вписва по естествен начин, предвид случилото се наскоро на този народ (катастрофално земетресение), с грозотата от разрушенията, бедността и нещастието на братята ни по съдба – хаитияните. Ставащото в страната ни, не е по-различно от сполетялото ги природно и политическо бедствие. Поради това и ги наричам братя. А учтивите ни медии, както винаги, не коментират и документират достоверно и аналитично случващото се там. Имат си постоянното кадрово основние – да обслужват интересите на политиканстващите ни управляващи! Сакън да не разберем случайно, че една опашата, голяма лъжа е бъдещото “световно село”, където преобладават повече ратай от чорбаджиите, и че над 6 милиардното население идва в повече на Великите сили, поради което геноцидните им политики са обхванали почти всички страни днес. Спокойно, медии и политици! Случващото се на доста паралели от нас е така да се каже обществена световна тайна! Нищо, че сме българи и не ни имате за нещо – намират се хора дето казват, разказват и нагледно показват що са свършили и МВФ, и Световната банка, и ООН, и правителствата на Великите сили.

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8469058.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8468075.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8466810.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8465871.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8465203.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8464728.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8464715.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8466986.stm?ls
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8466908.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8465922.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8465203.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8464649.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8464582.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8463882.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8463607.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8463012.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8462570.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8461632.stm
http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/8460941.stm

Хаити - страната залята от бедност и "нещастие". Причината за бедността обаче не се обяснява от никой. Тя е почти обществена световна тайна! Нещастието й днес е едно природно бедствие, причинило човешки и материални щети в ужасяващи размери – така се представя за пред света случилото се. Въпреки това, бедността и мизерията на Хаити не идват от това ужасно земетресение.

Хаити днес не е свободна и суверенна държава. Каквито впрочем сме и ние, и не само ние – примери колкото щеш. През последните години, вътрешната им политика се провежда от настоящото правителство така, че е то постоянно е под натиска на чуждестранни заповеди. Та нима и ние не страдаме от такава политическа зараза? И коя ли зла орисница и нас толково лошо ни ориса, та се стопява главоломно нацията ни, вследствие чужди препоръки за дейността и развитието на държавата ни? За родните ни беди, бедността и мизерията няма да говоря, ние си ги знаем!

Eduardo Galeano говори нещо за " проклятието на белите" на о.Хаити и по-точно за държавата Хаити: “На границата, където свършва Доминиканската република и започва Хаити, има голям знак, който предупреждава: “Не прекрачвайте - лоша стъпка” - От другата страна е черен ад. Кръв и глад, мизерия, мор.” – така живота на тамошното население се възприема днес от съседните им народи. И защо ли?

Хаити е с богати природни ресурси, които навремето, а и днес, са били необходими на французите, както през 18 век, така и в 21 век, поради което им спретнали мно-о-го отдавна един хубавичък дълг, от който народът продължава да страда, та до наши дни. Нещо като с разпарчаладосването на България и вменения ни дълг по време на войните в началото на 20 век ... от Великите сили. Ожесточената диктатура на диктатора "Бейби Док" - Дювалие, щедро подкрепян от Запада, продължила почти 30 години (1957-1986), е спомогнала за експоненциалното нарастване на дълга – чията му слава, впоследствие го превръща в “омразен дълг” за населението там. Та този вечно неизплатен дълг (почти за 2 века работа на ангария от хаитияните) предизвикал основателно народен бунт през 1986. Въпреки това обаче дългът си остава, та до днес и си расте, да му се не види. Реституция на държавни активи и имуществото придобито по време на диктатурата на Дювалие до момента не са извършени. Напротив активите са замразени в швейцарската банка UBS, която налага на хаитияните непоносими условия за връщане на тези средства. Според последните прогнози, над 80% от външния дълг на Хаити е собственост на Световната банка и Междуамериканската банка за развитие (IDB), всяка с по 40% собственост (гледай само как са се уредили тези кожодери! Направо да им завиди човек.). Отчетен през юни 2009 г., дългът е 1.884 милиона долара!
Макроикономически политики прилагани в страната и подкрепяни от Вашингтон и ООН, Международния валутен фонд и Световната банка, са такива, че изобщо на тях не им пука за необходимостта от развитие и опазването на вътрешния пазар на Хаити, а той вследствие “структурни промени” е доведен до пълен провал и разруха, та даже не е в състояние да изхранва и самото население. Единствената грижа на “тази политика”, на която и ние “хапнахме дръвцето” през изминалите 20 години, се свежда до най-ниска производствена цена за износ на световния пазар. Нещо да ви напомня, че случайно прилича на “развитието на селското ни стопанство” , и само на него ли, чрез финансиране от Европейските фодове, които пък здраво са обвързани с политиките на МВФ и Световната банка??? А колко европари са окрали родните ни управляващи от тези фондове? Пък сега яваш-яваш днешните ги съдят и никога няма да ги осъдят, няма да казвам защо! Но остава факта “неплащане по някакви си директиви” или следва връщане на тези “неоползотворени” пари ... , разбира се ОТ НАРОДА.

Хаити непрекъснато се бори и призовава за солидарност и зачитане на народния им суверенитет. Фактите са знайни и се обсъждат на “световната сцена” само в рамките, и сред народите от Южна Америка обаче. Това е тема табу за останалия свят – тема пример за случващи се лоши резултати от съветите на МВФ и Световната банка, от действията на лицемерната ООН, и завоевателните политики на Биг Брадър .... Техните (на хаитяните) проблеми се представят като световно безинтересни, и са заключени в рамките на острова за останалите демократични общества по света. Нещо като системна политика за поддържане на гета по света, каквито впрочем има. Тогава за какво световно село ни надуват главите, щом икономиките по света въобще не са отрегулирани, щом естествените човешки права не се пазят, щом има налични глад и мизерия, щом ...?

Въпреки това през последните няколко години, много Хаитиянски организации, осъждат непрекъсната военна окупация от войските на ООН на острова; както и въздействието на господството над държавата им, чрез наложен дълг над свободната им търговия; борят се против грабежа на природата, и нарушената им екологията драстично; борят се с перманентното израстване на корпоративни интереси в държавата Хаити. И ние се борим, колкото и както можем срещу подобни проблеми, и при нас, както и при тях почти нулеви са резултатите ЗА СЕГА!? Състоянието на уязвимост на страната им към природни трагедии обаче си остава (2004 година ги върхлита и ужасно цунами). И това до голяма степен е причинено главно от опустошенията на околната среда в страната им, липсата на основна инфраструктура и от отслабването на държавническите функции и бездействието на управляващите ги в този смисъл, които де факто исторически нарушават и са срещу суверенитета на народа. Какво да кажа тук – изброеното като огледало прилича на случващото се в България. Инфраструктурата ни е в окаян вид; държавническите ни функции хич ги няма – управляват ни олигарсите ни; държавните служители и управленският ни кадър основно бездействат, а нас ни облагат с каквото им дойде на ум, което си е чисто “налагане с тупалки” по тъпите ни глави; историческите ни факти са до толкова скандално опорочени, че вече се забравя кои са Кирил и Методии, а “История славянобългарская” се съхранява от гърците, македонците си присвоиха Вапцаров, а ...; суверенитета ни се свежда до комшийски отворената ни, пардон “затворената” ни турска граница, и английската кралица ни “изработва” политически чрез шпиончето Доганчо; БКП пък си поръчва някави си планове за развитие, например целевия “План Ран-Ът” дето даже е и със засекретени части; а големия Мечок ни спира газовото кранче, ама продължава да си пуши за копейки българските ни папироси; и още колко “екстри си имаме, естествено в ущърб на народа ни, само ние си знаем. Май е време и българите да започнат да осъждат ...! И да не забравяме, че Христос дори и да е българин например, и нашата страна природно не е защитена – баш през нас минава лошото земетръсното трасе, а си имаме и неплатен държавен дълг в същото време, който кой знае защо, чудничко за 20 години не намаля, та ще се наложи и правнуците ми да го плащат!

Нели Кирилова

Няма коментари: