неделя, 17 януари 2010 г.

МАЛКО ЛЮБОПИТНИ ИЗВЕСТИЯ (поне за мен са такива)

ПО ВЕСТИ.БГ

К. Чакъров: Комунистите излизаме от нелегалност (чувате ли, хора, даже комунистите се защитават и то по съдебен път! Какво и кого чакаме още ние – обикновените граждани? За каква нелегалност, за какви 5 лева говорят хората комунисти? Та и те са си живеели сред нас през тези 20 години. Даже и комунистическата им партия не е премахната от Коалиция за България все още, та и две си имаха в нея! Ама ще се жалват!И пред кой съд по-точно? В техен си комунистически стил пропускат да съобщят?! Или КПБ е някаква по-друга комунистическа партия в коалицията им? Ако левият проект е заличен от БСП, то те бързичко се снабдиха с американски – “Планът РАН-Ът” още през август 1990 г. и СИ НИ “РАБОТИХА” КАКТО СИ ИСКАТ, та до днес. Е добре, че ни светнаха, че “българинът да разбере, че 20 години са му поднасяли политически решения”! Факт обществена тайна от 20 години!? Ама тия хора май не следят какво е писано през тези 20 години, за хубаво или за лошо – сякаш си живеят като в някакъв си техен затворен архаичен свят, където случващото се ежедневно в страната ни не им прави впечатление, още по-малко го осъзнават, и най малкото са в състояние да намерят свободна ниша в границите на държавата ни по този повод.

Край другари комунисти! Кепенците са пуснати, политическите сергии са заети, и вече се движиме като в “индийска нишка” между тях. ПЪК И ОФИЦИАЛНО СТЕ ЗАБРАНЕНИ! Най-малкото точно вие ни трябвате днес. Да ще правим революция, ама не по вашия маниер и тертип, не като ни яхнете отново, НЕ! Нито ше допуснем това да сторят БСП, ДПС, НДСВ, Атака, РЗС или ГЕРБ. Ще си я направим КАКТО НИЕ-НАРОДА СИ ИСКАМЕ И ЗНАЕМ! Хайде по живо, по здраво от мен! б.м.)

"След 20 години мълчание и търпение и цивилизовано поведение ние обявяваме, че комунистите излизат от нелегалност, тъй като се извършиха чудовищни манипулации, вследствие на което държавата е в това състояние." Това каза Константин Чакъров, председателят на Съюза на комунистите в България и бивш съветник на Тодор Живков пред БНР във връзка с подадената от съюза искова молба до съда срещу БСП. Според него 40% от територията на страната е обезлюдена и кризата все повече и повече се задълбочава, което е недопустимо. Кризата се дължи не на нещо циклично, а на един неправилен модел за управление, допълни още Чакъров. Претенцията е към възприетия модел на управление в България, който е дефектен, порочен и морално-деградиращ модел. За него БСП е първоприемник на БКП и обслужва групови користни интереси. Това шизофренично поведение на тази партия не трябва да продължава и по съдебен път да задължи БСП да се заличи, заяви още председателят на Съюза на комунистите. По думите му българите най-сетне трябва да разберат, че не ги управляват комунистите, а една партия, която е заличила левия проект. На въпрос дали смятат, че съдът ще уважи молбата им, той каза, че е по-важното българинът да разбере, че 20 години са му поднасяли политически решения и БСП не са комунисти. /БГНЕС /

Кътев: Желева заблуди Борисов
Дъвката е дъвкана много пъти, каза Олимпи Кътев, секретар на НДСВ за искането да се национализират горите на Симеон Сакскобургготски пред БНР. Кътев предполага, че от управляващите ще искат и да отнемат централата на НДСВ, както и техни офиси в страната. Нас са ни били още през 1947 година и ние няма да позволим това, посочи той. По повод на скандала с прослушването в ЕП на Румяна Желева Кътев каза, че евродепутатът Антония Първанова няма вина за представянето на кандидата за български еврокомисар. Кой каквото си направи сам, никой не може да му направи, каза Кътев за представянето на Желева. Според него тя е заблудила премиера Бойко Борисов, както с познанията си, така и с професурата си в Магдебург. Вместо да участва по шоу програми Желева трябваше да се готви за това сериозно препитване в ЕП, подчерта Кътев. Според него НДСВ има изключително подготвени хора, за да представят България като еврокомисари. Освен Меглена Кунева, той посочи имената на Гергана Паси, и дори настоящите евродепутати от НДСВ Антония Първанов и Станимир Илчев. /БГНЕС /

Омбудсманът отряза Янев за нова група в НС
Омбудсманът на България Гиньо Ганев е отрязал опита на партия “Ред, законност и справедливост” да възстанови парламентарната си група (ПГ), пише в днешното си издание в. "24 часа". Тя се разпадна след напускането на Марио Тагарински в края на м. г. Тогава лидерът на РЗС Яне Янев атакува правилника на парламента, който забранява депутати да се местят от група в група. Исканетому бе Ганев да даде тази забрана на Конституционния съд като противоречаща на основния закон. С решение от 15 декември обаче Ганев отказва да направи това и прилага подробно становище с мотиви, публикувано в сайта на институцията. В него се обяснява, че ограниченията в правилника са създадени по политическа целесъобразност и са одобрени от депутатите с гласуване. Припомня се, че народните представители с включването си в дадена листа се ангажират и с платформата на съответната партия. Както и че ПГ се формират на основата на партийната принадлежност. “Това е морален и политически ангажимент”, пише Ганев. Пред изданието той добавя, че не може политическото номадство да господства. “Омбудсманът стана жертва на милиционерския ботуш. От обществен защитник той се превърна в поръчков изпълнител на поредните властимащи”, коментира самият Янев. Той е категоричен, че текстовете в правилника са в разрез с Конституцията. /БГНЕС /


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Българският блокбастър

Интересна ли ще е новата европейска лента

Денят на българското кино бе отбелязан с нов рекорд. Докато в тази отбласт се отбелязват успехи, политиката е изправена пред трудно изпитание - изборът на еврокомисар може да се окаже препъни-камък. Анализ на А. Пунчева.
Тринадесетият ден от януари беше празник. Не национален, но от национално значение. Денят на българското кино. А вечерта част от християнския свят посрещна новата година по стар стил, «старата нова година», както обичат да казват в бившия Съветски съюз. В година на криза се раждат много филми. Така се оказа. Двадесет нови български документални и игрални филмa ще бъдат показани през 2010. Истински рекорд. При обявяването на премиерния «Мисия Лондон», сатира за живота на българската дипломация в чужбина, неговият режисьор бе лаконичен - сега ще видите трейлъра, а представянето на филма започна още вчера. В Брюксел. Весел смях разтърси залата. По-добре е от смешен плач. Смехът си остава най-добрият начин да се носи и понася срама.
Представянето на Желева - неубедително
За съжаление, твърде многобройна публика видя изслушването на българския кандидат за еврокомисар. После нищо не бе спестено в медиите – от езика на тялото през преминаването към родния български в труден момент, което изигра ролята на детектор на лъжата, през общите приказки. Абсурдните покани - да дойдат в България (в епохата на интернет!), за да се уверят в невинността й и да се запознаят с мъжа й; препоръките да се съсредоточат върху по-важни неща от нейната фирма, когато не кандидатът задава темите и въпросите на изслушването. И още много скрити и явни причини, които доведоха до тричасово публично унижение, обобщено в България като коварна атака на опозицията срещу властта пред очите на Европа.
Изберете българското
Българите да са единни и да не се нападат помежду си, е силен рефрен, но не работи в европейски контекст. Критиците на Борисов припомнят, че той избра и наложи кандидатура на ГЕРБ пред тази на Кунева (НДСВ), също българка, която си спечели чудесна професионална репутация като еврокомисар и подкрепата на Барозу. Стилът на Борисов се отличава с решителност и като цяло се основава на здрав инстинкт и силни интуиции. За постигане на изборна победа и за налагане на еднолична власт в партията – това са безценни качества. За вземането на гъвкави политически решения са по-скоро недостатъци.
В петък медиите тиражираха заключението на българския зам.-министър на правосъдието Жанета Петрова: Румяна Желева не е нарушила законодателството на Република България по отношение на несъвместимост и конфликт на интереси. Неодобрението към кандидатурата на Желева и професионалните й компетенции от страна на социалистите, зелените и част от ЕНП може би ще наклони везните по-силно от заключенията на българските институции. Тяхното споменаване будеше наистина обидни усмивки в залата по време на изслушването. Справедливо или не, Европа се съмнява в независимостта им.
ЕС не се подава на харизмата на Борисов
Кой ще бъде комисар?

Гражданският патос по темата се изля в интернет. Нещо повече, през седмицата във Facebook се родиха и групи, които номинираха кандидатури за еврокомисар. Най-многобройната засега (1000 души) лансира Стефан Тафров, опитен дипломат от новата история на страната, чийто последен пост бе официален представител на България в ООН и в Съвета за сигурност по време на Иракската криза; председател на Комитета по санкциите срещу Сомалия, специалист по кризите в региона, които имат много силен хуманитарен аспект. Сега – в неплатен отпуск от Министерство на външните работи. Е, назначенията в държавната администрация винаги са партийно детерминирани.
Бъдещият комисар трябва да познава отлично политиката и мисиите на ООН, която според Желева, май е неправителствена организация. Но така или иначе, висшите назначения не се решават в мрежата. “Неспасяемата”, според западните медии, кандидатура за български еврокомисар причини главоболия не само в Брюксел. Слабото представяне поставя под въпрос и престижа на институцията външен министър на България, оглавявана от Желева. Харизматичното господство е лабилно, пише прочутият немски социолог Макс Вебер в “Социология на господството”. Освен че се развива по-добре в примитивна среда, харизмата много трудно се предава другиму.
Хепиенд или нещо друго?
Да очакваме ли хепиенд?

Както и да завърши скандалът, началният безусловен кредит за правителството на Борисов е накърнен. На европейската сцена прозвучаха критики срещу стила и маниера му на управление. България е най-изостаналата от всички страни членки по отношение на усвояване на еврофондовете, заяви Жан Мари Сейлер, директор в Главна дирекция "Регионална политика" към Европейската комисия. Така изглеждаше отминалата политическа седмица. А тъй като започнахме с българското кино, което напук на рецесията е в ремисия, характерно за него дълги години, въпреки изключенията, бе лошото озвучаване и слабият финал. Сега зрителите чуват всичко и само се молят финалът да е по-смислен.
Автор: Антоанета Пунчева / Редактор: А. Андреев


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

След нас и потоп

Венелина Попова
Румяна Желева и нейното изслушване в ЕП бе лош тест за българския манталитет и политическата ни култура. Външният ни министър се представи, меко казано неубедително, но причините за това със сигурност не са само в слабата й подготвка по фактологията на ресора, който трябваше да поеме в комисията на Барозу. Организираната медийна и тактически атака на противниците на Бойко Борисов и ГЕРБ (в заговора някои виждат и лика на Меглена Кунева) срина Желева емоционално и последвалият й провал е обясним от психологическа гледна точка.
Странното в случая е защо тя предпочете да отговаря на въпросите на евродепутатите на английски език. Изборът бе неподходящ, но не само и не толкова, защото английският на Желева не е на ниво, а защото, когато се почувства притисната до стената, тя го изостави и мина на родния си език. Психолингвистите биха определили реакцията като естествена, но тя даде достатъчно ясен сигнал към залата, че е задействан паник бутонът в съзнанието на изпитваната. Което пък е своеобразно доказателство, че има проблем и той безспорно е свързан с обвиненията, отправени към българския кандидат за еврокомисар.
Упорството на премиера да брани докрай Желева е разбираемо, макар че то не е продиктувано само от джентълменски подбуди. Нямаше особен избор за реакция и групата на ЕНП, защото само преди месец Желева стана вицепрезидент на Европейската народна партия. И Жозе Барозу не би си позволил да забрави с чия подкрепа запази високия си пост втори мандат. В същото време обаче едва ли би поел риска да направи избор, който неминуемо ще има негативен публичен ефект и ще рефлектира върху облика и работата на бъдещата ЕК.
Колкото и да е тъжно за външния ни министър, нейното представяне пред ЕП предреши в голяма степен бъдещата й политическа кариера, да не кажа нещо по-тежко. Подобен провал, още повече, ако е резултат на клеветническа кампания, може да се превърне в голяма лична драма. Особено, ако човек е болезнено амбициозен. И може да маркира целия му живот.
Изнасянето на вътрешните ни политически битки на европейска сцена може да са изненадали всеки друг, но не и нас-българите. Да се топим в казана един друг си е наш роден патент и едва ли скоро ще го оставим в музея на нравите си. А да го коментираме е излишно. Тук само в скоба ще кажа, че въпреки непремерените емоционални реакции на Бойко Борисов, той бе прав в едно: Ирина Бокова трудно би застанала начело на ЮНЕСКО, ако политическите опоненти на социалистите бяха подшушнали на някое авторитетно световно издание подробности от фамилната й биография.
Най-големият ефект от скандала “Желева” обаче е, че открехна завесата на лицемерието от сцената на европейската политика и показа, че в нея (също като в родния ни парламент), доминират партийните интереси, а не тези на европейските граждани. А разгорялата се битка между групите в ЕП може би ще извади на показ още нелицеприятни факти и тенденции, които едва ли ще ни направят по-големи еврооптимисти. Да се надяваме само, че няма да се сбъдне шеговитата прокоба, че винаги, когато българите влезем в някакъв алианс, това е началото на неговия разпад…

Мнение на “Доброжелател 17 януари 2010 “

КОГАТО КОЛАТА СЕ ОБЪРНЕ, ПЪТИЩА МНОГО (За Бойко Бирисов и Р. Желева
)

1. Бойко Бирисов трябваше да остави Кунева на поста си. Може би никога вече няма да доживеем да видим българин “комисар на годината” и “европеец на годината”. Била от НДСВ ? Че какво от това - нали и ББ беше от НДСВ. Освен това НДСВ винаги се отнасял приятелски и към ББ, и ГЕРБ, и към СДС (въпреки хулите). Или… свекърът на Кунева бил член на Политбюро. Че какво от това. Лично Бойко Борисов (не зетят на Бойко Бирисов) беше член на БКП и после и личен телохранител на Тодор Живков.
2. Бойко Бирисов не трябваше да критикува публично и с ирония президента на Чехия (относно европейската конституция). Президентът на Чехия е един от малкото автентични десни политици на власт в Европа и неговата критиката към Брюксел беше и си остава един от малкото “самотни гласове на разума”, от който ЕК токова много се нуждае. Бойко Бирисов не трябва да забравя, че той, в най-добрия случай, е един “ново-излюпен пседо-десен” и това му проличава в момента, в който си отвори устата. Той (Бойко Бирисов) трябва да се научи да си ДЪРЖИ УСТАТА ПЛЪТНО ЗАТВОРЕНА особено когато е в чужбина (нали “мълчанието беше злато”). Опастността да стане за резил “от много говорене” е огромна (вж. за пример Желева). Освен това бих посъветвал Бойко Борисов по-често да се съветва с Царя… За съжаление Сините, поне засега, остават лишени от здрав разум и не стават за съветници (можем само да се надяваме, че това е временно).
3. На въпросите на европейците: “Кога продадохте фирмата си и за колко я продадохте” Желева не трябваше да отговаря “Не си спомням и не си спомням точно за колко”. Вместо “шикалкаване” (подобаващо повече на деца), тя трябваше да обясни истината: Global Consult, всъщност, не е и никога не била истинска фирма и никога нищо не е произвеждала и никога никого не е консултирала. Това е фирма-фантом създадена за ПР, престиж, фукане, раздаване на визитни картички, хвърляне на прах в очите; нали Желева е социоложка с докторат от Германия. (Пази боже сляпо да прогледа…). Тя трябваше да обясни не европейците, че Global Consult е, всъщност един “офис” или “работен кабинет”, където Желева и съпругът й са използвали за канене на делови гости на кафе и уиски. Желева трябваше още да обясни не европейците, че ние българите имаме много малки апартаменти (често с ревящи бебета и стари хора), които не са удобни нито за делови срещи, нито за работа. И още, че ресторантите в София са прекалено шумни и също не са удобни за работни срещи.
4. Красимир Велчев (ГЕРБ) и Асен Агов (Синята коалиция) се опитаха да защитят Желева с аргумента, че тя (Желева) нищо лошо не била сторила, защото “Global Consult не е наемала хора, не е носела печалба и е била продадена само за 5,000 лв. ” Странен аргумент за хора, които претендират, че са “десни”. Като че ли “наемането на хора и печеленето на пари” е морално осъдително. ЛОШОТО Е именно, че “фирмата” на Желева не е наемала хора, не е носела печалба нито на собствениците си, нито на работещите в нея (защото такива просто е нямало) и изобщо никога нищо не е правела - освен ако не броим - ПР, фукане, хвърляне на прах в очите, пиене на кафе и уиски. Такива фирми-фантоми (които не носят печалба) се поддържат на Запад само с една цел - ПРАНЕ НА ПАРИ. Желева трябваше искрено да се опита да убеди европейците, че нейната фирма НЕ Е ЗА ПРАНЕ НА ПАРИ - тя е само за фукане и пиене на кафе и уски.
5. Това, че фирмата не е продадена на време (и вероятно нарушава наредбите на Народното събрание) не е важно - това е леко нарушение, което лесно щеше да бъде простено и забравено - и от европейците и от българите. Европейците никога не споменаха “пране на пари”, но те искаха да разберат точно това - ИМАЛО ЛИ Е ПРАНЕ НА ПАРИ. Какво разбраха ? Най-вероятно са усетили, че “има кякаква гореща семейна тайна, която Желева се опитва да опази на всяка цена”. Иначе защо толкова паника, нервност, агресивност към други, отклоняване на темата на разговор, директни лъжи, сменяне на езика от немски, на английси и накрая български и т.н. ПАНИКАТА и ЛЪЖИТЕ (без видима нужда) е това, което издава - не точната дата на продажбата на тази пиклива фирма. В ситуацията, която Желева сама създаде, първоначалното съмнения на Зелената Партия (направено преди около месец), че капиталите на банката на съпруга на Желева са незаконни, започва като че ли да се валидира. Никой не зададе директен въпрос на Желева за съпруга й, но това витаеше зад привидно невинните въпроси от типа “кога продадохте фирмата си и за колко”.
6. Появиха се коментари, че “английсият на Желева бил слаб”. Това не е съвсем точно. Вярно е, че при представянето си (за което става дума горе), английският й беше лош, но такъв беше и немският й и българсият й. Обаче аз прослушах едно друго интервю на Желева на английки - два три-дни преди явяването й пред комисията. Английският на Желева беше приличен (де всички български дипломати да имаха такъв английски). Нека да не търсим под вола теле. ЕЗИЦИТЕ - англиски, немски и български - НЕ СА СЛАБОТО МЯСТО НА ЖЕЛЕВА.
7. Компетентна ли е Желева по ресора си - хуманитарна помощ ? Разбира се, че НЕ. Тя не показа, че дори и има приблизителна представа, че съществува хуманитерната криза в Судан например (която има дълга история и отдавна се коментира в ООН). Тъжната истина е, че не само Желева, но и повечето българи не се интересуват от страни по-бедни и по-нещастни от България (ние дори за Румъния не знаехме почти нищо доскоро). Тя (Желева) спомена нещо интересно “за мир с талабаните” и някои сънародници побързаха лекомислено да я обявят за “идиотка”. В нейна защита мога да кажа, че идеята за “мир и дори подкупване на част от талабаните на страната на Афганистанското правителство” не принадлежи на Желева и се анализира интензивно и в Америка, и Европа. Желева е поне е чула за идеята (за разлика от повечето от критиците й в България). Желева не трябваше дори да се опитва да се представя за подготвена за ресора си - хората не са глупави и лесно ще разберат (в момента, в който тя си отвори устата), че тя е абсолютно неподготвена. Вместо това, тя трябваше чистосърдечно да си признае, че ресорът е нов за нея и че тя тепърва навлиза в темата. Тя трябваше още да напомни на европейците, те не трябва да очакват кандидатите да са специалисти по ресорите си, ЗАЩОТО ИЗБОРЪТ НА РЕСОРА Е НАПРАВЕН, СЛЕД КАТО НОМИНАЦИЯТА НА КАНДИДАТИТЕ Е ВЕЧЕ ИЗВЪРШЕНА. Тя трябваше НА ЯСЕН И ВИСОК ГЛАС да разкритикува ЕП, че ЕП сам не гледа сериозно на процедурата си за избиране на качествени комисари - щом очаква страните първо да номинират кандидатите си, а те (европейците) след това да определят ресорите. Щяха да млъкнат гузно и набързо да я одобрят само и само да я накарат да млъкне. Вместо това - слушахме унизително мънкане и увъртане - на немски, англиски и български…
8. Когато ББ назначи Желева за външен министър, аз тайно се надявах, че той (Борисов) ще остави Кунева на поста си, или поне ще номинира някой от синиите, например Надежда Михайлова, за комисар. Не, че смятам Надежда Михайлова за много по-силна кандидатура от Желева, но исках с нея Сините да добият повече влияние в управлението. Сега вече не съм толкова сигурен, че това щеше да бъде добър ход. Семеството на Надежда Михайлова имат истински реални фирми (които наистина печелят) и един господ знае какво щеше да излезе от тяхното разследване… Всяко зло за добро.
9. Когато колата се обърне, пътища много. Ето какво трябва да се направи сега: Желева трябва да се оттегли - НЕЗАБАВНО. Колкото по-бързо се забрави за нея, толкова по-добре. Дори и да бъде избрана, самото й присъствие в ЕП ще бъде непрекъснат срам и унижение. ББ НЕ ТРЯБВА да предлага поста обратно на Кунева (а ако го направи, Кунева вежливо трябва да откаже) - много е късно и ще стане още по-голям цирк. Трябва да се номиниира един изпечен дипломат, който последните 10 години е прекарал в някоя бедна страна като Индия или Пакостан, например (за да е по-подготвен за ресора - хуманитарна помощ). НЯМА КИКАКВО ЗНАЧЕНИЕ ВЕЧЕ ОТ КОЯ ПАРТИЯ Е НОВИЯТ КАНДИДАТ.
10. Единственият, който заслужава похвала в тази жалка история е А. Първанова. Първо да уточним една важна “подробност” - НЕ Първанова започна разправията - тя си мълчеше мрачно на мястото и слушаше търпеливо - първо на немски, после на английски и накрая на български. В един момент Желева - вероятно с цел да смени неудобната за нея тема - започна атака срещу Първанова. Първанова продължаваше да мълчи мрачно. В един момент председателката на комисията помоли Първанова първо, да отговори на критиката на Желева и след това “да помогне на комисията да разбере по-лесно българсите закони”. Първанова започна сухо да изброява фатите - дати на регистриране и де-регистриране на фирмата на Желева, съответно броя на Държавен вестник, където това е публикувано, а също и Правилника на Народното събрание - на точен юридически език. Нямаше никаква лична оценка или мнение - само сухи факти. Тя свърши и някой (мисля, че беше председателката) я попита “как тя (Първанова) си обяснява факта, че Желева де-регистрира фирмата си само (за три месеца) малко преди изборите в 2005 г. Отговорът беше “не знам” (между впрочем това ми изглежда любопитно - като че ли няма разумно обяснение). Поведението на А. Първанова беше достойно и профисионално. Тя изключително ефективно демострира, че първо, “не всички българи лъжат и мажат” (с или без видима причина). И второ, че има и българи, които могат точно да се придържат към фактите и да говорят без усукване на точен юридически език. Моите поздравления към А. Първанова - тя беше истинският герой на деня. (Всичко, за което говоря, може да се види и чуе на YouTube, разбира се).


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

В Холандия започва работа първият виртуален съд

Холандците, които търсят бързо и евтино решаване на конфликти и искат да избегнат скъпо струващите и продължаващи години съдебни спорове, вече могат да се обърнат към виртуален съд, съобщи ДПА. Така нареченият "е-Съд", в действителност частна фондация, обещава да реши всеки граждански спор в рамките на 8 и 12 седмици чрез онлайн процес.
“Ние решаваме споровете по-бързо и доста по-евтино от традиционните съдилища”- казва основателката на електронния съд Хенриете Накад, бивш адвокат в престижна адвокатска кантора. Нейната фондация вероятно е първият виртуален съд в света. Тя твърди, че 20-тимата нещатни съдии на електронния съд ще спазват стриктно същите стандарти, които са наложени в държавните съдилища.
За разлика от скъпите процеси в традиционния съд, тук цената за разглеждане на дело на първа инстанция варира
между 446 и 1563 евро с включено ДДС. Апелативните дела струват между 743 и 1653 евро с ДДС. “Много спорове въобще не стигат до съда, защото процесите са твърде скъпи - казва Накад - Електронният съд е достъпен за всички хора, които искат да решат споровете си”.
От своя страна правосъдното министерство на Холандия заяви, че приветства всички инициативи за решаване на
споровете, но остро критикува представянето на виртуалния съд като редовен съд. Според властите алтернативният съд трябва да бъде смятан за “форум за решаване на конфликти”, който дава по-скоро “обвързващи съвети”, отколкото пълноправни съдебни решения.

Истанбул става една от културните столици на Европа през 2010 г.
Истанбул ще е един от градовете – културни столици на Европа през 2010 г. Официално началото на стотиците прояви, уникална смесица от традициите на континента и местната култура, които ще припомнят, че древният град е бил столица на една от най-големите империи в историята на контитента – Византия, ще бъде дадено по-късно през деня.
Церемонията по откриването се нарича “Магията на Истанбул”. На нея ще присъстват президентът на Турция – Абдулах Гюл, премиерът – Реджеп Таип Ердоган, както и над 5 хиляди високопоставени гости. Тя показва и амбицията на домакините да докажат, че страната им има място в Европа. Според предварителната програма, активно в събитията ще участват както квартали от европейската, така и от азиатската част на Истанбул.
Любопитното в случая е, че турският град ще е последният от страна извън ЕС, който ще бъде културна столица на континента. От 2011 г. тази практика ще бъде прекратена. Освен Истанбул, културни столици на Европа през годината ще бъдат още Печ в Унгария и Есен в Германия. Властите в турския град признават, че се надяват на повече туристи през 2010 г., както и се радват на възможността да разкажат на много повече хора от целия свят за уникалната история на Истанбул, градът, свързващ Европа и Азия и в географския и в духовния смисъл на това понятие.

МВР и Министерството на транспорта съветват да не се пътува в Гърция
МВР и Министерството на транспорта призовават българските граждани, превозвачи и фирми да се въздържат от пътувания до Гърция, където трети ден продължава гръцката блокада на ГКПП Илинден –Ексохи. В деня на блокадата пред граничния пункт паркираха около 300 трактора и около толкова земеделски производители. Фермерите твърдят, че са се вдигнали на протест заради неотстъпчивостта на ръководството на министерството на земеделското развитие и храните, заради институционалните проблеми в сектора и заради изключително влошената икономическа ситуация.
Те настояват за гарантирани цени на продукцията им, намаляване на производствената стойност и замразяване на дълговете.
От понеделник започват блокади на ГКПП Кулата - Промахон.
На 18 януари преди обяд се очаква гръцките фермери да блокират със земеделска техника Кулата – Промахон и Илинден – Ексохи. По информация на гръцките власти протестни действия са заявени от понеделник и на КПП Капитан Петко войвода - Орменион. През тези гранични точки няма да се пропускат никакви леки и тежкотоварни автомобили, а изключения ще се правят само за автомобили със специален режим на движение. По предварителни данни се очаква проблемите да продължат няколко дни.
Първоначално от гръцка страна заявиха, че спирането на движението ще бъде за 24 часа. През този интервал от време няма да се допускат никакви автомобили. След това може да се постигне договореност със стачния комитет на гръцките фермери за някаква ритмичност на пропускане. Към момента няма яснота дали блокадата ще бъде само за тежкотоварни коли или ще засяга и останалите автомобили. Основните искания, които от българска страна бяха поставени на разговорите, бяха да се уговори със стачния комитет да има пропускателен режим, както през същия период на миналата година. Тогава периодично се пропускаха колони от автомобили. От българска страна са взети всички мерки и има готовност при евентуално образуване на колони от ТИР-ове на превозвачи от страната и чужбина в района да бъдат поставени химически тоалетни. Екипи от две линейки на Спешна помощ от Сандански и Петрич постоянно ще дежурят на мястото, а младежки организации от БЧК-Благоевград ще осигуряват минерална вода и суха храна.

СГС решава дали да удължи ареста на Големия Маргин
Софийски градски съд ще гледа в неделя мярката за неотклонение на Красимир Маринов-Големия Маргин по последното повдигнато му обвинение – за организиране и ръководене на престъпна група за разпространение на наркотици. По него той бе задържан за 72 часа, след като първо в четвъртък САС го освободи от ареста с мярка “подписка” заради липса на доказателства, че е подбудител на убийството на Боби Цанков.
Заедно с Маргина пред съда ще застане и Стефан Бонев-Сако, смятан от обвинението за фактическия водач на бандата. Освен Маринов и Сако възможно е днес да бъдат гледани и мерките на някои от седмината от наркогрупата около Тихомир Георгиев-Боксьора, задържани при спецоперация на МВР миналия петък.
В събота заместник-градският прокурор на София Роман Василев разкри основния мотив за покушението срещу Боби Цанков – Красимир и Николай Маринови-Маргините поръчали убийството на бившия радиоводещ, за да му попречат да доведе ключов свидетел срещу тях в прокуратурата. Показанията на този свидетел щели да помогнат да се разплете съдебната сага по делото срещу братята за поръчителството на убийствата на Иван Тодоров-Доктора, Никола Дамянов и ген. Любен Гоцев.


ПО http://www.journey.bg/news/?news=40032

Кандидатстване и записване за университети в Холандия и Дания
Дата: 17.01.2010
На 18 януари, от 12.00 часа, в пресклуб БТА ще се състои пресконференция на консултантска къща за образование в чужбина ДАРБИ на тема:
Холандия и Дания – най-предпочитани от кандидат-студентите за учебната 2010/2011 г.
Кандидатстване и записване за университети в Холандия и Дания.
За първи път в България Дарби, съвместно със своите партньори предлага безплатна подкрепа за кандидатстване и записване за над 50 специалности в повече от 10 университета в Холандия и Дания.
Отворени врати за безплатни записвания и кандидатстване в партньорски университети на Дарби.
Стипендия от 1000 евро за един от записалите се и заминали в партньорски университет на Дарби.
Стипендии за бакалавърски и магистърски степени на Utrecht University.


ПО АКТУАЛНО.КОМ

Пробив в сигурността предизвика евакуация на летище "Кенеди"

След пробив в сигурността бе предприета евакуация на терминал на "Американ еърлайнс" на международното летище Джон Ф. Кенеди в Ню Йорк.
Терминал 8 бе опразнен за няколко часа и хиляди пътници трябваше да преминат отново през скенери след нарушението, станало около 15,00 ч. вчера следобед, съобщи говорител на авиокомпанията, цитиран от БТА.
Пасажерите, вече качили се на борда, трябваше да слязат от самолетите. Пътник отворил врата, предназначена само за персонала на летището и авиоколиниите, предизвика тревогата.
Инцидентът бе заснет от охранителните камери, но нарушителят не бе открит въпреки претърсването. Нямаше отклонени кацащи самолети, а заминаващите от терминала се забавиха с два-три часа. Нямаше отменени полети.
Предполага се, че нарушителят е пътник, пристигнал с полет от Орландо, Флорида, който, излизайки от терминала, отворил врата, забранена за пътници, въпреки огромните предупредителни надписи.
Първоначално властите не били сигурни дали лицето е излизало или влизало в терминала, и евакуираха цялата сграда, докато разследват, предаде Асошиейтед прес. БТА

Украйна и Чили избират президент
Изборните секции в Украйна бяха отворени тази сутрин в 8.00 ч. местно време за първите след Оранжевата революция през 2004 г. президентски избори, предаде АФП.
Право на глас имат 37 милиона украинци от общо 46 милиона население. За президентския пост се състезават 18 кандидати, чиито имена са напечатани на бюлетина, дълга 58 см, посочва ИТАР-ТАСС.
Основните съперници са клонящият към Москва, предпочитан от избирателите според сондажите Виктор Янукович и настоящият премиер Юлия Тимошенко - "музата" на Оранжевата революция, която през 2004 г. бе носител на прозападните стремления на част от съгражданите си.
Никой от двамата вероятно няма да спечели на първия тур заради изобилието от кандидати и раздробеността на електората, което предполага втори тур на 7 февруари, отбелязва БТА.
В същото време в Чили днес се произвежда втори тур на президентските избори, предаде АФП. Един срещу друг се изправят двамата кандидати, спечелили най-много гласове на първия тур на 13 декември - кандидатът на десницата Себастиан Пинера и бившият президент на Чили Едуардо Фрей.
На първия тур разликата между двамата беше от 14%. Тогава Пинера спечели 44% от гласовете на избирателите, а Фрей - 30%, припомня БТА.
Допреди няколко дни социологическите проучвания показваха, че преднината на Пинера пред Фрей е от 5-6%. Тази седмица ново допитване показа, че тази преднина се е стопила. Според новите данни Пинера се ползва с доверието на 50,9% от чилийските избиратели, а Фрей с това на 49,1%, така че изходът от вота днес остава отворен.
Пинера е на 60 години и в родината си е по-известен като чилийския Берлускони. Той е енергичен почитател на екстремните спортове, един от най-богатите хора в Чили, собственик на частна телевизия, акционер в авиокомпанията ЛАН, както и в множество дружества, развиващи дейност в минодобивната промишленост, недвижимите имоти и здравните услуги.
Ако Пинера спечели днес, за първи път 20 години след падането на диктатурата на Аугусто Пиночет в Чили отново на власт ще дойде десницата. Вотът трябва да даде отговор на въпроса дали Чили е обърнала страницата от историята си, свързана с диктатурата или не. Засега индикация за това е фактът, че емблематични интелектуалци от чилийската левица заявиха подкрепата си за Пинера.
Конкурентът на Пинера - бившият президент Едуардо Фрей, управлявал Чили от 1994 до 2000 г., по-рано тази седмица получи подкрепата на останалия на трето място в президентската надпревара Марко Енрикес-Оминами. Оминами призова привържениците си да подкрепят 67-годишния Фрей. Оминами е син на активист от крайната левица, убит по време на диктатурата. Според него Пинера е подкрепян от десницата, която е съучастник в убийството на баща му.
Досегашната президентка на Чили Мишел Бачелет, която се ползва с доверието на 80 процента от сънародниците си, според конституцията няма право на два последователни мандата. БТА


ПО АГЕНЦИЯ КРОСС

Нова смъртна присъда за Али Химика

Багдад, Ирак /КРОСС/ Иракският върховен трибунал осъди на смърт Али Хасан ал-Маджид, известен като Али Химика, предаде Ройтерс, като се позова на иракската държавна телевизия.
Ал-Маджид трябва да бъде обесен заради атака с отровни газове през 1988 г. в кюрдския град Халабджа, при която загинаха 5 000 кюрди.
Той е братовчед на покойния Саддам Хюсеин. Али Химика вече има няколко смъртни присъди по други дела. Съдът осъди и бившия министър на отбраната Султан Хашем на 15 години затвор заради атаката в Халабджа.
Маджид беше заловен през август 2003 г. , пет месеца след като американските сили нахлуха в Ирак.
Той беше осъден на смърт чрез обесване през юни 2007 г. заради ролята му във военната операция срещу етническите кюрди под кодовото название „Анфал", продължила от февруари до август 1988 г. Маджид получи смъртна присъда и през декември 2008 г. заради ролята му в потушаването на шиитския бунт след войната в Персийския залив през 1991 г. и още една заради участието си в избиването и изселването на шиитски мюсюлмани през 1999 г.


ПО МОНИТОР
Азис падна от екран
ФОЛКИДОЛЪТ ПОСЯГА ПАК КЪМ ЖАРТИЕРИТЕ, ОСТАВА В ТЕЛЕВИЗИЯТА


„Вечерното шоу на Азис" вече е в историята на PRO.BG, но костинбродският славей обмисля нови предложения за собствено предаване, научи „Монитор". Бъдещият му проект ще грейне в национален ефир, а за продуцент се спряга отново компанията Old School.
Масово тиражираната в булевардните издания прогноза за авторска рубрика в друго вечерно шоу засега остава в сферата на научната фантастика. Временната раздяла на фолкидола с малкия екран обаче не значи, че ще се върне към гъмжащия си от участия график отпреди две години. На принципа „звездите са звезди, когато са високо" Васил Боянов ще показва бедро все по-рядко и в прецизно подбирани клубове. Междувременно флиртът с тестостерона не му хареса и във видеото към новия си сингъл „Бивши" той отново скочи на висок ток.
Режисьорът Люси Иларионов провокира с декор на операционна, модел, играещ особено интелектуалната роля на труп, и
40 красавици в оскъдни одежди
на медсестри. Когато не кръжи със скалпел около масата с безжизнено тяло, Азис разхожда стайлинг на дискокралица и разтяга мрежест чорапогащник. От екипа му споделят, че заснемането на женското начало в него е продължило 18 часа при минусови температури. Новия химн за танци върху масата е по текст на юриста Добри Банев, а музиката е на пайнерския хитмейкър Велислав Драганински.
Пътят към килера за „Вечерното шоу на Азис" започна още през есента на миналата година, когато продукцията посрещна новия тв сезон без бенд, актьори и редуциран балет. От PRO.BG аргументираха с финансовата криза свиването му до токшоу със спартански декор с оскъден бюджет, а спестените средства преориентираха към старта на „Точно така" със Светльо Витков. От идната седмица (от понеделник до четвъртък, 23,15 ч) медията ще излъчи най-доброто от „Вечерното шоу на Азис".
НАДЕЖДА ПОПОВА

Строеж на храм „събуди” целебен извор

Слепи поглеждат, ако измият очите си на потока

Кръст в небето край село Несла показва мястото на църквата “Св. Петър и Павел”
Мястото, на което се гради църквата "Св. Петър и Павел", има огромна сила, която кара хората без принуда да отделят от залъка си за завършване на градежа.
Голямата гордост на село Несла - чудотворната икона на Св. Петър и Павел, ще бъде поставена на видно място, веднага щом църквата се завърши. Дотогава се пази от църковните настоятели.
Необяснимо сияние във вид на кръст се появява над къщите в селото малко след като започва строежът на църквата. Това кара хората от Несла да смятат храма за благословен.
Православен храм, белязан от чудеса, отваря врати до няколко месеца край драгоманското село Несла. Божият дом носи името на равноапостолите „Петър и Павел". Той все още не е напълно завършен, но всеки ден от цялата страна идват тълпи от вярващи. Хора, скътали болката в сърцата си с едничката надежда Бог да премахнe несгодите им.
Без „ох" и „ах" всеки изминава черния път до селцето и дава своята лепта за довършването на християнската обител. А ако трябва, се включва и в строителния процес. Без да се знаят, християни от цялата страна участват в довършването на светата обител, опиянени от лечебната сила на мястото.
Кръст в небето показва къде ще е храмът
"Храмът е благословен", шептят миряните, видели сиянието във вид на кръст, което се издига над новостроящия се храм. Чудото е заснето от не един и двама жители на селото, от техни деца и внуци и от многото любопитни посетители, които идват, за да нагледат как върви градежът на Божия дом. Дори и след като майсторите започват работа по църквата, странното явление се наблюдава няколко пъти в месеца вечер и трае няколко секунди. Който го види, се изпълва с мир, любов, забравя злоба и завист и е способен да прости и на най-върлите си душмани, категорични са хората от Несла.
Богобоязливите хорица от селото вярват, че странните светлинки всъщност са знак Божи, който идва да им покаже, че там горе Господ е доволен, че неговите чада са приели съвета му и се борят да имат свое място за молитви.
Незрящите проглеждат
В имота, където се строи храмът, след десетилетия „сън" се събужда изворче, което църцори с тънка струйка. Според легендата, който пие от него, болест няма да го мори. То обаче тече много слабо, затова няма как да видите край него опашка с пластмасови бутилки. Всеки пийва по глътка, за да има за всички. А дори, когато в двора се събере цяла тълпа, после не остава и хартийка - всички знаят, че мястото трябва да остане чисто, за да продължи да помага. Незрящи, които си измивали очите с вода от извора, са проглеждали според твърденията на местните хора. Земята за строежа е дарена от местни хора, а градежът започва със съдействието на щедри спонсори. Там полузакопани в земята стоят останки от древни постройки. Вероятно това са древни християнски храмове. Около един от древните кръстове хората палят свещички и той е почернял от нагара. Кръстът събира разделени семейства, а ако човек и искрен и коленичи до него за молитва - може да изпълни всяко желание.
Проектът за градежа на църквата е одобрен лично от Негово светейшество българския патриарх Максим. Според специалисти църквата „Свети Петър и Павел" е на път да се нареди сред най-красивите и канонично изградени църкви в страната.
Бездетни булки зачеват, безработни намират работа
Още когато започва строежът, свещеното място помага на всеки, който се включва в благородната инициатива. При старта на градежа на църквата една жена иска да помогне, но няма пари. Затова само пожелава да готви безплатно на работниците. Всички в селото знаят, че тя има проблем с дъщеря си - младата жена не може да има деца. Дванайсет години опитите са неуспешни, но щом майка є започва да помага на църквата, щерката зачева. Според местните това се дължи на силата на мястото. То помага на тези, които вършат добро за църквата. Мъжете, участващи в градежа без заплащане, споделят, че животът им рязко се променя. От безработни дюлгери, повикани да помогнат, те си намират добре платена работа и забравят немотията. В селото отсега се заричат, че като стане готов храмът, вътре ще сложат иконата на равноапостолите Петър и Павел. Иконата е чудотворна. Тя плаче, ако нещо лошо очаква селяните или ако човек с нечестиви помисли се приближи до нея, за да я докосне.
Мястото сякаш самo привлича спонсори
Внуци на местни жители пристигат от чужбина с желанието да помогнат за добро дело и първата им работа е да подкарат колата към църквата.
Когато храмът стане готов, веднъж седмично ще идва свещеник, който извършва християнските ритуали.
И обратното също се случва. Генерал, който е обещал по някое време да даде пари, изведнъж идва и казва: "Трябва да ви дам парите сега!". Защото катастрофира, колата става на хармоника, а той излиза жив и здрав от нея, без една драскотина.
АНИ ЕФРЕМОВА

Бързо преброяване на културните конфликти / Пет скандала с театрали...и пет с други герои

Борис Панкин очаква благоприятен завършек на одисеята си към директорското кресло на Музикалния театър.

Дали защото 2010-а беше обявена за година на малката пица, или поради друга причина, но в културните среди настана увълчване. Първи изгладняха няколко читалищни дейци и захапаха до кръв (пардон - до непосилен наем) театър "Сълза и смях". После се настървиха иначе безобидните артисти от Музикалния театър "Стефан Македонски". Те посрещнаха с викове "Вън!", "Оставка!" и жива верига новоизбрания си директор. Поведението им трудно може да се нарече културно, но пък ни накара да се замислим дали старата поговорка "Който пее, зло не мисли", не е с изтекъл срок на годност.
Посвещаваме култовата ни рубрика "Пет плюс пет" този уикенд на скандалите, разтърсили интелектуалната общност у нас през годините. Кога актьори и режисьори се хващат за гушата, кой върти далавери в литературата, има ли изнасилвачи сред критиците - на тези и други въпроси, ще намерите отговор в "Пет плюс пет".
1. Оперетата vs. Борис Панкин
Едва ли Борис Панкин, който минава за любезен човек и диалогичен режисьор, някога е предполагал, че ще стане главен герой в лошо оперетно изпълнение. Доскоро името му се свързваше основно със събития като първата постановка на мюзикъла "Коса" в Източна Европа, както и с първата в света сценична реализация на "Ах, този джаз".
Откакто спечели конкурса за шеф на Музикалния театър обаче, Панкин стана Фантомът от Оперетата. Присъствието му стряска някои хора от трупата и те организираха бунт. За да го неутрализират, метежниците залостиха вратите и отпуснаха гърла с викове "Вън" и църковното песнопение "Многая лета". Към момента Панкин все още не е допуснат до работното си място. Недоволните от избора му подопечни разпратиха и отворено писмо до държавните институции, в което посочват, че според тях режисьорът няма нито управленски опит, нито музикално образование. "Ще има ли изобщо в бъдеще оперета в България - жанр с 90-годишна история у нас", тревожат се в Музикалния театър.
2. Читалище vs. “Сълзата”
Засега този конфликт е потушен. Но само преди седмица столичното читалище "Славянска беседа" разплака театър "Сълза и смях". Причината - шефът на едната културна институция поиска от ръководството на другата да му брои по 1000 лева наем на ден. "Предявеният невъзможен иск от читалището говори, че то иска да закрие театъра", изплака шефът на "Сълзата" Венцеслав Кисьов. Започна акция за спасяване на театъра и актьори облепиха прозорците му с траурни ленти. Като арбитър в конфликта се намеси културният министър Вежди Рашидов. След серия разговори директорът на читалището Петър Райжеков склони да намали наема.
3. Иван Добчев vs. Ласкин и отец Николай
Добчев образува нерви както на Пловдивския митрополит Николай, така и на актьора Иван Ласкин. Единият го заподозря, че търси вдъхновение при Сатаната. Другият пък го прати да изнася представления на Луната. Първият конфликт се разрази заради постановката му "Лазар и Иисус", която трябваше да вдигне завеса в Пловдивския театър. Отец Николай обаче наложи възбрана на спектакъла по Емилиян Станев под тепетата. Църковната цензура изигра ролята на безплатна реклама. Добчев пренесе представлението в София и събра публика в "Сфумато".
Втората битка на режисьора се разигра на смесен терен - на сцената на "Армията" и в пресата. На раздаването на наградите "Аскеер" Ласкин обяви: „И на Луната да отидат да играят, "Сфумато" ще имат също толкова публика". Размяната на "любезности" продължи във вестниците.
„Юмручен герой", „Комплексар, който цял живот се изживява като Стенли Ковалски", „полумутра", „месарски манталитет" - с такива изрази идеологът на „Сфумато" замери Ласкин в открито писмо. Той не му остана длъжен: „Налагаш фалшиви и крадливи театрални форми, космически усещания, отделящи се от порите ни, екзистенциални истини и борбеност, божествени вплитания с велики автори... Истината е, че всички тези авто-дитирамби всъщност структурират театъра ти като една обикновена пиявица, която оцелява във всякаква политическа и морална среда."
4. Морфов vs. Данаилов
Преди три години топрежисьорът беше на хъшовска вълна и превърна "Аскеер 2007" в плесница за тогавашния министър на културата Стефан Данаилов.
"Господа министри, банкери и всички тия, които седите на първи балкон. В киното се наливат пари от спонсори, там са големите хонорари. Но най-успешният български филм има 7900 зрители, а успешните български спектакли имат поне 30 000 души публика. Едно-единствено изкуство има най-много публика в тая държава и това е театърът. Той донася до десетки хиляди зрители някакви послания, душа, напътствия. И в тоя момент знаете нашите артисти получават по 300 лева заплати.
Когато шофьорите си извоюваха по 800, министърът е заел изчаквателна позиция "от мен нищо не зависи". Моля ви се, направете нещо! Това не може повече така да трае! Това е убийство на българския дух, а вие го убивате! Вие го затваряте в някакви глухи линии", емоционално произнесе Морфов с поглед, закован в Стефан Данаилов.
ЕЛЕНА КРЪСТЕВА

5. НАТФИЗ vs. Крикор Азарян
Приживе покойният режисьор пи от горчивата чаша, поднесена от колеги. Месеците май и юни на 2005-а минаха под знака на студентски протести в НАТФИЗ. Учениците на Азарян стачкуваха, че не позволяват на Професора да вземе клас, а актьорът Петър Попйорданов дори се закани да запали театралната академия. Формалният повод Академичният съвет да не гласува доверие на Азарян беше, че не одобряват за негова асистентка Лилия Абаджиева. Причината обаче беше по-дълбока - дотогава всеки път Азарян преподаваше на два класа - актьорски и режисьорски. През 2005-а обаче останалите преподаватели не бяха съгласни Коко да води две дисциплини. "Упрекнаха ме дори във всеядност, а това е методологията ми. Режисьорите, които са били мои ученици, винаги съм ги водил паралелно с актьорския ми клас. Отказах магистърската програма, защото, при положение че няма да имам актьори, аз нямам методология, с която да преподавам на режисьорите. Моят метод е и тясно свързан с практиката. И затова, като не ми дадоха тоя клас, се отказвам, това не е каприз", разказа тогава с болка режисьорът.
ЕКАТЕРИНА ТИТОВА

...и пет с други герои

1. Лаврен Петров vs. Светлин Русев
Картината "Старият Пловдив" на Цанко Лавренов подпали война между Лаврен Петров и Светлин Русев. Единият е амбициозен галерист и внук на големия живописец. Другият - художник, академик и колекционер. Фитилът, подпалил "бойните" действия, се оказа с дължина 33 години. Толкова време се простира от началото до края на конфликта. В далечната вече 1976-а Светлин Русев заедно с тогавашния секретар на ЦК на БКП Стоян Михайлов и със заместник завеждащия отдел "Култура" на ЦК Кина Бояджиева отива при Лавренов, за да изберат картини за Тодор Живков. Светлин Русев твърди, че харесаните "Зографският манастир" и диптихът "Старият Пловдив" са щедро платени.
Галеристът Лаврен Петров влезе в схватка с художника Светлин Русев заради картината на дядо си Цанко Лавренов.
Внукът Лаврен Петров обаче обяви, че платната са взети почти на сила и без откупка от дядо му. Той видял "Старият Пловдив" в тв кадри от пожара в Партийния дом през 1990 г. и започнал да издирва картината. Установил, че през 2005-а тя виси над главата в кабинета на бившия премиер Сергей Станишев. Миналата година беше наследена от актуалния министър-председател Бойко Борисов. След разгорелия се скандал в медиите обаче той разпореди платното да бъде върнато на Лавреновата фамилия. Медийната шумотевица приключи бързо, а в историята на епистоларния жанр останаха следните думи на акад. Русев по адрес на Лаврен: „Има едно задължително правило, че професионалистът не трябва да посяга на аматьора, колкото и той да го предизвиква. Но след като Бойко Борисов свойски го потупа по рамото, момчето се взе много на сериозно и загуби равновесие - видя се голямо, умно и смело, а всъщност с клеветите и лъжите, които изръси, само повече заприлича на себе си."
2. Валентин Старчев
Паметникът му пред НДК вкарва обществото в цикъл - през различни интервали се завърта полемика да го бъде или не. Скулпторът вдига монумента в 1981-ва под мотото „1300 години България". Още в зрелия соц обаче малцина наричат паметника с истинското му име. В градския фолклор е известен като „крилат пето...й", заради петте стърчащи елемента, от които е съставен. Демокрацията пък лепна на „1300 години България" клеймото „Паметник на разрухата".
Старчев не крие болката си, че тази творба остава неразбрана. "Хора, които са крайно далеч от изкуството, взеха да го етикетират по най-грозен начин, да го заплюват, без да вникнат в посланието, което носи", казва художникът стане ли дума за „1300 години България". А всяка от вградените фигури е със свой сюжет.
Първи са цар Симеон и Кирил и Методий, следва Пиетата, която олицетворява жертвите, дадени в 1300-годишната история. Накрая е изсечен обикновен работник. Според скулптора той е събирателен образ на всички хора, градили държавата ни и благодарение на които тя е оцеляла въпреки превратностите на съдбата."
Понастоящем „1300 години България" е на вълна ремонт. Идеята е накрая да останат само металната конструкция и скулптурите, които вечер ще бъдат осветени.
3. Доц. Йордан Василев
Йордан Василев беше обвинен в изнасилване от виетнамката Ханна Хоанг Димитрова, известна у нас като осиновената дъщеря на поетесата Блага Димитрова.
Литературният критик и основател на СДС доц. Йордан Василев преживя обвинението „изнасилвач". Отправи му го преди три години виетнамката Ханна Хоанг, известна у нас като осиновената дъщеря на Блага Димитрова. В началото на 2007-а тя издаде биографичната си книга „Мащеха е моята звезда" и обвини пастрока си Йордан Василев в изнасилване и побои. По време на описаните събития Ханна е била малолетна.
„Най-вече ми беше гадно, защото живеехме в една стая и той почна да ме опипва, още тогава! А аз значи - да съм била четвърти или пети клас. На колко години съм била значи? Той ме опипваше! Посред нощите. Или рано сутрин. Усещах по шията, около ушите, по лицето си влага, защото ме лижеше! Отврат!", описва Ханна.
Набеденият за насилник литератор не пусна жалба за клевета. "Как ще съдя детето, което съм отгледал от 6-годишно? Аз изнасилвач?! Глупости, но така се прави тираж!", коментира литераторът тогава.
4. Владо Даверов
Размина се с определението „култов автор" заради литературни далавери. В края на 80-те тийнейджърите го боготворяха като човека, написал романа „Вчера" и сценария за едноименния филм на Иван Андонов. За разлика от Даверов лентата още е с култов статут. Реномето на писателя се срина след смъртта на Христо Калчев на 22 март 2006-а. Няколко месеца след като авторът на „Студен огън", „Белият дявол" и поредицата вулгарни романи почина, на пазара излезе книгата „Вълчи капан". Издателят Огнян Младенов я представи за произведение на покойника, а Владо Даверов беше обозначен като редактор на творбата. Тандемът Младенов-Даверов твърдеше, че тя е създадена по записки на Христо Калчев за бъдещ роман. Писателите Виктор Пасков и Боян Биолчев, които бяха сред най-близките приятели на Калчев, обаче разкриха, че „Вълчи капан" е измама. Пасков дори обвини Даверов в литературно мародерство. Според него самият той написал романа, а накрая заедно с издателя подписали Калчев, за да изкарат пари. Тогава и издателят, и редакторът отрекоха. Година по-късно обаче Огнян Младенов призна, че Христо Калчев няма нищо общо с „Вълчи капан" и обяви, че самият той е написал книгата, на която после Даверов станал редактор.
5. Аня Пенчева vs. Ивайла Бакалова
Две красиви жени в махленска свада. Едната е звезда на театъра, другата - на модния подиум. Докато гледахме грозния им сблъсък във VIP Brother, разбрахме, че и гений като Достоевски греши с вярата си, че "Красотата ще спаси света".
Актрисата Аня Пенчева беше голямата губеща в уж благотворителното шоу. Вместо да блесне с великодушие, както подобава на имиджа й, тя лъсна с дребнавост, злоба и махленски манталитет. Напускането на Къщата беше единственият интелигентен изход от ситуацията. За съжаление идеята не дойде от нея, а се роди в главата на съпруга й Ивайло Караньотов.
БОЙКО КИЧУКОВ

1 коментар:

записвания за Гърция каза...

Много благодаря за страхотната статия, тук пишете реални факти,което е добре опровергавате доста жълти вестници, но е факт, че Европа, харесваше нашият Борис, той определено е харизматична личност и привлича вниманието, пък и знае какво иска и как да го постигне,което е още един важен бонус.Това, че има още много скрити и явни причини, които са довели до тричасово публично унижение, обобщено в България като коварна атака на опозицията срещу властта пред очите на Европа вече е съвсем друго.Виждайки сегашното ни положение нормално е в докладите,които на скоро дадоха да не пишат особено положителни неща.С доста дати сме на зад и съответно има неустойки , а по лошото е че може да не ни изплатят до край парите за да завършим започнатото.