неделя, 17 януари 2010 г.

Хаити опитва духа на сътрудничеството! Дали Хаити, ще се превърне в срам и остен за световните общества.?

Сн. Хаитянско дете преживяло земетресението

Какво пречи на Правителството ни да вземе държавническо решение поне веднъж РАЗУМНО, и да се подпомогнат бедстващи и страдащи хора от името на българския народ? Защо не се сформират 10-на лекарски и от медицински сестри екипа из средите на безработните ни лекари и незабавно да се изпратят на место на остров Хаити, за да подпомогнат и облекчат болките и неволята на хората там? Не достигат анестезиолози и хирурзи, травматолози и най-обикновени интернисти, педиатри, а пораженията върху 60 000 души до момента изискват незабавна лекарска намеса, да не говорим, че се очакват и още ранени! От пожарникарски екипи също има нужда.
Пари могат да се намерят по различни световни линии, и този им труд, да им се заплати достойно. И без това тук няма опция да ги преквалифицират подходящо. Определено там ще са и по-полезни, докато изчакат “великите ни промени” в здравеопазването.
Българинът е трудолюбив, състрадателен и отзивчив и няма да ни изложат. А ние тук ще продължаваме с боготворителността си, колкото ни е по джоба, да подпомагаме бедстващи хора - хаитяните. Има дума от президента им, срутеният град да се построй на съвсем ново място. А ние имаме добри архитекти и строители, също достатъчно засегнати от “нашата си” криза. Ето чудесна възможност да се договори НАЕМАНЕТО им! Няма лошо. И на нас може същото да ни се случи – и тогава всякаква помощ би ни била от полза. Така си мисля.

ПО cubadebate.com

Природата на планетата е еднаква за всички, но различни са трагедиите, които могат да се случат по нея. Едните са в резултат от естествена история на еволюцията на природата, и са независими от човешкото съществуване и воля. Човешката воля обаче се определя от историческите процеси и обстоятелства, които креират съответните общества, предвид съответната социална уязвимост, поради което и причините за богатеенето и бедността, и слабото развитие на някои страни днес не са естествени, а социални, и предимно политически.
Естествените причини са известни за тазседмичното природно бедствие, сполетяло о.Хаити. Уязвимостта към природните сили и впечатляващата способност да се надделее срещу тях, освен че е основен двигател на прогреса, но показва и готовността на обществата да подпомогнат този процес. Колко сме готови за него – ето в това е въпроса на който трябва да си отговаряме! И тук излиза на позиция – човешката роля и воля.

За 10 000 години цивилизация, за съжеление човечеството не откри формула за живеене. Най-лошото нещо на света днес не са земетресенията и наводненията, а социалните несправедливости, бедността и невъзможността да се реагира на природните събития при високата степен на профила им.
Опустошеният Хаити днес дава стимул да се види, че просто е потребно да се обсъжда не само в резюме случилото се, а да се приеме, че човешкият род е в опасност, не само защото е нарушен деликатния баланс човек-природа, а защото се третират и е нужно да се отстранят не по-малко катастрофални социални фактори, като бедността и слабото развитие например. И ако и в такива случаи държавите не подадат ръцете си, обществата ще продължават да се саморазпадат и загиват.

От само себе си, е доказанo и установенo, че естественият баланс на Земята се нуждае както от ледoвете на Арктика, както от магмата на вулканите, тропическите и субтропическите гори, вятъра и дъжда, включително сухия климат на сухите пустини, и влажните зони и блата, така и от търсене и намиране на хармония във връзката между човека с природата. На Земята ни все още растат храни, от които човечеството има нужда, има достатъчно прясна вода за пиене, и напояване, има и места за наслади създадени от човека. Така че той волево трябва сам, по цивилизован начин да е в състояние да реши проблема в тази комуникация “човек- природа”.
Но цивилизоваността не предполага, че човек трябва да бъде гладен и в дрипи, и да овеществява чрез труда си добиването на петрол, да копае въглища и руди, да напоява и сади, и да не получава за този си труд адекватно заплащане ...и едновременно с това да е изправен пред нечията алчност, омраза, егоизъм и расизъм. Последните са все недостатъци, които пречат на генезиса на човечеството и еволюцията му, и докато те не се преодолеят, докато не се наложи в съзнанието ни неотложност в промята им в това отношение, корекция в обществата ни е невъзможно да настъпи. А това определено изисква политическа воля.
Трагедията на Хаити поражда съчувствие, но и гняв. Владетелите и държавниците, биха могли да предотвратят мизерията, която днес се приема на пропорции по света, и тяхната воля и чувства ще намерят решения със сигурност, като съзнателно креират компромиси и сътрудничество помежду си.
Предвид скорошното природно бедствие големите мъже и лидери имат думата. Блажени да са тези, които живеейки, да ги гледат с чувство за историческите им отговорности!

Хаитяните започнаха да бягат от развалините, поради липса на помощ
Тази събота (16.01.2010) нов трус със сила 4,5 по Рихтер отново е предизвикал паника в символичната вече столица. На фона на постоянния шок, в които се намират хаитяните, група кубински медици продължават непрекъснато да оказват медицинска помощ, което обаче предвид числото на жертвите е крайно недостатъчно.
Сякаш атомна бомба е унищожила природата на Пуерто Принсипе. Все още цари хаос по улиците на столицата. Разпределението на хуманитарната помощ, която достига до острова е силно затруднено. Много от хаитяните бягат от града, поради липсата на храна. Около 600 000 души са останали без дом, съобщават от правителството. "Във всички случаи ще трябва да се пристъпи към преместване на населението, като се планира да се изградят временни лагери " е казал министъра на вътрешните работи вчера (16.01.2010), Антоан Биен-Aйме. Пътят до летището е напълно разбит, във възможност да обслужва е само един терминал. Там са складирани и храни и други помощи, които обаче трудно се доставят до населението. Облекчаването на глада сред населението все още е оскъдно и крайно незадоволително. САЩ са постигнали до разпространяване едва на 600 000 дневни дажби храна на фона на около 2 000 000 население в този град преди земетръса. Липсват новини за изпратена хуманитарна помощ, днес 17.01.2010 (информацията е на испанския вестник Público).

Градът на гробищата
"Хората все още не са се възстановили от огромния шок. Така че остават по улиците. Щом погребат мъртвите, естествено е да почувстват глад, и тогава правят “скок” до запазил се доколкото е възможно някой хранителен магазин ... т.е развива се престъпност, без тя да е търсена нарочно.
В столицата на Хаити днес оцеляват няколко града, образно казано.
Един от тях е градът на гробищата. На открито, разпределени в ъглите, до моргата, в близост до болници, хора събират и от труповете в масовите гробове органите им, въпреки петте изминали дни. Според думите на министъра Биен-Айме от вчера: 200,000 са смъртните случаяи, от които 50,000 вече са били събрани.
Вторият голям град е този на бежанците - Порт о Пренс, който е голям лагер, и също така е на открито. Представителите на Червения кръст изчисляват, че в “Лагера за сън Марс” могат да бъдат настанени до 50,000 души. В непосредствена близост до президентския дворец остават на открито стотици хаитяните изгубили всичко.
Третият град е унищожения. Разрушенията са апокалиптични. Трудно е да се преброи колко жилища, търговски центрове, болници и училища, са изчезнали. Между 50% и 70% от сградите при земетресението са били разцепени и разпръснати на стотици метри или напълно сринати. Тези, от които нещо е останало са паянтови и не осигуряват подслон по един или друг начин.

В тези “три града”, в които хаосът е в такива размери, че никой не се наема да ги предположи, се очакват скорошни, адекватни правителствени решения. Кметът на града координира действията си от казармата в центъра . Надписите "Моля помощ" сред развалините маркират евентуално оцелелите, а четири пожарникарски камиона се опитват да снабдяват хората поне с вода, което става небивал повод за радост, когато ги видят сред руините. "Хората са прави, вече имат вода," казва испански пожарникар ( на клипчето, което снощи качих, човекът спасил 18-месечното бебе е испански пожарникар). "Но сега чакаме храна. Имаме нужда от храна. Моля, помогнете ни. ". Френски пожарникари също екипно спасяват затрупани под развалините.

Формите на насилие в момента са спорадични, обаче стотици хора вчера вече са ограбили един МОЛ, други складови помещения, а от складовете на Avenue Dessalines са задигнати чували с ориз и сухи храни. Според информация на Ройтерс в центъра на града са се чували и полицейски изстрели.

Колкото по-дълго се бавят погребенията или кремацията на починалите, разпределянето на храна и други жизнено важни стоки, рисковете от епидемии и социално насилие нарастват. Най-важното в този момент е да се спаси живота на хората.

В момента работят следните медицински заведения в Порт о Пренс: Болница Ла Възраждане; Болница Социална сигурност; Болница Де Ла Пас " и са открити още 4 диагностични центрове.
12 чилийски лекарите са се присъединили, един анестезиолог, също и осем венецуелски лекари, девет испански монахини, се очаква да се присъединят към момента и още 18 други, но липсват извънредни средства, които не могат да пристигнат ... Общо число на лекарите е някъде към 32-35 души за момента.

Хаити може да стане пример за това, което човечеството може да направи само по себе си. Възможността и средствата са налице, дано не липсва воля!

Обзорен преглед и превод Нели Кирилова

Няма коментари: