вторник, 5 януари 2010 г.

ЗАПОЧВА СЕ С ПОКАЗНИТЕ УБИЙСТВА! КАК ЛИ ЩЕ ЗАВЪРШИМ ГОДИНАТА???

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Застреляха Боби Цанков

Скандалният радиоводещ Боби Цанков беше застрелян днес около 12,30 часа в София на кръстовището на бул. "Ал. Стамболийски" с ул. "Цар Самуил". Той е починал на място, съобщиха от МВР. По първоначална информация двама души са открили стрелба по група от трима мъже. Нападателите са се оттеглили в посока към църкавата "Св. Неделя". Полицията "е отцепила" мястото на инцидента в центъра на София и в момента се извършва щателен оглед на местопроизшествието.

Убитият е бившият радиоводещ Боби Цанков, потвърди минъстърът на вътрешните работи Цветан Цветанов. Той е отишъл в съдебната палата при главния прокурор.
Вътре на огледа на местопроизшествието се намират градският прокурор Николай Кокинов и шефът на СДВР комисар Валентин Йорданов.
Радиоводещият Боби Цанков е бил убит, отивайки при адвоката си, съобщи БТА от източници на МВР. Кантората на защитника на Цанков се намира на бул. “Ал. Стамболийски” - на ъгъла с ул. “Цар Самуил”. Защитник на Цанков по делата е бил адвокат от кантората на известния адвокат Лъчезар Таков. Цанков е прострелян в безистена на сградата на бул. “Стамболийски”. Другите двама, пострадали при стрелбата, са негови охранители, които според неофициална информация работили в охранителна фирма, близка до Златомир Иванов-Баретата.
На 14 ноември по оплакване на Боби Цанков полицията арестува Стефан Бонев-Сако, смятан за наркобос. Цанков се оплака, че Сако го преследвал с колата си и го заплашвал, че ще го убие. Сако прекара в ареста 72 часа, след което беше освободен под гаранция от 1000 лева, която впоследствие беше увеличена на 6000.
През ноември Боби Цанков разказа за близките си отношения със силовите групировки и ключови събития и убийства в престъпния свят в последните години.
През 2006 г. Цанков беше ранен при взрив пред дома му в София. Година по-рано друга бомба гръмна пред жилището, но тогава никой не пострада. Популярният радиоводещ, известен с връзките си с убития Антон Милтенов-Клюна, оцеля и при стрелба. През 2004 г. заради него избухна скандал с НСО, след като се разбра, че държавни бодигардове са го охранявали като частно лице.
Срещу Боби Цанков се водят дела за измами. В последно време Цанков се изявяваше като журналист и пишеше статии за седмичника “Уикенд”, в които разказваше за връзките си с различни мафиоти, включително с покойните Константин Димитров-Самоковеца и Антон Милтенов-Клюна, както и с безследно изчезналия Мето Илиенски.
В една от статиите Цанков разказа как е мамил слушателите на популярно радио в средата на 90-те, като играта с награди според него е била организирана от съпруга на бившата председателка на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева Манол Велев. Както е известно, Манол Велев беше прострелян през юли 2007 година и оттогава е в кома.
Самият Боби Цанков приживе твърдеше, че в последно време непрекъснато е заплашван, че ще бъде убит заради разкритията си.

Кокинов: Работи се по три версии за убийството на Боби Цанков
"Работим по три версии за убийството на Боби Цанков", заяви градският прокурор на София Николай Кокинов. По думите на Кокинов полицията и прокуратурата са мобилизирали всичките си усилия за работа по случая. Има заподозрени, но все още не са събрани необходимите доказателства за повдигане на обвинение. Според Кокинов не е имало данни Цанков или негови близки да са заплашвани преди убийството. Нападателите на Боби Цанков по информация на очевидци са били двама или трима, съобщи Кокинов, цитиран от Cross.
15 гилзи от 9 милиметров пистолет са намерени на мястото на стрелбата, каза още Николай Кокинов, градски прокурор на София.
Според него става дума за класическа засада. Боби Цанков е застрелян в главата от упор.
Градският прокурор не коментира какво Цанков и двамата му спътници са правили в сградата на бул. „Ал. Стамболийски”, където стана престрелката. Там има адвокатска кантора и най-вероятно става дума за частно посещение. Кокинов заяви, че се провеждат оперативно-издирвателни мероприятия на поне 4-5 места в София. Цялата градска прокуратура е мобилизирана.
Директорът на СДВР Валери Йорданов съобщи, че единият от пострадалите при стрелбата е с леки наранявания и в момента се разпитва. Другият е криминално проявен и е с прякор Куция. Става дума за измама от преди 30 години. Йорданов посочи, че в момента полицията проверява записи от охранителни камери и лица за алиби и съпричастност към случая. Йорданов коментира, че престъплението е нагло, но „ние ще бъдем твърди”.
Веднага след убийството при главния прокурор Борис Велчев се проведе работна среща на представители на МВР и Прокуратурата.

Маргините и Сако задържани от полицията
Красимир и Николай Маринови - братята Маргини, както и Стефан Бонев-Сако, са задържани при специализирана полицейска операция, съобщи министър Цветанов, който, обаче, не потвърди, че залавянето е следствие от убийството на радиоводещия Боби Цанков. Медиите, обаче, лансират позицията, че такава връзка има. Информацията за ареста е потвърдена и от градския прокурор Николай Кокинов. В момента, по думите на министър Цветанов, специалистите от СДВР, ГДБОП и Прокуратурата работят съвместно по случая.
“Тук не говорим за убийството. Тук говорим за това, което беше начертано като действия на днешното съвещание между Прокуратурата и МВР. Така че в тази посока в момента вървим към полицейски задържания в рамките на 24 часа на тези лица и може би в процеса на работата могат да бъдат задържани и други лица, за да се проведат съответните чисто полицейски действия” - каза Цветанов, цитиран от “Фокус”.
Спецакция на полицията и ГДБОП бе проведена последователно в централния офис на застрахователната компания “Бул Инс” в столичния квартал “Лозенец” и в хотелския комплекс “Царско село” в Симеоново, съобщи “Дарик”. И двата са собственост на братята Маргини. Спецченгетата нахлули в “Бул Инс” към 16.30 ч. и търсели двамата братя за арест. Малко преди акцията обаче от полицията изтекла информация и те били предупредени. Спецчастите напуснали сградата след броени минути. От там се отправили да ги търсят в комплекса “Царско село”.
Скандалният радиоводещ Боби Цанков беше застрелян днес около 12,30 часа в София на кръстовището на бул. “Ал. Стамболийски” с ул. “Цар Самуил”. Той е починал на място, съобщиха от МВР. По първоначална информация двама души са открили стрелба по група от трима мъже. Нападателите са се оттеглили в посока към църкавата “Св. Неделя”. Полицията отцепи мястото на инцидента в центъра на София и извърши щателен оглед на местопроизшествието.

Световните медии: България е обхваната от поръчкови убийства
Водещи световни медии информират за убийството на Боби Цанков в София във вторник на обяд. "Известният в България журналист Борис Цанков е бил убит в центъра на столицата София", предаде Би Би Си. "Двама души, които са придружавали убития, са хоспитализирани с тежки наранявания. Нападателите са се успели да избягат от мястото на престъплението.Преди две години авторът на книги за организираната престъпност в България Георги Стоев бе убит в София при сходни обстоятелства, припомня медията.
Авторът на книга, която излага мафиотските бизнес-връзки, бе застрелян днес в столицата София, предаде АФП, като се позова на съобщение на българското министерство на вътрешните работи.
30-годишният бивш радиоводещ Борис Цанков бе застрелян на оживена улица е центъра на града. Двамата му охранители са ранени при нападението, но са оцелели.Цанков бе известен с близкото си познанство с известния наркобарон Антон Милтенов, по прякор Клюна, който също бе застрелян през 2005 г., припомня АФП.
За убийството съобщава и македонската агенция “Макфакс”. “Цанков бе известен с разследванията си за организираната престъпност в страната”, уточнява медията.
“Макфакс” припомня, че през април 2008 г. журналистът Георги Стоев също бе ликвидиран, като по това време е пишел книга, посветена на българския ъндърграунд.
“През последните няколко години България е обхваната от поръчкови убийства, които отнеха десетки човешки животи. Сред жертвите са бизнесмени и полицаи”, коментира македонската медия.

Как властта сваля лихвите: румънският пример
Доскоро българските банкери много обичаха да дават за пример Румъния, където според тях лихвите били по-високи от българските и това било още едно доказателство, че банковият сектор в България работи по европейски и нормален, а не чисто лихварски и кожодерски начин. От Нова година банкерите едва ли ще имат очи да дават за пример Румъния, макар че от това племе може да се очаква всичко.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Причината е проста: в Румъния банките макар и неохотно започнаха да свалят лихвите по кредитите. И то не както българските – с по 0,1 – 0,2 на сто, а шоково. Румънският клон на “Сосиете женерал” например намали лихвите по ипотечни кредити между 2% и 2,5%, а лихвите по останалите видове заеми - между 1% и 1,1%. Banca Romaneasca намали с 2% лихвата по потребителските кредити в леи, останалите банки също преразглеждат лихвената си политика и според експертите тази тенденция ще се задълбочи през следващите три месеца.
В момента лихвите по ипотечни кредити в евро в Румъния са около 8 процента и са по-ниски от българските, а някои местни банкери даже смятат, че е постижима лихва от 5 на сто и дори по-ниска, за което неотдавна призоваха президентът и правителството в опит да стимулират пазара на недвижими имоти, който се срива с рекордни темпове.
Румънските банкери свалят лихвите не защото са по-човечни или по-малко алчни от българските, а понеже от лятото насам са подложени на систематичен натиск от страна на правителството и на централната банка да свалят лихвите и да направят кредитирането достъпно.
А правителството и централната банка правят това, понеже Румъния е притисната до стената: расте безработицата, падат доходите, а спадът на брутния вътрешен продукт се очертава над 8 на сто. Страната беше принудена да поиска голям (20 млрд. евро) заем от МВФ и изобщо що се отнася до кризата, Румъния, изглежда, е по-навътре в нея от България.
Затова и правителството и централната банка не си играят да хвалят час по час банковата система колко е стабилна и прекрасна, а правят каквото могат, за да отпушат кредитирането и да направят поносимо дълговото бреме за фирмите и хората. Едно е ясно: за да тръгне икономиката, банкерството не трябва да е лихварство, каквото е в страни като България и Румъния, а отговорно поведение на мислещи и виждащи по-далеч от носа си хора.
През последните няколко години и България, и Румъния регистрираха висок растеж на брутния вътрешен продукт и една от основните причини беше нормалното кредитиране. Сега то е запушено и икономиката започва да се дави, понеже за да работи, трябва да има достъп до пари.
В Румъния разбират това и натискат банките, които волю-неволю започват да реагират.
В България ни разказват весели приказки за това как властта не можела да се меси на банките.
Верно?

Спират шести блок на АЕЦ “Козлодуй” за ремонт
Един от двата реактора на АЕЦ „Козлодуй” ще бъде спрян във вторник вечерта за ремонт. Ремонтните дейности ще прислючат до края на следващата седмица. Предстоящият планов ремонт ще бъде в конвенционалната част на енергийния блок – в машинна зала.
За спирането е уведомена Агенцията за ядрено регулиране.
По време на плановия престой, който се очаква да продължи до края на следващата седмица, ще бъдат извършени ремонтни работи по клапан, регулиращ разхода на пара към турбината на блока.
Пети блок работи на пълна мощност, съобщават от централата.
След затварянето на първите четири блока в АЕЦ “Козлодуй” работят само двата 1000 мегаватови реактора (пети и шести блок). Двата блока заедно произвеждат около 1/3 от българската елекроенергия.

Пламен Димитров от КНСБ: 200 - 250 хиляди ще бъдат безработните през 2010
Заместник-председателят на КНСБ Пламен Димитров прогнозира, че през тази година без работа ще останат между 200 и 250 хиляди души. Ръстът на реалната безработица трудно може да се предвиди, допълни синдикалистът. "200-250 хиляди души ще останат без препитание и без доход. Колко от тях ще се регистрират като безработни, не е ясно" - така Пламен Димитров обясни разминаването в данните за официално регистрираната безработица и реалната безработица.
През тази година най-тежко ще бъде положението на самотните възрастни хора над 65 години. След тях се нареждат хората с увреждания, а на трето място - безработните и тези, които ще останат без работа, прогнозира още заместник-председателят на КНСБ в студиото на “Новините” на PRO.BG.
Пламен Димитров обобщи, че като цяло годината е по-лоша от миналата, ако правителството не преразгледа параметрите на бюджета за полугодието. “Българите сега са с по-ниски доходи, а безработицата е по-висока в сравнение с миналата година” - допълни синдикалистът. В същото време Димитров подчерта, че за първи път у нас премиер пряко се ангажира с воденето на диалог със социалните партньори. “Има воля, която се декларира, време е вече да има конкретни плодове, конкретни приложения” - допълни заместник-председателят на КНСБ.

Франция също затвори посолството си в Йемен
След като Великобритания и САЩ затвориха временно посолствата си в Йемен, това днес направи и Франция. В съобщение на френското министерство на външните работи се казва, че мисията в Йемен временно преустановява работа заради получени заплахи от местния клон на международната терористична мрежа „Ал Кайда". Групировката пое отговорност за опита за атентат на полет от Амстердам до Детройт на Коледа, като в интернет обръщение призова за атаки над "кръстоносците, които работят в посолства или другаде".
Френското външно министерство предупреждава гражданите си в Йемен да бъдат изключително внимателни и по възможност да ограничат своето движение.
Американското посолство в Йемен вече веднъж е било мишена на атентат през 2008 година, когато бяха убити 19 души, от които само един американец. Според информация на американското разузнаване членовете на групата готвят сериозен атентат в столицата Сана и именно затова се налага затваряне на посолството и евакуация на служителите му. Йеменските служители в мисията пък са предупредени да не идват до второ нареждане. Двама активисти на „Ал Кайда” са убити, а един е ранен при сражение с правителствени военни части в Йемен, съобщи по-рано агенция Ройтерс, позовавайки се на представител на йеменските служби за сигурност. Смята се, че това са същите терористи, отправили заплахите, довели до затварянето на американското посолство в Сана.

Американското посолство в Йемен отвори отново
Посолството на САЩ в йеменската столица Сана днес отново работи с посетители, след като за два дни бе затворено от съображения за сигурност, съобщи Ройтерс. Решението за временно затваряне на посолството бе взето заради опасност от терористични нападения от бойци на местния клон на Ал Каида. Днес посолството уточни, че подновяването на работата е свързано с предприетата вчера от йеменското правителство успешна контратерористична операция, при която бяха убити двама членове на Ал Каида.
Специални мерки за сигурност вчера взеха за мисиите си в Сана още няколко държави - Великобритания, Япония, Франция и др. Посолствата на Великобритания и Франция, които също временно спряха да работят с посетители, още са затворени. Консулските служби на други дипломатически мисии все още са с ограничен достъп за местните.
Американското посолство в Йемен вече веднъж е било мишена на атентат през 2008 година, когато бяха убити 19 души, от които само един американец.

Израел: Следващата мишена за международния тероризъм ще са Балканите
Министърът на външните работи на Израел Авигдор Либерман е заявил пред премиера на Македония Никола Груевски, че следващата мишена за международния тероризъм ще са Балканите, предаде електронното издание на вестник ”Йедиот Ахронот”, позовавайки се на представители на израелската делегация.На среща между двамата в Ерусалим, министър Либерман е казал още, че сигнал за това са опитите на мюсюлмански благотворителни организации да налеят пари в региона, както са направили в Южна Америка и Африка, превръщайки тези райони в „терористични развъдници”.
Либерман е председател на крайнодясната партия “Наш дом Израел”. Роденият на юни 1958г. в Кишинев Евет Либерман емигрира в Израел с родителите си на 20-годишна възраст през 1978г. Баща му Лев служи в Червената армия, но е пленен от германците, след което пък Сталин го праща за 7 години в концлагер в Сибир. В Израел Евет сменя името си на Авигдор.
След като изкарва редовната си служба в армията, той завършва обществени науки в университета и работи като охрана на нощен бар и носач на багаж на аерогарата.
Политическата си кариера започва през 80-те години като студент активист на дясния блок Ликуд на тогавашния премиер Менахем Бегин и си спечелва слава на задкулисен играч. Издигането във върховете на израелската политика идва доста години по-късно, когато се прочува като ключов организатор на крехката победа през 1996г. на Бенямин Нетаняху над нобеловия лауреат за мир Шимон Перес.
През 2009г. партията му се издига до трета сила в парламента. Основната тема в кампанията му бе може ли да се смята за лоялно на еврейската държава арабското малцинство. Той повтаряше исканията те да бъдат прехвърлени под палестинско управление, което от някои коментатори направо е наричано “призив за етническо прочистване”. Това разшири обхвата на привържениците му отвъд руски говорящото население на Израел.

Пиратите изпратиха снимки на екипажа на „Сейнт Джеймс Парк”
Сомалийските пирати са изпратили снимки на екипажа от „Сейнт Джеймс Парк" в централата в Лондон, съобщи управителят на варненския клон на фирмата „Зодиак" капитан Продан Раданов. С това пиратите искали да уверят централата на фирмата, че задържаните моряци са живи и здрави. Раданов потвърди, че вторият отвлечен кораб „Ейшън Глори" е акостирал край сомалийския бряг. Снощи е потвърдено, че всички от екипажа на кораба са живи и здрави.
Засега той няма информация за това дали някои от задържаните 13 български моряци на двата кораба са се свързали с близките си.
Според централния руски военноморски бюлетин корабът „Ейшън Глори” е превозвал 2405 автомобила корейско производство “Хюндай” и “КИА”. Двата корейски производителя са заявили, че съдбата не ги интересува, тъй като отговорността за тях вече носи купувачът.
Засега няма информация дали са започнали преговорите за откуп за двата плавателни съда.


ПО НЮЗ.БГ

До 10 години стигаме европейско ниво в здравеопазването

С постигането на консенсус приключи срещата в здравното ведомство.
Тя се проведе между премиера Бойко Борисов, финансовият министър Симеон Дянков, министърът на здравеопазването Божидар Нанев и шефовете на болници и продължи близо два часа.
Реформата в България я правим в услуга на пациентите, обяви премиерът Бойко Борисов. (И КАК г-н Борисов??? Като по-бързо ги приведете в небитието ли? Б.м.)
От днес са започнали преводите към джипитата като държавата е отпуснала 140 млн. лв.
Всеки трябва да си плаща здравните вноски, каза още премиерът Борисов. Една година ще ни е много трудно, но ще си решим проблемите за в бъдеще, смята още той.
По думите на премиера с един два месеца е забавено темпото в здравното реформа.
Той прогнозира, че след десет години ще достигнем средно европейско ниво на здравеопазване.
Министър-председателят каза още, че страната ни черпи опит от Германия, Израел и ЕС за реформиране на здравеопазването
Реформата в болничната система е безусловно необходима, коментира от своя страна и здравният министър Божидар Нанев. Връщане назад няма, вървим напред, допълни още той.
По повод приетите днес решения той коментира: "Всички промени ще имат съответните стъпки.
Спешната помощ безусловно трябва да бъде укрепена и подкрепена", посочи още Нанев.
Забавянето на средствата към джипитата, по думите на финансовия министър Симеон Дянков, се е получило защото е нямало пари.
Държавата е в криза, като дефиниция на креза е че няма пари, подчерта Дянков. Правителството и медиците се обедниха около становището че реформата в здравеопазването трябва да бъде направена.
Според двете страни трябва да бъде направени и модернизация на спешната помощ, да се гарантира качествено здравеопазване на пациентите. Трябва да бъде направена и промяна в закона за лечебните заведения.
И лекари, и правителство смятат, че медицинският труд и всички медицински услуги трябва да бъдат остойностени.
Все още се обмисля как ще бъдат подпомагани най-уязвимите групи, като единият вариант е да бъдат въведени здравни ваучери за социално слабо при ясно формулирани критерии.

Рекорд в Пирогов на пострадали от снега
От Пирогов съобщиха за рекорден брой пациенти, прегледани заради травми, получени от падания по хлъзгавите столични тротоари.
За 7 часа в двата спешни травматологични кабинета на болницата са прегледани 131 пациенти с травми от снега и поледицата.
Основните наранявания са в глезените, тазобедрените стави, китките на ръцете.
До края на работната смяна - в 20.00 ч., ще бъде счупен рекордът от пострадалите от поледицата през миналата година.
Тогава за една смяна бяха прегледани, превързани и гипсирани 140 с травми.
Днес по обед от Пирогов съобщиха, че пред спешните кабинети чакат над 120 души с наранявания от снега.

Турска верига болници влиза в ЕС през България (Ле-ле! Нашите като ги съсипаха и изпозакриха, сега пак ще купуваме ... какво ли обаче? Б.м.)
Турската болнична верига Medicana Hospitals Group планира експанзия в чужбина, включително България и Румъния, твърди Хюсеин Бозкурт, председател на борда на директорите на Медикана.
"Напоследък работим по различни проекти в България и Румъния; и двете държави са членки на Европейския съюз", казва Бозкурт, цитиран от zdrave.net.
Той подчерта, че свободното движение на лекари и сестри в рамките на ЕС ще помогне на Медикана да управлява по-добре инвестициите си в тези държави, а свободното безвизово движение на хора ще осигури стабилен поток от пациенти за болниците им.
Частната верига от болнични лечебни заведения от Турция възнамерява да се разшири в държави като Румъния и България, за да се възползва от възможностите на здравната туристическа индустрия в ЕС.
Медикана, както и други частни доставчици на здравни услуги в Турция, се стреми да спечели дял от световния здравен туризъм, оценяван на 100 милиарда долара, като се разшири в съседни държави.
В момента Турция привлича около 500 млн. долара, но според Хюсеин Бозкурт може да достигне между 7 и 8 млрд.
Медикана оперира в други държави, като се фокусира повече върху трансфер на технологии и експертни решения, отколкото върху директни инвестиции.
„Натрупахме сериозни технически умения в изграждането на болници, от дизайна на сградата до оборудването й с медицински технологии, от управлението на болничен персонал до осигуряването на услуги за близките на пациентите", посочи Бозкурт.
"Ето защо се опитваме да печелим повече от ноу-хау, отколкото да поемаме директно финансова отговорност за нови инвестиции в тези държави", обясни още той.
По думите му, Медикана обмисля потенциални възможности и в Либия, Египет, Сирия и Албания. Представители на болничната верига са в контакт с инвеститори от тези държави, които търсят възможности за подобряване на мениджмънта на съществуваща инфраструктура или усъвършенстване на болници.

Василена от Плевен е Бебе на 2010 г.
Бебето Василена, родено в първата минута на новата година в Плевен, стана Бебе на 2010 година.
Негови конкуренти бяха бебето Марияна родено в същия час във Варна и бебето Неви от Велинград.
Изборът бе определен чрез жребий в присъствието на нотариус Камен Каменова.
Бебето на 2010 година Василена е на 32-годишната Мариела Андреева. Бебето е родено 4 кг и 250 г, с ръст 53 см.
Екипът, акуширал раждането му, е от УМБЛ "Д-р Георги Странски" Плевен.
Днес беше обявено и кое е последното Бебе на 2009 година - това е роденият в 23:59 часа Мартин, с тегло 2 кг и 800 г и ръст 47 см, в болницата в Свиленград.
Неговата майка е 31-годишната Нели Гюлева.
Благопожеланията към бебето Мартин ще бъдат поднесени от Oрисник 2009 - олимпийската ни шампионка от Пекин Румяна Нейкова.
Това ще стане на церемония в родния град на Бебе 2009 г. Болницата, където е роден Мартин, ще получи паметна табела, а Мартин и семейството му - подаръци от производители и вносители на бебешки стоки и символа на кампанията - почетен медальон Бебе на годината.
Първото бебе на 2010 г.- Василена също ще получи благопожелания от обществото, но те няма да бъдат поднесени от орисник, а от приказници. За тази цел организатори на кампанията обявиха конкурс за приказка за Бебето на годината.
Най-добрите ще бъдат издадени и подарени на бебето Василена. За нея също ще има много подаръци и медальон, както и паметна табела за болницата в Плевен, където е родена.

Прокуратурата има заподозрени за убийството на Цанков
Прокуратурата има заподозрени за убийството на радиоводещия Боби Цанков. Това заяви градският прокурор Николай Кокинов.
След повече от четири часа заседание при главния прокурор, Кокинов посочи, че на този етап по данни на очевидци става въпрос за двама или трима нападатели.
Той потвърди, че убитият е Боби Цанков и са ранени още две лица.
По Цанков е стреляно от упор, като инцидентът е станал вътре в антрето на блока.
Стреляно е с 9-милиметрови пистолети, намерените гилзи са 15 на брой.
„Имаме много насоки. Колегите от МВР в момента са в акции. Прокурори разпитват определени лица като свидетели", увери още Кокинов.
Попитан дали Боби Цанков е имал среща с адвокат Лъчезар Таков, Кокинов отговори:
„Не мога да кажа къде са отивали. Действително на въпросния номер има адвокатска кантора на известен адвокат."
По думите на градския прокурор Цанков не е подавал сигнали в прокуратурата да е заплашван.
Разследваме с пълна сила, заяви още Николай Кокинов. По думите му в момента на 4 - 5 места се водят разпити от прокурори и едва ли не цялата градска прокуратура е ангажирана със случая.
Единият от двамата пострадали е с леки наранявания и прокурори го разпитват в момента.
Другото лице е с тежки наранявания, но е без опасност за живота. Той е с прякор Куция и е познат на органите на МВР, обясни от своя страна директорът на СДВР Валентин Йорданов.
Той посочи, че в момента се разпитват обитаващите сградата, както и от съседните сгради, издирват се и камери.
По повод двамата пострадали полицията работи по две версии - едната да са придружавали Боби Цанков, а другата - че случайно са били на мястото. Все още нямаме категоричност по въпроса, обясни Йорданов.
По повод на днешния инцидент той коментира: "Нагло е, но ние ще бъдем твърди."
По думите му анализирани са и последните интервюта на журналиста, от които става ясно, че той не се е притеснявал за живота си, нито за живота на своите близки.
По непотвърдена информация вечерта в София се провеждат операции от антимафиоти и части на СДВР в сградата на „Бул Инс" срещу столичния хотел „Кемпински - Зографски", и в района на „Беловодски път" в Бояна, където се намира къщата на Малкия Маргин.
В първата сграда се намират офисите на братята Маринова. Освен това там в един от асансьорите й беше взривен босът на СИК Стоил Славов.
От МВР отказаха информация.

Арестуваха Маргините
Екипи на МВР задържаха Николай Маринов - Малкия Маргин, съобщи БТА.
Впоследствие е задържан и брат му - Красимир.
По непотвърдена още информация е арестуван и Сако - който преди време бе обвинен в заплаха за убийствот срещу Боби Цанков, който днес бе застрелян в центъра на София.
Припомняме, срещу братята Маргини от няколко години тече дело, по което са обвинени за организиране на престъпна група с цел убийства. Процесът цикли заради здравословни проблеми на един от обвиняемите. Двамата братя са на свобода също по здравословни причини.
По-рано - след няколкочасовата си среща при главния прокурор Борис Велчев, вътрешният министър Цветанов потвърди за акции на МВР в офисите на „Бул инс" и Царско Село, уточнявайки, че това са част от действия, които предприема полицията.
Припомняме, по-рано днес стана ясно, че при масирани полицейски акции са проверени офиси в сградата на „Бул инс" на ул. „Джеймс Баучер", където се намират и офисите на братята Маргини.
По неофициална информация акция е имало и в района на Беловодски път в кв. Бояна, където се намира къщата на единия от братята Маргини.
Вътрешният министър не пожела да коментира дали те са част от акция „Наглите" 3 или имат нещо общо с днешното убийство.
Не бих искал да коментирам нищо свързано с днешното убийство, заяви Цветан Цветанов.
Той коментира и факта, че след успехите на двете полицейски акции „Наглите" 1 и „Наглите" 2 се случи показното убийство на Боби Цанков.
„Предполагаше се, че може да се случи нещо подобно при подобни добри полицейски акции. Има напрежение и в контингента", коментира още вътрешният министър.
Той не пожела да отговори на въпроса дали Боби Цанков е бил важен източник за МВР и прокуратурата.
Цветанов призова хората да не се притесняват за живота си, тъй като двамата пострадали при днешната стрелба заедно с журналиста, не са случайни хора, а са се познавали с Цанков.
Всичко, което днес се случи не е насочено срещу онези граждани, които се занимават с обикновени неща, уточни Цветан Цветанов.
Работата на МВР по днешното убийство продължава, Цветанов не коментира дали Сако е бил разпитан вече.
Не коментира и мотива на убийството. На този етап не се извежда основна версия. Няма и основен заподозрян, каза още вътрешният министър.

690 заболели от морбили за 2 месеца в Сливен
В Сливен пациентите заразени с морбили намаляват, но в Инфекциозното отделение на Областната болница постъпват заболели от Твърдица и Градец, предаде БНР.
По информация на началника на Инфекциозното отделение д-р Митко Баев в момента в болницата се лекуват 63-ма пациенти, а в кулминацията на епидемията лежащоболните с усложнения са достигнали 150.
За два месеца до края на 2009-а от морбили са заболели 690 души.
Директорката на РИОКОЗ д-р Виолета Узунова каза, че заразата не може да се смята за отминала докато не преболедуват всички неимунизирани контактни с болни от морбили. Ваксинацията на неимунизираните продължава.
Най-засегнати от болестта са децата от 13 месеца до 11 години. Най-възрастният болен е 37-годишен.
Има заразени бебета от 14-16-годишни неимунизирани майки. Боледуват предимно роми. Болните българчета са единици.

Дянков доволен, че започва на чисто
Основният фокус тази година е запазването и създаването на работни места.
Това каза в студиото на БНТ финансовият министър Симеон Дянков в първия работен ден за годината, добавяйки че България сравнително се справя с тази икономическа трудност.
Безработицата по наши прогнози ще стане малко над 11% до края на годината, добави още той.
България ще има най-ниските данъци в Европа до края на мандата на ГЕРБ, прогнозира още финансист номер едно на републиката.
Симеон Дянков обясни, че заради стабилната фискална политика на страната ни много инвеститори, които са планирали да реализират проектите си в Румъния или Гърция, се насочват към България.
Финансовият министър посочи като пример мексикански, китайки и японски инвеститори.
Електроника, леко машиностроене, производство на части за коли - този тип са секторите, които се насочват към родината ни. Тези, които са свързани с европейската икономика, допълни министър Дянков.
Той посочи и инвестиция за 100 млн. лв., която е изтеглена от Румъния и ще бъде реализирана в завода за стъкло в Разград.
България се справя най-добре в региона. Това не означава, че хората обаче го усещат по джобовете.
Дори и износът ни да се увеличава и икономическият растеж да тръгне нагоре, има още няколко месеца забавяне, след като хората започват да го усещат и повишаването на безработицата спира.
Дянков заяви, че до средата на годината очаква хората да усетят подобрението, но до тогава да стискат зъби.
По думите на министъра туризмът ще се справи по-добре от предишната година. Относно строителството Симеон Дянков заяви, че очаква не само 2010-а, а и 2011-а и 2012-а година да бъдат трудни.
Имаме цяла година да се справим, а не само 4 месеца. Предишните управляващи отпадат като аргумент и няма смисъл да се връщаме назад и да казваме вижте какво ни оставиха, категоричен бе финансовият министър доволен, че е започнал новата година начисто.


ПО Money.bg

По-оптимистична прогноза дава МВФ за световната икономика

Прогнозите на Международния валутен фонд (МВФ) за глобалния икономически растеж почти сигурно ще бъдат преразгледани към повишение, тъй като светът започва да се възстановява по-бързо от очакваното от най-тежката рецесия от няколко десетилетия. Това заяви първият заместник-управляващ директор на МВФ Джон Липски, цитиран от агенция DPA, на която се позовава БТА.
Липски посочи, че нарастващият оптимизъм ще проличи при преразглеждането през януари на Световните икономически перспективи на Фонда, които бяха публикувани през октомври. Тази година започна на фона на всеобщ, но умерен, оптимизъм за глобалните икономически и финансови перспективи, посочва Липски на уебсайта на МВФ.
Подобрените перспективи са очевидни в икономическите данни, в представянето на финансовите пазари и в преразглеждането към повишение на икономическите прогнози, каза Липски.
През октомври МВФ прогнозира, че световното икономическо производство ще се увеличи с 3.1% през 2010 г., след като през 2009 г. се сви с 1.1%.

„Връщат откупите”, „От утре лекарите ще искат пари от всички пациенти”, „Извънредна среща на ЕС за кризата”, „Яне бяга от парламента”

„Връщат откупите", разкрива от първата си страница „Стандарт"
Наглите връщат парите. Всички известни имоти и банкови сметки на престъпната група са вече запорирани, съобщиха магистрати за "Стандарт". Спецзвена от прокурори, данъчни и членове на комисията "Кушлев" броят от вчера имането на бандата. Милионите от 12 удара са вложени в къщи, вили, лимузини и сметки. Те са разхвърляни по любовници, близки и далечни роднини. Под запор е вече луксозният бутик в София, купен от главатарите Ивайло Ефтимов - Йожи, Антон Петров - Хамстера и Прокопи Прокопиев - Културиста. В него бандата е имала намерение да пере парите от похищенията.
Връщането на откупите обаче ще стане, след като съдът издаде осъдителни присъди и държавата конфискува имотите.
Пълно възстановяване на парите е невъзможно, уточниха разследващи. Бандитите са "инвестирали" част от откупите в бъдещи удари.

„От утре лекарите ще искат пари от всички пациенти", предупреждава от първата си страница „Сега"
Лекарите заплашиха с безпрецедентни протести срещу забавените от Министерството на финансите плащания. "От утре пациентите ще трябва да плащат на ръка всички медицински дейности в болниците и при личните лекари. Това ще се случи, ако до днес НЗОК не изплати парите за издръжка на болниците и джипитата за ноември", обяви пред Дарик радио председателят на Българския лекарски съюз д-р Цветан Райчинов.
Той бе подкрепен от председателя на сдружението на личните лекари д-р Любомир Киров. От Българския зъболекарски съюз пък заплашиха с протести и дела срещу МФ за пропуснати ползи. Заради надигащата се протестна вълна днес премиерът Бойко Борисов ще се срещне с директори на болници.
НЗОК бави повече от 2 седмици парите, които дължи за ноември на джипита, специалисти, болници, лаборатории, аптеки, зъболекари. Преведени са единствено 30 млн. лв. за болниците, което е 1/3 от дължимата сума. На НЗОК са й нужни още 90 млн. лв., за да се разплати с всички, но оттам не могат да кажат кога ще разполагат със средствата.
За пръв път в 10-годишното си съществуване НЗОК бави толкова дълго плащанията си към изпълнителите на медицинска помощ. Нейният бюджет се определя с отделен закон, който се формира от здравните вноски. Средствата се събират от НАП и се превеждат на касата. За ноември от агенцията са превели само 30 млн. лв. вместо нужните 120 млн. лв. От касата не могат да обяснят защо е така - дали не са събрани достатъчно вноски за разлика от предни месеци, или парите ги има, но се задържат от МФ, което трябва да позволи транша. Според запознати пари има, но МФ умишлено забави плащанията през декември, за да не се надхвърля дефицитът в консолидирания бюджет на държавата за 2009 г.

„Извънредна среща на ЕС за кризата", съобщава от първата си страница „Дневник"
Лидерите на Европейския съюз се събират на 11 февруари на извънредна среща за икономическите проблеми и специално на дълговата криза на Гърция и растящите бюджетни дефицити на редица страни членки. Съобщението направи лично президентът на ЕС Херман ван Ромпой в първия си работен ден на този пост.
По принцип съюзът провежда четири срещи годишно в Брюксел и първата е през март и е посветена на икономиката. Но според Лисабонския договор президентът може да свика по всяко време извънредна среща, ако проблемите са особено притеснителни, разяснява агенция Ройтерс. Освен това Испания, която пое ротационното председателство на 1 януари, обяви за водещ приоритет усилията за излизане на 27-те държави от кризата. Нейният представител Хоакин Алмуня все още контролира поста еврокомисар по икономическите и монетарните въпроси.
Именно Испания и Гърция са с бързо растящи дългове и безработица, застрашени от понижаване кредитни рейтинги и сериозни проблеми с удържането на бюджетния дефицит. Антикризисният план на правителството в Атина ще бъде подложен на основен преглед от тридневна мисия на ЕС и Европейската централна банка (ЕЦБ), започваща в сряда. Целта е да се разбере как точно Гърция ще изпълни тази година обещанието да свие бюджетния си дефицит от 12.7% през 2009г. на 8.7% през 2010г. и дали ще се върне до 2013г. под прага от 3%, задължителен за всички членове на еврозоната. Планът трябва да бъде представен на Европейската комисия до края на януари и одобрен до 20 февруари, но в понеделник от Брюксел настояха това да стане "колкото се може по-бързо".
Едва след това Атина ще може да започне да тегли 54 млрд. евро заеми, необходими й за финансиране на държавния дълг. Само през април и май Гърция се подготвя да вземе над 30 млрд. евро и пазарите ще реагират негативно на всяко забавяне, коментира "Файненшъл таймс". Анализатори поставят страната в т.нар. група ПИИГС (Португалия, Ирландия, Италия, Гързия и Испания), събираща най-слабите звена в еврозоната.
Проблеми с растящи правителствени разходи и свиващи се бюджетни приходи обаче имат и големи икономики като Франция. Притеснения предизвиква и намиращата се извън еврозоната Великобритания, където през юни ще има парламентарни избори, които почти сигурно ще бъдат изгубени от управляващите лейбъристи, посочва Ройтерс. В крайна сметка всичко опира до въпроса има ли и колко са валидни негласните гаранции срещу избухване на дългова криза, които могат да дадат на тези държави Европейският съюз и специално Германия.

„Яне бяга от парламента", разкрива от първата си страница „Монитор"
Лидерът на РЗС Яне Янев и депутатите му ще избягат за два месеца от парламента, обяви вчера във Велико Търново народният представител от РЗС Цветан Цветанов. По 1500 лева от възнаграждението на всеки от деветимата независими народни представители от РЗС ще бъде отрязано, ако не присъстват на три последователни заседания, съобщи пред „Монитор" зам.-шефът на парламента Лъчезар Иванов. „В закона е ясно казано и ще го приложим, така както сме го приели", отсече той, след като стана ясно решението на Яне и хората му да бламират пленарните заседания.
В момента депутатската заплата е 2196 лв. Тя се променя на всяко тримесечие и е равна на три средни заплати в обществения сектор, които се изчисляват по данни на Националния статистически институт. Последното є преизчисление бе през ноември миналата година, когато месечното депутатско възнаграждение скочи със 75 лева.
Народните представители на РЗС ще отсъстват от парламента през януари и февруари, тъй като заедно с по-голямата част от политическия съвет ще осъществят срещи с избирателите в страната, обясни Цветанов.
За двата месеца бягство на РЗС от парламента те ще участват само на няколко предварително определени от тях заседания като гледане на законопроекта за изменение на Закона за генномодифицираните храни и второто четене на Закона за електронните съобщения.
Решението за обиколката е взето на конференция в Поморие на 21 декември миналата година и бе съобщено още тогава от партийния лидер Яне Янев, но досега нямаше потвърждение от останалите народни представители, че то ще се случи.

„ВСС иска 28 млн. лв. от Дянков за 13-а заплата на магистратите", информира от първата си страница „Класа"
Висшият съдебен съвет (ВСС) изпрати писмо до министъра на финансите Симеон Дянков да разреши отпускането на 28 млн. лв. за 13-а заплата в системата за миналата година както и за други неотложни разходи. Това каза вчера пред „Класа" членът на бюджетната комисия в съвета Стефан Петров. Парите са част от преходния остатък на съдебната система за 2009 г., който е в размер на 62 878 млн. лв.
На 11 декември м. г. членовете на ВСС взеха решение да разпределят 24 млн. лв. за коледни надбавки за съдиите, прокурорите, следователите и администрацията в системата. Така всеки на служба в системата трябваше да вземе по няколко хиляди лева бонус за празниците в зависимост от заслугите и положението си. А членовете на съвета си гласуваха премии от по 5300 лв. за "цялостен принос към съдебната власт". Средствата не достигнаха до магистратите, защото парите бяха преведени в един от последните работни дни на миналата година и нямаше практическа възможност да бъдат обработени. Дянков преведе сумата от 19 млн. лв., след като 500 магистрати заведоха иск във Върховния административен съд срещу отказа му да им ги даде. Това според тях би могло да се разглежда и като опит за намеса в независимостта на съдебната власт. С действията си Дянков формално изпълни задълженията си, но парите трябваше да бъдат върнати като преходен остатък в държавния бюджет.
Вчера пред БНТ министър Дянков заяви, че оставя на съвестта на магистратите дали да изхарчат парите си за бонуси. Според Стефан Петров обаче средствата реално не са идвали в съдебната система, а дори и да бъдат преведени сега, ще са част от бюджета за 2010 г. Той отбеляза също, че през 2009 г. съдебната система е преизпълнила собствените си приходи със 17 млн. лв. повече и е реализирала преходен остатък в размер на 62 878 млн. лв., а в същото време бюджетът им за тази година е намален с около 55 млн. лв.

„ВАС срещу Еврокомисията - рунд първи", информира „Дневник"
Новият общ устройствен план на Царево, който предвижда застрояване на десетки квадратни километри от черноморското крайбрежие, попадащи в природен парк "Странджа", е бил приет със законни процедури. Това заключи тричленен състав (първа инстанция) на Върховния административен съд (ВАС) по делото, заведено от три екоорганизации - Асоциацията на парковете в България, сдружение "Балкани" и фондация "Биоразнообразие", срещу решението на предишния екоминистър Джевдет Чакъров от миналата година да одобри екологичната оценка на устройствения план, както и оценката за съвместимост със защитените зони от "Натура 2000", с което беше дадена зелена светлина за приемането му.
В началото на октомври Европейската комисия откри наказателна процедура срещу България за нарушения в процедурите за екологичната оценка на плана на Царево и за оценката му за съвместимост с "Натура 2000". Според тричленката на ВАС обаче такива нарушения няма. Екоорганизациите ще обжалват пред петчленен състав, обяви шефът на асоциацията на парковете Тома Белев, който напомни, че ако ситуацията не се промени, наказателната процедура ще продължи.
В хода на делото новият екоминистър Нона Караджова поиска да оттегли подписаната от Чакъров екологична оценка, която да бъде разгледана наново. Това обаче не можеше да стане без съгласието на регионалното министерство. Ведомството на Росен Плевнелиев обаче не пожела да се оттегли от делото и планът да се върне за преразглеждане.
Зам.-министърът Екатерина Захариева обясни, че принципно са съгласни с екоминистерството, но формално ще бъдат опозиция, защото от това дело зависи изходът на друг паралелен процес - срещу крайното решение, с което МРРБ е одобрило плана. "Ако строителното ведомство се оттегли от защитата по двете дела, ще бъде съдено от различни собственици с вече одобрени подробни устройствени планове в района на Царево", каза тя. Според юристите на МОСВ екоминистерството не може и да обжалва решението на тричленката на ВАС, тъй като би изпаднало в ситуация да съди себе си. Пред "Дневник" зам.-министърът на околната среда Евдокия Манева изрази недоумение защо въпреки официално изразеното становище срещу екооценката в решението си ВАС е посочил, че министерството поддържа становището си за неоснователност на жалбите. "Това е много странно, защото сме изпратили писмено искане да се оттеглим, тъй като смятаме, че жалбите са основателни", коментира зам.-министърът. Преди време тя разказа, че дирекциите на министерството са били принуждавани от предишното ръководство да дадат положителни становища за плана на Царево, а отрицателните са им били връщани "с крясъци". Този аргумент не е бил представен на съда, но ако делото продължи, ще бъде обявен, каза още Манева.

„Митничари под прикритие до казаните за ракия", съобщава „Стандарт"
Митничари под прикритие ще проверяват селските казани за ракия, научи "Стандарт". Без да се представят, митничари ще заявяват определено количество ракия за варене и ще следят дали собственикът на казана ще запише всичко в тефтерите и ще поиска пари за акциз върху алкохола. За литър домашна ракия от 40 градуса се дължи акциз от 2,20 лв. Въвеждат се и нови изисквания за измерване на произведения алкохол. В селските казани за ракия ще трябва да има оразмерени съдове, например кофи, за измерване на обема на произведения алкохол, както и спиртомери. Това предвижда нова наредба на Министерството на финансите, която ще бъде приета до 15 януари. Освен това от 2010 г. общият обем на съдовете за варене на ракия в селските казани може да е до 1000 литра.
Въвеждат се и нови строги правила за отчитане на големите производители на алкохол. Те трябва да сложат уреди, които отчитат количеството суровини, които влизат в инсталациите за производство на алкохол, както и във всички съдове за съхранение като танкери, бъчви и резервоари. Тези уреди за измерване ще се пломбират от митничари. Освен това уредите ще трябва да предават в реално време по електронен път информация до Агенция "Митници".

„Дянков призна, че пари има, но ги задържа заради имиджа ни в ЕС", разкрива „Сега"
Бюджетът е разполагал с нужните средства, за да се разплати с лекари, съдии, фермери, инвалиди и др. в последните дни на 2009 г., но финансовият министър Симеон Дянков умишлено не е разрешил плащанията да бъдат направени. Целта му е била дефицитът в края на годината да не мине 500 млн. лв., което е най-доброто постижение в ЕС. "Това ни трябва, за да покажем на европейците, на ЕК, че сме годни да влезем в еврозоната, и заради инвеститорите", обясни финансовият министър Симеон Дянков пред БНТ вчера. "Формално законът е изпълнен, така че парите бяха преведени, а това, че не можеха да ги използват за 2009 г., вече е прерогатив на министъра на финансите. Аз го използвах просто защото трябваше да се вместим във фискалната политика, която бяхме обещали на хората и беше гласувана от Народното събрание. За дефицита е важно какво се харчи, а не какво се превежда", каза министърът.
Думите на Дянков се разминават с уверенията на премиера Борисов, че средствата на лекари, фермери, социално слаби се бавят, защото няма пари.
"Ако нужните средства бяха изразходвани, дефицитът можеше да стигне 1 млрд. лв., или 1.5% от БВП, от което следва, че автоматично ще намалее фискалният резерв, който е около 8 млрд. лв.", обясниха финансисти. По закон резервът не бива да пада под 6.3 млрд. лв. Дефицитът пък не трябва да е над 3% от БВП, за да може страната да влезе в еврозоната - един от обявените приоритети на правителството на ГЕРБ. "Не е ясно какво се опитва да скрие правителството, но трябва да се знае, че Европейската комисия не гледа само отчетения дефицит, но и просрочията, които се пренасят за 2010 г.", коментираха икономисти пред "Сега".
Още в края на 2009 г. от ВСС съобщиха, че имат по сметката си над 61 млн. лв., но нямат разрешение от Дянков да ги ползват. Именно от тази сума министърът разреши да се използват 19-те млн. лв., но в последния възможен момент, така че да не могат да ги похарчат. По сметките на фонд "Земеделие" още в началото на декември бяха налице 30 млн. лв. за разплащане на проекти по "Млад фермер" и за земеделска техника, но финансовото министерство ги блокира.
За да покрие неразплатените през м. г. средства на лекари, фермери, социално слаби и др. през 2010 г., кабинетът ще трябва да харчи предсрочно парите, планирани за втората половина на годината. За да се платят например обещаните близо 200 млн. лв. за строителните фирми до месец март 2010 г., може да се наложи предварително да се похарчи огромна част от бюджета на агенция "Пътна инфраструктура" до края на годината.

„Пенсионните фондове си върнаха положителните резултати за 2009 г.", анализира „Дневник"
Всички пенсионни фондове завършват 2009 г. с положителна доходност, показва справка в стойността на дяловете им. Към края на декември най-масовите от тях - универсалните, имат средно 8% доходност от инвестиране на активите си, с което се компенсират част от натрупаните отрицателни резултати за 2008 г. Тогава средната им загуба беше около 20% при плюс от над 15% за 2007 г.
Обичайно с най-висок резултат сред универсалните схеми са тези, които инвестират голяма част от активите си в акции и дялове на взаимни фондове, докато фондовете с повече държавни ценни книжа, облигации и депозити в портфейлите имат и по-ниска доходност. Те обаче бяха и сред най-малко изгубилите по време на борсовите спадове. Такива са например фондовете на "ДСК-Родина", "Алианц България", Ай Ен Джи. Управляваните от "Бъдеще" и "Доверие" схеми имат по-висока доходност заради покачването на пазарите на акции в последната година - "Доверие" например държи над една четвърт от активите си в акции и дялове, а "Съгласие" - почти 22%.
Подобна е картината при доброволните фондове - там най-висока е доходността на Ай Ен Джи и "Доверие", като последният държи в акции и дялове 31% от от средствата си. Ай Ен Джи има близо 22% в такива инструменти, или около средното разпределение за целия пазар. Малко над 7% е средната доходност на доброволните пенсионни фондове, приблизително толкова е и на професионалните, в които се осигуряват работещите при тежки условия на труд.
Представителите на пенсионните дружества очакват и през тази година да се запази положителната доходност, но не изключват възможността тя да се понижи. Иво Захариев, портфолио мендижър в "ДСК-Родина", прогнозира положителен резултат в рамките на 7-10%. "Тази година ще е доста сложна и е трудно да се прогнозира накъде ще поемат пазарите след ралито от 2009 г. За държавните ценни книжа остават рисковете от финансиране на бюджетните дефицити и евентуално повишение на лихвите, които могат да повлияят на доходността им", коментира Мирослав Маринов, финансов директор на "Доверие".

„Издигат стена около Руската църква", предупреждава „Монитор"
Част от градинката до Руската църква в столицата може да бъде оградена с прозрачна стена. Собственикът на 1,2 дка от апетитния терен - израелската фирма "Абротеа интернешънъл", е получил зелена светлина да го опаше на височина 1,5 метра, научи „Монитор".
"Разрешението за строеж на лека прозирна ограда е издадено на 21 декември 2009 г. от главния архитект на район "Средец". Той беше задължен да направи това от съда след жалба на фирмата", съобщи пред "Монитор" кметът на район "Средец" Маргарита Гутева. Според нея ограждането на терена е първата стъпка към затварянето на градинката за граждани и застрояването й.
"Разрешителното за строеж на оградата е отменено със заповед на директора на столичната Регионална дирекция за Национален строителен контрол (РДНСК) от 30 декември 2009 г.", обясни пред "Монитор" директорът на "Строителство и контрол" към Столичната община арх. Влади Калинов. Разпореждането е издадено съгласно чл. 156 на Закона за устройство на територията след направена проверка.
"Отменителната заповед е факт, но тя може да бъде обжалвана от фирмата в 14-дневен срок", обясни директорът на столичната РДНСК инж. Ангел Стоилов. Неговото разпореждане обаче все още не е получено в администрацията на район "Средец".
До редакционното приключване на броя "Монитор" не успя да се свърже с представител на "Абротеа интернешънъл". Според кмета на района фирмата има намерение да работи за реализирането на проект за строеж на 4-етажен бизнес център в частта от градинката, която е нейна собственост. Както "Монитор" писа, през пролетта на 2008 г. Домът на Москва в София също поиска да вдигне 3-етажна постройка върху терен в градинката, който е бил даден на общината в руската столица чрез заменка по времето на мандата на Стефан Софиянски. След силен обществен натиск действията на културния център бяха замразени.

„44 хил. съдебни дела води "Топлофикация - София", разкрива „Класа"
44 000 дела е завела „Топлофикация - София" срещу своите длъжници, казаха вчера пред „Класа" от пресцентъра на дружеството. Само за последната година новите производства са 8000. През цялата 2009 г. от съдебни битки столичното парно е успяло да си прибере 9 млн. лв. борчове. Според заместник изпълнителният директор на „Топлофикация - София" Стоян Цветанов софиянци дължат на дружеството над 230 млн. лв. Събираемостта остава на същите нива, както през миналата година - около 60%.
Делата срещу абонатите имат дисциплиниращ ефект и след получаването на предупреждение те разсрочват или погасяват част от задълженията си, уточни и пресаташето на компанията Елизабет Павлова.
„Топлофикация - София" не завежда по 8000 дела на година, а много по-малко и на практика ги губи всичките, каза вчера главният секретар на Федерацията на потребителите Павел Кърлев. Той даде пример с абонат, който бил съден от топлофикация за 2070 лв. В крайна сметка съдът постановява клиентът да плати само 178 лв. Причината за загубата на делата е, че дружеството налага лихва върху прогнозни сметки, което е недопустимо, каза Кърлев.
Около 10,7 млн. лв. дължат клиентите на „Топлофикация - Бургас", каза заместник изпълнителният директор на дружеството Въльо Дучев. В момента то е завело над 2500 съдебни дела за над 2,7 млн. лв. Бургаската топлофикация работи с фирмата „Кредитреформ", която събира просрочените задължения на абонатите. Политиката ни е чрез компромиси да постигнем споразумение с клиентите, без да се стига до съда, обясни Дучев.
„Топлофикация - Варна" пък е завела срещу некоректните си клиенти 300 съдебни дела, каза пред радио „Фокус" директорът на дружеството Илия Николаев. Той добави, че несъбраните задължения от клиенти са за близо 400 хил. лв. Преди да се пристъпи към съдебно дело, от дружеството предлагат на длъжниците различни варианти за разплащане.

„Рецептата на кабинета не е за нашата криза", казва в интервю за „Сега" социологът Живко Георгиев
Добри семена ли пося новата власт през първите си месеци или ветрове, заради които ще жънем бури?
- Новото правителство безспорно стартира в трудна ситуация най-вече заради икономическата криза, в която страната все повече затъва. Макар че е от световен мащаб, кризата у нас беше усилена от някои особености в структурата на българската икономика. На старта имаше и позитиви - малко правителства са започвали с такъв висок обществен рейтинг. По мое убеждение първите шест месеца от мандата на това правителство не са особено обнадеждаващи или по-точно казано - не са на нивото на предизвикателствата, с които то трябваше да се справи. Думата си каза липсата на управленски капацитет. Очевидно се отрази и донякъде грешният подход първите месеци да се използват преди всичко, за да се стовари цялата отговорност върху предшествениците. За което беше изхабена много психологическа и интелектуална енергия, която заслужаваше да бъде фокусирана в съвсем друга посока. Струва ми се, че това, което наблюдавахме през тези шест месеца, е един опит да се противодейства на кризата с неадекватни средства. Разбирам желанието на всяка цена страната ни да завърши с балансиран бюджет или поне минимум дефицит. Но това се превърна във фикс идея и в някаква степен държавата стана инициатор на един тип поведение, което стана масово - необслужване на задължения, без значение дали към кредитни институции, партньори или клиенти. Това парализира икономическия живот в страната. Не са по-благополучни нещата и с външния пазар, който и без друго не беше особено широк. Боя се, че когато светът тръгне да излиза от кризата, българските икономически субекти ще загубят и скромните позиции, които имаха.
Може би на управляващите не им остана време за кризата от усилена борба с корупцията?
- Сериозното противодействие на корупцията и организираната престъпност бе другото, което се очакваше от ГЕРБ. Дотук наблюдаваме опити да се извадят на светло предимно изконсумираните вече корупционни практики на предишното управление. И там шумът беше в излишък. Скептичен съм дали съдебната система ще намери достатъчно основания да реализира и една десета от тези "поръчки". Операцията постигна целта си - да бъде дискредитирана БСП като основен елемент в тройната коалиция и по този начин да се омаломощи и без това скромната опозиция в сегашния парламент.
Няма ли поне да признаете първите победи над организираната престъпност с операция "Наглите" 1,2,3?
- Не, всички тези поетични названия намирисват на пиар. Честно казано, засега не виждам някакви индикации за ограничаване на организираната престъпност. По-скоро обратното. До момента не се консумира и друго високо очакване към правителството - усвояването на еврофондовете.
Е, все пак бяха размразени няколко транша.
- Да, но те до голяма степен бяха заработени от предишния екип на Плугчиева. По-скоро съм леко разтревожен, че няма видими белези за нарастващ капацитет на звената, от които зависи как ще усвояваме еврофондовете. А и задържането на разплащанията сто на сто ще обезкуражи желаещите да кандидатстват с проекти за тяхното усвояване. Ей Богу, стана мазохизъм да участваш по европроекти. Вече има индикации, че хората постепенно се отказват.
Сигурно не ви е по вкуса и бюджета за догодина, който ни бе сервиран във вид на малка постна пица?
- Бюджетът всъщност е единственият програмен продукт на правителството досега. Този бюджет не създава усещането, че е адекватен за типа криза, пред който е изправена страната. И което е още по-важно - в него не виждам стратегия за успешен изход от кризата. Липсва стратегически тип мислене.
Още от интервюто на „Сега"
„Цените отпреди кризата ще бъдат достигнати след 5-6 години", прогнозира в интервю за „Монитор" председател на Националното сдружение „Недвижими имоти" (НСНИ) Лъчезар Искров
Господин Искров, как бихте характеризирали имотния пазар през изминалата година?
- 2009 г. беше една от най-тежките. Строителството и бизнесът с недвижими имоти бяха най-силно засегнати от кризата. Характерен за 2009 г. е сериозният ценови спад. В началото на годината имаше срив на пазара и броят на сделките падна с близо 80% в сравнение със същия период на предходната. Средно за страната поевтиняването е над 30 на сто в зависимост от населеното място, типа строителство, вида на имота. През последните три месеца на миналата година се забелязва известна стабилизация и има повече реализирани сделки.
На какво се дължи това? Дали не е реакция на опасенията от задължително въвеждане на плащанията през банка за сделките с имоти?
- Въпросът за задължителното плащане през банка доста се коментира и е възможно част от играчите на пазара да бързат да вложат парите си. Наистина в недвижими имоти се насочват не само легални доходи, но не мисля, че предлаганите нови законови изисквания са причина за активизиране на пазара. Просто потенциалните купувачи се изнервиха от дългото чакане на прогнозирания от някои ценови срив и започнаха да инвестират. Не беше реалистично да се очаква подобно драстично падане на цените, след като немалка част от новите жилища се продаваха на цени, близки до себестойността им. Само в отделни случаи собственици, притиснати от финансови задължения, са склонни да предлагат на още по-ниски цени. От друга страна, и банките, макар и много предпазливо, започнаха да кредитират.
Някои брокери на недвижими имоти се обявиха против въвеждането на задължително плащане по банков път. Вие на какво мнение сте?
- Не споделям становището, че това ще окаже негативно влияние на пазара. Да не забравяме, че и досега повечето сделки се плащат през банка, защото се ползват ипотечни кредити. Сериозните инвеститори също плащат по банков път, за да са сигурни в сделката. Не можем да сравняваме 2009 г. с 90-те години.
В същност, притеснения в гилдията и много въпроси, които трябва да бъдат сериозно обсъдени и съобразени с условията и особеностите на българския имотен пазар, предизвиква идеята за създаване на депозитна каса.
Сега в условията на криза кои са плюсове и минусите на нашия пазар?
- Безспорно пазарът е в криза - паднаха цените на имотите, намаля печалбата за инвеститорите, значително се сви обемът на продажбите. Но кризата изигра и положителна роля. От пазара отпадат много от непрофесионалните, нелоялни и конюнктурни „играчи". От друга страна, инвеститорите и строителните предприемачи ще са принудени във все по-голяма степен да залагат на добри проекти и качествено строителство, ако искат да реализират своя продукт.
Вече се забелязва тенденция при проектиране да не се използват максималните параметри на застрояване на терена и сериозно да се отчитат нарасналите изисквания на клиента за функционалност и комфорт на предлаганите обекти. Едва ли някой вече ще си позволи да строи луксозна сграда насред полето, без подходящата инфраструктура, без обслужващи обекти, зеленина и др. Кризата ще върне и цената на земята за строителство в нормални граници.
В кои сегменти поевтиняването ще продължи и през следващата година?
- Цените на жилищата ще спаднат максимум с още 5-10 процента до средата на годината. При терените за строителство очаквам спадът да е по-голям - в рамките на 20 - 25%. Едва към края на 2010 г. може да се очаква тенденцията да се обърне. Цените на имотите от 2007-а и началото на 2008 г. обаче няма да бъдат достигнати в следващите 5-6 години.
Какви имоти се продават и купуват сега?
- Главно тези, които имат оптимално съотношение между цена и качество. Сега на пазара господства купувачът, изборът е голям, но всеки се простира според възможностите си. Най-продавани са двустайните жилища в по-ниския ценови сегмент. Но през последните няколко месеца започнаха да се реализират сделки и с луксозни имоти, които вече са на по-нормални цени.
Сегментът на ваканционните имоти ли пострада най-силно от кризата?
- Да, но трудностите при реализацията на ваканционните имоти започнаха доста по-рано и те са свързани с редица проблеми, като презастрояването, липсата на добра инфраструктура, късия сезон и ниската доходност. В този сегмент предлагането е голямо - офертите за продажба са около 3 пъти повече, отколкото преди 2-3 години, и цените на имотите ще продължават да падат. Много обекти ще останат незавършени, а други няма да могат да бъдат продадени. В големите ни курорти се строеше хаотично с желание за бърза печалба, за което определена вина имат както общините, така и държавата. Сега евтините ваканционни имоти в силно урбанизираните курортни зони допълнително снижават качеството и цената и на българския туристически продукт.
Как виждате в условията на криза ролята на банките за раздвижване на пазара?
- Ограниченото кредитиране е една от основните причини за свиването на пазара. Хората основно търсят ипотечен заем, за да решат жилищния си проблем, а не с цел инвестиция. От друга страна, тези, които разполагат със свободни средства, имат възможност да инвестират изгодно в недвижими имоти поради голямото предлагане и ниските цени. Облекчаването на условията за теглене на жилищни кредити и намалението на лихвите, които са значително по-високи, отколкото в другите страни от ЕС, ще стимулират пазара.

„2010 г. ще донесе растеж, обратно на правителствената прогноза", казва в интервю за „Класа" членът на Съвета на директорите на БФБ-София Андрей Пръмов
Г-н Пръмов, 2010 г. вече е факт, какви са вашите очаквания и прогнози за развитието на икономиката на страната? Има все повечето сигнали за край на кризата в световен мащаб, какво е положението у нас?
- Световните финансови пазари приключиха оптимистично 2009 година, с ръст за годината приключиха и родните борсови индекси. Това означава, че преобладаващото очакване на инвеститорите е 2010-а да е година на възстановяване на икономическия растеж в глобален мащаб, независимо от многото наследени проблеми от финансовата криза.
Аз не правя изключение и очаквам новата година да донесе икономически растеж и у нас, обратно на правителствената прогноза. В подкрепа на моето становище е икономическата статистика, сочеща видимо възстановяване не само на пазарите, но и в редица отрасли на реалния сектор. Рискове за стопанското ни развитие остават, и то значителни, но смятам, че те са основно вътрешни, следователно управляеми.
Според заложените параметри в бюджет 2010 се очаква икономически спад от 2% и с около 10 млрд. лв. по-малък БВП, по-малко приходи с 6,5 млрд. лв. - какво е вашето мнение?
- Правителството на тройната коалиция допусна фатална грешка, приемайки абсурден откъм приходната част бюджет за 2009 г. Те предвиждаха висок растеж във времена на най-тежка икономическа и финансова криза, при все че предварително осъзнаваха нереалността на прогнозата си. Така и разходната част на бюджета се оказа несъразмерно раздута при всичките заложени „буфери". При реален спад вместо ръст на БВП с над 4% се стигна до бюджетната ситуация, живописно наречена от премиера Борисов „обран бостан". При изготвяне на бюджет 2010 новата власт според мен залита в обратна посока, занижавайки значително прогнозните приходи, като предвижда нов голям спад на БВП. Дори прогнозата на БНБ за БВП 2010 се различава съществено от правителствената, като предвижда растеж, а не спад. Трудно ми е да дам точното обяснение за този подход при изготвянето на бюджета, но при всички случаи имаме налице едно презастраховане от страна на правителството. Това не е прецедент, напротив. Лошото е, че докато досега бюджетните прогнози за растеж на БВП невинаги се сбъдват, тези, предвиждащи спад в БВП, се сбъдват неизменно поради водещата роля на бюджетните разходи в стопанския живот у нас. Казано с прости думи, ако фискът събере повече пари, отколкото бюджетът отпуска по разходните пера, ще се образува резерв за сметка на намалената ликвидност на стопанските субекти. Това в условията на валутен борд и относително високи лихви по банковите кредити крие опасност от задълбочаване на кризата.
Идеята да се харчат приоритетно пари за здравеопазване и социални дейности правилна ли е съобразно етапа на кризата, в който се намираме, и необходимостта от икономии, но и от реформи?
- Смятам, че на този етап това е отговорен подход от страна на държавата - да дава приоритет на нуждите на по-слабите социално, защото те бяха най-силно засегнати от кризата, без изобщо да са виновни за нея. Колкото до реформите, най-вече в социалната сфера, здравеопазването и в администрацията, това са част от основните обещания, с които ГЕРБ дойдоха на власт, и всички ние очакваме тези реформи най-накрая да бъдат осъществени, след толкова години на протакане.
Какви други антикризисни мерки може да се предприемат? Къде още могат да се търсят резерви, които да оптимизират приходите и разходите?
- Държавата няма кой знае какви други лостове извън бюджетните, с които да влияе антикризисно на икономиката. Това, което най-много би помогнало за възстановяване на растежа, е осигуряване на адекватна ликвидност в икономиката - което означава ритмично възстановяване на ДДС, стриктен ред в провеждането на конкурсите, в изпълнението и в разплащането на държавните и обществените поръчки, ефикасно усвояване на средствата по кохезионните и другите европейски фондове. Звучи простичко, но всъщност е огромно предизвикателство пред администрацията.

„Бъдете нащрек, гонете шанса", съветва в интервю за „Стандарт" министърйт на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков
Г-н Трайков, мина ли най-страшното от кризата?
- Според мен нещата вече се променят в положителна посока. Индексът за индустриално производство отбеляза растеж от 2% през ноември. Надявам се тази тенденция да се запази. Нашата икономика зависи много и от развитието на експортните отрасли. Това, което ще се случи в България, е свързано в много голяма степен с Европа, с големите икономики. Ако там положителните процеси на растеж продължат, това ще се пренесе и у нас.
Ще се сбъднат ли прогнозите, че следващите няколко месеца ще са най-трудни?
- Зимните месеци традиционно са свързани с повече разходи за домакинствата и за енергия, и за хранителни продукти. Но ако се запазят положителните сигнали в Западна Европа, очаквам нещата при нас да не се влошат.
Вие самият доскоро бяхте мениджър на компания. Какво ще посъветвате да правят предприемачите, които вече са изчерпали резервите си?
- Такива времена, в които бизнесът е по-бавен, са добра възможност човек да се вгледа в собствената си фирма. И да извърши неща, за които обикновено няма време. Когато бизнесът се разраства, постоянно има нови поръчки, търсят се нови хора, които трябва да се обучават, нещата вървят. И не изглежда спешно човек да види в собствената си фирма къде има място за оптимизация. От опит знам, че ако се подходи по нов начин, могат да бъдат постигнати поне 20-ина процента оптимизация. Отделно, фирмите постоянно трябва да бъдат нащрек за възможности, които предоставя пазарът. Сега нещата са нестабилни. Но ще се появяват нови контрагенти, които досега не са поглеждали към България. Ще се появяват възможности в нови страни. Също така трябва много внимателно да се следят възможностите, които предоставят европейските програми. Аз ще съм много доволен, дори ако само програма "Конкурентоспособност" върви както трябва, защото това не е незначителен ресурс.
Какво означава "както трябва" в цифри?
- Бих искал да е 9-цифрена сумата в евро, която ще усвоим само тази година. Т.е. над 100 млн.
Какви други мерки подготвя министерството за подпомагане на бизнеса?
- Очаквам в скоро време да обсъдим с колегите от дирекция "Икономически анализи и прогнози" доклада им за състоянието и точките на чувствително въздействие в икономиката, където бихме могли със сравнително по-малко усилия да постигнем по-голям резултат. Създадохме тази нова дирекция в министерството, защото искаме да имаме реален и обективен поглед върху развитието на икономиката и на тази база да формираме политиките си за подкрепа. Има опасност да се помага на този, който вика най-силно за помощ, а ние не искаме да вървим в тази посока.
Как ще привлечем повече инвестиции?
- България може да бъде лидер в ЕС в привличането на преки чужди инвестиции като процент от брутния вътрешен продукт. Основанията ни за това са подобряващата се бизнес среда в резултат на стъпките, които предприемаме. Както по отношение на разрешителните и лицензионни режими, оптимизиране на процесите по концесиониране, но също така и в резултат на благоприятната макроикономическа и данъчна среда. За разлика от някои от нашите преки конкуренти в България успяхме да запазим хубавото, което имаше, и добавихме нови неща.
Напоследък стана модерно инвестирането в "зелена енергия". Ще се предприемат ли ограничения за бъдещи проекти?
- В следващите месеци ще имаме завършен национален план за развитие на възобновяемите енергийни източници, който ще включва както мерки по развитие на мрежата, така и определяне на областите, които са подходящи от eкологична гледна точка. В началото на годината с министъра на екологията Нона Караджова ще се срещнем с представители на бизнеса, за да обсъдим възможностите и да премахнем безпокойството им.
Точно преди Коледа се срещнахте с руския си колега Сергей Шматко. Как ще се решат въпросите с тръбите за "Южен поток"?
- Говорихме по въпросите от първостепенна важност за отношенията ни в енергетиката. Но за детайли за "Южен поток" не стана дума, въпреки че след това в някои руски медии имаше преговор по темата. Това бяха претоплени неща. Предстоят интензивни експертни разговори. Насочихме усилията си към това как да катализираме конкретните разговори.
Ще отпаднат ли посредниците в доставките на газ?
- Разбрахме се преговорите за нов договор да започнат най-късно през февруари 2010 г. Бях много удовлетворен да чуя изрично изказаното от министър Шматко разбиране, че "Газпром" трябва да предложи интересни и привлекателни условия на клиентите си, за да продаде стоката си. Това не е обичайният наратив на газовите отношения. А що се отнася до самите договори, министър Шматко подчерта, че те ще бъдат максимално прозрачни. Това приемам като препратка по темата за посредниците, но за това ще говорим тепърва. Ние имаме и други очаквания, които биха превърнали предложението на "Газпром" в интересно и привлекателно и те включват още гаранции за изпълнението на договорите, възможност за доставка от различни точки, възможност за суапови сделки. Ако има клауза "вземи или плати", да има възможност част от количеството да се реекспортира. Трудно е да се каже какъв баланс на условията би бил оптималният. И в този смисъл не може да се каже, че едно от тях е най-важно за нас и непременно ще държим да го има.
Каква ще е акционерната структура на проекта АЕЦ "Белене"?
- Започваме да мислим в обща посока, тъй като имаме взаимен интерес. Ние сме похарчили вече много пари, а руснаците искат да имат един образцов проект в Европейския съюз. Имаме възможност да определим каква искаме да бъде окончателната структура като акционерно участие и чрез финансиране на проектен принцип, включително и руско, да продължим проекта без допълнителен финансов ангажимент за България.
България колко процента ще запази?
- Имаме приблизително яснота за нас да останат 20-30%.
Руската страна също толкова ли ще притежава, или остатъкът ще се предложи при равни условия на инвеститори?
- Една част ще бъдат за руски инвеститор. Останалите, които ще са повече - за друг инвеститор.
Като казвате руски инвеститор, разбираме "Атомстройекспорт", които са и изпълнител на проекта, или друга руска компания?
- Засега все още търсим съгласие по концепцията.
Кога ще се продаде "Булгартабак"?
- До средата на годината, надявам се. Има индикативен интерес, но искаме да дадем шанс на всички възможности.

„НАП ще събира всички дивиденти за държавата", казва в интервю за „Класа" бившият изпълнителен директор на Агенцията за държавни вземания Димана Митова
Г-жо Митова, от началото на тази година Агенцията за държавни вземания (АДВ), която ръководехте, премина в структурата на Националната агенция по приходите (НАП). Кое е най-голямото предимство на тази толкова дълго отлагана реформа в данъчната администрация?
- Целта на реформата е да се оптимизира администрацията за събиране на публичните приходи и частните държавни вземания. Най-голямото предимство, което очакваме от тази реформа, е да се уеднакви процесът по събиране и да се премахне разпокъсаността, която съществуваше. Досега практиката бе следната - след като се установят задълженията на лица и фирми, от НАП се изпращат покани за доброволното им изплащане, като се дават обезпечителни мерки. Ако не бъдат изпълнени плащанията, след 6 месеца преписката се изпраща в АДВ и там отново се образуват изпълнителни дела, отново се правят проучвания.
Целта е да се премахне повтарянето на едни и същи действия на администрацията, така че процесът да бъде по-кратък и по-ефективен. Така НАП ще се натовари с администриране и събиране на частни държавни вземания, което ще е нова дейност за приходната агенция. Към данъчната администрация преминава и дейността по представителство в производствата във връзка с несъстоятелност на дружествата, които имат публични или частни държавни вземания. Всички глоби, които са публични вземания, както и голяма част от таксите ще се събират в НАП, но само при условие че лицата не са ги платили в срока за доброволно плащане. Отсега нататък данъчните ще осъществяват само принудителното събиране на закъснелите плащания.
Има и нещо друго - всяка година в НАП се издават близо 1 млн. удостоверения на граждани и търговски дружества във връзка с тяхната дейност. Ние ще ги приканваме да платят своите задължения, преди да получат тези удостоверения. Следващо предимство е, че ще използваме кол центъра на НАП, тъй като е по-ефективно не само за администрацията, а и за гражданите да им се напомня по телефона за задълженията, които са пропуснали да платят. Вместо това досега се изпращаха покани, запорираха се банкови сметки или работни заплати. Новото е, че дивидентите за държавата ще събира НАП като правоприемник на АДВ.
Ще създаде ли вливането на Агенцията за държавни вземания в НАП някакви затруднения за гражданите?
- За гражданите и бизнеса няма да се промени почти нищо от гледна точка на услугите, които получават. По-ефективно ще се използват ресурсите на администрацията, което ще е по-удобно и за хората. Търси се опростяване на процеса и скъсяване времето за събиране на дългове към държавата. Имаме амбицията да увеличим събираемостта на по-малките вземания, защото НАП има възможност да работи с кол център и издаването на удостоверенията. Тепърва ще се правят анализи и ще се оптимизира процесът. Ще се анализират рисковете, които има при самите производства, как те да се минимализират и премахват. През тази година смятаме да разработим софтуер, който да облекчи самия процес, така че служителите да успяват да извършват повече действия, и така да се увеличи производителността на труда.
Финансовият министър Симеон Дянков започна мащабна реформа за повишаване на контролната дейност и оптимизиране на структурата на приходната администрация. Както се изрази шефът на НАП Красимир Стефанов, може да се каже, че това е пилотна структура, която ще е пример за цялата държавна администрация. Ще има ли още съкращения в резултат на сливането на двете агенции?
- Всички служители от АДВ ще бъдат поканени на подходяща работа в НАП. Служителите и на двете агенции са много натоварени, така че няма много възможности за редуциране на щатните бройки. Въпреки всичко беше направено 10-процентно съкращение от състава на АДВ. Бяха засегнати основно хора, които работят дейности, дублиращи се с данъчните, както и навършилите пенсионна възраст.
Какво става с отделните дирекции в състава на АДВ?
- Всички дирекции преминават в структурата на НАП, като в АДВ имаше 6 регионални дирекции, а в НАП те са 5. Разликата е тази, че във Видин и Русе вече няма да има наши дирекции. Ще съществува една във Велико Търново и тя ще поеме дейността на закритите структури.
Има ли прогнози с колко ще се увеличат приходите в НАП след вливането на АДВ?
- Не са ми известни такива финансови прогнози или анализи.
Какви са събраните суми от публични и частни държавни вземания през миналата година от АДВ?
- Близо 86 млн. лв. са събраните държавни вземания в края на октомври 2009 г. От всички средства около 52 млн. лв. са публична държавна собственост, а 15 млн. лв. са частни държавни вземания. Близо 12 млн. лв. са приходите на дирекция „Продажби", а 7 млн. лв. са събрани чрез търгове за несъстоятелност.

„България е реалистична в исканията си за еврозоната", казва в интервю за „Дневник" посланикът на Испания у нас Хорхе Фуентес
На 1 януари Испания пое председателството на Европейския съюз от Швеция. Тя ще бъде първата страна ротационен председател, която ще работи според разпоредбите на Лисабонския договор. За това предизвикателство, както и за приоритетите на Мадрид през следващите шест месеца разговаряме с посланика на страната в България, Н.пр. г-н Хорхе Фуентес. За посланик Фуентес това е втори мандат в София. За пръв път той ръководеше мисията от 1993 до 1997 г., а сега е тук от 2009 г.
Kакви са приоритетите на испанското председателство?
- Както можете да си представите, всяко председателство е един вид продължение на политиките на ЕС, за да може те да текат плавно през времето. Така че ние също ще продължим процесите, които движеше Швеция, както те продължиха процесите от Чехия и т.н. Това, което ще е напълно различно, разбира се, и това, което ще направи испанското председателство изключително оригинално, е, че ще бъдем първите, работещи под Лисабонския договор. Испания трябва да направи всичко възможно той да проработи добре.
Не се ли притеснявате, че може да има припокриване между националното председателство и новия президент на съюза?
- Pазбира се, това е една от основните ни задачи - да подсигурим, че няма да има такова припокриване, но ще трябва да се учим в движение как да го избегнем. Идеята на испанското правителство е да не се налага и да се опитва да бъде доминиращата сила в съюза, а с уменията си да прокара по-доброто навлизане на договора и новите институции. Ние ще играем феър плей. Нашият премиер вече разговаря с президента Ван Ромпуй и г-жа Аштън и темата беше именно как да се избегне припокриването.
Един пример за настъпилата промяна е фактът, че досега председателството правеше срещи с лидерите на 27-те страни членки преди започването на мандата. Министър-председателят Сапатеро имаше намерение да дойде в България и всичко беше подготвено за визитата, но вместо него дойде новият президент Ван Ромпуй. Това е пример за това как избягваме припокриването.
Върху какво друго ще работи Мадрид в следващите шест месеца?
- Един от останалите ни приоритети е да продължим процеса от Копенхаген, тъй като не можем да бъдем доволни от резултатите на климатичната конференция. Също така ще работим по програмата от Стокхолм за правосъдието и вътрешните работи, включително и имиграцията. Това е изключително важна тема както за Испания, така и за цяла Европа, тъй като в съюза има над 50 млн. имигранти. Осемдесет хиляди от тях са деца, които са дошли сами в Европа без родители, ние не можем да ги върнем и трябва да ги интегрираме, да се грижим специално за тях.
Има и напълно нови неща - Испания ще обърне голямо внимание на страните от Южна Америка и ще организира среща на върха с тях. За разлика от Швеция, която се фокусира логично върху Балтика, ние ще обърнем по-голямо внимание на средиземноморския регион, включително и на Черно море.
Надяваме се по време на нашето председателство Хърватия и Исландия да могат да напреднат по пътя си към членство, а Турция да отвори 3 или 4 нови глави.
Като цяло това е картината на новото председателство. В следващите месеци то ще има над 3500 срещи, като в София очакваме да има около 50-60 срещи. Всички те са отделни от големите срещи на върха, които също ще са много. Ние се справихме добре като председатели, когато се приемаше еврото, и по същия начин ще се справим и сега.
Как гледате на амбициите на България да влезе в еврозоната скоро? Доколко реалистични са тези искания?
- Аз, разбира се, знам какви са желанията на вашата страна. България е реалистична в исканията си - тя знае, че няма как да приеме еврото в рамките на шест месеца, но също така знае, че може да напредне много по време на нашето председателство, или поне по времето, в което участваме в триото, тоест до средата на 2011 г


ПО ВСЕКИ ДЕН.КОМ

Борисов: Реформата в здравеопазването е за добро (Спешната помощ е толкова спешна, че пациентите умират преди тя да им бъде оказана! Медицинцките услуги са толкова ужасяващо скъпи, а стават и още по, че населението почти не ги ползва когато са им необходими, а за превенции да не говорим! Какво да се каже и за непрекъснатите набирания на средства за лечение и транспалтации “Хайде добри хора дарете SMS за лечение на ... еди кой си – я колко такива кампании са през годините ... , пък и защо ли! Безплатно зъболечение въобще няма, да не казвам за ниското му качество! Ами лекарствата – те пък на какви цени са само и как се изписват, мале-мале, щом един обикновен аналгин в България е в много пъти по-скъп, отколкото в Русия например ... Облекчаването на процедурите за даряване на органи, автоматично ще отключи и без това съществуващата Черна Борса на воля, за да се обрекат на неволи бедните българи и за разкош на хората дето искат да забогатяват лесно и бързо, а такива мераклии бол ... ТА КОЕ И Е ДОБРОТО НА ДНЕШНАТА РЕФОРМА В ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО НИ И ВЪОБЩЕ НА СЪЩАТА ПРЕЗ ИЗМИНАЛИТЕ 20 години? КОЕ? Тя спокойно може да се нарече, че е повече от СИСТЕМНО ПРОВЕЖДАН ГЕНОЦИД над българското население, при това законно. Да реформа има, но регресна. Б.м.)


Спешната помощ имала нужда от модернизация
Реформата в здравеопазването е в услуга на пациента, в полза на по-доброто здравеопазване, като се започне от спешната медицинска помощ и се стигне до трансплантациите и най-сложните операции. Това каза министър-председателят Бойко Борисов по време на среща с директори на болници и на Спешни центрове, на която присъстваха още министърът на здравеопазването Божидар Нанев и вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков.
По време на срещата директорите на лечебните заведения и на Спешните центрове се обединиха около необходимостта от реформиране и модернизиране на спешната помощ, реално оценяване на медицинските услуги и въвеждане на доплащане за тях.
До февруари ще завърши работата на експертната група, която се занимава с остойностяването на медицинските услуги, съобщи вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков. След това ще знаем точно колко средства са необходими за сферата на здравеопазването, каза още министър-председателят Бойко Борисов.
Той допълни, че само за ден 140,5 млн. лева са преведени на НЗОК за плащанията към изпълнителите на медицинска помощ, дентална помощ и аптеките. Осигурени са 1,4 млн. лева за купуване на скенер с приставка за ангиография, необходим на болница “СВ. Анна” във Варна, обяви още той.
Борисов отново постави въпроса за облекчаване на процедурата за даряване на органи. По време на срещата са обсъдени и подготвяните и промени в клиничните пътеки, свързани с оказването на медицинска помощ при спешни състояния.

Българите от “Ейшън Глори” се обадиха на близките си
Военноморските ни сили готови да пратят фрегатата „Дръзки”
Сомалийските пирати са разрешили на българите от екипажа на кораб „Ейшън Глори” да се обадят на близките и семействата си. Българските моряци са уверили близките си, че са добре и не са пострадали. Според тях дори вече са започнали преговори за исканията на пиратите.
Автовозът „Ейшън Глори” бе отвлечен на 1 януари в Аденския залив на 620 мили от сомалийския бряг. В 25-членния му екипаж има осем българи от Варна, Шумен, Велинград и Ямбол. Освен българските моряци на борда на кораба има украинци, индийци и румънци.
Информацията, че “Ейшън глори” е акостирал е била потвърдена късно снощи, съобщи капитан Продан Раданов – управител на фирма „Зодиак”. Също късно снощи е потвърдено, че всички от екипажа на кораба са живи и здрави. Няма информация за започнали преговори. „Не знам, ако са започнали преговори, на какъв етап ще ни подадат информация”, допълни Раданов.
Няколко дни по-рано беше отвлечен друг кораб, на който се намират петима български моряци. “Сейнт Джеймс парк”, също продължава да стои закотвен близо до сомалийския бряг. Преговорите за освобождаването му не са започнали. Капитанът на кораба се е обадил на семейството си и е потвърдил, че всички са живи и здрави и няма пострадали. Сомалийските пирати са изпратили снимки на екипажа от „Сейнт Джеймс Парк” на централата на компанията мениджър в Лондон.
Междувременно началникът на щаба на Военноморските сили контраадмирал Пламен Манушев потвърди готовността за изпращане на фрегатата „Дръзки” в Аденския залив. Това се случва след двукратни предложения на ВМРО за изпращане на български боен кораб в района, съобщиха от партията.
„Още през април, когато беше отвлечен корабът „Маласпина Касъл” с български моряци на борда, предложихме на правителството изпращането на български военен съд в района. Отговорът на военното министерство тогава беше в стил „чакаме да ни поканят”, макар че оперативното ръководство на ВМС още тогава изрази готовност”, заяви контраадмирал Манушев. По неговите думи, след като държавата ни може да си позволи да харчи пари за военни мисии по света със съмнителен резултат или полза, то едва ли следва да се пестят средства за запазването на живота на българи.
След последните отвличания от щаба на Военноморските сили припомниха предложението си за изпращане на български военен кораб в Аденския залив. “Присъствието на български военни в района, разбира се, не дава възможността за тотална охрана на всеки кораб с български моряци, но демонстрира ангажираност в колективните международни усилия за сигурност, както и ясна държавна съпричастност към моряшката общност у нас”, посочват от ВМРО.

Съдът потвърди картела на млекарите
Въведен е типов договор за изкупуване на мляко
Петчленен състав на Върховния административен съд (ВАС) е потвърдил решение на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) от 24 юли 2008 г., че съществува картел между млекопроизводителите в България.
През лятото антимонополната комисия наложи имуществени санкции на Сдружение „Асоциация на млекопреработвателите в България” и Сдружение „Национална асоциация на млекопреработвателите”, съответно от 15 000 лв. и 10 000 лв. за нарушения на Закона за защита на конкуренцията. В тази си част законът забранява прякото или косвено определяне на цени или други търговски условия, съобщи тогава КЗК.
През септември 2007 г. комисията образува производство по самосезиране въз основа на множество публикации и данни от държавни институции във връзка с повсеместно и рязко увеличение на цените на сиренето и кашкавала през лятото на същата година.
По отношение на Сдружение „Национална асоциация на млекопреработвателите” (НАМ) в свое решение от 8 юли 2009 г. тричленният състав на ВАС определи, че са налице преки доказателства, сочещи ясно и изрично формирана воля от страна на сдружението за намеса в ценообразуването в сектора на млекопроизводството и млекопреработването под формата на установяване на минимален праг за изкупните цени на суровото мляко и на базови цени на сиренето.
По отношение на Сдружение „Асоциация на млекопреработвателите в България” (АМБ) в своето решение от вчера съдът установи, че е въведен типов договор за изкупуване на мляко, съдържащ система от премии и санкции при доказване от производителите на добри хигиенни показатели на суровото мляко. Обвързването на цените на млякото с качеството му чрез определяне на единна система от премии и санкции представлява пряко определяне на търговски условия и способ за намеса на АМБ в ценообразуващия механизъм на изкупуваното сурово мляко. По този начин се уврежда пазара както на млечните продукти, така и на пазара на суровото мляко.
В съобщението на ВАС до медиите се казва, че делото е установило, че на общите събрания и заседанията на УС на АМБ, без да определя конкретни стойности на цените на сиренето и кашкавала от краве мляко, Асоциацията работи косвено в насока координиране на поведението на своите членове по отношение цените на двата продукта, както и за формиране на координирана ценова политика на своите членове на пазара на сирене и кашкавал.

Разстреляха Боби Цанков, арестуваха Маргините ( Я!!! От кога стрелбата от упор се нарича “престрелка”??? б.м.)
Братята задържани след убийството на скандалния водещ, очаквано закопчаха и Сако
Екип "Всеки ден"
Скандалният радиоводещ Боби Цанков беше застрелян днес на обяд при престрелка в центъра на София. Вечерта пък полицията арестува братята Маргини, както и Стефан Бонев-Сако, който преди месец беше прибран на топло заради отправени заплахи към Цанков.
Градският прокурор Николай Кокинов каза пред “Всеки ден”, че е арестуван само Красимир Маринов - Големия Маргин. Минути по-късно обаче вътрешният министър Цветан Цветанов съобщи, че са арестувани и двамата братя Маргини. Николай и Красимир Маринови бяха задържани по подозрение, че са поръчали убийството на радиоводещия. Цветанов обаче заяви пред Агенция “Фокус”: “Тук не говорим за убийството. Тук говорим за това, което беше начертано като действия на днешното съвещание между Прокуратурата и МВР. Така че в тази посока в момента вървим към полицейски задържания в рамките на 24 часа на тези лица и може би в процеса на работата могат да бъдат задържани и други лица, за да се проведат съответните чисто полицейски действия”. Двамата братя са задържани в сградата на ГДБОП, а по-късно ще бъдат преместени в Национална следствена служба.
По неофициална информация Цанков е защитен свидетел по делото срещу Маргините. Те бяха сред първите, които Софийската градска прокуратура привика за разпит и след убийството на Георги Стоев. Тогава трябваше да бъде разпитан и Младен Михалев - Маджо, но той не бе открит.
Убийството на Цанков стана към 12.30 часа днес в района на бул. “Ал. Стамболийски” на кръстовището с ул. “Цар Самуил”, в безистен към входа на жилищна сграда. Районът е отцепен. Двама души са ранени, но без опасност за живота.
По първоначална информация двама мъже са открили стрелба по други трима. Цанков е починал на място, а другите двама са ранени и са откарани в болница. Хората, които са стреляли, са избягали в посока църквата „Св. Неделя”.
На мястото на стрелбата пристигнаха градският прокурор на София Николай Кокинов, главният секретар на МВР Калин Георгиев и други висши служители на прокуратурата и МВР. Пет часа тялото престоя във входа на кооперацията на бул. Стамболийски № 30 Б, в който е бил застрелян. Едва в 17.30 часа тялото на убития радиоводещ бе отнесено в “Съдебна медицина”, където ще бъде направена аутопсия.
Цанков е бил убит, отивайки на среща с адвоката си, който е от кантората на известния юрист Лъчезар Таков. По непотвърдена информация адвокатът от кантората е Хаджииван Дончев. Сред клиентите на кантората са Златомир Иванов-Баретата, Красимир Маринов - Големия Маргин и бившият шеф на “Топлофикация” Валентин Димитров - Вальо Топлото.
Единият мъж, който е бил с Цанков е Любомир Иванов, по прякор Куция, научи “Всеки ден”. Той е малко под 50-годишен, бивша барета и работи като охранител на ВИП клиенти в адвокатската кантора. Другият мъж, е Б.Л. на 24 години и е работил в една от фирмите на Златко Баретата.
В 13.15 ч. в Спешна помощ на ВМА са докарани двамата мъже с огнестрелни наранявания, причинени при стрелбата в центъра на София. Единият от тях - Б.Л., е с две огнестрелни рани. Първото е транзиторно нараняване в областта на лявата предмишница, засягащо лакътна става с увреда на костта. Второто нараняване е в областта на шията - с входно и изходно отверстие, без нараняване на жизнено важни органи и кръвоносни съдове.
Вторият прострелян - Л.Л., на 48 г., е с нараняване в лявата тазобедрена става като куршумът се е спрял непосредствено до кожата откъм гърба. Има засегнати два прешлена в лумбалната област. Раните и на двамата се обработват, след което пострадалите ще бъдат преведени в Клиниката по реанимация и интензивно лечение на ВМА. Засега няма непосредствена опасност за живота им, твърдят от болницата.
Прокуратурата: Имаме заподозрени, работим по 3 версии
Прокурори разпитват определени лица като свидетели. Заподозрени има, но още няма доказателства, за да пристъпим към повдигане на обвинения, заяви по-рано пред журналисти градският прокурор Николай Кокинов, който участваше в продължилото близо 5 часа съвещание при главния прокурор Борис Велчев. Там присъстват министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов и шефът на столичната дирекция на полицията Валери Йорданов. Кокинов посочи, че според очевидци нападателите на Боби Цанков са били двама или трима. По него е стреляно с пистолети деветмилиметров калибър, а на мястото са намерени повече от 15 гилзи. Стреляно е от упор, уточни още градският прокурор.
До този момент не са събрани данни Цанков да се е оплаквал от заплахи за живота му. Работи се по поне 3 версии, а градски прокурори разпитват на 4 или 5 места. Полицията провежда оперативно-издирвателни мероприятия, заяви Кокинов. “Очевидно е имало някакъв проблем, който е предизвикал г-н Цанков, след като се е стигнало до този край”, каза градският прокурор. По думите му срещу скандалния радиоводещ е водено едно дело в Софийския районен съд за измами, извършени от него.
Едно от пострадалите лица, което е с по-леки наранявания, се разпитва. Другият по-тежко пострадал е регистриран преди трийсетина години за измами, уточни директорът на столичната полиция Валери Йорданов. Той е с прякор Куция. Йорданов посочи, че се провеждат разпити на обитаващите офиси в сградата, пред която е застрелян Цанков. Издирват се и камери, които може да са заснели убийството. Проверяват се лица за алиби или съпричастност към случая, каза още той. “Нагло е, но ние ще бъдем твърди”, заяви още директорът на столичната полиция.
Цветанов: Очакваше се такова нещо
“Предполагаше се, че може да се случи нещо подобно след последните успешни полицейски акции. Има напрежение и в контингента, заяви министърът на вътрешните работи след края на продължилото почти 5 часа съвещание при главния прокурор. Той не пожела да коментира нито версиите, по които работи МВР, нито дали има заподозрени за убийството. Цветанов обаче уточни, че двамата ранени при инцидента не са обикновени хора. “Това са хора, които по някакъв начин са се познавали, известни са”, лаконичен бе министърът.
Докато министърът и прокуратурата заседаваха спецчасти на МВР започнаха проверки в офисите в бизнес сградата на застрахователна компания „Бул Инс” на столичния булевард „Джеймс Баучър”, научи “Всеки ден”. Там в един от асансьорите й беше взривен босът на СИК и съдружник на братята Маргини Стоил Славов. В сградата се помещават офисите на Братята Маргини. Акция се провежда и в Царско село. Информацията беше потвърдена от вътрешния министър Цветан Цветанов.
Проверките започнаха часове след разстрела на радиоводещия Боби Цанков.
Министърът обаче не пожела да каже с какво е свързана акцията. Според неофициална информация обаче има връзка с разстрела на водещия. Действията на полицаите били на базата на показанията на един от пострадалите при стрелбата.
Цанков чакал дете
Боби Цанков е чакал дете, като жена му е била бременна в 5-ия месец, каза пред “Всеки ден” водещата на “Горещо” Венета Райкова. След дни той трябваше да гостува в предаването й. Сутринта двамата уточнявали темите във Facebook. Райкова обясни, че Цанков й написал, че ще разкрие истината за няколко поръчкови убийства, сред които тези на Георги Илиев, Поли Пантов, Самоковеца, както и смъртта на войничетата, които изгоряха заради Карамански през 1995 г.
Кой е Боби Цанков?
Борис Цанков е роден през 1979 г. в София, завършва музикалното училище „Любомир Пипков”. Изявявал се е като водещ на игри по различни медии като Радио „7 дни”, Радио „Хит 7”, Радио „Сигнал плюс”, Радио „Спорт”, Радио „Вива”, ТВ „Канал 2001”, „Балкан - Българска телевизия”, Телевизия „СКАТ”, „BGTV” (България Кабел), Телевизия „7 дни”.
Като радиоводещ обаче беше обвинен в измами с SMS игри. В периода 2003-2006 г. Цанков многократно е задържан и освобождаван от ареста. През 2002 г. пред пловдивската преса бизнесмен твърди, че е бил измамен от Цанков с 4000 лева чрез радиоиграта му „Хиляди в брой”. Десетки жалби са подадени срещу Цанков по този повод.
Едното от най-известните дела срещу водещия е заведено от бизнесдамата Ваня Червенкова, собственик на фирма за минерална вода. През август 2002 г. той я измамил, че има разрешение от Столичната община да изгражда билбордове. Тя му дала 50 000 лв. в брой на ръка, срещу обещанието да рекламира фирмата й чрез тези билбордове и в ефира на радио „Спорт”. В края на юли 2003 г. на централния пазар във Варна бизнесдамата бе простреляна от неизвестен стрелец. Тя получи пет куршума в тялото и главата, но като по чудо оживя. Първата й хипотеза, споделена с полицията, бе, че поръчител на покушението е именно Цанков. На 14 май 2007 г. Цанков е осъден на три години условно лишаване от свобода с пет-годишен изпитателен срок. Той трябваше да плати на Ваня Червенякова сумата от 50 000 лв. с лихвите от 2002 г. насам, както и да покрие разноските по делото.
Боби Цанков и подземният свят
През ноември 2009 г. Боби Цанков направи серия от сензационни разкрития за познанствата му с много от емблематичните за подземния свят фигури в ефира на ТВ-таблоида “Горещо”. Разкритията му съвпаднаха с излизането от печат на книгата му “Тайните на мутрите”, в която разказва от първа ръка истината за големите играчи в подземния свят в периода от 2000 до 2009 г.
Покрай общия си бизнес с Антон Милтенов – Клюна се запознава с хора като Димитър Вучев – Демби, Христо Вартаняб – Исуса, Косьо Самоковеца, с Христо Ковачки, който по онова време е в топли отношения със Самоковеца. „Аз бях близък техен приятел, от когото те не се притесняваха да говорят, да обсъждат, да коментират… Аз стоях, слушах и гледах!”, разкри познанствата си скандалния радиоводещ.
Боби стигна до много тънки подробности в срещите си с хора като Клюна, Демби, Косьо Самоковеца.” Не съм виждал наркотиците никога на живо – на масата сложени, но чувах такива разговори. Идваха разни хора и отчитаха торби с пари!… Седмично едни сто-двеста хиляди лева се разнасяха по стаите!”, описва потресаващи картини радиоводещият.
Цанков разкри, че Самоковеца е подсигурил паспорта и парите на Мето Илиенски, за да изчезне безследно! Предполагам, че е жив – ако не беше изчезнал, може би нямаше да е жив!” – разкри Цанков сензационна версия за мистериозното изчезване на Мето Илиенски.
Разказа и за огромните пари, с които е разполагал Митьо Очите, които били равни на парите на Клюна и Демби, умножени по пет. Цанков стигна и до по-далеч и обясни, че Доктора е работил с Милошевич и чуждите служби. В Сърбия Доктора беше много популярен като съдружник на Марко Милошевич, заяви Цанков.
В крайна сметка Цанков не говореше с особена симпатия за “сенчестите” си приятели - „В никакъв случай не мога да кажа някакви суперлативи за тези хора – Клюнът беше изключително стиснат… Демби е от хората, които са иронично-нагло-зли хора… Демби има мръсна душа… Косьо беше изключително ларж, изключително широко скроен човек…” – всичко това Боби Цанков описа в книга и твърденията му според него се доказват от разследванията на службите.
Малко след разкритията на Боби в ефира на “Горещо” името му отново се появи във вестникарските заглавия при ареста на сочения за наследник на Христофорос Аманатидис-Таки - Стефан Бонев – Сако. Цанков пусна жалба срещу Бонев, че го е заплашвал с убийство. Това обаче не беше първият инцидент, свързан със скандалния журналист.
През ноември 2003 г. пред дома на Цанков на ул. “Цар Асен” 55 в София избухна бомба. Ранени и пострадали нямаше. Експлозията обаче срина прозорците на блока и на няколко съседни сгради. Една от версиите на полицията беше, че бомбата е предупреждение за Клюна, който бил близък с Цанков. Познавам много хора, коментира тогава радиоводещият. Клюна пък се свързва с Косьо Самоковеца, който беше убит през декември м.г. в Амстердам.
На 27 април 2004 г. неизвестни стреляха по кола, в която пътуваше Боби Цанков. Екшънът се разигра на кръстовището на столичните бул. “Гурко” и “Васил Левски” в полунощ. Според очевидци Цанков се движел с една от колите на сочения за наркобос Антон Милтенов-Клюна. Аудито и мерцедеса на Милтенов са с тъмни стъкла и бронирани и по всяка вероятност нападателите са мислели, че вътре е самият Милтенов. Самият Боби Цанков отрече да е стреляно срещу него.
През 2004 година гръмна скандалът, че Боби Цанков използва коли и охрана на НСО, като самият главен прокурор тогава заяви, че журналистът се е возил в неговата кола, в колата на президента и на министър-председателя и са го возили личният шофьор на президента Първанов, охранителите на Никола Филчев и екипа на Симеон Сакскобургготски.
Същевременно Боби Цанков твърдеше, че Манол Велев, срещу когото през 2007 г. имаше покушение, пере пари, изнудва хора, тормози почтени хазартни бизнесмени. “Манол переше пари през радио „Спорт” и намеси името ми така, че в момента мен ме съдят, а него не го закачат! Няколко свидетели споменават името му в разпитите си, но съдията Ангелов арогантно и против всички закони не го призовава на разпит! Откъде съди, че Манол вече не се е възстановил?! Най-малкото може да нареди да се извърши експертиза дали е годен да бъде свидетел. И именно тук, в тази част той извършва състава на престъплението възпрепятстване на правосъдието! Та самият личен шофьор на Велев е готов да се яви в съда и да разкаже как Велев ме е изнудвал и заплашвал, че ако не работя за него, ще свърша в някоя канавка! Но… явно съдията твърдо е решил да укрие Велев от правосъдието!”, твърдеше Цанков пред “Шоу.”
“През последните години, преди да го прострелят, с Велев се виждахме. Той живо се интересуваше как върви делото срещу мен, като ме уверяваше, че на много високо ниво ще реши проблемите с този процес. Не мога да предположа кого „нависоко” е визирал, но определено беше спокоен за себе си. Знаеше, че го споменават много свидетели, но някак не му пукаше. В един момент явно е решил, че ако нещо се случи с мен, ще прекратят делото и по този начин ще си гарантира недосегаемост. Но това са само мои теории. Не мога да съм сигурен, че Манол стои зад някой от опитите за покушения срещу мен”, заяви Цанков пред “Шоу”.
Боби Цанков е вторият журналист на вестник “Уикенд”, пишещ за подземния свят, който е убит. На 7 април 2008 г. до хотел “Плиска” в София беше застрелян Георги Стоев, наричан писател на мафията. Тогава негови близки, както и тогавашният му издател Недялко Недялков заявиха, че е убит от героите си. Авторът на “ВИС” и BG Кръстника” беше улучен в главата и почина малко по-късно в “Пирогов”.
“Уикенд” спира разследванията за подземния свят
Вестник „Уикенд“ повече няма да публикува подобни разследвания, свързани с подземния свят, каза главният редактор на “Уикенд” Мартин Радославов. “Просто не мога да си позволя вече да платя такава цена”, допълни той пред БГНЕС. Това е вторият автор, който губим, каза Радославов. Той припомни убийството на писателя Георги Стоев, което стана преди 2 години отново след публикация във вестник “Уикенд”.
Радославов коментира, че е възможно зад стрелбата срещу Цанков да стои Стефан Бонев - Сако. Според него обаче има и вариант врагове на Сако умишлено да са му скроили постановка, за да го натопят. “Най-доброто, което можеше да се случи обаче е той да не беше пускан на свобода и то срещу смехотворна парична гаранция”, заяви Радославов. Имаше конкретна заплаха за убийството на Боби Цанков, той подаде жалба. “На какво основание съдът прецени, че животът на Боби Цанков не е застрашен? Аз това искам да попитам”, възмути се още той. Той попита и защо Сако е освободен срещу гаранция от 1000 лева. Радославов изрази надежда, че разследването за разкриването на убийците на Цанков ще има успех и посочи, че напоследък МВР работи по-добре. В същото време обаче Радославов заяви, че 2 години след убийството на Георги Стоев, все още няма заподозрени и повдигнати обвинения. Той обясни, че след инцидента със Сако не е имало други заплахи към Боби Цанков. Видяхме се последно преди Нова година, разказа главният редактор. Той си спомни, че в последно време Цанков се е движил с охрана и брониран автомобил.
Музикантът и приятел на Боби Цанков - Ицо Петрофф: Превърна се в мишена за мутри
Разговарях с него преди месец и той ми сподели, че се страхува за живота си. Още преди време когато му запалиха вилата в Своге, която се намира до нашата му казах: “Боби, внимавай, тези хора за опасни, сега и вилата после апартамента…и така стана”. Аз и друг път съм го казвал-Боби наследи парите на Клюна, и това го превърна в мишена за мутри, които останаха живи, но вече бяха в по-нисшите етажи.
Майка му до последно не вярваше, че Боби е гей, но аз имам доказателства за това от трети лица. Съпругата му познавам бегло и според мен тя също беше доста заблудена за това кой е Боби всъщност. Сега обаче тя ще вземе повече от половината от парите, защото тези момичета така действат. Зловещо е. Той пише и в книгата си, че няма как да не му дадат един добър урок като накажат него и семейството му със смърт..просто е жестоко.
Павел Чернев: Цанков се опитваше да бъде в услуга на полицията
Няма да се учудя, ако убийството на Боби Цанков е вид отмъщение към този, който е съдействал на полицията. Това заяви пред “Всеки ден” адвокат Павел Чернев, който бе депутат в 40-ото НС. Той бе категоричен, че Цанков се е опитвал да бъде в услуга на полицията и правосъдните органи. “Аз ще съм последният, който ще тълкува това убийство като провал на полицията. По-скоро като основание да пипат още по-здраво”, смята Чернев. Самият той няма предположение кой стои зад убийството на скандалния радиоводещ, но го е предупреждавал, че копае надълбоко и най-приятелски го съветвал да внимава. Писанията на Цанков обаче определя като “щуротии” и “улични бандитски истории”, от които вече не се вълнува.
Ваня Червенкова: Разстроена съм, съжалявам за смъртта му
Ваня Червенкова каза, че е разстроена от случилото се и съжалява за смъртта на Цанков. Пред БТА тя заяви, че е предвиждала подобно нещо заради острите изказвания на Боби Цанков в публичното пространство. Той отправяше тежки обвинения срещу хора, които едва ли биха тръгнали да го съдят и мисля, че точно там трябва да се търси причината за това престъпление, каза Червенкова.
Бизнесдамата посочи, че след тежки съдебни битки е успяла да осъди Боби Цанков за измама, но заради чистото си съдебно минало той не е попаднал в затвора. Червенкова каза, че срещу него са водени и други наказателни производства. В отговор на въпрос дали смъртта на радио- и телевизионния водещ не е свързана именно с ужилени от него хора, Червенкова каза, че е изключено хора, които са завели срещу Цанков дела да се опитат да го убият.
Те не можаха да се порадват на децата си
Боби Цанков няма да е първият, забъркан в тъмни дела, който няма да успее да види детето си. Жената до Боби е бременна в 5-ия месец.
Куршумът застига Косьо Самоковеца в Амстердам, където въртеше любов с Цеци Красимирова, когато съпругата му Ангелинка беше бременна в 6-ия месец. Днес Константин-младши е на 6 годинки.
Същата е съдбата на дъщерята на Дмитрий Минев- Руснака. Димана се роди, след като баща й е убит през 2004 г. в центъра на София.
Създателите на силовата групировка ВИС братята Васил и Георги Илиеви бяха застреляни млади, без да успеят да се порадват на наследниците си. След убийството на Васил Илиев дъщеря му Илона минава под опеката на чичо си Георги, който я праща в Кюстендил, където е гледана от майка си и от баба си. След като пораства, Илона идва в София и се залюбва със снажен младеж, надежден състезател по бокс. Дни преди сватбата им обаче момчето умира в адска автомобилна катастрофа. Илона трудно се възстановява от загубата на голямата си любов.
Георги Илиев пък не можеше да има деца. Въпреки състоянието, похарчено от съпругата му Мая Илиева по престижни европейски клиники, няколкото й опита да зачене по метода ин витро не успяват. В крайна сметка Мая осиновява две деца, но Георги Илиев обаче няма много време, за да види наследниците си. Няколко месеца след осиновяването той беше застрелян в курорта Слънчев бряг.
Първата жертва на гангстерската война в България - Стефан Мирославов, остави сирак сина си Мирослав. След убийството на баща си младото момче е пратено от семейството си в Америка, за да се изучи и за да е далеч от родната действителност. През 2003-та, десет години след убийството на баща си, Малката Круша също умира в кола. Докато шофира автомобил по улиците на Лос Анджелис, Мирослав е обстрелван от друга движеща се кола. Един от куршумите го улучва във врата и го убива на място - също като баща му Крушата, който е ликвидиран от снайперист, докато се прибиpa с мерцедеса си към Ловеч.
Koи са братята Маргини?
Красимир Маринов -Големия Маргин и Николай Маринов- Малкия Маргин са родени в Смолян. Красимир е роден на 6 май 1964 г., а Николай - 8 юни 1972 г. Баща им Андрей е работил като миньор, а майка им Соня - като санитарка. Семейството има четири деца - Красимир, Димитър, Николай и Мариана. В годините преди демократичните промени, двамата са състезатели по борба. Големия Маргин има няколко отличия в борба свободен стил от републикански първенства, Малкия Маргин се състезава, но без особени успехи.
През февруари 1993 г. Красимир Маринов регистрира с Иво Карамански “Фортуна - Р” ООД. След основаването на СИК през 1995 г. е включен като акционер и във фирмата “Интергруп енд партнерс” ООД заедно с Румен Николов - Пашата, Младен Михалев - Маджо и Дмитрий Минев-Руснака.
Големия Маргин нашумява в края на 1993 г. и началото на 1994 г. Той е обявен за издирване след побоя в спортния комплекс “Дескрим”. На 16 октомври 1993 г. при въоръженото нападение в комплекса е отвлечен един от лидерите на тогавашния съюз “Защита” - Слави Бинев. Това нападение слага началото на гангстерската война в София, която завършва с няколко трупа. Запознати припомнят, че в погрома участват двама от шефовете на бившата СИК - Красимир Маринов-Маргина и вече покойният Дмитрий Минев-Руснака, а също и Димитър Джамов. След инцидента тримата бягат в Гърция и се връщат едва когато хората от “Защита” променят показанията си и те са оневинени.
Големия Маргин бе замесен в скандал и побой между неговите гардове и тези на покойния вече Антон Милтенов-Клюна. Инцидентът стана на 7 ноември 2003 г. в дискотека “Ескейп” в столицата. Тогава в Първо РПУ бяха привикани Големия Маргин, Константин Димитров – Самоковеца и Димата Руснака.
Два дни след побоя в “Ескейп” Големия Маргин отново е призован на разпит в полицията. Този път по повод взрива пред кафенето на модната агенция “Визаж” на Евгения Калканджиева. Мощната бомба нанася сериозни щети на заведението на ул. “Неофит Рилски” 43, където е и едноименната модна агенция.
След бомбения атентат на 19 януари 2004 г. в сградата на “Бул Инс” на бул. “Джеймс Баучър” 87, когато загива Стоил Славов и тримата му гардове, се появяват подозрения, че адската машина в асансьора е била заложена за Маринов, който е негов съдружник. След експлозията Маргина отново е разпитван, като свидетел.
Справка в архивите показва, че при всяка съвместна операция между МВР и прокуратурата офисите, домовете и колите на Маргина винаги са проверявани. Така е и през септември 2004 г. при акция за откриване на наркотици и незаконни оръжия. След обиските Големия Маргин отново се озовава в полицията, но е освободен. Арестът на двамата братя Красимир и Николай Маринови от 2005 г. пак е свързан с разпоредена операция на МВР и прокуратурата, известна с кодовото име „Респект”.
Николай Маринов, или Малкия Маргин, е по-известен с факта, че е бил съдружник със Славчо Христов в една пловдивска рекламна агенция. Освен със Славчо Христов е имал съвместна фирма и със сочения за кокаинов трафикант Робърт Стефанов, застрелян през 1999 г. Справка във фирмените регистри показва, че Николай Маринов е съдружник в две фирми със Славчо Христов и още, че е бил съдружник с покойния Пантю Пантев, известен с името Поли Пантев – застрелян на остров Аруба.
На 23 март 2006 г. Софийската градска прокуратура внася в Софийския градски съд обвинителния акт срещу братята Красимир и Николай Маринови, Иво и Светлин Карагеоргиеви, Стефан Рангелов, Веселин Тошев и Бисер Илиев. Всичките са обвинени за подготовката на убийствата на финансиста на ТИМ Никола Дамянов - починал от инфаркт на 9.10.2007 г., на о.з. генерал Любен Гоцев – известен член на нашумелия в последните години приятелски кръг „Монтерей” и на Иван Тодоров-Доктора - убит на 22.02.2006 г..
Делото се превърна в едно от знаковите и все още не е приключило. Адвокат на Големия Маргин е Лъчезар Таков пред чиято кантора бе убит днес Боби Цанков. Обвинителният акт срещу Маргините пък е писан от градския прокурор на София Николай Кокинов и заместникът му Роман Василев. В последните дни преди да бъде убит, Цанков имаше чести срещи с Кокинов.
Кой е Сако?
Името на Стефан Бонев-Сако се свързва с трафика на кокаин за България. Смятан е за наследник на Христофорос Аманатидис-Таки в контрола върху наркопазара. В средата на 90-те години, след убийствата на Поли Пантев и Роберт Стефанов и преразпределение на столичния наркопазар, Сако контролира столичните райони около Факултета, Красна поляна и Люлин. По-късно, след засилване на влиянието му, започва да се превръща в конкурент на Японеца. Сако използва директни канали за доставка на кокаин от Латинска Америка.
На 13 ноември 2009 г. заради заплахи, отправени към Боби Цанков, в столицата е задържан Сако. Софийският градски съд обаче отхвърли искането на прокуратурата за арест на Сако и му наложи парична гаранция от 6000 лв и му бе наложена забрана да напуска страната. Обвинението срещу Сако се градеше на показанията на Цанков и още 1 свидетел.


ПО ИВО ИНДЖЕВ

Мутрьошка

“ Гласуваш за Бойко Борисов, получаваш Иван Костов” е предизборният черен лозунг на БСП, който за пореден път беше опроверган. Някой още по-червен автор на подобни внушения надмина творението на червените от времето на изборите и пусна на пазара…матрьошка с лика на Борисов. Което щеше да е в реда на нещата – и без това ликът му е неизменно под шапката на почти всички вестници. Всекидневно и седмично. Но не само формата, съдържанието е важно. А ето какво е то:
Сега вече гласуваш за Борисов с някакви си 40 лева, колкото струва матрьошката и получаваш на същата цена Станишев, Сакскобургготски, Живков и Георги Димитров – в този обратен ред са вкарани в матрьошката фигурките на тези дейци. Така матрьошката се оказва достойният отговор на матрицата – алтернативна ( на холивудските измислици) творба за народна употреба със закодирани, но лесни за разчитане послания.
Какво нещо е пазарната икономика! Някой незнаен гений, майстор на синтеза в мисленето, е обобщил диалектически на марксистки диалект целокупния преход като матрьошка. От този образ по-подходящ – (на)здраве му кажи.
Писанията на Дан Браун за изгубения символ и закодираните знаци на масоните направо ряпа да ядат пред находката на народния мъдрец. С помощта на руската матрьошка той ни разказва играта…пардон, разкрива ни желязната логика на дървения матрьошкин генезис: кой след кого се е пръкнал в нашата политика и къде в утробата на историята трябва да се търси обяснението за нещата, които са на повърхността.
Все си мислех, че след като зрителите на БНТ короноваха чушкопека за царя на българския бит, никакъв битовизъм не може да засенчи това обобщение на нашата същност. Предавам се и без “горе ръцете”. Сбъркал съм. Прочитът на българската действителност чрез обвързването на Георги Димитров, Тодор Живков, Симеон Сакскобугготси, Сергей Станишев и Бойко Борисов, обединени в търбуха на руска кукла, е толкова гениален, че няма какво да добавя.
Но и аз като Мартин Лутър Кинг си имам една меча. А тя е: дано не се окаже мутрьошка! Тревожа се да не побългарим това хубаво руско по душа и съдържание (има двама съветски граждани и един продавач на НРБ на СССР в търбуха на творбата) произведение на изкуството, което така поетично е изваяно, почти като със сърп и чук, макар и на пръв поглед не чак толкова откровено.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

2010: криза/стабилност?

Нагоре или надолу през 2010?
Едновременно стабилност и криза - възможно ли е това? Александър Андреев обобщава очакванията си за българската 2010 година, през която, според него, третата ключова дума ще си остане "провинциализъм".
Българската политика толкова западна, че да я прогнозираш направо граничи с нечистоплътност. Пък и мигар някой особено се интересува с колко точно ще се понижи рейтингът на Борисов и на ГЕРБ (а той доста ще се понижи) и какви още безобразия ще натворят някои малограмотни хулигани с депутатски имунитет? Очакваният резултат от това, впрочем, се побира в няколко изречения:

Сините ще продължат да търсят себе си в цялото
На кръстопът
Правителството ще остане на власт, макар и с клатушкане - просто в такива трудни времена никой не иска да управлява, пък и няма друга партия с достатъчно подкрепа за изпълнителната власт. След като се спука балонът РЗС, а лицето, което му държеше конеца, окончателно премина в територията на белетристиката, хумора и сатирата, ще продължи топежът на "Атака" като единствен безусловен съюзник на ГЕРБ. Сините навярно ще се отдръпнат и ще се опитат най-после да намерят изконния си профил, профила си ще търси и опозиционната БСП. Очаквам в края на годината двете традиционни "партии на прехода" да са стъпили отчасти на краката си. Само за сравнение - ето и съответната част от миналогодишната ми прогноза:
За предсрочни избори няма време и условия, а на редовните най-добре ще се представят ГЕРБ и БСП. Кой ще управлява - това много зависи от хода на вече хроничното "дясно" заболяване, перманентно разбягващото се обединение.
В самото начало на 2010 ще бъде избрана и новата Еврокомисия. Очаквам, че Румяна Желева ще прескочи препятствието, но с много чужда помощ и въпреки съпротива в Европарламента. Просто Барозу не може да си позволи препъване на цялата комисия заради един слаб кандидат. В началото на 2009 драмата около българския еврокомисар още не беше дори зачената, но можеше да се предвиди. Тогава прогнозирах:
Догодина наесен ще се избира и новата Европейска комисия, но още отсега може да се каже, че борбата за комисарското кресло в София ще бъде гореща. Сегашната българска еврокомисарка Меглена Кунева спечели много доверие, респект, авторитет и дори овации в Брюксел, а това означава, че при евентуален нов мандат навярно ще получи и по-важен ресор. Но дали за бъдещия премиер това ще бъде достатъчно?
Кризата ще мъчи повече от бандитите
На въпросния премиер трябва да му се признае едно: Борисов взима насериозно дългогодишните европейски предупреждения срещу корупцията и престъпността. Така че през 2010 той ще продължи с личните си бицепси канадската борба срещу разнородните наглеци. Дано обаче покрай това надборване не занемари другите дейности на изпълнителната власт.
Думата "криза" остава актуална и през 2010
Защото - и това е една тревожна прогноза - през 2010 година мнозинството българи навярно за пръв път ще установят, че икономическата криза ги мъчи повече от бандитите и крадците. Уви, мрачните ми очаквания преди една година без промяна могат да се проектират и върху 2010:
Очаквам, че през 2009 растежът на българската икономика ще се забави в резултат от международната финансова криза, а оттук следват: бюджетни проблеми, закриване на работни места, социални напрежения. Ще спаднат и чуждестранните инвестиции, пазарът на недвижими имоти ще стагнира, строителният бранш ще продължи да се свива.
Какво друго остана за прогнозиране? Футболът, чалгата, президентът Първанов? Все негаснещи огнища на българския провинциализъм, които и през 2010 ту ще сгряват народната душа, ту с лютив дим ще й изкарват сълзи на очите.
Съвместна публикация с в. "Дневник"

Автор: Александър Андреев/Редактор: Емилиян Лилов

Похвално слово за предпазната клауза

Българският бостан е вече без плашило

С края на 2009 изтече третата година на българското членство в ЕС. А заедно с нея и заложената в присъединителния договор възможност Съюзът да налага на България т. нар. предпазна клауза. Анализ на Ясен Бояджиев.
Европейската тема в България ще остане завинаги свързана с понятието предпазна клауза. Толкова често с повод и без повод бе споменавано то през последните три години, а и преди тях. Развяваше се и дрънчеше като бостанско плашило. Което не попречи бостанът да бъде обран - по метафората на премиера, самоопределил се като негов пъдар.
Предпазната клауза като алиби
На думи предпазната клауза бе измислена, за да може при нужда, ако новоизпечените страни-членки България и Румъния се отклонят от поетите ангажименти, да бъдат защитени интересите на Европейския съюз. На практика тя трябваше да послужи като алиби за преждевременното присъединяване на двете страни и като средство за успокояване на общественото мнение и на онези политически кръгове в старите страни-членки, които не бяха съгласни да се правят компромиси с изискванията за членство.
Извозени си остават пак българските граждани
После, естествено, въпреки несъмнените основания за това, клаузата не бе приложена нито веднъж. Пък и прилагането й вероятно щеше да създаде още по-големи проблеми, тъй като никой не бе помислил за процедурите и последиците.
Така европейските автори на нововъведението, наречено предпазна клауза, сега могат да се чувстват по-спокойни, след като с изтичането на тригодишния му гаранционен срок отпадна и теоретичната опасност някой да им напомня за него.
Кого предпазваше предпазната клауза
И у нас за някои отпадането вероятно ще е повод за успокоение. Едни ще се възползват, за да го обявят шумно за поредния успех, превърнал страната в нормален член на ЕС. Други тихичко ще потриват ръце, доволни, че пак са успели да извозят европейците. Нещо като радостта на двойкаджията, отново пуснат по милост да премине в по-горен клас. Разбира се, страната си остава все същата, а извозени си остават пак нейните граждани.
Всъщност, макар и само като теоретична заплаха, предпазната клауза предпазваше не интересите на Европейския съюз, а нашия собствен интерес. Интересът на желаещите европейски правила и модерност, истински, а не привидни реформи. А в осъществяването на това желание основен съюзник и главна надежда бе и си остава натискът отвън.
Една надежда по-малко
Разбира се, инструментите на този натиск обикновено се оказваха недостатъчно силни, за да преодолеят вътрешната съпротива срещу промените. Така въпреки предпазната клауза и въпреки прословутия мониторингов механизъм съдебната реформа продължава да тъпче на едно място. А почти две години, след като за пръв път бе приложена най-болезнената санкция - спирането на европейски пари, реалните резултати в борбата срещу корупцията във вид на осъдителни присъди продължават да са само пожелания и обещания в бъдеще време.
Край на натиска отвън
Остават общите за всички страни-членки наказателни процедури при неспазване на общностното законодателство. Вече се видя обаче, че и тази заплаха е безсилна да спре например пагубните за природата инвеститорски намерения в туризма. Като лифта до седемте Рилски езера. Или като открития тържествено в навечерието на новата година от премиера Рилски ски център, на чийто незаконен лифт някога беше заседнал предишният премиер.
Така или иначе, колкото и бавни и недостатъчни да са положителните промени в България, те се дължат преди всичко на натиска отвън. А и какво ли щеше да се случи, ако го нямаше и него? За Европейския съюз предпазната клауза може да бъде символ на неефективност. За нас нейното отпадане означава една надежда по-малко.

Автор: Ясен Бояджиев/Редактор: Александър Андреев

Няма коментари: