петък, 8 януари 2010 г.

ИЗВЕСТИЯ на 8 януари 2010

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Борисов потвърди, че е платил откуп за отвлечени от сомалийски пирати
Премиерът Бойко Борисов заяви, че е платил задължение, свързано с откуп за българи, пленени в Сомалия. Борисов обаче каза, че става дума за квалифицирана информация и че няма да уточнява за какъв случай става въпрос. Така той отговори на въпрос на депутата от БСП Кирил Добрев, зададен на пресконференция в четвъртък. Депутатът попита дали това, което е говорил премиерът, е истина или е "поредният му гаф", както и дали всички българи могат да разчитат, че ако евентуално бъдат отвлечени, Борисов е готов да плати, за да бъдат освободени.

“С какви пари е платил той – с бюджета за 2009 или 2010 година или с лични?“, запита още Добрев.
„Това, което е трябвало да направя, да му платя борча, съм му го платил. Безспорен е фактът – аз съм оправил борчовете”, каза Борисов. Според премиера от червената партия са направили груб гаф. „Съжалявам, че самият Станишев не го е казал и пак пионките си го говорят”, каза Борисов. Според него от страна на БСП говорят несериозни хора, които не знаят какво са правили техните началници.

МВР даде заден за следенето в интернет
МВР обсъжда вариант да се лиши от възможността на интерфейса за следене на трафика в интернет. Това заяви пред журналисти министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов, след като се срещна с инициативния комитет от граждани относно проектозакона за електронните съобщения. Цветанов посочи, че за да се случи това, полицията трябва да получи гаранции, че ще може да получава информация от съответните оператори в кратки срокове - не повече от два часа.
Той добави, че от няколко дни се разработват два варианта на законопроекта - с интерфейс и без тази програма.
Цветанов допълни, че по този повод следващият вторник ще има обсъждане в парламента с всички, които са участвали в досегашните дискусии.
Министърът съобщи, че тази сутрин е била извършена полицейска операция срещу педофилска група, разпространявала порнографски снимки в интернет на момичета между 12 и 14 години. Задържан е един човек, като акцията продължава.
Цветанов посочи, че Николай Маринов - Малкия Маргин, все още не е намерен.

ГЕРБ прави конгрес на 10 януари
Редовното отчетно-изборно делегатско Национално събрание на ГЕРБ ще се проведе на 10 януари, съобщиха от партията. Форумът ще започне в 11.00 часа в зала 3 на НДК в София. Председателят на партията Цветан Цветанов ще направи отчет за работата на Изпълнителната комисия и развитието на партията. Отчетен доклад ще бъде представен и от Контролната комисия.
Във втората част на форума ще бъдат предложени и гласувани промени в Устава на партията. Също така ще бъдат проведени избори за нов председател на партията и избори за членове на Изпълнителната и Контролната комисия.
Готвените промени предвиждат увеличаване на броя на членовете на Изпълнителната комисия на 9 или на 11 спрямо сегашните 7, както и въвеждане на поста заместник-председател на партията, какъвто сега не съществува. Не се предвижда увеличаване на членския внос, който в момента е 2 лева годишно.
Форумът ще бъде открит за журналисти през цялото време.

На територията на ЧЕЗ всичко е спокойно. Печалбите са гарантирани
“Към момента ситуацията с електрозахранването на територията на EVN България е нормализирана”, гласеше съобщение на компанията от 21 декември 2009 година, след като снежни бури бяха прекъснали тока на около 130 селища в цялата страна. Това може да е неволна грешка на пиарите на EVN, обаче е показателно за това как т.нар. стратегически инвеститори гледат на България: те си имат територия, а населението им се води нещо като крепостни селяни. То няма права, обаче има задължението да си плаща, колкото инвеститорите намерят за добре да поискат.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Откакто през 2005 година енергоразпределителните дружества бяха приватизирани, те се превърнаха в антиреклама на частната инициатива. Обслужването рязко се влоши, валят стотици оплаквания от цялата страна за изгорели електроуреди заради неотговарящ на стандартите ток, а само сагата с мерака на ЧЕЗ да отчита електромерите тримесечно е доказателство, че частните монополисти в България могат да си правят каквото поискат без страх от сериозни последствия.
Както е по жаргона на енергодружествата, тези дни на територията на ЧЕЗ пак се случиха необичайни събития. Впрочем, те по-скоро са обичайни – чешката компания остави без ток огромни части от София в четвъртък вечерта. На тъмно останаха булевард „Братя Бъкстон”, булевард „Гоце Делчев”, голяма част от квартал “Красно село”, части от квартал “Павлово”, районът на автогарата на “Овча купел 1″. На другия ден последва рецидив – спря токът в „Овча купел” 1 и Горна баня.
И това при тихо и спокойно, с пролетни температури време. А ако задуха и забръска сняг, както е в момента в останалата част на Европа, авариите и спирането на тока ще бъдат в доста по-мащабни размери. И яка ни душа тогава.
Разбира се, както в сегашния случай, така и при бъдещи аварии ЧЕЗ вина няма и няма да има. ЧЕЗ няма задължения, ЧЕЗ има само права, понеже се намира на своя територия. И е благоволила да ни позволи и ние да я обитаваме.
То си е и така. И ЧЕЗ, и останалите дружества в сектора, и банките, които съдират по няколко кожи от българите, и петролните компании, които си ценообразуват по някакви свои правила, са невинни. Виновни сме си ние, нашата държава, която доброволно им дава всичко, което поискат и козирува чинно при всеки каприз.
Сакън, да не разсърдим стратегическия инвеститор.
Във всяка нормална държава и ЧЕЗ, и EVN, пък и останалите монополисти биха били разсипани от глоби, от искове на ощетени потребители, биха били обект на нон стоп разследване и контрол. Още повече, че тези компании, разглезени от монопола и угодничеството на властта, се управляват безобразно. Ето само един общоизвестен пример: 90 процента от циганите в България не плащат ток, обаче енергодружествата не правят нищо, за да си събират тези вземания.
Във всяка нормална държава това би предизвикало скандал.
Обаче България не е нормална държава. Тя е територия.

Намериха тялото на Кунгфуто край София, търсят още един труп
Тялото на Юлиан Лефтеров - Кунгфуто беше намерено край София в землището на Железница, съобщи БТА, цитирайки неназовани източници от Съдебната палата. Лефтеров бе отвлечен от трима маскирани точно преди година около 22 часа вечерта. Той е регистриран в полицията за кражби на автомобили. Отвличането стана на територията на Четвърто РПУ в столицата.
Полицията продължава търсенето и на второ тяло.
Според БТА до откриването на тленните останки на Лефтеров се е стигнало след признанията на един от задържаните от групата на “Наглите”. Официално МВР и
прокуратурата са отказали да потвърдят информацията. Засилено полицейско присъствие продължава да има около Железница, Бистрица, Горни и Долни Лозен.

ЕНП: Румяна Желева трябва да покаже, че няма какво да крие
Някои от кандидатите за комисари в Европейската комисия са подложени на по-голям стрес преди изслушванията в Европейския парламент, които започват през следващата седмица. Преди всичко, българският кандидат Румяна Желева трябва да покаже, че няма какво да крие след обвиненията за евентуален конфликт на интереси. Това са заявили източници от Европейския парламент пред „Еурактив”.
Европейската народна партия, която има най-голямата група в парламента, по-рано обеща, че няма да допусне бивши комунисти да получат места в ЕК, но сега изглежда по-малко заинтересувана да атакува кандидатите по този въпрос. Говорителят на ЕНП Антоан Рипол заяви, че групата му е против „лова на вещици”.
Рипол отхвърли предположението, че промяната в политиката на партията може да е свързана с българката Румяна Желева, която е заместник-председател на ЕНП.
Кандидатурата на Желева за ЕК се смята за спорна заради обвинения за връзки на съпруга й със сенчеста бизнес групировка, свързана с Русия.
„Не виждам как политиката ни е свързана с госпожа Желева. Нейният съпруг нито е осъден, нито е заподозрян за нещо нередно. Срещу него няма заведено дело. Смятам, че това, което се случва, е във вътрешен контекст и драстичните мерки на новото българско правителство срещу корупцията. Очевидно това създава реакции и трябва именно в това да се търси обяснението за атаките срещу Желева”, смята говорителят на ЕНП.

За три хиляди малчугани няма да има места в предучилищни групи
От следващата учебна година всички петгодишни ще трябва да се записват в предучилищни групи. За поне 3 хиляди малчугани обаче места наесен няма да има. Проблемът ще е особен сериозен в големите градове като София и Варна. Същият проблем ще има и при целодневното обучение за учениците.
Заради недостиг на места в началото само първокласниците ще могат да ходят на училище по цял ден. Заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милка Коджабашиева, съобщи че вероятно ще може всеки родител, който има възможност да взема детето си още на обяд и сам да се грижи за подготовката. В този смисъл, според нея, въвеждането на целодневното обучение е въпрос на организация и логично ще възникне въпросът за обвързването на края на учебния ден с края на работния ден на родителя.
Поне до февруари учениците няма да могат да получат платените от държавата закуска и чаша топло мляко. И след това от тях няма да има за всички. Заради по-малко средства кифли и мляко ще има само за най-нуждаещите се деца като парите ще се разпределят по училища.Главният секретар на министерството Красимир Вълчев обясни , че заради закуските на училище ходят около шест-седем процента от децата, като този процент е много по-нисък в големите градове и много по-висок в населени места в общини, където имаме концентрация на ученици от непривилегировани социални групи. Най-вероятно новият механизъм, който ще бъде предложен за програмата, ще е на принципа на кандидатстване, а не като досега, когато се даваше на всички, без заявено желание от тяхна страна.

Милионерите в Турция са 30 000
Броят на милионерите в Турция се е увеличил през миналата година независимо от икономическата криза, съобщава турският в. "Ватан". В периода януари - ноември м.г. броят на хората с банкови сметки, в които има над един милион турски лири (около 464 хиляди евро), е нараснал със седем процента спрямо същия период на 2008 г. Така броят на милионерите в Турция е достигнал 30 хиляди души, съобщава Агенцията за регулация и надзор на банките.
Стоте най-богати турци притежават общо 170 милиарда долара, сочи проучване на сп. “Икономист” от 2007 година. За най-богата в Турция се смята фамилията Коч, чието богатство се оценява на около 18 милиарда долара. На второ място е фамилия Сабанджъ със състояние, възлизащо на 17 милиарда долара. Трето и четвърто място са съответно за семействата Доган и Шахенк, които притежават между шест и осем милиарда долара.

Девет души умряха от студ в Полша, чака се още сняг в Европа
Ниските температури причиниха смъртта на девет души в Полша през последните два дни. Общо 139 души са станали жертва на студовете в страната от ноември досега, предаде АФП. През нощта в четвъртък срещу петък в някои райони на Полша температурите се понижиха до минус 12 градуса.
Повечето от жертвите на студовете са бездомни мъже на възраст между 35 и 50 години, които са употребили алкохол.
Метеоролозите очакват още сняг и минусови температури в Полша през следващите седем дни.
Снеговалеж и бурни ветрове ще донесат още транспортен хаос в Германия, докато студеното време продължава да сковава Европа, предупреди Би Би Си.
Очаква се в късните часове на 8 януари в Германия да паднат до 40 см сняг, като бурните виелици може да блокират трафика в страната.
Летищата на континента повикаха допълнителен персонал, който да обслужва полетите, а от железопътните компании предупредиха за вероятността от закъснения.
Във Великобритания най-тежката зима от десетилетия предизвика опасения за енергийните доставки в страната, след като през изминалата нощ температурите паднаха до – 22 градуса по Целзий.

Зверски студ във Великобритания, -21 градуса
Великобритания е изкарала най-студената зимна нощ досега, като в някои северозападни региони температурите са паднали до минус 21,2 градуса, съобщава Би Би Си. Много училища в страната ще останат затворени заради екстремните температури, като властите се борят да поддържат транспортната мрежа в добро състояние.
Възможно е температурите да паднат още по-ниско през уикенда, като студеният фронт над страната ще се задържи поне още седмица.
Застрахователи прогнозираха, че икономиката на намиращата се в рецесия Великобритания може да изгуби до 690 милиона британски лири дневно поради щетите на бизнеса, причинени от силните студове, които карат хората да си стоят вкъщи.
Студът предизвика хаос по летищата в цяла Великобритания, а също така и в Холандия, Ирландия и Франция. Много полети бяха забавени или отменени на летище „Орли” в Париж, както и на летищата в Дъблин и Амстердам и на много основни летища във Великобритания.
Проблеми има и с наземния транспорт. “Евростар” отмени четири от редовните си рейсове през тунела под Ламанша заради лошите атмосферни условия.
В Германия студовете станаха причина най-малко девет бездомни мъже да премръзнат до смърт. В много части на страната температурите паднаха под -10 градуса, причинявайки проблеми в наземния транспорт, като доставянето на материал за опесъчаване на замръзналите пътища е затруднено.
Във Франция стотици камиони са блокирани поради силни снеговалежи в региона Долна Нормандия на Франция. Силните снеговалежи станаха причината и за прекратяване на движението на ученическите автобуси в някои райони.
Френската метеорологична служба вече няколко дни подред предупреждава за опасности по пътищата, свързани със силния снеговалеж и поледицата.
127 селища в Украйна са без електроенергия заради силни снеговалежи и ветрове в седем области, най-вече в Полтавска и Киевска, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на украинското министерство на извънредните ситуации.
По пътищата в страната са възникнали проблеми за движението на транспорта.

Пети ден издирват изчезнал в Гренландия руски дипломат
Гренландските власти издирват изчезналия руски дипломат Адел Борисов, пише местният вестник „Сермитсиак”. По данни на изданието на 2 януари Борисов, който работи в руското генерално консулство в Германия, е пристигнал в селището Кусулук в Източна Гренландия в качеството на турист. Той е имал намерение да остане на острова до 6 януари.
Полицията започна да издирва руския гражданин след като на 3 януари не се е завърнал от разходка. В издирването се използва и хеликоптер, но засега то не се увенчава с успех.
Ръководителят на местната полиция Мортен Нилсен смята, че не става дума за криминален инцидент, а Адел Борисов просто се е заблудил.

Служители на белгийска пивоварна са взели шефовете си за заложници
Служители на пивоварния конгломерат "Анхойзер-Буш Инбев" в източната част на Белгия са взели в четвъртък шефовете си за заложници, след направено съобщение за уволнения поради липса на работа в най-голямата в света пивоварна компания, съобщават местни медии.
„Ние настояваме висшите мениджъри на компанията да дойдат тук и да отменят съкращенията”, каза Марк Девене, представител на синдиката, цитиран от агенция Белха.
Радио RTBF съобщава, че около десетина от мениджърите на пивоварната са били задържани в залата за срещи, в офис сградата до завода.
“Анхойзер-Буш Инбев” оповести в четвъртък, че една десета от трите хиляди служители в Белгия ще бъдат освободени от работа заради спад на консумацията на бира в страната.

Мобилните телефони помагат срещу болестта Алцхаймер?
Използването на мобилни телефони може да се окаже защита срещу болестта Алцхаймер, според резултатите от изследване с опитни мишки, публикувани в САЩ, съобщиха информационните агенции. Учени изложили над сто мишки на облъчване с електромагнитни вълни от мобилни телефони всеки ден за час или два, в продължение на осем месеца.
Голяма част от опитните животни били генетично променени така, че да развият съответствието на Алцхаймер и старчески проблеми с паметта, а другите били нормални и не проявявали никакво генетично предразположение към болестта.
Установено бе, че влиянието на мобилните телефони защитава паметта на мишките и дори възстановява нормалното функциониране на паметта при тези, които вече са засегнати от Алцхаймер, каза ръководителят на изследването, професорът по неврология от университета във Флорида Гари Арендаш. Изследването показа, че електромагнитните вълни от мобилните телефони унищожават натрупванията на бета-амилоидните пептиди (вид протеини) в мозъка на мишките. Тъкмо тези натрупвания в мозъка са смятани от учените за фактор, отключващ дегенеративните процеси и деменцията, като пречат на нормалните нервни импулси между мозъчните клетки.

GM представи първата си батерия за автомобил
Американският автомобилен гигант „Дженерал моторс” обяви, че е изготвил първата батерия за електромобила „Шевролет Волт”. „Това е важно събитие за „Дженерал моторс” и реална стъпка към пускането на пазара на „Шевролет Волт”, заяви президентът и генерален директор на компанията Ед Уитъкър.
Литиево-йонната батерия позволява на автомобила да премине първите 40 мили без гориво, след което се задейства двигател с вътрешно горене с обем един литър, който ще дозарежда батерията. „Шевролет Волт” ще може да измине без презареждане до 300 мили, посочва компанията.


ПО НЮЗ.БГ

БАН посрещна Борисов с правописни грешки

„Добре дошъл г-н Министър Председател".
С това изречение, съдържащо правописни неточности, домакините от БАН посрещнаха премиера Бойко Борисов.
Въпреки че надписът на светлинното табло за добре дошъл остана незабелязан от него, четирите правописни неточности в изречението направиха впечатление на журналистите.
Министър-председателят посети два от институтите на БАН - този по металознание и геофизичния институт. Той бе придружаван от председателя на Академията академик Съботинов и министъра на образованието Сергей Игнатов.
По време на посещението в двата института на БАН стана ясно, че правителството обмисля да издаде постановление, с което да се оползотвори максимално осигуряване на продукцията на академията и научните институции.
Вярното:
Добре дошли, г-н Министър-председател.

„Чрез постановлението или заповедта, която ще издам, съответните министри ще бъдат активната страна да подпомагат БАН - не само да се наливат пари, а да се печели от умовете на тези хора", посочи Борисов.
По думите му колегиалната обстановка, която цари между правителството и академията, трябва да бъде толерирана. Премиерът добави, че в БАН трябва да са по-активни в предлагането, тъй като има много добри разработки, които могат да бъдат предложени и на държавни, и на частни компании.
„Ние като държава можем да им помагаме да ги продават навън с контактите, които имат министерствата", изтъкна той. Борисов посочи като положителен пример Сърбия, която не е изпратила един войник в Ирак, а е продала за там продукция за 400 милиона, докато България през тези години има и загинали войници там, а е продала само патрони за „Калашников".
Според министъра на образованието и науката това, което се случва в момента в БАН, изисква подкрепа на правителството, а не само на министерството.
Въпросът е не е само да бъдат пенсионирани около 500 човека, но и тези, които продължават да са активни участници, трябва да останат в научния потенциал на страната, подчерта той.
Игнатов потвърди, че преструктурирането ще бъде обявено на 20 януари и че промените ще бъдат радикални и трябва да се случат пролетта.
Образователният министър каза още, че вчера е говорил с финансовия министър Дянков, премиера Борисов и БАН за осигуряване на финансови компенсации при пенсионирането на около 500 учени от системата. Парите ще бъдат осигурени, поясни той.
Игнатов допълни, че ще поиска от ръководството на Фонд научни изследвания повече прозрачност и прецизност в подбора на комисиите, които оценяват проектите. Има проекти, които са минали и е учудващо как са получили толкова голямо финансиране, коментира още министърът.
На вниманието на премиера бе представено изложение на върхови постижения на българската отбранителна индустрия.
Стана ясно, че в момента с над 700 български технологии и машини се произвеждат милиони детайли от алуминиеви сплави за автомобилната промишленост в САЩ, Германия, Франция, Италия, Китай, Русия и други страни.
В института по металознание бяха представени на премира Борисов български разработки и продукция свързани с националната сигурност.
Създадени са системи от интелигентни средства за защита по земя и по вода, които са оригинална конструкция.
Голяма част от тях са приети на въоръжение и се изнасят в около 15 страни, включително водещи страни-членки на НАТО като САЩ, Германия, Франция и др., изтъкнаха от института.
Само за нуждите на американската автомобилна индустрия годишно се произвеждат 3,5 милиона лети автомобилни колела, изтъкнаха от института по металознание.
Според шефа на БАН акад. Никола Саботинов реформата върви, но зависи от средствата. В момента най-напреднала е реформата, свързана с възрастовата структура на академията, каза той.
Саботинов съобщи, че преструктурирането няма да се изрази само в закриване на институти.
Може да открият дори нови институти, предположи той и посочи като област, за която има такава нужда демографията.

Хора с присадени органи се боят за лекарствата си
След 20 януари около 300 пациенти с трансплантирани органи могат да останат без имуносупресори заради изчерпани количества.
От март месец пък имуносупресорите на близо 80% от трансплантираните у нас могат да бъдат заменени с по-евтини генерични версии на медикаментите, без да се остави право лекарите да избират подходящия медикамент за всеки конкретен пациент.
За това предупреди Иван Димитров от Асоциацията на пациентите с бъбречни заболявания, цитиран от БНР.
От пациентската организация са изпратили писмо с молба за съдействие до министър-председателя Бойко Борисов, към когото се обръщат освен като към премиер, и като към човек, многократно заявил подкрепа към трансплантираните пациенти у нас.
Хората с присадени органи се опасяват, че след преживените страдания, положените усилия и вложените хиляди левове, сега надеждата им за живот може да бъде отнета заради пестене на пари от лекарства.
До дни ще бъдат изчерпани количествата от единия имуносупресор, които трансплантираните приемат, за да не отхвърли организма чуждия орган.
Търгът за доставка на нови количества от препарата пък се очаква да отнеме около два месеца технологично време, отбеляза Иван Димитров.
Има и реална опасност само и единствено по финансови причини да бъдат подменени имуносупресорите на около 80% от българите с трансплантирани органи, което ще доведе до промяна на тяхната имуносупресивна терапия, пишат още от АПБЗ до премиера.

9 септември 1944 г. - събитието на ХХ в.
Най-значимото българско политическо събитие за XX век е 09.09.1944 г. Изборът на зрителите е определен с 24,29%.
На второ място зрителският вот постави Спасяването на българските евреи с 22,03%. Независимостта на България от 1908 г. бе подредена трета с 13,87%.
Според Бойко Станкушев 09.09.1944 г. е логически завършек на присъединяването на България към тристранния пакт. Според него вождовете на големите западни държави оставят да ни лапне „голямата червена мечка".
Петко Бочаров смята, че 09.09.1944 г. нямаше да се случи, ако не беше 5 септември, тъй като тогава Съветският съюз изненадващо обявява война на България.
Според Светослав Терзиев на 09.09.1944 г. избуяват онези елементи на гражданската война, която наблюдаваме и в предните десетилетия.
Резултати от зрителското гласуване за българското политическо събитие на XX век:
09.09.1944 г. - 24,29 %
Спасяването на българските евреи - 22,03 %
Независимостта на България 1908 г. - 13,87 %
10.11.1989 г. - 8,56 %
Балканската война 1912-1913 г. - 7,17 %
Възродителният процес 1984-1989 г. - 6,57 %
Илинденско-Преображенското въстание 1903 г. - 6,10 %
Тоталитарните лагери - 5,44 %
България в Тристранния пакт 1941-1944 г. - 3,65 %
Първата световна война - 2,32 %
Следващите 7 дни зрителите на БНТ ще могат да гласуват за българските спортни събития на XX век.

Непълнолетна обвинена за брутално убийство в Добрич
Добричкият окръжен съд е задържал под стража непълнолетната С.В. 17-годишното момиче е обвиняемо за умишлено убийство на 85-годишна жена.
Престъплението е извършено на 17 юли в къща в Добрич, в съучастие с 49-годишен мъж, по особено мъчителен за жертвата начин и с користна цел.
Девойката е без образование, не работи, не е осъждана. Установено е, че скита.
На 24 юли миналата година й е наложена мярка за неотклонение „задържане под стража".
При медицински преглед в Следствения арест е било установено, че тя е бременна и през октомври мярката й е сменена с надзор на инспектор от Детска педагогическа стая.
В началото на декември 2009 г. девойката е родила и изоставила в МБАЛ-Добрич дете, което е настанено в специализиран дом.
След като служителите на реда са установили, че 17-годишната не пребивава на адреса на своя роднина, тя е била обявена за издирване и задържана на следващия ден.
Пред Добричкия окръжен съд днес тя заявила, че не била убила жената, а направила грешка от страх.
Още не е виждала детето си. Живее в блок, но не знае къде.
Добричкият окръжен съд е преценил, че тя е извършител на престъплението, което се отличава с бруталност и изключително висока степен на обществена опасност. От представените доказателства става ясно, че тя е имала водеща роля в осъществяването му.

Задържаха човек на Баретата в Петрич
При специализирана полицейска акция в Петрич са задържани двама мъже. Единият е И.В. на 36 години по прякор Дебелия. Вторият задържан е 35-годишният Ф.Х. с прякор Горублянския.
Дебелия се смята, че е от близкото обкръжение на Златомир Иванов.
Припомняме в края на миналата година прокурори от специализираните екипи за разследване повдигнаха обвинения и привлякоха в качеството на обвиняеми Златомир Иванов Иванов-Баретата, затова че е ръководил организирана престъпна група създадена с цел съгласувано да разпространява в страната високорискови наркотични вещества.
Привлечени в качеството на обвиняеми са и : Евгени Петров Евтимов, Георги Тодоров Йорданов, Мартин Василев Димитров, Валентин Григоров Луков, Коста Василев Трифонов, Борислав Руменов Секулов, Марин Петров Вълчев, Росен Рангелов Иванов, Кирил Станимиров Атанасов, Богдан Василев Василев, Мартин Ицко Горески, Васил Илиев Колев, Юлиян Любомиров Зашев, Даниел Любенов Кръстев, Стоян Еленков Дичев.
Баретата и Мартин Димитров са привлечени към наказателна отговорност и за предумишленото убийство на Румен Григоров Стефанов.
Баретата, според разследващите е бил подбудител, а Димитров - помагач.

Полицаи разбиха наркогрупата на Боксьора
Полицията в столицата е разбила организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на наркотици.
Дилърите са действали в голяма част от територията на столицата, след като преди това по особено брутален начин прочиствали набелязаните региони.
Групата се е ръководила от известния с изключителната си жестокост мъж на 41 г. с инициали Т.Г, известен с прякорите си Боксьора или Доктора. Той вече е осъждан за извършено от него убийство.
В групата му са участвали и 25-годишен мъж с прякор Дългия и още четирима мъже на 20 г. и 33 г. и двама на 21 години. Те са действали на територията на два от централните райони в столицата. И петимата са криминално проявени.
Скоро обаче групата започнала да действа като наказателна бригада за прочистване на региони за влияние и чрез сила да разширява периметъра си.
Тарторът воювал с брутална жестокост срещу конкурентите на пазара, а ако заплахите не решавали проблема, той вадел нож и чрез физическо насилие принуждавал наркодилърите да работят за него.
Разследващите от отдел „Наркотици" са работили по разкриването на наказателната бригада от няколко месеца.
Полицаите са извършили и обиски и претърсвания в жилищата и автомобилите на задържаните. Там са открити и иззети различни по вид наркотични вещества, ножове, черни маски с прорез за очите, газови пистолети, преправени в бойни и боеприпаси за тях.

МВР отстъпи за Закона за електронните съобщения
МВР е готово да изключи от Закона за електронните съобщения специалния интерфейс.
Това обяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след среща с представители на инициативния комитет „България не е Биг Брадър! 2010 не е 1984", който се обяви против закона.
Притеснението на обществото е заради евентуални злоупотреби с данните от комуникацията в интернет и по мобилните телефони.
МВР обаче постави условие, за да се откаже от интерфейса.
Ако се откажем, някой трябва да гарантира, че в най-кратки срокове - в рамките на 2 часа, ще можем да получим информацията от мобилните оператори, която ни е нужна, обясни Цветанов.
По думите му, ако МВР се откаже от интерфейса, ще се откаже и от главоболието по всяко време да бъде обвинявано за злоупотреби с информацията.
Министърът на вътрешните работи посочи, че за да се стигне до компромисно решение в момента МВР подготвя два варианта на закона, въпреки че той вече е приет на първо четене в парламента.
В единия е включено изграждането на интерфейс, а в другия не.
Цветанов съобщи още, че във вторник ще се проведе повторно обсъждане на ЗЕС в парламента.
По думите му, ако се приеме да няма интерфейс, мобилните оператори ще трябва да реагират веднага на искане на МВР за достъп до информация. Обмислят се и санкциите, ако те не регистрират в срок - ще се наказват с глоба или отнемане на лиценз.
Не искаме министерството да бъде посочвано като институцията, която репресира българските граждани, искаме да сме в помощ на обществото, допълни министърът на вътрешните работи.

1500 подписа срещу Тагарински събра РЗС
1500 подписа до този момент е събрал инициативния комитет на симпатизанти на РЗС, които искат отстраняването на Марио Тагарански.
Той трябва, според тях, да подаде оставка и да напусне парламента. Това обяви Альоша Игнатов, координатор на РЗС във Враца, цитиран от БНР.
Засега няма никои, който да е направил отбелязване в графата „против" оставката.
Игнатов изрази умерен песимизъм по отношение на съдбата на подписката.
Тя ще бъде внесена в Народното събрание и в парламентарната комисия по етика.
„От тук насетне оставяме нещата на съвестта на парламентарната комисия по етика
Защото в България единственото, за което политиците си дават зор, това е да влязат в парламента. От там нататък търсенето на отговорност става чисто хипотетично", коментира Арьоша Игнатов.
По думите му необходими са законодателни промени, които да регламентират отзоваването на депутатите.
Припомняме, депутатът от 41-то Народно събрание Марио Тагарински напусна ПГ на "Ред, законност, справедливост", като по този начин обаче стана причина за разпадането на групата н народното събрание и за излизането на депутатите от РЗС от ръководството на комисиите

Скоро учим по 3 години за бакалавър
В близките пет години у нас ще има вече тригодишно бакалавърско обучение, но ме плаши, че през това време във Великобритания ще има вече двегодишно обучение за бакалаври.
Това каза пред журналисти министърът на образованието, младежта и науката Сергей Игнатов, след като заедно с премиера Бойко Борисов и с председателя на БАН посети два института на академията.
Игнатов посочи, че с новия Закон за висшето образование, който се подготвя, българските висши училища ще имат вече много повече автономия и ще могат сами да въведат тригодишно бакалавърско обучение.
Законът е една рамка, по която този процес ще се контролира от държавата, добави министърът.
Според Сергей Игнатов въвеждането на тригодишната бакалавърска степен ще започне постепенно в различните университети и това ще зависи от специалностите.
В момента имаме 51 висши училища и тази промяна ще се обсъди с ректорите, но засега те са против тригодишната бакалавърска степен, посочи образователният министър.
Той отбеляза, че според учебните планове на висшите училища нараства броят на часовете за практика и стажове, или бакалавърското образование върви към тенденцията да продължава до три години.
Сергей Игнатов
Докторантите са висшият мениджмънт на държавата и на частните фирми
Европейска е тенденцията за намаляване на бакалавърската степен от четири на три години и плюсовете в тази насока са много, заяви министър Игнатов.
По думите му с промяната се създава възможност за по-голяма мобилност на студентите, както и за мобилност от специалност в специалност.
Нормално е да се завърши една бакалавърска програма, да се продължи в друга магистърска програма и след това - и в докторска програма. "Моята болка в момента е свързана с малкия брой завършващи докторанти, тъй като у нас все още съществува представата, че докторантите трябва да дойдат или в БАН, или в университетите", каза Сергей Игнатов.
По думите му докторантите са висшият мениджмънт на държавата и на частните фирми. През 2009 г. редовна докторантура у нас успешно са защитили 82-ма души, съобщи министър Игнатов. Той добави, че като към тях се прибавят завършилите задочна и свободна докторантура, общият брой на завършилите е около 150.

Учители от Перник сами купиха закуска за учениците си
Педагозите от Девето основно училище в Перник са купили със собствени средства хляб и маргарин, за да приготвят сандвичи на учениците, съобщи ZaPernik.com.
Припомняме, от днес безплатните закуски за децата от 1 до 4 клас са спрени в цялата страна. Възпитаниците на 9-о училище са предимно от ромски произход.
Родителите на повечето от тях не им дават пари за закуски, а на някои им е трудно и да им приготвят сандвичи вкъщи.
През 2009 година девето училище е получило средства по програма топла закуска.
Било е платено авансово за храна до вчера. Днес обаче децата от подготвителната група и от 1 до 4 клас е трябвало да останат гладни.
Наложило се е директорът Марин Никодимов и педагогическия състав да съберат пари, да купят хляб и маргарин да направят сандвичи и да нахранят малчуганите. Това обаче няма как да продължи дълго, спешно трябва да се намери решение на проблема.
Закуските в девето училище винаги са се изяждали, сандвичи не са изхвърляни. На просветното заведение са необходими на ден по 101 лева и 50 стотинки, за да се нахранят общо 185 деца от подготвителната група до 4 клас, на месец това ще струва 2331 лева. Никодимов обясни, че няма как да се извадят пари от делегираните бюджети.
Причината за спирането на закуските е административна. В момента се изчаква публикуването на постановлението за бюджета за тази година. Ще трябва да тръгне процедура, чийто край ще бъде през месец март. Тогава Министерският съвет трябва окончателно да утвърди националните образователни програми, включително и тази с ученическата храна.
Докато трае всичко това, директорите трябва да осигурят парите за млякото. Могат да вземат пари назаем от общините.

Ще ни върне ли "Българският Лувър" с век назад?
След като преди дни - на едно от редовните заседания на Министерски съвет, министър Рашидов най-неочаквано обяви проекта за създаване на „Български Лувър", се появиха и първите сериозни реакции и коментари по въпросната идея.
Предлагаме ви част от анализа, публикуван в блога на AADfoundation, обединяващ едни от нашите най-добри изкуствоведи и куратори.
Надяваме се проектът на културното ни ведомство да започне своята реализация, едва след като екипът му се запознае и анализира подробно всички подобни коментари, поставящи сериозни въпроси "за" и "против" идеята.
Проектът за т.н. "Български Лувър", обявен преди дни от министъра на културата Вежди Рашидов, не предизвика особена реакция в заинтересуваните среди, вероятно поради голямата си неяснота.
Подобно на много други идеи и тази беше обявена най-напред пред медиите, което отново повдига въпроса за прозрачността и наложилата се практиката важни решения да се налагат отгоре, без консултации с професионалисти от културните и музейните среди.
Въпреки мнениeто на повечето колеги, че това е нереален проект, бихме искали да обърнем внимание на проблемите, които той повдига на този етап.
Част от въпросите, които засяга проектът са:
Какво ще стане с настоящата функция и колекция на Националната галерия за чуждестранно изкуство?
Каква е съдбата на Националната художествена галерия и нейната колекция?
Кои са другите институции и колекции, които ще влеят експонати в "Българския Лувър"?
Какво ще се случи например с Етнографския музей или с плановете Музеят на София да бъде настанен в Софийската минерална баня?
На какъв принцип ще се прави селекцията на работите в новата институция?
Как ще привличат публика музеите без най-важните си експонати?
Каква история ще разказват тези ценности, откъснати от средата си?
Сред тези въпроси се промъква и съмнението дали вместо да подпомогне развитието на музейната култура, този проект не рискува всъщност да ликвидира съществуващи институции, без да осигури смислена алтернатива.
От разпространената информация досега произлиза намерение за основно преструктуриране на някои музеи в София, но по никакъв начин не се изяснява статута им след предвиденото обединение....
....Вероятно министър Рашидов не си дава сметка, че с начинанието си несъзнателно връща историческото развитие на музейните институции в страната ни с близо 120 години назад, във времето когато с устав на цар Фердинанд в България е учреден Народния музей.
С течение на десетилетия сбирката на този музей, включваща всичко ценно, наследено от историята и огромен брой дарения, се описва, профилира и разпределя в специализирани фондове, за да се стигне до днешния ден, в който вместо да ни поведат към адекватни на нашето съвремие решения, политическите амбиции с революционна увереност се опитват да реставрират отдавна изживени стадии на развитието ни....
....Засега "Българският Лувър" изглежда да поставя само проблеми, а не решения, но за сметка на това има гласуван бюджет.
Наложително е да се осигури достъп до пълния текст на този проект и възможност да се инициира професионална и обществена дискусия.
Крайно време е начинанията на министерство на културата да започнат да отговарят на реалните обществени интереси и да припознаят съществуването на културна и професионална общност в България, с която министерството би трябвало да съдейства.

Пълният текст на http://aadfoundation.blogspot.com/:
Проектът за т.н. "Български Лувър", обявен преди дни от министъра на културата Вежди Рашидов, не предизвика особена реакция в заинтересуваните среди, вероятно поради голямата си неяснота.
Подобно на много други идеи и тази беше обявена най-напред пред медиите, което отново повдига въпроса за прозрачността и наложилата се практиката важни решения да се налагат отгоре, без консултации с професионалисти от културните и музейните среди. Въпреки мнениeто на повечето колеги, че това е нереален проект, бихме искали да обърнем внимание на проблемите, които той повдига на този етап.
Част от въпросите, които засяга проектът са: Какво ще стане с настоящата функция и колекция на Националната галерия за чуждестранно изкуство? Каква е съдбата на Националната художествена галерия и нейната колекция? Кои са другите институции и колекции, които ще влеят експонати в "Българския Лувър"? Какво ще се случи например с Етнографския музей или с плановете Музеят на София да бъде настанен в Софийската минерална баня? На какъв принцип ще се прави селекцията на работите в новата институция? Как ще привличат публика музеите без най-важните си експонати? Каква история ще разказват тези ценности, откъснати от средата си?
Сред тези въпроси се промъква и съмнението дали вместо да подпомогне развитието на музейната култура, този проект не рискува всъщност да ликвидира съществуващи институции без да осигури смислена алтернатива.
От разпространената информация досега произлиза намерение за основно преструктуриране на някои музеи в София, но по никакъв начин не се изяснява статута им след предвиденото обединение.
Според МК една от основните задачи на новият мега музей е да представя най-доброто от българското изкуство, история и култура в центъра на града, преди всичко за улеснение на туристите. Очевидно целта е да се изгради определен репрезентативен образ не толкова за българската публика, колкото за чуждото око.
Музеят по своята същност интерпретира историята чрез подбора и представянето на произведенията в него. В логиката на съвременната музейната концепция е артефактите да бъдат показани в контекста на тяхната хронологична и културна последователност. Иначе всички тракийски съкровища биха се превърнали в популярни зрелища, откъснати от цялостното културно и материално наследство на епохата. Затова дългата музейна еволюция е довела да разделяне на сбирките, за да може всяко едно произведение да е в контекста на времето и мястото, към което принадлежи. Точно такъв е и случаят и с въпросния "Лувър".
Изваждането на тези експонати от музеите, на които да този момент са принадлежали и поставянето им в една селекция от типа "the best of", поставя много проблеми. Както е известно една музейна колекция и подборът на експонатите в нея отразяват разбирането за история. В информацията за "Българския Лувър", разпространена по медиите, липсва ясна концепция за експозицията на този мега музей и за призмата към историята на българското изкуство, която той иска да предложи. Какво ще бъде посланието към публиката, и то не към групата "улеснени" туристи, а тази най-ценна публика от млади българи, за които музеят е важна образователна институция?
Може би е хубаво да имаме музей, който да обединява цялата ни културна история на едно място, но подбор по критерии "национална гордост" не може да бъде професионално убедителен. Пренебрегването на сериозна научна обосновка, както и на широк културен и обществен дебат при един такъв проект носи реалната опасност от една нова "тоталитарна" версия на представяне на историческо величие.
"Българският Лувър" е тема, която подлежи на широка дискусия не само, защото касае важни и дълго подценявани обществени институции каквито са музеите, но и защото още в най-ранния си етап предвижда немалки разходи от държавния бюджет.
Министър Рашидов е изразил своята увереност, че новият музей ще е в състояние да се самофинансира, но отново не е изяснил принципите, по които ще се разпределя например неговия годишен бюджет. Въпреки активната комерсиална дейност на парижкия Лувър, който е най-посещаваният музей в света, и има цена за вход от 10 евро, както и магазини, ресторанти, кафенета, невероятно разнообразие от книги и сувенири, той е основно финансиран от френското Министерство на Културата. По справка от Интернет през 2008 френското правителство осигурява 180 милиона долара от годишния бюджет на музея, от общо 350 милиона долара. Останалото се набавя от частно участие и от входните билети. Ето тук изниква въпросът за това как може да се осигури и поощри частното участие във финансирането на музейните институции в България? Как се регламентират постъпленията от входни такси и гостуващи събития, които се инициират доста често в тези институции? Тези въпроси съдържат далеч по-смислена проблематика от настоящата грандиозна "медийна радост", съчинена от министерството.
Вероятно министър Рашидов не си дава сметка, че с начинанието си несъзнателно връща историческото развитие на музейните институции в страната ни с близо 120 години назад, във времето, когато с устав на цар Фердинанд в България е учреден Народния музей. С течение на десетилетия сбирката на този музей, включваща всичко ценно, наследено от историята и огромен брой дарения, се описва, профилира и разпределя в специализирани фондове, за да се стигне до днешния ден, в който вместо да ни поведат към адекватни на нашето съвремие решения, политическите амбиции с революционна увереност се опитват да реставрират отдавна изживени стадии на развитието ни.
Списъкът с въпроси и съмнения свързани с проекта за "Български Лувър" е безкраен. И тези въпроси са много сходни със зададените през миналата година по повод един друг проект – този за САМСИ. Той беше представен пред медиите по същия начин, по който се презентира сега инициативата на новия министър – като неясен проект за архитектурна реконструкция и ремонт на вече съществуващ сграден фонд, без никаква концепция за управление на институцията, която трябва да произлезе от този ремонт и от усвояването на тези средства, или за нейната колекция. Проектът САМСИ е автоматично завещан на НХГ след уволнението на нейния директор Борис Данаилов. За този проект има намерени средства, но съдбата му вече е напълно неясна. Както впрочем и мястото на съвременното изкуство в новата инициатива на министерството. Дано не се налага да обясняваме наново какво е съвременно изкуство…
Засега "Българският Лувър" изглежда да поставя само проблеми, а не решения, но за сметка на това има гласуван бюджет.
Наложително е да се осигури достъп до пълния текст на този проект и възможност да се инициира професионална и обществена дискусия.
Крайно време е начинанията на министерство на културата да започнат да отговарят на реалните обществени интереси и да припознаят съществуването на културна и професионална общност в България, с която министерството би трябвало да съдейства.
Публикувано от Фондация “Изкуство – Дела и Документи”
Странна миризма затвори летището в Бостън
Странна миризма отложи излитането на самолет и затвори летището в Бостън, предаде АП.
Пасажерите на борда на самолет на Делта Кънекшън са били евакуирани. Сред 25-мата души и трима членове на екипажа няма пострадали.
Установява се каква е причината за странната миризма.

Расмусен отстрелял овцебик по време на нелегален лов
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен е застрелял по време на нелегален лов мускусен бик или т. нар. овцебик.
Инцидентът е станал докато сегашният шеф на Алианса все още е бил премиер на Дания и бил на посещение в Гренландия. Събитето обаче трябвало да остане в тайна.
Според гренландското радио KNR Расмусен застрелял мускусния бик (овцебик) по време на годишно посещение в Гренландия и след това го подарил като трофей на тогавашния премиер на Фарьорските острови.
Медията се позовава на излязла скоро на пазара книга, според която след редица погрешни изстрели Расмусен взел оръжието от ръцете на свой колега и от първия път уцелил животното. Фотографирането на лова е било забранено.
При спонтанния лов настоящият генерален секретар на НАТО е нарушил гренландските закони, според които за отстрелването на овцебика е нужно специално разрешение.
Овцебикът обитава крайните северни райони на Канада, Гренландия и Аляска, откъдето изчезва в края на 19 век за да бъде отново реинтродуциран през 30-те години на 20 век.
Впоследствие освен в традиционните си местообитания видът е интродуциран и в Швеция, Норвегия, Естония, Русия.
Припомняме, през 2008-а по време на посещение в Узбекистан президентът Георги Първанов застреля архар - див планински козел, който е застрашен вид, вписан в „Червената книга".


ПО Money.bg

Денят на свободата от правителството идва на 1 юни

юни 2010 е денят, в който тази година спираме да работим за държавата и започваме да работим за себе си - по-точно в 16 часа и 23 минути във вторник (1 юни 2010). През 2010 година българите ще работят цели 5 месеца за да си платят различните данъци и такси, тоест за да напълнят държавната хазна. Така наречения „Ден на свобода от правителството" през последните години настъпва винаги в края на месец май, но през 2010 ще прескочи до юни, се посочва в анализ на Иниститута за пазарна икономика.
Методологията за пресмятането на тази символична дата е сравнително проста - сравняват се приходите в държавния бюджет с БВП на страната. Взимат се приходите, а не разходите, тъй като именно те показват какво се изземва от гражданите и бизнеса през годината. През 2010 г. българите ще изработят средно по 174 млн. лв. за един календарен ден, измерено чрез очаквания БВП (заложен в Бюджет 2010). Следователно, през 2010 са необходими почти 152 дни, за да се изработят предвидените 26.4 млрд. лв. приходи в бюджета. За сравнение, миналата година сме работили 3 дни по-малко, за да попълним хазната.
Денят на свободата от данъци отговаря на следния въпрос: „Каква е цената, която плащат гражданите за държавата?" Този ден е своеобразен показател за ролята на държавата и степента на преразпределението в икономиката. Колкото по-късно в годината настъпва този ден, толкова по-голям е размерът на държавата и съответно - облагането на бизнеса и гражданите в страната.
Въпреки намалението на някои преки данъци през последните години, преразпределението в България е все още на сравнително високо ниво - над 40% от БВП на страната. Това преразпределение се финансира с най-различни форми на облагане, които взети само в своята цялост ни дават точна представа за държавната намеса. Държавата не ни облага само чрез директни данъци и такси - като данък печалба, подоходен данък или такса смет. Голямата част от приходите в бюджета идват от социални осигуровки и данъци върху потреблението (ДДС, акцизи, мита). Всъщност, най-дълго време работим именно за да попълним приходите от ДДС - 39 дена, следват осигуровките - 29 дена и акцизите - 26 дена. Преките данъци ги изплащаме сравнително по-бързо, а именно подоходния - 11 дена и корпоративния - 10 дена.
Как е по света?
Денят на свободата от правителството се отбелязва в редица страни по света. Поради различията в използваните методологии е доста трудно да се направят сравнения и съпоставки между отделните страни. Въпреки това, можем да дадем няколко примера, който да илюстрират мястото на България. Част от страните, който посрещат най-рано деня на свобода от правителството са САЩ - 13 април, Австралия - 22 април и Естония - 24 април.
През май месец празнуват Великобритания - 14 май, Испания - 21 май и Бразилия - 27 май. През юни това са Белгия - 8 юни, Чехия - 11 юни и Хърватска - 13 юни. Най-късно, през месец юли „празнуват" Германия - 8 юли, Франция - 16 юли. Швеция и Норвегия - на 29 юли.

Google поиска да търгува с електроенергия
Интернет гигантът Google e поискал разрешение от Федералната комисия за енергийна регулация в САЩ (FERC) да може да търгува на едро с квоти за електрическа енергия. Това се налага заради големите нужди на компанията от енергия, за да захранва бизнеса си, пише MarketWatch.
Компанията е подала заявлението миналия месец чрез дъщерната си компания Google Energy.
Според статия в Уол Стрийт Джърлнъл, в която е цитиран говорител на Google, американската фирма вярва, че разрешението за търговията с енергия ще й помогне да управлява по-добре енергийното си предлагане и да се сдобие с по-голям достъп до възобновяеми енергийни източници.
Google оперира с огомен брой центрове за данни , които консумират големи количества енергия, за да захранват интернет услугите й (търсачка, видео, електронна поща и др.,).
Изпълнителният директор на Google Ерик Шмид дълго време настояваше за възобновяема енергия, за да осигури информационните центрове на компанията.
От MarketWatch посочват, че подобно разрешително имат основно електроцентралите и енергийните компании, като броят на друите типове бизнес които имат такова е малък.

Безработицата в ЕС продължава да расте
Брезработицата в Европейския съюз достигна 9.5% през ноември след 9.4% за окромври, показват данните на Евростат, като по този начин се отбелязва най-високата стойност от 2000 г. откогато се следят данните. Спрямо миналата година нивото на показателя е с увеличение от 2 процентни пункта.
В Еврозоната безработицата досигна 10% през ноември след 9.9% за октомври. Показателят е най-висок от август 1998 г. Увеличението е по-голямо от прогнозите на икономистите, които очакваха показателят да се спре на 9.9%, след първоначално обявените 9.8% за окромври, пише Bloomberg. Нивото на безработицата в страните използващо официално еврото е не е спирало да расте от юли месец 2008 г.
Без постоянна трудова заетост в ЕС са 22.899 млн. мъже и жени, от които 15.712 хил са в Еврозоната. Сравнено с окромври броят им е нараснал съответно със 185 хил. в целия ЕС и 108 хил само за Еврозоната.
Сред страните с най-малко безработни като процент от трудоспособното население са Холандия (3.9%), Австрия (5.5%), а най-много са те в Латвия (22.3%) и Испания (19.4%)

Започва акция срещу презастрояването на курортите
Ограничаване на презастрояването в националните курорти и нов закон за туризма. Това ще бъдат приоритетите в политиката в областта на туризма тази година, заяви заместник- министърът на икономиката, енергетика и туризма Иво Маринов, цитиран от БНР.
Той подчерта, че усилията против презастрояването ще се водят съвместно с Министерството на регионалното развитие и благоустройството и ще бъдат насочени основни към нормативната уредба.
В Закона за туризма се очаква да бъдат засегнат проблемите за регламентирането на туристическото предлагане в страната, функциите и задачите на туристическите центрове и бюра, изискванията за националната представителност на сдруженията и създаването на национална туристическа организация, която да се занимава с маркетининга и рекламата на българския продукт.
Ще се акцентира и върху работата по стратегия за развитие на еко и селския туризъм, както и за утвърждаването на стандартите за качество при балнео и спа туризма.
Последната статистическа справка показва, че през изтеклата година чуждите туристи са намалели с 0.4%, а приходите в отрасъла са в размер на 2.5 млрд. евро. Със 17% са намалели пътуванията на българи в чужбина, но от това е спечелил родният туризъм.

Цветелина Бориславова може да излезе от СИбанк
В близките месеци е възможно белгийската финансова група KBC да притежава 100% от СИБанк. Припомнямв че KBC е собственик на СИБанк от декември 2007 година. По този повод Цветелина Бориславова през 2007 г. имаше 24%, 2008-а година - 22%, сега вече има 18%. И по силата на споразумението с KBC скоро е възможно българската банка да стане 100% собственост на белгийската група.
Това каза Петър Андронов(на снимката), главен изпълнителен директор на Стопанска и инвестиционна банка (СИБанк), пред Нова телевизия във връзка с упреците на БСП за сделката с винетките, предаде "Фокус".
Левицата заподозря правителството в конфликт на интереси при обществена поръчка за разпространение на винетни стикери, спечелена от консорциум между СИБанк и фирма "ВИП Секюрити".
Андронов обясни, че банката от септември миналата година е участвала в пет конкурса, подобни на този, и това е първият, който печели. По думите му, безспорно пощите (които продаваха винетки миналата година) разполагат с най-голямата мрежа, но те страдат от два недостатъка - единият е, че са на работно време, а другият - че не са позиционирани около главните пътни артерии.
На въпрос какво правят една банка и една охранителна фирма в консорциум, който печели търг за винетки, управителят на „ВИП Секюрити" ООД Атанас Симеонов заяви, че разпространението на винетки има два момента - едното е транспорт и логистика, а другото е отчетност, счетоводство и финанси.

Кой храни бандитите в България
Сивата икономика и класическите монополи, които политиците създават за олигарсите, са основната хранителна среда на криминалното предприемачество и новия бандитизъм в България. Инвестирането във влияние остава на мода.
Това е синтезираният коментар пред радио DeutscheWelle на Тихомир Безлов от Центъра за изследване на демокрацията (ЦИД) за метаморфозите на ъндърграунда в България през последните две десетилетия. Поръчковите убийства остават постоянен елемент от типологията на организираната престъпност, въпреки че тя еволюира от средата на 90-те години - времето на бухалките и взривовете. Пикът на масовия тип насилие от периода на югоембаргото го няма днес, уточнява Тихомир Безлов, но допълва, че се регистрира повишаване на криминогенния фон, остава и инвестирането във влияние.
Олигарсите - синоним за всевластие
Миналата година в свой анализ със заглавие "Престъпление без наказание" екип от анализатори на ЦИД, сред които и Безлов, написа, че организираната престъпност продължава да бъде основен източник на политическа корупция в България. Според анализаторите през последните две десетилетия се очертават три типа криминални структури в страната: 1. силовите групировки, които предизвикват най-голямо внимание; 2. девиантните предприемачи, които си осигуряват конкурентно предимство на пазара чрез спестяване на мита, данъци, такси и криминални транзакции; 3. политическите инвеститори /олигарсите/, които са с най-голямо влияние и най-често свързвани с политическата корупция.
По места контролирането на публични ресурси от малка група предприемачи е особено фрапантно, се посочва още в анализа на ЦИД от 2009 година. Групи от 2-3 до 5-6 лица /или семейства/ успяват да контролират в града и региона не само местната власт, но и представители на централните държавни институции - полиция, данъчни, строителни и други служби, а също и местните съд и прокуратура.
При третия тип криминален модел - олигархичния - процесът е двустранен: политиците създават класически монополи за олигарсите, за да трупат монополни печалби, а олигарсите, на свой ред, се превръщат в кадровици на висшата администрация, уточнява Тихомир Безлов. Според експерта и местните, и националните олигарси ползват и до днес методите на организираната престъпност - системно инвестират пари в политици и очакват възвръщаемост от тази инвестиция.
На Запад такова нещо няма...
Наред с овладяването на най-високите етажи на властта - правителството и ръководствата на управляващите политически формации - структрите на олигархичния модел имат влияние и над съдебната система, над депутати, над държавната администрация. Подобна симбиоза им позволява да контролират държавни предприятия, да "печелят" обществени поръчки, да получават неограничено банково финансиране, да внасят и изнасят стоки без митнически контрол, да избягват данъчни проверки, да "печелят" всички свои дела в съда, да получават специални клаузи в законите, да злоупотребяват с еврофондове - е изводът на експертите от ЦИД.
На Запад такова нещо няма, казва Безлов. Концерните БМВ и Пежо, например, не преразпределят печалби чрез политици и клиентела. И в западните общества има семейства или кланове, които доминират, казва Безлов, но те се състезават в пазарна среда.

„Мафията плаши прокурори със смърт”, „Управляващите щели да се откажат от интернет следенето”
„Мафията плаши прокурори със смърт", предупреждава от първата си страница „Монитор"
Мафията плаши със смърт прокурори, които се занимават с разплитането на знакови престъпления. Това съобщи вчера обвинител №1 Борис Велчев. Заплахи са отправяни включително и към разследващите, които работят върху убийството на радиоводещия Боби Цанков, научи „Монитор".
„Прокурори са заплашвани, и то често. Много пъти досега е имало основание да се подозира, че има заплахи за някои от тях", обясни още Велчев. Сред най-често попадащите в опасния списък на престъпниците имена е това на градския прокурор на София Николай Кокинов. Срещу него и заместника му Роман Василев заплахите са много чести. Някои от тях се оказват и доста реални, коментират запознати.
Именно затова често на прокурорите по знакови дела се предлага защита. Досега обаче почти 99% от тях са отказвали да се движат с охрана, научи „Монитор". Според обвинителите гардовете само ще покажат на престъпниците, че са се стреснали от заплахите им и това ще попречи на работата.
„В някои случаи, когато е имало много сериозни заплахи срещу прокурори, обаче се е налагало да им бъде осигурявана охрана. Когато един прокурор води дела срещу криминално проявени, той става интересен за криминалния контингент", допълни Велчев.
Преди 3 години бе назначена охрана на прокурор Роман Василев и на семейството му. Причината за това беше неизвестен мъж с качулка на главата, който бил забелязан върху дърво в двора на къщата му в кв. "Бояна". Бдителни съседи алармирали Василев, а той се обадил в полицията. Прокурорът тогава не свърза нападението с делото на Маргините, по което той и Кокинов се явяват като наблюдаващи прокурори. Седмица след инцидента обаче Василев сам се отказа от гардовете.
Според запознати последните заплахи срещу Кокинов са свързани с разследването на разстрела на Боби Цанков. Градският прокурор често се срещал със скандалния радиоводещ, а запознати твърдят, че на разговорите си с Кокинов Цанков му давал информация за раздвижванията в кримиконтингента. Според източници на „Монитор" журналистът се съгласил да свидетелства срещу братята Маргини по делото им за пране на пари, което още не е влязло в съда.

„Управляващите щели да се откажат от интернет следенето", разкрива от първата си страница „Дневник"
МВР ще се откаже от най-оспорваната промяна в закона за електронните съобщения, с която искаше пряк достъп до телефонни разпечатки и интернет трафика чрез интерфейс, популярно като интернет следене. Според политици от управляващата партия това било 99 на сто сигурно. Обяснението, което дават, е, че МВР и ГЕРБ искат да избегнат обвинения в нарушаване на граждански права, което може да накърни имиджа им. Представители на неправителствени организации разказаха пред "Дневник", че в последните дни преди Нова година техни представители са се обърнали към премиера Бойко Борисов и хора от неговия кабинет и са подчертали, че към промените в закона ще има негативни обществени реакции.
Силно вероятно е да се откажем от "пасивния достъп" до данните, ще намерим други варианти, така че хем да не се затруднява работата на полицията, но и да няма съмнения за правата на гражданите, казаха пред "Дневник" депутати от ГЕРБ, участвали в среща с представители на вътрешното министерство в края на миналата година. Окончателно решение ще бъде взето, след като другата седмица неформалната работна група избистри в детайли с какви мерки да бъде заменен интерфейсът. За 20 години е натрупано сериозно недоверие към МВР, не можем да го преодолеем бързо и да убедим обществото в правотата на поправката, както и че ще бъдат спазени гражданските им права, обясни председателят на вътрешната комисия Анастас Анастасов (ГЕРБ).
За възможна отстъпка намекна във вторник и вътрешният министър Цветан Цветанов пред БНТ. Той лансира идеята директният достъп да бъде заменен например с въвеждане на задължение операторите да предоставят данни до 2 часа след искане от министерството. В противен случай да им бъдат налагани сериозни санкции - за първо нарушение - до 100 хил. лв., при следващо - до 500 хил. лв., а след това дори и отнемане на лиценза. С практиката да получава бавно сведения от операторите, което затруднявало разследвания, МВР аргументира проектопоправките. "Например при един случай в Ямбол имаше 3 месеца, където не беше получена разпечатката от мобилния оператор", каза във вторник Цветанов.
Докато представителите на гражданските организации одобряват най-общо отстъпката на МВР, мобилните оператори заявиха, че няма да могат толкова бързо да предоставят информация. Единствено от "Виваком" заявиха, че ще се съобразят с всяко искане на МВР, докато "Глобул и "М-тел" настояха, че 2 часа няма да са им достатъчни. От двата оператора обаче не казаха колко време ще им е необходимо.
"Операторите трябва да спрат да шикалкавят, трябва да започнат да гледат не само интереса и печалбата си, а да се замислят за гражданските права", коментира пред "Дневник" Теодор Захов, председател на Сдружението за електронни комуникации и директор на алтернативния телеком "Спектър нет". Според него е задължително операторите да дават данните в рамките на два часа и това не би следвало да представлява сериозен проблем за тях. Вярно е, че на тях по-лесно би им било чрез интерфейс, допълни той.
По думите му може лесно да се намери автоматизиран начин за бързо даване на информацията, като обаче МВР няма директна, пряка и неконтролируема връзка. Той обаче смята глобите, споменати от вътрешния министър, за твърде сериозни, а между 5 и 10 хил. лв. е предостатъчно.

Интернет става "тесен" след по-малко от 2 години
Новата година започна и се вижда, че поне една от смелите прогнози няма да се сбъдне. IPv4 няма да се изчерпят през 2010, както прогнозираха мнозина, сред които и Агенцията за запазени интернет имена IANA, пише TechNews.bg.
Това, разбира се, не значи, че администраторите на мрежи и доставчиците на потребителска електроника могат да си отдъхнат. Всички те трябва час по-скоро да предприемат действия за преминаването към IPv6. Този стандарт позволява регистрираните интернет адреси да достигнат до 2 на 128-ма степен при 2 на 32 за IPv4
Според агенцията, има още 625 дена, в които IPv4 адреси ще има. За момента заявки за нови адреси продължават да постъпват и да се обслужват.
Някои от най-големите адресни групи са раздадени на големи организации като например технологични компании и правителства. Агенцията се е свързала с тях и вече са налице университети, частни компании и правителствени служби, които връщат неизползваните от тях адреси.
Това значи, че е възможно дори по-дълго използване на IPv4 адресите от въпросните 625 дена. Все пак дори и да бъдат върнати голям брой IP адреси, това надали ще удължи живота на IPv4 с много - например 6 месеца или година.

ПО ИВО ИНДЖЕВ

Придворният хроникьор на властта Бареков адвокатства на Първа
нов
Нямам навика да правя от статиите си сериал. Това е телевизионен похват с комерсиална цел. Нито пък имам желание да влизам в полемика с пожелалите да ме цитират и преразкажат злополучно. Обръгнал съм на какво ли не и обикновено не обръщам внимание. На принципа “ да правят каквото щат, който трябва – ще разбере”.
Този път обаче темата е твърде сериозна. И залогът не съм аз. Ето защо е интересно да се види отзвукът от моето твърдение в статията “ Тайната вечеря на Първанов и Маргините в Гоцеманската градина”.
Още от заглавието става ясно твърдението ми ( под което се подписвам с името си), че президентът Първанов се познава с Маргините. Те в момента са на “гребена на вълната” като най-актуалните врагове на държавата в качеството им на официално обвинени за най-нашумялото от всички подобни убийства напоследък.
Стоя зад думите си и повтарям: да , президентът Първанов наистина се познава с Маргините и е бил с тях на една трапеза ( поне веднъж) през 2003 г. на рождения ден на бившия шеф на ГУ Митници Евгений Узунов.
Тази статия беше препечатана в най-популярните информационни сайтове (няма да ви занимавам със статистика за рекордния брой читатели -много , много хиляди, които са я прочели). И само един сайт реши, вместо да я публикува, да я преразкаже в стила на своя собственик Николай Бареков. Ето как:
Четвъртък, 07 Януари 2010, 23:28 ч.
От мрака – право „В десетката“
Атакуват Първанов за връзки с Маргините
четвъртък, 7 яну 2010 г.
BNews.bg
Из тъмните дебри на интернет шета пикантен политически слух с наченки на скандал. От блога на журналиста Иво Инджев тръгна поредната интрига на тема връзките на политиците и властта с мафията. Този път под формата на журналистически въпрос на ексводещия на бтв и бивш главен редактор на БТА Иво Инджев.
Преди време Инджев беше прогонен от бтв, където водеше обзорното неделно предаване „В десетката“, имено заради подобен въпрос, съдържащ непроверена информация относно Първанов, получена по мейла. Тогава през 2006 година директно в ефир Инджев зададе неудобен въпрос за Първанов в неговото отсътвие от студиото, нарушавайки бонтона на течащата кампания за президентските избори. Наскоро бившият водещ призна, че е бил уволнен след разговор с шефката на новините на телевизията Люба Ризова заради натиск от страна на Първанов. Тогава президентът нарече Инджев „безобиден журналист“ и така му нанесе смъртна обида.
Сега Инджев отвърща на удара, като задава втори пореден въпрос към Първанов и обществото. “
От” мрака” ли? От “тъмните дебри на интернет” ли? Нима интернет е мракът- не е ли това същото “нещо”, което гордият със себе си собственик на сайта Бареков обяви екзалтирано ( и нередактирано, т.е. доста неграмотно) в края на миналата година, че избира пред телевизията, защото именно тук, в интернет, намира най- сетне истинската свобода спрямо “официозите”?
Оставям настрана фактологическите грешки в преразказа, според който съм бил “главен редактор на БТА” ( няма такава длъжност и не е имало). Не е толкова важно също, че доскорошен служител на същата телевизия, като Бареков, така и не е разбрал, че не съм уволнен, а съм напуснал сам под заплаха от уволнение, а още по-малко пък съм си “признал” това, което няма как да си призная.
Няма значение и какво е “бонтон” по критериите на същия този изискан господин (прочут с бонтона си още от пловдиските кръчми), според когото само в присъствието на един президент могат да бъдат задавани въпроси за него . Според това разбиране за „бонтон“ президентът отговаря само на послушни питащи, защото той си избира кога и къде да „присъства“ като началник на водещи, които му задават заучените отговори.
Да не продължавам с анализа на вайканията на “гробището ми” за уж смъртната обида, която ми била нанесена от смехотворното твърдение на Първанов за моята “безобидност” – вайкания, които се опитват да предпоставят тезата, че правя нещо за отмъщение ( едно към едно това се опита да внуши и в. “24 часа”, защитавайки Първанов от моето “вероломство” през онзи октомври 2006 г.).
Всичко това, колкото и да е достойно за “Гинес” като рекорден брой глупости, компресирани в няколко изречения, действително е дребно – каквито са възможностите на автора, сътворил преразказа.
А големият въпрос е поставянето под въпрос на достоверността на моето твърдение, че Първанов и Маргините са си вечеряли заедно на една трапеза на 30 юли 2003 г. по случай рождения ден на бившия шеф на митниците Евгений Узунов.
Не, това не е “пикантен политически слух с наченки на скандал”. Това си е скандал, който се е състоял – ако съм знаел по-рано, щял съм да го оповестя. И е политически. И не е с “наченки”, а е закъснял с 6 години като публичен факт.
По-интересно е защо Бареков се бори да го оспори. Хайде да цитира шефовете си тогава и да ме закопае, щом е толкова сигурен. Нали е велик, на него не му отказват. Пък и вече е преодолял погнусата да ме цитира- да вземе да пита дали е вярно това, което казвам!
Опитите да бъда обрисуван като някой си, който “ отвърща на удара, като задава втори пореден въпрос към Първанов и обществото”, целят да маргинализират самия въпрос за връзката между Маргините и Първанов.
Какво цели обаче с това придворният хроникьор на властта Бареков – сам ли се е досетил да се прави на интересен, или му е наредено да адвокатства на Първанов и контактите му с Маргините?

Яяя, Октай?!
Хора, нещо става в нашата държава- най-злият вътрешен враг на Доган беше допуснат до национален ефир и изведнъж всички “прозряха”, че това , което той говори от години, е достойно за цитиране! Новинарските емисии бяха превзети подозрително бързо и единодушно от предупреждението на Осман Октай, някогашната дясна ръка на Доган, според когото ръководството на ДПС почти е минало в нелегалност, но не е от свян, а в подготовка на “ уж социални бунтове”.
Уж социалните бунтове са възможно най-големият кошмар на властта. И не са съвсем “уж”, нищо че подстрекателите биха се възползвали от тях за собствени цели. Явно това е обяснението за внезапното позволение Октай да се появи в националния телевизионен ефир и да повтори неща, на които досега никой не обръщаше внимание в “сериозните” медии.
Октай наистина познава отвътре ДПС и е бил толкова близък до Доган, че представлява от доста години най-интересният източник на “вътрешна информация” за полуконспиративната организация ДПС. Той говори с лекота и с желание- стига да го поканят. Но го канят обикновено жълтите вестници. Там има почти постоянни рубрики с негови описания на начина на живот на Доган с нощните запои като основна причина да не ходи на работа. Просто жълтите вестници са по-свободни и могат да си позволят лукса да повдигат тази завеса.
Ето че Октай е пуснат в националния ефир и някак чудотворно се оказа много интересен, достоен за цитиране и от други медии дори! Получи се нещо като във вица за “изненадания” от горския с глиган на рамо бракониер: “ яяя- глиган”?!
Яяяя, Октай?!
Ще доживеем ли позволение да бъдат задавани въпроси и за президента Първанов – например за познанството му с Маргините, за което “водещите медии” се правят , че не са научили още от моето скромно, но категорично заявление за това явление?
Ако преди съм бил упрекван, че съм задал неудобен въпрос за Първанов от анонимен източник ( макар това да НЕ противоречи на етичния кодекс, в който има изискване само анонимният източник да бъде упоменат като анонимен, за да няма подвеждане на публиката), то сега няма никаква анонимност.
Източникът на твърдението, че Първанов е вечерял с Маргините по случай рождения ден на бившия шеф на митниците Евгений Узунов на 30.07. 2003 г., съм аз. Защото знам, че това е станало. Има много свидетели- не по-малко, отколкото при конфузния президентски излет край Симитли през 2008 г., за който все пак той беше попитан след “изтичане “ на информация и нямаше как да го скрие.
Свидетелите в този случай обаче не са анонимни охранители, шофьори, колячи на магарета за вълча стръв. Имат си имена и не са кои да е- посочил съм някои от тях. Те биха могли да бъдат попитани – присъствал е на вечеринката, освен юбилярът Узунов (който по-късно направи шеметна партийна кариера в БСП по предложение на Румен Петков), също и бившият виден деец на БСП Красимир Премянов. Тях могат да попитат медиите, ако не им се отваря вратата за подобна възможност спрямо недосегаемия ни президент. А пък разпитващите могат да попитат Маргините, ако им стиска да подхванат такава “версия”.
Не се кандидатирам за “национален ефир” с повдигането на този въпрос. Ако исках, щях да си кротувам и още можех да съм там. Но и няма да им поднеса на тепсия “печен президент” ( едва ли не с лимонче в устата) – това ли искат, да им извадя нотариално заверени документи със самопризнания на уличените?
Така че, ако преодолеят забраната, да питат не мен ( каквото съм преценил за възможно, без да вкарвам в беля други хора, съм написал вече), а присъствалите на вечерята. Премянов и Узунов им стигат за начало. Как ли биха отрекли – ако го направят, ще излъжат. Ако “не коментират”, направо си потвърждават, че има защо. Мъчна работа. И затова най-лесно е никой нищо да не пита с презумпцията, че някакъв си блогър твърди едни недоказани неща.
Не мога да гарантирам, че очерталата се по случая омерта няма да бъде нарушена от чужда медия – имам честта в чужбина да бъда цитиран. Само че как ли ще се почувстват тогава колегите ми сънародници, които няма да могат да прескочат “новината”, щом е съобщена от чужбина? Проблемът щеше да си е лично техен, ако не ставаше дума за обществения интерес, все пак. Същият, който препраща към жълтите вестници читателите заради “забранените” теми, които другаде не е позволено да се обсъждат. До второ нареждане, когато изведнъж чудодейно ги “откриват”.
Не само скрита – жалка картинка е това!


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Заблудиха ли се западните медии за смъртта на Боби Цанков
?
Отстраняване на ненужните
Поредното показно убийство в София предизвика загрижени реакции в чужбина. Кой беше убит? Журналист, разкрил живота на мафията, или случайна фигура, попаднала в нейния водовъртеж? Коментар на Бистра Узунова.

На пръв поглед може да се каже, че западните медии действително се заблудиха. Наистина убитият е по-скоро талантливо дете на Лейтенант Шмит, отколкото журналист. По-скоро дребен мошеник, отколкото фигура, която участва във формирането на общественото мнение в България. Кариерата на Цанков е симптоматична за целия български преход, когато бизнесмени от същия сорт ужилиха не един и двама лековерни, без да понесат особени наказания или поне обществено осъждане. Тъкмо обратното: човек с присъда и десетки висящи дела е канен от всеядните медии на раздумки за "тайните на мутрите".
Серията "Поръчкови убийства" няма да приключи с тази смърт
В България нищо не е така, както изглежда
Симбиозата журналист-измамник е абсолютно неразбираема за западните медии, които по всяка вероятност са били подведени и от това, че Цанков е автор на книга за мафията. Другаде по света книгите за мафията обикновено се пишат с разобличителна цел и от морални подбуди - за да се извадят наяве престъпни връзки и влияния, разкрити не без опасност за живота…
В България мафията пише за самата себе си чрез удобни лица и случайни личности, попаднали в периферията й, за да покаже колко комфортно се чувства. После унищожава така наречените хроникьори, когато й станат ненужни. В България нищо не е такова, каквото се вижда на пръв поглед. Българският Янус е изненадващо талантлив, а разделителната черта между почтен и престъпен бизнес - често незабележимо тънка.
Но какъвто и да е бил Цанков, показното му убийство вписа нова черна точка в нескончаемата рубрика "Български престъпления", прочули се и в чужбина. Едва ли някой е имал илюзорната представа, че престъпността в България може да бъде сломена бързо с помощта на една-две показни акции. Макар че и те са невероятен напредък на фона на предишния тотален отказ от действия срещу престъпния свят.
Мутрите като константна величина
Правителствата идват и си отиват, но мафията остава - това е предупреждението, дадено с убийството на Цанков. Това предупреждение - без съмнение - е отправено и към съдебните институции, които поради подкупност и бездействие сложиха безброй дела "на трупчета", оставяйки правораздаването в ръцете на мутрите.
От разследването на последното (засега) публично убийство ще проличи дали има поводи за надежда или всичко си остава в рамките на утвърдената схема: първо залавяне, после освобождаване или пък съдебно протакане до изчерпване на казуса.
Автор: Бистра Узунова/Редактор: Александър Андреев

Трудовите злополуки в България през 2009 година
При трудови злополуки в България през изтеклата година са загинали 91 души, като най-много са били смъртните случаи в строителството. По данни на Националния осигурителен институт през миналата година са станали близо 3.000 злополуки, повечето от тях отново в строителството. Най-голям е бил броят на нещастните случаи в София - 875.

Ердоган настоява за пълноправно членство в ЕС
Турският премиер Ердоган каза на германския външен министър Вестервеле, че страната му очаква пълноправно, а не половинчато членство в ЕС. Вестервеле, който е на посещение в Анкара, подчерта, че в коалиционния договор на германското правителство не ставало дума за „привилегировано партньорство” под прага на редовен прием в ЕС. Това изявление предизвика обаче незабавна реакция от баварския Християнсоциален съюз, чийто председател Александер Добриндт заяви, че неговата партия смята пълноправното членство на Турция за невъзможно.
Барак Обама разпорежда нови мерки за сигурност
Американският президент Обама разпореди нови мерки за подобряване на антитерористичната сигурност. На първо място се предвижда разширяване на критериите за списъците на заподозрените в тероризъм. Обама акцентира специално върху нуждата от по-тясно взаимодействие между различните служби за сигурност. Той заяви, че инцидентът по Коледа, с опита за атентат срещу един пътнически самолет, е резултат не от грешки на отделни ведомства, а от провала на цялата система. До края на годината на американските летища ще бъдат инсталирани 300 модерни скенера.
Приключи поредният кръг от преговорите за петролните доставки
Русия и Беларус приключиха поредния кръг преговори по условията за петролните доставки. Говорителката на руското министерство на енергетиката Ирина Есипова заяви, че кръгът е приключил, но преговорният процес продължава. По думите й членовете на беларуската делегация имат намерение да се върнат в Минск за консултации по уточняването на редица детайли. Възможно е известно време преговорният процес да има дистанционен характер, подчерта Есипова. По-рано вчера се появиха съобщения за провал в руско-беларуските преговори за доставките и транзита на руски суров петрол към Европа.

На "ти" с корупцията
Корупцията в Хърватия - без шанс и воля да бъде възпряна
Вече 18 години бившата югославска република Хърватия е независима държава. След две години тя иска да влезе в ЕС. Корупция и шуробаджанащина разяждат обаче малката държава и я поставят пред сериозни финансови изпитания.
Хърватия е страната на автомобилистите. Гъстотата на автомагистралите е двойно по-голяма, отколкото средната за ЕС. За разширяването на тази мрежа през последните години бяха хвърлени три милиарда евро. Прекалено много - смята загребският журналист Антун Петрович, ръководител на хърватската секция на антикорупционната организация Трансперънси интернешънъл:

Почти няма сфера, която да не е в капана на корупцията
Мирише на злоупотреби

"През 2003 година един километър нова автомагистрала е струвал средно четири милиона евро. Днес той вече струва 17 милиона. Според данните, публикувани от бившия министър на развитието Радомир Чачич, 40-километровата автомагистрала Загреб-Шишак, която преминава през равнина, е струвала близо една четвърт от стойността на автомагистрала Далмация от Загреб за Сплит, която има обща дължина от 350 километра и преминава през множество мостове и тунели."
Подобни несъответствия твърде силно намирисват на злоупотреби. Доказателства в тази насока търсят и от Европейската служба за борба срещу измамите ОЛАФ, която проверява няколко различни сигнали. Строежът на магистрали в Хърватия е съфинансиран и от европейските фондове. 300 милиона евро, например, са дадени за отсечката между столицата Загреб и морския град Риека. Сега се проверява дали цените не са били изкуствено завишени. Твърди се, че от това се е облагодетелствала пътно-строителната фирма "Складградня". Журналистът Дарко Паич от авторитетния вестник "Нови Лист" казва:
"Тази фирма извлече големи печалби от магистралата Загреб-Риека, прибирайки лъвския пай от инвестициите, без изобщо да е участвала в каквито и да било търгове. Тя винаги се включваше като подизпълнител. Тя получи и правото да строи тунели, без преди това да е имала какъвто и да е опит в това отношение."

Разплитането на гъстата корупционна мрежа става единствено с натиск отвън
Шуробаджанащина по най-високите етажи

Всичко това стана възможно, не на последно място поради това, че "Складградня" е собственост на двама братовчеди на бившия външен министър Момир Жужул. Хърватската прокуратура в момента е затрупана от сигнали за злоупотреби, изказани по различни медии. Те се отнасят не само до пътното строителство, но и до корабостроенето, снабдяването на армията, сделките с петрол, хранително-вкусовата и фармацефтичната промишленост, че дори и при назначенията на нови кадри.
Изглежда почти не е останала сфера в обществения живот на Хърватия, която да не е поразена от корупцията и шуробаджанащината. Връзки по партийна и семейна линия са образували гъста корупционна мрежа, която не би могла да се разплете без натиск отвън - смята шефът на хърватския клон на Трансперънси интернешънъл. Ако Брюксел усили своя натиск, корупционната система би могла да се разчисти за около 10 години, твърди той.
Автор: Ф. Славкович, Б. Узунова / Редактор: Б. Емануилов

Професия лобист
Лобистите представляват най-различни интереси

В Брюксел работят най-малко 15 000 лобисти. Обикновено те използват най-различни английски понятия като "Public Affairs" или "Government Realations", за да опишат професията си. С какво всъщност се занимават те?
На последните избори за Европейски парламент участието на гражданите беше рекордно ниско. Те очевидно все още недооценяват значението на Европарламента, докато други среди отдавна са осъзнали важността му, казва Греъм Уотсън - тогавашният председател на либералната фракция: "Вижте колко голям е броят на лобистите тук в Брюксел. Те са повече, отколкото във Вашингтон, защото знаят, каква власт е концентрирана при нас. Длъжни сме да направим нещо, така че и гражданите на ЕС да осъзнаят това."
Опасни са онези лобисти, за които никой не предполага, че се занимават с лобизъм
Лобизъм или корупция?

Общо 15 000 лобисти си изкарват хляба в Брюксел. Андреас Огринц е един от тях. Той лобира за Германското сдружение на работодателите от химическата индустрия. С какво конкретно се занимава той като лобист? "Лобистите правят основно две неща: от една страна наблюдават политиката, кето означава, че се опитват да предусещат задаващи се развития и тенденции. От друга страна се опитват да оказват влияние. Именно тази втора част от дейността им често пъти е обект на критики."
Самият Огринц не се притеснява да се нарече лобист. Той смята, че по-опасни са онези лобисти, за които никой не продполага, че са такива: "Защитниците на околната среда също са лобисти. Това понякога остава незабелязано в публичния дебат. Така че лобисти са не само представителите на индустрията, работодателските сдружения, но и тези, които работят за екологични организации, активистите на правозащитните движения и т.н."
Може би обществените критики се пораждат предимно тогава, когато възникне впечатление, че политиците се оставят да бъдат "купени" от лобисти. Андреас Огринц казва: "Ако например поканиш някой депутат на пътуване или му обещаеш някакви финансови изгоди, това - за мен - са напълно нелегитимни въздействия, това вече не е лобизъм, а чиста проба корупция."
За да има успех, лобистът трябва да е убедителен
Тайната на успеха

Не само сдружения, фирми и организации пращат свои лобисти в Брюксел. Представителствата на германските провинции там по същество също се занимават с лобизъм. Заслужават ли си изобщо разходите? Андреас Огринц вярва, че успех може да се очаква само в дългосрочен план и то непряко:
"Мисля, че би било неправомерно човек да си приписва определено политическо събитие като лична лобистка заслуга. Механизмът на взимането на решения в Брюксел е прекалено комплексен, за да позволява подобно нещо. Но все пак, човек понякога чува своите собствени аргументи по време на определени дебати. В това именно е силата на лобиста - да представя аргументите си пред онези, които взимат решенията, и да ги убеждава в правотата си. Това е тайната на успеха."
Автор: К. Хаселбах, Б. Узунова / Редактор: Б. Емануилов

"Икономист" за Борисов: Човек с остър език
Борисов умее да грабва вниманието на медиите

Борисов - мъжественият бивш каратист, който внесе оживление в политиката, българи опитали да плячкосат чужди банкови сметки, германските железници експлоатират българи - това са някои от българските теми в медиите днес.
"България и Румъния станаха синоними на корупция и организирана престъпност" - отбелязва британското списание Икономист в анализ, в който твърди, че понятието Източна Европа е изгубило значението си, тъй като регионът обхваща прекалено различни една от друга страни. Пак същото списание публикува статия под заглавие "Човек с остър език", посветена на настроенията спрямо Бойко Борисов в България. "Някои хвалби по негов адрес граничат с подлизурство", отбелязва списанието. То обяснява на читателите си, че вече има стихосбирка, посветена на премиера, а в едно българско село нарекли домашната си ракия "борисовка", след като премиерът наложил вето срещу по-високите акцизи върху домашния алкохол.
Страсбург пак осъди България
"Този мъжествен бивш каратист внесе оживление в българската политика", пише Икономист и подчертава, че на това мнение са както почитателите, така и враговете на премиера. Все пак статията завършва със заключението: "Всички гледат благосклонно на умението на Борисов да грабва вниманието на медиите, но това едва ли ще реши проблемите на България".
На интернет-страницата си БиБиСи информира за това, че са повдигнати обвинения срещу заподозрян в убийството на Боби Цанков. В кратката информация се припомня, че ЕС притиска българските власти да намалят нивото на престъпността и корупцията. Цитиран е говорителят на Европейската комисия с думите: "Убийствата продължават да бъдат проблем и е крайно наложително България да им обърне внимание".
Петима българи са са опитали да източват банкови сметки в България, Полша, Германия и Франция - става ясно от статия в онлайн-изданието на германския вестник Обербайеришес Фолксблат. Престъпната акция се провалила след проверка на български камион, пътуващ по германски аутобан в посока Австрия. Полицаите проверили камиона и намерили в него части от съоръжение за разчитане на дебитни карти, използвани обикновено от престъпниците за източване на пари по банков път. Полицаите конфискували съоръжението, но тъй като нямали преки доказателства срещу пътуващите в камиона ги пуснали на свобода. Впоследствие обаче се оказало, че българите са оставили следи при опитите си да плячкосват полски банкови сметки. Те били обявени за международно издирване и задържани благодарение на български полицаи. Информацията, която се чете като изпълнено с напрежение криминале, завършва с това, че германският съдия определил само условни присъди, тъй като българите в крайна сметка не нанесли вреда никому, а и направили пълни самопризнания.
Българи, които работят за германските железници, получават мизерни заплати
И агенция Франс прес разпространи информация с криминален сюжет. Агенцията информира за това, че Съдът за човешките права в Страсбург е осъдил отново България. Този път страната е задължена да изплати 6 хиляди евро на бивш затворник, който бил принуден да ходи с качулка на главата в продължение на цяла година. Срещу него било повдигнато обвинение за извършено нападение със сярна киселина. Впоследствие обаче мъжът бил оправдан, отбелязва Франс прес и добавя, че сумата, която сега ще му изплати България, е за нанесени морални щети.
Онлайн-изданието Нетцверкит се възмущава от това, че германските железници използват евтина работна ръка от България за почистването на ж.п. линиите през зимата. Изданието не пести сарказма си спрямо Дойче Бан, чиито мениджъри плащали на българите не германски месечни заплати, а едва 150 евро - толкова, колкото получавали в родината си.
Обобщение по публикации в медиите/МЛ/БЕ

Terra de la NASA (ING)
ОТ Кубадебат

Inglaterra cubierta por la nieve vista desde un satélite

Inglaterra cubierta por la nieve el 7 de enero de 2010, vista por el espectrómetro de imágenes de resolución moderada (MODIS) del satélite Terra de la NASA. Las temperaturas cayeron durante la noche hasta -18 grados Celsius en lugares aislados.
Las fuertes nevadas dejaron caídos algunos cables de electricidad, dejando varios miles de hogares en el sur de Inglaterra sin electricidad. Los temporales podrían deberse a que la atmósfera está en una fase extremadamente negativa de la Oscilación del Ártico (AO), que fue el más bajo en 6 decenios.

Няма коментари: