сряда, 6 януари 2010 г.

СЛЕД ОКАСТРЕНАТА НИ ИКОНОМИКА ДЕТО ХИЧ Я НЯМА ВЕЧЕ, СЛЕД ПРИСЪСТВИЕТО НА ТРОЯНСКИ КОН В ЖИВОТА НИ-ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО, СИГУРНОСТТА НИ ОТНОВО ЛИПСВА!

ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Обвиниха Големия Маргин за убийството на Боби Цанков
Прокуратурата повдигна обвинение срещу Красимир Маринов - Големия Маргин, за подбудителство за убийството на Боби Цанков, съобщи БТА, като се позова на високопоставен източник в МВР. В Пловдив полицията е започнала претърсване на редица офиси, които са свързани с братята Маринови. По-рано през деня по време на съвещание в СДВР, в което участваха и прокурори, градският прокурор Николай Кокинов заяви, че все още не са повдигнати обвинения за убийството на Боби Цанков.


По случая за 24 часа бяха задържани Красимир Маринов – Големия Маргин, и Стефан Бонев–Сако.
Неназовани полецийски източници, цитирани от медиите, твърдят, че радиожурналистът е бил защитен свидетел по съдебния процес срещу Маргините, според други информации Цанков е дължал пари на двамата братя. Стефан Бонев-Сако е другият нарочен за поръчител на покушението. Той беше задържан преди месец заради заплахите, които е отправял към радиоводещия, но впоследствие беше пуснат под парична гаранция.
По-рано през деня министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов опроверга информацията, че Николай Маринов - Малкия Маргин, е бил арестуван заедно с брат си. Цветанов каза само, че Малкия Маргин все още се издирва от полицията.

Освободиха Сако, нямат доказателства
Задържаният вчера Стефан Бонев-Сако е освободен от ареста.Прокуратурата не е събрала достатъчно доказателства срещу него ,за да повдигне обвинение.Той е пуснат от следствието след като е изтекъл 24-часовия срок за задържане,съобщи главният секретар на МВР Калин Георгиев.Сако беше задържан след разстрела на Боби Цанков,при акция на НСБОП и полицията.
След задържането си Стефан Бонев отрече да има каквото и да е било общо с разстрела на Боби Цанков.За национална медия по телефона той каза:„Дайте да помислим като нормални хора - какво ми е направил Боби Цанков - че бил написал някаква книга? Ами, да пише Боби колкото иска. Аз какъв съм да му кажа да не пише, мен какво ме интересува? Плюс това, нито съм някакъв герой от книгата, нито кой съм аз да съм му герой”.
Сако беше задържан от полицията преди месец заради заплаха срещу Боби Цанков . Сигналът бе подаден от самия радиоводещ. Инцидентът се разиграл късно вечерта на 13 ноември в столицата. Сако подгонил с колата си Цанков, като му е отправил и заплахи. Потърпевшият се обадил в полицията, след което Сако е арестуван . Четири дни след това Софийският районен съд го освобождава срещу парична гаранция от 1000 лева. Стефан Бонев се смяташе за наследник на издирвания Христофорос Аманатидис – Таки.

Борисов отправил последно предупреждение на Божидар Димитров, заради непремерени изказвания
Премиерът Бойко Борисов е отправил остра забележка и последно предупреждение на министъра за българите в чужбина Божидар Димитров, заради изказванията му, че София ще поиска от Турция 20 милиарда долара компенсации за имотите на тракийските бежанци, като условия да подкрепи кандидатурата и за ЕС. Премиерът категорично заяви, че такова условие на Турция не е поставено. В ефира на една от националните телевизии Борисов заяви: "А господин Божидар Димитров съм го предупредил, че при следващ случай просто се разделяме.
Когато излизаш и обявяваш подобни неща без нито премиера, нито кабинета, нито парламента това да е обсъждано - не го правиш нито в качеството си нито на историк, нито на шеф на музей - ангажираш пряко министър-председателя и създаваш проблем”, каза Борисов.
Министърът за българите в чужбина Божидар Димитров предяви това искане пред български вестник в неделя.
„Турция със сигурност е в състояние да плати тази сума, в крайна сметка, тя е 16-а икономическа сила в света”, каза той, като посочи сумата от 20 млрд. долара. „Едно от трите условия за пълното членство на Турция в ЕС е разрешаването на проблема с имуществото на бежанците от Тракия”, заяви пред изданието Димитров.
Днес в отговор на изказването на Димитров турският външен министър Ахмет Давутоглу намекна, че страната му може да предяви реципрочни искания. “В историята принудителните миграции не са били еднопосочни”, заявява Давутоглу, според когото българските претенции са за 10 милиарда долара.

Столична община санкционира почистващите фирми заради снега
На всички фирми, ангажирани с почистването на София, ще бъдат наложени санкции. Те ще получат само една пета от предвидените пари за чистенето на снега.Общината ще им плати само 410 000 лева от предвидените за добре свършена работа около 2 млн. лв . Това стана ясно след съвещание на оперативния щаб за зимното почистване, който бе свикан от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.
На съвещанието столичнияткмет направи анализ на резултатите от дейността и даде своята крайно незадоволителна оценка за организацията на работа на фирмите през вчерашния ден, съобщават от общината. Припомняме ви, че падналият вчера сняг блокира движението на много места в столицата. При проверката стана ясно, че фирмите, заети с почистването, са излезли прекалено късно на работа. Фандъкова уточни, че за отделни райони като „Триадица”, където има над 5 процента неизпълнение на работата няма да бъде заплатен нито лев. Кметът поиска отуправителите на фирмите да подобрят организацията си на работа така че да се гарантира драстично подобряване на услугата. В тази връзка Фандъкова нареди при очакван снеговалеж дружествата да изкарат снегопочистващата техника от фирмените бази и да я разположат в районите, които обслужват. Целта е да се скъси времето за придвижване на техниката от базите до всички ключови за града пътни артерии.

Детските градини в София поскъпват
Столичната община внесе предложение за увеличение на таксата за детска градина в деловодството на Столичния общински съвет.Предложението на кмета Йорданка Фандъкова е таксата да бъде увеличена от 40 на 60 лева. В мотивите си Фандъкова посочва, че в периода 2006-2009 г. са осигурени 30 000 000 лв. за ремонтни дейности, а през 2008 е извършено обновяване на оборудването в кухненските блокове на детските заведения на стойност 3 000 000 лв. През последните две години три пъти е променяна себестойността на един храноден в детските градини - 1,50 лв., 1,70 лв. и 2,00 лв.
За преодоляване на недостига на места през 2009 г. са инвестирани около 57 000 000 лв. в строителството на нови сгради на детски градини и в разширения на съществуващи, което създаде възможност да бъдат приети допълнително 1900 деца.
Така броят на децата, посещаващи детски градини, е вече 35 811 - с 4223 повече от 2003 г., посочва още кметът на София.
В бюджета за 2010 г. са предвидени 22 340 000 лв. средства за ново строителство, което ще създаде възможност през следващата година допълнително да бъдат приети още 2393 деца.
За периода 2003-2009 г. е налице увеличаване на годишната издръжка на детските заведения. През миналата година тя е била 26 937 694 лв. - с 68 на сто по-висока от тази през 2003 г. без отчитане на трудовите и капиталовите разходи. За 2009 година са изразходвани 50 592 128 лв. по единен разходен стандарт, по който се формира издръжката на едно дете -180,40 лв.

Отново температурни рекорди
В Бургас в сряда е измерен температурен рекорд от 16 градуса спрямо измерените в 1970 година 15,5 градуса, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология към Българска академия на науките. В Елхово измерената температура е 16,4 спрямо 15,8 през 1985 година. На нос Емине е измерена температура от 14,4 спрямо 13,5 в 1988 година.
В Кърджали - 17,2 градуса спрямо измерените в 1994 година 16,6 градуса.
В Кюстендил измерената температура е 15 градуса спрямо измерените в 1963 година 13, 9 градуса.
В София е измерена температура е 14,3 спрямо 13 градуса в 1963 година.
В Карнобат измерената температура е 13,8 - толкова е било и през 2005 година. „Значително по-ниски са температурите в Северозападна България, западната част на Странджа”, посочиха синоптиците.

Гръцките служби осуетиха голямо количество контрабандни цигари за България
Гръцките власти задържаха рекордно количество контрабандни цигари на борда на товарен корабл. Плавателният съд е спрян за проверка на остров Евбея. РИА Новости съобщава, че корабът "Митридат" е плавал от Египет за България.На борда са открити близо четири милиарда пакета контрабандни цигари, скрити в 7900 големи кутии, наредени в осем контейнера.
Цигарите били натоварени в египетското пристанище Александрия и били предназначени за Варна”, посочва пред агенцията представител на гръцката брегова охрана. Агенцията съобщава още, че корабът е собственост на либерийската компания Oceanic International Shipping C.O. и плава под флага на Того. Според първоначалните оценки неплатените акцизи на държавата за заловените цигари възлизат на над три милиона евро. Полицията е конфискувала товара на кораба и е задържала екипажа, състоящ се от 11 руски моряци.

Самоубийствен атентат уби най-малко шестима души в Дагестан
Атентатор-камикадзе отне живота на най-малко шестима милиционери и рани още поне 14 души в южната руска република Дагестан. Терористичният акт беше извършен с кола-бомба, чиято цел била да взриви полицейско управление в покрайнините на дагестанската столица. По това време в сградата се извършвала проверка на личния състав, информираха местните медии. В момента преди сблъсъка обаче служебен полицейски автомобил се врязал в колата-бомба и така бил предотвратен по-големият брой жертви, съобщи говорител на силите за сигурност.
На мястото на експлозията пристигнаха ръководители на дагестанското вътрешно министерство, следователи и медицински екипи. Първоначалните резултати на руската федерална служба за сигурност показват, че за извършването за нападението колата-бомба е била заредена с експлозив с около 50-60 кг тротилов еквивалент. Вследствие на взрива на мястото на инцидента се образува кратер с диаметър от около два метра.
Атентатът нанесе сериозни щети на сградите, намиращи се в радиус от около 200 метра от инцидента. Бяха изпочупени прозорците и част от мазилката на сградите.

Магистратите надвиха Дянков за премиите
Министерство на правосъдието, ВСС и министерство на финансите са стигнали до консенсус относно допълнителните премии за съдебната система, обяви след съвещание правосъдният министър Маргарита Попова. Така все пак магистратите се пребориха да получат коледните си бонуси, въпреки сериозната съпротива, която срещнаха от финансовия министър Симеон Дянков. Заради конфликта се намеси лично премиера Бойко Борисов. Днес той е имал срещи с главният прокурор и с правосъдния министър.
След среща в правосъдното министерство между представители на съдебната система и министъра на финансите Симеон Дянков стана ясно , че министерският съвет ще гарантира финансовата независимост на съдебната система . Висшият съдебен съвет ще може да разполага с финансовата средства на съдебната система, каза още Маргарита Попова. Тя смята, че тежкото финансово състояние на държавата е довело до това положение между Министерството на финансите и ВСС. Попова призна , че има пропуски в комуникацията между двете страни. Днешното решение обаче удовлетворява 100% съдебната система и удовлетворява Министерство на финансите, подчерта правосъдният министър. Не стана ясно обаче какво означава ВСС да разполага с финансовите средства на съдебната система - дали ще се разпореди 24-те милиона лева предвидени за добавки или с целия бюджет на съдебната система. Маргарита Попова заяви още, че Министерство на правосъдието не е раздало 13 и 14-та заплата, даже е икономисало 11 милиона лева от коледните бонуси. 400 000 лева са раздадени за служителите в централната администрация преди финансовият министър Симеон Дянков да забрани коледните добавки и тези пари са раздадени с постановление на МС .

Нужни са резултати: хора в затвора
“Убийството на младия български журналист Боби Цанков, който пишеше за влиятелните гангстери в страната, бе извършено през деня на оживена улица в центъра на София”, коментира в блога си Тони Барбър, ръководител на бюрото на „Файненшъл таймс” в Брюксел. “Като израз на мощта на организираната престъпност в България престъплението едва ли можеше да бъде извършено по-категорично”, коментира журналистът. “Това е първото подобно убийство от идването на власт на дясноцентристкото правителство, което обеща да се бори срещу организираната престъпност и корупцията”, отбелязва и френският вестник “Поан”. “Убийството на Цанков беше извършено на метри от президентството и сградата на правителството”, отбелязва и испанският “А Бе Се”.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Подобни съобщения и коментари се появиха във вторник и сряда в почти всички големи световни медии наред със също широко експонираната тема за обезщетенията, които според министъра без портфейл Божидар Димитров Турция дължи на изселниците от Беломорска Тракия.
Заради това Тони Барбър отбелязва, че България рядко е в новините “по правилни причини”. Какво разбира Тони Барбър под “правилни причини”, дали това не е нещо като “правилния футбол” на Станимир Стоилов, не се знае, обаче е факт, че убийството на Боби Цанков ще бъде написано като черна точка за страната и ще се отрази негативно на старателно и с много усилия граден образ след идването на власт на ГЕРБ през лятото на миналата година.
Убийства стават навсякъде по света. Например, когато в края на 2003 година Косьо Самоковеца беше застрелян в Амстердам, кметът на града каза, че това е деветото убийство за годината, обаче е първото въобще, което е извършено на централния площад. Заедно с това трябва да се отбележи, че физическият извършител на убийството на Самоковеца беше заловен минути след изстрелите на площад “Дам”.
Тук е тънката разлика и повечето западни медии изрично подчертават, че от над 150 поръчкови убийства в България през последните години нито едно не е разкрито.
Коментаторите почти единодушно и обективно отбелязват, че правителството на Бойко Борисов дава доказателства за решителното си намерение да овладее организираната престъпност, като посочват няколкото зрелищни полицейски акции и започналите разследвания срещу бивши управляващи в опит да се пресече политическата корупция.
Времето на намеренията обаче изтича и ще са нужни резултати. Това и за Запада, а и за редовия български избирател, дал властта на ГЕРБ, има едно-едничко просто значение: хора в затвора.
По това и избирателите, и западните медии, пък и политическите партньори в Европа ще съдят доколко е успешно новото управление на държавата и доколко то е ново или просто продължава една дълга и тягостна традиция на безнаказаност.
И ако тук, в България, журналистите могат да бъдат “убедени” да пишат или да не пишат нещо, медии като „Файненшъл таймс”, “Дойче веле” или “Ди велт” не могат да бъдат наддумани.
Те ще си чакат резултатите.


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Германски експерти за убийството на Боби Цанков


Поредното местопрестъпление
За първи път от идването на власт на Бойко Борисов в България беше извършено поръчково убийство. Как може да се тълкува това? Ето гледната точка на двама германски експерти, добри познавачи на България.

Политологът Хайнц Брам и бившият дипломат Клаус Шрамайер са категорични: битката срещу престъпността в България ще трае дълго - години, десетилетие дори. Според Хайнц Брам правителството на Бойко Борисов понякога се е самозаблуждавало:
"Това правителство сякаш си мислеше, че с един удар ще върне спокойствието в страната и престъпниците така ще се стреснат, че ще се мотаят само по кафенетата, скърбейки по някогашните хубави за тях времена. Това няма как да стане!", казва германският политолог Хайнц Брам, който наблюдава положението в страната от години насам.
Премиер с предистория
Борисов - зависим от миналото си?

Бившият дипломат Клаус Шрамайер, който е бил заместник-посланик в България, побърза да уточни, че убийството на Боби Цанков може и да е първото, откакто управлява правителството "Борисов", но иначе: "Това не е първото убийство, а само едно от цяла поредица от 150-200 поръчкови убийства през последните 20 години. Не може да се очаква, че в рамките на пет месеца Бойко Борисов ще измъкне страната от блатото, в което беше затънала. Така че аз не бих отправял упреци към правителството заради вчерашното убийство. Бих изчакал да видя колко бързо ще бъде разнищен случаят", казва бившият германски дипломат Клаус Шрамайер.
Политологът Хайнц Брам не се съмнява в добрата воля на правителството да се справи с престъпността, само че: "То се захвана с прекалено много неща: ловът на вещици спрямо предишното правителство продължи прекалено дълго, към това се прибавят и икономическите проблеми на страната. Сега управляващите се захванаха с престъпността, но тази борба ще продължи много, много дълго", прогнозира Хайнц Брам.
Бившият диполамт Клаус Шрамайер също не се съмнява в добрата воля на правителството да овладее престъпността в страната. Според него обаче въпросът е доколко му е "позволено" това: "Така всъщност стигаме до въпроса за зависимостта, в която се намира Бойко Борисов заради миналото си. Това е много трудно да се прецени", казва Клаус Шрамайер.
"Правителството има нужда от кредит на доверие"
Борбата срещу престъпността не може да бъде спечелена в рамките на половин година
Какво означава според него "зависимост"? "Борисов е поел определени задължения спрямо хора, които са го подкрепяли. Той не е човек, паднал от Марс, озовал се изведнъж в България. Не е човек без предистория. Знаем за някогашната му охранителна фирма, която беше доста известна. Говори се и за други познанства в миналото му. Много странен е и фактът, че назначи Божидар Димитров за министър", казва бившият германски дипломат Шрамайер.
И той, и политологът Брам обаче настояват да не се избързва с изводите, защото - първо - правителството на Бойко Борисов има нужда от кредит на доверие. И второ: "Трябва да сме наясно, че има нужда от доста работа и от много действия на полицията, докато се стигне до малко повече спокойствие в страната", казва Хайнц Брам.
Автор: Маринела Липчева / Редактор: Б. Емануилов

Показните убийства - български специалитет
Убийство посред бял ден
Убийството на 30-годишния български журналист Боби Цанков, известен още като "хроникьор на мафията", е основната тема, във връзка с която чуждестранните медии споменават днес България. Ето и основните акценти:

Повечето издания припомнят в тази връзка, че показните убийства, свързани с подземния свят, са стар и все още неуреден проблем за България. Агенция Ройтерс отбелязва, че от 2001 година насам в страната е имало над 150 атентата. Положението - според агенцията - се поуспокоило след идването на власт на Бойко Борисов, който действал по-активно от Сергей Станишев срещу престъпния свят. Ню Йорк Таймс отчита убийството на Цанков като първо за правителството на Борисов и обяснява, че престрелките продължават да са проблем, с който България спешно трябва да се справи - според предупрежденията на говорителя на Европейската комисия Марк Грей.
Часове след убийството вече имаше арестувани
Файненшъл таймс обръща внимание на факта, че знаковите убийства от последните десет години все още не са разкрити. Според изданието оглавяваните от бивши полицаи мафиотски групировки са започнали дейността си през 90-те години на миналия век, когато страната се превърнала в международен център за трафик на хора, наркотици и оръжия. Германският вестник Хамбургер Абендблат цитира реакцията на Европейската комисия и припомня, че за втори път е убит човек, описал живота на подземния свят в България. "Познавач на мафията - разстрелян насред улицата" е заглавието на сайта на Радио Базел, където се съобщава, че само часове след убийството са били задържани заподозрeни лица. Интернет-изданието Шортнюз съобщава и това, че през 2006 година Цанков е оцелял след бомбен атентат, при който е бил леко ранен.
Кратки информации по темата поместват германският вестник Райнише Пост и сайтът на австрийските обществено-правни радио и телевизия ОРФ. Австрийският вестник Оберьостерайхише Нахрихтен съобщава накратко и за това, че Боби Цанков е бил замесен в парични далавери около фиктивните продажби на радиореклами, за което е бил осъден през 2007 година. Сръбският Данас също обръща внимание на тази страна от "кариерата" на Цанков, добавяйки, че е бил свързан с наркобоса Антон Милтенов, убит през 2005 година.
Предстоящото препитване на Румяна Желева пред комисиите на Европарламента е сред темите на ирландския Айриш таймс. Според изданието европейски депутати се готвели да я разпитат за бизнес-делата на съпруга й, станали по-рано обект на критична публикация в германския вестник Ди Велт.
Неотдавна "Ди Велт" нарече Желева "гангстерска невеста"
Според самата Желева въпросната статия съдържала клеветнически твърдения и обиди. Ирландският вестник припомня и за призива на евродепутата от партията на зелените Даниел Кон-Бендит Желева да осигури пълна прозрачност около дейността на съпруга си.
Турско-германският онлайн-портал Търкиш Прес и днес отделя място на изявленията на министър Божидар Димитров, призовал Турция да отпусне обезщетения в размер на милиарди за имотите на българските бежанци от Тракия, прогонени след 1912 година. Изданието цитира и заплахата му, че в противен случай България може да блокира присъединяването на Турция към ЕС. Сайтът публикува позиция на турския външен министър Ахмет Давутоглу. Според него изявленията на Димитров не били официална позиция, а по-скоро едностранчиво представяне на събитията преди и след Балканските войни от 1912 година от страна на българския печат. Турският министър смята още, че подобни чувствителни теми не са подходящи като медийно занимание, докато не бъдат официално поставени от българска страна и уточнява, че за тяхното разглеждане има установени междудържавни платформи.
Обобщение по публикации в медиите/БУ/БЕ

Историята на едно поръчково убийство (по-старо от 07.05.2009)

Колко станаха вече неразкритите поръчкови убийства в България?
Американското списание "Дъ Нейшън" публикува обширна статия под заглавие "Хроника на предсказано поръчково убийство", в която авторът портретира Георги Стоев, бивш мафиот и автор на романи за българската мафия.

"Беше мръсна работа, но инструкциите бяха ясни. Не професионални наемни убийци, не престъпници, той трябваше да наеме "нормални момчета", които никога не са убивали." С тази част от романа на Георги Стоев започва статията си Димитър Кенаров, в която става дума за убийството на писателя, който в същата книга описва поръчково убийство по следния начин: два изстрела в гърба, един контролен куршум в главата и после спокойно се отдалечаваш, тъй като така и няма кой да те хване. Именно по този начин беше убит и самият Стоев миналата година.
Реалност или плод на въображението на писателя-мутра?
Стоев предсказва собствената си смърт

Стоев слуша внимателно инструкциите на Поли Пантев, пише Димитър Кенаров. През последните няколко години Пантев дава на Стоев всякакви страховити поръчки, но последната е най-жестока. Георги Сотев е поласкан, че шефът му - един от босовете на групировката СИК, му има такова доверие и му дава подобни опасни мисии.
Така той се доближава до любимите си гангстерски образи като Лука Брази и Дон Вито Корлеоне. "Кръстникът" на Франсис Форд Копола и книгата на Марио Пузо са свещени за цяло поколение български гангстери, и Стоев не прави изключение.
Той е щастлив от възможността да придобие образа на филмов герой. Това беше поръчка, която не можеше да откаже, продължава Димитър Кенаров. Няма доказателства дали поръчковите убийства или разговорите на Стоев с Поли Пантев, за които става дума години по-късно в интервюта или в книгите на Стоев, са реални или са плод на въображението на писателя-мутра. Факт е обаче, че на 7-ми април 2008 година посред бял ден на едно от най-оживените места в София, Георги Стоев беше застрелян от упор от двама мъже, които се отдалечават спокойно от местопрестъплението пред погледа на стотици свидетели. Никой от тях не посмява да ги преследва.
Историята на организираната престъпност в България е и историята на Георги Стоев. Тя започва през ноември 1989 година, когато Тодор Живков беше свален от власт и беше поставен краят на 45 години комунистически режим в страната. Последваха демократични реформи и либерализация на българската икономика. Медийната цензура е премахната, а дисидентите и "враговете на народа" престават да изчезват. Демократично избраният парламент гласува нова Конституция, а хората развяват по улиците сините знамена на Съюза на демократичните сили. Картина, заслужаваща да бъде отразена от СиЕнЕн, пише в статията си Димитър Кенаров. По-нататък авторът се спира на икномическата криза, която настъпва в България през 90-те години, пораждаща носталгията на народа по изминалото комунистическо време.
Престъпността създава сенчестата икономии
Мафията - вездесъща в годините на прехода

В годините на преход, в които законите за търговия или са остарели или не съществуват, се създават подходящи условия за рекет, нелегален трафик на гориво, внос на цигари и източване на банки. Престъпността създава сенчестата икономика. Българската мафия е доминирана от яки момчета без работа, но не е създадена от тях.
Още през 1960 година е създадена търговската компания Кинтекс, която продава военна техника и оръжие в Африка и Близкия изток. Благодарение на централното си място на Балканите България контролира близо 80% от трафика на наркотици между Азия и Европа. От либерализацията на пазарите се възползват членовете на т.нар. номенклатура, които използват финансовите си и политически връзки и преразпределят националното богатство. Регистрират се първите частни фирми.
Започва приватизацията на държавни предприятия. Комунистическата диктатура се превръща в капиталистически монопол. А комунистическите функционери подкрепят зараждащата се в България мафия, използвайки репресивните функции на бившата тоталитарна държава.
ЙЙ/МИ/Дъ Нейшън

Мутри и мистерии, или какво излъчваме (по-старо от 19.10.2008)

Какво свързват чужденците с България?
Дали един от основните български проблеми е отсъствието на ясен образ? И дали образът, който българите смятат за свой, съвпада с този, който в чужбина имат за България? На тези въпроси се спира Георги Господинов.

Доскоро бях твърдо убеден, че един от основните български проблеми е отсъствието на ясен образ, който да излъчим. Един твърде безличен социализъм, кротък, без извънредни положения, без особени сътресения. Поне погледнат отвън. Жестокостта на този спокоен социализъм за неговите жертви е отделен въпрос.
Мисля, че вече твърдо вървим към своя образ, най-сетне
Образът на България в чуждите медии е в повечето случаи негативен, успяваме да излъчим нещо разпознаваемо
И това не е Мадарският конник, съжалявам, не е йогуртът, нито българското сирене, по-известно като гръцка фета. Не е дори поредният мегаспектакъл на Нешка Робева, нито фолк-проектът на Илия Луков за най-дългото хоро, завъртяно в европейските столици, нито Азис. Този образ не е дори Мистерията на Българските гласове, които в последните 20 години така мистериозно се разроиха. Поне аз не съм срещал актуална статия за нито един от тези феномени в Ню Йорк Таймс, Гардиън, Ди Цайт... Нито някой среден европейски гражданин ще се сети за тях, ако му споменете България. Образите, които ние си произвеждаме и шумим, си остават най-често за наша собствена консумация. Като кренвиршите с неясно съдържание, които не стават за износ.
Ако кликнем върху последната статия за България в Ню Йорк Таймс и Интернешънъл Хералд Трибюн, ще видим новия български експортен образ. Особено впечатляваща е снимката в последния вестник с наредените мутри на погребението на Доктора. Или видеото в същия брой онлайн с гробовете (бюстове и черен мрамор) на взривените или застреляни герои на прехода.
България - най-корумпираната държава в ЕС
Тежко смесване на тъга и кич

Гневливият читател ще отбележи, че тези образи на мутри са отпреди 15-20 години, дори думата „мутра” е оттогава. Така е, но на снимката пише, че е от 2006 и това е факт. За нас този образ изглежда забравен, аз също си мислех, че мутрите умряха там нейде в 90-те. Уви, за чуждите медии те са най-различимият и опасен български феномен, който не е погребан в онова десетилетие. Или са най-удобният зрелищен символ, картинка по темата корупция. Сама по себе си статията в двете големи издания не казва нещо твърде различно и ново, което да не сме чели и виждали през тази година по чуждите медии. Симптоматичното, важното при тази публикация е, че тя препотвърждава. Препотвърждава, че почти по всички показатели сме най-корумпираната държава в ЕС. Препотвърждава, че има сериозни съмнения за връзка между престъпни групи и хора от правителството, дори и президента. Това са
Такъв е образът на България в чужбина сериозни обвинения в сериозни медии
След подобни публикации образът на България е този - мутра с дебел врат и кожено яке в тренда на 90-те или с костюм и очила от по-ново време, все едно, която (мутрата) приятелски беседва с министър на вътрешните работи, министър-председател или президент. Излъчвали сме този образ твърде дълго, но едва сега той минава своята точка на невъзвратимост. Проблемът с образите е донякъде като с мъртвите звезди. Дори след десет години да няма помен в България от днешните мутри и политици, твърде наивна версия, разбира се, то техният образ ще продължи да излъчва. И наново ще трябва да измисляме киселото мляко, Мадарския конник и българската древност, за да замажем положението. По стария тертип – нещо се размириса, наливайте розово масло и разказвайте за стари времена.
Георги Господинов

20 милиарда долара за тракийци?

Изгубените територии стават част от Османската империя в началото на миналия век
"Обезщетения за прокудените тракийски българи като условие за членство в Европейския съюз" - под това заглавие вестник "Нойе Цюрхер Цайтунг" публикува статия за ултиматума, който България поставя на Турция.
Според информации в българския таблоид "24 часа" София е съгласна да одобри евентуално членство на Турция в Европейския съюз при условие, че Анкара плати обезщетение в размер на 20 милиарда долара. Става дума за компенсации във връзка с отнемането на имуществени права и прокуждането на български граждани, до което се стигна след териториалните загуби на България в Черноморския район.
По взаимно съгласие
Според министър Димитров Турция може да си позволи да изплати исканата сума
Тези територии преминаха към Османската империя след Балканската война през 1913 година. Тогава Османската империя използва ситуацията, че на своята западна граница България воюваше с Гърция и Сърбия за македонски райони. Поради тази военна ангажираност Османската империя успя да си върне земите в Тракия и Мала Азия, които преди това бяха станали притежание на българите. В договора от Константинопол, който регламентира отстъпването на тези територии, на първо време не бе включена проблематиката с бежанците и прокудените.
За този проблем стана дума при т. нар. "Мир от Анкара", когато спорът между България и Турция бе разрешен по взаимно съгласие и ратифициран от парламентите на двете страни. Съгласно този договор Турция се задължи да плати обезщетения - нещо, което обаче тъй и не направи. През 1983 година тогавашното комунистическо българско правителство изчисли размера на компенсациите на 10 милиарда долара.
Долари срещу еврочленство
Божидар Димитров, министър без портфейл в дясноцентристкото правителство на Бойко Борисов, посочи като подобаваща сумата от 20 милиарда долара. Турция, като 16-та по сила икономика в света, би могла да си позволи предоставянето на такава сума, още повече, ако посредством нея би могла да спечели много чрез влизане в Европейския съюз.
Български депутати внесоха проблематиката с бежанците от Тракия в Европейския парламент още през 2007 година. Според информации на български новинарски сайт външнополитическата комисия на Европарламента реагирала с призив към Турция и България да дадат ход на разговори относно нерешени междусъседски проблеми и по този начин също и за имплементиране на Споразумението от Анкара.
НЦЦ/РХ/БЕ/АА

Залезът на супермен

Не е лесно да си президент на най-могъщата страна в света
След осуетения само по щастлива случайност атентат срещу американски самолет Обама свика шефовете на тайните служби и осъди остро провала им. Дотук - добре, но какъв е планът по отношение на многото гигантски задачи?
Барак Обама - супермен. Той трябва да сложи край на войните в Афганистан и Ирак. Трябва да разреши конфликта в Близкия изток, да спечели атомния спор с Техеран да победи международния тероризъм, да се грижи за националната сигурност, да закрие лагера Гуантанамо и да организира за своите сънародници нова здравна система. Въпреки съпротивата в собствената си страна Обама ще трябва още да наложи необходимите за защита на климата мерки и да преодолее стопанската криза, като създаде, разбира се, нови работни места. Трябва да овладее кризата в сектора на недвижимото имущество и да се грижи за благосъстояние и добро настроение сред американските граждани. И още нещо: при изпълнението на всички тези задачи той не бива да пренебрегва никого. Точно обратното: по възможност трябва да угажда на всички.
Във водовъртежа на властта
Удар след удар

Това са красиви мечти. Единственият проблем е, че американският президент не е супермен. Той отдавна се сблъска с реалността. Най-могъщата личност в света, както бе титулуван прибързано, далеч не разполага с толкова голяма власт, каквато му се приписва. При важните решения Барак Обама се нуждае от съгласието на Конгреса. Там обаче той не може да се осланя дори на своите партийни приятели. Неговите политически противници пък трескаво търсят грешки и поводи за критика. След осуетения само по щастлива случайност атентат по Коледа те обвиняват Обама, че не взимал достатъчно сериозно опасностите, произлизащи от тероризма. Това обвинение може да звучи абсурдно, но оказва своето въздействие сред американците.
Факт е, че американските разузнавателни служби се провалиха във връзка с опита за атентат срещу пътническия самолет на авиокомпанията Делта. Те пропуснаха да анализират многобройните информации за потенциалния атентатор и да вземат подобаващи мерки. Доклад на НАТО констатира сега неефективност в работата на агентите на ЦРУ в Афганистан. Фактът, че един двоен агент успя чрез самоубийствен атентат да причини смърта на седем агенти на ЦРУ е още един удар за американското разузнаване, но и за президента.
Страданията на президента
От вчерашната среща на Обама с шефовете на различните разузнавания не можеше да се очаква много. На първо време няма да има персонални последици. В по-далечна перспектива обаче президентът трябва да постави американските разузнавателни служби на нова основа, така че помежду им да има по-голяма съгласуваност. Още една нова гигантска задача за правителството. Барак Обама е във водовъртежа на тежки задачи. Това са типичните страдания, които трябва да превъзмогва в момента един млад президент. Той иска да насочи САЩ по правилен път. Едно обаче е ясно: каквато и посока да поеме, неговите противници ще се изпречват на пътя.
Автор: К. Кастан, Б. Емануилов/Редактор: К. Цанев

ПО http://www.kriminalist.info/50s1.html (Криминалист - страница за изследване на престъплението)

25 април 1995 г.
Застрелян е Васил Илиев, президент на застрахователна фирма "ВИС-2". Убийството е извършено пред ресторант "Мираж" в София.

10 юни 1995 г.
В Бургас, пред спортна зала “Атлант” е убит Георги Николов-Мечката, собственик на Първа частна милиция. Роден е на 12 август 1967 година в град Бургас.След като завършва средно полицейско училище и известно работи в системата на МВР. Бил е командос в специализираните отряди за борба с тероризма.Смята се за един от основоположниците на българския боди-билдинг.

7 юли 1995 г.
Доц. Ламбо Кючюков, бивш заместник-министър на образованието, и преподавател по теория на познанието в СУ “Св.Климент Охридски” е застрелян с четири куршума в местността Бялата вода на Витоша. Обвиняеми при последвалото дело са собственика на застрахователна компания “БГ-План” Пламен Миронов и служителя му – Константин Георгиев, които получават оправдателни присъди поради липсата на никакви доказателства.

17 септември 1995 г.
С пет куршума пред дома си е застрелян борецът Иван Кудев – приближен на Иво Карамански. Предполага се ,че извършителя е украинеца Владимир Шевчук. Направената ДНК експертиза на слюнка от дъвка намерена на местопрестъплението, доказва присъствието на килъра.

24 октомври 1995 г.
В столичния кв. "Дружба", от упор и в гръб, е разстрелян бившата "барета" Пламен Михайлов (Кимбата). За заподозрян отново се сочи Владимир Шевчук.

16 януари 1996 г.
Васил Митев, управител на пристанищен комплекс в Русе, е намерен убит в гаража си с куршум в тялото. Името му се свързва с фериботните спорове - Русе - Гюргево през 1995г.

2 октомври 1996 г.
На излизане от дома си на ул. Латинка 15 е застрелян е депутата Андрей Карлов Луканов , премиер на България през 1990 г.

23 ноември 1996 г.
Иван Иванов, собственик на стокова борса в Добрич, е прострелян с четири куршума в апартамента на жилищен блок на площад "Свобода".

24 януари 1998 г.
На 24 януари Велин Тодоров Христов, собственик на транспортна фирма от София, е застрелян във великотърновския хотел "Янтра". В последствие се оказва ,че престъплението не е свързано с организираната престъпност.

14 май 1998 г.
Венцислав Танчев, изпълнителен директор на застрахователно дружество "Енергия", е застрелян с три куршума пред дома му на бул. "Симеоновско шосе" 85.

20 декември 1998 г.
Иво Карамански, бизнесмен, съдружник на дружество "Корона - И.Г.", застрахователен бос, е застрелян с два куршума.

28 август 1999 г.
В София е убит Любомир Георгиев Пенев, бизнесмен, собственик на 80 на сто от капитала на Нова телевизия и на пицария "Джъмбо".

9 февруари 2000 г.
В Плевен е убит пред дома му с изстрел в гърба Величко Тодоров, председател на Народната партия в Плевен.

29 февруари 2000 г.
34-годишният Роман Пузанов, основен прокурорски свидетел по дело за убийство от 1995 г., е застрелян със 7 куршума в Ямбол в гръб с 9 милиметров пистолет.

9 март 2000 г.
В къщата му в тополовградското село Мрамор е намерен убит с пистолет Желязко Колев - Императора, един от най-известните иманяри.

21 април 2000 г.
В София пред дома му на бул. "Цар Борис III" е застрелян 40-годишният Кристиян Маслев, собственик на агенция "Натурела груп".

19 декември 2000 г.
Общинският съветник от СДС в гр. Елена Славчо Христов Славов е застрелян на стотина метра от дома си. Той е собственик на мандрата "Млекимекс" в града, която е част от българо-австрийския холдинг "ББС - Хандел".

28 декември 2000 г.
44-годишният Динко Добрев, шеф на "Родопа" ЕООД в Нова Загора, е убит в двора на фирмата.

26 януари 2001 г.
Във Варна е убит първият ни европейски шампион по киокушин карате Георги Вълков Георгиев пред дома му на ул. "Подвис". 26 февруари 2001 г. В София е убита 30-годишната ямболска адвокатка Надя Георгиева.

1 март 2001 г.
Търговецът на алкохол Розалин Костов, съсобственик в "Роник" ООД , е показно разстрелян пред дома му на ул. "6 септември" в Русе.

9 март 2001 г.
На карибския остров Аруба, в хотел "Сонеста" е застрелян Пантю Колев Пантев /Поли Пантев/.

31 май 2002 г.
В Загреб, Хърватия 35-годишният българин Веселин Маринов е застрелян пред заведение от собственик на фирма за охрана - Винко Жулевич.

22 юли 2002 г.
На пътя между с. Добринище и манастира "Свети Панталеймон" е убит 66-годишният свещеник от Банско Стефан Камберов.

4 ноември 2002 г.
В Хасково е извършено показно убийство на хасковския бизнесмен Валентин Подмолов-Подмола.

28 декември 2002 г.
В София, близо до дома му е застрелян Николай Колев, прокурор от Върховна касационна прокуратура.

3 януари 2003 г.
В София е убит 45-годишният Румен Яневски, криминално проявен, занимаващ се с незаконен хазарт. По него е стреляно с автомат от движеща се кола. Яневски е прострелян смъртоносно в джипа си - "Нисан Патрол" на ул. "Гоце Делчев" и ул. "Котленски водопад".

30 януари 2003 г.
Международният съдия по борба Тодор Матов е застрелян при престрелка в Студентския град в столицата. Според главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов той е убит по погрешка. Срещу колата на Янчо Костадинов, шеф на съдийската колегия към Българската федерация по борба, и Матов, който се качил в автомобила му случайно, неизвестни откриват огън с лека картечница от прикритие в близост до НСА. В близост до стрелбата е бил и бизнесменът Димитър Джамов. Колите на двамата са сходни и вероятно е станала грешка, предполага Бойко Борисов.

8 февруари 2003 г.
Застрелян е Тихомир Иванов Трифонов на алея "Пейо Яворов" в София. Той е криминално проявен, осъждан за грабежи през 1996 г. 31-годишният мъж е застрелян от упор в тила в мерцедеса си. В криминалното досие на Трифонов фигурират трафик с момичета от Малайзия и Венецуела, които той склонявал към проституция. Предполага се, че убиецът е седял на задната седалка. На

7 март 2003 г.
Убит е президентът на "MG корпорация" Илия Павлов. Час и половина след убийството му в кв. "Белите брези" от засада е прострелян Цветан Василев Хафти. От сигурна смърт го спасява намиращият се наблизо патрул от Шесто РПУ.

На 4 април показно е застрелян в Плевен, в хотелския комплекс "Интер Ростов" 34-годишният плевенски сутеньор Марио Иванов, известен с връзките си с нелегалния бизнес и сводничество. Убиецът е 25-годишният Цветан Калфов.

На 18 април на бул. "Цариградско шосе" в движение е взривен бронираният "Мерцедес" на криминално проявения Иван Тодоров-Доктора, който оцелява.

19 август 2003 г.
Около 11,30 часа след стрелба на кръстовището на бул. "България" и "Гоце Делчев" в столицата е убит 40-годишният Филип Павлов Найденов-Фатик, свързан с наркотрафика. Той е син на покойния оръжеен търговец Шабан Фатик. Детайли за живота му и за атентата.

5 ноември 2003 г.
Убит е Евгени Стефанов - Женята. Той е застрелян пред фитнесцентър "Ситняково". Спряган за един от наследниците на наркобоса Поли Пантев. Бивш член на групировката СИК.

13 ноември 2003 г.
Прострелян е Николай Зарев - Данкина в градинката до блок 123 в квартал "Надежда" в София. Зарев е криминално проявен с множество кражби. Занимавал се е с продажба на наркотици, с кражби на коли и с магистрални автограбежи.

27 ноември 2003 г.
В столичния квартал "Хладилника" е намерен труп на 40-годишен мъж. Установява се, че това е Румен Маринов Маринов - Нарциса, приближен на групировката ВИС. Застрелян е в гърба, слизайки от личния си автомобил.

29 ноември 2003 г.
В столицата е убит 24-годишният Борис Кирилов Арсов. Тялото му е намерено в квартал "Бояна". Младежът е криминално проявен. Арсов е един от обвиняемите за отвличането на бизнесмена Стефко Колев преди около две години, но делото все още не е влязло в съда. В дома на простреляния мъж е бил открит часовникът на отвлечения Колев. Борис Арсов е един от членовете на групата, разпитвана във връзка с убийството на Филип Найденов - Фатик. В групата са още и Йосиф Георгиев Йосифов - Йоско, Асен Петров - Шаки, Даниел Георгиев - Джаки, брат му Стефан Георгиев и Ивайло Симеонов.

16 декември 2003 г.
В Амстердам в 15,30 часа е убит Константин Димитров - Самоковеца. Холандската полиция задържа 37-годишен холандец, заподозрян за убийството.

12 януари 2004 г.
Дупнишкият бандит Ангел Емилов Стефанов - Гяволето е прострелян в шията, дясната ръка, гръдния кош пред дома му в жк "Бистрица" в Дупница. Свидетел на убийството става съпругата му Вероника, която пътувала с него в джипа "Фолксваген". Стефанов е изтърпял присъда в Италия и тогава е върнат в България. Той е влязъл в Бобовдолския затвор за изтърпяване на неприключили следствени дела и е освободен е срещу 2000 лв. парична гаранция през октомври 2001 г.

19 януари 2004 г.
Взрив избухва в асансьора на 8-етажна сграда на бул. "Джеймс Баучер" 87 в столицата. Вследствие на взрива петима са ранени, четирима от които умират - съдружникът в "Интерпетролеум енд Партнърс" Стоил Славов и охранителите му Петър Петров, Илиян Казаков и Петър Харизанов.

10 февруари 2004 г.
30-годишният Костадин Иванов Костадинов е убит в София в близост до "Макдоналдс" в района на НДК. Убитият е криминално проявен, регистриран е за измами и кражби на МПС. Костадин Костадинов /Динко/ е бил управител на благоевградското бинго "Елит".

9 март 2004 г.
В София Борис Бакърджиев е застрелян с пет куршума в главата и тялото. Той е роден в Плевен и има двойно гражданство - руско и българско. Бакърджиев е адресно регистриран в столичния квартал "Младост" и се предполага, че е бил в района на местопрестъплението по бизнес.

27 април 2004 г.
Във Варна е прострелян, докато слизал от колата си, 26-годишният бивш национален шампион по кикбокс Мартин Елънджиев.

4 юни 2004 г.
Трима души са убити в кафенето на търговския комплекс "Арт Декор" на бул. "Симеоновско шосе" в София. Това са Димитър Христов /35г./, Калоян Светославов /24г./, двамата от София, и Живко Иванов /39г./ от Хасково. Двама мъже,облечени като попове, влезли в заведението, произвели стрелба и веднага избягали. Калоян Светославов е регистриран в полицията за кражби и наркотици, Живко Иванов е регистриран за кражби, а Димитър Христов - за измами, фалшификация на пари, незаконно притежаване на оръжие и за наркотици.

14 юни 2004 г.
Пред хипермаркет "Билла" в ж.к. "Лагера" в София е убит Петър Илиев от Бургас /36г./. На излизане от магазина Петър Илиев се е насочил към джип "Тойота", с който се предполага, че пристигнал. Тялото на Илиев е с множество огнестрелни рани.

22 юни 2004 г.
В Плевен пред дому му е убит 40-годишният плевенски бизнесмен д-р Людмил Конов, съсобственик на централния плевенски хотел "Ростов".

30 юли 2004 г.
В София шестима са загинали, а двама са тежко ранени при стрелбата в ресторант-градина "Славия" на ул. "Коломан" 1. Единият от убитите е Милчо Бонев по прякор Бай Миле.

24 октомври 2004 г.
В София, на излизане от бар “Ъпстеърс” на бул."Витоша" 18, между улиците "Кърниградска" и "Солунска" е убит Дмитрий Минев-Руснака. Той е съсобственик до 1999 г., заедно с Венцислав Стефанов, Стоил Славов, Милчо Бонев-бай Миле, Красимир Маринов-Големият Маргин, Младен Михалев и Румен Николов-Пашата в "Интергруп енд партнърс " АД .
20 януари 2005 г.

В Благоевград, в нощния бар на хотел "Ален мак", е прострелян в главата с огнестрелно оръжие от дистанция 45-годишният Васил Горчев Върбанов, известен с прякора Кьоравия.

5 февруари 2005 г.
В София, на ул. "Цар Самуил" 11 е намерен застрелян с два куршума в главата в колата си "Ауди А6" Георги Стоянов Василев, собственик на фирма "Паркиране и гаражи мениджмънт" АД. Георги Василев е бил три мандата общински съветник от групата на СДС.

16 февруари 2005 г.
В София, в кв. "Люлин", в заведение "Бъфало" е убит 46 годишният Димитър Тодоров - Бретона, осъждан за хулиганство и грабеж на лично имущество.

5 април 2005 г.
В Равда е застрелян трийсетгодишният Мариян Георгиев (Марата). По жертвата е стреляно шест пъти през стъклото на прозореца в офиса на фирмата му, която се занимава с недвижими имоти. Георгиев е основен свидетел на прокуратурата по делото за убийството на Димитър Стаматов-Мастара, станало на 21 ноември 2002 г.

15 април 2005 г.
В с. Душинки, Брезник, е намерен мъртъв шофьорът на Фатик Румен Желязков.Трупът е открит в къща на негов приятел. 42-годишният Желязков се прострелял в слепоочието с пистолет "Парабел". 40-годишният Филип Павлов Найденов-Фатик е застрелян на 19 август 2003 г. в автомобила си на кръстовището на на бул. "България" и "Гоце Делчев" в София При престрелката шофьорът на "Мерцедеса" Румен Желязков е ранен. Публикации определят тогава шофьора като "близък бизнес партньор на убития".

11 май 2005 г.
В София, пред блок 984 в ж.к. "Люлин" е убит 29-годишният Ивайло Рангелов, по прякор Джинката. Простреляният е работил със Сергей Георгиев - Руснака, Янко Ваташки и Йордан Гиздов. Многократно е осъждан за грабежи и изнасилвания, въоръжени обири

14 май 2005 г.
В София, на ул. "11 август" е убит 28-годишният Константин Дишлиев. Той е прострелян 10 пъти в главата и тялото, когато излизал от заведение и отивал към колата си. Името на убития фигурира в около 10 фирми.

30 юли 2005 г.
В центъра на София е извършено тройно убийство - на Антон Милтенов - Клюна /32-годишен/, Иван Тодоров - Призрака /35-годишен/ и Милен Върбанов Цайко /28-годишен/. Антон Милтенов-Клюна е регистриран в МВР за търговия с наркотици.

25 август 2005 г.
В курортен комплекс "Слънчев бряг" в заведението Буда бар около 23 часа е извършено убийство на Георги Андреев Илиев, президент на ВАИ "Инвест Холдинг". Според първоначалната информация Илиев е седял на маса, която е била в откритата част на заведението. Около 30 човека са станали свидетели на убийството.

7 септември 2005 г.
В София е застрелян на "Петте кюшета" Мартин Хасан Дойчев /39г./, от сирийски произход докато управлявал черен "Мерцедес" със софийска регистрация, собственост на Александър Киров /39г./, регистриран в полицията за икономически престъпления. Според очевидци убийците на мъжа са били двама. По данни на министъра на вътрешните работи Румен Петков убитият Дойчев е лице, което е имало "много сериозна биография, преди да смени името си", което е станало след като срещу него е заведено следствено дело. По данни на главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов истинското име на убития е Махмуд Хасан ел Саид, и негов куриер е хванат преди време с 2,5 кг. кокаин на летище "София". От цялата група на Махмуд, наблюдавана от спецчастите през 2001 г., 22 от куриерите са задържани в Европа.

1 октомври 2005 г.
В Москва е убит бургаският бизнесмен Маис Ахаян Размикович. Той е бил съдружник със загиналия при взрива в х-л "Амбасадор" на 15 ноември 2000 г. Арташес Тер-Овсепян. Размикович притежавал и е съдружник в няколко фирми в Бургас, осъществяващи различна дейност. Стрелбата в югозападната част на Москва е станала на ул. "Акад. Бакулев" 4, късно през нощта. Близо до убития руските полицаи са намерили автомобил Рейндж Роувър с отворени врати, чийто собственик е 40-годишен жител на руската столица.

10 октомври 2005 г.
На ул. "Деян Белишки" в София малко след 9 ч. сутринта с два куршума в главата е убита Шинка Манова - директор на дирекция "Последващ контрол" в Агенция "Митници". Преди да заеме този пост тя е била директор на митницата в Горубляне. По това време тя излизала от дома си с джипа, който е собственост на дъщеря й, е била откарвана до работата. 25-годишният шофьор на джипа, също е убит. Той е работел във фирмата на бившия съпруг на Манова и е криминално проявен и осъждан за побой.

12 октомври 2005 г. в Перник е убит Райко Василев - Кръвта близо до хотелски комплекс "Струма", когато Райко Василев излизал от близко кафене. Запознати твърдят, че Райко Василев се занимава с разпространение на наркотици и е бил момче за мокри поръчки.


ПО http://www.ndt1.com/article.php/20051001155425796
ХРОНИКА НА ПОКАЗНИТЕ УБИЙСТВА В БЪЛГАРИЯ 1993 г. – 2009 г.

Ако има пропуснато, молим да изпратите информация на адрес ndt@abv.bg

2.09.2009 г.
Тази сутрин е станало убийство между Приморско и Царево. Две момчета са издърпани от пътя в гориста местност и са пребити от четирима. Едното момче /26-годишен старозагорец/ е прободено и починало. Полицията е задържала нападателите. Един от тях е осъждан за убийство, другите също са криминално проявени. В дъното на конфликта е наркоразпространение, пострадалите момчета вероятно са обвинени в нарушаване на местния монопол.

3.07.2009 г.
Застрелян е Румен Рачев - шеф на комплекс "Бохеми" в кв. Дивдядово и едноименния ресторант в Шумен, както и на сладкарница "Мики". Рачев е починал в шоковата зала на спешното приемно отделение на болницата.Покушението е извършено пред хирургическия блок на МБАЛ в Шумен около 12:30. Мъжът е прострелян близо до джипа си марка "Инфинити", който бил спрян пред входа на лечебното заведение. Според очевидци се е стреляло от кола. По непотвърдена информация, извършителят е пълен мъж на средна възраст, облечен в работен гащеризон, който е причакал Рачев пред входа на Хирургическия блок, където той е ходел ежедневно на процедури,

26.06.2009 г.
София. 35-годишният Драган Атанасов е намерен убит в дома си в 17.00 ч. в апартамент на булевард "Инж. Иван Иванов", съобщи МВР. Според съседи убийството е станало на втория етаж в жилищния блок, където имало офис на фармацевтична компания. Вратата на дома на Атанасов, който не е криминално проявен, е била заключена. На мястото също така са открити седем гилзи. Установени са три попадения в главата. Според справка в ДАКСИ Атанасов е свързан с фирмите "Виасел", "Хомеофарм", "Ибероком" и "Глобалтел". От извадка на делата в СГС става ясно, че фармацевтичната компания "Цито Къмпани", чийто офис се намира на втория етаж в блока е завела иск срещу Драган Атанасов. Делото е от 2006 година и според сайта на съда последното заседание е било на 11 юли същата година. БТА откри за коментар собственика на "Цито Къмпани" Владимир Найденов, който заяви, че на няколко инстанции е спечелил делото срещу Атанасов. То е било по спор за имот - именно офиса на "Цито Къмпани". По думите на Найденов убийството не е станало в офиса на фирмата, а на по-горен етаж.

16.06.2009 г.
Добрич. 34-годишният Дончо Славов от Добрич - един от осъдените за отвличането на Иван Иванов - син на бизнесмена Йордан Йорданов с прякор Данчо Поничката, бе застрелян. Той е гръмнат с два куршума в областта на главата в дома си. Това е вторият от бандата, който е елиминиран. Съобщение за намерен прострелян мъж в таванско помещение, намиращо се в ЖК “Добротица” бл. 18 в Добрич, е постъпило в Първо РПУ в 8.40 часа. Дончо живеел на съпружески начала с жена на име Елица и няколкомесечното им бебе. Един от апартаментите във входа бил обитаван от майка му. Сутринта Елица извела детето, за да го разходи в хладината. Убийството било извършено минути по-късно. Когато жената се прибрала от разходката, открила Дончо застрелян. Намерила го в леглото им. Според една от версиите, Дончо Славов се занимавал със сводничество и е пречел на конкуренти в бизнеса. Според съседи, вечер около блока, в който живеел, често се навъртали скъпи коли. Не било изключено 34-годишният мъж да е гръмнат от свои, не изключват запознати. Друга версия е участие на Дончо в наркотрафик, където бил водеща местна фигура. Специалисти прогнозират разчистване на сметки между наркотрафиканти и отделни групировки на национално равнище. Още по убийството...

18.05.2009 г.
44-годишният Александър Занев е открит застрелян в столичния квартал „Бояна”. Той е един от собствениците на фирмата "Софийска баница". Сигналът за инцидента на ул. "Бял равнец" е подаден малко преди 19.00 часа. 44-годишният мъж е бил прострелян в главата. Той е открит в джип „Сузуки Витара".
Занев участва като управител и собственик в четири фирми: "Ви ай пи консултинг", "Александъре-65", "Вип трейд" и "Емпайър", които работят предимно в енергийния сектор. Занев е и в ръководството на спортен клуб "Титан" . Ива Панагонова, сестра на вдовицата на Милчо Бонев – Бай Миле – Силвия Панагонова, е управител на ЕМПАЙЪР ООД. В същата фирма Занев е съдружник с 25 % участие. ЕМПАЙЪР ООД се занимава с таксиметров пътнически транспорт. В ЕМПАЙЪР ООД собственици са Александър Занев, Виолетка Попова, Емилия Попова, Ива Милчева Панагонова. Ива Милчева Панагонова и Силвия Милчева Панагонова са съдружници и съсобственици и на други фирми в областта на туризма, спорта и др.Александър Занев е и едноличен собственик на ВИП ТРЕЙД ЕООД. Дружеството развива бизнес в сферата на ресторантьорството. Той е и едноличен собственик на ВИ АЙ ПИ КОНСУЛТИНГ, занимаваща се с консултанска и проектантска, вътрешна и външнотърговска дейност, представителство и агентство, сделки с интелектуална собственост, лизинг, хотелиерски и туристически услуги, както и всички други незабанени от закона сделки. Занев е едноличен собственик на АЛЕКСАНДЕР - 65 ЕТ, занимаваща се с търговия на дребно в неспециализирани магазини с разнообразни стоки. Милчо Бонев по прякор Бай Миле /43г./ и петима от охранителите му бяха убити на място при престрелка в ресторант-градина "Славия" на ул. "Коломан" 1 в столицата на 30 юли 2004 г.

8.05.2009 г.
16-годишният Емил Николов бе убит на място в столичния квартал "Бояна". При инцидента бе ранен и 29-годишният Александър Христов. Инцидентът се разигра около 23.30 ч. пред Боянското ханче. И Николов, и Христов са регистрирани за кражби в полицията. Простреляните бяха открити в кола – сиво БМВ комби. Трупът на Николов се намираше на предната седалка до тази на шофьора. Христов е настанен за лечение във Военно-медицинска академия, без опасност за живота. Той има наранявания в областта на рамото. Убитият и простреляният са от столичния квартал "Бояна" и са криминално проявени. Същата нощ е убит още един човек в София, съобщи МВР. В квартал "Орландовци" около полунощ двама мъже влезли в къщата на 63-годишния Асен Асенов. Той обаче се събудил и открил стрелба по тях. 34-годишният М. Д. от Самоков е прострелян смъртоносно, макар да се опитал да пребие Асенов с метална тръба. Другият нападател е избягал. В джоба на убития е намерен и нож. И тримата са криминално проявени.

20.04.2009 г.
Убийство е било извършено в центъра на София. 42-годишният мъж бил открит убит в дома си на бул.”Васил Левски” 76 към 20 часа. Сигналът подал негов приятел, който го намерил в жилището без признаци на живот. Съдебен лекар установил прободни и порезни рани по тялото. Убитият е Джулио Суге, български гражданин с кенийски произход, който се е занимавал с уреждане на манекенки за работа в чужбина.Цялата кооперация, в която живеел Суге, е негова собственост. Апартаментът, в който е намерен трупът, се намира последния, пети етаж. По нефоициална информация убитият е кениец по баща, а имотите притежава от майка си, която е от стар софийски род. Съседи разказват, че не е изключено причината за убийството да са наркотици, тъй като в кооперацията често влизали съмнителни хора.

17.04.2009 г.
Вратарят на националния отбор по хокей - 21-годишният Кирил Въжаров, е единият от убитите двама младежи пред столичния клуб “Соло“. Около 4.00 часа сутринта две групи младежи излезли пред входа на дискотеката и започнали разправия, която преминала в пиянски бой.Първа групичка се състояла от три момчета. Двама от тях са били ранени смъртоносно с нож в гърба. Единият се казва Васил Александров, за когото в МВР има заявителски материал за опит за фалшифициране на документи. Другият загинал е Кирил Въжаров. Преди шест дни Въжаров бе титуляр при победата на България срещу Мексико с 10:3 на Световното първенство по хокей на лед в група Б на втора дивизия. Третото момче е ранено и впоследствие е откарано във ВМА без опасност за живота.
Нападателят избягал с такси. Охранителни камери обаче заснели автомобила. Полицията е разпитала таксиметровия шофьор, но до момента извършителят не е открит, предаде БТА. На 5 декември миналата година след пиянски побой пред дискотека в столичния „Студентски град” почина 20-годишният студент по фармация Стоян Балтов от Сливен. На 28 януари тази година 22-годишният студент Найден Вучков бе убит с нож след разправия с непознати, употребили алкохол.

10.03.2009 г.
София. При пожар в жилище по "Алеко Константинов" 18 е намерен мъртъв собственикът му, който преди това е бил убит. Според очевидци - имало е трима маскирани и въоръжени мъже, които са избягали. Първоначално жители на квартала са гасили пожара в къщата, по-късно е пристигнала и пожарна.

26.02.2009 г.
65-годишен пазач на автосервиз бе намерен убит тази сутрин в Пловдив на ул. ”Димо Хаджидимов”. Мъжът е бил намушкан няколко пъти с нож, в следствие на което е починал. Извършена е и кражба на 10 хил. лева от касата на автосервиза, охраняван от убития пазач.

2.02.2009 г.
Малко след 22.30 часа в столичния квартал "Обеля" бе прострелян 35-годишният Емил Дамянов. Инцидентът е станал в 121 блок, вх. А. ет 1 на квартала.
Дамянов се намира в Централна реанимация в Института "Пирогов" с три огнестрелни рани в гърдите и в краката. Той е с опасност за живота. Нападателят му го е причакал във входа и е изпразнил срещу него цял пълнител. Според първоначалните данни, вероятно оръжието на престъплението е пистолет "Макаров". Нападателят е успял да избяга. Причините за стрелбата за момента не са ясни. Късно вечерта на 23 октомври 2006 година в същия блок избухна мощна бомба. От експлозията бяха изпочупени много прозорци и бяха нанесени сериозни материални щети. Бомбата бе поставена пред апартамента на тогава 32-годишния Емил Дамянов в същия блок. При инцидента нямаше пострадали. Тогава съседи твърдяха, че Дамянов продава наркотици на тийнейджъри

17.12.2008 г.
София. 34-годишният криминално проявен Васил Патилов бе убит тази вечер в столицата. Мъжът почина, след като беше прострелян на кръстовището на бул. „Сливница” и ул. „Одрин” и "Св. Св. Кирил и Методий". Според свидетели на престъплението, мъжът е бил в автомобила си „Мерцедес”, когато към него се е приближил мъж в тъмни дрехи и го е прострелял от упор. Справка в архива на Агенция „Фокус” показва, че името на Васил Патилов излиза при стар инцидент - на 17 септември 2001 г., когато къщата на Киро Японеца в столичния квартал "Факултето" е атакувана от 50 маскирани полицаи от СДВР, НСБОП и Специализирания отряд за борба с тероризма (СОБТ). Те пристигат в махалата с двайсетина леки автомобила и джипове и са въоръжени с пистолети, автомати и пушки-помпи. В самото начало на съвместната операция Кирил Киров е на гости у свой съсед, но като разбира, моментално се прибира вкъщи, където е проснат на земята и окован с белезници. Заедно с него са задържани още 12 души, сред които и двамата му синове - Януш и Спартак. По-видните арестанти са - Васил Патилов - с висящо дело за умишлено убийство; Сотир Петров (племенник на Японеца) - с няколко преписки за изнасилване и кражби, както и с висящо дело за убийство;Васил Патилов - с висящо дело за умишлено убийство; Владо Комара (бодигард на Японеца) - регистриран за грабежи и изнудване; Петко Петков - с три присъди за въоръжени обири.

29.11.2008 г.
При спецоперация на полицията в София около 14 часа е застрелян мъж, който се опитал да окаже съпротива на органите на реда. Простреляният е Башким Мароджако (38 години). Той открил стрелба по органите на реда. Полицаите отговорили на огъня и го простреляли. Според полицията той е обявен за издирване преди месец. Спецакцията е осъществена в столичния квартал "Толстой", а инцидентът е станал на бул. "Рожен", близо до гара "София-север". Чужденецът, който е от косовски произход, е издирван за убийство на музикант във Варна и е бил засечен на кръстовището до гарата.

11.04.2008 г.
Един от подземните босове на Сандански 33-годишният Георги Вранчев, по-известен с прякора Вранчо, бе застрелян пред дома си около 1.30 ч. Наркобосът преди около 2 месеца си позволи публично да заплаши с уволнение дори шефа на местната полиция Костадин Бакърджиев. Вранчо е убит с един куршум в гърдите. Най-вероятно куршумът е изстрелян от 12-калибров пистолет, казаха криминалисти. По думите на брата на убития - Иван, съсед на жертвата на име Бранко, който живее на долния етаж, е чул няколко вика непосредствено преди разстрела на Георги пред дома му. Георги Вранчев-Вранчо многократно е осъждан за сводничество, наркотрафик и други престъпления от общ характер. В началото на март той бе арестуван в РПУ - Сандански, след като нападна патрул и директора на полицията в Сандански Костадин Бакърджиев. Самият Бакърджиев казва, че в Сандански начело начело на групировките за разпространение на дрога и сводничество са Георги Врачев-Вранчо, Емил Първанов-Ембака и Атанас Петров-Нашко, които са наследници на Васил Маникатов. На 19 март 2008 г. братът на убития Георги Вранчев - Иван Вранчев е задържан за притежание на марихуана и електронна везна.

9.04.2008 г.
София. 42-годишният Светослав Стайков Стайков бе убит в столицата, преди това бил в Интернет клуб „Матрицата” в кв. "Лозенец", откъдето е бил отвлечен с лек автомобил БМВ 3. Отвличането е станало около 00.30 ч. Стайков е открит около 2,30 часа на същата улица „Крум Попов”, намушкан с нож на няколко места и е починал е на път за болницата. Мъжът е с 12 регистрации за кражби.Убитият имал връзка с жена, но по-късно прехвърлил чувствата си към 14-годишната й дъщеря. Майката се оплакала на бившия си съпруг. От това последвало убийството.

7.04.2008 г.
По обяд в района на хотел "Плиска" беше прострелян Георги Стоев – автор на романи за организираната престъпност. Той е сочен за наследник на починалия неотдавна писател Христо Калчев, а също и като основен източник на романите му за мафията. Двамата нападатели пресрещнали Георги Стоев в локалното платно до хотел "Плиска", стреляли няколко пъти и избягали. Преди покушението той имал уговорена среща с двама души в близко кафене, появил се обаче само единият от тях. По първоначална информация срещата е била във връзка с поредната книга за подземния свят, която Стоев подготвял. Човекът, с който Стоев се е срещнал преди покушението, е редактор, а е вървял заедно с адвокат-приятел. Георги Стоев описваше потайностите на българския подземен свят, по думите му - от първа ръка. Твърдеше, че самият той е бил част от група за мокри поръчки, но никога не е изпълнявал такива. Разказваше и за приятелските си връзки с Поли Пантев и Евгени Стефанов – Женята и двамата вече покойници. 34-годишният Стоев се определяше като пряк свидетел на раждането на силовите групировки ВИС и СИК, което описа в поредица от книги със скандални подробности за живота на престъпните босове. Автор е и на романите "BG Кръстника 1: истинската история на Маджо", "BG Кръстника - 2: Маргина, Бойко и другите", "BG -Кръстника 3: Любен Гоцев - истинският кръстник". Основната му теза е, че Държавна сигурност е подпомогнала създаването на групировките. В последните си интервюта споделяше, че се страхува за живота си и, че властите не са проявили никакъв интерес да разровят нещата, които е разказал.6.04.2008 г.
С два куршума в главата е прострелян 41-годишният Борислав Георгиев. Жена, която се представи за леля на убития, разказа, че семейството е отсъствало няколко дни и в апартамента е станал обир. Тя допълни, че сега дори няма дрехи за 2-годишното им дете. Георгиеви имали и по-голямо дете, което вече е ученик. Борислав е работил в ресторант като сервитьор, после станал управител. По-късно започнал да работи в „Атоменергоремонт”.
Тялото на Георгиев бе открито около 18.30 ч. в неделя в блок 102 в столичния квартал "Люлин", където той е живеел със семейството си. Тялото на жертвата бе намерено от съседи на площадка на партера в блока - между вратата на асансьора и тази на мазето. Георгиев се е прибирал, паркирал е колата си пред блока и най-вероятно убиецът го е причакал във входа. На около километър от мястото на убийството в кв. Люлин бе намерен запален автомобил.Борислав Георгиев e изпълнителен директор на "Атоменергоремонт", 70% от акциите на която са собственост на "Българска енергийна компания", свързана с Христо Ковачки. Останалите акции се държат от държавата. Престаташето на самия Ковачки съобщи, че убитият е получил сигнал за обир в апартамента му, след което е пресрещнат и убит. "Атоменергоремонт" е фирмата, която ремонтира АЕЦ "Козлодуй". Преди 5 години БЕК плати 15.6 млн. лв. за "Атоменергоремонт". Проблемът около приватизацията възникна в началото на юни 2003 г. след публикация в австрийското списание "Фокус". Изданието вдигна шум, че сигурността на АЕЦ "Козлодуй" била застрашена от "съмнителните" кандидат-купувачи на дружеството, от които само един имал опит в бранша. Тогава се заговори, че сделката е спречкала сериозно Ковачки и Васил Божков.

22.11.2007
36-годишният Ивайло К. Иванов бе убит на булевард "Димитър Списаревски" в столичния квартал „Дружба 1“ в четвъртък вечерта около 22.40 часа. Мъжът е прострелян до черен джип Фолксваген Туарег в участъка под бул. "Брюксел" пред жилищен блок 182. Иванов е прострелян няколко пъти. До трупа му са открити гилзи и дипломатическо куфарче. Съпругата на убития изпадна в шок след съобщението. Сигналът за мъж, който лежи в безпомощно състояние, е получен в МВР около 22.40 ч. от живеещи в бл. 182, където е живеел и убитият. Те обаче не са чули изстрели. Убитият Ивайло Иванов е роден през 1971 г. Той е бивш митничар, понастоящем има спедиторска фирма. По неофициални данни се сочи връзка между Ивайло Иванов и убития на 14 юни 2004 година Петър Илиев, известен с прякора Пешо Кучето, пред магазин "Била" в столичния квартал "Лагера". БНР съобщи, че името му попада в разработка на полицията за група, занимаваща се с контрабанда в района на Стара Загора.

19.11.2007 г.
София. 37-годишният Мартин Захариев Първанов е прострелян с четири куршума. Стрелбата стана на столичния булевард "Александър Стамболийски" край МОЛ-а, около 19,30 часа. Мартин Захариев Първанов, по прякор Марто Лудия, е известен на полицията. Твърди се, че е наркодилър. Според очевидци - живее в блок зад МОЛ-а и е бил причакан край дома си.

4.11.2007 г.
София. 49-годишният Бончо Запрянов бе убит тази вечер в столичния квартал “Белите брези”, до бл. 35. Запрянов е криминално проявен. Сигналът за убийството е подаден около 19 часа от съпругата му.Тялото на убития 49-годишен Запрянов лежи между автомобилите. Справка в АПИС показа, че Бончо Панев Запрянов е едноличен собственик и управляващ на АГРОЛИТ - БОНЧО ЗАПРЯНОВ, която е с предмет на дейност - търговия на едро с твърди, течни и газообразни горива и подобни продукти. Фирмата е с адрес във Велинград, област Пазарджик. Запрянов е съсобственик в ПЮЪР ПАУЪР ООД. Съдружници в дружеството са: Йорданка Колчева и Панчо Бончев Запрянов. Фирмата също е с адрес във Велинград. Бончо Панев Запрянов е роден на 21 август 1958. Семеен, има син.

14.05.2007 г.
София. 45-годишният Александър Тасев, президент на ФК “Локомотив” (Пловдив), е убит в столичния квартал "Бояна". Александър Тасев е застрелян около 10,30 часа на ул. “Севастократор Калоян”. Тялото му е намерено в лекия му автомобил черен “Мерцедес” S класа, с регистрационен номер СА 6969. Сигналът е подаден в полицията минути след 11 часа от случайно преминаващ гражданин. Автомобилът, в който е убит, е лизингов, на "Балканстар. Тасев е прострелян с два куршума в главата.

9.05.2007 г.
Бургас. Председателят на общинския съвет на Несебър Димитър Янков е убит към 21.30 часа. Престрелката е възникнала в района между улиците "Любен Каравелов", "Гладстон" и "Пробуда", като Янков е застрелян в “Порше Кайен” пред кооперацията, където живее приятелката му. Четири или пет куршума застигат председателят общинския съвет в Несебър. Като предполагаем убиец се сочи неизвестен мъж, облечен с анцуг, по описание на очевидци, който се издирва от бургаската полиция.

24.04.2007 г.
София. Към 11 часа в дома си на улица "Горски пътник" 47 е намерена мъртва 50-годишната Йорданка Запрянова. Шест куршума са причината за смъртта й. Убитата е майка на застреляния през 2005 г. Константин Дишлиев. В деня

6.12.2006 г.
Радослав Иванов Велков - Темерута (34 г.) бе прострелян малко преди 17 ч. в района на бул. "Цар Борис Трети" в София - близо до кафене около Шесто РПУ. По Велков - Темерута е стреляно от микробус. Той е уцелен с един куршум в тила и откаран във ВМА. Състоянието му е стабилизирано и няма опасност за живота му. По време на стрелбата Темерута е бил придружен от жена, която твърди, че е негов адвокат. Според полицаи Темерута е викан в РПУ-то заради атентата срещу Демби, който беше организиран 8 часа по-рано. Известно е, че Темерута е един от основните конкуренти на Демби на наркопазара. По време на едно от заседанията по делото срещу братята Красимир и Николай Маринови защитеният свидетел по делото - Велин Добрев, е разказал, че Демби му е поръчал убийствата на трима души, като мотивът бил, че те готвели покушение срещу него. Трите мишени на Вучев са братята Балеви и Радослав Иванов – Темерута.

6.12.2006 г.
Неизвестни откриха стрелба срещу Димитър Вучев, известен с прякора Демби. Инцидентът станал преди 9.00 часа пред заведението Скай Лайн в столичния квартал Симеоново. След покушението той е закаран към Института за спешна медицинска помощ "Пирогов" без сериозни наранявания. Името на Димитър Вучев-Демби се свързва с редица разследвания на атентати, покушения, наркотрафик и побои. Повече за Демби.

21.11.2006 г.
Красимир Ангелов Димитров, по-известен с прякора Къро Дебелия, е мъжът, убит в столицата. Той е прострелян с два куршума в главата. Покушението е извършено на бул. “Цар Борис III“. Мъжът е убит на излизане от ресторант “Вини“. Пред заведението са били луксозен джип и Ауди с лесно запомнящи се цифри. Къро Дебелия се занимава с хазарт, той е бивш собственик на хотел Славия, съдружник е на изчезналия преди няколко месеца Методи Методиев, известен като Мето Илиенски. Той е близък на Христофорос Амантанидис-Таки. На 7 април 2004 г. при специализирана полицейска операция в столицата двамата бяха арестувани заедно със Златомир Иванов-Баретата и Антон Милтенов-Клюна.

12.11.2006 г.
Лидер на българска престъпна групировка, задържан през 2005 г. в рамките на разследване за пране на пари, е прострелян в квартал Махадаонда на испанската столица Мадрид. Простреляният с три куршума 39-годишен Петър Хорхе Мориентес е български гражданин, разследван за участието си в престъпна група, занимавала се с пране на пари, фалшифициране на кредитни карти и крадене на луксозни автомобили.

7.10.2006 г.
Николай Иванов-Бобъра бе разстрелян публично 15 минути преди полунощ в столичния квартал "Гоце Делчев". Бобъра е отнесъл девет куршума в главата и гърдите. Наказателната акция е извършена от двама маскирани в заведение, намиращо се в близост до 73-то училище. При стрелбата са пострадали и още двама мъже - Николай Апостолов и Тони Димитров, с които Бобъра гледал мача България - Холандия. Те са във Военномедицинска академия с множество рани и в тежко състояние. И двамата са криминално проявени - в полицейските им досиета са регистрирани участия в грабежи, кражби на автомобили, палежи и други престъпни прояви. Според специалисти, занимаващи се с дейностите в престъпния свят, съдружник на Бобъра в търговията в наркотици е друг криминално проявен, известен с прякора Пешо Щангата. За Бобъра се знае, че държи пазара на "екстази" и марихуана в големите столични заведения. Преди време се е занимавал и с кражба на автомобили.На 16 април 2005 г. в квартал Гоце Делчев бе взривен джипът на Бобъра. А на 6 февруари 2004 г. на ул. "Костенски водопад" 6 избухна взривно устройство, но не рани никого. На този адрес Бобъра живеел с брат си Виктор Иванов с прякор Грудката. Според Дарик радио убийството е извършено на същото място, където преди година бе убита и митничарката Шинка Манова.

28.08.2006 г.
Автокрадец номер едно в България бе разстрелян показно с два куршума в главата в София. Драгомир Иванов Илиев на 28 години, известен с прякора Драшко, бе убит до бензиностанция "Симона" на ул."Костенски водопад" 107 в квартал "Гоце Делчев". Той и приятелката му говорили с познати, когато килърът стрелял по него от брониран джип беемве. Убиецът носел маска и бронежилетка, разказаха очевидци. Лек автомобил мазда със счупено стъкло на задната врата и дупка, вероятно от куршум в нея, бе спрян на около 20 м от мястото на убийството. Илиев и приятелката му са били с "Шкода Фелиция". Драшко е сочен за автокрадец номер едно в България след влизането в затвора на пловдивския джамбазин Радослав Цукровски. Той работил за братята Красимир и Николай Маринови, известни като Маргините, но те го изпъдили от общия бизнес. През 2002 г. неизвестни заложиха бомба в хола на апартамента му в кв. Витоша. Илиев се отърва, защото по време на взрива бе навън с приятелката си.

16.08.2006 г.
Сигналът за убийството е подаден в Пернишката полиция 15 минути преди полунощ. Тялото на 32-годишният Александър К. е открито на паркинг, пред жилищен блок в квартал Димова Махала. Той е бил прострелян с огнестрелно оръжие в областта на тялото и главата. Александър не е криминално проявен. По предварителна информация по него е стреляно от кола с 5-6 куршума. От мястото на убийството са взети гилзи за експертизи.

4.08.2006 г.
Варна.Взрив разкъсва 31-годишния търговец на зърно Асен Николов Николов. Това се случва около 22,10 часа пред дома му. Николов спира с черното си "Ауди А8" със софийска регистрация 7697 НМ на паркинга пред блок 1 на ул. "Дрин"- една от пресечките на централния булевард "Вл. Варненчик". Секунди след това мощна експлозия разкъсва на части тялото на жертвата.

11 май 2006 г., Долна Баня
56-годишният турски бизнесмен Явуз Капаноглу е открит убит в почивната профсъюзна база край Долна баня в апартамента, ползван от него. Трупът на жертвата е бил с ножица в гърлото, овързан с тиксо.
Почивната станция е собственост на убития и се пада под скиорската писта край града. Тя е в близост до Почивна станция на МВР, намира се на около 200 метра от нея. Районът е познат като Вилната зона край Долна баня.

10.05.2006 г.
Малко след 22.15 ч. бе застрелян пред подземен гараж на ул. "Захарий Круша” № 26, близо до ВМА, 41-годишният Иво Г. Марков. Бил е прострелян в главата и гърдите на излизане от джипа си Фолксваген, модел Туарег (приблизителната цена на базовия модел на този джип е 144 000 лв.), съобщи БГНЕС. Край тялото са открити 3-4 гилзи. Няма открити свидетели. През 1986 г. Марков е осъждан за измами, а през 1987 г. - за валутни престъпления. Роден е през 1964 г., последната му адресна регистрация е в София на ул. “Георги Софийски”. Убитият е собственик на фирмите Генстрой ЕООД и Маринери 33 - и двете за търговско посредничество. Маринери 33 е търгувала със софтуер. Името на Иво Марков се свързва и с фирмата Пеликан груп ООД, където за кратко е бил управител и съдружник. Именно в тази фирма основен дял имат застреляният преди време в столицата Милчо Бонев – по-известен като Бай Миле, и един от бившите босове на СИК във Варна Методи Галушев. През 90-те години Марков държи за кратко на концесия плаж в местността Кабакум край Варна и стопанисва тризвездния хотел Гданск на Златни пясъци. В този период е свързван и с контрабанда на цигари и горива.

22.02.2006 г.
В София около 14 ч. беше убит в столичния квартал "Лозенец" на ул. "Червена стена" Иван Тодоров - Доктора. При стрелбата бе ранен шофьорът му, който е откаран във Военна болница. Името му е Васил Стоянов и е на 37 години. Той е настанен в Шокова зала на Военномедицинска академия с огнестрелни рани в корема, дясната ръка и двата крака. Мъжете бяха простреляни в черен джип Порше "Кайен". Стреляно е директно по джипа на Доктора в момент, в който колата му се е движела с намалена скорост, тъй като уличката е наклонена. Стрелците са избягали с лек автомобил Ауди А4 или А6, комби. Според свидетели убийците са стреляли с автоматично оръжие. После колата е избягала по бул. “Черни връх”. Иван Тодоров-Доктора е сред основните обвиняеми по делото за изпиране на 99 млн. лева. Името му "нашумя" след неуспешния атентат срещу него на 18 април 2003 г., при който той оцеля по чудо. Тогава бронираният му Мерцдес бе взривен в движение на бул. "Цариградско шосе" в София. При взрива загина шофьорът на Доктора. Името на Доктора стана популярно и с делото срещу него в Хасковския съд. То е за отвличане на бизнесмена Милослав Кръстев. Един от последните случаи, в които името на Иван Тодоров стана широко коментирано, бе арестът на братята Маргини - Красимир и Николай. Те бяха обвинени в подготвяне на три убийства - това на Иван Тодоров, на Николай Дамянов, близък до групировката ТИМ, и на о.з. ген. Любен Гоцев.

26.10.2005 г.
В София в 9.14 ч. до кръстовището на бул. "България" малко преди пресечката с "Димитър Несторов" е застрелян банкерът Емил Кюлев, втори по ботаство в България и 73 в света. Собственикът на ДЗИ банк и много други имоти бил в сребристия си джип БМВ X5. Според една от версиите, от храстите е излязал човек, който е използвал бания ход на автомобила и от упор с автомат е застрелял банкера и е ранил тежко шофьора. После убиецът избягал незнайно къде. Стреляно е поне 10 пъти. Емил Кюлев е роден на 5 юни 1957 г. След отбиване на военната си служба учи в школата на МВР в Симеоново и работи в системата на МВР в отдел +Убийства", баща му е бил шеф на отдела. Завършва Международни икономически отношения. През 1988 г. създава първата частна фирма за административно-правни услуги - "Контракт Кюлев", която функционира и досега в областта на покупко-продажбите на имоти. След 1989 г. организира издаването на вестниците "Куриер 5", "Марица" и "Струма", които излизат на книжния пазар в приличен тираж. През 1989 г. основава банката "Турист банк", след което тя се преименува на "Туристспортбанк", а по-късно на "Търговска и спестовна банка". През 1994 г. напуска банката и тя впоследствие фалира. Основава "Росексимбанк", която се занимава главно с взаимоотношенията между България и Русия. На 7 декември 1999 г. Агенцията за приватизация открива процедура по приватизация на "Държавен застрахователен институт - ДЗИ" АД - дружеството майка на "ДЗИ - Общо застраховане" АД. По тази процедура на 27 август 2002 г. дружеството е продадено на притежаваната от Емил Кюлев "Контракт София" ООД за 21,5 млн. евро. Така е формиран най-големият финансов алианс в България с изцяло български капитал в размер на 200 млн. лева. Росексим банк се преименува на ДЗИ Банк и възниква Българска финансова група ДЗИ. Македонският вестник “Време”пише: "Той чрез групировката “ДЗИ” се опита да купи “Радо банка”, “Македонска банка” и “Охридска банка”. Българският магнат имаше интерес и към застрахователната компания “QBE - Maкедония” и към “Пощенска банка”. Тогава, както “Време” пише, Кюлев получи силната подкрепа от президента Бранко Цървенковски. В края на януари македонският президент и българският бизнесмен имаха среща в Скопие. След разговорите с Цървенковски, Кюлев се срещна и с гуверньора на Македонската народна банка Петър Гошев."
Кюлев е женен, има двама сина.

19.10.2005 г.
Сливен. 25-годишната маникюристка Милена Добрева Господинов е застреляна по обяд в козметично студио Галатея на бул. Хаджи Димитър в Сливен. Простреляна е пет пъти в главата и тялото с пистолет. Господинова е била проститутка, работеща в България и чужбина. Тя е простреляна от самоубилия се малко след това на паркинг 35-годишнен Йордан Ганчев Стефанов, познат като сутеньор. Двамата са били сгодени, но после жената отказала да се омъжи за него. Когато забелязал, че полицаите го преследват, той се е прострелял с пистолет, открит от полицията в колата. Куршумът е минал през черепа и е счупил лявото стъкло.

12.10.2005 г.
Соченият за един от големите наркобосове в Югозападна България е убит показно в центъра на Перник. Райко Василев (известен с прозвището Кръвта) беше прострелян от маскиран мъж в 21,20 ч. пред заведението "Ирландски пъб". Веднага след убийството стрелецът и съучастниците му избягали с автомобил "Ауди Б 4", който бе намерен опожарен по-късно от полицията през няколко улици. В колата убиецът забравил обувките си, които били намерени почти незасегнати от пламъците. Уликата се оказала недостатъчна за идентифициране на стрелеца. Запознати твърдят, че Райко Василев се занимава с разпространение на наркотици и е бил момче за мокри поръчки. При убийството на Райко Кръвта бе засегнат и сержантът от КАТ-Пътна полиция към СДВР Николай Цветков, който бе спасен в "Пирогов". Следственото дело, образувано срещу неизвестен извършител, е спряно на 19.05.2006 г. поради изтичане на законовия срок, който два пъти е удължаван. Делото може да бъде възобновено, ако убийците бъдат намерени.

10.10.2005 г.
София. 45-годишната Шинка Манова, бивш началник на митницата в Горубляне, и нейният шофьор, 25-годишният Йордан Герговски - криминално проявен, бяха застреляни в София, на улица "Деян Белишки", в джип "Тойота". Шофьорът е починал на път за болницата, а Манова - на място в джипа, който е собственост на фирма на името на бившия й мъж. По джипа е стреляно три пъти.От 2003 г. Шинка Манова е директор на дирекция “Последващ контрол” на Агенция "Митници". Родена е 13 юни 1960 г. в София. Завършва СУ “ Свети Климент Охридски” и УНСС- ИСК, специалност германистика, международни икономически отношения.Още от 1990 г. работи в Агенция "Митници". В периода 1990 - 1992 г. Манова е митнически инспектор в митница "Аерогара София". В периода 1992 – 1997 г. е митнически инспектор в Митническо бюро "Горубляне". От 1997 г. е началник направление “Внос” МБ Горубляне. В годините между 1997 – 2001 г. изпълнява длъжността началник МБ "Горубляне". От 2001 – 2002 г. е старши експерт в дирекция “Митнически режими и процедури” в Централно митническо управление. През 2003 г. е назначена за държавен експерт в дирекция “Последващ контрол” в Централно митническо управление (ЦМУ). Името на Шинка Матова се завъртя в медиите по повод скандала с нерегламентираните активни контакти на Костадин Димитров, известен като Косьо Самоковеца с държавни служители. Като организатор на канала за контрабандни стоки от Турция Косьо Самоковеца е ползвал мобилен телефон с турска GSM карта на името на българския футболист Костадин Видолов със следния номер 00905322253868. В паметта на картата са били записани телефоните на Асен Йотов НСБОП - 088813698, Георги Христов НСБОП - 088619246, 3ахари Захариев - началник митница “Капитан Андреево” 088200003, Шинка Манова – началник митница “Горубляне” 088594474 и 048932150, Поля - началник Митница Пловдив 088800070, Цолов - НСБОП "Наркотици" 088231783, Филко Славов - СОБТ 088618500. Част от тези телефони впоследствие са били сменени поради страх от изтичане на информация. За Шинка Манова се говореше, че името и фигурира в разработка на НСБОП по повод осуетена контрабанда на ВИС в Бургас. Дамата демонстрирала свръхвисок стандарт, несъответстващ на трудовите и доходи, което накарало мнозина да я нарочват в нерегламентирани контакти с криминалния сектор. Шинка Манова – началник на МБ “Горубляне”, откъдето преминават основно стоки на ВИС, е преместена като експерт в агенция “Митници”. Заповедите за промените са подписани от директора на РМД-София Димитър Маринов в петък 19.10.2001.

01.10.2005 г.
Бургаският бизнесмен от арменски произход Маис Ахаян е бил убит в Москва на първи октомври. Убийството е станало на ул. Академик Бакулев в частен дом. Според справка в АПИС, Маис Ахаян Размикович е бил съдружник във фирмата Вега Тур със загиналия при взрива в "Амбасадор" преди 5 години Арташес Тер-Овсепян, както и в "М енд А", която се занимава с товарен автомобилен транспорт. Убитият притежава 60% от бургаската ресторантьорска фирма АМД ООД. Името му фигурира и в дървообработващите фирми "Голден Ууд", редом със Сукиасян Едуард Алберти и Стойчо Иванов Георгиев и в МК Индъстри (с Карен Рафикович Торосян). Маис Ахаян Размикович има участия и във фирмата за недвижими имоти "Евротрейдинг" (с руснака Николай Хачатуров), търговката фирма "Елф тур" (с Алла Маисовна Ахаян, Андраник Согоян, Ануш Папазян, Белла Мануковна Брутян, Виктория Алекян, Елфрида Шаваран Папазян, Карен Торосян, Лилит Егиазарян) и във финансовата фирма Елфрида.

20.09.2005
На бул. “Стамболийски” в района на Колхозния пазар във Варна е убит Митко Димитров, един от най-скъпо платените адвокати в града. Стрелците са били двама и са избягали в неизвестна посока веднага след стрелбата. Димитров е починал в линейката, която е пристигнала на място веднага след стрелбата. Той е бивш служител на МВР.

7 септември 2005 г.
София . На бул. “Скобелев” в центъра на София е застрелян в автомобила си “Мерцедес” Мартин Хасан Дойчев, български гражданин от сирийски произход. Впоследствие се изяснява, че мъжът си е сменял името. Името на Дойчев се свързва с разпространението на наркотици в България.

25 август 2005 г.
Слънчев бряг. В комплекса “Мултиплейс” в курорта “Слънчев бряг” пред десетки свидетели около 22,30 ч. снайперист убива Георги Илиев, президент на ВАИ холдинг. Убийството е извършено десет години и четири месеца след убийството на брат му - Васил Илиев (25 април 1995 г.). Георги Илиев празнува класирането на отбора му “Локомотив” - Пловдив в турнира за купата на УЕФА.

31.07.2005 г.
София. На ул. “А. Кънчев” в заведение центъра на София са застреляни Антон Милтенов-Клюна, Николай Добрев-Цайса и Иван Тодоров-Призрака. Антон Милтенов-Клюна е регистриран в полицията за опит за убийство, наркотрафик, кражби. Според оперативна информация Антон Милтенов-Клюна участва в преразпределението на наркопазара у нас.
Източници от МВР сочат Антон Милтенов-Клюна като близък с Димитър Вучев-Демби и убития на 6 декември 2003 г. в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца. На 12 юли 2005 г. лек автомобил “Ауди” А6 , в който пътуват охранителите на Димитър-Вучев-Демби, е взривен на пътя между Костенец и Долна Баня.
След убийството на Константин Димитров-Самоковеца на 6 декември 2003 г. в Амстердам тогавашният главен секретар на МВР ген. Бойко Борисов определя Антон Милтенов - Клюна за наследник на Самоковеца.

14.05.2005 г.
В София, на ул. "11 август" е убит 28-годишният Константин Дишлиев. Той е прострелян близо 10 пъти в главата и тялото, когато излизал от заведение и отивал към колата си. Името на убития фигурира в около 10 фирми.

11.05.2005 г.
В София, пред блок 984 в ж.к. "Люлин" е убит 29-годишният Ивайло Рангелов, по прякор Джинката. Простреляният е работил с Сергей Георгиев - Руснака, Янко Ваташки и Йордан Гиздов. Многократно е осъждан за грабежи и изнасилвания, въоръжени обири.

15 април 2005 г.
Село Душинци. Полицията открива тялото на шофьора на убития Филип Найденов - Фатик - 42-годишния Румен Желязков, който е и свидетел на убийството на боса. Бившият шофьор на Фатик е открит мъртъв в село Душинци, община Брезник, Пернишка област, с огнестрелна рана в главата. Смъртта е настъпила 4 месеца по-рано. 42-годишният Желязков се е прострелял в слепоочието с пистолет "Парабел". Оставил е и предсмъртно писмо, в което обаче не посочва причините за самоубийството. В писмото Желязков "само се е сбогувал с близките си". Според експертите "трагичният инцидент по всяка вероятност е станал в началото на годината, защото трупът е бил мумифициран от студа".

9 април 2005 г.
София. На бул. “Васил Левски” в столицата около 17 ч. е прострелян ромският бизнесмен Кирил Киров по прякор Японеца. При покушението Кирил Кирилов е ранен тежко в главата. В резултат той изпада в кома. След направените поредица от операции, той оцелява. Впоследствие е установено, че срещу Кирил Кирилов- Японеца е стреляно с малокалибрена пушка тип флобер, от тъмен микробус, паркиран до хотел "Даунтаун".

05.04.2005 г.
В Равда е застрелян трийсетгодишният Мариян Георгиев (Марата). По жертвата е стреляно шест пъти през стъклото на прозореца в офиса на фирмата му, която се занимава с недвижими имоти. Георгиев е основен свидетел на прокуратурата по делото за убийството на Димитър Стаматов-Мастара, станало на 21 ноември 2002 г.

16.02.2005 г.
В София, в кв. "Люлин", в заведение "Бъфало" е убит 46-годишният Димитър Тодоров - Бретона, осъждан за хулиганство и грабеж на лично имущество.

05.02.2005 г.
В София, на ул. "Цар Самуил" 11 е намерен застрелян с два куршума в главата в колата си "Ауди А6" Георги Стоянов Василев, собственик на фирма "Паркиране и гаражи мениджмънт" АД. Георги Василев е бил три мандата общински съветник от групата на СДС.

20.01.2005
В Благоевград, в нощния бар на хотел "Ален мак", е прострелян в главата с огнестрелно оръжие от дистанция 45-годишният Васил Горчев Върбанов, известен с прякора Кьоравия.

24 октомври 2004 г.
София. При стрелба на столичния бул. “Витоша” пред заведението “Upstairs” в близост до кръстовището с улица “Кърниградска” е прострелян – Дмитрий Русевич Минев, известен като Димата Руснака. След стрелбата Минев е откаран веднага от охраната си в Института за спешна медицинска помощ “Пирогов”, където е настанен в шокова зала. Въпреки усилията на лекарския екип Дмитрий Минев умира. Дмитрий Минев - Руснака е обявяван многократно за издирване. Регистриран е за рекет, измама, фалшифициране на документи и има издадена условна присъда. Името на Дмитрий Минев- Руснака добива обществен популярност около т. нар. “гангстерска война” през 1993 - 1994 г. Тогава МВР обявява Дмитрий Минев и Красимир Маринов-Маргина за издирване. Това става причина и те да заминат за чужбина.
След връщането си в България Дмитрий Минев заедно с Младен Михалев-Маджо и Румен Николов-Пашата създават охранителната фирма СИК, която по-късно става застрахователна компания. През 1998 г. обаче им е отнет лицензът за застрахователна дейност. Името на Руснака често се свързва и с това на Иво Карамански. През 1993 г. Руснака и още няколко души са арестувани в Чехия за контрабанда на крадени коли. След инцидента той се отделя от Карамански.

16.10.2004
26-годишен, застрелян от упор, бе намерен мъртъв в Бургас на ул. “Цар Борис” 48. За Ангел Чакъров се знае, че е сводник. Той бил прострелян със сноп сачми в лявата подмишница. Съседи от блока, където е бил открит, разказват, че около 9 часа вечерта трупът е бил изхвърлен от автомобил, а по-късно подпрян на дърво пред кооперацията. Съседи разказват, че Ангел е бил шофьор на проститутки, които живеели в апартамента пред който е бил намерен мъртъв. Голяма част от сексуалните услуги момичетата извършвали в мазетата на кооперация на същата улица.

31 август 2004 г.
София. Двама маскирани стрелят безразборно в столичен букмейкърски пункт на ул. “Буря” в “Княжево”, София. При покушението е на място е убит гл. сержант Кирил Живков /30 г./, инспектор в столичното Шесто РПУ, който по това време е пускал фиш за следващата лотария. Тежко е ранен и впоследствие умира Асен Петров /29 г./, известен с прякора Шаки. Той е криминално проявен и в хода на разследването на случая става ясно, че именно той е бил обект на покушението. Ранени са и други двама души, на които им е оказана спешна медицинска помощ.

30 юли 2004 г.
София. В ресторант “Славия” в София маскирани като полицаи убийци застрелват Милчо Бонев - Бай Миле и петима от бодигардовете му. Според оперативната информация от МВР Милчо Бонев, известен като Бай Миле, е един от основателите на силовата групировка СИК заедно с Красимир Маринов - Маргина, Дмитрий Минев -Руснака, Румен Николов - Пашата, Младен Михалев - Маджо и Венцислав Стефанов. Официално Милчо Борисов се занимава с трансфери на спортисти. Близък е до ФК “Славия”.

26.07.2004 г.
В София е убит 38-годишния Бранимир Григоров - Бранко. По данни на полицията Бранко е с богато криминално досие. През февруари тази година Бранко осъден на една година затвор за притежаване на оръжие. Той беше задържан в края на миналата година край Айтос заедно с Петър Харизанов, който пък бе взривен на 19 януари тази година в асансьора с петролния бос Стоил Славов. Според една от версиите двамата са подготвяли атентат срещу Димитър Желязков - Митьо Очите. Кум на простреляния е Младен Михалев - Маджо.


20.07.2004 г.
В София е убит сириецът Локман Ибрахим. Убийството е извършено в столичния квартал Зона Б-5. Сириецът, който има българско гражданство, е прострелян в главата пред очите на близките си. Маскираният убиец стрелял от мотоциклет и избягал. Ибрахим е свързан с разпространението на наркотици.

22.06.2004 г.
В Плевен пред дому му е убит 40-годишният плевенски бизнесмен д-р Людмил Конов, съсобственик на централния плевенски хотел "Ростов".

14.06.2004 г.
В София на паркинга пред магазин “Била” в ж.к. “Лагера” е убит Петър Илиев от Бургас /36/, по прякор Кучето. Убийството става по време, когато на територията на магазина има много хора. На излизане от магазина Петър Илиев се е насочил към джип "Тойота", с който се предполага, че пристигнал. Тялото на Илиев е с множество огнестрелни рани. Името на Илиев се свързва със застреляния в Амстердам Константин Димитров-Самоковеца. Двамата бяха сочени като контрабандисти.

04.06.2004 г.
Двама стрелци, преоблечени като свещеници, убиват трима и тежко раняват двама мъже в кафе "Арт Декор" близо до х-л Амбасадор в столицата на бул. "Симеоновско шосе" в София. Това са Димитър Христов /35/, Калоян Светославов /24/, двамата от София, и Живко Иванов /39/ от Хасково. Калоян Светославов е регистриран в полицията за кражби и наркотици, Живко Иванов е регистриран за кражби, а Димитър Христов - за измами, фалшификация на пари, незаконно притежаване на оръжие и за наркотици. Двамата ранени - Стефан Колев и Владимир Гаманов, са настанени в "Пирогов". Знае се, че Митко Малкия е вторият близък човек на Златко Баретата.

27.04.2003 г.
Във Варна е прострелян, докато слизал от колата си, 26-годишният бивш национален шампион по кикбокс Мартин Елънджиев.

22.03. 2004 г.
Стефан Касамаков е застрелян с два куршума на ул. "Опълченска". Той е криминално проявен и е приближен до сочения за наркодилър Илиян Варсанов. Убийството е извършено пред блок в "Зона Б5", в който отскоро наема апартамент.

09.03.2004 г.
С 5 куршума, изстреляни в главата и тялото е убит Борис Бакърджиев, по прякор Горилата. Според полицейски източници Бакърджиев е и руски гражданин, постоянно пребиваващ в България. Той има дебело криминално досие и се смята, че е свързан с трафика на наркотици. Смята се, че Бакърджиев е работел за Златомир Иванов - Баретата, бивш служител на специализирания антитерористичен отряд.

15.02.2004 г.
Бомба гръмва пред апартамента на 23-годишния Мирослав Пелтеков-Пелтека. Пострадали няма. Пелтека е регистриран за кражби, грабежи и разпространение на наркотици.

10.02.2004 г.
30-годишният Костадин Иванов Костадинов е убит в София в близост до "Макдоналдс" в района на НДК. Убитият е криминално проявен, регистриран е за измами и кражби на МПС. Костадин Костадинов /Динко/ е бил управител на благоевградското бинго "Елит".

19.01.2004 г.
Бомба избухва в асансьор на сградата на бул. “Джеймс Баучер” 87 в кв. “Лозенец” в София. При взрива загиват президентът на “Интерпетролиум” Стоил Славов и Петър Петров, Илиян Казаков и Петър Харизанов, както и друг пътуващ в асансьора гражданин.

12.01.2004 г.
Дупнишкият бандит Ангел Емилов Стефанов - Гяволето е прострелян в шията, дясната ръка, гръдния кош пред дома му в жк "Бистрица" в Дупница. Свидетел на убийството става
съпругата му Вероника, която пътувала с него в джипа "Фолксваген". Стефанов е изтърпял присъда в Италия и тогава е върнат в България. Той е влязъл в Бобовдолския затвор за изтърпяване на неприключили следствени дела и е освободен е срещу 2 000 лв. парична гаранция през октомври 2001 г.

18.12.2003 г.
Николай Петров Петров, по прякор Колята е разстрелян в апартамент в блок 203 в жк "Младост" в София. Според полицията убитият е регистриран за кражби. По оперативна информация на МВР той е бил човек на убития автокрадец Ганчо Въчков-Ганеца и бодигард на Евгени Стефанов-Женята.

06.12.2003 г.
В Холандия пред бижутериен магазин на централния площад Дам в Амстердам е застрелян Константин Димитров-Самоковеца. Холандската полиция е задържала 37-годишен холандец, заподозрян за убийството.

29.11.2003 г.
В столицата е убит 24-годишният Борис Кирилов Арсов. Тялото му е намерено в квартал "Бояна". Младежът е криминално проявен. Арсов е един от обвиняемите за отвличането
на бизнесмена Стефко Колев преди около две години, но делото все още не е влязло в съда. В дома на простреляния мъж е бил открит часовникът на отвлечения Колев. Борис Арсов е един от членовете на групата, разпитвана във връзка с убийството на Филип Найденов - Фатик. В групата са още и Йосиф Георгиев Йосифов - Йоско, Асен Петров - Шаки, Даниел Георгиев - Джаки, брат му Стефан Георгиев и Ивайло Симеонов.

27.11.2003 г.
Пред входа на жилището му в столичния кв. “Хладилника” е убит Румен Маринов – Нарциса от ВИС, приятел на Васил Илиев и кум на брат му Георги Илиев. Застрелян е в гърба, слизайки от личния си автомобил.

13.11.2003 г.
Прострелян е Николай Зарев - Данкина в градинката до блок 123 в квартал "Надежда" в София. Зарев е криминално проявен с множество кражби. Занимавал се е с продажба на наркотици, с кражби на коли и с магистрални автограбежи.

5.11.2003 г.
34-годишният Евгени Стефанов-Женята е убит пред сградата на бившата баня "Гео Милев" на бул. "Ситняково" в столицата. Той е криминално проявен и се е занимавал с търговия с наркотици. Два от куршумите са попаднали в главата на Стефанов, а няколко в тялото. При стрелбата е ранен и бодигардът му - 33-годишният Николай Стойков. Той е настанен в болнично заведение без опасност за живота.

8.10.2003 г.
Собственикът на ресторант "Пчела" Николай Иванов е убит в заведението си в София. Смята се, че цел на покушението е Николай Цветин (ВИС). При стрелбата е ранен и един от охранителите на Цветин.

08.10. 2003 г.
В София бизнесменът Николай Тодоров е застрелян в мерцедеса си. Оцеля 13-годишния син на убития. Нападателите са стреляли от мотоциклет и са изчезнали. Не са заловени.

19.08.2003 г.
На кръстовището на булевардите България и Гоце Делчев в София е разстрелян 40-годишният Филип Павлов Найденов-Фатик, свързан снаркотрафика, син на покойния оръжеен търговец Исмет Шабан Фатик.

16.06.2003 г.
Бизнесменът Тодор Толев е разстрелян на столичната ул. “11 август”

31.05.2003 г.
Константин Димитров-Самоковеца (ВИС) оцелява при бомбен атентат. Самоделното взривно устройство с около 15 кг експлозив се взривява до джипа му на пътя за Боровец.

18.04.2003 г.
Бизнесменът Иван Тодоров - Доктора е взривен в мерцедеса си на бул. Цариградско шосев София. Той оцелява, загива бодигардът му Йордан Спасков.

04.04.2003 г.
Показно е застрелян в Плевен, в хотелския комплекс "Интер Ростов" 34-годишният плевенски сутеньор Марио Иванов, известен с връзките си с нелегалния бизнес и
сводничество. Убиецът е 25-годишният Цветан Калфов.

08.03.2003 г.
Застрелян в главата в мерцедес близо до хотел Амбасадор в София е намерен молдовецът Степан Рибаков. Смъртта му се свързва с убийството на Павлов.

7.03.2003 г.
Илия Павлов, най-богатият българин, президентът на "MG корпорация", е убит от снайперист с един куршум в гърдите на излизане от офиса си в София. Павлов е основател и основен акционер в “Мултигруп”. Час и половина след убийството му в кв. "Белите брези" от засада е прострелян Цветан Василев-Хафти. От сигурна смърт го спасява намиращият се наблизо патрул от Шесто РПУ.

08.02.2003 г.
Застрелян е Тихомир Иванов Трифонов на алея "Пейо Яворов" в София. Той е криминално проявен, осъждан за грабежи през 1996 г. 31-годишният мъж е застрелян от упор в
тила в мерцедеса си. В криминалното досие на Трифонов фигурират трафик с момичета от Малайзия и Венецуела, които той склонявал към проституция, както и нанасяне на телесна повреда. Предполага се, че убиецът е седял на задната седалка.

30.01.2003 г.
Международният съдия по борба Тодор Матов е застрелян при престрелка в Студентския град в столицата. Според главния секретар на МВР ген. Бойко Борисов той е убит по
погрешка. Срещу колата на Янчо Костадинов, шеф на съдийската колегия към Българската федерация по борба, и Матов, който се качил в автомобила му случайно, неизвестни откриват
огън с лека картечница от прикритие в близост до НСА. В близост до стрелбата е бил и бизнесменът Димитър Джамов. Колите на двамата са сходни и вероятно е станала грешка, предполага Бойко
Борисов.

03.01.2003 г.
В София е убит 45-годишният Румен Яневски, криминално проявен, занимаващ се с незаконен хазарт. По него е стреляно с автомат от движеща се кола. Яневски е прострелян
смъртоносно в джипа си - "Нисан Патрол" на ул. "Гоце Делчев" и ул. "Котленски водопад".

28.12.2002 г.
В София, близо до дома му е застрелян Николай Колев, прокурор от Върховна касационна прокуратура.
04.11.2002 г.
В Хасково е извършено показно убийство на хасковския бизнесмен Валентин Подмолов-Подмола.

16.08.2002 г.
При престрелка в кв. "Белите брези" е ранен Илиян Версанов.

15.08.2002 г.
До хотел "Хемус" в София е прострелян Димитър Джамов.

22.07.2002 г.
На пътя между с. Добринище и манастира "Свети Панталеймон" е убит 66-годишният свещеник от Банско Стефан Камберов.

31.05.2001 г.
В Загреб, Хърватия, 35-годишният българин Веселин Маринов е застрелян пред заведение от собственик на фирма за охрана - Винко Жулевич.

29.01.2002 г.
Бомба с дистанционно управление, поставена в пощенска кутия на блок в столичния кв. “Стрелбище”, ранява Димитър Димитров – Маймуняка, ръководител на ударните бригади на ВИС. Умира на третия ден след атентата.

9.11.2001 г.
Взривена е колата на Димитър Желязков - Митьо Очите. При инцидента загиват съпругата на Желязков, брат й и негов бодигард.

16.09.2001 г.
В дома си са убити наркобосът Леонид Фотев - Льонята Джуджето от ВИС и приятелката му.
09.03.2001 г.
На карибския остров Аруба, в хотел "Сонеста" е застрелян Пантю Колев Пантев /Поли Пантев/.

08.03.2001 г.
Босът от СИК Поли Пантев е застрелян на остров Аруба.

01.03.2001 г.
Търговецът на алкохол Розалин Костов, съсобственик в "Роник" ООД , е показно разстрелян пред дома му на ул. "6 септември" в Русе.

26.02.2001 г.
В София е убита 30-годишната ямболска адвокатка Надя Георгиева.

26.01.2001 г.
Във Варна е убит първият ни европейски шампион по киокушин карате Георги Вълков Георгиев пред дома му на ул. "Подвис".

22.01.2001 г.
В Бургас при взрив в заведение са убити Добрин Кафеджиев и Димо Колев.

28.12.2000 г.
44-годишният Динко Добрев, шеф на "Родопа" ЕООД в Нова Загора, е убит в двора на фирмата.

19.12.2000 г.
Общинският съветник от СДС в гр. Елена Славчо Христов Славов е застрелян на стотина метра от дома си. Той е собственик на мандрата "Млекимекс" в града, която е част
от българо-австрийския холдинг "ББС - Хандел".


ПО НЮЗ.БГ

Германски експерти за убийството на Боби Цанков

За първи път от идването на власт на Бойко Борисов в България беше извършено поръчково убийство, коментира радио "Дойче веле".
Как може да се тълкува това? Ето гледната точка на двама германски експерти, добри познавачи на България.
Политологът Хайнц Брам и бившият дипломат Клаус Шрамайер са категорични: битката срещу престъпността в България ще трае дълго - години, десетилетие дори. Според Хайнц Брам правителството на Бойко Борисов понякога се е самозаблуждавало:
"Това правителство сякаш си мислеше, че с един удар ще върне спокойствието в страната и престъпниците така ще се стреснат, че ще се мотаят само по кафенетата, скърбейки по някогашните хубави за тях времена. Това няма как да стане!", казва германският политолог Хайнц Брам, който наблюдава положението в страната от години насам.
Борисов - зависим от миналото си?
Бившият дипломат Клаус Шрамайер, който е бил заместник-посланик в България, побърза да уточни, че убийството на Боби Цанков може и да е първото, откакто управлява правителството "Борисов", но иначе: "Това не е първото убийство, а само едно от цяла поредица от 150-200 поръчкови убийства през последните 20 години. Не може да се очаква, че в рамките на пет месеца Бойко Борисов ще измъкне страната от блатото, в което беше затънала. Така че аз не бих отправял упреци към правителството заради вчерашното убийство. Бих изчакал да видя колко бързо ще бъде разнищен случаят".
Политологът Хайнц Брам не се съмнява в добрата воля на правителството да се справи с престъпността, само че: "То се захвана с прекалено много неща: ловът на вещици спрямо предишното правителство продължи прекалено дълго, към това се прибавят и икономическите проблеми на страната. Сега управляващите се захванаха с престъпността, но тази борба ще продължи много, много дълго", прогнозира Хайнц Брам.
Бившият диполамт Клаус Шрамайер също не се съмнява в добрата воля на правителството да овладее престъпността в страната. Според него обаче въпросът е доколко му е "позволено" това: "Така всъщност стигаме до въпроса за зависимостта, в която се намира Бойко Борисов заради миналото си. Това е много трудно да се прецени", казва Клаус Шрамайер.
"Правителството има нужда от кредит на доверие"
Какво означава според него "зависимост"? "Борисов е поел определени задължения спрямо хора, които са го подкрепяли. Той не е човек, паднал от Марс, озовал се изведнъж в България. Не е човек без предистория. Знаем за някогашната му охранителна фирма, която беше доста известна. Говори се и за други познанства в миналото му. Много странен е и фактът, че назначи Божидар Димитров за министър", казва бившият германски дипломат Шрамайер.
И той, и политологът Брам обаче настояват да не се избързва с изводите, защото - първо - правителството на Бойко Борисов има нужда от кредит на доверие. И второ: "Трябва да сме наясно, че има нужда от доста работа и от много действия на полицията, докато се стигне до малко повече спокойствие в страната", казва Хайнц Брам.

Започва ревизия на всички висящи дела
Започва инвентаризация на всички висящи дела в страната. Това съобщи вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов, след като заедно с главния прокурор Борис Велчев правосъдния министър Маргарита Попова обсъдиха съдебната реформа у нас.
До 16 януари трябва да бъде готова обобщената информация за тях, както и за наложените мерки постоянен арест, колко от тях са изменени в по-леки и защо.
На 18 януари, по думите на министър Цветанов, ще се проведе национално съвещание между МВР и прокуратурата, на което ще присъства и премиерът Бойко Борисов.
Всичко това, което се наблюдава в последните 20 години, води до създаването на криминогенна обстановка, смята министърът.
Той коментира и успешните полицейски акции срещу Наглите. Според него те не трябва да служат за успокоение на органите на реда, а да са мотивация.
Работи се по версията парите от откупите да са изнесени в чужбина, каза още Цветан Цветанов.

Холандец изхвърли българка с детето им на улицата
Партия "Другата България" съобщава за сериозен инцидент с българка. Този път става въпрос за Веселина Николаева, която живее в Холандия.
Тя е преподавател в Институт по изкуства в Амстердам. Българката е омъжена за холандски адвокат.
Заради спор с него обаче тя е оставена без подслон и буквално изхвърлена на улицата с невръстното си дете, което е на три години. Двамата няма къде да живеят.
Пред news.bg лидерът на партията - Божидар Томалевски посочи, че жената е била принудена да доведе детето си в България. За момента тя самата също се намира у нас, но решението е временно, защото Николаева иска да се върне в Холандия.
Томалевски коментира, че европейската практика не познава подобен казус - майка с тригодишно дете да излезе на улицата, а бащата да остане в семейното жилище. Той добави, че „Другата България" очаква реакция от страна на холандския посланик у нас, с който от партията възнамеряват да се срещнат.
Веселина Николаева е алармирала "Другата България" непосредствено преди Нова година.Тя е завършила „Социално документална фотография" в академията по изкуствата в град Утрехт, има поредица от изложби в чужбина.
Автор е и на книги, посветени на фотографията, в които търси българския си корен. Добре известна е в арт средите и в България. Съпругът й, с когото са в обтегнати отношения, е известен холандски адвокат, който практикува и в България, допълват от „Другата България".

Солени санкции за почистващите фирми в София
На всички фирми, ангажирани с почистването на София, ще бъдат наложени санкции. Като цяло ще бъдат заплатени само 410 000 лева от възможните около 2 милиона лева.
Това стана ясно след съвещание на оперативния щаб за зимното почистване, който бе свикан от кмета на Столична община Йорданка Фандъкова.
На него столичният градоначалник направи анализ на резултатите от дейността и даде своята крайно незадоволителна оценка за организацията на работа на фирмите през вчерашния ден, съобщават от общината.
Припомняме ви, че падналият вчера сняг блокира движението на много места в столицата.

Впоследствие се оказа, че фирмите, заети с почистването, са излезли прекалено късно на работа.
Фандъкова уточни, че за отделни райони като „Триадица", където има над 5 процента неизпълнение на работата няма за бъде заплатен нито лев.
При предишния снеговалеж фирмите получиха с милион и половина по-малко средства от предвидените за добре свършена работа.
Йорданка Фандъкова поиска от управителите на фирми да бъде създадена нова организация за работа, която да гарантира драстично подобряване на услугата.
Кметът на Столична община нареди на управителите на фирми при очакван снеговалеж да изкарат снегопочистващата техника от фирмените бази и да я разположат в районите, които обслужват.
Целта е да се скъси времето за придвижване на техниката от базите до всички ключови за града пътни артерии.

Плаването на "Дръзки" до Аденския залив ще е скъпо
Ако правителството вземе решение за изпращане на фрегата в Аденския залив, българският флот има готовност да го направи, но ще струва скъпо.
Това заяви министърът на отбраната Николай Младенов в отговор на журналистически въпрос дали ще изпратим фрегата „Дръзки" за спасяването на похитените от сомалийски пирати наши моряци.
Младенов е категоричен, че трябва да се прецени до колко по този начин бихме могли реално да допринесем за операцията по спасяването.
Според него българското участие в момента в мисиите зад граница е оптимално и като се имат предвид бюджетните ограничения е подходящо на този етап.
Младенов направи коментара си след тържественото освещаване на бойните знамена и знамената светини на българската армия на пл. „Св. Александър Невски" по повод Богоявление, където присъства и държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили Георги Първанов.
Той прие марша на Националната гвардейска част със Самарското знаме, Щандарт на 10-ти конен полк, знаме на 15-ти пехотен Ломски полк, знаме на 13-ти пехотен Рилски полк, знаме на 11-ти пехотен Сливенски полк, знаме на 34-ти Силистренски пехотен полк и 23-ти Шипченски полк.
За първи път водосвет е отслужен по времето на цар Симеон I - преди битката при Ахелой през 917 година.
Оттогава до падането на България под османско владичество преди всяка битка, която води българската войска се извършва водосвет.
След Освобождението през 1878г. тази традиция е възстановена от първия военен министър на Княжество България Пьотр Дмитриевич Паренсов и продължава до 1946 г.

Борисов заплаши с уволнение Божидар Димитров
Премиерът Бойко Борисов направи остра забележка към министъра без портфейл Божидар Димитров.

Поводът е изказване на Димитров, че София ще поиска от Турция 20 млрд. долара компенсации за имотите на тракийските бежанци. В замяна страната ни ще подкрепи турската кандидатура за ЕС.
В ефира на БТВ министър-председателят отправи последно предупреждение към Димитров.
А Божидар Димитров съм го предупредил, че при следващ случай просто се разделяме, заяви категорично Борисов.
По повод казаното от министъра на българите в чужбина, премиерът посочи още, че с думите си той е „създал проблем".
Борисов обясни, че „когато излизаш и обявяваш подобни неща бе това да е обсъждано нито с премиера, нито с кабинета, нито с парламента „ангажираш пряко министър-председателя и създаваш проблем".
Припомняме ви, че по-рано днес заместник-министърът на външните работи Марин Райков заяви, че България не обвързва членството на Турция в Европейския съюз с темата за обезщетенията за имотите на тракийските българи, които Анкара трябва да плати.
Пред news.bg Божидар Димитров отказа всякакъв коментар за казаното от премиера с думите, че в момента празнува с приятели, защото има имен ден.

Софтуер блокира 25 млн. банкови карти в Германия
Над 25 милиона германски банкови карти бяха засегнати от софтуерна грешка, която се появи в деня на Нова година, съобщават банковите институции в страната, цитирани от световните агенции.
Проблемът, засегнал притежателите на карти, опитващи се да използват банкомати или да извършат плащания в страната и чужбина, произтича от софтуер, който не може да разпознае 2010-та година.
Разрешаването на проблема може да отнеме седмица, посочва Асоциацията на германските спестовни банки (DSGV).
Софтуерът е засегнал и почти половината карти на Sparkasse, както и на други финансови институции.
Преди десет години също имаше сериозни опасения дали информационните система ще разпознаят идването на новия век. Светът благополучно преживя т.нар. проблем Y2K – 2000.

ПО Money.bg

Всички горива поскъпват

Със стандартния аргумент: във връзка с динамиката на пазарната конюнктура на петролните продукти, от 7:00 часа на 6 януари 2010 г. „ЛУКОЙЛ България" промени крайните заводски цени на горивата.
Най-голямо е поскъпването при пропан бутана - с 2,35% спрямо цените от 31 декември 2009 г. Сега синьото гориво се продава за 1830 лв. за тон.
Следващ по скъпотя в клсацията е газьолът - увеличение с 2,11%, и в момента се продава за 1743,60 в. за 1000 литра на едро.
Поскъването на А-95 H с 1,77% и струва 1861,20 лв. за 1000 литра.
Бензит А-98 H по-скъп с 1,62% и се продава за 1957,20 лв. 1000 литра.
Евродизелът вече струва 1767,60 лв. за 1000 литра, коъето е повишение от 2,01%.
Информацията за цените на горивата в съседните страни и по бензиностанциите у нас може да намерите на сайта на Министерство на икономиката, енергетиката и туризма и на "Лукойл България".

Лихвите по забавените заплати си искат семейните лекари
Поканвам Ви в 14-дневен срок от получаване на настоящата покана да ми заплатите законната лихва за забава за просроченото време. Това е част от съдържанието на документ, с който сдружението на общопрактикуващите лекари се обръща към НЗОК, съобщи zdrave.net, цитиран от News.bg.

С него джипитата настояват да им бъдат изплатени и лихвите по забавените от касата плащания. В документа се посочва още, че в противен случай общопрактикуващите лекари ще потърсят правата си по съдебен ред. Ако това не се случи, джипитата се приканват да търсят правата си по съдебен път.

Документът е покана към директорите на РЗОК в страната за изплащане на лихвите върху закъснелите средства на общопрактикуващите лекари, представена в два варианта - за едноличен търговец и за управител на ООД.

„Изтеглете, попълнете и подайте в РЗОК", гласи указанието на сдружението към неговите членове.

Вчера стана ясно, че министерство на финансите е превело по сметката на Националната здравноосигурителна каса 140,5 млн. лева.

Три пъти затвориха Летище София заради времето
Летище "София" днес е било затваряно три пъти за почистване на пистата, предада БНР.Затварянето е предизвикало закъснения в общо 14 полета. Излитащите самолети се подреждат на опашка за пръскане с противообледенителна течност, което причинява оперативни забавяния от 10-15 минути от разписанията.
След 14.20 ч. днес аерогарата не е затваряна и няма закъснели полети по тази причина.
След вчерашния снеговалеж пистата на летището е обработена с химикали, снегорини също са разчиствали снега. В момента спирачният ефект на пистата е добър и кацанията са нормални, уточниха от летището.

Планираните съкращения в САЩ най-малко от две години
По данни на анализаторската компания Challenger, Gray & Christmas броят на планираните съкращения в американските компании за декември 2009 г. пада до най-ниските нива от две години насам, тъй като икономическата активност започва да набира скорост, пише Finance.news.bg
За декември са обявени 45 094 планирани съкращения, което е най-нисък брой от декември 2007 г. насам, когато бяха 44 416 броя и спрямо 50 349 за ноември 2009г.
Това представлява спад с цели 72.9% на годишна база спрямо планираните съкращения за цели 166 348 броя през декември 2008г.
За цялата 2009г., планираните съкращения в САЩ според Challenger, Gray & Christmas са в размер на 1 288 030 броя (повишение с 5.2% спрямо 2008г.), , въпреки че темпото на съкращенията се забави с 56% за втората половина на 2009 г.

Скокът в цената на парното нямало да се усети от хората
Увеличението на цените на парното няма да се усети от хората, то ще бъде колкото цената на една кутия цигари, каза в интервю за БТА председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Валентин Терзийски.
Той изчисли, че акомасовите сметки сега са 60-70 лева, от средата на февруари те ще станат съответно 64-74 лева. Терзийски посочи, че промяната на цената на топлинната енергия от 1 януари 2010 г. ще бъде отразена в сметките, които топлофикационните дружества изпращат между 10 и 15 февруари.

Никъде в страната няма да има извънредно отчитане на топломерите заради новите цени. Терзийски уточни, че топлофикационните дружества отчитат единствено търговските прибори в абонатните станции и по закон това се извършва всеки месец. Отчитането и разпределението на енергията, която е отразена в топломера в абонатната станция, зависи от договорите, които имат съответните кооперации етажна собственост с фирмите за дялово разпределение, поясни председателят на браншовата организация.

Ако договорът не предвижда месечно отчитане, увеличението на цената на топлинната енергия ще се отрази в сметката по прогноза, която ще се извърши според утвърдената миналата година от Министерството на икономиката и енергетиката и приета от правителството наредба за изчисляване на дяловото разпределение на енергия.
От "Топлофикация-София" заявиха пред bTV, че след приключването на отоплителния сезон при изготвянето на изравнителната сметка, тя ще бъде разделена на две - до 31 декември 2009 г. и от 1 януари 2010 г., като по този начин ще бъдат отразени промените в цената на топлинната енергия. Сметките за февруари ще бъдат изготвяни по прогноза според съществуващата наредба за изчисляване.
Новите цени на топлинната енергия са коректно определени от ДКЕВР по отношение на отразяването на повишените разходи за горива, коментира Валентин Терзийски. Основният проблем е, че методът за регулиране, приет през 2007 г. за тригодишен регулаторен период, не съответства на динамиката на икономическия живот в страната и това води до загуби за всички топлофикационни дружества, заяви той.

През тази зима топлофикациите са по-добре подготвени за евентуално прекъсване на газовите доставки за България, коментира Терзийски. Той заяви, че дружествата имат запаси от алтернативно гориво в рамките на изискваните от закона количества.

Всяко осмо домакинство готово да плаща по-скъпо за екоенергия
13% от домакинствата в България или почти всяко осмо биха плащали повече за чиста енергия , сочи изследване на Центъра за изследване на демокрацията. ЦИД съвместно с норвежки партньори следи развитието на енергийния сектор у нас чрез серия изследвания. Един от изводите, който се налага е, че българските домакинства не са готови да поемат цената на устойчивото развитие чрез увеличаването на дела на възобновяемите енергийни източници, каза експертът от центъра Добромир Христов, предаде БНР.
Малък процент запитани правят конкретни стъпки като например ползват възобновяеми енергийни източници/ВЕИ/, само 5% споделят тази визия и предприемат индивидуални действия за намаляването на парниковите газове, уточни експертът. Над 40% от българите обаче заявяват готовност да се опитват да намалят разходите си за енергия чрез пестене на такава. Това според Христов е свързано пряко с равнището на доходи, като хората с по-нисък доход поддържат по-евтината, но и по-мръсна енергия. 63% от населението ползва дърва за огрев като основна енергийна суровина, особено в по-малките селища, подчерта Христов.
Много от електроуредите, които се ползват в България, включително тези втора ръка, са доста интензивен потребител на енергия, а ниските цени на тока са сред причините у нас да се потребява много повече енергия, каза още Добромир Христов. По думите му, зелената енергия е сред основните проблеми пред България в момента, а енергийният сектор се е отправил на доста несигурно финансово приключение, ако става дума за големите енергийни проекти.
Все още се лансира идеята за страната ни като енергиен център на Балканите, припомни експертът. Според него всички набелязани правителствени политики и поети ангажименти за енергийна ефективност, които с в ход, биха довели до прекомерен излишък на произведена енергия.

България ще преговаря за турските компенсации
България не обвързва членството на Турция в Европейския съюз с темата за обезщетенията за имотите на тракийските българи, които Анкара трябва да плати, заяви заместник-министърът на външните работи Марин Райков. Той се разграничи от изказването на министъра, отговарящ за българите в чужбина Божидар Димитров, който вчера обяви, че България ще иска $20 млрд. компенсации от Анкара за имотите на тракийските българи, а изплащането на сумата ще е едно от условията страната ни да не наложи вето на еврочленството на Турция.
Райков призна, че компенсацията е една от многото теми на двустранния диалог, но тя няма пряка връзка с разширяването на ЕС.
Пред медиите зам.-министър Райков подчерта, че България подкрепя реформите в Турция и подкрепя всички решения на ЕС, свързани с диалога между ЕК и Анкара.
"Отношенията на България с Република Турция понастоящем са в състояние, което е вероятно най-доброто от десетилетия насам. В нашите отношения няма тежки политически проблеми, има обаче нерешени въпроси, и тези нерешени въпроси са предмет на един диалог. Този диалог е структуриран в рамките на работата на комисията, която се занимава именно с тези проблеми. И сред въпросите, които ние обсъждаме, е и въпросът за компенсация на имотите на тракийските бежанци", беше категоричен заместник-външният министър Райков.
След публикацията на Euobserver, в която се цитира интервю на Божидар Димитров пред вестник „24 часа", в което той казва, че плащането на компенсациите трябва да се обвързва с членството на Турция в ЕС, турският външeн министър Ахмет Давутоглу на брифинг в Анкара обяви вчера, че въпросът с компенсациите за тракийските бежанци не е поставян официално пред страната му.
„До нас все още не е стигнало официално искане от българската страна по този въпрос, но смятам, че продължаването на приятелските двустранни отношения е от полза и за България и за Турция," подчерта министърът, цитиран от кореспондент на БНР в Анкара. Според Ахмет Давутоглу историческите събития около въпроса за изселниците никога не трябва да се разглеждат едностранно. Министърът уточни, че въпросът за компенсациите има много аспекти, един от които е за насрещните вакъфски имоти.
"Нека не забравяме и факта, че по време на разпада на Османската империя близо 2 милиона турци са били принудени да напуснат своите родни земи и да се преселят в Турция. Изселнически вълни е имало и в други периоди от България към Турция," добави Давутоглу.
Относно по-нататъшния ход на отношенията той каза, че след края на Студената война отношенията между Турция и България са се развили до такава степен, че са били посочвани като модел за добросъседски взаимоотношения на останалите държави в региона.
"Въпреки трудните периоди, през които преживяхме много сериозни кризи със съседна България, винаги сме съумявали да запазим тяхната стабилност," отбеляза турският външен министър, който потвърди информацията, че в края на месеца в Анкара очакват визита на премиера Бойко Борисов.
Давутоглу изрази готовността на Турция да работи за продължаването на духа на конструктивното сътрудничество с България, заради което трябва да се избягват изявления, които могат да го нарушат. Той поясни също, че не смята за разумно тема, която касае политическите взаимоотношения между Анкара и София да продължава да се дискутира пред медиите.

Започва проучването на залежите от нефт и газ край Провадия
Правителството даде разрешение на три дружества - „Овергаз Инк." АД, „Болкан Експлорърс (България) Лимитид" и „Джей Кей Екс България Лимитид", да проучат запасите на нефт и природен газ в блок „Провадия", разположен на територията на Североизточна България. Теренът е с размер 1787 кв. км, а стойността на проучвателните работи в рамките на 3-годишното разрешение се очаква да надхвърли 14,5 млн. евро, уточняват от пресцентъра на правителството.
Дяловото участие на дружестата в проекта е: „Овергаз Инк." - 64%, „Болкан Експлорърс (България) Лимитид" - 18% и „Джей Кей Екс България Лимитид" - 18 на сто.
Министерският съвет разреши в рамките на година и половина „Булгнайс" ООД да проучи залежите на скално-облицовъчни материали в два терена на територията на област Хасково. Площта „Караджейка" е разположена в землището на с. Кобилино, община Ивайловград, и е с размер 0,75 кв. км. Планираната инвестиция възлиза на 12 400 лева. Стойността на мероприятията по опазване на околната среда е 2000 лева.
Другата площ - „Боруна", е в землището на с. Покрован, община Ивайловград. За заявения размер от 0,36 кв. км ще бъдат инвестирани около 22 000, в това число средства за мероприятия по опазване на околната среда.
Общественият ефект от предоставянето на разрешение за проучване на подземни богатства се изразява в привличане на инвестиции в проучването на подземните богатства, създаване на нови работни места и увеличаване на суровинния потенциал на страната.

„Липсата на винетки вече предизвика хаос”, „Бедните няма да плащат здравни осигуровки”, „Куршум за Боби, арест за Маргините”, „Маргините и Сако в ареста след убийството на Боби Цанков”

„Липсата на винетки вече предизвика хаос", съобщава от първата си страница „Сега"
Продажбите на винетки само в областните пътни управления и по ГКПП-тата вече предизвикват сериозно напрежение сред шофьорите. Вчера пред сградите на тези управления в Пловдив, Шумен, Стара Загора, Хасково, Варна и Русе се извиха дълги опашки от желаещи да си купят задължителните стикери за 2010 г. Досега винетки се продаваха и в бензиностанции, репове и пощенски клонове.
Чакащи пред пътното управление в Стара Загора се оплакаха, че винетки се продавали само на едно гише, а обслужването на един клиент отнемало по 10-15 минути. Подобна е ситуацията и в другите пътни управления. Те са по едно във всеки областен град и работното време на служителите е от 9 до 17 часа. В Хасково пускаха желаещите на порции и хората мръзнеха на студа. Пловдивчани пък се оплакаха, че няма кой да ги информира за продажбата на стикерите и много от тях обикаляли с часове по бензиностанциите.
Разпространението на стикерите стана проблем, защото от началото на 2010 г. дистрибуторът им е сменен. Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ) възложи тази дейност на сдружението между СИБанк и "ВИП Секюрити". Двете фирми бяха избрани през декември, но друг участник в конкурса - консорциумът между "ЛУКойл" и "Холдинг Пътища", който бе отстранен, обжалва процедурата и засега не се знае кога ще се сключи договор.
В края на януари изтича валидността на старите годишни винетки за 2009 г. и ако дотогава спорът не се разреши, шофьорите у нас масово ще се окажат без документ за придвижване извън населените места. По време на коледно-новогодишните празници от пътната агенция успокоиха, че имат негласна договорка с КАТ водачите да не се глобяват за липса на стикери поне до 31 януари 2010 г. От "Пътна полиция" обясниха пред "Сега", че гратисният период важи за всички видове винетки, т.е. и за хората, които през декември са си купили седмични или месечни.
В постановление №270 на МС обаче пише, че само годишните винетни стикери за 2009 г. важат до 31 януари на 2010 г. Затова и в областните пътни управления обясняват на шофьорите, че седмичните и месечни винетки, закупени в края на декември 2009 г., са валидни само до съответната дата на януари 2010 г.
В сложно положение са и фирмите за превози, особено за международните, които напускат страната и ще се върнат след 31 януари, когато се предполага, че КАТ вече ще проверява и глобява.
Пътната агенция все още не е решила как да постъпи в спора между кандидатите за дистрибутори. На 30 декември КЗК експедитивно отхвърли жалбата на "ЛУКойл"-"Холдинг Пътища" срещу отстраняването на консорциума от конкурса. Вчера обаче се оказа, че двете фирми са поискали и прекратяване на процедурата. По този казус КЗК все още не се е произнесла. И двете решения могат да се обжалват пред ВАС и изобщо не е ясно кога спорът ще бъде решен окончателно.

„Бедните няма да плащат здравни осигуровки", информира от първата си страница „Монитор"
Бедните и безработните да бъдат освободени от здравни осигуровки и лечението им да е за сметка на държавата. Това предвижда единият от вариантите, който ще обсъждаме от март, съобщи вчера здравният министър Божидар Нанев след среща с премиера Бойко Борисов, финансовия си колега Симеон Дянков и директорите на болници от цялата страна. Възможно е да бъде въведен и процент за доплащане на здравните услуги, разясни Нанев. Тепърва ще се обмисля и дали то да е за сметка на пациента или на частен здравен фонд, в който болният се осигурява допълнително. Обсъждането на вариантите със съсловните и пациентските организации ще започне най-рано след месец. Ако идеята за доплащане бъде приета, то ще влезе в сила най-рано през 2011 г. По думите на здравния министър Нанев това не може да стане по-скоро, тъй като остойностяването на медицинските услуги, което досега не е правено, се очаква да бъде завършено до края на февруари. Самата идея за доплащане в болниците е част от реформата в здравеопазването и преструктурирането на болничната помощ, припомниха от Министерството на здравеопазването. Преструктурирането на лечебните заведения пък ще започне още тази година. Тези от тях, които не отговарят на критерии за бърз и лесен транспорт на болни, модерна апаратура и 24-часов прием на болни, ще бъдат превърнати от многопрофилни болници в такива за долекуване или в хосписи.
Реформата в здравеопазването правим в услуга на пациентите, а не за лекарите или за правителството, подчерта министър-председателят Бойко Борисов. Искаме всеки един детайл да бъде включен в наредби и да знаем, че след 10 години ще имаме здравеопазване на европейско ниво. За тези, които имат пари, трябва да им се даде възможност да си доплащат.
Укрепването на Спешната помощ ще бъде един от приоритетите на провежданите промени. За тази цел през следващата година са предвидени с 30 млн. лв. повече в бюджета. Предвижда се обновяване на апаратурата и повишаване на квалификацията на хората, подчерта още министър Божидар Нанев и добави, че заплатите на работещите там ще бъдат увеличени с 10 на сто.
Между 550 лв. и 700 лв. вземат месечно сега спешните доктори. Заради ниските заплати в центровете има непрекъснато текучество, над 300 свободни щата има в спешната помощ в цялата страна, припомниха от центъра за спешна помощ София - област.

„Куршум за Боби, арест за Маргените", обобщава от първата си страница „Стандарт"
Четири нагли куршума затвориха завинаги устата на скандалния радиоводещ Боби Цанков. Двама килъри разстреляха посред бял ден на пъпа на София наследника на Георги Стоев. Ден преди убийството Цанков обещаваше поредни сензационни разкрития за Наглите.
7 часа след показния разстрел барети с калашници закопчаха братята Маргени - Красимир и Николай Маринови. В ареста е и Стефан Бонев - Сако, съобщи прокурор №1 на София Николай Кокинов. През деня спецчасти нахлуха в офисите на Бул Инс. Привечер те блокираха и тузарския комплекс Царско село. В СПА комплекса намерихме 2 пистолета. Вероятно с тях е разстрелян Цанков, казаха за "Стандарт" разследващи. Отмъщение на Наглите пък е друга версия за убийството. Цанков дал на прокуратурата информация за закопчаването на тарторите.


„Маргините и Сако в ареста след убийството на Боби Цанков", обобщава от първата си страница „Дневник"
Центъра на София на бул. "Александър Стамболийски" паркира брониран джип, собственост на Златомир Иванов - Златко Баретата. От него слизат трима мъже. Единият е Боби Цанков, който отива на среща в офиса на Лъчезар Таков - адвокат на Баретата. Другите двама са от охранителна фирма, свързана също с ...Баретата. Това са били последните минути на "скандалния радиоводещ", който беше застрелян от упор в безистена преди да стигне до кантората. Пет часа по-късно полицията арестува Красимир и Николай Маринови - братя Маргини, и Стефан Бонев-Сако.
Арестите са във връзка с разстрела на Боби Цанков, заяви пред "Дневник" градският прокурор на София Николай Кокинов. В същото време на въпрос каква е връзката на задържаните с убийството на Боби Цанков, вътрешният министър Цветан Цветанов обяви, цитиран от агенция "Фокус": "Тук не говорим за убийството. Тук говорим за това, което беше начертано като действия на днешното съвещание между Прокуратурата и МВР. Така че в тази посока в момента вървим към полицейски задържания в рамките на 24 часа на тези лица и може би в процеса на работата могат да бъдат задържани и други лица, за да се проведат съответните чисто полицейски действия".
Николай Кокинов обяви, че се работи по поне три версии за убийството, но отказа подробности. Ако се разгледа биографията и последните активности на представящия се приятел на "подземни босове" Цанков обаче причините могат да са много повече (портрет на стр.4). Основните версии, които се коментираха вчера са около 1. засегнати интереси заради публикациите на Цанков 2. дългове или 3. преразпределение на пазара на наркотици.
Последният скандал с убития беше в средата на ноември, когато Сако беше задържан заради сигнал на Цанков че е заплашвал да го убие, ако не престане да говори за Мето Илиенски. По това време бившият радиоводещ вече публикуваше в седмичника "Уикенд" поредицата си за подземните босове и се изявяваше и в други медии с различни истории за знаковите убийства на мутри, поръчителите им и за връзките в българската мафия. Малко по-късно Сако беше освободен под гаранция, а Цанков публикува първата си книга "Тайните на мутрите". В последния си брой за 2009г. "Уикенд" твърдеше, че Сако отвел МВР към бандата за отвличания, заловена в операцията "Наглите". В последната си публикация в броя на седмичника от 1 януари, Цанков за пореден път твърди, че Мето Илиенски е жив и се е върнал в София.

„Хазната губи 200 млн. лв. от фиктивен износ на наши цигари", предупреждава от първата си страница „Класа"
С около 200 млн. лв. по-малко от планираните акцизи върху цигарите са влезли в хазната през 2009 г., съобщи пред „Класа" земеделският министър Мирослав Найденов. Той уточни, че е получил информацията от шефа на митниците ген. Ваньо Танов преди новогодишните празници. Според Найденов основната причина се крие в нелегалната търговия с български цигари. Схемата е проста: прави се експорт на цигари, които са без бандерол, и веднага след това се осъществява внос обратно в страната.
Ръководството на „Булгартабак" трябва да обясни какво предприема към фирмите износителки, след като получи подобна информация, каза Найденов. Защо имаме толкова голям износ на „Виктори", след като тази марка освен в България не се пуши другаде? Как така се случва, че голяма част от изнесеното „Виктори" се връща обратно в България, попита министърът. Той ще поиска от „Булгартабак" да обяснят защо само 10% от тютюна, който фабриките влагат в цигарите, е български. Все пак държавата е мажоритарен собственик в тази компания и би трябвало малко по-добре да се защитават интересите на нашите производители.
Найденов заяви, че има определени забележки към дейността на дружеството, но като страничен наблюдател не разполага с допълнителна информация. До редакционното приключване на броя той все още не се беше запознал с доклада на ръководството на „Булгартабак".
На срещата при премиера Борисов броени дни преди края на миналата година беше възложено на ръководството на холдинга да подготви доклад за дейността на дружеството заедно с вижданията за приватизацията му. Докладът трябваше да е готов до 5 януари.
Междувременно Мирослав Найденов се срещна с ръководството на Асоциацията на тютюнопроизводителите, за да представи позицията на България, с която искаме от ЕК одобрение на държавна помощ за сектора. Позицията е изпратена ден по-рано до Елена Мангана, министър на земеделието на Испания, която председателства Съвета на министрите по земеделие и рибарство на ЕС.

„Столицата пак капитулира при първите снежинки", обобщава „Сега"
Затворени булеварди, непочистени улици и тротоари, непоносими закъснения на градския транспорт и тежки задръствания, над 400 леки катастрофи. Това е равносметката от поредния снеговалеж в София, който за зла участ на софиянци започна да вали малко преди пиковите сутрешни часове вчера. Общината обаче отчете, че столицата е проходима при зимни условия, с малки изключения. А зам.-кметът Минко Герджиков призова гражданите: "Нека приемаме със смирение природните бедствия".
Данните на Столичния инспекторат показват, че в първия час от началото на снега по улиците са излезли 61 снегопочистващи машини, а до обяд броят им вече е бил 198. "Малко преди обяд всички улици с масов градски транспорт бяха вече обработени", отчете зам.-кметът по екология Мария Бояджийска. След това е започнало бутането на снега в кварталите "Нови Искър", "Надежда", "Люлин", "Сердика", "Витоша", "Кремиковци".
Аварирали автобуси и коли обаче буквално затвориха няколко основни булеварда и причиниха огромни задръствания. В двете посоки беше спряно движението по бул. "Черни връх", "Яворов" и "Св. Наум", след като коли на градския транспорт не успяха да се преборят със снега. Тир се завъртя и парализира трафика по ул. "Суходолска". Почти невъзможно беше движението и по бул. "Драган Цанков" до телевизионната кула, "Никола Вапцаров", "Евлоги Георгиев" и "Мадрид", "Цар Борис III", Околовръстното шосе. На този фон градският транспорт се движеше с около час и половина закъснение. "С изключение на Банкя, моста "Чавдар", "Св. Наум" навсякъде транспортът се движи без прекъсване", каза зам.-кметът по транспорта Любомир Христов. Оперативният щаб в общината е оставен в ръцете на зам.-кметовете, тъй като Йорданка Фандъкова е в отпуск.
"Фирмите излязоха да чистят късно. По договор те трябва да започнат обработване на улиците до 2 часа след началото на снеговалежа, но определено имат проблем с преценката си кога да излязат да чистят", обясни шефът на Столичния инспекторат Веска Георгиева и допълни, че все още синхронът и разпределението на техниката на фирмите не били добри. Сред забавилите се фирми Георгиева посочи "Чистота - Искър", "Титан - АС" и "Интерекосервиз". За сметка на това във високите райони на столицата, където снегът започна по-рано, снегорините излезли още в 4 ч. сутринта.
"С малки изключения фирмите се справиха добре. София е проходима при зимни условия. Не можем да очакваме да е като през юли, а задръствания си има винаги", обобщи Георгиева. Все пак 9-те фирми отново ще бъдат санкционирани за несвършената работа. При първия сняг общината им е удържала половината от сумата или 1.5 млн. лв.

„Хотелиери не свалят цените след празниците", разкрива „Монитор"
Хотелиерите по курортите у нас не възнамеряват да свалят цените след отминаването на празничния пик. Това казаха за "Монитор" представители на туристическия бранш. Ще увеличим добавената стойност, поясни Златко Златанов, председател на Сдружението на хотелиерите и ресторантьорите във Велинград. На Нова година заетостта в курортния град била 100%, а в първия работен ден на 2010 г. е вече около 50%. Като цяло се готвим за криза, допълни Златанов и заяви, че макар че цените няма да бъдат бутани надолу, бонусите към тях ще се увеличат с 50% и ще се изразяват в повече безплатни процедури, допълнителни дни към вече предплатен пакет. В оптимистичен вариант велинградските хотелиери се надяват на 50% сезонна заетост.
Други хотелиери отчетоха празничен сезон на пазаруване в последния момент.
Според Сийка Кацарова, търговски директор на верига хотели, около 30% от хората буквално са изчаквали последните часове и тогава са правели своя избор. Въпреки постигната 100% заетост по празниците, тепърва ще се търсят нови пазарни механизми хората да бъдат привлечени с качество, каза още Кацарова. Корпоративните събития са почти напълно отрязани и затова ще разчитаме увеличение на бонуси в офертите, като няма да сваляме цените, допълни тя.
Почти на 100% са били заети местата и в Боровец, каза за "Монитор" Нели Сандалска, директор на "Бороспорт". Според нея до 15 януари заетостта се уплътнява от руските туристи, но след това броят на техните чартъри значително се свива. През февруари обаче предстои ваканция за децата във Великобритания и затова се очаква ръст на туристите оттам. Служители в туроператорски агенции масово снимат заснежените писти и изпращат пресни кадри по електронната поща, за да докажат, че зимните ни курорти предлагат отлични условия за ски, разказа Сандалска и допълни, че британците остават туристи номер едно по численост Засега сезонът се движи добре, тъй като свиването в броя на туристите до този момент е едва 2% спрямо предходната година.
Според Витан Иванов, председател на Софийския туристически район, средната заетост е била около 80%. В столицата заетостта на хотелите е била на обичайните си нива от около 60%. Пампорово е с обща заетост от над 80%.
Александър Краваров, кмет на Банско каза за "Монитор", че докато по коледните и новогодишни празници заетостта е била на 50% от българи, в момента в курорта преобладават руснаци, гърци, румънци и англичани, които формират над 60% заетост.

„Съдът потвърди, че мандрите се наговаряли за цените", съобщава „Сега"
Производителите на сирена и кашкавали изкуствено са надували цените през лятото на 2007 г. Това установи последната инстанция на Върховния административен съд и така потвърди глобата, която Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) наложи още през 2008 г. на две асоциации на млекопроизводители. Те не могат вече да обжалват глобата и ще трябва да платят общо 25 000 лв.
Това е втората подобна санкция за картелно споразумение, потвърдена окончателно от съда, след като през лятото на 2007 г. КЗК почна една след друга проверки на производители на олио, застрахователи, производители на месни продукти и пр. Засега последната инстанция на съда е потвърдила само глобата на фирмите, които сключват застраховки "Гражданска отговорност". Те вече платиха 2.4 млн. лв.
През есента на 2007 г. КЗК се самосезира след медийни публикации и претърси офисите на Националната асоциация на млекопреработвателите, оглавявана от Михаил Тачев и Асоциацията на млекопреработвателите, оглавявана от Димитър Зоров. Според КЗК са били намерени доказателства за намеса в ценообразуването чрез установяване на минимален праг за изкупните цени на суровото мляко и на базови цени на сиренето.
Асоциацията на млекопреработвателите в България дори бе въвела типов договор за изкупуване на мляко, съдържащ система от премии и санкции за качество. Съдът твърди в заключението си, че обвързването на цените на млякото с качеството му чрез система от премии и санкции е намеса на асоциацията в ценообразуващия механизъм на изкупуваното сурово мляко.
От 2007 г. насам производителите започнаха да оправдават драстичното повишение на цените със сушата и с изравняването на цените у нас с тези в ЕС. Тогава само от юни до септември 2007 г. цената на млечните продукти скочи с 50%. Кашкавал "Витоша" поскъпна с 36% за цялата 2007 г.

„Парите за пенсия донесоха 7% доход", информира „Стандарт"
Частните пенсионни фондове постигнаха над 7% доход за натрупаните в тях пари през изминалата година, сочат данните на Комисията за финансов надзор. Този резултат е много добър на фона на предходната 2008 г., когато заради срива на фондовата борса универсалните пенсионни фондове отчетоха отрицателна доходност от минус 20%. През миналата година въпреки големите колебания на фондовата борса пенсионните фондове успяха да излязат от кризата и да реализират стабилни резултати. Средната доходност на универсалните фондове, в които се осигуряват всички работещи, за 2009 г. е 7,22%, а на доброволните - 7,25%. Но това е по-малко от лихвите по едногодишните левови депозити в банките, които през миналата година се движеха между 8,24% и 9,85%. Оказва се, че спестяванията в банките са били изгодна инвестиция спрямо задължителните отчисления за втора пенсия в частните фондове. Не всички универсални пенсионни фондове (УПФ) обаче са донесли по-ниски лихви от банките. Доходността на УПФ за миналата година се движи в доста широките граници от 5,5% до 14%.
При доброволните пенсионни фондове ситуацията е подобна - доходността на отделните компании се движи между 2,77% и 9,57%. Но не трябва да се забравя, че при спестяване в доброволен пенсионен фонд се ползват и данъчни облекчения.

„Междуфирмената задлъжнялост застигна и застрахователите", обобщава „Дневник"
Междуфирмената задлъжнялост, която се сочи като един от големите проблеми в момента на кризата, вече засяга и застрахователни компании. Това коментираха техни представители пред "Дневник" по повод забавени плащания между дружества по застраховката "Гражданска отговорност", или т.нар. регресни искове.
Те се изплащат, когато при катастрофа собственикът на пострадал автомобил изиска обезщетение по "Автокаско" от своя застраховател, а той след това си търси парите от дружеството, направило "Гражданска отговорност" на виновния автомобил. Често обаче обезщетенията по "Каско" са по-високи от тези по "Гражданска отговорност" и това е и една от причините за забавяне, докато се уточни какви суми ще си платят компаниите, обясниха застрахователи.
"На база информацията, която имам за регресните искове, задълженията по тях не застрашават финансовата стабилност на отделни дружества и на пазара като цяло", коментира заместник-председателят на Комисията за финансов надзор Емил Атанасов. По оценки на комисията в началото на 2010 г. нетните задължения на компаниите по "Гражданска" са около 9-10 млн. лв. Това е близо 3% от изплатените обезщетения по "Каско" за първите десет месеца на миналата година и 6% от плащанията по "Гражданска отговорност" за същия период.
Според представители на бранша обаче в последните месеци задлъжнялостта по автомобилните полици е достигнала 20 млн. лв. и отделни дружества са спрели плащания през ноември и декември. Неофициално представител на компания каза, че един от водещите застрахователи по пазарен дял при "Гражданска отговорност" им дължи близо 7 млн. лв.
Никой обаче не пожела да застане с името зад твърденията кои компании не плащат. Неофициално застрахователи сочат "Лев инс", "Бул инс", "Евро инс", "Български имоти", но представители на тези компании отрекоха да имат проблеми.
"За 2009 г. 80% от исковете към нас вече са погасени, а по останалите 20% се работи, за да се изплатят и те", обясни пред "Дневник" Стефан Софиянски, изпълнителен директор на "Лев инс". Той каза, че има компании, които предявяват претенциите си накуп 2-3 дни преди да изтече давностният срок, а е нужно време да се обработят документите. "Ако някой има сериозно проблеми и е закъсал за 100-200 хил. лв., редно е по-скоро КФН да направи проверка на финансовото му състояние", каза Софиянски.

„Купуваме кола с 10% отстъпка", съобщава „Стандарт"
С около 10% паднаха цените на употребяваните коли от среден клас с настъпването на 2010 г. Причината е, че внесените от автотърговците возила през 2009 г. вече остаряха с още една година и е нормално цената им да падне. Това заяви пред "Стандарт" председателят на сдружението на автокъщите "Дупница Ауто" Вергил Кацов.
Сметките показват, че най-търсените автомобили втора ръка на пазара с цена между 5 и 10 хил. лв. ще поевтинеят с до хилядарка. Така например Opel Vectra с много екстри, производство 2000 г., през последните няколко месеца вървеше средно по 5000 лв. Сега след добър пазарлък същият автомобил може да се купи за 4000 лв. За по-новичка кола от този клас на 5-6 години или за по-луксозен модел на десетина години може да се смъкнат и над 1000 лв. от цената. За по-малките коли и по-старите модели намалението в цената едва ли може да бъде над 200-300 лв.
По-сериозно оживление на пазара обаче се чака при мощните лимузини и джипове. От 1 януари тази година отпадна задължителният акциз, който плащаха купувачите на автомобили с мощност над 163 конски сили. Така цената им пада с няколко хиляди лева. Според зам.-председателя на Асоциацията на вносители на автомобили Любомир Доросиев, цената на по-разпространените и търсени мощни возила ще падне средно с 4-5 хил. лв. спрямо миналата година, когато им се плащаше и акциз.
Поради тази причина последните няколко месеца на 2009 г. пазар за такива коли почти нямаше. Точна статистика липсва, но в периода септември-декември 2009 г. при различните търговци продажбите на такива автомобили бяха между 50 и 70% по-малко спрямо същите месеци на 2008 г. Според Вергил Кацов сделки с мощни лимузини и джипове през последните месеци на миналата година почти не е имало.

„Очакваме 3 млн. лв. приходи от реклама в метрото", казва в интервю за „Класа" изпълнителният директор на „Метрополитен" ЕАД Стоян Братоев
Г-н Братоев, какъв е капацитетът на метрото в момента, колко пътници превозвате на ден?
- Нашите прогнози бяха, че ще превозваме от 145 000 до 150 000 пътници на ден. Но от ноември насам имаме средно дневно около 180 000 превозени пътници. Дори в един предпразничен ден достигнахме 201 000.
Това ли е критичната граница по отношение на броя пътници, които може да поеме метрото?
- За да се подобри обслужването, трябва да се намали интервалът между влаковете. За целта в момента има процедура в Столична община за доставка на три нови влака. Така интервалът в час пик сутрин, който е около 4 минути, ще падне на 3 минути и 20 секунди. Така ще се возят с около 20 на сто повече пътници. Пътникопотокът постепенно ще нараства. За втория метродиаметър ще има друга процедура. Ще бъдат поканени всички големи европейски производители, а и не само европейски. Там съвместимостта няма да е основно изискване, за разлика от поръчката за първия диаметър, където трябва да има 100% съвместимост с останалите 21 влака.
При втория диаметър всички влакове трябва да са от един тип. Какъв ще е той, ще стане ясно от търга. Нашето желание е те да са модерни и хубави.
На какъв етап е строителството на втория метродиаметър? По кои станции работата е най-напреднала?
- Обектите са в различно състояние, но спазваме графика без съществени отклонения. Станция „Банишора" трябва да е готова първа като конструкция. Вече са готови стените, покривните плочи и се работи по вътрешните конструкции. При станцията до Централна гара се работи по стените, следват покривните плочи. По третата станция на Лъвов мост строителството започва през януари.
Пред ЦУМ се преместват комуникации, надявам се скоро това да приключи и през втората половина на януари да започне същинската работа по станцията. В станциите до НДК и музея „Земята и хората" се работи по вътрешните конструкции. На кръстовището на булевардите „Арсеналски" и „Черни връх" се работи по връзката между станцията и тунела. Под бул. „Черни връх" се дълбае тунел по нов австрийски метод. Изградени са 200 от общо 800 метра. На 11-ата станция между бул. „Джеймс Баучер" и РУМ „Черни връх" започна подготовката - преместват се канали. Втората половина на януари започва същинската работа.
Как ще се движат колите през Лъвов мост, все пак това е доста оживено място. Ще има ли сериозни задръствания?
- Мястото е тежко, но трябва да се мине оттам. Ще се опитаме максимално да запазим движението с временна организация. Ако трафикът по бул. „Сливница" се спира, в едното платно ще има двупосочно движение, а в другото ще се работи. Още се обмисля дали движението по бул. „Мария Луиза" ще се запази по време на строителството за 8 - 10 месеца само с двулентово движение. Но все още се работи по проекта за организацията на трафика, така че не мога да отговоря категорично. Няма вариант изцяло да спре движението по „Сливница", но може би това ще се случи в един момент по „Мария Луиза" за кратко.

„Доплащаме най-много за безплатни лекарства в ЕС", казва в интервю за „Монитор" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки маг. фарм. Николай Костов
Господин Костов, напоследък пациентите с хронични заболявания, които ползват безплатни медикаменти или с намаление от НЗОК, се безпокоят, че лекарствата могат да поскъпнат. Така прогнозираха от Комисията по позитивния лекарствен списък. От министерството уверяват, че това няма да се случи. Ще се стигне ли действително до оскъпяване на медикаментите?
- Сега действащата методика на ценообразуване генерира големи проблеми. Приема се най-ниската цена на определен медикамент от осем референтни държави. Икономическата криза обаче удари доста силно някои от тези страни, като Унгария и Румъния, където се стигна до девалвация на националните им валути. Това на практика доведе до нереалистично ниски, направо невъзможни цени, което от своя страна наложи оттегляне на немалка част от медикаментите от пазара.
Означава ли това, че и в България някои водещи в лекарствоснабдяването фирми ще се оттеглят? Вече имахме известен проблем с една от производителките на инсулин?
- За съжаление това вече се случва. Вече има медикаменти, оттеглени от пазара именно по тази причина. Все още няма обобщена информация за броя на спрените лекарства, но в нашите среди се говори, че те варират между 90 и 300.
Лекарствата за социално значими заболявания ли са?
- Да, за съжаление. Дали този процес ще спре, или ще продължи, могат да решат единствено самите производители и вносители на лекарства. Това зависи от ценовото ниво, което ще се наложи в нашата страна. Важно е да се знае обаче, че няма да се стигне до кой знае какво оскъпяване, тъй като лекарствата с техните цени вече са регистрирани, колкото ще се избегне нереалистичното спадане на цените, което демотивира компаниите, а дори и вносителите, да ги продават на българския пазар. Никой от тях не иска да работи на загуба, което е напълно разбираемо и логично.
Може ли да се отговори еднозначно ще усети ли увеличение на цените самият болен или повишението им ще бъде само за сметка на здравната каса - въпрос, който въпреки уверенията на здравния министър Божидар Нанев, все още тревожи пациентските организации?
- Не би следвало цените да се увеличат много, а по-скоро да се спре тяхното неразумно намаляване. През последните години всяка регистрирана цена бе все по-ниска и по-ниска, но това не може да продължава до безкрайност. Именно този процес следва да бъде спрян, стига да не е продиктуван от пазарни причини. Трябва да се знае, че България е една от малкото държави, да не кажа единствената, в която делът на заплащането от пациента на лекарствата е най-висок.

„И от работата на администрацията зависят следващите избори", казва в интервю за „Класа" зам.-минисъттър на образованието Светлана Ломева
Госпожо Ломева, наскоро стана ясно, че Институтът за публична администрация ще се занимава вече и с публични политики. Промяната на наименованието означава ли, че в него ще се обучават освен държавни служители и политици?
- Не виждам защо. В момента имаме твърде много ангажименти да подпомогнем дейността на държавната администрация. Обучението на политиците е отговорност на политическите партии. Всяка централа, която мисли за бъдещето си, иска да се развива и има стратегия, трябва да развие собствени структури, които да правят вътрешнопартийното обучение. Не може то да се прави от някой друг.
В каква посока ще са промените?
- Неговите дейности по отношение на програмите, които ще бъдат предлагани, действително се променят. Но по отношение на целевата група - не. Това е институт, който продължава да бъде само за държавни служители. И аз съжалявам, че през всичките тези години той не е заел мястото, което заслужава да има. В нашето съзнание, когато говорим за администрация, си представяме хора, които местят папки от една страна в друга и обикновено създават проблеми, а не ги решават. В другите европейски държави се говори за граждански служители - те обслужват гражданите и решават техните проблеми. Затова смятам, че у нас има нужда от един нов тип мислене. Самият администратор трябва да бъде със съзнанието, че е граждански служител и е на мястото си, за да подхожда и творчески към законодателството. Казвам това, защото като човек, който идва от НПО, виждам, че голяма част от администрацията е много добре запозната със законодателството. Но тя използва своите правомощия, за да каже примерно как едно нещо няма да стане, защото законът не го позволява. В същото време не казва - този закон е създаден от и за хора и ако в момента не може да изпълнява това, за което е създаден, нека да предложим да бъде променен. Имаме нужда от ново мислене в администрацията, която да осъзнае гражданската си мисия да решава проблемите.
Затова ли ще ги обучавате в публични политики?
- Да. Много е важно да се разбере, че администрацията е тази, която прокарва политиките и ги изпълнява, защото по резултатите от нейната работа хората оценяват дадено правителство и съответно от това зависят следващите избори. Една политическа партия може да има чудесни идеи, които ако обаче бъдат направени лошо, си остават само на хартия в една програма. Изключително важно е да бъде подготвена администрацията за това, че публичните политики са до голяма степен отговорност на самата администрация. Има и друг голям въпрос, свързан с партньорствата. Бях изненадана, че институциите не използват достатъчно опита на НПО-ата примерно в писането на пилотни проекти. Този опит съвсем спокойно може да бъде осмислен, събран и да стане държавна политика. Това са само част от нещата, които ми се иска да влязат в обучението на администрацията, за да може тя действително да бъде основен и важен партньор в прокарването на политиките.
Бившият министър на държавната администрация Николай Василев организираше масово езикови курсове и обучения. Направихте ли анализ на ефективността на всичко това?
- В момента правим анализ на ефективността на проектите по програма „Административен капацитет". България вече близо четири години е член на ЕС и от тази позиция имаме отговорности и трябва да мислим за страните от региона, които са тръгнали по европейски път на развитие, и да споделяме с тях нашия опит. Институтът има за цел след няколко години, когато събере сили, да започне да им. Това ще ни постави в по-добра позиция.

„Изборният туризъм ще се премахне чрез задължителната регистрация за гласуване", казва в интервю за „Дневник" Михаил Константинов, член на ЦИК
Другата седмица работната група към парламента за промените в изборното закодонателство отново ще се събере, за пръв път през тази година. Защо според вас управляващите не лансират радикални идеи за промяна, каквито очаквания бяха създадени, включително и за спиране на изборния туризъм?
- Изборният туризъм се премахва чрез активната регистрация. Тоест правото да гласуваш (както впрочем всички други права) да не е безусловно. На избори да може да гласува само този, който до 31 декември предходната година се е регистрирал. Във Франция е така и даже мадам Саркози на два пъти не можа да гласува за собствения си съпруг. Щото забравила да се регистрира.
В половината държави по света конституциите са точно толкова демократични, колкото е нашата, но гласуване в чужбина няма. Някъде пък има гласуване по пощата и в това отношение българските избиратели са ощетени. В Литва всички могат да гласуват електронно от всяка точка на света чрез смарт картите си (всеки литовец над 18 години има такава карта). Така че трябва да намерим разумния баланс, като отчитаме традициите и настроенията на хората, които ясно заявиха, че повече няма да търпят манипулации на вота. Все едно дали чрез някаква псевдомажоритарност или чрез обикновен алъш-вериш с циганските гласове.
Казахте псевдомажоритарност - вероятно визирате последните изменения в закона, когато се допуснаха 31 мажоритарни кандидати?
- Именно. Тогава не знам с кой акъл (или по-точно съвсем без акъл) изборните корифеи от БСП ни в клин, ни в ръкав въведоха мажоритарен избор в един тур - най-страшния вид, избор във всеки от досегашните 31 многомандатни изборни района. Районите впрочем до 4 пъти се различават по население, така че глупостта тук беше пълна. Предполагам какви сметки са си правили на "Позитано" 20, но те излязоха абсолютно без кръчмаря.
Защото БСП се изхитри да спечели точно ... нула мажоритарни мандати! И записа най-големия изборен крах в новата си история. Ще припомня резултатите. ГЕРБ спечели общо 116 мандата, от които 25 мажоритарни. БСП спечели 40 мандата и нула мажоритарни. ДПС спечели 38 мандата, от които 5 мажоритарни. Ако я нямаше въпросната псевдомажоритарност, ГЕРБ щеше да има 103 депутати, БСП щеше да е с 46 депутати (не че има някакво значение), а ДПС пак щеше да си има 38 мандата. Но тогава на ГЕРБ щеше да му е много трудно да направи правителство на малцинството и коалицията във формат Европейска народна партия (ГЕРБ + Синята коалиция с много крехко мнозинство) щеше да е неизбежна. И историята на България щеше да е съществено различна.
Споменахте за разликата между избирателните райони в момента. Вие отдавна предлагате да бъде променено изборното райониране и да се намалят избирателните райони - на какъв принцип трябва да стане това?
- Промяната се налага от това, че сегашните 31 избирателни района се различават драстично по броя на населението и съответно по броя на мандатите, които се печелят на избори. Най-малките райони, те са четири-пет, имат по 4 мандата, а най-големият - Варненският, има 14 мандата. Това води до изкривявания на резултатите. Идеята е да се окрупнят районите, като се спазва принципът, че един район не се разделя на две части. Както и че се обединяват само райони с обща граница. Предлагаме да се обединят 22 по-малки района, от което ще се получат 11 по-големи. Като ги прибавим към останалите 9, получаваме общо 20 окрупнени избирателни района.
По този начин ще стане по-справедлива избирателната система за самите избиратели. Тя на национално ниво и сега е справедлива, тъй като всяка партия си получава мандатите, които й се полагат срещу общия брой получени гласове. Не е така на регионално ниво - там партийни листи с повече гласове могат да получат по-малко мандати. Тези аномалии ще се премахнат, ако се
приеме новото райониране.
Консултирали ли сте с управляващите от ГЕРБ тази идея?
- Експертите на ГЕРБ, които се занимават с тази материя, казват, че са съгласни да се промени районирането. Но известно е кой последен ще си каже думата.
БСП и ДПС съгласни ли са?
- БСП се инати. Понеже било трудно да накара две партийни организации да работят като една. Това не го разбирам. А ДПС не е изразило мнение. Според мен ДПС нищо няма да загуби.

Няма коментари: