петък, 1 януари 2010 г.

ПРОЗРАЧНАТА ДЪРЖАВА БЪЛГАРИЯ С ПРОЗРАЧНИТЕ ХОРА В НЕЯ... ЛАНДШАФТЪТ НИ Е ИСТИНСКИ!

ПО Money.bg
Рекордно ниска лихва от 0,39% определи БНБ
Основният лихвен процент (ОЛП), определен от БНБ, от 1 януари е 0,39%. Справка в скалата за 2009 г. показва, че за седми пореден месец централната банка определя намаляващ ОЛП. За декември миналата година основната лихва бе 0,55 на сто.
Ето и динамиката на ОЛП за 2009 г.:
януари - 5,17%
февруари - 3,92%
март - 3,49%
април - 3,53%
май - 2,27%
юни - 2,35%
юли - 2,24%
август - 1,71%
септември - 1,57%
октомври - 1,46%
ноември - 0,61%
декември - 0,55%.

ПО ИВО ИНДЖЕВ

Леката корона на премиера стана тежка за пъдаря
Няма да е справедливо на изпратим годината без поне едно споменаване на безспорния главен генератор на медийни събития Бойко Борисов. Задачата да бъде цитиран с най-важното, най-интересното, най-забавното, и т.н. е непосилна за мен. Затова ще се огранича само с два цитата, които си заслужават да бъдат разгледани на финала на годината. И може би трябва да бъде част от рубриката “най-противоречивто”.
Ето какво каза пред журналисти ( в Благоевград) на изпроводяк в края на 2009 г. министър-председателят Бойко Борисов:
„Не знам дали може да ме разберете, но най-тежко е да си пъдар на обран бостан – сега късаме малките динчета и даваме на общини, на доктори, за да запушим така изгребаната държава“.
Тук поантата не е в динчетата, нито в обрания бостан. Не е и в пъдаря, който дава ( и царя даваше). “Пъдарят” дава, откривайки край Благоевград туристически комплекс, заради който ние, гражданите, подкрепящи наистина европейското развитие на България, можем да бъдем санкционирани от ЕС съюз. Той вече заплаши с наказателни мерки заради нарушаването на екологичните норми при строителството на комплекса “Картала”, който въпреки това премиерът тържествено откри. Какво ли ще последва при това пренебрегване на европейското предупреждение?
А как се връзва “най-тежко е да си пъдар” в устата на премиера, с казаното от него само преди броени месеци, на 28 август по Нова телевизия, че да си премиер е десет пъти по-лесно, отколкото кмет, оставям на вас да прецените. Как премиерската корона натежа от онази лекота през август, до тежестта на трънения венец на пъдаря по Нова година?
Ако сте живели при социализма и владеете неговия диалект, няма да ви е трудно да разберете тази диалектика като “ единството и борбата на противоположностите”.

Обръщение към президента: честита стара година!
РУТИННАТА НА ПРЪВ ПОГЛЕД КРИМИНАЛНА ХРОНИКА С ПОРЕДНАТА СТРЕЛБА ПО БИЗНЕСМЕН В СОФИЯ МОЖЕ БИ НЕ Е ЧАК ТОЛКОВА “ОБИКНОВЕНА”. ЕТО КАКВО СЪОБЩАВА АГЕНЦИЯ БЛИЦ:
Четири куршума за съдружник на главния секретар на президента
Простреляният снощи в „Овча купел” строителен предприемач се казва Иван Митовски, а не Иван Митров. Той е близък до главния секретар на президента Георги Първанов Красимир Стоянов, научи „БЛИЦ”.
Поддържал е приятелски отношения и с бившия шеф на НСБОП и Жандармерията ген. Кирил Радев. Митовски е съдружник с тях в „Жилищно строителна кооперация „Зора 10”, сочи справка в ДАКСИ. Тримата и до момента се водят управители на фирмата заедно с Пламен Иванчев, Васил Йосифов и Васил Василев.
Поне четири куршума са изстреляни по Иван Митовски. На този етап полицаите, разследващи случая, са категорични, че се касае за опит за убийство, а не само за сплашване.
Друг интересен съдружник на Иван Митовски е Емануил Янков, управител на фалиралата фондация „Света Богородица Витошка”. Двамата си делят собственост във фирма „Малви”, която е с предмет на дейност „отглеждане на лозови, овощни и други трайни насаждения”.
Янков е и в управителния съвет на Политическа партия „Съюз на националното достойнство „Гранит”. Тя бе създадена от бивши армейски офицери преди изборите като конкуренция на ГЕРБ.
Иван Митовски е настанен във Военно медицинска академия. Според информация от тази сутрин състоянието му е стабилно. Лекарите са извадили три куршума от тялото му. Най-сериозно поражение е оказал куршумът, който е преминал през белия му дроб и е заседнал в ребрата му.
Мария Николаева, БЛИЦ
Да оставим настрана фактът, че отново има връзка между покушение върху живота на бизнесмен и президентското обкръжение. Нека да приемем, че пак става дума за нещо формално, недоказано. Те и убийствата на близките му хора си остават неразкрити, както и все още съдът не се е произнесъл по обвиненията в кражби от еврофондовете на президентски спонсори. Така че държавният глава се възползва има формалното право да мълчи в услужливата медийна среда, в която е потопен.
Само че набъбва политическият въпрос: що за конфликт на интересни има в обкръжението на Г. Първанов? Там гъмжи от държавни чиновници, които имат частен бизнес. Не само секретарката му Мариана Добрева ( съдружничка във фирма „Айви СМ“ на президентските синове, демонстриращи напоследък рязък скок в материалното благосъстояние), за която вече някои вестници писаха, но и главният му секретар Красимир Георгиев е изкушен да печели на частния фронт.
Както се очертава и през новата 2010 г. няма да получим отговори на списъка от подобни въпроси, който расте, но старее. Ние също. Ще дочакаме ли истината?
Честита стара година!

Целувките са полезни, боят е вреден, но празничен – като президентско обръщение
от Иво Инджев
Най – после и аз попаднах сред мнозинството – да ми е честита новата година!
Оказва се, че по официални данни 79 на сто от българите са празнували новогодишно у дома. И аз така!
Човек като си е у дома и не му е прекалено шумно от разни оркестри и диджеи, не му пречат някакви си келнери и прекалено развеселени граждани от селски тип, в един момент му се приисква със средствата на модерните комуникации да се осведоми какво става по широкия свят. Което най-добре може да се провери в новинарските сайтове и емисии. И ето какво научих.
Оказва се, освен, че повечето от нас си празнуват у дома ( не толкова от привързаност към познатата от останалите 364 дни в годината обстановка), човек може да се натъкне на всякакви полезни открития за собствената нормалност, колкото и да се е съмнявал досега. Хубаво било да се целунем на връх смяната на годината – това е сред водещите заглавия.
Има обаче и неприятности ( няма да ви развалям настроението със съобщението на пожарната за двама загинали при пожар в новогодишната нощ, нито ще ви връщам към стрелбата по бизнесмен в София, който се оказа съдружник на главния секретар на президента ни – тази новинка бързо ще отшуми и изтлее, както всички подобни). Отключвало се домашното насилие по празниците. Поради алкохол, безпаричие, депресия ( не ненаучен език му се вика “махмурлук”). Откритието е с бургаски адрес, но можеше и да е с всякакъв друг- просто само в Бургас са се сетили да забележат и да споделят с нас, че българинът си бие жената и децата по принцип, но с особено настървение- по празниците.
Преди да кажа обаче кое преоткриване на топлата вода най-много допринесе за стопляне на сърцето ми в не толкова тихата и свята нощ, да ви кажа и на вас ( ако още не знаете), че през януари ще се състои кастинг за “мис Баба”. Ако сте от другия пол и се чувствате дискриминиран, бъдете кавалер. И вашият ред ще дойде.
Може и да сте се досетили вече, че най-хубавото търпеливо съм ви оставил за финала, за да му се насладите като на кадаиф след шкембе чорба. Разбира се, че става дума за президентското приласкаване на телевизионния зрител. Наред с напомнянето да бъдем съпричастни с бедните, строгият но справедлив баща на нацията предупреди да не даваме ( а защо не да не вярваме на?) обещания хей така, като коледни играчки за елхата, които просто си прибираме след празниците за следващата година. Какъв чудесен образ, какъв споделен личен опит !
Но главното президентско послание беше, че успехите нямало да дойдат даром. Трябвало здраво да поработим. Благодарим за напътствието.
В духа на президентската мъдрост запретвам ръкави и започвам да работя здраво ( не че има къде другаде, освен у дома, но пък тук съм на единственото място в класациите, където съм си заедно с мнозинството).
Тази статия е моят принос в реализирането на тезисите на др. Г.Първанов да работим здраво за успеха – аз това работя, пиша! Сега чакам и успехите ( а те няма да закъснеят – остана ми само една Нова година, в която за десети и последен пък ще слушам напътствията му, преди да си хване пътя).
Така че, драги сънародници, целунете се полезно, запишете за съответния кастинг ( все ще намерите своята ниша), не си бийте жените и децата прекалено често (то бива празнуване, ама не прекалявайте) и се залавяйте за работа.
Успех!


ПО ДОЙЧЕ ВЕЛЕ

Българинът с удостоверение за пробивност

Надеждата умира последна
"Види ли и най-малката светлина в тунела, българинът е готов да премине през него", казва германският посланик в България Матиас Хьопфнер. Маринела Липчева разговаря с него.
Посланикът на ФРГ в България Матиас Хьопфнер е роден през декември 1953-та година в Потсдам. Завършил е право. Работил е в Института за международно право "Макс Планк" в Хайделберг и като адвокат. Дипломатическата му кариера започва през 1987 година. Бил е на дипломатически постове в Джакарта, Триполи и Отава.
ДВ: Господин Хьопфнер, Вие сте от четири месеца посланик на Федерална република Германия в България. Чувствате ли се добре там?
Посланикът на ФРГ в България Матиас Хьопфнер
Хьопфнер: Да, мога да кажа, че това е доста интересно за мен време с оглед на събитията от лятото. От страна на Германия има силен интерес към Източна Европа. В личен план също се чувствам много добре. Успях дори да намеря къща в София. Нещо, което се оказа до известна степен проблем за моя предшественик.
ДВ: Роден сте в Потсдам - столицата на Прусия. Съгласен ли сте с твърдението, че българите са прусаците на Балканите?
Хьопфнер: Прекалено отскоро съм в България, за да мога да отговоря на този въпрос. Трябва да призная, че до известна степен ми липсва база за сравнение, но така като се замисля, не ми се струва, че България е особено пруски ориентирана.
ДВ: Защо? Кое от пруското Ви липсва?
Хьопфнер: България е все пак страна, която има южноевропейски характер, страна, която е ориентирана към югоизтока заради историята си. С Прусия свързвам по-скоро северногерманския тип.
ДВ: Беше ли Ви трудно да се ориентирате в българската политика, в отношенията между отделните партии и открихте ли нещо, което бихте определили като типично за България?
Борисов често подчертава тесните си отношения с баварския ХСС
Хьопфнер: В действителност това не е лесно. Всеки незапознат с отношенията между отделните политически сили в България се ориентира първоначално трудно. За кратко време в тази страна бяха извършени драматични политически промени. Разбира се, за мен беше предимство това, че малко преди пристигането ми в страната беше създадено ново правителство. Така че не само аз, но и останалите колеги в посолството трябваше тепърва да създават контакти с новите управляващи. От друга страна, известно е, че ГЕРБ има особено близки отношения с Бавария. Това беше също от полза за мен, защото вратите са отворени и се водят активни разговори.
ДВ: Българският премиер Бойко Борисов подчертава често тесните си отношения с ХСС и Европейската народна партия. Означава ли това, че България може да очаква дивиденти от страна на германското правителство?
Хьопфнер: Не знам дали може да се говори за дивиденти, но е факт, че имаме много тесни отношения и това не се отнася само до баварския ХСС, а изобщо до отношенията между българското и германското правителство. Надявам се, че и контактите между парламентите на двете страни ще станат по-интензивни в бъдеще. Иска ми се това да стане факт и за гражданското общество в двете държави, което означава, че развитието на неправителствения сектор в България трябва да бъде тласнато напред.
ДВ: Тесните контакти обаче не означават, че Германия ще си затваря очите, когато България допуска грешки?
Хьопфнер: Напълно погрешно би било да си затваряме очите в такъв случай. Добрите приятелства се характеризират с това, че не спираш да си критичен към другия въпреки цялата ти солидарност с него, да не си затваряш очите, а да назоваваш нещата с директните им имена. Точно това е много важно в първите години след приемането на страната в ЕС, когато тя трябва да отговори на големите очаквания в рамките на мониторинговия процес от страна на Брюксел.
ДВ: В този смисъл забелязахте ли конкретни крачки от страна на сегашното правителство за преодоляване на двата големи проблема на България - организираната престъпност и корупцията, за които Европейската комисия непрекъснато говори?
Реформата в съдебната власт - от ключово значение
Хьопфнер: Тази тема е в сърцевината на мониторинговия механизъм. Новото правителство представи няколко много важни проекта за промени, които са в правилната посока. Реформата в съдебната власт, например, има изключително важно ключово значение в цялостния процес на реформи, който пък е решаващ за пълната интеграция на България в европейските структури. Реформата в правосъдието е, според нас, първият много значим тест и ние се надяваме, че парламентът ще приеме промените в наказателно-процесуалния кодекс. След това, разбира се, от голямо значение е приложението на приетите закони. Не само в Брюксел, но и в отделните страни от ЕС очакват, че в България ще се стигне до ефективни присъди на хора, свързани с организираната престъпност. Ако това не се случи, България ще разочарова партньорите си. Аз мисля обаче, че с представения пакет от реформи страната е на прав път.
ДВ: Германия е търговски партньор номер едно за България, но не и по отношение на инвестициите. Мислите ли, че това е повод за безпокойство?
Хьопфнер: Най-напред искам да кажа, че към статистиките трябва да се подхожда внимателно. Германия е все още един от най-големите инвеститори в България и ако не е на първо или второ място в това отношение, а малко по-назад, една от причините за това е, че германските фирми невинаги инвестират чрез централата си. Те правят това и чрез свои представителства в други европейски страни, което разбира се, променя статистиките.
ДВ: Т.е. интересът на германските инвеститори се запазва?
Хьопфнер: Не може да се каже, че Германия е отстъпила назад като икономически партньор на България. Точно обратното. Според мен в това отношение има огромен потенциал особено сега, когато България като член на ЕС осъществи започнатите инфраструктурни проекти и подобри рамковите условия за участие в конкурси за обществени поръчки. Разбира се, връщайки се назад към реформата в съдебната власт, ще кажа, че от голямо значение е и подобряването на законовите рамки, на сигурността, свързана с приложението на законите. Всичко това би окуражило германските фирми да инвестират повече в България.
ДВ: Казахте, че има все още неизползван потенциал за инвестиции? Кои области имате предвид?
Германия - един от най-големите инвеститори в България
Хьопфнер: Аз лично виждам добри шансове за германски инвеститори от сферата на енергийната ефективност или пък технологиите, свързани с опазването на околната среда. Има и много други области с потенциал за инвестиции, например услугите. Да се надяваме, че когато икономическата криза отмине, пропуснатото ще бъде наваксано. В това отношение гледам с опитимизъм в бъдещето.
ДВ: В началото на разговора ни казахте, че засега не сте открили нищо пруско у българина. Успяхте ли все пак да откриете силните страни в характера на хората в тази страна и кои са те според Вас ?
Хьопфнер: Както казах, не съм отдавна в страната, за да давам оценки. Според мен обаче една от силните страни на българина е в това, че когато види и най-малката светлинка в края на тунела, е готов да премине през него. Това ме изпълва с надежда.
ДВ: До края на мандата Ви като посланик на ФРГ в България има три години. Как би ви се искало да изглежда страната след три години?
Хьопфнер: Иска ми се започнатите от сегашното правителство реформи да бъдат приложени енергично, да покажат, че са успешни на практика. Така България би подобрила и имиджа си. В този смисъл пожелавам на страната успех, който тя, според мен, заслужава.
Автор: М. Липчева/Редактор: Б. Михайлова

Българската 2009-а през погледа на германски експерти
Пъзелът на българската 2009 година вече е подреден
Кое беше най-важното за България през 2009-а година? Германските експерти Андреас фон Белов и Марк Майнардус обобщават значимите събития от отминаващата година и отправят поглед към българската 2010-а.
Андреас фон Белов завежда софийското представителство на германската политическа фондация „Конрад Аденауер”, а Марк Майнардус - представителството на организация „Фридрих Еберт”.
Андреас фон Белов разказва: "Пристигнах в България през 2008-ма и трябва да кажа, че 2009-та започна за мен с малък шок. В софийския офис на фондация „Аденауер” доста поизмръзнахме. Тогава спряха руските доставки на газ и парното пострада. Разбрах, че България не е свързана с газопреносната мрежа на страните-членки на Евросъюза.
Промяната в посоката на развитие след 5 юли - най-важното събитие за България
В последния момент
Другото, което ми направи впечатление като чуждестранен наблюдател на българската политика, бе опитът на десните сили да се обединят на фона на финалната агония на „кабинета Станишев”. Старото правителство се опита на всяка цена да остане на власт с помощта на непозволени хватки като промяната на избирателния закон в последната минута. Още на изборите за Европарламент през юни стана ясно, че новата партия ГЕРБ ще стане и водеща политическа сила.
Така се стигна до най-важното събитие за България през тази година - общопарламентарните избори на 5 юли. Освен, че ГЕРБ победи с много повече, отколкото очакваха от нея, се случиха и други неочаквани събития като изчезването на НДСВ от парламентарната сцена и изключително слабите изборни резултати за БСП. Всички чуждестранни наблюдатели видяха в тези резултати нов импулс за България, свързан с промяна в посоката на развитие. Категоричният резултат за ГЕРБ осуети политическата криза в страната и за разлика от Румъния навреме бе съставено дееспособно правителство. Анализът, който направи фондация „Аденауер” след първите му сто дни, сочи, че кабинетът Борисов работи прозрачно, особено в сравнение с предшествениците му.
Реформаторската му дейност обаче силно е затруднена от настъпващата световна стопанска рецесия. Много болезнени остават проблемите с ниските доходи на българите и реформите в съдебната система. Българското правосъдие остро се нуждае от млади и независими магистрати. Що се отнася до корупцията, има я не само в България. Има я и при нас, в Германия. Хора от управляващия Християн-демократически съюз бяха замесени в корупционен скандал, свързан със събирането на боклука в Кьолн. Участниците се отърваха само с тлъсти глоби. Това обаче не означава, че цялата партия е корумпирана...
Марк Майнардус хвали Маргарита Попова
Изненадите продължават
По много важни проблеми като енергетиката и руските енергийни проекти правителството на Борисов все още търси решения. Например така и не се разбра ще се строи ли в крайна сметка АЕЦ „Белене” и дали руският проект за Южен поток през България ще измести Набуко. Преди всичко е важно решенията да се вземат открито и прозрачно, а не да се сключват тайни договори, каквато бе досегашната практика на българските правителства. Ето защо новата 2010-та се очертава като интересна за наблюдение върху развитието на българската политика. Дори и заради изненадите, които продължават да поднасят нейните главни герои. Така например бях изненадан от първоначалната подкрепа на ГЕРБ за референдум по въпроса за новините на турски език по Българската национална телевизия. Като демократ не мога да премълча критичното си отношение към подобен ход, който влиза в дисонанс с политиката в Германия и в почти всички членки на Европейския съюз към разширяване на присъствието на езиците на малцинствата в масмедиите. Не очаквам обаче нови проблеми с доставките на руски газ, защото Русия разбра, че спирането на газовите потоци за Европа не е благоприятно и за самата нея....”
Подобна е и оценката на Марк Майнардус от софийското представителство на германската организация "Фридрих Еберт": Най-важното събитие през 2009-та година за България бяха общопарламентарните избори, чийто резултат бе смяната на властта и излъчването на ново правителство.
Непосредствено след изборите най-съществена за българската политика и обществения живот бе темата за корупцията. Несъмнено разпространението на това социално зло подейства върху изграждането на нов стил на управление от страна на сегашното правителство, характеризиращ се с повече динамизъм и непримиримост. За някои ресори бяха назначени чудесни министри, които наистина се опитват да променят нещата. Провеждането на съществените реформи обаче изисква много повече време от петте месеца, които имаше досега новият кабинет. Като пример мога да посоча правосъдната министърка Маргарита Попова, която направи сериозни опити да реформира съдебната система, а това изисква както промяна в манталитета на магистратите, така и добре подготвена нормативна база. Адмирации заслужава и финансовият министър Симеон Дянков за усилията му в условията на криза хем да балансира бюджета, хем да задели средства за развитие.
Социалистите се нуждаят от презареждане
Само стари муцуни
По отношение на опозицията бих изтъкнал тежкото положение, в което се озова БСП след изборите. Сега социалистите наистина имат нужда от презареждане и по отношение на порутения имидж на партията си, а и спрямо апаратчиците, за които се твърди, че са корумпирани. Новият стар шеф на БСП Сергей Станишев обеща нови лица и реформи в партията, но досега не сме видели да е свършено кой знае какво... Парламентарната група на левицата е пълна с муцуни от старото ръководство и с бивши министри и зам-министри, които сега са сред застрашените видове, в случай че им бъде потърсена правна отговорност за предишни „заслуги”. Новата 2010-та и идната 2011-та ще бъдат много важни за реформите в социалистическата партия. Напълно споделям мнението, че БСП може да оцелее само ако напълно се отърве от сегашния си имидж и докаже на обществото, че е загърбила миналото си.
Според мен новата 2010-та ще бъде относително спокойна откъм политически дрязги и конфликти година за България, защото загубилите парламентарните избори имат още да си ближат раните докато правителството на Бойко Борисов ще се радва на стабилна подкрепа в Народното събрание. Кризата ще продължи да владее България и новата година ще бъде трудна, особено по отношение на заетостта. Ако страната влезе в коловоза на общоевропейската прогноза за 2010-та, в края на годината ще се почувства известно подобряване на стопанската конюнктура и оживление на пазара на труда....”
Автор: Н. Цеков/Редактор: М. Илчева

Испания пое ротационното председателство на Европейския съюз
От полунощ Испания пое от Швеция ротационното председателство на ЕС за следващите 6 месеца. Испанското председателство е първото след влизането в сила на Лисабонския договор и в този смисъл маркира нова ера в управлението на Общността. Ръководната роля се поема за първи път от постоянен председател на Европейския съвет, който през следващите две години и половина ще бъде изпълняван от белгиеца Херман ван Ромпой. Испанското председателство ще премине под мотото "Иновация за Европа". Мадрид си е поставил за цел да бъде приета нова стратегия за икономически разцвет до 2020 година.

Нетаняху предлага близкоизточна среща на върха в Египет
Израелският премиер Бенямин Нетаняху е предложил провеждането на близкоизточна среща на върха в Египет. Тя трябва да даде тласък на мирния процес с палестинците. Предложението си Нетаняху е отправил на среща с египетския президент Хосни Мубарак в Кайро. Засега няма реакция от официални египетски и палестински източници.

Информатор на ЦРУ е взривил осемте американци в Изт. Афганистан
Бомбеният атентат в база на ЦРУ в Източен Афганистан, при който загинаха 8 американци, е бил извършен от информатор афганистанец, предаде телевизия ЕйБиСи като се позова на офицер от тайните служби. Нападателят е проникнал в силно охраняваната зона без да бъде претърсван. Отговорност за нападението поеха радикалните талибани. Седем от жертвите са служители на ЦРУ.

На 1 януари в Германия влиза в сила пакет от данъчни облекчения
С началото на Новата година влизат в сила данъчни облекчения в Германия на обща стойност, изразяваща се в двуцифрено число милиарди евро. Само от данъчното приспадане на здравните осигуровки и средствата за медицинско обслужване гражданите ще спестят 9.5 млрд. евро. Увеличават се детските пари и необлагаемият минимум за отглеждане на дете. От 19 на 7 процента пада ДДС за нощувките в хотел. Намалява се и ставката за данък-наследство. В замяна скачат социалните отчисления за хората с високи доходи, пенсионните осигуровки и тези срещу безработица.
Иран: Изостряне на напрежението между правителството и опозицията
В Иран се изостря напрежението между правителството и противниците на режима. Лидерът на опозиционното движение Мусави взе за пръв път думата след уличните сблъсъци през последните дни на антиправителствена интернет-страница. Мусави подчертава, че е готов да умре за иранския народ. Мусави, който се стреми към реформи в рамките на съществуващата система, пише още, че няма да се поколебае да се превърне в мъченик в името на религиозните и национални права на народа. Президентът Ахмадинеджд трябва да поеме отговорност за тежката криза, до която доведе страната. Всички политчески затворници трябва да бъдат освободени и трябва да се признае правото на народа на събрания, отбелязва Мусави на опозиционната интернет-страница.

"Цената на истината" за "голото сканиране"
Сканиране на тялото или на морала - кое е по-лошо?
Несполучилият опит за атентат със самолет в САЩ по Коледа реанимира идеята за т.нар. "голо сканиране". Оспорваният метод предизвика широка дискусия в целия цивилизован свят, само не и в България. Защо ли, пита Е. Лилов.
Човек може да открие в разните интернет-форуми какво ли не. Например ето това запитване от потребител с псевдонима "активен": "Може ли някой да ми каже къде в София има скенер, който заснема цялото тяло, да се ходи без направление от личния лекар, снимката да става веднага, да не се налага да чакаш на опашки и да пестиш по стотина лева на всеки орган, ако трябва да ги снимаш поотделно"?
Така изглежда човешкото тяло при т.нар. "голо сканиране"
Не, такова място в София няма. Все още не. Но скоро може да се появи, дори много по-скоро отколкото е предполагал авторът на горното запитване в интернет. Е, има една подробност - снимките ще се правят не по желание на пациента и не на пациенти, а на всеки, който пътува със самолет. И няма да е с медицинска цел, а ще бъде част от новите мерки за сигурност. Засега - по летищата, а много скоро вероятно и по гарите, пристанищата и т.н.
Нахлуване в личната сфера
За разлика от масово използваните в момента "метални детектори" методът използва радиовълни за да открива скрити предмети по тялото. Именно заради това, че тези нови уреди могат да "надничат" под дрехите, те вече се сдобиха с армия от врагове, които твърдят, че този вид заснемане представлява нахлуване в личната неприкосновена сфера на човека. Да припомним още, че миналата година ЕС отложи плановете за въвеждане на тази технология, след като много пътници се оплакаха, че така ще се открива голотата им. Това обяснява и сегашния разгорещен спор.
В България такъв обществен дебат липсва. Няма дори и наченки на обществено говорене по темата. А тя е пряко свързана със свободата на личността и личното достойнство на човека, защитата на неговата чест и доброто му име в обществото (чл. 32, ал. 1 от българската Конституция). Впрочем не станахме свидетели на истински дебат и когато парламентът обсъждаше дали да даде на МВР достъп до трафичните данни за интернет-връзките и мобилните телефони. И изцяло отсъстваше такъв дебат напр. когато стана ясно, че реалити-шоуто "Цената на истината" по една от националните телевизии се превръща в запазена територия за доброволно "самосканиране" дори на най-интимното от живота на човека.
Телевизията се превръща в запазена територия за доброволно "самосканиране"
Каква цена сме готови да платим?
А там става въпрос наистина за шокиращи откровения като агресия и прелюбодейства, ексцентрични сексуални преживявания и перверзни фантазии, за ненавист към родителите дори. Пред възможността да се шокира обществото (интересът на медията) или да се вземат едни 200 хиляди лева (интересът на участниците) отпадат всякакви задръжки и бледнеят принципи и морални стойности.
Не става ясно само какъв точно е интересът на гражданите, щом и те си мълчат. Затова и гражданското общество в България продължава да е бледо подобие на добрите образци, в които за отстояването на гражданските свободи ежедневно се водят войни. Затова и въпросът не се свежда само до "цената на истината", а до това каква цена сме готови да платим!
Автор: Е. Лилов/Редактор: А. Андреев

Къде сбъркаха пророците в края на миналия век?
В прогнозите от 1999 година има множество пропуски
Повечето имена, оставили отпечатъка си върху първото десетилетие на новия век, не присъстваха в прогнозите на пророците - напр. Осама бин Ладен, Джордж Буш или Барак Обама. В предсказанията от 1999 има доста бели петна.
Възходът на Китай и краят на Г-8? За това и дума не става в прогнозите от миналия век. Същото важи и за Гугъл, Уикипедия и социалните мрежи. А кой би сметнал за възможен факта, че през XXI век на власт в Германия ще се върне онази политическа констелация, с която Хелмут Кол управлява страната цели 16 години - ХДС/ХСС и СвДП. Само че не как да е, а с жена канцлер и външен министър с хомосексуална ориентация. Нещо също толкова неочаквано и немислимо през 1999 година, колкото и избора на чернокож президент в САЩ.
Роботите ще заместят човека? Дали?
Преди десет години се говореше за Били Джой и книгата му "Защо бъдещето не се нуждае от нас". Създателят на софтуерната фирма Сън Майкросистемс разснява тогава, че напредъкът в развитието на роботи и изкуствена интелигентност, генетиката и нанотехниката могат до 30 години да причинят изчезването на човечеството. Днес Сън Майкросистемс е пред сливане с друга фирма, а Били Джой - почти забравен.
Компютри на цената на хартия?
Друга доста разпространена теория от миналия век е Законът на Мур. Гордън Мур, съосновател на Интел, твърди, че мощността на процесорите ще се удвоява на всеки 18 месеца. Това означавало, че през 2020 година техниката ще опре до границите си. Тогава компютрите щели да бъдат също толкова евтини, колкото хартията.
През 90-те години на миналия век се смята, че най-важният напредък ще бъде отбелязан в сферата на биотехнологията. До пет максимум десет години щял да бъде създаден първият черен дроб от стволови клетки, а до 50 години "всеки орган можел да се създаде с помощта им". С други думи можело да се постигне потенциално безсмъртие. Проблемът на така създалата се ситуация би бил остаряването на мозъка. Ако на човечеството му се удаде спирането на този процес, "обществото щяло да се управлява от бедни на идеи старци и да стагнира".
Германските фармацевти също си имат прогнози. През 1999 година федералното министерство за изследванията и технологиите дава поръчка за прогноза в сферата на здравеопазването. Някои от резултатите на последвалия доклад - най-рано през 2005 и най-късно през 2018 година ще се намери лек за следните болести - СПИН, Алцхаймер, Паркинсон и алкохолизъм. Засега изгледи за успех няма, ето защо учените май трябва да побързат.
Следващата борсова криза ще ни изненада като гръм от ясно небе...
Прогнозите често вредят
Като направим равносметка на прогнозите, стигаме до извода, че проблемът на футурологията е следният - историята се определя преди всичко от възникването на изключително неочаквани събития. Ето защо прогнозите на експертите често са без стойност и дори вредни. Това е тезата на Насим Талеб, описана в книгата му "Черният лебед". Същото твърдение се среща и на страниците на списание Шпигел през 1999 година. В него Клаус Франке твърди: "Футурологията отдавна капитулира пред задачата да направи горе-долу надеждни прогнози. Нито интернет, нито озоновата дупка, нито лудата крава или пък мобилния телефон, достъпен за всекиго, бяха предсказани от учените. Със сигурност можем само да твърдим, че следващата борсова криза ще ни изненада като гръм от ясно небе."
Алан Позенер/Ди Велт/БГ/БЕ

''Новата мафия'' на Иран
Кой всъщност властва в Иран?
Една мафиотска банда държи в ръцете си ислямската република Иран. На всяко възлово равнище в страната вилнее вездесъщата революционна гвардия, която е главната опора на режима на ходжите.
На тази престъпна групировка се спира публицистката Биргит Церна в анализ под надслов „Новата мафия на Иран”, публикуван в Кьолнер Щатанцайгер.
След манипулираните президентски избори през юни революционните гвардейци се превърнаха в действителните управници на Иран и владеят страната като една мафиотска държава. Още през лятото някои наблюдатели говореха за един вид „военен пуч” в Иран. През последните месеци политическото поле за действие на „духовния лидер” аятолах Хаменей бе рязко ограничено от назначените от самия него гвардейски командири.
Гвардейците в Иран контролират империя за десетки милиарди
Военните се превърнаха в мениджъри
Въпреки това гвардейците в никакъв случай не могат да бъдат сравнявани с военна хунта. От военна сила те се превърнаха в мениджъри на една икономическа империя, които напълно неконтролирано от другите институции проникват във всички сфери на обществото. Сега те преследват не само националните, но и своите собствени властови и икономически интереси. По този начин гвардейците се превърнаха в не по-малко опасен фактор на властта в държавната конструкция на ислямската република.
В стихията на революцията през 1979 революционните гвардии бяха създадени от аятолах Хомейни като паралелна военна институция за защита на революцията. Те бяха една народна армия, която по време на иранско-иракската война се сдоби с митична слава. След края на войната през 1988 тогавашният президент Рафсанджани не се осмели да обяви демобилизация, за да не увеличи още повече риска за армията от безработни. Съсипаната от войната страна обаче не може да си позволи такъв огромен военен сектор.
Ахмадинеджад разшири властта на гвардейците
Слуги на Сатаната
Така Рафсанджани откри за гвардейците светът на икономиката. Но нито той, нито приемникът му Хатами не успяха да поставят гвардейците под свой контрол. След встъпването си в длъжност пред 1995 президентът Ахмадинеджад разшири още повече икономическата и политическата власт на гвардиите.
Днес, освен цялата военна индустрия, те контролират също и една империя за десетки милиарди. Този контрол се простира върху всички стопански сектори – от лазерна очна хирургия, автомобили и строителств, до пазара на черно и добива на нефт и природен газ. Така гвардейците произвеждат нелегално забранените сателитни антени, след което насила ги свалят от балкони и покриви, за да ги продават на черно. Същият механизъм се практикува и при търговията с наркотици. От 2005 година досега гвардиите са получили 750 правителствени поръчки за проекти в петрохимическата индустрия. Преди смъртта си великият аятолах Монтазери заклеймяваше гвардейците, заявявайки, че те отдавна вече са „слуги на Сатаната”, а не „Божи служители".
КЩА/БЕ/МИ

Нащърбено евро ли ще дойде в България?
Трудни времена за еврото
Гърция е в криза, която би могла да повлече целия валутен съюз. Страната отдавна вече не отговаря на критериите за членство в еврозоната. Застрашено ли е еврото? Ролф Венкел потърси мнението на няколко експерти.
Валутният съюз е изправен пред най-голямото си изпитание досега. Гърция е в толкова лошо състояние, че някои наблюдатели не изключват вероятността от разпад на валутния съюз. През 1997 година професор Йоахим Щарбати, бивш преподавател по икономика в университета в германския град Тюбинген, оспори безрезултатно пред германския Конституционен съд въвеждането на еврото. Днес професорът твърди, че обстоятелствата в Гърция доказват правотата на тезата му:
Влизането във валутния съюз е необратим процес. Няма връщане назад
"Когато се въведе еврото, във валутния съюз влязоха страни с различни икономически параметри. Сред тях бяха такива, които вече бяха въвели мерки за стабилизиране. Имаше обаче и страни, чиито твърдения за стабилизиране на икономиката им звучаха съмнително", казва професорът и добавя, че критериите за членство във валутния съюз са били интерпретирани доста свободно и дори невинаги са били контролирани.
Според Хелмут Шлезингер, бивш директор на германската Емисионна банка: "Европейският валутен съюз изключва по дефиниция промени във валутния курс и препраща към отделните страни разрешаването на проблема с напасването на икономическите параметри. Те сами трябва да се движат така, че да са в крак с останалите по отношение на ръста на инфлация и държавния дефицит", припомня бившият директор на германската Емисионна банка.
Години наред Гърция, Италия, Испания и Португалия печелеха от валутния съюз. Еврото им донесе небивал икономически подем. Той междувременно се стопи, но пък всичко онова, което го съпровождаше, остана: заплатите продължиха да се покачват, въпреки че производителността не се подобряваше значително. Казано директно: конкурентноспособността на тези страни намаля значително, износът се сви драстично, а вносът се увеличи. През 2007 година Гърция имаше 14-процентен дефицит в съпоставка с годишния си икономически потенциал. В Испания и Португалия този дефицит беше 10%. На практика трите страни трябваше да занижат стойността на валутата си, което всъщност трябваше да доведе до спад в цената на изнасяната от тях продукция на световния пазар и да привлече директни инвестиции. Това обаче е невъзможно, защото тези страни нямат собствена валута и боравят с еврото. Също толкова невъзможно е и излизането им от валутния съюз. Според Юрген Матес от Института за германска икономика:
Ако не бяха проблемите на Гърция, еврото щеше да е много по-силно от долара
"Това е нереалистично. В действителност включването на една страна във валутния съюз е необратим процес. Защото точно сега, когато финансовите пазари станаха особено несигурни, излизането на една страна от валутния съюз би означавало за нея още по-тежка финансова ситуация", казва икономическият експерт Юрген Матес.
Евроклубът като еднопосочна улица
С други думи, евроклубът е не само валутен, но и съдбовен съюз. Той е еднопосочна улица - влезеш ли вътре, оставаш там завинаги. При това финансовата криза, която разтърси целия свят, не е причина за сегашните проблеми в някои страни от евросъюза. Грешките бяха допуснати много по-рано. Кризата обаче прави още по-трудни решенията, които биха могли да помогнат, а именно: силно затягане на коланите и определяне на заплатите спрямо реалната производителност в страната. Сторят ли това обаче, проблемните за еврозоната страни биха затънали още по-дълбоко в рецесията.
Разбира се, че проблемите на Гърция се отразяват върху еврото. Достатъчно е да припомним, че без тези проблеми курсът му спрямо долара щеше да е по-висок. Това обаче може да се интерпретира и така: доларът остава слаб, защото от години насам американците харчат повече, отколкото трябва. Тежките проблеми на Гърция всъщност само кашираха до известна степен слабостта на долара. Така че трябва да изчакаме, за да видим кой по-напред ще успее да се справи с финансовото си неравновесие: южноевропейците или американците.
Автор: Р. Венкел, М. Липчева / Редактор: Б. Рачева

Горките европари...
Удрея - модел, милионерска съпруга и министър
„Заподозряна в корупция румънска министърка ще стопанисва милиардни суми от Европейския съюз”. Под това заглавие Ди Велт помества материал за шеметната политическа кариера на една милионерска съпруга и фотомодел.
Елена Удрея е щастлива. Тя отново получи това, което искаше. Свръхбогатият мъж вече бе налице. Като модел снимките й се появяваха по главните страници на лъскави румънски списания. Години наред тя бе съветничка на румънския президент Траян Бъсеску, по-късно депутатка и след това министър на транспорта.
В кабинета на Бок Елена Удрея отговаря за регионалното развитие
Още по-нагоре по кариерната стълбица
В новия кабинет на премиера Емил Бок тя отговаря за регионалното развитие. 36-годишната юристка ще борави занапред с милиардите, идващи от европейски данъкоплатци. До 2013 година Брюксел ще преведе на румънските администартивни учреждения около три милиарда и седемстотин милиона евро. Тези средства трябва да бъдат инвестирани в строеж на пътища и разширяване на железопътната и телкомуникационната мрежа.
Елена Удрея, нейният съпруг Дорин Косос и неговите многобройни бизнес-партньори минават за корумпирани. ”Просто скандално е госпожа Удрея да бъде натоварена със администрирането на парите от Европейския съюз”, заявява политоложката Алина Мунги-Пипиди от берлинския Hertie School of Government. Говорител на Европейската комисия предупреди с думите: ”Страните-членки трябва да доказват за всеки отделен проект, че са изпълнени съответните изисквания. В противен случай комисията може да поиска обратно предоставените пари.”
Още през септември парламентарна комисия препоръча на румънското правосъдие да заведе дело срещу Удрея. Срещу нея се отправяше обвинението, че финансирала медийната си кампания с обществени средства. Елена Удрея отхвърли обвиненията. Същото тя направи и преди четири години, но без резултат.
Последствията за Удрея
През ноември 2005 тя трябваше да се оттегли от поста съветничка на президента Бъсеску. Тогава Елена Удрея облагодетелствала с обществени поръчки бизнес-партньори на своя съпруг, който официално печелел парите си с покрити паркинги. ”Този случай е уреден”, заяви съветник на Удрея.
Румъния, както и България, принадлежи към Европейския съюз от 2007 година. Оттогава двете страни са във фокуса на брюкселските институции. Освен корупцията в съдебния и в административния апарат, европейски контрольори често критикуват и злоупотребата с парите, предоставяни от Европейския съюз. По думите на бюджетната експертка в Европейския парламент Инге Греслер от фракцията на зелените: "Проблемите на Европейския съюз с членките Румъния и България междувременно са по-големи от тези с повечето африкански държави."
ДВ/БЕ/МИ

Прогнозите - голямата заблуда
Като гледане на кафе
Всеки иска да узнае какво го очаква. Дори когато става дума за суха материя като БВП, например. Икономическите прогнози предлагат точно това - поглед в бъдещето. Вместо да се сбъдват обаче, те все по-често заблуждават.
Според базовия сценарий за 2009 година брутният вътрешен продукт на Германия трябваше да нарасне с 0.2 на сто. Прогнозираният лек плюс обаче изведнъж се превръща в минус от 6%, ако вярваме на една от последните икономически прогнози за тази година. Между двете прогнози са изминали няколко кризисни месеца. Професор Удо Лудвиг от град Хале още през есента на 2008 година предвиди лек ръст на германския БВП за 2009, след това един след друг икономическите институти започнаха да се надпреварват с песимистични прогнози, докато най-накрая през април 2009 Кай Карстенсен от мюнхенския институт ИФО оповести минуса от 6%.
Тази година безработицата бе овладяна. За догодина обаче е предвидено, че тя ще нарасне
Колкото по-късно, толкова по-добре
Различия има не само при икономическите прогнози. При прогнозите относно трудовия пазар също може да се стигне до разминавания. Тази година обаче в Германия се получи една приятна изненада, за разлика от прогнозите за брутния вътрешен продукт. Благодарение на съкратеното работно време, конюнктурните програми и бонусите за даване на скрап на стари автомобили, броят на безработните остана под прогнозираните 3.8 милиона души.
Всъщност колкото по-късно се прави определена прогноза, толкова по-точна е тя. Точността на прогнозите е проблем, признава и шефът на Германския институт за икономически проучвания Клаус Цимерман: "Не само при нас, но и при всички останали институти. Това не е проблем на науката, а проблем на феномена "конюнктура", която за съжаление не може да бъде предсказвана дългосрочно."
Нова година - нов късмет
Все пак всеки се опитва да се ориентира към определени числа. Германският институт за икономически проучвания е най-големият в Германия. Институтът вече не участва в подготвянето на пролетните и есенни прогнози за федералното правителство. Преди две години Берлин се ориентира към други осем институти. Сред големите държавно финансирани мозъчни тръстове са Институтът за световна икономика в Кил и Институтът в Есен. В прогнозите участват и икономисти от Виена и Цюрих, както и близката до синдикатите фондация "Ханс-Бьоклер".
Нова година, нов късмет. И при прогнозите започва следващият рунд. В Германия за 2010 година големите институти очакват скромен икономически ръст. Според тях брутният вътрешен продукт ще нараства в порядъка между 0.8 и 1.3%. Броят на безработните обаче, според прогнозите, ще надхвърли четири милиона.
Автор: Х. Бурс, К. Цанев / Редактор: М. Илчева

Шампанско за всички
Шампанското - на почит в целия свят
Дълго време шампанското бе скъп и луксозен продукт. Покрай икономическата криза обаче в търсенето на пенливата напитка бе отбелязан рязък спад. Това, което търговците наричат кошмар, може само да радва консуматорите.
Точно за празниците цените на шампанското паднаха значително и то най-вече във Франция - родината на пенливия еликсир, но отчасти и в Германия. Във Франция големите супермаркети водят истинска ценова битка. В най-големите хали за продажба на едро в Страсбург например огромният надпис „Шампанско на специални цени” веднага привлича погледа.
Складовете са препълнени
Шампанско на смешна цена
В отдела за вина се трупат многобройни клиенти, между тях и немалко германци от съседната федерална провинция Баден-Вюртемберг. Обявено е намаление до 30 процента. Някои сортове се предлагат дори на смешна цена от около осем евро. Причината е стопанската криза, която доведе до срив в износа, който на някои пазари достигна 60 процента. Според френския комитет за пласмент на шампанско особено силно е спаднало търсенето в САЩ и Великобритания, но също и в Русия.
При вносителите на едро са се натрупали огромни запаси, поради което новите поръчки отпадат. Това доведе дотам, че складовете на производителите са препълнени. В избите на френската област Шампания бяха складирани един милиард и двеста милиона бутилки. За да намалят тези запаси, много престижни фирми продават изискани скъпи вина с фиктивен етикет на съвсем ниски цени. По този начин производителят иска с масивна продажба да заздрави приходите си, като паралелно пази името на своите реномирани марки.
Търсенето ще се засили
В Германия тази тенденция се усети само в отделни магазини, например веригата Пени, където за известно време се продаваше шампанско за само 9,99 евро бутилката. Според маркетинговата фирма Нилсен такива акции са били по-скоро изключение. Другаде дори и шампанско от средна категория е струвало значително над 20 евро. За бутилки от реномирани изби цената в Германия бързо е надхвърляла 40 евро. Това скоро може да бъде така и във Франция. Според всички прогнози до пет месеца търсенето на шампанско в света отново ще се засили съществено.
АФП/ДП/БЕ/МИ


ПО ВЕКИ ДЕН.КОМ

Президент и премиер единни в новогодишните си поздрави

Първанов: Да се обединяваме, не да се озлобяваме, Борисов: Да си помагаме
Президент и премиер се обединиха в новогодишните си поздрави и пожелания в нощта на 31 декември 2009-та срещу 1 януари 2010-та година. И двамата призоваха хората в България към обединение. Държавният глава Георги Първанов с думите “да се обединяваме, не да се озлобяваме”. А министър-председателят Бойко Борисов изтъкна, че трябва “да си помагаме”.
Президентът Първанов акцентира в новогодишното си приветствие на това, че новата 2010-та няма да е по-лесна от 2009 година. Той изтъкна, че “ние, българите, често сме склонни да се озлобяваме”, но не от това има нужда страната ни и всички нейни граждани в новата година. Не от противопоставяне, не от това да сме един срещу друг, а от повече търпение и взаимно разбиране имаме нужда, посочи държавният глава.
Двамата с министър-председателя Борисов се обединиха и по отношение на условията, които трябва да изпълнява България като член на европейското семейство. Към пожеланията “Да сме живи и здрави”, премиерът Борисов прибави и “Да вървим по пътя на Европа и да си помагаме”. А президентът Първанов изтъкна: “Ако искаме да бъдем добри европейци, равностоен и достоен член на европейската общност, то първият белег на европеизма е солидарността, съпричастността към сънародниците ни в беда; с онези, които плащат най-тежката цена за изхода от кризата. Имаме нужда от човечност в отношенията помежду си, в отношението на институциите и обществото към тези хора”.
Георги Първанов обобщи в новогодишното си слово и най-важните, според него, отличителни черти на 2009-та година за България. Това е, от една страна, борбата с кризата, а, от друга, – промяната в политическото статукво в страната. “Сега повече от всякога трябва да осъзнаем, че успехите на България няма да дойдат даром, като късмет от новогодишната баница, а зависят от знаещите и можещите, от всички нас”, каза президентът.
Министър-председателят Бойко Борисов лично отиде на площад “Александър Батенберг” в столицата в последните часовее на 2009-та година, за да се срещне със световно известния музикант Горан Брегович. Концертът на оркестъра за сватби и погребения изпълни централния площад до краен предел.
Премиерът определи Горан Брегович като скъп гост. През смях Борисов каза пред медиите, че Брегович му е споделил: „Кой може да пее, без да пие? Сигурно има такива, но аз не мога”. „Така че - баш е истинска работата”, отбеляза Борисов.

Грабежи, пожари и смърт в новогодишната нощ
Няколко са починалите в нощта на първия ден на 2010-та

Новата 2010-та година заочна с не един и два трагични инцидента, грабежи, опити за грабежи, катастрофи и погари. “Фокус” обобщава тази информация.
Тригодишно момченце е починало след сбиване с деца в Пловдив. Около 19.00 часа в детското отделение на УМБАЛ “Пловдив” е бил доведен от роднини тригодишният Г.Д. От направената аутопсия е установено, че смъртта му е настъпила в резултат на нанесена телесна повреда. По първоначални данни Г.Д. заедно с други деца, негови братовчеди, са играели сами в жилището на вуйчо му в кв. “Столипиново” и вероятно са се сбили. Работата по случая продължават служители от Шесто РУ.
Мъж загина при опит да открадне ел. проводник за високо напрежение в землището на село Московец. Вчера около 14.30 часа до стълб за високо напрежение е бил открит да лежи на земята обгорен И.К. на 54 години от споменатото село. Пострадалият е бил откаран в болница в Пловдив, където по-късно е починал.
25-годишен мъж е намерен мъртъв в Разград след свръхдоза. Сигнал за инцидента е подала майката на починалия. Случаят се е разиграл вчера около 9.30 часа в дома на мъжа на булевард „България”. Починалият е бил в отпуск, пуснат от затворническо общежитие в село Разделна, Варненско, където е излежавал присъда. Мъжът е познат на полицията, знаело се е, че е наркоман. След аутопсията е потвърдена причината за смъртта – свръхдоза наркотик.
36-годишен мъж от Ново село е намерен мъртъв рано тази сутрин от свои близки. По обясненията на близките мъжът е бил в новогодишната нощ в компания, в която е възникнало сбиване. След разпрата мъжът се е прибрал в дома си и си е легнал. Тази сутрин трупът му е докаран във видинската болница за аутопсия. Побои с пострадали е имало още във Видин и Кула.
11-месечно бебе от квартал “Нов път” е открито мъртво в дома си тази сутрин. По първоначални данни бебето е страдало от вроден сърдечен порок. Тази сутрин е постъпила жена, живееща в квартал “Вида” в блок 12, която е пострадала от гръмналия бойлер на своите съседи. В жилището, в което е гръмнал бойлерът, не е имало хора, но от силната ударна вълна е пострадала жената от отсрещния апартамент. Раните й са били обработени и жената е освободена.
На 46 сигнала са реагирали пожарникарите в цялата страна през новогодишната нощ. 41 от инцидентите са пожари, а останалите са за аварийно-спасителни дейности. Получени са и две лъжливи повиквания. Информацията е към 6.00 часа тази сутрин.
В апартамент в Червен бряг при пожар е загинал мъж. Инцидентът е станал в 5.37 часа тази сутрин. Не е установена самоличността на мъжа. Все още специалистите работят по изясняване на причината за инцидента. В ликвидиране на произшествието са участвали два пожарни екипа и 11 служители от Пожарната в Червен бряг. При друг пожар в Бургас от тази сутрин почина 79-годишен мъж. Пожарът е започнал към 05.45 часа. При останалите инциденти няма пострадали или загинали хора.
Два бойлера са избухнали тази нощ на две места в страната. Единият е гръмнал в жилищен блок във Видин, а другият - в къща в Кърджали. Няма пострадали при инцидентите, но нанесени са сериозни материални щети на сградите. Бойлерите са били забравени включени.
Опит за грабеж в офис на фирма на околовръстния път край Карлово бе извършен снощи. В 22.50 часа двама маскирани мъже проникнали в офиса на “Метал инпорт експорт” ООД, след като завързали краката, ръцете и очите на пазача с тиксо и счупили стъкло на прозорец. Но сигнално-охранителната техника на обекта се задействала и тогава нападателите избягали, без да довършат грабежа.
Въоръжен грабеж бе извършен в Пловдив тази нощ. По първоначални данни около 3.30 часа три лица с качулки на главите нахлули в бензиностанция на “Лукойл” на бул. “Цариградско шосе”, заплашили с пистолет касиерката и още един служител, взели от касата 277 лева и избягали.
Обраха офис и заведение в сградата на община Смолян. За времето от 15.00 ч. сряда до 14.30 ч. на следващия ден в Смолян в сградата на Общински съвет, чрез избутване на прозорец на първия етаж, е проникнато в офис и чрез разбиване на преходна врата от офиса е проникнато в търговски обект. От офиса е извършена кражба на телевизор “Филипс”, а от търговския обект е извършена кражба на захарни изделия, различни марки цигари и алкохол на обща стойност около 1000 лева. Местопроизшествието е посетено от дежурна оперативна група на ОД МВР и РУ МВР – Смолян и е извършен оглед. По случая е започнато досъдебно производство.
16-годишен младеж е настанен в бургаската болница с контузия на главата и комоцио след като се е блъснал в стълб с автомобил, който откраднал от баща си. Инцидентът е станал на обходния път срещу блок 419 в комплекс „Меден рудник”. Момчето е шофирало с несъобразена скорост и е излязло от пътното плътно, след което директно се забива в електрически стълб. Автомобилът се е преобърнал и е напълно унищожен. Има съмнения за употреба на алкохол от 16-годишния младеж, като му е взета и кръвна проба. Младежът е настанен в отделението по неврохирургия като има съмнение за кратковременна загуба на съзнанието по време на произшествието. През изминалото денонощие на територията на Община Бургас са станали 12 пътнотранспортни произшествия.
Кирка бе забита в тавана на лек автомобил в село Цалапица, Пловдивско. Това е станала около 3.30 часа миналата нощ. Колата марка “Опел Астра”, е била паркирана в двора на дома на 41-годишната собственичката на автомобила.

Новите цени на новата година
Поскъпват газ, парно, вода, цигари
Новата година започна и с нови, по-високи цени. Природният газ поскъпва с 10,45 % и от днес 1000 кубически метра ще струват 413,24 лева без ДДС. С около 5 % поскъпва топлоенергията. Поскъпването на парното е с около 3 лева на мегаватчас. Така домакинство, което отоплява жилище от 70 квадрата, ще трябва да плаща месечно с по 6-7 лева повече. В София парното поскъпва с 4,89 %, в Пловдив с 5,09 %, във Варна с 6,06 %, в Бургас с 5,32 %, в Плевен с 5,14 %, в Шумен с 5 %, във Враца с 5,82 %, Правец с 4,40 %, в Разград със 7,25 %, във Велико Търново с 3,44 %, в Казанлък с 5,10 %.Водата в София поскъпва от 1 януари с 8.5 %. Столичани ще плащат за 1 кубик вода 1.53 лева. Водата поскъпва в още 13 общини от днес - Дупница, Сливен, Пещера, Ловеч, Враца, Кърджали, Плевен, Монтана, Видин, Търговище, Сапарева баня, Велико Търново и Благоевград. Причината е скокът на цените на тока и увеличените разходи на ВиК-операторите за добиване на вода с помпи, направените от дружествата инвестиции във ВиК-системата и повишаването на работните заплати.
Акцизът върху цигарите се повишава от днес. Ставката за специфичния акциз е 101 лева на 1000 къса вместо досегашните 41 лева на 1000 къса, а пропорционалният акциз, който засяга основно скъпите цигари, ще е 23 на сто от продажната цена, докато сегашният е 40.50 на сто от продажната цена. Акцизната ставка за тютюн за лула и свиване на цигари ще е 100 лева на килограм.
До края на март могат да се продават цигари със стар бандерол. Постепенно производителите ще регистрират новите си цени, а очакванията са да няма кутия под четири лева. И български, и чужди цигари имат вече междинни цени, с които постепенно започват да се продават в търговската мрежа. Целта е по-лек преход към цените, които идват със сериозния ръст на акциза от началото на годината.
Кутия „Виктори” от 3.40 лв. ще се продава за 3.60 лв. Бялото „Виктори 100 мм” и „Виктори блу” поскъпва от 3.50 на 3.80 лв. Дамската линия „Ева” поскъпва от 3.30 лева на 3.50 лева. Femina slims – 3.20 лева на 3.50 лева, GD blue от 3.20 лева на 3.40 лева, Мелник – 2.90 лева на 3.10 лева, MM blue от 3.50 на 3.80 лева, MM slims- 3.20 на 3.50 лева, Невада 3.30 лева на 3.60 лева, Средец – 3.20 лева на 3.50 лева.
От днес влизат в сила новите цени на преференциалните карти за пътуване и на някои видове билети за градския транспорт в София . Студентска карта за една линия за месец от 7 става 9 лв., за две линии – от 10 лв. се повишава на 12,50 лв., за всички линии - от 17 на 21,50 лв. Три месечните карти за една линия от 18 стават 22,50лв., за две линии - от 27 на 34 лв., за всички линии от 51 на 60 лв. За шест месеца студентските карти за една линия от 35 стават 44 лв., за две линии - от 50 на 62,50 лв., за всички линии от 102 на 110 лв. Ученическите карти за транспорт също поскъпват. Месечна за една линия ще струва 9,00 лв. Месечна за две линии от 10 ще струва вече 12 лв. Месечна карта за всички линии ще е по 20 лв., вместо досегашните 17.00лв.
Данъкът върху хазарта се повишава от 10 на 15 сто от 1 януари 2010 г. 500 лева ще се плаща на тримесечие за хазартен автомат, съответно всяко игрално място от него. 500 лева ще е данъкът и за съоръжение за осъществяване на залагания в надбягвания с коне или кучета. За рулетка в казино за игрална маса налогът е 22 000 лв. на тримесечие за всяко съоръжение, а за друго игрално съоръжение - 5 000 лв.

Чушкопекът - революция в живота на българина
Това е най-съществената ни битова придобивка през ХХ в.
Чушкопекът е най-съществената битова придобивка, променила живота на българина през ХХ век. Това решиха зрителите на БНТ в рамките на кампанията на държавната медия “Българските събития на ХХ век”.
Чушкопекът получи 25.51 % от гласовете на зрителите. След него с 16.77 % се нареди електричеството, а телевизията и радиото останаха трети с 13.44 %.
Останалите номинирани събития в категорията “Революции в бита” бяха автомобилът, почивката на море, софийското жителство, остъкленият балкон, Указ 56, попфолкът и мобилният телефон.
Досега зрителите на БНТ избраха Дойранската епопея за най-значим военен успех на България за миналия век, шестият сърдечен тон за най-велико българско научно откритие, а като най-голямо културно постижение за ХХ век публиката посочи оперният феномен на страната.
Номинациите в категорията “Политическите събития на ХХ век” са Илинденско-преображенското възстание, обявяването на независимостта на България през 1908 година, Балканската война, Първата световна война, тристранният пакт, спасяването на българските евреи, 9-ти септември 1944 година, тоталитарните лагери, възродителният процес и 10-ти ноември 1989 г. Гласуването за тях по регламент ще продължи една седмица.
Българското събитие на ХХ век ще бъде избрано от десетте най-значими във всяка категория. То ще бъде обявено на 4 март, когато е финалът на кампанията


ПО ЕКИПНЮЗ.КОМ

Няма вест от пиратите, отвлекли “Сейнт Джеймс парк”

Сомалийските пирати, които отвлякоха танкера "Сейнт Джеймс парк" в края на 2009 година, все още не са се свързали с властите и не са поискали откуп. Едва ли обаче развръзката ще настъпи по-рано от февруари догодина. Това прогнозираха от мисията на ЕС за противодействие на сомалийските пирати. Освен петимата българи на борда на похитения в понеделник британски химически танкер "Сейнт Джеймс Парк" са и още 21 души от осем националности.
Сред тях има руснаци, румънци, поляци, филипинци, турци.
До два, максимум три дни се очаква похитеният на 700 мили от брега танкер да достигне сушата. Едва тогава похитителите ще предявят исканията си за откуп към компанията собственик. Поне така процедират обикновено, заяви говорителят на антипиратската мисия. По негови сведения похитените моряци не са подложени на тормоз или мъчения.
На 29 декември петима български моряци – Светозар Тенев, Емил Дянков, Николай Колев, Стефан Ангелов, Ивайло Русев, бяха отвлечени от сомалийски пирати като част от екипажа на химическия танкер „Сейнт Джеймс Парк”. Четирима от моряците са от Варна, а петият е от Русе. Общо 26 души наброява екипажът на кораба, капитанът е руски гражданин.
Помощник-капитанът на кораба е българин, а Светозар Тенев е готвачът на плавателния съд. Останалите трима наши сънародници са фитери и бластьор.

Учените в Антарктида посрещнаха Нова година в компанията на пингвини и тюлени
Всяка година различни туроператорски фирми предлагат екзотични дестинации за посрещане на новата година. Те обаче са все в по-топли кътчета на света – Мавриций, Египет, Канарските острови. Има група хора, които са си осигурили страхотно преживяване на 31 декември, но то не е за слабонервни и любителите на топлите слънчеви лъчи.
Става дума за учените, които изучават най-южната точка на планетата ни – Антарктида. Те имаха уникалния шанс да посрещнат Новата година не през нощта, а през деня, защото в момента ледения континент е почти постоянно облян в слънчева светлина. Не се налагаше и да се притесняват дали шампанското е достатъчно изстудено – достатъчно беше да извадят бутилките за малко извън временните си домове.
Нямаше и фойерверки, а само приятелска наздравица и искрени пожелания за настъпващата 2010 г. А хората, които си ги пожелаха успех, участват в един особен проект – опит за възстановяване на жилищата, използвани по време на първата австралийска антарктическа експедиция от 1911-1914 г. от сър Дъглас Мусън.

Отново температурни рекорди, идва застудяване
Към 14 часа в синоптичните станции на НИМХ-БАН бяха измерени температури от 6° във Видин, до 22° във Велико Търново и Ахтопол. Ниските температури в северозападната част от страната и по поречието на Дунав се дължат на мъгла в тези райони, а високите стойности са отчетени в районите, където чувствително се усили вятърът от юг-югозапад. Скоростта му в повечето места от е от 8 до 15 м/сек, в Кърджали – 16 м/сек.
Има отчетени температурни рекорди за днешния ден до 14 часа в Ахтопол - 22°, Благоевград - 15.7°, Бургас - 20.1°, В.Търново - 22.4°, Варна - 18.8°, Враца - 19°, Добрич - 17.8°, Драгоман - 13.9°, Елхово - 20.4°, нос Емине - 18.4°, Кърджали - 20°, Кюстендил - 17°, Ловеч - 21°, Рожен - 8.8°, Сливен - 17.6° и София - 17.3°, като в столицата е подобрен рекордът от 1971 г. от 16°.
През нощта от запад облачността ще се увеличава и вплътнява и на отделни места, главно в Западна България ще превали дъжд. Все още ще духа вятър от югозапад, в източните райони и на север от планините – умерен. Топло за сезона с минимални температури, в по-голямата част от страната от 2° до 7°.
В събота над страната времето ще е облачно и на много места ще превали слаб дъжд, в планините над около 1500 метра – сняг. Вятърът ще смени посоката от запад-северозапад, в Дунавската равнина ще е силен със скорост над 60-65 км/ч и с него в страната ще започне да нахлува студен въздух. Температурите ще започнат да се понижават и към 14 часа ще са от 6° до 11°, в югоизточните райони все още до 14°; в София около 7°.
Над планините ще е облачно и на много места ще превали дъжд, над 1500 метра – сняг. Ще духа силен и бурен вятър от запад-северозапад. Температурите ще се понижават и на 1200 метра максималната ще е около 3°, на 2000 метра – около минус 1°.
В неделя от запад-северозапад ще нахлуе студен въздух. Времето ще бъде облачно, ветровито, с валежи, като навсякъде дъждът ще премине в сняг. В Северна България, особено в Добруджа, ще има виелици и навявания. До края на деня валежите почти навсякъде с изключение на североизточните райони ще спрат, а от запад облачността ще започне да намалява. Температурите още ще се понижат, по-чувствително максималните. В понеделник облачността ще намалее до слънчево време. Вятърът постепенно ще отслабне, най-късно в източните райони. Минимални температури между минус 3 и минус 8°, максимални - около и малко над нулата.
Във вторник сутринта ще бъда студено - преобладаващите минимални температури ще са между минус 7 и минус 12°, в южните райони до минус 3. През деня от югозапад ще започне отново пренос на топъл въздух и дневните температури слабо ще се повишат.
Над Западна България ще се заоблачи и ще превали сняг и дъжд. Възможни са поледици. През следващите дни в източните райони и на места северно от планините югозападният вятър ще се усили. Облачността ще е променлива и на места ще превалява дъжд. Температурите чувствително ще се повишат. В по-голямата част от Дунавската равнина и в Западна Тракия, където ще е почти тихо и облачно с намалена видимост, повишението на температурите ще е слабо. В северозападните райони са възможни поледици.

Римляните посрещнаха Нова година със скокове в Тибър
Рим посрещна новата 2010 г. по малко необичаен начин. Край бреговене на река Тибър се бяха събрали стотици хора, но не за да се наслаждават на фойерверки, а за да наблюдават традиционното за града хвърляне във водите на реката. Неколцина смели римляни скочиха от един от мостовете в центъра на италианската столица, ритуал, датиращ от близо 50 години.
Хората, осмелили се да участват в събитието, се смятат за герои от своите съграждани. Неприятното тази година беше, че нямаше нито спонсори, нито помощ от страна на властите. Това обаче не помрачи настроението на събралите се край Тибър, които бяха облечени в доста дебели палта и якета. Самите гмуркачи бяха на различна възраст и се справиха по различен начин с предизвикателството.
Над всички и тази година беше Джузепе Палмуни, известен с името мистър Ok. Той е сред легендите в новогодишното гмуркане, защото не е пропуснал нито едно през последните 20 години.
Палмуни обяви, че би искал да скочи и от мостове в Париж и Лондон, за да докаже, че наистина е най-добър. Мистър Ок не пропусна възможността да изпрати послание до всички страни в света и по-конкретно за американския президент Барак Обама. В него той уверява държавния глава, че 2010 г. ще е добра не само за италианците, но и за американците.

БенедиктXVI: Трябва да започнем да уважаваме всеки човек, независимо от цвета на кожата или вярата му
Папа Бенедикт XVI се обърна към католиците по света с послание за мир и уважение към ближния, както проповядва вярата. В словото си по повод Новата година и деня на Мира, който Ватикана традиционно чества на 1 януари, папата призова всички хора да променят начина си на живот, за да спасят планетата.
“В този момент искам да подчертая, че най-важен е изборът на всеки от нас, на семействата и местната администрация в усилията ни в опазването на околната среда”, каза папата.
Мирът ще дойде само когато всички хора престанат да виждат в срещния враг, а същото човешко същество, но с друг цвят на кожата или вяра, допълни Светият отец.
Както в повечето си речи, Бенедикт XVI се обърна към ръководителите на всички държави и международни организации да не пренебрегват задълженията си към природата, защото, по думите му, деградацията на човека води до унищожаването на околнатасреда.
Главата на католическата църква призова въоръжените групировки да прекратят конфликтите, да оставят оръжието и да изградят нов, спокоен и по-добър свят.

“Пост кроникъл”: Ванга е предсказала Трета световна война през 2010
Известната българска пророчица и лечителка баба Ванга е родена на 31 януари, 1911 г. в град Струмица, в днешна Македония, но прекарва целия си живот в България, разказва в днешния си брой американският вестник „Пост Кроникъл”. Вестникът цитира една от предсказанията на петричката гледачка, което гласи, че през ноември 2010 година в света ще започне Третата световна война, която ще прерасне в ядрена.
Според предсказанието, което неведнъж е публикувано в българската и чуждата преса, конфликтът ще започне от Индонезия, а след това ще прерасне в ядрена война. Пророчицата предсказва, че след войната Северното полукълбо ще бъде почти обезлюдено, а господставащата религия в Европа ще стане ислямът.
Вангелия Пандева, каквото е истинското й име, губи зрението си, когато е на 12 години и остава сляпа до края на живота си на 11 август, 1996 г. Слепотата й е причинена от попаднал пясък в очите, след като 11-годишното момиче е било отнесено от силен вятър по време на буря. Тя обаче е оживяла и започнала да прави предсказания още на 16 години, припомня американският вестник.

Северна Корея се обяви за нови, приятелски отношения със САЩ и с Южна Корея
В първия ден на новата година Северна Корея призова за прекратяването на напрежението в отношенията със САЩ и на корейския полуостров. Новогодишното послание идва няколко седмици, след като Пхенян прекрати продължилия близо година бойкот на шестранните преговори, които целят спиране на ядрената му програма и изваждането на страната от изолацията, в която се намира.
В текста се говори, че фунданменталната задача да се осигури мира и стабилността не само на Корейския полуостров, но и в цяла Азия, минава през подобряване на връзките с Вашингтон. Сред изненадващите пасажи в обръщението е и този, призоваващ за независимо обединение с Юга.
В текста, прочетен по държавната телевизия, се говори и за стъпки в посока на национален просперитет и обединение, въпреки всички пречки. През юни 2000-а година лидерите на Севера и Юга се срещнаха, за да обсъдят реалните стъпки за постепенно обединение на двете държави. На 15 юни дори е подписана декларация за обединение, която обаче реално не се изпълнява.
Сеул и Пхенян все още са технически във война, защото няма подписан формален мирен договор след края на конфликта на Корейския полуостров от 1950-1953 г. Действията на управляващите в комунистическата държава в последно време водят до предпазлив оптимизъм, че има шанс болезненият конфликт да бъде разрешен в близко бъдеще.

Нови цени на водката в Русия
От 1 януари в Русия влиза в сила нова минимална цена на водката - 89 рубли за половин литър - най-разпространената разфасовка в страната. Новата цена е част от програмата за борба с алкохолизма и с черния пазар на алкохол в Русия. Правителството се надява, че по този начин производството и продажбата на нелегална водка в Русия ще бъде спряно, тъй като вече незаконната продукция не може да бъде продавана по-евтино от легалната.
При неспазване на постановената минимална продажна цена лицензът на провинилите се търговци ще бъде прекратяван, а след две или три нарушения - може да бъде отнет, информира “Газета.ру” в края на миналия месец.
Новогодишните и коледните празници в Русия, които започват на Нова година и траят до 11 януари, по традиция са белязани с консумацията на големи количества алкохол. Преди празниците московските супермаркети бяха пълни с невероятно разнообразие от марки скъпа водка, някои от които струваха и десет пъти повече от новата минимална цена. Но все още имаше места, където най-евтината водка се продаваше и по 51 рубли.
Досега средната заплата от 18 702 рубли (651 щатски долара) бе достатъчна за 368 бутилки водка. При новата цена тази заплата достига едва за 210 и бутилки.
Според Росстат през 2008 г. в страната са били продадени 176 милиона декалитра от 40-градусовата напитка (един декалитър е равен на 10 литра - бел. ред.), като обемът на законната продукция е едва около 120 милиона декалитра, уточнява сайтът oryol.ru.
През август президентът Медведев нареди да бъдат предприети строги мерки за намаляване на употребата на алкохол в страната. Тогава той обяви, че е бил шокиран от статистическите данни, които показват, че средният руснак изпива на година по 18 литра чист алкохол.

Поне 70 жертви на атентат в Пакистан
Атентатор-самоубиец се е самовзривил по време на волейболен мач в Северозападен Пакистан, предаде "Ройтерс", позовавайки се на полицейски източници. До този момент са установени поне 70 жертви на атентата, очаква се броят им да расте. Полицейските източници уточняват, че взривът е нанесъл големи щети както на игрището, така и на околните постройки.
Атентатът е бил извършен с кола-бомба, която се врязала в събралите се хора, които наблюдавали волейболен мач между отборите на две селища в региона.
Полицейските и медицински екипи, които работят на мястото на нападението в село Шах Хасан Хан в провинция Бану, уточниха, че може да има още загинали, тъй като много хора са останали под развалините на разрушената сграда, където се е играл мачът.

Светът през отминаващата година
Отминаващата 2009 година безспорно беше богата на събития. Безспорно всичко което се случваше се намираше под сянката на глобалната икономическа криза. Екип Нюз се опита да подбере 10-те най-значимите събития от международната сцена, макар че всичко, което е спирало вашето внимание през отминаващите месеци едва ли би могло да бъде поместено и в тритомник.
1. Световната икономическа криза
Изминалата година мина под знака на най-тежката икономическа криза, обхващала света от десетилетия насам. Тя започна от САЩ, където болезнено засегна главно банковия сектор и автомобилната индустрия. От началото на 2009 г. броят на фалиралите банки надвиши 100, а за компенсиране на последиците са изразходвани повече от 25 млрд. долара. Финансовата криза се оказа пагубна за американската икономика, въпреки държавната подкрепа от 787 млрд долара. Последва борсов срив, замразяване на кредитните пазари и правителствата бяха принудени да спасяват банковия сектор с помощта на държавни средства. Стигна се до икономическа рецесия, засегнала почти всички страни с изключение на няколко големи развиващи се икономики като Китай и Бразилия. На 9 март - големите фондови пазари удрят годишните си дъна, Dow Jones пада до 6547.05 пункта . През април американският автомобилопроизводител Chrysler обявява банкрут. Активите на компанията са оценявани на 39.3 млрд. USD. На 1 юни General Motors обявява също банкрут, който е и най-голям за годината. Активите на компанията при подаването на документи за защита от кредитори са за 89 млрд. USD. Този процес съвсем не е завършил - до 2013 г. се очакват стотици нови фалити, като общата сума на държавната помощ в този сектор ще възлезе най-малко на 100 млрд. долара. Най-големите производители на автомобили в САЩ обявиха банкрут, а безработицата се увеличи до 9.8 %, което е най-високото равнище след Втората световна война. До безпрецедентна стойност достигна бюджетния дефицит – 1.4 млрд. долара. През третото тримесечие се прояви първия съществен симптом за започнало излизане от кризата – увеличаване на БВП с 3.5 %. Този процес обаче е в своето начало. Това се отнася особено за безработицата, която ще продължи да се увеличава и едва през 2011 г. може да се очаква да започне да спада.
2. САЩ избра за първи път цветнокож президент
Начело на най–влиятелната държава в света - САЩ застана за първи път цветнокож президент. Барак Обама положи клетва като 44-ия президент на САЩ на 20 януари 2009г. Тържественото събитие беше наблюдавано на живо от около 2 милиона американци. Първият чернокож американски президент, пое поста в разгара на икономическата криза, след като предизборния му лозунг “Да, ние можем!” събуди огромни надежди. В края на 2009 г. той получи одобрението на Сената за реформа в здравното осигуряване, която цели осигуряване на мнозинството от американците. Обама определи гласуването в Сената като историческо. Колкото до наследените от епохата на Буш войни, Обама реши да изпрати подкрепления от 30 000 американски войници в Афганистан, успоредно на постепенно изтегляне от Ирак, което по план би трябвало да завърши през 2011 г. Обещаното от новия президент закриване на затвора в Гуантанамо все още не е приключило. Близкоизточният мирен процес - друг ключов въпрос - остава в задънена улица въпреки интензивните дипломатически усилия на САЩ, което накара множество политически наблюдатели да оценят присъждането на Обама на Нобеловата награда за мир за 2009 г. като малко преждевременно.
3.Приемането на договора от Лисабон
На 1 декември влезе в сила Лисабонският договор. Основната негова цел е да усъвършенстване механизма на функциониране на ЕС в съответствие с променилите се условия след приемането на новите страни членки през 2004 и 2007 г. Договорът създаде постовете Постоянен председател на Европейския съвет и Върховен представител на външната политика. На извънредна среща на върха на 19 ноември държавните и правителствените ръководители на държавите членки на ЕС избраха белгийския премиер Херман Ван Ромпьой за президент на съюза и британската лейбъристка Китрин Аштън за външен министър. През септември Европейският парламент преизбра португалеца Жозе Мануел Барозу за втори мандат начело на Европейската комисия, а в края на ноември той представи новия състав на Комисията, доминирана от консерваторите и с повече жени от предишния изпълнителен орган. Българският външен министър Румяна Желева беше номинирана за комисар по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи. През юни се проведоха избори за Европейски парламент, спечелени от десните партии. Европейската народна партия (ЕНП) остана водеща сила в европейски мащаб, изпреварвайки Партията на европейските социалисти (ПЕС) и Съюзът на европейските либерали и демократи (АЛДЕ).
4. Смъртта на краля на попа Майкъл Джексън
В края на юни светът бе изненадан от внезапната смърт на краля на попа Майкъл Джексън. На 50 годишна възраст си отиде един уникален талант в света на музиката и безспорно една легенда за 80-те години на ХХ век. Лекарите са се борили за живота му цял час, но сърдечният пристъп е бил безмилостен, неочакван и за самия него, защото Джако се подготвяше да се върне на голямата сцена след две седмици, а билетите за 50- те концерта бяха разпродадени за часове още през март. Новината шокира хилядите фенове по целия свят. И има защо. Той е първият чернокож, който попада трайно в класациите, прави революция в жанра на музикалните клипове, автор е на най-продавания за всички времена албум “Thriller” над 118 000 000 копия. Признание което ще остане завинаги в историята.
5. Газовият спор между Русия и Украйна
Още в първия ден на новата година Русия прекрати доставките на природен газ за Украйна, след като Киев не изплати дължимите към Москва суми, а двустранния договор изтече и не беше подновен. Така постепенно доставките на синьо гориво към Европа започнаха да намалявата, тъй като между Киев и Москва се появиха спорове за по отношение на количеството газ, което е нужно, за да бъде осигурен транзита. Така на 6 януари 2009 г. “Газпром”обяви, че Украйна едностранно е затворила трите основни газопровода, чрез които се изнася руски газ за Европа. На следващия ден напълно бяха лишени от руски газ Унгария, България, Турция, Гърция, Словения, Сърбия, Словакия, Румъния, освен това значително бяха намалени количествата газ постъпващи в Германия, Австрия и Франция. Това доведе до най-голямата енергийна криза в следвоенна Европа. Газовият спор насърчи Европейския съюз да търси обходни маршрути за доставките на газ, които не са свързани с Русия. Ако всичко беше само бизнес обаче, спорът между Москва и Киев вероятно щеше да бъде разрешен бързо и нямаше да прерасне в мащабна газова война. Според експерти при Русия имаше комбинация от политически и търговски мотиви” . Кремъл искаше да дискредитира Украйна като транзитна страна, за да прокара алтернативни трасета - газопроводите “Южен поток” и “Северен поток”. Другата цел беше да предизвика вътрешно разделение в Киев и да подкрепи своя предпочитан партньор - премиера Юлия Тимошенко, за сметка на президента Виктор Юшченко. Политическият заряд на конфликта бе подчертан от активната роля на премиера Владимир Путин
6. 20 години от падането на Берлинската стена
На 9 ноември Германия отбеляза тържествено 20-годишнината от падането на Берлинската стена. Това събитие беляза края не само на разделението на една страна, но и на Студената война, и положи началото на обединението на Европа. В тържествата в столицата Берлин се влкючиха над 100 000 души, в тях взеха участие и лидери на 27-те държави членки на ЕС и на основните съюзнически сили през Втората световна война. По време на церемониите звуча музика на Бон Джоуви и Бетовен, отслужени бяха 136 възпоменателни служби за 136 души убити при опита си да преминат границата.
7. Конференция за климата в Копенхаген
През декември се проведе и дъгоочакваната конференция за климата в датската столица Копенхаген, на която трябваше да бъдат набелязани конкретни мерки за спиране на глобалното затопляне. Световните лидери умуваха до последно как да примирят позициите си, за да съставят общ документ за климата. Като краен резултат ръководителите на около 20 от най-влиятелните страни в света трудно одобриха спорзумение с необвързващ характер. То беше договорено между САЩ, Китай, Индия и Южна Африка, с подкрепата на европейски и ключови африкански и азиатски страни. Всички страни, включително и Китай, ще представят в писмен вид своите планове за намаляване на емисиите на въглероден диоксид до януари 2010 г., Според много наблюдатели обаче липсата конкретни резултати може да квалифицира срещата за климата като провал.
8. Барак Обама стана носител на Нобеловата награда за мир.
Президентът на Съединените щати Барак Обама получи Нобеловата награда за мир за 2009 година. Номинацията на нобеловия комитет беше абсолютна изненада за общественото мнение. Въпреки това на официална церемония в Осло той взе полагащия му се 18-каратов златен медал, диплома и чек за близо 1 милион евро. Белият дом обяви, че президентът ще дари всички пари за благотворителност. Фактите, че оглавява държава, която води две войни и, че заема президентския пост по-малко от година, предизвикаха международна полемика за основанието да му бъде присъдено високото миротворческо отличие. Социологически проучвания показаха, че мнозинството от сънародниците му не са съгласни с присъденото отличие, а пред хотела на Обама в норвежката столица, дори се проведе гражданско шествие с искания за забрана на ядрените оръжия.
9. Свинският грип
Едно заболяване, което тръгна от мексиканския щат Тихуана завлядя света и накара милиони хора да излизат със страх от домовете си. Противно на очакванията вирусът H1N1 плъзна толкова скоростно по всички континенти, че СЗО се принуди да обяви първата пандемия от 40 години насам и да признае, че нищо не може да я спре. Жертви на грипа се оказаха най-вече хората в активна възраст, а не възрастните и бебета. Вирусът отне живота на над 11 000 души по целия свят, включително и България. И за разлика от нормалните вируси той достигна пикът си през лятото и късната есен.
10. Година на перипетии за Берлускони
Италианският премиер Силвио Берлускони показа през тази година как може да се остане на власт и да се спечели от ситуации, в които мнозина биха го отписали. На 6 април силно земетресение с магнитуд 5,8 по Рихтер разтърси Централна Италия, като епицентърът беше в района на град Акила. Земният трус причини смъртта на над 300 души. Частично или напълно бяха разрушени над 10 000 сгради. Премиерът Силвио Берлускони отмени посещението си в Москва, за да фокусира вниманието си върху възстановяването на засегнатия от земетресението регион. За разлика от професионалните ангажименти в личен план Берлускони претърпя крах. Втората му съпруга Вероника Ларио съобщи, че подава молба за развод след серията разкрития за връзките на нейния съпруг с млади жени.Според медиите тя е поискала 43 милиона евро годишно или малко над 3,5 милиона евро месечно. Името на италианският премиер бе забъркано с компаньонката Патриция Д’Адарио, а след това и с манекенката Ноеми Летиция. Шумът около личния живот на Берлускони продължи, след като испанският вестник „Ел Паис” публикува серия от фотографии от вилата на италианския премиер в Сардиния, на които се виждат полуголи жени и мъже. Бъдещето на Силвио Берлускони изглежда неясно, след като и Конституционният съд му отне имунитета което ще позволи да продължи съдебния процес срещу него по обвинение за корупция. Като капак на всички бурни събития около него бе инцидентът на 13 декември,когато психично болен мъж го удари в лицето и той се оказа със счупен нос, два счупени зъба и разцепена устна. Съчувствието към италианския премиер обаче доведе до увеличаване на неговия политически рейтинг. Появиха се спекулации за това, че Берлускони сам е организирал инцидента в Милано, за да закрепи поразклатените си след последните скандали позиции. Независимо от мотивите случаят се оказа показателен в много отношения и ще се запомни както в страната така и извън пределите. А самият Берлускони вече е изписан и се възстановява.

Което е добро за Америка
Президентът на САЩ Барак Обама обяви, че правителството планира да отдели 30 милиарда долара за оказване на финансова помощ на малкия бизнес в страната. Мотивите за това решение са, че финансирайки този сектор от националната икономика, държавата се надява да ускори икономическото възстановяване на страната. В документ на министерството на финансите на САЩ се казва, че за подкрепа на потребителския и бизнес сектора ще бъдат отпуснати 40 милиарда долара, като 30 от тях ще бъдат отпуснати непосредствено на малкия бизнес.
ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ
Америка е голяма страна – по население около 40 пъти по-голяма от България. Ако механично пренесем тази мярка върху България, това би означавало за следващата година българското правителство да предвиди само за малкия бизнес около 750 000 000 милиона долара, което по сегашния курс прави малко над 1 милиард лева.
Ако някой поиска това сериозно, ще му кажат, че е луд, че не разбира нищо от икономика и че тука не е Америка.
Не е, я.
Тогава защо американците го правят?
Правят го, понеже са разбрали, че т.нар. малък бизнес е в основата на икономиката. Дребните предприемачи са тези, които ще помогнат на страната да излезе от невижданата криза и затова държавата се опитва да им даде шанс. Това не се прави само с пряка финансова помощ. Лихвите по кредитите в Америка например са паднали под 5 процента и на никой банкер не му идва наум да се изтъпани по телевизията и да обяснява на американците, че когато Федералният резерв е свалил основната лихва до 0,25 процента, това не засяга неговата банка. Освен това бензинът е по-евтин, отколкото струва в България и така нататък, и така нататък.
Българското правителство не е толкова богато, колкото американското, обаче пътят за излизане от кризата типологично би трябвало да следва американския опит: подкрепа за малкия бизнес, драстично сваляне на лихвите по кредитите – ако е нужно и силово, строг контрол върху монополите, които пият кръвта на българската икономика, сваляне на ДДС.
Което е добро за Америка, то ще е добро и за България.
Засега обаче нищо такова не се забелязва: правителството повтаря катадневно, че пари няма, а финансовият министър обяснява, че като изтърпим така година-две, после ще потекат реки от мед и мляко.
Не стават така тия работи. Гледайте Америка.

Първият президент на ЕС встъпва в длъжност
Първият президент на ЕС Херман ван Ромпуй официално встъпва в длъжност от 1 януари 2010 година. Бившият белгийски премиер бе избран за председател на Европейския съвет през ноември 2009 година. Ван Ромпой официално ще започне работа на 4 януари. Новата длъжност на президент на ЕС е предвидена в приетия Лисабонски договор за реформи в ЕС.
Президентът на ЕС ще председателства редовните събрания на Европейския съвет, на които ще се вземат политическите решения. Ван Ромпуй е характеризиран предимно като прагматична, а не като харизматична личност. Още по-голяма практическа власт вероятно е съсредоточена в правомощията на поста на баронеса Аштън. Висшият представител по външнополитическите въпроси и сигурността (както е пълното наименование на поста) има заместник-председателски функции в Европейския съвет, управлява многомилиарден бюджет и дипломатическа служба от над 5000 служители.

Уго Чавес се обиди на “Нюзуик”
В дълго телевизионно обръщение лидерът на Венецуела Уго Чавес отново нападна вечния си враг САЩ и особено предвижданията на "Newsweek" за 2010 година. Чавес се обиди, защото според прогнозите на медията, във Венецуела се очаква растяща инфлация, спирания на тока, недостиг на храна, увеличение на престъпността и намаляване на неговата популярност, дори сред по-бедните, които се смятат за гръбнака на управлението.
Според президента на латиноамериканската държава, който се опитва да построи социализма, статията е пълна с омраза и е абсолютно нереалистична. “Тези хора дори са предвидили смъртта на Фидел Кастро - възмущава се Чавес - Освен това те се страхуват от мен, но трябва да се знае: единствения начин да ме свалят от поста е във Венецуела да навлезе чужда армия”.
За държавния глава изнесените данни за свиването на икономиката на страната с близо 3 на сто през 2009 г. е абсолютно незначително и не може да е пречка към пътя към светлия социализъм. Анализатори допълват, че речта на Чавес трябва да се разглежда и като предизборна – през 2010 г. във Венецуела предстоят парламентарни избори и още преди началото на новата година президентът призова за патриотична страст и запазване на комфортното мнозинство, което има в момента в Народното събрание.

Американците се надяват на по-добра 2010 г.
По-спокойна, по-добра и по-доходна 2010 г. Това са основните пожелания на жителите на САЩ, които изпращат с нетърпение доста злощастната за тях 2009 г. Според последното проучване на общественото мнение, поръчано от "Асошиейтед прес", отиващата си година е определена като много неуспешна или много лоша от американците. Или поне за над 42 на сто от тях, които са написали срещу 2009 "много лоша".
33 на сто я определят само като лоша. На обратното мнение са само 16 % от запитаните. Причината е повече от ясна. Икономическата криза продължи да променя живота на милиони хора. Загубени домове, уволнения, намаляване или замразяване на заплати – това е само върхът на айсберга, който засегна всеки човек на планетата през последните две години.
И докато американците са оптимисти за подобряването на ситуацията през 2010 г., то не е така за войните, които САЩ водят. Само една трета от анкетираните са изразили мнение, че в Ирак и Афганистан положението ще се подобри съществено. Намеренията на президента Обама да изпрати още 30 хил. войници в Афганистан и напрежението в Ирак не помагат за ръста на подкрепата за тези начинания, които струват милиарди долари и живота на много американски военни през последните години


ПО НЮЗ.БГ

Да оставим Коледните чудеса, чака ни нелека година

Обръщение на президента Георги Първанов по случай Новата 2010 година
Драги сънародници,
Отброяваме миговете, в които се разделяме със старата и символично посрещаме Новата година. Това беше година, която премина под знака на промените в политическия живот; на усилията да се ограничи кризата. Година, в която много българи имаха и своите успехи по света, но и своите разочарования. Година на изпитания и надежди, каквато се очаква да бъде в не по-малка степен и настъпващата 2010. Надявам се, най-мрачните прогнози за развитието на кризата да останат само предупреждения. Но откровено казано - годината, в която навлизаме няма да е по-лека от отминаващата.
Нужни са ни не лъскави, чупливи, крехки прогнози, които като новогодишни играчки вадим за празника, а после скътаваме в раклата.
Коледните чудеса ще останат в приказките, а нас ни чакат много проблеми, които трябва да преодоляваме с воля, характер и общи усилия.
2010-та, в която навлизаме, е обявена за Европейска година за борба с бедността и социалното изключване. Ако искаме да бъдем добри европейци, равностоен и достоен член на европейската общност, то първият белег на европеизма е солидарността, съпричастността към нашите сънародници в беда; с онези, които плащат най-тежката цена за изхода от кризата. Имаме нужда от човечност в отношенията помежду си, в отношението на институциите и обществото към тези хора.
Успешното развитие на инициативата „Българската Коледа", дори и в тази кризисна година, дава шанс на детските мечти, успокоява родителските тревоги, сбъдва надежди.
Необходима ни е активна политика на институциите и държавата - на всички ни, не само за подпомагане на хората в неравностойно положение, но и за насърчаване на активните слоеве - лекари и учители, предприемачи и селски стопани; на студентите и младите изобщо; на всички, които изграждат съвременна България.
И ако искаме да сме нация с перспектива, трябва да инвестираме в труда на онези, които сега реално съзиждат.
Сега повече от всякога трябва да осъзнаем, че успехите на България няма да дойдат даром, като късмет от новогодишната баница, а зависят от знаещите и можещите, от всички нас.
В тези мигове разбираме най-добре големия наш поет Валери Петров за това, че когато си честитим Новата година, ние вече не се обръщаме назад, не се поздравяваме за придобитото и постигнатото, а изразяваме вярата си, че вървим напред към по-добро.
Независимо от колебанията и съмненията, дълбоко в нас остава да живее традиционната ни надежда, че предстоят по-добри времена; че утре животът ще бъде по-хубав и по-мъдър, както го е казал безсмъртият Никола Вапцаров.
Обръщам се с най-искрени пожелания за здраве и успехи към всички сънародници, без разлика на етнос и религия. Във времето на икономическа криза е още по-важно да останем и занапред чужди на опитите да се насажда в обществото ни омраза и противопоставяне; да осъзнаем, че единението ще е истинската движеща сила на процесите в Родината ни.
Скъпи сънародници,
За всички нас тази вечер е празнична. Около трапезата, отрупана с плодовете на нашия труд, ние сме заедно в мислите и вярата си за една по-добра година.
Затова и първата наздравица е за нашето Отечество, за Република България!
За да бъде страната ни силна, успяваща, мирна, авторитетна и честита!
На всички вас, на всеки един, пожелавам искрено здраве, късмет и любов; смели мечти, енергия и сила за постигането им.
За да пребъде България!
Честита Новата 2010 година!

Новата година с новите цени
Цената на природния газ за първото тримесечие на 2010 г. е вече увеличена - с 10.45 на сто. Това реши само преди няколко дни Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР).
Припомняме, от Булгаргаз бяха поискали 17,02% увеличение, но комисията, позволи само 10,45 на сто.
Така парното и топлата вода поскъпват като в различните дружества цената ще бъде вдигана с различни проценти, но като цяло увеличението ще е средно 5%.
София - 4,89%
Пловдив - 5,09%
Плевен - 5,14%
Шумен - 5%
Варна - 6,06%
Враца - 5,82%
Бургас - 5,32%
Велико Търново - 3,44%
Казанлък - 5,1%
Разград - 7,25%
Също с решение на ДКЕВР с малко над 8% поскъпва и водата в столицата.
Така кубик вода ще се продава за 1.53 лв. от първи януари 2010 година.
Припомняме, искане за увеличение на водата внесе „Софийска вода". Поисканият процент бе 8.93, като реално с решението си ДКЕВР удовлетворява искането на дружеството.
От днес водата поскъпва в още 13 общини - Дупница, Сливен, Пещера, Ловеч, Враца, Кърджали, Плевен, Монтана, Видин, Търговище, Сапарева баня, Велико Търново и Благоевград.
От миналия месец ДКЕВР позволи поскъпване на водата в още десет 10 града.
От първия ден на Новата година поскъпват картите за Градския транспорт в София за студенти, пенсионери и хора с увреждания. Цената на билета засега остава същата. Студентска карта за една линия за месец поскъпва с 2 лева, а за цялата градска мрежа студентите вече ще плащат с 4,50 повече.
Шестмесечните студентски карти за една линия стават 44 лв., а за всички линии - 110 лв. При хората с увреждания картите също поскъпват с 25%. От началото на годината хората над 68 години ще плащат за карта за цялата градска мрежа 8 лв.
Поскъпва транспортът и в градове като Пловдив, Пазарджик, Асеновград.
Поскъпват и цигарите, тъй като от 1 януари се повишава акцизът.
Ставката за специфичния акциз е 101 лева на 1000 къса вместо досегашните 41 лева на 1000 къса.
Заради акциза от „Булгартабак" пресмятат увеличение с между 1.10-1.40 лева на кутия от марките си.
И български, и чужди цигари имат вече междинни цени, с които постепенно започват да се продават в търговската мрежа. Целта е по-лек преход към цените, които идват със сериозния ръст на акциза от началото на годината.
Кутия „Виктори" от 3.40 лв. ще се продава за 3.60 лв.
Бялото „Виктори 100 мм" и „Виктори блу" поскъпва от 3.50 на 3.80 лв.
Дамската линия „Ева" поскъпва от 3.30 лева на 3.50 лева.
Femina slims - 3.20 лева на 3.50 лева,
GD blue от 3.20 лева на 3.40 лева,
Мелник - 2.90 лева на 3.10 лева,
MM blue от 3.50 на 3.80 лева, MM slims- 3.20 на 3.50 лева,
Невада 3.30 лева на 3.60 лева, Средец - 3.20 лева на 3.50 лева.
Междинни цени имат и цигарите на „Филип Морис". Цената на Marlboro е повишена от 3.90 лева на 4.20 лева, на Murrati от 3.50 на 3.60 лв. Кутия Parliament е по-скъпа с 50 стотинки - от 5.00 на 5.50 лева, Assos - от 2.90 лева на 3.00 лева. EVE се продава за 3.50 лева при предишна цена от 3.30 лева.
От днес е се повишава и данъкът върху хазарта от 10 на 15 сто.
500 лева ще се плаща на тримесечие за хазартен автомат, съответно всяко игрално място от него. 500 лева ще е данъкът и за съоръжение за осъществяване на залагания в надбягвания с коне или кучета. За рулетка в казино за игрална маса налогът е 22 000 лв. на тримесечие за всяко съоръжение, а за друго игрално съоръжение - 5 000 лв.

Обама изпрати съболезнователно писмо до ЦРУ
Американският президент Барак Обама изпрати съболезнователно писмо до ЦРУ след като 7 служители на разузнаването загинаха при самоубийствен атентат в Афганистан.
В писмото на президента освен съболезнования се изказва и благодарност за изключително професионалната работа на загиналите, съобщи БиБиСи.
Припомняме, сред жертвите на атентата е и главнокомандващият в базата на ЦРУ в провинция Кост близо до границата с Пакистан.
Няколко часа след нападението представител на движението "Талибан" поеха отговорност за атентата. Те съобщиха, че член на радикалното движение, преоблечен като военен, се е взривил във сграда, използвана от военни от международните сили в Афганистан.
Това е един от най-кървавите атентати за американското разузнаване от 1983 година насам, когато беше атакувано посолството на САЩ в Бейрут.

Италианец предпочете Нова година в затвора, вместо с близките
Италианец открадна дъвки от магазин нарочно, за да бъде арестуван и да посрещне Нова година в затвора, вместо с близките си, предаде "Ройтерс".
35-годишният сицилианец отишъл в полицията с искане да бъде арестуван, но първоначално получил отказ, тъй като не бил извършил престъпление.
След обира търпеливо изчакал полицаите да пристигнат, за да го задържат.

"Сейнт Джеймс Парк" е акостирал на сомалийски бряг (19,45 часа)
отвлечен от сомалийски пирати, на който има петима българи, вече е акостирал на сомалийски бряг, съобщи говорителят на МВнР Драговест Горанов, цитиран от БТА.
От министерството обаче нямат информация дали са започнали преговори за откуп. Драговест Горанов заяви още, че ако се водят преговори, то те ще са между похитителите и упълномощени лица от фирмата "Зодиак", наела работниците.
Горанов допълни, че от МВнР поддържат постоянна връзка с близките на отвлечените българи на кораба "Сейнт Джеймс Парк".
Петорното убийство във Финландия - предварително планирано
Според полицията във Финландия Ибрахим Шкуполи - който вчера уби петима души, предварително е планирал всичко и е стрелял съзнателно и избирателно.
Припомняме, първоначално се смяташе, че етническият албанец, пристигнал преди няколко години от Косово, е стрелял хаотично, убивайки четирима души в търговския център Sello.
Следователят Хенрих Никландер обаче коментира пред АП, че Шкуполи е познавал всички убити и е целял именно тяхната смърт.
Убитите трима мъже и една жена са работили с бившата съпруга на Шкуполи - открита от полицията мъртва в апартамента си.
Според първи версии, албанецът убива 42-годишната жена, след което отива в МОЛ-а, убива първия мъж с два изстрела в главата, стреля в корема на жена и продължава нататък.
Очевидци - в този момент магазинът е бил препълнен с пазаруващи - твърдят, че Шкуполи направил впечатление на човек, който много добре знае какво върши.

Терорист се взриви на стадион в Пакистан
Най-малко 70 души са загиналите при атентат на стадион в Пакистан. Властите се опасяват, че броят на жертвите значително расте.
Повече от 65 са пострадалите при мощната експлозия.
Атентатът е извършен от терорист - самоубиец, който се е взривил на волейболно игрище - част от стадиона в град Лаки Марват, северозападен Пакистан.
По първоначални данни терористът е излязъл на игрището с автомобил, който е избухнал за секунди докато хората наблюдавали играта.
Атентатът е извършен по време на турнир по волейбол и на стадиона е имало много хора. От ударната вълна са се срутили и над 20 близки къщи, под развалините на които има затрупани хора.

Агенцията за държавни вземания се влива в НАП
От днес Агенцията за държавни вземания се влива в Националната агенция по приходите и данъчните ще отговарят за принудителното събиране на всички дългове към хазната, припомня bTV.
От гражданите и фирмите се изискват около милион удостоверения за платени данъци годишно. Те са нужни за над 60 случая - от вземането на банков кредит, до участие в обществена поръчка или получаване на разрешително за оръжие. За да се сдобиете с подобно удостоверение, от днес трябва да изчистите всичките си задължения към бюджета. Дори неплатена глоба към КАТ или санкция от санитарен инспектор.
"Ако вие имате нужда от такова удостоверение, колегите със сигурност ще ви поканят да платите това, което сте пропуснали преди това", обясни Росен Бъчваров.
От днес всички неплатени дългове ще се събират само от данъчните. Досега това правеха две администрации - първо НАП, която после прехвърляше несъбираемите вземания на специализираната агенция. Сега процедурата ще се скъси двойно и ще трае шест месеца. След този срок, данъчните ще могат да блокират банкови сметки и да разпродават имущество.
5 загинали при пожар във Франция
5 души са загинали, а други 13 са били ранени при пожар, избухнал в апартамент, намиращ се в 6-етажна сграда във френския град Ним на Нова година, предаде.
Загиналите са от едно семейство, сред тях са и 3 деца.
Пострадалите са съседите им.
Засега причините за инцидента са неясни, но вероятно става въпрос за техническа неизправност на електроуред

Честита 2010-а! Да уловим дребните радости и успехи!
Да оставим щедрите пожелания и обещания и да пристъпим в 2010-а малко по-смирени и вглъбени.
Тогава може да открием, че понякога, гонейки „голямото и единственото", изпускаме дребните радости, не виждаме малките успехи, подминаваме скромните, но всеотдайни жестове на хората около нас.
Дали умението да бъдеш съпричастен е по-важно - или не, от кариерата и „големия удар".
Доколко скоростта на ежедневието позволява сетивата да улавят моментите, около които може да бъде изградена една цяла година..., а защо не и цял живот?!
Ясно е, че зарядът на почти отминаващата година не е много голям. „Наследството" от 2009-а е от скромно по-скромно и това прави първите стъпки в новата година по-скоро угрижени, отколкото оптимистично мечтателни и уверени.
Но тъй като това е нощта на чудесата, в която е редно да се сбъдват искрените пожелания, нека тук и сега да си кажем - повече човечност и по-малко егоизъм.
Нека да не се обединяваме, само когато ни сполетят нещастия, нека бъдем по-малко завистливи, за да можем да се радваме на щастието на другия и да очакваме същото и от него - нима не е страхотно да знаеш, че някой „те мисли" и се притеснява за теб, когато „пропадаш"?
Защото има неща, които зависят само от нас и от никой друг. Да не ги похабяваме и пропиляваме.
А пък, току-виж, от дребните радости и успехи, вземе че се появи и голямото, към което всеки един от нас - по свой си начин, се стреми.
Бъдете здрави!

Арести на пътя - шофьор за 20 лв., ченге си иска уиски, Хакери ни влизат в GSM-ите

„24 часа"/ Арести на пътя - шофьор за 20 лв., ченге си иска уиски
41-годишният Димитър К., младши автопатрул в група "Пътен контрол" към търговищката полиция, бе хванат с подкуп - две бутилки уиски на обща стойност около 40-45 лв. Преди време катаджията спрял млад мъж за проверка, но той бил без документи. Тогава полицаят си поискал уиски като подарък за Нова година и неколкократно напомнял на сгафилия шофьор, разказаха запознати.
Мъжът обаче се оплакал и така ченгето било спипано с подкупа.
Катаджии от Монтана пък арестуваха на главния път Е-79 в района на с. Клисурица шофьор, който опитал да ги подкупи с 20 лв. Той предложил парите и помолил полицаите да се разберат "като приятели", когато извадили дрегера.

„24 часа"/ Бентлито на Масларова си е мое - имам го от САЩ
НАП проверява 105 собственици на бентлита. Цената на луксозните автомобили започва от 270 000 лева.
Това бе съобщено през лятото. Тогава медии припомниха конфузната ситуация около т.нар. бентли на Масларова.
"Не мога да си обясня как така изведнъж автомобилът ми стана най-известният в България. Дори и по празниците, когато загледах телевизия и там видях скеч за личния ми автомобил", недоумява собственикът на зластисто бентли - кюстендилецът Димитър Новаков. Той притежава няколко заведения за сандвичи в града, но вече се ядосва, че вместо да си гледа бизнеса, почти през ден обяснява нелепата ситуация около лимузината си.

„Труд"/Хакери ни влизат в GSM-ите
С оборудване за $ 4000 - лаптоп и специална радиоапаратура, всеки хакер може да подслушва разговора ни по GSM. Това твърди германският компютърен специалист Карстен Нол.

„Труд"/ Още 7 лв. за парно на двустаен
Парното в София поскъпва от утре с 4,89% до 75,972 лева за мегаватчас, колкото е необходимо за отопление на малка гарсониера.
Така месечната сметка за апартамент от 65-70 кв. м ще се вдигне със 7 лева.
Увеличението се обяснява с по-високата цена на руския природен газ за България от утре. Синьото гориво на едро ще поскъпне с 10,45% до 413,24 лева за хиляда куб. м без ДДС.
Държавната комисия за енергийно и водно регулиране утвърди вчера цените на парното и газа за първото тримесечие на 2010 г.

„Стандарт"/ Бойко пее с Брегович
С Краля на балканските ритми Горан Брегович ще посрещне новата 2010 г. Бойко Борисов. Аз съм му голям фен, щастлив съм, че ще бъде тук, каза специално за "Стандарт" премиерът.
В 19 ч на 31 декември той ще приеме Брегович в кабинета си в Министерски съвет. След това заедно с кмета на София Йорданка Фандъкова и шефката на БНТ 1 Уляна Пръмова Борисов ще отиде на жълтите павета пред двореца, за да се включи в купона с мегазвездата.
Точно в 23 ч прочутият сърбин ще взриви площада с парчетата си от култовия албум "Алкохол". Гвоздеят в 3-часовата му програма, която ще гледаме директно по БНТ 1, ще е песен на български.
"Да сме живи и здрави, да ни отминават бедствията - това си пожелавам за мен и за целия народ", каза още премиерът Борисов.

„Стандарт"/ До $7 млн. откуп за моряците ни
Сомалийските пирати, освен че стават все по-нагли, вдигат и мизата. Между 4 млн. и 7 млн. долара се очаква да е откупът, който морските разбойници ще поискат за свободата на петимата ни моряци на борда на британския "Сейнт Джеймс Парк" с общо 26 души екипаж.
Корабът бе отвлечен в понеделник следобед в Аденския залив. Тарифата е съобразена с последния "удар" на черните бандити, които на 27 декември освободиха китайски кораб с 25-членен екипаж и 76 000 тона въглища в трюмовете срещу $4 млн. Нает от собственика на съда "Дъ Син Хай" хеликоптер, спусна на борда торби с по 100-доларови банкноти и сложи край на заложническата драма.

Под 10% смятат, че ГЕРБ управлява напълно успешно
Първите стъпки на новото правителство на ГЕРБ оправдават очакванията на около 47% от хората.
Това сочат резултатите от националното представително изследване, проведено от Сова Харис в периода 5 - 14 декември 2009 г. сред 1000 пълнолетни граждани на България.
Рейтинг политици
Борисов - 66,2%
Първанов - 39,7
Цветанов - 22,8
Доган - 13,5
Станишев - 12,9
Дянков - 12,1
Според данните приблизително 9 на сто от тях смятат, че управлението на ГЕРБ до момента е напълно успешно. Това е мнението на предимно симпатизанти на ГЕРБ, посочват от агенцията.
Около 37% от хората считат, че успехите в дейността на новия кабинет са преобладаващи, въпреки че се отчитат и някои неуспехи.
Освен от по-голямата част от симпатизантите на ГЕРБ, това мнение се споделя от близо две трети от гласоподавателите на СДС, от около половината поддръжници на ДСБ и от всеки трети, който би гласувал за АТАКА.
От Сова Харис допълват, че близо 21% от пълнолетните българи не одобряват работата на правителството до момента и смятат, че неуспехите на кабинета са повече от успехите.
Това мнение се споделя от 42% от гласоподавателите на БСП, от 30% от поддръжниците на ДПС и от около 36 на сто от привържениците на АТАКА.
Прави впечатление, че около 6 на сто от хората, които днес биха гласували за ГЕРБ, също смятат, че неуспехите в работата на новото правителство са преобладаващи.
5% от хората споделят крайно негативни мнения по отношение на работата на правителството до момента, а около 28% не могат да дадат конкретна оценка.
Рейтинг партии
ГЕРБ - 41%
БСП - 13
ДПС - 6
Атака - 4
ДСБ - 2
СДС - 1
РЗС - 1
Що се отнася до доверието в институциите като цяло, се вижда че около половината от гласоподавателите одобряват първите стъпки на правителството на ГЕРБ и имат доверие на кабинета.
Очакванията от страна на гражданите към новото правителство са свързани с адекватни управленски решения и постигане на конкретни резултати в редица проблемни сфери и секторни политики.
В сравнение с останалите институции, правителството се ползва с най-висок кредит на доверие от страна на българските граждани - 49% от пълнолетните жители на страната.
При съпоставяне на данните се вижда, че 81% от хората, които биха гласували за ГЕРБ, ако днес имаше парламентарни избори, имат доверие в правителството.
От Сова Харис отбелязват, че почти 37% от гласоподавателите на ДПС също декларират, че имат доверие в институцията на правителството. Такова мнение изразява и всеки четвърти привърженик на БСП, както и на всеки трети поддръжник на АТАКА.
Данните сочат, че президентската институция се ползва с високо обществено доверие сред почти 44% от пълнолетните граждани на страната. Президентът печели поддръжка най-вече сред гласоподавателите на БСП (87%) и ДПС (65%).
Доверие в президентската институция споделят и около 43% от поддръжниците на ГЕРБ. Най-недоволни от дейността на президента са привържениците на АТАКА, ДСБ и СДС.
Съдът и прокуратурата са институциите с най-ниско обществено доверие - около 20%.
Отчетливи са негативните обществени нагласи към правораздавателните институции - 59% от хората не вярват в ефективността на съда, а около 55% нямат доверие на прокуратурата.
Две трети от пълнолетните граждани на България посочват като водеща политическа фигура премиера на страната Бойко Борисов. Той печели одобрението на 66,2% от доверието на хората. Втори по рейтинг е президентът на страната Георги Първанов (39,7%).
Министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов е трети с 22,8% подкрепа.
Сред водещите политици в страната фигурират лидерът на ДПС Ахмед Доган (13,5%) и бившият премиер Сергей Станишев (12,9%).
Около 12,1% от хората поставят вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков сред водещите политици в България.
Що се отнася до електоралните предпочитания, централното място е отредено за управляващата партия ГЕРБ (41%).
Следват ги доскорошните носители на властта БСП (13%) и ДПС (6%).
От своя страна АТАКА (4%), ДСБ (2%), СДС (1%) и РЗС (1%) отстъпват позиции и на този етап плавно губят електорална тежест, сочат от Сова Харис.
Ако в момента се проведат парламентарни избори, според резултатите от настоящето проучване, ГЕРБ би спечелил абсолютно мнозинство. Така, ако днес има парламентарни избори, 41% биха гласували за ГЕРБ.
Втора по рейтинг политическа сила в страната е БСП. Съпоставими с данните от месец май, резултатите от сегашното проучване показват, че доверието в БСП е паднало от 24% до 16%. Днес за БСП биха гласували приблизително 13% от пълнолетните българи.
Около 70% от гласоподавателите на БСП са хора на възраст над 61 години, отбелязват от агенцията. Поддръжниците на социалистическата партия са една трета от българските пенсионери.
В национален мащаб ДПС е трета политическа сила с електорална подкрепа от 6 на сто.
Що се отнася до Атака се наблюдава плавен спад на електорално доверие от 16% през месец май до 11% през месец декември, твърдят от Сова Харис.
На този етап готовност да гласуват за партията споделят не повече от 4% от пълнолетните граждани на страната.
На национално равнище ДСБ биха могли да разчитат на около 2% от гласоподавателите. От своя страна, електоралната подкрепа за СДС се е свила до приблизително 1%. Въпреки това двете формации имат „скрит" електорален потенциал, посочват от Сова Харис.
Според данните от изследването около 9% от хората имат доверие в СДС и в ДСБ.
Около 9% от пълнолетните граждани имат доверие на РЗС, въпреки че ако се проведат нови избори, партията няма да е парламентарно представена. При нов вот едва 1% от избирателите биха гласували за политическата сила, оглавена от Яне Янев.

Аз съм Жан Мохамед от Бастилията!
Аз съм Жан Мохамед от Бастилията! Наследник съм на санкюлотите! Французин съм. Не ми вярвате ли? Елате тогава да ме видите в галериите на Лувъра. Аз съм до Мариан - Свободата води народа. Мургавият - това съм аз, през 1832.
Бях там заради Бастилията и наследих свободата като всички деца на френското общество. Всъщност винаги съм бил французин. И не мога да разбера, когато ме питат за моята самоличност, откакто съм се родил!
Раждането е въпрос на доказване, както беше по време на Стария режим (практиката за купуване на благородни титли във Франция - бел.ред.)
В действителност единствената причина за възникването и разрастването на социално напрежение, покрито с общ и религиозен воaл, е липсата на разпределение на богатствата.
Тя се поражда от измененията на обществото ни, ръководено от политици и медии, следващи модела на Белия дом от другата страна на Атлантика.
Вашите малки лошо интегрирани араби, "бебета -терористи на бъдещето", са чисто и просто продукти на финансираните от политиците френски медии. Те се възприемат за американските Черни пантери, които се борят срещу робството.
Те продават дрога, крадат, заплашват с оръжие, нападат, кълнейки се с двете си ръце. Всичко това в името на това, за което са го правили и техните родители.
Техните икони - Тони Монтана, Белязаният. Американската суперпродукция. Тяхната музика - 50 Cent , Еминем, Марвин Гей. Любимият ресторант - Макдоналдс. Ти говориш за араби, за терористи....
Те отдавна са променени - от бельото до колана си за експлозиви. Те са американци.
И това е донякъде нормално, като се има предвид, че единственото занимание, което им се предлага от деца, извън училището и улицата, е телевизията. Техните общества израстват единствено с ехото от това, което се случва в Харлем, Бронкс (административни райони на Ню Йорк - бел.ред.)
Впрочем всички ние сме американци. Нашият интелектуален и артистичен елит не живее в Ню Йорк, но дори, когато подчертава, че от Франция, забравя всичко, в момента, в който му се предложи един договор, интервю или студио на Запад.
Далеч са нашите Габен, Де Гол, Колюш, Юго, Брел...
Аз съм Жан Мохамед от Бастилията. Наследих свободата, но не и равенството. Чувствам, че противно на повече от моите съграждани, аз никога няма да имам право на равенство. И не ви говоря за равенството на шансовете.
Справям се, работя. Говоря ви за тишината. За правото на анонимност.
Минаха 31 г. от първото ми вдишване, което ме различи, което ме характеризира накратко като арабин. Но внимание! Аз съм арабин. Но симпатичен. Интегрирам се. И съм агностик (философско течение, което твърди, че не знаем каква точно е истината за Бог- бел. ред.)
Аз съм арабин, но празнувам, свиря на китара, пея песните на Брел и Брасенс. Арабин съм, но работя, учил съм. Лошото е, че опитът ми да заема своето място в обществото не се разбира само от онези, които можем да наречем "расисти".
Всичко, за което се боря, е правото на анонимност. Но това не е никак лесно, защото аз не съм като другите. И проблемът е, че всички социални етажи на нашата страна почти не канят хора като мен.
Въпреки това, забележете, че при посрещането в посолствата или в Елисейския дворец, не е особено важно дали си арабин или който и да е...Парите заместват всички паспорти.
Бих искал да ви помоля да обърнете внимание на факта, че не всички араби са мюсюлмани. Ислямът е религия, на която трябва да се вярва. Тя не е един завладяващ ген, който просто се предава от поколение на поколение.
Арабинът има разум, въпреки малко дивите му и буйни маниери. И той понякога размишлява. И понякога ражда собствени идеи. Може дори да се интересува от теорията на Дарвин или пък да следва палеонтология и да учи за произхода на Хомо сапиенс.
Аз съм Жан Мохамед от Бастилията. И съм французин. Обичам Франция, нейната култура, кухня, дързост. Но не обичам това, в което тя се е превърнала. Не обичам факта, че не поема отговорност за сбърканото функциониране на социалния, икономическия и дипломатическия модел на Новия Рим.
Не обичам и това, че тя оправдава своята слабост и липсата на честност, изтъквайки проблема за националната идентичност**. На това казвам - не!
**
През ноември тази година френският министър по емиграционните въпроси Ерик Бесон нареди да се проведе национален дебат по въпроса за френската идентичност, който да приключи в края на януари и евентуално да бъде съпроводен с конкретни действия.
Във Франция живее най-голямата мюсюлманска общност в Западна Европа - около 5 милиона души.

Уран и Нептун получиха еврейски имена
Планетите от Слънчевата система Уран и Нептун получиха официални имена на иврит, съобщава Haarertz.
Според резултатите от интернет-гласуване, на Уран е дадено названието Орон, а Нептун официално ще се нарича Рахаб.
Всяко от имената е получило одобрението на около 3 хиляди човека. Значително по-малък брой хора са гласували за алтернативните варианти - Шахак и Таршиш.
Четворката "финалисти" е била избрана от комисия от експерти по астрономия, но окончателното решение принадлежи на потребителите.
При избора на имената се е имало предвид близостта с техните еквиваленти на латински и гръцки език.
Рахаб като Нептун е морско митологично същество, споменавано в Библията и Талмуда.
Орон пък е в съзвучие с Уран и на иврит означава "слаба светлина", с което учените са искали да подчертаят отдалечеността на планетата Уран от Слънцето и слабата й видимост от Земята.
Инициативата по официалното утвърждаване на имената на Уран и Нептун на иврит е в рамките на "2009 - Международната година на астрономията" (http://news.ibox.bg/news/id_1772386313 ) под егидата на ЮНЕСКО.

70 ученици от Перник превеждат американска книга
70 ученици от гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев" в Перник превеждат книгата „Добри", обявена за най-забележителния принос към американската детска литература за 1934 година.
Езиковата гимназия, регионалният исторически музей и младежкото литературно списание „Кръст" са партньори в съвместния проект, който цели превеждането, издаването и популяризирането на книгата „Добри", съобщи БНР.
Нейн автор е Моника Шанън, а в основата на произведението стоят спомените на българския художник и художествен директор в Холивуд Атанас Качамаков.
Негови са и илюстрациите към книгата.
Консултанти на преводачите и учениците ще бъдат етнолози от Перник.
От 1966 година в САЩ досега са излезли 11 издания на книгата с илюстрации на самия Атанас Качамаков.
Пернишките ученици вече са превели около 50 страници от общо 176. Книгата ще излезе за 24 май.

Български "Лувър" прави Вежди Рашидов
Български „Лувър" ще бъде изграден в центъра на София. Вече е изготвен технически проект и правителството даде одобрението си, съобщи министърът на културата Вежди Рашидов.
Той посочи, че става въпрос за разгърната площ от 23 000 квадратни метра, където ще бъдат изградени модерни зали и ще бъдат изложени съкровищата на българската култура.
За целта ще се използват сгради на Министерството на културата, където трябва да се проведат сериозни ремонти. Изпълнението на проекта се очаква да възлезе на към 25 милиона лева.
„След две години ще можем да прережем лентата на нещо което ще остане след нас", каза министър Рашидов. Той отбеляза още, че за изграждането ще се използва финансиране и по линията на европейските фондове.
Министърът подчерта, че България притежава огромно богатство на изключителни автори в областта на изобразителните изкуства, както и безценни исторически съкровища.
Голяма част от тях не са изложени или са трудно достъпни заради липсата на подходящи сгради и помещение.
Чрез изграждането на комплекса огромна част от шедьоврите на българската култура вече ще бъдат експонирани, изтъкна Рашидов. Той отбеляза, че сред произведенията на изкуството има много шедьоври и от тоталитарно време и че идеята на комплекса е да представя творчеството през всички епохи.
Министърът на културата каза още, че в момента се обмисля и преместване на Националния исторически музей от Бояна в центъра на София. Ще бъде проучено дали т.нар. военно НДК би могло да послужи за тази цел.
Картината „Старият Пловдив" на големия български художник Цанко Лавренов, бе върната с решение на правителството на наследниците.
Картината е създадено през 1946 година и повече от 30 години е извън семейството, но без съгласието на автора, обясни внукът на художника Лаврен Петров.
Министърът на културата Вежди Рашидов съобщи след заседанието на кабинета, че е направена проверка в държавните институции дали някъде има надлежни документи, че картината принадлежи на някоя от тях. Такъв документ не е установен.
„Вярно е, че навремето не са заприходявани подаръци, но смятаме, че картината трябва да отиде при наследниците", каза министърът.
„Картината е взета без желанието на дядо ми и дълго време е била в депата на националната галерия, а от скоро - в Министерски съвет", каза Лаврен Петров.
Бившият премиер Станишев е харесал произведението за украса, а настоящият министър председател я наследява в предверието към премиерския кабинет.
„Щастливи сме, че тази семейна реликва се връща при нас, каза още Петров и подчерта, че картината е безценна и няма да бъде продадена.

Няма коментари: