неделя, 26 юли 2009 г.

ДУПКА ОТ 2 МИЛИАРДА ЛЕВА В БЮДЖЕТА

26 юли 2009
Дупка от 2 млрд. лв. в бюджета заварва новият кабинет
Симеон Дянков ще реже разходи, обеща да не
пипа пенсии и заплати.
В бюджета за тази година има дупка от 2 млрд. лева. За да се запълни тя, ще се наложи рязане на разходи. Това обяви бъдещият финансов министър Симеон Дянков в предаването „На четири очи” по Нова телевизия. Той вече е пресметнал къде точно може да се реже. Със сигурност няма да има съкращаване на пенсии, заплати и социални вноски, защото едно такова действие автоматично ще доведе до намаляване на търсенето на пазара, а това води до задълбочаване на кризата. Предвижда се 1 млрд. лв. да дойдат до края на годината от орязване на капиталовите инвестиции – допълнително ще се прецени кои. На първо време най-черни в очите на новите министри са енергийните проекти, например изграждането на АЕЦ Белене, „Южен поток”, Бургас – Александруполис. Още 1 млрд. щял да дойде от съкращаване на администрацията, в смисъл преосмисляне на разходите. Неговите наблюдения сочат, че в тези ведомства допълнително се харчи 4 пъти повече отколкото е официално обявената сума.
Когато стане ясно какво е наследството, което оставя Министерството на икономиката и енергетиката, „дупката” може да се увеличи с още между милиард-два, каза Симеон Дянков. „Част от тази дупка няма да е необходимо да се запълва още тази година, но определено ще е бреме за Бюджет 2010 г. Става дума за дългосрочни контракти, които ще ни висят на врата и през 2010 г., и през 2011 г.”, категоричен бе той. За 6 месеца от началото на годината от излишъка са похарчени 4,5 млрд. лв. Част от тях – 450 млн. лв. са отишли за АЕЦ „Белене”. Въобще обаче не се знае за какво са похарчени тези пари. „Това е един от странните енергийни проекти”, смята финансистът. Според него не е направена икономическа обосновка, за да се види дали ни трябва такава голяма нова мощност, щяло да се окаже, че не ни е необходима. Докато се построи за няколко години и при условие, че и в съседните държави се строят други големи мощности, няма да има на кого да продаваме енергия, както сега се говори. Не е направена и архитектурна обосновка на проекта.
Данните показват, че до този момент за АЕЦ Белене са похарчени 880 млн. лв. Едва 190 млн. са използвани за разграждане, изграждане. Всички останали пари са отишли за консултации. „Според мен проектът е нерентабилен и не бива да продължи”, категоричен бе Симеон Дянков. Строенето на централата може да продължи, но само при условие, че се намери частен инвеститор, който да поеме разходите и да не търси никаква държавна гаранция. Неговото мнение е, че е по-добре да спестяваме енергия, тъй като сега харчим 35 на сто повече от средното за Европа. „Основната ми задача е да се боря с кризата. Не мога да го направя, ако всяка година изскача по 1 млрд. разходи за проекти, от които няма смисъл”, каза бъдещият министър. Именно това може да е причината за нерадостната съдба на „Южен поток” и „Бургас – Александруполис”. „Трябва да си зададем въпроса дали 350 млн. е по-добре да бъдат дадени за един такъв проект или за здравеопазване и образование”, е гледната точка на Дянков.
Бъдещият финансов министър няма да запази нито един от сегашните заместници във ведомството и ще разчита на изцяло нов екип. Търсил го е близо два месеца. Следил е кой спец какво е публикувал по темата във вестниците. Ще има двама замове, като един от тях ще е Владислав Горанов. Другият ще стане ясен следващата седмица и ще бъде обявен, едва когато Бойко Борисов го одобри. Самият Дянков ще поеме в първия етап лично изключително тежкия ресор митници и приходи. На 800 млн. лв. годишно излизат щетите за държавата от митнически измами, е изчислил той. Това е лошо не само за бюджета, но и за производството, тъй като нелегалният внос спъвал сектори като месопроизводството, земеделието, текстилната промишленост. Свързването на системата на НАП с Митниците щяло да отнеме около два месеца, максимум два месеца и половина и да даде 150-200 млн. лв. свеж приход само до края на годината.
Дянков обеща още в самото начало да се заеме с ревизия на най-скандалните сделки – например сделката за няколкото сгради на НАП, намиращи се в центъра на София и дадени на Ирена Кръстева срещу малко пари за изграждане на сграда извън центъра на София, коментира финансистът. Бърза ревизия ще бъде направена и в МИЕ – основно на енергийните проекти. 20-23 на сто е средната печалба на годишна основа в енергетиката. 3 % е печалбата на Българския енергиен холдинг, т.е. в пъти по-малко. Въпросът е защо, коментира още той.
Симеон Дянков гарантира, че той и премиерът Бойко Борисов са готови да предприемат непопулярни мерки. Целта е да се излезе от кризата, каквато е специалността на финансовия министър в Световната банка, и да се справим с корупцията. Самият той се е върнал днес от Вашингтон, където бил, за да си подаде оставка от вицепремиерския пост в престижната финансова институция. След около 3 месеца семейството му – съпругата и двете му деца, ще пристигнат в България и ще се установят у нас.
Новият финансов министър обеща да не прави далавери.”Имам реноме навън и трябва да го пазя. На този етап от живота си нямам нужда от допълнителни материални постъпления, искам да се докажа като кариера”, обясни той.

Няма коментари: