вторник, 28 юли 2009 г.

Не на лихварството!


видео от Дневник.бг по "Файненшъл таймс"

Kaufland ще строи магазини в България и Румъния с пари от ЕБВР
Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна заем в размер на 150 млн. евро на германската верига супермаркети Kaufland с цел финансиране експанзията й в България и Румъния. съобщават от банката, съобщи SeeNews.
И същевременно ЕБВР дава голям кредит на компания в региона, която планира експанзия - т.е. вижда потенциал за растеж, а не за криза. Манипулират ни отвсякъде, за да ни панират. Мислят ни за шарани. Но ние не сме, нали?

Двуцифреният ръст във България, може да дойде само от еврофондовете, от строежа на магистрали и друга инфраструктура!Всичка зависи от политиката на Б.Борисов, закон за лустрацията и т.н.

Унгарци, латвийци и румънци налапаха заеми от МВФ, които сега с години наред ще изплащат, а те искат растеж да има

"Възможно е лошите кредити и фалитите на компании в региона да се увеличат."

Коментирано в Дневник.бг

ЕБВР: Източна Европа да забрави за двуцифрен ръст след кризата

Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) охлади надеждите на страните от Централна и Източна Европа за възстановяване на големия икономически ръст. "Огромното повишение на брутния продукт и високото ниво на чуждестранните инвестиции в развиващите се европейски пазари могат да не бъдат достигнати дори след края на кризата", заяви президентът на ЕБВР Томас Миров пред Ройтерс. Възможно е лошите кредити и фалитите на компании в региона да се увеличат.

Миров подчерта, че страните от Централна и Източна Европа не трябва да подценяват ефектите от икономическото забавяне, тъй като то не е приключило. "Кризата, която започна от финансовата система, засегна всички сектори на икономиките в региона", каза той. Миров допълни, че увеличението на необслужваните кредити и евентуалните корпоративни фалити са сред основните притеснителни фактори за развиващите се европейски икономики. Към тях се прибавят трудностите в постигането на фискални реформи и нуждата от добре функциониращи валутни пазари.

Фокусът на страните от региона трябва да се измести към устойчив и стабилен растеж в дългосрочен план, каза Миров. "Достигнатата дълбочина и размах на кризата може да означава, че развиващите се пазари няма да успеят да достигнат двуцифрен ръст на брутния вътрешен продукт (БВП) и рекордното ниво на чуждите инвестиции, характерни за годините преди рецесията", допълни той.

Международният валутен фонд очаква икономиките на страните от Централна и Източна Европа да отчетат спад на БВП от средно 5.8% до края на годината. Прогнозата се отдава на свития износ към западните им партньори и ниското ниво на чуждестранни инвестиции.

В доклад на Световната банка се казва, че за региона институцията е отделила за преодоляване на последствията от кризата за фискалната 2009 г. 12.5 млрд. долара. През последните няколко години страните от Източна Европа са характеризираха със сравнително големи дефицити по текущите си сметки и външните дългове, както и огромен ръст на кредитирането. Тези фактори ги поставиха в неизгодна позиция преди началото на кризата, се казва в доклада на банката. В него също се подчертава, че основен фактор за подобряването на икономиките от региона е възстановяване на потока от преки чужди инвестиции.


Друга гледна точка по темата от Банкеръ/ 11.7.2009

Светослав Гаврийски, главен изпълнителен директор на "Алианц Банк България" и изпълнителен вицепрезидент на "Алианц България Холдинг", пред в. "БАНКЕРЪ":

Г-н Гаврийски, преди две седмици Световната банка публикува доклад, според който българските банки и фирми могат да имат затруднения при обслужването на краткосрочните си задължения. Съществува ли според вас такава опасност?

- На такива информации въобще не трябва да се обръща внимание. Въобще не си заслужава да се говори за различните и многобройни външни анализи и експертни мнения по отношение на българската икономика и финанси. Те самите си противоречат едно на друго. Ето ви един пример. Преди два дни се появи едно подобно, така наречено експертно мнение, според което България се нуждаела от 25 млрд. евро външно финансиране. Същия ден обаче друг външен доклад оповести, че България е добре и въобще не трябва да променя политиката си. Ясно е, че подобен разнобой в заключенията прави такива анализи абсолютно несъстоятелни. ...Крайно време е също така да се спре с тези нищо не казващи и никому ненужни коментари на тема кога ще бъде върхът на кризата...Не мога да приема, че някакъв експерт на чуждестранна банка, която се е опитала да играе срещу българския Валутен борд, да ми дава компетентните си коментари за това какво ще става у нас... ...Не виждам защо трябва да се съобразявам със становища на анализатори работещи за институции, които затънаха с милиарди евро и долари и почти фалираха. Ами, като са им толкова добри експертите защо не предвидиха проблемите на собствените си банки. Време е да спрем да приемаме сериозно техните приказки.

Споменахте за различните спекулации около това колко пари ще са нужни на България. Вие, като гледате статистическите данни за бюджета, за банките и за икономиката, смятате ли, че на страната й е необходимо външно финансиране?

-Ако разсъждаваме от гледна точна на състоянието на валутния резерв и на парите в обращение, за момента не е необходимо да се бърза с преговори за осигуряване на външно финансиране. Въобще това не е въпрос от първостепенно значение. Евентуално споразумение с МВФ не бива да е самоцел и да се преследва на всяка цена само защото Латвия и някои други държави от ЕС са получили финансиране от Фонда, а ние не. Получили са, тъй като са имали нужда. Ние защо трябва да вземаме пари от МВФ, ако не ни трябват спешно?

Но не мислите ли, че хората с право се притесняват, като виждат постоянните прогнози за спад в икономиката?

- Ами да, притесняват се. След като разни анализатори, дето преди не са обръщали внимание на понятия като брутен вътрешен продукт, сега се надпреварват да приказват как той щял да спадне с два, с три, с пет процента. И какво щяло да се случи, ако намаляването не е с 3, а с 5 на сто. И какво толкова ще се случи? Брутният вътрешен продукт ще е толкова, колкото през миналата година. Вярно е, че ще има по-малко приходи в бюджета, по-голяма безработица. Но това са нормални неща в съвременната икономика. Знаете, че при нея периодите на растеж задължително са последвани от такива на спад. Няма нещо в света, за което да има гаранция, че ще расте постоянно. Това трябва да е ясно.
http://www.banker.bg/?Issue=838&Section=51&;;;;Category=1&Article=38297

Няма коментари: