неделя, 26 юли 2009 г.

РЕСТАРТА НА НАЙ-ГОЛЕМИЯ НАУЧЕН ПРОЕКТ НА ЗЕМЯТА ТРЯБВА ДА СЕ СЪСТОИ в края на септември-октомври 2009 година.


ЦЕРН е градче в Швейцария където се намира лабораторията за ядрени изследвания – посветена в търсене на частица Бог. Наближава времето за отговори :Пълната си мощност частиците, движещи се в кръгообразния ускорител, ще достигнат вероятно през 2011 година

В специално изявление, цитирано от Ройтерс, се посочва, че пускът се отлага поради наложилия се по-сериозен от очакваното ремонт и поради влагането на нови мерки за сигурност. Първите нови сблъсъци на частици могат да се очакват не по-рано от октомври, обясниха от ЦЕРН. Ако всичко обаче този път мине по план ускорителят трябва да работи до есента на следващата година и да натрупа достатъчно материал за анализ и търсене на "Божията частица" - митичния Хигс-бозон. "Планът, с който разполагаме сега, без съмнение е най-доброто за LHC и за очакващите данни физици", обяви директорът на ЦЕРН Ролф Хойер в специално изявление. "Той е предпазлив, но дава надежда, че проучванията могат да започнат тази година". Ускорителят беше пуснат за пръв път през септември м.г., но се наложи да бъде спрян само 9 дни по-късно поради електрически проблеми и изтичане на хелий. Повторният му старт беше предвиден първо за януари, после за май, но отново беше отложен. Според сегашния план охлаждането на гигантските тунели до абсолютната нула ще трябва да е факт през лятото, което пък ще позволи ускорителят да бъде пуснат в действие наесен.
Въпреки активната рекламна кампания миналата година специалистите от адронния ускорител не успяха да оправдаят очакванията на милионите жители на Земята и отложиха пускането му. Знаменателното събитие бе насрочено за 10 септември 2008 година, но малко преди този срок учените се сблъскаха с редица технически проблеми. В определения ден първите снопове протони минаха по 27-километровото кръгообразно трасе на ускорителя. Отначало изследователите ги пуснаха по часовниковата стрелка, а след това – срещу нея, като преизпълниха предварителната програма.
Независимо, че за ремонта на ускорителя отиват огромни ресурси, CERN продължава работата си и по други научни проекти. От 10 до 13 май 2009 г. в центъра се е състояла конференция, където са били обсъдени такива. За провеждането на голяма част от експериментите по тези проекти учените задействат “подгряващи” кръгове на ускорителя (преди да попаднат в 27-километровия тунел протоните набират скорост в по-малки кръгове). За момента останалата част от остановката действа без да дефектира.
Генералният директор на CERN Ролф-Дитер Хойер съобщи, че поправката на ускорителя ще струва три пъти повече от обявеното и според новите изчисления, ориентировъчната цена на работите е 26 млн. долара. Качи се и предполагаемата продължителност на ремонта. Отначало представителите на CERN говореха за два месеца, след това срокът се увеличи на една година. В момента учените обещават да започнат пробни пускове на протоните в края на септември-октомври 2009 година.
Средствата за отстраняване на последствията от аварията се предоставят от страните-членки в CERN. Допълнителните разходи никога не са приятно нещо, а тук трябва да прибавим и финансовата криза заляла света вече. Да се отделят средства не за спасяване на икономиката, а за непонятна машина със сложно име е неразумно за всички държави. С такъв довод в началото на май 2009 година Австрия е заявила желанието си да излезе от CERN. Според официалните лица правителството би могло да похарчи 17-те милиона, които всяка година вкарва в бюджета на CERN, по по-полезен начин. Австрийските учени приеха решението на правителството крайно негативно, и на 18 май канцлерът на страната обяви, че Австрия остава в състава на CERN. Към проекта тази година се присъедини и Македония.

От тук за видеоинтервюто с г-н Литов : http://infocenter.bnt.bg/content/view/full/2715
Интервю с доц.д-р Леандър Литов за сутрешния блок на БНТ "Денят започва" /видео/ 29167 Kb »
Вижте още по темата : http://infocenter.bnt.bg/content/view/full/2700 - филм на Бойко Василев за най-големия научен проект на Земята, в който участват и българи

ЦЕРН – най-големият научен проект на Земята
ЦЕРН е огромна лаборатория за ядрени изследвания с 20 страни-членки, сред които и България. Най-добрите физици и инженери в Европа с партньорството на останалия свят десетилетие и половина подготвят експеримента на експериментите.
Големият адронов колайдер е гигантска тръба с обиколка 27 км и диаметър 9 м, построен на швейцарско-френската граница на100 м под повърността на земята, за да търси така наречената частица-Бог. Очаква се той да даде отговор на някои от най-големите загадки в науката: правилна или грешна е основната теория на физиката? Какво е имало в първия момент на съществуването на Вселената? Защо някои частици имат маса, а други не? Каква е природата на тъмната материя? Има ли други пространствени измерения?
Ето как действа той. Целият тунел на ускорителя е охладен до температура, близка до абсолютната нула (-271°C). По него със светлинна скорост ще полетят снопове протони и мощно ще се сблъскват, отделяйки температури 100 000 пъти по-високи от слънчевото ядро. Детектори ще регистрират частиците, родени от сблъсъка. Един свръхточен сблъсък – все едно да уцелиш с игла средата на друга игла от 10 км. Особено важна за работата на ускорителя е пълната му синхронизация със Суперпротонния синхротрон, който е ключов елемент от целия процес. Двете машини трябва да функционират с точност до частица от наносекундата, за да се гарантира правилното насочване на лъчите.
Първата стъпка от тестовете на 10 септември е пускането на лъчи по тунела, а когато те достигнат желаната скорост, ще започне сблъскването им и наблюдаването на реакцията на частиците при ударите. Целта е търсене на митичната частица Хигс-бозон, наричана още "частицата на Бог". Резултатите обаче няма да дойдат бързо. Според учените, водещите експеримента, първите сигурни данни можем да чакаме не по-рано от края на годината. Пълната си мощност частиците, движещи се в кръгообразния ускорител, ще достигнат през 2010 г.

10 септември 2008 г. В Европейския център за ядрени изследвания край Женева успешно стартира експериментът на века
Точно в 10.30 часа българско време тази сутрин първият сноп протони беше пуснат в огромния адронен ускорител и обиколи 3 пъти гигантския 27-километров пръстен разположен на 100 метра под земята между Швейцария и Франция. Експериментът цели да повдигне завесата на мистерията за произхода на материята и на вселената.
В десет и трийсет часа българско време лицата на учените следят напрегнато екраните на компютрите в Европейския център за ядрени изследвания. За много от намиращите се в залата експериментът е делото на живота им.
Особено за този човек - Лин Еванс, ръководител на проекта "Голям Адронен Ускорител". Снопът от протони е изстрелян, засега със скорост 1/10 от тази, която трябва да достигне през следващите месеци. Времето сякаш спира. И после идва облекчението, радостта, еуфорията. Думата успех е на устата на всички. Без да си дава сметка, че е с микрофон Еванс възкликва: "Спечелих баса."
Лин Еванс – ръководител на проекта:
"Хванах се на бас с колегите, че ще успеем да прекараме снопа протони за по-малко от час, но те не поискаха да залагат пари. Все пак спечелих."
В следващите седмици и месеци опитът продължава. Ще се пускат постепенно снопове протони в посока на часовниковата стрелка и обратно. И ще се ускоряват, докато достигнат скорост близка до тази на светлината. После, когато всичко е готово, ще дойде моментът на сблъсъка на противоположно движещи се снопове. Учените сравняват предизвикателството на задачата си със сблъсък на върховете на две игли, движещи се от двете страни на Атлантика. Целта е създаването на условия, максимално близки до тези след Големия взрив, довел до създаването на Вселената.
Така може би ще се получат суперсиметрични частици, за които до момента само се предполага, че съществуват. Наричат ги Хигс бозони или Божествени частици. Нещо повече, те съставят антиматерията и учените се надяват да разберат защо именно тя представлява по-голямата част от Вселената. Резултатите, които се очакват най-рано след 2 до 3 години, могат да провокират още повече въпроси, отколкото да дадат отговори. Българите, които участват в проекта, от самото начало днес неотлъчно следяха експеримента.
Всички признават, че става дума за фундаментална наука, а критиците се питат, защо трябва да се хвърлят повече от 6 милиарда евро за подобно нещо.
Роберт Айвар – генерален директор на ЦЕРН: "Наистина ние правим фундаментално научно изследване, но създаваме и инструменти, които досегашният опит показва, бързо намират приложение във всекидневието на хората. Такъв е примерът с глобалната мрежа, която се роди отново тук."

Интервю с доц.д-р Леандър Литов: Възможна е машина на времето
В студиото на „Денят започва” доц. д-р Леандър Литов, ръководител на катедра Атомна физика в „Софийския университет” и работещ в Церн, коментира уникалното събитие за науката и света – откриването на ядрен ускорител, който ще трябва да даде отговор на много въпроси, свързани с мирозданието – как е възникнала вселената, ще можем ли да пътуваме във времето, има ли Бог и започва ли той там, където науката свършва?
Този експеримент е най-ключовият, извършван досега в историята на науката и се извършва в градчето на физиците в Церн, където е европейската организация за ядрени изследвания. Ядреният ускорител представлява огромна тръба в кръгов тунел с дължина около 27 км на 100 метра под земята, намиращ се под Алпите. Ако допуснем, че има Бог, който е сътворил света, то това, с което се занимава науката, е да разбере как той го е направил, поясни доц. Литов. За да обясним накратко този експеримент, трябва да дадем отговор на въпроса какво е физика на елементарните частици, а това е този раздел от науката, който се опитва да отговори на два въпроса – единият е кои са фундаментите, съставящи материята и вторият – как те взаимодействат помежду си, за да изградят по-сложен обект като човека например, допълни доц. Литов.
В разбирането на това как е устроена материята доц. Литов обясни: има нещо, което се нарича стандартен модел, този стандартен модел описва познатата нам материя достатъчно добре; проверена е експериментално с изключително висока точност. В рамките на този стандартен модел се предсказва съществуването на една частица, наречена Х-Бузон, т.нар. частица на Бога. Тази частица е свързана с масата на всички останали частици. И това ще даде отговор доколко верни са нашите представи за това как е устроена материята. Ние знаем какво представлява 4 % от вселената. Но явно има някаква антигравитационна сила, която кара Вселената да се разширява. Това се нарича условно тъмна енергия. То съставлява 73 % от вселената. Това, което ние правим, е в лабораторни условия да възпроизведем неща, които се случват и са се случвали около нас. Няма принципни причини от физическа гледна точка да не бъде направена машина на времето и подобни възможности има открити в началото на 20-ти век.
Възможна е машина на времето. Може да се отвори пространствен проход, пространство във времето, през който да мине една материя. Телепортацията е прехвърляне на информация от една точка до друга точка за някакъв обект. Но това е тема за далечното бъдеще, каза още доц. Литов. На 10-ти септември за пръв път се пуска ускорителят. 21-ви октомври е официалното откриване на ускорителя, а до края на годината ще трябва да се видят първите сблъсъци на двата снопа.

Няма коментари: