четвъртък, 30 юли 2009 г.

АКЦЕНТИТЕ НА 30.07.09 СПОРЕД МЕН

Ей, граждани, освестете се! Аз искам частен самолет, да си фъркам из България, ама нямам! И двете групи граждани май не са наясно с това какво искат – като дете хванало се за полата на майка си са, и скимти без да знае за какво, за нещо си ... Ами прочетете по-долу как заговорнически потрива ръце един син (лилавочервен) гуру за лустационния закон, който на всичко отгоре бе приет по негово време и разбира се нищо не се направи той да влезе в сила. Ако тогава бе свършена съществена работа по него, днес нямаше да има от какво да се оплаквате ..., нещо което буквално е нелепо на фона на световната депресия и загробената ни държава! Та с две думи и самият Костов не знае какво прави днес в НС – продължава си с чуденките и питанките по добър стар обичай незнайно до кога човекът! Ама така не може! Иска се поемане на отговорност и доблест. Той май не притежава нито едното нито другото. Бойко Борисов вече обяви пълно разсекретяване архивите на ДС. Цветан Цветанов предприема адекватни действия в това направление, а Костов само потрива ръце и мрънка, и се започва и голямото такова на “Граждани с/у ДС” и “Гласуване без граници”. Е, просто така не може! Верно е, гласът на гражданина трябва се чува отчетливо, ама точно днес не спекулирайте, хора с този факт. Бъдете разумни и мъдри в поведението си, и не смейте да казвате, че това са думи на “червен човек”, защото надали сте по демократи от мен.

Граждани срещу ДС, призоваха българите зад граница да бойкотират Божидар ДимитровБългария / Политика 30.07.2009г. / 14:07ч.
Движение "Граждани срещу ДС" ще изпратят писма до българите в чужбина с призив да обявят бойкот на Божидар Димитров като министър, отговарящ за българите в чужбина.Това обявиха от организацията на пресконференция днес.Българите зад граница ще бъдат призовани да не отговарят на писмата или обажданията на министъра и да му отказват сътрудничество, обясниха от движението, съобщи агенция "Фокус". От няколко дни във Facebook има две групи, които се обявяват против назначаването на досегашния директор на Националния исторически музей за министър на българите в чужбина. Едната - "Българите в чужбина не искат Божидар Димитров", е именно на хората, за които ще отговаря новият министър - тя е организирана от сънародниците, които създадоха организацията "Гласуване без граници" и активно работеха за отваряне на достатъчно избирателни секции в чужбина и ограничаване на манипулациите на вота. Другата група е насочена и към хората, живеещи в България, и гласи "Аз съм против, агентът на ДС Божидар Димитров да бъде избран за министър".Движение "Граждани срещу ДС" поискаха до края на септември ГЕРБ да внесе закон за лустрация. Ако това не се случи, от организацията ще изпратят протестни писма до всички депутати на Европейската народна партия (ЕНП, чийто член е ГЕРБ) в Европейския парламент и до всички партии - членове, асоциирани членове и партии наблюдатели, в ЕНП. Така ще ги информира, че ГЕРБ има трима агенти на ДС в Народното събрание и един агент министър.Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов се обяви за пълно разсекретяване на архивите на ДС. От партията обаче не демонстрираха подкрепа за идеята на СДС Народното събрание да приеме закона за лустрацията. В събота Националният съвет на СДС си даде срок до средата на следващата седмица за изготвяне на такъв законопроект, който да предложи на ГЕРБ.

Ето това е ХУБАВА НОВИНА вече и полезно действие! За каква по-добра и навременна публичност може да се мечтае ако ... системата се поддържа информационно активно.

Отварят правителствената правно-информационна система към обществотоБългария / Общество 30.07.2009г. / 12:02ч.
Министър-председателят Бойко Борисов разпореди правно-информационната система, поддържана от администрацията на Министерския съвет, да стане публично достъпна. Срокът за изпълнение на заповедта му е двуседмичен. Решенията, които взима правителството, не се обнародват в „Държавен вестник" и гражданите и представителите на бизнеса нямат възможност да се информират за волята на кабинета. С отварянето на правно-информационната система за външни потребители ще се постигне желаната публичност и прозрачност в дейността на сегашното правителство и обществото ще бъде максимално информирано за взетите решения.

Костов да си гледа работата. В момента той ръководи парламентарната група в НС, и той трябва да даде аргументирана информация по темата, която ще се гласува от депутатите. Хайде стига с “прехвърляне на топката в чуждото поле” без всякаква отговорност – лошите играчи правят така, а той претендираше да е перфектен с великата си предизборна програма. Работете г-н Костов, и европейските Ви партньори ви наблюдават, не ни срамете ако обичате!

Костов: Сложно е да се смени шефът на ДАНСБългария / Политика 30.07.2009г. / 11:29ч.
Трябва да бъде сменено ръководството и ключови офицери в ДАНС. Не съм се отказал от това, обясни новият ротационен председател на парламентарната комисия за контрол на ДАНС Иван Костов в студиото на БиТиВи. Смяната на ръководството обаче е работа на премиера и ако той реши това да се случи, категорично ще бъде подкрепен от Синята коалиция, допълни Костов. Все пак Петко Сертов има 5-годишен мандат и смяната му е доста сложа процедура, добави той. Иван Костов обясни, че за да бъдат силни българските служби за сигурност, трябва да са дълбоко интегрирани в службите на НАТО и в изпълнителната власт. По мнението на новия председател на комисията за контрол на Агенцията, ДАНС е изолирана от страните в НАТО, а доверието в нея е загубено. Като пример той посочи отмененото без причина дълго подготвяно посещение на Петко Сертов в САЩ. Синият депутат обясни, че въпреки спекулациите, последвали след избирането му за председател на Комисията, той няма как да е знаел за това преди изборите и следователно не е имало предварителна договорка с ГЕРБ. Костов определи ситуацията като странно стечение на обстоятелствата и добави, че е нямало кой от Синята коалиция да поеме поста. Аз я взех, защото просто някой трябваше да я вземе, а беше очевидно, че имах компетенцията. ДАНС е от службите в страната, която дава правото за достъп до класифицирана информация. Когато ДАНС отнеме правото, както беше в случая с Мургина, колкото и да е високостоящ служителят, той пада, заяви Костов. ДАНС наистина има средства да снеме доверието, от който и да е представител, обясни Костов. Според лидерa на Сините има значителни пропуски в закона за ДАНС.На председателя на ДАНС е дадено право да избере кръг от съветници и консултанти - кабинет, обаче не е казано по какви критерии и какви задачи ще изпълняват. Когато става въпрос за служби за сигурност всичко се описва в закона, защото много лесно се злоупотребява с власт. Като друг недостатък Костов посочи, че в Агенцията има главни дирекции и дирекции по закон, но е отворена възможността главните дирекции да предлагат на шефа на ДАНС да се създават нови дирекции - това го няма никъде по света, категоричен бе той. Една подобна агенция трябва да бъде полезна, само ако обслужва закона, така не става, това е правова държава, подчерта Иван Костов. Костов смята, че трябва да бъде променен и статутът на ДАНС, за да не се получава дублиране в дейностите на Агенцията и на МВР.

Цветан Цветанов: Възстановяваме ГДБОПБългария / Политика 30.07.2009г. / 13:36ч.
Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) ще бъде възстановена в първоначалните й компетенции. Това заяви министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов пред журналисти след срещата си с ръководния състав и служителите на структурата, чийто правомощия бяха силно орязани по времето на бившия министър Румен Петков.Службата днес съществува по името дирекция "Противодействие на организираната и тежката престъпност".Това е първата публична среща на новия вътрешен министър със структура на МВР, а изявлението му потвърждава намерението за бърза реформа в системата за сигурност, с която да се върнат отнетите от ГДБОП оперативни функции по организираната престъпност за сметка на дадените такива на Държавната агенция "Национална сигурност"(ДАНС).Министър Цветанов заяви, че ще бъде създадена работна група между юридическите отдели на ДАНС и МВР, чиято цел е отпадането на дублиращите им функции. Министърът посочи, че през 2008 г., когато са били реформите в ГДБОП, никой не е потърсил мнението на служителите."В бъдеще винаги ще търси мнението на служителите на различните дирекции на МВР при евентуални реформи", заключи Цветанов.

ЧЕСТИТО НА МОЛДОВСКИЯ НАРОД! На нас ни трябваха 20 години, за да разберем каква демокрация искахме през 1989 година – капиталистическа, социалистическа, коопдемокрация? Но на 5 юли 2009 НАРОДЪТ ни консенсусно реши, че искаме промяна. ПРОМЯНАТА ни се реализара вече от дясноцентриска партия, която и е надеждатата ни за излизане от омагьосания комунистическо-капиталистически олигархчен кръг. ДАНО ПО-БЪРЗО ДА МИСЛИТЕ ЗА ДЪРЖАВАТА И ДЪРЖАВНОСТТА СИ!

Комунистите в Молдова изпускат власттаЕвропа / Политика 30.07.2009г. / 12:41ч.
Управляващите в Молдова комунисти печелят проведените вчера парламентарни избори в страната, но са на път да се простят с властта си. То показват неокончателните резулатти, според които партията на бившия президент Владимир Воронин получава 45.1% от гласовете или 48 места в 101-местния парламент, а четирите опозиционни партии – 50.7% от гласовете и 53 депутатски кресла."Демокрацията и истината най-накрая възтържествуваха", обяви лидерът н Либерално-демократическата партия Влад Филат, която е втора след комунистите с 16.4% от гласовете. "Ще има коалиция, широка коалиция в интерес на хората. Ще направим необходимите компромиси и най-накрая Молдова ще има демократично управление".Освен тези две партии в парламента влизат още либералите с 14.4%, Демократическата партия с 12.5% и Съюз "Наша Молдова" с 7.4%.

Некоректно заглавие предвид намеренията на Б.Димитров, а на всичкото отгоре е и прав – Македонска държава няма .... Той отговаря за българите в чужбина и толкоз – да вземат да запомнят и медиите и другите недоброжелатели един път завинаги и да оставят БД да си гледа работата. Ще е оправдано мнението им единствено и само ако този човек не си я гледа. Засега няма такава опасност. Спокойно чужди журналисти и не търсете под вола теле, моля! Впрочем за какъв български фашизъм става въпрос? Тези журналисти нещо май много са се объркали!

Време,Македония: Димитров възкресява българския фашизъмБалкани / Политика 30.07.2009г. / 12:26ч.
Под заглавие „Димитров възкресява българския фашизъм" македонският вестник „Време" публикува статия, посветена на назначаването на Божидар Димитров за министър. Припомняме, той е без портфейл, но ще отговаря за българите в чужбина. Македонското издание припомня предложената от Димитров награда от един милион евро на македонски историк, който му представи поне един документ, доказващ съществуването на македонската нация. Целият материал на „Време" е посветен на коментари на Божидар Димитров по повод Македония. Цитира се казаното от историка ни, че македонската нация е създадена от комунистите през 1944 година и няма как да е съществувала от времето на Александър Македонски. Специално място вестникът отделя на заявеното от Димитров, че като министър един от главните му приоритети ще бъде грижата за българите в Македония - чрез издаване на книги, вестници и други материали. „Време" не пропуска да спомене, че Божидар Димитров е бивш сътрудник на ДС, известен с антимакедонските си възгледи. В заключение вестникът споменава и за желанието на България строго да се спазва декларацията подписана между двете държави през 1999 година. В нея се казва, че България трябва да се грижи за своите граждани в Македония, но грижата за македонското малцинство в България е забранено, коментира вестник „Време".

Е, веднъж и на Москва да й се наложи да отстъпва за нещо съществено, което касае българския суверенитет. Стига са ни диктували каквото им скимне. Нито един българи няма да забрави тазгодишното спиране на газта от Украйна и как Путин се тръшкаше, вследстсвие на което държавата ни понесе достатъчно загуби, добре че ЕС в известна степен ги компенсира.

Независимая газета: Москва падна в българския капанЕвропа / Политика 30.07.2009г. / 12:05ч.
Все по гръмко звучащите в последно време заплахи на българските чиновници за преразглеждане или замразяване на реализирането на съвместните с Русия големи енергийни проекти, може да струва на Москва загуби за милиарди, пише "Независимая газета".
Това са проекти като строителството на газопровода „Южен поток", петролопровода Бургас-Александруполис и АЕЦ"Белене".
Ако заплахите бъдат реализирани, то те сериозно ще нарушат стратегическите планове на Русия за намаляване на транзитната зависимост от Украйна и Беларус при износа на енергия и излизането директно на европейските енергийни пазари.
Вчера представител на „Атомстройекспорт" отказа да отговаря на въпросите на изданието за това какви санкции могат да бъдат наложени на България, в случай на замразяване или на отказ от строителството на АЕЦ „Белене".По думите му, компанията не разкрива детайли от вече подписани договори.На този етап от ръководството се въздържат от коментари за възможния официален отказ на София от реализирането на стратегически важните не само за Русия и България, но и за цяла Европа енергийни проекти.Безпокойство от плановете на българската страна да преразгледа проектите изрази и Гърция. Министърът на развитието Костас Хадзидакис заяви, че разчита на успешното строителство на тръбопровода Бургас-Александруполис и на това, че новото правителство на България ще спазва вече подписаните с Русия и Гърция договорености.Руски експрети смятат, пише още изданието, че за да не допусне парализирането на важни проекти, Москва ще се наложи да отиде на сериозни отстъпки и допълнителни разходи, чийто размер до края няма да е ясен и ще зависи от степента на упорство на София.От вестника напомнят изявлението на новия финансов министър Симеон Дянков пред Financial Times (FT), че България не разполага с париза такива крупни проекти и вчерашното изказване на министър Трайков, който посочи, че първо ще се запознае с договора за АЕЦ Белене в пълнота, ще се пресметнат компенсациите, които трябва да се изплатят при евентуален отказ.Изданието цитира експерта Михаил Крутихин, който определя българската позиция като изключително силна- от една страна може да следва стремежът на ЕС от откъсване от монопола на „Газпром" и Москва, от друга - това може да е начин България да получи предимство при преговорите.Предишното правителство направи отстъпки на Русия, но новите управляващие напълно естествено да преразгледат неизгодни според тях положения. Крутихин прогнозира отказ на България от проектите и определя проектните действия на „Газпром" като авантюра, която още от самото начало не е икономически обоснована.И Александър Назаров, мениджър от ИФК „Метропол", счита, че проектите „Южен поток" и „Бургас - Александруполис" са напълно излишни и скъпи и тяхното строителство е даже „изумително".„В този смисъл при действащите тръбопроводи, България няма да загуби нищо, ако се откаже", посочва Назаров.Изданието обаче не изключва възможността ситуацията в България да се развитие както в Сърбия, където след смяната на властта и въпреки гръмките предизборни изявления, споразуменията бяха реализирани на предишните условия.
Какъв капан, какви пет лева, ами разбира се, че ще гледаме собствения си интерес ...

Браво на депутатите! Все пак те участват и по комисии, а днес всички разбираме, че от работта на тези комисии зависи спешния анализ по “свършеното от Станишевото правителство”, по належащото в близките месеци, по яснотата при създаването и гласуването на бъдещи закони и поправки ... Това е време и те така са приели да си го оплзотворят, още повече, че от логична гледна точка е абсолютно оправдано. Утре, ще искаме от тях смислени и здрави закони – нека си работят, ама ръководството на Парламента да помисли и за предоставяне на релакс на депутатите...

От 1 до 21 август парламентът няма да заседаваБългария / Политика 30.07.2009г. / 11:35ч.
От 1 до 21 август Народното събрание няма да заседава, а само постоянните парламентарни комисии ще провеждат заседания. Това решиха днес депутатите, които приеха със 196 гласа "за", 1 "против" и 6 "въздържал се" решението, че ще отменят традиционната лятна ваканция през август, но депутатите ще работят в комисии.Още днес се събират на първо заседание социалната комисия и комисията по регионална политика и местно самоуправление.В началото на днешното 20-минутно пленарно заседание положи клетва и 116-ят депутат на ГЕРБ - Аспарух Стаменов. Той влиза от Велико Търново на мястото на избрания за вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов.Депутатите сформираха и последните две постоянни комисии - по икономическа политика, енергетика и туризъм и по транспорт, информационни технологии и съобщения.За председател на икономическата комисия бе избран съпредседателят на "Синята коалиция" и лидер на СДС Мартин Димитров. Негови заместници ще бъдат Стоян Мавродиев (ГЕРБ), Йордан Цонев (ДПС) и Марио Тагарински (РЗС).Транспортната комисия поема депутатът от Бургас на ГЕРБ Иван Вълков, а заместници ще му бъдат съпартиецът му Свилен Райчев, Петър Мутафчиев (БСП) и Иван Иванов от "Синята коалиция".

Ех и тези медии какви ги “раздуват”! Прав е човекът (Мартин Димитров) - в тази криза трябва да се гледа интереса за населението ни българско. А колко са рентабилни и трите енергийни проекта, произнасянето ще е след икономическия анализ, както казва министър Трайчо Трайков – “poco a poco” както казват и испанците. А енергийното лоби да се огласи публично кое е, и защо е, и най важното какво ще инвестира в проектите, пък тогава да си лобират! Та в този смисъл без пампозни заглавия в пресата, моля!

Мартин Димитров поиска замразяване на проекта за АЕЦ БеленеБългария / Политика 30.07.2009г. / 11:58ч.
Новоизбраният председател на комисията по икономическа политика, енергетика и туризъм Мартин Димитров ("Синята коалиция") се обяви за замразяване на проекта за изграждане на АЕЦ "Белене". По думите му проектът струва много пари и в условия на криза това може да коства финансовата стабилност на страната.Пред журналисти в парламента Димитров обясни, че не става въпрос за стопиране на проекта. Ако има частен инвеститор, готов да рискува парите си, а не тези на нашите данъкоплатци, съм съгласен да бъде анализиран проектът, но с държавни пари в тази тежка ситуация е неподустимо да се правят подобни проекти, каза съпредседателят на "Синята коалиция". АЕЦ "Белене" може да бъде строен само от частен инвеститор, а в момента държавата да поема риска за атомна централа за близо 8 млрд. евро е недалновидно и погрешно, смята той. Добави, че ще бъде направен бърз преглед на договора за централата, за петролопровода "Бургас.Александруполис" и за "Южен поток", за да се видят неустойките и поетите ангажименти и как проектите могат да бъдат спрени. Димитров напомни, че това е позицията на СДС от две години, а същото мнение е чул по време на предизборната кампания и от ГЕРБ.Зам.-председателят на комисията Стоян Мавродиев (ГЕРБ) пък посочи изказване на министъра на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, че трябва да се направи икономически анализ на проекта за АЕЦ "Белене". Мавродиев е на мнение, че държавата не трябва да дава гаранции по кредити за такива проекти, а да се търсят частни инвеститори.Според Мартин Димитров няма отговор дали проектът "Белене" ще гарантира енергийната стабилност на страната, защото не е ясно дали ще има средства той да се финализира докрай и дали има нужда от нови мощности, вместо да се рехабилитират старите. В България има силно енергийно лоби, което иска да строи атомни централи, за да получава комисионни, посочи Димитров. Според него обаче първо трябва да се провери какво е договорено по проекта "Белене" и след това да се приеме енергийна стратегия, в която да бъдат включени мерки за енергийна ефективност - рехабилитация на мощности, която е в пъти по-евтина от изграждането на нови.За дупката в бюджета, която по изчисленията на Мартин Димитров възлизала на 3 млрд. лв., председателят на икономическата комисия предлага съкращения на неефективните разходи - "за кониндустриални зони, голф игрища, за инфраструктура, средствата за която отиваха в обръчите от фирми". Според Димитров чрез стопиране на точенето на ДДС може да се повиши и събираемостта на приходите в бюджета. Сред приоритетите на комисията си той посочи приемане на антикризисна програма и актуализиране на бюджета чрез намаляване на разходната част. В същото време обаче посочи, че не трябва да се правят икономии от експерти към комисията, чийто председател е, и от качествено законодателство.

Давайте млади хора! Включвайте се в конкурса. Във вас ни е надеждата. Ще ви дам и подсказки за разгръщане на изследванията ви и формата на реализация им. Това е силната гражданска позиция – компетентни хора по социални науки, близо до гражданството и проблемите му, в интерактивна комуникация с него. С това ще допринасяте постоянно във времето да отсъстват от живота ни постоянните манипулации, и ще има все пак по-реалистична картина за битуването ни сега и тук. Възможността е супер! Поздравявам тези които са се нагърбили да я реализират! УСПЕХ!

Стипендии за градски изследвания на докторантиБългария / Реклама / обяви 30.07.2009г. / 12:44ч.
Лаборатория "Изследователски център по социални науки" към Софийския университет обявява конкурс за стипендии за краткосрочни специализации или участия в международни семинари и конференции. Конкурсът е предназначен за млади учени с интерес в областта на градските изследвания и е по проект "Градски изследвания: интердисциплинарни изследвания за млади учени".Могат да кандидатстват докторанти и доктори на възраст до 35 години (защитили преди не повече от две години).Кандидатите трябва да представят резюме на темата на специализацията или на доклада. Изисква се също кратко излагане на мотивите за избора на конкретната специализация, конференция или семинар, както и данни за евентуални други източници на финансиране. Общият обем не трябва да надхвърля 5 стандартни страници.Освен тези документи се изискват автобиография и две препоръки от хабилитирани лица.Стипендиантите ще участват в ежемесечни семинари на проекта. Специализацията или участието в семинар или конференция трябва да се осъществи до края на април 2010 година.Стипендията е в размер до 4000 лв., а крайният срок за подаване на документите е 10 октомври 2009 г.Документите се подават лично на адрес:София, бул. "Цариградско шосе" 125, бл. 4, ет. 5, ст. 513 А, катедра "Социология", лаборатория "Изследователски център по социални науки", или на интернет адрес: rcss@abv.bg.Още стипендии, стажове и магистратури може да намерите в рубрика "Образование".

ЕС започва да ни извива ръцете. Нима и преди 2 месеца те не знаеха как са разпределени парите по САПАРД. Ами знаеше се разбира се, но “някой” учтиво си мълчеше. А предвид “трудното им връщане от бенефициентите” да се търси ОТГОВОРНОСТ от тези, които са прикривали факта, там е заровено “кучето”, а не да се иска връщането им от обикновените хора, които и без това бяха затормозени от тромавата администрация тогава на Станишевото правителство + разпределителя на финансите в държавата ни Доганчо. Последните двама да поемат персонална отговорност по случващото се, а не да се мотат в кулоарите на Парламента – техните креатури разпределяха средствата и то главно на приближени техни хора, обикновения производител ако днес все още съществува – той бе принуден просто да фалира. Да се направи списък на фалиралите и се каже защо така им се е случило пред обществото днес – това е същественото, защото такива хора са истинските производители, а не продажните им мекерета. Така ще се излезе “на светло” от поддържаната сива икономика. Освен това хайде да спрем да търсим под всяко храстче шпионин и излезем от положението в български стил “вина има, ама виновни за нея няма”. Виновниците за днешната излагация отново са бившите управляващи – а те имат имена, знайно е кои са, и е редно да се огласят в името на почтенността и справедливостта, както се прави по цял свят.

Ще се търси отговорност от органите, извършвали одит по проектите по САПАРДБългария / Политика 30.07.2009г. / 12:12ч.
Ще се търси отговорност от органите, извършвали одит по проектите по САПАРД, каза в кулоарите на парламента председателят на комисията по земеделие и храни Десислава Танева. По думите на Танева в момента се прави се проверка кои от бенефициентите са направили нарушения, каква ще бъде санкцията за тях, както и това дали е извършван вътрешен одит, когато проектите, по които от Брюксел искат средствата да бъдат върнати, са се реализирали. Технологията е ясна – държавата ще бъде санкционирана и ще трябва да върне парите, които ще трябва да си вземе после обратно от бенефициентите, каза Танева. Според нея обаче връщането на такива средства от бенефициентите ще бъде трудно. Много е наложително проверката да бъде обективна за всички бенефициенти. Според нея не всички от бранша са правили измами и нарушения. Тя допълни, че съмнения за злоупотреби не означава непременно наличието на такива.

По Обективно.ком към 15,30 часа

Няма коментари: