петък, 17 юли 2009 г.

КОЙ КАК ПИШЕ ПРАВИЛАТА НА ДЕМОКРАЦИЯТА НИ

- Криминалните босове пред съд и по-специално тези, които имат силни политически връзки и достъп до фондовете на Европейския съюз.
- В Гърция ще се създава "орган на некорумпираните" за борба с корупцията в затворите/ в. „Експрес”
- Според категоричното мнение на сдружение „Граждани срещу Държавна сигурност” няма такава държава, която да има такива членове (от структурите на ДС) в Народното си събрание.
- ДПС - структура на ДС.
- „Атака”- скачен съд с ДПС, излязла от структури на ДС.
-Националистическата партия „Атака” - се възприема като крайна лява и екстремна партия
- Българските консерватори - РЗС, Синя коалиция, ДСБ – другари от БКП и ДС
- БСП имат член на ЕП, който е бил в ДС.


Иван Костов и Мартин Димитров на “куц крак” вкарват и настояват тяхната програма да бъде изпълнявана от новото правителство. “ Ние ще подкрепим това правителство и парламентарната подкрепа ще бъде само обвързана с изпълнението на програмата, която сме заявили преди изборите. Имаме ясна, подробна и качествена програма – стоим зад нея докрай, каза още Димитров.” “Синята коалиция не може да работи по каквито и да било политики, тъй като ние много добре познаваме заявленията на партия Атака – те са антиевропейски и антиреформаторски.” Ще подкрепим правителството на ГЕРБ, защото се очаква то да бъде проевропейско и реформаторско – допълни още Костов. Оказваната подкрепа на сините е “подкрепа под условие”. Няма да подпишат предложения всеобщ меморандум между трите партии.

СИНЯ КОАЛИЦИЯ
Синята коалиция няма да подпише меморандума, предложен от ГЕРБ, но ще подкрепи правителството. Това стана ясно след края на разговорите между ръководствата на ДСБ и СДС в Народното събрание. Синята коалиция ще подкрепи новото правителство. Това ще стане със специална декларация. Съюзът на европейските консерватори и реформисти не подкрепя идеята за подписване на съвместни документи с националистическата партия „Атака”. Тази седмица ПП „Ред, законност и справедливост” проведе консултации със Съюза на европейските консерватори и реформисти във връзка с предложението за подписване на общ „Меморандум за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството” между партиите ГЕРБ, РЗС, Синята коалиция и "Атака".
Иван Костов: Ще подкрепим съставянето на правителство на ГЕРБ и мерките, които съвпадат с нашата програма Ние ще подкрепим съставянето на правителството с мандата на ГЕРБ. Ще бъдем част от парламентарното мнозинство, което ще избере това правителство. Ще подкрепяме това правителство в изпълнение на тези негови мерки, които ние виждаме, че съвпадат с нашата политическа програма, обявена преди изборите, която е най-подробната програма за управление на страната. Това каза съпредседателят на Парламентарната група на Синята Коалиция Иван Костов, предаде репортер на Агенция „Фокус”. По думите на Костов това ще бъде декларирано на срещата с ГЕРБ, която ще се проведе днес в 16.00 часа. Това ще стане с връчването на декларация, която ще бъде подписана от Синята коалиция.
Оставаме отворени за консултации за изработване на общи позиции с ГЕРБ в парламента за нашето сътрудничество и за нашето съгласие по определени политики. Напълно сме готови да участваме в такъв процес, каза още Костов.Според него Синята коалиция приемат меморандума като позиция на ГЕРБ. Готови сме да работим за нашето парламентарно сътрудничество на базата на съвместни действия, защото например в програмата на някои други формации, които ГЕРБ кани, има абсолютно несъвместими с приети от нас политически действия. Ние настояваме това да стане на двустранна основа, каза още Костов.

РЗС
РЗС: Съюзът на европейските консерватори и реформисти не подкрепя съвместни
документи с „Атака” .Съюзът на европейските консерватори и реформисти не подкрепя идеята за подписване на съвместни документи с националистическата партия „Атака” - това съобщиха от "Ред, законност, справедливост". Тази седмица ПП „Ред, законност и справедливост” проведе консултации със Съюза на европейските консерватори и реформисти във връзка с предложението за подписване на общ „Меморандум за политическо сътрудничество и подкрепа на правителството” между партиите ГЕРБ, РЗС, Синята коалиция и "Атака".След като се запознаха със заявените намерения за бъдещото управление и с превода на меморандума, предложен от партия ГЕРБ, европейските консерватори заявиха следната позиция:- Съюзът на европейските консерватори и реформисти не подкрепя подписване на документ, страна по който е националистическа партия като Атака, и смята такива партии за неподходящи партньори заради екстремистките им възгледи.- Парламентарната група на консерваторите и реформистите припомня, че отношението към подобни формации в ЕП е отрицателно, затова и нито една от парламентарните групи не е приела евродепутатите на Атака, които остават "самостоятелни". - В предложения текст под название „Меморандум” се заявяват бъдещи намерения на партия ГЕРБ. Общият му характер не позволява други политически формации да поемат конкретни ангажименти и отговорност за тяхното изпълнение. Европейска практика е при еднопартийно правителство отговорността да се носи от партията, която е получила право за неговото сформиране, а не да се прехвърля на други формации, които не участват в изпълнителната власт. Подкрепа от останалите парламентарни партии трябва да има по конкретни предложения и на принципна политическа основа. Политическият съвет на партия „Ред, законност и справедливост” взе решение да се съобрази с преценката на европейските си партньори. Тяхното мнение ще бъде отразено в становището на РЗС по предложения от ГЕРБ меморандум.
17 юли 2009 13:16 Агенция "Фокус"/ РЗС иска двустранен меморандум с ГЕРБ. София.
РЗС не променя мнението си и ще подкрепи правителството, съставено от Бойко Борисов. В същото време ние отказваме да подпишем общ меморандум с другите политически сили - „Атака” и Синята коалиция поради ясни причини – на първо място, подкрепяйки правителството на Бойко Борисов, ние не отстъпваме от своята идентичност. Това каза пред журналисти Димитър Абаджиев от РЗС, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според Абаджиев партия „Атака” се възприема като крайна лява и екстремна партия, която не е част от политическите сили в Европейския парламент. Отделно от тези аргументи от РЗС смятат, че отделните партии трябва да подпишат отделни документи с ГЕРБ. В понеделник в 10.00 часа ще има нова среща между РЗС и ГЕРБ, където ще бъдат предложени вижданията на РЗС за такъв двустранен документ. „180 дни ще бъдем една конструктивна, подкрепяща партия, за да дадем възможност тези промени да се извършат”, каза Абаджиев и допълни, че след този период от РЗС ще направят своята преценка като политическа сила. По волята на ГЕРБ правителството ще бъде самостоятелно и РЗС няма да бъде част от управлението, каза той.От партията искат в двустранния меморандум да бъдат представени приоритети на РЗС – борба с корупцията, декриминализация на политическия елит, свикване на Велико народно събрание, реформа в съдебната власт. Когато се подписва меморандум за политическо сътрудничество с няколко партии, това морално ни обвързва с ГЕРБ, но и с другите партии, коментира той.
РЗС оповести становище, свързано с Меморандума, предложен от ГЕРБ/ 17 юли 2009 13:58 Агенция "Фокус" Ред, законност, справедливост изпрати до медиите становище, представено днес.То е свързано с меморандума, предложен от ГЕРБ и е адресирано до председателя на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов.В становището се казва: " РЗС остава твърдо на заявената си позиция да подкрепи правителството на Бойко Борисов, за да се предприемат бързи и ефективни управленски мерки за преодоляване на кризата в страната, наследена от правителството на тройната коалиция. Политическият съвет на РЗС изразява категоричното си мнение, че ако е необходимо подписването с ГЕРБ на документ за парламентарно взаимодействие и подкрепа на правителството, това може да стане само на двустранна основа. В случай, че ГЕРБ ни представи двустранно споразумение за дългосрочно политическо партньорство, ние сме готови за европейски тип политическо споразумение.Във връзка с меморандума на ГЕРБ „Ред, законност и справедливост” изразява следното становище:

1. По волята на ПП ГЕРБ Политическа партия „Ред, законност и справедливост” остава извън изпълнителната власт, но ще подкрепя правителство с министър-председател г-н Бойко Борисов през следващите шест месеца с цел осъществяване на ефективни управленски мерки за ликвидиране на корупцията, справяне с икономическата криза, стабилизиране на държавността и формиране на нов образ на Република България пред ЕС и САЩ.

2. ГЕРБ може да разчита на пълното съдействие на РЗС срещу всички опити на БСП и ДПС да бламират изпълнителната власт, но „Ред, законност и справедливост” си запазва правото да подкрепя само онези законодателни инициативи на правителството, които съответстват на принципите и програмата на РЗС.

3. Съгласно изразената в меморандума воля на ГЕРБ за съставяне на самостоятелно правителство, „Ред, законност и справедливост” няма да участва в изпълнителната власт, включително и на експертно ниво, поради което няма да носи отговорност за цялостната политика на правителството.

4. „Ред, законност и справедливост” е пълноправен член на Съюза на европейските консерватори и реформисти и ще се съобразява в европейски и национален контекст с политиката на консерваторите спрямо Европейската народна партия.

5. „Ред, законност и справедливост” очаква подкрепата на ГЕРБ за приемането на приоритетни законодателни промени, по които РЗС има готов пакет законопроекти, и по-специално: за изменение на Конституцията на Република България; за свикване на Велико народно събрание; за реформиране на съдебната власт; за местното самоуправление и административно-териториалното устройство; за избирателен кодекс и изборната администрация; за референдумите; в областта на образованието и демографската политика; за лустрационни текстове в редица действащи закони; за държавния бюджет и администрацията, за т. нар. „царски имоти”; за земеделието, околната среда, горите и водите; за митингите, шествията и демонстрациите и др.

6. Разчитаме на подкрепа за внасяните от РЗС проекти за решения на НС относно създаването на парламентарна анкетна комисия за разследване на цялостната дейност на двете последни правителства и декриминализация на целия 20-годишен преход.

7. „Ред, законност и справедливост” ще внесе законопроект за промяна в действащата Конституция на Република България и ще подкрепи премахването на имунитетите само като част от цялостен пакет за реална конституционна реформа.

8. „Ред, законност и справедливост” ще настоява за предсрочно прекратяване мандата на 41-то Народно събрание и свикване на Осмо Велико народно събрание за приемане на нова Конституция на Република България.

9. Политическа партия „Ред, законност и справедливост” счита, че е доказала своя висок експертен потенциал в определени области и може да ръководи комисиите в Народното събрание, чиито дейности се вписват в принципите за ред, законност и справедливост: Комисията за борба с корупцията и конфликт на интереси; Комисията по национална сигурност; Комисията за контрол на ДАНС; Комисията за жалбите и петициите на гражданите.Формите и параметрите на подкрепа и сътрудничество от страна на РЗС са съгласувани с нашите европейски партньори от Съюза на европейските консерватори и реформисти, които следят много внимателно политическите процеси в България и чието мнение e отразено в нашето становище. След изтичане на 6-месечния период на толерантност и подкрепа РЗС ще направи оценка на управлението на ГЕРБ и ще формулира намеренията си спрямо правителството.Политическа партия „Ред, законност и справедливост” заявява последователната си воля за превръщането на „преходната демокрация” в реална, за стабилно и компетентно държавно управление и ще работи енергично за успешна дейност на новоизбраното 41-во Народно събрание на Република България.

АНА-МПА: Българските консерватори няма да подпишат меморандума на ГЕРБ/ 17 юли 2009 13:16 Агенция "Фокус"


АТАКА17 юли 2009 12:58 Агенция "Фокус" / София.

„Атака” ще подпише меморандума на ГЕРБ, така както аз в сряда дадох думата от името на „Атака” да подкрепим този кабинет. Няма основание сега да се извъртаме още повече, че аз съм човек на думата. Нашата политическа сила е отговорна политическа сила – като кажем нещо го правим, каза лидерът на „Атака” Волен Сидеров, предаде репортер на Агенция “Фокус”.Според Сидеров не може за два-три дни да се променя мнение. „За мен такова поведение не е коректно, не е честно, не е мъжко”, каза Сидеров. Безусловната подкрепа за правителството на ГЕРБ от страна на „Атака” не е свързано с искането на министерски кресла, коментира още той. Според него тази подкрепа е за алтернативата, избрана от българските избиратели. „Аз не намирам за сериозни аргументите, с които една партия сега се обръща обратно след като се е консултирала с консерваторите. Искам да ви кажа, че това най-вероятно е спекулация. Аз също имам контакти с тези консерватори, с които става дума и знам много добре, че от там няма обструкции спрямо нашата подкрепа за тази власт”, коментира още лидерът на „Атака”.


Лъчезар Иванов от ГЕРБ оповести, че има възможност да се подпишат три отделни споразумения.


Жозеф Дол поздрави Бойко Борисов за връчения му мандат за сформиране на ново правителство. 17 юли 2009
София. Председателят на групата на ЕНП Жозеф Дол поздрави днес лидера на ГЕРБ Бойко Борисов за връчения му мандат за сформиране на ново правителство на България, съобщиха от пресцентъра на ГЕРБ.След съкрушителната победа на ГЕРБ на 5 юли, сестринската партия на ЕНП е най-влиятелната политическа сила с почти пълно мнозинство в Народно събрание, което позволява търсенето на подкрепа от останалите десни формации. Синята коалиция, в която участват сестринските партии на ЕНП - СДС и ДСБ има 15 народни представители и вече заявиха подкрепата си за кабинета на Борисов. Жозеф Дол каза: "Бих искал да поздравя безспорния победител на тези избори, партия ГЕРБ и премиера Бойко Борисов. Неговото бъдещо правителство има важната задача да изведе българските граждани от икономическата криза и да им осигури по-добро бъдеще. Желая му много смелост и мъдрост в избора на най-добрите политически съюзници в България и в номинацията на най-заслужилия член на ГЕРБ за европейски комисар, принадлежащ към семейството на ЕНП. Групата на ЕНП застава категорично зад самия него и ще подкрепи правителството на ГЕРБ."Според българската конституция Бойко Борисов трябва да сформира правителство в следващите седем дни, да го представи на президента, който да го предложи за парламентарно одобрение. Големи предизвикателства стоят пред следващия кабинет, като например борбата с корупцията и организираната престъпност, и основна реформа на съдебната система.


На 22 юли официално ще се публикува доклада на ЕК във връзка с мониторинг над България и Румъния. Общото за двете страни е, че се опитват да лобират за “изходна стратегия”, поради което са налични и недовършените реформи и корупцията в съдебната система и високите етажи на властта. Очаква се ЕК да поясни, че обясни, че мониторингът не може да бъде премахнат, докато не бъдат постигнати всички изисквания за ангажиментите на България и Румъния относно членството. Те варират от специфични действия като установяване на специална агенция по интеграционните въпроси до по-сложни проблеми, като „ефикасна и прозрачна правосъдна система”. Критиката към София е за това, че не изправя криминалните босове пред съда и по-специално тези, които имат силни политически връзки и достъп до фондовете на Европейския съюз.Обаче, малко вероятно е Европейската комисия да предложи налагането на санкции, както направи през миналата година, когато замрази помощи за България за около 800 милиона евро поради извършени измами и връзки с организираната престъпност.

„Експрес”: Орган на некорумпираните ще се бори с корупцията в гръцките затвори./ 17 юли 2009 12:51 Агенция "Фокус" Атина. В Гърция ще бъде създаден "орган на некорумпираните" за борба с корупцията в затворите, съобщи гръцкият вестник „Експрес”. Вчера министърът на правосъдието на Гърция Никос Дендяс свика на съвещание всички директори на затвори и поправителни заведения в страната. Дендяс е поискал от тях да спазват строго кодекса на затворите и особено разпоредбата, която забранява затворниците да разполагат с мобилни телефони, след като преди дни беше разкрита мащабна престъпна група за поръчкови убийства, действала от затвора именно с помощта на джиесем-и. Министърът оповести още, че в парламента ще бъдат внесени поправки, които да позволят на инспекторите на затвори да използват обучени кучета за откриването на наркотици, както и че ще бъде създаден орган на некорумпираните по модел на отдела по вътрешни въпроси към полицията, в който ще участват служители в затворите и полицаи.


Продължава да съществува митът, че тези, които са работили в ДС, са патриоти, според сдружение/17 юли 2009 12:17 Агенция "Фокус"
София. Две са партиите, които сред кандидатите за Народно събрание нямаха агенти на бившата Държавна сигурност. Това казаха от Сдружение „Граждани срещу Държавна сигурност”, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Според членовете на сдружението продължава да съществува митът, че тези, които са работили в ДС, са патриоти и в структурите е имало една малка част хора, които са следили останалите и са "донасяли" за тях. В 41-то Народно събрание има 11 души, които са били от ДС - 6 души от ДПС, 4 от ГЕРБ и 1 от „Атака”. От сдружението казаха, че ДПС е структура на ДС с цел да се преодолее вината от терора спрямо турското население в България. По отношение на „Атака” беше обяснено, че тя е като скачен съд с ДПС и също е излязла от структури на ДС. Беше заявено, че в сегашния състав на БСП в НС няма агенти на ДС, но за сметка на това БСП имат член на ЕП, който е бил в ДС. По отношение на ГЕРБ от сдружението декларираха, че тази партия се опитва да имитира ценностите на ЕНП и на демократична Европа, но това е имитация, а не същностно осъзнаване и защита на тези ценности. Лидерът на партията Бойко Борисов е с противоречиво и непостоянно отношение към темата за бившия репресивен апарат. Партията е проверила кандидатите за НС за принадлежност, но е оставила 6 кандидати, които са били в ДС. Но няма такава държава, която да има такива членове на Народното си събрание, бяха категорични от сдружението.’













Няма коментари: